De T, editie Oktober 2012

44
nr. 74 | oktober 2012 | jaargang 7 het gratis stadsmagazine van regio tilburg Koopboulevard Leyparc Klaar voor de toekomst Uitgaan Anish Kapoor Whiskyproeverij & Filmpremiére Groots in De Pont Autonieuws! AaBe Fabriek Tilburgse glorie in ere hersteld

description

Magazine De T, editie oktober 2012

Transcript of De T, editie Oktober 2012

Page 1: De T, editie Oktober 2012

nr. 74 | oktober 2012 | jaargang 7

het gratis stadsmagazine van regio tilburg

Koopboulevard LeyparcKlaar voor de toekomst

Uitgaan

Anish Kapoor

Whiskyproeverij & Filmpremiére

Groots in De Pont

Autonieuws!

AaBe FabriekTilburgse glorie in ere hersteld

Page 2: De T, editie Oktober 2012
Page 3: De T, editie Oktober 2012
Page 4: De T, editie Oktober 2012

MAGAZINE!VANAF 4 OKTOBER VERKRIJGBAAR

JOUW

Page 5: De T, editie Oktober 2012

Esther van [email protected] Accountmanager

> inhoud

> voorwoordOktober Woonmaand

06 [email protected] Tips en nieuwtjes 08 Uitgaan Whisky proeven en filmpremière

11 Special Koopboulevard Leyparc 27 Culture Shock Bibliotheek, De Pont en Lucyks Gallery

35 Thebe Baby Luuk 41 Autospecial Auto Avenue en van Mossel

43 Column Ferry van de Zaande

Na de opening van het culture seizoen, met het prachtige festival Incubate en nog maar een schamele 16 graden Celsius, door naar oktober. Traditiegetrouw is oktober de woonmaand. Waarom? Ik denk omdat mensen weer lekker naar binnen trekken na een fijne zomer, lekker kus de open haard aan, bordspellen (waar blijft de Tilburgse variant van Monopoly?), seizoensgerechten koken voor vrienden zoals wild, suddervlees en stoof-peertjes aan lange, gedekte tafels met tientallen kaarsen. Maar dat moet wel in een fijn nestje en zonder die kaar- sen wordt het natuurlijk meteen niets, dus – hop – met z’n allen naar de woonboulevards! Daarom dus oktober woonmaand en dat is natuurlijk terug te zien in De T; alle winkels van Leyparc koopboulevard worden uit-gelicht, in hun eigen leyparcspecial!

> DE T > 5

> colofon

Uitgaansmagazine De TPostbus 9202, 5000 HE TilburgBezoekadres: Goirkestraat 90,5046 GN TilburgTelefoon: 013 5453298Internet: www.de-t.nlEmail: [email protected]

HoofdredactieFrank van Bergen

EindredactieMarjolein Simons

BladmanagerBob Oostelbos

RedactieFrans van der Meer, Charlotte Backx, Sanne Stenvert, Bob Oostelbos, Saskia ‘t Lam, Floor Westerburgen, Joep van Aert

Redactie cultuurFloor Claessen

AdvertentiesBob Oostelbos, Esther van Loon, Madelon Baeten, Anouk van den Berk

FotografieCamiel Donders, Tommy de Lange,Raldo Neven

CoverCover: Marloes van Loon door Camiel Donders. Met dank aan: Leen Bakker en Pure Wood.

AdministratieGerrit Dicke

Stagiair Floor Dröge, Fleur van Grinsven

Vormgeving de Twww.ontwerpkern.nl

Vormgeving Culture ShockKaftwerk

Chef BakfietsMarijn Stenvert , Gus Tilborghs

UitgeverASEGA Media

DrukDrukkerij Hendrix

DistributieDe T wordt verspreid in een oplage van 15.000 exemplaren en is onder meer verkrijgbaar bij supermarkten, café’s, restaurants, bioscopen, galerieën, hoger en middelbaar beroepsonderwijs, UVT, theaters, musea, sportcentra, UITpunten, VVV Tilburg, bibliotheken, winkels, amusementsparken, etc. in Tilburg, Berkel-Enschot, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Kaatsheuvel en Oisterwijk.

De T is een maandelijkse uitgave van ASEGA Media. Internet: www.asega.nlEmail: [email protected]

Zo weet je precies voor welke winkels je daar moet zijn tijdens je zoektocht naar tafellinnen en kaarsen. Ook de geschiedenis en de voortgang van het gebied lees je hier. Verder in deze De T: vele uitgaanstips, een nieuwe Culture Shock en tenslotte nog de Autospecial, ook dit jaar weer in editie oktober te vinden! Kortom, je kunt niet zonder! Veel leesplezier!

www.de-t.nl

Page 6: De T, editie Oktober 2012

> [email protected] Samenstelling: Floor Dröge

Kinderboeken

Tilburg Spint

6 < DE T <

Van 3 t/m 14 oktober vindt de Kinderboekenweek weer plaats. Het thema dit jaar is ‘Hallo Wereld!’ Het thema draait vooral om ‘ontmoeten’. Ontmoetingen met andere culturen en met elkaar. In de Bibliotheek Midden-Brabant is natuurlijk weer van alles te doen, zoals de flitsende voorstelling ‘De grote Mees Kees show’ op zondag 21 oktober of de spannende voorstelling ‘De Biebshow’ van Theatergroep Smoesjes op zondag 7.

Kijk op www.bibliotheekmb.nl/kinderboekenweek voor een overzicht van alle activiteiten.

Op zondagmiddag 7 oktober vindt de alweer vierde editie van Tilburg Spint plaats in de prachtige Koepelhal aan het NS-Plein. Gezonde Tilburgers zullen hun beste beentje voorzetten voor het goede doel - het Verbeeten Fonds. De spinners zullen starten om 14:00 waarna alle spinners zullen worden voorzien van een bordje pasta en zal DJ DIRIQ een uur helemaal los gaan! Het geld dat die dag bijeen wordt gesport komt volledig ten goede aan het Verbeeten Instituut. De kosten voor een fiets variëren tussen de 25 en 45 euro. Meer info: www.tilburgspint.nl

Wat wij in onze mailbox vonden

OktoberfestNa het daverende succes van afgelopen jaar staat ook dit jaar de maand oktober weer in het teken van de beste schlagers, bier, bratwurst, pretzels en vooral spaß, viel spaß. Van 25 tot en met 28 oktober vindt namelijk voor de tweede maal het Oktoberfest Tilburg plaats. Met een Studenten Abend, Freitag, Samstag en op Sontag Frühshoppen is iedereen verzekerd van echt Oktoberfest.

Voor het programmaoverzicht ga naar www.oktoberfest-tilburg.nl

Page 7: De T, editie Oktober 2012

Heropening vernieuwde Bibliotheek Heyhoef succesvol

Nieuw!

Bagels & Beans

Ten Miles

Dudok in Tilburg

> DE T > 7

Bibliotheek Heyhoef heropende zaterdag 8 september jl. op feestelijke wijze haar deuren. Ondanks het warme weer was er massale belangstelling voor de volledig volgens retailprincipes verbouwde bibliotheek. Duizenden bibliotheekleden lieten zich verrassen door de inspirerende inrichting, de fors uitgebreide collectie populaire titels en het nieuwe leescafé.

Het bekende koffie- en bagelhuis Bagels & Beans opent een vestiging in Tilburg aan de Oude Markt, in het pand waar voorheen herenmodezaak Hans van Hout was gevestigd. Bagels & Beans, dat zich richt op de verkoop van onder meer goede koffie en bagel-broodjes, wil in oktober de deuren openen en gaat zowel de begane grond als de eerste verdieping van het pand gebruiken.

www.bagelsbeans.nl

Tijdens de afgelopen Tilburg Ten Miles hebben Kolibrie Horeca Payrolling en ASEGA

Media (de uitgever van De T) de handen ineen geslagen voor het goede doel. Zij hebben gelopen voor Stichting Culibus. Deze stichting laat kids uit achterstandswijken een andere wereld proeven. En dat is de wereld van lekker gezond eten. In de Culibus - een state of the art touring car met een pro- fessionele keuken - gaan JRE Chefs samen met deze kinderen aan de slag om de lekkerste en gezondste maaltijden samen te koken. In totaal liepen 30 relaties van Kolibrie en ASEGA Media de Ten Miles. De een wat beter dan de ander...maar  zwoegen is belangrijker dan winnen!

Na Arnhem, Den Haag en Rotterdam opent de succesvolle brasserie Dudok ook een vestiging in Tilburg. In november opent Dudok haar vierde brasserie in het voormalig patronaatsgebouw St. Joseph, aan de Veemarktstraat tussen Poppodium 013 en de Heuvel. Naast koffie met de bekende Dudok appeltaart serveert de brasserie er dagelijks ontbijt, lunch en diner.

www.dudok.nl

Page 8: De T, editie Oktober 2012

8 < DE T <

Filmpremière & Whisky proevenTDRINKS WhiskyClub Brabant organiseert in samenwerking met Pathé Tilburg en Taste! een heel bijzonder filmevenement. Op zondag 14 oktober kun je de première van The Angel’s Share meemaken bij Pathé, waarbij je tijdens en na de film getrakteerd wordt op de lekkerste whisky van T DRINKS en hapjes van Taste! Dit arrangement kost slechts € 34,50 per persoon!

Maak kennis met de wondere wereld van whisky

> film

De proeverij Voor, tijdens en na de film presenteert T DRINKS haar bijzondere whisky’s. Om in de sfeer van deze film te blijven, die geheel in het teken staat van de wondere wereld van whisky, krijg je diverse bijzondere whisky’s te proeven. Restaurant Taste! zorgt voor de culinaire omlijsting, zodat je heerlijke hapjes voorgeschoteld krijgt, die het plaatje helemaal compleet maken.

Waar: Pathé Tilburg, Pieter Vreedeplein Wanneer: Zondag 14 oktober 2012 Tijd: 13:30 –18:00 uur Entree: € 34,50 (€ 29,50 voor leden van Whiskyclub Brabant).

EntreebewijzenDit unieke evenement kost slechts € 34,50. Dat is het gehele arrangement, inclusief entreebewijs voor de film, het proeven van de whisky én de hapjes van Taste! Kaarten kunnen tot 6 oktober gekocht worden bij T DRINKS in Winkelcentrum Heuvelpoort. Wees er wel snel bij, want vol=vol! Inschrijven kan ook via: [email protected]

Page 9: De T, editie Oktober 2012

> DE T > 9

De FilmAls de Schotse Robbie vader wordt, zweert hij dat zijn zoon nooit het tragische leven zal kennen dat hij zelf heeft geleid. Op het nippertje ontsnapt hij aan een gevangenis-straf en krijgt hij een allerlaatste kans om zijn leven een positieve wending te geven. Zijn reclasseringsambtenaar Henri laat hem en zijn vrienden tijdens een tocht langs de Schotse distilleerderijen kennis- maken met de wondere wereld van whisky. Nooit had Robbie kunnen dromen dat drinken zo fundamenteel zijn leven kon veranderen. Zijn nieuw ontdekte talent - een verfijnde smaak en delicate “neus” - maakt het voor Robbie en zijn vrienden mogelijk een nieuwe, welvarende weg in te slaan. Een unieke en komische film over whisky in een luxe zaal in Pathé.

Korting met de TDRINKS WhiskyClub Brabant

Leden van de WhiskyClub Brabant betalen slechts € 29,50. Ook lid worden

van de WhiskyClub Brabant? Bij aanschaf van een malt whisky vanaf € 25,- bij

TDRINKS in Winkelcentrum Heuvelpoort, word je automatisch lid en krijg je een

ledenpas. Hiermee profiteer je het hele jaar door van aanbiedingen, kortingsacties

én krijg je korting op whiskyproeverijen. Met je pas kun je ook nog eens drie vrienden met korting naar een proeverij meenemen!

Meer informatie? Check www.facebook.com/whiskyclubbrabant

SCHRIJF JE IN VÓÓR 6 OKTOBER

Page 10: De T, editie Oktober 2012

Voor al uw buitenreclame.Plaatsing door geheel Nederland!

BENELUX B.V.voor alle evenementen

Driehoek buitenreclame

Concessiesteden: Barendrecht, Breda, Bussum, Deventer, Duiven, Goirle, Maarssen,Naarden, Nieuwegein, Soest, Tilburg, Veghel, Velsen-IJmuiden, Uden, Zoetermeer.

Rielseweg 810 • 85032 SC Tilburg • Tel. 013-5181903E-mail: [email protected]

Plaatsingen voor o.a.:Autoshow, Snuffelmarkt, Braderie, Theatershow,

Concerten, Expositie, enz. enz.

Page 11: De T, editie Oktober 2012

Special

Welkom

Koopboulevard Leyparc

in Tilburg is de afgelopen

jaren uitgegroeid tot een

populair trefpunt.

Je vindt er een enorme

diversiteit aan winkels en

een verrassende

verscheidenheid aan

artikelen.

De boulevard is makkelijk

te bereiken, gelegen aan

het prachtige Leijpark met

volop gratis parkeerruimte.

Koopboulevard Leyparc is

volop in beweging.

De T neemt er een kijkje.

Teksten: Frank van Bergen & Charlotte BackxFotografie: Camiel Donders en Frank van BergenMet dank aan: alle ondernemers van Koopboulevard Leyparc, Lejo van KuijerenBronnen: Regionaal Archief Tilburg, Rijnboutt, Cubra.nl

Page 12: De T, editie Oktober 2012

Koopboulevard Leyparc op de Schop

De AaBe fabriek; een nieuw leven

Het complex van de Koninklijke AaBe Wollenstoffen- en Wollendekenfabriek N.V. (AaBe Fabriek) stamt uit 1930. De fabrieksnaam is afkomstig van de oorspronkelijke opdrachtgever: Adolf van den Bergh. Zijn initialen vormen fonetisch de merknaam AaBe. De fabriek, naar een ontwerp van de Franse architect George Forest, werd destijds op een strategische locatie buiten de toenmalige stadsrand gebouwd, dicht bij de dan nog vrij jonge Piushaven. Hoewel buiten de stadsrand gelegen, was de AaBe Fabriek stevig met de stad verbonden. Het rijke verenigingsleven met voetbal, toneel, feesten en de showetalage op de Heuvel in het hart van Tilburg zijn hier voorbeelden van.

Koopboulevard Leyparc, gevestigd in de uit 1930 daterende AaBe Fabriek, krijgt op initiatief van Bouwinvest een nieuw leven. Bouwinvest onderzoekt de mogelijkheden voor de realisatie van de voormalige textielfabriek naar een uniek retailcentrum in Tilburg. Architectenbureau Rijnboutt maakt het ontwerp voor de complete herontwikkeling. Het plan maakt deel uit van de herontwikkelingen rond de Piushaven. Zoals het er nu naar uitziet en als alle plannen doorgang krijgen, zal in maart 2013 begonnen kunnen worden met de bouw.

Een goede zaak, vindt Ronald Westerveld, voorzitter van de winkeliersvereniging Koopboulevard Leyparc. “Mensen komen van heinde en verre naar de Koopboulevard om te shoppen”, zegt hij. Wanneer het huidige gebied wordt aangepakt, kunnen we één van de mooiste en modernste winkelgebieden van Nederland worden.” Westerveld kijkt uit naar de grootschalige ver- bouwing: “Het is de bedoeling dat hier winkels komen te zitten waar je van alles voor in en rondom je huis kunt krijgen. De centraal gelegen ligging, zorgt ervoor dat het winkelcentrum straks goed bereikbaar is, ook voor mensen van buiten de stad.

Page 13: De T, editie Oktober 2012

> DE T > 13

De AaBe fabriek; een nieuw leven

Lees de tijdlijn op pagina 20! Na het hoogtepunt van productie in de jaren zestig van de twintigste eeuw daalde de vraag naar textiel. De textielstad die Tilburg altijd was, dunde uit. Fabrieken sloten hun deuren en uiteindelijk werd de productie in de AaBe Fabriek in 1997 gestaakt. Alleen de zuidhallen van de fabriek worden sindsdien nog gebruikt als onderkomen voor winkels. Het terrein aan de achterzijde ligt er jarenlang maar verlaten bij. Lege hallen, waar het zonlicht door kapotte en vieze sheddaken naar binnen sijpelt, onkruid dat woekert tegen de muren en over de vloer. De lege hallen en lange gang tussen de fabriekshallen zijn stille getuigen van een ooit glorieuze textielindustrie. ToekomstHet is juist die lange, lege fabrieksgang die volgens de toekomstvisie van architectenbureau Rijnboutt weer dienst moet gaan doen als belangrijk element van het vernieuwde complex. Vroeger was deze gang de ruggengraat van de fabriek en de sfeer was er totaal anders dan in bijvoorbeeld de productiehallen. Het was er leeg, schoon en stil. Ook de originele elementen in de hallen met de kenmerkende sheddaken komen duidelijk terug in het ontwerp. Een beschrijving van oud-werknemer Huub Moon illustreert het verschil tussen de fabrieksgang en hal: ‘Overkapt door een glazen dak, lag die gang daar in

het ongenadig fel daglicht te blinken en te glanzen, smetteloos, zonder dat een stofje, vuiltje of draadje het totaalbeeld bezoedelde.’

Het huidige complex wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke bouwdelen uit 1930, 1941 en 1947 – 1954. Het is de bedoeling dat de oude ele- menten, zoals bijvoorbeeld de art-deco versieringen en de draagconstructie weer in ere hersteld worden. Ook blijft de ouderdom van het gebouw zichtbaar. Geen netjes strak gestucte muren, maar een stoere industriële look. Het ketelhuis, aan de westgevel van de fabriek, en de bekende ronde schoorsteen, krijgen in het ontwerp ook een nieuwe functie.

Westerveld vindt het belangrijk dat de unieke industriële look van het AaBe-complex behouden blijft. “De sheddaken blijven bestaan en de monumentale schoorsteentoren uiteraard ook. Dat zijn toch echte blikvangers. Maar verder wordt de boel compleet aangepakt.”

De AaBe Fabriek herinnert aan een belangrijk hoofdstuk uit de geschiedenis van Tilburg. Door in de fabriek winkels en horeca te huisvesten, krijgt het nieuw leven en is het weer mogelijk om de AaBe Fabriek van binnen te bewonderen.

Special

Bronnen: www.cubra.nl. Fotografie: Frank van Bergen, Ontwerpen: Rijnboutt.

Page 14: De T, editie Oktober 2012

“Overkapt door een glazen dak, lag die gang daar in het ongenadig felle daglicht te blinken en te glanzen, smetteloos, zonder dat een stofje, vuiltje of draadje het totaalbeeld bezoedelde. Het enige dat deed vermoeden dat hier Heer en economie werd gediend, waren de prikklokken en bakken met prikkaarten die bij elke afdeling aan de muur bevestigd waren.”

Huub Moon (oud-werknemer)

Page 15: De T, editie Oktober 2012

> DE T > 15

Leen BakkerLeuk wonen hoeft niet duur te zijn

“We hebben alles voor in en rondom het huis en altijd voor een mooie prijs”, vertelt eigenaar Ronald Westerveld. Voor wie het nog niet weet: de grote collectie van Leen Bakker bestaat inderdaad uit alles wat je maar kunt verzinnen. Van kinderkamer tot plafondlampen, van slaapkamer tot tapijten. En altijd volgens de laatste trends en van topkwaliteit.

“Wat veel mensen verbaast, is de hoge mate service die wij bieden. Het zijn de kleine dingen die het hem dan doen, zoals het meelopen naar de auto met de klant, het helpen met het in elkaar zetten van de meubels of het stofferen van een nieuwe vloer. Bij duurdere zaken verwacht je service, bij ons krijg je het. Wat het probleem ook is, wij lossen het op. Ons hechte team is daarnaast altijd erg klantvriendelijk en zorgt ervoor dat dit filiaal een begrip is in en rondom Tilburg.

Bij Leen Bakker heb je altijd keuze uit een breed assortiment dat overzichtelijk is gepresenteerd.

De laatste trends en de leukste woonideeën zijn altijd direct op voorraad. De winkel is fraai gedecoreerd, zodat je inspiratie krijgt om het thuis zelf ook zo neer te zetten. Ronald is verheugd over het feit dat de Koop- boulevard waaraan zijn winkel ligt, aangepakt gaat worden: “We zitten op een prachtige locatie die goed bereikbaar is en waar altijd gratis parkeer-gelegenheid is. Mensen komen niet voor niets van heinde en verre naar de koopboulevard.”

Koopboulevard LeyparcWethouder van Ierlantstraat 33Tel: 013-5801227 • www.leenbakker.nl

Als sinds 1993 is Leen Bakker gevestigd aan de Koopboulevard Leyparc. De winkel getuigt van het feit dat iedereen, met een grote of kleine portemonnee, een mooi interieur kan hebben.

Fotografie: Camiel Donders

Special

Page 16: De T, editie Oktober 2012

Pure WoodMaak van je huis je thuisWie op zoek is naar stijl en warmte in huis, zou verplicht een kijkje moeten nemen bij Pure Wood. De T kan je verzekeren dat je er niet met lege handen naar buiten loopt.

De eigentijdse 3000 vierkante meter grote woonwinkel aan Koopboulevard Leyparc heeft altijd een groot en actueel aanbod, voor jong en oud en elke portemonnee. Pure Wood staat al jarenlang bekend als een van de meest onder-scheidende woonwinkels van de wijde omtrek. Het assortiment liegt er dan ook niet om. “Bij ons kun je een uniek interieur samenstellen, een interieur dat niemand anders heeft”, zegt eigenaar Ton Fisher, die zich in 1994 met zijn woonwinkel vestigde in de voormalige AaBe-fabriek. De sheddaken van de fabriek zijn nog steeds zichtbaar, wat zijn winkel een industrieel, robuust en stoer karakter geeft.

De ruim opgezette winkel biedt voor ieder wat wils. Ton: “Omdat we een eigen collectie aanbieden die bijna elke twee weken wisselt, zul je bij ons altijd iets nieuws tegenkomen. Veel van onze spullen worden slechts eenmalig gemaakt. Dat maakt ze zo uniek. Onze producten vind je in de wijde omtrek nergens. We lopen daarnaast altijd voorop met de nieuwste trends en houden onszelf scherp door het bezoeken van woonbeurzen in heel Europa.”

Pure Wood kijkt ook altijd naar het seizoen en de collecties worden daar op aangepast. Zo biedt de woonwinkel de eigen Pure Wood Selection, maar ook de bekende ontwerpen van Henders & Hazel en de unieke designs van Xooon.

Koopboulevard LeyparcWethouder van Ierlantstraat 21Tel: 013-53 69 661 • www.purewood.nl

WoonpartyOp 23 oktober houdt Pure Wood een

exclusieve woonparty, dat compleet in het

teken staat van vintage, de nieuwe collectie

en kerstcollectie. De nieuwste trends beleven

onder het genot van een hapje en een drankje.

Inschrijven kan via [email protected], maar

wees er snel bij, want vol=vol!

Tip!

Fotografie: Camiel Donders

Page 17: De T, editie Oktober 2012

Nog even naar Van GemertVan Gemert Slapen en Wonen is het komende half jaar nog te vinden op woonboulevard Leijpark, maar heeft de producten al wel in de opheffingsuitverkoop gezet. Rolf van Gemert legt uit waarom. “Wij sluiten onze vestiging in Tilburg op termijn vanwege verschillende redenen, maar de aanstaande plannen om de boel om te gooien is een van de voornaamste. Ik had mijn nieuwe plek al geaccepteerd en toch is die vergeven aan een andere partij. Dit was voor mij reden genoeg om er vanaf te zien. Voor de klanten is het alleen maar voordelig: zij kunnen nu voor scherper geprijsde slaap- en woonartikelen bij ons terecht. En wanneer we echt Tilburg uitgaan, blijft ons filiaal in Helmond gewoon staan.”

Koopboulevard Leyparc Wethouder van Ierlantstraat 13 • Tel: 013-5421750 • www.vangemertwonen.nl

> DE T > 17

De moderne uitstraling

van Sparidans-Loos

Het pand van Sparidans Loos werd al in 1988

gebouwd, maar ziet er dankzij de renovatie van

zes jaar geleden nog modern en luxe uit.

Vanaf de ringbaan voel je je uitgenodigd om

eens binnen een kijkje te nemen en eenmaal

binnen wordt het moeilijk een keuze te maken

tussen al die mooie meubels.

Ton Sparidans is dan ook niet van plan de

voordeur te verplaatsen wanneer de gemeentelijke

plannen doorgaan, maar vindt het wel belangrijk

dat het Leijpark een opknapbeurt krijgt.

“De voorkant ziet er nog redelijk netjes uit,

maar de achterkant mag wat aantrekkelijker

worden. Ik denk dat een nieuwe meubelboulevard

meer publiek zal trekken”, zegt Sparidans.

Koopboulevard Leyparc

Ringbaan Zuid 5

Tel: 013-5422275 • www.sparidansloos.nl

Page 18: De T, editie Oktober 2012

De AaBe fabriek

1852De Van den Bergh-Krabbendamfabriek

wordt opgericht.

1929Albert van den Bergh, wollenstoffen- en

wollendekenfabrieken wordt gesticht door Leidse fabrikant Albert van den

Bergh. AaBe splitst zich af van BEKA. F. Adolf van den Bergh laat het pand bouwen tussen de Fatimastraat en

Havendijk. De eerste gebouwen met sheddaken worden gebouwd.

1930De hallen met ketelhuis en

schoorsteen worden gebouwd.

1951Weefgetouwen aan het werk.

1955/1956De fabriek wordt uitgebreid

naar ontwerp van architecten Jan en Eduard van der Valk.

1960De ambassadrice van Pakistan

bezoekt de AaBe fabriek.

1961Er werken ruim 1200 mensen bij het 150 jaar oude AaBe en het complex

wordt uitgebreid met een kantoorgebouw aan de Hoevenseweg. Ook krijgt het

bedrijf het predicaat Koninklijk.

1970De laatste telg uit de textielfamilie,

Gijs van den Bergh, verlaat het bedrijf.

De geschiedenis van Albert van den Bergh, wollenstoffen- en wollendekenfabrieken

TijDLijn

Page 19: De T, editie Oktober 2012

1974AaBe komt in ernstige problemen door

concurrentie uit lagelonenlanden. Veel textielfabrieken in Tilburg verdwijnen

door deze problematiek. Nederlandse staat neemt AaBe over en brengt het onder

de vleugel van Sigmacon. Dit om de Tilburgse textielindustrie te redden.

1980Van de ruim 1000 werknemers blijven

er na reorganisaties maar 670 over.

1982Ook Sigmacon gaat failliet. Er werken

dan nog 450 maar mensen. De fabriek maakt een doorstart aan de Hoevenseweg,

met nog slechts 200 man personeel.

1993 De eerste winkels trekken in

de voormalige AaBe gebouwen. Leenbakker is één van de eerste woonwinkels die er zich vestigt.

1996Alle werknemers leveren tien procent

van hun loon in om het bedrijf te redden. Desondanks gaat het bedrijf failliet en 135 mensen komen op straat te staan. Het bedrijf maakt een doorstart onder de naam AaBe Textiles en richt zich op brandwerend textiel voor de bekleding

van vliegtuigstoelen. Het bedrijf verhuist naar een andere locatie aan het Kraaiven.

1999Het grootste deel van het oude fabriekscom-

plex aan de Fatimastraat en Hoevenseweg inclusief de beeldbepalende schoorsteen,

worden officieel rijksmonument.

2008De aanslagen op het World Trade Center op 11 september 2001 zorgen voor een neer-

gang in de luchtvaartindustrie. De finan- ciële crisis van 2008 doen het bedrijf de

das om en 38 mensen verliezen hun baan. Het is de laatste Tilburgse textielfabriek

die ten onder gaat.

Foto’s: collectie Regionaal Archief Tilburg. Bron: www.regionaalarchieftilburg.nl. Ontwerpen: Rijnboutt

> DE T > 19

Scan de code voor een filmpje

Special

Page 20: De T, editie Oktober 2012

Betrouwbaar en persoonlijk

Van Asten: al sinds het prille beginBabysuperstore Van Asten vestigde zich al in 1994 op het Leijpark. In dat jaar kwa-men de eerste winkels op het terrein. Je kunt er terecht vanaf het moment dat je zwanger bent tot je kinderen een jaar of vier oud zijn. Voor de babykamer, kleding, accessoires, veiligheidssloten op de keukenkast-

jes en ga zo maar door. Dat de schop de grond in gaat, kan wat Alex

Moor betreft niet snel genoeg van start. “Het boost de uitstraling van

het plein en dat komt ons en de andere winkeliers ten goede. Met de

juiste aanpak heeft dit stukje terrein erg veel potentie.”Koopboulevard Leyparc Wethouder van Ierlantstraat 23 Tel: 013-5440518 • www.vanastenbabysuperstore.nl

Volvo dealer Van Roosmalen is een ècht familie-bedrijf. Het bedrijf bestaat namelijk al sinds het begin van de twintigste eeuw. Bij de Van Roosmalen Groep staan je wensen en behoeften centraal. Graag bieden ze je daarom graag een persoonlijk pakket met betrekking tot je mobiliteitsbehoeften. Het gaat hierbij om verkoop en aankoop van nieuwe en gebruikte Volvo’s, Accessoires, onderdelen en gadgets. Natuurlijk kun je ook terecht voor onderhoud en reparatie aan je Volvo. Daarnaast verzorgt het bedrijf alle mogelijke vormen van leasing voor je en kun je bij Van Roosmalen terecht voor een verzekering met vele voordelen.

Koopboulevard LeyparcRingbaan Zuid 3 • www.roosmalen.nl

Page 21: De T, editie Oktober 2012

Theo Giessen is blij met de ruime parkeer- gelegenheid voor zijn deur, die voor gasten van de Kwantum gratis te gebruiken is. Ook de goede locatie noemt hij een zeer positieve factor. “In de huidige situatie stap je makkelijk bij ons binnen. We zijn vanaf de ringbaan direct te zien en hebben een toegankelijk entree. Wanneer het terrein een nieuwe uitstraling krijgt zal vooral de mogelijke toename van klanten een groot voordeel zijn”, zegt hij. De Kwantum op het Leijpark is de grootste in de buurt van Tilburg en voorziet in alles op het gebied van woninginrichting voor een scherpe prijs.

Altijd praktisch

Praxis

De grootsteKwantumvan Tilburg en omstreken

> DE T > 21

Koopboulevard Leyparc Ringbaan Zuid 9 • Tel: 0900-2355926 • www.kwantum.nl

Als een van de grootste doe-het-zelfzaken van Nederland

heeft Praxis drie vestigingen in Tilburg waarvan eentje aan de

Ringbaan Zuid. Voor zowel de amateurklusser als professional

hebben ze

een scala

aan pro-

ducten en

bij deze praxis vindt u zelfs wat bloemen en planten

om de tuin te onderhouden. Bij de realisering van

een gemoderniseerd Leijpark spreken de winke-

liers niet alleen over horecavoorzieningen, ook de

Praxis moet een vaste waarde blijven. Want wie net

een wandmeubel heeft gekocht, moet in de buurt

natuurlijk ook de juiste schroefjes vinden om het aan

de muur te monteren.

Koopboulevard Leyparc • Ringbaan Zuid 7

Tel: 013-5440200 • www.praxis.nl

Page 22: De T, editie Oktober 2012

Special

De zwarte omafietsen die ons straatbeeld sieren komen met grote regelmaat van de Halfords. Met ongeveer 145 winkels in Nederland en België is dat zo vreemd ook niet. In Tilburg hebben we te maken met een van de grootste filialen in Nederland: een zogenaamde superstore. Met gratis parkeer-gelegenheid voor de deur en een ruime keuze aan verschillende fietsen, fietsaccessoires, auto-onderdelen en auto-accessoires. Erik van der Bijl die tijdelijk invalt als bedrijfsleider in het filiaal denkt wel dat de woonboulevard een modernere uitstraling mag krijgen. Als echte Bredanaar adviseert hij een grotere diversiteit aan winkels, aangevuld met lunchrooms of eventueel een fastfoodketen.

Koopboulevard Leyparc Ringbaan Zuid 11 • Tel: 013-5356012 • www.halfords.nl

BeddenREUS wil best minder ruimte als dat moet

Grootste Halfords van Nederland

Marc Verhoeven van de BeddenREUS krijgt lichtjes in

zijn ogen als hij denkt aan een eventueel naderende opknapbeurt van het Leijpark. Wanneer het echt nodig is wil hij zelfs wat van zijn ruimte opofferen voor een moderne woonboulevard. “We hebben ook een vestiging op de woonboulevard in Breda en we

merken dat veel mensen uit Tilburg daar shoppen omdat ze hier een meubelpromenade missen.” Overigens is Marc totaal niet ontevreden met de huidige situatie. “Omdat ik veertienhonderd vierkante meter aan winkel heb, ben de enige BeddenREUS in Nederland die direct kan leveren uit voorraad. En met de meeneemformule houden we onze prijzen scherp.”Koopboulevard Leyparc Wethouder van Ierlantstraat 3  Tel: 013-5812468 • www.beddenreus.nl

22 < DE T <

Page 23: De T, editie Oktober 2012

Special

Oude fabriekwat nog hangtin de oude fabriekshalis de leegte

maar nu zonderhet gestampvan zware machines

een verlaten overallhangt eenzaamaan een roestige spijker

‘een symbool van verlatenheid’het laatste teken van levenis misschien wel ‘t jonge berkje

dat zich heeft genesteldin de scheef hangende dakgoot

Lejo van Kuijeren

Foto’s: collectie Regionaal Archief Tilburg en Frank van Bergen

Special

Page 24: De T, editie Oktober 2012

Slaapgenoten heeft zestien filialen in Nederland met het hoofdkantoor in Uden. Het is een onderdeel van Beter Bed Holding, maar heeft weer een totaal ander aanbod in de smalle, lange ruimte op het Leijpark.

Eenmaal binnen word je uitstekend ontvangen door de filiaalmede-werker en krijg je een kopje koffie aangeboden, het uitzoeken van een bed doe je immers niet binnen luttele minuten. Het is een aanschaf waar je nog jaren op moet liggen. Behalve ledikanten, boxsprings en latten-bodems verkopen ze dan ook matrassen van traagschuim. Dit speciale materiaal zorgt voor een uitstekende houding tijdens de nachtrust.

Koopboulevard Leyparc Wethouder van Ierlantstraat 29 • Tel: 013-5801247www.slaapgenoten.nl

Dagelijks staan er door heel Nederland gemid-deld twintig tentjes van Eco Carservice. In deze mobiele werkplaatsen repareren vakmannen autovoorruiten voor het winkelend publiek. Auto’s met schade sporen ze op de parkeerplaats

op. Het bezoeken van het tentje is natuurlijk geheel vrijblijvend. Jordy Hans lopen we tegen het lijf terwijl hij een flyer onder de ruit klemt van een auto met ruitschade. Vier dagen per week staat hij op Woonboulevard Leijpark. “Het is een goede plek om te staan, terwijl de mensen rustig shoppen, repareren wij sterretjes of barstjes in de voorruit”, legt hij glimlachend uit.

Slaapgenoten, energiek de dag door

Eco Carservice repareert uw autoruit terwijl u shopt

Koopboulevard Leyparc Ringbaan zuidTel: 06-42122018 • www.novusglass.nl

Page 25: De T, editie Oktober 2012

Betere woonboulevard

ook beter voor Beter Bed

> DE T > 25

Koopzondagen bij Koopboulevard Leyparc

LeyparkKoopboulevard Leyparc is vernoemd naar het tegenover liggend park. In 1934-1939 is dit 30 hectare groot stadspark in de Engelse land-schapsstijl aangelegd als werkverschaffingsproject. Door het park stroomt het kleine stroompje De Ley, waaraan de naam is ontleend. Het Leypark is een erg prettig wandelpark met veel grote weiden. In de zomer vindt hier Festival Mundial plaats, waar jaarlijks zo’n 60.000 bezoekers op af komen.

7 oktober 4 november 21 oktober 2 december 26 december

Check www.leyparc.nl altijd voor de laatste nieuwtjes en openingstijden!

De herfstcollectie wordt net bij Beter Bed in de

schappen gelegd. Een zeer uitgebreid assortiment

met rood- en bruintinten sieren de hoeslakens.

Frank Visser kan zich helemaal voorstellen hoe deze

lakens over een ouderwets weefgetouwmachine van

de AABE-fabriek liggen. Die machines zijn opgeslagen

in een loods en zouden in het gerenoveerde pand als

accenten terugkomen in de verschillende winkels.

Visser hoopt dat het doorgaat. “Wanneer we de oude

fabrieken kunnen renoveren met de stijl van toen, krijgen

we een woonboulevard met heel veel warmte”, zegt hij.

“Waar zie je dat nu nog meer in Nederland?”

Koopboulevard Leyparc

Weth van Ierlantstraat 15

Tel: 013-5812468 • www.beterbed.nl

Page 26: De T, editie Oktober 2012

• Oktober Dansmaand De hele maand oktober is Tilburg één groot podium voor dansers uit alle windstreken, jong en onbekend, maar ook groot en beroemd, van hip tot urban; ze werden allemaal op de been gebracht in Tilburg dankzij alle Dansstad-partners: Theaters Tilburg, Theater De NWE Vorst, Fontys Dansacademie, Kunstbalie, Factorium en Danshuis Station Zuid.

• Rondleiding voormalig Koninklijk Paleis BIJONSINTILBURG organiseert een rondleiding door het voormalig Koninklijk Paleis (1849) te Tilburg. Stadsgids Gerard Otten vertelt je, in een ruim twee uur durende rondleiding, alles over het paleis en bouwheer koning Willem II , aangevuld met de nodige anekdotes. 14 oktober. Reserveren: [email protected].

Evenementen

highlightsoktober• Trijntje Oosterhuis

Met gepaste trots presenteert 013 één van de beste zangeressen in Nederland: Trijntje Oosterhuis!  7 oktober v.a. 18:30 in 013, Veemarktstraat 44. € 22,50

• Reservoir Dogs Band  Reservoir Dogs Band brengen de sfeer en de muziek van films als Pulp Fiction, Kill Bill en andere Tarantinos culthits naar het podium. Cool, smerig, vuil, en waanzinnig entertainment! 14 oktober v.a. 14:30 in Paradox, Telegraafstraat 62. € 8,- standaard en € 6,- parapas

Podia

Theater• Nijntje de musical

Nijntje de musical is terug! In deze muziekvoor-stelling voor jong en oud komt Nijntje en de rest van de familie Pluis tot leven. 6 oktober om 14:00 en 16:00 in de Schouwburg. Kaarten v.a. €12,50

• Tilburg Tigers: Back in Time! ‘Back in Time’ is de nieuwste show van het improvisatietheatergezelschap. De hedendaag- se wereld is een chaos. De Tilburg Tigers gaan terug in de tijd om verklaringen te zoeken en daarmee de wereld te redden! 27 oktober om 20:00 in De NWE Vorst, Willem II Straat 49. € 11,- normaal VV, € 8,- Vorstpas VV.

Stappen• De Jongens van Je Weet Wel

Iedere woensdag bij Polly spelen de Jongens van Je Weet Wel alles wat de bezoekers’ hartjes begeert. Iedere woensdag v.a. 22:30 in Café Polly Maggoo.

• The Def Americans - The sound of Johnny Cash Boom chicka boom refereert aan de kenmer-kende sound van Johnny’s backing band, the Tennessee Three. Verwacht een flinke dosis roc-kabilly, country ballads, Cash klassiekers, nieuwer materiaal en traditionals in ongepolijste Johnny Cash & the Tennessee Three uitvoeringen. 12 oktober in Café Bolle.

Samenstelling tekst: Floor Dröge

Page 27: De T, editie Oktober 2012

Van 5 oktober tot 17 november bouwt Het Zuidelijk Toneel zijn locatie, bij veel Tilburgers ook wel bekend als de oude wolfabriek 3 Suisses, om tot de brandhaar die Jeruzalem heet. In deze locatie-voorstelling getiteld Heilig Vuur maakt het publiek als theatertoerist een reis door de donkere nauwe straten van de oude stad, langs paleizen, moskeeën en tempels en kan zich daarbij niet onttrekken aan de geloofsstrijd die woedt tussen christenen en moslims. Het belooft een spannende toneel-avond te worden die al begint op het moment dat de bezoeker het pand betreedt. Eenmaal plaats-genomen op de rijdende tribune wordt de kijker meegevoerd in het verhaal waarbij het ware geloof inzet is van een bloedige strijd. En als je tegen deze achtergrond ook nog eens verliefd wordt op iemand van een ander geloof, kan het helemaal gecompliceerd worden.Regisseur Rob Ligthert vroeg Bouke Oldenhof een nieuwe tekst te schrijven, losjes gebaseerd op Nathan de Wijze van G.E. Lessing. In Heilig Vuur geven zij de jeugd het woord. Biedt geloof een an-kerpunt in de zoektocht naar je identiteit, of is het een reden voor strijd? www.hzt.nl/heiligvuur

Jaargang 6

#61

Heilig Vuur

Anish Kapoor in De Pont Vader en dochterin de vernieuwde bibliotheek Incubated MovieShock: Savage, Hope Springs, Barbara

Page 28: De T, editie Oktober 2012

Anish Kapoor (1954) heeft een veelzijdige cultu-rele achtergrond. Hij wordt geboren in India en heeft een hindoestaanse vader en een joodse moeder. In 1972 vertrekt hij naar Londen, waar hij na zijn opleiding als kunstenaar is blijven wonen en werken. In de afgelopen decennia heeft hij zich ontwikkeld tot een van de succesvolste en meest gevraagde kunstenaars van dit moment, niet alleen door musea, maar ook daarbuiten. Zo was de ArcelorMittal Orbit deze zomer ‘hot news’. De toren, die Kapoor in samenwerking met ontwerper en architect Cecil Balmond maakte ter gelegenheid van de Olympische Spelen, is een

opmerkelijke symbiose van sculptuur en architec-tuur. Opengewerkte lussen van rood geverfd staal vormen de dragende elementen van deze 115 meter hoge uitkijktoren in het Londense Stratford. Ze zorgen voor een schijnbare instabili-teit en onvoltooidheid. De toren functioneert pas echt wanneer je hem bestijgt en de vele, soms tegenstrijdige sensaties die deze sculpturale constructie uitlokt, aan den lijve ervaart. Dit is één van de kenmerken van Kapoors kunst. Zijn sculpturen zijn geen statische, in zichzelf vol-tooide beelden die zich in één keer laten vatten. Vaak blijken ze niet wat ze aanvankelijk lijken

te zijn en moeten eerste indruk-ken worden bijgesteld tijdens het proces van kijken en ervaren. Om die interactie tussen kunstwerk en kijker is het Kapoor te doen. Door hun welvende, sensuele vormen, hun tactiliteit en de vaak overrompelende kleuren houden Kapoors beelden een uitnodiging in om ze te naderen en je ermee te verbinden. Tijdens die ontmoeting stuit je onherroepelijk op hun min-der toeschietelijke en ongrijpbare kanten. Deze tweeledigheid is ook te vinden in de concave vormen die Kapoor graag toepast. Op de tentoonstelling hebben drie, nog niet eerder geëxposeerde wand-sculpturen de vorm van een diepe kom. De kleurlaag, waarmee de Monochromen (2012) aan de bin-nenkant zijn bedekt, is zo intens dat de blik naar binnen wordt gezogen. De holle vorm van de spiegelwerken zorgt juist voor een tegengesteld effect. Het opper-vlak van glanzend gepolijst staal neemt de ruimte in zich op en kaatst deze sterk vertekend terug. Vooral bij Vertigo en de bijna tien meter lange S-Curve, die als meer dan manshoge, gebogen wanden los in de ruimte staan, heeft het gerefl ecteerde beeld een halluci-nerende werking. Vanaf het begin heeft Kapoor ook een voorkeur laten zien voor archetypische vormen, die herinneringen oproepen aan het lichaam en lichamelijkheid. Het nu geëxposeerde metershoge, uit hars vervaardigde beeld Slug (2009) richt de aandacht op het onderhuidse. De sculptuur roept associaties op met vegetatieve le-vensvormen en maakt nieuwsgie-rig naar wat zich afspeelt binnen in dat traag kronkelende stelsel, dat uitmondt in een glanzend rode trechtervorm.

Rood is een kleur die in het oeuvre van Kapoor in allerlei tinten en gradaties telkens terugkeert. Het is niet alleen een kleur met een hoge gevoelswaarde, het is ook een kleur met een sterke ruimte-lijke werking. Al die aspecten van de kleur rood spelen een rol in het meest spectaculaire werk op de tentoonstelling: Shooting into the Corner (2009), een installatie die in 2009 in de Royal Academy in Londen werd getoond. Bij de opening zal het werk nog uit honderden netjes opgestapelde bussen roodkleurige was bestaan. Gedurende de tentoonstelling zullen deze dagelijks op vaste tijden met behulp van een kanon, één voor één, in de hoek van de grote zaal worden geschoten. De uitkomst is bekend, maar het wachten op het moment waarop het projectiel daadwerkelijk afgeschoten wordt, roept voelbaar spanning op. Het verstrijken van de tijd en de kortstondigheid van het afschieten van het kanon wor-den zichtbaar in een sculptuur die zich langzaam meester maakt van de ruimte. De uiterst beheerste en gecontroleerde manier waarop de speciaal daarvoor ingehuurde medewerker de projectielen afvuurt, geeft het gebeuren het karakter van een rituele handeling en staat in schril contrast met het roodgekleurde slagveld dat erdoor wordt aangericht. Sculptuur als performance, maar ook sculptuur die in weerwil van zijn expressieve vorm, zonder tussenkomst van de kunstenaar ontstaat. Ook dat is een belangrijk aspect van Kapoors opvatting van kunst. Wat Kapoor met zeer verschillende middelen nastreeft is dat zijn wer-ken werkelijk ‘resoneren’. Dat is de eenvoudige, maar tegelijkertijd mysterieuze kwaliteit waarnaar hij naar eigen zeggen op zoek is.

Anish Kapoor

Bekijk de werken van Anish

Kapoor vanaf 13 oktober in

Museum de Pont – voor meer

informatie: www.depont.nl

Anish Kapoor (1954) is een van de twintig kunstenaars van wie, nu precies twintig jaar geleden, werk werd getoond op de openingstentoonstelling van De Pont. Sindsdien is het museum hem blijven volgen met een eenmanstenstoonstelling in 1995 en een aantal belangrijke aankopen. De recente verwerving van Vertigo (2008) is mede aanleiding om nu opnieuw een tentoonstelling aan hem te wijden. De expositie bestaat uit een vijftiental sculpturen en installaties uit de periode 2006-2012 en plaatst deze grote sculptuur van glanzend gepolijst, roestvrij staal in de context van zijn recente werk.

Slug (2009)

linkerpagina: Shooting into the

Corner (2009)

Page 29: De T, editie Oktober 2012

Anish Kapoor (1954) heeft een veelzijdige cultu-rele achtergrond. Hij wordt geboren in India en heeft een hindoestaanse vader en een joodse moeder. In 1972 vertrekt hij naar Londen, waar hij na zijn opleiding als kunstenaar is blijven wonen en werken. In de afgelopen decennia heeft hij zich ontwikkeld tot een van de succesvolste en meest gevraagde kunstenaars van dit moment, niet alleen door musea, maar ook daarbuiten. Zo was de ArcelorMittal Orbit deze zomer ‘hot news’. De toren, die Kapoor in samenwerking met ontwerper en architect Cecil Balmond maakte ter gelegenheid van de Olympische Spelen, is een

opmerkelijke symbiose van sculptuur en architec-tuur. Opengewerkte lussen van rood geverfd staal vormen de dragende elementen van deze 115 meter hoge uitkijktoren in het Londense Stratford. Ze zorgen voor een schijnbare instabili-teit en onvoltooidheid. De toren functioneert pas echt wanneer je hem bestijgt en de vele, soms tegenstrijdige sensaties die deze sculpturale constructie uitlokt, aan den lijve ervaart. Dit is één van de kenmerken van Kapoors kunst. Zijn sculpturen zijn geen statische, in zichzelf vol-tooide beelden die zich in één keer laten vatten. Vaak blijken ze niet wat ze aanvankelijk lijken

te zijn en moeten eerste indruk-ken worden bijgesteld tijdens het proces van kijken en ervaren. Om die interactie tussen kunstwerk en kijker is het Kapoor te doen. Door hun welvende, sensuele vormen, hun tactiliteit en de vaak overrompelende kleuren houden Kapoors beelden een uitnodiging in om ze te naderen en je ermee te verbinden. Tijdens die ontmoeting stuit je onherroepelijk op hun min-der toeschietelijke en ongrijpbare kanten. Deze tweeledigheid is ook te vinden in de concave vormen die Kapoor graag toepast. Op de tentoonstelling hebben drie, nog niet eerder geëxposeerde wand-sculpturen de vorm van een diepe kom. De kleurlaag, waarmee de Monochromen (2012) aan de bin-nenkant zijn bedekt, is zo intens dat de blik naar binnen wordt gezogen. De holle vorm van de spiegelwerken zorgt juist voor een tegengesteld effect. Het opper-vlak van glanzend gepolijst staal neemt de ruimte in zich op en kaatst deze sterk vertekend terug. Vooral bij Vertigo en de bijna tien meter lange S-Curve, die als meer dan manshoge, gebogen wanden los in de ruimte staan, heeft het gerefl ecteerde beeld een halluci-nerende werking. Vanaf het begin heeft Kapoor ook een voorkeur laten zien voor archetypische vormen, die herinneringen oproepen aan het lichaam en lichamelijkheid. Het nu geëxposeerde metershoge, uit hars vervaardigde beeld Slug (2009) richt de aandacht op het onderhuidse. De sculptuur roept associaties op met vegetatieve le-vensvormen en maakt nieuwsgie-rig naar wat zich afspeelt binnen in dat traag kronkelende stelsel, dat uitmondt in een glanzend rode trechtervorm.

Rood is een kleur die in het oeuvre van Kapoor in allerlei tinten en gradaties telkens terugkeert. Het is niet alleen een kleur met een hoge gevoelswaarde, het is ook een kleur met een sterke ruimte-lijke werking. Al die aspecten van de kleur rood spelen een rol in het meest spectaculaire werk op de tentoonstelling: Shooting into the Corner (2009), een installatie die in 2009 in de Royal Academy in Londen werd getoond. Bij de opening zal het werk nog uit honderden netjes opgestapelde bussen roodkleurige was bestaan. Gedurende de tentoonstelling zullen deze dagelijks op vaste tijden met behulp van een kanon, één voor één, in de hoek van de grote zaal worden geschoten. De uitkomst is bekend, maar het wachten op het moment waarop het projectiel daadwerkelijk afgeschoten wordt, roept voelbaar spanning op. Het verstrijken van de tijd en de kortstondigheid van het afschieten van het kanon wor-den zichtbaar in een sculptuur die zich langzaam meester maakt van de ruimte. De uiterst beheerste en gecontroleerde manier waarop de speciaal daarvoor ingehuurde medewerker de projectielen afvuurt, geeft het gebeuren het karakter van een rituele handeling en staat in schril contrast met het roodgekleurde slagveld dat erdoor wordt aangericht. Sculptuur als performance, maar ook sculptuur die in weerwil van zijn expressieve vorm, zonder tussenkomst van de kunstenaar ontstaat. Ook dat is een belangrijk aspect van Kapoors opvatting van kunst. Wat Kapoor met zeer verschillende middelen nastreeft is dat zijn wer-ken werkelijk ‘resoneren’. Dat is de eenvoudige, maar tegelijkertijd mysterieuze kwaliteit waarnaar hij naar eigen zeggen op zoek is.

Anish Kapoor

Bekijk de werken van Anish

Kapoor vanaf 13 oktober in

Museum de Pont – voor meer

informatie: www.depont.nl

Anish Kapoor (1954) is een van de twintig kunstenaars van wie, nu precies twintig jaar geleden, werk werd getoond op de openingstentoonstelling van De Pont. Sindsdien is het museum hem blijven volgen met een eenmanstenstoonstelling in 1995 en een aantal belangrijke aankopen. De recente verwerving van Vertigo (2008) is mede aanleiding om nu opnieuw een tentoonstelling aan hem te wijden. De expositie bestaat uit een vijftiental sculpturen en installaties uit de periode 2006-2012 en plaatst deze grote sculptuur van glanzend gepolijst, roestvrij staal in de context van zijn recente werk.

Slug (2009)

linkerpagina: Shooting into the

Corner (2009)

Page 30: De T, editie Oktober 2012

De vernieuwde Bibliotheek Heyhoef… “Meteen bezocht op de openingsdag; we waren alle twee razend nieuwsgierig naar de nieuwe bieb. Erg verrassend, het leek wel alsof we een boekwinkel binnen liepen. Toevallig is dat nu net één van mijn favoriete winkels! Eerste indruk; erg goed!

Kunnen jullie je weg goed vinden?“Jip en ik waren het er over eens dat er maar één manier is om snel te wennen aan de nieuwe bieb en dat is door er heel veel naar toe te gaan, veel boeken te lenen en veel boeken te lezen. Dit vin-den we gelukkig helemaal niet erg om te doen!”

Favoriete plekje in de bibliotheek?“In de klas lees ik veel voor uit (prenten)boeken en probeer ik de kleuters mijn liefde voor het lezen bij te brengen. Ik moet mijn weg bij de prentenboeken nog wel weer even vinden.”

Laatst gelezen… “Noorderlicht van Suzanne Vermeer. Het aller-mooiste boek vind ik Het Parfum van Patrick Süsskind. Echt een aanrader, een boek dat je blijft lezen en als je er eenmaal in begonnen bent niet meer kunt wegleggen.”

“Als je houdt van lezen, moet je bij de nieuwe bieb wezen.”

www.facebook.com/

bibliotheekmb

www.twitter.com/

bibliotheekmb

www.bibliotheekmb.nl

Naam: Derk Lettink met dochter Jip LettinkBeroep: leerkracht basisschool groep 1-2 en Jip zit in groep 7Lid sinds: Derk ongeveer sinds zijn 6e en Jip vanaf haar 1e Leeftijd: 47 jaar en 9 jaar

Mijn lichaam trilt en zweet nog na, hoewel Incubate er alweer een paar dagen op zit. Ik ben nooit zo goed met slaaptekorten, maar als het gaat om Incubate leef ik een jaar lang toe naar overleven op adrenaline. In tegenstelling tot wat mensen verwachten, voel me levendiger dan ooit nu. Deze week heb ik namelijk mijn moeder laten zien hoe het festival eruit ziet. In de middag zag ze in een lege Dommelsch zaal van 013 Yann Tiersen soundchecken. Dat vond ze leuk. In de avond zag ze het optreden in een bomvolle zaal van 013 en had ze tranen in haar ogen.

Ze moest van me meedoen aan Inside Out, het project van de Franse kunstenaar JR, waarmee we duizend portretten van moeders in de stad hingen. Zoals het een moeder beaamt, was ze in eerste instantie wat terughoudend. ‘Hoe groot worden die posters dan?’ en ‘Doen meer mensen daar dan aan mee?’ Ik zei dat ze eigenlijk een billboard of standbeeld verdient, maar dat de posters helaas wat kleiner zijn, en dat we zo’n duizend moeders eren met de posters. Ze keek me even aan alsof ik een grapje maakte.

Dat deed ik niet. Net zo min als wanneer ik mijn vriendin een dag na het festival vertel dat De Deurzakkers optraden in Little Devil op de after-party, en dat ik de polonaise heb gelopen met onder andere Simon Reynolds, die voor media als New York Times, The Guardian, The Wire en MOJO schrijft. Inderdaad, De Deurzakkers. Die zag niemand aankomen toen er biertjes gedronken werden om het succes van het festival te vieren. Ik zag de twinkeling in de ogen van collega’s, artiesten en publiek dat erbij was. Daar gaan we voor, elk jaar.

Barry Spooren, Incubate Festival

foto's: Buzzcocks – Wil OpstalsOpen Source Expo – William van der VoortInside Out – Vera Cerutti

Incubated

Page 31: De T, editie Oktober 2012

De vernieuwde Bibliotheek Heyhoef… “Meteen bezocht op de openingsdag; we waren alle twee razend nieuwsgierig naar de nieuwe bieb. Erg verrassend, het leek wel alsof we een boekwinkel binnen liepen. Toevallig is dat nu net één van mijn favoriete winkels! Eerste indruk; erg goed!

Kunnen jullie je weg goed vinden?“Jip en ik waren het er over eens dat er maar één manier is om snel te wennen aan de nieuwe bieb en dat is door er heel veel naar toe te gaan, veel boeken te lenen en veel boeken te lezen. Dit vin-den we gelukkig helemaal niet erg om te doen!”

Favoriete plekje in de bibliotheek?“In de klas lees ik veel voor uit (prenten)boeken en probeer ik de kleuters mijn liefde voor het lezen bij te brengen. Ik moet mijn weg bij de prentenboeken nog wel weer even vinden.”

Laatst gelezen… “Noorderlicht van Suzanne Vermeer. Het aller-mooiste boek vind ik Het Parfum van Patrick Süsskind. Echt een aanrader, een boek dat je blijft lezen en als je er eenmaal in begonnen bent niet meer kunt wegleggen.”

“Als je houdt van lezen, moet je bij de nieuwe bieb wezen.”

www.facebook.com/

bibliotheekmb

www.twitter.com/

bibliotheekmb

www.bibliotheekmb.nl

Naam: Derk Lettink met dochter Jip LettinkBeroep: leerkracht basisschool groep 1-2 en Jip zit in groep 7Lid sinds: Derk ongeveer sinds zijn 6e en Jip vanaf haar 1e Leeftijd: 47 jaar en 9 jaar

Mijn lichaam trilt en zweet nog na, hoewel Incubate er alweer een paar dagen op zit. Ik ben nooit zo goed met slaaptekorten, maar als het gaat om Incubate leef ik een jaar lang toe naar overleven op adrenaline. In tegenstelling tot wat mensen verwachten, voel me levendiger dan ooit nu. Deze week heb ik namelijk mijn moeder laten zien hoe het festival eruit ziet. In de middag zag ze in een lege Dommelsch zaal van 013 Yann Tiersen soundchecken. Dat vond ze leuk. In de avond zag ze het optreden in een bomvolle zaal van 013 en had ze tranen in haar ogen.

Ze moest van me meedoen aan Inside Out, het project van de Franse kunstenaar JR, waarmee we duizend portretten van moeders in de stad hingen. Zoals het een moeder beaamt, was ze in eerste instantie wat terughoudend. ‘Hoe groot worden die posters dan?’ en ‘Doen meer mensen daar dan aan mee?’ Ik zei dat ze eigenlijk een billboard of standbeeld verdient, maar dat de posters helaas wat kleiner zijn, en dat we zo’n duizend moeders eren met de posters. Ze keek me even aan alsof ik een grapje maakte.

Dat deed ik niet. Net zo min als wanneer ik mijn vriendin een dag na het festival vertel dat De Deurzakkers optraden in Little Devil op de after-party, en dat ik de polonaise heb gelopen met onder andere Simon Reynolds, die voor media als New York Times, The Guardian, The Wire en MOJO schrijft. Inderdaad, De Deurzakkers. Die zag niemand aankomen toen er biertjes gedronken werden om het succes van het festival te vieren. Ik zag de twinkeling in de ogen van collega’s, artiesten en publiek dat erbij was. Daar gaan we voor, elk jaar.

Barry Spooren, Incubate Festival

foto's: Buzzcocks – Wil OpstalsOpen Source Expo – William van der VoortInside Out – Vera Cerutti

Incubated

Page 32: De T, editie Oktober 2012

Museum voor hedendaagse

kunst De Pont

www.depont.nl

Philippe Vandenberg & Berlinde

De Bruyckere

Innocence is precisely: never to

avoid the worst

t/m 28 oktober

De Pont in the Picture

t/m 4 november

Anish Kapoor

13 oktober t/m 27 januari

Film-themamiddag:

Philippe Vandenberg & Berlinde

De Bruyckere

zondag 7 oktober

Lezing over Anish Kapoor

dinsdag 16 oktober

Donderdagavond@depont

Met aansluitend kunstenaars-

gesprek met Berlinde De

Bruyckere

donderdag 18 oktober

Concert: Bram Stadhouders &

Terje Isungset

zondag 21 oktober

Natuurmuseum

natuurmuseumbrabant.nl

The making of...DINOSAURIERS

t/m 28 oktober

Vaste exposities:

Vanitas

Aanschouw een potvis!

De Reis

Van geboorte tot sterfbed

00Zone

Interactieve ontdekkingstocht

door de natuur

Brabant in de Ban van Buiten

Audax Textiel museum Tilburg

www.textielmuseum.nl

Timetables

Tafelgoed en serviezen

t/m 4 november

Het ambacht van JANTAMINIAU

Collecties van de ontwerper uit

het TextielLab

29 september t/m 27 januari

Vaste exposities:

Textiellab

Creatieve Experimenteerplek

Hete Harten Koele Koppen

Geschiedenis van de

Textielindustrie

Wollendekenfabriek 1900 – 1940

Beleef de textielfabriek zoals

deze ooit actief was

bkkc

www.bkkc.nl

bkkc Startersdag

Goed voorbereid naar de

beroepspraktijk

10 en 11 oktober

Vincents Tekenlokaal

vincentstekenlokaal.nl

Starry Night@Vincents

Tekenlokaal

Verschillende activiteiten

tijdens de Cultuurnacht

27 oktober

Masterclass Nelleke van Hoof

Maak van je koopzondag een

tekenzondag!

28 oktober

Galerie Kappur

www.kappur.nl

Jarik Jongman

All Will Be Explained

2 september t/m 21 oktober

Cultuurnacht Tilburg

27 oktober

www.cultuurnachttilburg.nl

Deze tweede editie van de

Cultuurnacht Tilburg belooft net

zo groot uit te pakken als in 2011.

Culturele instellingen en makers

strijken neer binnen de contouren

van de Cityring die, speciaal voor

de Cultuurnacht, een oversteek

naar de Spoorzone maakt.

Loodsen, theaterzalen, muziek-

podia, galeries, cafés, pleinen en

zelfs woonkamers worden ingezet

voor een programma vol bijzon-

dere ontmoetingen en belevingen.

CultureShock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, De Pont, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, Luycks Gallery, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Stadsmuseum Tilburg, Station Zuid en Stichting Kultoer. Redactie & samenstelling: Floor ClaessenGrafi sch ontwerp: Kaftwerk

AgendaSavagesBen, een rustige en vreedzame Boeddhist, en zijn beste vriend Chon, een ex-marinier en ex-huurmoordenaar, hebben samen een succesvolle business. Ze verbouwen de beste marihuana die er is. Daarnaast hebben ze beide een bijzondere relatie met de prachtige Ophelia. Ze leiden een idyllisch bestaan in het zuiden van Californië, totdat de Mexicaanse drugsorganisatie Baja Cartel eist dat de drie voor hen gaan werken. Elena, de meedogenloze leider van het Baja Cartel en haar koelbloedige handlanger, Lado, onderschatten de sterke band tussen de drie vrienden. Ben en Chon gaan een hevige strijd aan met het Cartel en krijgen hulp van de corrupte narcotica agent Dennis. Gebaseerd op de bestseller van Don Winslow. Regie: Oliver Stone. te zien in Pathé en Euroscoop

"Savages generates ruthless energy and some, but not too much, humor” Chicago Sun-times ***“Fast-paced, free-fl ying, twist-turning action movie that is quite satisfying” Moviebuzzers.com ****

Hope SpringsKay en Arnold Soames zijn dertig jaar met elkaar getrouwd. Het huwelijk is ingedut en eigenlijk kijken ze in de slaapkamer al jaren niet meer naar elkaar om. Wanneer Kay hoort van de beroemde relatietherapeut Bernie Feld, vindt ze het tijd om actie te ondernemen. Ze haalt haar man over om samen met haar richting het plaatsje Great Hope Springs te vertrekken, waar ze een week lang huwelijks- en sekstherapie volgen van de befaamde relatiecoach. De week ontpopt zich tot een spannende, verrassende, maar bovenal hilarische ontdekkingsreis, waarbij Kay en Arnold elkaar op een hele andere manier leren kennen. Regie: David Frankel. Te zien in Euroscoop en Pathé

“Very Funny” Empire Magazine ****“Hope Springs dares viewers to look closely at the remarkable sight of naked adult intimacy and its discontents” Entertainment Weekly ****

BarbaraOost-Duitsland, de zomer van 1980. De jonge arts Barbara moet naar een ziekenhuis op het platteland vertrekken. Die verhuizing is niet vrijwillig. Barbara heeft het regime dwarsgezeten en daar zal ze voor boeten. In het plattelandsstadje lijkt niemand haar te vertrouwen, van de uitbater van de kroeg tot de college-artsen in het ziekenhuis. Dat maakt het voor Barbara lastig haar plan uit te voeren: ze wil het land verlaten en vluchten naar het vrije westen. Zal het haar lukken om, met het ontsnappingsplan van haar geliefde Jörg, het land uit te komen? Regie: Christian Petzold.Vanaf 11 oktober te zien in Filmfoyer “In ‘Barbara’ maken we kennis met een DDR zoals we haar nog niet eerder zagen” Cinemagazine.nl ***“Barbara is een diepgravend psychologisch drama dat zich vastzet in het hoofd van de kijker” Cinema.nl ****

MovieShock

Page 33: De T, editie Oktober 2012

Museum voor hedendaagse

kunst De Pont

www.depont.nl

Philippe Vandenberg & Berlinde

De Bruyckere

Innocence is precisely: never to

avoid the worst

t/m 28 oktober

De Pont in the Picture

t/m 4 november

Anish Kapoor

13 oktober t/m 27 januari

Film-themamiddag:

Philippe Vandenberg & Berlinde

De Bruyckere

zondag 7 oktober

Lezing over Anish Kapoor

dinsdag 16 oktober

Donderdagavond@depont

Met aansluitend kunstenaars-

gesprek met Berlinde De

Bruyckere

donderdag 18 oktober

Concert: Bram Stadhouders &

Terje Isungset

zondag 21 oktober

Natuurmuseum

natuurmuseumbrabant.nl

The making of...DINOSAURIERS

t/m 28 oktober

Vaste exposities:

Vanitas

Aanschouw een potvis!

De Reis

Van geboorte tot sterfbed

00Zone

Interactieve ontdekkingstocht

door de natuur

Brabant in de Ban van Buiten

Audax Textiel museum Tilburg

www.textielmuseum.nl

Timetables

Tafelgoed en serviezen

t/m 4 november

Het ambacht van JANTAMINIAU

Collecties van de ontwerper uit

het TextielLab

29 september t/m 27 januari

Vaste exposities:

Textiellab

Creatieve Experimenteerplek

Hete Harten Koele Koppen

Geschiedenis van de

Textielindustrie

Wollendekenfabriek 1900 – 1940

Beleef de textielfabriek zoals

deze ooit actief was

bkkc

www.bkkc.nl

bkkc Startersdag

Goed voorbereid naar de

beroepspraktijk

10 en 11 oktober

Vincents Tekenlokaal

vincentstekenlokaal.nl

Starry Night@Vincents

Tekenlokaal

Verschillende activiteiten

tijdens de Cultuurnacht

27 oktober

Masterclass Nelleke van Hoof

Maak van je koopzondag een

tekenzondag!

28 oktober

Galerie Kappur

www.kappur.nl

Jarik Jongman

All Will Be Explained

2 september t/m 21 oktober

Cultuurnacht Tilburg

27 oktober

www.cultuurnachttilburg.nl

Deze tweede editie van de

Cultuurnacht Tilburg belooft net

zo groot uit te pakken als in 2011.

Culturele instellingen en makers

strijken neer binnen de contouren

van de Cityring die, speciaal voor

de Cultuurnacht, een oversteek

naar de Spoorzone maakt.

Loodsen, theaterzalen, muziek-

podia, galeries, cafés, pleinen en

zelfs woonkamers worden ingezet

voor een programma vol bijzon-

dere ontmoetingen en belevingen.

CultureShock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, De Pont, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, Luycks Gallery, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Stadsmuseum Tilburg, Station Zuid en Stichting Kultoer. Redactie & samenstelling: Floor ClaessenGrafi sch ontwerp: Kaftwerk

AgendaSavagesBen, een rustige en vreedzame Boeddhist, en zijn beste vriend Chon, een ex-marinier en ex-huurmoordenaar, hebben samen een succesvolle business. Ze verbouwen de beste marihuana die er is. Daarnaast hebben ze beide een bijzondere relatie met de prachtige Ophelia. Ze leiden een idyllisch bestaan in het zuiden van Californië, totdat de Mexicaanse drugsorganisatie Baja Cartel eist dat de drie voor hen gaan werken. Elena, de meedogenloze leider van het Baja Cartel en haar koelbloedige handlanger, Lado, onderschatten de sterke band tussen de drie vrienden. Ben en Chon gaan een hevige strijd aan met het Cartel en krijgen hulp van de corrupte narcotica agent Dennis. Gebaseerd op de bestseller van Don Winslow. Regie: Oliver Stone. te zien in Pathé en Euroscoop

"Savages generates ruthless energy and some, but not too much, humor” Chicago Sun-times ***“Fast-paced, free-fl ying, twist-turning action movie that is quite satisfying” Moviebuzzers.com ****

Hope SpringsKay en Arnold Soames zijn dertig jaar met elkaar getrouwd. Het huwelijk is ingedut en eigenlijk kijken ze in de slaapkamer al jaren niet meer naar elkaar om. Wanneer Kay hoort van de beroemde relatietherapeut Bernie Feld, vindt ze het tijd om actie te ondernemen. Ze haalt haar man over om samen met haar richting het plaatsje Great Hope Springs te vertrekken, waar ze een week lang huwelijks- en sekstherapie volgen van de befaamde relatiecoach. De week ontpopt zich tot een spannende, verrassende, maar bovenal hilarische ontdekkingsreis, waarbij Kay en Arnold elkaar op een hele andere manier leren kennen. Regie: David Frankel. Te zien in Euroscoop en Pathé

“Very Funny” Empire Magazine ****“Hope Springs dares viewers to look closely at the remarkable sight of naked adult intimacy and its discontents” Entertainment Weekly ****

BarbaraOost-Duitsland, de zomer van 1980. De jonge arts Barbara moet naar een ziekenhuis op het platteland vertrekken. Die verhuizing is niet vrijwillig. Barbara heeft het regime dwarsgezeten en daar zal ze voor boeten. In het plattelandsstadje lijkt niemand haar te vertrouwen, van de uitbater van de kroeg tot de college-artsen in het ziekenhuis. Dat maakt het voor Barbara lastig haar plan uit te voeren: ze wil het land verlaten en vluchten naar het vrije westen. Zal het haar lukken om, met het ontsnappingsplan van haar geliefde Jörg, het land uit te komen? Regie: Christian Petzold.Vanaf 11 oktober te zien in Filmfoyer “In ‘Barbara’ maken we kennis met een DDR zoals we haar nog niet eerder zagen” Cinemagazine.nl ***“Barbara is een diepgravend psychologisch drama dat zich vastzet in het hoofd van de kijker” Cinema.nl ****

MovieShock

Page 34: De T, editie Oktober 2012

THE GRAND TASTE OF COFFEETILBURG - NIJMEGEN

WWW.MUGSANDMUFFINS.NL

Maple LatteCaramel Chocolate Crunch

Hazelnut Delight

PROEF DE HERFST

14 oktober bockbier dag in café Hoegaarden. Voor de bockbierliefhebbers hebben wij diverse bockbieren van de tap en op de fles. Lekkere hapjes en een bockbier menu waarbij in het hoofdgerecht bockbier is verwerkt.

We hebben we een groot assortiment van ruim 100 speciaal bieren. Dinsdag- en donderdagavond speciaal bieravonden waarbij je 25% korting krijgt op alle speciaal bieren. Probeer onze eigen huisbieren eens AMAI blond en tripel.

Iedere laatste zaterdag van de maand een 4 gangen biermenu incl. 3 degustatiebieren voor slechts 32,50. Reserveren is gewenst en kan via [email protected] of telefonisch 013-7200622.

Zaterdag 20 oktober workshop bierbrouwen. Aanvang 15.00 uur. Meer informatie kunt u krijgen aan de bar in ons bedrijf.

NIEUW: High Beer vanaf 19,50 p.p.

Ook voor een goede lunch , personeelsfeest, vergadering of bijeenkomst bent u welkom in cafe Hoegaarden.

Reserveringen via: [email protected] of telefonisch 013-7200622.Adres: piusplein 2 te Tilburg • www hoegaardentilburg.nl

TOT GAUW. Maja en Ron Remie

Page 35: De T, editie Oktober 2012

> Thebe Baby

Voor Moeder Debbie (33) was het dus niet de eerste keer. Toch was de zwanger-schap iets zwaarder dan de vorige twee. “Het was pittig”, vertelt ze. “Ik was snel vermoeid en we hadden natuurlijk thuis nog twee kinderen rondlopen. Toch heb ik er weer van genoten.” Het gezin was op de dag van de geboorte van Luuk zelfs nog naar de Efteling geweest. “De kinderen lagen net in bed en toen begonnen de weeën. Om 22:15 u waren we al in het Tweesteden Ziekenhuis. En om 23:54 u werd dan Luuk geboren.” De bevalling ging redelijk soepel, ondanks dat Debbie aardig wat bloed verloor. Maar ze mocht de volgende dag alweer naar huis en daar was Natasja van Thebe om haar en Mark te helpen. “Omdat we al de nodige ervaring hadden met een pasgeboren baby, was Natasja er vooral voor mij. Dat was wel erg fijn, zeker omdat ik de eerste dagen nog niet helemaal aangesterkt was. Ook paste ze een middag op de kinderen, omdat ik nog even terug moest naar het ziekenhuis.” Debbie en Mark zijn dolgelukkig met hun zoontje. “Het voelt heerlijk om moeder te zijn en nu hebben we ook nog eens een jongetje erbij. Het is echt een heerlijk manneke en ook zijn zusjes zijn apetrots. Lotte riep ook telkens ‘als het een meisje wordt, stoppen we hem terug, hè mama?’”

Contact met ThebeHeb je vragen of wil je advies over de zorg- of dienstverlening van Thebe? De medewerkers helpen je graag verder: Bel 0900-8122 (€ 0,10 p/min, 24 uur per dag, zeven dagen per week).

De Thebe Baby van de maand oktoberkrijgt de speciale kraammand cadeau!

Op 8 augustus werd Luuk van Bergen geboren; het eerste jongetje in het gezin van Mark en Debbie van Bergen. Met zijn 3975 gram is het geen klein mannetje, maar evenwel het lieve kleine broertje van Lotte en Manon.

Fotografie: Camiel Donders

> ‘als het een meisje wordt, stop-pen we hem terug, hè mama?’

Overdag nog in de Efteling ‘s avonds bevallen

> DE T > 35

Page 36: De T, editie Oktober 2012

Winkelruimte huren in het centrum van tilburg?

winkelruimte vanaf 42m2 te huur!

voor meer informatie www.heuvelpoort.nlheuvelpoort v.O.F. - heuvelpoort 308a - 5038 Dt tilburg

[email protected] - www.mercure-tilburg.nltel: 013-535 32 75 - Fax: 013-544 30 04

Page 37: De T, editie Oktober 2012

> DE T > 37

> Welkom in...

...Winkelcentum Heuvelpoort

Meer informatie: Check www.heuvelpoort.nl! In je navigatiesysteem kun je het beste Heuvelpoort 354 ingeven; dit is namelijk het adres van de parkeergarage met 216 plaatsen!

Voor een compleet dagje uit hoef je de stad al langniet meer af te lopen. Winkelcentrum de Heuvelpoortis van alle markten thuis, overdekt en door de parkeer-ruimte onder het winkelcentrum met recht het bestbereikbare winkelcentrum van de binnenstad.

Voor de jonge dames heeft Bella een ruim aanbod aan trendy kleding in huis en actieve mensen vinden hun sportartikelen bij Eegoo, de duo-brand store waar kleding van Nike en Adidas de schappen vult: klaar voor gebruik in Health City, het lifestyle center met een perfecte mix van fitness en wellness.

Voor een divers assortiment aan gunstig geprijsdehuis-, tuin- en keukenartikelen is de Budget Bazaaral twee jaar een zeer gewaardeerde winkel, netals wijn-, whisky- en bierspecialist T-Drinks, waar men over het grootste assortiment aan Tilburgse dranken beschikt, zoals Schrobbelèr, de Reeshoflikeur en het Tilburgse Praotwaoter.

Een leuk cadeautje meenemen kan ook bij ClassicJewellery, dat met deskundige adviezen en het eigenatelier scherpe prijzen garandeert. Design of Nature biedt daarnaast een ruime keus aan de mooiste woon-artikelen voor binnen en buiten. Scooterhill is er voor iedereen die zichzelf al op zo’n hippe retro Fosti, Vespa of Santini ziet cruisen.

Voor de jonge dames heeft Bella een ruim aanbod

aan trendy kleding in huis en actieve mensen vinden hun sportartikelen bij Eegoo, de duo-brand store waar kleding van Nike en Adidas de schappen vult: klaar voor gebruik in Health City, het lifestyle center met een perfecte mix van fitness en wellness. En natuurlijk wordt ook de hardnekkige Bourgondiër niet vergeten: bezoek voor een snelle hap of uitge-breide lunch Square of snackbar Tropical.

Culinair genieten kan ten slotte bij Taste, het restau-rant onder het Mercure Hotel Tilburg Centrum, waar met liefde pure, eerlijke producten worden bereid. Genieten van een high-tea bij Puur Mercure is ten slotte altijd aan te raden. Voor meer informatie, check www.heuvelpoort.nl

Tekst: Joep van AertFotografie: Camiel Donders

Page 38: De T, editie Oktober 2012
Page 39: De T, editie Oktober 2012

Met het unieke Private Leasing schudt Autobedrijf Van Mossel de particuliere automarkt in Nederland

wakker. Cash geld voor uw oude auto, een nieuwe auto uitzoeken en zorgeloos rijplezier voor één vast laag

maandbedrag. Het enige dat u doet, is tanken. Kom langs bij Autobedrijf Van Mossel en maak kennis met

Private Leasing: volledig zorgeloos autorijden zonder fi nanciele verrassingen en zonder omkijken!

Zorgeloos rijplezier voor een vast bedrag per maand.

U tankt, Van Mossel doet de rest.

Lease de up! prive voor slechts € 199,- p/m all-in!

• Cash (!) uitbetaling van uw huidige auto

• Géén aanbetaling

• U rijdt een nieuwe auto

• Géén verplichtingen na afl oop

• Alles inclusief, u hoeft alleen te tanken!

De voordelen van privé een auto leasen:

Lease de VW up! v.a. € 199,-p/mnd. all in!

www.van-mossel.nl

Tilburg

Ringbaan Noord 65

013 - 532 14 11

20 x 2,6

*Inf

orm

eer n

aar d

e vo

orw

aard

en. D

ruk-

en

zetf

oute

n vo

orbe

houd

en.

Page 40: De T, editie Oktober 2012

Brutaal & Sportief

De Suzuki Swift Bandit is brutaal, sportief en biedt heel veel extra’s voor een messcherpe prijs. Uw voordeel is

maar liefst € 1.495,-! Met pittige, maar zuinige 1.2-liter-benzinemotor van 69 kW (94 pk) en met Engine Auto Stop

Start System (EASSS). Kom snel langs, want de voorraad is beperkt.

Swift Bandit vanaf € 14.499,-

Brandstofverbruik Swift Bandit 3- en 5-deurs (CE 715/2007 en 692/2008): 4,9 l/100 km; 20,4 km/l en CO2 113 g/km.

Standaard uitgerust met:• Airconditioning

• Centrale deurvergrendeling

• Elektrisch bedienbare ramen voor

• Elektrisch verstelbare en

verwarmbare buitenspiegels

• 7 airbags

• ESP® (Electronic Traction Control

en Stability Control)*

• ABS met EBD

(elektronische remkrachtverdeling)

• Radio/CD-/MP3-speler

• Metaalkleur

• Lichtmetalen 12-spaaks 16” velgen

• Dakspoiler in carrosseriekleur

• Met leder bekleed stuurwiel

met rood stiksel

• Handremhoes met rood stiksel

• Cruise control

*Het Electronic Stability Program (ESP®) is een geregistreerd handelsmerk van Daimler AG. De opgenomen prijs is een adviesprijs, inclusief BTW/BPM, exclusief kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdrage en legeskosten (adviesprijs € 697,25). Zolang de voorraad strekt.

Kapitein Hatterasstraat 11, 5015 BB Tilburg Tel. (013) 544 33 30, [email protected]

NIMAG1697 Adv Swift Bandit Auto Avenue.indd 1 18-09-12 15:26

Page 41: De T, editie Oktober 2012

Auto Avenue neemt initiatief De Auto Avenue op Industrieterrein Loven heeft service al sinds 1991 hoog in het vaandel staan. Voor zowel de verkoper als voor de receptionist en directeur geldt hetzelfde credo; de klant en zijn behoefte staan centraal. Sinds maart dit jaar zijn hier nog drie belangrijke pijlers bijgekomen: Milieuvriendelijkheid, energiebesparing en duurzaamheid.

Autospecial>>>

De Mitsubishi en Suzuki-dealer nam begin dit jaar een volledig nieuw ingerichte en uitgebreide werkplaats in gebruik. De werkplaats van de Auto Avenue werd van 360 naar 480 vierkante meter uitgebreid. De zes oude hefbruggen maakten plaats voor tien stempelhefbruggen, die in de grond zijn gebouwd.

Door de verbouwing kunnen er meerdere klanten tegelijk worden geholpen. De opknapbeurt is niet alleen een serviceverbetering voor de grote vaste klantenkring, maar ook een grote stap voorwaarts op milieugebied. De Auto Avenue besloot de ver-warmingsketels te vervangen door HR-ketels. Ook werd de dakbedekking vervangen door een kunst-stof variant, die het zonlicht reflecteert. De vloer in de werkplaats is voorzien van vloerverwarming, zo blijft de boel droog en de warmte beter bewaard. De nieuw geplaatste roldeuren hebben een speci-

ale winterstand, die ervoor zorgt dat de deuren bij lage temperaturen maar gedeeltelijk open gaan.

Aan de toekomst wordt er ook gedacht bij de Auto Avenue. De dealer is er voor zijn klanten met de ver-koop van nieuwe en gebruikte wagens, onderhoud en schades. Twee keer per jaar krijgt de klant een zomer- en winterinspectie, waar ook een winterbandenwissel bij hoort. Ook heeft de Auto Avenue sinds de ver-bouwing de beschikking over de nieuwste technie-ken, waaronder laadpalen voor elektrische auto’s. De Auto Avenue laat de hedendaagse technieken nu ook aansluiten op hun moderne werkplaats.

> DE T > 41

De Auto AvenueKapitein Hatterasstraat 11www.deautoavenue.nl013 544 33 30

>>>

Page 42: De T, editie Oktober 2012

Autospecial>>>

42 < DE T <

Een sterk koppel

Nieuwe Mitsubishi Outlander & ASXMitsubishi Motors introduceert de nieuwe generatie Outlander en de vernieuwde ASX op de Nederlandse markt. Beide modellen zijn te bewonderen in de showroom van Mitsubishi Dealer De Auto Avenue in Tilburg.

ASXDe ASX heeft een nieuw vormgegeven front en achterbumper, nieuwe stoffen in het interieur, nieuwe chromen accenten op beide voorportieren en een nieuw ontworpen mid-denconsole. Daarnaast zorgt de gewijzigde Multi-link wielophanging achter, voor een beter weggedrag en meer rijcomfort. De vernieuwde ASX is leverbaar vanaf € 22.790, - in vier zeer complete uitrustings-niveaus met een 1.6 benzinemotor (B-label) of een 1.8 Di-D dieselmotor (D-label). Beide motoren zijn voorzien met het Auto stop & Go systeem. Standaard wordt de auto rijkelijk uitgerust geleverd.

OutlanderDe Outlander is compleet vernieuwd, met een combinatie van strakke lijnen, een interieur met gevoerde bekleding, zachte materialen en zilveren/zwart glimmende accen-ten. De nieuwe Outlander biedt de keuze uit een 2.0 liter benzinemotor (110kw/150pk) of een 2.2 liter dieselmotor (110kw/150pk), beide goed voor een zeer lage CO2-uitstoot. Beide motoren zijn optioneel leverbaar met automatische transmissie en 4WD. De benzinemotor (B of C label) is verkrijgbaar als CVT-automaat, de diesel-motor (C label) met een zestraps automatische transmissie. De nieuwe Outlander is verkrijgbaar vanaf € 31.490,- in een drietal rijk uitgeruste uitvoeringen; de Intense, de Intense+ en de Instyle.

Meer weten? Mitsubishi dealer de Auto Avenue is gevestigd aan de Kapt. Hatterasstraat 11 in Tilburg.

>>>

Page 43: De T, editie Oktober 2012

Fred en FerryMagazine ‘de T’ heeft, naast vele andere, ook een educatieve taak. Zeker in deze tijden van intellectuele achteruitgang en moreel verval, waarin de televisie slechts reclame en Amerikaanse propaganda biedt, als gevolg waarvan het niveau van de jeugd zienderogen achteruit holt. Het onderwijs kan de verstupidisering nauwelijks bijhouden. Termen als ‘normen en waarden’ zijn al bijna uit de Nederlandse taal verdwenen. Een taal overigens die door bijna geen enkele Nederlander meer naar behoren geschreven wordt. Ook de dialecten zijn niet meer wat ze geweest zijn. De Tilburger kan zijn eigen straattaal niet eens meer verstaan door de toenemende multicultiralisering. Maar het is nog niet te laat. Wij van ‘de T’ staan pal voor de opvoeding van onze jeugd, de jongere generatie die later toch de pijlers van onze samenleving zal moeten vormen, alle zedenverval ten spijt. Wij willen onderstaand verhaaltje voor de allerkleinsten dan ook aanbevelen aan alle opvoeders die in elk geval nog de taalvaardigheid van hun kroost willen redden. Het geeft op speelse wijze inzicht in het doen en laten van de gemiddelde Tilburger. Dus ook de allochtone medemens die zich wenst aan te passen aan onze maatschappij kan hier zeker zijn voordeel mee doen. Zeker als straks de hoogte van de uitkering zal worden afgemeten aan de beheersing van de Tilburgse taal.

> column Ferry van de Zaande

Ferry loopt op straat. Daar komt Fred aan. ‘Wat een mooie auto(1) heb jij daar Fred’, zegt Ferry. ‘Ja, dat is zeker een mooie auto Ferry’, zegt Fred. ‘Kijk maar eens naar die spoiler.’ De twee vrienden bewonderen Freds auto. Vooral de velgen(2) vindt Ferry erg mooi. Zo’n auto zou Ferry eigenlijk ook wel willen. ‘Fred, is jouw uitkering al binnen? Ik krijg nog centjes(3) van jou.’ Maar Fred hoort Ferry niet. Zijn auto maakt ook zo’n lawaai. ‘Broem, broem!’, doet hij. Er zit ook een mooie toeter op. Ferry roept nu heel hard, maar Fred doet ‘toet, toet!’ met zijn grote toeter. Hij kan Ferry niet verstaan. Wat een dommertje(4) is die Fred!Het lijkt wel of Ferry boos wordt. Fred schrikt dan ook heel erg. Hij rijdt snel weg met zijn nieuwe auto. Rijden Fred! Daar staat Ferry dan. Ja Ferry, had je maar niet zo boos moeten worden!

(1) waoge (2) vellingen (3) knaake (4) koekert

(Met dank aan autohandel Oerlemans)

Tekst: Frans van der Meer Foto: Camiel Donders

> DE T > 43

Page 44: De T, editie Oktober 2012

184 (vrije sector) huurappartementen tot 130 m2.Vanaf € 670,- per maand

Twee!thuis in Tilburg

welkom in

facebook.com/welkomintweewww.welkomintwee.nlHuren: Vestia Zuid Nederland 0900-8055 (4 ct p/m)

> Tapas eten op m’n balkon

> Lopend boodschappen doen

> Met gemak de trein halen

> Lekker impulsief de stad in

> Keuken met inbouwapparatuur

> Géén borg

> Géén bemiddelingskosten

> Maar één maand opzegtermijn

datwillenwij!

Modelwoning elke zaterdag open van 11.00 - 12.00 uur.Entree via Burgemeester Brokxlaan tegenover de Albert Heijn.

OPEN HUIS