Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011

of 16 /16

Embed Size (px)

description

Het wijkblad van Helmond-Oost.

Transcript of Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011

Page 1: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 2: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 3: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 4: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 5: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011

GEZOCHT DIVERSE VRIJWILLIGERS GEZOCHT BARVRIJWILLIGERS: Wij zoeken nog enkele betrouwbare mensen vanaf 18 jaar om bij verschillende gelegenheden onze beheerders en/of barvrijwilligers mede te ondersteunen. Dit kan overdag en/of ’s avonds voorkomen. KIENOMROEPER: We zoeken nog een reserve omroeper voor de kienavond die 1x per maand op vrijdagavond gehouden word. HULP BIJ KINDERAKTIVITEITEN: Wij kunnen nog hulp gebruiken om te helpen met knutselen tijdens de kinderaktiviteiten 2x per maand op dinsdagavond.

RUIMTE TE HUUR Op de donderdagavond zijn er nog mogelijkheden om de grote zaal te huren voor uw vereniging of activiteit.

CARTRIDGE INZAMELPUNT U kunt nog steeds lege cartridges inleveren in wijkhuis de Lier. Alleen cartridges zonder verpakking erom. De doos staat bij de ingang in de hal. Er mogen geen batterijen ingeleverd worden, deze kunt u in diverse bouwmarkten en winkels inleveren.

KINDERACTIVITEITEN DE LIER Kinderen vanaf groep 3 t/m 5 2e dinsdag van de maand van 18.30 - 20.00 uur. Kinderen vanaf groep 6 t/m 8 4e dinsdag van de maand van 18.30 - 20.00 uur. Uitgezonderd vakanties. Zit uw kind buiten de wijk op school informeer dan via email en/of geef u op voor de nieuwsbrief van deze activiteit: [email protected] .

Voor meer informatie over bovenstaande berichten: [email protected] of tel.: 544478 RABOJEUGDLAND IN SPORTHAL “DE BRAAK” Kun jij sneeuwballen vangen? Kom dan naar sporthal “de Braak” tijdens de Winterp ret van RaboJeugdland! Op dinsdag 25 oktober gaat RaboJeugdland voor de 13e keer van start! Dit sport-, spel-, en doefestijn vindt ook nu weer plaats in sporthal De Braak in Helmond en duurt t/m vrijdag 28 oktober. Er zijn weer tal van activiteiten zoals schminken, trampoline springen, sneeuwballen vangen, klim in de windtunnel, knutselen, surfen, diverse behendigheidsspelletjes en op donder- en vrijdag is er ook een klimwand, air hockey, tattooshop en haargel maken. Eigenlijk teveel om op te noemen. Alle Helmondse basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8, mogen deelnemen aan dit evenement. De meeste kinderen ontvangen in oktober alle informatie via hun eigen basisschool of via de diverse media. Kijk ook voor meer informatie op www.jeugdlandhelmond.nl . Kaartverkoop De kaartjes kosten € 2,-- per dagdeel per persoon. Kom op tijd want op=op! De entreekaartjes voor RaboJeugdland zijn te verkrijgen bij deze Rabobank kantoren: Kerkstraat Woensdag 12 oktober van 13.00 – 16.00 uur Donderdag 13 oktober van 09.30 – 17.30 uur Vrijdag 14 oktober van 09.30 – 17.30 uur zaterdag 15 oktober extra verkoop van 9.30-13.00

Mierlo -Hout en Stiphout Woensdag 12 oktober van 13.00 – 16.00 uur Donderdag 13 oktober van 09.30 – 17.30 uur Vrijdag 14 oktober van 09.30 – 17.30 uur

Extra verkooppunten Boekhandel de Ganzenveer, Primera in winkelcentrum De Bus, Albert Heijn Dierdonk en Wijkhuis De Lier. Kaartjes zijn hier te koop op: Woensdag 12 oktober van 13.00 – 18.00 uur Donderdag 13 oktober van 09.00 – 18.00 uur Vrijdag 14 oktober van 09.00 – 18.00 uur (wijkhuis De Lier verkoopt alleen op woensdag en sl uit om 17.00 uur). GEVONDEN In week 34 is er in de Wethouder van Wellaan een zwart tasje gevonden. Ben je het verloren, bel dan 542834.

Page 6: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 7: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011

7

COMPUTERCURSUS voor ouderen en beginners

U kunt zich weer inschrijven voor de volgende cursu s. Deze start na de grote vakantie op de vrijdagmiddag . Velen gingen u voor. Leeftijden? Onze oudste deelneemster tot nu toe was 88 jaar en geslaagd. U bent nooit te oud om te leren. Een computer aangeschaft en u weet niet wat u er allemaal mee kunt doen? Bang dat u iets verkeerd doet of dat er iets kapot gaat? U hebt weinig of geen computer ervaring?

Dan is deze cursus misschien iets voor u.

In 8 bijeenkomsten wordt u in uw eigen tempo en op uw niveau geleerd om te gaan met de computer. U leert het gebruik van het toetsenbord en muisbesturing. U maakt kennis met vele tips en trucs die het makkelijker maken om te gaan met uw computer én met een aantal leuke en bruikbare programma’s. U leert uw computer op orde te houden door bestandsbeheer. Verder wordt er op ingegaan hoe u op de computer eenvoudige instellingen kunt maken. Uiteraard komt het gebruik van het internet en het e-mailen ook aan de orde. Kortom, een cursus waarin u de basisvaardigheden van de computer leert. Typevaardigheid is niet vereist, wel dat u in het bezit bent of gebruik kunt maken van een computer. Deze cursus wordt gehouden op vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur in het wijkhuis. Inschrijven kan dagelijks tijdens de openingstijden. Het cursusgeld, inclusief lesmateriaal en een kop koffie of thee, bedraagt € 50,-, gelijktijdig te voldoen bij inschrijving. Na afloop wordt een certificaat van deelname uitgereikt.

COMPUTERCURSUS voor gevorderden (8 bijeenkomsten)

Bij voldoende deelnemers start september, anders la ter. Er zijn nog plaatsen vrij.

Deze cursus is bestemd voor diegenen die al aardig met de computer weten om te gaan. Ook als vervolg op de beginnerscursus. In deze cursus maakt u kennis met het Microsoft Office 2000-2003pakket met daarin de programma’s Excel, Acces, PowerPoint en Word . Met deze onderdelen van het Microsoft Office pakket gaan we vervolgens oefenen en u leert hoe u deze programma’s in de praktijk kunt gebruiken. Met Excel maakt u een eenvoudige boekhouding of huishoudbudget en controleert u de energienota enz. enz. U hebt een grote postzegel-, cd-, dvd- of andere verzameling? Deze programma’s houden voor u alles netjes en overzichtelijk op orde. U maakt kennis en leert omgaan met PowerPoint . Met dit programma gaat u met uw (eigen) digitale foto’s en/of tekst presentaties of een diashow maken. Verder maakt u kennis met vele tips en trucs voor Word . NIEUW: U maakt in deze cursus ook kennis met het fotobewerki ngsprogramma Photoshop en de vele manieren om foto’s te bewerken. Typevaardigheid is niet vereist. Voor deze cursus is het wel van belang dat u zelf in het bezit bent van een computer en een Microsoft Office pakket 2000-2003. Huiswerk kan deel uitmaken van deze cursus. Aan het eind van de cursus wordt een certificaat van deelname uitgereikt. Deze cursus is op dinsdagavond van 19.30 tot 21.30 uur. Cursusgeld bedraagt € 55,- inclusief een kop koffie of thee en eventuele lesmaterialen.

CURSUS DIGITALE FOTOBEWERKING EN ARCHIVERING, maand agavond van 19.30 tot 21.30 uur

Bij voldoende deelnemers: start september, 4 bijeen komsten. Hiervoor zijn nog plaatsen vrij.

Bijna iedereen is tegenwoordig in het bezit van een digitale camera of gsm met camera. Aan het maken van digitale foto’s zijn weinig of geen kosten verbonden. Er worden dan ook heel veel digitale foto’s gemaakt. Maar hoe maak je deze foto’s zichtbaar op de computer? U hebt oude (beschadigde) foto’s en wilt deze bewerken en weer netjes maken? In deze cursus maakt u kennis met het archiveren, beheren en bewerken van uw digitale foto’s. U maakt kennis met programma’s om uw digitale foto’s veilig als back-up op te slaan zodat u altijd een reservebestand heeft. Tevens maakt u kennis met programma’s om uw foto’s in diastijl te vertonen. Voor deze cursus is enige basisvaardigheid van het toetsenbord en muisgebruik vereist. U kunt tijdens de cursus gebruik maken van uw eigen opslagmedium zoals memorycards of usb-stick. Het cursusgeld, inclusief eventuele lesmaterialen, freeware-programma’s en een kop koffie of thee, bedraagt € 30,-.

Page 8: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 9: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 10: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011

STEUNPUNT ROZENHOF - PROGRAMMA OKTOBER Steunpunt Rozenhof heeft voor de maand oktober weer een gevarieerd programma weten op te stellen. Hieronder een summiere opsomming met begin- en eindtijden van de activiteiten. U bent van harte welkom. De zaal is 30 minuten voor aanvang open. 04 oktober Kienen vanaf 20.00 uur. 07 oktober Film: De kleine Waarheid deel 2 van 19. 30-22.30 uur. 20 oktober Muziektheater Priamore van 20.00-23.00 uur. 21 oktober Film: De kleine Waarheid deel 3 van 19 .30-22.30 uur.. Dagelijks Eetpunt Rozenhof , gezellig eten voor 55 jaar en ouder. Iedere woensdagmiddag: Koersballen van 13.45-16.00 uur. Contributie € 1,50 per maand. Iedere donderdagmiddag: Sjoelen van 14.00-16.00 uur. Iedere donderdagavond: Biljartclub “Nieuw Rozenhof” van 19.30-22.30 uur. Iedere vrijdagochtend: "MEER BEWEGEN VOOR OUDEREN" van 9.30-10.30 uur. Heeft u vragen, neemt u dan contact op met: Franka van den Boomen, Coördinator van Steunpunt Rozenhof. Telefoon: 0492-544410. Aanwezig: dinsdag, woensdag en vrijdag (in principe).

INFORMATIEMIDDAG PATIËNTENRECHT IN STEUNPUNT ROZENH OF De voorlichtingsbijeenkomst patiëntenrecht gaat uitvoerig in op de rechten van de patiënt. Aan de orde komen bijvoorbeeld: • het recht op informatie / • het recht op toestemming / • het Elektronisch Patiënten Dossier en het Elektronisch Medicatie Dossier / • het recht op inzage in het medisch dossier / • het recht op privacy / • het klachtrecht / • wilsonbekwaamheid / • het recht op een tweede mening (second opinion). Tip: Neem een vriend(in) of familie mee naar de uitleg. Samen hoor je meer dan alleen. Een lekkere kop koffie of thee wordt door Savant aangeboden. Datum: 25 oktober 2011 van 14.00 tot 16.00 uur. Zaal open: 13.45 uur. Locatie: Ontmoetingszaal.

INFORMATIEAVOND: “EEN GEZONDER LEVEN MET EEN LAGER CHOLESTEROL” Op dinsdag 4 oktober organiseert Service Apotheek Leliestraat in samenwerking met Remedica een informatieavond over "een gezonder leven met een lager cholesterol". Van de volwassenen in Nederland heeft 1 op de 8 een verhoogd cholesterol. Dit leidt tot een verhoogd risico op hart- en vaataandoeningen. Dit risico kan verkleind worden door gezond te leven en een goede behandeling van uw verhoogde cholesterol. De avond vindt plaats in wijkhuis "de Lier", aanvang 19.30uur. Aanmelden bij Service Apotheek Leliestraat, tel.: 0492-543557. Met vriendelijke groeten, J. Lardinois, apotheker ANNATHEATER

•••• Zaterdag 1 oktober – Dikke Duim met theatersport. Aanvang 20.30 uur. Entree € 6,00. •••• Heropvoering toneelstuk: “Het testament van de Hon d”. Data voorstellingen: dinsdag 4,

zaterdag 8, zondag 9 en dinsdag 11 oktober . Aanvang zondag om 14.30 uur, zaterdag en dinsdag om 20.00 uur. Entree: € 15,00; CJP € 10,00.

•••• Zaterdag 15 oktober: Thijs van Domburg – Cabaret. Aanvang 20.30 uur. Entree € 12,50. •••• Donderdag 20 oktober: Brabant Plat (Brabantse humor met Frans Bevers, Ton Brekelmans,

Rien Bekkers en humorgroep De Turfstekers). Aanvang 20.30. Entree € 15,00.

Het Annatheater is een initiatief dat uitsluitend op vrijwilligers draait. We zoeken hulp voor: Gastvrouw of –heer, het up-to-date houden van de website, bijhouden reserveringen, helpen opzetten projecten, PR werkzaamheden, verspreiden van folders en posters, aanvragen van subsidies, onderhouden van contacten met andere culturele instellingen, enzovoort. Annatheater (aan de Engelseweg) Floreffestraat 21a, Helmond. tel: 0492-547573 of mailen: [email protected] . Of kijk op de site: www.annatheater.nl . BS DE GOEDE HERDER ZOEKT HALLOWEEN-HUIZEN In Nederland wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest op 31 oktober. Huizen worden versierd in Halloweenstijl en kinderen lopen verkleed en met lampionnen langs de deuren om dit te bekijken en snoep op te halen. We zijn op zoek naar wijkbewoners, die het leuk vinden om hun huis in stijl te versieren, waar nodig kunnen we natuurlijk tips geven. Het gaat om wijkbewoners, die wonen binnen de grenzen van: Wethouder van Wellaan (even) - Bakelsedijk (oneven) – Fokkerlaan - Sjef de Kimpepad (fietspad). Wij hopen op veel reacties (graag zo snel mogelijk), zodat we de kinderen eensfeervolle Halloweenavond kunnen bezorgen! Voor meer info: Tineke Vincent, tel.: 559198 / 06-24744643.

Page 11: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 12: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011

WORKSHOP RABO INTERNETBANKIEREN: DE NIEUWE DATA ZIJ N BEKEND Rabobank Helmond organiseert in samenwerking met SeniorWeb de workshop Rabo Internetbankieren. De cursus is gratis voor alle klanten van Rabobank Helmond en er is altijd een workshop in de buurt. De workshop Rabo Internetbankieren wordt dit najaar gegeven op diverse locaties in Helmond: De Ark, Stiphout Donderdag 6 oktober 14.00 - 16.30 uur De Ark, Stiphout Donderdag 27 oktober 14.00 - 16.30 uur De Loop, Brouwhuis Woensdag 12 oktober 13.30 - 16.00 uur De Loop, Brouwhuis Woensdag 19 oktober 13.30 - 16.00 uur Volksuniversiteit, Centrum Donderdag 20 oktober 14.00 - 16.30 uur Volksuniversiteit, Centrum Donderdag 3 november 14.00 - 16.30 uur MFC ’t Brandpunt Datum volgt De Brem, Rijpelberg Vrijdag 28 oktober 9.30 - 12.00 uur De Brem, Rijpelberg Vrijdag 4 november 9.30 - 12.00 uur

Het bijzondere aan de cursussen is dat deze voor én door senioren worden gegeven. Oudere vrijwilligers, die over een goede kennis van de computer beschikken, laten u kennis maken met de mogelijkheden die Rabo Internetbankieren u biedt. U kunt de cursus Rabo Internetbankieren volgen, zonder enige kosten en met toegankelijk lesmateriaal. Het is echter wel van belang dat u beschikt over de basiskennis Windows. Na afloop bent u in staat uw betalingsverkeer zelf te regelen via de computer. De cursus is gratis voor alle klanten van Rabobank Helmond. Er is per workshop een beperkt aantal deelnemers. Het is dus van belang dat u zich tijdig aanmeldt. Aanmelden: www.rabobank.nl/helmond.

NEDERLANDSE IDENTITEITSKAART VOORTAAN GRATIS Iedereen vanaf 14 jaar in Nederland moet zich op straat kunnen identificeren. Daarom moet de identiteitskaart kosteloos worden verstrekt - zo is de uitspraak van de Hoge Raad. De identiteitskaart wordt dus gratis voor iedereen vanaf 14 jaar. De Nederlandse Identiteitskaart is geldig in een beperkt aantal Europese landen. Helmond gaat zo te werk:

• inwoners die sinds oktober 2010 bezwaar hebben gemaakt tegen de betaling van de ID-kaart krijgen hun geld terug. Zij ontvangen hierover bericht;

• inwoners, vanaf 14 jaar, die vanaf nu hun ID-kaart aanvragen, hoeven hiervoor niet meer te betalen;

• inwoners die sinds 28 juli 2011 een ID-kaart hebben aangevraagd, krijgen bericht van de gemeente hoe zij de kosten terugbetaald krijgen. Zij hoeven dus geen bezwaar te maken.

Op dit moment is nog niet bekend of de gemeente bepaalde kosten wel in rekening blijft brengen: bijvoorbeeld de kosten voor een spoedbehandeling of voor het vervangen van een verloren of ontvreemde ID-kaart. Voorlopig worden deze kosten wel berekend. Dit geldt ook voor het tarief van de ID-kaart voor jongeren tot 14 jaar. Als ook deze ID-kaart kosteloos wordt, zal het tarief worden terugbetaald.

WEEK VAN DE OPVOEDING Het Centrum voor Jeugd en Gezin Helmond neemt deel aan de Week van de Opvoeding van 10 t/m 16 oktober, in samenwerking met diverse organisaties in de stad. Er zijn tal van leuke en interessante activiteiten, hieronder enkele voorbeelden: Verkiezing van de leukste oppas van Helmond / Lezing Tischa Neve / Consultatiebureau voor poppen en knuf fels Overige activiteiten: Niet alles hebben we hier kunnen noemen. Veel activiteiten in de week zijn gratis, opgeven is wel voor enkele activiteiten noodzakelijk. Meer informatie vindt u op www.weekvandeopvoeding.nl of www. cjghelmond.nl .

OPEN TWIRLAVONDEN BIJ THE YOUNG SENSATION Wil je meer informatie over twirlen bij The Young Sensation? Die is verkrijgbaar bij Sandra Hermans-Valkenburg (trainster), tel. 0492-521447 of bij Marij Valkenburg (bestuurslid), tel. 0492-541337. Maar je kunt ook altijd een kijkje nemen op onze website www.theyoungsensation.nl .

TENTOONSTELLING De hobbyclub van Bejaarden Vereniging de Goede Herder houdt haar jaarlijkse tentoonstelling op donderdag 6 oktober van 13.30 - 16.00 uur in wijkhuis de Lier. Wat door de dames is gemaakt zal tevens worden verkocht. Loop eens binnen, de entree is vrij en de koffie staat klaar.

Page 13: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 14: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 15: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011
Page 16: Wijkblad Info-Oost editie oktober 2011