WIJ Magazine 3 2011

16
Wij nummer 3 november 2008 | 17 Zuidelijk Molenveld op de schop | Zwemmen in Den Helder 20 jaar Plusbus | Buurtbemiddeling werkt woonservice ijsselland Wij is een magazine voor alle Doesburgers en wordt aangeboden door Woonservice IJsselland Jaargang 4 Nummer 3 november 2011 Actie!

description

Magazine van Woonservice IJsselland door: ontwerpbureau Voltage

Transcript of WIJ Magazine 3 2011

Page 1: WIJ Magazine 3 2011

Wij nummer 3 november 2008 | 17

Zuidelijk Molenveld op de schop | Zwemmen in Den Helder

20 jaar Plusbus | Buurtbemiddeling werkt

w o o n s e r v i c e i j s s e l l a n d

Wij is een magazine voor alle Doesburgers en wordt aangeboden door Woonservice IJsselland

Jaargang 4 Nummer 3 november 2011

Actie!

Page 2: WIJ Magazine 3 2011

Inhoud

3 Actie

4 Samen werken aan nieuwbouwplannen Zuidelijk Molenveld krijgt vorm dankzij actieve samenwerking met de bewoners. In 2012 gaan 76 duplexwoningen plaatsmaken voor nieuwbouw. Lees hier hoe het plan hiervoor tot stand kwam.

7 Vrijwilligerswerk beloond Vrijwilligerswerk is heel gewoon volgens Anita Nieuwenhuis. Voor haar werk bij verschillende organisaties kreeg zij een Koninklijke onderscheiding.

8 Zwemmen in Den Helder Actieve ontspanning voor Doesburgse waterliefhebbers.

10 Voorkomen is beter dan genezen Onenigheid tussen buren kan soms uit de hand lopen. Voorkom ruzie en schakel tijdig buurt­bemiddeling in.

11 Plusbus houdt iedereen actief Wie in Doesburg slecht ter been of gehandicapt is kan dankzij de Plusbus toch gewoon de deur uit. Al twintig jaar biedt de Plusbus vervoer aan 55­plussers en mensen met een handicap.

12 Service & informatie Complex boven de Aldi heeft een naam. Beinum­West ontvangt steeds meer bewoners. Intercom Maartenshof wordt vervangen. Actieve bewoners signaleren problemen eigen complex.

14 Doesburg in beeld

Colofon

Wij is een uitgave van Woonservice IJsselland. Het verschijnt driemaal per jaar. redactie Inge te Braake,

Ron Droste, Angela Hommerson en Annelies Nusselder (Woonservice IJsselland), eindredactie

Dieben & partners communicatie, tekst Dieben & partners communicatie, RVDB Journalistiek & Tekst,

ontwerp en realisatie grafisch ontwerpbureau Voltage, fotografie Peter Bliek, druk Ratio Sluis.

Wilt u reageren? Of hebt u een idee voor de Wij? Mail dan naar de redactie op [email protected] of bel naar (0313) 490 800.

10

11

4

8

14

Page 3: WIJ Magazine 3 2011

Doesburg is een actieve gemeen­schap waar mensen nog iets voor elkaar over hebben. Kijk bijvoor­beeld eens naar een prachtig initia­tief als de Plusbus, gerund door ruim 40 vrijwilligers. Of naar de totstandkoming van het plan voor de vernieuwing van het Zuidelijk Molenveld. Dankzij de betrokken­heid van de buurtbewoners ligt er een plan dat naadloos aansluit bij de buurt en de wensen van bewo­ners en woningcorporatie.

Koninklijke onderscheidingAnita Nieuwenhuis, lid van ons huurdersplatform, vindt het heel gewoon dat zij en zoveel anderen zich actief inzetten voor hun stad. Naast haar fulltime baan werkt zij al jaren voor verschillende organisaties, waaronder Sportclub Does­burg en de SP. Afgelopen jaar kreeg zij voor die inzet een Konink­lijke onderscheiding. Dat vinden WIJ toch zeker wel bijzonder.

BuurtbemiddelingWaar geleefd wordt gaat ook wel eens iets mis. Dan lopen conflicten tussen buren bijvoorbeeld zo hoog op dat ze er zelf niet meer uitko­men. Samen met de gemeente Doesburg en andere gemeenten en woningcorporaties in de omgeving

kan Woonservice IJsselland dan Buurtbemiddeling aanbieden. Vrijwillige, onpartijdige buurt­bemiddelaars kunnen buren helpen hun onvrede te bespreken en op te lossen. Meestal heeft de (gratis) bemiddeling succes en kunnen buren weer prettig naast elkaar wonen.

Plusbus Maar laat ik afsluiten waar ik mee begonnen ben, met een geweldig initiatief dat veel voor onze stad betekent: de Plusbus. Al twintig jaar kunnen gehandicapten en 55­plussers gebruik maken van deze vorm van vervoer. Dat geeft

mensen de mogelijkheid actief aan de samenleving te blijven deel­nemen. De Plusbus wordt gerund door 42 vrijwilligers die zich belan­geloos voor deze kwetsbare groep inzetten. Daar dragen WIJ als spon­sor graag ons steentje aan bij.

Ik wens u veel leesplezier en hebt u zelf een onderwerp wat u graag eens hier terug wilt zien, laat het ons weten.

Henri EsselinkDirecteur-bestuurder

Actie!

Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011 | 3

Wij helemaal Doesburg

Page 4: WIJ Magazine 3 2011

4 | Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011

Een grote ingreep in een kleinschalige buurt

Page 5: WIJ Magazine 3 2011

In Zuidelijk Molenveld gaan 76 kleine, gehorige duplex­woningen vanaf januari 2012 plaatsmaken voor nieuwbouw. Een klus die goede samenspraak tussen alle betrokkenen verdient, alleen al om het uitgesproken karakter van het tuindorp en haar bewoners in stand te houden. Bewoners, woningcorporatie, stedenbouwkundige, architect en ge­meente maakten daarom samen de plannen. Stedenbouw­kundige Gerjan van der Werp van Sacon verrichtte in samen­werking met de gemeente en Woonservice IJsselland het ‘voorwerk’. Er werd een ruimtelijk kader gemaakt waarin werd vastgelegd waar de bebouwing zou komen en hoe groot de gebouwen zouden worden. Verder kwam er een hoofdopzet van de straten, trottoirs, parkeer­ en groenvoor­zieningen en een wadi.

Van der Werp: “Niet alleen de duplexhuizen dateerden uit de naoorlogse tijd, ook parkeerruimte per huis stamt uit die periode. Verder bleek de wadi voor de waterafvoer op het Prins Bernhardplein onvoldoende te werken.”

Het ruimtelijk kader werd in september 2010 tijdens een buurtbijeenkomst aan tientallen nieuwsgierige bewoners gepresenteerd. “In groepjes zijn we de buurt ingegaan om te achterhalen wat de bewoners mooi, lelijk, goed of slecht vinden aan hun buurt”, vertelt Van der Werp. Tijdens de buurtbijeenkomst werd door de bewoners een klankbord­groep gevormd en later een bewonerscommissie.

Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011 | 5

Een grote ingreep in een kleinschalige buurtSamen sleutelen aan nieuwbouwplannen

Zuidelijk Molenveld in het kort: 76 kleine duplex-

woningen maken in drie fases plaats voor 24 ruime

tweeslaap kamer-appartementen, 9 nul-treden-

woningen (beide huur) en 8 eengezins woningen

(koop). Sloop vindt ook plaats in fases, direct

gevolgd door nieuwbouw in 2012, 2013 en 2014.

Page 6: WIJ Magazine 3 2011

Een brede stoepEen van de leden van de bewonerscommissie is Patricia Mulder. Samen met vijf andere bewoners vertegenwoordigt zij omwonenden en duplexbewoners. “Onze zorg was dat de nieuwbouw niet zou passen in een groen tuindorp. We zijn gewend om in de voortuin te zitten en op straat een praatje te maken. Het plan moet daarin passen, maar tegelijkertijd moeten de huren zo laag mogelijk blijven.”Architect Ulrike Weis ten Elsen was blij met de ideeën uit de buurt: “Van bewoners kregen we goede informatie die we konden verwerken in de plannen. Ze vertelden onder meer dat de huidige bestrating mooier zou kunnen, dat de mensen graag een brede stoep wilden en ze vonden de ambachte­lijke, gedetailleerde entree leuk.”De bewoners gaven bovendien aan dat ze graag wilden dat de nieuwe woningen aan de straatkant wat levendiger zouden worden. De architect plaatste de woonkamers daarom in de nieuwe woningontwerpen aan de voorkant. Nu zijn daar de slaapkamers, vaak met gesloten gordijnen.

KarakterSinds januari gaf de bewonerscommissie tijdens vier bijeenkomsten commentaar op nieuwe planversies. “Steeds bespraken we de veranderingen en aanpassingen met buurtbewoners, die tips, meningen en oplossingen meegaven.” Zo werd op aandringen van bewoners meer aandacht besteed aan hergebruik. Mulder voelde zich bevoorrecht om over de toekomst van haar buurt te kunnen meebeslissen. “Naar al onze ideeën is serieus geluisterd. Naar onze voorkeuren voor de woningindeling, kleuren en materialen, stoepen, bestrating en straatverlichting. Alles bij elkaar heeft het overleg niet eens zoveel tijd gekost en de plannen zijn echt mooi geworden.”

6 | Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011

Inmiddels hebben de stedenbouwkundige en de architect hun hart verpand aan Zuidelijk Molenveld. Ze genieten van het kleinschalige, stadse en toch ook het dorpse karakter en van de betrokkenheid van de bewoners. Volgens beiden kan een project als dit alleen slagen als je het samen met de bewoners doet. De geboren Molenvelder moet zich kunnen identificeren met zijn buurt. Zeker als je gebouw en gaat slopen waar herinneringen liggen.

VerhuizenAls de sloop en de nieuwbouw van start gaan, zullen 76 huurders, onder wie Mulder, hun huis uitmoeten. Er komen minder huurwoningen terug dan er waren. Inge te Braake van Woonservice IJsselland bemant daarom elke donderdag de Inloopwoning, een spreekuur voor praktische hulp en informatie voor de bewoners. Te Braake: “Sloop en nieuwbouw worden uitgevoerd in drie fasen in 2012, 2013 en 2014. Alle duplexbewoners hebben begin juli een stadsvernieuwingsurgentie voor de hele stadsregio Arnhem­Nijmegen gekregen. Ze hebben dus niet alleen een urgentie voor Doesburg. Aardig wat bewoners gebruiken de urgentie binnen Doesburg voor een woning die toevallig vrijkomt of voor de nieuwbouw in Beinum­West per eind 2011. Andere bewoners zoeken juist een woning buiten Doesburg. Mensen die in de wijk willen blijven krijgen een wisselwoning. Uit de Doesburgse voorraad, of een duplexwoning die pas gesloopt wordt als nieuwbouw van een eerdere fase klaar is.” Te Braake ontmoette weinig afkeuring voor de plannen. “De bewoners zijn voorbereid door nieuwsbrieven, informa­tiebijeenkomsten en huisbezoeken. Zij zijn het er meestal mee eens dat de kleine woningen niet meer voldoen en beseffen dat ze er wat betreft ruimte vaak op vooruit gaan.”

InloopwoningWie vragen heeft over de plannen of verhuizen, is elke donderdag van 13.30 tot 14.30 welkom in de inloopwoning aan het Prins Bernhardplein 11. Voor een nieuwe woning, informatie over de verhuisvergoeding, hulp bij het vertalen van de brief van hun nieuwe verhuurder of huuropzegging. Kijk ook naar impres­sies van de nieuwe situatie op www.woonserviceijsselland.nl, bij projecten.

Page 7: WIJ Magazine 3 2011

Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011 | 7

Anita Nieuwenhuis (51) werd in april 2010 lid in de Orde van Oranje­Nassau vanwege haar inzet als vrijwilligster in Doesburg, naast haar drukke baan. Voor Sportclub Does­burg vervulde ze 22 jaar lang (bestuurs)functies. Daarna werd zij vrijwilliger en raadslid voor de SP. Verder is zij lid van het huurdersplatform van Woonservice IJsselland.

“Ik vraag me toch echt af: is het zo bijzonder? Supertrots was ik hoor, toen ik een lintje kreeg voor mijn vrijwilli­gerswerk. Maar het blijft een beetje vreemd: voor mij is het zo normáál.

Zeker als je ziet hoeveel vrijwilligers er nog nodig zijn. Soms lijkt het of het moeilijker wordt een beroep op mensen te doen. Waarom? Zijn we te druk met onszelf? Of zijn we soms

bang dat het werk ons boven het hoofd groeit als we een bescheiden vrijwilligerstaak op ons nemen?Dat hoeft niet, want je bent er zelf bij. Ik werk fulltime en heb dagelijks ander­half uur reistijd. Toch vind ik tijd om dingen voor Doesburg te doen. Dat is het, denk ik, een kwestie van willen. Een uurtje in de week of een sociale blik kan al zoveel betekenen. Bel gewoon eens aan bij iemand die alleen is.

Ik ben een sociaal dier en heb graag mensen om mij heen. Voor mij heeft vrijwilligerswerk daarin veel opgele­verd. De mooie gesprekken… Alle mensen die ik leerde kennen en die mijn vrienden werden… Ik had best vroeg niet veel familie meer. Maar vrienden namen een dag vrij en waren bij de uitreiking van mijn lintje.Daarnaast is het vrijwilligerswerk zélf gewoon altijd leuk geweest. Meepraten, meebeslissen, dingen voor elkaar krijgen… Ik geloof niet dat ik er ooit mee stop. Als ik na mijn loopbaan thuiskom, zou ik graag iets praktisch voor ouderen doen: papieren invullen en dingen uitzoeken bijvoorbeeld. Vrijwilligerswerk geeft je een fijn voldaan gevoel. Iedereen zou het moeten doen.”

Wij helpen mee!

Vrijwilligerswerk is tochnormaal?

Page 8: WIJ Magazine 3 2011

8 | Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011

Wij bellen aan bij...

Doesburg is trots op zijn zwembad. De talentvolle Doesburgse Watersport Vereniging is de grootste gebruiker van het zwembad. De vereniging vierde onlangs haar 80­jarig bestaan.

Gastheer van Zwembad Den Helder is manager Alex Walter, die na twintig jaar zwemonderwijs in april 2000 zwembad Den Helder ging beheren. “Dit is een prachtvak”, verzekert hij. “Super

veelzijdig”. Want het ene moment overlegt hij met medewerkers, dan verhelpt hij een storing in de machine­kamer, om vervolgens een lek opblaas­beest te plakken. Walter vertelt dan ook graag meer over het zwembad.“Voor 1994 zwommen Doesburgers in de IJssel. Vandaag de dag hebben we een vijfbaans wedstrijdbad van 12,5 bij 25 meter tot 2 meter diep met beweegbare bodem. En daarnaast is

er het instructiebad van 10 bij 16 meter met allerlei extra’s, zoals jetstream, glij baan en een peuterbad.”Als het aan Walter ligt, vinden alle Doesburgers hier de ontspanning ­ of inspanning ­ en de gezelligheid die ze zoeken. “We bieden banenzwemmen, vrij zwemmen, aqua­sporten, 50+ zwemmen, baby­ en peuterzwemmen, zwemlessen en survivalzwemmen”, vertelt hij.

Zwembad Den Helder mag zich gerust een zwembad voor alle Doesburgers noemen.

Daarom kom je er iedereen tegen: baby’s, waterpoloteams, zwemlessende kinderen,

fitte senioren, nationale zwemkampioenen en betrokken vrijwilligers. En zelfs af en

toe een Olympisch Metaal-winnares.

Zwembad Den Helder: thuis voor Doesburgse waterliefhebbers

Page 9: WIJ Magazine 3 2011

Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011 | 9

GrootverbruikerDaarnaast zijn er ook andere gebrui­kers. Kinderen van drie scholen komen schoolzwemmen en de Flinke Kids Club tegen overgewicht bij kinderen zwemt ook in Den Helder. Maar de absolute grootverbruiker is de Doesburgse Watersport Vereniging.

Woordvoerder Jan Bobbink van de watersportvereniging: “We tellen 200 leden en trainen alle avonden van de week in Den Helder, voor zowel de zwemsport als waterpolo.” De presta­

ties van de club mogen er best zijn, vindt Bobbink: “De vereniging heeft al veel talenten voortgebracht. Dit jaar diverse Nederlandse jeugdkampioenen en al heel vaak Gelderse kampioenen.” Ook met de waterpolotak gaat het voorspoedig: “Het eerste herenteam promoveerde dit jaar naar de derde klasse en strikte de meervoudige international Jeroen Cavalié als toptrainer.”

De vereniging vierde afgelopen sep tember het 80­jarig bestaan.

“Het is best bijzonder dat DWV al zo lang bestaat en een stabiel ledenaantal van zo’n 200 heeft”, vertelt Bobbink, “want je ziet toch wel wat terugloop in de watersportwereld.”De club vierde het jubileum met een groots feest. Er was een clinic door meervoudig Olympisch medaillewin­naar Chantal Groot en een waterpolo­wedstrijd tegen topteam BZC Schuur­man. Bedrijfsleven en middenstand droegen graag een steentje bij aan de jubileumviering. “We merken waarde­ring voor de actieve houding waar DWV om bekend staat. We organiseren elk jaar de nieuwjaarsduik in de IJssel en tijdens Zomer in Gelderland van Omroep Gelderland verdienden we 1.000 euro. Met dat geld kunnen we onder meer ouderen in oktober en november gratis begeleid laten zwemmen en met de Plusbus laten vervoeren.”

Bobbink: “We zijn een mooie club Doesburgers

met een groot gevoel voor maatschappelijke

verantwoordelijkheid. Voor wie dit aanspreekt:

wij hebben een vacature voor een dito voorzitter.”

Page 10: WIJ Magazine 3 2011

Buurtbemiddeling is een laagdrem­pelige voorziening waar buren en buurtgenoten hun conflicten met elkaar kunnen oplossen met behulp van vrijwillige buurtbemiddelaars. De gemeenten Doesburg, Rheden en Rozendaal bieden samen met de woningcorporaties buurtbemiddeling aan. Heleen Woelders van Stichting Rijnstad uit Arnhem is projectcoördi­nator. “Buurtbemiddeling helpt buren om zélf hun conflict op te lossen”, benadrukt zij. “Het is heel eenvoudig en toegankelijk. In een telefoongesprek leg je uit wat er aan de hand is. Vaak lost het vertellen van je verhaal en het krijgen van een aantal tips al het

meeste op.” Begin je buren weer eens te groeten en wees bereid hun verhaal aan te horen bijvoorbeeld. “Zo kun je er achterkomen dat de buurman harde muziek draait omdat hij een moeilijke tijd doormaakt. Je kunt ook bij de buren gaan luisteren hoe hard jouw muziek eigenlijk klinkt. Begrip haalt vaak al veel boosheid uit de burenrelatie.”

OnpartijdigLukt het toch niet om zelf de relatie met de buren te verbeteren, dan komen onpartijdige bemiddelaars langs. Ze horen ook de versie van de buren aan. Daarna kunnen beide buren samen een gesprek met de bemiddelaars aangaan.

Die zorgen dat het gesprek goed verloopt en dat de afspraken duidelijk op papier worden gezet. Na een paar weken informeren ze of de bemiddeling geholpen heeft en of er nog een vervolg nodig is. Het inschakelen van buurtbe­middeling is gratis, je kunt bellen naar o26­3127805, of mailen naar buurtbe­[email protected]

Woelders: “We hebben elf buurtbemid­delaars voor de drie gemeenten. Dat zijn vrijwilligers die een basistraining buurtbemiddeling hebben gevolgd en die het belangrijk vinden een steentje bij te dragen aan de samenleving.” Volgens Woelders heeft de bemiddeling veel problemen opgelost: “Elkaar op tijd willen begrijpen, voorkomt altijd erger.”

In 2011 werd 62 keer een beroep gedaan op Buurtbemiddeling. In een kwart van de gevallen leidde dat tot bemiddelingsgesprekken. Van de 62 aanmeldingen kwamen er 7 uit Doesburg. Lees meer over buurtbemiddeling op www.doesburg.nl

Wat Wij doenWat Wij doen

10 | Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011

Wat Wij doen

Buurtbemiddeling in Doesburg

Wat Wij doen

Ruzie voorkomen is beter dan genezen.

Je voelt je gelukkiger in een omgeving waar je prettig woont.

Maar soms groeien kleine irritaties tussen buren uit tot een

ruzie, die het woonplezier verstoort. Denk bijvoorbeeld aan

geluidsoverlast. Een goed gesprek doet vaak wonderen, maar

als buren er onderling niet uit kunnen komen kan bemiddeling

hen helpen om de onvrede op te lossen.

Page 11: WIJ Magazine 3 2011

“De Plusbus begon in 1991 met één bus en elf vrijwilligers”, vertelt voorzitter Jan G. Ridt. “Inmiddels heeft de organisatie drie bussen en 42 vrijwil­ligers. Het is een echt vrijwilligersbe­drijf geworden.”

De 32 chauffeurs op de drie Plusbussen brengen op weekdagen groepen naar dagbesteding, zwembad, zangkoor en verenigingen. Voor deze ritten heeft de stichting contracten afgesloten met

welzijns­ en zorginstellingen, zoals Zozijn en Carion. “Daarnaast kunnen individuele Doesburgers uit de doel­groep dankzij onze dienst zelf naar de dokter of de fysiotherapeut. Bovendien kunnen ze zelfstandig naar een winkel of een verjaardag. Ik noem wat wij doen wel eens ‘isolementsbevrijding”, zegt Ridt.

Een Centrale zorgt ervoor dat alle ritten goed worden georganiseerd; dat geldt zowel voor de vaste ritten als voor de individuele. De Centrale wordt bemenst door drie vrijwilligers die elke werkdag van 08.30 tot 11.30 uur aanwezig zijn. Zeven andere vrijwilligers zorgen in het bestuur voor het afsluiten van contrac­ten, de boekhouding, de aanvraag van fondsen en subsidies en bewaken de toekomst van de Plusbus. In ruil voor

enkele diensten mag de Plusbus het kantoor bij Carion gebruiken en kunnen de bussen veilig worden gestald op het terrein van Geereking.

“De Plusbus kan blijven rijden dankzij financiële steun van stichtingen, fondsen en vijftien sponsoren, waaron­der Woonservice IJsselland. Verder is er een subsidie van gemeenten en zijn er bijdragen van donateurs”, vertelt Ridt. In 2008 leverde een actie bovendien 340 ‘Vrienden van de Plusbus’ op. Ter gelegenheid van het 20­jarig bestaan vierde de ‘Plusbusfamilie’ 3 september feest met een diner en een optreden. Op 16 september gevolgd door een receptie voor 450 genodigden onder wie de gemeentebestuurders, leden van steunende stichtingen, contractan­ten en donateurs van de Plusbus.

Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011 | 11

Wij uit Doesburg

Wie slecht ter been of gehandicapt is, kan in Doesburg toch

gewoon de deur uit. Dat is te danken aan de vrijwilligers van de

Plusbus, die in Doesburg al twintig jaar aan 55-plussers en

mensen met een handicap vervoer aanbieden.

Twintig jaar Plusbus in Doesburg

Page 12: WIJ Magazine 3 2011

Vervanging intercom Maartenshof Het intercom­zorgsysteem in complex de Maartenshof is verouderd en wordt in november en december vernieuwd. De bewoners zijn hierover geïnformeerd en Woonservice IJsselland heeft goede afspraken gemaakt met Attent Wonen Welzijn en Zorg over de zorgoproepen.

Schone dakgotenHoe vaak u uw dakgoten schoon moet maken hangt af van de ligging en hoogte van uw woning. En natuurlijk aan de hoeveelheid groen en bomen rondom uw huis. Woonservice IJsselland kiest er daarom voor om de dakgoten niet struc­tureel schoon te maken, maar te kijken waar dat nodig is. Huurders die lid zijn van het Servicefonds kunnen een verzoek indienen, waarop de schoonmaak wordt ingepland. Servicenummer (0313) 490 800

Buurttuintjes

In oktober hebben bewoners rondom de Zanderskamp hun eigen buurttuintje ingeplant. Dit is – na het tuintje aan de Hermaat – de tweede plek waar bewo­ners een gedeeld stukje tuin onderhouden. De tuinen bieden een leuke plek om elkaar te ontmoeten en straks in het voorjaar samen van de beplanting en voorjaarsbloemen te genieten. De buurttuintjes zijn een initiatief van bewoners in samenwerking met wijkraad Beinum en wordt ondersteund door de gemeen­te en Woonservice IJsselland.

Kijk voor actuele informatie ookop www.woonserviceijsselland.nl

Service & Informatie

ServicenummersAdres Woonservice IJsselland BezoekadresDe Linie 1, 6982 AZ DoesburgPostadresPostbus 486980 AA Doesburg

[email protected]

TelefoonAlgemeen(0313) 490 800

Maandag t/m donderdag van 8.00 tot 16.00 uur en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur.

Reparatieverzoeken(0313) 490 800, hierbij kiest u dan 1 voor de technische dienst.

Faxnummer(0313) 479 150

Openingstijden open spreekuurma – vrij van 9.00 tot 12.00 uur.Na 12.00 uur is de receptie telefo­nisch bereikbaar: (0313) 490 800. Ook kunnen afspraken gemaakt worden.

Huurbetaling per pinDonderdagmorgen van 9.00 tot 12.00 uur.

StoringsnummersCentrale verwarmingGeas Energiewacht24 uur bereikbaar 0900­0550.

Dringende storingenBuiten kantooruren kunt u bellen met ons algemene nummer (0313) 490 800. U wordt vervolgens doorverwezen.

12 | Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011

Page 13: WIJ Magazine 3 2011

Aanpak BaerkenstraatDe huurwoningen in de Baerkenstraat worden voor het einde van dit jaar geïso­leerd en brandveiliger gemaakt. De plafonds in de slaapkamers worden beter geïsoleerd en dat kan een behoorlijke besparing in de stookkosten opleveren. Daarnaast worden de leidingen naar de zolder brandwerend afgewerkt. Samen met de isolatie zorgt dit voor een brandvertraging van circa 30 minuten. Bovendien wordt de overslag van brand naar aangrenzende woningen tegen gegaan. De bewoners van deze woningen zijn op de hoogte van de werkzaam­heden die – zonder tegenslag ­ in één dag worden uitgevoerd.

Toekomstige bewoners van Beinum West ontmoeten nieuwe buren.

Er wordt nog steeds flink gebouwd in Beinum West, want alle koop­ en huurwoningen moeten voor het einde van het jaar zijn opgeleverd. Inmiddels is de gemeente gestart met de inrichting van de openbare ruimte. Naar verwachting zijn de bestrating, de openbare verlichting en het groen in de wijk medio 2012 gereed. De nieuwe wijk heeft afwisselende woningtypes die mooi en ruim in het groen staan.

Kijken en metenInmiddels hebben ruim 50 nieuwe bewoners van de koop­ en huurwoningen de sleutel van hun woning ontvangen. Zij zijn al druk bezig met schilderen, behangen en de inrichting van hun woning. De andere bewoners wachten vol ongeduld. Zij kunnen binnenkort wel vast een kijkje nemen in hun nieuwe woning, zodat ze de maten kunnen opnemen of alvast kennis kunnen maken met hun nieuwe buren.

Julia en Jasper zijn hartstikke blij met hun nieuwe huis.

M’ Ooizicht

Het appartementencomplex boven de Aldi heeft een naam: M’Ooizicht.De naam is bedacht door de bewo­nerscommissie en op hun initiatief ziet u de fraai vormgegeven naam terug naast de ingang van het complex. Een passende naam voor een prachtig complex, met dank aan een actieve bewonerscommissie.

Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011 | 13

Service & informatie

Actieve bewonersHuurders van de Menno van Coehoorn en de Hoge Linie schreven ons een brief over een probleem bij hun complex. Het openen van de centrale toegangsdeur levert voor steeds meer bewoners moeilijkhe­den op. De deurdranger zorgt ervoor dat de deur zichzelf weer keurig sluit, maar maakt het openen van de deur erg zwaar. Woonservice IJsselland ging polshoogte nemen en stelde vast dat het openen van de deur inderdaad erg zwaar is. Samen met een specialist zijn we op zoek gegaan naar een oplossing. Het is mogelijk een elektrische installatie te maken zodat de deur met behulp van een sleutel automa­tisch open gaat. Volgend jaar wordt de installatie geplaatst en is het probleem verholpen dankzij de actieve opstelling van de bewoners.

Beinum West krijgt vorm

Page 14: WIJ Magazine 3 2011

Een rondje Doesburg op de fietsAlle ‘bewoners’ van de Linie gaan één keer per jaar met elkaar op stap. Dit najaar organiseerde Woonservice IJsselland een rondje op de fiets door Beinum­West om te laten zien hoe mooi deze nieuwe wijk wordt.

14 | Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011

Doesburg in beeld

Wie feest er verder in een pretpark?Noa Kroets uit Doesburg (7 jaar) is de winnaar van de prijsvraag uit WIJ num­mer 2. Zij wint met deze mooie tekening vier kaartjes voor de Efteling.

Page 15: WIJ Magazine 3 2011

Wij jaargang 4 nummer 3 november 2011 | 15

Doesburg in beeld

Page 16: WIJ Magazine 3 2011

16 | Wij nummer 3 november 2008

w o o n s e r v i c e i j s s e l l a n d

Sociaal

Anita Nieuwenhuis zei het al in deze WIJ, iets voor een ander over hebben is eigenlijk heel gewoon. Toch zijn wij wel benieuwd hoe sociaal Doesburg eigenlijk is? Waar ontmoeten Doesburgers elkaar, hoe helpen ze elkaar en waar wonen ze het liefst? Sociaal is het thema van ons volgende nummer dat in het voorjaar verschijnt.

Voordat we weer aan het voorjaar mogen denken staat eerst de winter voor de deur. Een fijne tijd om lekker voor de verwarming te kruipen en samen te zijn. Bijvoorbeeld rond Sinterklaas, kerst en de nieuwjaars­viering. Woonservice IJsselland wenst u vanaf deze plek alvast fijne feestdagen en is u ook in 2012 graag van dienst!

Tot de volgende keer!