Wereldreis inkijkexemplaar

download Wereldreis inkijkexemplaar

of 20

 • date post

  21-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  215
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Wereldreis is een mondiaal maandblad voor het lager onderwijs. Het hoort bij de wereldkalender van 11.11.11 en zet elke maand een kind, een land en een thema centraal.

Transcript of Wereldreis inkijkexemplaar

 • kenn

  ism

  akin

  gsnu

  mm

  er

  JAN

  UARI

  201

  5

  uit

  dagin

  g

  bangladesH

  gratis proefnummer

  leesmij!

 • maak kennis met wereldreis!elke maand de wereld in je klas

  Wereldreis is een mondiaal maandblad voor leerkrachten van de basisschool. Het hoort bij de Wereldkalender van 11.11.11.

  Elke maand zoomt Wereldreis in op n land, n thema, uitgewerkt per graad van de lagere school. Zo verrijk je in een handomdraai je lessen met een wereldse toets. Doorheen het (school)jaar gaan we op bezoek in tien lan-den en bieden we een waaier aan themas.

  wereld-reis is...

  De lessuggesties in Wereldreis zijn gemaakt voor n lesuur. Ze zijn overzichtelijk, zodat je er snel mee aan de slag kan. Ontdek het zelf op pagina 6, 9 en 12.

  Wat staat er dan nog in Wereldreis?Op de achterflap vind je de spiegelfoto. Die legt de link tussen de kalenderfoto, het thema en onze eigen samenleving. In dit nummer vind je het verband op pagina 4. Daarnaast staan er ook liedjes, recepten, verhalen, oefeningen, knutseltips en spel-letjes in Wereldreis.

  In elk nummer van Wereldreis gidst een kind je klas door het land waar hij of zij woont. Dat kind staat centraal in elke graad en zijn/haar verhaal vormt de rode draad van je les.

  Op de website van Studio Globo vind je een pak digitale extras bij elke Wereldreis, zoals filmpjes, liedjes, de eindtermen, oplossingen van de oefeningen, uitprint-bare fotos, webtips, een grote kaart van het land en ander leuks.

  www.stud

  ioglobo.be

  /

  wereldreis

  prijsBasisformule per kalenderjaar10 nummers van Wereldreis 17,00

  1 + 1 formule per kalenderjaarde panoramische Wereldkalender 2015 + 10 nummers van Wereldreis 36,50*

  6 + 6 formule per kalenderjaar6 panoramische Wereldkalenders 2015 + 6 abonnementen Wereldreis 182,50*

  * exclusief verzendingskosten kalender(s)

  Abonneren is simpel en niet duur. Voor maar 17 euro krijg je Wereldreis een heel jaar toegestuurd. Als je samen met collegas een abonnement neemt, wordt het nog interessanter.

 • 3wereldreis - gratis proefnummer / januari 2015

  Kushum stelt zich voor Leer mijn land kennen Je bent bijzonder

  Een e-mail van Kushum Word een cricketspeler Geloof in jezelf

  Alle kinderen hebben recht op school! Als je echt iets wil Maak zelf een afficheOver je grenzen heen!

  Mijn naam is Kushum en ik woon in Bangladesh. Ik hou wel van een

  uitdaging!

  Maak een RAKHIBANDJE en geef het aan iemand!

  oplossingen, eindtermen, webtips en beelden vind je via onze website

  www.studioglobo.be

  Foto: K M Asad

 • 4 wereldreis - gratis proefnummer / januari 2015

  Een uitdaging is iets dat je doet of probeert terwijl je dat eerder niet deed of waarvan je weet dat het moeilijk zal zijn. Er zijn ook wereldwijde uitdagingen: staatsschulden, tekort aan grondstoffen, toename en vergrijzing van de bevolking Een uitdaging inspireert je omdat je over je grenzen heen gaat. Wanneer je een uitdaging aangaat, moet je klaar zijn om een eerste stap te zetten. Wat het eindresultaat is (hier: dat het meisje veilig aan de overkant geraakt), is niet altijd bekend. Voor die eerste stap is een basis van zelfvertrouwen nodig. Een gevoel van vertrouwen dat het toch kan lukken, wordt versterkt door de aanmoediging van alle mensen rond je heen die om je geven, familie, vrienden Door hun steun durf je een eerste stap zetten in de uitdaging. Jij, ik en alle andere mensen hebben dit duwtje in de rug nodig. Het duwtje dat je zelfvertrouwen vergroot tot je de uitdaging aangaat. Het duwtje naar de uitdaging die je inspireert.

  Kushum is een dochter van een honingverzamelaar in Gabura. Haar dorp ligt in de Bengalese divisie Khulna op de rand van de Sundarbans*. Heel wat vrouwen dragen kleurrijke kledij: een lichte hoofddoek en een sari (gedrapeerde stof) of salwar kamiz (losse broek en lange bloes) met bijpassende oorringen, halsketting, armbanden en schoenen. Veel mannen dragen een longi (lendendoek) of kurta-pa-jama (lang overhemd en broek). Die zijn van katoen en dus licht en aangenaam om dragen in heet weer. De foto toont maar een persoon, maar in Bangladesh ben je nooit alleen: dat maakt geen deel uit van hun cul-tuur. Gewoonlijk wonen drie generaties onder hetzelfde dak. Veel Bengalezen zijn graag samen met anderen, want anders denken ze dat ze eenzaam zouden zijn. Meisjes trouwen er soms zeer jong: je merkt dat hier aan haar gouden neuspin. Het vergt heel wat meester-schap van de goudsmid om een neuspin zo te maken dat hij past en er niet uitvalt. Toch blijven die meisjes nog een tijd bij hun ouders wonen.

  uitdaging

 • Heb je al geHoord van... de bengaalse tijger?

  5wereldreis - gratis proefnummer / januari 2015

  Water (rivieren, meren) is een bepalend element in het landschap in Bangladesh, terwijl oerwoud of bergen een vijfde van de oppervlakte beslaan. De hoofdstad Dhaka ligt in de delta gevormd door de Ganges (Padma), de Brahmaputra (Jamuna) en de Meghna en hun bijrivieren. De rivier-afzettingen vormen zeer vruchtbare landbouwgronden. O.m. door het moessonklimaat wordt het laagland jaarlijks ook getroffen door over-stromingen en tropische cyclonen.

  Wat minder in het nieuws komt, is de vooruitgang die in de afgelopen jaren werd geboekt in het streven naar gelijkheid van man en vrouw, lager onderwijs, vrouwenrechten, bevolkingsbeperking, voedselproduc-tie, gezondheidszorg en hernieuwbare energiebronnen. Bangladesh voert een succesvol programma om alle kinderen school te laten lopen (Millenniumdoel 2). Bengalese soldaten vormen s werelds grootste contingent van de VN- vredesmacht. Politieke instabiliteit, corruptie, watervervuiling, overbevolking en klimaatverandering vormen belang-rijke uitdagingen voor deze parlementaire democratie.

  Bangladesh telt ongeveer 150 miljoen inwoners en is het dichtstbe-volkte grote land ter wereld (988inw. / km). Bangladesh is een secu-liere republiek en er zijn ook hindoes, maar het heeft de vierde grootste moslimbevolking ter wereld. Sheikh Hasina, de dochter van de eerste president (Sheikh Mujibur), is de huidige Eerste Minister. HDI*: Bangladesh is 146ste van 186 landen in de wereld op gebied van menselijke ontwikkeling met 0,515 (2012).

  Hoewel twee derde van de bevolking in de landbouw werkt, levert de kledingnijverheid meer dan drie vierde van de uitvoerinkomsten. Negentig procent van de drie miljoen textielarbeid(st)ers zijn vrouwen. Munt: Bengalese taka, EUR 1 = BDT 104.

  Hoewel de Bengaalse- of Koningstijger (Panthera tigris tigris) het nationale dier is van Bangladesh en India, leven er in Zuid-Azi nog minder dan 2 500 exemplaren. In Bangladesh leven er zon driehonderd in de Sundarbans en de Chittagong Hill Tracts. De belangrijkste bedreigin-

  gen zijn de bevolkingstoename en stroperij. De mens dringt hun jachtgebied binnen op zoek naar honing, brandhout of vis. Huiden en lichaamsdelen worden illegaal verhandeld tussen India, Nepal en China. Elk jaar sterven in de Sundarbans tot vijftig mensen, tach-tig stuks vee en drie tijgers. WildTeam beschermt de tijgers en heeft een bootambulance voor tijgerslachtoffers. De tijger staat op de bankbiljetten van Bangladesh. Hij speelt een hoofdrol in Het jungleboek (Shere Khan), Winnie de Poeh (Teigetje) en Life of Pi (Richard Parker).

  * HDI (Human Development Index): menselijke ont-wikkel ingsindex, deze waarde tussen 0 en 1 geeft aan hoe hoog levensver-wachting, scholingsgraad en levensstandaard zijn en is bepaald door het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties. * Sundarbans: het groot-ste vloedbos ter wereld in Bangladesh en India, de bomen staan met hun wor-tels in brak, modderig water (Bangla < shundor bon = mooi woud of < sundari, mangroveboom).

  Foto: Bjorn Christian Torrissen

  bangladesH

 • 6 wereldreis - gratis proefnummer / januari 2015

  Werkvormluisteroefening waarnemend ontdekken

  Dit heb je nodigwerkblad B www.sabed.net/index7.html postpakket met 4 uitdagingen als inhoud (zie website)kleurpotloden

  Werkvormklasgesprek muzische vorming (zingen)

  Dit heb je nodigspiegelfoto het lied "Je bent bijzonder" (zie website)

  Verloop Hang de kalenderfoto aan het bord zodat de leerlingen de foto duidelijk kunnen zien. Laat alle meisjes in de klas die dit wensen, vergeleken wor-den met Kushum. met het kind op de foto. Laat de leerlingen zoveel moge-lijk gelijkenissen ontdekken.

  Welke gelijkenissen ontdek je? Zie je ook verschillen?

  Probeer een meisje uit de klas zoveel mogelijk gelijkend te maken met het kind op de foto. Laat het kind een hoofddoek aandoen en eventueel een neuspin tekenen.

  Verschillen de twee meisjes nu nog veel van elkaar?

  Vertel aan de leerlingen dat ze het meisje beter zullen leren kennen. Dit doen ze aan de hand van werkblad A. Lees hardop wat er bij de fotos staat en laat de leerlingen vrij reageren. Speel in op de gelijkenissen en niet op de verschillen. Bekijk daarna het filmpje: Kushum, dochter van een honingzoeker

  VerloopJe hebt een postpakket ontvangen van Kushum. In dit pakket zitten ver-schillende voorwerpen die met Bangladesh te maken hebben. Vertel aan de leerlingen dat Kushum, het meisje op de foto, dit opgestuurd heeft met een werkblad erbij als een uitdaging: leer mij en mijn land kennen!Ze wil op die manier haar land voorstellen. Als leerkracht haal je de ver-schillende voorwerpen uit het postpakket in volgorde van de vragen. De leerlingen luisteren naar je uitleg en lossen per twee de vragen op. Uitleg en oplossingen bij de vragen vind je op de website.

  Verloop De leerlingen kijken naar de foto. Vraag aan de leerlingen of zij dat ook kunnen. Laat de leerlingen vrij reageren. Maak duidelijk aan de leerlingen dat iedereen bijzonder is en zijn