Valkennieuws nr 3 juni 2015

64
NK Programma Wedstrijdreglement Valk 1 Semaine du Golfe Juni 2015

description

Magazine van de Valkenklasse Organisatie www.valkenklasse.nl

Transcript of Valkennieuws nr 3 juni 2015

Page 1: Valkennieuws nr 3 juni 2015

OMS ValkenNieuws 2011.indd 1 14-02-11 10:05

NK Programma Wedstrijdreglement Valk 1Semaine du Golfe

Juni 2015

Page 2: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Digitaal printen

SpandoekenMailing

Posters & Banners

Websites

Han

dlin

g

App

sDrukwerk

Vormgeving

Graficiënt PrintmediaTorenstraat 22 A3764 CM Soest

Tel. 035 - 601 21 00

www.graficient.nl

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Uw advertentieruimte?

Page 3: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 1

Bestuur Inhoud Voorzitter Mark van Leeuwen Tel: 06-5233 7241 Bestuursnieuws [email protected] Vrijwillig besturen van een hobbyclub Secretaris Gert-Jan de Roo Tel: 06-5344 3020 PR,website en analyse leden bestand [email protected] Wie gaat schrijven? Penningmeester Lex Keller Tel: 071-501 2839 Stand van zaken ‘Hoog en Hard’ [email protected] Evenementenkalender 2015 Commissarissen Valkennieuws schema 2015 West Eric Bos Tel: 06-4324 6061 [email protected] NK programma en reglement Noord Hette van der Zwaag Tel: 06-5280 6949 Evenementen juli - september [email protected] Princenhofweekend Toerzeilen Gert-Jan de Roo Tel: 06-5344 3020 [email protected] Verslag PR en Media Esther Sijbranda Tel: 06-1015 0550 Rotterdams Valkennest Training [email protected] Bemanningsdagen Kaag Technisch Advies Fred Schaaf Tel: 0294-284325/ Voorkaag [email protected] 06-2897 4932 Gouwe Ouwe Kleine Sneekweek Redactie Henry van Haagen Tel: 010-4516 243/ Holland Weekend [email protected] 06-5711 5773 Talenten Webmaster Hero Hettinga Tel: 06-1001 6871 [email protected] Overig Website www.valkenklasse.nl Valk 1 en Nimrod deel II Semaine du Golfe 2015

Omslagontwerp Martin van der Laan Oudegaaster Brekken Foto’s Esther Sybranda, Henry van Haagen,

Eize Hoekstra, Jan de Kreek, Wietske van Soest

KNRM: Ervaring op water neemt af

Ere-leden P.S.Albers, J.Duits, H.Maarleveld, P.van Riet, J.H.de Wilde, P.van der Zwaag

Merk Gaastra Sails weg uit Friesland

Vraag en Aanbod

Inschrijving voor het NK is geopend! Ingeschreven bij de kamer van Koophandel te Vlaardingen onder nummer 40386292. Bankrekeningnummer NL24 INGB 0001 4356 73, t.n.v. Penningmeester Valkenklasse Organisatie te Hoogmade. Overname is mogelijk na toestemming van de redactie. Zonodig kan de redactie ingezonden artikelen inkorten. Artikelen die de Valkenklasse Organisatie belangen direct of indirect schaden, kunnen geweigerd worden.

Het Valkennieuws is een uitgave van de VALKENKLASSE ORGANISATIE (VAKO) Opgericht 14 april 1967 Contributie 30 euro per jaar, inclusief Valkennieuws

Page 4: Valkennieuws nr 3 juni 2015

2 Valkenklasse Juni 2015

Page 5: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 3

Beste Valkenvrienden

Mijn boot is oud en ik voel me zelf ook al niet zo lekker… Bij het gereedmaken van onze Valk con-stateerde ik een van de laatste originele spanten wel het lustrum gehaald heeft, maar daarna de geest heeft gegeven; hij was zo weg te pulken. Bij nader inzien moet dit proces natuurlijk al eerder ingezet zijn, dus zo af en toe kloppen op delen van je boot die niet zo duidelijk zichtbaar zijn, kan geen kwaad. Wat betreft zeilen is mijn voorseizoen dus in het water gevallen, maar niettemin kijk ik tevreden terug op een aantal activitei-ten. Allereerst de bemanningendagen op Kra-lingen en de Kaag: nieuwe enthousiaste zeilers en zeilsters hebben een theoreti-sche en praktische kennismaking gekre-gen en kunnen voelen dat de Valk geen gezapige kielboot is (op de Kaag hadden we planeervlagen). Daarnaast is een groep ‘Internet-adepten’ al twee keer in een schoollokaal bijeen gekomen om zich te storten op de websi-te en de communicatie naar de leden via andere media.

Een aantal resultaten kunt u verderop in dit VN lezen, maar de grootste ‘schoonmaak’ heeft op de website zelf plaatsgevonden. Actuele verslagen, inschrijfpagina’s, passen-de foto’s en vlotte updates. Een van onze doelstellingen, de website be-ter gebruiken waarvoor hij bedoeld is, komt zo steeds meer in zicht. Een paar Valken blijken onverstoorbare trek-vogels en zijn ook tijdens het seizoen in het buitenland te vinden. Lees daarom vooral het verslag van Bart en Yvonne, over de tweede Valk die heeft deelgenomen aan de Semaine du Golfe in Bretagne. Wellicht een idee om zoiets met een groep te organise-ren? Hier in eigen land rijgen de wedstrijdweek-ends zich aaneen en zijn de voorbereidin-gen voor het Nederlands Kampioenschap op Loosdrecht in volle gang. Tot op het water, Mark.

Evenementenkalender 2015

Juli 4-5 Grou (Oostergoo) (JP) September 4-6 NK Loosdrecht

16-19 Kaagweek (JP) 12-13 Merke wedstrijden Grou (Frisia)

19-20 Princenhof weekend

Augustus 1-6 Sneekweek (JP) 26-27 Sluitingswedstrijden Sneek (JP)

14-16 Alkmaar Open (JP) 26-27 Nakaag

Oktober 3-4 Snertcup Vinkeveen

31- 1 nov Herfstwedstrijden WSVR Kralingen

Page 6: Valkennieuws nr 3 juni 2015

4 Valkenklasse Juni 2015

Page 7: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 5

Valkzeilen in de breedte in dit Valkennieuws

Deze uitgave bevat opnieuw weer veel nieuws in de volle breedte van het Valkzeilen. Alle aandacht voor het komend NK, wedstrijdverslagen, een wedstrijdtraining, bemannings-dagen, het verhaal van een prachtig toerevenement, een toerroute en een vervolg op de historie van Valk 1. En er is dankbaar gebruik gemaakt van de vele prachtige foto’s van Eize Hoekstra en Jan de Kreek. Gevarieerd leesvoer dus en dat is mooi, want het Valkennieuws wordt ook buiten de klasse gelezen. Goede pr! ‘De Valkenklasse leeft, er gebeurt veel, het is er gezellig’. En dat is wellicht een trigger voor een lezer om lid te worden. Er is een nieuwe opzet van verslaglegging van wedstrijden. Lees de update van ‘Wie gaat schrijven?’ Met schrijven stimuleren we anderen een volgende keer mee te doen. We willen toch allemaal grotere startvelden? Niet iedereen is een geboren schrijver, maar schrijven is geen ‘straf’. Het is leuk voor an-deren als ze jouw beleving in jouw stijl lezen. Je moet er misschien wel een beetje moei-te voor doen, maar daar willen we graag bij helpen. Als er vragen zijn bel de redacteur op 010 4516243 of stuur een mailtje naar [email protected] ? Alle kopij en fo-to’s die gerelateerd zijn aan het zeilen in een Valk zijn welkom.

Gevraagd: Oud hout/ historie Jeugd in de valk ‘Vreemde’ valk gezien? Portret nieuw lid

Tactiek/ techniek/ tuigage/ Materiaalkeuze Hoe gaat het met .....? Toertocht gemaakt?

Ingezonden stukken Ingezonden artikelen van leden in het Valkennieuws worden op persoonlijke titel ge-schreven. Hiervoor neemt het bestuur geen verantwoording.

Valkennieuws publicatie schema 2015

2015 deadline inhoudsuggesties Nr 4 juli-augustus

4 augustus Bestuursnieuws Tussenstand Jaarprijs

Aankondigingen Merke Grou Princenhoftocht Grou Nakaag Sluiting Sneek

NK programma Snert Vinkeveen Herfstwedstrijden Kralingen

Verslagen/uitslagen

Nr 5 septem-ber- oktober

13 oktober Bestuursnieuws Tussenstand Jaarprijs Verslagen/uitslagen

Nr 6 november-december

8 december Bestuursnieuws

Nieuwe Talenten 2016

Jaarverslag Talenten Eindstand Jaarprijs 2015 verslagen/uitslagen

Page 8: Valkennieuws nr 3 juni 2015

6 Valkenklasse Juni 2015

Bestuursnieuws

Sinds de recente wisselingen binnen het bestuur is er al heel wat in gang gezet. Onze kersverse Commissaris PR & Media Esther Sijbranda is druk bezig ! Zo startte zij met een analyse van ons le-denbestand. in dit VN heeft zij hier ook over geschreven. Er gaat een groepje leden kijken naar de huidige media mix o.a. valkennieuws, website, nieuwsbrief en hoe deze media zich tot elkaar verhouden. Ook zal zij kij-ken naar de sponsoring van de klasse en de verdere mogelijkheden. Verder staat hoog op de agenda van het bestuur hoe kunnen we ervoor zorgen dat we flinke instroom van nieuwe leden heb-ben in onze klasse in de verschillende leeftijdsgroepen. Bij alles wat we doen kijken we ook naar wat onze omgeving doet. De vele goede voorbeelden van onze collega eenheids-klassen zijn bijzonder inspirerend! Uiter-aard zullen wij niets beslissen voordat wij hier heel goed over nagedacht hebben en ook onze adverteerders en sponsors ge-raadpleegd hebben. Mogelijk is het je opgevallen dat de web-site de afgelopen maanden een flinke op-frisbeurt in de ruimste zin van het woord heeft ondergaan. Het is goed te melden dat er ook een groepje bestuursleden te weten Fred, Mark, Lex, Hette en Esther met Henry van Haagen en Arjan Stoffels actief bezig zijn met het goede beheer en de verbetering van de website. De afgelopen maanden hebben zij twee lange avonden in een mooi klaslokaal in Zoetermeer doorgebracht om e.e.a. vorm te geven. Er staan nog een paar aanpas-singen op stapel, blijf onze website vol-gen!

Vanuit het secretariaat is verder te melden dat vrijwel het gehele VAKO archief nu digi-taal is opgeslagen in “de Cloud”. (DropBox) . Dit bevat o.a. het historische (Bruynzeel)archief maar ook een imposant fotoarchief is voor de eeuwigheid bewaard en alle toe-komstige foto’s van evenementen zullen hieraan toegevoegd worden. Een kopie hiervan is op nog een andere wolk gepar-keerd. Laatste actie die vermeldenswaard is : alle VAKO publicaties staan tegenwoordig online op http://issuu.com/valkenklasse U treft daar niet alleen de laatste jaargang en recente uitgaves van het Valkennieuws aan maar inmiddels zijn daar aan toege-voegd het Jubileummagazine Valk 75 jaar (2014) , 50 jaar Valk (1989) , Nationale Val-kenklasse (technische tips & wetenswaar-digheden) van Jan van Wijngaarden en het Valkenboek 1943. De penningmeester heeft van het magazine Valk 75 jaar nog voldoende gedrukte exem-plaren dus die zijn bij hem te bestellen. De andere uitgaven zijn niet meer in gedrukte vorm leverbaar maar we zijn blij dat we de-ze wel in digitale vorm met u kunnen delen. Er zijn nog steeds veel Valkzeilers die geen VAKO lid zijn. Het bestuur doet een beroep op alle leden om actief mee te werken aan in stand houding en uitbreiding van het le-denbestand. Komt u eens iemand tegen die wel een Valk heeft maar geen VAKO lid is ? Probeer ook die zeiler ervan te overtuigen het werk van de VAKO te ondersteunen en lid te worden. Wedstrijdzeiler of toerzeiler : het maakt niet uit : iedereen die de Valk een goed hart toedraagt zou zich thuis moe-ten voelen bij de VAKO. Graag tot zien op of rond het water ! Met Valkengroet, Gert-Jan de Roo (secretaris)

Page 9: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 7

Page 10: Valkennieuws nr 3 juni 2015

8 Valkenklasse Juni 2015

Mijn eerste bevindingen als PR & Media Commissaris

Na afloop van de ALV in maart begon Gert-Jan direct over het belang om een Face-book-account te hebben. Zelf was ik sinds 2009 niet meer actief op de blauwe F, maar de ochtend na de ALV heb ik weer een account aangemaakt Valk Veertien. De hernieuwde kennismaking is tot nu toe goed bevallen en ja ik kijk regelmatig hoe het staat met de postings. Het is ge-weldig leuk om de berichten van de Valk-zeilers te kunnen volgen en natuurlijk om berichten te posten en de website te pus-hen. De Valkenklasse pagina is behoorlijk populair! Al eerder dit jaar is een groepje gestart om de website onder handen te nemen, en met heel veel steun en inzet van Henry van Haagen is een begin gemaakt met het opschonen en opfrissen van de Val-kenklassewebsite - jullie hebben het vast wel gezien - de website is weer helemaal up to date. We zijn overigens nog niet klaar met het werk, dus blijf de website volgen. Ook op de agenda staat de herintroductie van een e-mail nieuwsbrief want niet ie-dereen is op Facebook actief. We gaan verder met een groepje kijken naar het Valkennieuws. Ook wordt er gekeken naar het nut en belang van aanwezigheid op beurzen als de HISWA en Boot Holland en hoe kunnen we ons het beste positione-ren de verbinding met andere klassen aangaan? Hoe blijven we aantrekkelijk voor jongere zeilers en hoe kunnen we de banden met studentenzeilverenigingen en zeilschool-instructeurs aanhalen want zij zijn onze potentiële talentenjacht zeilers. Ook heb ik het ledenbestand geanaly-seerd. Helaas hebben we niet alle gege-vens van alle leden, maar de beschikbare

informatie komt van een voldoende grote groep zodat de gegevens voor 85% repre-sentatief zijn. Een paar highlights; Ik dacht altijd dat er zoveel Valkenzeilers

in het noorden woonden, maar uit het le-denbestand blijkt dat circa 60% van de leden in de Randstad woont.

Het merendeel van de boten ligt ook in het westen.

20% van de leden woont daadwerkelijk in het noorden.

Er wordt ongeveer evenveel gezeild in het noorden als in het westen.

Wat ik zelf heel interessant vond is dat er ook de nodige leden met hun boot in het rivierengebied en in Zeeland varen - wat zou het leuk zijn om meer te horen over zeilen in deze wateren!

Wat niet verbaast is dat de meeste leden man zijn (95%).

De gemiddelde leeftijd is 55 jaar. Grofweg 70% van de leden heeft een Valk

en de resterende 30% is of bemanning of valkenvriend.

Het was ook bijzonder om te zien dat er zo’n 30 dubbellidmaatschappen op boten zijn (dus 2 of zelfs 3 leden per boot).

We gaan eens goed naar deze cijfers kijken en deze gegevens koppelen aan onze huidi-ge activiteiten en nadenken over mogelijke nieuwe activiteiten.

Waar staan we in 2025 met ons ledenbestand?

Page 11: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 9

Mijn eerste bevindingen als PR & Media Commissaris

Tot slot van de 400 Valkenklasse leden zeilt het grootste gedeelte puur voor het plezier - zonder druk of spanning van een competitie - gewoon op een mooie dag of op een lange zomeravond lekker over de plassen zeilen en genieten van de groene walkanten het platte landschap en de prachtige luchten. Zou het niet geweldig zijn als we een mooie serie kunnen maken over al die mooie wateren, leuke lunchplekken, rus-tige vaartjes in het gehele land - ter inspi-ratie en mogelijk voor een toekomstige toertocht?

De afgelopen maanden zijn erg druk ge-weest en ook erg leuk geweest en er zijn de nodige lijntjes uitgezet. Om mijn rol goed uit te kunnen oefenen heb ik ook input van jullie nodig, hierbij wil ik ie-dereen die ideeën heeft over het werkter-rein van de Commissaris PR en Media uitno-digen deze met mij te delen. Ook wil ik zei-lers uitnodigen om te schrijven over hun fa-voriete vaarwater, ik doe verder in dit Val-kennieuws een eerste voorzet met een stuk over de Oudegaaster Brekken. Esther Sijbranda [email protected]

Ledenaanwas sinds 2011

Page 12: Valkennieuws nr 3 juni 2015

10 Valkenklasse Juni 2015

Van uw CW: “wie oh wie gaat schrijven?”

Het systeem van de 5e schrijft hebben we dit jaar losgelaten. Het zou anders te berekenend zijn. Lig je pal bij de finish en wordt het of de strijd voor de 4e plaats of toch even die peddel eruit zodat je 6e wordt. Zowel voor Noord als West is nu het volgende ingevoerd: oplopend naar de wedstrijdkalen-der wordt in het vervolg het verslag geschre-ven. Dit betekend voor de volgende wedstrijden in WEST: Lange Afstand nr. 7 in de einduitslag Kaag week nr. 8 Alkmaar Open nr. 9 Nakaag nr. 10 Snertcup nr. 11 Herfst Kralingen nr. 12 Wat nu als er minder deelnemers zijn? Ook daar is aan gedacht, dan schrijft de laatst ge-klasseerde. Dit heeft dus een positieve stimu-lans, immers nu worden alle zeilen bijgezet om maar niet laatste te zijn.

Wat doen we dan dit jaar met de NK? Daar schrijven 2 deelnemers te weten de winnaar en diegene die in het mid-den van het klassement is geëindigd. Ik ben nu benieuwd welke zeilkunsten worden bedacht om niet te hoeven schrijven, dat wordt rekenen op water voor gevorderden. Voor Noord is het volgende lijstje van toepassing: KE Langweer nr 3 Zomerwedstrijden Sneek nr 4 KE Grou nr 5 Sneekweek (A en B) nrs 6 Alkmaar Open nr 7 Merkewedstrijden Grou nr 8 Sluitingswedstrijden Sneek nr 9

Page 13: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 11

Vrijwillig besturen van een hobbyclub Ja in den beginne Je zal het maar zijn, bestuurslid van een hobbyclub. Met alle goede bedoelingen wil je je inzetten voor je hobby waar zo-veel mensen plezier aan beleven. Een club waar je je ook thuis bij voelt en een club die je ontspanning geeft in het toch stressvolle (zakelijke) leven. Op de zaterdag samenkomen onder het genot van een kop koffie , een potje zeilen en natuurlijk gezellig nakaarten over de wedstrijden. We kunnen dan ook gaan jammeren over die wind die altijd op het “moment suprême” uit de verkeerde hoek komt en die daardoor je klassering overhoop gooit. Dat alles om de volgende dag wederom, vol goede moed, de strijd weer aan te gaan. Het lijkt wel op het da-gelijks leven en toch zien wij dit als “vrijetijdsbesteding”. Je zal het maar zijn, bestuurslid van een hobbyclub. Met al je inzet gaan er toch heel wat uren inzitten voor je hobby waar zoveel mensen plezier aan beleven. Een groep vrijwilligers die regelmatig on-derling overlegt en plannen maakt. Zich verantwoordelijk voelen om naar de wen-sen van de leden te luisteren en plannen voor de leden te maken. Buiten de gezamenlijke vergaderingen gaat menig uur op aan voorbereiden, be-spreken, plannen uitdenken, nieuwe me-dia inzetten, leden berichten en ga zo maar door. Ach een NK’tje regelen kost al snel 100 uur. Even alle kennis en gegevens digi-taal brengen en centraal toegankelijk maken kost al snel 80 uur. Overleggen, vergaderen met Verbond, regels uitzoe-ken over de bouw en de techniek die bij onze hobby hoort, en oh ja een beursje regelen, op de stand staan en ga zo maar verder.

Alles bij elkaar komt dat al snel een slordige 150 uur op jaar basis. Uitdenken, onder-zoeken en plannen maken voor een PR stra-tegie voor de toekomst; ach ik weet niet hoeveel tijd. Vraagbaak zijn voor techniek en altijd de helpende hand willen zijn en daarvoor door het land te reizen om men-sen te helpen. Nieuwe ideeën uitbroeden om meer leden en vooral jonge leden te werven, leden te benaderen voor hulp en ondersteuning en talloze berichten ver-sturen, ja het gaat “even tussendoor” dus niet maar het is: Tijd die we er graag instoppen voor onze hobby waar zoveel mensen plezier aan bele-ven. Je zal het maar zijn, bestuurslid en een ver-antwoordelijkheid op je nemen. Om pagina’s met jouw idee over techniek te schrijven, altijd vooraan staan omdat je ge-dreven bent en je mede clubgenoten wilt helpen naar een hoger plan te komen, en oh ja we moeten wel op de centen letten want elke euro kan maar 1 x worden uitge-geven. Ik noem het nu maar even “bestuurtje spe-len”, kost enorm veel tijd en die kosten ”ach die nemen we er maar bij”. Toch vraag ik me dan wel eens af “is er enig benul wat we voor wie doen en dat we het nooit voor iedereen goed kunnen doen”? We doen het omdat we vrijwillig hebben in-gestemd, omdat we ons willen inzetten voor onze hobby en voor de leden die positief wil-len bijdragen en meedenken in het belang van onze gezamenlijke hobby. Anders was ik wel beroeps bestuurder ge-worden. Eric Bos en Fred Schaaf

Page 14: Valkennieuws nr 3 juni 2015

12 Valkenklasse Juni 2015

Evenementen Noord juli—september

Evenementen Noord Jaarprijs

KE Grou JA

Organiserende vereniging Koninklijke Zeilvereniging Oostergoo

Datum 4 en 5 juli

Plaats Grou

Inschrijven volgt zsm op website valkenklasse

Inschrijfgeld volgt zsm op website valkenklasse

Overige info Takelen bij jachtwerf A. Wester & Zn. (gratis)

Sneekweek JA

Organiserende vereniging Koninklijke Watersportvereniging Sneek

Datum 1 t/m 6 augustus

Plaats Sneek

Inschrijven www.sneekweek.nl

Inschrijfgeld ca. €17,50 / dag

Overige info www.sneekweek.nl

Hardzeildagen / Merkewedstrijden Grou NEE

Organiserende vereniging KWV Frisia

Datum 12 en 13 september

Plaats Grou

Inschrijven www.kwvfrisia.nl

Inschrijfgeld <inschrijfgeld>

Overige info <overige info>

Princenhofweekend NEE

Organiserende vereniging Valkenkring + KWV Frisia

Datum 19 en 20 september

Plaats Grou

Inschrijven volgt zsm op website valkenklasse

Inschrijfgeld volgt zsm op website valkenklasse

Overige info Volgt zsm op website valkenklasse

Sluitingswedstrijden Sneek JA

Organiserende vereniging Koninklijke Watersportvereniging Sneek

Datum 26 en 27 september

Plaats Sneek

Inschrijven www.sneekweek.nl

Inschrijfgeld €16

Overige info www.sneekweek.nkl

Page 15: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 13

Evenementen West juli—september

Evenementen West Jaarprijs

LANGE AFSTAND Ed Hoppe prijs NEE

Organiserende vereniging VAKO zelf, Jacq. Van Schioe

Datum 27 & 28 juni

Plaats de Kaag

Inschrijven via de website van de VAKO

Inschrijfgeld zaterdag € 17,50 incl.lunch, zon. € 10,--

Overige info tevens inschrijven voor LA diner op zaterdag zie website

KAAGWEEK JA

Organiserende vereniging KWV de Kaag

Datum 16 tot en met 19 juli

Plaats de Kaag

Inschrijven www.KWVdekaag.nl

Inschrijfgeld geheel € 65,--; weekend € 55,--

Overige info zie de site

Alkmaar Open JA

Organiserende vereniging Stichting Comitee Alkmaardermeer

Datum 14-16 augustus

Plaats Akersloot

Inschrijven www.alkmaardermeer.nl

Inschrijfgeld € 40,--

Overige info zie website

NK 2015

Organiserende vereniging GWV de Vrijbuiter

Datum 4-6 september

Plaats Loosdrecht

Inschrijven www.valkenklasse.nl

Inschrijfgeld zie site

Overige info zie site

Page 16: Valkennieuws nr 3 juni 2015

14 Valkenklasse Juni 2015

Uitnodiging tot inschrijving Nederlandse Kampioenschappen Valkenklasse 2015 03 tot en met 06 September 2015 G.W.V. de VRIJBUITER te Loosdrecht

Velen van ons wedstrijdzeilers hebben het NK Valk 2015 te Loosdrecht waar-schijnlijk al in de agenda staan. Na het lezen van dit artikel zullen er nog veel meer zijn die er persé bij willen zijn. Waar en wanneer kun je de boot te water laten, moederschepen ligplaatsen, enzo-voort. We verschaffen u verder alle infor-matie over alles wat u buiten de wedstrij-den om in Loosdrecht kunt meemaken. Voor de NK deelnemers: Vanaf donderdagmiddag 03 september, 13:00 uur start de VAKO met het meten van de deelnemende valken. Dit meten vindt plaats op de wal. Vervolgens kunt u tot 20:00 uur met de VALK bij de Vrijbui-ter te water. Een ligplaats wordt aange-wezen en aangeboden in de haven van de Vrijbuiter. De ligplaats is gratis. Wedstrijdbureau is open vanaf 16:00 uur tot 20:00 uur voor aanmelding Vrijdagochtend 4 september ‘het gaat los’. Wedstrijdbureau is open vanaf 08:00 uur tot 10:00 uur. Om 09:30 uur In het clubgebouw palaver en zal onze klassevlag in de vlaggen-mast gaan als opening van de NK2015. Om 10:55 zal het eerste waarschuwings-sein worden gegeven voor de start van de eerste wedstrijd om 11:00 uur. De or-ganisatie heeft clementie met de wed-strijdzeilers, want na de eerste race is het lunchpauze, of te wel FF inkomen. De 2e en 3e race worden achter elkaar geva-ren na de lunchpauze. Zaterdag 5 september “Bikkeldag” Jawel om 09:25 eerste waarschuwings-sein en om 09:30 start 4e race waarna

aansluitend de 5e race wordt gevaren. Lunch wordt genoten in het clubgebouw. Na deze pauze worden de 6e en 7e race geva-ren. Zondag 6 september ‘finaledag’ In spanning zal om 09:55 het eerste waar-schuwingssein worden gegeven waarna om 10:00 de 8e race en aansluitend de 9e en laatste race zal worden gevaren. Indien op het water reeds bekend is wie de NK 2015 gewonnen heeft zal de betreffen-de Valk met de klassevlag in top als laatste in de haven aankomen. Prijsuitreiking na verwerking van alle uitslagen. Overige informatie / Wal & Sociaalprogram-ma Moederschepen kunnen zich aanmelden bij de havenmeester van de Vrijbuiter, Mark Kronenman. De kosten bedragen € 1,70 per meter. De havenmeester is telefonisch te benaderen op: 06-57430303 Een belangrijke vraag is: ‘Waar slapen we dan?‘ Bij de organiserende Vrijbuiter is een ruim

wal terrein beschikbaar waar u met een camper, caravan of eigen tent een prach-tige plek heeft. Er kunnen maximaal 8 campers / caravans geplaatst worden, toekenning op basis van inschrijving. Vanwege de organisatie vraagt de Vrijbui-ter of u via het inschrijfformulier van de VAKO wilt aangeven of hier gebruik van wenst te maken. Staanplaatsen zijn gra-tis. Was-, douche- en toiletgelegenheid aanwezig in het clubgebouw. Stroom is aanwezig.

Kom je met de tent, dan zijn meer plaat-sen beschikbaar. Ook hier is stroom aan-wezig en voldoende plaats. Inschrijven is hiervoor niet nodig

Page 17: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 15

Alternatief is om een appartement, ho-telkamer of een Bed & Breakfast te re-gelen. Loosdrecht heeft voldoende om het zware / vermoeide hoofd te laten rusten.

Tegenover de Vrijbuiter is gelegen Ho-tel / cafe Heineke. Reserveringen dient u geheel zelfstandig te verrichten. De VAKO heeft hierin geen rol.

De volgende vraag: ‘Wat eten we dan?’ Voor de “”kampeerders” en mogelijk

zeer vroege andere valk vogels zijn ’s ochtend belegde broodjes te verkrijgen in het clubhuis van de Vrijbuiter.

Tijdens de wedstrijddagen (donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag) worden er in het clubgebouw diverse broodjes, soepen etc geserveerd. Betaling con-tant. U kunt ook een bonnetje laten ma-ken en achteraf betalen. PIN is niet aanwezig. U kunt wel overmaken ach-teraf.

En dan, onze “klapstukken”: de diners op vrijdag en zaterdag avond. Op de vrijdag avond is er een maaltijd uit de Italiaanse Keuken met koude en warme pasta gerechten, Italiaans brood, ge-mengde salades en zo meer. Als nage-recht zal een ijsbuffet worden gepre-senteerd. Wat zal dat smaken met een heerlijke koude rosé of chianti.

Voor de kosten hoeft u het niet te laten € 12,-- pp. INSCHRIJVEN VIA DE VAKO SI-TE! Immers de keuken moet zijn inkopen doen.

Voor de zaterdag avond gaan we op zijn Amerikaans. De BBQ wordt aangestoken en een uitgebreide maaltijd staat dan klaar om de hongerige magen te vullen. Ook nu hoeven we het voor de kosten niet te laten: € 15,-- pp Opgave voor dit Ameri-kaanse buffer ook via het VAKO inschrijf-formulier.

Ons VAKO walprogramma En waarschijnlijk de belangrijkste vraag, ‘Wat kunnen we doen?’ als we niet mee-doen aan de wedstrijden (onze motivators, onze hoofddirectie, onze steun en toeverla-ten, onze kids etc etc) 1. Gedurende de wedstrijden zullen sloe-pen de wedstrijden van nabij volgen. De vo-rige jaren is gebleken dat bezoekers zich een goed beeld kunnen vormen van de wed-strijdspanning, het fanatisme en de strijd om de Wimpel “kampioen van Nederland” door het van “nabij” meemaken van de wedstrijden. De sloepen varen tussen de wedstrijden door van de Vrijbuiter naar het wedstrijdveld. 2. Op vrijdagmiddag 4 september, Bezoek “Kasteel SYPESTEIN” Een bezoek aan dit prachtige en bijzondere kasteel in Loosdrecht is een echte aanra-der. Jonkheer C.H.C.A. (Henri) van Sype-steyn (1857-1937) droomde van een kas-teel-museum ter nagedachtenis van zijn fa-milie, waarvan hij de laatste mannelijke telg was. Die droom werd werkelijkheid. In de

NK Programma

Page 18: Valkennieuws nr 3 juni 2015

16 Valkenklasse Juni 2015

NK Programma

periode 1912-1927 bouwde hij Kasteel-Museum Sypesteyn. De rondleiding door kasteel Sypesteyn voert u langs de verzamelingen van jonk-heer Henri. Hij richtte zijn kasteel vanaf het begin in voor het publiek. Het interi-eur ademt nog altijd de sfeer van zijn tijd. Het museum vertelt het verhaal van de familie Van Sypesteyn en van de rol die de familie speelde in de Nederlandse ge-schiedenis. De rondleider neemt u in on-geveer een uur mee door de vertrekken met de familieportretten, de wapenverza-meling, de middeleeuwse kunst, de klok-ken en natuurlijk het porselein. Dwalend door de tuin van Sypesteyn krijg je het gevoel, dat die tuin al eeuwenlang bestaat. Toch was hier ruim een eeuw ge-leden nog weiland en begon jonkheer Henri pas in 1902 met de reconstructie van een tuin, zoals die rond 1600 bij veel kastelen te vinden was. Het bezoek aan de tuin is zonder begeleiding. Kosten: € 8,-- per persoon voor Kasteel-museum en tuin 3. Op zaterdag kan worden ingeschreven voor een rondvaart op een klassieke Westlander Aak over het “natuurgebied de Vuntusplas” Er zijn maximaal 28 plaat-sen. Om 12:00 uur wordt u opgehaald bij G.W.V.de Vrijbuiter in Loosdrecht waar de NK gehouden wordt. Gedurende 1,5 uur vaart u onder professionele begeleiding door Natuurgebied de Vuntusplas. Na de

rondvaart wordt u teruggebracht naar de G.W.V. de Vrijbuiter. De Vuntusplassen staan onder toezicht van Natuurmonumenten en een groot deel mag door toeristen niet be-zocht worden. Door het schone en voedsel-arme water worden hier veel bijzondere planten en vogels aangetroffen. Het VAKO bestuur heeft besloten dit evene-ment te sponsoren 4. Bij de Vrijbuiter is de gelegenheid tot zwemmen in een apart deels afgesloten wa-ter met trap. Dit is alleen geschikt voor kin-deren die kunnen zwemmen en voor volwas-senen die in het water worden gegooid. Te-vens zijn er speelattributen zoals tafelten-nistafel en schommels aanwezig. Wij gaan ervan uit dat het programma voor ieder wat wils is zodat zeilers, gezinnen, fa-milie en genodigden 3 mooie dagen gaan beleven.

Namens de organisatie Vrijbuiter en Be-stuur VAKO Eric Bos, Peter van Riet en John de Vries

Page 19: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 17

NOR onder voorbehoud goedkeuring Watersportverbond Aankondiging Nederlands Kampioenschap in de Valkenklasse georganiseerd door GWV De Vrijbuiter in samenwerking met het Watersportver-bond van 3 tot en met 6 september 2015 op de Loosdrechtse Plassen

1. DE REGELS 1.1 De wedstrijdserie is onderworpen aan de Regels zoals gedefinieerd in de Regels voor Wedstrijdzeilen. 1.2 Het ‘Reglement voor Kampioenschappen Zeilen, Windsurfen en Kiteboarden’ is van toepassing. 1.3 Reserve 1.4 Reserve 1.5 In geval van strijdigheid tussen talen zal de Engelse tekst voorrang hebben. 1.6 Ieder persoon aan boord, die woonachtig is in Nederland, moet voorzien zijn van de vereiste licentie. 2. RECLAME Er mag van boten vereist worden dat ze reclame voeren die is gekozen en verstrekt wordt door de Organiserende Autoriteit. 3. DEELNAMERECHT EN INSCHRIJVING 3.1 De wedstrijd is uitgeschreven voor alle boten van de volgende klasse(n): Valken. 3.2 Deelnamegerechtigde boten kunnen inschrijven via de website van de klassen- organisatie en deze dient samen met het vereiste inschrijfgeld ontvangen te zijn vóór 27 augustus 2015 23.59 uur. 3.3 Na de sluitingsdatum worden inschrijvingen alleen onder de volgende voorwaarden geaccepteerd: bij betaling van € 15 extra. 3.4 Indien noodzakelijk is een bemanningslicentie aan te schaffen bij de informatie- balie 4. INSCHRIJFGELD

Het vereiste inschrijfgeld is € 50,-- per deelnemende Valk Zie de website van de klassenorganisatie Andere te betalen bedragen: zie website van de klassenorganisatie Diner vrijdag 4 september Diner zaterdag 5 september Lunches en diverse broodjes zijn verkrijgbaar in het clubgebouw

5. KWALIFICATIES EN FINALES 5.1 Bij meer dan 35 inschrijvingen zal de wedstrijdserie worden verdeeld in kwalificatie - en finalewedstrijden. De eerste drie wedstrijden van het evenement zijn dan kwalificatiewedstrijden. De deelnemende boten worden dan in 4 subgroepen, van elk ongeveer evenveel boten, verdeeld. De subgroepen worden aangeduid met A, B, C en D. De indeling geschiedt door de Valkenklasse Organisatie. Iedere groep is herkenbaar aan een gekleurd lint, welke wordt bevestigd aan het uiteinde van de gaffel.

Page 20: Valkennieuws nr 3 juni 2015

18 Valkenklasse Juni 2015

NK Wedstrijdbepalingen

5.2 De subgroepen zeilen kwalificatiewedstrijden volgens onderstaand schema:

Iedere groep zeilt één keer tegen de overige groepen. Na deze drie kwalificatiewed-strijden worden de deelnemers met de minste punten, waarbij het slechtste resul-taat tijdelijk (fictief) wordt afgetrokken, ingedeeld in de Gouden Vloot; terwijl de overige deelnemers worden ingedeeld in de Zilver Vloot, met dien verstande dat de Gouden Vloot de helft of de helft plus één van alle deelnemers bevat.

5.3 Mits er drie geldige kwalificatiewedstrijden gevaren zijn, wordt de splitsing en indeling in de Gouden en in de Zilver vloot op vrijdagavond om uiterlijk 22.00 uur bekendgemaakt. Zijn er tot dan slechts twee of minder kwalificatiewedstrijden gevaren dan zijn de wedstrijden op de volgende dag of indien nodig de volgende dagen eveneens kwalificatiewedstrijden tot er 3 voltooid zijn. 5.4 De wedstrijden na de indeling in de Gouden Vloot en de Zilver Vloot zijn finale- wedstrijden. De Gouden Vloot zeilt dan wedstrijden om het Nederlands Kampioen- schap, de Zilver Vloot om een apart evenementklassement. 5.6 De scores behaald in de kwalificatiewedstrijden blijven meetellen voor de seriescore. 5.7 Het recht om in hoger beroep te gaan tegen beslissingen van het protestcomité aangaande de kwalificatiewedstrijden wordt ontzegd. Het Watersportverbond heeft hier conform regel 70.5 (a) en de bepaling van het Watersportverbond toestem- ming voor verleend. 5.8 Bij 35 of minder inschrijvingen vervalt de indeling in groepen. Alle inschrijvers worden in dat geval het gehele kampioenschap gelijk gestart als 1 groep, de Gouden Vloot. 6. PROGRAMMA VAN WEDSTRIJDEN 6.1 Registratie: Dag en datum donderdag 3 september van 13.00 uur tot 20.00 uur. 6.2 Meting en controles:

Dag en datum donderdag 3 september van 13.00 uur tot 20.00 uur Deelnemers dienen beschikbaar te zijn met hun boot op het walterrein van GWV De Vrijbuiter. Alleen bij hoge uitzondering en opgave van dringende reden kan verzocht worden aan de voorzitter van de TAC om in te schrijven en de boot te laten meten en con troleren op vrijdag4 september tussen 08:30 uur en 09:30 uur

Kwalificatie-wedstrijd Veld 1 Veld 2

1 Subgroepen A en B Subgroepen C en D

2 Subgroepen B en D Subgroepen A en C

3 Subgroepen A en D Subgroepen B en C

Page 21: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 19

NK Wedstrijdbepalingen

De te meten en controleren onderdelen zijn kenbaar gemaakt in het Valkennieuws van April 2015.

6.3 Data van de wedstrijden: 6.4 Datum: 4 september tot en met 6 september 6.5 Aantal wedstrijden:

4 september: 3 wedstrijden 5 september: 4 wedstrijden 6 september: 2 wedstrijden

6.6 De tijd voor het waarschuwingssein voor de eerste wedstrijd is op: Vrijdag 4 september 10.55 uur. Zaterdag 5 september 09.25 uur.

Zondag 6 september 09.55 uur.

Op de laatste dag van het evenement zal geen waarschuwingssein gegeven worden na 15.00 uur. 7. METING Iedere boot moet een geldige meetcertificaat tonen. 8. WEDSTRIJDBEPALINGEN De wedstrijdbepalingen zijn beschikbaar vanaf 3 september op de website van de Val-kenklasse Organisatie en bij de informatiebalie van de GWV De Vrijbuiter 9. LOCATIE 9.1 De wedstrijden worden gezeild op de Loosdrechtse Plassen. 9.2 De wedstrijden worden georganiseerd vanuit de haven van de GWV De Vrijbuiter. 10. BANEN 10.1 De te zeilen baan zijn zogenoemde trapeziumbanen met een “inner” en een “outer” loop welke zowel linksom als rechtsom gevaren kan worden. 10.2 De baan zal als Annex bij de wedstrijdbepalingen worden opgenomen. 11. STRAF SYSTEEM 11.1 Reserve 11.2 Beslissingen van het protestcomité die betrekking hebben op de kwalificatie- wedstrijden zijn bindend zoals voorzien in regel 70.5. Het Watersportverbond heeft hier, conform regel 70.5 (a) en de bepaling van het Watersportverbond hierbij, toestemming voor verleend.

1e start 2e start 3e start 4e start Laatste starttijd

Vrijdag 11:00 na pauze aansluitend 19:00

Zaterdag 9:30 aansluitend na pauze aansluitend 19:00

Zondag 10:00 aansluitend 14:30

Page 22: Valkennieuws nr 3 juni 2015

20 Valkenklasse Juni 2015

12. SCOREN 12.1 Vier wedstrijden moeten zijn voltooid om het kampioenschap geldig te maken. 12.2 Wanneer minder dan vijf wedstrijden zijn voltooid zal de seriescore van een boot het totaal zijn van zijn wedstrijdscores. Dit wijzigt regel A2 van Appendix A van RvW. 12.3 Wanneer 5 of meer wedstrijden zijn voltooid zal de seriescore van een boot het totaal zijn van zijn wedstrijdscores met aftrek van de slechtste score. 13. HULPSCHEPEN Hulpschepen zijn herkenbaar aan een oranje vlag. 14. LIGPLAATSEN 14.1 Deelnemende boten krijgen geen specifieke ligplaats aangeboden, maar moeten de aanwijzingen van de havenmeester of leden van het wedstrijdcomité opvolgen. 14.2 Indien u voor uw moederschip een ligplaats wenst, wordt u verzocht contact op te nemen met de havenmeester, dhr. Mark Kroneman, e -mail: [email protected] of tel: 06-54730303 15. BEPERKINGEN OP UIT HET WATER HALEN Kielboten mogen niet uit het water gehaald worden gedurende de wedstrijdserie behalve met en onderworpen aan de voorwaarden van de vooraf gegeven schrifte lijke toestemming van het wedstrijdcomité. 16. DUIKUITRUSTING EN PLASTIC BADEN Onderwater ademhalingsapparatuur en plastic baden of een equivalent daarvan mogen niet worden gebruikt nabij kielboten tussen het waarschuwingssein van de eerste wedstrijd en het einde van de wedstrijdserie. 17. RADIOCOMMUNICATIE

Terwijl hij wedstrijd zeilt mag een boot noch radiosignalen uitzenden noch radiobe-richten ontvangen die niet beschikbaar zijn aan alle boten, behalve in noodgeval-len. Deze beperking is ook van toepassing op mobiele telefoons. De marifoon wordt alleen gebruikt voor veiligheidscommunicatie.

18. PRIJZEN 18.1 De verantwoordelijke persoon van de winnende boot in het eindklassement (van de Gouden Vloot indien van toepassing) verkrijgt de titel “Nederlands Kampioen” en ontvangt de bijbehorende medaille en de Blauwe Kampioenswimpel van het Watersportverbond. De bemanning van de winnende boot ontvangt eveneens de wimpel van het Watersportverbond. Er zijn verder prijzen voor de boten die de eerste t/m zesde plaats in het eindklassement van de Valken klasse hebben behaald. In geval van splitsen in een Gouden Vloot en Zilver Vloot zijn er prijzen voor de boten die de eerste t/m derde plaats in het eindklassement van hun vloot hebben behaald.

NK Wedstrijdbepalingen

Page 23: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 21

NK Wedstrijdbepalingen

18.2 Alle genoemde prijzen zullen slechts worden toegekend indien de serie geldig is voor een Nederlands Kampioenschap. 19. AFWIJZING VAN AANSPRAKELIJKHEID

Deelnemers nemen geheel voor eigen risico deel aan de wedstrijdserie. Zie regel 4, Besluit om wedstrijd te zeilen. De organiserende autoriteit accepteert geen en-kele aansprakelijkheid voor materiële schade of persoonlijk letsel of dood veroor-zaakt in samenhang met of voor, gedurende of na de wedstrijdserie.

20. VERZEKERING

Elke deelnemende boot moet verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid met een minimum bedrag van € 1.500.000 per evenement of het equivalent daarvan.

21. OVERIGE INFORMATIE 21.1 De GWV De Vrijbuiter beschikt over beperkte kampeermogelijkheid. 21.2 Campers (Max 8) moeten minimaal 7 dagen voor de wedstrijden worden aange- meld bij de havenmeester Mark Kronenman; Zijn telefoonnummer is: 06-54730303. 21.3Honden worden op het terrein van de GWV De Vrijbuiter niet toegelaten, ook niet aangelijnd.

Page 24: Valkennieuws nr 3 juni 2015

22 Valkenklasse Juni 2015

Princenhofweekend

Op 19 en 20 sept. 2015 organiseren wij in Grou het Valken Princenhof Weekend. In navolging van 2014 doen wij dat op-nieuw in nauwe samenwerking met de G.W.S. en de Valkenklasse Organisatie. Het wordt opnieuw een tweedaags evene-ment. Op zaterdagmiddag 19 sept. worden er 2 wedstrijden gezeild waaraan iedere hou-ten Valk kan meedoen, ook zonder geldi-ge meetbrief. De deelnemers worden op sterkte ingedeeld in groepen A, B en mis-schien is er zelfs wel een C. Na de wedstrijden volgt bij Hotel Ooster-goo een borrel op het geheel vernieuwde en vergrootte terras. Daarna het Valken-buffet en een swingend feest (met profes-sionele discjockey). Hotel Oostergoo is daarvoor geheel afgehuurd voor de Val-kenklasse. Op zondag 20 sept. zeilen wij voor de 5e maal onze traditionele toertocht van Grou naar Eernewoude en terug : de Princen-hoftocht. Het weekend wordt afgesloten met - nadat de getakelde boten weer op

de trailer staan - een borrel en prijsuitreiking bij Jachtwerf Al-bert Wester. Het belooft opnieuw een groots weekend te worden, een weekend waar iedere Valkzeiler maar ook de hele familie - van jong tot oud - aan mee kan doen. Kortom : twee wedstrijden, een gezellige borrel, samen eten, een (disco)feest en voor de 5e maal de inmiddels traditionele Prin-cenhoftocht van Grou naar Eernewoude en terug naar Grou, er is dus voor elk wat wils. Wij verwachten een groot aantal deelne-mers waaronder vele vertrouwde gezichten maar ook diverse nieuwe zeilers hebben hun deelname al toegezegd. De inschrijving opent uiterlijk eind juni. Nadere informatie volgt z.s.m. op de websi-tes www.valkenkringgrou.nl en www.valkenklasse.nl Tevens ontvangt u een aankondiging en in-schrijfformulier per e-mail. Oant Sjen yn Grou! Valkenkring Grou (Margot, Jetze en Gert-Jan)

Page 25: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 23

Het magazine 75 jaar VALK is nog te verkrijgen via [email protected]

Page 26: Valkennieuws nr 3 juni 2015

24 Valkenklasse Juni 2015

Stand van zaken Hoog & Hard. De techniek van het Valkzeilen

Zoals op de AV van 7 maart gemeld werkt de redactie gestaag door aan het techniekboekje. Nog niet alle kopij is bin-nen en voor sommige stukken worden nog auteurs gezocht. Om met dat laatste te beginnen: We zoe-ken nog naar een ‘trailerdeskundige’. In hoofdstuk 1, om precies te zijn in 1.4 besteden we aandacht aan de verschil-lende fabrikanten met verschillende spe-cificaties. Ook de wet- en regelgeving komt in deze paragraaf aan de orde. Hiervoor zoeken we nog een auteur. Eventueel kan deze paragraaf ook door meerdere experts worden geschreven; ook kan de redactie behulpzaam zijn met het feitelijke schrijfwerk. Meld u als de uitdaging aandurft!

Hoofdstuk 4, dat gaat over bootin-richting, is deels klaar. Dit hoofdstuk be-staat uit drie delen: de simpele cq mini-male inrichting (om goed wedstrijd te kunnen zeilen), de “gemiddelde in-richting” en de ‘high tech’ inrichting. Dit laatste deel is klaar met prachtige il-lustraties. De auteur van de eerste delen heeft toegezegd uiterlijk juli kopij te zul-len leveren. Dat geldt ook voor het onder-deel “zeilen en zeiltrim” in hoofdstuk 4. Ook voor hoofdstuk 6: Onderhoud, is nog geen definitieve auteur gevonden.

Een alternatief scenario is dat de redactie een of enkele bouwers via een interview hun kennis ‘ontlokt’ om deze vervolgens met u te delen. In een volgend Valkennieuws krijgt u een voorpoefje van een interview met een ge-renommeerd zeilmaker. De redactie is blij met de inhoudelijke onder-steuning van Rob van der Laan en Durk Zand-stra. Ook Henk Top en John Wolters hebben ons voor het hoofdstuk over Zelfbouw van zeer bruikbaar materiaal voorzien. De planning is dat de kopij uiterlijk 1 augus-tus binnen moet zijn. In augustus wordt er ge-redigeerd, in september opgemaakt en vindt controle van de opgemaakte proef plaats. Dan kunnen we in oktober naar de drukker en hebben we in november een

prachtig boek. Helmaal klaar voor de Sint, de Kerstboom en vervolgens natuurlijk voor een heftige sleutelwinter. Mensen die na lezing van deze ‘update’ en-thousiast zijn geworden en overwegen een bijdrage te leveren, met name over de boven-genoemde onderwerpen, nodigen wij graag uit contact te zoeken met een van de redac-tieleden. Henry van Haagen ([email protected]) Fred Schaaf ([email protected]) Hugo Maarleveld ([email protected])

Page 27: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 25

Page 28: Valkennieuws nr 3 juni 2015

26 Valkenklasse Juni 2015

Page 29: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 27

strijden van zaterdag nog even een uur gezeild met Marlou en Karel (vorig jaar zeilend in de Talentenjacht). Met de ken-nis die zij met ons gedeeld hebben zijn we de volgende dag weer verder gegaan. Het ging volgens ons al een stuk beter, maar we merken dat we toch nog wel wat uren te maken hebben voor we stappen kunnen maken. Wederom een week later stond de Gouwe Ouwe op de planning. Hier kon Hugo niet bij zijn, maar Jelle Homans heeft hem vervangen. Natuurlijk in de eerst race ver-rast door de zeer wisselende omstandig-heden op de Kralingse plas, maakte ook dit weekend tot een mooie uitdaging. Bes-te resultaat van het weekend was zater-dag middag met een derde plaats in de laatste race. Doordat er veel boten mee deden dit weekend was dit ook een uit-stekende gelegenheid om van verschillen-de boten te leren. Zondag ook een prach-tige dag gevaren en uiteindelijk overall een 13de plaats.

In deze blog zijn onze ervaringen in de Ta-lentenjacht van april en mei te lezen. Begin april hebben wij de boot opgehaald bij de jachtwerf van Jeroen de Groot te Foxhol. Hij heeft van de winter het dek gelakt en is op dit moment bezig met het binnenwerk. Via Jeroen hebben we ook contact weten te krijgen met Van der Pol in Sneek waar wij stalling voor de boot hebben geregeld voor dit jaar. Om niet volledig onvoorbereid aan de start van de openingswedstrijden te staan heb-ben we er gelijk een trainingsweekend van gemaakt. Het was flink aanpoten met 6 Bft, maar het was ook zeker genieten op de rui-mere koersen! De openingswedstrijden in Sneek stonden in het teken van trainen, leren en ervaren. Dat is zeker gelukt. De wedstrijden op zater-dag resulteerden helaas twee keer in een plekje 12 van de 13, maar daar moet gelijk bij worden gezegd dat dit door een DNS en een OCS kwam. We merkten vooral dat we aan de wind moeite hadden met de hoogte. Het weekend daarna zouden we er achter komen dat dit gewoon een kwestie van ho-ger sturen zou zijn. Zondag was er weinig wind en was er maar een wedstrijd te varen. Hoewel we bij de laatste boeironding nog achteraan voeren hebben we tactisch het laatste rak goed gevaren door aan de kant van het meer te zitten waar eerder wind was dan de boten die over stuurboord naar de finish zeilden. Een 9e plek en daarmee over-all 12e van de 13. Wij waren daarmee zeker niet ontevreden. Een week later deden we ook mee aan de wedstrijden op de Kaag. We wilden vooral beter bij blijven in de kruisrakken. Het feit dat we beide nog nooit op de Kaag gezeild hadden hielp qua routeplanning niet echt mee. Het kwam best goed uit dat we niet vooraan meededen. We hebben na de wed-

Talenten bloggen

Page 30: Valkennieuws nr 3 juni 2015

28 Valkenklasse Juni 2015

Talenten bloggen

Na de Gouwe Ouwe moesten we vanwege andere verplichtingen helaas de Kleine Sneekweek overslaan. Het Holland Weekend op de Loosdrechtse Plassen was de volgende wedstrijd. Deze bestond vanwege de weersomstandigheden helaas slechts uit één dag zeilen, waarvan we door een gebroken spiboomval de twee-de race moesten overslaan. Het eerste kruisrak ging wat ons betreft goed, want we lagen in het veld eerste bij de bovenboei. Helaas brak dus de spiboomval, waardoor we veel verloren op het eerste spi-rak. Vervolgens hebben we achter de rest aan moeten varen. Bij de start van de derde race bleek dat er van de 9 boten die in de eerste race gestart waren er nog maar 5 gingen starten. Bij de bovenboei lagen we er nog goed bij (4e om de ton). Echter verloren we op het spirak te veel, waardoor het wederom achter de rest aan varen was.

Hoewel de resultaten niet echt geweldig zijn hebben we wel het gevoel dat we veel leren en er beter bij komen. We gaan dan ook vol vertrouwen de zomermaanden in! Rienk de Jonge en Hugo Kosse

Page 31: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 29

Zin om een zeilseizoen Valk te zeilen in een top wedstrijdschip?

Ben je een fervente zeil(st)er en wil je wedstrijd-zeilen op hoog niveau? Je wilt zeker zijn dat een wedstrijd Valk jouw toekomstige boot is? Wil je weten of de Valkenklasse aan je verwachtingen voldoet? Dan is het Talentenjacht van de Valkenklasse Organisatie de oplossing! De Valkenklasse is op jacht naar Zeil Talenten voor 2016. Een enthousiast zeilteam mag gedu-rende één seizoen met het Talentenjacht zeilen en neemt deel aan wedstrijden. De Valk 791 is een snel schip voorzien van de modernste tuigage en inrichting. Wedstrijdzeilen in de Valk betekent op hoog ni-veau sportief zeilen in grote velden met gerouti-neerde zeilers. De spinnaker, de trapeze, het snelle en wendbare karakter, ook bij licht weer, en de extreme planeer snelheid bij harde wind maken de Valk tot een van de snelste boten on-der de eenheidsklassen. Naast het zeilen in de-

Valk op een hoog niveau vind je ook veel gezellig-heid in de Valkenklasse. Je kunt in aanmerking komen voor het zeilen in een volledig wedstrijd klaar schip gedurende een zeil-seizoen als

te gaan varen;

500,- euro te betalen, die je retour ontvangt bij aanschaf van een eigen Valk binnen 2 jaar na het Talentenseizoen. Natuurlijk verwachten wij ook dat je verslagen schrijft van je ervaringen! Heb je interesse? Stuur dan een e-mail met je C.V. naar [email protected] Voor nadere informatie kun je ook bellen met Eric Bos 06-43 246 061 www.valkenklasse.nl

Sponsoren van het Talentenjacht

Page 32: Valkennieuws nr 3 juni 2015

30 Valkenklasse Juni 2015

Basistraining wedstrijdzeilen Rotterdam een succes!

Het Valkennest Rotterdam organiseerde op 18 en 19 april een basistraining wed-strijdzeilen voor een 7 tal valken op de Kralingse Plas. Het niveau van de deelnemers was zeer uiteenlopend en de reden om deel te ne-men aan deze training was ook zeer geva-rieerd. Een uitdaging voor coach Vincent Dik. Valk 28 mag je na hun resultaten in 2014 in het Talentenjacht geen beginnelingen meer noemen. Maar Malou en Karel had-den een grote behoefte om de trim en boathandling in hun nieuwe 28 aan te scherpen. Stichting Plons is geselecteerd en uitge-nodigd als het "Unified Sailing Team Ne-therlands", Nederland te vertegenwoordi-gen op de World Games van de Special Olympics in Los Angeles. Een goede re-den om de zeilervaringen van Micheal Welter en Michiel Brouwer, leden van het Team.nl te verbreden in Valk 18 onder lei-ding van projectleiders en Unified Sailing Coaches Foeke Brouwer en Toon Mul. De Special Olympics zijn internationale spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Van eind juli tot begin augustus 2015 nemen 170 landen deel. Nederland doet mee met een ploeg van 110 sporters, coaches en begeleiders. Het is wereldwijd het grootste sport evenement in 2015 en de Games worden geopend door de USA President Barak Obama.. Arthur van Dongen en Jos Verhulst na-men in 2013 al eerder deel aan een der-gelijke training met valk 500 en hebben na een aantal aangebrachte verbeterin-gen opnieuw behoefte aan tips en tricks voor boathandling en uitrusting. Harco Al-kema en Rik Zandvoort in de 560 hadden soortgelijke wensen. Guido Almekinders, sinds kort lid van de WSVR, is na een wat

langere afwezigheid terug op het water met de 168 en had met opstapper Thijs van Lin-denhuizen een enthousiaste bemanning om de roestige routine op te frissen. Mark Baas met de 206 nieuw in het veld en is bezig met de opleiding van een zeer jonge bemanning. De giek op hoofd van junior was in de middag wel een spelbreker, maar ge-zien de latere reactie heeft het ongelukje geen invloed op de motivatie om door te gaan. Op zondag sloot een team van de Kaag met Lodewijk Middelburg en Hidde van der Mo-len zich aan bij de training. Trainingsleider Vincent Dik bood een vol en gevarieerd programma waarin elke deelne-mer ondanks de uiteenlopende wensen en kundes ruim aan hun trekken kwam. Zaterdag gaf een mooi lopend windje, Ge-noeg om boathandling te testen en te verbe-teren met een op en neer baantje met een korte spreader. Veel aandacht voor soepel overstag gaan, boei goed aanlopen, tijdig zetten van de spinakerboom en hijsen van de spi. Naarmate de oefening in de vorm van vele korte wedstrijdjes vaker werd uitge-voerd ging de leercurve duidelijk omhoog. Zondag was lastiger omdat de wind zeer va-riabel uit alle richtingen waaide en het steeds meer liet afweten. Liggen op een lijn, timen hoe lang het aan-varen tot de startlijn duurt, op tijd naar de starltijn varen en veel starten vormden het hoofdbestanddeel. Het theoretische gedeelte is niet vergeten. In de voor– en nabespreking kreeg elke boot aparte aandacht en op maat gesneden advies. Vincent Dik toonde zich een com-pleet trainer met een groot opmerkingsver-mogen, een goed tactisch inzicht en goede didactiek.

Page 33: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 31

Valkenexperts Jacques van Schie, Roel Freke op de zaterdag en Philip Waalewijn op de zondag gaven aan de wal gerichte adviezen over de inrichting van de ver-schillende Valken. Op het water stapten ze tijdens de oefeningen aan boord van alle boten om on the job advies te geven over de trim en boathandling. Werkelijk ontzettend nuttig!. Veel dank voor hun tijd en enthousiast advies! Zonder een zeer behulpzaam ploegje mensen waaronder Chris Visser in de rib, de catering onder leiding van Gerard de Graaff en de zeer goede medewerking van de WSVR was dit projectje niet moge-lijk geweest. Daarom alle dank van alle deelnemers en organisatoren.

Blijven er wensen over? Ja natuurlijk. Bewe-gend beeld bijvoorbeeld om een nabespre-king juist dat beetje meer inzichtelijkheid te verschaffen. Nog meer aandacht voor de bootinrichting en trimrichtlijnen op het wa-ter, en een check of de afstelling van "vaste" punten optimaal is. Als de behoefte er is wil-len we dit de komende jaren graag herha-len. Enkele potentiële deelnemers haakten af omdat hun boot niet op tijd klaar was en er dit keer geen ‘leen’boten beschikbaar wa-ren in Rotterdam. Voor anderen was de af-stand te groot. Zij willen graag een dergelij-ke clinic in het Noorden. Een selectie van foto’s komt binnenkort be-schikbaar en deelnemers zullen hierover ge-ïnformeerd worden. Henry van Haagen

Basistraining wedstrijdzeilen Rotterdam een succes!

Page 34: Valkennieuws nr 3 juni 2015

32 Valkenklasse Juni 2015

Menigeen heeft zeilervaring. Maar wat doe je als je een "stap verder" wilt gaan en de uitdaging in de trapeze en met de spinnaker wilt aangaan? Precies! Dan neem je deel aan de Bemanningstrai-ningsdagen van de Valkenklasse. Zo ge-zegd, zo gedaan. De bemanningsdagen vonden plaats op 26 mei en 6 juni 2015. Per e-mail kregen we de instructie om ons op beide dagen rond tien uur 's och-tends te melden bij Boesch op het Kagereiland. Allereerst werden we hartelijk ontvangen, ondanks het druilerige weer. De eigena-ren van de valken waren maar al te blij dat er drie enthousiaste dames paraat stonden om de dagen te volgen. Onder het genot van een kopje koffie en een Jodenkoek luisterden we de eerste trainingsdag aandachtig naar de theo-rie tijdens de presentatie van Sandra van Riet. Als ervaren bemanning in de valk vertelde zij ons over haar ervaringen als bemanning tijdens de wedstrijden die zij met haar vader vaart. Waar moet je op letten en wat is van be-lang als je bemanning bent? Het was een allround-presentatie, waarbij zowel de hoogtepunten in de trapeze, als de "gevaren" van spinakeren met halve wind werden benoemd. Na deze presentatie zijn we het water op gegaan, erg leuk, vooral omdat er heel veel boten aanwezig waren! Trapezebroek, zwemvest en zeil-pak aan, en windkracht 4/5 trotseren. Best een pittig begin. Wedstrijdzeilen bleek toch een stuk meer werk als bemanning in een wedstrijdvalk, dan in een polyvalk!

Wedstrijdvaren in een houten valk - Bemanningstraining!

Dit mocht echter de pret niet drukken, het zorgde juist voor meer enthousiasme. Na de lunch werd een korte baan uitgelegd om te zien en te merken wat er allemaal in een kort wedstrijdparcours te gebeuren staat. Overstag, boei ronden aan bakboord, en hup, de spi opzetten. Met de hulp van de er-varen schippers en bemanning hebben we een aantal dingen snel onder de knie en gaat zelfs het snel in de trapeze staan steeds soepeler. Na een goed uur wedstrijd-varen zijn de deelneemsters al behoorlijk uitgeput, maar een ding is zeker: dit smaakt naar meer. De tweede bemanningsdag blijken er op de zaterdagochtend nog drie extra deelnemers paraat te staan. Bovendien is het weer ons gunstig gezind: veel zon en een goede wind-kracht 3. Meer kunnen we ons niet wensen. Na de (opfris-)presentatie van Sandra, zijn we weer opgewarmd om het lesdoel van de dag uit te voeren: gijpen met de spinnaker! Ook nu werd er een parcours uitgelegd, dit-maal een wat langere baan waarbij we daadwerkelijk verschillende slagen moesten maken om bij de bovenboei te komen. Na vier uur op het water hadden alle deelne-mers een verzadigd gevoel. Ondanks dat we nog niet heel veel ervaring hebben in het wedstrijdzeilen zijn onze skills al behoorlijk verbeterd en staat een ding vast: we zijn klaar voor een prachtig wedstrijdseizoen en hebben er zin in. Dus, mochten jullie be-manning nodig hebben: bel Eric Bos en laat het ons weten! Machtelt, Cindy en Marieke

Page 35: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 33

Voorkaag

Van te voren maakte menig Kaagzeiler zich zorgen over het deelnemersaantal van de Voorkaag dit jaar, het zou wel weer bij 10 bootjes blijven. Maar de werkelijk-heid was aanzienlijk positiever: 18 Valken aan de start, een mooie score! Zaterdagochtend was het redelijk herf-stig, behoorlijk winderig, beetje regen en gezellig grijs. Wij hadden er voor gekozen bij Ronald te takelen, dus wij zaten met de verwachte ZW wind dicht bij de start. Even oefenen hoe je bij die wind een slootje van 1 scheepslengte breedte moet opkruisen en vervolgens kunnen wij aanschuiven voor de eerste start. De pin is gunstig en wij zijn daar mooi weg, maar in de eerste doorgang doen Mark en Frank het net even slimmer en liggen dan eerste. Dat plekje staan zij niet meer af, de wind is wat gedraaid en de baan grotendeels bezeild geworden. Wij komen er niet meer langs. Mark en Frank met een als nieuw glimmende 817 dus eerste, wij tweede in de 844 en Kik van Swol uiteindelijk derde met de 133. Als wij na een flinke middagpauze weer het water opgaan is de wind die 's och-tends wat was ingezakt weer behoorlijk toegenomen en blaast nu met een dikke 5 over het water. Wij zijn weer goed weg en varen samen met Mark en Frank het veld uit. Die situatie blijft lang ongewijzigd tot de 817 bij een van de laatste boeien meent haar spi een extra wasbeurt te moeten geven. Dit kost wel wat tijd, met als gevolg dat Jaques van Schie met de 809 en Kik van Swol de overige podium-plekken overnemen. De volgende dag is het een stuk rustiger, zo rustig dat er eerst een poosje uitstel volgt voor wij weer van start mogen. Deze keer gaan Mark en Frank weer voor-

op en hobbelen wij er op korte afstand ach-teraan. Dat gaat een tijdje zo door tot in het derde kruisrak Sipke meldt dat er iets mis is met de genua en ja, dat kun je wel stellen: midden in de genua staat een naad van links naar rechts compleet open. Sinds 2 jaar zijn de naden van mijn VM zeilen alleen nog maar geplakt. Ik heb daar sindsdien be-hoorlijk wat beukpotten zonder problemen mee gevaren. Maar bij deze genua die ik er die morgen nieuw op had gezet, is kennelijk iets mis gegaan en varen wij nu met een le-vensgrote brievenbus in de rondte. Echt be-vorderlijk voor de snelheid is dit kennelijk niet, wij zakken een flink aantal plekken naar achteren. Mark en Frank zijn intussen weg, Rogier en Agnes met de 839 hebben plekje twee weten te veroveren, Frans en Ar-jen in de 439 rollen als derde over de finish. Malou en Karel, het talententeam van vorig jaar, worden met de 28 keurig vierde en wij sukkelen als vijfde over de streep. Terwijl de rest in de Sociëteit achter de uit-smijters zit speren wij weer terug naar Kaag-dorp om een andere genua te halen. Dat lukt, wij zijn op tijd terug voor de laatste start. Voor de prijzen is de situatie nog behoorlijk spannend: de 817 en de 844 staan beiden op 8 punten en de 439 en de 839 staan al-letwee op 13 punten. Maar als de vierde wedstrijd doorgaat is er nog een aftrek en dat kan de boel nog aardig door elkaar gooi-en. De laatste wedstrijd gaat ook weer met een rustig windje van start. Na een aantal scher-mutselingen liggen Frans en Arjen op kop, wij tweede en Mark en Frank vierde, win-nend voor ons dus. Maar in een volgende doorgang raken wij het spoor volledig bijster en komt de hele Kaagclan ons voorbij ge-stoomd. Een tijdlang zeilen wij daar achteraan en zo-

Page 36: Valkennieuws nr 3 juni 2015

34 Valkenklasse Juni 2015

Voorkaag

waar bij de laatste gijpboei ligt bijna alles weer bij elkaar, bijna want Frans en Arjen zijn er dan al stiekem tussenuit getrok-ken. Uiteindelijk komen wij daar niet goed weg en na wat laatste rakjes voor de Sociëteit, weten Mark en Frank hun boot als vier-de,1 plekje voor ons, de finish over te du-wen. Rogier en Agnes worden tweede en Ro-nald derde. De 817 heeft hiermee de serie gewon-nen. Komisch genoeg staan de 844, de 439 en de 839 na aftrek alle drie op acht punten, maar dan gaan de regeltjes voor de gelijke punten tellen en wordt de volg-orde zoals die hier en in de einduitslag staat aangegeven. Al met al een mooie serie wedstrijden, Mark en Frank gefeliciteerd en Ronald be-dankt voor de gastvrijheid. Fred Schaaf Valk 844

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4

1 817 Mark en Frank 6 1 -6 1 4

2 844 Fred Schaaf 8 2 1 -5 5

3 439 Frans Bakker 8 -6 4 3 1

4 839 Agnes & Rogier 8 4 -7 2 2

5 845 Ronald van Asselt 13 5 5 -11 3

6 809 Jacques van Schie 16 7 2 7 -10

7 28 Malou Wagner 20 8 8 4 -9

8 133 Kik van Swol jr. 25 3 3 (dns) dns

9 395 Arnoud Meihuizen 26 12 (dnf) 8 6

10 465 Bert van der Velden 27 11 (dns) 9 7

11 146 John De Vries 30 -16 13 6 11

12 758 Willem-Jan Moret 37 -14 11 14 12

13 292 Lex Keller 37 -13 12 12 13

14 543 Lennart Koning 38 10 9 (dnf) dns

15 467 Hans Verdel 38 9 10 (dnf) dns

16 814 John van Ruiten 39 -15 15 10 14

17 501 Richard Bormans 41 (dns) 14 dns 8

18 791 Hugo Kosse 44 -17 16 13 15

Page 37: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 35

“Nee, je hoeft niet te schrijven!” riep ie-mand me toe. “Er is een nieuw reglement voor het schrijven van een verslag”. Nou ja, dacht ik, dat valt dan weer mee. Maar, zo blijkt nu, het is een reglement dat nie-mand schijnt te kennen. Bestaat het ei-genlijk wel? Vooralsnog is het resultaat dat er niemand schrijft. Om meerdere redenen is dat niet te prui-men. Maar de belangrijkste reden is de aanslag op Valk 439 afgelopen zaterdag 13 juni. “Aanslag…?” zult u zich afvragen. “Wat krijgen we nou?” Maar iedereen die zaterdag j.l. op de Braassem was of die straks de foto’s ziet van de respectloos doorboorde Valk zal het met me eens zijn. Dit was een aanslag! Maar wat heeft dat nu met die Gouwe Ouwe van begin mei te maken? Welnu, alles en niets. Niets…omdat die wedstrijden ook echt helemaal niets met elkaar van doen heb-ben; behalve dan dat beide evenemen-ten zowel plezierig zijn om te varen als om te ‘aftersailen’. Alles…omdat Valk 439 in beide drama’s de hoofdrol speelde. De Gouwe Ouwe was natuurlijk ook dit jaar weer een klas-siek koningsdrama met voor vrijwel iede-re deelnemer momenten van diepe droe-fenis en grote gelukzaligheid. Voor de laatste wedstrijd op zondagmiddag ston-den drie teams nog relatief dicht bij el-kaar.7 punten voor Frans en Arjan, het dubbele aantal voor Cor en Jeroen en 15 punten voor Hette en Johan. Het was dus voor de 439 zaak om bij de eerste 5 te varen. En hoewel dat in principe een haalbare missie lijkt, moet je dat in Kra-lingen nooit te licht opvatten. Dat onder-vonden Hette en Johan op zaterdagmid-dag. De knik in hun plaatsingsdiagram vertoonde daar een ernstige afwijking naar beneden.

Dus was die laatste start gewoon heel erg spannend. En de wijze waarop de 439 glori-eus onder spi dat eerste rak aflegde zullen wij niet gauw vergeten. Het was een geruis-loze, triomfantelijke glijvlucht van de start naar boei 7. Ik zag dat zelfs bij Hette en Jo-han bewondering het won van jaloezie. Alleen Fred en Klaas lieten zich niet impo-neren en koersten de prima ballerina van de vloot enigszins oneerbiedig voorbij. Maar ja, Fred had de drie wedstrijden daarvoor al genoeg moeten lijden. En die laatste 1 was dan ook dik verdiend. Met in die laatste wedstrijd de 439 op 2, de 753 op 3 en de 374 op 6 was het klassement snel ge-maakt. De 439 parmantig op de eerste plek, de 753 en 374 wisselden nog even van plaats en vanaf de vierde plek stond al-les dicht bij elkaar met 25 en meer punten. Hoe jammer dat de gebroeders Almekin-ders zondag wegvielen uit de top drie. Ze sloten de zaterdag af met 9 punten; ston-den daarmee op een gedeelde 2 plaats. Een soort zondagskinderen waren Kik van Swol met Tim Versteeg (133) als ook Made-lien en Rutger (704). Zij zeilden zondag twee keer zo goed als op zaterdag, maar ja…je kunt geen punt kwijt met slechts vier startjes, dus toch nog een hard gelag in het eindklassement. Vreugdevolle momenten waren er natuurlijk ook! We noemden al de gebroeders Alme-kinders op zaterdag. Maar de openingszet-ten van het Talentenjacht logen er ook niet om: 3e in de tweede wedstrijd! John en Rut-ger van der Wal 4e in dezelfde wedstrijd! Ro-nald Vos met Steven vd Pad startten veelbe-lovend met een 4 maar konden dat jammer genoeg niet volhouden, al was die 8 op zon-dagmorgen ook helemaal niet slecht. Henry en Willem lieten hun techniek- en trim coach Fred zaterdagmiddag ook nog even hun spiegel zien. Dat waren toch allemaal opmerkelijke zaken. En wat te denken van gast-stuurman Mi-

De 34ste Gouwe Ouwe

Page 38: Valkennieuws nr 3 juni 2015

36 Valkenklasse Juni 2015

chael Welter in de 18. Foeke coachte hem als nieuwkomer bekwaam door de baan. Wat Mark en Hero bezielden is mij niet precies bekend. Tenminste op de wal werd me dat via een Van der Wal wel duidelijk, maar op het water misten we ze wel degelijk. Last but not least: Hans en Janka maakten zich niet druk om alle heisa rond de boeien. Ze amuseerden zich prima; ook dat is waar de Gouwe Ouwe voor staat! En nu dan terug naar de reden waarom ik dit verslag schreef. Die 439 moet “kost wat het kost” worden gered; dat is mijn heilige overtuiging. Desnoods gooi-en we er een ‘fund raising’ actie tegen-

aan. Want als je met zoveel liefde een boot een nieuw leven geeft en er met nog meer liefde wedstrijden mee vaart en ook suc-cessen mee boekt, dan verdien je dat er over je wordt geschreven! Frans en Arjan, sterkte met het herstel van die prachtige 439! Roy van Swol (zaterdag) en Hero Mulder (zondag) bedankt voor het meezeilen! Dat het Laps Sap maar goed mag vallen! Hugo Maarleveld Valk 76

De 34ste Gouwe Ouwe

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 4 1 439 Frans Bakker, Arjan Stoffels 9 2 1 4 2

2 753 Hette van der Zwaag, Johan Weissenbach 18 1 13 1 3 3 374 Cor Visser, Jeroen Kooi 20 7 2 5 6 4 809 Jacques van Schie, Yvonne van Schie, Sipko Visser 25 5 7 9 4 5 76 Hugo Maarleveld, Roy van Swol, Hero Mulder 25 8 5 7 5

6 845 Ronald van Asselt, Ronald Willemsteijn 26 6 10 3 7 7 844 Fred Schaaf, Klaas van der Spek 29 9 9 10 1 8 133 Kik van Swol jr., Tim Versteeg 35 10 15 2 8 9 168 Guido Almekinders, Mathieu Almekinders 35 3 6 11 15

10 545 Ronald Vos, Stevan v/d Pad 36 4 14 8 10 11 704 Madelien Regeer, Rutger Bosland 44 13 16 6 9 12 13 Peter van Riet, Christiaan Hartman 50 12 12 13 13

13 791 Rienk de Jonge, Jelle Homans 51 17 3 15 16 14 689 Aafke Keizer, Helmich Lambrechts 53 18 11 12 12 15 525 John v/d Wal, Rutger v/d Wal 56 16 4 18 18 16 87 Bob Hoogendoorn, Guido Visch 65 11 20 17 17

17 806 Bert Welkers, Jip Welkers 67 dns 17 14 11 18 18 Michael Welter, Foeke Brouwer 76 14 22 21 19 19 674 Henry van Haagen 77 dns 8 19 dns

20 28 Eric Bos 80 dnc dnc 16 14 21 549 Martin de wilde, Richard Okkerse 84 15 19 dns dns 22 774 E.J. Ebbeler, Jeroen, Gooike van Slooten en Bram 91 dns 21 20 dnf 23 241 Mark Nauta, Hero Hettinga 93 dns 18 dns dns 24 84 Hans de Haan, Janka Hogen Esch 95 dns 23 22 dnf

Page 39: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 37

Gouwe Ouwe

Page 40: Valkennieuws nr 3 juni 2015

38 Valkenklasse Juni 2015

Kleine Sneekweek

Van 14 t/m 17 mei stond dit jaar de 45e Kleine Sneekweek op het programma. Sommigen hadden al wat wedstrijden ge-varen, anderen (zoals wij) nog niet een… Een mooi veld valken verscheen aan de start, in totaal 19 boten. Het weerbeeld was deze dagen wisselend, in ieder geval geen korte broeken weer met over het al-gemeen meer dan genoeg wind. Voor ons weer even wennen, maar al snel weer een vertrouwd gevoel met als resul-taat een eerste plek in de eerste wed-strijd. Met de 801 werd lang gestreden, maar werd uiteindelijk tweede, met daar-achter op enige afstand de 760 met ‘good old’ Piet van der Zwaag. De vrijdag was een dag met behoorlijke windraaiingen (meer dan 30 graden was geen uitzondering) en windverschillen, die Freark en Runo met de 498 het beste in het vizier hadden met twee tweede plaat-sen. De rest van het veld voer zeer wisse-lend, waardoor het klassement zeer dicht op elkaar bleef. Spannend dus! Op-merklelijk was deze dag de actie van het startschip, dat even de 725 (op dat mo-ment op kop van het veld) niet had gezien en een tijdje aan de wind mee bleven va-ren. Gevolg hiervan was dat de 725, A: geen wind had en B: de eerste plek ver-loor. Na de wedstrijden kreeg Eddie dan ook hoog bezoek van de wedstrijdleiders, die hun excuses daarvoor kwamen aan-bieden, heel netjes! Voor het weekeinde was behoorlijk meer wind voorspeld en die voorspelling kwam ook uit. Op zaterdag tijdens de tweede wedstrijd echt een flinke wind 6 Bf. Dit leverde mooie plaatjes op van hard plane-rende valken met spinaker. Het vereiste goed teamwork, want een foutje met deze wind heeft dan grote gevolgen. De 12 met Koos en Klaas Jan waren dit keer de on-

gelukkigen, want zij sloegen om doordat het roer uit het beslag omhoog werd gewipt tij-dens het halve windse spinakerrak. Dit le-verde een nogal triest beeld op van een half gezonken valk (de luchtzakken waren deels geknapt door de spijkers onderdek, alleen de mast was nog goed te zien). Gelukkig le-verde deze actie geen schade op aan de valk en niet onbelangrijk, de stuurman en bemanning. Wel weer voor een ieder een eyeopener van het belang van voldoende drijfvermogen! De 760 bleef het in de eerste wedstrijd op zaterdag goed doen en was gelijk een heel eind weg. De tweede wedstrijd werd een prooi voor de 753. De spontaan georganiseerde valkenborrel hebben wij gemist en kunnen dus niet mee-praten met de gewisselde sterke verhalen. Maar het was vast gezellig.

Page 41: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 39

Kleine Sneekweek

Al met al was dit een serie waarbij de spier-tjes weer eens gestrekt konden worden en je weer wist waarom een valk zo fantastisch mooi is om met harde wind mee te varen! Valk 45

Na deze wedstrijden kon het tussenklas-sement worden opgemaakt en bleek het zeer spannend te zijn voor drie valken met kans om de Kleine Sneekweek te winnen (de 45, 760 en 753). Op de zon-dag moest er dus nog hard om gevaren. Hero had samen met Folkert de 800 op zondag weer eens van stal gehaald en kon aardig meekomen deze wedstrijd met wederom een behoorlijk stevig windje. Bij de start was het voor de 45 eigenlijk al over, vanwege een bijzonder slechte start. De 498 en 753 speerde lekker weg en waren bij de eerste boei al behoorlijk uit zicht. Daarmee was de spanning gelijk ook weg en het klassement bepaald met een zeer terechte winnaar, valk 753 met Hette en Johan.

No Zeilno Naam Pun-ten 1 2 3 4 5 6

1 753 hette van der zwaag, amsterdam, johan weissenbach 11,0 4 1 (6) 4 1 1 2 45 menno huisman, anna paulowna, marcel van der kooi 16,0 1 3 (8) 2 2 8 3 801 oebele kooistra, oudega, hylke kooistra 17,0 2 6 (7) 3 3 3 4 760 piet van der zwaag, joure, andre fokkema 19,0 3 9 1 1 5 (10) 5 498 freark zandstra, sneek, runo jansen 20,0 6 2 2 (9) 8 2 6 844 fred schaaf, abcoude, sipke schuurmans 28,0 (ocs) 4 10 5 4 5 7 12 koos timmenga, onnen, klaasjan knoppers 30,0 8 7 4 7 (dnc) 4 8 725 eddie griepsma, drachten, gerrit abma 38,0 10 11 3 8 6 (ocs) 9 704 madelien regeer, delft, rutger bosland 39,0 (ocs) 8 5 11 9 6 10 799 henk nauta, sneek, henk kok 42,0 9 (12) 11 6 7 9 11 241 mark nauta, sneek, hero hettinga, fleur van der wal 47,0 5 5 9 16 (dnc) 12 12 665 df zandstra, bussum, db schroor 48,0 7 10 (15) 10 10 11 13 28 malou wagner, rotterdam, karel wagner 66,0 (ocs) 14 12 12 13 15 14 838 herman bijl, hoofddorp, berny voortman, jurjen blokzijl 68,0 13 15 13 13 14 (dsq) 15 497 bauke wijbrandi, leek, femmie wijbrandi, wilco wijbrandi 72,0 11 17 17 (dnc) 11 16 16 260 fred de wolff, arnhem, bram munnik 74,0 12 16 14 (18) 15 17 17 224 thijs de jong, akmarijp, maarten sickler 79,0 (ocs) 13 16 15 dnc 14 18 845 ronald van asselt, kaag, tony ran 81,0 (dnc) dnc dnc 14 12 13 19 327 johan troelstra, oldeouwer, niels van breederoode 83,0 14 (18) 18 17 16 18 20 800 hero mulder, delft, folkert mulder 91,0 (dnc) dnc dnc dnc dnc 7

Page 42: Valkennieuws nr 3 juni 2015

40 Valkenklasse Juni 2015

Kleine Sneekweek

Page 43: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 41

Holland weekend Loosdrecht

Zondags zou het nog harder gaan waaien en besloot het comité niet te starten. Mooi de tijd om even bij te praten. Met Kik die prachtige koperen valken emblemen had, oude prijzen van vroeger. Met Mark en Frank van de 817 over stagspanning gedis-cussieerd. Handig zo’n stagspanningsmeter. Meten is weten en we hebben er inmiddels zelf ook een gekocht. Na de prijsuitreiking in het statige clubgebouw, waar de historie van de muren druipt, hebben we nog even met Martin Heineken de goede oude tijd doorgenomen en na gelunched te hebben naar huis. Het waren twee mooie dagen en voor het eerst meegemaakt dat een heer in uniform je boot uit het water takelt, zo heurt het. Piet Kraan Valk 412

De eerste wedstrijd van het jaar en we hadden er zin in. Windkracht 5 was de voorspelling en omdat we verleden jaar met name met wind niet goed gingen was dat ideaal om eens wat te proberen. Vrijdagavond de boot gebracht en met de hulp van wat KWVL leden, die met een zesmans roeisloep het water in gingen, konden ook wij snel de 412 te water la-ten. Toen we het haventerrein weer afre-den konden we eigenlijk café Heineken niet missen. Lekker gegeten en het was nog lang erg gezellig. Zaterdagmorgen stond er een stevige wind, en een zonnetje. Tijdens de eerste wedstrijd ging het steeds harder waaien en in volle plané gingen we met de spin-naker de voor de windse rakken af. En die zijn lang in Loosdrecht, dus volop genie-ten. Hoog aan de wind was het echt wer-ken. We lagen in de buurt van de 704 en 439 en daar waar we verwachtten dat de 439 een goed klap naar boven zou ma-ken, zagen we de blauwe Valk plotseling niet meer. Naar later bleek was de mast gebroken. Direct na de eerste wedstrijd werd de tweede gestart. Het was nu echt gaan waaien en alleen met de overloop werken was lang niet meer genoeg om de vlagen op te vangen, werken dus. Planeren was nu echt een feest en kon tegen het einde ook zonder spinaker. Prachtig die hele lange rakken op Loosdrecht. Aansluitend na de finish van de twee wedstijd, de start van de derde wedstrijd. Met schaamte moet ik toegeven dat ik die heb laten schieten. Twee wedstrijden ge-noten, maar er moeten duidelijk nog wat uren in de sportschool worden doorge-bracht. We zagen nog net Madelien & Rut-ger weer starten. Een blonde power girl, een lichtblauwe Valk van een halve ton bij windkracht 6+ door de golven sleurend alsof ze op een dolfijn rijdt, op weg naar een tweede totaal plaats.

No Zeilno Naam Punten 1 2 3 1 844 Fred & Sipke 3.0 1 1 1 2 704 Madelien & Rutger 9.0 2 4 3 3 817 Mark& Frank 10.0 3 5 2 4 133 Kik & Tim 10.0 4 2 4 5 412 Piet & Ton 21.0 6 3 dns 6 791 Hugo & Rienk 24.0 7 dns 5 7 839 Rogier & Agnes 29.0 5 dnf dns 8 501 Liselotte & Richard 30.0 dnf 6 dns 9 13 Peter & Sandra 36.0 dns dns dns 9 439 Frans & Arjan 36.0 dnf dns dns 9 612 Wouter & Frans 36.0 dns dns dns

Page 44: Valkennieuws nr 3 juni 2015

42 Valkenklasse Juni 2015

Holland week(end)

Wat moet de 439 met Loosdrecht? Persoonlijk denk ik helemaal niets, een kampioenschap zoals het er nu voorstaat zeker niet. Zaterdag 30 mei de boot ophalen bij de Kaag, vertrek uit Ambacht half zeven. Je moet het er maar voor over hebben. Op tijd op Loosdrecht, banenkaart opgehaald voor de speurtocht. De nieuwe spi van Ja-ma Sails aangeknoopt en nog even een kopje koffie in de kantine. Twee consump-tiebonnen gehad maar die bleken niet voor de koffie te zijn, dus koffie in de boot. Het waait lekker en heb er toch zin in, op het water blijkt er iemand diesel geloosd te hebben en met het buiswater stinken we lekker naar de diesel, hoop wel dat de vlekken uit mijn nieuwe spi gaan. De start werd in de procedure afgebro-ken, en opnieuw de procedure in. Waar-om? Ik weet het niet, de baan blijft het-zelfde en de wind ook. De start was slecht en als laatste weg. Nu was dat niet zo erg, want de cijfertjes op de banenkaart zijn zo klein dat ik die toch niet kan lezen. Dus dan maar achter iemand aanvaren die het wel kan zien. Na een slecht kruisrak geva-ren te hebben de spi omhoog. Het hoogte-punt, blijkt later die de dag. Mooi geel is niet lelijk en past goed bij de boot. Hori-zontale banen zoals een spi hoort, niks diagonaal. We kwamen weer wat in de buurt en gin-gen op jacht. In het kruisrak hoorde we krak, zo’n droge, ietwat angstaanjagend. Het zeil gelijk los, van koers veranderd en biddend omhoog kijken hopend dat de mast, die gebroken was, het hield. Gelukkig gebeurde dit voor het startschip, dus hulp zou snel komen. Maar er kwam niets, helemaal niets. We moesten nog een zware oversteek maken naar een ei-land waar luwte was. Nog steeds geen rescue. Afgetuigd onder het eiland. Waar

bleef de rescue? Nog steeds niets. Een be-sluit genomen; dan maar op de genua naar de haven, nog steeds met zicht op het start-schip. Hopend dat de mast het zou houden, en hij hield het. In de haven naar de kraan. Er was niemand. Een pasje geleend om dan maar zelf te takelen. Blij dat we niet lek wa-ren, want dan hadden we er nog gelegen. Blij dat er niemand gewond was, want wat hadden we dan moeten doen? Even ge-wacht tot mijn boosheid een beetje was ver-dwenen om me bij het walcomité af te mel-den, maar het walcomité was op sjouw. Nie-mand te vinden. Toch maar even een af-scheidsbrief schrijven waar ik niet mijn frus-tratie in heb gezet. Als onze veiligheid was gewaarborgd voor zondag waren we gewoon met een andere mast van start gegaan, maar voor ons was het klaar en we zijn naar huis gegaan. Loosdrecht is voor ons van de kalender.

Page 45: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 43

Reactie KWV Loosdrecht

Toch moet ik nog even iets rechtzetten, het verslag heb ik na de wedstrijd op za-terdag geschreven. Zondag werd ik tij-dens het monteren van de nieuwe mast keurig gebeld door het wedstrijdcomité van Loosdrecht met een welgemeend ex-cuus. En de garantie dat dit in de nabe-spreking meegenomen zou worden zodat dit niet weer gebeurt. Ook werd mij mede gedeeld dat we bij de buren het kampi-oenschap gaan varen zodat ik toch mee kan doen. Met een gebroken mast en een gebroken mastkoker 400 km op de teller sluit ik af. Tot een volgend evenement. Groet Frans.

Zaterdag 30 mei stond er 22 knopen wind en veel zeilers hadden hun handen vol. Ook het wedstrijdcomité was druk om de wedstrijd in goede banen te lei-den. Die wedstrijd zijn er 3 masten gebroken en sloegen er boten om. Wij betreuren het zeer dat wij de Valk 439 van Frans Bakker niet hebben gezien en niet de hulp hebben geboden die hij nodig had. Op zondag en ook op maandag heb ik te-lefonisch contact gehad met Frans om de juiste informatie te krijgen wat er precies gebeurd was, waar wij te kort waren ge-schoten en excuses te maken. Zondag was te voorspelling windkracht 5 met uitschieters tot windkracht 7 en met de ervaring van zaterdag , is er besloten de wedstrijden af te lassen. Wij wensen alle Valkenzeilers een mooi NK op Loosdrecht georganiseerd door onze zustervereniging GWV de Vrijbuiter. Met vriendelijke groet, Rolf Kurpershoek commissaris wedstrijdzeilen Koninklijke Watersport-Vereeniging "Loosdrecht"

Holland week(end)

Page 46: Valkennieuws nr 3 juni 2015

44 Valkenklasse Juni 2015

Page 47: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 45

de fok; zo is althans het verhaal en ik denk zelf dat het ook zo is, maar hier kom ik later nog even op terug. Er zijn dus ook een paar prototypes ge-bouwd, aanvankelijk met een ophaalbaar midzwaard. Het eerste prototype, "VALK 1" was qua vorm nog wat hoekiger -vandaar de bijnaam "Kistmodel"- en leek daardoor wat meer op de Sharpie; de boot die voor CB de inspiratie was voor wat betreft het model van de Valk.

Dit eerste prototype, gebouwd in de nazo-mer van 1939, heeft proefvaarten gemaakt in het najaar/winter van 1939/1940. Deze Valk had natuurlijk ook het eerste zeil, van-daar dat er een I in het zeil stond; een I zòn-der schuin streepje bovenin. (foto's proef-vaarten 50 jaar Jubileumboek en foto's Valk 75 jaar Jubileum Magazine.) Deze eerste Valk was echter voor een zwaardboot ver overtuigd en zorgde bij elke windvlaag voor een "schrikmoment"...

"Interessant stuk van Dhr. Jan van Wijn-gaarden in het december nummer van 2005 en jammer dat ik hem niet heb mo-gen meemaken, want we hadden zeer ze-ker veel van gedachten kunnen wisselen. Toch is, nu ik aan het "spitten" ben ge-weest, een enorme hoeveelheid docu-mentatie boven water gekomen. Met alle inmiddels door mij verschafte do-cumentatie en vertellingen uit overleving probeer ik nu een zo betrouwbaar moge-lijke reconstructie te geven. Allereerst merk ik graag op dat er 2 Val-ken gezeild hebben met het zeilnummer 1, namelijk de allereerste Valk uit 1939, de eerste van 2 prototypes die door Cees (CB) Bruynzeel's jongste zoon Wout in 1940 wedstrijden werd gezeild en "NIMROD" heette, èn de in 1941 gemeten en geregistreerde "VALK" die van 1941 tot 1948 van mijn grootvader CB is geweest en van 1948 tot 1952 van mijn vader

Wout. Het is deze 1941 model Valk (rechtere neus) die ook op de foto staat, zeilend er-gens bij Larchmont in Amerika, met Jan Braat aan het roer en zijn vrouw Leni aan

Valk 1 en Nimrod Prijs Aanvulling van de geschiedenis door Adriaan C. Bruynzeel

Page 48: Valkennieuws nr 3 juni 2015

46 Valkenklasse Juni 2015

4 voer. Er was dus nog geen meting en regi-stratie door het Verbond.

Intussen werd het eerste prototype, de "VALK I" met zeilnummer I, voorzien van een experimenteel kajuitje en werd het mid-zwaard vervangen door de inmiddels perfect gevormde (gladde) -bij "buurman" Dijkkamp- seriematig gegoten bulpkiel. Nu met kajuit heeft deze Valk enige tijd als showmodel gestaan en op 10 mei 1940 weer te water gelegd voor CB's zoon Woutje (toen 12 jaar oud) die deze Valk "NIMROD" had genoemd, wat staat voor "Grote Jager".

CB zal met grote moeite besloten hebben om zijn boot met een kiel te laten uitvoe-ren; het zou namelijk betekenen dat de kans om Internationale klasse te worden verkeken was, want daarvoor moèst de boot een midzwaard hebben.(foto met CB, Willem Bruynzeel en Ricus vd Stadt)

Kennelijk viel het besluit toch gauw, want op een professionele foto uit januari 1940 is al een Valk op schragen te zien die is uitgerust met een nogal ruw gego-ten bulpkiel. (zie ook foto aprilnummer) Deze met kiel uitgevoerde Valk zeilde zó goed dat er geen twijfel meer over be-stond dan dat onder een Valk een kiel hoorde. Het scheelde bovendien vele uren bouw-tijd, vanwege de vervallen zwaardkast. Uit vertellingen van mijn tante, Mw. van Busschbach-Bruynzeel, heb ik oa. begre-pen dat elk geleverd zeil een nieuw zeil-nummer had. Het zeilnummer 2 -had een iets andere "snit", zo ook het zeilnummer 3, echter deze zeilen bevielen niet. Pas het vierde zeil (zeilnr. 4) beviel CB en Ricus vd Stadt zó goed, dat dit gebruikt werd voor de Valk waarmee de demonstraties gezeild werden in het vroege voorjaar van 1940. Dit verklaart tevens waarom CB dat 1940 jaar ook de wedstrijden met zeilnummer

Valk 1

Page 49: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 47

Valk 1

Overigens kon Woutje er pas een week la-ter voor het eerst mee uitvaren want op de dag van te waterlaten viel Duitsland Ne-derland binnen en moest de "NIMROD" in de haven blijven... (foto vorige pagina Henk Meyn op voordek, Woutje op gangboord, Ger Groot op de kant: "eerste keer dat Wout gaat zeilen met zijn "NIMROD") Het is déze Valk waardoor de "NIMROD PRIJS" is ontstaan, want Woutje, klein van stuk, gesteund door zijn fokkemaat en goede vriend Ger Groot zeilden met deze allereerste Valk in 1940 menige wedstrijd mee, waarvan ook bij de ZZV, de Zaan-landsche Zeil Vereniging. Op 30 juni wordt een "onderlinge" wed-strijd gezeild bij de ZZV; ideale weersom-standigheden en Wout wint glansrijk.

Kennelijk was het toenmalig bestuur van de ZZV onder de indruk van de zeilprestaties van de kleine Wout want er is toen een prijs bedacht speciaal voor de Valkenklasse waarvan de NK wedstrijd gezeild wordt in het weekend van 24-25 augustus 1940; de "NIMROD PRIJS" is geboren! Op 24-8 wint Wout de 2e prijs en 's middags op 25-8 de eerste prijs. Wout mocht in het 1941 seizoen niet meer met zijn (kajuit)Valk I "NIMROD" meedoen omdat de Valken sinds december 1940, een officiële klasse geworden waren en ka-juitValken vanaf dat moment uitgesloten waren van wedstrijddeelname.

De "NIMROD" werd zonder naam en identi-teit geschonken aan de Padvinderij, zéér waarschijnlijk met het in 1939 afgekeurde 2e zeil, uiteraard zonder het zeilnummer. Omdat CB van mening was dat zelfs een Valk zwaarder kon worden na gelang er wa-

Page 50: Valkennieuws nr 3 juni 2015

48 Valkenklasse Juni 2015

ter in heeft gelegen, nam CB in 1941 een nieuwe Valk in gebruik en liet deze regi-streren als "VALK"met zeilnummer 1; een 1 mèt een schuin streepje bovenin... Wout kreeg in 1941 de reguliere Valk "VALK 2" waarmee CB -nog ongemeten en met zeilnummer 4- in 1940 wedstrijden gezeild had. Na meting en registratie zeilde hij vanaf toen onder zeilnummer 2 met zijn "nieuwe" Valk die hij ook weer "NIMROD" noemde. Deze Valk had overigens het bouwnum-mer 61 en Wout won daarmee in 1941 en de jaren erop vele eerste, tweede en der-de prijzen. CB heeft dus met de "VALK" gezeild in de oorlogsjaren vanaf 1941, totdat wed-strijdzeilen niet meer mogelijk was. Toen CB in 1948 permanent in Zuid Afri-ka ging wonen, gaf hij de "VALK" door aan zijn zoon Wout die -inmiddels 21 jaar oud-

de "NIMROD" 2 verkocht en met "VALK" weer intensief wedstrijden heeft gezeild, deze in een donkere kleur heeft geschilderd en zelfs in zijn diensttijd bij de Kon. Marine als thuis-haven "Den Helder" op de spiegel en een Nederlands vlaggetje op de zijkant -juist voor de naam "VALK"- geschilderd heeft. (zie foto's). Nù nog even over het uiteindelijke lot van de 2e (gemeten) Valk 1; de Valk 1 "VALK"... In 2012 sprak ik mijn achterneef Doug Braat, zoon van Jan Braat uit Amerika. Ik vroeg hem of hij iets wist over de periode dat zijn vader een Valk had in Amerika en hij mailde mij een gedeelte van de memoires van zijn vader waarin expliciet omschreven staat hoe hij "under very favorable terms" de Valk van mijn vader Wout heeft overgeno-men, compleet met trailer. Tevens een aan-tal foto's waarop een donker gekleurde Valk te zien is op -onmiskenbaar- de trailer van Wout! Bovendien een foto genomen vanuit de Valk zelf; welliswaar niet de beste kwali-teit, maar toch is duidelijk de op klos ge-monteerde "Curryklem" te zien èn een soort pijpje om de zijverstaging; iets wat op de fo-to's van Valk 1 "VALK" in NL ook te zien is. (3 foto's van Doug Braat)

Valk 1

Page 51: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 49

Valk 1

Dan nog een foto op de vorige pagina van Leni (Jan Braat's vrouw) aan het roer uit een deel van haar geschreven memoires; "1948 en later in Amerika". Op deze foto zijn de -zeer ongewone- vleu-gelbouten te zien op het achterdek, welke bedoeld waren om een extra robuuste steun te plaatsen voor een -Wout's passie voor snelheid, óók op de motor kennende- evenzo robuuste buitenboordmotor... Heel bijzonder is dat op de foto van Jan van Wijngaarden zelfs het opgeschilderde vlaggetje voor de naam vaag te zien is, wat betekent dat deze foto inderdaad ge-nomen is ná de diensttijd van Wout en deze Valk naar Amerika verscheept is in de toestand waarin deze toen was.

Wat mij betreft is het lot van de Valken I&1 met de nu beschikbare informatie overdui-delijk; Valk 1 "VALK" is compleet met trailer naar Amerika verscheept, is na een jaar door Jan Braat verkocht aan een andere Amerikaan en is helaas al tijden spoorloos. Veel heuglijker is het feit dat Valk I "NIMROD" na 74 anonieme jaren -nagenoeg origineel- is teruggevonden door Bernhard IJskes en nu weer terug is in onze familie. Als ode aan mijn véél te jong overleden va-der Wout houden we de "NIMROD" in origi-nele staat, compleet met zeilnummer. (zie ook het Valk 75 jaar Magazine pagina 34) Tot zover het uitgebreidere verhaal achter Valk I "NIMROD", Valk 1 "VALK" èn de Nim-rod prijs.

Opsporing verzocht Nimrod prijs vermist Wie heeft informatie over de woon- en ver-blijfplaats van deze prijs die de Zaanland-sche Zeil Vereniging in 1940 in het leven riep voor de Valkenklasse? Reacties zijn zeer welkom bij Adriaan Bruyn-zeel en [email protected]

Page 52: Valkennieuws nr 3 juni 2015

50 Valkenklasse Juni 2015

Enkele jaren geleden was ik er weer en toen hebben we op het Sânmar voor anker gele-gen. Wat een rust, wat een stilte en wat een prachtige zonsondergang. Afgelopen zomer waren de omstandigheden een stuk onstui-miger en we kwamen er achter dat het schip waarmee we voeren niet geheel waterdicht was. Ook waren we ons behoorlijk bewust van de lange mast toen het onweer boven Workum losbarstte. Maar wat hetzelfde was is het gevoel dat alles er eigenlijk klopt. De Oudegaaster Brekken zijn een oase van rust, met als misschien wel meest bijzonde-

Tussen Workum en Gaastmeer liggen en-kele prachtige plassen - de Oudegaaster Brekken. Vijftien jaar geleden tijdens Sim-mer 2000 kwam ik er voor het eerst, om de opera Orfeo en Eurydice te zien. Het spektakel begon midden in de nacht en gedurende de voorstelling kwam de zon langzaam op. Het water was het toneel, de zangers zaten in bootjes, het orkest speelde op een oude praam. In de och-tendmist zag je in de verte mensen wak-ker worden op een schouwtje. Je hoorde de grutto’s boven alles uit.

De Oudegaaster Brekken

Page 53: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 51

re plek, het Ringwiel. Daar vaar je door een heel smal slootje naar toe en een-maal daar ben je meestal alleen op de plas. Je moet uitkijken want het is op veel plekken erg ondiep, maar zo mooi. Het schijnt dat, als je aan de steiger bij de kerk van Sânfurd ligt, de koster het ha-vengeld met de collectezak (ponkje) ophaalt. Als je in dit gebied zeilt moet je eigenlijk gewoon de hele dag op het water zijn met die geweldig imposante wolkenluchten boven je en overal dat dunne streepje groene horizon. Het beste is om bij een Marrekrite landje aan te meren voor de meegebrachte lunch en vervolgens een tukje doen op de vlonders. Kranen / bootverhuur: www.waterrecreatiesyperda.nl www.pieterbouwe.nl ANWB waterkaart Friese Meren www.fryslan.frl/kaarten Heb je ook een gebied dat je na aan het hart ligt?

De Oudegaaster Brekken

Deel dit met de andere Valkenzeilers! We zijn benieuwd naar de onbekende wateren. Esther Sybranda

Page 54: Valkennieuws nr 3 juni 2015

52 Valkenklasse Juni 2015

pen. We hebben naast onze Valk en twee Randmeren, een paar Tjotters, een groepje 16 kwadraten, een Spanker en een Schakel gezien. Om toch wat orde te houden is deze enorme vloot onderverdeeld in 8 flottieljes. Wij zijn ingedeeld in Flottielje 7, die van de klassie-ke wedstrijdjachten tot 8 meter lang. Voor de andere Flottieljes is de Semaine du Golfe een puur toerevenement waarbij naar ver-schillende plaatsen wordt gezeild. Voor Flot-tielje 7 zijn er ook twee dagen ingepland waarop wedstrijd wordt gevaren. De Semaine du Golfe duurt van maandag tot en met zaterdag. Het evenement wordt gestimuleerd door de overheid en het be-drijfsleven met als doel een onderscheidend maritiem festival te houden waarin de unie-ke ligging en cultuur van Bretagne, de Golfe du Morbihan en de daaromheen liggende plaatsen onder de aandacht worden ge-bracht. Het werd voor het eerst in 1998 ge-houden en is uitgegroeid tot een succesvol tweejaarlijks evenement. Het is heel mooi om te zien hoe de overheid en de lokale ge-meenschap samenwerken om dit evene-ment tot een succes te maken. Als buiten-lander merk je dat het erg gewaardeerd

wordt dat je de moeite neemt die hele reis te ondernemen voor ‘hun’ Semaine. De lo-kale bevolking is er trots op en doet er alles aan om te helpen. Iedere haven waar wij aanlegden werden we gastvrij ontvangen

Na al weer 3 keer met de Valk naar Schotland gereisd te zijn hebben we de smaak van het toeren in het buitenland goed te pakken. De Valk is een fantastische toerboot en overal waar je komt vinden ze het een ge-weldig mooi schip. Door het enthousiaste artikel van Richard en Sjoerd in 2013 wis-ten we van de Semaine du Golfe op de Golfe du Morbihan aan de zuidkust van Bretagne. Ook van onze vrienden Matthijs en Ben die hier met hun Randmeer Blaublauw waren hoorden we enthousias-te verhalen en ze kondigden aan dit jaar weer te willen gaan. Samen met een groep vrienden en twee Randmeren van onze watersport vereniging besloten we met onze Valk 62 ‘Lapsus’ ook mee te gaan.

De Semaine du Golfe is een evenement dat dit jaar al weer voor de 8ste keer is ge-houden. Deelname staat open voor klas-sieke zeil- roei- en ook motorschepen. Er komen op dit evenement meer dan 1000 schepen af van alle soorten en maten en uit heel Europa. Zo hebben we bijvoor-beeld het stoomschip de Hydrograaf (aka. Pakjesboot 12), de schoener Morgenster, een prachtige J-Class, maar ook histori-sche admiraalsloepen en kleine over-naadse jolletjes gezien. Nederland is ook goed vertegenwoordigd bij de kleine sche-

La Semaine du Golfe 2015

Page 55: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 53

La Semaine du Golfe 2015

met eten, drinken en feest. Havenmees-ters kwamen heel attent informeren hoe diep onze boten staken, of ze aan een boei moesten of aan de steiger konden liggen en konden droogvallen bij eb.

De start van het evenement is een para-de waarbij alle kleine schepen de grote opwachten bij de doorgang van de baai naar zee in de buurt van Arzon. Vervol-gens vaart de hele vloot weer terug de baai in. Vanaf de kant is dit een indruk-wekkend gezicht waar veel publiek op af komt en helikopters van de pers cirkelen rond. Wij kunnen de verleiding niet weerstaan om even een paar mijl door te varen de Atlantische Oceaan op. De Valk verdraagt het moedig en stampt vrolijk van golf naar golf. Er staat niet heel veel wind maar door de zuidwestenwind hebben de golven zich ongeveer vanaf Cuba op kunnen bouwen en zijn ruim een meter hoog. Vriendin Yvonne wordt er op-eens mee geconfronteerd dat ze omhoog moet kijken naar de golftoppen en merkt op dat het nu toch wel wat erg avontuur-lijk wordt. Om muiterij te voorkomen en een relatie te redden zijn we hierna maar een beetje in de buurt van de kust geble-ven en op tijd weer voor het lapje samen met de hele vloot naar binnen gevaren. Wie zegt dat een Valk niet geschikt is voor open water en hoge golven heeft overi-gens ongelijk, hij kan het best.

Het midden in de golf gelegen eiland Ile d-Arz is op dinsdag de locatie voor de traditio-nele picknick. Het is prachtig weer. De hele vloot vaart er op eigen gelegenheid heen en legt aan bij een strandje voor het eiland. Op de ankerplaats zijn de prachtigste schepen te zien. Er varen veel bootjes met vrijwil-ligers rond om je vanaf de ankerplaats naar de wal te brengen. Daar is van alles te krij-gen en is de stemming opperbest. Er is mu-ziek en er worden zeemansliederen gezon-gen uit alle delen van Europa. Een groep Schotten hebben hun eigen doedelzakbla-zers mee en laten dat nadrukkelijk weten. Gelukkig is de doedelzak ook een inheems Bretons instrument dus ze staan niet alleen. Het varen in dit gebied wordt bepaald door het getij. Er is een verval van meer dan 2 meter en al dat water perst zich twee keer

per dag door een paar nauwe openingen. Ga je op de verkeerde tijd het water op dan kan de stroom zo sterk zijn dat je het echt wel kunt vergeten er tegen op te varen. Wachten tot het tij kentert is dan de enige oplossing. Daarom is de planning ook afgestemd op het getij en moeten we woensdagochtend al om 7 uur in de boot zitten. De heel vriendelijke eigenaresse van de Bed and Breakfast hoefde van ons niet vroeg op te staan voor het ontbijt (wilde ze wel) en was zo vriendelijk de koffiemachine en wat broodjes klaar te zetten. Ontbijten doen we die ochtend op de waterkant en in de boot.

Page 56: Valkennieuws nr 3 juni 2015

54 Valkenklasse Juni 2015

Op donderdag was de eerste wedstrijddag gepland. Helaas stond er die dag een stevi-ge 6 Bft met uitschieters naar 7. De wed-strijd wordt afgelast omdat het te gevaarlijk wordt en we worden door de organisatie met klem afgeraden om zelfstandig het water op te gaan. Die dag hebben we maar gebruikt om de prachtige omgeving een beetje te verkennen en de toerist uit te hangen. De dames zien hun kans schoon om ook nog wat te shop-pen. Vrijdag bleef over als de enige wedstrijddag. Het was heel aardig zeilweer met een be-scheiden 3Bft uit het westen. Tijdens de briefing werd bevestigd dat de Fransen he-laas nog altijd wat moeite hebben met te er-kennen dat Engels een wereldtaal is. De briefing en de zeilaanwijzingen zijn alleen in het Frans, voor de buitenlanders aangevuld met drie woorden gebroken Engels. Maar gezamenlijk hadden we toch wel enig idee waar het over ging. Ik begreep de startprocedure niet helemaal, zet de stopwatch verkeerd en starten daar-door een minuut te laat. We beginnen aan een inhaalrace en finishen toch nog op een nette 7e plaats uit ruim 120 inschrijvingen. Jammer dat de tweede wedstrijddag niet door ging, dan had er zeker nog meer in ge-zeten. Maar bij dit evenement gaat het er om deze baai te ervaren, niet om het win-nen.

La Semaine du Golfe 2015

Vandaag is een toertocht van onze thuis-haven Arradon naar Port Navallo waar we verwacht worden voor een ontvangst door de lokale gemeenschap. Hier wachten we het kenteren van het tij af waarna we door moeten varen naar het vissersdorpje Locmariaquer aan de andere kant van de baai. Hier moeten we de boot ’s nacht la-ten liggen. Port Navallo staat bekend om zijn oester-teelt en alle bemanningsleden worden uit-genodigd ze te proeven. Verse oesters met witte wijn voor lunch begeleid door Bretonse folk muziek, we hebben het wel eens slechter gehad.

Locmariaquer staat ook bekend om zijn oesters, volgens de plaatselijke bevolking beslist lekkerder dan die van Port Navallo en om dit aan te tonen hebben ze die ochtend 150 kg opgevist om te laten proeven. Superverse oesters met wijn rond borreltijd en als voorafje voor het avondeten. Het leven is best wel goed ei-genlijk. Het is al eb, de haven van Locmariaquer is grotendeels droog geval-len. De havenmeester heeft vanwege de vaste kiel ons een plekje gegeven met een zachte bodem. De kiel is tot aan de bodemplaat in de modder weggezakt en de Valk ligt netjes droog op zijn buik. Dat zal die nog niet vaak hebben mee ge-maakt.

Page 57: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 55

La Semaine du Golfe 2015

Page 58: Valkennieuws nr 3 juni 2015

56 Valkenklasse Juni 2015

La Semaine du Golfe 2015

Als afsluiting van een prachtige week wordt op zaterdagmiddag de ‘Grande Pa-rade’ gehouden. Dit is een soort herha-ling van de parade op de eerste dag maar dan nog massaler. Op de wal staan de toeschouwers rijen dik en er is veel aandacht van de pers en media. Alle kleine schepen begeleiden dan de grote zeegaande schepen het zee-gat uit. Wij hebben een afspraak om te takelen en moeten op tijd afbuigen naar de kraan in de haven van Larmor-Baden. De twee Randmeren gaan met de vloot mee de Atlantische Oceaan op. Op een bepaald moment merkt Matthijs van de Blauw-Blauw dat er veel water binnenkomt tus-sen de romp en het dek door. Door het stampen in de hoge golven was een scheur ontstaan in de aanhechting tus-sen de romp en de dekplaat. Door gauw het zeil te strijken en op de motor voor-zichtig weer naar binnen te gaan is dit ge-lukkig zonder dramatische gevolgen afge-lopen. De boot ligt nu bij de werf voor re-paratie dus dat komt vast wel weer goed.

We kijken weer terug op een heerlijke zeil-week. Het is gewoon erg leuk om met je Valk op pad te gaan, nieuwe gebieden te verken-nen en avonturen te beleven. De Golfe du Morbihan is een heel mooi wa-tersportgebied. Het zeilen op zout water, de mogelijkheid de zee op te gaan en het reke-ning moeten houden met de getijstroom voegt een dimensie toe. De organisatie heeft reusachtig veel werk gemaakt van dit evenement, de wedstrijden zijn echter maar een beetje bijzaak. De nadruk ligt op het toeren, genieten van de omgeving en het ontmoeten van veel heel aardige mensen en daarin zijn ze beslist geslaagd. In 2017 is er weer een Semaine du Golfe, we gaan er graag weer heen. Voor meer informatie: www.semainedugolfe.com Bart Muller en Yvonne Bruggeman Valk62 ‘Lapsus’

Page 59: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 57

HEEG: Het moederbedrijf Miedema Sails neemt per direct afscheid van het merk Gaastra Sails. De eis van de Chinese merkhouder om afscheid te gaan nemen van de authentieke wijze waarop Friese zeilen handmatig gemaakt worden, bracht directeur Jan Miedema ertoe een eigen koers te gaan varen. “Zaken zijn zaken. Laat daar geen twijfel over bestaan. Maar je moet als directie ook ergens voor staan. Het mag op pa-pier allemaal mooi klinken om zoge-naamd efficiënter te willen werken, maar sommige zaken laten zich niet zo eenvou-dig in cijfers uitdrukken. Het is jammer dat het merk Gaastra Sails, waar we ja-renlang met liefde aan hebben gewerkt, uit Friesland verdwijnt. Maar afscheid moeten nemen van onze deskundige vak-mensen gaat ons te ver. Dit druist in te-gen al onze principes. Miedema Sails staat voor kwaliteit, gemeenschapszin en passie voor de zeilmakerij. Dan ga je niet je productie uitbesteden naar China. Daarmee zouden we ook onze klanten enorm tekort doen. Een mooie zeilboot verdient gewoon een superieur zeildoek. Daarom kijken we vaak zelf op de boten van onze klanten om het specifieke ka-rakter van het schip te testen en daar-

mee het ontwerp van het zeil te perfectio-neren. Ook maken wij de bootkappen en bootkussens voor o.a. motorboten. Alle-maal puur Nederlands en ambachtelijk product. Die kwaliteit bereik je echt niet door in China te gaan produceren. Daar-om hebben we besloten niet meer verder met ze te willen,” aldus Jan Miedema. Nadat de Chinezen hun plannen ontvouw-den, riep de directie het voltallige perso-neel bij elkaar. Tijdens een lunch recon-strueerde de Friezen de situatie en vertel-den ze het personeel het voornemen de Chinese merkhouder de rug toe te zullen keren. ‘”Natuurlijk schrokken ze. Het is nogal wat voor een bedrijf van onze omvang om resoluut ‘nee’ te zeggen tegen zo’n grote naam. Maar tegelijkertijd was het ook hartverwarmend. De steun, de passie en de enorme motivatie heeft diepe indruk op me gemaakt. Uiteraard biedt het ook kansen en meer ruimte voor innovatie. Wij zijn Friezen. We lijken misschien soms wat stug, maar we werken hard en staan altijd voor elkaar klaar. Op zo’n moment weet je dat je als directie het juiste be-sluit hebt genomen,” aldus mede-eigenaar Chris Kamstra. Voor de bestaande klanten van Miedema Sails verandert er verder niets. Vrijwel alle zeilen van Gaastra Sails zijn altijd al door Miedema Sails ontworpen en gemaakt. Zij nemen dan ook de lopende garanties over. Het is uiteindelijk dus slechts een afscheid van een merknaam. PERSBERICHT 7 mei 2015

Gaastra Sails verdwijnt uit Friesland

Page 60: Valkennieuws nr 3 juni 2015

58 Valkenklasse Juni 2015

IJmuiden, 18 mei 2015 Gratis app KNRM helpt watersporters met goede voorbereiding vaartocht

Ervaring op het water neemt af! De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) signaleert een afname in ervaring onder water-sporters. Nieuwe watersporters bezitten steeds vaker geen eigen boot, maar huren een schip. Daarmee is de traditionele voorbereiding op een vaarseizoen verdwenen en gaan steeds meer watersporters het water op zonder gedegen voorkennis. De app KNRM Helpt is een alles-in-één hulpmiddel voor vaartochtvoorbereiding, actuele weersinformatie, vaarkaarten en logboeken. En de water-sporter die in nood is of assistentie nodig heeft kan met de app direct hulp inroepen. Het vergroten van de veiligheid op het water en een snelle

hulpverlening in geval van nood, zijn de belangrijkste drijfveren achter de ontwikkeling van de app en de website KNRM Helpt. De KNRM stimuleert hiermee een goede en gemakkelijke voorbereiding van vaar-tochten, omdat het pech- en noodsituaties kan voor-komen. Met de app start de KNRM tevens een nieuw pre-ventieprogramma “Veilig uit, veilig thuis”. Uit de erva-ringen die de KNRM opdoet bij incidenten en hulp-verleningen zijn belangrijke lessen getrokken, die doorgegeven worden aan waterspor-ters.Watersporter van de toekomst Nieuwe watersporters komen minder dan vroeger uit echte watersportgezinnen. Steeds minder mensen bezitten een pleziervaartuig, maar huren een schip voor een vakantie of een weekend. Lees meer op http://pers.knrm.nl/

Het lijkt op een Valk, maar is een …….?

Oplossingen naar [email protected]

Page 61: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Valkenklasse Juni 2015 59

Page 62: Valkennieuws nr 3 juni 2015

60 Valkenklasse Juni 2015

Marktplaats www.Valkenklasse.nl 13-6-2015

Op de website www.valkenklasse.nl staan nadere details per boot en overig vraag/aanbod

Boot Prijs Naam Telefoon Email

Valk 490 € 2 000.00 Jack Maes [email protected]

Valk 584 € 6 400.00 Menno Huisman 0622515290 [email protected]

Valk 586 € 1 950.00 Gert-Jan De Roo 0653443020 [email protected]

Valk 484 € 1 500.00 Gert-Jan De Roo 0653443020 [email protected]

Kajuitvalk Gert-Jan De Roo 0653443020 [email protected]

Valk 464 € 3 950.00 Allard de Witte [email protected]

Valk 762 € 6 950.00 Nico van Rijk 0642534920 [email protected]

Valk 785 € 7 300.00 Jan Kooistra 0622143650 [email protected]

Valk 33 € 8 000.00 Jan Koridon [email protected]

Valk 819 € 7 500.00 Karel Meijdam 0612216352 [email protected]

Valk 807 € 4 100.00 Martien Hoogenboom 0653167510 [email protected]

Valk € 4 750.00 ijnte Hofstede 0715012434 [email protected]

Valk 95 bwnr € 1 950.00 Martien Hoogenboom 0653167510 [email protected]

Valk 252 € 1 099.00 Rutger Deurvorst 0651313749 [email protected]

Overig

Spinaker/toebehoren Gertjan Vendeloo [email protected]

Genua € 425.00 Menno Huisman 0622515290 [email protected]

Roerbladen € 325.00 Boesch Nederland, Riva Services 0252544222 [email protected]

Genua Jan Koridon 0638911941 [email protected]

Onderdelen gevraagd Willem Dudok de Wit 0634139116 [email protected]

Div. zeilen 844 Fred Schaaf 0628974932 [email protected]

Trailer te koop Olaf Zonnenberg [email protected]

www.marktplaats.nl zoekterm ‘Valk’ 13-6-2015

Op www.Marktplaats.nl staan op 13 juni de nummers 21, 311, 326, 389, 561, 599, 668, 683. 752, 843 en een aantal ongenummerde houten valken te koop.

Page 63: Valkennieuws nr 3 juni 2015

Het Nederlands GastouderbureauHet beste voor uw kind

Meer weten? Maak een afspraak voor een

vrijblijvend gesprek met een van onze consulenten.

Geregistreerde gastouders.

Professionele en landelijk werkende organisatie.

Opvang aan de hand van een pedagogisch beleidsplan.

Mogelijkheid tot deelname in de Oudercommissie.

Meer weten? Maak een afspraak voor een

vrijblijvend gesprek met een van onze consulenten.ulenten.

Geregistreerde gastouders.

Professionele en landelijk werkende organisatie.

Opvang aan de hand van een pedagogisch beleidsplan.

Mogelijkheid tot deelname in de Oudercommissie.

U ZOEKT PROFESSIONELE

OPVANG VOOR

UW KIND?

www.hetngb.nl 088 010 0460

Kies voor Het Nederlands Gastouderbureau!

ophangsystemen en trolleys voor:

beeldschermen en digiborden,

van klein tot groot formaat

ErgoXS Feithspark 5 9356 BX Tolbert Tel: 0594 – 554 005 [email protected]

www.ergoxs.com

OMS ValkenNieuws 2011.indd 2 14-02-11 10:05

[email protected]

Page 64: Valkennieuws nr 3 juni 2015

OMS ValkenNieuws 2011.indd 1 14-02-11 10:05

<<

Lidc

ode>

>

afzender: Zwaarddans 28, 2907 AT Capelle aan de IJssel