nr.5, juni 2015

28
www.hazannekamp.nl verschijnt 9 maal per jaar 40 e jaargang, nr. 5, juni 2015 Blad voor de wijken: Hazenkamp, St. Anna, Jonkerbosch en Park Heijendaal azannekamp 40 jaar Open dag Splendorfabriek Pag. 22 - 23 En verder: In den beginne... Vogelrubriek Gedicht Van tuin tot bord Columns Week van de acupunctuur Wijkraad Hazenkamp Het verleden in verhalen (2x) Stadslab Toko Pietje Blanda Schoonheidsspecialiste Femke Evertse Openlucht piano Borgers Mode Opening Marikenhuis Kinderpagina en prijspuzzel Dementievriendelijke gemeente!

Transcript of nr.5, juni 2015

Page 1: nr.5, juni 2015

www.hazannekamp.nlverschijnt 9 maal per jaar

40e jaargang, nr. 5, juni 2015

B l a d v o o r d e w i j k e n : H a z e n k a m p , S t . A n n a , J o n k e r b o s c h e n P a r k H e i j e n d a a l azannekamp

40jaar

Open dag Splendorfabriek Pag. 22 - 23

En verder: In den beginne... ▶ Vogelrubriek ▶ Gedicht ▶ Van tuin tot bord ▶ Columns ▶ Week van de acupunctuur ▶ Wijkraad Hazenkamp ▶ Het verleden in verhalen (2x) ▶ Stadslab ▶ Toko Pietje Blanda ▶ Schoonheidsspecialiste Femke Evertse ▶ Openlucht piano ▶ Borgers Mode▶ Opening Marikenhuis ▶ Kinderpagina en prijspuzzel ▶ Dementievriendelijke gemeente!

Page 2: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 20152

Zaterdag 20 juni: Introductiemiddag waterpoloWil jij alles weten over wat waterpolo is en hoe het is om het te spelen? Kom langs en meld je geheel vrijblijvend aan op zaterdag 20 juni, tussen 11.15 - 12.30 uur in zwembad West, het Romeinsbad. Aan-melden kan via [email protected]. Vermeld daarbij de naam ouder/verzorger, naam kind, leeftijd kind & contactgegevens (telefoonnummer en e-mail adres).

Zondag 19 juli: 4-daagse viering in de LourdeskerkOp zondag 19 juli 11.30 uur organiseert de parochie Heilige Drie-eenheid weer een 4-daagse viering in de Lourdeskerk aan de Hatertseweg 111 te Nijmegen. De viering zal verzorgd worden door hoofdcelebrant pastoor N. Swagemakers. De muzikale omlijsting zal verzorgd wor-den door Jokolo, Teens, het kinderkoor “Emmaus” van de Lourdeskerk en het orkest ‘Netter noast’. Iedereen is welkom. Voor meer informatie zie www.parochie-heiligedrie-eenheid.nl.

Hazenontmoeting op 23 juli vervaltVanwege de opvang van vierdaagse lopers in de Maranatha kerk, komt op donderdag 23 juli de “Ontmoeting in de Hazenkamp” te vervallen. Donderdag 25 juni en donderdag 27 augustus is er (van 14.00 uur tot 16.00 uur) wél een “Ont-moeting in de Hazenkamp”. U bent dan van harte welkom in het zaaltje van de Maranatha kerk.

Senioren conditietrainingElke vrijdagochtend wordt er, onder begeleiding van een ervaren en gedi-plomeerd sportdocent, conditietraining gegeven aan senioren in sportcomplex ‘Gymnasion’ aan de Heyendaalseweg. De training is in een aangepast tempo voor de fysieke mogelijkheden van de deel-nemers. De oefeningen zijn ook bedoeld voor mensen die moeite hebben met be-wegen door reumatische klachten of een knie- of heupprothese hebben gekregen. Het bewegen heeft bovendien een soci-aal karakter; eens per maand drinken we gezamenlijk koffie in het restaurant. Hebt

u belangstelling voor deze training, neem dan contact op met Ine Tesser [email protected] of met Gerard Merkx [email protected].

Zomerprogramma voor senioren verkrijgbaarHet Zomerprogramma voor senioren is uit. Hierin zijn uiteenlopende activiteiten ge-bundeld die deze zomer speciaal voor se-nioren georganiseerd worden. Neem het Zomerprogramma gratis mee in biblio-theek, wijkcentrum, gezondheidscentrum, zorgcentrum, stadswinkel of het Swon-in-formatiecentrum (Castella, De Ruyterstraat 246). Swon stuurt ze desgewenst ook toe. Bel daarvoor op werkdagen tussen 9.00 en 15.30 uur naar tel. 024-365 01 90 of mail naar [email protected]. U kunt het programma ook bekijken op www.swon.nl.

Gratis training ‘Liever bewegen dan moe’ Bent u vaak moe en komt u moeilijk in be-weging? Ervaart u lusteloosheid of piekert u veel? Bent u moe of somber? Heeft u ook lichamelijke klachten? Dan is de gratis training ‘Liever bewegen dan moe’ iets voor u. Het is een combitraining van tel-kens 1 uur theorie en 1 uur bewegen. Be-doeld voor vijftigplussers. De training zal o.a. worden uitgevoerd in Nijmegen, door een medewerker van Indigo (www.indigo.nl), een bewegingsdocent of fysiothera-peut. Duur: 7 bijeenkomsten van twee uur. Er kunnen 8-10 deelnemers meedoen. Kosten: geen. Aanmelden: 026 – 312 44 83 of via [email protected].

Cursus ‘Omgaan met Psychose’ voor familieleden In Nijmegen starten binnenkort de ken-nismakingsgesprekken voor de cursus ‘Omgaan met Psychose’. Deze is bedoeld voor familieleden en naastbetrokkenen die te maken hebben met of mantelzorger zijn van iemand met een psychotische stoornis. De cursus start begin september op de maandagavond van 19.00 tot 21.00 uur op de Nijmeegsebaan 61 te Nijme-gen. Tijdens de cursus wordt informatie gegeven over de ziekte, behandeling en medicatie. Een belangrijk onderdeel is het ontwikkelen van vaardigheden om

ColofonDe HazAnneKamp is een uitgave van de Stichting Hazenkamp en Sint Anna. De HAK verschijnt 9x per jaar in een oplage van 4650 exemplaren en wordt gratis verspreid in Hazenkamp, St. Anna, Jonkerbosch en He-ijendaal. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden teksten (inclusief Hakkers) indien nodig in te korten.

Volgende nummerKopij vóór 24 juni 2015

Verspreiding 11 juli 2015

e-mail: [email protected]: www.hazannekamp.nl

beter met uw naaste om te gaan en goed voor uzelf te zorgen. De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van € 30 voor het boek. De cursus wordt gegeven door Indigo in samenwerking met Pro Persona. Aanmel-ding, info en opgave via Indigo: [email protected] of 026-3124483.

Berichten

Correspondentie - adres:Hazenkampseweg 21, 6531 NB Nijmegen

Hoofdredacteur: Elvi van Wijk-JansenHazenkampseweg 21Nijmegen06-55340008

Redactie:Petra FrancissenArnoud de Graaff

Aan dit nummer werkten mee:Folkert HermusPiet HieltjesMarian HooijmanHenk RoesSjak GielenAnna WolfsJenny VerhagenYpie VeenstraLuutje NiemantsverdrietRene en Yvonne van BergenJeanne Berendrechtwww.edsparfait.nl

Bezorging:Ans de KleijnTel. 356 42 57

Financiën:Floor LuijtenAdministratiekantoor Luiten, Dromedarisstr. 38, 6531 NV Nijmegen024-3551696NL62INGB0005672046 t.n.v. Stg. de Hazen-kamp en St. Anna

Advertenties: [email protected] Tel. 356 61 09

Drukwerk:Drukker Hendrix

Vormgeving:Wilke Zomerveld

Page 3: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 3

Beste lezer,

De Hazannekamp bestaat 40 jaar en dat vieren we met kleur; voortaan verschijnt ons blad in full colour. Wij denken dat het blad hiermee aantrekkelijker wordt, u hopelijk ook.

Maar er verandert meer. Zo verwelkomen we in dit nummer Sjak Gielen. Sjak is een medewijkbewoner die “gefascineerd is door de veelvormige en fascinerende natuur om ons heen”. Van zijn hand komen voortaan stukjes “waarin met mensenogen naar de vogels om ons heen wordt gekeken”. Verder hebben we foodie Editha Gerdingh binnengehaald. Zij zal haar passie voor experimenteren in de keuken, lekker eten en leuke mensen op verschillende manieren met u gaan delen. Bovendien gaan we, met het oog op de kinder-pagina, samenwerken met de NSV2. De leerlingen van deze basisschool aan de Lamastraat zullen vanaf septem-ber de input gaan verzorgen voor de pagina die niet alleen voor kinderen bedoeld is, maar ook door hen zelf wordt verzorgd.

Daarnaast heeft u in vorig nummer al kennis kunnen maken met de nieuwe rubriek ‘Het Verleden in Verhalen’, verzorgd door Luutje Niemantsverdriet en Ypie Veenstra. We zijn erg blij dat Ypie ook de eindredacteur van ons blad wordt. Omdat u de bijdragen van onze huisdichter Henk Roes erg blijkt te waarden, geven wij hem al een tijdje lek-ker veel ruimte, ondersteund door mooie beelden. Want die vinden wij minstens zo belangrijk als tekst. Gelukkig hebben we Nick Albers, beheerder van Kinderboerderij de Goffert en fotograaf, bereid gevonden om op incidentele en vrijwillige basis foto’s voor ons blad te maken. Zijn werk sierde bijvoorbeeld al de cover van het vorige nummer.

En het gaat maar door, want we hebben sinds vorig nummer ook een nieuwe drukker, correspondent Paul Bongers is terug van weggeweest en onze acquisiteur is erin geslaagd vele nieuwe adverteerders binnen te halen! Het laatste is erg belangrijk omdat de advertentie-inkomsten de financiële basis van ons blad zijn. Wij doen het al een tijdje zonder subsidie en dat kan maar een ander wijkblad ons nazeggen.

En dan is er nog het team van Hazenweb.nl waar-mee we, nadat we jarenlang onafhankelijk van elkaar hebben geopereerd, zullen fuseren. De redactie van de

Hazannekamp heeft immers dezelfde ambitie als het Hazen-webteam; we dragen allemaal graag een steentje bij aan het informeren van wijkbewoners in de vorm van hard nieuws, zacht nieuws en verstrooiing. Omdat we dat leuk vinden en omdat we op deze manier heel misschien het onderlinge contact in het

verspreidingsgebied (zie afbeelding) iets bevorderen. Wij hou-den u op de hoogte over de gevolgen van deze samen-

smelting, maar als het goed is ziet u er nu al illustraties van in de Hazannekamp en op Hazenweb.

Ons blad is dus volop in beweging, maar nu eerst genieten van dit nummer, met daarin bijvoorbeeld

verhalen over de beginjaren van de Hazannekamp, het zojuist geopende Marikenhuis en de open dag van

de Splendorfabriek. Veel leesplezier!

Vriendelijke groet,Elvi van Wijk-Jansen, hoofdredacteur (www.elvivanwijk.com)

PS: Wilt u op de een of andere manier inhoudelijk bijdragen aan ons blad? Dat kan! Ik hoor graag van u via [email protected]

De Hazannekamp bestaat 40 jaar!

40jaar

Page 4: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 20154

“Wat we eigenlijk ook nog missen in onze wijk is een gezellig buurtcafe waar je ’s avonds even aan kunt wip-pen. Een plaats waar je op terug kunt vallen als je wat mensen om je heen wilt zien.” Aldus een redaktioneel stuk van De Hazenkamp uit 1976. Hieruit zou je kunnen concluderen dat er niet veel is veranderd, al hebben we nu wel Jan Klaassen en Puux.

Eind 1975 kwam de eerste Hazenkamp uit, een initiatief van het wijkcommittee van de Hazenkamp. Later, in de jaren 80, werd Hazenkamp Hazannekamp. Het citaat over een gezellig cafe kan de gedachte oproepen dat er niet veel veranderd is in de wijk. Dat is natuurlijk niet zo. De prijs van de huizen is aanzienlijk gestegen. Betaalde Irma van Dillen-Verkleij in de Hertstraat nog 168.00 gulden (ofwel 81.680 euro, zie Volkskrant 30 mei 2015). Nu is dat dat huis tegen de 400.000 euro waard, uiteraard ook omdat het in-grijpend verbouwd is, onze wooneisen zijn in de afgelopen veertig jaar aanzienlijk toegenomen.

Groene longEr waren volgens De Hazenkamp eind jaren zeventig een paar be-langrijke kwesties in de gelijknamige wijk: de zogenaamde Groene Long en de bebouwing bij de IJsbeerstraat. De Groene Long gaat over de bebouwing op het terrein van de Van Dungen Chocolade-fabriek aan de Groenestraat (wie kent nog Mekka?). Dat is nu de Moefflonstraat. Moest dat een groengebied blijven of mocht daar gebouwd worden? De uitslag is helder. Er staan, overigens leuke, huizen. Hetzelfde geldt voor de IJsbeerstraat.De Hazenkamp kent nu op veel stukken een snelheidsbeperking van dertig kilometer. In die tijd ontstonden de woonerven, waar wonen boven autoverkeer ging. Misschien in de huidige tijd een wat vreemde discussie, maar tot ca. 1960 kende Nederland nog geen snelheidsbeperkingen in de stad. Het aantal doden in het verkeer was toen vijf keer zo hoog als nu, met minstens vijf keer zo weinig auto’s.

PoepEen aardige kwestie was ook hondenfatsoen en wat hieraan te doen. In een ingezonden brief (De Hazenkamp, nr 11 dec. 1978) reageert Els Stoelinga op de protesten tegen poepoverlast in de buurt. Zij houdt een pleidooi voor opvoeding van honden en baasjes. Het lijkt erop dat dit probleem in onze wijk redelijk onder controle is gekomen. Er zijn poepplekken gekomen en veel hondeneigenaren nemen de poep van de hond mee naar huis, vermoed ik.

In de Hazenkamp komen zo nu en dan ook algemene kwesties aan de orde, gezien titels van enkele artikeltjes: ‘Koop geen Granny Smith appel’ (met aankoop wordt namelijk het dictatoriale regiem in Chili gesteund), ‘Gekraakt’ (over het kraken van de nrs. 179 en 181 aan de Groensetraat), ‘Verkrachting Bestaat!!’ van Vrouwen tegen Verkrachting Nijmegen en ‘Hoe homofiel zijn we allemaal?’, een artikel over de acceptatie van homofilie.

Steeds wederkerende kwesties zijn de inrichting van straten: parkeerhavens op de Dobbelmannweg, de reconstractie van de Hatertseweg. Kwesties die in de hele geschiedenis van de wijk blijven spelen.

KapperIn de Hazenkamp hebben altijd advertenties gestaan van de be-drijven. Verreweg de meeste bedrijven zijn verdwenen of overge-gaan op andere eigenaren. De slijterij van Meijer aan de Hatert-seweg is net gesloten, de man is overleden. Maar kapper Franken aan de Dobbelmannweg is er nog. Een bezoek aan een kapper die er in 1975 al was, hoe leuk is dat?

Piet Hieltjes

In den beginne...

Nederland in 1975Het Kabinet Den Uijl – NEC promoveert van eerste divisie naar eredivisie – Teach Inn wint het Songfestival met Dingdingadong – Microsoft wordt opgericht door Bill Gates – De VS vertrekken uit Vietnam – de autogordel wordt verplicht – Bruce Springsteen: Born to Run - De langste hittegolf ooit – Missisipi van Pussycat - Suriname wordt onafhankelijk – Treinkaping in Wijster – Sjors en Pep worden Eppo – Paloma Blanca van George Baker.

Van Dungen Chocoladefabriek

Hoek Annastraat Hatertseweg 1972

Jonkerbosch

Keetje Hatertseweg

Page 5: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 5

Van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal en dat er nog minstens 40 jaar bij mag komen!Bij mensen is het niet ongebruikelijk dat rond het veertigste le-vensjaar een ”midlife-crisis “ optreedt, maar bij dit blad zie ik het tegenovergestelde: een heuse, kleurrijke verjonging met nieuwe columns, schrijftalent en onderwerpen. Ik ben ontzettend trots op dit mooie wijkblad; dank jullie wel redactieleden en anderen die dit mogelijk maken!

Met groeten, Marian Hooijman, wijkmanager Nijmegen-Midden (en Lindenholt)

Beste redactie

’t is waar, ’t is waar, ’t is waar,de Hazannekamp bestaat 40 jaar.

In ’t begin nog een stencil in de bus,nu ’n krantje in kleur, een hele klus.

Met columns, wetenswaardigheden,met nieuws over toekomst en verleden.

Warme stories over familie en gezin,ook aandacht voor sport vanaf ’t begin.

Kerk en school, kunst en cultuur,‘r wordt over geschreven, met liefde en vuur.

Handel, negotie , maar ook industriekrijgen de ruimte, voor ’n betere economie.

Redactie en medewerkers hebben dit overziend,een welgemeende pluim wel degelijk verdiend.

Henk Roes

’t is waar’t is waargedicht

40jaar

Page 6: nr.5, juni 2015

Somon Schilderwerken• binnen- en buitenschilderwerk

• wandafwerking waaronder glasweefsel• houtrot reparatie’s

Tijdens de wintermaanden een korting van 15% op al uw binnenschilderwerk.

Voor een vrijblijvende offerte belt u 06- 206 505 65

www.somonschilderwerken.nl

hazannekamp - juni 20156

De groene specht lacht ons toe Fysiotherapie Michel ten Bokum

Praktijk voor Fysiotherapie en Manuele Therapie

St. Annastraat 282

T: 024 3565960 I: www.tenbokum.nl M: 06 51792621 E: [email protected] 

Bruine, witte en gekleurde bijenwaskaarsen

Kinderfeestjes

Workshops

Gelegenheidskaarsen

tel: 024 3553492 of 06 45302171

Groenestraat 199

6531 HE Nijmegentel: 024 3553492

• Natuurvoedingsmiddelen

•Uitgebreid assortiment

•Ook glutenvrij

•Goede parkeergelegenheid

Met eigen kaarsenmakerij

www.bijenkaars.nl

Wezenlaan 47 • 6531 MK Nijmegen06-497 80 366

e-mail: [email protected]

Flexibel en betrokken verlenen wij al 25 jaar alle zorg of begeleiding die thuis ge-geven kan worden. Van een enkel moment per dag tot 24-uurs zorg. Ondersteuning in en om het huishouden of gezamenlijke activiteiten ondernemen behoren ook tot

de mogelijkheden. En uw mantelzorger is bij ons aan het goede adres voor ondersteuning. Uw specifieke zorgvraag is en blijft het uitgangspunt waar wij onze zorg op afstemmen.Informeer gerust naar de mogelijkheden.

St. Annastraat 198C * 6525 GX Nijmegen * Tel. [email protected] * www.tvnzorgt.nl

Page 7: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015

De groene specht lacht ons toeWe wonen in een prachtige wijk waar de gemeente, vaak al lang geleden, kwistig bomen heeft geplant en waar veel tuinen gelukkig nog niet voldoen aan de standaardeisen van het moderne tuinontwerp: veel steen en strakke vormen. Zo’n neo-tuin is arm aan groen maar je hebt er ook geen onderhoud aan.

Een Hazenkamptuin kent gelukkig een an-dere opbouw. Veel, soms wanordelijk groen en naar de straat overhangende struiken of bomen waardoor vaders en moeders met kinderwagens vaak gebukt over de stoep gaan. De keerzijde is dat vogels groen en wanorde op prijs stellen. Als er dan ook nog ruimte is voor een parkje, of nog liever een ruim bemeten begraafplaats, dan kan dat leuke verrassingen opleveren.

Dit jaar zijn bewoners rond de begraafplaats aan de Groenestraat al heel wat ochtenden gewekt door de schaterende lach van de groene specht. Ik ga er maar even vanuit dat hij ons toe- en niet uitlacht.

Deze forse specht (zo’n beetje een slanke kraai) lijkt door zijn fan-tastische kleurencombinatie van groen en fel rood eerder thuis te horen in een tropisch woud dan in de Hazenkamp. Maar hij heeft het hier prima naar zijn zin. Een gedekt tafeltje door de mieren die hij her en der vindt en een schitterende behuizing in de hoge populieren; lekker zacht hout waarin gemakkelijk een woning

naar wens kan worden uitgehakt.

En dan maar lachen, want zonder dat lachen zal het mannetje van de foto (de rode streep onder het oog maakt hem tot man) nooit een wijfje weten te versieren. Een jonge groene specht (andere foto) mag door de sproeten over zijn hele lijf misschien nog niet zo fraai ogen,

maar het vergroot wel aanzienlijk de kans dat er volgend jaar ook nog wat te lachen valt in de

Hazenkamp.

Sjak Gielen

De sla en pompoenen uit de moestuin liggen later op het bord in het buurtrestaurant. Buurtbewoners in Nijmegen- Midden gaan samen groente en kruiden verbouwen en buurtmaaltijden koken. Voedsel ver-bindt en brengt mensen in beweging. Dat is het idee achter het project ‘Van Tuin Tot Bord’.

Eind mei gaan de eerste moestuingroepen en kookgroep in Nijmegen Midden van start. Onder begeleiding van moestuin-expert Hans Alink starten eind mei moestuingroepen in de Mun-

tenbuurt en in het Willemskwartier. Ook gaan enkele buurtbewo-ners aan de slag in moestuinbakken aan de Buffelstraat.In voorzieningencentrum ’t Hert (Thijmstraat 40) gaat een kookgroep gezonde en betaalbare maaltijden koken voor het buurtrestaurant in ’t Hert. De kookactiviteiten worden begeleid door kok/trainer Lisette Bossert. Deelname aan de groepen is gra-tis. Er zijn nog plaatsen voor buurtbewoners om deel te nemen. Aanmelden kan via [email protected]

BuurtrestaurantBuurtbewoners kunnen aanschuiven in het buurtrestaurant in ‘Hert. Vanaf 9 juni a.s. wordt er elke dinsdagavond voor € 5,00 een driegangenmaaltijd geserveerd. Reserveren kan via [email protected]. Na de zomer start er ook een kookgroep en buurtrestaurant in wijkcentrum de Klokkentoren (Slotemaker de Bruïneweg 272).

‘Van Tuin Tot Bord’ is een project van welzijnsorganisatie Tandem in samenwerking met buurtbewoners, Pluryn/NAH centrum, Sociaal Wijkteam, RIBW en Driekracht/ Driestroom. Groene Vonk verzorgt de coördinatie en procesbegeleiding. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van het Oranjefonds en VSB fonds.

Van Tuin Tot Bord van start in Nijmegen Midden

Foto’s: Jan Albers

7

Page 8: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 20158

Een goed gevoel is altijd belangrijk, ook bij het kopen of verkopen van een huis. Bij Van Anken Makelaardij begrijpen we dat. Als geen ander beseffen wij dat een makelaar objectief moet zijn, maar ook betrokken. Het gaat om het gevoel: u thuis voelen in een huis, u op uw gemak voelen bij een adviseur die u begrijpt en dezelfde denkbeelden en overtuigingen heeft als u. Wij doen er alles aan om u dat goede gevoel te geven en helpen u graag bij de aankoop, verkoop of taxatie van uw huis.

Pontanusstraat 16524 HA NijmegenTel.: (024) 322 36 26www.vananken.nlE-mail: [email protected]

Al 30 jaar de makelaar die met u meedenkt!

Meer weten? Neem dan contact op met Juliëtte van Anken.

Haal meer uit je leven Plezier in je werk – Fijne relaties – Geluk

Kom ook naar een keukentafelsessie in onze fijne buurt!

Check de agenda op www.groeienopgrootstal.nl

of bel Joke Feenstra 06 10 94 66 05

!!

Gemsstraat 1 6531 TC Nijmegen

(Gevestigd in kapsalon Rootz Hair&Care)

06- 19 456 163

JUNI=VRIENDINNENMAAND! !

Neem een vriendin mee naar de salon voor een heerlijke DUO-behandeling van MARIA GALLAND. Bij inlevering van

deze advertentie ontvangen jullie beiden 20% korting. (behandelingen uitsluitend op afspraak)

Elke doordeweekse avond tot 21.00u open!

Op naar een dementievriendelijke gemeente!

Page 9: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 9

De maatschappij is moeilijk toegankelijk voor mensen met dementie. Normale dagelijkse bezigheden als rei-zen met het openbaar vervoer, winkelen en het bijwo-nen van sociale bijeenkomsten vallen daardoor weg. Het is daarom de hoogste tijd dat we gaan nadenken over hoe we de buitenwereld ‘dementievriendelijker’ kunnen maken, vindt Hans Hermes.

Hermes (63) woont aan de Buffelstraat en is lid van de werkgroep ‘Dementie Vriendelijke Gemeente’, een initiatief van Alzheimer Nederland (afdeling Regio Nijmegen). Deze werkgroep wil in de wijken Hazenkamp en Sint Anna een start maken met het dementievriendelijker maken van Nijmegen. Startdatum is 21 september 2015: Wereld Alzheimerdag.

Anders Een dementievriendelijke gemeenschap gaat goed om met (mensen met) dementie en hun mantel-zorgers. Dat lijkt vanzelfsprekend maar niets is minder waar, weet Annie Oude Avenhuis van Movisie, het landelijke kennisinstituut en adviesbureau voor de aanpak van socia-le vraagstukken op het terrein van welzijn, participatie, sociale zorg en sociale veilig-heid (ww.movisie.nl). “Dementerenden zijn zelden zichtbaar in de buurt. Schaamte en vraagverlegenheid spelen een rol. Ga zelf maar na: ken jij dementerenden in je buurt? Waarschijn-lijk niet. Terwijl er steeds meer dementerenden zijn. En de trend is dat dementerenden met een complexe zorgvraag thuis wonen. Dat is een hele opgave voor de mantelzorger. Een dementievriendelijke buurt helpt hierbij.”

Op naar een dementievriendelijke gemeente!Concrete ideeën om de Hazenkamp en Sint Anna demen-tievriendelijker te maken heeft de werkgroep ook. Zo wordt gedacht aan :• hetdementievriendelijkermakenvanwinkels(bijvoor-

beeld aan de Steenbokstraat) dankzij training van perso-neel

• voorlichtinggevenopscholenenviamediaenbijeenkom-sten

• bewonersenleerlingenvanscholenvragenmeetehelpenbij activiteiten voor dementerenden in de wijk, zoals samen boodschappen doen, zwemmen of naar een museum gaan. Denk ook aan de al bestaande Hazenontmoetingen van Erik Derks.

• scholenvragenwerkstukken,opstellenofgedichtentemaken

• hetinstellenvaneenwerkgroepronddomoticaofrobotica

OntmoetingsruimteBovendien is er het idee om een ontmoetings-

ruimte te realiseren voor bewoners die vragen over Alzheimer hebben of aan het project willen meewerken en voor mensen met Alzheimer en hun begeleiders of mantelzorgers (caféachtig; zie ook www.konfetti-im-kopf.de en https://

www.youtube.com/watch?v=gn8V1Wrl8K4).

Denkt u een bijdrage te kunnen leveren aan dit project, neem dan contact op met Hans Hermes,

projectcoördinator bij Alzheimer Nederland (06-84526589) of Agnes Coumans van Sociaal Wijkteam Nijmegen-Midden (06-6195522).

Elvi van Wijk-Jansen

Hoe herkent u iemand met dementie?De eerste verschijnselen van dementie zijn meestal subtiele gedragsveranderingen. Alles waar iemand het hoofd bij moet houden, kost een persoon met dementie extra inspanning: een televisie-uitzending of gesprek volgen, plannen maken, dingen op een rijtje zetten, administratie bijhouden, problemen oplossen en beslissingen nemen. Iemand met dementie krijgt bijvoorbeeld moeite zich iets herinneren wat kort geleden is gebeurd, zich aanpassen aan nieuwe omstandigheden, zich oriënteren, het juiste woord vinden, nieuwe dingen leren, zijn emoties onder controle houden, beslissin-gen nemen, rekenen, met geld omgaan, bood-schappen doen en persoonlijke hygiëne (was-sen en aankleden).

Page 10: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 201510

Gratis kennismaken met acupunctuur

Page 11: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 11

Gratis kennismaken met acupunctuur

Het vorige detail is niet gera-den. Het was een detail van het appartementengebouw aan de Niek Engelschmanlaan (1-55).

Een nieuwe ronde; nieuwe kansen!

Als u weet waar dit detail te vinden is, mail dit dan voor 24 juni naar [email protected], of schrijf naar Hazenkampseweg 21, 6531 NB Nijmegen.

Van 15 tot en met 19 juni vindt voor het eerst de Week van de Acupunctuur plaats. De Nederlandse Vereni-ging voor Acupunctuur en de beroepsvereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) Zhong slaan de handen ineen om de traditionele Chinese genees-kunde onder de aandacht te brengen bij een breder publiek.

TCG kent verschillende behandelvormen waaronder acupunc-tuur, Chinese kruiden, Tai Ji en Qigong. Allen hebben tot doel om op natuurlijke wijze de balans van de mens te herstellen, de balans tussen lichaam en geest. Een belangrijk uitgangs-punt is dat ziekte niet als een opzichzelfstaand verschijnsel wordt benaderd, maar als de uiting van een verstoring in het energiesysteem. Er wordt gekeken naar de omstandigheden waarin een ziekte ontstaat. Hoe zit iemand in zijn vel? Hoe is het op het werk? Heeft iemand met schouderklachten letter-lijk teveel druk op de schouders?

Yin en YangTwee belangrijke theorieën vormen de basis vormen van het TCG denken: het principe van Yin en Yang en de vijf elemen-ten. Yin symboliseert de rust, het vrouwelijke, de schaduw en het materiële. Yang staat voor de beweging, het mannelijke, het licht en het immateriële. Er is een continue wisselwerking, een dynamische balans. Yin en yang kunnen niet zonder elkaar. De vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water hebben ieder hun eigen kenmerken en zijn onder meer ver-bonden met meridianen, organen en emoties.

Als onderlinge relaties tussen de elementen en de balans tussen Yin en Yang verstoord is ontstaat ziekte. Door middel van het prikken van dunne naaldjes op bepaalde acupunc-tuurpunten die zich op meridianen bevinden, kan de energie-stroom beïnvloed worden om de balans te herstellen.

KennismakenIk ben Jenny Jenny Verhagen en in mijn praktijk voor acu-punctuur en ayurvedische massage behandel ik veel mensen met een burn out, mensen die niet lekker in hun vel zitten waardoor onder andere hoofdpijn, vermoeidheid en nek-klachten kunnen ontstaan. Tijdens de week van de acupunc-tuur kunt u bij mij kennismaken met deze Chinese genees-kunde in de vorm in een gratis consult van een half uur. Op afspraak. Er is die week ook gelegenheid om een kijkje te ne-men in mijn praktijk, op maandag- en woensdagochtend van 10.00-12.00uur. Ik ben gevestigd in BeautyHuis Fleuren aan de Hatertseweg 134, tegenover de Lourdeskerk. Voor meer info: www.acupunctuurije.nl en www.weekvandeacupunctuur.nl of bel 06-81546838.

Jenny Verhagen

Detail uit de wijk; win VVV-cadeaubon van 10 euro!

Page 12: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 201512

Column: De beste

Page 13: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 13

Wijkraad Hazenkamp vraagt om herbezinning

Onwennig in de kou en het donkerRent hij heen en weer langs de lijnAls een balling langs de grens van het beloofde landEen nieuw talent in fort EuropaDe zoveelste Ali in de Nijmeegse Hazenkamp

Maar dan is daar de bal in zijn buurt Van prooi wordt hij tot jager Hij versnelt zijn pas, verovert het objectEn stevent af op zijn vijandGeen verdediging kan hem aanHij ziet haar nauwelijks staan

De rug gekromd, het been gestrektEen verbeten trek rond de mond, de donkere ogen gericht op de balEen laatste hap naar adem en dan de uithaal:Zweven tussen hemel en aarde,Een moment dat eeuwig duurt Stilte binnen en buiten hem

De inslag in het doel is als een bliksemDonderend gejuich rolt van de tribunesVreugdetranen stromen van zijn gezichtDe zoveelste zege is binnen:Aliresah is de kampioen.

“Geen enkel punt van de motie ‘De Goffert is voor iedereen’ is opgelost. Daarom gaan wij ervan uit dat het snelfietspad door de Goffert niet door zal gaan.” Dat schrijft de wijkraad Hazenkamp in een brief aan de fracties van de gemeenteraad van Nijmegen.

Op 22 april is de reactienota snelfietsroute Goffertpark open-baar gemaakt. De gemeenteraad deed hiervoor een dringend beroep op belanghebbenden, zoals wijkraad Hazenkamp, om mee te denken over de mogelijkheden tot aanleg van de snel-fietsroute door het Goffertpark. De Raad nam daartoe de motie ‘De Goffert is voor iedereen’ aan.

De wijkraad concludeert nu dat in de reactienota van 22 april onvoldoende tegemoet is gekomen aan de bezwaren die zijn aangedragen tegen de ontwerptekening die op 9 maart 2015 werd gepresenteerd. Een aantal punten is al in de vorige Hazannekamp aan de orde gekomen. Die betreffen de breedte van het pad, de halfslachtige verlichting om flora en fauna te beschermen en het strooibeleid dat toch schade aanricht aan de natuur, hoe minimaal ook.

door de Voetbalfan Column: De beste

Volgens de motie “De Goffert is voor iedereen” moet gemoto-riseerd verkeer, waaronder ook brommers, geweerd worden van de route. De wijkraad acht de voorgenomen maatregelen daarvoor echter niet afdoende. Verder blijven de vele kruisin-gen in het Goffertpark een onopgeloste kwestie. Er worden geen snelheidsremmende maatregelen genomen op de vele onoverzichtelijke kruisingen waardoor gevaarlijke situaties zullen ontstaan.

Kortom, de wijkraad beveelt de gemeente aan alsnog de route over de Burgemeester Daleslaan te onderzoeken.

SmitdraadterreinIn een andere brief aan de gemeenteraad spreekt de wijkraad Hazenkamp zijn zorgen uit over suggesties van wethouder Velthuis, dat de nietigverklaring van de bestemmingsplanwijzi-ging voor het Smitdraadterrein wel op te lossen is. De wijkraad ziet hiermee de zoveelste wethouder aan het werk die op dit dossier denkt met doordrukken tot een goed resultaat te komen.

De uitspraak van de Raad van State op 18 maart jl. is echter duidelijk. Dit betekent dat Albert Heijn zich vooralsnog niet kan vestigen op het Smitdraadterrein. De gronden hiervoor be-treffen zowel de verkeersveilige ontsluiting, het vrachtverkeer, als het voorzien in voldoende parkeergelegenheid. De wijkraad vraagt de gemeenteraad om wijsheid te betrachten en zich ook te herbezinnen op de toekomst van het Smitdraadterrein.

Jeanne Berendrecht, namens de wijkraad Hazenkamp

Page 14: nr.5, juni 2015

Brood en banketbakkerijDE KORENSCHOOFHazannekamp 40 jaar!Van 15 juni t/m 20 juni ons Hazenkamperbrood

0,40 korting!Steenbokstraat 28, Nijmegen Tel: 024 350 34 40

hazannekamp - juni 201514

EXTRA BELEGEN BIOLOGISCH

500 gram € 5.- 18, 19 & 20 juni !BOEREN BRANDNETEL & FENEGRIEK

500 gram € 5,- 25, 26 & 27 juni !

21 tm 25 juli !30%

KORTING op alle

buitenlandse kaasjes

Uw Kaasspecialist !Groenestraat 237, Nijmegen www.koningwillem.nu

 

Fysiotherapie Hazenkamp

Samen in beweging!

Fysiotherapie, Manuele Therapie

Vossenlaan 76 www.fysiotherapiehazenkamp.nl

6531 SN Nijmegen [email protected]

024-35 60 954 06-17 85 68 76

 

NA DE ZOMERVAKANTIE GAAN WIJ VERHUIZEN

Het Pro-College gaat verhuizen en wij verhuizen mee. Vanaf augustus: Dennenstraat 21, Nijmegen. Een nieuwe gebouw, een nieuwe keuken…een nieuw begin. De kookworkshops blijven als vanouds gezel-

lige, informatieve en leerzame kookworkshops. U geniet ook dan nog steeds van heerlijke gerech-ten die u onder leiding van een enthousiast team

zelf gemaakt heeft. Samen maken we er een gezellige avond van.

Wilt u meer informatie, kijk op onze website:www.kokenmetcoenen.nl, maar u kunt ook een mailtje sturen naar: [email protected],

dan nemen wij contact met u op.

Even geen idee wat u morgen wilt eten?www.kokenmetcoenen.nl

En u heeft weer voldoende inspiratie!

Projectmanagement op maat voor al uw verhuizingen en/of verbouwingen. Neem gerust vrijblijvend contact op voor een oriënterend gesprek.

 

 

Projectmanagement  op  maat  voor  al  uw  verhuizingen  en/of  verbouwingen.  Neem  gerust  vrijblijvend  contact  op  voor  een  oriënterend  gesprek.  

 

KOKENMCOENENET

Page 15: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 15

De wijk Park Heyendaal is verrezen op het terrein waar ooit het ‘oude CWZ’ stond - het Canisius Wilhelmina Zie-kenhuis. Er is weinig in Park Heyendaal dat nu aan het oude ziekenhuis herinnert, behalve het mooie monu-mentje dat in 2005 is onthuld. Het ziekenhuis mag dan verdwenen zijn, de herinneringen eraan zijn bij veel oudere Nijmegenaren nog springlevend.

Al in 1850 is er een Canisiusziekenhuis in Nijmegen. Nog niet aan de St. Annastraat, zoals de meeste Nijmegenaren het gekend hebben, maar hartje centrum, op de plek waar later het kloos-ter Doddendaal is gebouwd en nu de SSHN studenten van woonruimte voorziet. Later volgt er nog een uitbreiding aan de Houtstraat, maar al snel is het ziekenhuis te klein. Na een tijdje doet zich buiten de stad een mogelijkheid voor een terrein te kopen. Maar was dat wel verstandig? Komen zo ver buiten de stad (!) de bedden wel vol? Toch wordt het terrein tussen de Verlengde Groenestraat (de latere Groenewoudseweg) en de St. Anna-straat dat men op het oog had, aangekocht. In 1922 begint de bouw en vanaf 1926 liggen alle patiënten in een comfortabel, nieuw ziekenhuis.

KousenNamen voor de oorlog vooral de Zusters onder de Bogen de ver-pleging en de verzorging van de zieken op zich, vanaf de jaren vijftig kwamen er steeds meer lekenverpleegsters. In 1959 ver-rees een gloednieuwe verpleegstersflat aan de Thesaurierweg/Uniceflaan. Het was aanpoten, staat te lezen in het gedenkboek voor het CWZ dat in 1993 verscheen. ‘Het was keihard werken, maar we hebben ook heel veel plezier gehad. ’s Zomers teken-den we met een zwarte pen een naad op onze benen zodat het net leek of je nylons aan had. Soms voelden de zusters dan aan

je benen om te controleren of je wel kousen droeg.’ De moraal in die tijd was nogal strikt. Twee leerling-verpleegsters die net voor hun eindexamen zaten, waren een avondje uit geweest en meld-den zich om half drie ’s nachts bij de portier van het ziekenhuis. De volgende ochtend werden ze op staande voet ontslagen! ‘En dan te bedenken hoe onschuldig we in die tijd waren,’ vertelt een van de twee in het gedenkboek. ‘Na veel gepraat mochten we tot het eindexamen blijven, maar we werden in die maanden wel als oud vuil behandeld.’

OpwindingDat zoveel ongehuwde jonge vrouwen bij elkaar opwinding onder de Nijmeegse jongemannen veroorzaakte, is natuurlijk niet vreemd. Jan Vermeulen, geboren en getogen in Nijme-gen, woont nu op de plek waar vroeger de verpleegstersflat stond. ‘In de jaren zestig en zeventig was de verpleegstersflat in Nijmegen een begrip. De eerstejaarsverpleegster - zo heetten ze toen - waren verplicht in die flat te wonen. Menige Nijmeegse jongen(student) heeft na een feestje zo’n meisje naar huis ge-bracht. Voor één jongen - dit verhaal is bekend in heel Nijmegen - was dit nog niet genoeg. Nadat hij een meisje had wegge-bracht, klom hij langs een regenpijp naar boven om zo bij haar kamer te komen. De regenpijp brak af, hij stortte naar beneden en verwondde zich ernstig.’

Ypie VeenstraGa naar www.bureauheyendaal.nl voor meer teksten en vertalingen van Ypie Veenstra.

Het Verleden in Verhalen Verpleegsters op een hoopje in het ‘oude CWZ’

Page 16: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015

Veertig jaar

16

“Goede kanker bestaat niet, maar een goed inloop-huis wel”, mooie woorden van ervaringsdeskundige Anke van Haften bij de opening van het Marikenhuis, zaterdag 30 mei. Het Marikenhuis is een inloophuis voor mensen die geconfronteerd worden met kanker. Alle activiteiten aan de Slotemaker de Bruineweg 163 moeten bijdragen aan het sociaal, lichamelijk en psychisch welbevinden van de gasten.

Anke van Haften kreeg schildklierkanker en schreef hierover het boek ‘Goede kanker bestaat niet’. Ze vertelde over haar ziekteproces tijdens de opening die werd verzorgd door burgemeester Bruls. Hij bleef uren, samen met wethouder Bert Frings, en deed mee aan de handeling waarbij gesymbo-liseerd werd dat het Marikenhuis, huisartsenkring Nijmegen, CWZ, Radboudumc, gemeente maar zeker ook de ervarings-deskundigen, onderdeel zijn van het zorgnetwerk.De meer dan zeventig inloophuizen in Nederland zijn er voor mensen die kanker hebben (gehad), hun naasten en hun nabestaanden. Ze bieden verschillende mogelijkheden om tot rust te komen, lotgenoten te ontmoeten, informatie te krijgen, gewoon iets aangenaams te doen of psychosociale begeleiding te krijgen. Een overzicht van alle inloophuizen in Nederland staat op www.ipso.nl. Binnen IPSO werken inloophuizen en psycho-oncologische centra samen aan psy-chosociale zorg voor mensen met kanker en hun naasten. Het

Marikenhuis werkt daarnaast nauw samen met alle regionale organisaties op het gebied van zorg en welzijn; huisartsen, ziekenhuizen (Radboudumc en CWZ) en gemeentelijke instel-lingen.

Zonder afspraak “In een inloophuis kun je zonder afspraak binnenlopen. Je wordt er ontvangen door een van de gastvrouwen of gastheren met wie je, bij een kopje koffie of thee, je verhaal kunt delen”, aldus Yvon ten Brummelhuis, voorzitter van de stichting Marikenhuis. “Maar je bent ook welkom om juist even niet met de ziekte bezig te zijn en je zinnen te verzetten tijdens een van de activiteiten. Iedereen is hierin volledig vrij.” Volgens Ten Brummelhuis is ervoor gekozen om het inloop-huis in Nijmegen het Marikenhuis te noemen omdat zij het symbool van Nijmegen is en staat voor meegesleept worden door misère maar ook voor het, met steun, overwinnen van vertwijfeling en het kwaad.

RegieIn het Marikenhuis bieden 45 getrainde vrijwilligers bege-leiding bij het verwerken van de ziekte, het leren leven met de beperkingen als gevolg ervan en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Ten Brummelhuis: “We bieden mensen de mogelijkheid hun eigen kracht te hervinden en zelf weer de regie te nemen. Als blijkt dat mensen professionele zorg

Opening Marikenhuis: “Eigen kracht hervinden”

Page 17: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015

Veertig jaar

17

nodig hebben zijn wij de intermediair tussen hen en de gewenste professional, zoals huisarts of psycholoog.”

Het Marikenhuis is ook een informatiecentrum, een wegwij-zer voor mensen met kanker. Daarnaast worden er themabij-eenkomsten en groepsactiviteiten georganiseerd gericht op ontspannen, ontmoeten, verwennen en verwerking. Denk aan activiteiten rond lichamelijke en uiterlijke verzorging (massages, visagie), creatieve activiteiten (schilderen, schrij-ven, muziek) maar ook yoga, meditatie, mindfulnesstraining, voedingsadviezen en koken.

Opening Marikenhuis: “Eigen kracht hervinden”

Boven: exterieur en interieur.Links: Anke van Haften.Foto’s: Willem van Gerwen.

Psychologisch tuinieren voor iedereen

40jaar

Het is een dilemma. Een veertigste verjaardag vier je het liefst groots, want het is een mijlpaal. Toch zie je er ook tegen op. Een veertigste verjaardag heeft namelijk ook iets lulligs. Het is ook net-niet: je voelt je nog veel te jong voor een borrel en een onwijs-goed gesprek over je levenservaring. Maar je bent te oud voor een leuke dancing, nachtbraken en morgen als een kerel weer aan de bak. Want precies dat wil je vasthouden: al het leuke van de afgelopen jaren en nog niet denken aan de toekomst; oud worden? Ik blijf liever jong!

En dan: in plaats van een swingend feest, presenteren je vrien-den flauwe stukjes. In een lied worden je bloopers bezongen, tijdens sketches herinnert je familie je aan de dieptepunten uit je pubertijd, je worsteling met school, je kalverliefdes, de blauwtjes die je liep. Je hebt, kortom, al genoeg geschiedenis om ‘leuk’ over naar huis te schrijven.

Nee, serieus: met veertig jaar ben je natuurlijk oud genoeg! Je hebt je sterke kanten leren kennen en je zwakkere kanten leren accepteren. Je kunt tegen een stootje en je hebt nog voldoende tijd van leven voor nieuwe avonturen. Er is nog zoveel te doen, zoveel te ontdekken, zoveel te ontwikkelen!

Een coming-out misschien, het roer om, onbetaald verlof voor een verre droomreis, een omscholing, een nieuwe relatie, een ander leven zonder de fouten van de eerste helft. Zonder het ge-modder, het gepuzzel, het gedoe. Weten wat je wilt, van de hoed en de rand, dwarsliggen of recht door zee: kleur bekennen. En dat doet de Hazannekamp: kleur bekennen. Wat een goed idee!

Door Folkert Helmus

Reacties stuur je naar: [email protected]

KinderenHet huis is er ook voor kinderen en jongeren die getroffen zijn door kanker of van wie ouder, broer, zus, opa, oma, vriend of vriendin de ziekte heeft. Om gebruik te kunnen maken van het Marikenhuis hoeft u niet in behandeling te zijn bij of te worden doorverwezen door een arts.

Voor openingstijden en alle activiteiten van het Marikenhuis gaat u naar de website www.marikenhuis.nlTelefoon: 06-12539203, email: [email protected], bezoekadres: Slotemaker de Bruïneweg 163,6532 AC Nijmegen.

Elvi van Wijk-Jansen

Page 18: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 201518

Column: Lieve biebmevrouw

Een voorbeeldje ‘baas boven baas’. De Hazannekamp mag dan 40 jaar bestaan, Borgers mode aan de St. Jacobslaan is al 54 jaar een begrip in Nijmegen en omstreken. U kunt hier terecht voor heren- en dames-mode, zowel in casual als klassiek. En gratis parkeren voor de deur; uw eerste korting.

Het begon allemaal in 1961. Toen opende Chris Borgers een zaak in herenmaatkleding aan de St. Jacobslaan 202. Chris was de zoon van dames- en herenmaatkleermaker Borgers uit de Smetiusstraat 5 in Nijmegen. Hij kreeg de liefde voor het vak mee van zijn vader. Bij hem had hij twaalf jaar lang ervaring had opgedaan in de kleermakerij. Naast herenmode, onder- en bovenkleding en accessoires, verkocht Borgers Mode de eerste tien jaar ook jongenskleding. Aanvankelijk runde Chris Borgers zijn zaak alleen. Op 23-jarige leeftijd kwam Jan Duppen in dienst. Zij werkten tweeëntwintig jaar zij aan zij om hun vaste klanten met kennis van zaken en goed advies te kleden naar de laatste mode. Niet door goed-kope trends te volgen, maar door hun klanten te kleden met kwaliteitsmode van de beste merken.

LevenswerkOp 63-jarige leeftijd, na drieënveertig jaar werkzaam te zijn geweest in het kleermakers- en herenmodevak, besloot Chris de zaak te verkopen aan Jan Duppen. In 2004 overleed Jan aan een hersentumor en kwam aan zijn levenswerk een einde. Hij hield het vol tot twee weken voor zijn dood, met steun van zijn vrouw Yvonne. Zij stond in de laatste jaren Jan al terzijde in de winkel. De doorstart van Borgers Mode heeft Yvonne kunnen maken met de steun van haar familie. Vandaag de dag runt

Yvonne de winkel samen met René van Bergen en omvat de mannencollectie een ruime keuze aan pantalons van Pierre Cardin, Meijer en Mobil Elasto (M.E.N.S.), jacks en jassen van Pierre Cardin, Jupiter en Benny, ondergoed en pyjama’s van Schiesser, overhemden van o.a. Seidensticker en truien en vesten van Pierre Cardin, März en Hajo.

VrouwencollectieDe vrouwencollectie bestaat uit de spijkerbroeken van Angels en geklede broeken van Setter en Sensia met elastieke stretch band. In bovenkleding voeren we de merken Setter, Roberto Sarto, Marble, Mooi en B. Dutch. En natuurlijk het ondergoed van Ten Cate. Neemt u eens een kijkje op onze website www.borgers-mode.nl

Dankzij de Hazannekamp en u als klant; op naar 55 jaar Borgers Mode! Graag tot ziens!

Yvonne en René van Bergen

Borgers Mode; al 54 jaar dichterbij dan u denkt

54jaar

Page 19: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 19

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

1617

18 19

20

2122

23

24

2526

2728

29 30 31

32

33

34 35

36

37

38

39

40

41

42

43 44

45

46

47

48

4950

51

52

5354

55

56

5758

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73

74

7576

77

78

79

80

81

82

83

8485

Kinderpagina

Ik kan me niet anders herinneren dan dat ze er was. Ze deed me een beetje denken aan mijn eigen lieve moeder. Klein van stuk, niet te veel vet op de botjes en een tikkie op leeftijd. En een beetje kwetsbaar. Maar vooral lief. Altijd. Ik vraag me af hoeveel kleuters ze wel niet hun eerste leesboekje heeft aangereikt. In die kleine grijpgrage handjes. En hoeveel moeders zou ze de icoon-tjes op de boeken hebben uitgelegd? In alle rust. Om vervolgens met je mee te lopen naar het juiste schap en je blij te maken met het boek dat je zocht en alleen niet kon vinden.

Ik had wel gehoord dat de bibliotheek op de Muntweg een opknapbeurt zou krijgen. Maar deze bleek ingrijpender dan gedacht. De balie leek weggerukt en een lege ruimte staarde

me aan. Om de hoek een selfservice balie. Bezoekers kunnen voortaan zelf hun boeken inleveren door ze in een brievenbus te schuiven. Een brievenbus. Mijn hart brak. Was deze lieve vrouw vervangen door een brievenbus?

Mijn bieb middagje met de kids voelt niet langer als een beleving, maar als pure noodzaak om op tijd het hele zwikkie in te leveren en hiermee boetes te voorkomen. Ik heb haar niet meer gezien. Ergens hoop ik nog steeds dat ik het gruwelijk mis heb en ze een paar keer heeft besloten vrij te zijn. Genietend van een lentezon-netje in haar achtertuin. Met een goed boek.

Anna Wolfs

Mail de oplossing naar [email protected] en maak kans op een VVV-bon van vijf euro!

Column: Lieve biebmevrouw

Moppen•Jantjezegttegenzijnmoeder:

“De burgemeester was vandaag op school!” “En, had hij zijn ket-ting om?” “Nee, hij liep gewoon los!”

•Juf:“Jantje,jemoetjegezichtbeter wassen. Ik kan zo zien wat je vanochtend gegeten hebt.” Jantje: “Wat dan, juf?” Juf: “Brood met chocoladepasta.” Jantje: “Fout juf, dat was gisteren.”

•Jantjesolliciteertbijeenbe-drijf naar een baan. Hij vraagt hoeveel geld hij kan verdienen. Zijn toekomstige baas zegt: “Nu 750 gulden per maand , en later meer.” “Dan kom ik later wel terug”, antwoordt Jantje.

‘We dansen de samba, we dansen de samba....’ Bennie maakt er een leuk feestje van. Trek een lijn tussen de punten 1 tot en met 85. Welk woord verschijnt er dan?

Page 20: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 201520

Specialist in beweging

Fysiotherapie Sint AnnaMedisch Centrum Sint Anna

Sint Annastraat 1806525 GW NijmegenTel: 024 -3505892

www.fysiotherapiesintanna.nl

A.J. Mutgeert Fysio-Manuele TherapieSint Annastraat 1806525 GW Nijmegen

tel: 06-55161702www.fysiomutgeert.nl

Theunissen FysiotherapeutenGroenestraat 217 Y6531 HH Nijmegen

tel: 024-3550386www.theunissen-fysiotherapeuten.nl

Fysiotherapie De Go�ertDobbelmannweg 118

6531 Kl Nijmegentel: 024-3552268

www.fysiotherapiedego�ert.nl

In samenwerking metAvalon Fitcentre St. Hubertusstraat 2 6531 LB Nijmegen

tel: 024-6635173

Samenwerkende Fysiotherapeuten

MARKANTSteun bij grensmomenten

Ritueelbegeleiding bij: geboorte, huwelijk en uitvaart Rouwconsulent

Joke van Eck | www.markantinfo.nl | 024-3561040

Groenestraat 173 Tel. 024-6635543

Een cadeauwinkel voor mode- en woonaccessoires

40 jaar Hazannekamp jubileumkorting Bij inlevering van deze advertentie

40% korting op één artikel naar keuze **geldig tot 30-06-2015

WWij zijn een leerwerkbedrijf voor jongeren met een beperking

Je gerechten en hapjes maak ik in mijn keuken met liefde klaar en breng ik naar je toe. Maar ik kook ook graag bij je thuis of op een mooie locatie. Dan kunnen je gasten een blik in de potten en pannen werpen en de geuren opsnuiven. Groenten spelen de h o o f d r o l . I k k o o k v e e l v e g e t a r i s c h , m a a r o o k m e t biologisch vlees en duurzame vis. Inspiratie haal ik uit de keukens rond de Middellandse Zee en dichtbij huis. De smaak te pakken? Bel of mail me!

catering kleinschalig en persoonlijk

Groenestraat 156 06 - 15 50 25 42 [email protected] www.dekeukenvanton.nl

Vanaf 17 juni zijn ze weer Volop Verkrijgbaar

HollanDSe nieuwe Haring op ambacHtelijke wijze VerS ScHoongemaakt

en De HeerlijkSte warm gebakken ViS

ruizenDaal’S ViS al Dertig jaar een begrip in De SteenbokStraat

Page 21: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 21

“Ik begon midden in de crisis een eigen zaak. Iedereen verklaarde me voor gek, het gaat bij mij immers om een luxe product.” Femke Evertse (34) heeft het over haar schoonheidssalon aan de Gemsstraat. Zes jaar geleden trok ze in bij kapper Rootz. Een beslissing waar ze geen spijt van heeft. Veel mensen combineren een bezoek aan de kapper namelijk graag met een behan-deling van een schoonheidsspecialist.

Na tien jaar onder een baas te hebben gewerkt (bij SportsPalace Nijmegen, voorheen IXAT) begon ze in 2009 voor zichzelf met schoonheidssalon Fem. “Ik vind het erg fijn dat ik een persoonlijk vak als dit kan uitoefenen zoals ik dat wil. Ik sta achter alles wat ik doe en verkoop. Klanten voelen dat.” Dat blijkt wel. Al snel werkte Femke namelijk elke doordeweekse dag en avond. Dat bleek niet haalbaar in combinatie met vriend Bas en zoon Mike (7). Daarom nam ze Merel Schambergen aan. Zij werkt nu 16 uur per week voor Femke.

VisagisteVroeger wilde ze visagiste worden bij de televisie of het toneel. “Mijn decaan op de middelbare school vertelde me dat een op-leiding tot schoonheidsspecialiste hiervoor een goede basis zou zijn. Maar na mijn opleiding aan het Rijn-IJssel collega in Arnhem heb ik nooit meer iets anders willen doen. Dit vak is heel geva-rieerd en je kunt mensen helpen met hun huidproblemen. Dat geeft veel voldoening.”

In haar salon verkoopt Femke huidverzorgingsproducten van het Franse merk Maria Galland. “De producten zijn op maat van de verschillende huidtypen. Er is zelfs een lijn met goud en witte truf-fel. Super de luxe, maar toch heb ik er klanten voor.”

WimpersElk jaar bezoekt Femke schoonheidsbeurzen, de laatste was in Utrecht, in september. “Daar zag ik een product dat het in mijn

eigen salon ook goed doet; Revitalash. Het is een serum dat je op de bovenste wimperrand smeert zodat je wimpers langer en voller worden. Het werkt echt, mijn eigen wimpers waren vroeger ook niet zo lang, ik dank ze aan dit product.”

Voor mensen met acne, littekens in het gezicht of couperose (rode stervormige plekken of lijntjes op wangen, voorhoofd, neus of kin) heeft Femke een zogenaamd microdermabrasie apparaat. Bij een behandeling hiermee wordt het teveel aan dode huidcel-len (hoornlaag) dunner gemaakt of weggehaald. De huid wordt hierdoor gladder, steviger, raakt beter doorbloed en er ontstaan minder verstoppingen. De behandeling is pijnloos, maar kan beter niet in de zomer worden uitgevoerd.

Femke zou nog meer willen betekenen voor mensen met huid-problemen, bijvoorbeeld door een coagulatie-apparaat aan te schaffen. Hiermee kun je kleine onzuiverheden verwijderen zoals gesprongen aders, couperose en steelwratjes. Verder kun je bij Femke terecht voor permanente make-up (wenkbrauwen en eye-liner) en “gewone” gezichtsbehandelingen. Bij de laatste gebruikt ze alleen haar handen, geen apparaten.

AdviesHeeft Femke nog gratis advies voor onze vrouwelijke lezers? “Qua make-up zeg ik altijd; accentueer je ogen of je mond, niet allebei, want dan wordt het clownesk, vind ik. En maak je huid ’s avonds schoon! Anders werkt je nacht- en dagcrème, hoe duur ook, niet. Een doe het met milk en lotion, niet met een baby-oliedoekje.”

De salon is open van maandag tot en met zaterdag, vanaf 10:00 en elke doordeweekse avond tot 21:00. Duo behandelingen zijn mogelijk. Voor meer informatie: www.schoonheidssalonfem.nl, 06-19456163. Behandelingen zijn uitsluitend op afspraak.

Elvi van Wijk-Jansen

Schoonheidsspecialiste Femke Evertse:

“Accentueer je ogen of je mond, niet allebei.”

Page 22: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 201522

De Splendorfabriek; creatieve broedplaats aan de St. Annastraat

In 2012 ontstond het idee om de voormalige Splendor gloeilampenfabriek nieuw leven in te blazen. Het plan werd met veel enthousiasme ontvangen en het pand werd volledig gerenoveerd. Er zijn toen onder andere werkruimtes van gemiddeld 70 vierkant meter gecre-eerd. Ze worden verhuurd aan creatieve ZZP-ers en MKB-ers. Zaterdag 30 mei was er een open dag.

Met zo’n 75 bedrijfjes is het pand aan de Sint Annastraat bijna helemaal verhuurd. “Op dit moment zijn er twee ruimtes vrij”, vertelt mede-eigenaar Marcel Vermeer. Met vier anderen kocht hij in 2006 de voormalige fabriek. Sindsdien hebben kunste-naars, houtbewerkers, fietskoeriers, communicatieadviseurs, interieurbouwers, grafisch ontwerpers en bijvoorbeeld fotogra-ven er hun intrek genomen. “Het is als het ware een creatieve broedplaats”, zegt Jos Joore, ook eigenaar van de fabriek.

Na een zeer succesvolle open dag vorig jaar, opende de fabriek 30 mei opnieuw haar deuren. “We zijn erg trots op de manier waarop we invulling hebben gegeven aan de fabriek en haar prachtige, industriële ruimte”, aldus Joore. Tijdens de open dag waren er hapjes en drankjes, verschillende workshops, expo-sities, activiteiten voor kinderen en muzikale optredens. De Hazannekamp redactie was onder de indruk van het pand en de creativiteit van de ondernemers. We deden er het idee op van een reeks over de kunstenaars in het verspreidingsgebied van ons blad. Wordt hopelijk vervolgd!

SchitteringIn 1919 werd de N.V. Gloeilampenfabriek Nijmegen opgericht. De productie vond plaats in een kleine fabriek aan de Van Gent-straat. Omdat de merknaam, ‘splendor’ is latijn voor ‘schittering’, goed ingeburgerd raakte besloot men de fabrieksnaam in 1926 te wijzigen in NV Splendor Gloeilampenfabrieken.

In 1928 werd een nieuwe fabriek aan de Sint Annastraat ge-opend. Het bakstenen hoofdkantoor, ontworpen door architect C. van Pothoven, is geclassificeerd als gemeentelijk monument. In dit gebouw hebben enkele glas-in-loodramen gezeten, gemaakt door Heinz van Teeseling. De Vereniging Splendor Historie en de huidige eigenaren van het gebouw hebben deze ramen in 2009 teruggeplaatst. ‘s Avonds worden ze van bin-nenuit verlicht.

Garageloods voor evenementenVanwege de toenemende vraag naar verhuurmogelijkheden van de garageloods is deze ruimte gebruiksklaar gemaakt voor evenementen. De industriële ruimte is o.a. geschikt voor lezingen, workshops, modeshows en kunstexposities. Meer informatie hierover vindt u op www.splendorfabriek.nl/events. Contactinformatie: [email protected] en 06 16526526.

Elvi van Wijk-Jansen

Page 23: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 23

De Splendorfabriek; creatieve broedplaats aan de St. AnnastraatFoto: Lieke Romeijn Foto’s: BYRON Reclamebureau

Page 24: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 201524

Toko Pietje Blanda: een lekkere bedoening!Koken kon je altijd al overlaten aan Pieter de Jong en Editha Gerdingh, wonend aan de Hindestraat. Tijdens hun studententijd kochten ze vaak de ‘Tip’ of ‘Wining & Dining’ om flink uit te experimenteren, en ze hadden de eettafel altijd vol vrienden.

Maar dat was nog weinig Aziatisch. Dat veranderde toen een vriend zijn ware liefde in Jakarta leerde kennen en haar meenam naar Nederland. Ook raakten ze be-vriend met een Indonesische jongen die nog bij zijn moeder woonde, wat ze gezien haar kook-kunsten goed begrepen. Al pratend over eten, bleek bovendien dat enkele van hun vrienden en collega’s ook verre, Indische roots hadden. En als je dan al van koken houdt, dan ga je recepten uitwis-selen en bij elkaar eten. De Aziatische keuken werd al snel favoriet en niet alleen bij hen. Al jaren zetten zij thuis met verjaardagen en feesten de tafel vol met Indische happen. Iedereen rekent er ook op inmiddels. Food sharing ten top.Op woensdagmiddag helpt Editha een vriend, Jean-Pierre Vinc-ken, in zijn Glocal Foodshop aan de Daalseweg, een delicates-senzaak waar je ook lekker kunt lunchen en koffie kunt drinken.

Om 18:00 gaat de winkel dicht en in de avonden verhuurt Jean-Pierre zijn ruimte zo nu en dan aan mensen die

er willen koken voor anderen in restaurantvorm. “Dat gaan we ook een keer doen”, zei Editha tegen

Pieter. “Gewoon voor de lol en de ervaring.” Na de eerste avond kregen ze van alle kanten berich-ten van mensen die niet geweest waren, dat ze er de volgende keer wel heel graag bij zouden willen zijn. Een reden om een volgende datum

te prikken. Die nieuwe datum zat binnen 24 uur al helemaal vol. Editha: “Het is hard werken, maar je

krijgt er zoveel energie van.”

Op dinsdagen kun je nu ook eten bestellen en afhalen via hun Toko Pietje Blanda. Als je thuis iets te vieren hebt en mensen rond de tafel wilt of als je een bijzonder hapje wilt presenteren, Pieter en

Editha bedenken graag wat voor je aan de hand van je wensen. Het wordt met liefde en plezier voor je

gemaakt. Ze doen wat ze leuk vinden en zolang deze een beetje uit de hand gelopen hobby te combineren valt met hun gezin en werk, blijven zij nog lang koken voor gezellige mensen. Want, vinden zij, niets is leuker dan mensen te zien genieten van vers bereid eten en goed gezelschap. Meer informatie: www.tokopietjeblanda.nl.

Elvi van Wijk-Jansen

Heb je een idee om je buurt te verbeteren, echter kom je er zelf niet uit hoe dit te realiseren? Kijk dan of Stads lab Nijmegen je kan helpen. Zij zetten zich namelijk in voor actieve bewoners om samen van Nijmegen een nog fijnere woonplaats te maken.

Er is in Nijmegen enorm veel activiteit op het gebied van ste-delijke ontwikkeling. Grootschalige voorbeelden hiervan zijn de aanleg van de nevengeul bij de Waal en de ontwikkeling van het Waalfront. Ook op kleinere schaal wordt er op diverse plaatsen in de stad gewerkt aan allerlei ruimtelijke projecten. Regelmatig zijn dit ook initiatieven vanuit bewoners zelf. Er zijn echter ook bewoners die wel een idee hebben, maar het lastig vinden hier concreet mee aan de slag te gaan.

Stadslab Nijmegen gaat graag met dit soort initiatieven in gesprek om te kijken of zij wellicht haar netwerk, kennis en kunde kan inzetten om het initiatief verder te helpen. De bewoners blijven hierbij de trekker, Stadslab Nijmegen ondersteunt.

Heb jij een idee om je wijk, buurt of straat mooier te maken, maar vindt je het lastig deze te realiseren? Neem dan contact op met Stadslab Nijmegen middels het invullen van het web-formulier op www.stadslabnijmegen.nl

Verbeter je buurt samen met Stadslab Nijmegen

Page 25: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 25

Toko Pietje Blanda: een lekkere bedoening!

We blijven nog even in de Nimrodstraat, waar tot eind 1956 de familie Niemantsverdriet woonde op nummer 115. Naar aanleiding van mijn herinneringen in de vo-rige aflevering kreeg ik een reactie van Jenny Mulderij, nu Rode Kruislaan, destijds Hertstraat. Zij was bevriend met mijn zus Nelleke, haar broer Joop met mijn broer Gertjan. De foto’s brachten weer van alles bij haar naar boven.

Voorheen lag het grasveldje middenin en was het ovaalvormig, met aan twee kanten straat, zo herinneren zich de zussen Ans en Toos van de familie Bosch. Het gezin Bosch kwam daar in 1946 wonen, aan de even, dus de ‘niet-graskant’. Je kon er lekker spelen want er stond toen nog geen auto en er was geen doorgaand verkeer. Sinds 1975 zijn de televisieanten-nes van de daken verdwenen. Verder lijkt er niet veel veranderd in de straat.

Wist mijn moeder veel…Van het gezin Bosch is Ans de oudste van de uiteindelijk zeven kinderen. Toos is de middelste. Vier zussen wonen nog steeds in de Hazenkamp: Ans, Ria, Toos en Bep. Toen ze vanuit Brabant hier kwamen, moest er een school voor de kinderen worden gevonden. Toos vertelt hoe dat ging: “Je had aan de Dobbelmannweg de voorste school en de achter-ste school. En de kleuterschool, die was ook van de nonnen. Dat gebouw staat er nu nog, het Instituut Johanna de Lestonnac, en er zitten kunstenaars in. Het hoofd van de achterste school, rechts van de kleuterschool, was zuster Clara en daar zat alleen maar Willemskwartier. De voorste school, links van de kleuterschool, het dichtst bij de kerk, was van zuster Catharina en daar zat de hele Hazenkamp. Dat was een duidelijk verschil. Mijn moeder had

zes kinderen en die moesten naar school. Wij kwamen uit Berli-cum en mijn moeder was nooit verder geweest dan Den Bosch. Dus die ging hier de eerste de beste school binnen en zuster Clara vond het geweldig dat wij bij haar op school kwamen. Wist mijn moeder veel... Maar wij waren zo’n beetje de enige uit de Hazenkamp.”

Zon en zee“Wij konden heel aardig meekomen op school en wij moesten vaak voor de klas komen en woorden als zon en zee uitspreken.

In het Willemskwartier spraken ze plat Nijmeegs, dus dat konden ze vaak niet. Dat voorzeggen begon al in de eerste klas, maar ik vond het niet leuk om zo in de aandacht te komen. Ik kon het met zuster Clara best wel vinden. Wij waren niet vervelend, hadden geen grote mond en zij waren ook wel gek met ons. Maar achteraf hoor je dan dat wij werden voorgetrokken. Ik heb dat niet zo

ervaren, maar wij werden altijd als voor-beeld genomen. In de vierde klas gingen we naar de ulo, kwamen wij voorin in de klas te zitten en kregen we ook Franse les.”

Zijn er meer wijkbewoners met herinneringen aan de meisjes-school Johanna de Lestonnac?

Luutje Niemantsverdriet

Heeft u ook herinneringen of verhalen die u wilt (laten) vastleggen? Kijk voor informatie en meer verhalen over de Hazenkamp op www.luutjeniemantsverdriet.nl

Het Verleden in Verhalen De voorste school en de achterste school

Foto

’s: Fo

toco

llect

ie R

egio

naal

Arc

hief

Nijm

egen

Page 26: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 201526

St. Jacobslaan 21, Nijmegen 024 350 30 36

[email protected]

KOM LANGS VOOR EEN STOER BOEKET OF GEINIGE PLANT VOOR VADERDAG

NU OOK STANDAARD VELDBOEKETTEN TE KOOP

PIOENEN, VELDBLOEMEN en PERK-, KUIP- en VASTE planten voor de tuin

ons assortiment LOSSE bloemen is enorm vergroot

BLOEMBINDERIJ IN DE ROOSBloemenspeciaalzaak

volop keuze uit seizoensbloemen zoals

Bel voor een gratis waardebepaling

Dé specialist in uw regio voor:- verkoop

- aankoop

- taxaties

Hatertseweg 126 - 6533 AS Nijmegenwww.robdisbergen.nl - [email protected] 024 - 356 62 63

De makelaar bij u in de buurt

feliciteert ‘De Hazannekamp’ met

het 40-jarig jubileum!

Page 27: nr.5, juni 2015

hazannekamp - juni 2015 27

De prijs van een gewone hakker is 5,- euro, een commerciele hakker (kleine bedrijven of zelfstandigen; max. 200 tekens incl. spaties) kost 15 euro. "Hakkers" kunnen (schriftelijk) worden ingeleverd in een gesloten e nvelop (waarbij het verschuldigde bedrag is ingesloten; met naam, adres of e-mailadres) op Vossenlaan 101. Na ontvangst van de betaling wordt tot plaatsing overgegaan. Zie voor de deadline pagina 2.

Hakkers

GARAGEBOXEN te huur, aan de Groenestr. Vossenlaan/Oude Molenweg, Hatertseweg / S. de Bruïneweg (ter hoogte Zebrastr.), Bankastr. en Malvert. Ook motorstalling aan de Hatertseweg: Voor informatie mail naar: [email protected]

Gediplomeerd coupeuse “Samira” biedt zich aan voor kleding (ver)maken,reparatie,gordijnen. Voor 65+ kom ik aan huis. Watertorstraat 24, 6533 PV Nijmegen, telefoon: 024-355 64 00, e-mail: [email protected]

HULP AAN HUIS voor PC, laptop, Wifi, netwerk, TV, antivirus, backup, tablet en smartphone € 22,- per uur. € 5,00 voorrijd-kosten. Particulier en zakelijk. Reparatie iPhone. www.maxco.nl E-mail: [email protected]

Nu ook een openlucht piano aan de St. Jacobslaan‘Buiten spelen’ plaatst piano’s op publieke plekken, zoals de stations van Nij-megen, Groningen en Leeuwarden. In het kader van ‘Openluchtpiano’s 2015’ worden ze bovendien getransformeerd tot kunstwerken. Een van die piano’s staat t/m 15 juni aan de St. Jacobslaan, vlakbij de Jumbo. Initiatiefnemer is muzikant Rhea Elise: “Dankzij kunstenaars en knutselaars ondergaan de piano’s een metamorfose. Als de piano’s eenmaal in de open lucht staan mogen alle passanten spelen en luisteren.” Volgens Rhea duiken in allerlei landen steeds meer piano’s in openbare gelegenheden en de open lucht op. “Dit leidt tot onverwachte momenten van muziek, ontmoetingen, gezelschap en kunst. Het geeft mensen de kans om op een laagdrempelige manier hun creativiteit te delen, elkaar te ontmoeten en te genieten van het moment waar je normali-ter onbewust de plek en elkaar zou passeren.”

Elvi van Wijk-Jansen

Page 28: nr.5, juni 2015

Klopper & Kramer is de vertrouwde naam in

uitvaartzorg in Nijmegen en omgeving en staat

garant voor persoonlijke dienstverlening op het

hoogste niveau. Met grote zorgvuldigheid en

toewijding zijn wij betrokken bij iedere uitvaart

die wij begeleiden en nemen daar graag alle

tijd voor.

In ons eigen kleinschalige rouwcentrum Oud-

Mariënboom aan de Groesbeekseweg bieden

wij de mogelijkheid om in een stijlvolle,

informele omgeving in alle rust en beslotenheid

afscheid te nemen.

De vertrouwde naamin uitvaartzorg

Groesbeekseweg 424 | Nijmegen | www.kk.nl (024) 323 44 44

hazannekamp - juni 201528

APOTHEEK ST. ANNA

St. Annastraat 178

6525 GW Nijmegen

telefoon (024) 355 63 00

www.apotheekstanna.nl

openingstijden: maandag t/m vrijdag

van 8.30 uur tot 12.30 uur en van

13.30 uur tot 17.30 uur

Gratis bezorgen

WIJ WENSEN U FIJNE FEESTDAGEN EN EEN GEZOND 2010!

EMMA APOTHEEK

Groenestraat 209a

6531 HG Nijmegen

telefoon (024) 355 70 06

www.emma-apotheek.nl

openingstijden: maandag t/m vrijdag

van 8.30 tot 17.30 uur

Gratis bezorgen

Onze apotheken zijn sinds 2008 ISO 9001 HKZ gecertificeerd.