Spelinzicht nr 14 - juni 2012

24
SPELLENNIEUWS VOOR IEDEREEN | JUNI 2012 14 | WWW.SPELINZICHT.EU BE • NL : e 3,00 WAT NEEM JIJ MEE OP VAKANTIE? Reisspellen • LEGO City Alarm • Spellenspektakel The Island • Jamaica • Reiner Knizia • Panic Station

description

Wat neem jij mee op vakantie?

Transcript of Spelinzicht nr 14 - juni 2012

Page 1: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

S p e l l e n n i e u w S v o o r i e d e r e e n | J u n i 2012 • 14 | w w w.s p e l i n z i c h t.e uBE • NL : e 3,00

Wat neem jij mee op vakantie?Reisspellen • LEGO City Alarm • SpellenspektakelThe Island • Jamaica • Reiner Knizia • Panic Station

Page 2: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

SpellenfeStijn 2012!Vier supertoffe spellendagen op 8, 9, 15 en 16 september

Kom naar het Spellenfestijn op Accenta, de Gentse jaarbeurs. Speel er vier dagen lang met onze partners én de Gentse spellenclubs de leukste spellen. En liggen er spellen in je kast die je nooit speelde? Neem ze mee, we leggen ze uit en spelen ze samen met jou, je vrienden en familie.

Noteer de data in je agenda en schrijf je in op onze nieuwsbrief via onze website www.spelinzicht.eu.Binnenkort krijg je meer informatie. Tot op het Spellenfestijn?!

Spel in Zicht en Speelwijzer presenteren …

In samenwerking met Accenta, de Gentse spellenclubs en onze partners …

Wat? Superleuk spellendorp met vele gezelschapsspellen

Voor wie? Voor iedereen!

Waar? Flanders Expo, Gent

Wanneer? 2 weekends lang: 8-9 en 15-16 september

Page 3: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 3 | What’s in the game?

Beste spellenvrienden,

Ramp o ramp! het eens zo fiere nederlandse elftal ging op het eK af als een gieter. en de Belgen deden zelfs niet mee. wat moeten we nu met die liters oranjeverf, toeters en duivelshoornen? en belangrij-ker … hoe vervangen we de spannende avonden voor de buis?

Makkelijk zat. we spelen een spel van-avond! (welk antwoord had je nu verwacht van makers van een spellenblad :-). Er is deze zomer opnieuw heel wat plezier te beleven op een regenachtige of voetbal-loze avond.

panic station drijft je naar spannende paranoia. Jamaica, the island, indigo en city Alarm stuwen leuke middagen met de familie naar een absoluut hoogtepunt. en ga je op reis? snuister dan zeker eens door het gamma makkelijk mee te nemen spellenklassiekers.

Verder vroegen we de pieren uit de neus van Reiner Knizia, geven we je info over in-formatieve spelen, kondigen we een spet-terende editie aan van het spellenspektakel (opnieuw in Eindhoven!) en nemen we in ‘historie Verdorie’ de riddertijd onder de loep. Klaar? Aaanvallleeuuuuuh!

sarah

S p e l l e n n i e u w S v o o r i e d e r e e nMagazine 14

What’s in the game?

FAmILIEBORDSPellen06 • The Island

07 • LEGO City Alarm

10 • Hasbro reisspellen

18 • Indigo

20 • Jamaica

STRATEGISChE BORDSPELLEn14 • Panic Station

overSpel04 • Spellennieuws!

08 • Historie verdorie, deel II

12 • Centrum Informatieve spelen

14 • Spellentest: Panic Station

16 • Reiner Knizia

19 • Spellenspektakel

21 • Nederlandse Spellenprijs 2012

Op pagina 22 lees je hoe onze redactie

de besproken spellen beoordeelt.

14

7

16

20

Er is deze zomer heel wat plezier

te beleven op een regenachtige of

voetballoze avond

Page 4: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 4 | Spellennieuws

Nieuwe releases, evenementen, spelverkiezingen en zoveel meer. In deze rubriek houden we jullie op de hoogte van de spel-

lennieuwtjes. Hier krijg je een pittige preview van wat je de komende maanden zoal mag verwachten.

SpellennieuwS Wat beweegt er in spellenland?

VERS VAn DE SPELLEnPERS

TITAnEn

The Wild Wild Wester waait een nieuwe wind door het wilde westen, want het kaartspel ‘Revolver’ (white Goblin Games) krijgt er enkele uitbreidingen bij. hindernissen, andere nieuwe kaarten en de mogelijkheid om zelf je deck samen te stellen: het klinkt als een mooi western deun-tje in de oren voor de lucky lukes onder ons. in ‘Revolver’ heeft één speler net de bank van Repentance springs overvallen en kruipt de

andere speler in de huid van ned McReady die de klopjacht op de bandiet en zijn manschappen opent. Another one bites the dust …

hang eens de aap uitApenjungle, het eerste spel van de sMARt & Fun spellenlijn van the Game Master, ligt in de winkels. spelers wanen zich in de jungle waar negen vrolijke aapjes rondslingeren tussen de lianen, op zoek naar lekker eten. Ondertussen dagen ze jouw ge-heugen uit. enkel wie een olifan-tengeheugen heeft, staat niet voor aap.

KLEIn mAAR DAPPER

Als beginnend spelauteur is het vaak moeilijk om je spel te pro-moten en verdelen. enkele auteurs uit de Benelux waagden toch de stap. Dit zijn hun creaties …

Veils of Verdandi een fantasy-boardgame waarin 1 tot 3 spelers zich wagen aan een heroïsche queeste. het spel leunt sterk aan bij de sfeer en werk-wijze van role playing games. spelers moeten prins ture redden van het gevaar en de mysteries van het donkere woud ontrafelen. een spel vol magische plaatsen, volle manen en gemene monsters zoals vampiers en weerwolven. Voor liefhebbers.

Q&Awat lijkt je leuk om een keer met degene die rechts van je zit te doen? Of, stel je wint één miljoen. wat verander je aan je werk en je leven? het Q&A! chat game is een compact en eenvoudig

communicatie- en kennisma-kingsspel. Boeiend om te spe-len met mensen die je net hebt ontmoet. Maar ook grappig, verrassend én boeiend met mensen die je al goed kent of … denkt te kennen. Via dit unieke communicatiespel leer je elkaar (en jezelf ) spelender-wijs beter kennen.

Page 5: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 5 | Spellennieuws

Advertentie

Spel in Zicht en Speelwijzer presenteren …in samenwerking met accenta,

de Gentse spellenclubs en onze partners …

SpellenfeStijn 2012!Vier supertoffe spellendagen op 8, 9, 15 en 16 september

Kom naar het spellenfestijn op accenta, de Gentse jaarbeurs. speel er vier dagen lang met onze partners én de Gentse spel-lenclubs de leukste spellen. noteer de data in je agenda en schrijf je in op onze nieuwsbrief via onze website www.spelinzicht.eu. Binnenkort krijg je meer nieuws. tot op het spellenfestijn?!

AGEnDASpellen aan Zee2 september 2012Den Haag (NL)www.spellenaanzee.nl

Spellenfestijn 20128, 9, 15 en 16 september 2012Accenta, Jaarbeurs Gentmeer info volgt

noorderspel29 september Groningen (NL)www.noorderspel.nl

OnTWERPWEDSTRIJD: JunIOR SPELAuTEuRwhite Goblin Games, het spellenspektakel en Roll the Dice organi-seren een unieke spellen ontwerpwedstrijd voor alle basisscholen in noord-Brabant. Met een lesbrief riepen ze kinderen op om in groepjes aan de slag te gaan en een bordspel te bedenken. Op zondag 28 oktober wordt op het spellenspektakel in eindhoven de winnaar bekend gemaakt.

wedStrijd

‘SPEL In ZIChT’ VERWEnT‘spel in zicht’ verwent jouw organisatie of vereniging met een gratis spellenpakket! Organisaties die spellen in de kijker zet-ten in hun publicaties of activiteiten, wil-

len we ondersteunen met raad en daad. contacteer ons via [email protected]

en vertel ons over jouw initiatief, magazine, nieuwsbrief, ledenblad. we geven je graag spel-

leninformatie én misschien zelfs gratis spellen.

Doe samen met je vrienden en familie mee aan onze superwedstrijd! Surf naar www.spelinzicht.eu en waag je kans.

GRATIS

SPELLEN

Page 6: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 6 | Familiebordspel

Help je tegenspelers naar de haaien

De zon verdwijnt achter de aswolken van een uitbarstende vulkaan. Enkel de gloed van lava verlicht de kolkende golven. Een paar avonturiers ontvluchten in een gam-mele sloep het eiland dat weldra door de oceaan wordt opgeslorpt. Doodsangst staat te lezen in hun ogen. Enkele haaien draaien in steeds kleinere cirkels rondom hen. Ze hebben bloed geroken en wachten op hun kans. En dan beseffen de vluchtelingen niet eens dat ze – onder water – door priemende ogen worden gadegeslagen. Het mag een wonder heten als ze dit overleven …

The Island

‘Spel in Zicht’ beoordelingNoem ‘The Island’ gerust een verhalend fa-miliespel. De gebeurtenissen ontwikkelen zich bijna stripsgewijs op het spelbord. De emoties van de spelfiguren beleef je mee: samen met de avonturiers hou je even je adem in als een tegel wordt omgedraaid.

‘Toch geen draaikolk?’

Natuurlijk speelt geluk (of in dit geval het noodlot) een grote rol, maar net dat zorgt ervoor dat een verschil in leeftijd en spe-lervaring niet te zwaar doorweegt op het spelverloop. Het biedt tegelijk ruim vol-doende tactische kansen om de situatie zo goed mogelijk naar je hand te zetten. Ik hou dit spel alvast binnen handbereik.

Nu is het aan jou om je tien avonturierspion-nen een zo goed mogelijke uitgangspositie te geven.

Op leven en doodDaarna breekt de hel los. Eerst mag je nog met drie bewegingen proberen jouw pion-nen naar betere oorden te brengen. Dan draai je een terreintegel om en laat je zo een stukje eiland zinken. Sommige tegels voer je onmiddellijk uit: haaien en walvissen vallen aan, een wervelwind veegt alles van de kaart, … In het beste geval blijkt er een bootje klaar te liggen.

Andere tegels hou je bij tot ze in een vol-gende beurt van pas komen: om een gevaar af te weren of om je tegenspelers naar de dieperik te helpen. Met een worp met de dierendobbelsteen rond je jouw beurt af: hiermee mag je een vijandig zeedier in jouw voordeel verplaatsen.

Hoeveel van je avonturiers breng jij in vei-ligheid, vooraleer de vulkaantegel wordt omgedraaid die een einde maakt aan het spel?

Een oud verhaal …‘Atlantis’ is het eerste wat me te binnen schiet als ik dit spel in handen krijg. Die klassieker tikte ik jaren geleden ergens op de kop; maar het spel verzeilde inmiddels in een verloren hoekje van de spellenkast. De wortels van ‘The Island’ liggen inderdaad bij dat oude Atlantis (1986), maar het spel werd grondig gemoderniseerd.

Het sobere maar heldere spelbord sleept je onmiddellijk binnen in het verhaal. Alles wat er te gebeuren staat, speelt zich voor je ogen af. Het eiland krijgt zijn toevallige gestalte met 40 zeshoekige tegels. De platte strandtegels worden straks als eerste over-spoeld, daarna de wat dikkere bostegels en uiteindelijk de hoogste gebergtetegels. Aan de onderkant van die terreintegels schuilen voorlopig nog onbekende gebeurtenissen.

Hoeveel van je avonturiers breng jij in veiligheid,

vooraleer de vulkaantegel wordt omgedraaid?

Avontuur

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Julian Courtland-Smith

Uitgever: Asmodee Benelux

45 minuten

vanaf 8 jaar

2-4spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 7: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 7 | Familiebordspel

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Lorum Dolorum

Uitgever: Lorum Dolorum

X-X minuten

vanaf X jaar

X-X spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

2

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): -

Uitgever: LEGO

10 - 20 minuten

vanaf 6 jaar

2- 4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

zes. Neem je, bijvoorbeeld, een vier, dan mag je één van jouw speelfiguren (één van de politieagenten of één van de boeven) dat aantal vakjes verplaatsen. Op het zevende steentje staat een treinsymbool. Hiermee mag je één van jouw speelfiguren naar een willekeurig station verzetten. Elk getrokken steentje, wordt nadien aan de kant gelegd. Zijn alle steentjes gebruikt? Dan worden ze omgedraaid en opnieuw geschud. Tip: wie de reeds omgedraai-de steentjes goed onthoudt, heeft een mooi voordeel in het spel.

Een boef die zijn beurt ein-digt op een veld dat precies aan de deur van een gebouw grenst, mag geld stelen. Een dobbelsteen bepaalt de buit van de boef. Een politieagent die eindigt op een veld waar een boef staat, slaat deze onmid-dellijk in de boeien. Deze wordt voor de rest van het spel naar de gevangenis gestuurd. Of tot een medeboef hem helpt ontsnappen, als je die extra spelregel toevoegt (er zijn meerdere variaties op de spelregels).

De geduchte boeven winnen als ze 10 geld-stapels kunnen stelen voordat hun hele bende wordt opgerold door de politie. De gedreven politie wint als ze de voltallige boevenbende de gevangenis indraait vóór de boevenbuit verzameld werd.

Spannende achtervolgingenSta jij aan de kant van de politie of van de boeven? De politie zet de achtervolging in, en de boeven proberen zo veel en zo vlug mogelijk al het geld van de stad te stelen. Ben je met meer dan twee spelers? Dat kan. Dan speel je in teams.

Het spel start je met het bouwen van een mini stad in LEGO. Met pizzeria, postkan-toor, vuurtoren, bank, … Tussen de gebou-wen door lopen smalle, kronkelige straatjes waar vier boeven op de hielen worden ge-zeten door twee stoere politieagenten. En op enkele strategische plaatsen bevinden zich treinstations waar beide partijen handig gebruik van kunnen maken. Eens gebouwd, past deze stad trouwens perfect in de spel-doos. Lekker handig.

Word je rijk of beland je in de gevangenis?Politie en boeven verplaatsen zich door de stad via zeven verplaatsingssteentjes. Telkens trekt een speler blind één steentje. Zes steentjes zijn genummerd van één tot

LEGO City AlarmPolitie & boef spelen in een echte LEGO ministad!

Een bende boeven maakt de straten van LEGO City onveilig. Talrijke manschappen worden door de lokale politie ingezet om de buurt weer boevenvrij te maken. Zelfs de politiehelikopter komt eraan te pas. Maar de bendeleden zijn perfect op elkaar inge-speeld en heel moeilijk bij de kraag te vatten. Een spannend kat- en muisspel tussen de goeden en de slechteriken. Wie zal uiteindelijk aan het langste eind trekken?

‘Spel in Zicht’ beoordelingCity Alarm van LEGO Games is supereen-voudig te leren en te spelen. Het is kort, hevig en meeslepend want je waant je al vlug in een loeiende achtervolgingsscene. Een goede communicatie tussen de politiemannen on-derling en een perfecte samenwerking met de helikopterpiloot zijn noodzakelijk om de arrestaties tot een goed einde te brengen.

De boeven van hun kant moeten af en toe hun eigen vrijheid op het spel

zetten en gevaarlijke risico’s nemen om de buit bijeen te krijgen. Hoe meer je het speelt, hoe bedrevener de teams worden. En uiteraard

kan je ook eens van rol wisselen.

Zoals bij elk LEGO spel vind je ook hier een aantal extra spelregels in de speluitleg. Ze maken het spel nog leuker en spannender. En dat nodigt dan weer uit om zelf ook een paar extra regels te bedenken en uit te testen.

LEGO City Alarm is kort, hevig en meeslepend want je waant je al vlug in een

loeiende achtervolgingsscene

Page 8: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Historie verdorie!

Kasteel als uitvalsbasisEen aanval? Vlucht naar het kasteel, hét te-ken van macht. Meebouwen aan dat mees-terwerk is trouwens de perfecte manier om in de gratie van de kasteelheer te komen. Dit doen we in ‘Caylus’ en in ‘Camelot Jr.’, één van de leukste denkspelletjes uit de reeks van SmartGames. Op basis van een opdrachtenboekje, bouw je het kasteel zo-dat je de ridder en de prinses samenbrengt. Klaar voor een sprookjeshuwelijk.

Meebouwen aan een kasteel? Niks van. Ik bouw er één voor mijzelf! Dit is alvast de bedoeling in het tactisch spel ‘Torres’ (Rio Grande Games), een aanrader voor liefheb-bers van een stevig bordspel.

Leve de stadEn moeten we ‘Carcassonne’ (999 Games) nog voorstellen? Wellicht niet, maar we

Wapenuitrusting oké?Van levensbelang voor elke ridder is zijn wa-penuitrusting: maliënkolder, schild, zwaard en helm. In de ‘Heroica’-spellenreeks (LEGO) verzamel je de nodige wapenuitrusting en trek je er samen met je medespelers op uit om monsters te verslaan en schatten te ver-overen. Je kan de ‘Heroica’-spellen afzon-derlijk spelen of ze combineren tot één groot spel. Maar hoe je het ook speelt, laat vooral je fantasie de vrije loop! (SIZ nr. 11)

Ook in het populaire kaartspel ‘Dominion’

(999 Games) is een goede uitrusting essen-tieel voor je op zoek gaat naar de kaarten die het meeste punten opleveren. Een beetje moeilijk in het begin. Maar eenmaal je de regels onder de knie hebt, is het een schot in de roos!

Deel II: De Riddertijd

Spring op je paard en rij mee naar de tijd van kastelen, jonkvrouwen en schildknapen. Een romantische periode, waarin galante ridders geknield om de hand van de oog-verblindende prinses vragen, terwijl troubadours en minstrelen op luit en fluit voor de soundtrack zorgen. Romantisch? Galant? Dat had je gedacht! Want bovenal werden ridders gepest door de pest. En moesten ze afrekenen met achterbakse aanvallen, plunderingen en brandstichting, bloedhete en loodzware harnassen en ongewenste amputaties.

In een vierdelige reeks galopperen we doorheen onze rijke geschiedenis.

Onderweg houden we halt bij een aantal periodes die een grote inspiratiebron blijken voor de hedendaagse spellenauteurs.

Van levensbelang voor elke ridder is

zijn wapenuitrusting: maliënkolder, schild,

zwaard en helm.

Dominion King Arthur Camelot Jr.

doen het toch. In dit po-pulaire legspel legt ie-dere speler om beurten een blind getrokken te-gel aan reeds gebouwde tegels. Door jouw stad zo groot mogelijk te bouwen en ze te voorzien van mooie we-gen, word jij de machtigste speler van deze Franse stad.

Ook in ‘De Ontembare Stad’ (The Game Master) moeten jij en je ridders jouw stad zoveel mogelijk uitbreiden door zoveel mogelijk bouwwerken te verwezenlijken. Natuurlijk gaat dit niet vanzelf, want heel wat rampen en gebeurtenissen maken je het leven zuur.

Dokter in de zaal?In de meeste huizen en kastelen was het koud en donker. Men ging bijna nooit in bad, persoonlijke hygiëne was nog niet in. Ratten aten vaak al het eten op en veroor-zaakten de pest. In ‘Rattus’ (White Goblin Games) kan je al deze gezelligheid herbe-leven: ratten verspreiden er razendsnel de pest en voor je het weet heb je het ook zitten. Leuk vooruitzicht.

8 | Overspel

Page 9: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): William Attia

Uitgever: Ystari Games

100-120minuten

vanaf 12 jaar

2-5 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

CaylusIn dit tactisch bordspel zijn de spelers bouwmeesters die meewerken aan de op-richting van het kasteel en de stad Caylus. Gedurende verschillende ronden, zet je jouw arbeiders aan het werk om grondstof-fen en punten te verzamelen. Wie het meeste prestige vergaart, wint. De speluitleg is nog-al overweldigend in het begin. Maar wie door die (zure) appel heeft gebeten, ontdekt een kanjer van een spel. Een nachtmerrie voor de gelegenheidsspeler, een droom voor de veelspeler. Wij zijn alvast fan.

Shadows over CamelotIn dit fantastisch mooi uitgevoerde coöpe-ratieve bordspel word je één van de ridders van de Ronde Tafel. Samen met de andere ridders neem je het in verschillende quees-ten op tegen de ‘duistere zijde’. Onderweg krijg je hulp van witte kaarten, maar word je tegengewerkt door zwarte kaarten. Bovendien kan de burcht aangevallen wor-den door belegeringswerktuigen. En om het nog moeilijker te maken is één van je medespelers een vuile verrader! Alleen door goed samen te werken, kan je overwinnen.

Ten aanval!Maar hoe je het ook draait of keert, voor een ridder staat of valt alles met macht en aanzien. En hoe kan je dat beter bereiken dan door ten strijde te trekken? ‘Raubritter’

(Queen Games) is een legspel waarbij elke speler er met zijn ridders opuit trekt om zoveel mogelijk steden, dorpen en burch-ten onder de voet te lopen. En ook in ’Leeuwenhart’ (999 Games) trek je ten aan-val met jouw ridders om zoveel mogelijk roem te vergaren.

Een absolute speltopper is ‘El Grande’ (999 Games). In dit tactische bordspel stuur je jouw caballero’s (Spaanse ridders) op pad om in zoveel mogelijk Spaanse regio’s iets in de pap te brokken te hebben. El Grande is een prachtig spel, dat zijn naam niet ge-stolen heeft!

hollywoodsterren uit die tijdNatuurlijk ken je koning Arthur. Over de historische echtheid is er heel wat ondui-delijkheid, maar hij en zijn ridders zijn een onuitputtelijke bron voor verhalen, boeken, films en – hoe kan het ook anders – gezel-schapsspellen. ‘Shadows over Camelot’ (Days of Wonder) is een coöperatieve top-per, en ook het leuke bordspel ‘King Arthur’

(Ravensburger) doet ons de glamoureuze verhalen van Lancelot, Guinevere, Merlijn de Tovenaar en zelfs het zwaard Excalibur (her)beleven. Veel plezier en good knight!

9 | Overspel

Historieverdorie

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

60-90minuten

1-4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

vanaf 8 jaar

Auteur(s): Serge Laget, Bruno Cathala

Uitgever: Days of Wonder

Hoe je het ook draait of keert, voor een ridder staat of valt alles met

macht en aanzien.

Page 10: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 10 | Familiebordspel

Ik ga op reis en neem mee …

Een tent en een rugzak. Een koffer en handbagage. De caravan en de auto. Of de fiets. En de kids natuurlijk, die gaan ook mee. Het is tasten, zoeken, wegen en meten maar meestal lukt het allemaal net. En dan komt het hoogtepunt: het vertrek. Weg zijn wij! Op weg naar zon, zee, bergen, zwembaden, wandelpaden, fietsroutes, ruige rivieren, zoete meren, … En dan gebeurt het. Net voor het vertrek staat hij daar. Met in zijn han-den een grote gezelschapsspeldoos. De doos blinkt en ziet er verleidelijk uit. Maar hoe we ons best ook doen … De doos past net niet meer in de spaarzame bagageruimte.

Hasbro reisspellen

monopolyIn een handig zakformaat kan je het be-roemde Monopoly nu overal spelen. Koop straten, bouw huizen of verkoop je bezit-tingen en zorg dat je op het einde het meeste geld bezit. Onderhandel goed en let op dat je niet in de gevangenis belandt. Monopoly in miniformaat is een handige en leuke uit-voering die perfect past op trein- en kleine campingtafels.

Dit lieflijke én compleet verzonnen tafereel bestond vroeger misschien. Maar nu ver-schijnen veel populaire spellen als reisspel. Als compacte versie van het origineel. Met het voordeel dat ze weinig ruimte innemen én goedkoper zijn. Enig nadeel is de soms hele kleine spelonderdelen die beter niet in de mond van de allerkleinsten belanden.

In dit artikel stellen we je het reisspellen-gamma van Hasbro voor dat in een compleet nieuw kleedje werd gestoken.

mastermindMastermind is een beroemd logicaspel waarin je tracht de code van de tegenstan-der te kraken in zo min mogelijk pogingen. De reiseditie telt maar negen pogingen om de code te kraken, dus moet je goed naden-ken. Daarnaast zijn er maar liefst 8 kleuren wat het ook niet makkelijker maakt. Maar wel spannender. De uitvoering is mooi en compact. En de kleine gekleurde pinnetjes zitten in een mooi afgesloten bakje.

Dokter BibberIn de reisversie haal je geen kleine dingen uit het lichaam van de patiënt met een pincet. Nee, je schuift met een stokje een bacterie vanaf een bepaalde plaats in het lichaam naar de buik. Natuurlijk mag je de zijkanten van de route niet raken, anders zoemt de neus en is je beurt voorbij. Een vaste hand is nodig. Dus minder geschikt om in auto, bus, trein of boot te spelen. Hoewel… dat geeft misschien net een extra moeilijkheidsgraad?

tactiek

complexiteit

interactie

60 minuten

vanaf 8 jaar

2-6 spelers

tactiek

complexiteit

interactie

15-45minuten

vanaf 8 jaar

2 spelers

tactiek

complexiteit

interactie

20minuten

vanaf 6 jaar

2-4 spelers

Page 11: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 11 | Familiebordspel

hippo hapDruk op de staart van de Hippo en de knikker-knabbelende nijlpaarden in dit spel vreten de knikkers supersnel weg. Snel we-zen is de boodschap! Welke Hippo hapt het meest? Wie de meeste knikkers heeft, wint. Een amusant spel voor kleinere kinderen. Leuk detail is de wipper om de knikkers terug naar het midden te wippen. Een com-pleet afgesloten spel, dus geen gevaar voor kleine kinderen of verlies van knikkers.

4 op een rijVorm een aangesloten rij van vier dezelfde schijfjes. Wie hier als eerste in slaagt – hori-zontaal, verticaal of diagonaal – wint. Door goed doordacht te spelen, blokkeer je jouw tegenstander en creëer je zelf meer kansen. De reiseditie is compact en mooi afsluitbaar met handige opbergvakjes voor de kleine schijfjes.

tactiek

complexiteit

interactie

10minuten

vanaf 6 jaar

2 spelers

tactiek

complexiteit

interactie

5minuten

vanaf 4 jaar

2-4 spelers

ZeeslagPlaats je vloot, plan je aanval, vuur de bom-men af en breng de kruisers van je tegen-stander tot zinken. Dat is Zeeslag. Misschien niet direct iets dat je wil meemaken op cruise, maar zo’n strategisch inlevingsspel op vakantie is altijd leuk. Het enige nadeel is dat de rode en witte pinnetjes wel erg klein zijn en makkelijk uit de bakjes springen bij het openen van het spel. Een beetje oppas-sen dus.

tactiek

complexiteit

interactie

20minuten

vanaf 7 jaar

2 spelers

Page 12: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 12 | Centrum Informatieve Spelen

Informatieve spelen

wat verkies je? een 586 pagina’s tellend boek over de processen en gevolgen van de wereldhandel, of een spel waarin je aan den lijve ondervindt hoe moeilijk je als Braziliaanse boer een deftig loon bijeen kunt rapen? En nog belangrijker: waar zal je het meeste van opste-ken? zelf had ik het geluk om tijdens een traditioneel saaie en zware beleidsvergadering met het spel ‘Bruggen naar kwaliteit’ aan de slag te gaan. er was verbazend veel resultaat. en amusement.

‘Spelen’ zijn dé methode om informatie over te brengen

‘spelen’ zijn dé methode om informatie over te brengen. in Vlaanderen zorgt het Centrum Informatieve Spelen (C.I.S.) voor de ontwikkeling en promotie van deze spelen.

Spel als methode én product

“Organisaties, bedrijven, scholen en jeugdwerk kiezen massaal voor informatieve spelen”,

vertelt Koen clottens, Algemeen Directeur van c.i.s. “Omdat het werkt. een informa-tief spel sensibiliseert, opent dialoog, acti-veert en biedt inzicht. Allemaal uitermate belangrijke aspecten bij het overdragen

van informatie, en allemaal bijzonder moei-lijk om op een andere manier dan met spel

te realiseren.”

Een informatief spel sensibiliseert, opent dialoog, activeert en biedt inzicht.

“Daarnaast is het gewoon een plezante manier om maatschappelijk relevante thema’s te benaderen. het werkt motiverend voor zowel begeleider als spelers.”

Zelf ervaren is niet te evenarenhet c.i.s kiest resoluut voor ‘spel’ als vormingsmethode. het is gespe-cialiseerd in het ontwikkelen, produceren, begeleiden en versprei-den van informatieve spellen. “Ons centrum gebruikt al meer dan 40 jaar simulaties en spelen bij de opleiding en vorming van jongeren. en het aantal professionele toepassingen van deze methode neemt voortdurend toe.”

“het succes van de spelmethode kan je verklaren door de chinese spreuk ‘ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthou, ik doe en ik begrijp’. Deelnemers krijgen de mogelijkheid een situatie te ervaren, ermee te experimenteren en te vergelijken met de realiteit.”

Ik hoor en ik vergeet, ik zie en ik onthou, ik doe en ik begrijp.

“Goede spelen en simulaties laten spelers verbaasd opkijken over wat er gebeurt in het spel. ze dagen spelers uit zelf oplossingen aan te reiken en daarbij hun kennis, ervaring en verbeeldingskracht te gebruiken.”

Soorten en mateninformatieve spelen zijn er in alle soorten en maten. het c.i.s. on-derscheidt vier categorieën.

‘Andere waarden spelen’ zijn gebaseerd op de idee dat spelen als overbrengers van sociale waarden kunnen fungeren. Via spel-activiteiten worden de spelers ingeleid in heersende en verwachte gedragspatronen. Bij deze spelen verschuift het competitieve as-pect naar de achtergrond. samenwerking primeert. een voorbeeld hiervan zijn de ‘new games’, waarbij een groep oefeningen doet met een groot speeldoek en zo ontdekt dat je door samenwerking meer kunt bereiken.

‘Rollenspelen’ zijn gebaseerd op de verschillende rollen die de mens in zijn relaties met anderen speelt. hoofddoel is het oefenen van een te verwachten sociale situatie. het nevendoel is zich in te leven in verschillende rollen en begrip te hebben voor de rol van de ander.

Page 13: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 13 | Centrum Informatieve Spelen

G4Gemeentepolitiek

‘G4’ speel je met spelers vanaf 10 jaar. Het spel maakt kinderen en jongeren wegwijs in de gemeentepolitiek en werd gerealiseerd i.s.m. ‘De Kracht van je Stem’, de educatieve dienst van het Vlaams Parlement.‘G4’ is een simulatiespel. Je start met het

in ‘simulatiespelen’ ondervinden spelers een gesimuleerde wer-kelijkheid aan den lijve. Bekende voorbeelden zijn spellen rond wereldhandel, zoals ‘Papier hier, schaar daar’ waarin spelers aan de lijve ondervinden wat het betekent om met beperkte middelen te overleven en overgeleverd te zijn aan de grillen van de vrije markt.

Goede spelen laten spelers verbaasd opkijken over wat er gebeurt in het spel.

Bij ‘gesprekstechnieken’ gaat het om eenvoudige spelvormen die gesprekken en discussies vergemakkelijken. Deze spelen bestaan meestal uit een eenvoudige opdracht die individueel of in groep wordt uitgevoerd. het groepsgebeuren en de interactie tussen spe-lers staan centraal.

Centrum Informatieve SpelenOp de website van c.i.s., én in hun spelenwinkel in leuven, kan je het uitgebreide spelenaanbod checken en aankopen. c.i.s. ontwik-kelt bovendien nieuwe informatieve spelen op vraag én op maat.

Centrum Informatieve Spelen vzwnaamsesteenweg 130, 3001 leuventel. 016 22 25 17e-mail [email protected] www.spelinfo.bewww.facebook.com/spelinfo

bouwen van een gemeente: wegen, water-lopen, voertuigen, huizen, winkels, ...Daarna worden de spelers ingedeeld in vier politieke partijen. Tijdens de gemeenteraden bepalen de partijen het gemeentebeleid en trachten ze een achterban te vinden voor de

voorstellen die tijdens de partijvergaderin-gen werden uitgewerkt. Alle beslissingen die de partijen nemen tijdens de gemeen-teraden, worden voorgesteld op de platte-grond van de gemeente. Welke partij zet de gemeentepolitiek naar haar hand?

Page 14: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 14 | Spellentest

The night we killed SarahPanic StationAngst. Onrust. Wantrouwen. En vooral veel poer. Dat zijn volgens uitdenker David Ausloos (Spel in Zicht nr.11) de ingrediënten van een spel Panic Tower. Het testteam van de avond – Thaïs, Renaat, Sarah en ikzelf – zagen het volledig zitten. Ons team werd vervol-ledigd met een Engelse snuiter die op eigen vraag aansloot. Met grote verwachtingen gingen we rond de tafel zitten en luisterden gespannen naar de speluitleg. Niemand wist toen al dat we die avond Sarah genadeloos zouden afslachten …

Parasietfase & Teamfasepanic station wordt gespeeld in rondes. elke ronde bestaat uit twee fases: de parasietfase en de teamfase. In de teamfase bewegen alle op het spelbord aanwezige parasieten (aangeduid met parasiet-schijfjes) en vallen aan. Een grijze parasiet verwondt voor 1 energie-punt, een zwarte voor 2 energiepunten. twee zwarte parasieten in dezelfde kamer als jouw ventje, en je bent al dood. wauw, dat wordt uitkijken. “so, two black parasites …” het is alsof we een engelse echo in de zaal hebben.

Daarna volgt de teamfase. elke speler gebruikt om beurten zijn of haar actiepunten. Je kan exploreren en nieuwe kamers ontdekken, je personages verplaatsen, een kamer doorzoeken, de computer activeren, herstellen in de ziekenboeg, een voorwerp gebruiken of een wapen afvuren. Op een parasiet of medespeler. “so, you can also hit a player…” een laatste blik van verstandhouding wordt uitgewis-seld tussen Renaat en mij. Alvast één speler zal de tafel niet levend verlaten. parasiet of niet.

wie de computer gebruikt opent beveiligingsdeuren, ontdekt een verborgen kamer of voert een warmtescan uit. Door deze scan weten de spelers hoeveel spelers zijn geïnfecteerd. Maar niet wie.

het grootste gevaar schuilt in het doorzoeken van een kamer. na de eerste speurtocht brengt zo’n zoektocht een parasiet in het spel. Verder moeten spelers ook een kaart ruilen als ze dezelfde kamer betreden. een machtig mechanisme om snel aan de juiste kaarten te komen, maar er dreigt ook een enorm gevaar. want geïnfecteerde spelers kunnen een infectiekaart doorspelen en zo andere spelers in het parasietenteam inlijven. enkel indien je een benzinekaart ruilt, bescherm je je tegen infectie.

mensen vs Parasietenpanic station is een coöperatief spel met intense paranoia. spelers besturen een androïde en een soldaat. Beiden zijn lid zijn van een

militair korps dat een gevaarlijke buitenaardse levens-vorm moet lokaliseren en vernietigen. De speler die

met zijn soldaat het parasietennest bereikt en drie benzinekaarten speelt, vernietigt het nest

en wint het spel voor het menselijke team. zo luiden de spelregels.

een snuggere Renaat komt meteen met de hamvraag: “het menselijke team? Is er dan een

andere team?” luttele seconden komt onze niet zo snuggere engelse medespeler met dezelfde

vraag: “a human team? Is there …”.

Door een ingenieus spelmechanisme wordt één van ons de ‘gast-heer’ van de parasiet. hij of zij probeert via allerlei listen en lagen om andere spelers ongemerkt te infecteren en zo te beletten dat de mensen hun missie volbrengen. enkel door het gedrag van onze medespelers nauwlettend in het oog te houden, maken we een kans tegen de geïnfecteerde spelers en dwalende parasieten.

‘sounds fun!’ knikt onze engelsman enthousiast. Misschien een beetje té enthousiast. Renaat en ik kijken elkaar aan. Ook al zijn de kaarten nog niet verdeeld, we hebben al een verdachte. en ook thaïs ziet er niet te vertrouwen uit.

SpelvoorbereidingDe machinekamer wordt in het midden van de tafel gelegd. elke speler krijgt twee personageschijfjes, twee controlekaarten, drie infectiekaarten en enkele zoekkaarten. eén van deze kaarten of één van de bovenste kaarten van het kaartendek bevat de gastheerkaart. na de eerste ronde is dus sowieso iemand geïnfecteerd. Maar wie?

Elke speler krijgt ook twee personages: een soldaat en een androïde. zij starten elk met vier energie. wie op 0 energie komt, sterft. het energieniveau geeft ook het aantal actiepunten weer dat een speler mag verdelen onder zijn personages.

Het parasietenteam heeft als taak te beletten dat de mensen hun missie volbrengen.

Spanning&

Horror

Page 15: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

15 | Spellentest

RenaatPanic Station bracht een grote beleving en dit maakte er een speciale spelbelevenis van. Ik vraag me af of het spel even leuk blijft na pakweg 5 of 10 spelletjes.

Sarah “Een puik spel! Vooral de psychologische oorlogsvoering spreekt aan. Argwaan en ach-terdocht troef! Er is echter één groot nadeel: ben je verdacht en word je geliquideerd, dan is het spel voor jou gedaan … Tijd om snacks en drinken te halen? ;-)”

ThaisDe hoge graad van interactie en het smeden van complotten maakte er voor mij een topspel van. Ideaal om met vrienden te spelen!

Jesse “Prachtig hoe je vrij eenvoudig achterdocht en paranoia zo fel kunt aanwakkeren. Panic Station is complex en moeilijk genoeg om vooral veelspelers aan te spreken. Een topper voor groepen die fantasie, ver-beelding en emoties kunnen ventileren. Een nachtmerrie voor wie zich niet in de groep kan smijten. De kracht van het spel schuilt zeker hier in het gezelschap.”

POInTS OF ThE JuRy

Let the games begin!het spel is maar net begonnen of de hel breekt los. Vanuit de ma-chinekamer ontdekken we een vijftal kamers. Maar telkens botsen we op een beveiligingsdeur. en niemand heeft een codekaart. Of niemand zegt dat hij of zij een codekaart heeft. het wantrouwen neemt inderdaad stevig toe. Maar samenwerken is nodig. Al snel worden er koppeltjes gevormd die enkel met elkaar ruilen. thaïs en ik worden het meeste gewantrouwd, dus slaan we de handen in elkaar. Renaat vertrouwt niemand en tracht in zijn eentje te overle-ven. en niemand wil ruilen met die engelse wijsneus. Behalve sarah.

Dan gebeurt het. tijdens de laatste ruil stokt het gezicht van onze engelse speler even. Misschien is het niets. Maar als ik de tafel rond-kijk, zie ik thaïs met grote ogen terugstaren. een korte knik in de richting van ‘lieve sarah’ en het besef groeit. ze heeft het ook gezien. Er is maar één conclusie: Sarah is de gastheer en ze heeft net een slachtoffer gemaakt!

ik ruil mijn kogels met thäis en samen beginnen we op sarah en de engelsman te schieten. Beschuldigingen vliegen over en weer en rake klappen worden uitgedeeld. twee tegen twee vuren we op elkaar tot de kogels bijna op zijn. Om het helemaal af te maken, moet Renaat ook zijn kogels gebruiken. Maar tot ons afgrijzen kiest hij de kant van de parasieten. Volledig overtuigd van het feit dat wij de slechteriken zijn. smeekbedes, bedreigingen en feilloze redevoe-ringen vermurwen hem niet.

Maar dan maken de parasieten een kapitale fout. net als Renaat de kamer binnenstapt om het genadeschot te geven, ruilt hij met sarah.

Haar kaart: een infectiekaart. Zijn kaart: een benzinebus! Renaat beseft onmiddellijk zijn fout en vuurt een salvo af op de engelsman. Oh, zoete overwinning. en maakt dan sarah af. Oh, triomf. Als we enkele beurten daarna de meeste parasieten afmaken met een gra-naat is het gevaar geweken. we lokaliseren het nest, gooien er een benzinebus of tien tegenaan en steken de boel in brand. whoehoe! De wereld is opnieuw gered van een vreemde invasie!

Belangrijk detail: na het spel bleek dat Sarah inderdaad de gast-heer was. Maar dat ze nooit probeerde om onze engelse vriend te infecteren. De korte aarzeling was blijkbaar volledig ingebeeld. nu ja, bedreiging geëlimineerd en een vervelende vragensteller als collateral damage. We konden er perfect mee leven :-).

Het wantrouwen naar andere spelers neemt inderdaad stevig toe.

Maar samenwerken is nodig.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): David Ausloos

Uitgever: White Goblin Games

30-45minuten

vanaf 10 jaar

4-6 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 16: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen

Reiner Knizia

Toen ik klein was …“was er in onze kleine Duitse stad één kleine spellenshop. ik had echter geen zakgeld en besloot dan maar zelf spellen te ontwerpen. spelen deed ik met vrienden. Mijn twee klei-ne zusjes hadden meer interesse in poppen.”

Een goed ontworpen spel moet werken voor

elk type speler.

“Mijn eerste zelfbedachte spel speelde zich af in de middeleeuwen. het spelbord was een fantasierijk landschap vol kleine tegels en pionnen. in dit tweespelerspel probeerde je met jouw ridders het kasteel van je te-genspeler te veroveren. Je voerde het bevel over voetvolk, ruiterij, boogschutters die je moest loodsen door bossen, bergen, een rivier, … het was best een spannend spel, maar je moest het spelmechanisme zijn werk laten doen.”

“het spel was immers vrij makkelijk te dwars-bomen. wie koos voor pure defensie zorgde ervoor dat de andere speler nooit kon win-nen. Door je kasteel te beschermen, kwam

je in een patstelling terecht en werd het al snel een saai spel.”

“een goed ontworpen spel moet dan ook werken voor elk type speler. Veel begin-nende spellenauteurs maken deze denkfout. ze ontwerpen een uitstekend nieuw spel dat ze iedere dag spelen tot het volgens hen ronduit fantastisch is. Maar ze hebben het steeds uitgetest met en geoptimaliseerd voor dezelfde 3 à 4 spelers. het is dan het perfecte spel voor deze groep, maar vaak werkt het niet met spelers die kiezen voor een andere strategie.”

Toen ik groter werd …“studeerde ik af als mathematicus. Doctor in de wiskunde. Als financieel adviseur werkte ik mezelf op in de ivoren toren van het bankwezen. Jarenlang was ik één van de ‘bad bankers’. Verder verdiepte ik me als softwareontwikkelaar in it en elektronica.”

“Ik combineerde twee fulltime jobs: één in de financiële wereld waar ik 300 medewerkers aanstuurde en één als spellenontwerper. ik stond op om 4u ’s ochtends en werkte aan mijn spellen tot 8u. Daarna ging ik aan de slag in de financiële wereld tot ongeveer 18u – 19u. na het avondeten testte ik spellen uit tot de dag om was. Verder was er niets.”

Ik combineerde twee fulltime jobs: één in de

financiële wereld en één als spellenontwerper.

Paradigma van tijd“eind 1997 stond ik voor een tweesprong. ik miste door mijn twee jobs vele aangename

zaken in het leven. indien ik het paradigma wilde breken van ‘het nooit genoeg tijd hebben’ en eindelijk tijd wou creëren voor mezelf moest één van beide jobs sneuve-len. Maar welke? Koos ik de weg van het geld? Of die van mijn hart? ik koos voor het tweede en werd rond mijn 40e fulltime spellenontwerper.”

Er is geen vaste weg naar het bedenken van

het ideale speloncept.

“Ondertussen besef ik dat het invullen van tijd iets is dat we zelf meedragen. indien een dag 48 uren bevatte, dan nog zou ik erin sla-gen om elk uur propvol te steken. Dit besef én het feit dat ik mijn hobby nu ten volle kan beoefenen, zorgt nu dat ik een dag tevreden kan afsluiten. ik ben gelukkig met wat ik doe. You can have anything in life, but you cannot have everything.”

wat hebben Ra, Amon Ra, Blue Moon, heersers der woestijn, eufraat & tigris, Genius, in de Ban van de Ring, lost cities en Regenwormen gemeen? wel, het zijn allen spellen van Reiner Knizia, wellicht de bekendste naam in de internationale spellenwereld. Vanuit zijn residen-tie in het engelse windsor bedenkt deze grootmeester ieder jaar spellen bij de vleet. en meestal staan die ook garant voor succes. Ons telefoongesprek werd een aangename conversatie die maar liefst anderhalf uur duurde …

Het doel van het spel is winnen. Maar het is het doel dat belangrijk is, niet het winnen.

16 | Speler in Zicht

Samurai

Page 17: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 17 | Speler in Zicht

Methodologie?“spellen bedenken is geen wetenschap. er is geen vaste weg naar het bedenken van het ideale spelconcept. wie vertrekt van een vaste structuur is niet creatief.”

“een spel mag ook niet te abstract zijn, want dan boet je in aan beleving. inspiratie en thema’s haal ik uit een nieuwe film, boek, personage, mechanisme, technologie zoals iphone en ipad, … Je moet je ogen steeds open houden voor nieuwe uitdagingen.”

De grootste uitdaging in het ontwikkelen van spellen is een creatieve oplossing vinden voor een probleem.

“ik hou van eenvoudige regels die een veelheid aan mogelijkheden creëren. Bij-voorbeeld in ‘heersers der Woestijn’ heb je elke beurt veel keuzes en maar twee moge-lijke zetten. Je moet voortdurend afwegen wat je het beste doet en hoe je kan inspelen op de keuzes van andere spelers. Door een

Heersers der Woestijn

Taj Mahal

Eufraat & Tigris

In de Ban van de Ring

Ra

veelheid aan opties te combineren met een schaarsheid aan acties maak je een spel rij-ker, gevarieerder.”

Playtesting“ik test spellen elke dag uit. hierdoor heb ik geen tijd om spellen van andere spellen-ontwerpers te proberen. wellicht is dat een voordeel. De grootste uitdaging in het ont-wikkelen van spellen is een creatieve oplos-sing vinden voor een probleem. Als ik in mijn achterhoofd weet hoe anderen een soort-gelijk vraagstuk hebben aangepakt, wil ik dat niet gebruiken. Dat fnuikt de creativiteit.”

Ik hou van eenvoudige regels die een veelheid aan

mogelijkheden creëren.

“indien ik toch een oplossing bedenk die al gebruikt is, reken ik op mijn testspelers om me hierover in te lichten. in die gevallen ga ik terug naar de spreekwoordelijke teken-tafel en verzin ik een nieuwe oplossing.”

Trivial Pursuit

Lievelingsboeken • De oude man en de zee van ernest

hemingway. Over een bejaarde cubaanse visser die in gevecht raakt met een enorme zwaardvis.

• Yes! 50 Scientifically Proven Ways to Be More Persuasive van Robert cialdini.

Lievelingsfilms • De heroïsche avonturenfilm Braveheart

• Terminator met robots die de wereld bedreigen. science fiction of binnenkort realiteit?

Page 18: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 18 | Familiebordspel

Saffieren & smaragden are a girl’s best friend

Op schattentocht in het verre India. Gangen graven in de hoop een joekel van een edelsteen te ontdekken. Dankzij Indigo kan het nu zonder je handen vuil te maken. Spellenauteur Reiner Knizia (zie pp. 16-17 in dit magazine) ontwikkelde met Indigo een buitengewoon eenvoudig familiespel vol verrassende wendingen. Slaag jij erin de mooiste edelstenen naar je kamp te brengen? Of kaap je de prachtige saffieren, smaragden en barnstenen voor de ogen van je medespelers weg?

Indigo

‘Spel in Zicht’ beoordelingIndigo is een onderhoudend en supermak-kelijk familiespel dat je speelt in een klein half uurtje. Qua look en feel, en qua moei-lijkheidsgraad is het vergelijkbaar met ‘De betoverde doolhof’. Ook al is het spelme-chanisme compleet anders. En net dat maakt het zo leuk.

Door steeds nieuwe wegkaarten te plaat-sen, wordt Indigo een kluwen van visueel aantrekkelijke wegen waarlangs je de edel-stenen verplaatst. Naarmate het spelbord gevuld raakt, worden de mogelijkheden be-perkter. Bovendien beïnvloedt elke zet van je medespelers jouw tactiek. Het trekken én plaatsen van de juiste tegel wordt dan ook steeds belangrijker.

Wie wil winnen, heeft dus een stevige portie tactiek én geluk nodig. Al kan je de geluks-factor wat beperken door iedere speler vanaf het begin twee wegkaartjes te geven. Zo kan er steeds tussen twee kaartjes worden geko-zen. Welke variant je ook gebruikt, Indigo blijft een entertainend spel dat ook leuk is met twee.

Zeshoekige wegkaartenIedere speler start met het trekken van een zeshoekig wegkaartje. Hierop staan drie van elkaar gescheiden wegen. De jongste speler start.

Wie aan de beurt is, legt zijn wegkaartje op een willekeurig vrij speelveld. Het kaartje mag volledig vrij liggen of grenzen aan een willekeurig aantal gelegde kaartjes. Liggen er edelstenen aan wegen van zojuist gelegde kaartjes, dan worden ze verschoven naar het einde van de aangrenzende weg. Bij de schatkaart in het midden worden eerst de groene smaragden verplaatst. De blauwe saffier wordt als laatste verschoven.

Grenzen er meerdere edelstenen aan het nieuw gelegde wegkaartje, dan worden ze allemaal verschoven. Komen daarbij twee edelstenen op dezelfde weg, dan worden beiden uit het spel genomen. Eindigt een edelsteen aan de rand van het spelbord, dan legt de speler van wie het doel is hem achter zijn scherm. Indien het doel wordt gedeeld (bij 3 of 4 spelers), krijgt ook de tweede spe-ler een steen in dezelfde kleur.

Aan het einde van de beurt neemt de spe-ler nog een nieuwe wegkaart van de stapel. Daarna is de volgende speler aan de beurt. Zodra er geen edelstenen meer op het bord liggen, eindigt het spel. Spelers tellen nu de waarde van hun edelstenen op en wie de meeste punten heeft, wint.

Edelstenen opgravenBij Indigo verzamelen spelers waardevolle edelstenen. Daarvoor graven ze tunnels waarlangs ze de edelstenen naar hun doel bewegen: de eigen uitgang aan de rand van het speelveld. De uitgangen zijn ofwel van één enkele speler, of worden gedeeld. In het eerste geval, rijft enkel deze speler de buit binnen. In het tweede geval, heeft ook de andere geluk. Want ook hij of zij wordt met een edelsteen beloond. Elke opgegraven steen is één of meerdere punten waard. De speler die de meeste punten verzamelt, wint.

Het spelbord bestaat uit zeshoekige velden. Aan de buitenkant en in het midden liggen de schatvelden met edelstenen. In het mid-den komt één blauwe saffier (3 punten) en vijf groene smaragden (2 punten). Aan de buitenkant vinden we zes barnstenen (1 punt). Tussen de barnstenen worden speler fiches gelegd. Zij vormen de doelen waar je de edelstenen wil heen brengen. Maar dat is makkelijker gezegd dan ge-daan …

Qua look en feel, en qua moeilijkheidsgraad is Indigo

vergelijkbaar met ‘De betoverde doolhof’

Het spelbord wordt een kluwen van visueel aantrekkelijke wegen

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Reiner Knizia

Uitgever: Ravensburger

20-30 minuten

vanaf 8 jaar

2-4 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 19: Spelinzicht nr 14 - juni 2012
Page 20: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 20 | Familiebordspel

Wie wordt de ruigste piraat?

Het eiland Jamaica was ooit de thuishaven van de Piratenkoning. Een kapitein van Engelse afkomst die buiten de werkuren Henry Morgan heette. Samen met zijn collega piraten maakte hij van het eiland een oord van verderf en misdaad en vertrok vanuit zijn Port Royal op ettelijke plunder- en veroveringstochten. 30 jaar later wordt ter ere van Henry Morgan, die al lang onder de schuimende, groenblauwe zoden ligt, een wedstrijd georganiseerd waar zes beruchte piraten aan deelnemen. Een spannende race waarin snelheid én plundergedrag worden beloond. Moge de beste winnen!

Jamaica

‘Spel in Zicht’ beoordelingJamaica is een prachtig vormgegeven fa-miliespel. Het is niet echt een racespel. Je wordt beloond als je als eerste over de streep vaart, maar de hoeveelheid dukaten of ver-zamelde schatten zijn belangrijker. Je kan tijdens het spel zelf je doelen kiezen. Een beetje planning is belangrijk, want zit je zonder grondstoffen dan raak je geen me-ter vooruit.

Tijdens het spel wordt er veel gevochten. Een gevecht duurt niet lang, maar heeft wel invloed. Als je zo alle grondstoffen verliest die je nodig had om aan te meren, word je genadeloos teruggestuurd. Doordat een beurt kort duurt, blijven de wachttijden beperkt. Zelfs met 5 tot 6 spelers. Voor 2 spelers zijn er speciale spelregels.

Jamaica heeft voor ieder wat wils. Voor wie graag wat tactiek in de strijd werpt, komen er cruciale keuzes. Voor wie van een luchtig spel houdt, zorgen de dobbelstenen voor spanning.

Bij de start van elke ronde werpt de kapitein (be-ginspeler) twee d o b b e l s t e n e n . Eén ervan legt hij op de ochtendzone, de andere op de avond-zone. Nu kiest elke speler een kaart die zo goed mogelijk aansluit bij die waarden. Ligt er bij ochtend een waarde 6, kies dan niet de actie: achteruit varen, die hou je beter voor een waarde 1. Maar wil je dan 6 vakjes vooruitgaan, of 6 kanonnen inladen? Een moeilijke keuze.

PiratenschatHer en der vind je piratengrotten met een schat. Om bij de grotten te komen moet je vaak een omweg varen, maar meestal zijn de schatten dat echt wel waard. En trek je een vervloekte schat? Dan kan je er misschien iemand anders mee opzadelen.

Enteren!Kom je onderweg een andere piraat tegen dan wordt er gevochten. Een gevecht is snel geklaard, en maar goed ook want er komen er veel. Elke speler dobbelt met de gevechts-dobbelsteen en de hoogste waarde wint. Als je wil kan je vóór je werpt kanonnenfiches betalen om je dobbelsteenworp te verbete-ren. De winnaar mag 1 van de 5 ruimen van de verliezer leeghalen of een schat stelen.

Ochtend en avond De schepen liggen klaar voor vertrek in Port Royal. Tijdens de tocht heb je drie priori-teiten: snelheid, schatten en dukaten. Alle drie spelen ze hun rol bij het bepalen van de winnaar.

Het centrale mechanisme is dat van och-tend en avond. Elke speler heeft steeds drie kaarten in zijn of haar hand met telkens een ochtend- en avondactie. De mogelijke acties zijn varen of inladen. Varen doe je voor- of achterwaarts, bij aankomst betaal je dukaten of voedselfiches. Als je kiest om te laden gooi je dukaten, voedsel of kanonnen in één van je 5 ruimen. Geen plaats meer? Dan ma-ken we plaats: kiep een ruim leeg.

Voor wie van een luchtig spel houdt, zorgen de dobbelstenen

voor spanning.

Kom je onderweg een andere piraat tegen dan wordt er

gevochten. Een gevecht is snel geklaard, en maar goed ook

want er komen er veel.

spelmateriaal

tactiek

complexiteit

interactie

Auteur(s): Malcolm Braff, Bruno Cathala,

Sébastien Pauchon | Uitgever: Asmodee Benelux

30-60 minuten

vanaf 8 jaar

2-6 spelers

‘Spel in Zicht’ evaluatie

Page 21: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 21 | Spellenprijzen

Lancaster wint Nederlandse Spellenprijs 2012

OOK GEnOmInEERD …

Hoogspanning: De eerste vonken (999 Games)commentaar van jurylid han heidema (hoofdredacteur Spel!):

“Hoogspanning: De Eerste Vonken is een geslaagde omzetting van het veelgeprezen Hoogspanning naar een toegankelijk spel over jagen en verzamelen in de Steentijd.”

mondo (White Goblin Games)commentaar van jurylid peter hein van Mulligen (Spellengek):

“In Mondo zorgen het gezamenlijk grabbelen en tijdsdruk voor de nodige hectiek. Het spel is een zelf te bedenken legpuzzel met een eindeloze variatie.”

ninjato (White Goblin Games)commentaar van jurylid tamara Bakker (Spelgroep Phoenix):

“Ninjato is een prachtig vormgegeven spel waarbij de spelers in de huid van ninja’s kruipen. Het heeft een prettig aanvalssysteem waarbij je je kansen kunt vergroten door je ninja’s vaardigheden aan te leren.”

takenoko (Asmodee Benelux)commentaar van jurylid henk Rolleman (Fotograaf Spel! en Spel in Zicht): “Een prachtig uitgevoerd toegankelijk familiespel met goede balans tussen geluk en strategie. De mooie illustraties en spelonderdelen versterken het thema en nodigen uit om te spelen.”

De nederlandse spellenprijs werd dit jaar voor de 12e keer georga-niseerd, al was het deze keer onder een vertimmerde vorm. waar in vorige jaren de stem van het publiek de winnaar bepaalde, werd nu gekozen voor een jury van spellenkenners. Met dit systeem hoopt de Nederlandse spellenprijs (NSP) consumenten het vertrouwen te geven dat ze met een genomineerd spel een goed product kopen. Op die manier wil de nsp uitgroeien tot een waardevol kwaliteits-keurmerk voor spellen.

nSP heeft als doel:• informatie geven over wat spellenliefhebbers een goed spel vinden• keuze geven uit volwassen spellen die niet uitsluitend via mass-

market verspreid worden• goede bord- en tafelspellen de waardering geven die ze verdienen

• producenten en auteurs van dergelijke spellen de waardering geven die ze verdienen

LAnCASTER (QuEEn GAmES)Queen Games haalde met ‘lancaster’ de winst binnen. in dit spel verplaatsen spe-lers zich naar het jaar 1413. De nieuwe ko-

ning van engeland – henry V van lancaster – heeft grootse plannen: de vereniging van

engeland en het veroveren van de Franse kroon! iedere speler geeft leiding aan zijn eigen adellijke

familie, en probeert zo veel mogelijk aanzien en macht te vergaren.

mening van de jury:“Lancaster is een uitdagend bordspel met zeer veel diepgang. Het spel is

fraai van vormgeving en is voorzien van bijzonder goed spelmateriaal. De spelregels zijn duidelijk en de speelduur van maximaal anderhalf uur is relatief kort. Het spel is gericht op de gevorderde speler en is wat niveau betreft iets ingewikkelder dan de overige genomineerde spellen.”

Page 22: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

www.spelinzicht.eu | spellennieuws voor iedereen 22 | Colofon

Magazine op papier

AfhaalpuntenJe kan een gedrukte versie van ‘spel in zicht’ verkrijgen bij onze afhaalpunten:

elke spelbespreking start met een beschrijving van het spelverloop. we schetsen een algemeen beeld van de sfeer en het spelmechanisme. Merk dus op dat dit geen bespreking is van de spelregels tot in de kleinste details. in de spelbeoordeling zetten we de mening van onze redactie op papier.

eindigen doen we met de evaluatie. Op die ma-nier gidst ‘spel in zicht’ je in één oogopslag door de spellenwereld. we sommen de voornaam-ste eigenschappen op, zoals aantal spelers, de speelduur en de leeftijd. tenslotte krijgt elk spel een aantal sterren toegekend in vier handige categorieën:

Spelmateriaal: hoe mooier, functioneler of steviger het spelmateriaal, hoe hoger de score in deze categorie.

tactiek: in welke mate ben je afhankelijk van toevallige gebeurtenissen zoals het trekken van kaarten, een dobbelsteenworp of specifie-ke vakken op het spelbord. een hoge waarde wijst op een spel dat een grote eigen tactische inbreng vraagt. een lage waarde op een hoge toevalsfactor.

interactie: geeft aan of de spelers het gevoel hebben dat ze ‘samen’ spelen. spellen waar ie-dereen bij elke speelbeurt actief betrokken is, scoren hoog. spellen waar je vooral je eigen spel speelt of beslissingen neemt die weinig of geen invloed hebben op andere spelers, krijgen minder sterren.

complexiteit: de hoeveelheid factoren waar-mee je rekening moet houden. Ook de spelregels spelen hierin een belangrijke rol. een hoge waar-de wijst erop dat er grote inspanningen nodig zijn om zowel het spel te begrijpen als om het te spelen. Makkelijke partyspellen en kinderspellen krijgen vanzelfsprekend minder sterren.

het aantal sterren geeft geen appreciatie van een spel. zo verkiezen sommige spelers be-wust een spel met een erg lage complexiteit. Anderen zetten graag hun tanden in een tac-tisch meesterspel. De sterren geven een indica-tie van wat het spel te bieden heeft.

Colofon

spel in zicht is een communicatieplatform over bord- en kaartspellen, bestaande uit een gedrukt magazine, een website en een digitale nieuwsbrief. het magazine verschijnt vier keer per jaar.

Sparrestraat 94 • B-9000 Gent • België • Tel. +32 494 64 24 68 Mail: [email protected] • Web: www.spelinzicht.eu

verantwoordelijke uitgever: Jesse Van Daele – www.kapiteinortega.beHoofdredactie: sarah Vermeerschredactie: Freek De Vos, eveline Vermeersch, Jonathan Vercruysse, Beren Van Daele, niels lingier, Ronald hoekstra, siegrid Kerstens, sarah De MeyerFotografie: henk RollemanFotografie cover: sofie stevens – www.sofiestevens.be

Gratis magazine online

Bevalt ons magazine je? Dan hebben we goed nieuws. surf naar www.spelinzicht.eu en schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief. Je krijgt dan gratis spellennieuws op jouw maat.

Ken je andere spellenliefhebbers in nederland en Vlaanderen? contacteer hen dan vlug. Ook zij zullen graag meer spellennieuws krijgen.

Dreamland www.dreamland.be

De Banier www.debanier.be

Speelgoed mertenswww.speelgoedmertens.be

Abonnementwil je de volgende edities van dit magazine bij je thuis laten bezorgen? surf naar www.spelinzicht.eu en neem een abonnement op ‘spel in zicht’, gedrukt op kwaliteitspapier.

Page 23: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

WINKELS: Aalst | Molenstraat 65, 053-70 13 80Antwerpen | Kipdorp 30, 03-202 24 71Brugge | Katelijnestraat 67, 050-33 86 51Brussel | Kolenmarkt 85, 02-511 44 31Gent | Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87Hasselt | Vaartstraat 14, 011-23 14 89Leuven | J.P.Minckelersstraat 29, 016-29 97 84Mechelen | O.L.Vrouwestraat 34, 015-41 02 34Roeselare | Delaerestraat 16, 051-24 35 11Turnhout | Warandestraat 97, 014-42 15 13Sint-Niklaas | Nieuwstraat 13, 03-766 07 66

ALGEMENE DIENSTEN EN MAGAZIJN:Langstraat 24, 2140 BorgerhoutTel. 03-270 04 44 – fax 03-270 04 49E-mail: [email protected] – www.debanier.be

WWW.DEBANIER.BE

Kom langs bij De Banier voor een leukgezelschapsspel of origineel spelmateriaal.Snuister eens in onze verkleedspulletjes of in onscircusmateriaal.Ben je creatief, dan moet je zeker binnenspringen bij De Banier. Groot of klein, als je graag knutselt, vind je in onze speciaalzaak zeker je gading tussen meer dan 10 000 creatieve producten.

Creeren, spelen, doen!

Spelinzicht_Banier2012.indd 1 21/05/12 (w21) 13:13

Page 24: Spelinzicht nr 14 - juni 2012

W e e r i e t s o m n a a r u i t t e k i j k e n

Zo’n ruim aanbod voor klein en groot, voor denkers en doeners. En altijd tegen

de scherpste prijs.

Gezelschaps- spelletjes, da’s

TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!

620136 adv spel in zicht_v2.indd 1 02/03/12 13:26