VakcentrumNieuws 6 2012

8
Nieuws 23 juni 2012 28 ste jaargang nr. 06 CAO CAO algemeen verbindend verklaard De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf met ingang van 12 juni jl. algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat de gehele branche, voor zover vallend onder de werkingssfeer, per die datum is gebon- den aan de tekst van de CAO. Voor alle werkgevers vallend onder de werkingssfeer van de CAO dient de in de CAO vastgelegde salaris- verhoging van 2% per 1 augustus 2012 voor de maandloners en per 16 juli 2012 (aanvang periode 8) voor de periodeloners te worden doorgevoerd. De nieuwe CAO-boekjes zijn op korte termijn beschikbaar. Lenteakkoord Nieuw ontslagstelsel onaanvaardbare kostenpost voor winkelier! Werkloosheidsuitkering Het Vakcentrum heeft de maat- regelen bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat met name de ideeën rond het ontslagstelsel negatief zullen uitpakken voor haar leden. Ten eerste gaan werkgevers beta- len voor (maximaal) de eerste zes maanden Werkloosheidsuitkering. Dit geldt voor zowel werknemers met contracten voor bepaalde als onbepaalde tijd. Werkgevers beta- len één maand WW per dienstjaar, met een minimum van drie maan- den voor contracten voor onbe- paalde tijd, tot een maximum van zes maanden. Bij het bepalen van de duur die de werkgever betaalt, wordt uitsluitend gekeken naar het dienstverband bij de betrok- ken werkgever. Er wordt bekeken of er voor de kleine werkgevers een uitzondering kan worden gemaakt voor wat betreft de betaling van de eerste maanden van de WW. Lees verder op pagina 4. Eind mei jl. hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het definitieve Lenteakkoord (ook wel Kunduz-akkoord) gepresenteerd. Het kabinet heeft de plannen rond het ontslagrecht en de WW - zoals opge- nomen in het Lenteakkoord - afgelo- pen maandag naar de Tweede Kamer gezonden. Dit akkoord bevat onder andere een aantal maatregelen op het gebied van het ontslag- en WW- stelsel.

description

Nieuw ontslagstelsel onaanvaardbare kostenpost voor winkelier!, CAO algemeen verbindend verklaard, Achter de schermen, Verder in deze editie, Vakcentrum feliciteert…, Nieuwe SSK-gecertificeerden, Meld klachten Zakelijke Telefonie.nl, Zelfstandige ondernemers (opinie), Vakcentrum tegen plannen ontslagstelsel, Uit de praktijk, Workshop Aangiftetips, Workshop Het Nieuwe Winkelen, Edwin ten Brink over het succes van Ten Brink Foodretail.

Transcript of VakcentrumNieuws 6 2012

Page 1: VakcentrumNieuws 6 2012

Nieuws23 juni 2012

28 ste jaargang

nr.06C

AO

CAO algemeen verbindend verklaard De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de CAO voor het Levensmiddelenbedrijf met ingang van 12 juni jl. algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat de gehele branche, voor zover vallend onder de werkingssfeer, per die datum is gebon-den aan de tekst van de CAO.

Voor alle werkgevers vallend onder de werkingssfeer van de CAO dient de in de CAO vastgelegde salaris-verhoging van 2% per 1 augustus 2012 voor de maandloners en per 16 juli 2012 (aanvang periode 8) voor de periodeloners te worden doorgevoerd.

De nieuwe CAO-boekjes zijn op korte termijn beschikbaar.

Lent

eakk

oord

Nieuw ontslagstelsel onaanvaardbare kostenpost voor winkelier!

WerkloosheidsuitkeringHet Vakcentrum heeft de maat-regelen bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat met name de ideeën rond het ontslagstelsel negatief zullen uitpakken voor haar leden. Ten eerste gaan werkgevers beta-len voor (maximaal) de eerste zes

maanden Werkloosheidsuitkering. Dit geldt voor zowel werknemers met contracten voor bepaalde als onbepaalde tijd. Werkgevers beta-len één maand WW per dienstjaar, met een minimum van drie maan-den voor contracten voor onbe-paalde tijd, tot een maximum van zes maanden. Bij het bepalen van de duur die de werkgever betaalt,

wordt uitsluitend gekeken naar het dienstverband bij de betrok-ken werkgever. Er wordt bekeken of er voor de kleine werkgevers een uitzondering kan worden gemaakt voor wat betreft de betaling van de eerste maanden van de WW.

Lees verder op pagina 4.

Eind mei jl. hebben VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie het definitieve Lenteakkoord (ook wel Kunduz-akkoord) gepresenteerd. Het kabinet heeft de plannen rond het ontslagrecht en de WW - zoals opge-nomen in het Lenteakkoord - afgelo-pen maandag naar de Tweede Kamer gezonden. Dit akkoord bevat onder andere een aantal maatregelen op het gebied van het ontslag- en WW-stelsel.

Page 2: VakcentrumNieuws 6 2012

Nieuws

Nieuws

2Achter de schermen

Bele

idsz

aken

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangen-behartiging op beleidsniveau. Het Vakcentrum volgt beleidsontwikkelin-gen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Het Vakcentrum heeft vertegen-woordigers in tal van raden en besturen, zowel op nationaal als Europees niveau. Zij houden zich onder meer bezig met de vol-gende onderwerpen.

Voortdurende discussie Drank- en Horecawet De Drank- en Horecawet (DHW) is 22 mei door de Eerste Kamer goedgekeurd en de verwachting is dat de wet op 1 januari 2013 wordt doorgevoerd. De inkt is nog niet droog, of nieuwe discus-sies worden alweer opgeroepen. Zo heeft de Eerste Kamer een motie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen over te gaan van 16 naar 18 jaar, ook voor zwak alcoholische drank. In de Tweede Kamer wordt gewerkt aan een initiatiefwetsvoorstel om de leeftijdsverhoging te bewerkstelligen. Er lijkt hiervoor een meerderheid te zijn.

Minder last van pinstoringenStoringen in het pinverkeer komen voor. Soms gaat ergens iets mis en zit er letterlijk een ‘kink in de kabel’. Er zijn storingen waarvoor ondernemers maatregelen kunnen treffen waardoor het pinverkeer er minder last van heeft. Kijk op www.vakcentrum.nl voor meer informatie.

Geld terug zonder contantenVeel ondernemers bieden hun klanten een ‘niet goed, geld terug’-service. Maar cash retour geven als de klant zijn aankoop gepind heeft, is niet ideaal. De

oplossing is retourpinnen en komt binnen niet al te lange tijd ook voor uw bedrijf beschikbaar. Retourpinnen is een omgekeerde pintransactie: niet de consu-ment betaalt elektronisch aan de onderneming, maar de onderne-ming betaalt aan de klant. Meer weten over retourpinnen? Kijk dan op www.vakcentrum.nl.

Steeds meer computers met verkoopregistratieComputerkassa’s met verkoopre-gistratie en afrekenen zijn sterk in opkomst: 40% van de onderne-mers in de gevestigde detailhan-del heeft een dergelijke kassa. In 2006 was dit nog maar een kwart van de ondernemers. Deze toename gaat ten koste van de eenvoudige groepenkassa en de elektronische kassa die niet is gekoppeld met beheersoftware. Het aandeel van de elektronische kassa die wel met beheersoft-ware is gekoppeld, is in de peri-ode 2006-2011 vrij constant.De supermarktbranche loopt wat betreft hun kassasysteem vooruit op de overige brancheclusters. In de supermarkten bevinden zich relatief weinig eenvoudige groepenkassa’s, maar juist veel computerkassa’s en aan beheer-

software gekoppelde elektro-nische kassa’s. De eenvoudige groepenkassa wordt nog het meest gebruikt door winkels in overige non-food en winkels in huishoudelijke artikelen.

Google+ vervangt Google PlacesEind mei is Google Places vervangen door Google+. Deze nieuwe variant van de locatie-dienst maakt uw winkel nog beter vindbaar voor de klant. Als u al een Google Places account heeft aangemaakt, dan ziet u dat uw Google Places pagina is gewijzigd in een ‘Google+ Local page’, met een iets ander uiter-lijk. Als u nog een account aan moet maken, dan zijn de stappen iets gewijzigd. In het (geüpdate) handboek Het Nieuwe Winkelen kunt u lezen hoe u een Google+ pagina voor uw winkel aan kunt maken (zie www.vakcentrum.nl/handboekHNW).

Inho

udso

pgav

eM

ijlp

aal

Supe

r Su

perm

arkt

Keu

rmer

kA

tten

tie

Page 3: VakcentrumNieuws 6 2012

Nieuws

Nieuws

3

Inho

udso

pgav

e Verder in deze editie

Vakcentrum feliciteert...

Nieuwe SSK-gecertificeerden

Mij

lpaa

lSu

per

Supe

rmar

kt K

eurm

erk

Opi

nie

Zelfstandige ondernemersZelfstandige ondernemers onderscheiden zich. Daar twijfelt niemand aan. Maar het enkele feit dat een winkel voor eigen rekening en risico geëxploiteerd wordt, geeft daar geen garantie voor. Contracten, conditiestelsels et cetera spelen daarin een belangrijke rol. Veel ondernemers hebben nu met een formule-overgang te maken. Kijken naar een nieuw verdienmodel is daarbij goed. Helaas stoppen sommige ondernemers dan en dat is jammer. Op korte termijn geld verdienen is niet het belangrijkste. De wijze waarop het zelfstandig ondernemerschap in de toekomst kan worden uitgeoefend, is min-stens zo belangrijk. Niet in de laatste plaats voor het verdienmodel op lange termijn.

Maar dan is daarvoor wel ruimte nodig. Wordt deze geboden? Is dat wel goed gecontroleerd? Zorg voor ruimte in je ondernemerschap en vecht daarvoor. Stel jezelf de vraag: wie bepaalt of ik mag uitbreiden, investeren, hoe mijn personeelsbestand eruit ziet, wat mijn positie is op de lokale markt. Heb je daarin zelf zeggenschap? En hoe zit het met de collega-ondernemers? Zo zou een gelijke behandeling van ondernemers in een zelfde positie met dezelfde formule een voorwaarde moeten zijn. Zo moeten gevestigde onderne-mers hun verworven rechten kunnen behou-den. Natuurlijk is elk geval anders en moeten zaken individueel worden uitonderhandeld, met de basisafspraken in het achterhoofd. Maar ga niet voorbij aan belangen van de groep waarvan je deel uit gaat maken. Draag daar ook een steentje aan bij. Als de collec-tiviteit zijn rug niet recht kan houden, dan brokkelt het zelfstandig ondernemerschap in de toekomst zeker af.

Het gaat om de toegevoegde waarde van de zelfstandige onderne-mer. Als deze er niet meer is houden we alleen filialen over. Dat is niet wat we willen, wij willen zelfstandige ondernemers, die zich onderscheiden!

mr. Patricia E.H.Hoogstraaten, RAEdirecteur

Op pagina 4 het vervolg van het artikel over het ontslagstelsel

De vaste rubriek Uit de praktijk geeft antwoord op een veelge-stelde vraag. Op pagina 5 worden de verschillen uitgelegd tussen reclamebelasting, winkeliersver-eniging en BIZ

Op pagina 6 leest u alles over de nieuwe workshop Aangiftetips

22 mei jl. vond er een workshop plaats over Het Nieuwe Winkelen. Op pagina 7 een verslag

Op pagina 8 verklaart Edwin ten Brink het succes van zijn winkel Ten Brink Foodretail in Alphen aan den Rijn

In korte tijd hebben we een aantal klachten over Zakelijke Telefonie.nl binnen gekregen. De klachten variëren van onjuiste facturen tot het ontvangen van facturen terwijl er in het geheel geen overeenkomst is met het bedrijf.

Geef uw klacht door!Als u ook klachten heeft over dit bedrijf, dan horen wij dat graag zodat wellicht het een en ander kan worden gebundeld.

Meld klachten Zakelijke Telefonie.nl

Att

enti

e

Peter en Henriëtte Kas met de opening van hun nieuwe winkel, De Kaasspecialist, op donderdag 24 mei jl. in Nijkerk.

Ab en Johan Renes met de opening van hun vernieuwde Albert Heijn op dinsdag 19 juni jl. in Limmen.

Albert Heijn Boender in ZaltbommelAlbert Heijn Hans Geveling in VleutenAlbert Heijn Koornneef in HonselersdijkAlbert Heijn Koornneef in WateringenPlus Bart Bakers in ’s-HertogenboschPlus Van Doornmalen in Eersel Plus Eijkemans in UdenPlus Jongenotter in RijswijkPlus Van Velzen in Lopik

Het Vakcentrum feliciteert ondernemers en medewerkers van harte met deze prestatie!Een overzicht van alle 49 SSK-supermarkten vindt u op de site www.supersupermarkt.nl.

Page 4: VakcentrumNieuws 6 2012

Nieuws

Nieuws

4Vakcentrum tegen

plannen ontslagstelselVervolg van pagina 1.

Ten tweede komt er één een-duidig ontslagstelsel met lagere ontslagvergoedingen (van een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een maximum van zes maanden). In het hui-dige stelsel staat, kort gezegd, voor de werkgever de weg open van voorafgaande toestemming vragen aan het UWV, waarna met inachtneming van een opzeg-termijn het dienstverband kan worden beëindigd zonder dat een vergoeding moet worden betaald, of de snelle weg via de kantonrechter waarbij dan veelal wel een ontslagvergoeding wordt toegekend.

Nieuw stelselDe werkgever hoeft straks geen voorafgaande toestemming of ontbinding bij UWV of kanton-rechter meer te vragen. De werknemer kan enkel na het ontslag aan de rechter de vraag voorleggen of het ontslag ken-nelijk onredelijk is, waarna een herstel van het dienstverband of schadevergoeding mogelijk is.

Recht op scholingEn tot slot komt er een individu-eel recht op scholing bij ontslag, gefinancierd uit de ontslag-vergoedingen. De werknemer krijgt een ontslagvergoeding, die vormgegeven wordt als een aanspraak op scholing of van-werk-naar-werktrajecten en die ondersteunt bij het vinden van nieuw werk.

Standpunt VakcentrumHet voorstel lijkt op het eerste gezicht positief. Toch heeft het Vakcentrum de plannen rond het ontslagstelsel aangevochten. De

Vraa

g &

Ant

woo

rd

plannen pakken namelijk voor de meeste leden van het Vakcentrum die met name het UWV-traject bewandelen ongun-stig uit. Ook drukken de financië-le consequenties op de tijdelijke contracten die nu zonder kosten na de looptijd kunnen worden beëindigd. Het Vakcentrum wil graag meedenken over moge-lijke alternatieven. Belangrijk in deze kwestie is dat de discussie rond het ontslagstelsel los wordt getrokken van de discussie over de bezuinigingen.

Verkiezingen 12 septemberHet is de bedoeling dat de maatregelen na de verkiezin-gen in een wetsvoorstel worden opgenomen en in 2014 in werking treden. Het is echter maar zeer de vraag of alle maatregelen het in de nu gepresenteerde vorm gaan halen. Plannen voor het ontslagstelsel zullen in ieder

geval volgens het Vakcentrum moeten worden bijgesteld. Na de verkiezingen op 12 september weten we meer.

Lent

eakk

oord

Page 5: VakcentrumNieuws 6 2012

Nieuws

Nieuws

5Uit de praktijkAls ondernemer heeft u vast wel eens een bedrijfseconomische of juridische vraag waar u zelf niet uitkomt. Gelukkig kunt u dan contact opnemen met de adviseurs van het Vakcentrum. Zij zitten er speciaal voor u en kennen de wet- en regelgeving tot in de puntjes. In deze vaste rubriek leest u het antwoord op een veelgestelde praktijkvraag.

VraagReclamebelasting, winkeliers-vereniging, BIZ: wat zijn de verschillen en waar moet ik op letten?

Antwoord

ReclamebelastingReclamebelasting kan door de gemeente worden opgelegd voor het plaatsen van openbare aankondigingen die zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Of een gemeente deze heffing oplegt, binnen welk gebied deze heffing geldt en welke tarieven worden gehanteerd, verschilt per gemeente. De opbrengst vanuit reclamebelasting komt in beginsel ten goede aan de algemene middelen, tenzij er afspraken zijn in het kader van een ondernemersfonds. Als u een dergelijke aanslag krijgt, wees er dan op bedacht dat deze voldoet aan de wettelijke vereisten. Zo is onder andere bepaald dat de heffing niet willekeurig mag wor-den opgelegd en dat de hoogte van de aanslag niet mag worden gekoppeld aan de hoogte van het inkomen, het vermogen, of de winst van de ondernemer.

WinkeliersverenigingEen winkeliers- of ondernemers-vereniging wordt op initiatief van ondernemers zelf opgericht, met het doel lokaal samen te werken en gezamenlijk invloed te kunnen uitoefenen op de lokale overheid. Een veelgenoemd pro-bleem bij winkeliersverenigingen is echter dat niet alle onderne-mers meedoen, maar wel profi-teren van de zaken die worden

Vraa

g &

Ant

woo

rd

gerealiseerd. Dit wordt ook wel ‘freeriderschap’ genoemd.

BIZEen andere optie is de Bedrij-veninvesteringszone (BIZ). Het uitgangspunt van de BIZ is dat ondernemers gezamenlijk inves-teren in een veilige en aantrek-kelijke bedrijfsomgeving. Op verzoek van een meerderheid van de ondernemers legt de gemeente een gebiedsgerichte heffing op. Bij voldoende draag-vlak betalen alle ondernemers mee. Vervolgens krijgen de ondernemers zelf de beschikking over de opbrengst van de heffing die kan worden ingezet ten be-hoeve van gebiedsbevorderende activiteiten. De activiteiten zijn extra boven de diensten die de gemeente levert. De BIZ is een Experimentenwet die op 1 mei 2009 in werking is getreden. In verband met de evaluatie is het sinds 1 januari 2012 niet meer mogelijk een nieuwe BIZ op te richten.

Uit een recente evaluatie komt naar voren dat er veel animo is voor het experiment. De BIZ wordt ingezet in diverse win-kelgebieden en bedrijventer-reinen, zowel in grote als kleine gemeenten. Onder andere de eerlijke verdeling van lasten wordt als positief ervaren. De totstandkoming van een BIZ blijkt anderzijds wel een grote tijdsinvestering.

De BIZ lijkt een goed alternatief voor de reclamebelasting die niet altijd ten goede komt van de winkelomgeving en voor de winkeliersvereniging waarbij niet iedereen zich aansluit. Eind 2012 wordt de BIZ-evaluatie afgerond en wordt mogelijk een wetsvoor-stel ingediend om de wet voort te zetten in permanente vorm. Bestaande BIZ’en kunnen in ieder geval tot 2015 blijven bestaan. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Wanneer u nog vragen heeft naar aanleiding van dit artikel kunt u contact opnemen met de advi-seurs van Vakcentrum Bedrijfsad-vies, telefoonnummer (0348) 41 97 71.

Page 6: VakcentrumNieuws 6 2012

Nieuws

Nieuws

6

Het

Nie

uwe

Win

kele

n

Kies je cursus!

Workshop AangiftetipsVakcentrum LeerPortaal biedt een divers aanbod van hoogwaardige trainingen en opleidingen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? VakcentrumNieuws weet raad. Deze keer: de workshop Aangiftetips.

De workshop Aangiftetips is be-doeld voor iedere ondernemer die niet teveel belasting wil betalen. Daarnaast is de workshop interes-sant voor boekhouders en control-lers, die verantwoordelijk zijn voor de financiële gang van zaken in uw bedrijf.

Doel In de workshop staat centraal hoe de deelnemer zoveel mogelijk rendement haalt uit bestaande fiscale regelingen. Waar moet u als ondernemer op letten en welke trucs kunt u toepassen om op een legale manier toch zo min mogelijk belasting te betalen? Huisvesting, personeel, investe-ringen, de auto: praktisch alles heeft ook een fiscale kant. De deelnemer wordt voorgelicht over regelingen op tal van gebieden, zoals de winstbelasting, de loon-

en omzetbelasting en niet te vergeten lokale heffingen.

OnderwerpenOnderwerpen die aan bod komen, zijn onder meer de fiscale facili-teiten voor ondernemers, waar-onder investeringsregelingen. Ook ervaart u welke kosten u ten laste van uw onderneming kunt bren-gen en waarop u daarbij moet letten. U leert verder alles over de problematiek inzake gemeng-de kosten en hoe u hiermee zo efficiënt mogelijk kunt omgaan. Specifiek aandacht wordt besteed aan uw autokosten, waaronder de problematiek van de bestelauto. Met de nodige slagen om de arm blikken we alvast vooruit naar de op stapel staande wijzigingen inzake reiskosten volgens het Kunduz-akkoord. Bovendien informeren we u uitvoerig over de per 2014 verplichte werkkostenregeling, die u nu al kunt toepassen. Volgens deze regeling kunt u een vast percentage van uw loonsom besteden aan vergoedingen en verstrekkingen. We bekijken of deze regeling gunstig voor u

uitpakt en hoe u er optimaal gebruik van kunt maken. De workshop besteedt ook aandacht aan diverse rechterlijke uitspra-ken, waarmee u uw voordeel kunt doen. Na afloop bent u op fiscaal gebied dus weer helemaal up-to-date. En dit alles onder het motto: ‘Makkelijker kunnen we het u niet maken, wel leuker!’

Kosten en aanmeldenDe kosten en cursusdata vindt u binnenkort op www.vakcen-trum.nl. Hier vindt u tevens een formulier waarmee u zich kunt aanmelden.

Licht opleren

Leer

Port

aal

Page 7: VakcentrumNieuws 6 2012

Nieuws

Nieuws

7Workshop Het Nieuwe Winkelen inspireert ondernemers

Het

Nie

uwe

Win

kele

n

We zitten midden in een digitale revo-lutie en steeds meer Vakcentrumleden lijken dat te beseffen. Een deel van hen bezocht de afgelopen maanden de workshop Het Nieuwe Winkelen van social mediagoeroe Rob Weiss. In vier uur tijd werden zij wegwijs gemaakt in het digitale ecosysteem en leerden zij hoe ze slim gebruik kunnen maken van Google places, nieuwe media en QR-codes. VakcentrumNieuws bezocht de workshop van 22 mei in Expo Houten.

“Wist u dat 80% van de consumen-ten via e-mail wil worden geïnfor-meerd over uw winkel? En slechts 11% via advertenties in lokale dagbladen?” Nee, dat wisten de 26 ondernemers – de meeste met een Etos, een aantal met een speci-aalzaak en een enkeling met een supermarkt – die op de workshop waren afgekomen niet. Natuurlijk, dat de wereld verandert was hen niet ontgaan. En dat internet een steeds belangrijkere rol speelt bij het benaderen van klanten konden de meesten ook nog wel bedenken. Maar dat die verande-ring zich zo snel voltrok? Het zal – zo blijkt al snel – niet de enige keer zijn dat ze zich verbazen.

ContactWorkshopleider Rob Weiss: “De consument van morgen is constant in contact met zijn omgeving. Hij deelt foto’s met vrienden, heeft een account op Facebook, belt via skype. Dat zien we nu al. Het afgelopen jaar zijn er maar liefst 3,2 miljoen smartphones verkocht, tegenover 2,8 miljoen ‘gewone’ mobieltjes. Een slimme onder-nemer speelt hierop in. Maar dat vereist wel een andere, modernere manier van communiceren.”

Persoonlijke benaderingDie andere manier kenmerkt zich

volgens Rob door een persoonlijke benadering. “Je moet oog krijgen voor de individuele behoeften van je klanten. Leren om in persona’s (doelgroepen, red.) te denken. Waarom zou een jonge, actieve studente jouw winkel bezoeken? Omdat er zo’n handige fietsenstal-ling voor de deur staat? Het per-soneel zo vriendelijk en behulp-zaam is? Of omdat ze vanavond een feest heeft – waar die leuke jongen ook komt – en net heeft ontdekt dat haar favoriete lipgloss op is?

Tijdens een gezamenlijke oefening blijkt het knap lastig te zijn om in persona’s te denken. Geen wonder ook, de meeste ondernemers zijn jarenlang gewend om vanuit hun winkel te denken. Nu moeten ze zich opeens zien te verplaatsen in de klant. Gelukkig verzekert Rob dat oefening kunst baart. “Wie een paar keer de tijd neemt om zich in te leven in zijn klanten, zal merken dat hij zich steeds mak-kelijker kan verplaatsen. En daar met zijn communicatie dus steeds beter op kan inspelen.”

Veel informatieNatuurlijk staat Rob in zijn work-shop stil bij het gebruik van social media. Wat kun je doen met Face-book? Waarom is het handig een account aan te maken op Twitter? En wat is de functie van HootSuite?

Eveneens worden diverse tools besproken die ondernemers kun-nen inzetten om de moderne klant te bereiken (WiFi, Google places, Foursquare, Reviews en QR-codes).

Reacties deelnemersDe 26 ondernemers gaan met een schat aan informatie naar huis. En in het handboek, dat zij na afloop van de bijeenkomst gratis krijgen toegestuurd, staan nog veel meer nuttige tips. Bovendien wordt daarin stap voor stap beschreven hoe ze zelf aan de slag kunnen met de besproken tools. Gelukkig maar, want voor sommige onder-nemers ging de workshop net iets te snel. Toch gaven de meeste ondernemers de workshop een dikke voldoende. “Ik ben een hoop wijzer geworden”, schreef één van de deelnemers na afloop op het evaluatieformulier. “De workshop toont de noodzaak aan om je winkel ook in de virtuele wereld te manifesteren”, schreef een ander. Complimenten waren er verder voor de “goede, duidelijke uitleg van Rob”.

Licht opleren

Ondernemers die verdere begeleiding wensen, kunnen zich aanmelden voor een basic-abonnement (à € 60 per maand) of premium-abonnement (à € 130 per maand). Zij krijgen voor dat bedrag coaching op maat, een extra workshop Social Media, een digitale bedrijfpresentatie (alleen

premium-abonnement) en een inrichting van digitale etalages (alleen premium-abonnement). De abonnementen gaan van start op 1 september 2012. De workshop Social Media zal plaatsvinden op woensdag 5 september. Indien u wilt deelne-men, kunt u een e-mail sturen naar [email protected].

5 september vervolg HNW

Page 8: VakcentrumNieuws 6 2012

Nieuws

8

Redactie: Blekerijlaan 1

3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

E [email protected]

I www.vakcentrum.nl

Druk: Weevers Grafimedia

Vorden

Col

ofon

Edwin ten Brink over het succes van Ten Brink Foodretail

Inte

rvie

w

Edwin ten Brink is de bevlogen eige-naar van Ten Brink Foodretail, een zelfstandige supermarkt in Alphen aan den Rijn. Zijn vader leerde hem dat het opbouwen van relaties met mensen één van de belangrijkste ei-genschappen is van een goede onder-nemer. Zeker in een winkel met veel personeel, zoals een supermarkt.

“Het personeel hier is geen num-mer of machine die per uur een x-aantal dozen moet vullen, maar een individu met een gebruiksaan-wijzing die wij graag willen lezen. Als ze 18 zijn hoeven ze er bij ons niet uit, maar krijgen ze de mo-gelijkheid door te groeien. Tevens krijgen ze een opleiding aangebo-den die Ten Brink Foodretail zelf verzorgt.” Vanwege de aandacht voor het personeel is werken bij Ten Brink Foodretail populair. “We moeten zelfs mensen afwijzen die hier graag willen werken. Overi-gens ben je bij ons geen vakkenvul-ler, maar gastheer of gastvrouw.”

Intrapreneurs“Wij proberen het beste uit de mensen te halen. De opleiding die 18-jarigen aangeboden krijgen is daar een voorbeeld van, maar de ‘ondernemende afdelingsma-nager’ ook.” Ten Brink legt uit dat de afdelingsmanagers bij zijn supermarkt eigenlijk ondernemers binnen een onderneming zijn. Ze runnen de afdeling zelf en dragen daar ook de eindverantwoorde-lijkheid voor. Ten Brink heeft drie specialisten op stand-by staan die de afdelingsmanagers kunnen bijstaan. Zo is er een specialist op HR-gebied, een financieel specialist en iemand voor de IT. “Voor de rest zijn de afdelingsmanagers, ook wel Intrapreneurs, verantwoordelijk voor het welslagen van de onder-neming. Zij hebben het voor het zeggen.”

Het beste vlees van Alphen Niet alleen in het personeelsbe-leid, maar ook in het assortiment is Ten Brink anders dan andere supermarkten. Het assortiment vlees is daar een mooi voorbeeld van. “Wij zijn een samenwerking aangegaan met Henk Broeders, een veehouder uit Berkel-Enschot die Bief Select rundvlees met het Europese kwaliteitskeurstempel levert. Om de bewoners van Alphen kennis te laten maken met het vlees, staan ze binnenkort met een stand op Alphen Culinair. “On-der leiding van een topkok gaan we de bief bereiden en aan de mensen aanbieden. Dan proeven ze het zelf!” Een supermarkt met een stand op een culinair evene-ment, er is lef voor nodig. Waar eveneens lef voor nodig is, is zijn meest recente idee om op het dak van de supermarkt een 1000m2 tellende groentetuin aan te leg-gen. “Groentetuinen op daken van kantoorgebouwen zijn in de VS al iets heel gewoons. Ik ben aan het onderzoeken of het op mijn dak ook mogelijk is. Het zou toch su-per zijn als Alphenaren bij ons een bloemkool of een broccoli ‘van eigen dak’ kunnen kopen!”

Klanttevredenheidonderzoek Uit klanttevredenheidonderzoe-ken blijkt steevast dat Ten Brink een topsupermarkt is in Alphen aan den Rijn. “Ik lees die rappor-ten altijd helemaal door. Van de paar slechte punten kan ik enorm balen. Zeker als het dingen zijn die we hadden kunnen voorkomen. Maar als ik dan de enorme hoe-

veelheid goede punten lees, kan ik een gat in de lucht springen.” Het succes is wellicht te danken aan het feit dat Ten Brink een echte Alphenaar is, die de handen veelvuldig ineen slaat met andere Alphense ondernemers. Maar misschien komt het ook omdat technische snufjes die het winke-len makkelijker en leuker maken, zoals Safe Pay en Zelfscan, bij Ten Brink als een van de eerste worden geïntroduceerd. Of komt het omdat Ten Brink een eerlijke onderneming is, waarbij de klant centraal staat, waar personeel rondloopt met verstand van zaken en waar het assortiment prikke-lend en vernieuwend is.