Vakcentrumnieuws 10 2013

12
Nieuws 26 oktober 2013 29 ste jaargang nr. 10 SSK rolt de loper uit voor ondernemers Extra sessies Arbo professionalisering P3 Bezwaar initiatiefwet GroenLinks P3

description

Actueel Bezwaar tegen initiatiefwet GroenLinks Extra bijeenkomsten Arbo professionalisering Vakcentrum Bedrijfsadvies Vier formules, één gedachte: omzet Achter de schermen Supermarkten goede werkgevers Wijziging Tabakswet Communicatie alcohol en tabak Afschaffing statiegeld PET-fles Slachtofferhulp Detailhandel Nieuws uit de branches Vakbeurs Foodspecialiteiten in beeld Kwaliteitscertificaten maken het verschil Vakcentrum LeerPortaal Eerste lichting Masterclass Foodretail afgestudeerd Hoe speel je in op Online Food Retail Uit de praktijk Kunt u onder uw handtekening uit? Fiscaal Gedeeltelijke teruggaaf basispremie Aof Ledenbijeenkomst Franchisecontracten houden gemoederen bezig Bestuurders bezoeken Vakcentrumleden Super Supermarkt Keurmerk Laat u duurzaam inspireren

Transcript of Vakcentrumnieuws 10 2013

Page 1: Vakcentrumnieuws 10 2013

Nieuws26 oktober 2013

29 ste jaargang

nr.10

SSK rolt deloper uit voor ondernemers

Extra sessies Arbo professionalisering P3

Bezwaar initiatiefwet GroenLinks P3

Page 2: Vakcentrumnieuws 10 2013

2

Redactie Blekerijlaan 1

3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

E [email protected]

I www.vakcentrum.nl

Druk WeeversGrafimedia

Vorden

Col

ofon

VakcentrumNieuws is

gedrukt met bio-inkt op

FSC®-mixed credit papier

Inho

udso

pgav

e

In deze editie

Vakcentrum feliciteert...

Mij

lpaa

l

Age

nda

Een nieuwe, realistische caoHet kan niemand ontgaan zijn. Twee weken geleden is het overleg met de vakbonden over de nieuwe Cao voor het Levensmidde-lenbedrijf afgebroken. Tot grote spijt van het Vakcentrum en de werkgeversorganisa-tie van het grootwinkelbedrijf, de VGL. De levensmiddelenbranche verdient een goede cao. Dat vinden de werkgevers, dat vinden de bonden en dat vinden de medewerkers. Maar de bomen groeien momenteel niet tot de hemel. Enige realiteitszin is nood-zakelijk. Zéker als het om zaken gaat die een directe kostenverhoging met zich mee brengen. Ons loonbod is zonder meer aan-trekkelijk. Kijk eens naar andere branches waar werknemers geld moeten inleveren, waar helemaal geen cao wordt afgeslo-ten of waar de bonden akkoord gaan met loonsverhogingen op een veel lager niveau. Sinds wanneer is een cao voor ruim 5.000 medewerkers in de distributie maatgevend?

Het Vakcentrum gaat in de tussentijd gewoon verder met zaken die goed zijn voor de werknemers waaronder Arbozorg, een pilot re-integratie vangnetters en een pilot duurzame inzetbaarheid ouderen. En wat de cao-onderhandelingen betreft zou ik willen zeggen: bonden, kom weer snel aan tafel zitten. Grijp de uitnodiging aan om inhoudelijk naar alle plannen te kijken. Het is in ieders belang om over de toe-komst te praten. De werkgevers begrijpen dat binnen de nieuwe afspraken niemand, die nu bij ons werkt, erop achteruit mag gaan. Maar om de levensmiddelenbranche gezond te houden en een werkplek te kun-nen blijven aanbieden aan onze mede-werkers, kunnen wij niet aan alle wensen tegemoet komen. Anders wordt de levens-middelenbranche een branche waar – net als talloze andere branches – veel mede-werkers gedwongen op straat komen te staan. En dat willen de werk-gevers niet, de bonden niet en zeker de medewerkers niet. Dus op naar een nieuwe, realistische cao.

mr. Patricia E.H.Hoogstraaten, RAEdirecteur

Pagina 3 Actueel Bezwaar tegen initiatiefwet GroenLinks Extra bijeenkomsten Arbo professionalisering

Pagina 4 Vakcentrum Bedrijfsadvies Vier formules, één gedachte: omzet

Pagina 5 Achter de schermen Supermarkten goede werkgevers Wijziging Tabakswet Communicatie alcohol en tabak AfschaffingstatiegeldPET-fles Slachtofferhulp Detailhandel

Pagina 6 en 7 Nieuws uit de branches Vakbeurs Foodspecialiteiten in beeld Kwaliteitscertificatenmakenhetverschil

Pagina 8 Vakcentrum LeerPortaal Eerste lichting Masterclass Foodretail afgestudeerd Hoe speel je in op Online Food Retail

Pagina 9 Uit de praktijk Kunt u onder uw handtekening uit?

Fiscaal Gedeeltelijke teruggaaf basispremie Aof

Pagina 10 Ledenbijeenkomst Franchisecontracten houden gemoederen bezig

Pagina 11 Bestuurders bezoeken Vakcentrumleden Pagina 12 Super Supermarkt Keurmerk Laat u duurzaam inspireren

PelenWinanda‘tLamenmedewerkersmetdeopeningvanhunver-nieuwdePlussupermarktopdinsdag22oktoberjl.inDordrecht.

PeetHulsboschenmedewerkersmetdeopeningvanhunnieuweCoop-Compact supermarkt op vrijdag 25oktoberjl.inVogelenzang.

De familie Van den Berg en medewerkers met de opening van hunvernieuwdePlussupermarktopdinsdag29oktobera.s.inHerpen.

GeertenPetraBendersenmedewerkers met de opening van hunvernieuwdePlussupermarktopdinsdag29oktobera.s.inVenlo.

Peter,Mascha,PaulenNatasjaVos en medewerkers met de opening van hun nieuwe Albert Heijn Large supermarkt, Etos en Gall & Gall op woensdag 6 november a.s. in Haarlem.

Page 3: Vakcentrumnieuws 10 2013

3

Act

ueel

Arb

o

Een extra bijeenkomst is ingelast opdinsdag14januari2014.Dete-rugkomdag voor deze bijeenkomst iswoensdag30januari2014.Binnenkort zullen er meer data beschikbaar komen. Aanmelden kan op www.vakcentrum.nl/rie.

Inhoud cursusIn de cursus Arbo professionalise-

Klaver wil supermarkten ver-plichten om te publiceren wat en hoeveel voedsel zij weggooien. De voorgestelde methodiek waar-meedoormiddelvan‘namingandshaming’ reductie van voedsel-verspilling moet worden gereali-seerd, negeert de bewegingen die al vanuit het bedrijfsleven zijn in-gezet. Daarbij druist het in tegen de politieke uitgangspunten ten aanzien van regeldruk, raakt de methode slechts een onderdeel van de algehele discussie en geeft het de consument totaal geen houvast. De initiatiefwet schiet

ring worden de rol en functie van de preventiemedewerker binnen het bedrijf uitgelegd. Daarnaast wordt de RI&E behandeld, waarna de cursisten deze zelf in kunnen vullen voor hun eigen bedrijf. Er wordt gebruikgemaakt van de digitale RI&E die beschikbaar is op www.rie.nl. Er wordt ook een PlanvanAanpak(PvA)gemaakt.Daarin moet de werkgever aan-geven binnen welke termijn zijn bedrijf concrete maatregelen gaat nemen tegen de geïnventariseerde risico’s en wat deze maatregelen opleveren.

Actueel houdenNatuurlijkmoetendeRI&EenhetbijbehorendePvAactueelwordengehouden. Daarom krijgen be-drijven die hebben deelgenomen

zijn doel voorbij als het gaat om het reduceren van voedselverspil-ling.

SamenwerkingHet Vakcentrum wijst Klaver onder meer op het initiatief van de Stich-ting SSK om de samenwerking tus-sen zelfstandige ondernemers en lokale Voedselbanken te optimali-seren. Ook de Alliantie Verduurza-ming Voedsel wordt benoemd als

jaarlijkshetverzoekomhetPvAop te sturen naar het Vakcentrum. Op die manier zijn ondernemers drie jaar verzekerd van een valide RI&EenPvA.

duurzame samenwerking tussen onder meer supermarkten, tuin-ders, horeca én het ministerie van Economische Zaken.Het Vakcentrum roept het kamer-lid op om in gesprek te gaan met partijen binnen de branche, waar-onder het Vakcentrum. De bezwa-ren tegen de intitiatiefwet heeft het Vakcentrum uiteen gezet in een brief aan Jesse Klaver en SharonGesthuizen,SPkamerlid.

Extra bijeenkomsten voor Arbo professionalisering

Vakcentrum maakt bezwaar tegen initiatiefwet GroenLinks

Hoewel de cursus Arbo professiona-lisering pas deze maand van start is gegaan, kunnen we nú al spreken van een succes. Veel Vakcentrumleden hebben van de mogelijkheid gebruik-gemaakt om zich gratis in te schrijven en verschillende cursusdata zijn zelfs al volgeboekt. Alleen voor de bijeen-komsten in november zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

Het Vakcentrum maakt grote bezwa-ren tegen de initiatiefwet van Tweede Kamerlid Jesse Klaver (GroenLinks) om voedselverspilling tegen te gaan. Deze initiatiefwet werd vorige week, op Wereldvoedseldag, ingediend.

ArboprofessionaliseringHoud ziekteverzuim onder controle

door goede arbeidsomstandigheden

Voor zelfstandige ondernemers in de detailhandel

Page 4: Vakcentrumnieuws 10 2013

4Vier formules, één gedachte: omzet

Gelukkig kunnen ondernemers voor een goed en betrouwbaar advies te allen tijde terecht bij Vakcentrum Bedrijfsadvies. De juristen en bedrijfseconomen van Vakcentrum Bedrijfsadvies zijn onafhankelijk, ervaren en des-kundig. Zij kennen het speelveld en hebben geen winstoogmerk. Samen met de ondernemer strij-den zij voor minimaal het behoud van hun omzet.

Realistische omzetverwachtingenVeel leden hebben de weg naar Vakcentrum Bedrijfsadvies inmid-dels gevonden. De bedrijfsju-risten onderzoeken momenteel de rechten en plichten van de C1000-ondernemers. En de be-drijfseconomische adviseurs zijn druk bezig met het beoordelen van de projectplannen en vesti-gingsplaatsonderzoeken van deze groep. Omdat de bedrijfsjuristen en –economen geheel in dienst staan van de zelfstandige on-dernemer – en nooit in opdracht werken van een commerciële organisatie – komen zij met rea-listische omzetverwachtingen.

Het credo van Vakcentrum Be-drijfsadviesis:‘Lievernogwatkansen in een omzetverwachting, dan dat alle kansen er al uitge-rekend zijn.’ Want dan blijven alleen bedreigingen over.

Onafhankelijke VPO’sVestigingsplaatsonderzoeken (VPO’s)zijnvangrootbelangvoorondernemers.DeVPO’sdie zij krijgen van hun com-merciële organisaties zijn lang niet altijd reëel. Dat blijkt uit deVPO’sdieVakcentrumBe-drijfsadvies dagelijks uitvoert voor ondernemers. De ervaring leert dat in veel gevallen met goede argumenten uiteindelijk overeenstemming kan worden bereikt met de commerciële or-ganisatie. Bijvoorbeeld over een bijgestelde omzetverwachting en eenreddingsplan(specifiekerenmeer individueel afgestemd dan decollectieveafspraken)voorals de omzet onverhoopt toch niet wordt gehaald. Het uit laten voeren van een onafhankelijke VPOisduslonend(ziekader).

Individuele benaderingOndernemers moeten zich ech-ter realiseren dat geen enkele formuletransitie hetzelfde is. Iedere ombouw is anders. Een individuele benadering is dus van het grootste belang. Maar uiteindelijk streven alle formules hetzelfde na: een zo hoog moge-lijke omzet.

Bedr

ijfs

advi

es

De adviseurs van Vakcentrum Bedrijfs-advies ervaren grote verschillen in de houding van de ondernemers bij de huidige formulewijzigingen. De ene C1000-ondernemer bouwt liever vandaag dan morgen zijn winkel om, terwijl de ander deze transitie – om wat voor reden dan ook – het liefst jaren voor zich uitschuift. Maar welke omzet mogen ondernemers eigenlijk verwachten na hun ombouw? Zet vijf adviseurs bij elkaar en ieder heeft daar een andere mening over.

Meer weten?Heeft u na het lezen van dit artikelnogvragen?Neemdancontact op met de bedrijfseco-nomische adviseurs van Vakcen-trum Bedrijfsadvies. Zij staan u graag te woord en zijn bereik-baaroptelefoonnummer(0348)419771.

Rekenvoorbeeld

Achterblijvende omzetten leiden al snel tot grote pro-blemen. Stel, na een formule-wijziging pakt voor een onder-nemer de omzet 10% lager uit. Wanneer zijn omzet begroot is opbijvoorbeeld€250.000perweek met een netto resultaat van€75.000perjaarkanhetnetto resultaat omslaan in een verlies van € 150.000 per jaar.

Page 5: Vakcentrumnieuws 10 2013

5Achter de schermen

Bele

idsz

aken

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangen-behartiging op beleidsniveau. Het Vak-centrum volgt beleidsontwikkelingen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Supermarkten goede werkgevers

Supermarkten scoren goed in de verkiezing Beste Werkgevers Award2013.Aholdeindigdeopplaats8,Deenopplaats18enCoopopplaats25.Demedewer-kers van deze bedrijven geven hun werkgever een dikke acht voor algemene werknemerstevre-denheid. Weer een bewijs dat su-permarkten goed werkgeverschap hoog in het vaandel hebben. De Awards worden uitgereikt door Effectory en Intermediair.

Wijziging Tabakswet

Op29oktobera.s.beslistdeEer-ste Kamer of de wijziging van de Tabakswet een hamerstuk wordt of dat er een vragenronde en/of debat nodig is. Daarmee wordt

duidelijk of de invoeringsdatum van1januari2014noggehaaldkan worden. De Tweede Kamer stemde eerder deze maand in met het wijzigingsvoorstel voor de Tabakswet. Hierin staat een leeftijdverhogingnaar18jaaromtabaksartikelen te mogen kopen. Ook staat in het voorstel de extra sanctie van een verkoopverbod van tabaksartikelen opgenomen die ingezet kan worden bij drie overtredingen binnen een jaar (conformdebepalingindeDrank-enHorecawet).

Communicatiealcohol en tabak

Het ministerie van Volksgezond-heid,WelzijnenSport(VWS)start18novembera.s.meteencommunicatiecampagne over de leeftijdsverhoging van alcohol entabaknaar18jaar.Ineersteinstantie komt alleen het thema drinkenaanbod.Pasalsdeleeftijdsverhoging voor tabak is goedgekeurd door de Eerste Ka-mer, wordt het onderwerp roken ingebracht. Het Vakcentrum is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de campagne.

AfschaffingstatiegeldPET-flesHet statiegeldsysteem van grote PET-flessenwordtopzijnvroegstper1januari2015afgeschaft.Wat is nu precies de stand van zaken?Begin2014wordtgeïnven-tariseerd of de prestatiegaranties waaraan moet worden voldaan

ook worden behaald. Als dit het geval is, wat wel in de lijn der verwachting ligt, wordt vanaf de zomerdeverplichtingtotheffingvan statiegeld afgeschaft. Het verpakkende bedrijfsleven moet vervolgens minimaal zes maanden van tevoren richting de betrokke-nen aankondigen per wanneer het statiegeldsysteem wordt afge-schaft. Rekeninghoudend met de drukke periode aan het einde van

het jaar vindt de daadwerkelijke afschaffingopzijnvroegstbegin2015plaats.Inhetstatiegeldsys-teemvanbierflesjesenkrattenverandert voorlopig niets.

Slachtofferhulp Detailhandel

DetailhandelNederlandenSlacht-offerhulpNederlandgaansamen-werken om slachtofferhulp voor winkeliers te organiseren. De hui-dige regeling, die via het Hoofd-bedrijfschapDetailhandel(HBD)loopt, stopt. Slachtofferhulp Detailhandel is gratis beschikbaar voor alle mkb-winkeliers. De hulp wordt speciaal toegespitst op de detailhandel. Ondernemers kun-nenSlachtofferhulpNederlandvanaf1januari2014inschakelenvia de politie of het telefoonnum-mer0900-0101.

Page 6: Vakcentrumnieuws 10 2013

6

“In een branche die continu in beweging is, is het belangrijk dat ondernemers blijven innoveren door middel van nieuwe produc-ten, concepten en winkeltechnie-ken. De Vakbeurs Foodspecialitei-ten biedt hiervoor een uitstekend podium.” Met deze woorden verklaart beursmanager Joop Goossens het belang én het succes van de beurs. De Vakbeurs Food-specialiteiten is van oudsher een plek waar ondernemers inspiratie opdoen en nieuwe producten leren kennen. Maar ook een plek waar ondernemers collega’s ontmoeten en waar volop tijd en ruimte is om bij te praten en van gedachten te wisselen.

NoviteitenprijsHet interactieve Wijnschap van

Winestein werd gekozen tot Beste Noviteitvan2013.

“Deze digitale sommelier biedt een vernieuwende wijze van consumentondersteuning bij het aankoopproces. Dit concept is een uitstekende aanvulling op de bij de winkelier aanwezige vakken-nis”, aldus Hans Steenbergen

Vakbeurs Foodspecialiteiten in beeldDe 24ste editie van de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Expo Houten was een groot succes. Op zoek naar onder-scheidend vermogen kwamen onder-nemers in groten getale naar Houten. Ze werden niet teleurgesteld. Zowel de bezoekers als de standhouders toonden zich meer dan tevreden na afloopvandebeurs.

namens de vakjury. In de jury zatenverderErikvanLoo(2-ster-ren chefkok/patron van restaurant ParkheuvelinRotterdam),Anne-WiesvanOosten(eigenaressevanGransjean Foodspecialiteiten in Den Haag en bestuurslid van de StichtingKDWN)enAdKuijten(eigenaarvanAdKuijtenSpeciali-teiten in Eersel en bestuurslid van deStichtingKDWN).

Foto-impressieWilt u nog even nagenieten van de VakbeursFoodspecialiteiten2013?Kijk dan op www.vakbeursfood-specialiteiten.nl voor een foto-impressie.

Kwaliteitscertificatenmakenverschil

Hetvernieuwdecertificaatisvoorondernemers een belangrijk mid-del om zich te onderscheiden van anderen. Het biedt hen bovendien

december inschrijven, kunnen nog meedoen aan de productcatego-riewedstrijden‘NederlandsBesteBoerenkaasspecialist’,‘Neder-lands Beste Buitenlandse Kaasspe-cialist’en/of‘NederlandsBesteNotenspecialist’.Kijkopwww.foodspecialiteitenwinkels.nl voor meer informatie.

Tijdens de Vakbeurs zijn de allereerste kwaliteitscertificatenuitgereiktaanondernemers met een kaas- of delica-tessenwinkel. De heer Vermeij, van De Kaasspecialist Emiclaer, was één van degelukkigendieeencertificaatont-ving. Hij kreeg het allereerste exem-plaar uitgereikt door Patricia Hoogstraaten. Ook de andere onder-nemersontvingenhuncertificaatuithanden van de Vakcentrumdirecteur.

eenhandvatomzichteprofilerennaar(potentiële)klanten.Methetcertificaatbewijzenzijimmersdat zij voldoen aan de eisen die de consument mag stellen aan een foodspecialiteitenwinkel op het gebied van hygiëne, inrichting, wettelijke normen, productkennis, assortiment, gastvriendelijkheid enuitstraling.Eencertificaatdusom trots op te zijn!

ProductcategoriewedstrijdenHeeft u een foodspecialiteitenwin-kelenwiltuookeencertificaat?Meld u dan nú aan voor de Cer-tificeringFoodspecialiteitenwin-kels! Ondernemers die zich voor 1

Nieuw

suitde

branc

hes

Page 7: Vakcentrumnieuws 10 2013

7

Beursdata 2014

De25steeditievandeVak-beurs Foodspecialiteiten staat gepland op dinsdag 30 septem-ber en woensdag 1 oktober 2014.Dezebeurszalwederomin Expo Houten plaatsvinden, gelijktijdig met de AGF Detail.

Page 8: Vakcentrumnieuws 10 2013

8

Het selecte groepje ondernemers bestonduit:Pel‘tlam,GielSmits,Ralph Kaumans, Wim Eijkemans, Erik de Witt, Judith van Dijck, Rob Veltink, Jacqueline Fikkert, Marieke Vijverberg, Leon Versluis, PeterdeRijkeenRenéBuckers.Zij ontvingen uit handen van Jan Willem Grievink en Theo Blee-kerhetfelbegeerdecertificaatMasterclass Foodretail. Gedurende twee jaar volgden de ondernemers colleges van diverse gastdocenten en gingen zij met elkaar in discus-sie over nieuwe ontwikkelingen in de markt. De praktijk van morgen leerden ze van een andere kant bekijken tijdens een studiereis

Eerste lichting Masterclass Foodretail afgestudeerd

Twaalf supermarktondernemers heb-bendezemaandhetcertificaat‘Mas-terclass Foodretail’ behaald. En een nieuwe lichting topondernemers is inmiddels gestart met de tweejarige opleiding. Op dit moment volgen 36 zelfstandige supermarktondernemers het opleidingstraject.

naarNewYork. VertalenTijdens de colleges leerden de ondernemers maatschappelijke veranderingen en wijzigingen in het shopgedrag herkennen. Ook de concurrentieverhoudingen kwamen aan bod. Evenals het moeiteloos kunnen vertalen van trends en ontwikkelingen naar de eigen bedrijfsvoering.

Arbeidsmarktontwikkelingen, nieuwe vormen van leiderschap, multicultureel vakmanschap en social media waren onderwerpen dierichtinghetjaar2020vanuiteen nieuw perspectief werden belicht. Lokaal ondernemer-schap bleef echter de rode draad tijdens de opleiding. Dit werd door de cursisten op een profes-sionele manier vertaald in een persoonlijk(e)dashboard/scriptie.

LeerPo

rtaa

lLe

erPo

rtaa

l

Doctor Jesse Weltevreden, lector Online Ondernemen aan de Hoge-school van Amsterdam, vertelt ons graag meer tijdens de bijeenkomst opwoensdag20novembera.s.van 10:00 uur tot 13:00 uur op het Vakcentrum in Woerden. Welte-

vreden heeft vele nationale en internationale publicaties op zijn naam staan over de gevolgen van e-commerce voor consumenten-gedrag, detailhandel en winkel-locaties. Zo schreef hij de boeken ‘Winkeleninhetinternettijdperk’en‘Deevolutievanonlinewinke-leninNederland’.In2011brachthij samen met zijn team het so-cial mediagebruik van winkeliers inNederlandinkaart.

NadeuiteenzettingvanWeltevre-den, zal Rob Weiss ingaan op de praktische invulling. Hoe kunnen ondernemers aan de slag gaan met de genoemde uitdagingen?

AanmeldenU kunt zich voor deze bijeenkomst aanmelden via het inschrijffor-mulier op www.vakcentrum.nl/bijeenkomsthnw.Natuurlijkkuntuzichooktelefonisch(0348)[email protected].

Bijeenkomst 20 november 2013

Hoe speel je in op Online Food Retail?De online verkoop van levensmiddelen en fast moving consumer goods wordt steeds meer gemeengoed. Wat bete-kent dit voor de zelfstandige onderne-mer en op welke manier kan hij hierop inspelen? Welke kansen liggen er in en buiten de winkel, bijvoorbeeld met behulp van social media en/of verschil-lende vormen van samenwerking?

Page 9: Vakcentrumnieuws 10 2013

9

Fisc

aal

Als ondernemer heeft u vast wel eens een bedrijfseconomische, juridische of andere vraag waar u zelf niet uitkomt. Gelukkig kunt u dan contact opnemen met de adviseurs van het Vakcentrum. Zij zitten er speciaal voor u en kennen de wet- en regelgeving tot in de puntjes. In deze vaste rubriek leest u het ant-woord op een veelgestelde praktijkvraag.

VraagU tekent een contract, maar krijgt al snel spijt omdat de kleine lettertjes te veel in uw nadeel werken. Kunt u nog onder het contract uitkomen?

AntwoordDe juristen van Vakcentrum Be-drijfsadvies komen deze gevallen helaas te vaak tegen. Onderne-mers die in de drukte van de dag een handtekening hebben gezet onder een contract voor bijvoor-beeld onderhouds- of serviceap-paratuur. En later blijkt dan dat de kleine lettertjes veel meer betekenen dan papiervulling. Hogere kosten, minder rechten en een langere duur. Je zit vast aan een contract dat nog zes jaar duurt, waar je echt vanaf wil.

Vraa

g &

Ant

woo

rd

vaak spreken de adviseurs onder-nemers die telefonisch zonder echte oplossing worden afgepoei-erd door servicemensen van de verhuurder of verkoper. Soms wordt u – onder met mom van een oplossing – zelfs een nieuwe, nadeligere overeenkomst aange-smeerd. Laat dat niet toe!

Vakcentrum BedrijfsadviesVakcentrumleden kunnen overi-gens altijd aan de juristen van Vakcentrum Bedrijfsadvies vragen om hun contracten te checken en zelfs beheren door bijvoorbeeld te letten op de opzegdatum en regels. Vakcentrum Bedrijfsadvies is bereikbaar op telefoonnummer (0348)419771.

Uit de praktijk

Omdat u ondernemer bent, wordt u in principe niet goed beschermd tegen dergelijke praktijken. U wordt namelijk verantwoordelijk gehouden voor uw eigen daden: het tekenen en dus accepteren van de overeenkomst. De juristen van Vakcentrum Bedrijfsadvies roepen u daarom op om aanbie-dingen die u moeten tekenen eerst naar hen toe te sturen voor een check. Als de aanbieder dit niet goed vindt, zegt dat waar-schijnlijk al genoeg over het contract.

Laat u door de juristen van Vak-centrum Bedrijfsadvies ook infor-meren over wat u kunt doen bij gebreken aan zaken die u al hebt gekocht, gehuurd of geleased. Te

Hier tekenen

X ..........................

Dezeteruggaafbedraagt28,8%van de basispremie die zij in de periode 1 januari tot en met 30juni2013inhunloonaan-gifte hebben aangegeven. Met de maatregel wil het kabinet de inhaalpremie bij de sectorfondsen compenseren.

De teruggaaf wordt door de Be-lastingdienst in een voor bezwaar vatbare beschikking vastgesteld op basis van de beschikbare ge-gevens. Het bedrag wordt vervol-gensuiterlijkop31januari2014doordefiscusaandewerkgeversuitbetaald. In totaal vloeit op die manier € 1,3 miljard terug naar de werkgevers. Het voorstel moet nog wel door de Eerste en Tweede Kamer worden goedge-keurd.

Gedeeltelijke teruggaaf basispremie Aof Als het aan het kabinet ligt krijgen werkgevers een eenmalige teruggave van de basispremie Arbeidsongeschikt-heidsfonds (Aof).

Page 10: Vakcentrumnieuws 10 2013

10

Ondernemers hoeven zich niet in alle omstandigheden en situaties zomaar neer te leggen bij de inhoud van hun franchisecontract. Dat was de centrale boodschap van Jurry Teunissen tijdens een speciale ledenbijeenkomst van het Vakcentrum. “Ondernemers moeten zich goed laten adviseren en bijstaan in actuele kwesties. Franchisegevers doen geloven dat er geen ruimte is om af te wij-ken van de uniforme contracten. Natuurlijkisdatinhúnvoordeel.Maar het is de moeite waard om onderhandelingen te voeren over de inhoud van franchisecontrac-ten; ook tijdens de loop van de overeenkomst. Overigens leiden die onderhandelingen meestal niet tot modelaanpassingen, maar wel tot afspraken die afwijken.”

Niet duidelijk“Een franchiserelatie kan erg dynamisch zijn, omdat het geen wettelijk bepaalde overeen-komst is. Alle veranderingen in algemene contractenwetgeving, huurrecht en ondernemingsrecht kunnen gevolgen hebben voor de franchiserelatie. Omdat relatief weinig geprocedeerd wordt in de branche, is ook niet altijd vooraf duidelijk wat de rechter er inhou-

delijk van vindt.” Er zijn volgens de juridisch adviseur dan ook voldoende redenen voor onder-nemersomeensgoedte(laten)

kijken naar hun contract en naar de verschillen van inzicht die zij hebben met hun franchisegever.

Ledenbijeenkomst Vakcentrum geeft ondernemers vertrouwen

Franchisecontracten houden gemoederen bezig

Dat franchisecontracten de gemoe-deren bezighoudt, blijkt wel uit de laatste ledenbijeenkomst van het Vakcentrum. Leden konden met vra-gen terecht bij de juridische adviseurs van Vakcentrum Bedrijfsadvies. “Niet alles wat is omschreven in franchise-contracten is zo zwart- wit als het er staat. Ondernemers leggen zich vaak te snel neer bij wat op papier staat”, aldus Jurry Teunissen, hoofd juridische zaken bij Vakcentrum Bedrijfsadvies.

Prijzenslagverandert‘hetspel’Voor de bijeenkomst was ook Bas van Eekelen, retailspecialist bij GfK aangeschoven. Hij ging in op de actualiteiten rond de toen pas ingezetteprijzenslag.Onderwerpenals‘derolvanhethuismerk’,‘volumedruk’en‘destrijdomdegezinnen’passeerdendaarbijderevue. Verder werd de opkomst en de kracht van Lidl uitgelegd en konden ondernemers conclusies trekken welke kansen zij nog konden benutten binnen hun eigen formule en marktgebied. Van Eekelen voorzag de ondernemers ook van waardevolle tips om het veranderde spel te spelen:

De basis randvoorwaarden 1. Het spel draait om value for money, het merk speelt steeds minder

een rol 2. Kiesnietvooreen‘onderkantmarktinvulling’maarvooreenvol-

waardig alternatief 3. Benut promogevoeligheid van A-merken als strategisch instrument 4. Versgroepen 100% voor elkaar is de norm geworden: onderscheid

op kwaliteit! Kruip dichter op de huid van uw klantenkring 5. Maak werk van cross-media communicatie, zoek permanente verbinding 6. Zorg voor lokale zichtbaarheid en betrokkenheid: medewerkers

maken het verschil! 7. Verras en zoek originaliteit in assortiment, acties en communicatie

Bas van Eekelen Jurry Teunissen

Lede

nbij

eenk

omst

Page 11: Vakcentrumnieuws 10 2013

11

@vakcentrum

Volg ons op Twitter

Twitteraars gevolgd

Bestuurders bezoeken winkels van Vakcentrumleden

Zo’n vijfentwintig burgemees-ters en wethouders uit Zuidoost-Brabant bezochten in het kader vaneenbestuurlijkoverlegop22oktober jl. diverse ondernemers in de regio. In Luijkgestel werd onder meer een bezoek gebracht aan de Jumbo van Ard van de Huijgevoort en in Aalst aan de Albert Heijn van John van Doormalen.

De Jumbo van Ard van de Huijge-voort neemt in Luijksgestel een bijzondere positie in vanwege de vele Belgische klanten. Een super-markt in een dorp als Luijksgestel met 1.500 m2 zou normaliter geen bestaansrecht hebben. Maar met eentoestroomvanmeerdan70%Belgische klanten blijft de super-markt recht overeind. Ard van de Huijgevoort wijst op het belang

van een goede samenwerking tus-sen gemeente en ondernemer en de duidelijke meerwaarde voor een gemeenschap van een zelf-standige ondernemer. Een onder-nemer wil van de gemeente echter wel een duidelijke visie. Het is tijd om de detailhandelsvisie uit 2002teactualiseren.VolgensArdvan de Huijgevoort is een bunde-ling van detailhandel de beste optie voor de lange termijn. In Luijksgestel met een eigen verzor-gingsgebied praat je dan over bij wijze van spreken bundeling van detailhandelsactiviteiten onder de kerktoren.

DetailhandelsvisieTijdens de discussie bij de Albert Heijn van John van Doormalen kwam ook het spanningsveld waarin bestuurders zich bevinden duidelijk naar voren. De druk - ook vanuit de ondernemer - om een bestemming te wijzigen was levensgroot. Te snel wordt dan echter voorbijgegaan aan de ef-

fecten op zowel korte als lange termijn. De politiek heeft in het detailhandelsbeleid een duide-lijk eigen verantwoordelijkheid. Consumentenstromen trekken zich niets meer aan van gemeentegren-zen. Afstemming tussen gemeen-ten en ondernemers is dan ook noodzakelijk. Het pleidooi voor een duidelijke detailhandelsvisie, met oog voor de effecten op de lange termijn, werd zowel door de bestuurders als de aanwezige ondernemers gesteund.

Gezamenlijke aanpakTijdens de bijeenkomst is er meer draagvlak gecreëerd voor een gezamenlijke aanpak van de detailhandelsopgave.Nognietallebestuurders zijn ervan overtuigd dat er een opgave ligt. Dit beeld is na deze bijeenkomst in positieve zin bijgesteld. Zowel bestuurders als ondernemers spreken dan ook vaneengeslaagde‘excursie’.

Burgemeesters en wethouders vinden het belangrijk dat zij een goed beeld hebben van de detailhandel. Wat werkt dan beter dan kennis te maken met de praktijk?

Inte

ract

ief

Bele

idsz

aken

Page 12: Vakcentrumnieuws 10 2013

12

Op volle kracht vooruit!

Laat u duurzaam inspireren De Stichting SSK organiseert op dins-dag 12 november a.s. een inspirerende bijeenkomst in Kasteel Groeneveld in Baarn.ZowelSSK-gecertificeerdenals(nog)niet-gecertificeerdenzijnervanharte welkom. Het programma staat in het teken van ontmoeten, delen, in-spireren en uitdagen. De bijeenkomst vindt plaats van 15.00 tot 20.00 uur.

Een grote bron van inspiratie tijdens de SSK-bijeenkomst is keynotesprekerPaulMoers.

Moers is de aangewezen per-soon om mensen mee te nemen in de wereld van strategie en merkbeleid. Vol passie en met kennis van merken, marketing én innovatie zal hij onderne-mersinspirerenenuitdagen.Narechten en milieukunde gestu-deerd te hebben, werkte hij in diverse functies voor onder meer Cargill, Unilever en Albert Heijn.Anno2013heefthijeeneigen adviesbureau én staat zijn meest recente boek in de ma-nagementboeken top10. Kortom:

PaulMoersiseenmanmeteenverhaal!

Tijdens de bijeenkomst is er veel aandacht voor de zichtbaarheid en de meerwaarde van het keur-merk en van duurzaamheid. Ook introduceert de Stichting SSK een aantal interessante nieuwe partners met wie zij actuele relevante thema’s bespreekt. Voor ondernemers is de bijeen-komst een uitgelezen kans om branchegenoten te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen.

Op 12 november is er een

grote SSK bijeenkomst

Super, ik ben erbij

AanmeldenWilt u deze bijeenkomst bijwonen?Meldudan(koste-loos)aanviawww.supersuper-markt.nl/bijeenkomst of bel (0348)–419771.Natuurlijkkunt u ook een e-mail sturen naar [email protected]. Nauwaanmeldingontvangtueen bevestiging en routebe-schrijving.

Supe

r Su

perm

arkt

Keu

rmer

k

Uitnodiging

Paul Moers