10. KC juni 2013

24

description

Kerkelijk Contact juni 2013, Protestantse Gemeente te Eelde-Paterswolde

Transcript of 10. KC juni 2013

Page 1: 10. KC juni 2013
Page 2: 10. KC juni 2013

Protestantse gemeente te Eelde-Paterswolde Kosterijweg 2 9761 GE Eelde

www.pkn-eelde.nl

Kerkdiensten in de komende periode

2 juni 10.00 ds. K.M.v.d.Plas Kk 9 juni 10.00 ds. K.M.v.d.Plas Kk 16 juni 10.00 da. F.S.Karelse Kk/TL/K 23 juni 10.00 ds. K.M.v.d.Plas Kk 30 juni 10.00 ds. K.M.v.d.Plas Kk

7 juli 10.00 ds. K.M.v.d.Plas Kk 14 juli 10.00 da.F.S.Karelse TL / Doopdienst 21 juli 10.00 da F.S.Karelse Avondmaal 28 juli 10.00 ds.G.Hovingh Zuidlaren

4 aug. 10.00 da.F.S.Karelse TL 11 aug. 10.00 ds. K.M.v.d.Plas 18 aug. 10.00 ds. L.Giethoorn Groningen 25 aug. 10.00 ds.K.M.v.d.Plas K/ TL

1 sept. 10.00 ds. K.M.v.d.Plas Kk /K 8 sept. 10.00 ds. K.M.v.d.Plas Kk Kk: Er is kinderkerk en kinderoppas .K: Er is koffie/thee/limonade na afloop van de viering.C: De cantorij verleent medewerking aan deze vieringTL: Deze viering wordt uitgezonden door radio Tynaarlo Lokaal.

2

Page 3: 10. KC juni 2013

Inhoud

Kerkdiensten in de komende periode 2

Inhoud 3

Voorwoord 4

Je verbinden met wat je hebt 5

Achter het net vissen 10

Vanuit de diaconie 11

Agenda 12

Inleveren kopij 12

OPA 13

Collecteopbrengsten 13

Open Dorpskerk 13

Avondmaalscatechese 14

Vanuit de kerkenraad ( mei 2013) 15

De bloemen gingen naar... 16

Lieve leden van de gemeente Eelde 16

In herinnering 17

Van het kerkelijk buro 17

Zeilen en meer…. 18

De cursus TVG zet je aan het denken! 18

Puzzel 20

Corsofestival…! 21

Colofon 23

3

Page 4: 10. KC juni 2013

Van de redactie

Hoewel nog lang niet bij iedereen het zomergevoel opborrelt, is het thema van dit Kerkelijk Contact zeer zomers. Het is namelijk al weer de laatste editie voor de zomervakantie.

Sinds dit kalender jaar verschijnt KC elke eerste zaterdag van de maand, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus. Deze relatieve lange zomerstop zorgt voor een gemengde inhoud, u kunt verslagen lezen van recente activiteiten, er zijn aankondigingen van komende activiteiten, zowel van voor als na de zomervakantie. Er is volop te doen in onze gemeente.

Krijgt u na het lezen van al deze berichten al een beetje het zomergevoel? We wensen u een goede vakantieperiode!

Namens de redactie,Editha Huisman

4

Page 5: 10. KC juni 2013

Je verbinden met wat je hebt

JE VERBINDEN MET WAT JE HEBT- Leve de Dorpskerk!

InleidingIn de vorige editie van KC, vatte ik een studie naar het lot van de Dorpskerk samen. Wim Beekman, dominee, eerder voorzitter van de Hervormde Synode, uit zich positief over de toekomst van de dorpskerk. Op 23 mei mocht ik tijdens een vergadering van de classis (dat is een verband van kerken uit een bepaalde regio binnen de Protestantse Kerk in Nederland) reageren op zijn presentatie.

Verbinden met identiteit• Blijf zo lang mogelijk gemeente in je eigen dorp.• Houd de godslamp brandend.• Organiseer jezelf licht.Deze drie aanbevelingen waren een belangrijke uitkomst van de studie van Wim Beekman naar de toekomst van de dorpskerk. Anders gezegd: je moet je als kerk beperken tot je ‘core-business’ van eredienst, pastoraat en diaconaat. En daarnaast zoeken naar verbinding met het dorp.

Ik denk dat ik uit de afgelopen 5 jaar een aantal initiatieven van onze Dorpskerk naar voren kan halen, die gericht waren/zijn op de

5

Page 6: 10. KC juni 2013

verbinding met onze dorpsgemeenschap. Maar ik wil eerst iets zeggen over die verbinding.

Als je spreekt over een dorpskerk die zich met een dorp verbindt, wat verbind je dan met wat? Volgens mij gaat het over een verbinding op het vlak van identiteit. Identiteit is een begrip voor wat een persoon (ook een organisatie of gemeenschap) eigen is. Eigenschappen, kenmerken dus. De vraag naar wie jij bent zul je misschien met een lijstje kenmerken beantwoorden (zie de inhoud van je paspoort: lengte, leeftijd, naam, geboorteplaats). Maar daarmee is natuurlijk niet alles gezegd. Je bent meer dan wat er in je paspoort staat. Het waarom en het hoe jij jou bent ligt niet in je paspoort beschreven, niet in de gegevens. Jouw identiteit uit zich in hoe je de gegevens met elkaar verbindt, in je verhaal over jezelf. Anders gezegd: identiteit laat zich afleiden uit het discours.

De identiteit van een dorp wordt ook afgeleid uit het verhaal van dat dorp, zoals door dorpsbewoners verteld. Wat betekent het om hier te wonen, en waarin verschilt dat van andere plaatsen? De kerkelijke identiteit laat zich, ten slotte, ook op die manier vinden. Verhalen over het gebouw, de gemeenschap, de mensen en hun geschiedenis, de ligging in het kerkelijk landschap, de activiteiten, de organisatievorm, daarin ligt de identiteit voor het oprapen.

Kortom: er is een verhaal over wie jij bent, jouw eigen identiteit.En er is een verhaal over jouw dorp, je dorpsidentiteit.En ten slotte is er een verhaal over jouw kerk, je kerkelijke identiteit.

Als we de kerk willen verbinden aan het dorp, dan moeten we zoeken naar raakvlakken tussen de kerkelijke identiteit en de dorpsidentiteit. Maar ook naar raakvlakken tussen de het verhaal van de kerk en het verhaal van de mensen in ons dorp.Dus: de kerk verbinden aan het dorp, is het verhaal van de kerk een plek geven in het verhaal van het dorp en in het verhaal van de mensen in het dorp. En andersom: het verhaal van dorp en dorpsgenoten een plek geven in de kerk.

Dat kun je doen door de verbindingen tussen kerk en dorp die er al zijn (kerkmensen zijn ook dorpsgenoten) te activeren, en door nieuwe verbindingen te maken.

6

Page 7: 10. KC juni 2013

Houd het bij wat je hebt Ik ben het met Beekman eens, dat je je niet moet uitputten in nieu-we vormen en manieren, in spektakelstukken. Houd het bij wat je van oudsher doet en doe dat goed. Houd het bij wat je hebt, zou ik daaraan willen toevoegen.

Wat heb je dan als kerk?- Je hebt gebouwen- Je hebt mensen- Je hebt middelen

1. GebouwenJe gebouwen hebben een plek in het dorp. Fysiek maken ze deel uit van ‘de gebouwen van het dorp.’ Gevoelsmatig maakt de oude dorpskerk vaak deel uit van het plaatje dat dorpsgenoten van hun dorp hebben: een gebouw dat mensen niet graag zouden missen.

Wat kun je daarmee doen? Een standaardidee gaat uit van aanbod en vraag.- Wij gaan bedenken wat mensen willen - Wij maken een aanbod dat daarbij aansluit- Wij maken reclame- Wij verwachten de mensenHet gevolg is vaak: soms even aandacht van de mensen, dan neemt de aandacht af en komt er bij de organisatie teleurstelling. Dit proces kost veel energie wanneer het aanbod ver van de core-business van de ge-meente afstaat.

Een ander idee van omgaan met je gebouwen is: ze zijn er, je hebt ze, en kunt ze ter beschikking stellen aan de dorpsgemeenschap. Doe dat op een laag-arbeidsintentieve manier.

Onze open kerk op Allerzielen is hiervan een voorbeeld. Koffietied is een mooi initiatief dat hierbij past. Maar ook de verhuur van ’t Loug-hoes aan niet-kerkelijke partijen. We hebben bovendien af en toe ruil van ruimte of middelen met Museum de Buitenplaats, als goede noa-bers. 2. MensenWe maken ten onrechte een onderscheid tussen kerkmensen en dorps-genoten. Waarom? Onze gemeenteleden zijn ook dorpsgenoten.

7

Page 8: 10. KC juni 2013

Ze hebben hun eigen netwerken en zijn lid van allerlei vereni-gingen. Activiteiten op het snijvlak van de verschillende groepen waarbij gemeenteleden betrokken zijn, zijn een goede manier om kerk en dorp met elkaar te verbinden. Wat goed is voor onze gemeenteleden is immers ook goed voor ons dorp, en vice-versa.

Onze lezingenserie is een mooi voorbeeld: onderwerpen die interessant zijn vanuit kerkelijk perspectief doordat ze de kant van de ethiek opzoeken, maar zodanig zijn opgezet dat ze ook veel te bieden hebben vanuit een niet-kerkelijk perspectief bezien.

We zouden misschien nog meer gebruik kunnen maken van de netwerken die er liggen. In sommige (zo niet veel) gevallen delen we doelstellingen met Humanitas. Zouden we een vrijwil-ligerscentrale kunnen bemensen? Met VV Actief of de scouting samen kunnen we vormingsactiviteiten voor jongeren organise-ren.

3. MiddelenDe bezittingen van de Dorpskerk zijn door de eeuwen heen op-gebouwd. Bijeengebracht door dorpsgenoten. Het zou goed te verantwoorden zijn, om een initiatief dat belangrijk is voor de dorpsgemeenschap financieel te ondersteunen.

Onze diaconie werkt bijvoorbeeld met de diaconieën van Vries en Zuidlaren samen om, in samenwerking met de burgerlijke gemeente, mensen in Tynaarlo die op de armoedegrens leven van een extraatje te voorzien. Daarbij speelt of men kerkelijk of niet-kerkelijk is geen rol.

Nieuwe verbindingen makenGedeelde identiteit bestaat uit gedeelde verhalen. Samen met groepen uit de dorpsgemeenschap een activiteit opzetten, le-vert nieuwe gedeelde verhalen op. Zeker wanneer die activiteit slaagt. Het samenwerken vanuit bestaand aanbod is, zoals hier-boven beschreven, een goede optie. Een heel ander verhaal is het opzetten van een nieuwe activiteit.

Als de kerk een nieuw initiatief ontwikkelt en daarbij het dorp betrekt, ontstaat er een nieuwe verhaal.

8

Page 9: 10. KC juni 2013

Een nieuw onderdeel van de dorpsidentiteit waarmee de kerk verweven is. Dorp vol verhalen is, op ongeveer deze manier, een project geworden waarin de kerk een integraal onderdeel heeft gevormd van het geheel van verenigingen en activiteiten binnen het dorp. Ook met de corsodienst (dit jaar wellicht ‘corsofestival’), sinds enkele jaren een gemeenschappelijk initiatief van Dorpskerk en Geloven nu, staat de kerk middenin het dorp.

Kerk in het middenHet zal duidelijk zijn dat het hart van ondergetekende sneller gaat kloppen bij het verzinnen van initiatieven om ons als dorps-kerk nog meer zichtbaar met het dorp te verbinden. Dat vraagt een beweging van buiten, waarbij de kerk de taal en vorm kiest die voor dorpsgenoten verstaanbaar is. Dit houdt de mogelijkheid in om, op plekken waar dat past zoals de kerkdienst, onze ‘eigen taal’ te blijven spreken waarbij we ons al eeuwen thuis voelen. Twee manieren tegelijk om voorwaarden te scheppen waaronder God ter sprake kan komen in ons bestaan.

ds. Kaj van der Plas

9

Page 10: 10. KC juni 2013

Achter het net vissen…september wordt een maand vol ontmoetingen

U kent dat bijbelverhaal wel. Dat de leerlingen hun net ergens anders uitgooien en het ineens vol voedzame vis boven halen. Zoiets gebeurt in de gemeente nu. Want we visten achter het net bij ons volleybalinitiatief: te weinig aanmeldingen voor een toernooi.

En gooien het nu over een andere boeg.

We maken van september een maand vol ontmoetingen. Iedere zondag is er van 11.00 tot 13.00 gelegenheid samen te lunchen in ’t Loughoes. Neem iets lekkers mee, deel het met elkaar. Voor koffie en soep wordt gezorgd. September heeft vijf zondagen, dus er is er altijd wel eentje bij waarop u kunt.

Dus: elke zondag in september, na kerktijd, samen lunchen in ’t Loughoes. Leuk hè?

De stuurgroep ontmoeting

10

Page 11: 10. KC juni 2013

Vanuit de diaconie Half februari hebben twee van onze diakenen, Joop Kadijk en Wilko van Niejenhuis, tezamen met diakenen uit Vries en Zuidlaren, de voedselbank Midden-Drenthe (w.o. de gemeente Tynaarlo) in Assen bezocht. De doelgroep van deze voedselbank kent ongeveer 350 afnemers.Tijdens dit bezoek is het Wilko opgevallen dat er geen aardappels verstrekt werden. Bij navraag bleek dit te liggen aan de hoge prijs voor aardappels dit seizoen. Wilko heeft daarop een diaconaal plan bedacht en een aardappelbedrijf benaderd.De betreffende boer zegde toe dit plan uit te voeren.Gedurende 10 weken, vanaf half april tot de zomer worden nu bij alle voedselpakketten twee kilo aardappels gevoegd. Dit kost de diaconie zo’n € 1000,- (inclusief verpak- en bezorgkosten). Zondag 26 mei is de 1e collecte bestemd geweest voor dit doel.

Was u niet in de kerk en wilt u toch bijdragen, dan kan u een bedrag storten op onze rekening, 31.58.09.191onder vermelding van ‘aardappelactie’. Een 2e actie van de diaconie, in de maand juni: het bezorgen van een ‘zomergift’ voor een selectie gezinnen, die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen.Wilko heeft inmiddels officieel afscheid genomen van de diaconie. Gelukkig hebben we een opvolgster: Tineke Stoffers.Binnenkort zal ook Jan Reinder Fransens toetreden.Hebt u ook hart voor de diaconie en wilt u hieraan actief een bijdrage leveren: er zijn nog 2 vacatures!Meldt u aan bij voorzitter Joop Kadijk.

Namens de diaconie, Joke Lambour

11

Page 12: 10. KC juni 2013

Agenda 5 juni Koffietied28/29 juni Opa 3 juli Koffietied 18 juli Orgelspel Jaap Berhuis, openstelling Dorpskerk 26 juli Rondleiding Aeilko Bos, openstelling Dorpskerk7 augustus Koffietied24/25 aug. Opa10 september Orgelspel Jaap Berhuis, openstelling Dorpskerk14 september Rondleiding Aeilko Bos openstelling Dorpskerk

Koffietied in 2013: 5 juni, 3 juli, 7 aug, 4 sept, 2 okt, 6 nov, 4 dec.

Activiteiten die buiten onze gemeente plaats vinden:Geen opgave.

Inleveren kopijWebsite [email protected]

Kerkelijk contact: Kopij voor het volgende nummer tot en met vrijdag 23 augustus 2013, 24:00 uur per email naar [email protected]. Handgeschreven berichten kunt u in de brievenbus van ’t Loughoes deponeren o.v.v. “redactie KC”.

NB: in de maanden juli en augustus verschijnt KC niet (zie het colofon).

Dorpsklanken kerkelijke kopij voor “Dorpsklanken” vrijdags voor 18:00 uur naar Greet Hartman, email: [email protected]

Zondagsbrief Donderdagavond voor 20:00 uur per email: [email protected]

12

Page 13: 10. KC juni 2013

OPAOud Papier Aktie 2013:• 28 en 29 juni , 23 en 24 aug , 25 en 26 oct. , 20 en 21 dec.• De container staat langs de Mozartweg nabij de vijver.• Open: Vrijdag 8.00 tot 17.00 uur en zaterdag tot 16.00 uur.

Collecteopbrengsten

april 2013 (in €)

ZWO project Sumatra 222,85Kerk erediensten 104,05Diaconie plaatselijk werk 169,05Kerk erediensten 158,90Regionaal diaconaal fonds 141,95Onderhoud Loughoes 114,40Bloemen 126,85Kerk 111,92 Totaal 1.149,97

Open DorpskerkDe Commissie Open Dorpskerk Eelde (CODE) laat weten dat ingaande 1 mei tot en met de open monumentendag op 14 september de Dorpskerk weer opengesteld is voor bezichtiging.Deze bezichtiging is elke dinsdag tot en met zaterdag ’s middags van 14.00 tot 16.00 uur.Dit jaar wordt er tijdens de openstelling op 18 juli en 10 september het orgel bespeeld door dhr. Berghuis.Verder geeft dhr. Bos op 7 juni, 26 juli en 14 september een uitgebreide rondleiding in en buiten de kerk.Er zijn nog enkele dagen dat er geen gastheer of gastvrouw aanwezig is. Mocht u nog een datum beschikbaar hebben belt u dan met een van de Commissieleden.

Namens CODE: Hein van Assen

13

Page 14: 10. KC juni 2013

Avondmaalscatechese

2 Avonden, 10 kinderen en 5 ouders. Dat is in getallen de avondmaalscatechese. Maar belangrijker dan de getallen is wat we hebben gedaan!

De eerste avond hebben we het over de betekenis van Avondmaal als delen gehad. Wat heb jij te delen? We hoorden een vertelling over hoe vijf broden en twee vissen genoeg waren om vijfduizend mensen mee te voeden. Zou het betekenen dat je van delen in Jezus’ naam veel mag verwachten? We hebben gezongen, en het Onze Vader in gebaren gebeden.

De tweede avond stond in het teken van Feest. Vorige keer het brood (en de vis), deze keer was de wijn aan de beurt. We hoorden de ver-telling van de bruiloft in Kana. Feestvreugde is Gods bedoeling voor de wereld. Als we samen avondmaal vieren kijken we dus terug, en we kijken vooruit.

We kijken terug naar hoe Jezus ons leerde delen, en liet zien dat God vrede en feest voor heel de schepping wil. We kijken in verwachting vooruit naar het moment dat dat zover zal zijn. We hopen het, geloven het, vertrouwen erop dat het zo zal zijn. Zo vieren we Avondmaal, de Maaltijd van de Heer.

ds. Kaj van der Plas

14

Page 15: 10. KC juni 2013

Vanuit de kerkenraad (mei 2013)De kerkenraad vergadert op 15 mei. Na de opening en de vast-stelling van de agenda wordt gesproken over een nieuwe “Plaatselijke Regeling”. In de afgelopen periode heeft de synode voor zichzelf en voor de plaatselijke gemeenten nieuwe richtlijnen zg. “consideraties” opgesteld. In bepaalde gevallen mag een plaatselijke gemeente daarvan afwijken, maar dat moet dan wel zijn beschreven! Het gaat daarbij o.a. over de taakomschrijving voor de kerkenraad, de bevoegdheden van de grote en de kleine kerkenraad, het aantal ambtsdragers enz. Dit onderwerp wordt toegelicht door Tom v.d.Velde en ondergeteken-de. Afgesproken wordt dat een conceptvoorstel wordt besproken in één van de najaarsvergaderingen en dan opnieuw zal worden toegelicht. Naar aanleiding van het gesprek over de plaatselijke regeling wordt ook de vraag gesteld of we ook niet eens moeten denken aan een naamswijziging voor onze plaatselijke kerkelijke gemeente. Daar zou dan de naam “Eelderwolde” aan toegevoegd moeten worden. Ook dit zal worden onderzocht (Wat kost het enz...)Er wordt een vergaderrooster voor het volgende seizoen vastgesteld. Op 26 mei nemen Liesbeth Bronsema en Wilko van Niejenhuis afscheid als ambtsdrager en worden Tineke Stoffers en Hielle Tillema bevestigd in het ambt. Op een later tijdstip zal Jan Reinder Fransens worden bevestigd.Dit jaar zal er niet gesproken worden over een “startzondag”, maar over een “gemeentezondag”. Deze zal in oktober worden gehouden, het nieuwe liedboek zal dan centraal staan.De jaarstukken van de kerk en de diaconie worden vastgesteld. De kerkenraad gaat akkoord met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van ‘t Loughoes.De werkgroep “communicatie” heeft haar doelstellingen gerealiseerd en wordt opgeheven. Er zal dit jaar geen corsodienst worden gehouden, mogelijk organiseert “Geloven Nu” een festival op de betreffende zondag.De heer Peter Adams is bereid gevonden om m.i.v. 1 januari het voorzitterschap van CvK op zich te nemen. N.a.v. opmerkingen tijdens het gemeenteberaad zal er een aanpassing plaatsvinden in de opgestelde “visie”. De geluidskwaliteit in de kerk zal worden besproken met degenen die daarover opmerkingen hebben gemaakt. De vergadering wordt besloten met het lezen van het gedicht “God van mensen”.namens de kerkenraad,Wim Schoolderman

15

Page 16: 10. KC juni 2013

De bloemen gingen naar... 5 mei Mw. Sopacua, Zevenhuizerweg 6912 mei Mw. Zonneveld, Schoollaan 4819 mei Mw. Thiewes, Mozartweg 4126 mei Fam. Huizinga, Weeakkerweg 6

Lieve leden van de gemeente EeldeBij deze wil ik jullie allemaal bedanken voor de bloemen en de kaart met alle namen erop, die ik niet alleen gisteren heb mogen ontvangen ivm mijn herstel, maar ook voor de liefde en aandacht tijdens en na het overlijden van mijn dochter Sawara Litaay-So-pacua alweer bijna anderhalf jaar geleden.

Ook was er een onverwachtse bezorging van een klein lief kerst-pakket voor mijn kleinkind Mutune met een hele lieve beer erin. Helaas weten wij niet wie de afzender van dit mooie lieve gebaar is geweest, bij deze ook heel hartelijk dank. Hij speelt ook met het beertje. Dank dank dank :)

Ik had niet eerder kunnen reageren om een dankwoord uit te spreken omdat ik in een roes leefde sinds het overlijden van mijn dochter. Ik krabbel omhoog en doe elke dag mijn uiterste best om door te gaan ondanks allerlei tegenslagen op ons pad die wij hopen te overwinnen.Hoeveel kan een mens dragen en hebben? Ik probeer altijd te blijven bidden en hoop mijn geloof niet kwijt te raken. Ook hier-in blijft het een gevecht en vraag ik steeds of God mij wil blijven sterken in mijn geloof.

Hartelijke groet.Francisca Sopacua en Arend van Houten

16

Page 17: 10. KC juni 2013

In herinnering Zoveel soorten van verdriet, ik noem ze niet. Maar één, het afstand doen en scheiden. En niet het snijden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn. M. Vasalis, Sotto Voce

In God met ons verbonden gingen ons voor in de dood:

Mw. H. Engbers-Bruins *28-04-1932 †29-04-2013Mw. M.G. Döbel *01-03-1948 †01-05-2013

Van het kerkelijk buroIngekomen: van: naar:Dhr. en mw. R. Plender Haren Groote Veen 47 E.E.J. Hartman

Vertrokken: van: naar:Dhr. E. Huisman Schoollaan 22 ZuidlarenDhr. E.D. Krohne Dievelings 1 GroningenDhr. en mw. A. v.d. Berg Kooistukken 82 De Groeve K.A. Verbeek

Verhuisd: van: naar:Dhr. L. Poppinga Otto Cluivinglaan 1 Zweerdeneiland 13Mw. G. Strijker – Scholten Otto Eerelmanweg 1 Hooiweg 20P

17

Page 18: 10. KC juni 2013

Zeilen en meer…. Op 21 september organiseren we een zeildag voor de jongeren van onze kerk.

Zit je in de leeftijd van 13 – 17 jaar (iedereen die op de middelbare school zit) en heb je altijd al een keer willen zeilen?Of heb je gewoon zin in een gezellige dag en laat je het zeilen lie-ver aan iemand anders over…?

Meld je dan aan voor deze dag!We gaan in ieder geval zeilen op het Paterswoldse meer, dat staat vast. Maar daarnaast wordt er nog meer georganiseerd. Hoe het programma er precies uit ziet is afhankelijk van hoeveel deelnemers er meegaan, maar ga er maar vanuit dat het de hele dag duurt.

Laat snel weten of je meegaat aan:Sjoerd Alkema tel: [email protected]

Of Kaj van de Plas

De cursus TVG zet je aan het denken!Kun je niet zoveel meer met de manier van geloven zoals je die ooit is bijgebracht?; maar het is je te dierbaar om die zomaar over-boord te gooien! De cursus TVG zet je aan het denken.Plaats bij elkaar: een groep nieuwsgierige mensen en een aantal bevlogen docenten; ja dan er gebeurt iets! Dàt maken we mee bij TVG.

18

Page 19: 10. KC juni 2013

De bijbel is niet rechtstreeks uit de lucht komen vallen, maar hoe zit het dan wel? Hoe zijn onze kerkgemeenschappen ontstaan, hoe is de kerkgeschiedenis gezien in relatie tot de algemene ge-schiedenis? Al die dogma’s en stelligheden, waar komen ze van-daan en moeten we eraan vasthouden of kunnen we ze juist af-pellen? Valt er in het Christendom iets te beleven aan spiritualiteit? Liturgiek, wat is het en waarom hechten we er wel/niet aan? Hoe verhoudt zich ons geloof tot ons “gewone” leven? Deze en an-dere vragen komen aan de orde in de cursus TVG. Antwoorden worden gegeven, maar twijfelen mag ook, evenals een eigen me-ning, een eigen geloofsbeleving hebben!Om te kunnen deelnemen aan de cursus zijn er géén eisen (qua kennis of kerkelijkheid), alleen interesse en meer willen weten is van belang.

Meer informatie vind je op de website www.tvg-groningen.nl Of kom naar de informatieavond op 17 juni a.s. om 20.00 uur in het Willem Lodewijk Gymnasium, Verzetsstrijderslaan 220 te Groningen.

Tom Stellingwerf, cursist TVG Groningen.

19

Page 20: 10. KC juni 2013

PuzzelDe oplossing van de vorige puzzel was: Thabor, Annas, hagel en Danaïden.Nu heb ik een puzzel gemaakt die gaat als volgt: Verticaal worden er drie woorden gevraagd, één van drie letters, één van vierletters en één van zeven letters, dit laatste woord bestaat uit de boven-ste drie en vier letters. De eerste letters van het derde woord, dat op de grijze balk komt is de oplossing.Succes! Ina Rawée.

1 2 3 4 5 6 7 8 9

1. sul – half -- geestelijke2. toiletartikel – deel -- deemoed3. heem – lichaamsdeel -- keervers4. vreemde munt – boom -- kerkliederen5. halm – graansoort – bijbelse plaats6. kledingstuk – hemellichaam -- kerkbewaarders7. kippeneigenschap – ontkenning -- hemelbewoners8. bijbelse profeet – roofvogel -- geloofsleer9. oproer – vetlaag -- kerkdorp

20

Page 21: 10. KC juni 2013

Corsofestival…!Een uitroepteken, maar voorafgegaan door puntjes.Want het is (bij het ter perse gaan van deze editie van KC) nog niet helemaal zeker of er op de zondag vóór het eerste weekend van september (corso) een activiteit wordt georganiseerd in plaats van de corsodienst.

Maar hoogst waarschijnlijk is het wel! De leden van het organisatiecomité, afkomstig van onze Protestantse gemeente en Geloven Nu, willen op de middag van zondag 25 augustus een klein corsofestival organiseren met allerlei activiteiten in de Feest-tent.

Die ochtend zal dus een ‘gewone’ ochtenddienst in de Dorpskerk zijn, dat staat vast. En in de middag… een corsofestival voor u en andere dorpsgenoten in de Feesttent.

21

Page 22: 10. KC juni 2013

Kleurplaat

22

Page 23: 10. KC juni 2013

Dit is een uitgave van de Protestant-se gemeente te Eelde-Paterswolde en verschijnt op de eerste zaterdag van de maand (behalve in juli en augustus). Kopij dient uiterlijk 8 dagen voor ver-schijnen van Kerkelijk Contact (KC) te zijn ingediend.

PostadresKosterijweg 29761 GE Eelde

Website www.pkn-eelde.nl

Centrale redactieEditha Huisman, Hannah Matter, Johan Matter, Joke Lambour, Wim Schoolder-man, Jack Schoo en Antje van Til, Tom van der Velde

E-mail [email protected]

Handgeschreven kopij ’t Loughoes (o.v.v. KC)

PredikantenDs. K.M. van der Plas, tel. 050 5494081; [email protected] Da. F.S. Karelse, tel. 050 4027475; [email protected]; aanwezig op maandag, dinsdag en woensdagochtend.

ScribaMw. L. Bronsema, tel. 050 [email protected]

College van KerkrentmeestersVoorzitter: Dhr. P.J. VoogdPenningmeester: Dhr. G. HofAdministrateur: Dhr. B. Beelen tel. 06 132 19 556E-mail: [email protected]

DiaconieVoorzitter: Dhr. J. KadijkE-mail: [email protected]

Koster/beheerder ‘t LoughoesPeter en Marjan Dijk, tel. 050-3092308, E-mail: [email protected]

Drukwerk Peter Dijk

Ledenadministratie/adreswijzigingen Mw. A. Crielaard, tel. 050-3095482E-mail: [email protected]

Bezorging Dhr. H. Lieben, tel. 050 3093228

Bank en girorekeningenDiaconie 31.58.09.191 t.n.v. Diaconie Prot. Gem. Eelde-P’wolde, voor alle bijdragen, o.v.v. de bestemming van de gift

ZWO-werkgroep 63.58.01.728 t.n.v. Z.W.O. werkgroep

Kerk69.98.78.934 t.n.v. Prot. Gem. Eelde-Paterswolde69.98.78.985 idem inzake Kerkbalans31.58.02.774 t.n.v. Prot. Gem. Eelde-Paterswolde.(betalingen s.v.p. onder vermelding van de bestemming: vrijwillige bijdrage, collectebonnen [aantal, soort] enz.)

Copyright van teksten, foto’s en grafische voorstellingen berust bij de centrale redactie. Foto’s, teksten en grafische voorstellingen e.d. in een uitgave van KC mogen zonder schriftelijke toestemming van de centrale redactie niet worden overgenomen, gedown-load, openbaar worden gemaakt of verme-nigvuldigd.

Disclaimer De centrale redactie heeft elke uitgave en de daarin vermelde informatie zorgvuldig en naar beste weten samenge-steld. Niettemin is het mogelijk dat de aan-geboden informatie niet volledig of niet juist is. De Protestantse gemeente te Eelde-Pa-terswolde, de centrale redactie en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard dan ook, die het gevolg is van het gebruik van informatie in uitgaven van KC.

Colofon

23

Page 24: 10. KC juni 2013