VakcentrumNieuws 5 2012

8
Nieuws 26 mei 2012 28 ste jaargang nr. 05 Bijeenkomst met projectontwikkelaars op 5 juni Op dinsdag 5 juni a.s. is er in de RAI in Amsterdam een tweede informele netwerkborrel van de detailhandels- branches van MKB-Nederland en enke- le vastgoedpartijen. De borrel is een vervolg op de netwerkbijeenkomst die in september 2011 in de Malietoren in Den Haag plaatsvond. MKB netwerkbijeenkomst Aansluiting winkelwaarschuwings- systeem positief ontvangen Leden zijn blij met de aansluiting van het Vakcentrum bij het winkelwaar- schuwingssysteem. Dat blijkt uit de vele berichten die het Vakcentrum ontvangt en het aantal bezoeken aan de website. Doel van de borrel is het dich- ter bij elkaar brengen van de vastgoedsector en de detailhan- delsbranches uit het mkb. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vastgoedontwikkelaars bij nieuwbouwprojecten de goede, lokaal reeds aanwezige onderne- mers vaak over het hoofd zien bij het vullen van de nieuwe winkel- panden. Local heroes Voorafgaand aan de netwerk- borrel is er een kort programma dat ongeveer een uur in beslag neemt. Tijdens dit gedeelte zullen onder meer twee ‘Local Heroes’ aan het woord komen. Onderne- mers, die door goed lokaal onder- nemerschap als voorbeeld kunnen dienen voor projectontwikkelaars die op zoek zijn naar sterke mkb-ondernemers om hun nieuwe winkelcentra mee te vullen. Vanzelfsprekend bestaat voor of na de bijeenkomst de mogelijk- heid om de Provada – ‘hét jaar- lijkse ontmoetingspunt van de vastgoedbranche’ – te bezoeken. Aanmelden De bijeenkomst begint om 15.00 uur en vindt plaats tijdens de vastgoedbeurs Provada. Leden van het Vakcentrum zijn van harte welkom! Wilt u 5 juni ook contact leggen met projectontwikkelaars en collega-ondernemers? Stuur dan snel een e-mail naar [email protected]. Het winkelwaarschuwingssysteem is een systeem waarmee super- marktketens kennis en informatie op het gebied van criminaliteit met elkaar delen. Het systeem is enkele jaren geleden ontwikkeld door het CBL. Het Vakcentrum heeft zich twee maanden geleden bij het winkelwaarschuwings- systeem aangesloten om haar leden te helpen bij het aanpakken van criminaliteit. Nuttige meldingen Sindsdien ontvangt het Vakcen- trum regelmatig berichten van leden die zelf zijn overvallen of de dupe zijn geworden van een inbraak. Zo vertelde een onder- nemer in het oosten van het land over de dakinbraak in zijn winkel, waarbij de daders sigaretten had- den meegenomen. Lees verder op pagina 7. Uitgelicht

description

Bijeenkomst met projectontwikkelaars op 5 juni, Aansluiting winkelwaarschuwingssysteem positief ontvangen, Achter de schermen, Verder in deze editie, Vakcentrum feliciteert…, Nieuwe SSK-gecertificeerden, Opinie, Overnameperikelen C1000, Uit de praktijk, Verzuimtraining Vakcentrum ZorgPortaal, Achter de schermen (deel 2), Winkelwaarschuwingssysteem, ‘Gewaarschuwd mens telt voor twee’

Transcript of VakcentrumNieuws 5 2012

Nieuws26 mei 2012

28 ste jaargang

nr.05Bijeenkomst met

projectontwikkelaars op 5 juniOp dinsdag 5 juni a.s. is er in de RAI in Amsterdam een tweede informele netwerkborrel van de detailhandels-branches van MKB-Nederland en enke-le vastgoedpartijen. De borrel is een vervolg op de netwerkbijeenkomst die in september 2011 in de Malietoren in Den Haag plaatsvond.

MK

B ne

twer

kbij

eenk

omst

Aansluiting winkelwaarschuwings-systeem positief ontvangenLeden zijn blij met de aansluiting van het Vakcentrum bij het winkelwaar-schuwingssysteem. Dat blijkt uit de vele berichten die het Vakcentrum ontvangt en het aantal bezoeken aan de website.

Doel van de borrel is het dich-ter bij elkaar brengen van de vastgoedsector en de detailhan-delsbranches uit het mkb. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat vastgoedontwikkelaars bij nieuwbouwprojecten de goede, lokaal reeds aanwezige onderne-mers vaak over het hoofd zien bij het vullen van de nieuwe winkel-panden.

Local heroesVoorafgaand aan de netwerk-borrel is er een kort programma

dat ongeveer een uur in beslag neemt. Tijdens dit gedeelte zullen onder meer twee ‘Local Heroes’ aan het woord komen. Onderne-mers, die door goed lokaal onder-nemerschap als voorbeeld kunnen dienen voor projectontwikkelaars die op zoek zijn naar sterke mkb-ondernemers om hun nieuwe winkelcentra mee te vullen.

Vanzelfsprekend bestaat voor of na de bijeenkomst de mogelijk-heid om de Provada – ‘hét jaar-

lijkse ontmoetingspunt van de vastgoedbranche’ – te bezoeken.

AanmeldenDe bijeenkomst begint om 15.00 uur en vindt plaats tijdens de vastgoedbeurs Provada. Leden van het Vakcentrum zijn van harte welkom! Wilt u 5 juni ook contact leggen met projectontwikkelaars en collega-ondernemers?Stuur dan snel een e-mail naar [email protected].

Het winkelwaarschuwingssysteem is een systeem waarmee super-marktketens kennis en informatie op het gebied van criminaliteit met elkaar delen. Het systeem is

enkele jaren geleden ontwikkeld door het CBL. Het Vakcentrum heeft zich twee maanden geleden bij het winkelwaarschuwings-systeem aangesloten om haar leden te helpen bij het aanpakken van criminaliteit.

Nuttige meldingenSindsdien ontvangt het Vakcen-trum regelmatig berichten van leden die zelf zijn overvallen of

de dupe zijn geworden van een inbraak. Zo vertelde een onder-nemer in het oosten van het land over de dakinbraak in zijn winkel, waarbij de daders sigaretten had-den meegenomen.

Lees verder op pagina 7.

Uit

geli

cht

Nieuws

Nieuws

2Achter de schermen

Bele

idsz

aken

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangen-behartiging op beleidsniveau. Het Vakcentrum volgt beleidsontwikkelin-gen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Het Vakcentrum heeft vertegen-woordigers in tal van raden en besturen, zowel op nationaal als Europees niveau. Zij houden zich onder meer bezig met de volgende onderwerpen.

NVWA controleert presentatie tabaksproductenDe afgelopen weken heeft de NVWA in het kader van de NVWA-ketencontrole een groot aantal supermarkten bezocht. De NVWA heeft tijdens de controles ook ge-let op de presentatie van tabaks-producten. Van een aantal leden hebben wij gehoord dat zij boetes of waarschuwingen kregen voor het feit dat producten staand, dan wel liggend in schuine schap-pen geplaatst waren. De zienswijze van de NVWA is als volgt:• Schuine stellingen mogen

strikt genomen niet, maar als dat ergonomisch beter is, ziet de NVWA dat door de vingers;

• Tabaksproducten moeten uniform gepresenteerd worden. Dat wil zeggen alle pakjes (merken) staand, of alle pakjes liggend. Variaties hierin trekken de aandacht, wat gezien wordt als reclame (en dat is verboden);

• Omdat de NVWA bij een aantal ketens in meerdere winkels foutieve presen-taties is tegengekomen, is afgesproken om alvorens nog meer boetes/waarschuwingen uit te delen, eerst met de betreffende ketens om tafel te gaan om de presentatie te bespreken en de ketens op de

jurisprudentie te wijzen. De NVWA zal hiertoe het initia-tief nemen.

Eind mei heeft het CBL een overleg met de NVWA over de ketencontrole. Als u op basis van bovenstaande informatie het idee heeft dat u onterecht een boete of waarschuwing heeft ontvan-gen, dan horen wij dit graag.

Behandeling zaak Commissie Gelijke Behandeling vindt plaats op 25 juniVakbonden hebben een zaak aangespannen bij de commissie Gelijke behandeling over het niet toekennen van toeslagen voor hulpkrachten. Zij hopen op een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling dat ook voor hulp-krachten toeslagen van toepassing verklaard worden. Het Vakcen-trum, COOP en de VGL zijn door de Commissie Gelijke Behandeling opgeroepen om een reactie te geven. De drie werkgeversorgani-saties hebben samen een advocaat ingeschakeld die namens hen het woord zal voeren en een kleine groep deskundigen houdt zich bezit met de voorbereidingen voor de zitting. De behandeling van de zaak vindt plaats op 25 juni aanstaande.

Bijeenkomst over winkelleeg-stand Onlangs hebben vastgoed, overheid en verschillende partijen – waar-onder het Vakcentrum – gehoor gegeven aan de uitnodiging van MKB-Nederland om onder leiding van Hans Biesheuvel te spreken over winkelleegstand. Alle par-tijen stelden zich constructief op en waarderen het initiatief om ervaringen en ideeën te delen. Ook gaven allen aan dat het verkennen van verdergaande samenwerking zinvol is. Afge-sproken is dat een projectgroep, bestaande uit alle partijen, gaat inzoomen op vier à zes locaties omspecifiekeregionalesituaties

te analyseren en ‘good practices’ te herleiden. Hierdoor moet een beeld ontstaan van ruimtelijke succes- en faalfactoren, zaken waar partijen elkaar op kunnen aanspreken en mogelijkheden voor verdere samenwerking. De resultaten daarvan worden in het najaar tijdens een nieuwe win-keltop besproken. Daarna zal de projectgroep als tweede stap de mogelijkheden voor verdergaande samenwerking uitwerken.

Dekkingsgraad BPFLDe dekkingsgraad is een graad-metervoordefinanciëletoestandvan een pensioenfonds. Het geeft de verhouding aan tussen het ver-mogen van het pensioenfonds ten opzichtevanallefinanciëlever-plichtingen in de toekomst. Een dekkingsgraad van 100% houdt in dat er exact voldoende geld is om de uitkeringen nu en straks te betalen. De Nederlandsche Bank stelt dat als de dekkingsgraad lager is dan 116% er sprake is van een reservetekort. Bij een dekkingsgraad lager dan 105% is sprake van een dekkingstekort.

De geschatte dekkingsgraad van het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf (BPFL) bedraagt per 30 april 2012 102%. Er is dus sprake van een dekkingstekort. Het BPFL heeft een herstelplan ingediend bij de Nederlandsche Bank. Hierin staan maatregelen om het fonds weer ‘gezond’ te maken. Eén van de maatregelen is dat de pensioenen niet worden verhoogd met een indexatie. Het verlagen van de pensioenen is op dit moment niet aan de orde. Maar het BPFL kan geen garantie geven dat er nooit gekort hoeft te worden op de pensioenen.Definanciëlecrisisisnog niet voorbij.

Lees verder op pagina 7.

Nieuws

Nieuws

3

Inho

udso

pgav

e Verder in deze editie

Opi

nie

Doorverkopen

C1000-ondernemers worden doorver-kocht, las ik op een gegeven moment in een van de bladen. Het deed mij terug-denken aan de slavernij. Dat fenomeen kenden we toch niet meer in Nederland? Inderdaad! Verder worden de huurover-eenkomsten doorverkocht en niet de ondernemer. Dus waar praten we over? Maar toch, er is een gemeenschappelijke noemer. Onvrijwilligheid is een essentieel kenmerk van slavernij. Veel onderne-mers ervaren de huidige ontwikkelingen als iets wat hen overkomt, onvrijwillig. Reden om je er niet bij neer te leggen. Want er is een verschil! Slaven hadden absoluut geen inspraak bij hun verkoop. Bij zelfstandigen ligt dat anders. Zelfs als er contracten zijn. Deze bevatten weliswaar diverse bindingen, maar er zijn zeker aanknopingspunten te vinden, die de ondernemers een zekere onder-handelingspositie geven.

Via de verschillende detaillistenvereni-gingen wordt nu druk onderhandeld om een stevige collectieve basis te leggen voor alle betrokkenen. Daarna ligt de bal bij de individuele zelfstandige onderne-mer. Wees daarop voorbereid, loop je alvast warm. Bereid je voor. Net als het Oranje EK team. Cruijff zei ooit: “Als je de bal niet hebt, dan moet je zorgen dat je hem krijgt. En als je hem hebt, moet je scoren.” Dan moet je ook weten waar jouw doel is! Wat je huidige positie is, wat je wensen zijn en je speelruimte. Het Vakcentrum is met veel partijen in gesprek met als doel het creëren van ruimte. Daarnaast is het dringende advies aan de ondernemers: Laat je coachen. Zelfs een topvoetballer wordt begeleid.

Bepaal zelf het spel om het gewenste resultaat te bereiken en dat is iets heel anders dan je la-ten doorverkopen.

mr. Patricia E.H.Hoogstraaten, RAEdirecteur

Op pagina 4 een artikel van een Vakcentrum Bedrijfsadvies over de overnameperikelen van C1000

De vaste rubriek Uit de praktijk geeft antwoord op een veelgestel-de vraag. Op pagina 5 treft u het antwoord aan over een vraag over het afdekken van koelmeubels

Op pagina 6 alles over de Ver-zuimtraining van Vakcentrum ZorgPortaal

Achter de schermen geeft uitleg over beleidszaken. Op pagina 7 leest u het vervolg van pagina 2 en het vervolg van het winkel-waarschuwingssysteem

Op pagina 8 een interview met Jules van Well van het CBL over het winkelwaarschuwingssysteem

Vakcentrum feliciteert...Krijn Vermeulen en medewerkers met de heropening van hun Plus op dinsdag 24 april jl. in Amersfoort.

Hans Oudshoorn en medewerkers met het 5-jarig bestaan van hun Albert Heijn in Warmond.

Marcel Voermans en medewerkers met de opening van hun Jamin op woensdag 2 mei jl. in Venraij.

familie Roode en medewerkers met de opening van hun vernieuwde Spar op donderdag 10 mei jl. in Haps.

Jos en Astrid Fischer en medewerkers met de opening van hun nieuwe Plus op dinsdag 22 mei jl. in Klazienaveen.

Jaak, Annet en Joimy Martens en medewerkers met de opening van hun vernieuwde Spar op donderdag 24 mei jl. in Sluiskil.

Mij

lpaa

l

Nieuwe SSK-gecertificeerdenCoop Simonides in Vledder

Albert Heijn Geveling in Montfoort

C1000 Hermus in Sneek

Hoofdbestuur en medewerkers van het Vakcentrum feliciteren Doede en Harmen Simonides, Hans Geveling, Gera Meijers, Jerry de Leeuw en Olaf Hermus en alle medewerkers van harte met deze prestatie.

Supe

r Su

perm

arkt

Keu

rmer

k

Nieuws

Nieuws

4

Vakcentrum Bedrijfsadvies staat u met raad en daad terzijde bij problemen die u dagelijks tegenkomt in de bedrijfsvoe-ring. Het is voor u immers onmogelijk om specialist op elk werkterrein te zijn. Daarom biedt het Vakcentrum onafhan-kelijk, deskundig en betaalbaar advies, op bedrijfseconomisch, juridisch en fis-caal gebied. In deze rubriek leest u een actueel voorbeeld uit de praktijk. Va

kcen

trum

Bed

rijf

sadv

ies Overnameperikelen C1000

De laatste weken stond het nieuws bol van de overname van C1000 door Jumbo. De C1000-formule verdwijnt en daarbij worden 82 winkels aan Albert Heijn verkocht en 54 aan Coop. Deze gegevens worden in alle media als een vol-dongen feit gepresenteerd.Echter, de juridische positie van een ondernemer ligt anders. Hij kan nog steeds als zelfstandig ondernemer voor zijn eigen belan-gen opkomen. Niet alleen via de detaillistenvereniging, maar ook als individu.

Nieuwe overeenkomstenOndertussen heeft het Vakcentrum veel telefoontjes gekregen en ook al een aantal gesprekken gevoerd met ondernemers. Het uitgangs-punt bij de overname van C1000 door Jumbo is dat een ondernemer juridisch niet verplicht kan wor-den om naar een andere formule over te gaan. Jumbo heeft de verplichting om de C1000-formule te handhaven. Nu Jumbo besloten heeft dat de C1000-formule niet langer zal bestaan, betekent dit dat Jumbo deze verplichting niet na kan komen. Ten gevolge hiervan zal Jumbo nieuwe overeenkomsten met de ondernemers moeten gaan sluiten. Ondernemers moeten der-halve instemmen met de voorwaar-den van de nieuwe overeenkomst. Denk hierbij ook aan de voorwaar-den die in het conditiestelsel staan.Bij het doorverkopen van de over-eenkomsten aan Albert Heijn en Coop ligt het anders. Er is, anders dan bij de contractuele relatie tus-

sen Jumbo en C1000, geen derge-lijke relatie tussen C1000 en Albert Heijn en Coop. Dit betekent dat een ondernemer moet instemmen met deze overgang. De onderhan-delingen lopen nu collectief en zullen pas in een later stadium individueel worden voortgezet. De voorbereidingen kunnen echter nu al in gang gezet worden. Zo heeft de ondernemer de meeste tijd om zich goed voor te bereiden.

Winkels in een NMA-gebiedOndernemers met een winkel in een NMa-gebied, hebben een iets andere positie. De NMa heeft Jumbo een termijn gesteld waar-binnen zij winkels moeten hebben overgedragen en geleverd. Derhalve is spoed geboden en dit geeft u als ondernemer dus een licht onder-handelvoordeel. De Vereniging C1000 heeft reeds aangegeven dat zij zich inspant om een collectieve overeenkomst met de commerciële organisaties te bewerkstelligen. Ook de Vereniging van Albert Heijn Franchisenemers, de Detaillistenvereniging Coop Nederland en de Ondernemers- vereniging Jumbo zijn hierbij be-trokken. Daarnaast zullen de com-merciële organisaties ook met u persoonlijk moeten onderhandelen om tot een nieuwe overeenkomst te komen. In deze onderhandelin-gen kunt u uw individuele belangen veiligstellen. Zoek begeleiding!Desalniettemin kunnen de com-merciële organisaties u onder

druk zetten om zo snel mogelijk te tekenen tegen zo sober mogelijke voorwaarden. Zij kunnen echter nooit dreigen de bijeenkomst te beëindigen indien u niet weigert mee te werken. Juridisch gezien is zo’n dreiging namelijk niet reeël. Overname is geen grond voor beëindiging, zo is dat immers contractueel vastgelegd. Toch kun-nen organisaties het u praktisch erg lastig maken indien u weigert om een nieuwe overeenkomst te teke-nen. Derhalve is het belangrijk dat u zich (in onderhandelingsgesprek-ken) niet onder druk laat zetten. Ook u wilt natuurlijk het meest optimale uit uw onderhandelingen halen. Daarom is het zeer aan te bevelen om goede, onafhankelijke begeleiding te zoeken. Vakcentrum Bedrijfsadvies kan u hierbij helpen. Jarenlange ervaring, alsook de nauwe samenwerking met andere branches die met soortgelijke overnames en contracten te maken hebben, maakt dat de relevante kennis ruimschoots voorhanden is. Door de unieke samenwerking tus-sen de juristen en de bedrijfseco-nomische adviseurs is een compleet advies te maken.

Persoonlijk adviesAls u behoefte heeft aan begelei-ding bij de overname, of zich goed wilt voorbereiden op de gesprek-ken, neem dan contact op met de juristen van het Vakcentrum Bedrijfsadvies op (0348) 41 97 71.

Nieuws

Nieuws

5Uit de praktijk Als ondernemer heeft u vast wel eens een bedrijfseconomische of juridische vraag waar u zelf niet uitkomt. Geluk-kig kunt u dan contact opnemen met de adviseurs van het Vakcentrum. Zij zitten er speciaal voor u en ken-nen de wet- en regelgeving tot in de puntjes. In deze vaste rubriek leest u het antwoord op een veelgestelde praktijkvraag.

VraagZijn er vanuit de overheid tege-moetkomingen voor het afdek-ken van koelmeubels?

AntwoordAls u gaat investeren in energie-besparende bedrijfsmiddelen of duurzame energie kunt u in aan-merking komen voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). De EIA is een fiscale regeling waarmee de overheid energiezuinige investeringen ondersteunt. Bij toepassing van de EIA mag u 41,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfs-middelen aftrekken van de fis-cale winst, bovenop uw gebrui-kelijke afschrijving. Hierdoor betaalt u minder inkomsten- of vennootschapsbelasting. Het directe financiële voordeel bedraagt, afhankelijk van het belastingpercentage, ongeveer 10% van de goedgekeurde inves-teringskosten.

Voorwaarden U kunt profiteren van de EIA als aan een tweetal voorwaarden wordt voldaan. Ten eerste is deze regeling alleen van toepas-sing als u een onderneming voor eigen rekening heeft waarover u ook belastingplichtig bent voor inkomsten- of vennootschapsbe-lasting. De tweede voorwaarde is dat u investeert in een be-drijfsmiddel dat minimaal € 450 kost en voldoet aan de eisen van de Energielijst.

Vraa

g &

Ant

woo

rd

Energielijst 2012Investeringen die in aanmerking komen voor de EIA voldoen aan energieprestatie-eisen en be-vorderen doelmatig gebruik van energie. Op de Energielijst 2012 staan alle bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de EIA, onderverdeeld in de ca-tegorieën bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie en energie-advies.

Ook permanente dagafdek-king voor koelmeubels staat op de Energielijst (code 220208). Met deze investering wordt gedoeld op de afdekking van koelmeubelen voor het gekoeld bewaren van levensmiddelen in de verkoopruimte. Onder deze code worden koelmeubelen die ook kunnen vriezen uitgesloten, maar energiezuinige vriesinstal-laties worden benoemd onder een andere code.

Andere bedrijfsmiddelen die wellicht interessant zijn voor toepassing in uw winkel zijn onder andere gerelateerd aan energiezuinige verlichting, uit-schakelapparatuur, energiebe-sparing op (gekoeld) transport, zonnecollectoren en energiead-vies.

EIA aanvragenDe EIA kan alleen digitaal aan-gevraagd worden via het eLoket van Agentschap NL, via deze link www.agentschapnl.nl/eia.Bij de aanschaf van een be-drijfsmiddel moet uw melding binnen drie maanden nadat u een verplichting aangaat bin-nen zijn. Als uw melding aan alle eisen voldoet, geeft Agent-schap NL een verklaring aan u af waarin staat dat uw inves-tering geheel of gedeeltelijk als energie-investering wordt aangemerkt.

Nieuws

Nieuws

6Verzuimtraining Vakcentrum

ZorgPortaalVakcentrum ZorgPortaal is hét loket voor zaken als ziekteverzuim, Arbo-wetgeving en WIA. Omdat Vakcentrum ZorgPortaal zich specifiek richt op ondernemers in de levensmiddelen-branche, kunnen zij u van gericht advies voorzien. In VakcentrumNieuws opnieuw aandacht voor de verzuim-training.

Zorg

Port

aal

Op 12 juni en 18 september a.s. organiseert Vakcentrum ZorgPortaal een verzuimtraining voor supermarkt- en speciaal-zaakondernemers. In editie 2 van 2012 heeft u daar al het een

en ander over kunnen lezen. In dit nummer willen wij u iets vertellen over de twee trainers. Wie zijn Peter-Jan Smits en Marcel van Meer? En op welke manier kunnen zij u helpen om het verzuim in uw winkel te ver-lagen?

De trainersPeter-Jan Smits en Marcel van Meer zijn ervaren in het geven van diverse trainingen, onder andere in de retail, bouwnijver-

heid en de slagersbranche. Ze zijn expert in het adviseren en ondersteunen van organisaties op het gebied van management-vraagstukken. Beide trainers hebben meer dan acht jaar werkervaring bij een landelijke Arbodienst, gericht op het mkb.

Peter-Jan Smits heeft meer dan tien jaar ervaring als commerci-eel directeur bij diverse orga-nisaties en is gespecialiseerd in (verzuim)managementvraag-stukken en mediation.Marcel van Meer is een bedreven HR-professional met ruim twaalf

jaar werkervaring als HR-eind-verantwoordelijke bij diverse or-ganisaties. Hij zet voor bedrijven het personele beleid op en voert reorganisaties en ontslagzaken uit. Daarnaast heeft hij ervaring als ondernemer in de detailhan-del.

OnderwerpenDe trainers behandelen wat je als ondernemer kan doen om het verzuim te verlagen. De verzuimtraining gaat in op de

theorie, wetten en richtlijnen in het verzuimproces. Ook worden verschillende verzuimgesprekken behandeld en geoefend. Vanzelf-sprekend is er ruimte voor de deelnemers om eigen voorbeel-den in te brengen. En krijgen de deelnemers bruikbare tips hoe zij hun verzuim effectief kunnen aanpakken.

ResultaatHet tastbare resultaat waar u mee naar huis gaat is dat u ken-nis heeft van de spelregels met betrekking tot verzuim en in staat bent om op effectieve wij-ze verschillende verzuimgesprek-ken te voeren. U kent de tien gouden regels met betrekking tot verzuimbeleid. Deze regels krijgt u bovendien op een overzichte-lijke kaart aangeboden.

Praktische informatieIn 2012 wordt de verzuimtraining tweemaal gegeven: op dinsdag 12 juni en op dinsdag 18 septem-ber. Beide trainingen duren van 15.30 tot 20.30 uur en vinden plaats op een centraal gelegen locatie in Nederland.

Aan de cursus kunnen minimaal acht en maximaal twaalf onder-nemers deelnemen. De kosten bedragen € 275 per deelnemer, inclusief broodjes. Leden van het Vakcentrum krijgen een korting van € 50 en betalen slechts € 225.

AanmeldenU kunt zich aanmelden door uw NAW-gegevens te mailen naar [email protected] of te bel-len naar (0348) 41 97 71.

Nieuws

Nieuws

7

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangen-behartiging op beleidsniveau. Het Vak-centrum volgt beleidsontwikkelingen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Vervolg van pagina 2.

Eerste Kamer akkoord met wij-zigingsvoorstel nieuwe Drank- en HorecawetDe Eerste Kamer is 22 mei ak-koord gegaan met het wijzigings-voorstel voor de nieuwe Drank- en Horecawet (DHW). Hiermee is een einde gekomen aan de jaren-lange discussie over de wet door verschillende kabinetten. De wet gaat in op 1 januari 2013.

De belangrijkste wijzigingen in de wet zijn de overheveling van het toezicht op de wet naar lokaal niveau (gemeenten) en de straf-baarstelling van jongeren onder de 16 die alcohol bij zich heb-ben. Supermarkten die drie keer binnen een jaar alcohol verkopen aan een 16-minner kunnen een tijdelijk verbod op de verkoop van alcohol krijgen (three strikes out-regel). Verder mag de burge-meester bij verordening kortingen op alcoholische producten van

meer dan 30% verbieden. Posi-tief is dat de strafbaarstelling van jongeren in de nieuwe wet is verankerd. Hiermee worden jongeren zelf ook op hun gedrag aangesproken. Ook onze lobby voor het schrappen van het ver-plichtende karakter van de three stikes out-regel heeft zijn vruch-ten afgeworpen. Het tijdelijk sluiten van de alcoholafdeling van een supermarkt is geen verplich-ting meer voor de burgemeester, maar een mogelijke sanctie.

De overheveling van het toezicht naar gemeenten biedt mogelijk-heden voor maatwerk en samen-werking op lokaal niveau. Tegelij-kertijd bestaat er een risico door de eigen interpretatie van 400 gemeenten van de wet. Het CBL zal voor de zomer daarom een brief sturen naar alle gemeenten waarin uitgelegd wordt op welke manier de branche werkt aan ver-antwoorde verkoop van alcohol aan jongeren en aan de regels van de DHW voldoet.

Discussiepunten tijdens de behan-deling in de Eerste Kamer waren de capaciteit van de gemeenten om de wet te handhaven en de monitoring hiervan, de straf-baarstelling van jongeren voor het in bezit hebben van alcohol,

in plaats van voor het gebruikt hebben van alcohol, en de vraag waarom alcoholreclame niet ver-der beperkt wordt. Ook werd er veel gesproken over de verhoging van de leeftijdsgrens van 16 jaar (voor licht alcoholische drank) naar 18 jaar. De Minister heeft aangegeven op dit moment geen noodzaak te zien voor het verho-gen van de leeftijdsgrens naar 18.

Ook nu deze wet gepasseerd is, blijft de aandacht voor verant-woorde verkoop van alcohol in de supermarkt van groot belang. Het goede nieuws is dat onze inspan-ningen van de afgelopen jaren niet voor niets zijn geweest: uit onlangs gepresenteerde onder-zoeken van zowel de WHO als de NVWA blijkt dat de inspanningen van de supermarkten hun vruch-ten afwerpen. Het onderzoek dat Intraval in opdracht van de NVWA heeft uitgevoerd, laat zien dat het aantal jongeren onder de 16 dat alcohol probeert te kopen steeds verder daalt. Ook uit het WHO onderzoek bleek dat het gebruik van alcohol onder 11-, 13- en 15-jarigen in de afgelopen vier jaar afgenomen is.

Achter de schermen (deel 2)

Bele

idsz

aken

Vervolg van de voorpagina.

“Bij het melden van de inbraak bij de verzekering vertelde men mij dat de meeste van dit soort inbra-ken in onze regio gebeurt door het maken van gaten in het dak. Veel winkels hebben geen alarmsigna-lering boven de tabakskast tussen plafond en dak geplaatst.”

Een ondernemer in het midden van het land, eveneens slachtoffer van

een sigarettenroof, schreef: “De winkelruit en het rolluik werden vernield. De hele buurt was wak-ker, maar de sigaretten zijn weg.” Op de camerabeelden was wel een kleine, zwarte auto te zien.

Informatie delenDoor kennis en informatie uit te wisselen, hoopt het Vakcentrum bij te dragen aan een verminde-ring van het aantal inbraken en overvallen. Dat het aantal overval-

len nog steeds stijgt, is een feit. En volgens Jules van Well, Hoofd Medewerkers en Veiligheid van het CBL, een extra reden om alert te zijn en informatie met elkaar te delen. Bijvoorbeeld via het winkel-waarschuwingssysteem.

Op de achterpagina leest u een interview met Jules van Well over het winkelwaarschuwingssysteem.

Winkelwaarschuwingssysteem

Uit

geli

cht

Nieuws

8

Redactie: Blekerijlaan 1

3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

E [email protected]

I www.vakcentrum.nl

Druk: Weevers Grafimedia

Vorden

Col

ofon

Jules van Well (CBL) over het Winkelwaarschuwingssysteem

‘Gewaarschuwd mens telt voor twee’Sinds begin april neemt het Vakcen-trum deel aan het winkelwaarschu-wingssysteem (WWS) van het CBL. Een goede zaak, vindt Jules van Well, Hoofd Medewerkers en Veiligheid van het CBL. “Hoe meer informatie be-schikbaar komt, hoe beter dat is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”In

terv

iew

Uit diverse onderzoeken blijkt dat het aantal overvallen in Nederland jaarlijks stijgt. Een verontrustende ontwikkeling, zeker wanneer je bedenkt dat ondernemers veel doen om criminelen buiten de deur te houden. De meeste winkels zijn uitgerust met een camerasys-teem en hebben kluisvertraging, afroomboxen en detectiepoortjes. Ook wordt pinnen gestimuleerd en wordt er steeds meer gebruikge-

maakt van professioneel waarde-transport. Helaas kun je met deze beveiligingsmaatregelen crimina-liteit alleen maar ontmoedigen. Voorkomen kun je het niet. Crimi-nelen worden steeds gewiekster, vinden steeds nieuwe mogelijkhe-den om een overval of fraude te plegen. Van Well: “Het is daarom belangrijk om zelf ook alert te zijn en informatie met elkaar te delen. Het WWS helpt daarbij.”

Meer kassa-overvallenVroeger probeerden overvallers vooral toegang te vinden tot de kluis. De laatste jaren is er echter

sprake van een toenemende crimi-naliteit aan de kassa. Volgens Van Well wordt dat verklaard door de strenge beveiligingsmaatregelen van ondernemers. “Die hebben er-toe geleid dat de kluis een steeds moeilijker doelwit is. De kluis is tegenwoordig redelijk onbereik-baar en erg goed beveiligd.” Om de criminaliteit aan de kassa terug te dringen, is het daarom zaak dat er zo min mogelijk geld in de kassa zit. “Ondernemers moeten pinnen zoveel mogelijk stimuleren.”

WinkelwaarschuwingssysteemVan Well benadrukt dat het risico op overvallen hiermee niet ver-dwijnt. “Zolang er cashgeld in de winkel aanwezig is, blijft een win-kel aantrekkelijk voor criminelen. Of het nu een modezaak, super-markt of speciaalzaak betreft. Het WWS beperkt zich dan ook niet toteenspecifiekedoelgroep.Allebranches in de retail kunnen zich bij het WWS aansluiten.”

WaarschuwingsberichtenDe meeste berichten van het WWS gaan over (pogingen tot) overval-len. Maar er wordt bijvoorbeeld ook gewaarschuwd voor spookfac-turen en geldwisseltrucs. Vakcen-trumleden krijgen automatisch bericht als zich een verdachte situatie heeft voorgedaan in de directe omgeving of als er sprake was van criminaliteit. Natuurlijk staan alle waarschuwingsberichten ook op de website vermeld. Ondernemers die zelf een ver-dachte situatie hebben gesigna-leerd, kunnen andere onderne-mers in de buurt waarschuwen. Van Well: “Een overvaller die betrapt of opgemerkt wordt, gaat vaak op zoek naar een nieuw doel-wit in de omgeving. De criminali-teit verplaatst zich. Door collega-ondernemers te attenderen op de verdachte situatie, kan dit hope-lijk worden voorkomen. Collega-

ondernemers zullen immers extra alert zijn.”

Verhindering overvalDat een overval daadwerkelijk kan worden verhinderd, blijkt uit het volgende voorbeeld. Een onder-nemer in het midden van het land had via het WWS vernomen dat er overvallers actief waren in de buurt. Het personeel was daarom extra alert. Toen zij de overvallers tijdens het lossen van de vracht in de gaten kregen, sloten zij direct de achterdeur. Daarna werd de politie gebeld.

MeldingenOp www.vakcentrum.nl vindt u alle winkelwaarschuwingsbe-richten. Let op: om de berichten te kunnen lezen, moet u zijn ingelogd. Heeft u zelf verdachte omstandigheden aangetroffen in (de buurt van) uw winkel? Laat het ons weten! Stuur uw bericht naar [email protected] of bel (0348) 41 97 71.