VakcentrumNieuws 1 2012

8
Nieuws Aanmelden Heeft u interesse in deze unieke workshop? Scan dan de hiernaast afgebeelde QR code in met uw smartphone of stuur een e-mail naar [email protected]. 28 januari 2012 28 ste jaargang nr. 1 Trendrapport EIM Nieuwjaarsbijeenkomst New Balls Please Supermarktondernemers aan zet Het Vakcentrum heeft op haar nieuw- jaarsbijeenkomst ‘New Balls Please’ van 24 januari jl. in Vreeland de resultaten gepresenteerd van het EIM-onderzoek ‘Toekomstvisie voor de zelfstandige ondernemer in de levens- middelenbranche2015-2020. Kern van de boodschap is dat een veranderend klimaat kansen biedt. Ondernemers zijn bereid daarin te investeren. Ze wil- len én kunnen deze kansen ook grijpen, maar dan moeten zij wel actie ondernemen. Ondernemers moeten duidelijke keuzes maken, zichtbaar en onderscheidend zijn. Alleen dán kunnen zij de klant bereiken. Highlights uit het rapport leest u op pagina 8. Super Supermarkt Keurmerk Om ondernemers onderscheidend te positioneren bij klanten en lokale overheden heeft het Vak- centrum een gloednieuw keurmerk ontwikkeld: het Super Supermarkt Keurmerk. Met dit label kunnen zelfstandige ondernemers aan- tonen dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen, lokaal betrokken zijn en duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Gratis deelname 70 enthousiaste ondernemers heb- ben zich direct ingeschreven voor de certicering ten behoeve van het Super Su- permarkt Keur- merk. Zij maken kans op het pres- tigieuze label. Wilt u ook deelnemen aan de certicering? Schrijf u dan snel in, want het Vakcentrum biedt de eerste 150 keuringen gratis aan! Meer over het SSK op pagina 4. Het Vakcentrum speelt hierop in met een gratis workshop voor ondernemers in de levensmidde- lenbranche over de mogelijkhe- den van Het Nieuwe Winkelen. In deze praktische workshop, speciaal voor Vakcentrumleden, krijgt u diverse technieken aange- reikt om de klant van morgen te bereiken. U leert alles over het gebruik van sociale media, QR- codes, google places enzovoort. Kijk voor meer informatie over Het Nieuwe Winkelen ook op pagina 7. Gratis workshop Klanten bereiken met Het Nieuwe Winkelen Het winkel- en koopgedrag van con- sumenten verandert ingrijpend, ook in de supermarkt en de speciaalzaak. Het gebruik van nieuwe technologie, met name mobiel internet, leidt er toe dat consumenten steeds slimmer winkelen. Zij willen vaker bediend worden met op maat gerichte infor- matie. Het Nieuwe Winkelen

description

Deze uitgave van VakcentrumNieuws staat in het teken van de nieuwjaarsbijeenkomst die is gehouden op 24 januari 2012. Het EIM rapport, Het Nieuwe Winkelen en het Super Supermarkt Keurmerk komen aan bod.

Transcript of VakcentrumNieuws 1 2012

Nieuws

Aanmelden Heeft u interesse in deze unieke workshop? Scan dan de hiernaast afgebeelde QR code in met uw smartphone of stuur een e-mail naar [email protected].

28 januari 201228 ste jaargang

nr.1Tr

endr

appo

rt E

IM

Nieuwjaarsbijeenkomst New Balls Please

Supermarktondernemers aan zetHet Vakcentrum heeft op haar nieuw-jaarsbijeenkomst ‘New Balls Please’ van 24 januari jl. in Vreeland de resultaten gepresenteerd van het EIM-onderzoek ‘Toekomstvisie voor de zelfstandige ondernemer in de levens-middelenbranche2015-2020.

Kern van de boodschap is dat een veranderend klimaat kansen biedt. Ondernemers zijn bereid daarin te investeren. Ze wil-len én kunnen deze kansen ook grijpen, maar dan moeten zij wel actie ondernemen. Ondernemers moeten duidelijke keuzes maken, zichtbaar en onderscheidend zijn. Alleen dán kunnen zij de klant bereiken.

Highlights uit het rapport leest u op pagina 8.

Super Supermarkt KeurmerkOm ondernemers onderscheidend te positioneren bij klanten en lokale overheden heeft het Vak-centrum een gloednieuw keurmerk ontwikkeld: het Super Supermarkt Keurmerk. Met dit label kunnen zelfstandige ondernemers aan-tonen dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen, lokaal betrokken zijn en duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan.

Gratis deelname70 enthousiaste ondernemers heb-ben zich direct ingeschreven voor de certifi cering ten behoeve van

het Super Su-permarkt Keur-merk. Zij maken kans op het pres-tigieuze label.

Wilt u ook deelnemen aan de certifi cering? Schrijf u dan snel in, want het Vakcentrum biedt de eerste 150 keuringen gratis aan!

Meer over het SSK op pagina 4.

Het Vakcentrum speelt hierop in met een gratis workshop voor ondernemers in de levensmidde-lenbranche over de mogelijkhe-den van Het Nieuwe Winkelen.

In deze praktische workshop, speciaal voor Vakcentrumleden, krijgt u diverse technieken aange-reikt om de klant van morgen te bereiken. U leert alles over het gebruik van sociale media, QR-codes, google places enzovoort.

Kijk voor meer informatie over Het Nieuwe Winkelen ook op pagina 7.

Gratis workshop

Klanten bereiken met Het Nieuwe WinkelenHet winkel- en koopgedrag van con-sumenten verandert ingrijpend, ook in de supermarkt en de speciaalzaak. Het gebruik van nieuwe technologie, met name mobiel internet, leidt er toe dat consumenten steeds slimmer winkelen. Zij willen vaker bediend worden met op maat gerichte infor-matie.

Het

Nie

uwe

Win

kele

n

572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 1572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 1 26-01-12 09:0926-01-12 09:09

2Achter de schermen

Bele

idsz

aken

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangen-behartiging op beleidsniveau. Het Vakcentrum volgt beleidsontwikkelin-gen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Het Vakcentrum heeft vertegen-woordigers in tal van raden en besturen, zowel op nationaal als Europees niveau. Zij houden zich onder meer bezig met de vol-gende onderwerpen.

Versoepeling locatiebeleid de-tailhandel trend? In diverse gemeenten worden bestemmingsplannen gewijzigd, of wordt daarover gediscussi-eerd. Onder het motto dat het economisch tij anders is, gaan veel gemeenten over tot een ver-soepeling van de regels. Katwijk, Den Helder, Best en Schijndel zijn hier slechts enkele willekeu-rige voorbeelden van.

Directe aanleiding voor de discussies over bestemmingsplan-nen is wellicht ook een uitspraak van de rechtbank in Den Bosch. De rechtbank gaf aan dat de gemeente Schijndel niet zomaar een webwinkel op een bedrij-venterrein mag toestaan. De gemeente oordeelde dat het niet gaat om een fysieke winkel en dat er geen sprake is van detail-handel. Iets wat strijdig zou zijn met het bestemmingsplan van het terrein. De rechtbank oor-deelde echter anders. Zij vindt dat de gemeente een nieuw besluit moet nemen, omdat de betreffende webwinkel wel de-gelijk onder de noemer detail-handel valt en een dergelijke winkel strikt genomen niet mag worden gevestigd op een bedrij-venterrein.

In een wat breder perspectief zal de trend van versoepeling, of

beter de discussie hierover, ook samenhangen met de fi nancie-ringsproblemen van gemeenten en de toenemende leegstand. Er wordt door gemeenten echter onvoldoende beseft dat versoe-peling juist leidt tot verschra-ling.

Heeft u voorbeelden binnen uw eigen gemeente van versoepe-ling? Laat het ons weten en stuur een e-mail naar [email protected]. Aan de hand van voorbeelden is het beter moge-lijk om de politiek hierop aan te spreken.

Bijeenkomst ‘Alcohol & Jonge-ren in GroningenDe Groninger gemeenten, het Openbaar Ministerie, de Regio-politie Groningen en de GGD Groningen ondertekenen 8 febru-ari a.s, tijdens een feestelijke, inhoudelijke lunchbijeenkomst en in aanwezigheid van betrok-ken partijen en media, het con-venant ‘Alcohol & Jongeren’ voor de provincie Groningen.

Alle ondernemers in de provincie Groningen zijn voor deze bijeen-komst uitgenodigd. De bijeen-komst vindt plaats van 12.30 tot 15.00 uur in Martiniplaza te Gro-ningen. Heeft u de uitnodiging gemist? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Subsidie op preventieve maat-regelen verlengdHet ministerie van Justitie heeft de subsidieregeling voor preventieve maatregelen zoals verwacht verlengd. Slachtoffers (bewoners en bedrijven) van overvallen kunnen daardoor ook dit jaar in aanmerking komen voor deze subsidie. Doel is te voorkomen dat deze slachtoffers opnieuw betrokken raken bij een overval in hun woning of bedrijf. Het gaat om maximaal € 1.000 per aanvraag.

Politieoptreden Rotterdam-Zuid om te huilenNa diverse klachten van Vak-centrumleden over het poli-tieoptreden in Rotterdam-Zuid is Detailhandel Nederland een klachtenprocedure gestart. ‘Onze’ klachten zijn hierbij in-gebracht. Mocht u ook klachten hebben over het politieoptreden in het genoemde stadsdeel, dan kunt u dat doorgeven via [email protected] of (0348) 41 97 71. Deze klachten worden dan ingebracht in de inmiddels gestarte procedure.

Extra tijdelijke contracten voor jongeren niet verlengdMinister Kamp van Sociale Zaken heeft besloten om de crisismaat-regel ‘Extra tijdelijke contracten voor jongeren’ niet te verlen-gen. De maatregel maakte het mogelijk om met jongeren tot 27 jaar vier (in plaats van drie) of gedurende vier jaar (in plaats van drie jaar) of opeenvolgende tijdelijke contracten aan te gaan, voordat een vast contract ontstaat.

572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 2572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 2 26-01-12 09:0926-01-12 09:09

3Een verantwoorde keuzeDe zelfstandige supermarktondernemer heeft meerwaarde, dat staat vast. Hij is sterk in lokaal verantwoord ondernemen. De klanten hebben steeds meer belang-stelling voor duurzaamheid in de breed-ste zin van het woord. Daar kan hij op inspelen. Als zelfstandige ondernemer die volop in de lokale gemeenschap staat is hij bij-na per defi nitie duurzaam! Duurzaamheid heeft namelijk alles te maken met maatschappelijke betrokken-heid. Met zorg voor de directe omgeving, voor de klanten, voor het personeel, voor de jongeren op scholen en sportclubs, voor de ouderen en zieken en voor een veilige omgeving. Die maatschappelijke betrokkenheid is vaak niet helemaal zichtbaar voor de klant, maar wel o zo gewenst. Zeker als in tijden van bezuini-gen de overheid een stapje terug doet. Dan doet de zelfstandige ondernemer, als het kan, een stapje extra. Híj is degene die zich inspant voor een schone en veilige winkelomgeving. Híj zorgt voor continuïteit en variëteit in werkgelegen-heid. Duurzaam ondernemen is ook het ontwikkelen van initiatieven om energie te besparen, afval te verminderen en de logistiek te optimaliseren. Het betekent ook: zorgen voor een assortiment waar de klant om vraagt, zoals glutenvrije, lokale, buitenlandse of duurzaam geproduceerde producten. De zelfstandige supermarkton-dernemer verzorgt en ontzorgt tegelijker-tijd de lokale gemeenschap. Maar weet de klant dat ook? Hij slaat zich immers niet gauw op de borst. Daarom heeft het bestuur van het Vakcentrum besloten om de zelfstandige supermarktondernemer een handje te helpen en een keurmerk te ontwikkelen. Het Super Supermarkt Keurmerk, afgekort SSK. Zodat iedereen weet dat u lokaal verantwoord onder-neemt. Voor de klant betekent SSK een verantwoorde keuze.

mr. Patricia E.H.Hoogstraaten, RAEdirecteur

Inho

udso

pgav

e Verder in deze editie

Vakcentrum feliciteert...

Marcel en Cecile Sturris en medewerkers met de opening van ‘t Zel-hems Kaashuis op dinsdag 14 december in Zelhem

Mij

lpaa

l

Op pagina 4 en 5 een fotocollage van de nieuwjaarsbijeenkomst New Balls Please

Op pagina 6 alles over het Super Supermarkt Keurmerk. Verder een belangrijk bericht over het Bedrijfstakpensionefonds voor het Levensmiddelenbedrijf

De gratis workshops Het Nieuwe Winkelen komen op pagina 7 laan bod

Op pagina 8 leest u een de highlights uit het gepresenteerde EIM-rapport.

Vanaf 1 januari 2012 gelden nieuwe tarieven voor de diensten van Vak-centrum Bedrijfsadvies:

Uurtarieven Vakcentrumleden Niet-ledenP&O Advies € 114,00 € 154,00Bedrijfseconomisch advies € 114,00 € 154,00Juridisch advies € 130,00 € 170,00Groepstarief* € 165,00 op aanvraagMediation € 130,00 € 170,00Voorrijtarief € 155,00 € 250,00*) twee personen of meer

Voor zwaarwegende en/of spoedeisende dossiers wordt een toeslag gerekend van € 20,00 per uur. Dit wordt van tevoren medegedeeld en geldt zowel voor bedrijfseconomisch als juridisch advies. Alle genoem-de bedragen zijn exclusief 19 % btw.

Tarieven 2012

Vakc

entr

um B

edri

jfsa

dvie

s

Noteer ons volgende evenement alvast in uw agenda:

Dag van het Vakcentrum

dinsdag 24 april 2012

572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 3572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 3 26-01-12 09:0926-01-12 09:09

4

Nieuwjaarsbijeenkomst ‘New Balls

Lede

nbij

eenk

omst

Voorzitter Harrie ten Have opent de bij-eenkomst met veel aanwezige leden.

Rob Weiss enthousiasmeert de ondernemers om aan de slag te gaan met Het Nieuwe Winkelen.

Veel leden tie in Vreel

Zoals gebruikelijk biedt het Vakcentrum de ruimte om te netwerken en ervaringen uit te wisselen.

572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 4572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 4 26-01-12 09:0926-01-12 09:09

5

ls Please’ 24 januari jl. in Vreeland

drs. ing. Henk Gianotten presenteert het rapport Toekomstvisie 2015-2020 voor supermarktondernemers.

eden waren naar de landelijke loca-Vreeland gekomen.

Vakcentrum directeur Patricia Hoogstraaten presenteerde het Super Supermarkt Keurmerk.

Het nieuwe Keurmerk werd uitvoerig besproken en veel on-dernemers besloten ter plekke in te schrijven.

572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 5572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 5 26-01-12 09:1026-01-12 09:10

6Vakcentrum introduceert

Super Supermarkt KeurmerkOm zelfstandige supermarktonder-nemers zichtbaar onderscheidend te positioneren bij klanten en lokale overheden, heeft het Vakcentrum een nieuw keurmerk ontwikkeld: het Super Supermarkt Keurmerk (SSK). Met dit label laten zelfstandige onder-nemers zien dat zij maatschappelijk verantwoord ondernemen, lokaal be-trokken zijn en duurzaamheid hoog op de agenda hebben staan. Kortom, dat de ondernemers zich onderscheiden. Su

per

Supe

rmar

kt K

eurm

erk

Het Vakcentrum heeft zeven branchespeci-fi eke criteria ontwikkeld waarop de deelne-mende supermarkten worden beoordeeld. Het branchebrede integrale karakter van het keurmerk is uniek. Zo wordt naast energie, assortiment, veiligheid, afval en transport met name ingezoomd op lokale meerwaarde en het personeelsbeleid. Alleen als blijkt dat de scores op alle hoofdonderdelen voldoende zijn, wordt het Super Supermarkt Keurmerk uitgereikt. Het keurmerk is vervolgens twee jaar geldig.

Deskundig en onafhankelijkDe kwaliteit van het keurmerk is gewaar-borgd. Het landelijk bekende onderzoeks-instituut TNO werkt samen met het Vak-centrum om het keurmerk uit te rollen. TNO adviseert het Vakcentrum ook over het ‘up-to-date’ houden van het keurmerk

en innovaties die bijdragen aan de verdere ‘verduurzaming’van de branche. Naast een uitvoerend bureau, dat is ondergebracht in de Stichting Super Supermarkt Keurmerk laat het Vakcentrum zich bijstaan door een certifi ce-ringsraad en een Raad van Advies. De Raad van Advies bestaat uit de leden Kitty Koelemeijer, Jan-Peter Mϋller, Peter Vogelzang, Ruud Koornstra, Henk Gianotten en Rob Benjamens.

FormuleoverstijgendBram de Jong, Albert Heijn onder-nemer, sprak op de nieuwjaarsbij-eenkomst vol lof over het nieuwe keurmerk. “Het bijzondere van dit keurmerk is dat het formuleover-stijgend is. Elke zelfstandige su-permarktondernemer heeft dus de mogelijkheid om het keurmerk te behalen. Van de Raad van Advies verwacht ik veel goede ideeën die wij in onze bedrijfsvoering kunnen doorvoeren.”

Ook Sharon Prins, senior project manager bij TNO, liet zich posi-tief uit over het keurmerk. “TNO adviseert zelfstandige supermarkt-ondernemers deel te nemen aan het Super Supermarkt Keurmerk en ondersteunt het proces van

beoordeling. Daarnaast zal TNO innovatieve ideeën ontwikkelen voor de communicatie naar de leden. Deze worden bij de uitrol gepresenteerd.”

InschrijvenIedere zelfstandige supermarkt-ondernemer kan zich vanaf nu inschrijven voor het Super Super-markt Keurmerk. De eerste 150 keuringen worden gratis aangebo-den door het Vakcentrum. Daarna geldt een deelnametarief van € 1.000 (Vakcentrumleden) of € 1.500 (niet-leden). Inschrijven kan op www.supersupermarkt.nl.

BPFL stempelt niet af! In tegenstelling tot de vele negatieve berichten de laatste weken over pen-sioenfondsen die moeten afstempelen, kan het Bedrijfstakpensioenfonds voor het Levensmiddelenbedrijf (BPFL) met een positief bericht komen. Het Vakcen-trum, dat drie bestuursleden heeft in het BPFL, is hiermee zeer tevreden. Zij adviseert werkgevers en werknemers wel om dit bericht goed te lezen en ook de ontwikkelingen te blijven volgen.Be

drij

fsta

kpen

sion

fond

s

Dekkingsgraad eind 2011 bekendHet BPFL heeft - net als veel ande-re pensioenfondsen in Nederland – last van de economische crisis. Daarom heeft het pensioenfonds in 2009 een herstelplan opgesteld. In dat plan staat wat het BPFL doet om weer fi nancieel ‘gezond’ te worden. Het fonds heeft daar tot en met 2013 de tijd voor. Tus-sendoor meet het BPFL hoe zij er voor staat. December 2011 was een belangrijke peildatum.

Dekkingsgraad net onder wette-lijk minimum van 105%De dekkingsgraad laat als een thermometer zien hoe gezond een pensioenfonds is. Bij een dek-kingsgraad van 100% is er precies genoeg geld om de pensioenen te kunnen betalen. Het BPFL had eind december 2011 een dekkings-graad van 104%. Volgens wette-lijke eisen moet de dekkingsgraad minimaal 105% zijn. Reserves zijn nodig om bepaalde risico’s op te

572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 6572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 6 26-01-12 09:1026-01-12 09:10

7De supermarkt en speciaalzaak van morgen

Vakcentrum kijkt vooruit De consument koopt en winkelt an-ders dan voorheen. Consumenten zijn overal mobiel bereikbaar. Ze staan in contact met hun vrienden en zijn, doordat ze een mobiele telefoon heb-ben, te lokaliseren. De consument combineert tijdens het winkelen deze drie ontwikkelingen. Dit noemen wij Het Nieuwe Winkelen.

Centrale vraag is natuurlijk hoe je deze consument moet bereiken. In een pilot, in samenwerking met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD), is met tien ondernemers een praktische aanpak ontwikkeld om klaar te zijn voor de klant van morgen.

Verbeteren communicatieDe detaillist biedt een ontmoe-tingsplek in de wijk, een lokale samenhang en is betrokken. Dit wordt in de toekomst steeds belangrijker. Het Nieuwe Winke-len betekent volgens het HBD en het Vakcentrum dat de consument overal gebruik maakt van mobiele informatie, continu verbonden is met sociale netwerken en dat ook altijd de locatie van de consument bekend is. Deze gegevens maken dat Het Nieuwe Winkelen volop kansen biedt voor de gevestigde

Het

Nie

uwe

Win

kele

n detailhandel. Immers, zij kunnen de communicatie met en de service aan de klant verbeteren door van de digitale aanwezigheid gebruik te maken. Dat vraagt een verandering van werken. Meer oog voor de in-dividuele behoeften en inspelen op verschillende momenten op de dag.

Praktische workshopHoe moet dit? Dat is precies het avontuur dat het Vakcentrum samen met tien koplopers heeft beleefd. Diverse mogelijkheden zo-als draadloos internet in de winkel, QR-codes, gebruik van social media, google places etc. zijn uitgebreid getest op branchespecifi eke eisen. In de drie maanden die de pilot duurde zijn verschillende toepassin-gen in de winkels van de koplopers getest. Wat werkt goed, hoe is de respons en wat adviseer ik mijn collega’s? Het doel: meer bezoek, meer service, betere persoonlijke binding en een duidelijk lokaal be-trokken profi el. Het resultaat: een praktische workshop en een toolbox voor alle zelfstandige levensmidde-lendetaillisten.

Hoe belangrijk QR-codes, social media en internet zijn, weet Harold van Velzen. Als Plus-ondernemer experimenteert hij tijdens de pilot

met de mogelijkheden die Het Nieuwe Winkelen biedt. “We zijn een stuk professioneler geworden. We communiceren veel beter en nadrukkelijker met onze klanten. Ik ben er zeer blij mee.”

Direct toepasbaarHet Vakcentrum is de eerste branche in Nederland die Het Nieuwe Winkelen concreet en direct toepasbaar maakt voor haar achterban. En zij staat niet stil, net als alle technische ontwikkelingen. Deze worden continu gespot, be-oordeeld en getest, daarna komen ze in de toolbox.

Aanmelden Scan de QR-code in met uw smart-phone om aan te melden voor de gratis workshops of stuur een e-mail naar [email protected].

kunnen vangen.

Het pensioenfonds is onder de 105% gezakt door de lage rente, tegenvallende beleggingsresulta-ten en het feit dat we met elkaar steeds ouder worden, waardoor het pensioen over een langere periode moet worden uitgekeerd.

Korten van pensioenen niet nodigHet BPFL heeft een aantal maat-

regelen genomen om de fi nanciële positie te verbeteren. In december 2011 heeft het bestuur besloten om de pensioenpremie in 2012 te verhogen en de pensioenopbouw over 2012 te verlagen. Werkgevers en deelnemers worden per brief over deze maatregelen geïnfor-meerd. Daarnaast zijn de pensi-oenen in 2011 niet verhoogd. Het korten van de pensioenen is op dit moment niet nodig. Maar het BPFL kan geen garantie geven dat

er nooit gekort hoeft te worden op de pensioenen. De fi nanci-ele crisis is nog niet voorbij. Vanzelfsprekend houdt het Vakcentrum de ontwikkeling van de dekkingsgraad nauw-keurig in de gaten.

572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 7572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 7 26-01-12 09:1026-01-12 09:10

8

Redactie: Blekerijlaan 1

3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

E [email protected]

I www.vakcentrum.nl

Druk: Weevers Grafi media

Vorden

Col

ofon

Tren

drap

port

EIM

Supermarktondernemers bereid tot investeren

Het Vakcentrum heeft op haar nieuw-jaarsbijeenkomst de resultaten gepresenteerd van het onderzoek ‘toekomstvisie voor de zelfstandige ondernemer in de levensmiddelen-branche 2015-2020’. De uitkomsten zijn verrassend positief.

Kern van de boodschap is dat een veranderend klimaat kansen biedt. Ondernemers zijn bereid daarin te investeren, willen én kunnen ook kansen grijpen, maar dan moeten ze wel actie ondernemen. On-dernemers moeten zichtbaar en onderscheidend zijn. Ze moeten duidelijke keuzes maken en zich profi leren.

Ruimte voor actieve ondernemersHenk Gianotten, directeur van het Panteai/EIM, presenteerde tijdens de bijeenkomst de resultaten van het onderzoek, dat in opdracht van het Vakcentrum en het Hoofdbe-drijfschap Detailhandel (HBD) werd verricht. In zijn presentatie schets-te Gianotten een aantal ontwik-kelingen die uit dit onderzoek naar voren kwamen. Belangrijk is bij-voorbeeld de groei van het aantal lege winkelpanden. Gianotten zag hierin een kans voor de zelfstandige supermarktondernemer. Zij zouden in de toekomst makkelijker kun-nen verhuizen naar nieuwe, beter gelegen locaties.

Investeringsbereidheid bij onder-nemersOok de andere trends werden door Gianotten vertaald in kansen voor de branche. Uit het EIM-onderzoek kwam duidelijk naar voren dat zelf-standige supermarktondernemers deze kansen willen grijpen. Hun ‘spirit’ is goed en ze zijn behoorlijk toekomstgericht. Zo zegt 41% van de zelfstandige ondernemers bin-nen vijf jaar een grote investering te doen. 15% verwacht binnen vijf jaar zijn supermarkt uit te breiden

en 10-15% verwacht van locatie te veranderen. Nog eens 45% denkt dat zij binnen vijf jaar een extra supermarkt onder dezelfde formule exploiteert.

Uit de resultaten van het EIM-onderzoek blijkt dat 60% van de zelfstandige supermarktonderne-mers deze plannen ook daadwer-kelijk kan realiseren. Zij hebben voldoende eigen vermogen om te investeren. Dit is van belang, om-dat verwacht wordt dat fi nanciering met vreemd vermogen de komende jaren steeds lastiger wordt.

Vier supermarktstrategieënVolgens Gianotten is het wel belangrijk dat zelfstandige super-marktondernemers een duidelijke koers uitzetten. In een overvolle markt, die samen klontert in het midden, wordt de noodzaak om je te onderscheiden immers groter. Supermarktondernemers moeten keuzes maken aan de hand van één van de vier supermarktstrategieën die EIM heeft ontwikkeld (topsuper in de wijk, convenience store van het dorp, super met speciale focus, multifranchise). Alleen dan zullen zij in de toekomst succesvol zijn.

Ondernemers aan zet! De boodschap van Gianotten was helder: de zelfstandige onderne-mers die bereid zijn om te investe-

ren zijn aan zet. Zij moeten er voor zorgen dat ze zich (nog) meer gaan onderscheiden en beter zichtbaar worden voor de klant. De consu-ment vraagt naar meer gemak, groen en goed gedrag.

Het Vakcentrum onderschrijft de conclusies van het EIM en heeft haar achterban opgeroepen om zich met name lokaal nog meer te profi leren. Naast een goede for-mule is het aan de ondernemers om hun meerwaarde uit te dragen.

572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 8572208 VakcentrumNieuws 01-2012.indd 8 26-01-12 09:1026-01-12 09:10