VakcentrumNieuws 1 2013

12
Nieuws 26 januari 2013 29 ste jaargang nr. 01 De maakbaarheid van succes Toon Gerbrands Visie, actie en passie Vakcentrum wil toekomstbestendige cao P3 100 e Super Supermarkt P10

description

Vakcentrum wil een toekomstbestendige cao, De ziektewet verandert, Werkkostenregeling, PostNL en ING servicepunt, Patricia Hoogstraaten voorzitter NWR, Verslag nieuwjaarsbijeenkomst, Gunstige regelingen voor duurzaam ondernemerschap, Tarieven 2013, 100e Keurmerk, Nieuwe SSK-gecertificeerden, Subsidies preventie, Uitkomsten stemmingen, Twitteraars gevolgd

Transcript of VakcentrumNieuws 1 2013

Page 1: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws26 januari 201329 ste jaargang

nr.01

De maakbaarheid van succes

Toon GerbrandsVisie, actie en passie

Vakcentrum wil toekomstbestendige cao P3

100e Super Supermarkt P10

Page 2: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

2

Redactie: Blekerijlaan 1

3447 GR Woerden

T (0348) 41 97 71

F (0348) 42 18 01

E [email protected]

I www.vakcentrum.nl

Druk: Weevers Grafimedia

Vorden

Col

ofon

Inho

udso

pgav

e

Verder in deze editie

Vakcentrum feliciteert...

Mij

lpaa

l

Opi

nie

Een goeie roetsj!

Een goeie roetsj, dat wenste een van mijn hoofdbestuursleden ons toe voor de jaarwisseling.

Deze wens is uitgekomen. Ook de eer-ste vier weken van 2013 waren positief. En dan heb ik het niet alleen over de goede wensen die wij elkaar hebben toegespeeld. Het 100-ste Super Super-markt Keurmerk is uitgereikt, precies 9 maanden na de uitreiking van het eer-ste certificaat. De ondernemers uit de Natuurvoeding en Reformbranche hebben 2 dagen lang informatie opgesnoven en ideeën uitgewisseld op hun vakbeurs. De Vakcentrum Nieuwjaarsbijeenkomst was geslaagd. Het merendeel van de aanwe-zigen gaf aan, dat 2013 volgens hen een beter jaar wordt dan 2012. Maar dan moet er wel wat gebeuren; als voorbeeld noem ik de cao. De onderhandelingen moeten vanuit een andere invalshoek gestart worden, rekeninghoudend met de hedendaagse realiteit en wat de winke-lier echt nodig heeft. Dat laatste heeft inmiddels ook de interesse van minister Kamp van Economische Zaken. Hij wil met de detailhandel in gesprek en nodigt ons uit aandachtspunten aan te reiken. Daar zijn we blij mee. Over de punten die van belang zijn hoeven we niet lang na te denken. Deze exercitie hebben we vorig jaar ook al in Brussel gedaan. Winkel-leegstand, bedrijfskosten, flexibiliteit in arbeidsrelaties, eerlijke handelsprak-tijken en toezicht vormen slechts een kleine greep hieruit.

Alles bij elkaar staat er weer heel wat te gebeuren! Maar eerst ga ik even het besneeuwde Jubelpark in voor een goeie roetsj!

mr. Patricia E.H.Hoogstraaten, RAEdirecteur

Pagina 3 Actueel Vakcentrum wil een toekomstbestendige cao

Pagina 4 Vakcentrum ZorgPortaal De ziektewet verandert

Pagina 5 Achter de schermen Werkkostenregeling PostNL en ING servicepunt Patricia Hoogstraaten voorzitter NWR

Pagina 6 Verslag nieuwjaarsbijeenkomst

Pagina 8 Vakcentrum Bedrijfsadvies Gunstige regelingen voor duurzaam ondernemerschap Tarieven 2013

Pagina 10 Super Supermarkt Keurmerk 100e Keurmerk Nieuwe SSK-gecertificeerden

Pagina 11 Veiligheid Subsidies preventie

Pagina 12 Interactief Uitkomsten stemmingen Twitteraars gevolgd

Tijn en Niek Leussink en medewerkers met de opening van hun Jumbo supermarkt op woensdag 16 januari jl. in Hengelo.

Anrico Maat, Paul Papo en medewerkers met de opening van hun Jumbo supermarkt op woensdag 16 januari jl. in Haren.

Peter Schraverus en medewerkers met de opening van hun Ekoplaza op woens-dag 30 januari as. in Nijkerk.

Page 3: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

3

Act

ueel

Nieuwjaarsbijeenkomst dinsdag 22 januari 2013

Vakcentrum wil toekomstbestendige caoTijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van het Vakcentrum op 22 januari jl. is ingegaan op het thema Contrastrijk Personeelsbeleid. Drie onderwerpen stonden centraal, namelijk vitaliteit, competenties en mobiliteit.

De conclusie is dat de markt vraagt om een toekomstbesten-dige cao, die rekening houdt met individuele wensen van werkge-ver en werknemer. Tevens is er meer inzicht gewenst in verzuim-dossiers, aangezien het risico van arbeidsongeschiktheid en de kosten van preventie steeds meer bij de werkgever komen te liggen. Als laatste concludeerden de Vakcentrumleden dat mobili-teit van werknemers vergroot kan worden door de inzet van deel-tijdpensioen en door intersecto-rale samenwerking met sectoren als zorg en catering.

Patricia Hoogstraaten, directeur Vakcentrum, concludeerde aan het einde van de bijeenkomst dat er ondanks tegenvallende economische omstandigheden, er wel degelijk mogelijkheden zijn om aan een toekomstbestendig personeelsbeleid te bouwen, mits de sector ook de ruimte krijgt om dit te doen. “De komende cao onderhandelingen zouden wat ons betreft vanuit een andere invalshoek moeten plaatsvinden. De detailhandel staat sterk onder druk, mede door de crisis en het afgenomen consu-mentenvertrouwen. De overheid bezui-nigt, maar verhoogt ook de belastingen en sociale lasten. Dit geeft een extra ongewenste druk op onze branche. De autonome werkgeverslasten

zijn per 1 januari 2013 met gemid-deld 2% toegenomen. Autonoom wil zeggen: zonder dat je kijkt naar de loonsverhoging van 1,5% voor de jongeren van 15, 16 en 17 jaar per 1 januari jl. Dit is een belangrijk gegeven, dat de sociale partners wel in het achterhoofd moeten houden bij de komende onderhandelingen en het infor-mele overleg dat op 4 februari gaat plaatsvinden. Dit overleg is gepland naar aanleiding van de conclusies in het rapport van de commissie Evers genaamd ‘Leef-tijdsbewust personeelsbeleid in de supermarktbranche’. Er moet dus een nieuw beleid ontwikkeld worden en het huidige tijdsbestel vergt kostenneutrale oplossingen.

Verduurzaming personeelsbeleidHet is helder dat de werkgever de komende jaren steeds meer moet en gaat investeren in de duurzame inzet en, heel belangrijk, arbeids-

Noteer ons volgende evenement alvast in uw agenda:

Dag van het Vakcentrum

dinsdag 28 mei 2013

geschiktheid van de (ex) werkne-mer. Echter, deze uitdaging willen we alleen aangaan op voorwaarde dat er meer inzicht gegeven wordt in de gezondheid/beperkin-gen van werknemers op korte en middellange termijn. Individueel maatwerk wordt steeds belangrij-ker. Ook sector overschrijdende samenwerking kan de mobiliteit een belangrijke impuls geven. Een nieuwe cao moet dus ook aansluiten bij de mensen die je in dienst hebt en bovendien recht doen aan het feit dat de bran-che twee groepen medewerkers kent: de carrièremensen en de doorgangsgroep op weg naar een ander beroep.

Vitaliteit oudere medewerkersHet deeltijdpensioen kan even-eens een middel zijn om de inzetbaarheid en de vitaliteit van oudere medewerkers te vergro-ten. Dit middel wordt nog onvol-

doende gebruikt. Hierover zullen op afzienbare termijn concrete afspraken moeten worden gemaakt. Ook intersectorale samenwerking met andere branches zal een grotere rol gaan spelen.”

Page 4: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

4De ziektewet verandert

Wij bereiden ons voor, u ook?

Onder de noemer Modernisering Ziektewet worden we nu gecon-fronteerd met de inmiddels aan-genomen Wet Beperking Ziekte-verzuim en Arbeidsongeschiktheid Vangnetters (BEZAVA). Vakcentrum ZorgPortaal bereidt zich voor op deze mogelijke las-tenverzwaring voor u als onder-nemer. Bent u zich ook aan het voorbereiden?

VeranderingenTot op heden betaalde u een vaste sectorpremie voor de Ziektewet. Uit deze middelen ontvangen zieke ex-medewerkers een zieken-gelduitkering (vangnetters).

Een medewerker met een tijdelijk dienstverband (en dit betreft bin-nen de branche meer dan 60% van alle medewerkers), die ziek uit dienst gaat, wordt u vanaf 1 janu-ari 2014 individueel toegerekend! Dit geldt zowel voor de uitkering gedurende de eerste twee jaar, maar ook voor een mogelijke WGA uitkering na twee jaar. Afhanke-lijk van de omvang van uw bedrijf betekent dit, dat hoe hoger het verzuim van uw medewerkers met een tijdelijk contract, hoe hoger uw werkgeverspremie in het publieke bestel wordt.

Instroom van deze zogenaamde ‘flex medewerkers’ kan dus leiden tot een lastenverzwaring gedu-rende 12 jaar op basis van een gedifferentieerde premie voor de Ziektewet en de WGA-flexmewer-kers. Een alternatief kan zijn om voor de Ziektewet eigenrisicodra-ger te worden. Een oplossing die wij als Vakcentrum ZorgPortaal voor de branche aan het onder-zoeken zijn.

Werkgevers worden ingedeeld in drie groepen:Klein: loonsom kleiner dan circa € 300.000 met een vaste sector premie;Midden: loonsom tussen de circa € 300.000 en € 3.000.000 met combinatie van sector premie en individuele toeslag;Groot: loonsom hoger dan circa € 3.000.000 met een volledig gedif-ferentieerde premie.

Zoals gezegd kan eigenrisicodra-gen een alternatief worden.

Waarom nu dan al zorgen voor een regeling die pas per 1 janu-ari 2014 ingaat!Zowel de belastingdienst als het UWV kijken voor de vaststelling van de premie altijd twee jaar

terug. Voor de Ziektewet gaat het dus om uitkeringen die gedaan zijn in 2012 en voor mogelijke WGA instroom (langer dan twee jaar ziek) ligt de eerste ziekte-dag dan in 2010. Aangezien de ervaring heeft geleerd dat beide instanties niet altijd foutloos werken is het verstandig om alvast trachten te achterhalen wie er met een tijdelijk dienstverband ziek uit dienst is gegaan vanaf 2010 en nieuwe gevallen te regis-treren. Voor deelnemers van het Vakcentrum ZorgPortaal zijn wij dit onderzoek uiteraard al gestart.

De conclusie is duidelijkEen verdere verschuiving van publiek naar privaat en een nog grotere verantwoordelijkheid voor u als werkgever voor de schade-last van zieke (ex-) werknemers.

Vakcentrum ZorgPortaal wil samen met u deze zogenaamde Moder-nisering van de Ziektewet be-heersbaar maken en houden zodat de impact voor uw bedrijf en de branche beperkt zal blijven.

Meer weten?Neem dan contact op met het Vakcentrum via telefoon (0348) 41 97 71.

Vakc

entr

um Z

orgP

orta

al

Loondoorbetalingsverplichtingen van eerst één jaar en later twee jaar, Wet Verbetering Poortwachter, verant-woordelijkheid voor WGA instroom en de bijbehorende lasten gedurende tien jaar zijn de gevolgen van de verschraling van de sociale zekerheid en het verschuiven van de lasten naar het bord van de werkgevers. Zaken waar iedere werkgever mee te maken heeft en die door deelname aan het Vakcentrum ZorgPortaal (ruim 1.000 werkgevers) u in belangrijke mate uit handen worden genomen.

Page 5: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

5Achter de schermen

Bele

idsz

aken

Het Vakcentrum staat zijn leden met raad en daad bij. Ook door belangenbe-hartiging op beleidsniveau. Het Vakcen-trum volgt beleidsontwikkelingen op de voet en probeert deze, waar mogelijk, te sturen. Een blik achter de schermen van uw brancheorganisatie.

Het Vakcentrum heeft vertegen-woordigers in tal van raden en besturen, zowel op nationaal als Europees niveau. Zij houden zich onder meer bezig met de volgende onderwerpen.

Werkkostenregeling onder vuurVanaf volgend jaar moet u de nieuwe werkkostenregeling ver-plicht toepassen. Voor met name de detailhandel pakt de nieuwe regeling ongunstig uit. In veel gevallen wordt de grens van de vrije ruimte overschreden. Het is dan ook geen wonder dat met name vanuit de detailhandel het aantal ondernemers dat gebruik maakt van de ‘nieuwe’ regeling zeer beperkt is.

Het Vakcentrum lobbyt voor instandhouding van de ‘oude’ werkkostenregeling.

Voorzichtigheid geboden bij de vermelding van voedings- en gezondheidsclaimsVeelbelovende voedings- en gezondheidsclaims zoals ‘zonder toegevoegde suikers’, ‘vetvrij’ of ‘ter ondersteuning van de spijsvertering’ mogen niet zo-maar worden gebruikt. Om een hoog beschermingsniveau van de consument te waarborgen zijn op Europees niveau regels vastgesteld omtrent het gebruik van claims voor levensmiddelen. Claims die worden gedaan moe-ten voor de consument begrijpe-lijk zijn en alle stoffen waarvoor een claim wordt gedaan moeten een (wetenschappelijk) bewezen heilzaam effect hebben. Deze regels gelden voor alle claims in

commerciële mededelingen, dus op het etiket, in de presentatie en in de reclame.

Vragen over de vermelding van claims? Neem dan contact op met het Vakcentrum.

Wat zijn uw ervaringen met PostNL-postkantoor en/of ING Servicpunt? Binnenkort heeft het Vakcentrum opnieuw een voortgangsgesprek met ING en PostNL. Uw ervaringen over het migratie-proces horen wij daarom graag. Op onze site www.vakcentrum.nl/postkantoor staan de vragen vermeld. Via de site kunt u de vragen eenvoudig doorlopen en beantwoorden. Zoals wellicht bekend zijn er na een langdurige discussie in 2012 afspraken gemaakt tussen ING, PostNL en betrokken brancheorga-nisaties. Kern van die afspraken is:• ING garandeert de prognose

van de vergoeding voor het ING servicepunt.

• PostNL handhaaft de bestaan-de gebiedsbescherming, zoals die bestond voor Postagen-ten, voor de volledige loop-tijd van het nieuwe PostNL-contract.

• Gedurende het migratiepro-ces zullen PostNL en ING twee keer per jaar de voortgang van het proces bespreken met partijen.

Het Vakcentrum hoopt een breed en reëel beeld te krijgen van relevante ervaringen. Dus ook uw positieve ervaringen horen we graag! Vanzelfsprekend ontvangt u een terugkoppeling van de resultaten van het voortgangsge-sprek.

Patricia Hoogstraaten nieuwe voorzitter Nationale Winkelraad

Patricia Hoogstraaten (directeur Vakcentrum) is 23 januari 2013 benoemd tot de nieuwe voorzit-ter van de Nationale Winkelraad. Zij volgt Jan Meerman (voorzitter Mitex-CBW) op. De Nationale Winkelraad van MKB-Nederland komt op voor de belangen van mkb-winkeliers in Nederland. De raad volgt de actualiteiten in de winkelbranche op de voet en voert een daad-krachtige lobby voor concreet beleid, waar winkeliers in hun dagelijkse bedrijfsvoering echt iets aan hebben. De raad organi-seert de detailhandelslobby op lokaal, regionaal, landelijk en Europees niveau.

Page 6: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

6

Nieuwjaarsbijeenkomst ‘Contrastrijk Personeelsbeleid’ 22 januari jl.

Lede

nbij

eenk

omst

Het Vakcentrum organiseerde op dins-dagmiddag 22 januari de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst. De bijeen-komst ‘Contrastrijk personeelsbeleid’ voor ondernemers vond plaats op Landgoed De Horst in Driebergen.

VitaliteitArbopragmaticus Peter Jan Smits bena-drukt dat niet gericht moet worden op het percentage ziekteverzuim van gemid-deld 3%, maar op de groep van 97% die niet verzuimt. “We spreken nooit meer over verzuimcijfers, alleen nog over het gezond-heidscijfer.”

Door te investeren in deze laatste groep wordt de vitaliteit bevorderd en zal uitein-delijk ook het verzuimpercentage dalen. Als werkgever kunt u gerichte interventies uitvoeren rondom de 5 BRAVO thema’s: Meer Bewegen, Stoppen met Roken, Matig gebruik van Alcohol, Gezonde Voeding en Voldoende Ontspanning. Smits is bovendien voorstander van meer transparantie in de gezondheid van medewerkers, doordat de werkgever er hierdoor beter op kan anti-ciperen in plaats van te wachten op het verzuim.

Page 7: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

7

Nieuwjaarsbijeenkomst ‘Contrastrijk Personeelsbeleid’ 22 januari jl.

CompetentiesIn de sportwereld is de verantwoordelijkheid van de coach duidelijk, zoals sportman en directeur van AZ Toon Ger-brands toelicht: “Als het team niet functio-neert, dan vliegt de coach eruit”. Volgens Gerbrands wordt een topcoach en topondernemer geken-merkt door drie eigenschappen: Visie, Actie en Passie. Ofwel, hij maakt heldere keuzes, hij werkt heel hard en doet de dingen met gedrevenheid. Goede samenwerking komt volgens Gebrands voort uit vertrouwen en de posi-tieve intentie om er samen iets van te maken, eerlijkheid is hierbij cruciaal. Drie gouden tips: Werk met duidelijke normen/afspraken, bespreek dingen niet 1 op 1 maar in de groep en benoem het individu in de groep.

MobiliteitCEO van Sodexo Benelux Hans Rijnierse heeft een rijke ervaring door zijn loop-baan binnen de familiegestuurde ca-teraar Sodexo. In tegenstelling tot de snelle doorstroom van de door Gerbrands genoemde voetballers, is Rijnierse juist overtuigd van de kracht van loyaliteit van medewerkers. Ook be-nadrukt hij het belang om altijd betrok-ken te zijn bij verschillende maatschap-pelijke groepen, waardoor invloed kan worden uitgeoefend.

Page 8: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

8Gunstige regelingen voor

duurzaam ondernemerschap

Wat zijn uw goede voornemens voor 2013? Wellicht bent u van plan om zich in het aankomende jaar extra in te spannen voor duurzaam ondernemerschap, mogelijk heeft u de ambitie het Super Supermarkt Keurmerk te be-halen? Let dan vooral ook even op de financiële regelingen die voor u van toepassing kunnen zijn.

Milieulijst 2013De Milieulijst 2013 bevat een overzicht van investeringen die in aanmerking komen voor de MIA en/of Vamil. De MIA (Milieu Inves-teringsaftrek) en de Vamil (wille-keurige afschrijving milieu-inves-teringen) zijn twee verschillende regelingen waarmee fiscaal voor-delig kan worden geïnvesteerd in milieuvriendelijke bedrijfsmid-delen. Een deel van de investe-ringskosten mag namelijk worden afgetrokken van de fiscale winst en/of vrij worden afgeschreven. Milieuvriendelijke bedrijfsmid-delen dragen bijvoorbeeld bij aan het reduceren van lucht- of lichtvervuiling, geluidsoverlast of CO2-emissies. De Milieulijst bevat circa 360 concreet omschreven bedrijfsmiddelen die in aanmer-king komen voor fiscaal voordeel. Voorbeelden hiervan zijn: een op-laadpunt voor elektrisch vervoer, lichtvervuilingbeperkende buiten-verlichting, een zeer zuinige per-sonenauto en een vegetatiedak.

Om in aanmerking te komen voor de Vamil moet de investering ten minste € 450,- bedragen, om ook in aanmerking te komen voor de MIA geldt een minimum van € 2.300,-. Ook milieuadvieskosten en kosten voor het aanpassen of vervangen van een bedrijfsmiddel komen in aanmerking.

Code B1149: Super Supermarkt Keurmerk op de Milieulijst! Met trots kunnen we u mededelen dat het Super Supermarkt Keur-merk daarnaast ook zelf als zo-genoemd generiek bedrijfsmiddel op de Milieulijst staat onder code B1149. Deze notering biedt nog veel meer mogelijkheden, door-dat alle duurzame investeringen die bijdragen aan de duurzaam-heidseisen en daarmee het beha-len of behouden van het keur-merk, kunnen worden gemeld. Dit maakt fiscale aftrek mogelijk voor (maatwerk) investeringen met milieuwinst. U kunt gebruik-maken van deze code wanneer u

het SSK keurmerk heeft behaald, of wanneer u het gaat behalen (u moet het aanmeldbewijs overleg-gen). Door de notering van SSK mogen ook kleinschalige renova-ties gemeld worden; denk hierbij aan waterbesparende installaties en duurzame energiebronnen. Bovendien mogen ook de certi-ficeringskosten eenmalig bij de kosten voor een bedrijfsmiddel worden opgeteld, ook al zijn deze kosten eerder gemaakt. Het SSK heeft een B-code, dit houdt in dat 13,5% van het investeringsbe-drag in aanmerking komt voor de investeringsaftrek (MIA) én 75% voor willekeurige afschrijving (Vamil). Aangezien er bepaalde eisen worden gesteld aan maat-werkinvesteringen, is het raad-zaam vooraf te overleggen met de MIA\Vamil-helpdesk (088-6023480 ma-vrij 9:00-12:30u, of [email protected]). Aanmelden voor het SSK certifice-ringstraject kan via de site www.supersupermarkt.nl/aanmelden.

Vakc

entr

um B

edri

jfsa

dvie

s

Vakcentrum Bedrijfsadvies staat u met raad en daad terzijde bij problemen die u dagelijks tegenkomt in de bedrijfsvoe-ring. Het is voor u immers onmogelijk om specialist op elk werkterrein te zijn. Daarom biedt het Vakcentrum onafhan-kelijk, deskundig en betaalbaar advies, op onder meer bedrijfseconomisch, ju-ridisch en fiscaal gebied. In deze rubriek leest u voorbeelden uit de praktijk.

1 | MIA\Vamil 2013 | Brochure en Milieulijst naar inhoud

MIA \Vamil 2013Brochure en Milieulijst

>> Als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal

Page 9: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

9In de brochure Milieulijst 2013 vindt u 360 omschreven bedrijfs-middelen, leest u meer over het SSK als generiek bedrijfs-middel en wordt toegelicht hoe u de regeling kunt aanvragen. De brochure vindt u op www.vakcen-trum.nl/milieu.

Energie InvesteringsaftrekDe Energie Investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee u wordt ondersteund bij investeringen in energiebesparen-de bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Met de EIA kunt u 41,5% van de investeringskosten van energiebesparende bedrijfsmid-delen aftrekken van de fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Op de Energielijst 2013 staan de inves-teringen die in aanmerking komen voor de EIA, onderverdeeld naar de categorieën bedrijfsgebouwen, processen, transportmiddelen, duurzame energie en energiead-vies. De EIA is onder andere van toepassing bij investeringen in technische voorzieningen voor energiebesparing in of bij (be-staande of nieuwe) bedrijfsgebou-wen, permanente dagafdekking

van koelmeubels, een efficiënt verlichtingssysteem, een systeem voor benutting van afvalwarmte, een warmtepomp en een warmte-terugwinningssysteem op koelin-stallaties. Het netto EIA-voordeel is ongeveer 10% van de inves-teringskosten. In de brochure Energielijst 2013 staan de be-drijfsmiddelen die in aanmerking komen voor EIA en leest u hoe de regeling werkt. De brochure vindt u op www.vakcentrum.nl/milieu.

In sommige gevallen kunnen investeringen onder meerdere regelingen vallen. Combinatie van Vamil met MIA of EIA is moge-lijk. MIA mag niet gecombineerd worden met EIA voor hetzelfde investeringsbedrag.

Stimulering Duurzame Energie-productie (vanaf 4 april ‘13)De Stimulering Duurzame Ener-gieproductie (SDE+) stimuleert de productie van duurzame energie (elektriciteit, gas of warmte). On-dernemers die kansen zien in het duurzaam opwekken van energie worden daarin gesteund, denk hierbij aan energieopwekking via bijvoorbeeld zonnepanelen of zonnecollectoren, of een warm-tekrachtkoppelingsinstallatie. De

Vanaf 1 januari 2013 gelden nieuwe tarieven voor de diensten van Vakcentrum Bedrijfsadvies:

Uurtarieven Vakcentrumleden Niet-ledenP&O Advies € 117,00 € 158,00Bedrijfseconomisch advies € 117,00 € 158,00Juridisch advies € 134,00 € 175,00Groepstarief* € 170,00 op aanvraagMediation € 134,00 € 175,00Voorrijtarief € 160,00 € 255,00*) twee personen of meer

Tarieven 2013

Vakc

entr

um B

edri

jfsa

dvie

s

SDE+ is een exploitatiesubsidie, dit betekent dat geen subsidie wordt verstrekt voor de aanschaf van een installatie, maar voor de opgewekte duurzame energie. De SDE+ vergoedt het verschil tussen de kostprijs van grijze energie en die van duurzame energie over een periode van 5, 12 of 15 jaar, afhankelijk van de technologie. De kostprijs voor de productie van groene energie is vastge-legd in het basisbedrag voor de technologie. De kostprijs voor de productie van grijze energie is vastgelegd in het correctie-bedrag. De SDE+ gaat open op 4 april 2013, uw aanmelding vergt echter enige voorbereiding. Op www.vakcentrum.nl/milieu leest u meer over deze regeling.

Voor zwaarwegende en/of spoedeisende dossiers wordt een toeslag gerekend van € 20,50 per uur. Dit wordt van tevoren medegedeeld en geldt zowel voor bedrijfseconomisch als juridisch advies. Alle genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw.

Page 10: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

10Piet den Hartog scoort 100% op personeel

100e Super Supermarkt Keurmerk

Supe

r Su

perm

arkt

Keu

rmer

k

Precies een jaar na de lancering van het Super Supermarkt Keurmerk is het 100e keurmerk afgelopen dinsdag uit-gereikt tijdens de Nieuwjaarsbijeen-komst. Piet den Hartog, eigenaar van Albert Heijn in Kaatsheuvel ontving het keurmerk van directeur Patricia Hoogstraaten.

Nieuwe SSK-gecertificeerdenOok onderstaande ondernemers hebben in de afgelopen periode het Super Supermarkt Keurmerk ontvangen:

Albert Heijn Boonaerts in HeezeAlbert Heijn Konincks Koudekerk in Koudekerk aan den RijnAlbert Heijn Theo Driessen in Elst C1000 Hans Kok in DeventerCoop Anjum in Anjum Emté Vader Koudekerke in KoudekerkeEmté Vader Vlissingen in VlissingenJumbo Eddie Dijkman in DeventerJumbo van de Huijgevoort Luyksgestel in LuyksgestelPlus Eijkemans Schijndel in Schijndel Plus Rutjens in RoermondPlus van Dijk in VoorhoutPlus van Limbeek Bornsestraat in AlmeloPlus van Tetering in EerbeekSpar Bosma in Warffum

Het Vakcentrum feliciteert de ondernemers en medewerkers van harte met deze prestatie! Een overzicht van alle SSK-supermarkten vindt u op de site www.supersupermarkt.nl.

De heer Den Hartog was vooraf niet op de hoogte gesteld van de uitreiking, dus de verrassing was groot. Opvallend is dat de winkel van Piet den Hartog een 100% score heeft op het thema perso-neelsbeleid. Naast het gegeven dat het personeelsbeleid bij-zonder goed is georganiseerd, kent de winkel ook een laag personeelsverloop bij de vaste

contracten. Ook het volgen van opleidingen wordt gestimuleerd, door onder andere doorgroeimo-

gelijkheden aan te bieden en de kosten te vergoeden. Naast het thema personeelsbeleid, geeft Den Hartog ook een goede invulling aan de andere zes SSK thema’s: lokale betrokkenheid, onderscheidend assortiment, duurzaam met energie, veiligheid en preventie, afvalinzameling & -reductie en transport & logis-tiek. Het SSK is geen eenvoudig keurmerk om te behalen en on-dernemer Den Hartog is dan ook trots op het behaalde resultaat: “Het is een erkenning voor de zaken waarmee we het verschil maken”.

Meer informatieBent u ook een lokaal betrok-ken ondernemer die inzet op de thema’s die centraal staan binnen het SSK Keurmerk? Meld u dan vandaag nog aan voor het certificeringstraject via www.supersupermarkt.nl/aan-melden.

Page 11: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

Nieuws

11Verlenging subsidies preventie winkelcriminaliteit

Veil

ighe

id

De overheid heeft twee subsidierege-lingen met betrekking tot de preventie van winkelcriminaliteit verlengd. Het betreft twee verschillende regelingen:De VKB-regeling en de subsidieregeling voor slachtoffers van overvallen.

De VKB-regeling is bedoeld voor winkeliers met maximaal 5 vestigingen en maximaal 10 medewerkers per vestiging. Deze winkeliers kunnen gratis een veiligheidsscan laten uitvoeren en krijgen preventie-advies op maat. Ook krijgen deze winkeliers de helft van de kosten vergoed voor investeringen in preventiemaat-regelen, met een maximum van €1.000,-.

De subsidieregeling voor slachtof-fers van overvallen geldt zowel voor mkbwinkeliers als voor grootwinkelbedrijven die slacht-offer zijn geweest van een over-val. Winkeliers die in aanmerking komen voor deze regelingen, kun-nen aanspraak maken op beide subsidies.

VKB Winkeliers met maximaal 5 vesti-gingen en maximaal 10 medewer-kers per vestiging kunnen gratis een veiligheidsscan laten uitvoe-ren en krijgen preventie-advies op maat. Winkeliers die op basis van die veiligheidsscan investeren in preventiemaatregelen, krijgen de helft van de kosten vergoed tot een maximum van €1.000,-. Dat kunnen fysieke maatregelen zijn, zoals camera’s of afroomkluizen. Maar ook organisatorische, zoals veilige openings- en slui-tingsprocedures en training van personeel. Speciaal voor de nieuwe aanpak VKB zijn ‘slim-me’pakketten met (combinaties van) maatregelen geselecteerd

om winkeliers te helpen bij hun keuze. De regeling is na een lobby in september 2009 van start gegaan en vervolgens steeds verlengd.

Winkelgebieden waar onderne-mers en overheid samenwerken met het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO), komen als eerste voor een VKB-scan in aanmerking. Als uw winkel niet gevestigd is in een KVO-gebied of als u niet wilt wachten tot uw gebied aan de beurt is, dan kunt u uw winkel aanmelden voor een veiligheidsscan door een mail te sturen naar [email protected]. Als u nog 3 collega-ondernemers in de buurt vindt waar op dezelfde dag een scan kan worden uitgevoerd, dan wordt de afspraak direct ingepland. Geef daarvoor de vol-ledige adresgegevens, naam van de ondernemer en telefoonnum-mer van de in totaal 4 bedrijven door en een voorkeursdatum waarop iedereen beschikbaar is. Als u zich individueel aanmeldt, wordt u op een wachtlijst ge-plaatst en wordt contact met u opgenomen zodra er meerdere scans in de buurt kunnen worden ingepland. Omdat er een beperkt budget beschikbaar is gesteld, geldt: wie het eerst komt wie het eerst maalt.

Voor meer informatie over deze regeling kunt u kijken op de web-site www.vakcentrum.nl.

Subsidieregeling overvallen De beleidsregels ter stimulering van het nemen van preventieve maatregelen na een overval zijn verlengd met een jaar. Dit betekent dat slachtoffers van een overval ook in het jaar 2013 een bedrag van €1.000,- kunnen aan-vragen voor het nemen van

preventieve maatregelen. Alle winkeliers kunnen aanspraak maken op deze subsidie, zowel mkb-winkeliers als grootwinkel-bedrijven.

Slachtoffers van een overval hebben een verhoogde kans om nogmaals slachtoffer te worden. Om te voorkomen dat winkeliers dat gebeurt, dienen er preven-tieve (beveiligings) maatregelen te worden genomen. Vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie is een tijdelijke subsidie-regeling ingesteld met als doel het stimuleren van deze preven-tieve (beveiligings)maatregelen. De regeling maakt het mogelijk dat een bedrag van maximaal €1.000,- wordt uitgekeerd aan winkeliers die zijn overvallen. Het bedrag kan bijvoorbeeld wor-den gebruikt voor nieuwe sloten, een goede buitenverlichting of cameratoezicht.

Meer informatie over het aanvra-gen van de subsidie is te vinden op de website ‘Vakcentrum.nl’.

Page 12: VakcentrumNieuws 1 2013

Nieuws

12

Invloed ondernemerZo kwam naar voren dat maar liefst 87% vindt dat de onderne-mer wel degelijk invloed heeft op het ziekteverzuim. Minder eensgezindheid was er over de stelling ‘Als je personeel niet functioneert ligt het aan de on-dernemer!’ Met deze stelling was 40% het eens, 31% was het hier niet mee eens en 29% was het eens noch oneens.

Jonge generatieEen meerderheid van 55% is van mening dat managers zich moeten aanpassen aan de kenmerken van de nieuwe generatie jonge me-dewerkers, 32% vond van niet en 13% koos voor het antwoord eens nog oneens.

Profiel personeelMoet het profiel van het perso-neel overeenstemmen met het

profiel van de klant? 45% zegt van wel, 34% zegt van niet.

ToeslagenDe laatste twee stellingen hadden betrekking op de discussie over toeslagen. ‘Zijn toeslagen voor doordeweekse uren noodzakelijk voor de animo?’ Maar liefst 89% denkt van niet, 8% denkt van wel. Op de vervolgvraag wat men dan zou doen met de kostenbesparing bij afschaffing, gaf 87% aan dit te investeren in de onderneming of

het personeel door meer geld vrij te maken voor opleiding (28%), voor preventie (22%), voor andere bedrijfsmiddelen (22%) of voor meer oudere werknemers (15%).

Interactieve bijeenkomst

Geluid uit de praktijkDoor middel van stemkastjes is tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst gepeild hoe Vakcentrumleden aankijken tegen verschillende personeelsaangelegen-heden.

Twitteraars gevolgd

Inte

ract

ief