Vacature 27112010

76
27.11.10 | GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIÈREAANBOD NU OP VACATURE.COM 10.143 JOBS IK ZOEK WERK Evy Ceusters, 21 jaar, marketingdiploma 4 maanden werkzoekend: “Ik ben bereid om elke dag 4 uur onderweg te zijn met het openbaar vervoer” 8 OP 10 WIL JOBINHOUDELIJKE OPOFFERINGEN MAKEN MAAR… BIJNA 1 OP 2 IS NIET BEREID OM EEN LAGER LOON TE AANVAARDEN 3.805 WERKZOEKENDEN OVER OPOFFERINGEN & INLEVEREN Opvallend: FRANSTALIGE WERKZOEKENDE TOT MEER OFFERS BEREID DAN NEDERLANDSTALIGE

description

Coverstory De werkwillige WaalClichés zijn niet alleen gevaarlijk, ze zijn meestal ook manifest onjuist. Vacature maakt komaf met dat van de luie Waal. Voor een goeie job pendelen onze Franstalige landgenoten zonder problemen naar La Flandre profonde.

Transcript of Vacature 27112010

  • 27.11.10 | GRATIS MAGAZINE MET HET GROOTSTE CARRIREAANBOD

    NU OP VACATURE.COM

    10.143 jobs

    Ik zoek werk

    Evy Ceusters, 21 jaar, marketingdiploma4 maanden werkzoekend:

    Ik ben bereid om elke dag 4 uur onderweg te zijn met het openbaar vervoer

    8 OP 10 wil jObiNhOUdElijkE OPOffERiNgEN MAkEN MAAR bijNA 1 OP 2 is NiET bEREid OM EEN lAgER lOON TE AANVAARdEN

    3.805 wERkZOEkENdEN OVER OPOffERiNgEN & iNlEVEREN

    opvallend: fRANsTAligE wERkZOEkENdE TOT MEER OffERs bEREid dAN NEdERlANdsTAligE

    VMG-20101127-00_COVER.indd 1 24/11/10 10:56

  • Mensen zijn niet zo open over hun loon. Ook al is loon niet het enige dat telt,u wil wel weten waar u staat. Vandaag en morgen.

    Het nieuwe Salariskompas van Vacature biedt u d unieke referentietool. Is uw functie meer waard in een andere sector of regio? Hoeveel zult u binnen 5 jaar verdienen als u uw huidige job blijft uitoefenen? Welke extralegale voordelen zijn gangbaar bij andere m/v met een gelijkaardig profiel? Dit en nog veel meer haalt u met enkele kliks uit het Salariskompas. (*)

    Surf naar vacature.com/salariskompas

    2.950PLUSBEDRIJFS-WAGEN

    (*) Gegevens gebaseerd op de resultaten van de Grote Salarisenqute 2010

  • 01VACATURE 27 NOVEMBER 2010

    COVERSTORY

    De werkwillige WaalClichs zijn niet alleen gevaarlijk, ze zijn meestal ookmanifest onjuist. Vacature maakt komaf met dat van de luie Waal. Voor een goeie job pendelen onzeFranstalige landgenoten zonder problemen naar LaFlandre profonde.

    04SALARISWATCHER

    Hoeveel verdient een juridisch adviseur bij KBC?Ra ra ra, wat verdient een juridisch adviseur bij KBC? Devoyeur in u bladert nu snel door naar pagina 11. Wantandermans loon, dat is als een verboden vrucht: je kan erniet aan weerstaan.

    11WERK EN WERELD

    Ondernemer op 4 wielenZijn kantoor is zijn mobilhome, het uitzicht op zijn kantoor is nu eens een Noorse fjord, dan weer een mediterraan meer. Jelle Bal (31) doet waar u en ik vandromen: de wereld rondreizen n ondertussen geld verdienen.

    12

    18EN VERDER

    03 PUBLIEKE OPINIE

    15 DUBBELCHECK

    16 GLOBETROTTER

    16 WERK EN RECHT

    17 MAANDAG VAN Thierry Theys, topchef van restaurant Nuance

    20 COLUMN An Olaerts

    ABONNEES VAN DE TIJD, DE MORGEN, GAZET VAN ANTWERPEN EN HET LAATSTE NIEUWS ONTVANGEN VACATURE AUTOMATISCH BIJ HUN KRANT.

    INHOUD

    DOSSIER ICT & ENGINEERING

    Ict-certificaties: boost voor uw carrireHoe meer ict-certificaties op je palmares, hoe meer kansop een lucratieve job en dito loon. Binnenkort wordt ditmisschien wel het nieuwe axioma van de ict-sector.

    VACATURE VAN DE WEEK Ingenieurs en ICters bij Daikin

    Ontdek ook de 10.143 jobs op vacature.com

    VOLGENDE WEEK

    Kiest u zelf uw extralegale voordelen?

    De 166 beste carrires in dit magazine

    10%

    VMG-20101127-01-INHOUD_Opmaak 1 25/11/10 20:50 Page 1

  • VIA VACATURE.

    Jan Costermans vond zijn nieuwe uitdaging via Vacature.com. Logisch, want bij ons heeftu de grootste kans om een job te vinden op uw maat.

    Of u nu een jonge starter bent, een aankomende manager of een doorwinterde professional:Vacature.com is er voor u. Met permanent meer dan 10.000 jobaanbiedingen online.Op en top gebruiksvriendelijk en persoonlijk, precies zoals de surfer het verwacht. En meteen aantal tools en services die geen enkele andere job- en carriresite in Belgi aanbiedt.Geen wonder dat de vernieuwde Vacature.com d favoriete marktplaats is waar Talent enondernemingen mekaar vinden.

    Ook toe aan een nieuwe uitdaging? Maak de juiste keuze. Via Vacature.com.De nummer 1 site voor m/v met talent.

    Jan Costermans, Process Engineer, Puratos

    002_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.qxp_VMGinside-QXP8 25/11/10 22:45 Page 2

  • 03VACATURE 27 NOVEMBER 2010

    Terwijl de pedofilieschandalen in de kerk nog volopnieuwe schokgolven rondsturen, duikt daar al een ande-re lekkere brok op voor de media: pestkoppen op hetwerk en hun slachtoffers. Sappige verhalen, shockeren-de beelden, onthutste commentaren en waar halen zezo snel? nu ook al de obligate studie. Waaruit moetblijken dat zomaar eventjes 1 op 8 werknemers zichgepest voelt. Los van het feit dat we de nodige reserveskoesteren bij studies die bijna op commando op devoorpaginas verschijnen, lijdt het geen twijfel dat pestenop het werk een onderschat probleem is. Net zoals datmet pedofilie, pesten op school of met familiaal geweldhet geval is. En dat het fenomeen dus meer aandachtverdient, op alle mogelijke vlakken en via alle kanalen.

    Tot daar evenwel ook het begrip voor de opgeklopteheisa van de voorbije dagen. Als we er veiligheidshalvevan uitgaan dat n op tien werknemers regelmatig pes-terijen moet ondergaan, dan hebben we eenvoudigwegallemaal boter op het hoofd. Of kan u zich inbeelden datin een middelgroot bedrijf van pakweg 200 werknemers,waarvan er dan gemiddeld 20 gepest worden, veel colle-gas dat nit zouden merken? Lijkt het u aanvaardbaardat het stevig betaalde middenmanagement met zulkegigantische oogkleppen rondloopt dat het niet ziet welktriest lot 20 werknemers wacht wanneer ze zich s mor-gens naar hun bureau of werkplaats slepen? Of wanneerdezelfde werknemers zich opvallend vaak ziek melden,het zat om weer eens kop van jut te zijn. Erger nog: watgedacht van die vele duizenden vakbondsafgevaardig-den die dit gewoon door de vingers zien? Terwijl het hunverdomde plicht en primaire taak is om zich in te zettenvoor het sociale welzijn op de werkvloer. En last but notleast: hoeveel duurbetaalde studies of nietszeggendevakliteratuur moeten al die hr-verantwoordelijken nogonder ogen krijgen, alvorens in te grijpen waar nodig, endus te doen waarvoor ze betaald worden?

    Pestgedrag op het werk is nit nieuw, en als de nu aan-gehaalde cijfers kloppen dan blijft ook elke individuelewerknemer soms al jarenlang in gebreke. En daaromis het net iets te vrijblijvend om nu collectief langs de zij-lijn te staan schreeuwen. Schuldig verzuim, was dat nietexact wat we de kerk de voorbije maanden zo enthou-siast wilden aanwrijven?

    Is Salarisenqute genoegrepresentatief?Ik stel me toch wat vragen in verband met de represen-tativiteit van de steekproef. Vooral diegene die menendat hun salaris aan de lagere kant ligt, zijn volgens mijgenteresseerd en vullen de enqute in. Het zijn dus nietalleen ceo's die niet antwoorden maar ook heel wathogere salarissen (vb. vanaf 5.000 euro/maand). Hetzou nuttig zijn een korte beschrijving te geven hoe desteekproef tot stand is gekomen. Vrijwillig of gekozen? Reactie via website

    U heeft gelijk dat we met de Salarisenqute de echte toppersniet of slechts beperkt bereiken (deze mensen hebben wellichtgeen tijd). Het klopt echter niet dat mensen met een laagsalaris oververtegenwoordigd zijn. De afwijkingen tenopzichte van de populatie zijn te wijten aan de methode vandataverzameling: niet via een steekproef maar via zelfselec-tie (respondenten kiezen zelf om deel te nemen). Het databe-stand is dan ook vooral een afspiegeling van het lezerspu-bliek van Vacature. Je moet dus altijd voorzichtig omgaan

    met een veralgemening van de resultaten. Maar dankzij eenzorgvuldige weging kunnen we toch indicatieve uitsprakendoen over de gemiddelde lonen van Belgische werknemers.Gert Theunissen, onderzoeker K.U.Leuven en LucSels, decaan Faculty of Business and EconomicsK.U.Leuven, in opdracht van Vacature

    Eerlijke loonsystemen zijndungezaaidHoe komt het toch dat loon nog zon taboe is op dearbeidsmarkt? Waarom gooien de werkgevers de lonenniet op het intranet, zodat alle werknemers op de hoog-te zijn van elkaars loon? Maar dan heb je natuurlijk eenkristalhelder, transparant en bovenal eerlijk loonsysteemnodig waar de wetten voor iedereen gelijk zijn. En nietalleen voor het gewone salaris, maar ook wat extralega-le voordelen en bonussen betreft. Koppel die bonussenaan duidelijke doelstellingen, die iedereen kent en aan-vaardt. De realiteit is echter dat in de gemiddelde kmoer heel veel mist over de lonen hangt. En dat voedt despeculaties en misverstanden. Jan De Backer, via e-mail

    WIL U REAGEREN? MAIL NAAR

    9 [email protected]

    STANDPUNTPOSTBUS

    REACTIE OP COVERVERHAAL 63.193 M/V OVER HUN SALARIS

    DOE MEE MET DE NIEUWE POLL EN SURF NAAR

    9 vacature.com/pollKAN JIJ JE VINDEN IN DIT STANDPUNT?

    9vacature.com/standpunt

    Schuldig verzuim

    POLL

    Deze week vroegen we of Sinterklaas bij u op het werk langskomt.

    Ja, we krijgen iederjaar snoepgoed

    Ja, iets andersJa, in de vorm vaneen cadeaucheque

    50% 0% 7% Neen, er wordt nietsspeciaals gedaan

    43%

    Wat gedacht van al dievakbondsafgevaardigdendie pesten gewoon doorde vingers zien?FILIP MICHIELS, REDACTEUR VACATURE MAGAZINE

    VMG-20101127-03-PUBLIEKE OPINIE_Opmaak 1 25/11/10 19:34 Page 3

  • COVERSTORY

    2 Een minder gevuld loonzakje, langer pendelen,minder verantwoordelijkheden of enkel eenandere jobinhoud: tot welke offers zijn werk-zoekenden bereid in hun zoektocht naar eennieuwe baan? Hoelang zijn ze gemiddeld alwerkzoekend? En hoe succesvol verlopen hunsollicitaties? Het is maar een willekeurige greepuit het arsenaal aan vragen dat Vacature loslietop 3.805 werkzoekenden in juni dit jaar, alsonderdeel van de tweejaarlijkse Salarisenqute(die resultaten kon u vorige week nog lezen indit magazine). We serveren u eerst de belangrijkste resultaten.Aansluitend zoomen we in op de meest opvallende vaststelling rond het luik opoffe-ringsbereidheid: de Franstalige werkzoekendetoont zich flexibeler dan de Nederlands-talige.Tot slot laten we de werkzoekenden zelf aanhet woord.

    3.805 WERKZOEKENDEN OVER OPOFFERINGEN & INLEVEREN

    DE CIJFERS

    70% werkte voordien in loondienst 15%volgde een basisopleiding of voortgezette oplei-ding de overige 15% deden het huishouden(opvang kinderen), waren niet in de mogelijkheidom te werken omwille van medische redenen ofwerkten als zelfstandige (helper / in vrij beroep /directeur van NV of BV) Gemiddelde leeftijd: 38jaar 44% heeft een partner die eenbetaalde job uitoefent 56% heeft geen kin-deren ten laste 51% heeft hoogstens eendiploma hoger secundair onderwijs 59%krijgt momenteel een werkloosheidsuitkering.Die bedraagt gemiddeld 940 euro.

    Wie nam deel aanons onderzoek?

    84% van de bevraagden is bereid jobinhou-delijke opofferingen te maken (een jobdie inhoudelijk verschilt van de vorige,in een andere sector aan de slag gaan).Zolang zijn de werkzoekendengemiddeld op zoek naar een job. 14maanden 72%is niet bereid om persoon-lijke opofferingen te maken(bv een baan die niet aan-sluit bij je interesses). 63%

    WATHEEFT UOVERVOOR EEN JOB?

    EVY CEUSTERS,4 maanden werkzoekend

    VMG-20101127-04-COVERSTORY*_Opmaak 1 25/11/10 20:05 Page 4

  • 05VACATURE 27 NOVEMBER 2010

    Welke offers willen werkzoekenden brengen?Werkzoekenden die in het verleden al gewerkthebben, blijken vooral bereid om jobinhoudelij-ke opofferingen te maken in hun zoektocht naareen nieuwe job (83,9% heeft geen problemenmet een andere jobinhoud, of gaan werken ineen andere sector). Persoonlijke opofferingen(een baan die niet aansluit bij je interesses),loopbaanopofferingen (bijvoorbeeld minderopleidingsmogelijkheden), demotie (minderloon en minder verantwoordelijkheid) en meerwerk-familieconflict (een job die minder tijdoverlaat voor jezelf en je gezin) vallen een pakminder in de smaak.

    Hoe succesvol zijn werkzoekenden?

    BENT U BEREID OM DEMOTIE TE AANVAARDEN?

    De leeftijdsgroep 50-65-jarigen is minderbereid tot inhoudelijke opofferingen dan dejongere leeftijdsgroepen. De bereidheid totloopbaanopofferingen neemt toe met deleeftijd. De jongste leeftijdsgroep toont zichveel minder gewillig om demotie te makendan de oudere werkzoekenden. Die jongehonden hebben wel minder problemen meteen job die meer werk-gezinconflict met zichmeebrengt dan de andere leeftijdsgroepen.Opvallend: als het op succesvol solliciterenaankomt, dalen de kansen met de leeftijd.Met andere woorden: hoe ouder, hoe mindervaak je uitgenodigd wordt voor een gesprek,en hoe minder concrete jobvoorstellen jevoor de voeten geworpen krijgt.0 5 10 15 20 25 30

    Aantal deelnamesaan selectieprocest.o.v. totaal aantalsollicitaties (in%)

    Aantal concrete jobvoorstellen t.o.v

    deelnames aanselectieproces (in %)

    Aantal concretejobvoorstellen

    t.o.v totaal aantalsollicitaties

    50+ 35-49 jaar 18-34 jaar

    is niet bereid om loopbaanop-offeringen te maken (bv een jobmet minder opleidingsmoge-lijkheden dan de vorige). 48%

    is niet bereid enige vormvan demotie te aanvaar-den (bv lager loon, minderverantwoordelijkheid) 60%

    is niet bereid tot meerwerk-gezinconflict (bvminder tijd voor jezelfen je gezin). 66%

    weigert een job teaanvaarden die eenverhuis naar eenandere regio inhoudt.

    q

    S, d

    RIEKS SODENKAMP,1 jaar werkzoekend

    NICOLAS LHUIRE,Waalse werknemer bij Solar Total

    CHLO DELZANDRE,Waalse werkneemster bij Colruyt

    36,3%Mannen

    29,3%Vrouwen

    Mannen tonen zich meer bereid tot demotie(36,3% versus 29,3%) en meer werk-gezincon-flict dan vrouwen (31,3% versus 23,2%).

    NICOLAS LHUIRE,Waalse werknemer bij Solar Total

    %

    VMG-20101127-04-COVERSTORY*_Opmaak 1 25/11/10 20:06 Page 5

  • COVERSTORY

    2 Sommigen pendelen vanuit de Borinagestreek naar Huizingen. Anderen werken zonder morren in erg flexibelebanen als brand- en veiligheidswacht in de Vlaamse petrochemie. Een ding is zeker: de realiteit op de arbeids-markt bevestigt onze onderzoeksresultaten rond de opofferingsbereidheid van Franstalige werkzoekenden. Degroep Waalse werkzoekenden die zich flexibeler wil opstellen, is dit jaar enorm vergroot.

    Het klassieke portret van de eeuwige Waalse werklozein zijn karakteristieke hangmat mag van de haak. Stopeen paar werkzoekenden een verfborstel in de handen envoeg er een nieuw personage aan toe, zou ik zeggen. Uitonze enqute blijkt immers overduidelijk hoezeerFranstalige werkzoekenden die voordien al ooit aan deslag waren, zich op alle fronten tot meer offers bereidtonen dan de Nederlandstalige jobjagers aan de anderekant van de taalgrens. Een tendens die Pascal Meuris,zaakvoerder van het Limburgse uitzendkantoor Z-Staffing, bevestigt. Z-Staffing werkt al jaren met deWaalse Forem-diensten samen (de tegenhanger van deVDAB) en schuimt met de regelmaat van de klokWaalse jobbeurzen af. Met stijgend succes.De clichgroep bestaat zeker. En is nog altijd veel tegroot, maar ze krimpt. De groep Waalse werkzoeken-den die zich flexibeler wil opstellen, die bijvoorbeeldverder wil pendelen, is enorm vergroot. We hebben nognooit zoveel succes gehad als dit jaar op Waalse job-beurzen. Die enorme mentaliteitswijziging, die groterebereidwilligheid om flexibele banen over de taalgrensaan te nemen, zag je twee, drie jaar geleden nog niet.Volgens Pascal Meuris tonen vooral de Franstaligewerkzoekenden die al een half jaar tot een jaar werk-loos zijn, zich het meest bereid tot opofferingen. Zevertellen ons dat ze heel sterk gezocht hebben naar eenbaan in Walloni, maar dat ze uiteindelijk niks hebbengevonden dichtbij huis. Sommigen pendelen zelfsvanuit Charleroi naar Hasselt. Z-Staffing rekruteertonder andere brand- en veiligheidswachten om toezichtte houden in de Antwerpse petrochemie. Heel flexibe-

    le banen. Je kan op je vrije dag opgeroepen worden. Nazes uur s avonds werken en voor zes uur s morgens, hetis best mogelijk. Vroeger ondervonden we enorm veelmoeite om die profielen te vinden in Walloni, nu selec-teren we ze met gemak.

    Grote vraag naar Franstaligen in VlaanderenDe hoofdreden voor die grote oversteek naarVlaanderen vanuit Franstalig Belgi ligt nogal voor de

    hand volgens Fons Leroy, topman van de VDAB: Hetheeft vooral te maken met de socio-economische reali-teit in die regio: als er weinig jobs voorhanden zijn, benje sneller bereid te kijken naar de regio met een beterewerkgelegenheidsgroei. Je ziet ook hoe bedrijven inVlaams-Brabant en West-Vlaanderen omwille van desnellere vergrijzing in Vlaanderen meer en meer rekru-teren over de taalgrens. De werkloosheidsstatistiekenspreken boekdelen: vandaag zit 15 procent van alle

    100

    80

    60

    40

    20

    0INHOUDELIJKE OPOFFERINGEN

    PERSOONLIJKEOPOFFERINGEN

    LOOPBAAN OPOFFERINGEN

    DEMOTIE MEER WERK -GEZINCONFLICT

    Vlamingen Walen

    q

    DE OPVALLENDSTE TREND

    Waalse werkzoekendetot meer offers bereiddan Vlaming

    Franstalige werkzoekenden hebben duidelijk een grotere opofferingsbereidheid dan Nederlandstaligen in hunzoektocht naar een nieuwe job. 44,5% van de Walen is bereid om een lager loon te aanvaarden (tegenover slechts28% van de Vlamingen). 40% van de Franstalige werkzoekenden wil ook inboeten op de werk-privbalans (tegen-over 21% van de Vlamingen.)

    Bent u bereid om volgendeoffers te brengen? (Percentage van Vlamingen en Walen die bepaalde offers willen brengen)

    %

    VMG-20101127-04-COVERSTORY*_Opmaak 1 25/11/10 20:07 Page 6

  • 07VACATURE 27 NOVEMBER 2010

    Nicolas LhuireLEEFTIJD 27 jaarWOONT IN LuikWERKT IN Hasselt bij Solar Total,onder uitzendcontractPENDELT elke dag 114 km

    Ik ben fotograaf van opleiding. Namijn afstuderen heb ik een tijd werkgezocht als fotograaf voor mode-agentschappen, maar dat verliepzeer moeizaam. Daarom heb ik ermaar boekhouding bij gestudeerd.De voorbije twee jaar was ik alsadministratief bediende aan de slagbij de Christelijke Mutualiteit in Luik.Een contract van bepaalde duur. Ik

    ben uiteindelijk maar een paarmaanden werkzoekend geweest, enheb ondertussen een cursusNederlands gevolgd aan een cen-trum voor volwassenenonderwijs inHasselt. Ik geloof echt dat ik evenmakkelijk een baan kan vinden inLuik als in Hasselt. De drijfveer om inVlaanderen te komen werken, iszeker niet economisch. In Luik zou ikook aan de bak komen en hetzelfdesalaris kunnen verdienen. Ik wilgewoon perfect tweetalig zijn. InBelgi vind ik dat belangrijk. Alsadministratief bediende help ik van-daag de klanten van Solar Total inhet Frans en het Nederlands. Als ikbinnenkort een vast contract krijg,koop ik een huis in Tongeren. En danleer ik Duits. Om een chte Belg teworden (lacht).

    Chlo DelzandreLEEFTIJD 25WOONT IN BergenWERKT IN Halle bij Colruyt als selec -tie verantwoorde lijke sinds juli 2008PENDELT dagelijks 120 km tussenBergen en Halle

    Ik heb in Bergen gestudeerd en woonnog altijd in Henegouwen. Toen ik in2008 begon te solliciteren als pasafgestudeerde arbeidspsychologewas geografische nabijheid van eenmogelijke werkgever zeker niet hetbelangrijkste. Ik wou vooral met per-soneelszaken bezig zijn, in een bedrijfdat tot de verbeelding spreekt. Er zijneffectief minder van dat soort banenvoorhanden in Henegouwen. En deaanwezige bedrijven spraken meminder aan. Bij Colruyt had ik tijdens

    mijn studies al vakantiewerk gedaan.Als selectieverantwoordelijke merk ikvandaag duidelijk dat heel wat Walenbereid zijn flink te pendelen voor eengewone uitvoerende job. In hetmagazijn beginnen ze vroeg en kun-nen ze tot acht uur s avonds aan deslag zijn. En dat vormt hoegenaamdgeen bezwaar. Minder en minderWaalse werkzoekenden willen enkelin een straal van vijf tien kilometerrond de woonplaats een job uitoe-fenen. Ze zijn bereid verder te pen-delen, om echt een job te kunnenvinden. Heel wat studenten vanmijn lichting werken ondertussen inBrussel en Vlaanderen. Colruyt heeftook van in het begin genvesteerd ineen opleiding Nederlands. Nubegrijp ik de taal al veel beter enspreek ik ze vlotter.

    IK WIL GEWOONPERFECT

    TWEETALIG ZIJNWALEN ZIJNBEREID VERDER TEPENDELENOM EEN JOBTE VINDEN

    NICOLAS LHUIRE,Waalse werknemer bij Solar Total in Hasselt

    CHLO DELZANDRE,

    Waalse werkneemster bij Colruyt in Halle

    VMG-20101127-04-COVERSTORY*_Opmaak 1 25/11/10 20:07 Page 7

  • COVERSTORY

    Walen op beroepsactieve leeftijd zonder baan, inVlaanderen net geen 8 procent. Toch mag je uit onzeenqutecijfers absoluut niet afleiden dat Vlaamse werk-lozen niet flexibel zijn. Tania Bergers van rekruterings-specialist Mercuri Urval: De vraag naar kandidaten isin Vlaanderen gewoon groter. Gevolg: Vlaamse kandida-ten kunnen meer op hun strepen staan. En zijn dusminder genoodzaakt tot opofferingen. Nood breekt wet,met andere woorden. Sara Vansteenkiste van de K.U.Leuven van het Steunpunt Werk en Sociale Economie,die mee het onderzoek uitwerkte: We merken uit deenqute duidelijk dat zowel hoger- als lageropgeleideFranstaligen tot grotere opofferingen bereid zijn. Wehebben tegelijk gepeild naar de kansen om een nieuwejob te vinden. Daaruit blijkt dat Franstaligen die lagerinschatten. Zou de situatie omgekeerd zijn, dan zoudende Vlamingen ongetwijfeld meer opofferingsbereidheidaan de dag leggen. De vraag die we voorlopig nog nietkunnen beantwoorden, is of zon grote opofferingsbe-reidheid wel positief is voor je verdere carrire. Daar isverder onderzoek voor nodig.

    Nu Vlaamse bedrijven stilaan weer moeilijker volk vin-den in eigen regio, vormen gretige Franstaligen een aan-lokkelijk alternatief. Meuris: In Walloni kunnen westeevast meer kandidaten aandragen voor een vacaturein Vlaanderen, de war for talent steekt weer de kop opin Vlaanderen. Je vindt uiteraard wel nog bereidwilligeVlaamse kandidaten, maar de vraag is gewoon heelgroot naar Franstaligen. Bijvoorbeeld bij Solar Total inHasselt, het grootste installatiebedrijf van zonnepanelenin ons land. Zij willen de Waalse markt bespelen en heb-ben daarvoor native speakers nodig. Nadeel is dan weerdat die profielen doorgaans minder goed Nederlandsspreken. Maar ze tonen zich alleszins bereid om zich hetNederlands snel eigen te maken.

    Taalbad NederlandsVoorlopig vinden vooral de laag- en middelhoogtechnische opgeleide Walen, die over een rijbewijs

    beschikken, hun weg naar Vlaanderen. HildeGillebert, cordinatrice van het project interregiona-le mobiliteit Forem-VDAB: Bij de hogere profielenis een goeie kennis van het Nederlands vaak belang-rijker. Denk aan een Waalse pyscholoog, bijvoor-beeld, die moet perfect Nederlands spreken wil hijin Vlaanderen aan de bak raken. Steeds meerWalen volgen echter Nederlandse taalcursussen, deimmersiescholen (scholen waarin je wordt onderge-dompeld in een andere taal, nvdr) draaien op volletoeren. Eens ze het Nederlands onder de knie heb-ben, zullen die profielen in de nabije toekomst onge-twijfeld ook hun weg vinden naar Vlaanderen. Overde uittocht van hooggeschoolde Walen naar Brusselof Luxemburg berichtte Vacature magazine al inArm Walloni: fictie of realiteit? (6 novemberjongstleden). In 2009 pendelden er elke dag 42.513Walen naar Vlaanderen, een jaar eerder nog maar35.295. De gemengde mobiele teams van de VDABen de Forem willen de interregionale mobiliteit vanwerkzoekenden aanwakkeren. Dit jaar alleen alzijn er op die manier meer dan 1.000 Walen aange-worven in Vlaamse bedrijven. Onder andere bij Audien Colruyt. Je hebt zelfs werknemers uit deBorinagestreek die in Huizingen aan de slag zijn.Waalse werkzoekenden die specifieke ondersteuningvan Forem krijgen, maken eveneens meer kans opeen job.

    Pascal Meuris van Z-Staffing is er zeker van datVlaamse bedrijven in de toekomst nog meer werk-krachten uit Walloni zullen weghalen.Hogeropgeleide Walen zullen zeker de volgendegrote golf vertegenwoordigen op onze Vlaamsearbeidsmarkt. Ik ben er absoluut van overtuigd:Walloni is de markt waar we moeten zoeken in detoekomst. Eerst moeten we het eenzijdige clich-beeld van werkonwillige en niet-flexibele Walen datnog sterk leeft bij veel van onze Vlaamse bedrijvenuit de wereld helpen. tekst Nico Schoofs D

    q

    Via de gemengde mobiele teams van de VDABen de Forem zijn er dit jaar al minstens 1.000Walen aangeworven in Vlaamse bedrijven.HILDE GILLEBERT, CORDINATRICE VAN INTERREGIONALE MOBILITEIT BIJ FOREM-VDAB

    VMG-20101127-04-COVERSTORY*_Opmaak 1 25/11/10 20:08 Page 8

  • IK BEN BEREID OM ELKE DAG 4 UUR ONDER-WEG TE ZIJNMET HET OPENBAAR VERVOER

    EVY CEUSTERS,4 maanden werkzoekend

    3 WERKZOEKENDENAAN HET WOORD

    1. Evy CeustersLEEFTIJD 21 jaarWANNEER AFGESTUDEERD Juli 2010DIPLOMA Marketing aan Katholieke HogeschoolLeuvenHOELANG WERKZOEKEND 4 maanden

    Ik woon bij mijn ouders in Hoegaarden. Na 4maanden intensief zoeken naar een job die binnenmijn studiegebied, interesses en nabije omgevingligt, ben ik bereid mijn zoekgebied uit te breiden.In de regio Leuven is er niet meteen iets te vinden.Het is niet gemakkelijk om een functie binnen eenbedrijf te veroveren als je nog geen ervaring hebt.De meer ervaren personen in het vak gaan ersteeds weer mee lopen. Ik kan enkel een stage van

    drie maanden voorleggen.Ik ben zelfs bereid om in Gent te werken. Omdatik nog geen auto heb, zal ik zeker bijna vier uurheen en terug onderweg zijn met het openbaar ver-voer.Ik ben niet te beroerd om een job onder mijnniveau aan te nemen als verkoopster in een kle-dingwinkel bijvoorbeeld. Ik wil immers meer kun-nen doen dan enkel thuis marketingboeken lezenen vacatures afschuimen.

    Als ik morgen een functie vind die niet meteen inmijn interessedomein ligt, maar waarmee ik wel eenhoog loon kan verdienen, zal ik zeker solliciteren. Zokan men mij in de toekomst tenminste niet meerafwijzen omwille van het tekort aan werkervaring. Ikzou graag deze maand nog aan de slag gaan. In hetbegin heb je hoge loonsverwachtingen. Te hoge mis-schien. Nu maakt het me niets meer uit. Zolang ikmaar een job vind.

    2. Hlne*LEEFTIJD 26WANNEER AFGESTUDEERD Juni 2009DIPLOMA Politieke wetenschappen en Europesestudies aan de ULGHOELANG WERKZOEKEND Zocht 5 maanden vruch-teloos naar een job, werkt nu interim als postbode

    Ik ben zeer flexibel, omdat ik geen andere keuzeheb. Vijf maanden na mijn afstuderen heb ik vruch-teloos gesolliciteerd. Ik had geen recht op een uitke-ring en wou na al die jaren niet op de kap van mnouders leven. Uiteindelijk heb ik een interimbaan alspostbode aanvaard. Best moeilijk, als hypergediplo-meerde om 5 uur s morgens kranten verdelen.Tegen nauwelijks 1.100 euro per maand. Elke dagstel ik me dezelfde vraag: ben ik zo stom of zijn erecht maar zo weinig jobs voorhanden? Ik blijf verderzoeken, in de overtuiging ooit op een job te vallen dieme op het lijf geschreven is.(*schuilnaam) q

    VMG-20101127-04-COVERSTORY*_Opmaak 1 25/11/10 20:08 Page 9

  • COVERSTORY

    Terry Van DoosselaereLEEFTIJD bijna 50WERKT BIJ Ontslagen na 20 jaar in de media, nudolgelukkig als projectleider Vacature managementbij de Stad Antwerpen

    Ik ben 20 jaar actief geweest in de media, vooreen krant in een commercile functie. Ik had hetgeluk dat het management van dat bedrijf heelsnel door had dat ik multifunctioneel inzetbaarwas. Op het moment dat die kleine uitgever opge-slorpt werd door een grote reus in medialandschapVlaanderen kwam er een volledig nieuw manage-ment aan de top. De boodschap was duidelijk:nieuwe bezems vegen beter Dachten zij. Nieuwecommercile strategien gingen wonderen doen,een totaal nieuwe wind zou het bedrijf een anderekoers doen varen. Daar paste ik niet meer in.

    Jammer, want mijn verdienste de voorbije 20 jaarhad mij een mooi loon, bedrijfswagen, tankkaart,laptop n gsm opgeleverd.

    Ik was ondertussen 45 geworden, een gepastmoment van bezinning. Waar lag mijn uitdagingde komende jaren na deze minder aangenameervaring in de privsector? Ik ben al heel mijnleven maatschappelijk gengageerd.Vrijwilligerswerk is altijd een rode draad geweestin mijn vrije tijd. Daarom ging ik op zoek naar eenjob waarin ik mijn managementvaardigheden koncombineren met een maatschappelijk doel. En die

    heb ik snel gevonden. Bij de stad Antwerpen, deafdeling Werk en Economie, was men op zoeknaar een projectleider vacaturematching. Mijnopdracht? Samen met de VDAB 250Antwerpenaars per jaar aan een duurzame job hel-pen. Op zoek gaan naar openstaande vacatures bijbedrijven, projecten op maat van elk bedrijf uit-werken. Een job met veel afwisseling, uitdagingen,netwerken, sociale contacten. De verloning is eenpak minder dan in de priv. Ik heb mijn auto enmijn tankkaart ingeleverd, en ook mijn groepsver-zekering en dertiende maand. Maar dat heb ik ergraag voor over.

    q

    EN 1 WERKZOEKENDE DIE FLINK INLEVERDE,MAAR WL EEN UITDAGENDE BAAN VOND...

    BEN JIJ BEREID OM LANGER ONDERWEG TE ZIJN VOOR EEN JOB DIE JE MEER BEVALT?

    9 vacature.com/reistijd

    Rieks Sodenkamp LEEFTIJD 59DIPLOMA Verpleegkundige van opleiding, meer dan25 jaar eigen bedrijven gehad (in ict onder andereen als uitgever van muziekboeken)HOELANG WERKZOEKEND 1 jaar

    Nederlander Rieks Sodenkamp woont in BelgischLimburg en zoekt al ruim een jaar naar een baan in onsland. Begin vorig jaar is het fout gelopen als zelfstan-dige. Sindsdien werk ik vooral als garon in de horeca,via uitzendkantoren. Ik heb nog nooit zoveel zwartwerkgezien als in Belgi. Verschrikkelijk gewoon, daar bouwje geen sociale rechten mee op. Ik heb geen uitkering engeen gezin. Precies daarom ben ik bereid tot heel watopofferingen. Ik ben zeven dagen op zeven, 24 uur op 24beschikbaar voor werkgevers. Ik let wel op mijn gezond-heid, ik moet kunnen slapen en eten (lacht). Het voor-bije jaar heb ik alleszins wel bewezen dat je kan werkenals je dat maar hard genoeg wil. Ik heb al tientallenkeren gesolliciteerd de voorbije maanden. Ik zie dat echtals een dagtaak. Dat ging heel divers: vertegenwoordiger,chauffeur, callcentermedewerker etc. Mijn netto maand-inkomen heeft het voorbije jaar gevarieerd tussen 700 en1.100 euro. 1.000 euro is mn bodemgrens, ik moet tochde huur kunnen betalen? Het voorbije jaar ben ik amperdrie keer op gesprek kunnen gaan. Ik wijt dat aan mijnleeftijd. Wat me vooral opvalt op de Belgische arbeids-markt: ook al ben je op gesprek geweest, soms hoor jehelemaal niets meer. Dat heeft me behoorlijk gechoqueerd. Ronduit onbeschoft, anders kan ik het niet omschrijven.

    VMG-20101127-04-COVERSTORY*_Opmaak 1 25/11/10 20:24 Page 10

  • Sinds september 2007 ben ik aan de slag bij KBC AssetManagement (AM), een onderdeel van de KBC-groep. Als juri-disch adviseur houd ik me vooral bezig met het oprichten enonderhouden van vennootschappen die het fondsenbeheervan KBC AM faciliteren. Ik heb ook een stukje variabel loon datbestaat uit verschillende stukjes die eenmalig per jaar wordenuitgekeerd op basis van vooraf bepaalde criteria: een werkne-mersparticipatie (afhankelijk van de winst die KBC maakt) , eenniet-recurrent resultaatsgebonden voordeel (afhankelijk vanhet behalen van een vooraf bepaalde gemeenschappelijkedoelstelling) en een individuele premie (afhankelijk van deindividuele prestaties van de werknemer).

    Fitnessabonnement: 45 euro/maandDe grootste hap van mijn budget gaat naar mijn apparte-ment. Dat kost me maandelijks 575 euro. Toen ik alleen gingwonen, heb ik zowat 5.000 euro uitgegeven om mijn apparte-ment aan te kleden. Ik heb ook een fitnessabonnement.Dankzij de KBC-korting betaal ik daar maar 45 euro per maandvoor, de normale prijs is 65 euro.Amper twee weken geleden heb ik een tweedehands wagengekocht. Ik heb gekozen voor een leuke Smart met 40.000kilometer op de teller, prijskaartje: 7.500 euro. Aan reizen geefik graag geld uit. Dit jaar ben ik op citytrip naar Rome geweestvoor 500 euro, inclusief terrasjes. Dankzij KBC krijg ik ook inte-ressante kortingen. Voor n week sneeuwpret reken ik op800 900 euro, alles inbegrepen.

    Vrijwilligerswerk in AfrikaMisschien ga ik volgend jaar vier weken vrijwilligerswerk doenin Kameroen met een organisatie. Vorig jaar was ik in Rwanda,een trip die me 2.700 euro gekost heeft. Daarin zaten devluchten inbegrepen, het verblijf bij de plaatselijke bevolkingen een vergunning van 450 euro voor het plaatselijke gorilla-reservaat. tekst Dirk Blijweert | foto Michel Wiegandt D

    3.400 euro bruto als juridisch adviseur bij KBC

    NAAM Tine Procureur

    LEEFTIJD 27

    DIPLOMAMaster in de rechten en master GeneralManagement aan Vlerick Leuven Gent Management School

    BURGERLIJKE STAATOngehuwd

    FUNCTIE Juridisch adviseur KBC Asset Management

    BRUTO MAANDSALARIS 3.400 euroEXTRALEGALE VOORDELENMaaltijdcheques van 7 euro, groeps-, hospitalisatie- enpersonenbijstandsverzekering, kortingen op bank- en ver-zekeringsproducten, dubbel en aanvullend vakantiegeld,variabele verloning

    SPAREN Naast pensioensparen zet ik geld opzij voor eenskivakantie.

    BELEGGEN: Neen

    SALARISWATCHER

    MEER SALARISWATCHERS OP

    9 vacature.com/salariswatcher

    11VACATURE 27 NOVEMBER 2010

    VMG-20101127-11-SALARISWATCHER_Opmaak 1 25/11/10 19:58 Page 11

  • Hij is er de man niet naar om bij de pakken te blijven zit-ten. Van het ondernemende type ook: toen hij nog stu-deerde, verdiende hij al een centje bij als telecomagent,om even later samen met een vriend een eigen bedrijf uitde grond te stampen. Eerst boden we met BelgianTelecom enkel vaste telefonie aan, later volgden ook deADSL-verbindingen, vertelt Jelle. Binnen afzienbaretijd begeven we ons ook op de televisiemarkt. Tot nu toeblijft dat onmogelijk, omdat we moeten wachten op deBelgische regulator die Belgacom moet verplichten zijnnetwerk open te stellen. In onze branche gaan we de con-currentie aan met giganten Belgacom en Telenet, maarwe zitten in een heel specifieke niche doordat we vooralop telefoonverkeer naar het buitenland mikken en daar-voor abonnementen aanbieden die onze klanten toelatenom onder bepaalde voorwaarden gratis te bellen.

    Belgian Telecom mag officieel dan al in Gent kantoor hou-den, in praktijk wordt er voornamelijk getelewerkt. Ikspeelde al enkele jaren met het idee om naar het buitenlandte trekken. De klassieke droom om een jaar lang de wereldrond te reizen, weet je wel. Alleen ligt dat niet meteen voorde hand wanneer je zaakvoerder bent van een bedrijfje. Daarstaat dan weer tegenover dat het in mijn branche technischnatuurlijk ook perfect mogelijk is om vanop afstand te wer-ken. Dat heeft me uiteindelijk aan het denken gezet.Zelf naar pakweg Mumbai of New York trek-ken om dan vandaar het bedrijf te runnen,kon niet. Het tijdsverschil metBelgi wordt dan te groot omhet nog praktisch haalbaarte houden.

    Afrika was wel een optie, maar daar is de telecomdekkingdan weer verre van schitterend, dus ook dat was geen optie.Zo ben ik uiteindelijk op het idee gekomen om een tijdlangin Europa te gaan rondtrekken, waar er haast overal wifi en3G-netwerken beschikbaar zijn.

    Ondernemer vanuit een

    WERK EN WERELD

    Jelle Bal (31) runt eigen bedrijf n reist Europa rond in tweedehands mobilhome

    2 Velen dromen ervan, weinigen doen het ook: de halve wereld rondreizen en intussennog geld verdienen ook. Jelle Bal (31) en zijn vriendin trekken intussen al een half jaardoor Europa. Vanuit de camper runt hij zijn eigen bedrijf.

    TROMSO

    DE NOORDKAAPFINLAND BALTISCHE STATEN

    NOORWEGENWADDENEILANDENDE REISROUTE VAN JELLE BAL:

    VMG-20101127-12_WERK EN WERELD_Opmaak 1 25/11/10 19:55 Page 12

  • 13VACATURE 27 NOVEMBER 2010

    rijdend kantoor

    KROATIHONGARIJE

    MACEDONITURKIJE SYRI

    Goed zes maanden geleden voegde Jelle de daad bij hetwoord en schafte hij zich samen met zijn vriendin een twee-dehands mobilhome aan. Ik had nog nooit met een mobil-home gereisd, laat staan dat ik er ook maar een flauw ideevan had wat het zou betekenen om er weken of maandenaan een stuk in te leven en te werken. Nu, dat mocht geenbezwaar zijn. Met het oog op mijn professionele bezigheden

    heb ik er zo goed en zo kwaad als dat kon een rij-dend kantoor van gemaakt, inclusief twee grote

    computerschermen.

    Een zware batterij die ons toelaat twee dagen autonoom tewerken, een 3G-verbinding via wifi en een generator vervol-ledigden het plaatje. Het was immers niet de bedoeling omvan de ene camping naar de andere te trekken. Indien nodigmoesten we zelf ook overal elektriciteit kunnen opwekken.Met het oog daarop hebben we de camper uitgerust met eenzonnepaneel, dat zelfs tijdens het rijden onze batterij kanopladen. Dat klinkt allemaal behoorlijk ingewikkeld, maarfinancieel viel dat al bij al best mee, zeker als je weet dat weeen jaar lang wilden rondtrekken. Toegegeven: alvorens heter definitief op te wagen, hebben we eerst een testweekendin de Ardennen ingelast (lacht).

    Als zaakvoerder van een telecombedrijf staat Jelle dagelijks incontact met klanten en leveranciers, terwijl hij tegelijk ookeen oogje moet houden op de financile kant van de zaak.Op de koop toe leidt hij vanuit de camper ook een twaalf-koppig team in het Marokkaanse Casablanca. Daar zitten deFranstalige helpdesk en het netwerk application centre vanhet bedrijf. Sommige mensen daar weten zelfs niet eens datik vanuit het buitenland werk, klinkt het. Ik ben constantonline. Daarnaast bellen mijn klanten of leveranciersgewoon in op een Belgisch nummer, dat doorgeschakeldwordt naar een plaatselijk mobiel nummer, afhankelijk vanwaar ik me bevind. Dat loopt heel vlot, en heel wat mensendie me bellen, denken dat ze me in Gent aan de lijn krijgenen hebben er geen flauw idee van dat ik op dat eigenstemoment misschien aan de rand van een Noorse fjord sta.

    Net voor publicatie van dit stuk ontvingen we nogeen mailtje van Jelle: Zitten nu op de boot vanAthene naar Kreta. Ik werk hier nu zelfs meerdan in Belgi, omdat het s avonds al om 17 uurBelgische tijd donker wordt en er dan nog bit-ter weinig te beleven valt.Het weer is schitterend,22 graden en heel zonnig, en ook de volgendedagen zou het zo blijven. In de weekends kunnenwe dus volop mountainbiken en kitesurfen. Slik.

    KRETA

    VMG-20101127-12_WERK EN WERELD_Opmaak 1 25/11/10 23:24 Page 13

  • Enkele keren per week pikt iemand op kantoor in Gentde facturen op, scant ze in en stuurt ze via mail door.Technisch loopt alles tot nog toe allemaal op wieltjes, enik vond het weinig zinvol om al meteen overal aan degrote klok te gaan hangen dat ik mijn bedrijf vanuit eencamper stuur. Zij die het nu wl weten, reageren daarbovendien stuk voor stuk heel positief op. Eens om dedrie maanden keer ik een weekje terug naar Belgi omwat noodzakelijke klantenbezoeken af te leggen, hier endaar wat administratieve formaliteiten te regelen en snelook nog eens naar Marokko over te vliegen. En als ik dantoch dringend een vergadering moet beleggen, dangebeurt dat gewoon via conference call.

    En langgerekte vakantie?Het parcours dat Jelle de voorbije maanden aflegde, oogtverdacht veel als n, langgerekte vakantie. Na eenommetje via de Waddeneilanden trokken we in april naarNoorwegen, waar we nog konden snowboarden en lang-laufen. Na een volledige maand in de sneeuw ging het viade fjorden helemaal naar het noorden, richting Tromso ende Noordkaap. Vandaar zijn we naar Finland en deBaltische staten getrokken. Omdat we ruim een week opeen visum voor Rusland moesten wachten, zijn we danuiteindelijk afgezakt naar Polen, en daarna de grens overnaar Oekrane. Vandaar ging het onder meer richtingKroati, Hongarije en Macedoni. De volgende maandenstaan Kreta en Turkije op het menu, en misschien zelfsSyri, wie weet.

    Klinkt mooi, ik besef het, maar toch is het geen vakantie,al hebben we in die maanden uiteraard al schitterendeplekjes ontdekt. Ik heb af en toe wel enkele dagen vrijafgenomen, maar het is en blijft voornamelijk hard werken.Ik tracht gewoon de Belgische kantooruren aan te hou-den, wat betekent dat ik ten laatste rond negen uur ach-ter de computer zit en s avonds minstens tot zes uur aande slag blijf. Dat vergt enige zelfdiscipline, zeker als je opeen wondermooi plekje staat waar iedereen rond jou aanhet skin is, maar anders heeft het natuurlijk ook weinigzin. De meerwaarde zit hem voor ons vooral in het feit datwe in het weekend en s avonds toch heel wat tijd over-houden om te genieten of de omgeving te verkennen. We

    hebben de voorbije maanden ook al flink wat nieuwevrienden gemaakt. Zo zijn we in Kroati een tijdlang blij-ven hangen bij vrijwilligers die daar jonge beren opvangendie hun moeder verloren zijn. En in Montenegro eenfantastisch land overigens leerden we een Belg kennendie daar voor de Japanse televisie aan het filmen was in denationale parken. Ik kon met die man ook een dag meeoptrekken, een memorabele ervaring.

    Vriendin studeert vanop afstandTerwijl Jelle zijn dagen in de camper doorbrengt, trekt zijnvriendin doorgaans naar de plaatselijke bibliotheek. Nietom er zich de plaatselijke taal eigen te maken, maar omte studeren. Ik werk, zij studeert vanop afstand, via openuniversiteit. Heel flexibel en op eigen tempo. En dat weop die manier ook niet de hele dag op elkaars lip zitten ineen al bij al toch krappe ruimte, dat is natuurlijk ook mooimeegenomen (grijnst).Het traject dat het duo de voorbije maanden aflegde, is degrootste gemene deler van de fraaiste plekjes en de 3G-kaart van Europa. Ik heb plaatsen nodig waar een rela-tief goede dekking is, maar op zich loopt dat vrij vlot. Alswe dan toch naar een wat meer afgelegen plaats willenwaar weinig of geen dekking is, dan bewaren we dat voorhet weekend. Echte tegenvallers of lastige situaties heeft

    dat in al die maanden amper opgeleverd. Puur business -matig durf ik zelfs stellen dat ik tijdens mijn lange rond-reis al heel wat heb opgestoken. Bijvoorbeeld hoe telecom-oplossingen overal anders gemarketeerd en verkochtwordt. Of hoe de video-telefonie in een land alsNoorwegen almaar beter ingeburgerd raakt: je koopt daareen videofoon voor pakweg 100 euro, je verbindt die methet internet en je belt vrienden of collegas op met haar-scherpe videobeelden. Nog een voorbeeld: om puur orga-nisatorische redenen heb ik de voorbije maanden degewoonte aangenomen om alle documenten in te scannenen zo te digitaliseren. Zelfs indien ik morgen braafjesopnieuw vanuit ons kantoor in Gent aan de slag zougaan, zou ik de hele papierwinkel resoluut vaarwel zwaai-en. Ik ben er dus echt wel van overtuigd dat ik hier ookbusinessmatig een stuk beter en rijker figuurlijk dan uit zal komen. Mocht ik de voorbije maanden ooit deindruk hebben gekregen dat deze trip onze verdere groeiop een of andere wijze in de weg stond, dan zou ik ermeteen mee gekapt hebben. Business first, sowieso, maardan nog zijn enig organisatietalent n een stevige portiezelfdiscipline zeker mooi meegenomen. Natuurlijk is dezemanier van werken wellicht niet voor iedereen weggelegd,maar anderzijds moet je er soms gewoon durven voorgaan. Ik ben nu enkele dagen terug in Belgi, en het vielme hier meteen op hoeveel mensen dagelijks hun tijdstaan te verdoen in de file. Absurd natuurlijk, met de tech-nische mogelijkheden die er vandaag zijn om rustig vanthuis uit te werken. tekst Filip Michiels D

    WERK EN WERELD

    Zelfdiscipline is cruciaal, zeker als je op eenwondermooi plekje staat waar iedereen rondjou aan het skin is.JELLE BAL, ONDERNEMER VANUIT EEN MOBILHOME

    Jelle Bal (31), ondernemer vanuit de camper: Zelfs indien ik morgen braafjes opnieuw vanuit ons kantoor in Gent aan de slag zou gaan, zou ik de hele papierwinkel resoluut vaarwel zwaaien.

    15 beroepen meteen te hoog loonvacature.com/loon

    SALARIS

    DEZE WEEK OP VACATURE.COM

    Wanneer word je gepestop het werk?vacature.com/pesten

    DOSSIER

    Waar geeft Pieter Loridonzijn geld aan uit?vacature.com/loridon

    BV

    VMG-20101127-12_WERK EN WERELD_Opmaak 1 25/11/10 19:56 Page 14

  • 15VACATURE 27 NOVEMBER 2010

    Naam: Grgoire Tondreau Leeftijd: 36Functie: Principal financial services bij Roland Berger Strategy Consultants

    Naam: Reina Hengeveld Leeftijd: 37Functie: Hr-manager bij Saint-Godain

    Grgoire werkt voltijds, Reina vier vijfde. Samen hebben ze drie kinderen: Victor (7), Nina (5) en Loc (3).

    Een jaar geleden maakte ik de bewuste keuze om minder lang op het werk te blij-ven en meer tijd met mijn gezin door te brengen. De consultancy is een veeleisen-de branche: ik had de gewoonte om tot 22 of 23 uur op kantoor te zitten. Op denduur wordt dat heel normaal. Het was mijn vrouw die me met de neus op de fei-ten drukte: ik was te weinig bezig met mijn gezin. Tijdens de week zag ik mijn kin-deren niet, in het weekend was ik te moe. Daarom gooide ik het over een andereboeg. Nu probeer ik ten laatste om 20.30 uur thuis te zijn. En breng ik drie keerper week de kinderen s morgens naar school.

    Toch heb ik niet het gevoel dat ik minder werk. Waarschijnlijk is het een kwestievan de minder belangrijke dingen te laten liggen. De kinderen zie ik nu elke och-tend en in het weekend. En ik eet vaker s'avonds samen met mijn vrouw. Zij werktvier vijfde en doet het meeste in het huishouden. Boodschappen doet ze via hetinternet en we hebben hulp van een oppas voor de naschoolse opvang.

    In het weekend gaan we samen naar de hockeymatch van mijn zoon: dat is eenechte familiehappening geworden. Omdat mijn vrouw Nederlandse is, gaan we ookvaak op bezoek over de grens. Daar hebben we een weekendhuisje, waar we graagmet zn allen naartoe trekken. Sporten doe ik niet veel, maar ik lees regelmatig. Ikben ook gek op voorstellingen van moderne dans, waar ik vaak alleen naartoe ga(mijn vrouw houdt er minder van). Al bij al ben ik zeer tevreden over het nieuweevenwicht werk en priv dat ik nu gevonden heb. Ik denk dat mijn echtgenote erhetzelfde over denkt.

    Sinds een tijdje is Grgoire soms eerder thuis dan ik: dat is revolutionair! (lacht)Zijn business is er eentje van lange dagen met veel meetings, waarbij je pas kuntbeginnen werken na de kantooruren. Sinds begin dit jaar maakte hij goede voorne-mens om te minderen en dat houdt hij goed vol. Ik kan nu ook s avonds beroep ophem doen om eens op de kinderen te passen. Dat is een verademing. Ik werk al elfjaar voor dezelfde werkgever en heb tot nu toe altijd flexibel mijn werkschema kun-nen aanpassen aan mijn noden: van voltijds naar 80 procent over 60 en nu terug naar80 procent: dat is veel waard.

    De drie dagen dat ik op kantoor ben, werk ik vaak laat en hebben we opvang voorde kinderen. Woensdag en vrijdag werk ik als dat kan een halve dag van thuis uit enben ik in de namiddag vrij. Dan kan ik zelf de kinderen van school halen. Voor deopvang na school werken we met een duo-team van twee studentes. Zij wisselenelkaar af. Ze maken ook eten, spelen met de kids, doen hen in bad en bed.Fantastische meiden! Voor hen is het een goede bijverdienste, voor de kinderen zijnhet twee grote leuke zussen.

    Als ik een uurtje of avond voor mezelf heb, ga ik graag eens naar hammam of spreekik af met vriendinnen. In het weekend gaat al de tijd naar de kinderen. Ik zou graagooit weer meer paardrijden, maar dat moet nog even wachten. Leuk is ook dat ik inhet feestcomit van de school zit. We organiseren drie of vier activiteiten per jaar meteen bende toffe ouders: supergezellig. Het is een ideale combinatie om iets met jekinderen te doen en tegelijk sociale contacten te onderhouden.tekst Ann Lematre | foto Griet Dekoninck D

    Ik ben nu ten laatste om 20.30 uur thuis

    We hebben twee studentes voor naschoolse opvang

    > gemiddeld 40 uur/week> Zelden

    > Ja> Van Bosvoorde naar Kontich is 40 km, files heb ik enkel op de terugweg

    > 2 voormiddagen per week> 80 procent werken is perfect.

    8/10

    60 uur/week Junior Key Account Manager

    > Assistant Fleet Manager

    > Technical Assistant Locomotives

    > Assistant to Fleet

    exclusief voor iedereen

    Medewerkers van t-interim hebben stuk voor stuk een heldere visie op HR. Van n van de

    grootste spelers in de uitzend- en HR-sector mag je dat ook wel verwachten. Dankzij onze

    medewerkers groeit t-interim nog steeds razendsnel. Bij ons vind je alles om je carriredroom in

    HR helemaal waar te maken. Momenteel zoeken we meerdere (m/v):

    Ofce Managers regio Antwerpen/Limburg

    centrum Antwerpen, Boom, Merksem en Mortsel/Hasselt en Tongeren

    Je uitdaging

    Je leidt je eigen kantoor. Je coacht je team en je haalt de doelstellingen die je voor ogen

    hebt gesteld.

    Je beheert je eigen klantenportefeuille: je bouwt relaties uit met klanten, prospecten en derden.

    Je bewaakt de kwaliteit van de service en rapporteert aan de district manager.

    Je proel

    Je kan minimum een bachelordiploma voorleggen en blikt terug op een aantal jaren

    relevante werkervaring.

    Je hebt een aanstekelijke drive en oog voor resultaat. Een people manager met commercile

    buitendienstervaring, liefst in de uitzendsector, dat ben jij helemaal.

    Je hebt een neus voor zaken en straalt vertrouwen uit naar je medewerkers en naar je

    klanten.

    Je beschikt over een perfecte kennis van het Nederlands en een goede kennis FR/ENG.

    Ons aanbod

    Bij t-interim hebben we oog voor je carrire en je work-life balance. Je krijgt steeds alle

    vrijheid om jezelf te ontwikkelen en om initiatieven te nemen.

    Een correct salaris, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, winstdeelname en 35 dagen

    vakantie vormen ons uitdagend salarispakket.

    Als Ofce Manager kan je bovendien rekenen op een bedrijfswagen en een

    onkostenvergoeding.

    Dat spreekt je wel aan?

    Stuur dan een mail met je CV en motivatiebrief naar Amelie Gevers, HR Adviseur via

    [email protected]

    www.t-interim.be

    t-interim wil de maatschappij zo goed mogelijk weerspiegelen. Kandidaten worden geselecteerd op basis

    van hun kwaliteiten en vaardigheden, ongeacht geslacht, leeftijd, afkomst of handicap.

    032_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:28:08

  • 33

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    Productie-ingenieur

    Functie: U ondersteunt de productieverantwoordelijke in de dagdagelijkse activiteiten teneinde de continuteit en de kwaliteit van het productieproces

    te garanderen. Daarnaast assisteert u bij optimalisatieprojecten en handelt u projecten onder supervisie zelfstandig af. U werkt nauw samen met

    de onderhoudsafdeling voor het op punt stellen van het preventief onderhoud, verder ook met het Sales, Logistiek en Labo departement betreffende

    productieoptimalisatie en klantenleveringen. In de toekomst zal u tevens ingezet worden in andere productieactiviteiten.

    Proel: U genoot een ingenieursopleiding (mechanica of elektromechanica) en kan al een 3-tal jaren ervaring binnen een productie-omgeving

    voorleggen. U bent sterk hands-on, doorzettend en stressbestendig en getuigt van goede leidinggevende skills. U bent vlot meertalig (NL., Eng., Fr.)

    en kan goed overweg met de gangbare softwarepakketten. Korte trips naar het buitenland schrikken u niet af.

    Aanbod: Een hoogtechnologische en groeiende onderneming die kansen biedt tot verdere ontplooiing. Een stimulerende bedrijfscultuur met

    ruimte voor autonomie en verantwoordelijkheden. Een competitief salaris evenredig met uw competenties. Een degelijk en uitgebreid opleidings-

    programma.

    Erkenningsnummer:VG.1560/BO

    Interesse?

    Stuur uw sollicitatiebrief met cv naar

    Motmans-Van Havermaet HR-adviseurs,

    Gouverneur Roppesingel 81/2A, 3500 Hasselt,

    t.a.v. Jorinde Gijbels. Tel.: 011 30 13 70

    E-mail: [email protected]

    www.motmansvanhavermaet.be

    Met vestigingen over de hele wereld is SCR-SIBELCO al meer dan 138 jaar pionier op het

    gebied van de winning en veredeling van kwartszand en andere mineralen. Deze worden

    ontgonnen in ruim 250 productie-eenheden verspreid over een 35-tal landen. Hoewel

    SIBELCO actief is in 5 werelddelen, vormen de Benelux-winningsgebieden Mol, Dessel,

    Lommel, Maasmechelen, Heerlen, Mettet en Maastricht nog altijd de kern van de onder-

    neming. De administratieve hoofdzetel van de Groep bevindt zich in Antwerpen. De

    operationele diensten Benelux bevinden zich te Mol/Dessel. Hiervoor is SIBELCO

    Benelux op zoek naar een (m/v):

    HR-adviseur regio Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant

    zowel voor assessment en development centers als voor werving & selectie

    Functie:

    Proel:

    Aanbod

    Interesse?

    Draagbare energie is al meer dan 40 jaar onze passie. Het ontwikkelen, produceren en

    verpakken van alkaline batterijen is ons werkterrein. In onze plant in Tessenderlo

    zetten dagelijks meer dan 420 enthousiaste medewerkers zich in om op een technolo-

    gisch hoogstaande wijze batterijen af te leveren van superieure kwaliteit. Onze onder-

    neming maakt deel uit van de Japanse multinational Panasonic. Momenteel zijn wij

    voor hen op zoek naar een (m/v):

    Financieel & administratief manager

    Functie:

    Proel:

    Aanbod:

    Interesse?

    033_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:13

  • 34

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    Kies voor een job bij Concentra om de juiste redenen.

    Luister even naar je toekomstige collega.

    De producten van Concentra Classieds (waaronder Hebbes, Koopjeskrant en Bliz) brengen personen

    die op zoek zijn naar eenwoning, auto, job, reis of koopje in contactmet handelaars en particuliere

    verkopers. Daarnaast publiceert Concentra Classieds ook gidsen die gebruikers in staat stellen om

    snel adres- en telefoongegevens van handelaars te vinden. Onze activiteiten vormenmet de groei

    van het internet n van demeest competitievemarktenwaarop Concentra actief is. Tegelijkertijd

    is het n van de terreinen waarin Concentra het snelst geograsch en multimediaal groeit.

    Voor de verdere uitbouw van Concentra Classieds zijn we op zoek naar m/v:

    (TELE)SALESTALENTEN

    Locatie : verschillende Vlaamse regios

    Je uitdaging :

    Na een degelijke opleiding word je in je regio of binnen

    jouw projecten verantwoordelijk voor de uitbouw van een

    uitgebreid klantennetwerk door een doelgerichte prospectie,

    hetzij via face-to-face contacten of via telefoon. Je analyseert

    haarjn de reclamebehoeften van klanten, overtuigt hen

    van de kracht van het adverteren in onze media. Door je

    doorzettingsvermogen realiseer je goede verkoopsresultaten.

    Je bouwt op een enthousiaste en gedreven manier aan een

    langetermijnrelatie met je klanten.

    Je proel :

    Je bent een vlotte communicator met commercieel talent.

    Je bent stressbestendig en blinkt uit in het nemen van

    initiatieven. Daarbij werk je steeds goed georganiseerd en

    zorg je voor een vlotte administratieve opvolging. Je werkt

    graag resultaatgericht. Kortom, je bent een doorzetter

    die opvalt door zijn/haar natuurlijke overtuigingskracht.

    Je kan goed zelfstandig werken en beschikt over een

    bachelordiploma of gelijkwaardige ervaring. Saleservaring

    is een pluspunt.

    Ons aanbod :

    Wij bieden je een boeiende, afwisselende en zelfstandige

    functie. Bij ons staan klantgerichtheid, gedrevenheid en

    engagement centraal.

    Wij voorzien een competitief salaris met een uitgebreid

    pakket van extralegale voordelen.

    Wij investeren continu in onzemensen. Je kandanook rekenen

    op een degelijke opleiding en loopbaanperspectieven.

    Interesse?

    Stuur je motivatiebrief met CV naar :

    Concentra Media, Human Resources, t.a.v. Ellen Empsten

    Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen

    of per e-mail naar [email protected]

    Connecting communities.

    Talent krijgt alle kansen!

    Yves - Catergory Sales Manager

    Testas is een solide Belgisch bedrijf gevestigd te Wommelgem en is actief

    in de distributie van non-ferrometalen/halffabrikaten en een assortiment be-

    vestigingssystemen met exclusieve verdeling voor de Belgische markt. De

    organisatie groeit en telt ca. 50 medewerkers. De belangrijkste fundamenten

    van het succes zijn ongetwijfeld het sterk en compleet gamma, een ultramo-

    dern efcint logistiek systeem met dus zeer korte levertijden en uiteraard

    de kennis en inzet van de medewerkers om elke klant persoonlijke service

    te verschaffen. Om de groei van het bedrijf ook in de binnendienst verder te

    onderbouwen, heeft Testas de volgende vacature m/v:

    INTERN COMMERCIEEL

    MEDEWERK(ST)ER

    UW FUNCTIE

    Zij verwerken de Testas-halffabrikaten in hun eindproducten.

    klanten: u geeft informatie, maakt offertes, onderhandelt prijzen, bege-

    leidt orders,... kortom, het volledige commercile circuit is uw terrein.

    standig verantwoordelijkheden kan dragen.

    UW PROFIEL

    maar geen must.

    contacten met de leveranciers.

    zakelijk om u in de dynamiek van deze functie thuis te voelen.

    TESTAS BIEDT U

    gereputeerde waarde vertegenwoordigt binnen haar sector.

    medewerker.

    INTERESSE?

    Zend uw motivatiebrief en CV naar [email protected]

    MERAK nv is in Belgi de marktleider voor informatiemanagement

    in al zijn vormen: Archiefbeheer (fysische bewaring en behandeling

    van documenten en microlm) Elektronisch archiefbeheer (scanning en

    indexatie van documenten) Media-Storage (Bewaren en uitwisselen van

    back-ups in eigen ultramoderne kluis) Escrow (beveiliging van broncode)

    Merak is een groeiend bedrijf met hoofdzetel te Mechelen en 6 operationele centra in Belgi. Vestiging

    in Nederland en Zwitserland. Het uitgestippelde kwaliteitsbeheer, dat alle delen van ons bedrijf beheerst,

    raakt alle medewerkers die bij MERAK nv tewerkgesteld zijn. Ons bedrijfsdoel is een uitstekende

    dienstverlening te waarborgen en te verbeteren waar mogelijk. Ook op lange termijn. Om het Merak-

    Team te versterken zijn wij op zoek naar nieuwe gedreven medewerkers/medewerksters (m/v) :

    BUSINESS DEVELOPMENT MANAGER

    vanuit onze vestiging te MECHELEN

    Uw takenpakket :

    administratieve voorbereidingen en de prospectie

    naar nieuwe klanten, van KMOs tot Multinationals.

    samen met het Merak-team een adequate oplossing

    voor een kwaliteitsgericht informatiebeheer.

    potentile klantenportefeuille samengesteld.

    breidt uw klantenportefeuille uit naar andere

    dienstverleningen.

    Business Unit Manager.

    Uw proel :

    de verkoop van complexe oplossingen of diensten in

    de B2B omgeving.

    van het Engels.

    en gedisciplineerd kan werken met

    verantwoordelijkheidszin.

    ASP.net (VB.net of C#) Developer

    voltijds voor onze vestiging te VILVOORDE

    Uw functie :

    aan automatisaties en integraties binnen het bedrijf.

    voor het technisch design, de ontwikkeling, testen en

    documenteren van de toepassingen maar u zal ook

    in zekere mate zelfstandig werken.

    ontwikkelingen in het kader van digitalisering en

    document management software.

    Uw proel :

    niveau hoger onderwijs.

    verantwoordelijkheidszin.

    Wij bieden u :

    Stuur dan uw gemotiveerde cv zo spoedig mogelijk naar : - per post : MERAK nv

    t.a.v. Katharina Kothe, Steenhoevestraat 6, 2800 Mechelen - per mail : [email protected]

    Voor meer info : 0474 920 655 www.merak.be - Uw sollicitatie wordt snel en vertrouwelijk behandeld.

    034_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:06

  • ABETEC pag. 44 4AQUAFIN pag. 46 6ARCADE INGENIEURSBUREAU pag. 43 10ATOS CONSULTING pag. 44 1ATOS ORIGIN pag. 44 21AVEVE GROEP pag. 47 5 fDAIKIN EUROPE pag. 36 14 fDOW pag. 38 19EANDIS pag. 41 9EVONIK DEGUSSA ANTWERPEN pag. 42 5HYE pag. 40 1KBC pag. 45 24 fLOGICA pag. 36 28 fMIVB pag. 40 4 fRECTICEL pag. 41 12ROBERT BOSCH PRODUKTIE pag. 39 6SMALS pag. 46 6 fSPE-LUMINUS pag. 40 10TRACTEBEL ENGIN. GDF SUEZ pag. 37 4 fVALERON pag. 43 1YPRADO pag. 43 4

    AANTAL FUNCTIES ONLINE

    EXTRA INFOONLINE

    PAGINAADVERTENTIE

    s s s

    OOK ONLINE VIND JE 1.226 JOBS IN ICT & ENGINEERING

    9 vacature.com/zoeker35VACATURE 27 NOVEMBER 2010

    Overzicht van boeiende uitdagingen in het dossier

    ICT & ENGINEERINGVAN PAGINA 36 TOT 47

    Vacature biedt u wekelijks het ruimste en meest kwalitatieve job aanbod. Ditoverzicht maakt u wegwijs en helpt u de juiste pagina in dit magazine tevinden. Bovendien krijgt u meteen te zien hoeveel functieaanbiedingen elkeonderneming online heeft staan op vacature.com.

    VMG_20101127_35 DOSSIERIDX ICT_Opmaak 1 25/11/10 22:47 Page 35

  • 36

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    Are you passionate about ICT? Are you looking for an

    international company with possibilities in many different

    countries and continents? Then Logica might be the

    company you are looking for! We currently employ 39,000

    employees over 36 countries and theres room for more!

    Worldwide Logica provides business consulting, system

    integrations and outsourcing to clients, including many of

    Europes largest businesses. We create value for our clients

    by successfully integrating people, business and technology.

    Together we continuously look to business- or ICT solutions

    for the future.

    We commit to long term collaboration with our clients,

    applying insight to create innovative answers to their

    business needs.

    Need to move up in your career?

    Check out all our open vacancies on

    www.logica.com/be/careers

    Tell IT like IT

    could be

    The evolution of IT continues to provide new challenges and

    opportunities. Our business is enjoying considerable success and

    we actively recruiting to support the growth of our operations.

    More information on the jobs can be found on

    www.logica.com/be/careers

    where you can also apply online.

    You can also send your application by email to

    ij

    v

    e

    e

    l

    z

    Ingenieurs, bezorg ons nu kippenvel.

    De eerste winterprik is goed voelbaar. Bij Daikin Europe N.V. zijn we

    nochtans het hele jaar door bezig met klimaatbeheersing. Maar op

    een moment zoals nu komt de technologie van onze ingenieurs echt

    goed van pas. Natuurlijk ben je elke dag bezig met nieuwe ideen en

    baanbrekende oplossingen, zoals onze warmtepompen. Innovatief

    denkwerk waarbij je best wat lef mag tonen. Zodat we samen trots

    mogen zijn op de verbluffende resultaten.

    Vandaag hebben we in Oostende en Brussel coole vacatures in

    design, kwaliteit, marketing, pre-sales en after sales.

    Toekomstige ingenieurs en ICTers zitten er warmpjes bij: de

    uitdagingen, de groeikansen, de doorgedreven training en de

    ondersteuning krijg je vanaf dag n. Dus waar wacht je op?

    Toekomstige ingenieurs en ICTers zitten er warmpjes bij: de

    uitdagingen, de groeikansen, de doorgedreven training en de

    ondersteuning krijg je vanaf dag n. Dus waar wacht je op?

    www.eenklimaatvoortalent.be

    036_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:44

  • DOSSIER ICT & ENGINEERING

    37

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    ijzig

    z

    d

    ICTersmogen zich nu in de handen wrijven.

    De timing is perfect. Want we bieden je ICT-projecten aan om te rillen

    van plezier. Minder hoef je niet te verwachten van een marktleider in

    airconditioning enwarmtesystemen. Jij ontwikkelt er de technologien

    en wij geven je potentieel alle kansen. Met jouw knowhow en onze

    ervaring kan dit wel eens de mooiste tijd van het jaar worden.

    Als ICTer in ons Oostendse ICT-centrum voor de hele EMEA-regio ben je

    de onmisbare link tussen businessprocessen en ICT-infrastructuur.

    Trek je stoute winterlaarzen aan en sollicteer nu: stuur snel een

    e-mail met je cv naar [email protected]. Je kunt ook bellen naar

    059 55 88 44.

    Voor meer info over jouw toekomst bij Daikin Europe N.V.

    en ons concreet jobaanbod schaats je verder naar

    www.eenklimaatvoortalent.be

    Trek je stoute winterlaarzen aan en sollicteer nu: stuur snel een

    e-mail met je cv naar [email protected]. Je kunt ook bellen naar

    059 55 88 44.

    Voor meer info over jouw toekomst bij Daikin Europe N.V.

    en ons concreet jobaanbod schaats je verder naar

    www.eenklimaatvoortalent.be

    www.concerto.be

    SHARING OUR TALENT

    It takes two to share.We are experts in our sector, offering the know-how, challenges and

    experience to place you at the forefront of your eld. You are a graduate or professional,

    bringing creativity, passion and a dream of contributing to a sustainable future. We have

    a lot of talent to share.

    With about 3,300 employees around the world, Tractebel Engineering (GDF SUEZ) is one of Europes

    major engineering companies. We offer state-of-the-art engineering solutions and consulting to

    power, nuclear, gas, industry and infrastructure customers in the public and private sectors. Tractebel

    Engineering is part of GDF SUEZ Energy Services, one of the business lines of GDF SUEZ.

    www.tractebel-engineering-gdfsuez.com

    CHOOSE EXPERTS, FIND PARTNERS

    037_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:38

  • Opportunities at Dow

    Estimators Olaf van der Sloot Tel. 0031 (0)115-674397

    Piping Engineers Marcel de Cock Tel. 0031 (0)115-673348

    Instrument Engineers Gerard Jansen Tel. 0031 (0)115-673506

    Civil Engineers Raimond Hofstee Tel. 0031 (0)115-674845

    Pilot-plant Engineer Lode Hillewaert Tel. 0031 (0)115-673609

    Electrical Engineer Maintenance Jan Damhof Tel. 0031 (0)115-672549

    Rotating Engineer Maintenance Jan Geschiere Tel. 0031 (0)115-674497

    Reliability Engineer Site Logistics Jan Geschiere Tel. 0031 (0)115-674497

    Procurement Specialist Ferdie Hermans Tel. 0031 (0)115-673897

    Communication Manager Benelux

    Erik van Oosten Tel. 0031 (0)115-674070

    Trainee - Chemical Engineering Eelco Jens Tel. 0031 (0)115-674432

    Trainee - Mechanical Engineering Eelco Jens Tel. 0031 (0)115-674432

    Improvement Engineer Peter Mentink Tel. 0031 (0)115-671607

    Construction Managers Han Haarmans Tel. 0031 (0)115-674158

    Static Equipment (Vessel) Engineer Frits Reijns Tel. 0031 (0)115-674844

    Mechanical Engineer Frits Reijns Tel. 0031 (0)115-674844

    Project Engineers Irma Quist Tel. 0031 (0)115-673542

    Process Engineers Olivier Dewaele Tel. 0031 (0)115-673833

    Process Automation Engineers Hans Kennis Tel. 0031 (0)115-673565

    Interested?

    For more information about these opportunities and applying

    online please go to www.vacature.com

    The Human Element

    The Dow Chemical Company is a global market leader in

    plastics and chemicals. And our ambitions go far

    beyond. Combining the power of science and tech-

    nology it is our goal to constantly improve what is

    essential to human progress. To succeed, we are

    continuously looking for the Human Element: talented

    people who will t in our highly innovative environment.

    Our 52.000 employees deliver a broad range of products

    and services to customers in around 160 countries.

    We connect chemistry and innovation with the principles

    of sustainability to help provide everything from fresh

    water, food and pharmaceuticals to paints, packaging

    and personal care products.

    Of the 52.000 employees in Dow, 2.000 are located in

    the Benelux. We own six production sites in this region.

    This includes Dows largest production site outside

    the United States, which is located in Terneuzen

    (The Netherlands). This location houses 35 units,

    including 18 plants, storage and transfer facilities, and

    ofces. This site is also the location of the European

    Service Center and R&D Businesses.

    DOSSIER ICT & ENGINEERING

    38

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    038_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:11

  • Succesverhalen

    komen niet zomaar

    uit de lucht vallen.

    Zij worden gemaakt.

    Succesverhalen

    komen niet zomaar

    uit de lucht vallen.

    Zij worden gemaakt.

    Ingenieur procesontwikkeling

    meettechnieken

    Meetprocedures ontwikkelen die de kwaliteitsopvolging kunnen garanderen Meetmethoden

    ontwikkelen voor geometrische, mechanische en chemische eigenschappen MSA uitvoeren

    voor onze speciale meettoestellen 6-sigma, FMEAs en andere tools inzetten Meewerken

    aan het standaardiseren van productie en simultaneous engineering

    Proel: Burgerlijk ingenieur elektromechanica of aanverwante, eventueel industrieel

    ingenieur Professionele ervaring met meettoestellen en meetprocedures is een sterk

    voordeel Scherp technisch inzicht, organisatievermogen, communicatieve en sociale

    vaardigheden.

    Lakspecialist

    Ontwikkelen, optimaliseren en standaardiseren van het lakken van metalen onderdelen

    Technische expertise uitbouwen in alle mechanische en chemische processen van

    voorbehandeling en lakken Organiseren van testen en verwerken van de resultaten

    Zoeken naar technische oplossingen zodat onze producten volledig voldoen aan de vereisten

    Ervoor zorgen dat alle parameters onder controle zijn en dat het proces vrijgegeven kan

    worden voor serieproductie

    Proel: Industrieel of burgerlijk ingenieur chemie of master chemie Enkele jaren

    ervaring in serieproductie of in lakinstallaties Grondige kennis van SPC Passie voor

    alles wat met oppervlaktebehandeling te maken heeft en scherp technisch inzicht Goed

    organisatievermogen, communicatieve en sociale vaardigheden.

    Constructeur-Cordinator

    Constructief vormgeven van nieuwe producten, cordineren van ontwikkelingsprojecten

    Ervoor zorgen dat het proces van productontwikkeling verloopt volgens de Bosch-

    standaarden Rekening houden met benchmark/concurrentie gegevens en patentgegevens

    Concepten verder laten uitwerken door constructeurs, laten simuleren en testen, zorgen

    voor goedkeuring op de Concept Reviews Afstemmen met marketing, monsterbouw,

    procesontwikkeling, inkoop, productie en kwaliteit Het uitwerken van een volledige

    productlijn cordineren, met constructierichtlijnen en toepassingsgrenzen.

    Proel: Industrieel of burgerlijk ingenieur elektromechanica Ruime ervaring (5 jaar of

    mr) in constructiewerk, bij voorkeur in de automotive Kennis van systematieken voor

    productontwikkeling, DRBFM, FMEA, QFD Zelfstandig, communicatief en assertief, ook bij

    contacten op hoog niveau Out of the box-denken.

    Projectleider

    productontwikkeling rubber

    Ontwikkeling van nieuwe rubberproelen binnen de beoogde timing en kosten, en naar het

    voorgeschreven lastenboek (proel, samenstelling, coating) Projectcordinatie volgens de

    Bosch-methodiek voor productontwikkeling Ook technisch en inhoudelijk de rubbermaterie

    grondig beheersen Delegeren van taken aan specialisten, constructie- en applicatie-ingenieurs

    Externe experten/toeleveranciers/onderzoeksinstellingen inschakelen Rapporteren van de

    resultaten aan de directie in Tienen en aan de divisie in Duitsland.

    Proel: Industrieel / burgerlijk ingenieur chemie of master in de chemie met ruime ervaring

    (5 jaar of meer) als projectingenieur in een technische omgeving, bij voorkeur in de automotive

    Kennis van productontwikkeling en polymeren indien mogelijk elastormeren Zelfstandige

    persoonlijkheid, communicatief en assertief, ook bij contacten op hoog niveau Out of the

    box-denken op het vlak van product en projectverloop.

    Ingenieur kwaliteitsmanagement

    Ons kwaliteitsmanagementsysteem cordineren, ontwikkelen en ondersteunen Bosch-

    procedures en klanteneisen vertalen naar onze vestiging in Tienen Een systematiek

    vastleggen en beheren voor procedures, instructies en kwaliteitsdocumenten Voorbereiden,

    begeleiden en afwerken van de externe certiceringsaudit volgens ISO/TS16949

    Cordineren, begeleiden, doorvoeren en voortdurend verbeteren van de interne audits

    Onze medewerkers scholen in kwaliteitstools en methoden en sensibiliseren voor kwaliteit

    Adviseren van het management aangaande het kwaliteitssysteem en continu verbeteren.

    Proel: Industrieel of burgerlijk ingenieur Kennis van kwaliteitsnormen, kwaliteitstools

    en -methodes Ervaring met kwaliteits- en klantenaudits Vlotte persoonlijkheid die kan

    motiveren en weerstanden kan overwinnen Projectmatige aanpak met resultaatgerichte

    focus (deadlines halen).

    Applicatie-ingenieur Aftermarket

    Ontwikkelen en vrijgeven van wisbladen voor de aftermarket Bewerken en cordineren van

    applicatieprojecten voor de aftermarket Uitwerken en bedenken van nieuwe producten,

    onderdelen en concepten Vrijgeven van applicatieprojecten met de gewenste kwaliteit

    binnen timing en budget Administratief opvolgen van vrijgaven en wijzigingen Intensief

    afstemmen met alle betrokken afdelingen en de divisie in Duitsland Cordineren van de

    applicatiegroep in afstemming met de afdelingsleider.

    Proel: Industrieel ingenieur of gelijkwaardig door ervaring Kennis van de automotive

    sector Organisatorisch sterk, bv. In het toepassen van vrijgaveprocedures Zeer

    communicatief, zowel intern als extern Goede samenwerkingsvaardigheden, zowel intern

    als extern Basiskennis van Engels en Duits.

    Bosch Tienen is een dochteronderneming van de Bosch groep, met wereldwijd meer dan 250.000 medewerkers. Dit technologieconcern van Duitse oorsprong staat o.a. sterk in de

    toelevering aan de automobielsector. Bosch investeert fors in research en innovatie.

    De vestiging in Tienen is het centrale ontwikkelingscentrum van ruitenwissers voor de autofabrikanten en voor de vervangmarkt. Het aantal medewerkers voor de product- en

    procesontwikkeling wordt versterkt, om de functie van lead plant voor het wisblad te blijven verzekeren. Tienen is nog altijd de grootste ruitenwisserfabriek ter wereld, en stuurt

    bovendien ook de groeiende productievestigingen aan in China, Korea, Roemeni, Hongarije en Mexico. Bosch Tienen telt meer dan 1.000 medewerkers. Daarvan werken meer dan 100

    mensen in de afdelingen product- en procesontwikkeling.

    Uitgebreide beschrijvingen van bovenstaande vacatures vind je op www.bosch.be

    (jobs & careers, actuele vacatures, Robert Bosch Produktie nv Tienen)

    Erkenningsnummer:VG.1560/BO

    Aanbod: Robert Bosch Produktie nv biedt jou een internationale werkomgeving, een attractief salarispakket inclusief interessante extralegale voordelen en heel wat opleidings- en ontplooiings-

    mogelijkheden.

    Interesse? Stuur je cv naar Bart Depraetere van het bureau Motmans-Van Havermaet: [email protected], Gouverneur Roppesingel 81 2 A, 3500 Hasselt, tel. 011 30 13 70

    Intern aanspreekpunt binnen Bosch is Rik Meeuwissen, HR Ofcer, [email protected], tel. 016 800 153 of gsm 0473 605 403

    MOP-4892 Bosch vac IWC indd 1 25/11/10 17:04

    039_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:59

  • 40

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    De reizigers in real-time informeren,

    dat is mijn domein.

    Inge, ingenieur bij de MIVB

    DE MIVB WERFT

    INGENIEURS

    EN TECHNICI AAN

    MET VEEL CREATIVITEIT.

    jobs.mivb.be

    AANBOD:

    GENTERESSEERD?

    Jeffrey Buysse

    Tel: 03 250 13 80 [email protected]

    CALCULATOR

    met minstens 3 jaar ervaring

    TAKEN:

    PROFIEL:

    s

    t

    e

    r

    k

    i

    n

    w

    a

    t

    e

    r

    b

    o

    u

    w

    s

    i

    n

    d

    s

    1

    9

    2

    9

    Voor het bouwen van bruggen, kaaimuren en waterbouwkundige werken zijn

    wij op zoek naar een dynamische (m/v):

    HYE nv,

    www.hye.be

    Op elk niveau de beste carrirekansen!

    Surf naarwww.lumineuzeloopbaan.be weldra zit er nieuwe energie in je carrire!

    S

    o

    l

    l

    i

    c

    i

    t

    e

    e

    r

    o

    n

    l

    i

    n

    e

    e

    n

    o

    n

    t

    d

    e

    k

    o

    n

    z

    e

    t

    a

    l

    r

    i

    j

    k

    e

    j

    o

    b

    s

    !

    !

    Technology Support Engineer SAP

    Information Security Domain

    Specialist SAP

    Resource Manager

    Senior Functional Analyst

    Project Manager

    Reporting Analyst

    Channel Manager

    Senior Process Engineer

    Senior Marketing Intelligence Analyst

    Gas Optimization Officer

    040_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:58

  • DOSSIER ICT & ENGINEERING

    41

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    Slim netwerk gebouwd door Louis, 12 jaar,

    zoon van Karel, ingenieur bij Eandis

    Zit innoveren

    in je genen?

    Bouw met ons mee aan

    de energienetwerken

    van de toekomst!

    op www.eandis.be

    Ruimte voor mr

    Ruimte voor mr staat bij ons hoog in het vaandel. Ruimte voor meer voldoening,

    meer opleidingskansen, meer groeimogelijkheden, meer tijd voor jezelf, maar ook voor

    meer kansen om datgene te realiseren waar je cht naar streeft, zowel professioneel

    als priv. Je creatieve talenten ten volle benutten en jezelf helemaal ontplooien, das

    jouw streven in n zin samengevat.

    Bij Recticel - een Belgische groepmet wereldfaam en 100%begaanmet het verhogen

    vanhetdagelijksecomfortopdiverse terreinen (soepelschuim, isolatie, slaapcomforten

    automotive) - gevenwe jou alle troevendaartoe.Wereldwijd zijnwemetmeer dan8.000

    medewerkers, verspreid over een 100-tal vestigingen, enthousiast in de weer met het

    creren van industrile en huishoudelijke toepassingen in polyurethaan. Met succes

    trouwens, zo blijkt uit onze diverse brands, dus reden te meer om meteen je licht bij

    ons op te steken!

    www.recticel.com

    R&D engineer technical foams

    R&D engineer comfort foams

    SAP consultant PP

    Production supervisor

    Technisch cordinator

    Administratief bediende douane

    (2-ploegen)

    Wetteren Wevelgem

    Voor meer info over deze vacatures surf naar

    onze website: www.recticel.com

    Je sollicitatie stuur je zo snel mogelijk door naar:

    [email protected]

    Voor meer productinfo, surf naar

    www.recticelinsulation.com

    FlexibleFoams

    Insulation

    Automotive

    Bedding

    041_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:44

  • 42 VACATURE27 NOVEMBER 2010

    DEGUSSA IS NU EVONIK.Evonik Industries is het creatieve Duitse industrieconcern dat actief is in drie segmenten: Chemie, Energie en Immobilin. Evonik is wereldwijd leidinggevend op het gebied van speciaalchemie. Geef je carrire bij ons een succesvolle wending.

    Evonik. Kracht voor vernieuwing.

    Evonik is wereldwijd in meer dan 100 landen actief. Met 11 productie-eenheden en ongeveer 1.000 medewerkers behoort Evonik Degussa Antwerpen NV tot de grootste vestigingen van Evonik Industries. Klanten uit heel verschillende branches, zoals automotive, coatings, cosmetica, plastics en farma, lopen warm voor onze ideen. Overtuig jezelf ook op: www.evonik.com/antwerpen.

    Momenteel zijn wij op zoek naar (m/v)

    Bouwkundig ingenieurJe bent aanspreekpartner voor alle bouwactiviteiten van de verschillende productie- eenheden op onze site. Aanbestedingsdossiers worden door jou opgesteld en je evalueert de ontwerpen en prijsoffertes. Je stelt ook de herstellingsbudgetten op voor het onderhoud van de gebouwen.

    Burgerlijk ingenieur (met optie werktuigkunde)Je optimaliseert de onderhoudsprocessen, voert infrastructuurprojecten uit en ondersteunt de mechanische onderhoudswerkplaats (predictief onderhoud, lastechnieken, enz.).

    Ingenieur KeuringsdienstAls industrieel ingenieur ben je verantwoordelijk voor het organiseren en het uitvoeren van wettelijke keuringen op apparaten en leidingen. Je stelt keuringsprocedures en instructies op en beheert de keuringsrapporten. Ook word je ingezet in onze mechanische werkplaatsen voor lastechnieken en bij diverse onderhoudsprojecten.

    ProjectingenieurAls burgerlijk ingenieur werktuigkunde of industrieel ingenieur elektromechanica verricht je gevarieerde projectwerkzaamheden met als doel de technische beschikbaarheid, de productiecapaciteit en de veiligheid van onze chemische productie-installaties te verzekeren en te verbeteren.

    CalculatorJe controleert de calculatie en opmetingen van contractoren (hoeveelheden, tarieven, tijden, enz.). Je maakt kostenramingen en zorgt voor maandelijkse en jaarlijkse provisieboekingen bij onderhoudswerken.

    Meer informatie?Een uitgebreide omschrijving van deze functies, het verwachte profiel voor deze vacatures en meer bedrijfsinformatie kan je vinden op www.evonik.com/antwerpen.

    Wat er voor jou inzitNaast een aantrekkelijk salaris bieden wij je ook tal van extralegale voordelen, zoals gratis busvervoer vanuit Antwerpen en omgeving, maaltijdcheques, een aantrekkelijk verzekeringspakket, arbeidsduurvermindering,

    Interesse? Stuur dan zo snel mogelijk je sollicitatiebrief en uitgebreid cv naar: Evonik Degussa Antwerpen NV, t.a.v. de HR-afdeling, Tijsmanstunnel West, 2040 Antwerpen of mail naar [email protected].

    SHARING OUR TALENT

    www.tractebel-engineering-gdfsuez.com/careers

    Assistent(e), Directiesecretaresse Minimum A1. Zelfstandig - praktisch aangelegd - flexibel - diplomatisch Ervaring in de bedrijfs- of federatiewereld is pluspunt Tweetalig (NL / FR), kennis van het Engels is een pluspunt Contract voor 25 uren per week.

    Wij bieden: een afwisselende functie in een stabiel bedrijf en een interessant salaris

    Schrijven per e-mail met cv naar Pierre Steenberghen: [email protected]

    G.T.L., een gerenommeerde federatie in desector van het personenvervoer gevestigd inBrussel-Haren zoekt [m/v]:

    Succesvolrekruteren?

    Contacteer Hilde Vanden Driessche op 02/482.03.38

    042_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.qxp_Opmaak 1 25/11/10 21:56 Page 42

  • 43

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    Arcade nv + Arcade Hasselt bvba + Arcade Concept Engineering bvba zijn voor onmiddellijke

    indiensttreding op zoek naar volgende profielen/kandidaten:

    Voor de vestiging in Kontich Arcade nv:

    Ingenieur stabiliteit (m/v) - burgerlijk ingenieur / industrieel ingenieur /

    master ingenieurswetenschappen

    Tekenaar stabiliteit (m/v) - bachelor bouw / niveau A1 of A2 of gelijkwaardig door ervaring

    Ingenieur technieken (m/v) - burgerlijk ingenieur / industrieel ingenieur /

    master ingenieurswetenschappen

    Tekenaar technieken (m/v) - bachelor bouw of EM / niveau A1 of A2 of gelijkwaardig door

    ervaring

    Boekhouder (m/v) - Bachelor Accountancy of Fiscaliteit

    Voor de vestiging in Hasselt Arcade Hasselt bvba:

    Ingenieur stabiliteit (m/v) - burgerlijk ingenieur / industrieel ingenieur /

    master ingenieurswetenschappen

    Voor de vestiging in Gent Arcade Concept Engineering bvba:

    Tekenaar stabiliteit (m/v) - bachelor bouw / niveau A1 of A2 of gelijkwaardig door ervaring

    Ingenieursbureau Arcade is al 25 jaar actief

    in bouwsector op verschillende domeinen:

    stabiliteit, technieken & EPB-verslaggeving,

    ondersteuning industrile architectuur en

    veiligheidscordinatie. Hierdoor zijn wij in

    staat de klant een totaalpakket aan te

    bieden en treedt Arcade dan ook naar voor

    als een multi-disciplinair adviesbureau met

    de flexibiliteit van een KMO.

    Genteresseerden kunnen uw cv

    overmaken aan

    dhr. Patrick Spaas via mail

    [email protected].

    Voor meer info mbt Arcade:

    www.arcade-eng.com

    Je actualiseert onze beheerssystemen van

    a tot z: van functionele analyse over de keuze

    van nieuwe ERP-tools tot de implementatie

    ervan. Naast deze hoofdtaak als projectleider

    sta je ook in voor het up to date houden en de

    continuteit van netwerk, servers en PCs, in

    samenwerking met externe partners. Aan je

    hogere opleiding (wellicht ICT) voeg je een

    sterke interesse voor bedrijfsprocessen toe,

    VALERON Strength Films in Essen (30 km ten noorden van

    Antwerpen), behoort tot de Amerikaanse ITW-Groep, een

    industrile groep waaronder wereldwijd een 800-tal bedrijven

    ressorteren. Valron Strength Films realiseert 18 miljoen euro

    omzet en telt een 90-tal medewerkers. Het bedrijf produceert

    en commercialiseert hoogwaardige kunststoffolies. Deze unieke sterktefolies worden

    toegepast in specieke marktniches, met verschillende functies (isolatie, bescherming,

    identicatie, ) en in uitnlopende sectoren (construction, packaging, automotive,

    healthcare, printing, ), soms als eindproduct maar veeleer als halffabrikaat.

    Valron zoekt de versterking van een (m/v)

    Reageren doe je onder referentie

    3370V naar [email protected]

    of naar Signum HR & Management,

    Battelsesteenweg 455 E,

    2800 Mechelen (tel. 015/450960).

    ervaring in functionele analyse en (een

    partile) ervaring in ERP-implementatie.

    Je hebt een brede, generalistische

    ICT-kennis. Je weet snel waar de klepel

    hangt, je communiceert goed en je bent

    pragmatisch met budgetten. Deze functie is

    een kluif voor een echte ICT-allrounder.

    Lees verder op www.signumhrm.be of

    reageer meteen.

    Polyvalente ICT-Professional

    spil van ERP-project

    www.foncia.be

    vastgoed

    isonzepassie

    NV

    Syndicus Beheer Verkoop Verhuur

    Vraagt voor snelle indiensttreding:

    Om bestaande teams aan te vullen

    in onze kantoren te Brussel en Gent

    Hoge commissies

    Portefeuille beschikbaar

    ZELFSTANDIGE MAKELAARS

    (met BIV-nummer)

    Stuur uw sollicitatie met volledig CV naar :

    Alain Himbrecht

    0486 / 850 870 [email protected]

    Foncia Algemeen Beheer nv

    Italilei 70, 2000 Antwerpen

    contact

    Een verantwoordelijke voor het

    administratief en technisch beheer van

    appartementsgebouwen

    Bediendenstatuut met een competitief loon

    en firmawagen

    Opleiding voorzien en met vast contract na

    proefperiode

    BEHEERDER / SYNDICUS

    WERFLEIDER BOUW EN RENOVATIE

    PROJECTLEIDER BOUW EN RENOVATIE

    PROJECTLEIDER SCHRIJNWERK

    CALCULATOR BOUW EN RENOVATIE

    VERWACHTINGEN:

    PROFIEL:

    VERWACHTINGEN:

    PROFIEL:

    YPRADO

    Waregem

    www.yprado.eu

    VERWACHTINGEN:

    PROFIEL:

    AANBOD:

    INTERESSE?

    [email protected] 0499 64 21 11

    Gespecialiseerde aannemingen

    DOSSIER ICT & ENGINEERING

    043_GPV1QU_20101127_VMGBI_00.pdf; Nov 25, 2010 22:25:51

  • DOSSIER ICT & ENGINEERING

    44

    VACATURE

    27 NOVEMBER 2010

    N.V.

    A B E T E C NV, uit Dendermonde, is een multidisciplinair architecten- & ingenieursbureau met een 85-tal

    hooggekwalificeerde werknemers. Het hechte team bestaat uit ervaren architecten en een uitgebreide groep

    ontwerpers en ingenieurs die instaan voor het opmaken van architectuurontwerpen, stabiliteitsstudies, studies

    voor diverse speciale technieken, energiestudies en ontwerpen voor infrastructuur- en omgevingswerken.

    Bovendien biedt de firma een sterk toegevoegde waarde dankzij algemeen projectmanagement, werfcontrole

    en cordinatie, quality & cost control en veiligheidscordinatie. Het uitgebreide, trouwe clinteel bestaat gro-

    tendeels uit gerenommeerde nationale en internationale bedrijven en instanties, zowel priv als openbaar.

    Om onze dienstverlening naar de klanten optimaal te blijven, verzekeren zijn we momenteel op zoek naar

    volgende profielen (m/v):

    CAD - OPERATOR STABILITEIT

    ONTWERPER INFRASTRUCTUURWERKEN

    ONTWERPER TECHNIEKEN - HVAC

    (INGENIEUR-) ARCHITECT

    In functie van het jongerenbanenplan komen ook jongafgestudeerden in aanmerking

    voor de vacante functies. Uitgebreide functiebeschrijvingen vind je terug op onze website

    www.abetec.be. Ontdek daar ook tal van onze projecten in binnen- en buitenland.

    INTERESSE?

    Indien je ervan overtuigd bent dat n van deze functies voor jou de perfecte match geeft en dat deze job voor jou de echte uitdaging is, stuur dan je uitgebreid cv door of

    A R C H I T E C T S & E N G I N E E R S

    If you like the idea of making a difference

    then Atos Origin is the company to work for !

    Atos Origin is looking for:

    Microsoft Sharepoint Architects

    Team Leader - Microsoft Unit

    JEE Solution Architects

    Drupal Application Developers

    Information Security Specialists (ISRM)

    Service Delivery Manager - Application Management

    Functional Analysts & Proj