Tussenspurt, mei 2011

7
tussen spurt www.wielermuseum.be GRATIS NIEUWSBRIEF VAN HET WIELERMUSEUM ROESELARE /// JAARGANG 13 /// NR 2 /// MEI 2011 100 jaar Galibier in de Tour VDB in De Spil Toppers en Wiemu fietsen tegen kanker

description

Tussenspurt is het magazine van WieMu, het nationaal Wielermuseum in Roeselare

Transcript of Tussenspurt, mei 2011

tussenspurt

www.wielermuseum.be

GRATIS NIEUWSBRIEF VAN HET WIELERMUSEUM ROESELARE /// JAARGANG 13 /// NR 2 /// MEI 2011

100 jaar Galibier in de Tour

VDB in De Spil

Toppers en Wiemu fietsen tegen kanker

colofon

Tussenspurt is de nieuwsbrief van het

Wielermuseum Roeselare.

Verschijnt 3 keer per jaar.

Gratis verkrijgbaar

Redactie: WieMu, Polenplein 15, 8800

Roeselare

Werkten mee aan dit nummer: Thomas

Ameye, Dries De Zaeytijd, Carl Berteele, Tineke

Debaene, Patrice Van Laethem

Lay-out en druk: Grinta! Publicaties,

Bruggestraat 105, 8700 Tielt

Foto’s: Wielermuseum Roeselare,

Patrick Verhoest, Vincent Decroix

Coverfoto: Jurgen Roelandts signeert

de WieMu-fiets

Verantwoordelijke uitgeverLuc Martens, Botermarkt 2, 8800 Roeselare,

T 051 26 87 40 - F 051 25 32 13

[email protected]

www.wielermuseum.be

Polenplein 15, 8800 Roeselare

T 051 26 87 40

[email protected]

www.wielermuseum.be

Dagelijks open van 10 tot 17u

Gesloten op maandag, zon- en feestdagen

In dit nummerWieMu-nieuws p 2

Actua p 3

WieMu-nieuws p 4

De volgwagen p 5 - 6

Uitgelicht p 7

Fotofinish p 8

Fietshistories p 9

Aanwinsten p 10

Waar was u op … p 11

Retrofoto p 12

WieMu verdappert, WieMu demarreert, WieMu engageert, WieMu actualiseert. Het wielermuseum wordt wat meer ‘WieMu’. Alles wordt er wat meer ‘WieMu’. WieMu als adjectief. Vernieuwing, dynamiek, sociaal en maatschappelijk engagement. In het WieMu kom je thuis. Wat bij- of napraten bij een glas, samen naar de koers, samen op de fiets. Het WieMu. Ontmoeting en engagement gaan er hand in hand. Het WieMu kon de afgelopen maanden rekenen op heel veel enthousiasme en steun en een beroep doen op heel wat mensen. Renners, ex-renners, ploegleiders, commentatoren, collega’s, volgers, sup-

porters, de talloze vrijwilligers in en rond de koers, in en rond het WieMu. Ook dat is WieMu. Een hart voor de fiets, een hart voor al wie met de fiets is begaan. Dank aan iedereen die de afgelopen weken en maanden heeft meegeholpen aan de uit-bouw van dit WieMu-gevoel. In dit Europees jaar van de vrijwilliger willen we onze vele vrijwilligers eens extra bedanken voor hun passie en inzet. Bedankt.

Vive le vélo!

De redactie

/// WieMu-nieuws

/// redactioneel

2011 is het Europees jaar van de vrijwilliger. Het Wielermuseum springt in het wiel en exposeert tijdens de Week van de Amateur-kunsten (vrijdag 22 april tot en met zaterdag 30 april) foto’s rond het thema “Seingevers in de koers.”De foto’s die geëxposeerd worden zijn de beste resultaten van de fotowedstrijd die door het Wielermuseum werd uitgeschreven. De fotowedstrijd zelf liep van 26 februari tot en met 12 april 2011. Een totale prijzenpot van 1000 euro wordt door de jury verdeeld onder de winnende foto’s. En op de vernissage van de tentoonstelling wordt een publieksprijs uitgereikt: een WieMu-wieleruitrusting t.w.v. 145 euro.

Bij het ter perse gaan van deze Tussenspurt waren de winnaars nog niet bekend. Meer info in het volgend nummer!

Fototentoonstelling seingevers in de koers

MuseuMnacht: trial? try it! BIKETRIAL is de meest technische sport die kan beoefend worden met een fiets. Het doel is om obstakels te berijden en hindernissen te overwinnen. Tijdens Museumnacht op 19 mei kun je deze spectaculaire sport gratis uitprobe-ren in het Wielermuseum te Roeselare.

Iciar Van Den Bergh, meervoudig Belgisch kampioen en bekerwinnaar, trakteert het pu-bliek eerst op een demonstratie. Na dit rondje spektakel krijgen de durfals de kans om het zelf eens uit te proberen tijdens een workshop. Opzwepende muziek pompt je de nodige moed in!Er staan drie demo’s en evenveel workshops op het programma.

wanneer: donderdag 19 mei, 18u tot 22uinfo: gratis demo en workshop om 18u, 19u15 en 20u30, meer info: www.wielermuseum.be, 051 26 87 40

/// Actua

22 april tot 1 mei

19 mei

s

Iciar Van Den Bergh in volle acties

WieMu neeMt onder peterschap van iljo Keisse en Met steun van andere renners deel aan 1000 KM van KoM op tegen KanKer

Toppers en WieMu fietsen tegen kankerVan 2 t/m 5 juni fietst het WieMu samen met 149 andere wielerploegen 1000 km door Vlaanderen ten voordele van Kom op tegen Kanker. Daarmee wil het WieMu zijn engagement tonen en het onderzoek naar kankerbestrijding ondersteunen. Tot dan zamelt het minstens 5000 euro in met allerlei activiteiten en acties. Peter van de WieMu-ploeg is Quick-steprenner en pis-tier Iljo Keisse. Ook jij kan nog je steentje bijdragen.

Begin maart gaf cultuurschepen Kris Declercq onder grote persbelangstelling het startschot van de deelname van het WieMu aan de 1000km van Kom op tegen Kanker. De ploeg, die gevormd wordt door Thomas Ameye (publiekswerker WieMu), Colin Beheydt (Alge-meen Directeur stad Roeselare), Dries De Zaey-tijd (Wetenschappelijk medewerker WieMu) en Patrice Van Laethem (diensthoofd WieMu), wordt met raad en daad bijgestaan door profrenner Iljo Keisse, die de vier de komende maanden op sleeptouw neemt: “Nie neute, nie pleue”, luidt het in het Gents op de voor de rit speciaal ontworpen fiets. Allen nemen ze deel aan de actie vanuit een persoonlijk engage-ment en gaan de uitdaging aan om op enkele maanden tijd te trainen voor een voor hen loodzware opdracht.

Ondertussen zamelen het WieMu en de stad Roeselare geld in om het onderzoek naar neveneffecten van kankerbehandelingen te stimuleren. De acties, die geconcentreerd werden tijdens de week waarin Dwars door Vlaanderen in Roeselare startte, leverden al 3.000 euro op (stand op 1 april, nvdr). De komende weken moet daar nog een schep worden bijgedaan.

Tot 24 april kan je bieden op de unieke WIE-MU-racefiets die toppers als Boonen, Cancella-ra, Flecha, Nuyens, Ballan enz. aan de start van Dwars door Vlaanderen hebben gesigneerd en op de unieke gesigneerde truien. Bieden kan via de website www.wiemu.be.

Ook jij kan het WieMu en de kankerbestrijding nog helpen. Elke morele steun is welkom, maar nog beter is storten op rekeningnummer BE14733-1999999-83 (BIC: KREDBEBB) met

mededeling: 170-024-172 gift. Rechtstreeks doneren in het WieMu kan ook in het Kom op tegen Kanker-spaarvarken. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

haal door toppers gesigneerde Fiets in huis

Net voor de start van Dwars door Vlaande-ren werd een witte WieMu-racefiets door een mooi kransje wielertoppers gesig-neerd. Enkele namen: Tom Boonen, Fabian Cancellara, Stijn Devolder, Juan Antonio Flecha, Nick Nuyens, Alessandro Ballan, Bjorn Leukemans, André Greipel, Lars Boom, Sergei Ivanov, … Deze fiets wordt nog tot 24 april geveild. De opbrengsten gaan integraal naar Kom op tegen Kanker. Meer info op www.wiemu.be

sponsor de WieMu-Fiets

In het onthaal van het WieMu kan je nog steeds de WieMu-Kom op tegen kanker-fiets sponsoren en daarmee de strijd tegen de ziekte steunen. Voor een minimumbedrag van 5 euro mag je deze hagelwitte stadsfiets handtekenen. O.a. Michel Wuyts en Iljo Keisse waren je al voor. Je gift wordt voor het nageslacht bewaard want na de 1000km komt de fiets in het museum terecht, mét vermel-ding van alle weldoeners.

sPeter van het WieMu-team, pistier Iljo Keisse, tekent de WieMu-fiets. “Nie neute, nie pleue”, luidt zijn gouden raad.

sOok Tom Boonen steunt de actie van Kom op tegen Kanker.

Bied op deze exclusieve fiets.

Foto: Wim Van Goethem

s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare nieuwsbrief wielermuseum roeselare2 // // 3

ode aan Jan Wauters Meer dan zijn gezicht is het handelsmerk van Jan Wauters vooral zijn warme radiostem en zijn verbale en literaire kunde. Jan Wauters kon je een voetbal- of wielerwedstrijd via de radio laten beleven als was je er zelf bij. Zijn rijk taalgebruik en taalgevoel zijn onnavolgbaar. Het WieMu brengt een ode aan deze vorig jaar overleden legende in beeld en geluid. Met quotes, radio- en beeldfragmenten laten we je het wereldkampioenschap van Ronse in 1988 of de Tour van 1989 nog eens beleven, maar laten we vooral zijn stem nog één keer horen.

Tourrenner Le Guilly beklimt de Galibier.

/// “De Jempi’s” haalt het als roepnaam van de Vrienden van het Wielermuseum In het vorig nummer van Tussenspurt werd een zoektocht gelanceerd naar een roep-naam voor de Vrienden van het Wielermu-seum. Een naam die bekt, het dynamisme van de Vrienden accentueert, en de Vrien-denkring op de kaart zet. Er werd enthousi-ast gereageerd op deze oproep. Maar liefst 87 voorstellen werden ingezonden.

De winnende roepnaam werd verkozen in een heuse stemming door de leden van de Algemene Vergadering van de Vrienden van het Wielermuseum. Uit die verkiezing bleek dat de Vrienden voortaan ook als de Jempi’s door het leven willen gaan. Het

mag duidelijk zijn dat Jean-Pierre “Jempi” Monseré in de harten wordt gedragen.

Niet in het minst door Francky Callewaert uit Kachtem die het winnende voorstel deed. Francky Callewaert is hiermee de gelukkige winnaar van een Scatto Phyton mountain-bike (geschonken door Bonaventure uit Hooglede-Gits) en kreeg ook twee tickets voor de uitstap van de Vrienden, of liever de Jempi’s, naar Parijs-Roubaix op 10 april. Proficiat Francky!

Christophe Vandegoor.

/// De volgwagen

eXpo

kolossaal. het verhaal van 100 Jaar col du galibier

Bergen als de Tourmalet, de Mont Ventoux en de Galibier spreken tot de verbeelding van iedere wielerliefhebber. Op de Franse bergflanken liggen heroïek en tragiek jaarlijks dicht bij elkaar tijdens de Tour. Honderd jaar geleden werd de Col du Galibier er voor het eerst in het programma opgenomen. Daarom wordt deze ijzige kolos dit jaar ook twee keer beklommen. En voor het eerst komen de ren-ners er tijdens de 18e rit zelfs aan.

Het WieMu vertelt vanaf 15 juni het verhaal van deze Alpenreus. Je stapt in een module en waant je even op de flanken van de Galibier. Daarin krijg je een selectie van verhalen en foto’s van op en langs de Galibier uit de voor-bije 100 jaar: Federico Bahamontes die de tijd neemt om een ijsje te eten op de top van de Galibier, Marco Pantani die Jan Ullrich koersles geeft op de flanken van de Galibier. Met per-soonlijke getuigenissen van de allergrootsten.

In dit panorama ontdek je ook toeristische en extrasportieve info. Je wordt geleid langs de mooiste landschappen, de rijkste verhalen en anekdotes en de lekkerste streekgerechten en -producten. Een ideale opwarmer voor liefhebbers van de Tour én de Alpen.

We schotelen je ook een selectie van 10 fragmenten voor. Tien memorabele Alpen-momenten om nooit te vergeten. Uit die tien kies jij jouw favoriet Alpenmoment. Het resultaat van de stemming presenteren we u op de praatavond van 7 juli speciaal gewijd aan 100 jaar Alpen en Galibier. Een panel van experts licht daar jouw keuze toe. Mooie prijzen te winnen.

De expo loopt van 15 juni tot en met 31 juli 2011.

/// WieMu-nieuws

belgian cycling happening en 2de roeselaarse Fiets 4-daagse

De “Belgian Cycling Happening” en de “2de Roeselaarse Fiets-4daagse” bundelen de krachten en laten je vier dagen lang West-Vlaanderen ontdekken met de fiets. Uitvalsbasis is Roeselare en het WieMu. Zowel fervente fietsers als beginners vinden hun gading in de verschillende fietsafstanden en parcours. Een droom voor elke recreatieve fietser, wielertoerist en mountainbiker!

Meer info: www.roeselarefietst.be, [email protected], 051 26 23 67

/// Word vriend van het WielermuseumBen je een echte fietsfanaat? Word dan Vriend van het Wielermuseum. Reeds een 180-tal mensen gingen je voor. Als Vriend zit je steeds op de eerste rij wanneer er activiteiten georganiseerd worden in en rond het WieMu! Bovendien ben je als Vriend onze eerste ambassadeur.

Er zijn twee formules: voor 10 euro mag je jezelf een jaar Belofte noemen, en voor 25 euro ben je een jaar lang Prof. Wat krijg je hiervoor in de plaats? Heel wat! Alle details vind je op www.wielermuseum.be. Tot binnenkort in het WieMu?!

vanaf 1 juni

25 tot 28 augustus

15 junit.e.m. 31 juli

s

in aFWachting van het natour criteriuM roeselare Op dinsdag 26 juli vindt er in Roeselare het tweede Natourcriterium plaats. In afwachting van de koers kan je in het WieMu terecht om in aanwezigheid van renners en deskundigen na te kaarten over de voorbije Ronde van Frankrijk. Aan de vooravond van het criterium vertelt Sporza-man Christophe Vandegoor wat er zich allemaal in de wandelgangen van zo’n mega-organisatie afspeelt.

Maandag 25 juli om 20u. Inkom: gratis voor Vrien-den van het WieMu, niet-leden betalen 2 euro.

praatavond: Meest MeMorabele alpenMoMent Dit jaar is het exact 100 jaar geleden dat de Alpen in het programma van de Tour werden opgenomen. De Alpenreus Col du Galibier mocht toen de spits afbijten. Naar aanleiding van dit eeuwfeest gaat het WieMu op zoek naar het meest memorabele Alpenmoment.Uit 100 jaar Alpen selecteerden we 10 hero-ische, dramatische, legendarische, tragische,… momenten. Die worden door een panel van experts uitgebreid toegelicht op donderdag-avond 7 juli. Aan u om er aan het eind van de praatavond het meest memorabele Alpenmo-ment uit te kiezen. Mooie prijzen te winnen.

Inschrijven via [email protected], 051 26 87 40 of aan de balie.Inschrijven is gratis voor leden (zie pagina 8). Niet-leden betalen 2 euro. Plaatsen beperkt tot 70.

25 juli

7 juli

“Omer had renner moeten worden”Het Wielermuseum heeft een bloeiende vriendenkring die sinds kort heel wat nieuwe leden telt. In de volgwagen pre-senteren we u een lid van deze Vrienden van het Wielermuseum. Deze keer: uittre-dend penningmeester Erik Lamsens (66).

Tekst / Patrice Van LaethemFoto’s / wielermuseum

Dokter Erik Lamsens, gehuwd, vader van 4 dochters en al 7 keer grootvader, groeit op in de wijk De Ruiter in Roeselare. Hij is jarenlang gemeenteraadslid (van 1977 tot 2001) en pro-vincieraadslid (van 1985 tot 1994) geweest voor de VU. Van 1995 tot 2001 is hij ook sche-pen geweest in Roeselare. “In 1985 stelde ik in de gemeenteraad voor een populair museum te maken in Roeselare, om het toerisme aan te zwengelen. Omdat Roeselare een rijke wie-

lergeschiedenis heeft en een aantal wieler-legendes telt onder zijn inwoners (Monseré, Maertens, Beheyt, Albert Sercu, enz.), is de keuze voor een wielermuseum snel gemaakt. Met de aankoop van de fietsencollectie van de Stockmanshoeve in Sysele zijn we kunnen

starten met de opbouw van de collectie. Daarna ben ik steeds in de werkgroep rond het Wielermuseum blijven zitten en heb ik nu mee de ‘overstap’ gemaakt naar de Vrienden van het Wielermuseum”.

Erik Lamsens (hier in het midden naast o.m. schepen José Debels) vindt dat het wielermuseum verder moet uitgroeien tot trefcentrum.

“De ‘koersen’ met de jeugdvrienden op de Ruiter

zijn onvergetelijk”

dr. eriK laMsens staat Mee aan de Wieg van het WielerMuseuM

s

Koersen op de RuiterErik Lamsens volgt het wielrennen via kranten en TV. “Een van mijn vroegste koersherinne-ringen is de eindeloze rij auto’s die langs onze voordeur passeert tijdens het wereldkampioen-

ss

s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare nieuwsbrief wielermuseum roeselare4 // // 5

Noodzakelijke tussenstop aan de IJzer. Wat voeren Colin en Dries rechts echter in hun schild?

“Mijn mooie, nieuwe, witte schoenen worden vuil”Van 2 t/m 5 juni fietsen Thomas Ameye, Colin Beheydt, Dries De Zaeytijd en Pa-trice Van Laethem samen de 1000km van Kom op tegen kanker. Een loodzware beproeving. Niemand reed ooit meer dan 150km. Thomas wisselde zelfs pas zijn voetbalschoenen in voor fietsschoenen en is bezig aan zijn eerste kilometers op de koersfiets. Afzien dus. Niet in het minst om dat etiket van ‘voetballer’ van zich te kunnen afschudden.

Tekst / V. DesjerpFoto’s / Eddy Lepêcheur

Zondagmorgen. Acht uur blijkt negen te zijn. Verdomme. Zomeruur. Een uur doorgedraaid vannacht. Voor Colin en Patrice blijkbaar ook zeer letterlijk te nemen. Een day-after. Geen optimale voorbereiding, tenzij de staat van permanente roes de aanmaak van rode bloedcellen stimuleert. Proefondervindelijk weten we nu dat dit niet zo is. Die zondag toch niet. Wel genoeg chemische stoffen in het lichaam om de pijn niet te voelen. Verdo-ving als betere doping.

KinderenTot overmaat van ramp begint het te regenen. Materiaalkeuze moeten maken. De crossfiets of de koersfiets? Alleszins een grote poetsbeurt bij thuiskomst. “Kan jij je kinderen daarvoor niet inschakelen, Colin?”, proest Dries, zich al verheugend op het moment dat dochterlief later wat extra zakgeld nodig heeft.

Start. De zoevende bandjes kleven aan het natte wegdek. “Verdomme, ik had toch beter overschoenen aangetrokken. Mijn mooie, nieuwe, witte schoenen worden vuil”. De voetballer in het gezelschap leert de harde stiel van het koersen kennen. Onderweg, wanneer het zonnetje door de dreigende wolken breekt, waagt hij zich zelfs aan een heuse strip-tease. “Pfff, ’t wordt warm”. Een, twee, drie truitjes onder het wiemu-koerstenue verraden een zekere angst voor nattigheid en koude. Vermoed wordt dat er zich een warme onderbroek onder die WieMu-koersbroek schuilhoudt. Gelukkig ging de verkleedpartij niet zo ver. In zo’n weer wordt niet gevoetbald, meneer. Maar buigt de kalendercommissie zich over een nieuwe datum voor de wedstrijd. Niet makkelijk, als je de weergoden telkens moet uitdagen.

Fietsen is een kunstDe fietser krijgt geen afstel. Die moet erdoor. Er wachten op het einde van de rit 1000 zware kilometers. Geen tijd voor sentiment. Dries zet zich in dit hondenweer op kop. Op het groot mes. Patrice en Thomas moeten het gat laten vallen. De vermoeidheid van de laat-ste dagen? Of toch meer mannen voor het lichtere werk? “Ligt mijn haar nog wel goed? Past de fiets nog bij mijn ogen?”. Gezwind de bergen op. Straks fietsend in het warme zui-den. Mét witte overschoentjes en de handjes los op het stuur. Fietsen als kunst, niet als hard labeur. Nu niet. Te veel dansers op de trappers om over de kasseien te dokkeren. Beuken, stoempen, zuchten. Afzien. Triatleet Colin voelt zich als een vis in het water. Als het van hem afhing, maken we van de 1000km een loopwedstrijd. De wegkapitein. Tempo laten zakken zodat iedereen kan aansluiten. Schit-terend manoeuvre. Camoufleert hiermee op geniale wijze de zware benen die de overdadige alcoholconsumptie van de avond ervoor hem bezorgt. Een koers win je tussen de oren. En in bed. Naar het schijnt.

PippoHet materiaal krijgt het zwaar te verduren. Co-lin heeft een slepend voorwiel door de mod-der. Thomas’ voorwiel blijkt zelfs los te zitten. Dries rijdt door. Zonder omkijken. Had Ludo Dierckxsens niet bestaan, werd hij nu geboren. Thomas waagt zich aan een Pippo’tje. Blijft in het wiel. Dat voelt lekker. De drie ande-ren draaien rond. Zo werd ooit de ploegentijd-rit uitgevonden. Een fantastisch gevoel. Korte aflosbeurten. De snelheid gaat de hoogte in. Net als het teamgevoel. Pippo beslist dan maar te demarreren. Banbliksems zijn zijn deel. Nog

teveel Inzaghi en te weinig Pozzato. De dag komt wel. Dat Pippo zelf aan de kop sleurt. Nu al meer dan 100 km. Het bloed van de fland-rien kruipt waar het niet gaan kan.Tijd voor wat extra koolhydraten. Thomas haalt zijn zakken leeg: een mooi verpakte frangi-pane, een zakje sultana-koekjes en … een cha-cha. Een cha-cha godbetert. Hilariteit. Kregen ze op de voetbal vroeger geen OXO tijdens de rust? Toch benieuwd wat er in die drinkbus zit. Of neen. Het blijft geheim hoe iedereen recu-pereert. Want niet goed. Naar het schijnt.

n

/// De volgwagen /// Uitgelicht

s

Erik Lamsens met kleindochter.

WieMu bereidt zich voor op de 1000KM van KoM op tegen KanKer

s

sGoed eten en drinken tijdens de rit werd Thomas gezegd. Met deze cha-cha probeert hij de daad bij het woord te voegen.

nationaal vvF- congres voor FaMiliekunde Zaterdag 21 mei 2011 heeft het 46ste Nationaal VVF-Congres voor Familiekunde plaats in CC De Spil te Roeselare onder het motto ’Genealogie in de toekomst’.

Als aanloop verscheen het congresnum-mer Vlaamse Stam dat voor bijna 2/3e bestaat uit biografieën en kwartierstaten (opgezochte voorouders) van elf Roeselaar-se en West-Vlaamse beroepsrenners zoals Briek Schotte, Odiel Defraeye, Valeer Ollivier, Jerome Renier en Albert Sercu.

Vanaf 22 maart tot en met 21 mei loopt een kleine tentoonstelling over deze elf wielrenners in het WieMu.

22 april – 21 mei

ontdek de Musea van de leiestreek De Museumpas is een handig pasje dat je in 18 musea van de Leiestreek kan aanvragen Met het pasje verzamel je bij ieder bezoek aan één van de deelnemende musea een sticker. Heb je vijf stickers op je pasje, dan krijg je een jaar gratis toegang tot één van de deelnemende musea. Daar bovenop maak je ook nog eens kans op va-kantiecheques, boeken of streekproducten.

www.toerisme-leiestreek.be

6 maart tot 11

september

schap van Moorslede in 1950. Gebrand op het netvlies zijn ook de beelden van een glunde-rende Rik Van Steenbergen die zijn zoontje op het podium tilt na zijn zege in het wereldkam-pioenschap van 1957 in Waregem. En persoon-lijk zijn de ‘koersen’ met de jeugdvrienden op de Ruiter onvergetelijk. Op een mooi parcours probeerden Willy Lin, Frans Wyffels en ikzelf Omer Hoorne, die met een veel zwaardere fiets reeds, er af te rijden. Maar tevergeefs. Omer won altijd. Hij was veel te sterk voor ons. Omer had renner moeten worden!”

EmotiesErik blijft zich verwonderen hoezeer de koers passie losweekt bij de mensen. “De wieler-sport is zo populair en weekt zulke sterke emoties los bij de mensen. Ongelofelijk hoe sommigen in staat zijn om zo levendig verhalen van dertig, veertig of vijftig jaar geleden nog op te dissen alsof het gisteren was. Supporters doen alles om hun idolen aan het werk te zien en ze identificeren zich graag met die grote kampioenen. Als Boonen wint, is het alsof al die supporters hebben gewonnen. Fantastisch toch!”

Toeristische trekpleisterDaarom heeft het Wielermuseum volgens Erik zo’n groot potentieel. “Het is voor Roeselare een grote toeristische trekpleister. Het moet

dan ook verder blijven uitgroeien tot een trefcentrum waar aan de ene kant het rijke Vlaamse wielererfgoed wordt bewaard en tentoongesteld, waar je terecht kan om je te informeren en te documenteren, maar waar je anderzijds ook andere wielerliefheb-bers kunt ontmoeten op allerlei activiteiten, tentoonstellingen, lezingen, enz. Daarom zou elke rechtgeaarde wielerliefhebber lid moeten worden van de vriendenkring van dit museum. Zodat hij weet hoe rijk die geschiedenis is, welke collecties er allemaal zijn. Want in het wiemu wordt er iets zinvols mee gedaan”.Erik Lamsens wordt als penningmeester van de vereniging opgevolgd door Luc Declerck.

n

ss

kunstzoMer leiestreek

In de KUNSTZOMER Leiestreek worden 50 kunstenaars in de kijker gezet. Hun werk is deze zomer te zien op maar liefst 19 verschil-lende locaties verspreid over negen steden en gemeenten in de Leiestreek. Met vijf loca-ties op wandelafstand (WieMu, klooster ‘De Bremstruik’ +kerk, boekhandel ‘De Zondvloed’ en ‘Artgallery Degrendele’) is Roeselare meer dan een bezoek waard. In het WieMu worden werken van Veerle Ardenoy tentoongesteld in de Velodroom op het eerste verdiep. Toegangsprijs: €5 /per persoon, €1/per per-soon met ‘Kortingsbon Zomerkunst’www.toerisme-leiestreek.be

1 juli tot 7 september

“Als Boonen wint, is het alsof al die supporters zelf

hebben gewonnen”

/// Winnaars wedstrijd Velofollies

Anthony Laloo (links) en Dieter Vanwildemeersch (rechts) zijn de gelukkige winnaars van de WieMu-wedstrijd op Velofollies. Ze winnen respectievelijk een VIP-ticket voor het Natourcriterium te Roeselare en een WieMu-wieleroutfit.

s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare nieuwsbrief wielermuseum roeselare6 // // 7

Eric Leman wint de Ronde van Vlaanderen 1970.

s

s s

s

s

s

Professor Pascal Delheye zet Fred Vannieuwenhuyse en zijn vrouw Marie-Claire in de bloemetjes tijdens de persvoorstelling van het congresnummer van de Vlaamse Stam.

V.l.n.r. professor dr. Wim Lagae, Michel Wuyts, Christophe Sercu en Carl Berteele over sponsors in het peloton tijdens de praatavond Wielermarketing op dinsdag 22 maart. Nadien bewonderde Michel Wuyts de expo Pelotonjargon die met zijn medewerking gerealiseerd werd.

Gevarieerde vragen, verschillende klassementen, gemotiveerde ploegen, een toffe sfeer en een goeie pint: het was het ideale recept om van de Quiz voor Kom op tegen Kanker een hit te maken.

Triatleet Luc Van Lierde en Bart Deurbroeck tijdens de Grinta!-infoavond “Hoe bereid je je voor op een fietsdoel” op 10 februari.

De unieke fototentoonstelling “Koers revisited. 12 iconische wielerlegendes” opende op 18 maart. V.l.n.r. Patrick Sercu, Johan Demuynck, Freddy Maertens.

Tijdens de vernissage van pelotonjargon gaf stemmenimitator Jonathan Bockstael het beste van zichzelf zodat het leek alsof Tom Boonen, Michel Wuyts, Bart wellens, Patrick Lefevere en Johan Museeuw ook op het podium stonden.

boetes en straffen uit het Wielerverleden

Gentbrugge, 10 april 1970. Aankomst van de Ronde van Vlaanderen. Eric Leman wint zijn eerste Ronde. Hij krijgt meteen een boete van 250 fr. omdat hij met de handen los van het stuur over de meet komt. Een zelfde scenario aan de finish van Koolskamp Koers 1971. Het is één van de vele markante boetes uit het wielerver-leden.

Tekst / Dries De Zaeytijd

Renners moeten een aantal reglementen in acht nemen. De studie van de fiches van alle aangesloten West-Vlaamse renners van 1946 tot 1989 leert ons dat ze het soms niet te nauw namen met die reglementen. Zo moch-ten de beroepsrenners tot in de jaren zeven-tig bijvoorbeeld niet juichend over de meet komen. Wie met de handen los van het stuur de finish passeerde, kreeg een boete. Velen stoorden er zich niet aan. Het maken van het zegegebaar was sterker dan de gedachte aan een geldboete.

Onwelvoeglijk gedragBevoorradingen werden bij beroepsrenners lange tijd beperkt tot één plaats langs het parcours. Bij klassiekers waren het dat er twee. Ook hier wordt dit verbod niet altijd opgevolgd. Vandaag heb je afgebakende bevoorradingszones of krijgt de renner eten en drinken vanuit de volgwagen. Steeds meer staan soigneurs ook klaar met een bidon op de top van een helling. In een rittenwedstrijd als de Tour rijdt bij warm weer een neutrale motor mee met tassen vol drinkbussen.

Verschillende renners werden beboet omdat hun supporters “onwelvoeglijk gedrag toonden” langs het parcours tegenover bijvoorbeeld afgevaardigden. Eén renner kreeg een boete omdat zijn supporters met een vals volgbewijs de koers volgden terwijl een ander een schorsing kreeg omdat zijn supportersclan op de vuist ging met een concurrerende supportersclub.

VerkeerswetgevingDe renners rijden op de openbare weg en moeten dus de verkeersreglementen volgen. Zo mogen ze geen gesloten overweg passeren. In de oude reglementen van de Bel-gische Wielerbond (BWB) werden renners die een overweg negeerden, bedacht met een boete van 100 fr tot een mogelijke uitsluiting uit de wedstrijd. Het was ook verboden om via een zijhekje de gesloten overweg over te steken. Dat verbod werd maar al te vaak met de voeten getreden. België heeft één van de dichtste spoorwegnetten ter wereld, met alle organisatorische problemen vandien.

Ook bruggen willen soms niet mee. Florent Rondelé moest voor een opgehaalde brug stoppen tijdens een wedstrijd in Ingelmun-ster in 1952. Hij achtervolgde een groep vluchters die de brug waren gepasseerd. Ze konden niet worden gestopt omdat ze van “het voordeel van de krachtinspanning” geno-ten. Bovendien was het “de renners verboden om bij een opengedraaide brug zich op een vaartuig te begeven om over te steken”. Ron-delé deed het toch en werd uit koers gezet.

Fietsen op het voetpadOok fietsen op het voetpad is verboden. Elite-

renner zonder contract Ward Vander Meiren deed het tijdens een wedstrijd in Wervik in 2010 en botste tegen een toeschouwer die zware verwondingen opliep. De renner kreeg van de politierechter een boete van 330 euro. Zijn argument dat het verkeersreglement niet van toepassing was tijdens een wielerwed-strijd werd niet aanvaard.

Nog ‘opvallende boetes uit het verleden’: ‘on-welvoeglijke houding wateren in bebouwde kom’ (Jef Planckaert), ‘zonder rijwiel over de meet komen’ (Michel Pollentier), ‘de voorge-schreven weg niet volgen’ (Jan Pauwels), en ‘zich omkleden in een wagen langs de open-bare weg’ (José Bafcop). Opvallende straffen uit 2010 zijn ‘trui trekken’ (Kristy Broun), het ‘vrijwillig afwijken van het parcours en trach-ten zich te laten klasseren zonder het hele parcours te hebben afgelegd’ (Yves Knuts) en het ‘terug in de wedstrijd komen na een ronde aan de kant te hebben gestaan’ (Hervé Van Rompaey).

n

/// Fotofinish /// Fietshistories

s

Schuld en boete in het peloton

“Florent Rondelé kroop met fiets en al over een

opgehaalde brug”

“Gesloten overwegen worden tot op vandaag

nog genegeerd.”

nieuwsbrief wielermuseum roeselare nieuwsbrief wielermuseum roeselare8 // // 9

Fietsen

Jeanine Delobelle (Waregem) schonk een he-renfiets van het merk Groene Leeuw (ca. 1950).

Erik Vandamme (Brugge) gaf een herenfiets van het merk R. Werbrouck (Rousselaere) uit 1927. Het kader van de fiets heeft hand-geschilderde lijntjes. De fiets zelf heeft een torpedoremsysteem en is in erg goede staat.

docuMentatiecentruM

Het documentatiecentrum van het WieMu kende een aantal mooie aanwinsten. De fami-lie Vandecandelaere-Naessens (Wingene) schonk de volledige gebundelde artikelen-reeks ‘de Galerij der wielerkampioenen’ van Georges Mathys. Walter Decoker (Roese-lare) deponeerde een aantal lidkaarten van de supportersclub van Marc Renier en een exemplaar van Ons Sportblad uit 1977. Mi-chel Stockman (Meulebeke) schonk 3 extra nummers van Het Nieuwsblad-Sportwereld uit 1948. Van Dora Peirs (Zulte) ontving het

Fototheek

Patrick Verhoest (Torhout) leverde opnieuw een reeks digitale beelden van actuele wie-lerwedstrijden uit de regio. Raf Vanhoutte (Wortegem-Petegem) gaf het WieMu de kans om foto’s uit kranten van begin 20ste eeuw in te scannen. Christiaan Therry (Roeselare) breidde de fototheek uit met digitale foto’s van onder andere een wedstrijd op de piste uit de jaren ’30. Walter Decoker (Roeselare) schonk een aantal digitale foto’s van wielerwedstrijden uit het Roeselaarse uit de jaren ’30.

WieMu een affiche van het fietsenmuseum uit Falmignoul. Van verzamelaar Danny Desair kocht het WieMu een collectie tijdschriften (Sport ’70, Sport ’90, Procycling, Koers, Wieler-Revue, …)

truien

Jan Stuyck (Onze-Lieve-Vrouw Waver) breidde de collectie wielertruien uit met 20 exemplaren. Zijn schenking bevatte onder andere truien van Lotto, ADR, Bianchi, Rabo-bank, TVM, Colnago en Mercatone Uno.

Schenkers voortaan gratis museum in

Wie een waardevol(le) collectie(stuk) schenkt aan het WieMu mag voort-aan gratis het museum in. Heb je dus op zolder nog oude wielerboeken of truien, een trofee van grootvader of een oude koersfiets, aarzel dan niet en neem contact op met het WieMu.

Een aantal schenkingen en aankopen breidt de collectie van het WieMu uit.

Wielertruien van Lotto en ADR nieuw in collectie

/// Aanwinsten /// Waar was u op… 18 juli 1976

“Die kleine klimmer stond zowaar in het geel”Radiojournalist Carl Berteele vertelt over hoe hij die warme zomer van 1976 heeft beleefd. De zomer waarin Lucien LUCIEN werd en voorlopig de laatste Belg die Parijs in het geel binnenreed.

Tekst / Carl Berteele

“Ik was dertien toen in die hete zomer van 1976 het land op z’n kop stond in juli. Bij ons thuis bestond de grote schoolvakantie al enkele jaren uit 2 belangrijke evenementen: in juli de Tour de France en in augustus een maand naar zee. Naar Koksijde. Een kustdorp waar ik als volwassen sportjournalist – een job waar ik toen al van droomde – hoogda-gen zou beleven, vooral dan in het veldrijden.”

Fiches“Maar juli dus en de Tour. ’s Morgens eerst lekker uitslapen. Een lekker ontbijt met de krant die ik van a tot z kon lezen. En niet alleen over de koers: alle sporten interes-seerden mij. Maar... ik schreef wel in een kaft de rituitslag op en ik maakte mijn eigen rang-schikking. Met kleuren: de leider in het geel, de Belgen in het rood (dat viel op), de leider in de punten in het groen en telkens ook een

lucien van iMpe Wint 35 jaar geleden de ronde van franKrijK

foto van de kop van de winnaar, die ik rond uitknipte zodat die naast de rituitslag kon worden gekleefd op de fiche.” “Hoeft het nog gezegd dat naarmate de Tour vorderde de nadruk meer en meer op Lucien Van Impe kwam te liggen. Een man die ik eigenlijk alleen maar kende van in die bolle-tjestrui. De man die Eddy Merckx voorbij was gereden in de cols, het jaar daarvoor. En die ik later nog stunts zag uithalen. Pla d’Adet was le moment suprême. Lucien Van Impe - van Mere zeiden ze in het begin, maar eigen-lijk van... Impe – die kleine klimmer stond zowaar in het geel. Ik kon die dag al niet meer wachten op de fluittonen van de verkopers van ‘Het Volkske’: de mannekes die op hun fietsen een uur na afloop van de rit al langs-kwamen met die 4 – of 6 – ‘heilige’ pagina’s Tourinfo. Verslonden heb ik die bladzijden.”

Thuis geraken“En het werd nog mooier: Van Impe behield zijn trui op Alpe D’Huez – zonder er ooit te winnen. Maar het is wel de naam van zijn villa geworden. Tot op de Champs Elysées dus: wat mooi dat ie daar zijn triomf kon vieren, want het was pas de tweede keer dat de Tour daar eindigde. Maar het moeilijkste moest

gramberen modereert. Wannes Cappelle en het Zesde Metaal brengen een intieme ode aan één van de grootste Belgische wielerta-lenten ooit, die ook bovenal een zoon, broer, vader en vriend was.

Tickets: 10 euro (reductietarief +55 en –26 jaar)

Info en tickets: wielermuseum, www.wiemu.be of 051 26 87 40, cc De Spil. Organisatie: WieMu en Triatlonteam Roeselare.

VDB. De golden boy van het Belgische wielrennen. De dandy op het canvas van het grote wielerspektakel. VDB. De man die te mooi was om op een fiets te zitten, te mooi ook om te overleven. God komt niet terug. Nooit meer. Tenzij voor die ene avond. Nico Mattan, Patrick Lefevere, Dr. Yvan Vanmol en Paul De Geyter getuigen. Wie was VDB? God op een fiets? Of een kwetsbare man met een droom, een passie en een aangeboren talent en genie. Wat was/is zijn betekenis voor de wielren-nerij? We gaan ook terug naar Ploegsteert, de roots van Frank. Sporza-anker Maarten Van-

/// Agenda

Frank Vandenbroucke. Forever VDB.

s

23 juni - 20 uur CC De Spil

nog komen: thuis geraken. De autoweg werd in Aalst al afgesloten; de wegen richting huis slibden dicht want iedereen wilde een glimp opvangen – hem zien, aanraken, feliciteren. De politie meende de oplossing te hebben gevonden: Lucien zou in de combi worden geduwd en zo thuis afgeleverd. ZOU, want Lucien wilde dat niet. Hij zou zich door de massa wurmen. Waarom denk je dat ie nu nog altijd zo populair is?”

n

s

s

s

Groene Leeuw geschonken door Jeanine Delobelle.

Erik Vandamme schenkt R.Werbrouckfiets

Jan Stuyck schenkt 20 truien.

Michel Stockman schonk onder andere dit exemplaar van Het Nieuwsblad-Sportwereld

‘Koers”’ werd aangekocht bij

Danny Desair.

Dit magazine kon het WieMu inscannen dankzij Raf Vanhoutte.

s

s

s

nieuwsbrief wielermuseum roeselare nieuwsbrief wielermuseum roeselare10 // // 11

RetrofotoFoto / Collectie WieMu

Eddy Merckx start in de Giro van 1969 met het rugnummer 1. Merckx wint dat jaar 3 etappes maar wordt na de etappe met aankomst in Savona positief bevonden op het gebruik van doping. Een erg geëmotioneerde Merckx wil slechts aan één journalist zijn verhaal kwijt en doet dit voor de microfoon van Jan Wauters. Het interview van Wauters met een snikkende Merckx wordt één van zijn meest beklijvende radioreportages.

12 // nieuwsbrief wielermuseum roeselare