wervel mei 2011

24
Jaargang 1 | nummer 4 | mei 2011 W e r v e l Kerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer 8. Welkom ds. Saar Hoogendijk Op 22 mei wordt zij bevestigd als predikant. Na twee Noord-Hollandse polders nu de gastvrije Hanzestad Deventer. In een interview stelt zij zich voor. 17. Beelden met een ziel In zijn studieverlof heeft ds. Bart Thijs verkend wat kunstenaars uit Deven- ter door de eeuwen heen bezielde. Een fascinerende ontdekkingstocht die nu ook in boekvorm is vastgelegd. 18. De katholieke kerk in Deventer In de rubriek Kerk in de Stad dit keer een impressie van de Katholieke kerk in Deventer. De vragen waar zij voor staan zijn voor ons herkenbaar. Hoe willen zij kerk zijn in deze tijd?

description

wervel mei 2011

Transcript of wervel mei 2011

Page 1: wervel mei 2011

Jaargang 1 | nummer 4 | mei 2011

WervelKerkblad van de Protestantse Gemeente te Deventer

8. Welkom ds. Saar Hoogendijk

Op 22 mei wordt zij bevestigd als predikant. Na twee Noord-Hollandse polders nu de gastvrije Hanzestad Deventer. In een interview stelt zij zich voor.

17. Beelden met een ziel

In zijn studieverlof heeft ds. Bart Thijs verkend wat kunstenaars uit Deven-ter door de eeuwen heen bezielde. Een fascinerende ontdekkingstocht die nu ook in boekvorm is vastgelegd.

18. De katholieke kerk in Deventer

In de rubriek Kerk in de Stad dit keer een impressie van de Katholieke kerk in Deventer. De vragen waar zij voor staan zijn voor ons herkenbaar. Hoe willen zij kerk zijn in deze tijd?

Page 2: wervel mei 2011

Nieuwe lente, nieuwe geluiden, nieuwe website

Voor u ligt het mei-nummer van het kerkblad. Mei is volop lente. Daarom een magnolia op de voorpagina, een krachtig beeld van waar de lente voor staat: hoe moeilijk het soms is, hoe zwaar de winter ook kan zijn, de natuur heeft altijd weer de kracht om opnieuw geboren te worden. De lente geeft nieuwe energie om vooruit te kijken, ook in onze gemeente.Deze maand mogen wij Saar Hoogendijk verwelkomen als predikant. Zij zal ongetwijfeld nieuwe energie meenemen vanuit de Schermer. In dit kerkblad een interview met haar. Op 22 mei heten wij haar welkom in Het Open Hof.

We hopen dat u inmiddels uw weg heeft kunnen vinden in ons vernieuwde kerkblad. Wervel is de kern van onze communicatie met de gemeenteleden. Maar daarnaast kennen we ook nog de zondagsbrieven en de website.

Ongeveer vier jaar geleden zijn we gestart met een website. De basis hier-voor werd gelegd met informatie die de heer E. Post jarenlang had verzameld op zijn website www.lebuinuskerk.nl.Wij wilden deze uitbreiden met informatie over onze twee wijkgemeentes die in drie gebouwen gehuisvest zijn. Aangevuld met informatie over andere kerkgenootschappen in de buurgemeenten en activiteiten zoals bijvoorbeeld ziekenhuis- en studentenpastoraat. We lanceerden www.pkn-deventer.nl, de website die nu al een aantal jaren achtergrond- en actuele informatie biedt voor onze eigen kerkgangers en an-dere geïnteresseerden in de regio maar ook ver daar buiten.

Op het wereldwijde web gaan de ontwikkelingen echter zeer snel. De web-site is gedateerd en werd helaas een paar keer gehackt. De laatste tijd was maar een deel van de inhoud te raadplegen. Verder wilden we graag dat de actuele informatie meer nadruk kon krijgen. Binnen de kerk zijn er diverse redacteuren die de agenda voor hun eigen commissie up to date proberen te houden. De agenda voor de vieringen en andere activiteiten wordt bijgehou-den door een van de vrijwilligers.

Doordat we een gemeenschap zijn met vele facetten en veel commissies en groepen wijzigt er nog al eens wat. En de webmaster kan pas gegevens cor-rigeren als zij de correcties gemaild krijgt. Ziet u dus verouderde of onjuiste informatie meldt u dat dan alstublieft aan [email protected]

De komende maanden zullen we nog volop werken aan de nieuwe website.Informatie zal worden ververst, de opmaak zal worden gecorrigeerd en er zullen nog afbeeldingen worden toegevoegd.

Om helemaal modern te zijn hebben we ook een twitteraccount. U kunt ons volgen op www.twitter.com/PGDeventer. Omdat ook dit allemaal werk van vrijwilligers blijft zijn we soms minder actueel dan we wel eens zouden wil-len.

Werpt u eens een blik op www.pkn-deventer.nl en neem even een momentje voor de foto’s op de homepage. Probeer eens te ontdekken welke mogelijk-heden de agenda allemaal biedt met verschillende weergaves: per maand of in lijstweergave bijvoorbeeld. Kijk regelmatig eens bij de oproepen in de ru-briek Actueel. Alle kerninformatie over groepen en commissies vindt u vanaf nu niet meer apart onder de wijkgemeente maar onder menuoptie PGD ge-meentes via ’Organisatie’.Verder wijst het zich allemaal eigenlijk vanzelf.

De redactie

2

Wervel is een uitgave van deProtestantse Gemeente te Deventer. Postbus 425, 7400 AK Deventer.

www.pkn-deventer.nl

Abonnementenadministratietel. 645 [email protected]

Ledenadministratietel. 622 [email protected]

Financiële Administratietel. 622 [email protected]

Bijdragenadministratietel. 592 476 [email protected] 87 27 86 t.n.v. Protestantse GemeenteDeventer

Bankrekeningen WijkkassenLebuinuskerk: 1305127Van Vlotenhof: 3791597Het Open Hof: 6729951

Grote of Lebuinuskerktel. 612 548 / 645 314Kleine Poot 77411 PE Deventerds. Ingrid de Zwarttel. 0570 - 614 986 / 618 [email protected]

Wijkgebouw Van Vlotenhoftel. 616 400Joh. van Vlotenlaan 857412 SC Deventerds. Elisabeth Posthumus Meyestel. 0570 - 656 [email protected]

Het Open Hoftel. 628 572Karel de Grotelaan 3617415 LZ Deventerds. Bart Thijstel. 0570 - 608 [email protected]

RedactieThilde de HaanMark RozemaGerard Sizoods. Bart [email protected]

Ontwerp, foto’s en opmaakRoely Oldenhuis, [email protected]

DrukwerkRepromotion, Deventer

Inleverdatum kopij voor het volgende nummer vóór zondag 15 mei per mail: [email protected]

Colo

fon

Page 3: wervel mei 2011

3

Wat m

ij verwo

ndert…

Leef van de verwondering!

Onlangs verbleef ik samen met een groep van 25 stu-denten van Saxion Hogeschool vier dagen in het Lioba-klooster van Egmond-Binnen.Daar in het klooster zaten we op een gegeven moment in een kring. De kaars die in het midden stond werd door een studente aangestoken. De opdracht die ik hen gaf was: stil te staan bij iemand die je inspireert.

De volgende stap was – en ik deed dat als eerste voor – om bij de kaars te gaan staan en dan een persoon te noemen die je in gedachten had. Ik stond op voor mijn vader en besefte weer dat hij mij heeft geleerd om te blijven kijken met de ogen van een kind, die iets voor de eerste keer ziet. Vele studenten vergezelden mij rondom het licht van de kaars. We ble-ven even staan. Een gedenk(waardig)-moment.Vervolgens gingen we weer zitten.Andere studenten gingen staan voor andere familiele-den. Sommigen gingen zelfs daarna nog een paar keer staan voor bijvoorbeeld een vriend(in) of docent(e).

Daarna ging iedereen met een medestudent in gesprek, die ze niet kenden! Ze deelden met elkaar waar het echt

in het leven om gaat. Wie inspireerde je? Hoe gaf die persoon jou moed en kracht om door te gaan? Op welke manier hielp die jou om je dromen waar te maken?

De studenten waren vol verwondering over het feit dat ze zich als mens echt gekend voelden, juist door iemand met wie ze voordien nauwelijks contact hadden. Een ge-beuren waar ze met hun verstand niet bij konden en dat raakte aan het mysterie van het leven. Nu niet een keer de focus op hun lichamelijke of geeste-lijke problemen (want die hebben ze genoeg), maar over wat ze bezielt en hoe ze in het leven willen staan. Wat ze belangrijk en van waarde vinden, al is dat weerloos en kwetsbaar.

Er verschijnt een glinstering in mijn ogen als ik hier aan terug denk.

Werkelijke aandacht voor elkaar is het mooiste wat een mens kan overkomen.

Arent WeeversStudentenpredikantSaxion Hogeschool Deventerwww.heartandsoul.nl

Page 4: wervel mei 2011

4

Bij de dien

sten

met hun docenten weer Neder-land om aandacht te vragen voor hun onderwijsproject. Na de dienst geven zij ook nog een kof-fieconcert!

- In de Van Vlotenhof gaat dr. H.C. van der Sar uit Zwolle voor. De heer van der Sar werkt aan de Protestantse Theologische Uni-versiteit.

- In het Open Hof legt Bart Thijs de gelijkenis van de Goede Herder uit. Het gaat over Hem, die zijn schapen kent zoals zij hem ken-nen. In Genesis 6 horen we hoe Noach een ark bouwt, waarin al het kostbare van Gods goede schepping bewaard wordt voor de toekomst.

Zondag 22 meiVijfde zondag van PasenWij lezen Genesis 7: 6–8: 5, Johan-nes 14: 1-14Het begin van Jezus’ rede over zijn vertrek cirkelt rond de woorden vertrouwen en verblijven. Jezus vraagt vertrouwen op hem in ge-beurtenissen en aanwijzingen die de leerlingen nu nog niet kunnen begrijpen. Jezus vraagt om een na-ief geloof. Hij brengt de leerlingen op een onverwachte manier in ver-binding met God en met elkaar. ‘In het huis van mijn vader zijn veel ka-mers’, het woord ‘kamer’ is in het Grieks verbonden met blijven, ver-blijf. De verschillende verblijven duiden op de verschillende vormen van gemeenschap met Jezus: in de tempel (1), het leven in een eenheid zoals Jezus en de Vader dat doen (2) en het leven in verbinding tus-sen Jezus en de leerlingen (3). In die laatste gemeenschap vinden de leerlingen Jezus en elkaar en ont-vangen ze de kracht en de volmacht om in zijn naam Gods liefde te ver-kondigen. - De Lebuinuskerk en de Van Vlo-

tenhof zijn dicht, omdat we gezamenlijk kerken in het open Hof, waar ds. Saar Hoogen-dijk wordt verbonden aan onze gemeente, een feest voor ons al-lemaal!

- In het Open Hof komt heel de Protestantse Gemeente bijeen voor de feestelijke viering rond de intrede van de nieuwe predi-kant ds. Saar Hoogendijk. Voor

van gedachtenis, het avondmaal voort, dit maal niet met een beker wijn, maar met vis. De letters van het Griekse woord voor vis vormen samen de woorden, Jezus Christus Zoon van God Redder. - In de Lebuinus is er een gezamen-

lijke viering van ‘Lebuinussers en van Vlotenhoffers’ onder leiding van dr. Martin Walton. Ook het Meester Geertshuis schuift aan. Vandaag wordt tijdens de dienst aandacht besteed aan de ope-ning van de tentoonstelling: ‘De ongeziene gezien’. Elders in dit blad daarover meer!

- De Van Vlotenhof viert de geza-menlijke dienst met de Lebuinus in de Grote Kerk.

- In het Open Hof zal ds. Cees de Gooijer het verhaal uit Johannes 21 uitleggen. De Levende deelt aan de overzijde van het meer brood en vis. In het verhaal van Kain en Abel (Genesis 4), klinkt de tweede bijbelse oervraag: mens waar is je broer?

Zondag 15 meiVierde zondag van PasenWij lezen Genesis 6:1 – 7: 5, Johan-nes 10: 1-10 Twee beelden voor Jezus in één kort stukje evangelie: ik ben die door de deur van de schaapskooi naar bin-nen gaat én ik ben de deur, zegt Jezus. Dat wil zeggen, ik ben vei-lig. Mogelijk ging de herder in die tijd in de deuropening slapen van de schaapskooi en als de schapen naar buiten liepen telde hij ze door ze tussen zijn benen door te laten lopen, zo was hij inderdaad de deur. Met deze beelden is er ruimte om Jezus op verschillende manieren te beleven. Als Jezus de deur is, is hij een weg om te gaan, de toegang tot God. Als Jezus de herder is, is hij jouw persoonlijke leidsman, wiens stem je kent en wie jij een eigen re-latie hebt. De boodschap van Jezus is niet voor één soort mensen. - In de Lebuinuskerk een bijzonde-

re, aanstekelijk vrolijke dienst, waarin dr. Martin Walton weer voorgaat. Deze dienst wordt op-geluisterd door dans en muziek van het grote, inmiddels al bij velen bekende christelijke kin-derkoor ‘Up4us’ uit Oeganda. In mei/juni bezoeken de kinderen

Van Pasen tot Pinksteren lezen we in de diensten uit het Oude Tes-tament doorgaand uit het boek Genesis. In de Paasnacht zijn we begonnen met Genesis 1 en met Pinksteren zijn we dan precies bij het verhaal van de toren van Babel aangekomen in Genesis 11.

Zondag 1 mei Tweede zondag van PasenWij lezen Genesis 3; Johannes 20: 19-23Op de avond van de eerste dag dat het lege graf ontdekt is zijn de leer-lingen bijeen. Uit angst hebben ze de deuren van hun verblijf gebar-ricadeerd. Jezus doorbreekt hun geslotenheid. Zijn eerste woord is: Ik wens jullie vrede. Dan laat hij zijn gewonde handen zien. Zo identifi-ceert hij zichzelf niet alleen met de leerlingen, maar wijst hen ook terug naar de weg van de liefde. Die weg is hij zelf gegaan. Nu mogen ook de leerlingen die weg gaan als de eni-ge weg naar vrede. Bezield door de Geest. - In de Lebuinus gaat ds. Ingrid de

Zwart voor. - In de Van Vlotenhof gaat ds. Hein

de Bie uit Vorden voor. - Ook in Het Open Hof volgen we

deze maand de verhalen uit het Johannesevangelie. Deze zondag centraal het verhaal van de twij-felende Thomas. Uit het Oude Testament horen en beleven we, op voorstel van het alternatieve lezingenrooster, samen met de kinderen verhalen uit het begin van Genesis. Deze zondag gaat het over de slang, uit Genesis 3. De eerste bijbelse oervraag klinkt: mens, waar ben je?

Zondag 8 mei Derde zondag van Pasen Wij lezen Genesis 4, Johannes 21: 1-14Jezus verschijnt voor de derde keer aan de leerlingen nadat hij is op-gestaan. De leerlingen zijn terug gegaan naar wat ze deden voor ze met Jezus optrokken: vissen. Maar ze vangen niets. Jezus roept vanaf de oever dat ze het over een ande-re boeg moeten gooien. Met het net aan de andere kant van de boot ko-men er 153 vissen in en nog scheurt het net niet. Dan zetten ze het maal

Page 5: wervel mei 2011

5

de leerlingen door de kracht van bo-ven grote vreugde. Ze gaan naar de tempel in Jeruzalem en loven God. - De Lebuinuskerk is gesloten; we

hebben een gezamenlijke dienst met de leden uit Het Open Hof en de Van Vlotenhof in de Van Vlo-tenhof.

- In de Van Vlotenhof komt heel de Protestantse Gemeente te De-venter samen voor een bezinning op het bericht van de hemelvaart van de Heer. Wat betekent het dat Hij ‘daar’ is en wij nog ‘hier’? Ds. Bart Thijs gaat voor in de overdenking.

- Het Open Hof is gesloten.

Zondag 6 juniWezenzondagWij lezen Genesis 9: 1-17, Johannes 17: 1-13De evangelietekst van vandaag maakt deel uit van het zogenaam-de hogepriesterlijk gebed. In deze tekst geeft Jezus zich al bidden re-kenschap van het feit dat hij straks niet meer lijfelijk aanwezig zal zijn en dat zijn leerlingen in een soort tussentijd zullen verkeren. Er zijn twee ‘rijken’: deze kosmos en de werkelijkheid van God. De pijn van de leerlingen is dat ze door Jezus helemaal in Gods werkelijkheid zijn betrokken, maar intussen wel in ‘de-ze kosmos’ achterblijven. Het is een gebed dat niet in de eerste plaats bedoeld is om iets tegen God te zeg-gen, maar vooral om medehoorders iets mee te geven. ‘Nu kom ik naar u toe, en ik zeg dit in de wereld opdat zij vol zullen worden van mijn vreug-de’ (17:13). - In de Lebuinuskerk begroeten

we onze oud-voorganger ds. Her-mien Günther-van Dijk, emeritus predikant te Deventer.

- In de Van Vlotenhof gaat drs. Jenny Mooij uit Deventer voor. Jenny is diakonaal werker in de Herberg in Zwolle.

- In het Open Hof is ds. Saar Hoo-gendijk voorganger. De tekst uit Genesis gaat over het verbond dat God met Noach sluit.

Ik wens ons allen goede diensten ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

doen staat is zijn eigen opstanding uit de dood. De leerlingen zien niet anders dan de ondergang van Jezus. Wat Jezus aankondigt, wie hij we-zenlijk is, de Zoon van God, kunnen zij niet zien voordat het is geschied. Vragen in Jezus’ naam mag en als je dat doet zul je ontvangen. ‘Dan zal je vreugde volmaakt zijn.’ - In de Lebuinuskerk gaat ds. Cees

de Gooijer voor, emeritus predi-kant die in Deventer woont.

- In de Van Vlotenhof gaat ds. Bart Thijs voor.

- In het Open Hof wordt Het Heilig Avondmaal gevierd met als voor-ganger de nieuwe predikant ds. Saar Hoogendijk. Zij belicht hoe Jezus’ aangekondigde afscheid tegelijk zijn spirituele nabijheid bij de mensen inhoudt. In het verhaal van Genesis 8 horen we hoe Noach na het droogvallen van de aarde offers brengt. De schepping mag opnieuw begin-nen.

’s Avonds om 19.00 uur is er 29 mei een vesper met de titel ‘Heimee naar de toekomst’ waaraan het Deven-ter Vocaal Ensemble onder leiding van Klaas Stok een bijdrage levert. Ds. Hermien Günther-van Dijk heeft deze vesper voorbereid met de ves-percommissie en leden van het koor. Het is de laatste vesper in de serie ‘De Nieuwe Stad’, met als intrige-rend subthema: ‘Heimwee naar de toekomst!’ Werk van onder anderen J.S. Bach ( An Wasserflüssen Baby-lons) en Mendelssohn staan op het programma. Jeruzalem en Babylon als beelden van verschillende ma-nieren van bestaan zullen ons aan het denken zetten. Wat doet het beeld van het hemels Jeruzalem met ons? Heeft het ons hier en nu wat te zeggen in onze wereld en in de stad waarin we leven of is het een onbe-reikbare utopie,waar we alleen maar van kunnen dromen?

Hemelvaartsdag 2 juniVeertigste PaasdagWij lezen Lucas 24: 49-53In een paar verzen schetst de evan-gelist Lucas hoe Jezus in Betanië terwijl hij de leerlingen zegent van hen weggaat en opgenomen wordt in de hemel. In plaats van verslagen-heid vanwege de scheiding ervaren

Bij de dien

sten

Feestelijke bevestiging van ds. Saar Hoogendijk op zondag 22 mei

Binnenkort is het dan zover, do-minee Saar Hoogendijk wordt bevestigd in onze gemeente. U wordt allen van harte uitgeno-digd hier deelgenoot van te zijn. Er zijn dan ook geen diensten in de Van Vlotenhof en de Lebuinus. De dienst zelf wordt door de pre-dikanten voorbereid, en aan de praktische organisatie werkt on-ze welkomstcommissie. Meerdere cantorijen werken mee aan deze feestelijke dienst. Voor meer in-formatie kunt u terecht bij Thea Karel (scriba), Irene van Hierden (koster) of Gerrit van der Linde (beroepingscommissie). Laten we dominee Saar Hoogendijk en haar gezin hartelijk ontvangen, ook in de komende periode, zodat ze zich snel thuis zullen voelen in Deven-ter en in onze gemeente. Zij heeft er zin in, wij ook, dus tot 22 mei in Het Open Hof,Gerrit van der Linde

dit feest hebben jong en oud al hun mogelijkheden, hun muzi-kale talenten voorop uit de kast gehaald. Centraal in de dienst staat het besef, dat wij als ge-meente ‘Brieven van Christus’ zijn (2 Korintiërs 3). Een groot koor, waarin De Open Hof canto-rij o.l.v. Teus de Mik en de cantorij van de van Vlotenhof o.l.v. Elisa-beth Posthumus Meyjes en nog vele ander stemmen meezingen, verleent medewerking.

Zondag 29 meiZesde zondag van PasenWij lezen Genesis 8: 6-22, Johannes 16: 16-24Zeven keer klinkt het woordje ‘wei-nig’ in dit evangeliedeel, weinig tijd. De nadruk die zo op de korte tijd wordt gelegd, doet vermoeden dat er misschien nog meer bedoeld wordt dan de tijd die Jezus nog on-der de mensen zal zijn. Het weinige dat Jezus na de zeven tekenen (be-ginnend met het veranderen van water in wijn en eindigend met de opstanding van Lazarus) nog te

Page 6: wervel mei 2011

6

Bin

nen

on

ze PG

D

dit komt nooit meer goed dit komt nooit meer in orde de verwarring is groot en de wortel zit diep moet hebben gedroomd zal nooit meer zo worden zal nooit meer zo zijn als in die droom dat ik sliep en ik werd

wakker in een vreemde wereld wat gebeurt hier allemaal? wakker in een vreemde wereld met vrouwen van ijzer en mannen van staal

Deze tekst is afkomstig van de popgroep De Dijk. Een tekst die ik een aantal keren gebruikt heb in het werken met groepen in de kerk. Een tekst die een groep jongeren aan het denken zette over de dromen uit dit liedje, hun eigen dromen en de dromen uit psalm 126, die ik aan-reikte om naast deze tekst te leggen. Er wordt gedroomd van een wereld waar het goed zal zijn, maar de werke-lijkheid doorkruist vaak onze dromen. God roept ons om op te staan tegen alles wat het leven verziekt, maar hoe geef je gehoor aan die stem in een wereld, waarin de woorden van vrouwen van ijzer en mannen van staal har-der klinken dan die stem van de Eeuwige? Ik ben blij als

uit de Grote of lebuinuskerk

Wakker in een vreemde wereld

moet hebben gedroomd moet hebben geslapen moet hebben gewandeld in een droom dat ik sliep en alles was simpel en iedereen aardig moet hebben geslapen tot iemand me riep

opstaan en snel! geen tijd te verliezen een foute beweging is mogelijk fataal het is hard tegen hard tanden of kiezen dood aan het middel of dood aan de kwaal en ik werd

wakker in een vreemde wereld wat gebeurt hier allemaal? wakker in een vreemde wereld met vrouwen van ijzer en mannen van staal

Jeugdraad

JeugdkerkHallo allemaal,In mei is de Jeugdkerk niet op de eerste maar de tweede zondag (8 mei), i.v.m. de vakantie. Op het rooster staan verhalen uit Genesis 3 en 4. Dit zijn overbekende verha-len, maar niet de gemakkelijkste. Ze gaan over het eten van de verboden vrucht in het paradijs en Kaïn die Abel doodslaat. Een rode draad door deze verhalen is verant-woordelijkheid. Hoe ga je om met verantwoordelijkheden: neem je die of schuif je die af? Hoe vaak wordt je niet gevraagd: Waarom heb je…?” en antwoord je haast uit gewoonte ‘Zij/hij begon…’.Misschien iets om over na te denken.Hans en Karin denken mee.De jeugdkerkleiding (tel.630148)

Catechisante in de vastentijd Wat een heerlijke koekjes bakten de catechisanten voor 6 april ten bate van Miramundo. Ze wisten ze gauw te verkopen en dat leverde de eerste avond al 141,85 euro op, geweldig! En de koekjes waren overheerlijk! Daarna werd er met Bert en Katrien een skypeverbinding ge-maakt met de school in Honduras, waarvoor het project Miramundo geld inzamelt en konden ze praten met leef-tijdgenoten daar. Het was in Honduras half twaalf in de middag, bij ons half acht in de avond. Verbazing was er daar over het feit dat onze jongeren zomaar naar school kunnen fietsen, in Honduras moeten velen met de

schoolbus of per voet, uren lopen. In het volgende blad de totaalstand, want ook de 13e april wordt er koek ver-kocht, al is er dan een aantal kinderen op schoolkamp! Bert en Katrien de Jong aan wie het geld overhandigd werd gaven alle koekenbakkers een prachtig ‘certificaat van waardering’.

Voor alle jongeren tussen 10 en 14 jaar...Zin in een kampeeruitje?Ga in het weekend van Pinksteren dan met ons mee naar camping de Jagerstee! We vertrekken op zaterdag 11 juni ‘s ochtends en komen de volgende dag aan het einde van de middag terug. Onze diaconie heeft een sta-caravan op deze camping.Vorig jaar zijn wij voor het eerst met een paar jongeren een weekend bij deze caravan geweest. Toen hebben we een schuurtje gebouwd en een terras aangelegd. Ook dit jaar zullen we kleine werkzaamheden rond de cara-van doen zodat deze er netjes uit blijft zien. En we maken er natuurlijk samen een super gezellig weekend van! We slapen in tenten, want in de caravan is niet veel plaats.Hebben je ouders nog een slaaptentje te leen? Dan ho-ren wij dat graag. Lijkt het jou leuk om mee te gaan? Geef je dan voor 7 mei op bij Anne Visser. [email protected]. Meer informatie over het weekend ontvang je (bij op-gave), na 30 mei!Groetjes, Ingrid de Zwart, Wilma Lambers en Anne Vis-ser.

Page 7: wervel mei 2011

7

Bin

nen

on

ze PG

D

ik hierover met jongeren in gesprek kan komen, via de band van teksten uit hun eigen belevingswereld, in dit geval een tekst van De Dijk. Ik was dan ook aangenaam verrast dat juist deze groep in de Lebuinus een concert wilde geven. Minder blij, en dat is nog zacht gezegd, was ik met een artikel in de Stentor waarin onze kerk als pop-tempel werd gepresenteerd in wat een reclamespot voor een biermerk leek te zijn. Dat geeft maar weer eens aan hoe zorgvuldig we om moeten gaan met wat we als ons eigen beeldmerk hebben te beheren, de Lebuïnuskerk. Soms word je inderdaad wakker in een vreemde wereld! ds. Ingrid de Zwart

Wat een meimaand! Al lang geleden legden Kees en ik voor deze meimaand onze vakantie vast; we zouden naar het hete Colorado en vervolgens naar Texas afreizen om daar mensen te be-zoeken die ons dierbaar zijn. In mei is het daar nog iets minder warm dan later in de zomer. Door familieomstan-digheden moest deze droomreis geannuleerd worden, maar schuiven met vakantiedata bleek moeilijk, dus mei bleef de vakantiemaand voor ons. We hopen uit te rus-ten in elk geval. Daarom missen we helaas de feestelijke presentatie van het mooie boek van onze collega Bart op 7 mei en ook de verbintenisdienst van Saar Hoogendijk in Het Open Hof op de 22e en nog veel meer. Maar waar we ook zullen zijn , we zullen op die belangrijke momen-ten in gedachten wel in Deventer zijn. We wensen Saar een prachtig begin toe in het Open Hof en in de Protes-tantse gemeente en we hopen dat ze snel in ons midden gewend zal zijn! We verheugen ons erg op haar komst ! Een hartelijke groet van ds. Ingrid de Zwart

Vakantie predikantds. Ingrid de Zwart is op vakantie van 5 mei tot 6 juni. T/m 8 mei neemt ds. Elisabeth Posthumus Meyjes waar, daarna ds. Bart Thijs.

Uit de Van Vlotenhof

Tussen Pasen en PinksterenGezegend zijn wij door wie de morgen ontbood en het licht heeft geroepen. Na uitbundig Pasen te hebben gevierd gaan we op weg naar Pinksteren. En juist in deze maand doet op zondag cantate (zondag ZINGT) ds. Saar Hoogendijk haar intree in het Open Hof. Wat een feest. Van harte welkom in de gemeente Saar. We wensen jou en je gezin hier in de stad en in onze geliefde wijk een vreugdevolle tijd toe.

Gemeentegesprek op 10 mei om 10.30 uurOp dinsdag 5 april kwamen we bij elkaar om te spreken over onszelf. Hoe is het ons te moede? Hoe kijken we aan tegen de op til zijnde veranderingen in de gemeen-te door het besluit om twee gebouwen aan het gebruik voor de zondagse eredienst te onttrekken en één ge-meente te gaan vormen. Een fijn gesprek. Lekkere taartjes bij de koffie. En ook nog uitvoerig praten in kleine groepjes over de vraag: Waar liggen onze sterke punten? En hoe kunnen we die meenemen naar een nieuwe situatie? We besloten sa-

men om er een gewoonte van te maken om elkaar op de tweede dinsdag van de maand te treffen. Op dinsdag 10 mei om half elf zal het gaan over alle prak-tische vragen die er leven. Dinsdag 14 juni om half elf gaan we inventariseren wat er allemaal bekend is over de geschiedenis van de Van Vlotenhof. Hoe is het gebouwd? Wat is er allemaal ge-beurd? Anekdotes, foto’s, teksten, herinneringen… Een ieder heeft rustig de tijd om daar over na te denken of met elkaar op te halen.

CantorijDe cantorij repeteert op 9 mei, 13 mei, 16 mei en 19 mei afwisselend in Van Vlotenhof en Open Hof. We roepen zoveel mogelijk mensen op om mee te doen met dit gro-te koor dat in de intreedienst van ds. Saar Hoogendijk zal zingen. Teus de Mik en ondergetekende zullen de repeti-ties om beurten leiden. Op 23 mei, 30 mei, 6, 10 en 16 juni repeteren we dan voor de volgende gezamenlijke dienst op 19 juni. Dan vieren we de scheppingszondag dit maal ook in het Open Hof. Wat een kansen om samen te zingen. Iedereen die denkt, zo’n project van een aantal repeti-ties lijkt me wel wat: Geef je op en zing mee. (telefoon 656047 of [email protected])

Gezamenlijke dienstenTwee keer hebben we in de maand mei een gezamenlijke dienst. 8 mei als ds. Walton voorgaat in de Lebuinuskerk en 22 mei als ds. Hoogendijk begint in het Open Hof. In juni is de eerste gezamenlijke dienst in de Van Vlotenhof. 2 juni gaat ds. Thijs in ‘ons’ gebouw voor. Zo trekken we in een maand langs de verschillende in gebruik zijnde kerkgebouwen in de stad.

AgendaDe bijzondere gespreksgroep komt deze maand op maandag 9 mei om 20 uur bij elkaar.De liturgiecommissie vergadert op 12 mei om 13 uur. Op 12 mei is ook een avond zingen ´op weg naar het nieuwe liedboek´ in het Open Hof. Daar leren we weer liederen kennen die mogelijk een plaats krijgen in het nieuwe liedboek. Canons, One liners, buitenlandse lie-deren en mooie Nederlandse liederen. Heel veel moois heb ik voor u in petto.Op 31 mei is Broodje Bijbel van 12.15 tot 14.30 uur.

Part time werken en verplichte nascholingOok in mei is er voor mij weer een week verplichte na-scholing. Van 16 tot 20 mei verblijf ik op Hydepark. Naast de vaste onderdelen die in deze cursus steeds terugko-men zal ik me deze dagen specifiek bezighouden met leiding geven. Daar kun je natuurlijk altijd weer nieuwe dingen over leren. Ik ben benieuwd. In dringende ge-vallen kunt u deze week terecht bij ouderling Ineke van Slooten (tel. 640954) of ds. Bart Thijs (tel. 608681)

In de wijkkerkenraad en het predikantenoverleg is mijn werkverslag van het afgelopen kalenderjaar aan de orde geweest. Daaruit bleek dat de part time aanstelling die ik heb (halve weektaak) niet erg goed uit de verf komt.

Page 8: wervel mei 2011

8

Bin

nen

on

ze PG

D

Het lijkt wel alsof ik full time werk. In overleg met de col-lega’s en de wijkkerkenraad ga ik mijn werktijden iets anders indelen. Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag aanwezig. Woensdag afwezig. En de eerste volledige werkweek van elke maand afwezig. De komende tijd wordt proefgedraaid met dit schema. In Januari 2012 kan dan gekeken worden of de situatie door deze indeling werkbaarder wordt.

PastoraatDenk nou niet, die dominee heeft zoveel te doen we bel-len maar niet. Ik stel zelf mijn prioriteiten bij het werk. En een prioriteit ligt bij het bezoeken van mensen die ziek zijn of zorg nodig hebben. Niet altijd weet ik of iemand ziek is of in het ziekenhuis ligt. Heel graag hoor ik van u of er behoefte aan bezoek is. Ik word graag gebeld (te-lefoon 656047).

BloeiGeworteld in de aardegericht op het licht.Elke keer weer hoger rekken,telkens maar weer verder strekken,groeien om tot bloei te komen.Mensen zijn als bloemen.Ze leven van het licht.

Alle goeds voor allen op weg naar Pinksteren.ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

AutodienstWilt u naar de kerk en gebruik maken van de autodienst? Dan kunt u op vrijdagavond tussen 18.00 uur en 19.00 uur bellen naar Gerda Meijerink, tel. 618844. Bij geen gehoor kunt u bellen naar Truus IJspeert, tel. 642740.

Uit het open hof

Uit eigen krachtHoewel menigeen nog lang niet over de pijn om het aanstaande verlies van Het Open Hof heen is en de stem-ming in de gemeente dagen van mineur kent, laten we als gemeente wonderlijk genoeg het hoofd toch niet hangen en wordt er overal nieuwe moed geput. Zou het aan de hoopvolle gebeurtenissen van deze tijd liggen? De lente die is doorgebroken? De vreugde van de Paas-tijd? De komst van een nieuwe predikant? Of gewoon het nuchtere besef dat we hoe dan ook verder moeten? Het inzicht dat gemeente zijn ook niet van een kerkgebouw afhangt? Of zou het ook de bezielende en dragende kracht van de Eeuwige zijn, die nooit laat vallen het werk, dat zijn hand begon?Hoe dan ook, het kerkenwerk in de Open Hofgemeen-te gaat, zoals u ook in deze Wervel kunt lezen, gewoon door, soms zelfs met vernieuwde energie: het herstel-werk aan de kerk, het bezoekwerk, de vergaderingen, de buurtbijeenkomsten en de groothuisbezoeken, de Open Hof-presentie in de buurt, de cantorij repetities, de koren en de gebedsgroepen enzovoort. Bovendien merkte iemand op, dat ook de kerkdiensten in het Open

Hof zich mogen verheugen in een goede opkomst en een dito sfeer. Die onvermoede krachten vervullen ons, nu we hoe dan ook langzamerhand moeten gaan nadenken over een nieuwe gezamenlijk start als PGD, met nieu-we hoop voor de toekomst. Onze Open Hofgemeente is geen lamgeslagen kudde en kan en mag putten uit eigen kracht. Een kracht van omhoog, die we straks ook mogen inzetten voor de nieuw te vormen kerkelijk gemeente.God zegene ons en de Gemeente te Deventer.Bart Thijs

Portret van ds. Saar Hoogendijk

Saar Hoogendijk is allang geen onbekende meer in on-ze gemeente. Velen hebben al het genoegen gehad haar te leren kennen als de nieuwe predikant van wijk 2 van de PGD, de gemeente rond Het Open Hof. Haar intrede – op 22 mei in Het Open Hof – is een mooie aanleiding om de kennismaking te verdiepen. Een interview, zoals met Kees Bochanen in het vorige nummer leek een goed idee. Het bleek moeilijk om in de drukke agenda’s nog een rustig moment te vinden voor een persoonlijk ge-sprek. Het is dus een ‘schriftelijk interview’ geworden.

Hoe ben je zo in Deventer terecht gekomen?Na hele goede jaren in de Noord-Hollandse polders Zee-vang (vanaf 1987) en Schermer (vanaf 1996) werd het tijd om de bakens te verzetten. Mede door het werk van Jan (inmiddels in Nijmegen) hebben we de blik verruimd en oostwaarts gericht. En toen kwam Deventer langs, voor ons helemaal onbekend terrein. Maar wat een geweldige stad! Ik wilde graag een echte nieuwe uitdaging, liefst met collega’s. Dat gaat lukken…

Hoe kijk je terug op 14 jaar predikant zijn in de Scher-mer? Op de uitnodiging voor mijn afscheid staat: Dat het kan: ruim 14 jaar over en weer inspirerend zijn als predikant en gemeente! Toen ik daar begon was er nog sprake van twee culturen: hervormd en gereformeerd. Ik heb

Page 9: wervel mei 2011

9

Bin

nen

on

ze PG

D

er graag aan bijgedragen dat die twee samen geweven werden. Nu is het echt één gemeente geworden, al dui-ken soms ineens de verschillen weer op. Als er maar over gesproken (en gelachen!) kan worden, brengt het je al-tijd verder met elkaar. Natuurlijk schiet je wel wortel als je zo lang ergens werkt en leeft, en dat heeft me goed gedaan. Er ontstaat dan een vertrouwdheid die vaak een meerwaarde heeft. Maar misschien ook vanzelfsprekendheden die best weer eens doorbroken mogen worden. De Geest is be-weeglijk en die moet je niet in de weg gaan zitten.

Je hebt je de laatste jaren verdiept in ‘geestelijke bege-leiding’. Wat neem je daarvan mee naar Deventer?Voor mij was de spiegel die een docent ons als dominees voorhield heel leerzaam: ‘Jullie zijn allemaal zó bezig om de kerk te redden, maar misschien is God al lang nieuwe wegen aan het zoeken’. Het heeft me meer ontspannen gemaakt in het bezig zijn in de kerk: het is niet mijn kerk, niet onze kerk, maar de kerk van Christus. Waar ik met hart en ziel in rondga; we doen wat we kunnen en wel zo dat er niemand overspannen van hoeft te raken. Want dan doen we iets niet goed.

Hoe vindt jouw gezin, Jan en de kinderen, de overgang naar Deventer?Jan verheugt zich op de kortere reistijd, het filmhuis en de boekhandels. Roos (14 jaar) moet het allemaal nog maar zien. Ze begint na de zomervakantie op Het Vlier, waar iedereen ‘nieuw’ binnenkomt. Wie weet hoe gauw ze er thuis is. Wessel (18 jaar) verhuist in april naar een studentenflat en ook Sien (bijna 20 jaar) woont al op ka-mers in Amsterdam. Het lijkt ze leuk om in de weekends naar Deventer te komen.

Wil je iets vertellen over jullie woning?Het is Zwolse weg 243 geworden, een split-level woning uit 1955. We zijn er blij mee: veel ruimte en toch intiem. Het zal wel even wennen zijn om weer in een rijtje te wo-nen.

Je komt terecht in een gemeente in een overgangsfase. Het Open Hof zal als kerkgebouw wegvallen en er vindt een hergroepering plaats rond de Grote of Lebuinuskerk. Hoe kijk je daar tegenaan?Vanaf het begin van de beroepingsprocedure is duidelijk gemaakt dat er veranderingen op komst waren, al was toen nog niet duidelijk welke kant het op ging. Het is na-tuurlijk wel een beetje vreemd, zo’n start. Maar het is wel echt iets van deze tijd (in de Schermer zijn in de loop der jaren vijf van de zeven kerken afgestoten). Veranderin-gen dragen altijd iets van verlies in zich, zonder dat je al kunt ervaren wat er misschien bij te winnen valt. Ik hoop een goede balans te kunnen vinden tussen wijk-predikant van het Open Hof zijn en gericht zijn op het grotere, nieuwe geheel.

Wat is jouw hoop voor de toekomst, van jezelf en van de gemeente?Waar beweging is doen zich kansen voor. Ik hoop dat we met elkaar, door de crisis heen, vooral de kansen gaan

zien en dat er een nieuw elan ontstaat. Ik hoop dat er een wereld voor me opengaat en dat we elkaar over en weer zullen inspireren!

Hoe ben je als predikant bereikbaar?Half voor de grap zeg ik wel eens: ‘vóór 9 uur is er geen geestelijk leven’. Met veel avondwerk doet het mij goed om ’s ochtends niet te vroeg te beginnen. Verder ben ik bereikbaar via 0570 547973 en [email protected]. Ik verheug me op de kennismaking.

We wensen onszelf als Open Hof-gemeente en als gehe-le PGD geluk met onze nieuwe predikant en collega. En Saar en haar gezin wensen we op 22 mei een mooie dag toe, gevolgd door een goede tijd in Deventer onder Gods zegen. Uit wijken en groepen

Keizerslanden; SchalkhaarIn de afgelopen tijd waren er vele wijk-en groepbij-eenkomsten. Ik denk met veel plezier terug aan het groothuisbezoek bij de familie De Jonge (8 februari, voor de gemeenteleden aan Het Wezenland), aan het groot-huisbezoek bij de familie Voorhorst (21 maart, voor de gemeenteleden in de buurt rond Het Open Hof), aan de wijkavond in Het Open Hof ( 28 maart, voor de ge-meenteleden in Schalkhaar), aan de bijeenkomst in huize Ludgerus (7 april, voor de gemeenteleden al-daar). Het waren fijne ontmoetingen waar de onderlinge verbondenheid werd versterkt. Natuurlijk hield het ker-kenraadsbesluit over het verlies op termijn van het Open Hof ons bezig. Maar ook kreeg ik bij de meeste bijeen-komsten de gelegenheid iets te vertellen over mijn studieverlof. Voor mij was het plezierig om ook op deze wijze de gemeente te kunnen bedanken voor de ruimte die ze mij gegeven heeft. De belangstelling was intens en er kwamen leuke en soms ook heftige gesprekken op gang. Alle gastadressen en aanwezigen veel dank!

CorelOp maandagmiddag 16 mei komt de SOW gespreks-groep o.l.v. ds. Thijs weer bijeen. Tijd: 16.00 uur. Plaats; vergaderkamer.

Bart Thijs

Gespreksgroep BloemendalIedere laatste woensdag van de maand komt deze ge-spreksgroep bij elkaar in De Boemendal. Onderwerp van gesprek zijn thema’s rond geloven en de bijbel in de ruimste zin van het woord, waarbij inbreng en ideeën van de deelnemers van harte welkom zijn. De bijeenkomsten vinden plaats in het vestzaktheater van 15.00 – 16.15 uur. De eerst volgende bijeenkomst is woensdag 25 mei. Ds. Saar Hoogendijk, onze nieuwe predikante, zal dan in ons midden zijn, om kennis te maken. U bent van harte wel-kom!

ds. Kees Bochanen

Page 10: wervel mei 2011

10

Bin

nen

on

ze PG

D

Afscheid en welkomRuim anderhalf jaar heb ik als pastorale bijstand mo-gen werken in de wijkgemeente rond het Open Hof. Ik heb dat met heel veel plezier gedaan, zoals u in het vo-rige nummer van de ‘Wervel’ al hebt kunnen lezen. Vanaf deze plaats wil ik u allen hartelijk danken voor het ver-trouwen dat u mij hebt geschonken en voor de plezierige samenwerking met velen van u. Een bijzonder woord van dank ook aan mijn collega Bart Thijs, met wie het fijn was om samen te werken. Ik blijf natuurlijk betrokken bij de Protestantse gemeente Deventer en bij het Open Hof in het bijzonder, in welke wijk we immers ook zelf wonen. Ik wens u allen alle goeds toe. Een woord van welkom aan ds. Saar Hoogendijk, aan wie ik het werk nu mag overdragen. Ik hoop dat ze met net zo veel plezier mag werken als ik dat heb gedaan en wens haar veel ze-gen bij haar werk hier in Deventer.Hartelijke groeten,ds. Kees Bochanen

van de kerkrentmeesters

Kerstmarkt 2010Onlangs heb ik met de voorzitter van de kerstmarkt-commissie, Harry Hoving, een gesprek gehad over de netto-opbrengsten van de laatste kerstmarkt. Ondanks een geringer aantal bezoekers vanwege het slechte weer heeft de commissie een mooi bedrag over kunnen ma-ken naar de kerkrentmeesters, namelijk 10.000 euro. Het geld wordt bestemd voor het herstel van de preekstoel. (In 2009 was dat een bedrag 8.500 euro voor de gewelf-schilderingen) Heel hartelijk dank voor deze bijdrage en dank aan alle vrijwilligers voor hun belangeloze inzet.

Paascollecte 2011Dit jaar ontvangt u geen verzoek om bij te dragen aan de Paascollecte. In de vorige Wervel had ik vermeld dat deze collecte gehouden zou worden, maar uit navraag bij het landelijk bureau bleek dat de paascollecte dit jaar bestemd wordt voor JOP, het jeugdwerk van onze kerk (www.jop.nl). Daar wij voor dit doel in het najaar een bij-drage aan u willen vragen is er besloten om dit jaar bij Pasen geen brief aan u te verzenden voor een bijdrage.Bernard van LeeuwenAdministrerend kerkrentmeester

Twelloseweg 8 7419 BJ Deventer telefoon 0570 - 612273 fax 0570 - 618025 www.tenkate-deventer.nl [email protected]

van het Projectteam

De toekomst tegemoetWe willen dat er in de toekomst een levenskrachtige, veelkleurige en inspirerende Protestantse Gemeente te Deventer blijft bestaan, met als basis het missionstate-ment van onze gemeente. We werken daarom toe naar een gemeente waarin de drie bestaande kernen samen-gaan en die de Grote of Lebuinuskerk als kerkgebouw gaat gebruiken. Daarbij hebben we zorgvuldigheid bij het samengaan van de verschillende wijken en groepen gemeenteleden en het recht doen aan verschillende vor-men van geloven en gemeenteleven hoog in het vaandel. Maar hoe gaan we dat allemaal vorm geven?Donderdag 14 april was er de aftrap. Naast het project-team integrale beleidsontwikkeling gaan nu drie breed samengestelde werkgroepen meedenken over de con-crete invulling van de plannen voor de toekomst. En globaal beeld hiervan wordt gegeven in het overzicht ‘projectorganisatie tot september 2011’. We verwachten nog enkele aanvullingen en van enkele beoogde werk-groepleden wachten we nog op een definitief ‘ja’.De werkgroepen zullen de eerste resultaten presenteren op een vergadering met alle ambtsdragers op 5 juni a.s. Op donderdag 1 september (20.00 uur in Het Open Hof) staat er een gemeenteavond gepland om u als gemeen-teleden over de plannen te informeren en erover met u in gesprek te gaan.De komende maanden worden er, zoals het er nu naar uitziet, besluiten genomen over het moment dat de Wijk-kerkenraden en de Algemene Kerkenraad zullen opgaan in één Kerkenraad van de ‘Protestantse Gemeente te De-venter’. Ook de vraag naar een streefdatum om over te gaan tot het alleen in de Lebuinuskerk houden van zon-dagse diensten zal de komende tijd worden besproken. We houden u op de hoogte. Overigens, als u zelf iets door wilt geven aan het projectteam, schroom niet!

Namens het projectteam integrale beleidsontwikkeling,Jan Boer

[email protected]

Maak je droom waar!Tuinontwerp Tuinaanleg Tuinonderhoud

Slagmansdijk 6 7437 RJ Bathmen

T 0570 - 63 23 13 E [email protected]

www.debrinkertuinen.nl

Page 11: wervel mei 2011

Bin

nen

on

ze PG

D

11

Werkgroep kerkgebouwSape BraaksmaJan de GoedeHenk van KoeveringeBen DraaijerGerrit van der LindePieter Jan LontAnneke RothuizenMarcel GehrelsHans MagdelijnsLouis NijlandBernard van Leeuwen

Werkgroep Pastoraat incl. PresentieIngrid de ZwartEllen van ’t NetHans de JongJoke KappertLoes WoltersFolkert van WijkMieke SchuitmanElly HarlemanWilma LambersThea Karel

- Totaalplan incl. planning - Coördinatie werkgroepen - Communicatie/presentatie - Opzet beleidsplan - Structuur kerkelijke organisatie

(o.a. op weg naar één kerkenraad) - Samenwerking Gemeente, NV-Bergkwartier etc, - Beheersvorm Grote of Lebuinuskerk - Parkeerproblematiek/bereikbaarheid - Kerksluitingen

JeugdraadIntegratie jeugdwerk

DiaconieIntegratie diaconale zorg

Algemene kerkenraad Projectorganisatie tot september 2011

- Verwarming en energie - Nevenruimten - Technische installaties - Inrichting - Liturgisch meubilair - Subsidies - Vrijwilligersbeleid kerkgebouw

- Gemeentepastoraat stimuleren (omzien naar elkaar).

- Pastoraat gaat verder dan de grenzen van de kerkelijke gemeente.

- Initiatief bij de pastor, de pastorant of beide. - Presentie in wijk en buurt. - Groepspastoraat/kringwerk. - Verdeling bezoekwerk over predikanten, ouder-

lingen en pastorale/diaconale bezoekers. - Algemeen bezoeksysteem voor alle gemeentele-

den, met als doel belangstelling te tonen en namens de gemeente

- Contact te onderhouden met haar leden. - Bijzonder bezoekwerk voor specifieke categorieën:

geboorte/doop; kinderen, jeugd, studenten (studentenpredikant!), middengroepen, ouderen (o.a. 80+); inkomers, vertrekkers, afhakers; ernstig zieken, stervenden, nabestaanden; mensen die gaan samenwonen of trouwen.

- ‘Personeelspastoraat’: mensen die kerkenwerk doen helpen om dat vol te houden.

- Vormen vinden voor liturgie, devotie, meditatie. - Met divers aanbod van kerkdiensten en vieringen. - Bijzondere plaats van gelegenheidsdiensten. - Kerkmuziek (liedkeus, cantorij / koren, instrumen-

tale muziek). - Keuze van lezingen en thema’s. - Kindernevendienst, jeugdkerk, oppas - Actieve participatie van medewerkers en deel-

nemers. Rekening houden met aanleg en voorkeur van personen en groepen.

- Aandacht voor passende liturgische inrichting van de verschillende ruimtes in de kerk.

Werkgroep eredienstSitie PebesmaAlet MagerIngrid de ZwartElisabeth Posthumus MeyjesBart ThijsAttie BuizertHerman BorgerTeus de MikCarla de JongErik de RidderJos SmeetsJelle van Nijen

Projectteam integrale beleidsontwikkelingJan BoerBernard van LeeuwenJelle van NijenThea KarelSaar Hoogendijk

Moderamen ak

Page 12: wervel mei 2011

www.hezenberg.nl 038 - 444 52 51

tijd voor jezelf

Retraite en bezinning:Wandelen

Kapel-momentenEigen kamerVol-pension

12

Diaco

nie

Landelijke Zendingsdag 9 aprilZaterdag 9 april. Utrecht. Protestants Landelijk diensten-centrum. Twee brandende vuurkorven bij de ingang. Een muziekgroepje met vrolijke Zuid-Amerikaanse muziek. Twee leden van de ZWO commissie bezochten de lande-lijke zendingsdag. Zending is VuurWerk. Het motto: ‘Als alles duister is, ontsteek dan een lichtend vuur dat nooit meer dooft’. ‘Je wordt er warm van. God kwam weer uit de mist tevoorschijn’, zegt een deelneemster na afloop. Meer dan honderdvijftig bezoekers zijn er op de lande-lijke zendingsdag van Kerk in Actie. Jong en oud. Tien vertegenwoordigers van kerken van overal: Zambia, Indo-nesië, Pakistan, Bangladesh, Brazilië. We zingen: ‘In vuur en vlam voor God te staan, om mensen ver op weg te gaan, te delen, dromen, leven van geloof en hoop en liefde’. Rommie Nauta, teamleidster van de afdeling Zending van Kerk in Actie, vertelt: ‘om deze drie pijlers gaat het bij de zending van Kerk in Actie. Dit is ons programma: - Evangelie – zodat het Evangelie toegankelijk wordt

voor velen. - Kerkopbouw – zodat kerken zich ontwikkelen tot re-

levante religieuze gemeenschappen. - Bruggen bouwen – zodat er bruggen worden gesla-

gen in religieuze en etnische tegenstellingen.’

Wereldwijd delen van geloof, hoop en liefde. Negentien workshops in vier rondes gaan in op de vraag hoe we er handen en voeten aan geven in zending wereldwijd én aan de basis in Nederland.Wij hoorden onder meer over de opbouw van geloofs-gemeenschappen in China; over het bevorderen van de dialoog tussen christenen en moslims in Indonesië; over

de Zambiaanse kerk en HIV/Aids... Het was hartverwar-mend en inspirerend te horen dat het zendingswerk van Kerk in Actie springlevend is! Dat wij hier in Deventer ook het vuur brandend mogen houden.

Kerk in actie en JapanDe ZWO commissie heeft namens u 250 euro overge-maakt aan Kerk in Actie die vanuit verbondenheid met de slachtoffers in Japan een bijdrage heeft overgemaakt aan de Japanse Raad van Kerken, die op korte termijn een hulpprogramma zal opzetten. Ook vragen we u te bidden voor Japan en haar bevolking. Dat er zorg zal zijn, en een goed systeem om mensen onderdak te geven, water, voedsel, medische zorg. Dat mensen zich weer kunnen hervinden. Dat God de slachtoffers in Zijn han-den houdt.Postzegels- en prentbriefkaarten voor de zendingIn dit digitale tijdperk versturen we steeds minder kaarten. Des te meer waarde krijgen oude kaarten en postzegels. Verzamelaars stropen beurzen en websites af op zoek naar bijzondere exemplaren. Kerk in Actie en de gereformeerde zendingsbond verzamelen al vele ja-ren deze postzegels en kaarten om ze te verkopen en de opbrengst te bestemmen voor het zendingswerk. Heeft u nog ergens een doos kaarten of een bijna vergeten post-zegelverzameling op zolder staan? Lever die dan in bij de vrijwilligers van Kerk in Actie. Ze worden gesorteerd, ver-handeld en verkocht. Vorig jaar was de opbrengst ruim 34.000 euro. Alle beetjes helpen… Ook u kunt meedoen.

Namens de ZO commissie Eline Sizoo-de Vries

ZWO

MikondoOp het moment dat ik dit schrijf is ons bestuurslid Mieke Rang in Mikondo. Naast de school in Mikon-do bezoekt ze ook twee andere projecten waar zijn bestuurslid van is. Voor de reis hebben we bij de ge-meente Deventer subsidie aangevraagd.Zij zal ongetwijfeld terug komen met veel foto’s en indrukken over de situatie daar. Ook inventariseert Mieke de wensen van de mensen bij de school en kan ze zich direct een oordeel vormen over de noodzaak van de vragen. Wilt u ook in actie komen voor Mikondo: kijk op www.mikondo.nl onder hoofdstuk acties.Er zijn zelfs acties bij die u geen geld kosten!

We zamelen ook nog steeds lege inktcartridges in. Met name HP-cartridges zijn erg gewild. Hebt u die en hebt u nieuwe nodig: belt u me even, misschien kan ik die iets voordeliger voor u bestellen. Meer info: Dewes van Lohuizen (621390).

Kleding inzamelingWe zijn in overleg met de diaconie in Colmschate over een datum van de kleding inzameling voor Dorcas. De gedachten gaan uit naar een zaterdag eind mei of begin juni. Houdt u de zondagsbrieven en aankondigingsfol-ders in de gaten voor nadere informatie.Zou u willen helpen bij de inzameling, geef u dan op bij Dewes van Lohuizen, tel 0570-621390.

Page 13: wervel mei 2011

Al meer dan 150 jaar www.salland.nl (0570) 68 74 84

13

Verantwoording giftenDe wijkkas Lebuinuswijk heeft via het verjaardagfonds 92 euro ontvangen. Alle gevers hartelijk bedankt. Wim SmallegoorIn de afgelopen periode heeft de wijkkas Open Hof totaal aan giften 200,00 euro mogen ontvangen, waar-onder twee giften van 50 euro en twee van 20 euro via ds. Bochanen.Alle gevers hartelijk dank.

Informatie rond de collectesOp zondag 1 mei vragen we uw aandacht voor de Stich-ting Kinderzorg in Zwolle. Deze Stichting is opgericht door diaconieën van PKN-gemeentes in Overijssel en Drenthe en richt zich op jongeren die zich vanwege ge-dragsproblemen niet meer of slecht kunnen handhaven in het reguliere onderwijs en dreigen af te glijden naar het criminele circuit. De Stichting vindt pastoraal werk onder deze jongeren van groot belang en heeft hiervoor een pastoraal werker in dienst die bekostigd wordt door de leden. Uw bijdrage komt ten goede aan dit werk. Deze collecte maakt deel uit van het provinciaal Bijdrage Ad-vies. Op zondag 8 mei is de collecte bestemd voor het werk van de diaconie. Zondag 15 mei is de diaconale col-lecte bestemd voor Ontmoetingscentrum “’t Zwervel” in Wijhe. Dit ontmoetingscentrum is opgezet door de inter-nationale beweging ATD Vierde Wereld en heeft als doel een ontmoetingsplek te zijn voor alle sociale lagen van de bevolking. Met name heel arme mensen worden gesti-muleerd naar deze ontmoetingen te komen en daar hun kennis en vaardigheden te delen met andere mensen om zo de vicieuze cirkel van armoede en sociale uitsluiting te doorbreken. Op 22 mei zijn uw gaven bestemd voor het jeugddiaconaat van onze eigen gemeente. Tijdens het Pinksterweekend gaan de kinderen naar camping De Jagerstee in Epe. Hier staat de stacaravan van de diaco-nie. De kinderen zullen er een nacht kamperen en onder andere klusjes uitvoeren, zodat de caravan en het ter-ras voor het komende vakantieseizoen gereed zijn voor gasten die zelf door omstandigheden geen vakantie kun-nen betalen. Elders in deze Wervel vindt u de uitnodiging voor de kinderen. Op zondag 29 mei wordt uw aandacht gevraagd voor een project van Kerk in Actie: Oma’s zor-gen. De Aids Foundation of South Africa (AFSA) helpt mensen die door HIV of Aids getroffen zijn. Vooral voor arme gezinnen zijn de gevolgen van deze ziekte vaak niet te overzien. AFSA steunt onderzoek naar HIV/Aids, maar ondersteunt ook de grootmoeders die door het overlij-den van hun eigen kind de zorg voor hun kleinkinderen op zich nemen. Uw bijdrage is onmisbaar voor deze zor-gende oma’s.

SchuldHulpMaatje, belangrijk vrijwilligerswerk

Steeds meer mensen raken in de financiële problemen. Een miljoen Nederlanders kan niet meer aan zijn finan-ciële verplichtingen voldoen. Lokale kerken kunnen hierin het verschil maken, door samen met een aantal christelijke organisaties SchuldHulpMaatjes op te lei-den, die concrete hulp en begeleiding kunnen bieden aan mensen met schulden.

SchuldHulpMaatje is een initiatief van Kerk in Actie, het Landelijk Katholiek Diaconaal Beraad, de Migranten-kerken, de Evangelische Alliantie en de Protestantse Christelijke Ouderenbond. Eind 2010 is SchuldHulpMaat-je van start gegaan, een project waarbij goed toegeruste vrijwilligers ondersteuning bieden aan mensen met fi-nanciële problemen. SchuldHulpMaatjes zijn de steun en toeverlaat voor mensen die (h)erkennen dat zij het geld niet meer de baas zijn. Ze bieden morele steun aan men-sen die in het traject van schuldsanering zitten. Ook is het mogelijk hen daarna nog een tijdje te begeleiden, om herhaling te voorkomen.

Mensen die toegeven dat ze niet meer in staat zijn hun financiële problemen op te lossen en om hulp vragen, hebben al een zeer hoge drempel genomen. Dan is het geweldig wanneer een Maatje met je meeloopt. Iemand die weet hoe je formulieren moet invullen en die de weg weet naar allerlei instanties. Armoede en schulden lei-den vaak tot sociale isolatie. Een SchuldHulpMaatje kan dat doorbreken. Hij weet ook dat schuldenproblematiek zelden op zichzelf staat. Hij is getraind in het herkennen van signalen en in staat naar ander hulpverlenende in-stanties door te verwijzen.

Hoe word ik SchuldHulpMaatje?Een SchuldHulpMaatje mag zich zo noemen als hij of zij met goed gevolg de driedaagse training heeft afgerond. Daarvoor krijgt hij of zij een certificaat dat jaarlijks ver-lengd kan worden. Hiermee staat het project garant voor betrouwbare en deskundige SchuldHulpMaatjes.

Interesse?Als u geïnteresseerd bent in dit project kunt u alle ver-dere informatie vinden op:www.schuldhulpmaatje.nl Als u mee wilt doen, meld u dan aan bij: Heero Meerveld, tel. 0570-60 80 90 of 06-41 49 06 57, e-mailadres: [email protected]

Diaco

nie

Page 14: wervel mei 2011

14

Met n

aam en

toen

aam

Wij gedenken

Martinus Wilhelmus PeuskenDinsdag 15 maart overleed Martinus Wilhelmus (Mar-tien) Peusken op de leeftijd van 78 jaar. Hij woonde aan de Bredenhorst 13. Martien Peusken was geboren en ge-togen in Deventer, waar zijn ouders een schildersbedrijf hadden aan de Papenstraat. Martien was de oudste van drie jongens. Eenmaal volwassen nam hij het bedrijf van zijn ouders over, zoals in die tijd gebruikelijk was. Mar-tien Peusken was een groot liefhebber en kenner van klassieke muziek. Hij heeft klassieke muziekprogram-ma’s verzorgd in het P.W. Jansen en bij Radio Raalte. In 2000 overleed zijn vrouw Anna na een ziekte van 3 jaar. Enige tijd later leerde hij Hermien kennen. Zij bracht weer licht en zijn leven en hij ook in dat van haar. De laat-ste jaren ging ook zijn eigen gezondheid steeds verder achteruit en raakte hij steeds meer aan huis gebonden. Vrijdag 18 maart hebben we afscheid van het genomen in crematorium Steenbrugge. Dat de vele goede herin-neringen de familie tot troost mogen zijn.Ds. Kees Bochanen

Alida Rebeira-RuschOp 17 maart kwam een einde aan het leven van Alida Rebeira-Rusch. Zij was op 28 mei 1912 geboren in Ban-doeng, woonde met haar man in Colombo, Sri Lanka, na haar scheiding in Amsterdam en na haar pensionering in Rijssen, in een huis met tuin. Als Lutheraan hoorde zij daar tot wijk 1 van onze gemeente. Ze was tot op ho-ge leeftijd een reislustig wereldburger. Haar leerlingen, haar muziek en haar bloemen en planten waren haar lief. Ze bleef bij de tijd door lezen, luisteren (ze was bijna blind) en gesprekken die ergens over gingen. ‘Nu zien wij nog door een spiegel in raadselen, doch straks van aangezicht tot aangezicht’ was de tekst die ze gekozen had voor de aankondiging van haar overlijden, het tekent haar: steeds op zoek naar wat achter de ver-halen, achter de façades, achter de horizon is en steeds vol vertrouwen in een land van zuiver licht. Haar gedach-tenis zij ons tot zegen.Ds. Hermien Günther

Dina Aleida Hengeveld-DuenkOp 21 maart overleed op de leeftijd van 77 jaar Dina Aleida Hengeveld-Duenk. Ze overleed in het Deventer Ziekenhuis, maar woonde vele jaren aan de Willem Kesstraaat no 11 (Colmschate). Dinie Hengeveld was als geboren Achterhoekse een echt gezelschapsmens, sterk gehecht aan hen die haar lief waren. Met grote liefde en

trouw heeft ze zich ingezet voor haar gezin. Haar toewij-ding gold evenzeer de gezinnen waarin ze gediend heeft en waarvoor ze zoveel als vriendin en gouvernante was. Haar diepste toewijding lag bij God, haar Heer. Hij heeft haar door alles heen bezield en gedragen, ook in de moeilijke jaren waarin ze als gevolg van een dwarslaesie aan de rolstoel gekluisterd was. ‘De Heer is mijn herder/Hij waakt voor mijn ziel/Hij schraagt me als ik wankel/Hij draagt me als ik viel’, zongen we bij het afscheid. Mo-gen haar nagedachtenis haar zoon Geo en allen die Dinie missen tot troost en steun zijn.Ds. Bart Thijs

Hendrika Boelens-HuismanOp 26 maart 2011 is Riek Boelens-Huisman overleden op de leeftijd van 84 jaar. De laatste jaren van haar leven woonde ze in het Sint Jozef verpleeghuis en later op de Graaf Florishof, aan de van Hetenstraat. Als meisje groeide ze op aan de IJssel bij de spoorbrug in Deventer. Riek trouwde met Henk Boelens en ze gingen wonen op de Worp. Riek was veel op pad en begaf zich graag onder de mensen. Samen met haar man was ze betrokken bij de kerk. Ze was actief als vrijwilliger in het winkeltje bij de Lebuïnuskerk en hielp met kniepertjes bakken voor de verkoop.Velen kenden haar als een gezellige vrouw, die genoot van activiteiten. In de afscheidsdienst op vrijdag 1 april klonken de woorden: ‘Gelukkig de mensen die tot het einde toe handen mag voelen die goed doen.’ Tot het laatst werd Riek Boelens-Huisman omringd door men-sen die zorg en aandacht voor haar hadden. We hebben haar toevertrouwd aan de Eeuwige op wie zij haar ver-trouwen had gesteld. We wensen haar zus en andere familieleden toe dat de mooie herinneringen aan Riek hen tot troost zijn in het gemis. Ds. Anna van der Maas

Huwelijk

Erwin Jansen en Alet Mager, Sinthenstraat 28, hebben te kennen gegeven in het huwelijk te willen treden. Zij willen God om zijn zegen vragen in een kerkdienst in Het Open Hof, op vrijdagmiddag 13 mei om 14.30 uur. De ge-meente is van harte uitgenodigd om erbij te zijn. Vanaf deze plaats wensen we Erwin en Alet alvast alle geluk met hun voornemen en een feestelijke huwelijksdag on-der gods zegen.

ONDER DE AANDACHT

Tokyo-gangers Jan Willem en Merei en de kinderen, die na de aardbe-ving even in Nederland onderdak zochten zijn inmiddels allemaal weer in Tokyo terug en hebben werk en school hervat! Vanaf een afstand wensen we ze veel goede moed en hopen ze in juni weer even te zien in Deventer.

Jan KleinbussinkBlij zijn we dat dat Jan Kleinbussink zijn werk weer deels heeft hervat in de Stille week. Langzamerhand zal hij weer terugkeren op de orgelbank!

Page 15: wervel mei 2011

Gem

eente in

beweg

ing

15

Werkgroep Bezinning en Ontmoeting

In mei zijn er een aantal bijzondere bijeenkomsten op bijzondere dagen en op bijzondere locaties. Mei is tradi-tioneel de afsluiting van het winterseizoen. De meeste vaste activiteiten zijn dan afgelopen of worden afgeslo-ten. In het blauwe boekje kunt u alles op een rij zien.

Zaterdag 7 meiToen de Lebuïnuskerk in het begin van de 10e eeuw ge-bouwd werd, was de stad al meer dan honderd jaar een versterkte vesting. Wat was in de 11e eeuw de functie van het westelijk en van het oostelijke koor, wie werden er herdacht, waar werden diensten gehouden, waar kwa-men de mensen binnen en wat was dan hun ervaring? Op dit soort vragen zal aan de hand van uitleg en een rondleiding door de kerk, door de heer Herman Kolde-wijn, een antwoord hierop gezocht worden10.00 – 12.00 uur, Lebuïnuskerk, ingang Kleine Poot 7.

Donderdag 12 meiEen avond zingen met iedereen die daarvan houdt. Voor wie benieuwd is, wat het Nieuwe Liedboek voor ons in petto heeft. Deze avond zal een selectie uit de voor het nieuwe liedboek geselecteerde liederen geoefend wor-den. Iets met psalmen, iets met Nederlandse liederen, iets met buitenlandse liederen en wat mogelijke liturgi-sche teksten. Onder leiding van ds. Elisabeth Posthumus Meyjes, betrokken bij de voorbereiding van het Nieuwe Liedboek en Teus de Mik, instrumentale ondersteuning.20.00 uur Het Open Hof

Zondag 15 meiOp zondag 15 mei wandelt de regionale commissie Vorming en Toerusting Deventer met u in de prachtige natuur rond het kerkje van Okkenbroek. De avond begint om 18.45 uur met een kop koffie in de kerk. Daarna gaan wij in kleine groepjes op pad. Onder-weg is er ruimte om samen van gedachten te wisselen over kerk, geloof en natuur.In ons gesprek gaan we niet op zoek naar antwoorden; het gesprek op zich is al voldoende. Tegen 21.00 uur sluiten we deze avond af met een kort vesper in de kerk.(Ook wie minder goed ter been is, is van harte welkom.)18.45 uur kerk Okkenbroek, Oerdijk 226.

Zaterdag 21 meiStadsbeiaardier Roel Smit bespreekt en bespeelt het ge-restaureerde carillon.Roel Smit sprak in een vorig seizoen over zijn liefde voor grote instrumenten in relatie met geloven. ‘Zijn’ carillon in de Lebuinustoren was toen in restauratie. Nu toren en carillon er weer stralend bij staan is er op zaterdagmid-dag 21 mei gelegenheid er wat dichter bij te komen.Vanaf 14.00 uur klinkt het carillon rondom de kerk. Om 15.00 uur volgt in de Magistraatskapel een uitleg over het carillon. Vanaf 16.00 uur kan de toren beklommen worden.Grote Kerkhof, Magistraatskapel en toren van de Lebui-niskerk.

Dinsdag 31 meiBroodje Bijbel. De ruimte is het zelfde. Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes is aanwezig. De familie Hudig zorgt weer voor brood. Gelezen en besproken wordt het evan-gelie van Matteüs.Van 12.00 – 14.30 uur, familie Hudig, Wechelerweg 37 te Diepenveen.Graag wel even van te voren opgeven of u komt.

Groepsbijeenkomsten overig

Renovare De maand Mei komt de bijbelgespreksgroep Renovare bijeen in het Open Hof op 12 en op 26 mei; beide donder-dagen van 9.30 – 11.00 uur.Wij spreken dan met elkaar mogelijk over het slot van Psalm 106 en daarna komt Psalm 110 aan bod. Belang-stellenden zijn van harte welkom.Hans de Jong, tel. 620562

Gebedsgroep Deze maand komt de gebedsgroep weer bijeen op don-derdagavond van 19.00 – 20.00 uur in Het Open Hof. Wij bidden, vragen, danken, prijzen en leggen voor aan de Heer. Wilt u meer weten of mee doen, komt u gerust langs of neem contact op met Hans de Jong, tel. 620562

Kerk&Israël Zoeken naar een taal van vredeWelkom op de OJEC-conferentie 23 mei 2011 in Deventer

Een van de activiteiten van het OJEC (Overlegorgaan van Joden en Christenen in Nederland) is, sinds zijn oprichting in 1981, het organiseren van een jaarlijkse conferentie. Dit jaar wordt die conferentie op maandag 23 mei a.s. in hartje Deventer, in het Etty Hillesum ge-houden. Doelstellingen in het werk van OJEC zijn het herstel-len en vergroten van het onderlinge vertrouwen tussen Joden en Christenen, het uit de weg ruimen van vooroor-delen en het aandragen van oplossingen voor problemen die de relatie kunnen vertroebelen.Daaraan wil ook deze conferentie een bijdrage leveren, vanuit het thema:

Zoeken naar een taal van vredeDat is waar velen behoefte aan hebben in de meestal moeizame discussies over het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Ook in Nederland, waar het soms lijkt of de strijd hier nog eens wordt overgedaan. Begrijpt men elkaar? Of gaat het er simpelweg om te benadrukken: ik sta aan de goede kant, jij bent fout, ik ken de feiten, jij bent onwetend. Wederzijdse imitatie van onvermurw-baarheid leidt zelden tot oplossingen. Christenen zijn verdeeld in hun loyaliteit. Praten ze nog met elkaar? Hun belangstelling voor een dialoog met Joden is door het conflict vaak sterk gedaald. Op de conferentie zal dr. Mi-chael Elias, taalkundige en verbonden met Nes Ammim (christelijke nederzetting in Galilea, Israël), zijn kijk op

Page 16: wervel mei 2011

16

Gem

eente in

beweg

ing

het conflict geven. Daarbij diept hij de begrippen rivali-teit, crisis en slachtofferschap uit, om daarmee tot een betere communicatie te komen.Sprekers van Joodse en van christelijke zijde zullen hier-op een reactie geven.’s Middags zijn er interactieve workshops.

Wees welkom vanaf 10 uur. Aanvang programma 10.30 uur, einde 16.00 uur.Plaats: Etty Hillesum Centrum, Roggestraat 3, 7411 EP Deventer (geen parkeerruimte). Kosten: voor vrienden van OJEC e 19,-, anderen e 25,-, incl. lunch. Betaling vooraf op ING bankrekeningnr. 52.89.250 t.n.v. Stichting OJEC, Enschede.Aanmelden is noodzakelijk en kan tot 14 mei 2011. Per mail: [email protected]. Per tel. 06-53998400. Per post: Gol-straat 23, 7411 BN Deventer.Voor wie wil is er van 16.30- tot circa 17.30 uur, o.l.v. een gids, een ‘joods-christelijke’ wandeling door oud De-venter. Kosten hiervoor zijn e 4,- per persoon. Opgave vooraf noodzakelijk!

Voor meer informatie zie de website van het OJEC: www.ojec.org

Ria Kemper

Oproep voor groot intrede koor

22 mei is de dag dat ds. Saar Hoogendijk intrede zal doen in Het Open Hof. Op verzoek van Teus de Mik, cantor/or-ganist van Het Open Hof zullen we een zo groot mogelijk koor vormen om de dienst op deze zondag Cantate luis-ter bij te zetten. Derhalve nodigen we alle leden van de verschillende cantorijen die de Protestantse Gemeente te Deventer telt om mee te doen.

De repetities zijn op maandag 9 mei van 18.30 tot 19.45 uur in de Van Vlotenhof o.l.v. Elisabethvrijdag 13 mei van 19.00 tot 20. 30 uur in Het Open Hof o.l.v. Teusmaandag 16 mei van 18.30 tot 19.45 uur in de Van Vlotenhof o.l.v. Teusvrijdag 20 mei van 19.00 tot 20.30 uur in Het Open Hof o.l.v. Elisabethzondag 22 mei om 9 uur in Het Open Hof, inzingen en voorbereiden.

Iedereen die denkt: ‘zo’n project, met een aantal repeti-ties, lijkt me wel wat’: Geef je op en zing mee! (telefoon 656047 of [email protected]). We hopen op deelname van zangers zowel uit de cantorij van de Leb-uïnus, als uit de cantorij van de Van Vlotenhof, als uit de cantorij van Het Open Hof.ds. Elisabeth Posthumus MeyjesTeus de Mik

Liedboekdag 2011 in DeventerVan 28 mei 2011 om 13:00 uur – 16.00 uurDe jaarlijkse Liedboekdag zal dit jaar gehouden worden op zaterdag 28 mei 2011 in de Grote- of Lebuïnuskerk te Deventer. Dit jaar staat het nieuwe liedboek centraal en in het bijzonder de kerkmuzikale uitdagingen die dit biedt. Het nieuwe liedboek zal volgens planning en hoop eind 2012 verschijnen.

Verschillende liederen die door de redactie van het nieu-we liedboek zijn vastgesteld zullen in diverse muzikale vormen worden gezongen op de liedboekdag van 28 mei 2011.Ook dit jaar zal er weer medewerking worden verleend door een koor en is er voor de kinderen een apart pro-gramma.Het programma is van 13.00 tot 16.00 uur.Aanmelden voor deze dag is wenselijk via E-mail: [email protected]: www.pkn.nl/kerkmuziekVan harte aanbevolen. ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

Kerken in Zichtop kerkenpad met de NCRV naar prachtige kerken in Friesland Na een geslaagde 'Kerken in Zicht' op zaterdag 2 okto-ber j.l. in Deventer, rijdt er, bij voldoende deelname, een bus vanuit Deventer naar ‘Kerken in Zicht’ in Friesland.Wanneer: zaterdag 4 juni 2011Naar: Friesland (Appelscha, Zorgvliet, Elsloo, Makkinga, Donkerbroek, Oosterwolde)Vertrek: 08.00 Zutphen, 08.30 Deventer, 09.00 Zwolle.Terug: 20.00 Zwolle, 20.30 Deventer, 21.00 Zutphen.Kosten: e 42,50 incl.: koffie met gebak, diner, N.C.R.V. rugzak en uiteraard de bus.Opgave: Tot 30 mei a.s. bij H.J. Hobrink, tel. 0570-626283 of email naar: [email protected]: Betalen kan in de busHopelijk tot ziens op zaterdag 4 juni.Henk Hobrink

Gemeentereis BerlijnDe informatie-avond op 24 maart jl. leverde meer dan dertig belangstellenden op voor een reis naar Berlijn. Aan interesse dus geen gebrek. We hebben van gedach-ten gewisseld over de bedoeling van zo’n gemeentereis en het prijskaartje dat er onvermijdelijk aan komt te han-gen. Het lijkt er op dat het niet mogelijk is om een goed programma aan te bieden tegen een voor velen aan-vaardbare prijs. Ik heb daarom besloten, in overleg met de Werkgroep Bezinning en Ontmoeting, om het plan op te geven. Wie weet ontstaan er in de toekomst nog weer eens plannen voor een gemeentereis. Jelle van Nijen

Page 17: wervel mei 2011

17

Gem

eente in

beweg

ing

Uitnodiging voor de boekpresentatie van ‘Beelden met een ziel’ van Bart Thijszaterdagmiddag 7 mei in Boekhandel Praamstra om 17.00 uur

Beste gemeente,

Vorig jaar mocht ik genieten van een studieverlof, dat ging over over de geschiedenis van kerk en kunst van on-ze goede stad Deventer. Het onderwerp was mij in mijn jaren als predikant in Deventer steeds sterker gaan boei-en. De geschiedenis van onze stad is zo onvoorstelbaar rijk aan kunst, cultuur en spiritualiteit. Ik mocht gaan schatgraven in de kerken, de musea, de boekhandels en antiquariaten van de stad.

Ik besloot mij te concentreren op beelden in brede zin: liturgische voorstellingen, schilderingen, driedimensi-onale beelden enz. Het voordeel van beelden is, dat ze allerlei moois laten zien, maar ook dat je er direct of indirect veel aan kunt aflezen over de historische om-standigheden waarin mensen leefden. En dan ook over hun beleving, mentaliteit of spiritualiteit. Om die vraag was het mij vooral te doen. Wat waren blijkens de beel-den onze Deventer stadgenoten eigenlijk voor mensen, hoe stonden ze in het leven, wat dreef en bezielde hen in hun tijd?

Een greep uit de beelden, die ik ontdekte en die min of meer representatief mogen heten voor Deventers ge-schiedenis van begin tot eind. Ik stuitte op een stukje van de kazuifel van Lebuïnus uit de 8ste eeuw; op ge-welfschilderingen uit de Grote of Lebuinuskerk en op geïllustreerde handschriften van de Moderne Devoten uit de Hanzetijd. Ik ontdekte schilderijen van Gerard ter

Borch uit Deventers ‘Gereformeerde periode’ (17e en 18e eeuw) en uit de tijd van de industrialisatie (19e en 20ste eeuw) schilderijen van onder meer Korteling, Bodifee en Van Meegeren. Voor onze eigen, naoorlogse tijd kon ik in gesprek gaan met kunstenaars van nu zoals Ada Bun-schoten, Arno Kramer en Henk Heideveld. Ik ontdekte, dat de bezieling van de beelden, die eeuwenlang bijna uitsluitend christelijk was, in onze tijd inhoudelijk sterk verbreed is zonder aan diepgang te verliezen. ‘Beelden met een ziel’ is het verslag van deze zoek- en ontdek-kingstocht in Deventers cultuurhistorie.

Bij gelegenheid hebben sommigen van u al fragmenta-risch kunnen kennismaken met mijn bevindingen. De daarbij door u getoonde belangstelling en kritisch en-thousiasme vond ik hartverwarmend.

Helemaal prachtig is het, dat het verslag nu voor ieder-een volledig in boekvorm beschikbaar komt. Het wordt op zaterdagmiddag 7 mei gepresenteerd bij boekhandel Praamstra in Deventer. Het wordt een feestelijke bijeen-komst met een hapje en een drankje, aanvangstijd 17.00 uur. Als schrijver zal ik daarbij enkele ‘beelden met een ziel’ laten zien en het boekje introduceren. Ook gemeen-telid Hans Magdelijns en kunstenaar Henk Heideveld zullen het woord voeren.

Het is mij een eer en een genoegen U als gemeente te mogen uitnodigen voor deze boekpresentatie. Ook zo kan ik u bedanken voor alle ruimte mij gegund in mijn studieverlof en voor alle overige steun, die ik uit uw mid-den mocht ontvangen.

U bent dus van harte welkom,Bart Thijs

Tentoonstelling ‘de ongeziene gezien’

Op zondag 8 mei as wordt na de kerkdienst van 10.00 uur de tentoonstelling de ongeziene gezien geopend.De foto’s maken zichtbaar waar wij het liefst aan voor-bij lopen: onrecht, uitbuiting en de oneerlijke verdeling van geld, voedsel en waardigheid.De foto’s roepen op tot

handelen want de kijker wordt van toeschouwer partici-pant. De grootste kunst is echter om de Ongeziene (God, Christus) te zien in de mensen op de foto.Bezoekers van het Meester Geertshuis hebben mee-gedaan aan de fotowedstrijd die voorafging aan de tentoonstelling. Harm-Jan Jansen was de winnaar van de wedstrijd.Welkom om de viering en opening mee te maken.

Op maandag 16 mei, zal Ronald Dashort, diaken in Apel-doorn en initiatiefnemer van deze tentoonstelling, een toelichting geven. Deze verzameling foto’s geeft een indrukwekkende inkijk in de leef- en belevingswereld van mensen, dichtbij en ver weg. En het resultaat mag gezien worden. Het is een spannende en aangrijpende expositie, waarbij verschillende vormen van levenskunst elkaar ontmoeten.Tijd: 20.00-22.00Plaats: Grote of Lebuïnuskerk, Kleine Poot 7, DeventerToegang: vrij

Zie ook www.deongeziengezien.nl Ceciel Funnekotter

Page 18: wervel mei 2011

18

kerk in de stad

Zondag 10 april woonde ik de eucharistieviering bij in de kerk Maria Koningin in Keizerslanden. Een redelijk gevulde kerk met een grote cantorij die het merendeel van de liederen voor haar rekening nam. In de vieringen van de katholieke kerk neemt de eucharistie (‘de ta-fel van brood en wijn’) een centrale plaats in, naast de verkondiging (‘de tafel van het woord’). De eucharistie werd bediend door emeritus-priester Leemereise, de le-zing en verkondiging werden verzorgd door diaken Marc Brinkhuis. De schriftlezingen waren uit Ezechiël en uit het evangelie van Johannes - de opwekking van Lazarus. Dezelfde schriftgedeelten stonden op datzelfde moment ook centraal in de schuin tegenover gelegen Open Hof. Voor mij een teken dat er veel meer is dat onze kerken bindt dan scheidt.

Met diaken Brinkhuis had ik enkele dagen eerder een gesprek in zijn pastorie bij de Nicolaaskerk in Schalk-haar. Een diaken die in een pastorie woont, dat vraagt voor een protestant nadere uitleg. Een diaken heeft in de katholieke kerk een andere en meer omvattende rol dan in de protestantse. Hij heeft een opleiding theologie ge-volgd, is gewijd en heeft zich voor het leven verbonden aan de kerk. Hij voert zelfstandig taken uit in de liturgie, de verkondiging of het diaconale werk (de caritas) en hij mag de doop bedienen. De diaken staat als het ware een trede onder de priester, aan wie de bediening van de eu-charistie is voorbehouden. Het ambt van diaken is alleen voor mannen opengesteld, maar het celibaat geldt voor hen niet.

Hoe willen wij kerk wil zijn in Deventer in deze gesecu-lariseerde tijd? Dat is een vraag die katholiek Deventer op dit moment nadrukkelijk bezig houdt. De presentie en zichtbaarheid van de kerk in de stad staat, net als bij de KPN, hoog op de agenda. Wat minder schroom en bescheidenheid zou daarbij wel mogen, vindt de heer Brinkhuis. Wij mogen best trots zijn op ons geloof. De website van de parochie laat zien dat de katholieke kerk-gemeenschap inderdaad op vele manieren aanwezig en actief is in de Deventer samenleving. Het kerkbezoek is ook in de katholieke kerk van Deventer de laatste jaren sterk afgenomen. Dat betekent dat net als bij ons nage-

Geloofsgenoten

De katholieke kerk in Deventer

In deze rubriek heeft u al met verschillende kerkge-nootschappen in Deventer kennis kunnen maken. De katholieke kerk mag in deze serie niet ontbreken. Deze impressie gaat niet over de ontwikkelingen in de rooms-katholieke kerk in het algemeen, zij beperkt zich tot de katholieke kerk in Deventer. Wat zijn de ontwik-kelingen in de kerk van de katholieke geloofsgenoten in onze stad en wat is hun missie voor de toekomst?

Nacht der kerken Noteert u alvast in uw agenda: op 25 juni wordt de Nacht der Kerken in vele steden in Nederland gehouden, ook in Deventer dit jaar voor het eerst. Vele kerkgenootschap-pen zullen de poorten van hun gebouwen open zetten tussen 18.00 uur ‘s avonds en 24.00 uur ’s nachts en daar een programma aanbieden. Dit gebeurt in Deven-ter o.a. in de van Vlotenhof, Het Open Hof, Lebuinuskerk en Broederenkerk. Tussen 23.00 uur en 24.00 uur wordt de avond vrolijk besloten in de Lebuinuskerk. Een folder met meer informatie wordt nog verspreid!

Aangepaste KerkdienstGraag nodigen we u uit voor de aangepaste kerkdienst die gehouden zal worden op zondagmorgen 15 mei a.s.,

in de Ichtuskerk aan de Holterweg 106 in Colmschate.De dienst begint om 10.00 uur.Voorganger in deze dienst is Ds. Elisabeth Posthumus Meyjes. Natuurlijk is er weer voldoende muzikale bege-leiding. Noteer de datum in uw agenda en zorg dat u er bij kunt zijn. Wij doen ons best er weer een mooie dienst van te maken, maar dat kunnen we niet zonder uw aanwezig-heid. Dus kom ook. Natuurlijk is er na de dienst koffie en thee.Tot ziens op 15 mei.Namens de voorbereidingsgroep, Anneke de JongTel.: 0570 653460

Page 19: wervel mei 2011

kerk in de stad

19

dacht wordt over de toekomst van kerkgebouwen en de bekostiging daarvan.Een specifiek en steeds groter probleem in de katho-lieke kerk is het tekort aan priesters. Dat wordt deels gecompenseerd door pastoraal werkers en diakens (vreemd genoeg heeft een katholieke diaken niet al-leen een andere rol maar ook een ander meervoud dan de protestantse diaken). Maar met deze ondersteuning zijn niet alle problemen opgelost. In de strakke hiërar-chie van de katholieke kerk hoort in elke parochie een priester aan het hoofd te staan. Hij is de herder van de parochie en tevens juridisch verantwoordelijk. Door het ontbreken van een priester in steeds meer van de zes kerken in de stad Deventer zijn de afzonderlijke paro-chies te kwetsbaar geworden. Dat leidde tot vergaande samenwerking tussen de parochies, met een gemeen-schappelijke priester-pastoor. Drie jaar geleden heeft het bisdom Utrecht besloten tot een nog ingrijpender reorganisatie: de samenvoeging van de twaalf kerken in Deventer, Olst, Wijhe en de omliggende dorpen tot één grote parochie: de Heilige Lebuinus parochie. (‘hei-lig’ heeft betrekking op Lebuinus; niet op de parochie). Aan het hoofd van deze parochie staat pastoor Joachim Skiba, van Poolse komaf. Al deze veranderingen heb-ben de laatste jaren veel energie van de kerkleiding in Deventer gevraagd.

Een parochie van een dergelijke omvang is niet echt een eenheid. Op de kleinere schaal van de twaalf afzonder-lijke kerken zijn de kerkleden als geloofsgemeenschap het meest op elkaar betrokken. De kerken in Deventer hebben elk een eigen ‘kleur’: De Broederenkerk in de binnenstad, waar ooit Geert Groote veelvuldig kwam, is een echte ‘citykerk’. Het grote aantal brandende kaarsjes getuigt daarvan. Het stiltecentrum van de Broederenkerk, gelegen aan een drukke winkelroute, voorziet duidelijk in een behoefte. Het is ook een kerk die vernieuwend is in de liturgie.De kerk Maria Koningin in Keizerslanden heeft, pas-send bij de wijk, een wat vergrijsd ledenbestand, maar is een actieve gemeenschap met veel vrijwilligers.De Heilige Hartkerk aan de Zwolseweg kenmerkt zich

door een meer klassieke, plechtige liturgie. De Vian-neykerk aan de Rielerweg zoekt vooral de diaconale rol, passend bij haar verleden als ‘arbeiderskerk’ in Voor-stad-Oost. De Nicolaaskerk in Schalkhaar heeft haar karakter als dorpskerk behouden. Ook de Radboudkapel op de Worp en de Titus Brand-smakerk in Colmschate behoren tot de parochie.

Omdat het niet meer mogelijk is om wekelijks in alle kerken alle vormen van liturgie te verzorgen heeft het aartsbisdom Utrecht de kerk Maria Koningin per 1-1-2012 aangewezen als ‘het eucharistisch centrum’ van de Lebuinusparochie. In elke parochie moet tenminste één kerk zijn waar elke zondag de eucharistie wordt gevierd. Criteria om de Maria Koningin hiervoor aan te wijzen waren onder andere de vitaliteit van de geloofsgemeen-schap, de bereikbaarheid en de ontmoetingsruimte. De aanwijzing van een eucharistisch centrum illustreert de centrale plaats die de eucharistie inneemt in de katho-lieke kerk. De eucharistie behoort met de doop tot de belangrijkste van de zeven sacramenten van de katho-lieke kerk. Het geloof en het kerk zijn vindt zijn bron en hoogtepunt in de eucharistie. De verandering van brood en wijn in het lichaam en bloed van Christus heeft in de katholieke leer een heel concrete betekenis. In de litur-gie die aan de communie vooraf gaat behoren de paus en de bisschop als vertegenwoordigers van de kerk ge-noemd te worden. Een aantal jaren geleden werd in een oecumenische dienst soms samen de eucharistie/het heilig avondmaal gevierd. Dat staat de katholieke kerk niet toe en wordt nu ook niet meer gedaan, tot verdriet van veel protes-tanten die dit als een stap terug in de oecumene zagen. Dat verschil van inzicht hoeft het respect voor elkaar en verdere samenwerking niet in de weg te staan. Zoals ge-zegd: er is veel meer dat ons bindt dan dat ons scheidt. Niet alleen in het geloof en het kerk zijn, maar ook in de praktische vragen waar onze kerken vandaag voor staan.

Gerard Sizoo

Page 20: wervel mei 2011

20

kerk in de stad

Wat beweegt de mensen achter…

Dit keer in ‘wat beweegt de mensen achter...’ de men-sen achter de diaconie. In gesprek met Carla de Witte. Bijna drieëneenhalf jaar was zij diaken en nu stopt zij, waarom? Ik ben er be-nieuwd naar. Wat bewoog haar om diaken te worden, waarom stopt ze nu en hoe kijkt ze terug?

Vanuit de overtuiging dat je als diaken een verbindende schakel bent tussen kerk, gemeente en de stad, zei Car-la ‘ja’ tegen deze taak. Voor haar was het van betekenis om de verbinding tussen kerk en stad in stand te hou-den en verder uit te bouwen. Als diaken uitvoerder zijn, van het begrip ‘kerk zijn in de stad’, de beweging tussen kerk en samenleving op gang houden, maar ook op gang brengen, als diaken met beide benen in de samenleving functioneren, dat trok haar aan. Bewegen en verbinden werden leidmotieven. Hoe be-langrijk de bestaande taken van de diaconie, armenzorg en individuele hulpverlening ook zijn, zij koos bewust voor de weg van verbinding tussen kerk en stad. Diaco-nie is volgens Carla mensen betrekken bij wat er speelt en gaande is in de stad, in de samenleving. Het gaat om de vraag wat delen wij met elkaar, wat gunnen we elkaar. Wat kan iemand zelf, waar heeft iemand hulp bij nodig en wat voor hulp dan? Daar is betrokkenheid van de ge-meente bij nodig. Een gemeente die echt als gemeente onderling met elkaar verbonden wil zijn.

Soms zaten nieuwe en oude werkwijzen elkaar in de weg. Was het lastig om vanuit de gemeente naar buiten te treden. En was het lastig om het begrip ‘kerk zijn in de stad’ goed onder woorden te brengen. Dat maakte het werken niet altijd makkelijk en na bijna drieëneenhalf jaar was het op. Misschien wilde zij te veel stappen zet-ten, misschien liepen anderen minder hard, wie zal het zeggen? Zij voelde dat het tijd werd om haar taak als di-aken aan iemand anders over te dragen.

‘Teleurgesteld? Ik kan mij dat eigenlijk niet voorstellen. Mij gaf je vaak de indruk dat de activiteiten die je op nam van betekenis voor jou waren. Ik denk maar even aan de caravan, de vastenmaaltijden en de vrijwilligerslijst van de diaconie. Je was daar altijd enthousiast over.’‘Ja, ik ben ook heel blij met de activiteiten die ik ach-terlaat. Zo staat de caravan voor mij voor mensen iets gunnen. Geweldig dat je mensen een week vakantie kunt

gunnen! Het gevoel van harte aan de ander iets gunnen, heeft mij de afgelopen jaren energie gegeven.’

‘Wat heeft je vooral bewogen?’‘Ik denk dat ik in mijn werk als diaken steeds op zoek ben geweest naar het antwoord op de vraag “waar gaat het eigenlijk om?” Toen vorig jaar het Daklozentheater optrad in Het Open Hof kwam daar een antwoord op. De spelers van het Daklozentheater, die vooral hun ei-gen verhaal speelden, werkten naar vermogen aan het stuk mee. Toen zij overdag bezig waren om het decor op te bouwen en de kerkruimte in te richten, zag ik dat ie-der dat deed vanuit zijn eigen mogelijkheid, zijn eigen vermogen, ieder zijn plek, zijn rol, zijn deel. Zij hoefden geen gelijke prestaties te leveren. Dat zou gelet op hun problematiek ook niet kunnen. Zij mochten zijn die zij zijn. Wat je doet is goed, vanuit je eigen achtergrond, je eigen geschiedenis, je eigen mogelijkheden. Mogen zijn wie je bent en van daaruit de ander ontmoeten. Een wederkerigheid waarvan ik toen ervoer dat het daarom moet gaan. Dat raakte mij diep. Ik moest toen denken aan het reclame liedje van de ING, (zou eigenlijk in het nieuwe liedboek moeten).

“16 miljoen mensen op dit kleine stukje aardeDie duw je niet het keurslijf inDie laat je in hun waarde.”

Voor mij een basislied om kleur te geven aan het begrip “kerk zijn in de stad”.’

‘Ben je blij met het gegeven dat je een paar jaar diaken bent geweest?’‘Ja, ja’ (en dat klinkt volmondig).

‘Wat zit er achter dat ja?’‘Daar zit heel veel rijkdom. Het heeft mij de ogen naar mijzelf geopend. Hoe productief was ik eigenlijk in de samenleving? In mijn leven voor ik diaken werd, zag ik veel dingen niet die ik nu wel gezien heb en waar ik mee aan het werk ben gegaan. Ik heb mensen ontmoet die ik anders niet gauw ontmoet zou hebben. En dat heeft mijn leven verrijkt en ik hoop ook het leven van degenen die ik ontmoet heb. Ik heb prachtige mensen ontmoet, veel gegeven en heel veel teruggekregen.’

‘Eigenlijk zou je als kerk veel meer een podium moeten zijn voor mensen die op wat voor manier dan ook be-trokken zijn bij de stad. De kerk zou daarvoor toch een prachtige ontmoetingsplek kunnen zijn? De kerk als podium en ontmoetingsplein voor maatschappelijke ini-tiatieven en spiritualiteit.’

‘Nieuwe dromen om te dromen?’‘Ja, wie weet.’

Met de eerste regel van het lied ‘God weet komt het goed een rechtvaardige wereld’ in mijn hoofd neem ik af-scheid. Dank je Carla!

Thilde de Haan

Page 21: wervel mei 2011

kerk in de stad

21

Zijn in gebrokenheid

Daar zat hij, in zijn eigen vertrouwde stoel bij het raam. Planten in de vensterbank, de planten waar hij altijd met zoveel liefde voor zorgde. ‘Nog even, en dan bloeien ze weer’, dacht hij toen hij naar de archimenus keek.‘Ach, waar is de afstandsbediening?’ Hij keek zijn kamer-tje rond. ‘O, daar.’ Met moeite stond hij uit zijn stoel op. Zijn benen wilden niet meer. Al dat vocht, en dan die pijn. Schuifelend, daarbij leunend op zijn kruk, schoof hij naar de boekenkast. Tja, de avond daarvoor had hij hem daar neergelegd. Was dat zo? Tja, het moest wel maar hij kon het zich niet meer herinneren.Ach, als het allemaal zo moest, hoefde het voor hem ook niet meer. Onwillekeurig gingen zijn gedachten terug naar zijn actieve leven. Hij maakte wandelingen door het bos, vlakbij zijn huis. En hij was vaak te vinden in de huis-kamer van het Meester Geertshuis. Hij zei niet veel maar hij luisterde aandachtig naar de anderen. Af en toe maak-te hij een rake opmerking. En de kerk. Tja, dat was ook al weer even geleden dat hij daar was geweest. En nu? Hij keek naar zich zelf. Zo oud was hij nu toch ook weer niet. Nee. Hij staarde voor zich uit. Wat had God toch met hem voor? Hij snapte het niet. Had hij niet altijd geprobeerd

zo goed en zo kwaad als het ging zich te bekommeren om zijn medemens? Wat wilde God nog meer? Tranen welde in zijn ogen op. Jaren geleden had hij ook al eens zo’n periode doorgemaakt toen hij net terug was uit het buitenland. Toen was hij er wel weer bovenop gekomen. En nu? Hij dacht aan een uitspraak die hij eens had ge-zien. Hoe ging die ook al weer? ‘Uhm, ja. Leef je dromen, droom niet je leven’. Ja, dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Dan moest z’n lichaam toch wel meewerken. Of had dat met elkaar te maken? Iemand had dat eens tegen hem gezegd. Hoe zei die dat toen? Holistisch of zo. Het li-chaam en de geest werken op elkaar in? Dat is het leven, met z’n ups en z’n downs. Ja, dat is waar.‘Hoe laat is het?’ Hij keek op zijn horloge. Twee uur. ‘Ok, dan komt zo de post.’ Wie weet zat er weer een mooi kaartje met goede wensen bij. Nee, ze waren hem nog niet vergeten. Daar werd op deur geklopt. ‘Goede mid-dag meneer van Gelder’ Blij keek hij op. Hé, het was Ans, één van de vrijwilligers. Nee, ze waren hem echt niet ver-geten.

Jan TijssenCoördinator Meester Geertshuis

Page 22: wervel mei 2011

22

kerk in h

et land

e-flits de Raad van Kerken

Met actuele oecumenische informatie Jonge mensenDe projectgroep Vieren houdt een enquête onder jonge mensen. De projectgroep wil weten hoe 20- tot 35-jari-gen over de liturgie denken. De resultaten worden gepubliceerd in de tweede helft van 2011.

KingstonEen delegatie van circa zes mensen bereidt zich in april voor op de vredesbijeenkomst van de Wereldraad van Kerken van 17 - 25 mei in Kingston/Jamaica. Deze bijeen-komst markeert het einde van ‘The Decade to Overcome Violence’. Het is de bedoeling dat er ook liturgisch (voor zondag 22 mei) en bezinnend materiaal op de website van de Raad komt. Een van de deelnemers is het modera-menlid van de Raad ir. Kees Nieuwerth.

Oecumenisch LeesroosterEen nieuw gevormde commissie onder leiding van ds. Klaas Touwen buigt zich over het Oecumenisch Lees-rooster. Er leven allerlei ideeën, onder meer de gedachte om een rooster voor negen jaar te maken. Men kan daar-door naast de synoptici meer recht doen aan het evangelie volgens Johannes. Tot nu toe beperkt de com-missie zich tot een rooster voor drie jaar.

PaaskrantHet Gezamenlijk Kerkblad voor Drenthe, Overijssel en Flevoland maakt rond de christelijke feestdagen specia-le kranten. Ze worden huis-aan-huis verspreid. De pilot van het oecumenische experiment wordt gelanceerd op 8 april. De landelijke Raad is daarbij aanwezig. LeersMinister Leers heeft in gesprek met de Jezuïet pater You-sif Thomas Mirkis en leden van de Raad van Kerken gezegd open te staan voor informatie over minderheden in Irak. Nieuwe gegevens kunnen door Buitenlandse Za-ken worden verwerkt om het immigratiebeleid tegen het licht te houden.

Bewuste veertig dagenDe Raad van Kerken in Driebergen is een van de plaatse-lijke raden met een speciaal bezinningsprogramma in de Veertigdagentijd.

KerkennachtHet aantal deelnemende plaatsen aan de Kerkennacht van 24 en 25 juni 2011 is verder gestegen naar zeventien. Ook Deventer en Lelystad doen mee. Er zijn enthousiaste verhalen uit onder meer Amersfoort, waar inmiddels 45 kerken meedoen. De kerkennacht 2011 wordt qua om-vang een van de grootste, nieuwe oecumenische evenementen van Nederland.

Afscheid Huub LemsHuub Lems, financieel deskundige binnen de PKN, heeft afscheid genomen als lid van de Financiële Commissie

van de Raad van Kerken. Een andere PKN-er neemt zijn werk over.

Kerk&Israël (2)

Nes Ammim: dorp met nieuwe dromen en hoop voor de toekomst

Ruim 170 personen uit het hele land hadden zich opgegeven voor de Nes Ammimdag op 9 april j.l., nieuwsgierig als zij waren naar de nieuwe plannen van deze christelijke nederzetting in Galilea, noord Israël. En ze kregen waarvoor zij kwamen: alle soorten infor-matie en volop gelegenheid tot eigen inbreng over de intentie van Nes Ammim om uit te groeien tot een Joods-Arabisch ontmoeting- en dialoogdorp. Binnenkort start men de bouw van 100 nieuwe huizen.

Het begin van Nes AmmimIn 1963 zette een christelijke familie uit Zwitserland voet op Israëlische bodem, ergens in Galilea. Klaar om het land te cultiveren en te helpen bij de opbouw ervan. Samen met geloofsgenoten uit Nederland en later uit Duitsland wilden zij wegen zoeken om de verhouding tussen Joden en Christenen, na de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog, te verbeteren. Zo kwam er een nieuwe naam op Israëls landkaart: Nes Ammim, ‘teken voor de volkeren’, naar Jesaja 11:10.Dat ontgonnen land is inmiddels uitgegroeid tot een plaats waar vrijwilligers leven, werken en samen le-ren, in een voortdurende veranderende en complexe realiteit. De telkens wisselende internationale gemeen-schap van ongeveer 45 personen in Nes Ammim werkt en leert in solidariteit met de diverse inwoners van het land: Joden, (Palestijnse) Arabieren en anderen. De vrij-willigers werken in het guesthouse (hotel, ook kosher!), de tuin, de technische dienst of het dialoogcentrum. In 2010 kreeg Nes Ammim de prijs voor ‘de mooiste plek in Israël’. Gasten komen van binnen en buiten Israël, voor een dialoogconferentie of om de omgeving te verkennen, als groep of als individu. In de tuinen kunnen kinderen spelen en er is een zwembad dat ook door bewoners van naburige dorpen wordt bezocht.Anno 2011 stelt Nes Ammim zich voor een nieuwe uit-daging: het wil bijdragen aan verschillende vormen van dialoog in een land dat dagelijks in het nieuws komt en worstelt met interne en externe conflicten. Ook wil het een plek zijn waar christenen van verschillende leeftijd en levensovertuiging voor kortere of langere tijd naar toe trekken om er naast het werk kennis te maken met de uiteenlopende sectoren van de Israëlische samenleving. Naar een nieuwe toekomstGastvrijheid, werken, dialoog en leren zijn altijd de in-spiratie geweest voor Nes Ammim, en dat zijn ze nog steeds. De ideologische en zakelijke activiteiten worden voortgezet, vrijwilligers blijven er zeer welkom. Maar men wil meer. Er is agrarisch land aan de rand van het dorp gekocht en daarop begint men binnenkort met de

Page 23: wervel mei 2011

kerk in h

et land

23

bouw van circa 100 huizen. De hoop is dat Joden, Ara-bieren en andere bewoners van het land hier in vrede zullen wonen. De eerste belangstellenden hebben zich al gemeld. De visie van Nes Ammim voor dit uitgebreide dorp is een gemeenschap te vormen die de principes van acceptatie, tolerantie en respect kan waarborgen en uit-stralen.Niet ver van Jeruzalem ligt het Joods-Arabisch dorp Ne-ve Shalom-Wahat-al-Salam. Het is al vele jaren terug op dezelfde principes gebouwd en van daaruit is er ook con-tact met Nes Ammim. Op de Nes Ammimdag in Zwolle was o.a. te gast Jocha-nan Eshchar, een Joodse Israëli. Hij stond aan de wieg van de Hand-in-Hand-scholen waar Joodse en Arabische kinderen gezamenlijk les krijgen, elkaars taal leren en

Maagdenburgstraat 20a,7421 ZC Deventer tel. 0570-634455, [email protected], www.paulhardonk.nl

(donderdag 2 juni, vervolg van pag. 24)

St. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel

VRIJDAG 3 JUNI Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. LakerveldWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur Katholieke dienst

ZONDAG 5 JUNI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. H. Günther-van DijkDe Van Vlotenhof10.00 uur drs. MooijHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. W.B. HarlemanColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. O.G. HaasnootDiepenveen Dorpskerk10.00 uur

Elisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Hetty HelingViering van Woord en Gebed

Deventer ziekenhuis10.30 uur pastor WiggersSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastor J. EgbertsCommunie

samen praten over hún leven. Een uniek vredesproject waarover Jochanan e.e.a. vertelde en zo de concrete situ-atie van alledag in Israël dichterbij bracht.Het Nederlandse predikantenechtpaar Frans van der Sar en Annemarie van Andel werken in Nes Ammim als resp. coördinator van het ontmoeting- en dialoogcentrum en als pastor. Zij deelden hun motivatie voor het leven en werken in Nes Ammim met de aanwezigen en legden de nadruk op het concreet maken van de hoop op een leef-baar land. De hoop op het waarmaken van onze dromen. Ik denk dat we een historische Nes Ammimdag hebben beleefd.(Voor meer informatie: www.nesammim.nl)

Ria Kemper

Palmpasen 2011:

Page 24: wervel mei 2011

24

ZONDAG 1 MEI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Ingrid de ZwartDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. de BieHet Open Hof10.00 uur ds. Han MarsmanSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Cees de GooyerColmschate Ichtuskerk10.00 uurDiepenveen Dorpskerk10.00 uur dhr. H.G. DijkmanElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur Pastor Toon CentsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur ds. Johan WeijenbergSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur dhr. P. BroersCommunie

WOENSDAG 4 MEI Schalkhaar19.00 uur Oecumenische viering (Ni-colaaskerk)Colmschate18.00 uur Oecumenische viering (Ti-tus Brandsmakerk)

VRIJDAG 6 MEI Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. de VlasWoonzorgcentrum Bloemendal10.00 uur Katholieke dienst Woonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur ds. J. Zijlstra

ZONDAG 8 MEI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Martin WaltonDe Van VlotenhofGeen dienstHet Open Hof10.00 uur ds. Cees de Gooijer10.00 uur Jeugdkerk voor 12-18 jaarSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. T. Urbach – PlantingaDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Han MarsmanElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Jos EgbertsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur pastor WiggersSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastor J. EgbertsCommunie

VRIJDAG 13 MEI Woonzorgcentrum Corel19.00 uur Leger des HeilsWoonzorgcentrum Bloemendal10.00 uur Mevr. A Langerhorst, Leger des Heils

ZONDAG 15 MEI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Martin Waltonm.m.v. Oegandees kinderkoor UP4SDe Van Vlotenhof10.00 uur dr. H.C. van der SarHet Open Hof10.00 uur ds. Bart ThijsSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. H. van der SteegColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. Elisabeth Posthumus MeyjesAangepaste dienstDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk SpitBevestiging ambtsdragersElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Toon CentsViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur ds. Johan WeijenbergSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. Anna van der MaasViering van Schrift en Tafel

VRIJDAG 20 MEI Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. ZijlstraWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. J.M. ZijlstraWoonzorgcentrum Sparrenheuvel19.00 uur ds. Henk Spit en dhr. B. van DijkOecumenische viering

ZONDAG 22 MEI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur Geen dienst, zie Het Open HofDe Van Vlotenhof10.00 uur Geen dienst, zie Het Open HofHet Open Hof10.00 uur Intrede Saar HoogendijkSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. Trijnie PlattjeColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. A. Bronswijkm.m.v. cantorijViering van Schrift en TafelDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk Spit

Elisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur ds. Astrid GoumaViering van Woord en GebedDeventer ziekenhuis10.30 uur pastor WiggersSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur pastoor H. BrummelhuisEucharistieviering

VRIJDAG 27 MEI Woonzorgcentrum Corel19.00 uur ds. Elisabeth Posthumus MeyjesWoonzorgcentrum Bloemendal15.30 uur ds. Elisabeth Posthumus Meyjes

ZONDAG 29 MEI Grote of Lebuinuskerk10.00 uur ds. Cees de Gooijer19.00 uur VesperDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Bart ThijsHet Open Hof10.00 uur ds. Saar HoogendijkViering van Schrift en TafelSchalkhaar Park Braband10.00 uur ds. J.J. MolColmschate Ichtuskerk10.00 uur ds. H. van Essen-AbernakelDiepenveen Dorpskerk10.00 uur ds. Henk Spitm.m.v. cantorijElisabethskapel (Brinkgreven)10.00 uur pastor Trees KortsteeViering van Schrift en TafelDeventer ziekenhuis10.30 uur ds. Johan WeijenbergSt. Jozef Verpleeghuis10.30 uur ds. E. EvertsViering van Woord en Gebed

DONDERDAG 2 JUNI Grote of LebuinuskerkGeen dienstDe Van Vlotenhof10.00 uur ds. Bart ThijsHet Open HofGeen dienstSchalkhaar Park BrabandGeen dienst, zie ColmschateColmschate Ichtuskerk10.30 uur ds. M. NijveldDiepenveen Dorpskerk10.00 uurElisabethskapel (Brinkgreven)Geen dienstDeventer ziekenhuisGeen dienst

(vervolg op pag. 23)

viering

en m

ei 2011