GriPH! Mei 2011

24

description

In dit dubbeldikke mei-nummer van de Griph! veel aandacht voor recente producties, sportsponsoring en joint-promotions. Natuurlijk komt ook het gezicht van Graphic duidelijk naar voren... ditmaal in de persoon van Annemiek Elshof (interview), Tom Wildenburg (FSC, wat kun je ermee?) en Margriet Meijer (Werkbezoek Frankrijk). Veel leesplezier!

Transcript of GriPH! Mei 2011

Page 1: GriPH! Mei 2011
Page 2: GriPH! Mei 2011

mei 2011

22

IN DiT NuMMER

Het is bijna kunst!Het design van badkamersanitair is vandaag de dag bijna kunst. En dat geldt zeker voor de Haiku-collectie van Geesa, welke werd ontworpen door de internationaal vermaarde designer Marcel Wanders. Graphic kreeg de eer en het genoegen om de exclusieve sanitairproducten samen te brengen in een fraaie beursbrochure, banner- en advertentielijn. Bewonder het resultaat op pag. 6+7.

Wer

kbez

oek

in F

rank

rijk

Dat

Gra

phic

als

eer

ste

– en

lang

e ti

jd o

ok e

nige

hand

elen

de p

arti

j in

Euro

pa F

SC-g

ecer

tific

eerd

was

, is

u na

tuur

lijk

al la

ng b

eken

d. M

inde

r be

kend

voo

r ve

len

is d

e m

anie

r w

aaro

p FS

C-pa

pier

wor

dt g

epro

duce

erd.

O

m o

nsze

lf, e

n en

kele

kla

nten

, wat

wijz

er te

mak

en

dan

we

al z

ijn, g

aven

we

geho

or a

an d

e ui

tnod

igin

g va

n ee

n Fr

anse

pul

p- e

n pa

pier

fabr

ikan

t om

een

s ee

n ki

jkje

in d

e ke

uken

te k

omen

nem

en.

6 9

Page 3: GriPH! Mei 2011

3

5 Graphic in het nieuws 8 Klaar! Recent werk 9 Pulp en papier 10 Eredivisie Live ‘Zakelijk’

14 Al 15 jaar mee voorop 16 Goud van oud 18 Langs de lijn 20 Kwartaalkalender

Bij ons staat op de keukendeurWebsites gebruiken RSS-feeds om van het laatste nieuws op de hoogte te blijven. Graphic gebruikt een keukendeur. Wie bij Graphic op koffie wacht, kan zijn of haar tijd nuttig besteden door de deur naast de automaat te lezen. Lees ons meest actuele deurnieuws op pagina 17.

Het bureau als intermediairU wilt een joint promotion opzetten, maar hebt nog geen idee waar u een ideale partner vandaan haalt? Kom dan eens praten met Graphic. Wij hebben al heel wat partijen met succes aan elkaar gekoppeld.

INHOUD

22

17

Page 4: GriPH! Mei 2011

mei 2011

4

“Ik weet dat op dit moment de vlammen uit het dak slaan in Troll-hättan en ik hier een mooi praatje houd in Leusden, maar als je daar niet tegen kunt, moet je niet aan dit vak beginnen”. Woorden

van Victor Muller, onlangs gesproken in ons mooie Leusden. Klopt wel, wat hij zegt. Even de stoere taal en de perikelen van Saab negerend, is dit wel de leider aan het woord. Er is geen plaats voor opportunistische en goedgelovige mensen in de automobielmarkt. Hetzelfde geldt voor reclamemaken en productiewerk.

Met 40% reclamebloed en 60% productiebloed door onze aderen zijn Graphic-ers ook danig veranderd de laatste jaren. Het is onze overleving geweest en de drijvende kracht achter innovaties en ontwikkelingen. Zo gingen er de laatste drie jaar drie generaties Apple hard- en software voorbij, hebben we leveranciers en klanten uiterst transparant en uitgebreid bediend en

stonden we borg voor spraakmakende en effectieve campagnes.

De veranderingen gingen ook gepaard met pijn en ellende. Van omkoping tot fraude en van plagiaat tot achterkamertjespolitiek: niets is ons bespaard gebleven. Medelijden? Kom nou: this is advertising, man! Om met de Saab man te spreken: dan had je hier niet aan moeten beginnen. En laten we wel wezen: de smaak van overwinning en succes is blijvend als je in een harde retailwereld, in politiek goede-doelenland en in een recreatiemarkt in zwaar weer overleeft en scoort! Die trots en passie is dagelijks terug te vinden bij Graphic. Die bevlogenheid is ook hetgeen mensen opvalt als ze voor het eerst met ons kennismaken. Het is onze reputatie.

Doorzetten en blijven vechten is dus iets dat inherent is aan ons métier. Het lijkt vaak zo’n leuke creatieve speeltuin van buitenaf, maar niet zelden gaan er hele gevechten achter schuil en wordt er zwaar strijd geleverd in naam van de klant in vele arena’s. Het klinkt gek maar dat is wel wat wij het liefste doen. Voor u als klant en met de collega’s van Graphic schouder aan schouder. Geen ding dus voor watjes. Dat waren die trollen in Zweden overigens ook niet toen ze de woeste wateren van de rivier Göta älv moesten trotseren om hun stekje droog te houden. En dat voor een paar autootjes later...

Tom Wildenburg - Directeur

Wel

kom

in o

ns d

ubbe

ldik

ke n

umm

er v

an G

riph

! Met

zo

als

gebr

uike

lijk

een

voor

woo

rd v

an d

egen

e di

e de

tr

oepe

n m

ag le

iden

. Ik

vraa

g uw

spe

cial

e aa

ndac

ht

voor

pag

ina

23, w

aar

onze

trou

wst

e kl

ant R

oom

pot

Vaka

ntie

s -

met

wie

we

al s

inds

de

begi

njar

en s

amen

wer

ken

- u

itpak

t met

ee

n ex

clus

ieve

lez

ersa

anbi

edin

g!

DIT IS GEEN VAK VOOR WATJES

Page 5: GriPH! Mei 2011

5

GraPHiC iNhET NiEUWS!Ergens best vreemd; sinds we om strategische redenen nog maar mondjesmaat adverteren, haalt Graphic vaker dan ooit tevoren de krant. Alleen al in de eerste vier maanden dit jaar verschenen er in de regionale pers maar liefst zeven redactionele artikelen (met foto) over Graphic. Hebben we dan zoveel te melden?

Jazeker. Want naast ons ‘gewone’ werk, zetten we ons in 2011 volop in voor maatschappelijke projecten. Enkele maanden geleden lieten we ons tijdens de plaatselijke ‘matchbeurs’ koppelen aan negen maatschappelijke initiatieven.

De matchbeurs is een netwerkbijeen-komst voor bedrijven en non-profit organisaties zoals stichtingen en verenigingen. De non-profit organisaties vragen om sponsorbijdragen, profes-sioneel advies, diensten of producten. Bedrijven zoals Graphic, die aan één of meerdere verzoeken gehoor willen geven, bieden vervolgens hun hulp aan. Een notaris legt alle ‘matches’ officieel vast, om daarmee vrijblijvendheid en holle beloftes uit te sluiten.

Graphic is al in actie gekomen voor de Voedselbank Amersfoort, Stichting Welzijn Leusden, de Zonnebloem

Achterveld, Stichting Beeldgestuurde Behandelingen van Kanker, de Leusder Handbal Vereniging, Lisudinahof, Stichting Plus Wonen, St. Joseph Achterveld en het Sociaal Maatschap-pelijk Steunpunt. We hebben hen gratis studio-uren ter beschikking gesteld, schonken zeven laptops en nemen later dit jaar plaats achter het stuur van de 50+ bus.

Al deze activiteiten hebben ons in Leusden en omgeving niet alleen veel goodwill en gratis publiciteit opgele-verd, maar ook een goed gevoel.

Page 6: GriPH! Mei 2011

mei 2011

6

HAiKu’S NAaRhOLlANdS ReCEPT!Het design van badkamersanitair is vandaag de dag bijna kunst. En dat geldt zeker voor de Haiku-collectie van Geesa, die werd ontworpen door de internatio-naal vermaarde topdesigner Marcel Wanders. Graphic kreeg de eer en het genoegen om de exclusieve sanitair-producten samen te brengen in een fraaie beursbrochure, beursbanners en advertenties.

De Haiku-collectie werd in het vroege voorjaar internationaal gepresenteerd op ‘s werelds grootste internationale sanitair-beurs, de ISH in Frankfurt. De keuze voor de naam ‘Haiku’ is geen toevallige; een Haiku is van origine een Japans, visueel, gedicht. Volgens Geesa sluit de Wanders-collectie hierop aan omdat de ontwerpen als ‘poëzie voor de badkamer’ werken. De collectie omvat meer dan 40 verschillende artikelen waarin materialen als hoogglans chroom, wit keramiek en donker wengé hout op verrassende wijze met elkaar worden gecombineerd.

Page 7: GriPH! Mei 2011

7

HaikuCollection

In het ontwerp voor de brochure heeft Graphic het Japan-thema doorgetrokken. De vouwwijze bijvoorbeeld: nog net geen origami maar zeker verrassend anders. Het spaarzame gebruik van spot-UV op zwarte letters die tegen een mat-zwarte achtergrond zijn geplaatst, geven het ontwerp een zeer exclusieve uitstraling.

De Haiku-collectie van Geesa is na de zomer verkrijgbaar.

Page 8: GriPH! Mei 2011

mei 2011

8

KlAAR!RecENt WeRk

De Graphic-dwarsdoorsnee bestaat deze keer uit (1) Sporttas van de stichting KR*8* van Sport. Deze stichting maakt kinderen uit de bovenbouwklassen enthousiast voor zeer diverse sporten. Kinderen kunnen gratis en voor niets proef-trainen en worden gestimuleerd om te gaan sporten. (2) Eredivisie Live ‘volg de ontknoping’ advertentie. Een van de vele ontknopings-advertenties die in deze weken, waarin de Nederlandse competitie wordt beslist, zijn geplaatst in landelijke dagbaden. (3) Ook de PhoneHome, het populaire personeelsblad van The Phone House, verscheen in een nieuwe editie. Nummer 14 alweer… en we maken er telkens opnieuw iets bijzonders van. Op de achtergrond ziet u de nieuwe website van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) live staan. Graphic verzorgde, in samenwerking met QNH uit Zeist, het ontwerp hiervoor (4). Laten we ook onze grote klant Jumbo (5) niet vergeten, voor wie we wekelijks nieuwe winkelmaterialen, zoals deze Gratis Fietsroute boekjes, maken en uitleveren. De zevende editie van (6) Vakantie!, de catalogus van Roompot Vakanties, is uitgebracht. Op pagina 23 van deze Griph! vindt u een geweldige lezersaanbieding van deze loyale klant voor wie we ons al ruim twee decennia met veel plezier mogen inzetten.

Tijd

ens

het s

amen

stel

len

van

een

nieu

we

Gri

ph! m

aken

we

altij

d

een

rond

je la

ngs

alle

kam

ers

met

de v

raag

of e

r vo

orbe

elde

n va

n

rece

nte

prod

uctie

s in

gele

verd

kunn

en w

orde

n. N

auw

elijk

s ee

n

uurt

je n

a zo

’n v

erzo

ek, l

igt d

e

reda

ctie

vloe

r be

zaai

d m

et d

e m

eest

uite

enlo

pend

e G

raph

ic-p

rodu

ctie

s.

1

2

3

5

4

6

Page 9: GriPH! Mei 2011

9

Met vertegenwoordigers van het Wereld Natuur Fonds, KWF Kankerbestrijding en het VFI (brancheorganisatie van goede doelen) namen we de trein naar Marne la Vallée, nabij Parijs. Ons eerste reisdoel was de Cave Pannier, een champagne- kelder waar we na een rondleiding en heerlijke lunch, uitleg kregen over het komende programma. Helemaal voldaan vertrokken we naar de Greenfield-fabriek van Arjowiggins; Europa’s belangrijkste producent van gerecyclede houtvrije pulp, het hoofdbestanddeel van papier. Hier wordt FSC-papier in enorme silo’s ontdaan van inkt, gezeefd, gedroogd en verwerkt tot platen die vervoerd worden voor verdere productie. Greenfield produceert dagelijks ca. 400 ton pulp!

Na een overnachting in het prachtige ‘Château Tilques’ was onze bestemming de papierfabriek van Wizernes. Deze fabriek is één van Europa’s belangrijkste papier-producenten van milieuvriendelijk papier voor de grafische industrie en voldoet aan alle mogelijke voorwaarden op het gebied van FSC-certificering en CO2-reductie. Hier zagen we hoe er met behulp van enorme rollen, persen, zeef- en droog-installaties van pulp papier wordt gemaakt. We hebben een heel compleet beeld gekregen van de productie van pulp tot papier en danken Arjowiggins voor het kijkje in de keuken.

Margriet Meijer - Account Manager

Graphic bezocht op uitnodiging van Arjowiggins twee fabrieken in Frankrijk.

Aanleiding voor dit bezoek was dat het Wereld Natuur

Fonds, in nauw overleg met Graphic, een keuze heeft

gemaakt voor alternatieve papiersoorten voor al hun

grafische producties. Absolute voorwaarde was dat zowel

de producent als het papier FSC-gecertificiceerd zijn, dat

het papier 100% gerecycled is en dat er bij de productie

minimale Co2-uitstoot plaatsvindt.

PULP & PAPIER

Page 10: GriPH! Mei 2011

mei 2011

10

Het voetbalkanaal Eredivisie Live is een succes. Ruim 550.000 abonnees in Nederland zitten elke week ‘eerste rang’ bij de uitzendingen van live-voetbalwedstrijden die op het publieke net slechts ‘in samenvatting’ worden uitgezonden.

Omdat niet alle voetballiefhebbers de wedstrijden van hun favoriete clubs thuis vanaf de bank willen volgen, maar de wedstrijd liever samen met vrienden beleven in het stamcafé, introduceerde Eredivisie Live dit jaar een abonnement voor de zakelijke (horeca)markt.

Om dit zakelijke abonnement snel en stevig in de markt te zet-ten, werd door Graphic speciaal voor de instappende horeca-ondernemers een uitgebreid welkomstpakket ontwikkeld vol unieke en praktische promotieproducten.

Aan de productie van dit totaalpakket gingen weken van voor-stellen, doorrekenen en offertes uitbrengen vooraf. Volkomen begrijpelijk, want er bestaat een groot spanningsveld tussen ‘verrassend origineel’ en ‘lage inkoopprijzen’ , tussen ‘custom

EREDIVISIE LIVE,NU OOK ‘LIVE’ IN DE HORECA!

Page 11: GriPH! Mei 2011

11

made producten’ en ‘snelle levertijden’. Maar na goed en intensief overleg met onze klant, kwamen we er samen uit.

En daarmee kon het startsein voor de vormgeving en productie van onder meer 500.000 bierviltjes, 50.000 wedstrijd-posters met markeerstiften, T-shirts in verschillende formaten (met naams-vermelding van het café!), Eredivisie Live dienbladen, spandoeken, perspex gevelbordjes en voetbalsjaaltjes (met eigen cafénaam) beginnen.

Binnen onze samenwerking met Eredi-visie Live (EDL) onderhoudt Graphic een goed en zeer open contact met de andere leveranciers. Maar vanaf de productie- en uitleveringsfase neemt Graphic de volle verantwoordelijkheid alleen op zich. We zitten er bovenop om eventuele productiefouten tijdig te herkennen of op te lossen en hebben een slimme logistieke structuur opgezet waarmee alle bestellingen – die in verschillende ‘badges’ binnenkomen – snel en efficiënt worden verwerkt en geproduceerd.

Net voordat de kampioensschaal van dit seizoen wordt uitgereikt aan Twente of Ajax (dat is bij het ter perse gaan van deze Griph! nog altijd niet bekend), heeft Graphic het merendeel van Eredivisie Zakelijk pakketten ‘uitgereikt’ aan de deelnemende horeca-ondernemers. Daarmee zijn ze helemaal voorbereid op het nieuwe voetbalseizoen!

Wilt ook u buiten de eigen huiskamer ‘live’ de mooiste voetbalwedstrijden beleven? Kijk voor meer informatie over Eredivisie Live Zakelijk op:

www.eredivisielivezakelijk.nl.

CAFE HET WITTE PAARD HEEFT HET

thuis:

uit:

AJAX 1

PSV 2eindstand

ruststand

DE VOORSPELLING VAN:

-

- - 0

01

2

AJAX

Beatriz

PSV

Page 12: GriPH! Mei 2011

mei 2011

12

Dat Graphic als eerste in Europa als handelende partij zelf een FSC-certificering kreeg, en gevolgd werd door partijen als Maxeda, mag al even bekend zijn. Ook het feit dat we inmiddels met aanvul-lende certificeringen een duurzame speler zijn in de marketing communicatiemarkt eveneens. Toch blijft bij velen nog ergens een zweem hangen van “leuk verkoop-dingetje, zal wel weer geld kosten, en worden we niet een keertje groen-moe?”.

Nou..., ja en nee.

Inderdaad worden we dagelijks overstelpt met groene zaken en zijn er inmiddels meer voorbeelden te noemen van green-washing dan oprechte innovatieve ontwikkelingen. Laat staan dat die ook nog geld opleveren of aantoonbaar verbeteren.

Onlangs werd een certificeringsbureau aan de tand gevoeld nadat ze hadden uitgelegd dat FSC, ECO-labels, CO2-vrij zijn en de MVO-Ladder mooie en vooral snel in te voeren predikaten en werkwijzen zijn. Logisch vanuit hun commerciële belangen, maar wonderlijk omdat het doel van de genoemde labels geheel uit het oog werd verloren. Het proces en vooral de consultancy onderweg was eigenlijk de boventoon. Ook op de vraag wat we er concreet aan hebben, volgde een antwoord dat niet verder ging dan imagovoor-delen en de waarschuwing dat de wetgeving dit misschien wel ging afdwingen. Daar worden we bij Graphic wel een beetje groen-moe van. Chique wereldwijde certificeerder of niet.

Bij Graphic doen we dat wel anders. Door onze rol in het duurzaamheids-verhaal praten we al jaren direct met de papierindustrie. Oh, met drukker en groothandels, hoor ik u denken. Nee: de producenten zelf! Iets wat geen enkele klant of prospect van ons lukt. Wij maken daar langetermijnafspraken mee. Voor minimaal een jaar staan duurzaamheidseisen, voorwaarden en zelfs prijzen vast. Iets wat een drukkerij nog niet voor langer dan 3 maanden voor elkaar krijgt. Niet vanwege het feit dat drukkerijen niet goed onder han-delen (doen ze al eeuwen langer dan Graphic) of minder inkopen (ons volume is minimaal vergeleken met vele drukkers) maar omdat ze alleen met de prijs en de leveringsvoorwaarden bezig zijn.

Terug naar FSC. Bij Graphic zorgen we er dus voor dat onze toeleveranciers ook zo veel mogelijk FSC-gecertificeerd zijn. Dat we zelf jaarlijks geauditeerd worden en dat we FSC minimaal even goedkoop kunnen inkopen als regulier papier. Daarnaast geldt voor Graphic ook het principe dat reduceren beter is dan compenseren. Dus als we papier nodig hebben, dan FSC, anders zo min mogelijk papier. Want we zijn

beter in het effectiever maken van communicatie dan het opschalen van volumes om zo met de wet der grote getallen in de hand een goede score te halen. Dat vinden wij niet zo slim. En het is voor onze klanten wel zo kosteneffectief.

Onlangs werden we in Leusden weer door SCS Benelux door het zeefje gehaald. Met slechts 1 factuurtje dat niet OK was, scoorden we weer beregoed in de audit. Toch wel leuk om te zien dat ons ‘goede werk’, niet alleen zakelijk interes sant is maar ook echt klopt. Want niets kan op tegen authenticiteit en innovatie. Meer weten over FSC, 0CO2, MVO en andere buzz words? Kom gerust eens een net-zo-lekker kopje Fair Tade koffie of thee doen. We leg-gen het graag uit.

Tom Wildenburg

WAT KUN JE ERMEE?

Page 13: GriPH! Mei 2011

13

De nieuwe huisstijl van het Wereld Natuur Fonds krijgt duidelijk vorm. De kaders van deze nieuwe lijn, die door WWF (internationaal) zijn bepaald zijn ons al langer bekend, maar omdat binnen de grote lijnen veel ruimte resteert voor interpretatie en variatie kan er binnen gestelde de huisstijl-normen worden ‘geëxperimenteerd’. Speelruimte waar we graag gebruik van maken.

In nauwe samenwerking met het Wereld Natuur Fonds is de nieuwe lijn door de vormgevers van Graphic succesvol vertaald naar een mooie reeks WNF-producties. Een van de opvallendste veranderingen ten opzichte van WNF ‘old style’ betreft het logo. Het nieuwe logo heeft de uitstraling van een label, welke aan de boven- of onderzijde van producties wordt geplaatst. Ook de nieuwe letterfonts zijn helemaal van deze tijd en geven de producties – in combinatie met het uitgebreide pallet voor-geselecteerde huisstijlkleuren – een frisse, jonge uitstraling.

We tonen op deze pagina een kleine selectie van het vele werk dat onlangs van de persen is gerold. (1) Brochure – met informatie over mogelijkheden het WNF op te nemen in uw testament. (2) Junior-factsheet, speelser van opmaak. (3) Factsheet, de eerste van een reeks informatieleaflets over WNF-projecten en (4) WNF Cleantech Star Award. Wellicht een vreemde eend in de bijt tussen alle printproducties. Deze handmade award werd op 9 mei jl. uitgereikt aan een Neder-lands bedrijf dat volgens de normen van het WNF een grote bijdrage levert aan een schoner milieu en een leefbare planeet.

NiEUWe StiJLKRijGT VoRM

1

4

2

3

Page 14: GriPH! Mei 2011

mei 2011

14

Annemiek Elshof, traffic manager, moet kort nadenken als ik haar vraag hoe lang ze inmiddels bij Graphic werkt. Op een toon die meer verbazing dan zekerheid verraadt zegt ze: “Dat moet inmiddels al zo’n 15 jaar zijn.” De grafische branche is sinds die tijd drastisch veranderd. En Annemiek liep bij de meeste ontwikkelingen mee voorop.

We mogen haar dus in meerdere opzichten een front runner noemen. Zo was ze zeer nauw betrokken bij de allereerste voetbalplaatjescampagne in supermarktland. “Al jaren voordat Albert Heijn het concept kopieerde, bewees Graphic voor PLUS Super-markten hoe succesvol zo’n spaarplaatjesactie kan zijn. De campagne, die tussen 2005 en 2008 tot driemaal toe met succes werd herhaald, kende diverse primeurs, die op dit moment nog altijd navolging vinden. Zoals de online nabestel-applicatie, waarmee kinderen die aan het eind van de actie geen compleet album hebben alle stickers die zo nog missen kunnen nabestellen. Een andere noviteit destijds, was de mogelijkheid een sticker van je eigen foto te laten maken.”

Omvangrijke retailcampagnes tot een succes maken, door proefondervindelijk te pionieren en de logistiek op excellente wijze te begeleiden, is Annemiek op het lijf

geschreven. Na de voetbalplaatjesactie van PLUS, coördi-neerde ze achter de schermen de Dierenwereld-campagne van Deen/Superunie i.s.m. het Wereld Natuur Fonds en de Lekker & Gezond actie van Deen Supermarkten. “Maar ook opdrachten die wat minder in de publiciteit staan, geven me veel voldoening. Zo werk ik tegenwoordig onder meer voor DePuy (Johnson & Johnson) en de Wereldwinkels / FaiRSupport. Samenwerkingen waarin we elkaar als klant en bureau enthousiasmeren. De onderlinge betrokkenheid is groot, de werkrelatie voorbeeldig: hun succes voelt ook echt als een persoonlijk succes.”

Met hardlopen en zumba houdt onze front runner haar conditie op peil. Op 13 mei jl. rende Annemiek namens

Graphic mee tijdens de Amersfoort Business Loop. En zoals we natuurlijk al hadden verwacht van Annemiek, liep ze ook ditmaal weer mee voorop!

AL 15 JAAR MEE VOOROP

Als oud-studente van zowel het Grafisch Lyceum als de mode-vakopleiding is Annemiek vaak een welkome aanvulling op het creatieve traject. “Ik was ooit professioneel airbrusher bij een reclamestudio”, vult ze aan. “Air-brushen was toen nog helemaal hot. Wat is gebleven, is het gevoel voor kleur, compositie en detail. En dat komt me in mijn functie goed van pas!”

Page 15: GriPH! Mei 2011

15

In het volgende GriPH! nummer:

Madelein Odijkvormgeving/dtp

Page 16: GriPH! Mei 2011

Het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Dat klinkt warm, maar dat is het niet. Langs de kusten leeft daar de Magelhaen-pinguïn, in het binnenland jaagt dit uiltje: de Magelhaen-dwerguil.

mei 2011

De mara weegt een kilo of tien. Dat is veel voor een knaagdier. Hij leeft op de pampa’s van Argentinië. Mannetje en vrouwtje blijven altijd bij elkaar. Ook bijzonder voor een knaagdier.

158

Het gouden leeuwaapje leeft alleen in een paar kleine stukken bos aan de oostkust van Brazilië. Door de manen lijken deze oranje aapjes (ook de vrouwtjes) wel op een leeuwtje.

162

Tja, wat is mooi… Kleurig is de konings-gier in ieder geval. Anders dan de meeste andere vogels kan hij goed ruiken. Zo vindt hij dode dieren in het Zuid-Ameri-kaanse regenwoud.

161

163

Reuzenotters leven in het Amazone- gebied langs traag stromende delen van rivieren. Ze wonen met een familie bij elkaar. Vaak passen grote zussen op als de ouders gaan vissen.

16

160

159

Voor ‘Goud van Oud’ duiken we het rijke Graphic verleden in om vervolgens boven water te komen met een Best Case. We trappen de Goud van Oud reeks af met de Dierenwereld Campagne van Deen Supermarkten / Wereld Natuur Fonds.

Tussen maart en mei 2007 heeft Graphic met Deen en het Wereld Natuur Fonds de spraakmakende campagne Deen’s Dierenwereld bedacht en opgezet. Duurzaamheid was voor het eerst voor klanten tastbaar en ‘deed’ het leuk in de supermarkt. Met niet geëvenaarde resultaten was de campagne een inspiratie voor Europese super-markten. Deen ontving na afloop zelfs de WNF-Award voor haar goede werk.

Een mooie combinatie van educatieve inhoud van de eindredacteur van het WNF jeugdmagazine ‘TamTam’ en onze mensen van creatie, leidde tot een vervolg op de voetbalplaatjes rage in de vorm van een goededoelencampagne. Internet, radio, TV, dagbladen, magazines: iedereen schreef er over. Zelfs een mediastunt was een feit: op 1 dag waren de voorpagina’s en pagina’s 2 van alle (!) regionale dagbladen in de provincie Noord-Holland van ons; van Deen Dierenwereld!

Het werk van Deen en het WNF waren aanleiding om de opvolging, een jaar later, met zes extra supermarktketens in te zetten. Heel Nederland ging aan de dieren-plaatjes. Van Poiesz in Friesland en Groningen tot Jan Linders in Limburg en MCD in Zeeland. Een netto-bedrag van ruim €200.000 werd opgehaald en het Wereld Natuur Fonds mocht daarnaast nog eens vele nieuwe leden verwelkomen. Regionale super-markten met nationale impact.. een gouden case!

GOUD VAN OUD

Page 17: GriPH! Mei 2011

17

BiJ ONS StAaT OPdE KEUKeNDEUR!

Er zijn 550.000 mensen met een abonnement op de voetbalzender.

Dat is veel, vooral ook omdat een derde van de Nederlandse televisieaanslui-

tingen nog gedigitaliseerd moet worden. Drie jaar geleden telde de toenmalige

rechthouder (Tele2/Versatel) op live voetbal nog maar 80.000 vast klanten.

Eredivisie Live introduceert live voetbal kijken in de horeca

Vakantieparkenbranche duikt in consolidatiegolf

Hi Janny, Annemiek

en Marion. We willen jullie

hartelijk

danken voor het pra

chtige cadeau en

de gelukwensen. (…) Hij weegt nu

na vier weken al 5,3 kg en

is 58 cm….

Jumbo verdubbelt…

Meer dan de helft van het volume in de (vakantieparken)markt is nu nog

afkomstig van kleine particuliere ondernemers. Grote Nederlandse

spelers gaan, zo is de verwachting, op overnamepad in binnen- en buitenland. Dat stelt althans Henk van Koeveringe,

grondlegger en directeur van vakan-tiepark Roompot (omzet ongeveer 230 miljoen euro). Deze speler domineert

samen met Center Parcs en Landal de Nederlandse vakantieparkenmarkt.

Koeveringe is ambitieus, hij wil over vijf jaar twee keer zo groot zijn.

Jumbo verdubbelt iedere vijf jaar. Jumbo slaagt er vrijwel zonder uitzondering in om iedere vijf jaar de omzet te verdubbelen. Dankzij de overname van Super de Boer is de doelstelling voor 2015 alvast behaald.

Graphic’s stoelmassage

rooster (maandprognose

gehaald = stoelmassage

voor elke werknemer

van Graphic!)

Eredivisie Live is een succes

162

163

Page 18: GriPH! Mei 2011

mei 2011

18

UNTOUCHABLES

MHC LEUSDEN DAMES C2

MHC LEUSDEN VETERANEN A

LAnGsDe LIJn

Graphic is hoofdsponsor van de Amers-foort Untouchables. Ooit begon dit clubje met een paar stoere mannen in afge-knipte spijkerbroeken op een trapveldje. Inmiddels is deze full size American Football Club koploper in de Division II van Nederland. Ongeslagen staan de mannen bovenaan en zetelt de club op de Bokkeduinen in het clubhuis van de Rugbyclub Eemland. De ‘Untouchables’ is nu een groeiende en bloeiende club met juniorleden, clinics, een senior team, coaches, trainers, sponsoren en fantastische familie-activiteiten. Een team om trots op te zijn! Dat je niet altijd kampioen kunt zijn, hebben de dames van C2 wel laten zien dit

seizoen. Dat ze over de juiste instelling beschikken eveneens. Vechtend voor de laatste plaatsen in de competitie staan deze meiden op besneeuwde velden en in de zinderende hitte hun ‘mannetje’. Powered by Graphic, verdedigen ze overigens toch nog een titel dit seizoen; op het Internationale Union Toernooi in Nijmegen zullen ze de Leusdense eer hoog proberen te houden.

Dat we zelf niet allemaal even sportief zijn bij Graphic, weerhoudt ons er niet van een handvol sportclubs in de regio te sponsoren.

American Football, Hockey, Tennis en Atletiek zijn de takken van sport waaraan we dit seizoen sponsorbijdragen leveren.

Over sportieve successen mogen we niet klagen... met name de footballers van de Amersfoort Untouchables verrassen ons positief door

overwinning na overwinning te boeken. Maar ook de tennissers staan op de drempel van promotie. Een overzicht.

Dit sterrenteam is een unieke ervaring op sportgebied. Met veteranen lijkt het altijd ietsjes rustiger te gaan, maar dit team laat zien dat leeuwenbloed altijd sterk blijft. Als hoogst spelende team van de hele Mixed Hockey Club Leusden spelen deze mannen in de top mee van de landelijke Overgangsklasse. De laatste stap daarboven is Hoofdklasse, waar sommige in gespeeld hebben, en die de mannen levert voor de Olympische en Nationale teams. Met de passende bijnaam Vet-er-aan organiseert dit team ook jaarlijks een Koninginnedag rally en is het ruim vertegenwoordigd op het Familietoernooi.

Page 19: GriPH! Mei 2011

19BUSINESSLOOP 2011

T.V. FAKMet afstand de mooiste verenigings-naam die we in onze sponsorporte-feuille hebben zitten, is die van t.v. FAK uit De Bilt. De kapitalen staan voor Flink Aanpakken Kameraden! Een naam naar ons hart!

Graphic sponsort dit team van onze collega Marion Glaudemans (Account Manager), die in de maanden april en mei in competitie is. Marion speelt in een mixteam dat uit twee heren en drie dames is samengesteld.

Het vijftal is vol in de race om naar de 1e klasse van de KNLTB te promove-ren! Dus: nog even Flink Aanpakken Kameraden.

Met twee blessures in de aanloop van deze monstertocht door de Amersfoortse bossen, houden we ons hart vast wat deze editie van de Businessloop in petto heeft. Met het KWF als goede doel heeft Graphic al jaren een hardloopploeg die er niet alleen erg goed uitziet, maar ook prima presteert op deze doorgaans erg hete dag in mei. Dit jaar valt die zelfs op vrijdag de dertiende, maar onze dames en heren laten zich niet uit het veld slaan. Met prachtige youtube video impressies kunt u ons volgen.

Page 20: GriPH! Mei 2011

2 6 &

7

8

05-0

4-11

KwARtAalKaLENdERAP

RIL

MEI

Ron

ald

McD

onal

d K

inderf

onds

Gal

a me

t gas

ten03

-05-

11

08-0

5-11

Dod

enher

denk

ing Foo

dpol

icy in

Slo

t Zeis

t

Moe

derd

ag10

5 B

evri

jdin

gsda

g

NAAR ARJOWIGGINS IN FRANKRIJK MET

WNF/KWF EN VFITa

skfo

rce

Econ

omis

che

Ont

wik

kelin

gen

met

Vic

tor

Mul

ler

JOR

NT

JAR

IG

4

2 &

309

-05-

11

2 t/

m 5/

06/1

1

BIJ

EEN

KOM

ST N

IEU

WE

OMRO

EP E

VA

GR

APH

IC M

ET G

ASTE

N

OP P

ROEF

AM

ERSF

OORT

Hem

elva

arts

dag

(Grap

hic

dic

ht o

p 3

/6)

John

jarig

Lapt

ops

geve

n a

an S

ocia

al

Maat

scha

ppel

ijk

Steu

npun

t

JUN

I 2 FAMILIETOERNOOI OP DE MHC LEUSDEN

20

Page 21: GriPH! Mei 2011

GR

APH

ICA

T T

HE

GA

RD

ENPA

RTY

May

25

VIP

KW

F B

usine

ssloo

p me

t Gra

phic

team

in A

mersf

oort

Asp

erge

din

er t

.b.v

. Ki

wani

s in

Leu

sden

13 P

inkste

ren

Secr

etares

sedag

voo

r on

ze re

ceptie

dame

s

21

Elli

e jar

ig15

13W

NF

Chal

leng

e op

Am

elan

d

26

Mar

ion ja

rig

Har

ingp

arty

in h

et

Ber

ghot

el A

mer

sfoo

rt

VAD

ERD

AG M

ETB

LIN

G R

ALLE

Y IN

LEU

SDEN

NIE

UW

E LE

DEN

BOR

REL

VVD

LE

USD

EN B

IJ B

ISTR

O B

ING

KON

ING

INN

EDAG

Jubi

leum

fees

t van

Gra

phic

Met

WN

F na

ar D

rukk

erij

Alb

e he

t zon

ne-e

nerg

ie

proj

ect b

ekijk

en

Gee

sa b

eurs

in N

ieuw

egei

n

11-0

5

18-0

4

14-0

5

16-0

5-11

24+

25

Pas

en21

3014/0

4 A

LV B

edri

jven

krin

g

Leus

den

bij M

FC A

ntar

es

25-

05-11

16

19-0

6-11

23So

ciet

eit

Wij

n e

n S

pij

s in

Lim

burg

10 t

/m 13 Ja

zz in

duk

etow

n

21

Page 22: GriPH! Mei 2011

mei 2011

22

Wie heeft er een ingang? Wie legt de lijntjes? Wie zorgt voor de klik? Vragen waarvoor nogal wat marketing-verant-woordelijken zich gesteld zien als ze een joint-promotion campagne willen opzetten. Graphic heeft aan verschillende joint-promotions campagnes een belang-rijke bijdrage geleverd. Niet enkel als producerende partij, maar vaak vanuit de rol van intermediair of initiatiefnemer.

Een voorbeeld: Graphic trekt op dit moment samen op met Oxfam Novib om een innovatief campagne-idee bij een grote supermarktketen te ontrollen. Oxfam Novib kwam met het idee, Graphic nam het voortouw bij het vinden van een geschikte partner. De eerste gesprekken hebben plaats-gevonden en zijn positief verlopen. We weten inmiddels uit ervaring dat de combinatie ‘goede doelen’ en ‘retailpartners’ een prachtcombinatie kan zijn!

Toen we voor Deen Supermarkten de campagne “Lekker & Gezond” produceerden, maakten we kennis met het Nederlands Voedingscentrum. We hielden contact, en enkele maanden later kreeg Graphic van het Voedingscentrum de vraag voor gelegd een (retail)partner voor ze te vinden. Een partner waarmee ze de campagne ‘Het Nieuwe Eten’ naar de Nederlandse consument konden brengen. Met een ‘mandaat’ van het Voedingscentrum en een pakket voorstellen uit eigen studio op zak, ging Graphic de boer op. Diverse retailers toonden interesse, maar het was uiteindelijk zorgverzekeraar Menzis die de uitgestoken hand als eerste greep.

Samen met joint-promotion partners Menzis en het Voedingscentrum ontwierp Graphic een bijzondere jaaragenda en voorzag deze van inhoud. De agenda werd in een oplage van 140.000 exemplaren naar de relaties van Menzis verstuurd en was tot voor kort ook te koop via de webshop van het Voedingscentrum. Deze samenwerking was voor alle partijen een succes… en krijgt dit jaar mogelijk een vervolg!

hET BUREAUAlS iNTERMEdIAIR

Page 23: GriPH! Mei 2011

23

Eind mei opent Roompot Vakanties haar nieuwe luxe

Résidence Klein Vink in Arcen. Rustig gelegen in de

Limburgse bossen, aan de rand van vakantiepark Klein

Vink, met op het park het welbekende Thermaalbad

Arcen. Graag nodigen wij u uit om in juni of september

kennis te maken met deze bijzondere Résidence.

U verblijft -samen met uw familie of vrienden- in een

van de prachtige villa’s in landelijke stijl en voorzien

van alle comfort. De omgeving leent zich prima voor

wandel- en fietstochten en op het park is er voor jong

en oud van alles te doen. Als gast van de Résidence

‘baadt’ u letterlijk in luxe. U heeft namelijk dagelijks

2,5 uur gratis toegang tot het uitgebreide kuur- en

saunalandschap van ons Thermaalbad.

Introductie-arrangement

U verblijft een weekend of midweek in een luxe 5-, 6- 11- of

zelfs 16-persoons villa inclusief:

• dagelijks 2,5 uur entree Thermaalbad Arcen (toegang

vanaf 13 jaar)

• gezonde lunch op een dag naar keuze en gebruik van

badjas, slippers en handdoek in Thermaalbad Arcen

• 3-gangen Menu du Chef op een dag naar keuze in het

parkrestaurant

• 20% korting op een behandeling of massage in het

Thermaalbad (vooraf reserveren, korting niet geldig op

een beautydag)

• 10% korting op alle artikelen in de Badmodeshop van

Thermaalbad Arcen

• eindschoonmaak, reserveringskosten en lokale heffingen

Vanaf slechts€ 125,-per persoon

Periode 17/06-27/06 en 02/09-03/10/2011 weekend midweek

KVR5 (5-pers villa) of KVR6K (kindervilla 6 volw. + 1 kind)

GB11 (11-pers. groepsvilla)

GB16 (16-pers. groepsvilla)

€ 200,-

€ 155,-

€ 150,-

€ 175,-

€ 130,-

€ 125,-

Prijzen zijn per persoon per verblijf. Voor de types KVR5/KVR6K geldt een minimale bezetting van 2 volwassenen, voor type GB11 minimaal 6 volwassenen en voor type GB16 minimaal 8 volwassenen. Extra volwassenen betalen € 69,- p.p., extra kinderen 5-12 jr € 49,- p.p. en extra kinderen 0-4 jr € 10,- p.p.

Ga voor meer informatie over de villa’s en reserveren naar

www.roompot.nl/graphic of bel ✆ 0900 - 8810 (€ 0,20 p/m)

Maak kennis met Résidence Klein Vink

Luxe vakantie in wellness-stijl

Page 24: GriPH! Mei 2011

GriPH! is een uitgave van Graphic - Philipsstraat 16 - Leusden - T. 033 - 434 38 38 - graphic.nl

MEI 2011