Dichtbij, mei 2011

20
een christelijke beweging van en voor jongeren! JAAR 19 NUMMER 4 MEI 2011 Autisme Knokken tegen onbegrip Interview met directeur Harmen van Wijnen Jaarverslag 2010

description

Het donateursblad van de HGJB, mei 2011, Dichtbij.

Transcript of Dichtbij, mei 2011

een christelijke beweging van en voor jongeren!

JAA

R 19 N

UM

ME

R 4 M

EI 2011

AutismeKnokken tegen onbegrip

Interview met directeur Harmen van Wijnen

Jaarverslag 2010

BASISCURSUS MENTORCATECHESE 2011

Bestaat jullie catechese uit een plenaire samenkomst, gevolgd door be-spreking en verwerking in kleine groepen? En ben jij mentor van zo’n groepje tieners? Dan is de Basiscursus Mentorcatechese iets voor jou! De cursus bestaat uit drie avonden:

• Wie is de tiener? • Wie ben jij als mentor? • In gesprek!

In september staan er weer nieuwe cursusdata gepland, zie pagina 19. Ook voor nieuwe mentoren is deze cursus erg geschikt! Zie www.hgjb.nl/catechese.

CURSUS GELOOFSOPVOEDING IN JE EIGEN GEMEENTE

‘Hoe doe jij dat eigenlijk?’ Ouders vragen zich nog wel eens af hoe dat bij anderen thuis gaat: kinderen opvoeden. Met de HGJB-Basiscursus Ge-loofsopvoeding wil de HGJB opvoeders binnen de kerkelijke gemeente met elkaar in gesprek brengen. In drie avonden komen de basiselementen van de geloofsopvoeding aan de orde. De cursus is bedoeld voor ouders met kinderen van ongeveer 2 tot 12 jaar. (Wijk)gemeenten kunnen een cursus aanvragen bij opgave van 15 tot 30 deelnemers. Iemand van de HGJB komt de cursus dan in de gemeente geven. De kosten voor een complete cursus zijn € 550,- (incl. werkmateri-alen). Zie www.hgjb.nl/gezinnen of mail naar [email protected].

INFORMATIE-AVOND HART VOOR JE HUWELIJK

Een goed huwelijk, daar heeft iedereen wat aan: man en vrouw, maar ook hun gezin, de gemeente en de mensen om hen heen. Hart voor je huwelijk daagt echtparen uit (opnieuw) te investeren in hun huwelijk, juist als het (nog) goed gaat. Meer weten over de opzet, de inhoud of de privacy van deze echtparenavonden voor gemeenteleden? Vragen over hoe je Hart voor je huwelijk in je eigen gemeente organiseert? Kom maandag 30 mei naar Amersfoort om de sfeer te proeven en om al je vragen te stellen aan mensen met jarenlange ervaring. Zie www.hgjb.nl/hvjh.

HGJB100%

HGJB-VAKANTIES 2011

nog geen HGJB-Vakantie geboekt? Je hebt ge-luk, er zijn nog mogelijkheden om een topzomer te regelen! Veel jongeren hebben zich al opgege-ven, maar het zou natuurlijk geweldig zijn als ook jij meegaat. niet alleen omdat de bestemmingen tof zijn; de echte meerwaarde zit hem in je groep en in de leiding. Het is echt leuk om zoveel nieu-we jongeren te ontmoeten, vrienden te maken of je eigen vrienden beter te leren kennen. Daarbij willen we de diepte induiken zodat je geestelijk kunt bijtanken. Kijk even op de site www.hgjb.nl/vakanties en boek vandaag nog een vakantie!

De HGJB ontwikkelt allerlei materialen voor thuis, in de kerk, op de club, kring of vereniging. Ook staan er de komende maanden weer veel activiteiten op stapel. Speciaal voor de Dichtbij-lezers hebben wij er een paar geselecteerd. Kijk ook eens op www.hgjb.nl!

Herkent u zichzelf op deze foto?

Laat ’t ons weten!

Dichtbij2 Dichtbij2

Laat Generator draaien,regel nu een abonnement!

(al vanaf € 15,00 per jaargang.)

DABAR: EEN VAKANTIE MET UITDAGING!

Dabar is Hebreeuws voor woord en daad. Zo ben jij op de camping ge-tuige van Gods liefde voor de campinggasten. Met een team van jongeren organiseer je daar het evangelisatie- en recreatieprogramma. Dabar is dus geen relaxvakantie. Maar je krijgt er een waardevolle tijd voor terug: lachwekkende en ontroerende momenten, diepe gesprekken en nieuwe vriendschappen! Je ontdekt je eigen gaven en talenten en groeit steeds dichter naar God toe. Enthousiast geworden? Meld je dan aan! De minimumleeftijd voor Dabar is 18 jaar. Maar in overleg kunnen op sommige campings ook 17-jarigen meedoen. Volwassenen kunnen zich nog aanmelden als campingpastor; zij zijn een luisterend oor voor de cam-pinggasten. Zie www.hgjb.nl/dabar.

Interview met Harmen van Wijnen

Een goed programma: inhoudelijk én aansprekend

Huwelijk - het mooiste cadeau voor je kinderen

Column: …bijvoorbeeld

Lezersrubriek: Raak!

Autisme - knokken tegen onbegrip

Serie: Jongeren in de gemeente

Foto-impressie jubileumevent

Jaarverslag 2010

HGJB-Jaarthema 2011/2012

Nieuw cursusaanbod

Vrijwilliger in beeld

Agenda, gebed, aanbod materiaal

Nieuws

colo

fon

Elkaar vasthouden

Het is altijd goed om te bezinnen. Als HGJB hebben we dat de afgelopen periode gedaan. In een viertal regio-avonden zijn we in gesprek gegaan met vertegenwoordigers uit tal van gemeenten.

Er zijn best wat kritische opmerkingen richting de HGJB gemaakt. Maar het mooie was, dat dit steeds gebeurde in een sfeer van onderlinge verbon-denheid en vertrouwen. ´We willen el-

kaar vasthouden en vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid samen aan de slag gaan´, was een uitspraak die we steeds weer hoorden. tegenover de kritische reacties staat een veelvoud van positieve reacties uit gemeenten en daar zijn we erg blij mee.

Elkaar vasthouden, dat is de enig haalbare weg in deze complexe tijd anno 2011. Dat wens ik u allen van harte toe; in uw gezin, in het jeugdwerk, in uw gemeente en in de kerk.

Ds. Harmen van Wijnen, directeur HGJB

Inhoud

Om

de

too

n te

zet

ten

46 89

101213141617181920

Feest van herkenningVoor ons jubileumjaar zijn oud-HGJB’ers Adri Terlouw en Dick Schaap de archieven van de HGJB ingedoken. Zij vonden ook deze foto uit 1976 terug. Herkent u zichzelf op deze foto? Laat ’t ons weten!

U krijgt dan gratis een exemplaar van de speci-ale jubileumuitgave ‘100 jaar jong – een eeuw hervormd-gereformeerd jeugdwerk in beeld’. U kunt uw reactie mailen naar [email protected], of per post sturen naar de HGJB in Bilthoven, t.a.v. redactie Dichtbij.

Staat u niet op deze foto, maar wilt u wel graag de jubile-umuitgave met historisch fotomateriaal ontvangen? Bestel ‘m telefo-nisch of via onze webshop op www.hgjb.nl. Het jubileumboekje met bijbehorende dvd kost € 5,-. een extra bijdrage als jubileumgift bij aanschaf van ‘100 jaar jong’ is van harte aanbevolen.

Herkent u zichzelf op deze foto?

Laat ’t ons weten!

ColofonDichtbij is een uitgave van de HGJB en wordt vier keer per jaar verzonden naar mensen die de HGJB steunen met tenmin-ste € 20,- per jaar.

HGJBHet kopiëren of overnemen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding: HGJB-Dichtbij, jaargang 19 nummer 4, mei 2011.

Redactie els Kooij, Herman van Wijngaarden, Miranda Hoff (eindredactie)

Foto voorpaginaJacomien Berghuis-Bos

VormgevingReproVinci BV, Schoonhoven

DrukBDU, Barneveld

Oplage22.500 exemplaren

ContactReacties op de inhoud van Dichtbij: [email protected] en administratie: [email protected]

www.hgjb.nl

Bankrekening3083.16.835

HGJB Landelijk CentrumPrins Bernhardlaan 13722 Ae Bilthoventel. 030-2285402fax: 030-2252157e-mail: [email protected]

HGJB Regionaal Centrum PuttenMeidoornlaan 383881 eP Puttentel. 0341-352553e-mail: [email protected]

HGJB Regionaal Centrum SchoonhovenAchterwetering 52871 rK schoonhoventel. 0182-383122e-mail: [email protected]

GiftenDe HGJB is voor een groot deel van haar inkomsten afhankelijk van vrijwillige bijdragen van gemeenten en donateurs. Giften zijn dus van harte welkom op rekeningnummer 3083.16.835. Wilt u informatie over een lijfrenteschenking of de mogelijkheid om de HGJB testamentair te gedenken, neem dan even contact met ons op.

‘Passie voor kerk en jongeren’

Maandagmorgen, eind maart. Via een intern mailbericht wordt het vertrek van Harmen van Wijnen als directeur van de HGJB aan-gekondigd. Het nieuws van zijn uitdiensttreding per 17 juni wordt kort daarop ook wereldkundig gemaakt. Want nieuwswaardig is het besluit van de HGJB-directeur zeker! Graag neem ik dan ook de gelegenheid te baat om Harmen, vlak voor zijn vertrek, een paar vragen te stellen voor Dichtbij.

Harmen, het neerleggen van je functie als HGJB-directeur is ingrij-pend, zo’n beslissing neem je niet in één dag. Hoe kwam je ertoe? Wat speelde er mee voor jou?Het is inderdaad een proces geweest waar ik de afgelopen maanden naar-toe ben gegroeid. Mijn verblijf van een week in Zuid-Afrika, begin dit jaar, is wel een markeringspunt geweest. Letterlijk en figuurlijk ver weg van alles en iedereen in Nederland heb ik een aantal dingen voor mezelf op een rij gezet. Daar kwam toen de bewustwording dat ik nog steeds dezelfde mis-sie heb: geloof, jongeren en cultuur met elkaar in gesprek laten zijn. Maar ook realiseerde ik mij dat ik deze missie nog beter zou kunnen invullen vanuit de breedte (Protestantse Kerk) en de diepte (wetenschap). Ik heb toen de knoop doorgehakt en besloten te stoppen bij de HGJB en voor 50% te blijven werken als programmamanager voor Jeugdwerk Protestantse Kerk binnen de Dienstenorganisatie. Voor de rest van de tijd neem ik voor onbepaalde tijd studieverlof om mijn promotieonderzoek af te ronden.

Toen het nieuws bekend werd, kreeg je natuurlijk reacties: uit je om-geving, uit het land, van collega’s. Hoe reageerde men op je vertrek?De meest voorkomende reactie was: nu al? We hadden het wel verwacht een keer …misschien over een paar jaar.. maar nog niet nu. Wat mij wel

verraste waren de reacties van mensen die dachten dat ik vanwege span-ningen binnen de achterban van de HGJB zou weggaan. Dat is echter to-taal niet aan de orde.

Ruim zeven jaar geleden, op 1 februari 2004, trad je aan als direc-teur van de HGJB. Hoe was de situatie toen? Wat zag je zelf als doelstelling voor de HGJB?Ik ben gestart op een historisch moment, namelijk ná het verenigingsbe-sluit tot de vorming van de Protestantse Kerk op 12 december 2003 en nog vóór de feitelijke verenigingsdatum van de Protestantse Kerk op 1 mei 2004. Het was toen een erg onzekere en spannende tijd. Alles stond in het teken van de vraag: welke positie moet je als hervormd-gerefor-meerde beweging in de Protestantse Kerk innemen? Het belangrijkste was toen wel om duidelijk te laten zijn dat er over de positie van de HGJB geen discussie bestond. De visie was helder: niet met vrees en beven mee gaan, maar volop verantwoordelijkheid nemen. Gelukkig hebben we daar heel mooie resultaten van mogen zien, zoals de prominente plaats van de MUO’s (GZB, IZB en HGJB) binnen het geheel van de kerk .

Welke momenten in je periode bij de HGJB waren moeilijk? En dan ook: wat waren de mooiste momenten?Moeilijk - dan denk ik allereerst aan het onbegrip bij sommigen over het staan van de HGJB in de Protestantse Kerk; er ontbreekt op veel plekken nog wel een duidelijke visie op wat hervormd-gereformeerd nu werkelijk is.Ook die momenten waarop er medewerkers binnen de HGJB niet tot

Interview met scheidend HGJB-directeur Harmen van Wijnen

‘VerDIePen’ doe ik in mijn tOGA, ‘VerBInDen’ in mijn sPIJKerBrOeK

Dichtbij4

hun recht zijn gekomen: door ziekte, bezuiniging, spanningen of wat dan ook. Gelukkig is het niet heel vaak voorgekomen, maar elk mo-ment was moeilijk.

Maar ook de discussie rond het ‘Hervormd Jeugdcontact’ viel mij zwaar. Jammer, zo jammer dat de breedte van de hervormd-gereformeerde be-weging hiermee een deuk heeft opgelopen. Met name omdat de HGJB nogal eens wordt aangekeken als de veroorzaker, terwijl het gevoelen veel dieper in de gemeenten zit en de HGJB alleen bestaande processen zichtbaar laat worden. Op nummer één van de mooiste momenten staat natuurlijk de bij-eenkomst ‘100 jaar HGJB’ op 12 november 2010 in de Jacobikerk in Utrecht. Ik ben erg dankbaar dat ik dit heb mogen meemaken.Bijzonder was ook de ondertekening van de samenwerkingsovereen-komst tussen de Protestantse Kerk in nederland en de HGJB. een histo-risch stap voor zowel de Protestantse Kerk als de HGJB.En ik koester mijn herinneringen aan al die kleine en grote momenten met collega’s waarin we echt met elkaar de diepte in zijn gegaan en nieuwe dingen hebben mogen ontwikkelen voor gemeenten en jonge-ren. Wat zit er veel talent bij de mensen van de HGJB!

Wat had je nog af willen maken als je langer HGJB-directeur zou blijven?Als ik terugkijk is er eigenlijk maar één terrein waar de HGJB - en eigen-lijk de hele hervormd-gereformeerde beweging - wat minder is ontwik-keld. Dat betreft de contacten in de (internationale) oecumene. Daar had ik misschien nog wel wat in willen betekenen. De blik gericht op contacten in de wereldkerk kan zo verrijkend zijn en de eigen discussies soms ook behoorlijk relativeren.

Hoe hebben de jaren bij de HGJB jou persoonlijk gevormd? Ik heb geleerd geduld te hebben. niet iedereen op het kerkelijk erf denkt op dezelfde manier als in het bedrijfsleven. toch ben ik blij dat ik wel een beetje van mijn bedrijfsmatige insteek heb gehouden, want soms….Verder heb ik heel veel geleerd van de creativiteit binnen de HGJB om met woorden, beelden en andere creatieve uitingen steeds weer nieuwe wegen te bedenken om de bijbelse boodschap over te dragen.

Wat ga je na 17 juni doen? Ik blijf met dezelfde en misschien nog wel grotere passie doorgaan met het vraagstuk van kerk en jongeren. Ik kijk er naar uit om daar echt de diepte in te kunnen gaan en de breedte te kunnen dienen. en ook blijf ik doorgaan met het voorgaan in kerkdiensten. Met name geniet ik erg van jeugddien-sten en ‘gewone’ erediensten waar jongeren nauw bij betrokken zijn.

Interview: Miranda HoffFoto’s: Laurens Oosterbroek

en Arjan Bokhorst

Het leven van een directeur bestaat uit keuzes maken. ’t Gaat je daarom vast makkelijk af om een uitspraak te doen in de volgende twaalf dilemma’s.Om te beginnen moet ik zeggen dat mijn karakter, mijn manier van wer-ken en misschien ook wel mijn theologie bestaan uit het laten staan van dilemma´s. Door de spanning tussen een aantal (meestal ogenschijnlijk) tegengestelde posities in stand te houden, kom je meestal verder dan met een keuze voor het ene of het andere uiterste… Ik zal toch een poging wagen, maar ik permitteer me hier en daar wel een nuancering.

Boek of film? Hoewel ik heel graag een film kijk, kies ik uiteindelijk toch voor een boek…je kunt je bij een boek nog meer inbeelden.Kerst of Pasen? tja, hoe kun je hier nu tussen kiezen. theologisch kies ik niet, wat de familiesfeer betreft kies ik voor Kerst.Luisteren of spreken? Dat is duidelijk…spreken natuurlijk…Op Toonhoogte of Liedboek? Hmmm, gewetensvraag…het nieuwe liedboek is er nog niet, het bestaande liedboek staat te ver af van de huidige jeugdcultuur, dus Op toonhoogte.Trap of lift? trap, niet zo’n moeilijke keuze in silvosa waar geen lift is…Wijn of sap? Ook eenvoudig, wijn natuurlijk.Silvosa of Hydepark? Ook een gewetensvraag…als ik naar mijn per-soonlijke, geestelijke vorming kijk, moet ik toch kiezen voor Hydepark. De gesprekken met medestudenten en collega-predikanten in Hyde-park zijn goud waard. Hervormd of gereformeerd? Ik kies voor de engelse vertaling van bei-de: reformed…typisch nederlands om allerlei onderscheid te maken.Tiener of tienerleider? tiener, dat blijft een prachtige leeftijd.Polen of Zuid-Afrika? Dan kies ik toch voor Polen…schitterend va-kantieland.Toga of spijkerbroek? Hier kies ik echt niet. Beide is even belangrijk…’verdiepen’ doe ik in mijn toga, ‘verbinden’ in mijn spijkerbroek.Doop of belijdenis? Doop, God neemt initiatief!

ik heb nog steeds dezelfde missie: GeLOOf, JOnGeren en cULtUUr met elkaar in GesPreK laten zijn

op nummer één van de MOOIste MOMenten staat natuurlijk de b ijeenkomst ‘100 JAAr HGJB’ in de jacobikerk in utrecht

5Dichtbij

Een goed programmainhoudelijk én aansprekend!

Zomaar twee vragen van leidinggevenden van een kinderclub die ik onlangs sprak. En ik vermoed dat zij niet de enigen zijn die hiermee rondlopen. Het is prachtig om te spreken met jongeren over God en geloven, een gesprek op hun niveau en in de wereld waarin zij leven. Fijn om met kinderen op de club de Bijbel te lezen. Maar om nu te zeggen dat dit ‘vanzelf’ gaat…

BELANGRIJKE PRINCIPESeen goed gesprek kun je niet ‘maken’. Maar er zijn wel instrumenten die je daarbij kunnen helpen. en die wil de HGJB je graag in handen geven. Een klus is nu eenmaal beter te klaren als je goed gereedschap hebt. speciaal voor het werk met kinderen, tieners en jongeren zijn daarom de mappen HGJB-Kinderwerk, HGJB-tienerwerk en HGJB-Jongerenwerk uitgegeven. Deze mappen laten zien hoe je op een aansprekende manier een inhou-delijk programma neer kunt zetten. Aan deze mappen liggen een drietal belangrijke principes ten grondslag, waarvan we in dit artikel de eerste twee bespreken. (Het derde principe, ‘jongeren ont-

dekken zelf’, is uitgebreid aan de orde geweest in een artikel in ons vakblad Generator, nummer 6.)De drie principes die de HGJB hanteert voor de jeugdwerkmappen zijn:1.De Bijbel staat centraal2. De leefwereld van jongeren is beginpunt3. Jongeren ontdekken zélf!

DE BIJBEL OP TAFELHeb je je wel eens afgevraagd wat leidinggevenden van de jeugdclub ei-genlijk beweegt, om zoveel avonden op te trekken met de jongeren van de kerk? Als je in hun hart kijkt, zal het vooral de wens zijn dat jongeren leven in een relatie met God en daarin ook groeien. Dit is ook het diepste verlangen achter de programma’s van de HGJB-mappen en hopelijk ook het doel van het jeugdwerk in je gemeente: jongeren helpen om Jezus

te volgen en zo hun keuzes te maken in hun dagelijkse leven. We gelo-ven dat je daarvoor echt niet zonder de Bijbel kunt. Maar hoe gebruik je de Bijbel dan? Voor veel jongeren is en blijft de Bijbel een moeilijk boek. Ze weten wel dat de inhoud belangrijk is (dat hebben ze vaak genoeg gehoord), maar ze ervaren lang niet altijd dat God ook tot hen persoonlijk spreekt. Ze lezen de woorden (of anderen lezen die voor hen) maar het blijven vaak zwarte letters op een vel papier. Daarom wil-

len we jongeren leren en laten ontdekken in de programma’s hoe het Woord van

God echt voor hen persoonlijk open gaat: Wat staat er en wat betekent dat nu voor mij?

BEGIN BIJ HET LEVEN VAN JONGEREN

terwijl de Bijbel het principiële uit-gangspunt vormt voor deze jongeren-programma’s, is de leefwereld van de jongeren het methodische (of prakti-sche) uitgangspunt. Dat wil zeggen: we brengen niet zomaar een bijbels thema of bijbelgedeelte in, maar gaan eerst na

een goed gesprek kun je niet ‘maken’. Maar er zijn wel instrumenten die je daarbij kunnen helpen. en die wil de HGJB je graag in handen geven.

mappen liggen een drietal belangrijke principes ten grondslag, waarvan we in dit artikel de eerste twee bespreken. (Het derde principe, ‘jongeren ont-

We wi l l en jongeren l a ten

on tdekken hoe he t Woord van God

echt voor hen persoonl i jk open gaa t

‘Als ik teveel bezig ben met de Bijbel en met geloof, vinden de tieners het al snel serieus en zijn ze niet echt gemotiveerd om mee te doen. Maar alleen maar een kort stukje lezen uit de Bijbel of een dagboekje, en daarna knutselen of een spel doen, dat is toch ook niet echt de bedoeling?’

‘Hoe kun je de clubavond nou op zo’n manier geven dat het leuk, maar ook inhoudelijk is? En dat jongeren contact met elkaar hebben en houden?’

Dichtbij6

Een goed programmainhoudelijk én aansprekend!

7Dichtbij

tekst: eline van Vreeswijkfoto’s: Joanne Plaisier

waar jongeren zitten. Daarom denken we na over vragen als: Hoe leeft het onderwerp bij hen, welke vragen hebben ze erover, waar hebben ze hulp nodig? De introducties van de programma’s zijn daarom heel belangrijk. Die laten zien dat (en hoe) het thema in de leefwereld van jon-geren speelt. Vóórdat we gaan kijken wat de Bijbel te zeggen heeft, weten jongeren dus: het gaat vanavond ook om míj en om dingen die in mijn leven spelen. Na zo’n introductie weet je als leidinggevende aan het begin van de avond trouwens ook waar de jongeren zitten. Daar kun je dan op inspelen. na-tuurlijk komt het ook voor dat we een thema aan de orde stellen dat voor jongeren zelf niet zo speelt, terwijl het toch wel degelijk van belang is. Als we daarvoor kiezen, zoeken we altijd naar aanknopingspunten in hun eigen leefwereld. Verder speelt de leefwe-reld van de jongeren ook een heel belangrijke rol in de manier waarop we jongeren aanspreken. De vorm van het programma wil de jongeren uitdagen en aanspreken. Want vóór alles moet de jongerengroep een plek zijn waar hún taal gesproken wordt. Alleen zó houd je de jongeren betrokken bij je programma. Met vaart en variatie voorkom je desinte-resse (‘het zal allemaal wel’) en roep je nieuwsgierigheid op (‘wat krij-gen we nu weer?’). Kortom, zorg ervoor dat je programma’s niet gaan lijden aan een hoge mate van saaiheid en voorspelbaarheid, maar dat ze jongeren boeien en meenemen!

Is het niet erg pragmatisch, om zo te beginnen bij de leefwereld van de jongeren? Zo van: als het maar boeiend is, dan komen ze wel mee? Er zit ook een principiële kant aan. Als Jezus er zóveel voor over had om mensen op hun eigen plek te ontmoeten, mogen en moeten ook wij de jongeren ontmoeten in hun eigen leefwereld.

IK HEB HEM ZELF GEZIEN!Hoe werkt dat nu in de praktijk? een voorbeeld. We nemen het pro-gramma ‘Ik heb Hem zelf gezien!’ uit de map HGJB-tienerwerk, over de opstanding van Jezus. Eerst zetten we de tieners aan het denken over de vraag: wanneer ge-loof je een ongeloofwaardig verhaal nu wel of niet? Ze horen een aantal items die ongeloofwaardig overkomen, bijna te bijzonder zijn om waar te zijn, of op z’n minst wel bijval van anderen nodig hebben om ze te kunnen geloven. Bijvoorbeeld: er is een hond ontdekt die kan praten… Nadat alle tieners gekozen hebben wat hun eigen reactie zou zijn (hier-voor hangen vellen met suggesties in de zaal, waar ze bij kunnen gaan staan), ga je in gesprek over de achterliggende reden: wat zorgt er nu voor of je iets gelooft of niet?Vervolgens gaan we een stapje verder. tieners worden geconfronteerd met reacties op de opstanding van Jezus, voor veel mensen ook een ongeloofwaardig verhaal (ik geloof het wel, maar soms twijfel ik; als ik Hem nu zelf gezien had; gelukkig wel!; er is nog nooit iemand uit de dood teruggekomen, etc.). Door middel van het leggen van een steen bij de verschillende reacties kunnen ze aangeven of ze de reactie herken-nen of niet. Ook hierover wordt weer doorgesproken.

In de bijbelstudie ontmoeten tie-ners getuigen van de opstanding van Jezus uit de Bijbel: de opstan-ding berust op feiten die mensen zelf gezien hebben. soms hadden zij ook moeite om te geloven dat Jezus was opgestaan. Maar ze

geloofden het en hun leven veran-derde volkomen! Ook hier weer een aansprekende vorm om deze inhou-delijke boodschap over te dragen. In de verwerking denken tieners na wat de opstanding betekent voor hun eigen persoonlijke leven: wat veran-dert er nu in hun leven, na het horen

van deze boodschap?

ONTDEK HET ZELF!Misschien ben je zelf wel leidinggevende in het jeugdwerk en wil je maar al te graag dat de jongeren op de club God beter leren kennen. stel jezelf dan eens de volgende vraag. Zijn er voor mijn club manieren om interactiever met de inhoud om te gaan, die ook nog ’ns leuk zijn en jongeren raken? Want een goede combinatie van beide principes (de Bijbel staat centraal en de leefwereld van jongeren is beginpunt) zorgt ervoor dat je programma’s inhoudelijk sterk zijn een aansprekend van vorm.

Ontdek zelf dat het kan: op een aansprekende manier in gesprek gaan met de Bijbel en zo fundamentele dingen leren over God en geloven. Daar vragen jongeren om! Soms denken leidinggevenden: de club moet vooral leuk zijn. en natuurlijk, jongeren vinden het belangrijk dat het gezellig is op club. Maar, je hoort ook steeds vaker van ze: het moet wel ergens over gaan!

WERKEN MET DE MAPPEN VAN DE HGJB In de mappen HGJB-Kinderwerk, HGJB-tienerwerk en HGJB-Jonge-renwerk staan programma’s waarmee je over verschillende herkenbare (geloofs)thema’s aan de slag kunt gaan met kinderen, tieners en jonge-ren. Kenmerkend voor de mappen is de grote variatie in werkvormen en bijbelstudies. Meer informatie is te vinden op onze website www.hgjb.nl/support/jeugdwerk. Het is ook mogelijk om een kennismakingspak-ket aan te vragen (een programma voor een clubavond, in combinatie met het blad clik, spirit of cruciaal ).

*Als er in dit artikel gesproken wordt over ‘jongeren’, worden tegelijk ook de kinderen en tieners bedoeld.

waar jongeren zitten. Daarom denken we na over vragen als: Hoe leeft het onderwerp bij hen, welke

aan het begin van de avond trouwens ook waar de jongeren zitten. Daar kun je dan op inspelen. na-tuurlijk komt het ook voor dat we een thema aan de orde

Fundamentele d ingen le ren overGod en geloven.

daar v ragen jongeren om!

Hart voor je huwelijkHet mooiste cadeau voor je kinderen

Een gezin! Daar zagen we naar uit toen we trouwden. We wilden niet alleen elkaar liefhebben en trouw zijn, maar we verheugden ons op de kinderen die daarin zouden delen. Liefde genoeg! Samen kunnen we alles aan. Wat zullen we genieten!

Maar de praktijk van het gezinsleven blijkt anders. De kinderen zijn inderdaad een vreugde, maar ze vragen ook veel aandacht en energie. Het ontbijt is ver-anderd in een logistiek van broodtrommels, zwemspullen en speelafspraken. En ook ‘s avonds staat de maaltijd onder druk: de één moet voetballen, de ander is laat thuis van de kinderclub en zelf moet je weer vroeg weg naar de bijbelkring. ‘Dag schat!’, roep je nog en weg ben je.

GELIEFDEN OF COLLEGA’S? Kinderen zijn een prachtig geschenk. Je wilt ze het beste geven van wat je hebt: al je aandacht, energie en tijd. Maar aandacht en tijd zijn schaars en dus krijgt je partner wat minder. soms lijken ouders meer collega’s in een goed georganiseerd bedrijf, dan geliefden voor het leven. stapsgewijs is de balans steeds meer naar de kinderen verschoven en de relatie op de achtergrond geraakt. ‘Dat geeft niet, wij moeten nu plaats maken voor hen’, denk je mis-schien, maar niets is minder waar. een liefdevolle relatie met elkaar is één van de mooiste dingen die je aan je kinderen kunt geven.

Kinderen kunnen zich het best ontwikkelen in een omgeving die vertrouwd, voorspelbaar en liefdevol is. Wanneer ouders een liefdevolle relatie hebben, waarin zij beiden tot hun recht komen als mens (en niet alleen als ouder),

kunnen ze ook betere ouders zijn: ze hebben meer geduld, meer energie en meer incasseringsvermogen. Ze vullen elkaar aan en vallen elkaar bij. Dat is voor de kinderen een veilige omgeving, waarin zij de ruimte krijgen de wereld te ontdekken en grenzen te verkennen. Uit onderzoek blijkt keer op keer dat kinderen in veilige, gezonde gezinnen een voorsprong hebben: ze zitten lekkerder in hun vel, presteren beter op school en lopen minder kans op allerlei ellende als verslaving, vandalisme en gewelddadig gedrag.

JONG GELEERDOnze kinderen groeien op een in tijd waarin liefdevolle, langdurige relaties onder druk staan. Ze zien overal om hen heen gebroken gezinnen en worden in de media geconfronteerd met een voorstelling van relaties die te mooi is (en daarom onhaalbaar) of te plat (en daarom onheilzaam). thuis mogen we hen tegenwicht bieden door de relatie die wij zelf onderhouden. We kun-nen hen voorleven wat samenleven betekent: tijd maken voor elkaar, eer-lijk luisteren, je ongelijk bekennen, vergeven, je waardering uitspreken en steun geven, zelfs als je eigenlijk te moe bent. natuurlijk zullen ze zien dat het ons niet altijd lukt, maar ook dat we elkaar belangrijk vinden!

tekst: Neeltje Rietveld

De HGJB wil investeren in stevige huwelijken, juist met het oog op kinderen! Hart voor je Huwelijk is een serie van zes avonden waarop je als echtpaar expliciet tijd neemt om te investeren in jullie relatie. Overigens is deze serie geschikt voor álle huwelijken: kort, lang of heel lang, met of zonder kinderen. Meer weten? Kijk op www.hgjb.nl/hvjh of kom 30 mei naar de informatieavond in Amersfoort (zie pagina 2).

kinderen in VeIL IGe , GeZOnDe gez innen hebben een VOOrsPrOnG

soms l ijken OUDERS meer collega’s in een goed GeOrGAnIseerD bedrijf, dan GeLIefDen voor het leven

Dichtbij8

Hart voor je huwelijkHet mooiste cadeau voor je kinderen

tekst: Wout schonewilleFoto: Dreamstime

Matthias (4) luistert naar zijn moeder die voorleest uit de kinderbijbel. Het gaat over Daniël in de leeuwenkuil. ‘Wat stuurde de Heere God naar Daniël, toen hij daar in die leeuwenkuil zat?’, vraagt zijn moeder aan hem. ‘een sms’je!’, is zijn antwoord.

Inge (5) zit in de kerk. Het valt haar op dat de kerkenraad gaat staan bij het gebed.

‘Waarom gaan die mannen staan?‘, vraagt ze nieuwsgierig. ‘Dat is eerbiedig’, luidt het antwoord van haar moeder. ‘O, dan ga ik ook staan!’ En ze voegt de daad bij het woord…

Myrthe (5) vraagt op haar verjaardag ‘s avonds bij het naar bed gaan: ‘Weet de Heere God wel dat ik vandaag jarig ben?’ ‘Ja’, zegt oma, ‘dat weet Hij.’ ‘Maar weet Hij ook dat ik al vijf ben geworden?’ ‘Ja hoor’, stelt oma gerust, ‘ook dat weet Hij.’ ‘Knap hoor!’, vindt Myrthe…

Anne-Carien (8) loopt door de stad om nieuwe kleren te kopen met haar moeder. Ze heeft er niet echt zin in en verzucht: ‘Ik wou maar dat Adam en eva niet van de appel hadden gegeten,

dan hoefde ik nu niet te winkelen!’

Coen (6) heeft net gezwommen en heeft last van water in zijn oren. ‘Kan er ook water in je hart komen?’, vraagt hij aan zijn vader. ‘Nee, dat kan niet, want dan zou er een gat in je hart moeten zitten. en dat is niet zo.’ ‘O, gelukkig maar,’ is Coens opgeluchte reactie, ‘dan kan de Heilige Geest ook niet uit mijn hart vallen!’

RAKE UITSPRAKEN VAN TIENERS EN KINDEREN OVER GOD EN GELOOF Word jij ook wel eens

verrast door zo’n rake uitspraak van een tiener of kind? Laat de Dichtbij-lezers ervan meegenieten en stuur ‘m op naar [email protected].

Onder de inzenders verloten we een exemplaar van het

gezinswerkboek ‘Voor elkaar’.

9Dichtbij

...bijvoorbeeldVOETBALMOEDER

Bijzonder, wat moeder zijn met je kan doen. tot drie jaar geleden had ik he-le-maal niets met voetbal. Integendeel: als mijn broers vroeger een voetbalwedstrijd op tv wilden zien, liep ik al na een halve minuut mopperend weg. ‘Wat een stompzinnig spelletje zeg! Anderhalf uur kijken naar een stuk of twintig mannen die achter een bal aan rennen. saai!’ Maar ja… nú heb ik twee zoons die voetballen. stond ik tijdens hun eerste voetbalwedstrijden nog vooral gezellig te beppen met de andere voetbalouders, nu schreeuw ik de longen uit mijn lijf om m’n jongens aan te moedigen. ‘Hup thomas, knallen met die bal!’ ‘Goeie pass, Martijn!’ Eerst verdiepte ik me voorzichtig in de spelregels bij de F-jes, maar voor ik het wist volgde ik alle ontwikkelingen in de eredivisie en champions League. en ja (voor de mannen die dit lezen): ik weet zelfs wat buitenspel is. Dat hoort er gewoon allemaal bij als je voetbalmoeder wordt. Want wil ik met m’n zoons blijven communiceren, dan moet ik me wél verdiepen in hun interesses.Maar ja, op een gegeven moment gingen er toch een paar alarmbelletjes rinkelen. Wanneer wordt voetbal eigenlijk ‘sportverdwazing’? - Martijn slaapt bijvoorbeeld letterlijk met zijn voetbal. en gaan we binnenkort problemen krijgen met voetballen op zondag? Zeker toen Martijn in de selectie kwam en we zo’n beetje op het voetbalveld woonden, gingen de belletjes in mijn hoofd steeds harder klingelen. Wat doet dit met hem? Verliest hij door al dat voetbalgedoe niet het perspectief op wat écht belangrijk is in het leven?Voor m’n zoons spelen echter dit soort (door volwassenen bedachte) dilemma’s totaal niet. toch voelt Martijn wel aan welke potentiële problemen ík zie. ‘Mam’, zegt hij sussend maar 100% oprecht, ‘als ik straks profvoetballer ben bij FC Utrecht ga ik écht nog wel naar de kerk, hoor! en Wesley sneijder gelooft toch ook?!’ en trouw bidt hij voor elke wedstrijd van z’n ’cluppie’ dat fc Utrecht wint. Omdat ik dát toch wel te ver vind gaan (ik denk niet dat God fan is van één voetbalclub, die Hij daarom laat winnen - volgens mij moeten ze gewoon zelf hun best doen), bidt hij nu: ‘Wilt U de spelers kracht geven?’Geloof en voetbal concurrenten? Welnee! God heeft alles met voetbal te maken! Deze voetbalmoeder hoeft zich (voorlopig) nog nergens zorgen over te maken…

Arine spierenburg

9Dichtbij

Henk heeft eenautistische stoornisKnokken tegen onbegrip

‘Henk, wil jij bidden na het eten?’ Henk kijkt verstoord op van z’n toetje: ‘Nee. Tegen wie praat ik dan? Tegen de lucht?’ Zijn moeder Henriëtte zegt maar niets: dit kan ze hem niet uitleggen…Henk is een gewone tiener die houdt van voetballen, gamen en vissen. Tegelijk heeft hij iets bijzonders: hij heeft een autistische stoornis. Maar omdat er aan de buitenkant helemaal niets te zien is van zijn beperking, begrijpen veel mensen zijn reacties niet. En omdat Henk door zijn autisme moeite heeft met het duiden van rituelen en beel-den in het geloof, stuit hij op onbegrip in de kerk en het jeugdwerk. Autisme – wat betekent dat voor de geloofsopvoeding van een kind?

Het duurde een poos voor Henks ouders, Bennie en Henriëtte van Wijnen, door hadden waarom hun zoon ‘anders’ reageerde. Pas toen Henk acht jaar was, werd de diagnose offi cieel gesteld: Henk had PDD-nOs (een vorm van autisme). Henriëtte: ‘De jaren ervoor waren heel zwaar. Henk was altijd enorm onrustig, sliep nauwelijks en hij leek he-le-maal niet te willen luisteren. We gingen bijna aan onszelf twijfelen: doen wij iets niet goed in de opvoeding? We probeerden echt alles, maar niets hielp. Het zoog ons helemaal leeg.’

GEBREK AAN SOCIAAL INZICHTNadat vastgesteld was dat Henk een autistische stoornis heeft, ging het langzamerhand iets beter. Zijn ouders kregen van een ouderbegeleider tips over hoe ze met hem om konden gaan. ‘Henk heeft bijvoorbeeld vier maanden achter elkaar elke avond de badkamer op z’n kop gezet. Overal

lag zeep en kleding. Van de ouderbegeleider begrepen we dat Henk ons wou helpen – door ‘schoon te maken’ en ‘de was te doen’.’ Inmiddels is Henk veertien en gaat het een stuk beter. Maar hij blijft ‘anders’. ..Hanneke Schaap is lid van de gemeente van Bennie en Henriëtte en heeft een boek geschreven over autisme: Veilig bij God. ‘Kort gezegd is autisme een gebrek aan sociaal inzicht. Dat uit zich in moeite met relaties: zich niet in kunnen leven in de gevoelens van anderen en eigen emoties niet kunnen uiten. Dat heeft veel invloed op het geloof, want ook de relatie met God is heel lastig. Wie is God? Wat wil Hij van me? Wat betekent het dat Hij ‘Vader’ is?‘‘Verder ervaren mensen met een autistische stoornis problemen met communicatie en taal: meestal nemen ze alles letterlijk. ‘Jezus is de Weg’ betekent dus dat je over Jezus kunt lopen:?! tenslotte is vastig-heid en structuur heel belangrijk. Veranderingen in de liturgie van een kerkdienst kunnen hen totaal in verwarring brengen. Het is trouwens wel goed om je te realiseren dat ieder mens met autisme weer anders is…’

IMPACT OP GELOOFSOPVOEDINGBennie merkte toen Henk jonger was al dat zijn autisme een grote impact had op het omgaan met het geloof. ‘De kinderbijbel met hem lezen was al een brug te ver: teveel tekst. Pas toen we een stripbijbel aanschaften, met heel veel plaatjes, kreeg hij de verhalen een beetje mee. Maar thuis hardop bidden heeft hij nooit willen doen. Dat snapt hij gewoon niet. We merkten dat hij wel van zingen hield, dus zongen we veel christelijke liederen aan tafel. Dat was het instrument om hem dingen aan te leren en hem te betrekken bij het geloof.’‘Maar tijdens de kerkdienst was het echt een drama’, vult Henriëtte aan. ‘Hij kon gewoon niet stilzitten en snapte helemaal niets van wat er al-lemaal gebeurde. Daar kregen we veel negatieve reacties op van ge-meenteleden: “Blijf toch thuis met hem”.’ Bennie: ‘Maar wij wilden hem juist deze structuur bieden: op zondag gaan we naar de kerk als gezin.

ik bl ijf echt VecHten voor een PLeKKIe voor mijn ZOON in de KERK

Dichtbij10

Henk heeft eenautistische stoornisKnokken tegen onbegrip

tekst: Arine spierenburg

en het is mijn kerk, dus ik kom hier gewoon – mét mijn zoon! Ik blijf echt vechten voor een plekkie voor mijn zoon in de kerk. Gelukkig waren er ook veel mensen die ons steunden en bemoedigden.’

ALTIJD BLIJVEN UITLEGGENMaar het blijft moeilijk: wat betreft de kerkdienst, maar ook in het jeugd-werk. Henk: ‘Ik vind het allemaal saai en ik zit nooit op te letten.’ ‘Ja, want als Henk iets niet begrijpt, haakt hij helemaal af’, legt zijn moeder uit. ‘Dat was vroeger al zo bij de zondagsschool en nu nog, bijvoorbeeld bij het plenaire gedeelte van de mentorcatechese. Dat is veel te druk voor Henk, hij is het overzicht kwijt en krijgt teveel prikkels. Dus dan gaat hij maar op de gang zitten, anders fl ipt hij helemaal. Bij de bespre-king in kleine groepjes komt hij weer terug; dat gaat wel goed.’Bennie en Henriëtte hebben daarvoor goede afspraken gemaakt met de catecheten. Henriëtte vertelt: ‘Overal moet je de eerste keer vertellen wat er aan de hand is met je kind. Maar dan nog is er niet altijd begrip. De dominee en de mentor van Henk gaan er gelukkig wel goed mee om. De dominee heeft gewoon om tips gevraagd en belt af en toe met een vraag. Maar andere mensen blijven wat geïrriteerd reageren. Ook van andere ouders in dezelfde situatie hoorden we dat zij zóveel verdriet hebben om-dat er zó weinig begrip is. Voor het kind, maar ook voor ons als ouders.’

NU IS HET GENOEG‘en toen dacht ik: “nu is het genoeg!”’, zegt Bennie. ‘er móét in de kerk gewoon meer aandacht zijn voor deze problematiek. Dus hebben we met een aantal ouders een gemeenteavond georganiseerd over au-tisme. Daar was veel belangstelling voor – heel positief! Mensen zeiden: “We horen veel over autisme, maar wisten eigenlijk niet wat het is”. Maar verder is er niet veel veranderd. Wel hangen er af en toe picto-grammen in de kerk, om de volgorde van de liturgie duidelijk te ma-ken voor gemeenteleden met autisme. Maar er zouden nog veel meer aanpassingen in kerk en jeugdwerk moeten zijn. Bijvoorbeeld uitleg bij rituelen als het Heilig Avondmaal en dingen visueler maken.’

VERTROUWEN GEVENOok thuis blijft de geloofsopvoeding een aandachtspunt. Bennie: ‘Henk heeft echt nog steeds geen beeld van Wie God is en dat hij een relatie

met Hem kan hebben. Ik probeer wel stille tijd met hem te houden en het geloof bespreekbaar te maken. Maar ik loop aan tegen een muur van zes meter hoog. toch blijf ik het proberen. Ik ben van plan om een bijbel voor hem te kopen met luisterfunctie: als hij de bijbelwoorden hoort, komen ze beter binnen. Maar het belangrijkste in deze fase van Henks leven is dat we het geloof zelf voorleven. Laten zien wat het geloof doet met ons.’‘en we blijven gewoon voor en met hem bidden. Bijvoorbeeld als hij het moeilijk heeft op school. Of dat iets met hem doet, uit hij niet. Maar ik geloof wel dat wat wij erin stoppen uiteindelijk in hem doorwerkt. Dat merken we al concreet als het gaat om normen en waarden. Je krijgt soms de indruk dat Henk helemaal niet oppikt wat wij tegen hem zeg-gen, maar dan blijkt dat hij bij zijn vrienden duidelijk grenzen stelt voor wat volgens hem niet kan, dus heeft hij het toch opgeslagen.’

‘Verder wil ik hem vooral vertrouwen geven: hem laten merken dat hij gewoon fouten mag maken. Want door in de praktijk ervaringen op te doen, leert een jongen als Henk wél. Zo kan hij ook leren geloven. Het komt wel goed met hem.’

Dit artikel is ontstaan vanuit de Werkgroep educatief Beraad.

Daarin bezinnen de NH Vrouwenbond, de NH Mannenbond, de NH

Zondagsscholenbond en de HGJB zich op thema’s rond christelijke

opvoeding.

als HENK iets n iet begrijpt, haakt h ij HeLeMAAL af

mensen ze iden: ‘We horen veel over AUtIsMe , maar Wisten e igenlijk nIet Wat het is ’ Tips:

Henk: Doe gewoon normaal tegen mensen zoals ik.

Hanneke: Accepteer als gemeente mensen met autisme! creëer een veilige plek voor hen. Want wordt er geen structuur en veiligheid geboden, dan worden ze het klierkind aan wie iedereen hekel heeft. Maar is er acceptatie en veiligheid, dan kan dat ook naar God toe doorwerken. Je geeft hen de ervaring: ‘Hé, als mensen me accepteren zoals ik ben, zal God dat nog veel meer doen.’

Bennie en Henriëtte: Wees als ouder open over het autisme van je kind. en durf om hulp te vragen. Wij hebben bijvoorbeeld een gastgezin gezocht, dat Henk een keer per maand een weekend over de vloer heeft. Dat geeft enorm veel lucht, voor ons en voor hem.

11Dichtbij

WAT VIND JE DE PLUSPUNTEN VAN DEZE VORM VAN CATECHESE?De diversiteit aan thema’s en de uitgebreide handreikingen voor cate-cheet en mentoren vind ik een pre, maar het allergrootste pluspunt vind ik de persoonlijke benadering van de jongeren. Zij voelen zich echt gehoord op de catecheseavonden. Bovendien blijven de mentoren door de jaren heen mentor van dezelfde groep. Ze hebben daardoor een doorlopend contact met de jongeren.

WAT VINDEN DE TIENERS VANFOLLOW ME? De tieners vinden vooral de afwisseling leuk. Het sluit goed aan op hun leefwereld. Als het gaat om de verwerkingen, geven ze wel vaak aan dat ze liever een goed en diepgaand gesprek hebben over een thema, dan dat ze alle opdrachten moeten “afwerken’’.

WAT ZIJN JOUW MOOISTE ‘FOLLOW ME MOMENTEN’? Een mooi moment was voor mij dat ik een gesprek met de jongeren had over de aansluiting van de gemeente bij de jongeren en dat zij lieten we-ten niets te klagen te hebben, ze voelen zich gehoord en gewaardeerd!Verder vind ik het bijzonder om te zien dat jongeren echt hun hart voor je openen als je laat merken dat je er voor ze bent en oprecht geïnteresseerd bent in hun leven. Het is ook altijd weer bijzonder als dit aan het einde van de avond tot uitdrukking komt in het samen bidden.

Serie - Jongeren in de gemeente

HOE KWAM DE KERKENRAAD TOT DE KEUZE VOOR DEZE CATECHESEMETHODE?We merkten dat er best een enorme behoefte bestond om de catechese op een pakkende wijze dichter bij de jongeren te brengen. Als kerkenraad hebben we ons er toen op bezonnen hoe de catechese er voor de toekomst uit zou kunnen zien. Uiteindelijk kwam er een keuze voor Follow Me uit voort, omdat daarin de catechese op een heel aansprekende manier, met powerpointpresentaties en videofragmenten, onder de aandacht van onze jongeren wordt gebracht.

HOE PAST DEZE VORM VAN CATECHESE IN HET TOTAALPLAATJE VAN JULLIE GEMEENTE?Deze methode geeft absoluut een stuk toegevoegde waarde. De jongeren zijn enthousiast, je merkt dat er thuis en met vrienden gesproken wordt over follow Me. Ook in preken is al regelmatig teruggeblikt op gesprekken die gevoerd zijn bij catechisatie. Zo komt de catechese ook echt in het totaal van de gemeente terecht.

WIE ZIJN DE MENTOREN? We hebben vier mentoren. Gepassioneerde mensen die onze jongeren dichter bij God willen brengen en bewogen zijn met hun toekomst. twee van hen zijn leerkrachten. Zij gaan dagelijks om met jongeren, en dat voelen de jongeren haarfi jn aan. Docenten begrijpen de taal die jongeren spreken, en weten als geen ander in wat voor wereld zij leven. M.D. de Pooter, ouderling

De tieners vinden vooral de afwisseling leuk. Het

M. Zeeman, catecheet

ze voelen z ich GeHOOrD en GeWAArDeerD

De hervormde gemeente van Willige Langerak; van buiten een idyl-lisch wit kerkje, van binnen een bruisende, enthousiaste gemeente met veel jongeren. Jongeren aan wie volop aandacht wordt besteed, zoals zij zelf ook zeggen: ‘Wij voelen ons thuis, er wordt echt reke-ning met ons gehouden!’ Deze aandacht voor jongeren is ook terug te zien in de keuze die twee jaar geleden werd gemaakt voor een nieuwe catechesemethode: Follow Me. Waarom hiervoor gekozen is? Hoe het nu bevalt? Ik vroeg het aan ouderling Martin de Pooter en aan Martin Zeeman, de catecheet van deze gemeente.

Henrieke de Pater bevraagt diverse gemeenten over hun jeugdwerk. Hierbij wordt de schijnwerper steeds gericht op een ander aspect van het gemeenteleven.

1 Catechese2 Missionair jeugdwerk3 Jeugdpastoraat4 Clubs en verenigingen5 Jeugddiaconaat6 Gemeente en eredienst7 Gezinnen

Op bezoek in Willige Langerak

Dichtbij12

tekening: Mariska de Pater-

Schilt 100 jaar HGJB

13Dichtbij

Zanger Gerald Troost: ‘Ik denk met veel liefde terug aan de HGJB! Het heeft mijn geloofsleven verrijkt.’

Tweede Paasdag 2011: Met het jongerenevent Make a Difference vieren tieners en jongeren in Gouda het 100-jarig jubileum van de HGJB.

Jongeren van de Dabar‐band leiden vol vuur de samenzang.

Tweede Paasdag 2011: Met het jongerenevent Make a Difference vieren tieners en jongeren in Gouda het 100-jarig jubileum van de HGJB.Niet zichtbaar, maar wel degelijk van de partij:

Martin Zonnenberg bespeelt het orgel

Foto’s: Joanne Plaisier

Sprekers op deze avond: Hans Maat en Jordy Kroon

Winnaars van de MAD Award 2011:

CJV Obadja uit Ridderkerk!

Voorwaar: ‘De HGJB is nu 100 hoogbejaard maar toch ook helemaal cool!’

De presentatie is in handen van HGJB’ers Wilmi en Wout.

100 jaar HGJB100 jaar HGJB

Er wordt een brug geslagen

tussen oud en jong.

Jaarverslag 2010

ONTWIKKELINGEN

Dat het jaar 2010 met een tekort werd afgesloten, is zorgelijk. De oorzaak hiervan lag niet zozeer in het uitgavenpatroon, maar in het achterblijven van de bijdragen uit gemeenten en van do-nateurs. Ook de opbrengsten uit verkoop van materialen en uit toegangsprijzen voor activiteiten waren minder dan waar we op hadden gehoopt.

SPANNINGSVELDDaarmee is meteen de opdracht voor het jaar 2011 duidelijk: we staan voor een grote uitdaging! Onze wens om jongeren toe te rusten voor Gods aangezicht te leven en om gemeenten en plaatselijke vrijwilligers daarbij te ondersteunen is groot. er wor-den veel activiteiten ontplooid om hen daarbij te helpen, maar de fi nanciële speelruimte is beperkt. Dat spanningsveld is geen nieuwe constatering, maar lijkt in 2011 sterker op ons af te ko-men dan ooit tevoren. Het neemt niet weg dat we graag met deze uitdaging aan de slag gaan.

10% MEER INKOMSTEN NODIGWij doen op deze plek een klemmend beroep op u allen om samen een inkomstenstijging te realiseren. In 2011 is er een behoorlijke stijging van de donateur- en gemeentebijdragen nodig. We weten ons in ons werk gesteund door veel trouwe en betrokken mensen. We rekenen op een stijging van 10% ten opzichte van 2010. Helpt u mee? We zien zoveel kansen en mogelijkheden voor het jeugd-werk. In afhankelijkheid van de hulp van onze Heere God willen we hier graag aan werken!

Wim van Oostendemanager fi nanciën, fondsenwerving en bedrijfsvoering

FINANCIEEL RESULTAAT 2010

Het jaar 2010 is afgesloten met een tekort van € 426.465. Bij het opstellen van de begroting was al rekening gehouden met een tekort, maar vanwege het behoorlijk

achterblijven van de opbrengsten is dit uiteindelijk nog groter geworden. Met name de verwachte toename van donateurbijdragen bleef behoorlijk achter. Maar

ook hadden we voor 2010 meer bijdragen uit kerkelijke gemeenten begroot en vielen de deelnemerbijdragen voor activiteiten tegen. We moesten daardoor meer

reserves aanspreken dan we hadden begroot. Voor 2011 is daarom een bedrag van € 40.000 extra nodig om weer een gezonde fi nanciële basis te hebben.

Dichtbij14

HGJB VOOR JOU

MEDIAtienermagazine Spirit en jongerenmagazine Cruciaal zijn extra gepromoot. Juist op ouders hebben we een beroep willen doen om voor hun eigen jongeren leuke en ver-antwoorde lectuur in huis te halen. Hiervoor is een klein combimagazine ontworpen en op grote schaal verspreid.er is actief ingezet op een netwerk van social media zoals twitter en facebook, want we zien een tendens dat de social media een belangrijke plaats innemen binnen de cultuur van jongeren.

EENDAAGSE ACTIVITEITENDe tOV-avonden sloten dit jaar thematisch aan bij het tweejaarlijkse diaconale HGJB-project Gewoon Gastvrij. na zeven uitverkochte tOV-avonden werd de avond in stads-kanaal geannuleerd vanwege het te lage aantal aanmeldingen. Ook de Jongerentour werd om deze reden geannuleerd. Op de Verspiedersdagen kregen we enthousiaste reacties van deelnemers. Maar door de jaren heen lopen de aanmeldingen terug. Daarom komt er in 2011 een vervangende kinderactiviteit om meer deelnemers te trekken en het project fi nancieel ‘gezond’ te houden.

MEERDAAGSE ACTIVITEITENDabar, het evangelisatie-recreatiewerk, is sterk in ontwikkeling. In 2010 zijn er vier nieuwe plaatsen aangesloten: Groet, ermelo, Boekelo en Den Haag. De 35ste Kerstconferentie trok bijna 900 deelnemers en stond in het teken van de viering van Jezus’ opstanding uit de dood. Aan het eind kreeg iedere deelnemer het boekje Make a Difference, om actief naar Pasen 2011 toe te leven.

De HGJB bestond in 2010 honderd jaar. Het hele seizoen 2010/2011 wordt dit bijzondere feit gevierd. Het jaarthe-ma 1, 2, 3, Vier! is een inhoudelijk verwijzing naar het jubileum en laat zien dat in het vieren en herdenken God Zelf centraal mag staan.

In het beleidsplan 2011-2014 Leer Me Leven dat in 2010 is vastgesteld, staat dat de HGJB jongeren wil leren hun leven te leiden voor Gods aangezicht. Een speerpunt hierbij is de plaatselijke gemeente, van waaruit jongeren mogen worden toegerust om te leven in verbondenheid met God.

Dichtbij14

15Dichtbij

Staat van baten en lasten (in duizendtallen, in euro’s) Realisatie Begroot Realisatie BegrootFondsenwerving 2010 2010 2009 2011

Baten uit eigen fondswerving (ten bate HGJB) Bijdragen kerkelijke gemeenten 295 350 300 325Bijdragen personen 579 750 570 700Overige baten 286 265 221 298contributies 99 90 95 100subtotaal bijdragen ten bate HGJB 1.270 1.455 1.185 1.423 Baten uit eigen fondswerving (ten bate derden) 440 415 56 65totaal baten uit fondswerving 1.710 1.870 1.241 1.488 Overige baten 60 71 186 35Som der baten 1.770 1.941 1.427 1.522 Netto besteed aan doelstelling Jongerenbeweging 558 493 620 420concepten 525 509 509 444Gemeenteondersteuning 301 258 255 214Projecten derden 12 11 85 72totaal besteed aan doelstelling 1.396 1.271 1.469 1.148Besteding projecten derden 422 403 -41 -17totaal bestedingen 1.818 1.674 1.429 1.132 Kosten eigen fondswerving (ten bate HGJB) 129 149 79 103Kosten eigen fondswerving (ten bate derden) 9 5 28 24totaal kosten fondswerving 138 154 107 127Besteed aan fondswerving 8% 8% 9% 8% Kosten verkrijging subsidies 0 3 10 0Besteed aan subsidiewerving 0% 11% 8% 0% Kosten beheer en administratie 240 230 210 221Besteed aan kosten beheer en administratie 12% 11% 10% 11%Som der lasten 2.196 2.061 1.756 1.480Saldo -426 -120 -328 42

HGJB SUPPORT

LOKALE PROFESSIONELE ONDERSTEUNINGIn 2010 zijn er voor achttien gemeenten HGJB-jeugd-

werkers gecoacht, ondersteund en/of geworven. De ver-

wachting is dat er in 2011 weer nieuwe werkers worden

toegevoegd. De functie-inhoud verschilt per gemeente:

van missionair jeugdwerker tot catecheet of jeugd- en

gezinswerker. Al in de voorselectie is daarom intensief

contact nodig tussen de gemeente en de HGJB.

GEMEENTEONDERSTEUNINGDe noodzaak tot professionele begeleiding in het jeugd-

werk wordt in gemeenten meer en meer ervaren. Want

een nieuwe generatie voorbereiden op een leven van

navolging van Christus vraagt om meer dan ‘blijven doen

wat we doen’. een gemeentegroeiplan voor jongeren

van 0-25 jaar kan dan helpen om het jeugdwerk in een

breder kader te plaatsen. Veertig gemeenten werden ge-

holpen met een adviestraject. na een gedegen analyse

worden aanbevelingen gedaan. Ook is de HGJB vaak be-

trokken bij de implementatie van de plannen.

GEMEENTE EN EREDIENSTDe dankdagmap had als thema Danken is vieren

(n.a.v. nehemia 8) en sloot daarmee aan bij het HGJB-

jaarthema. De bijlagen konden worden gedownload.

Hierop kwamen positieve reacties binnen. Het aantal

abonnees op Leerdienst.nu overtrof de verwachtingen

ruimschoots. Deze nieuwe methode bestaat uit twintig

handreikingen per jaar met daarin een preekschets, een

liturgie en suggesties om jongeren (en ouderen) te prik-

kelen om actief mee te denken in de leerdienst. In sep-

tember startte de eerste jaargang, over de Nederlandse

Geloofsbelijdenis.

MISSIONAIR JEUGDWERKDe toerustingsdagen voor missionair kinderwerk werden

bezocht door mensen uit 168 gemeenten, waaronder

drie gemeenten die voor ’t eerst vakantiebijbelwerk op-

startten. er bleek vooral vraag naar onderlinge uitwis-

seling van ideeën, praktische informatie en leuke tips.

De verkopen van de map Missionair tienerwerk zijn ge-

stegen. Deze map voorziet duidelijk in een behoefte aan

materialen voor tien- tot veertienjarigen. toch richten

nog relatief weinig gemeenten zich in hun missionaire

werk op deze doelgroep. Dat is ook een pittige klus.

CATECHESEer kwam een nieuwe uitgave in de reeks 18+ bijbelstudiemateriaal: Heldere hoofden, warme harten. Voor

2011 staat een uitbreiding van materialen gepland voor de doopcatechese, het onderwijs aan doopouders.

Maar catechese gaat om meer dan goed materiaal. Met de Basiscursus Mentorcatechese worden daarom

catecheten en mentoren toegerust om het geloofsgesprek met jongeren te voeren. Meer dan 100 mentoren

volgden in 2010 zo’n cursus.

JEUGDWERKDit jaar verscheen voor ’t eerst kinderblad Clik, voor op de club en thuis. Daarnaast is er gestart met de map

HGJB-Kinderwerk. Deze map sluit qua methode en manier van werken nauw aan bij de mappen HGJB-

tienerwerk en HGJB-Jongerenwerk. De aanmeldingen voor de basiscursussen jeugdwerk liepen terug,

de kortere cursussen konden op meer belangstelling rekenen. Daarom worden vanaf seizoen 2011/2012

kortere, thematische modules aangeboden.

GEZINNENVoor gemeenten die een huwelijkskring willen starten is de methode Hart voor je huwelijk ontwikkeld.

Mensen die een serie avonden willen leiden, krijgen daarvoor een korte training. De vraag was in dit eerste

jaar boven verwachting; ruim 75 stellen uit tien plaatsen volgden Hart voor je huwelijk.

Uit lezersonderzoek is gebleken dat de artikelen in Dichtbij goed worden gelezen. De achtergrondartikelen

over de leefwereld van kinderen, tieners en jongeren en over geloofsopvoeding worden door 88% van

de lezers als goed of uitstekend beoordeeld. Veel ouders worden op deze manier persoonlijk bereikt met

vorming en toerusting.

Het HGJB-Publieksverslag 2010 en de uitgebreide

jaarrekening zijn integraal beschikbaar via www.hgjb.

nl. Wilt u een exemplaar per post ontvangen, neemt u

dan contact op met het Landelijk Centrum in Bilthoven:

030-22 85 402 of [email protected].

tekst: Miranda Hoff, Wim van Oostende

foto’s: HGJB

Nieuw cursusaanbod voor het kinder-, tiener- en jongerenwerk in de gemeente

tekst: Diane Palm

‘Leidinggeven gaat niet vanzelf!’ Als HGJB gebruiken we deze slogan re-gelmatig om aan te geven dat het belangrijk is om leidinggevenden in het jeugdwerk toe te rusten voor het belangrijke werk dat ze doen. Leiding-gevenden vertellen zelf ook vaak dat het niet vanzelf gaat en dat er nog zóveel te ontdekken valt. Daarom organiseert de HGJB diverse cursussen. En vanaf het seizoen 2011/2012 is het cursusaanbod compleet vernieuwd!

We zetten de belangrijkste kenmerken van het nieuwe cursusaanbod op een rij.

• De cursussen zijn zo opgezet, dat vooral de praktijk centraal staat en je getraind wordt in praktische vaardigheden.

• Het aanbod bestaat uit diverse korte cursussen van twee of drie avonden. Het volgen van een cursus is dus te overzien. eén persoon kan meerdere cursussen tegelijk volgen, omdat ze elkaar aanvullen.

• tijdens de cursus ontmoet je leidinggevenden uit andere gemeenten. Juist ook van andere (praktijk)ervaringen leer je veel en word je bemoedigd.

• De cursussen worden gegeven door werkers van de HGJB van wie je een deskundige begeleiding en inbreng mag verwachten.

Starterscursus

Daar sta je dan, als kersverse leidinggevende in het clubwerk! Je hebt ja gezegd tegen een mooie en belangrijke taak in de gemeente, maar ook één waar je best wat hulp en advies bij zou willen krijgen. Hoe geef ik een leiding aan een groep kinderen, tieners en jongeren? Hoe kan ik een relatie met hen opbouwen? Hoe sluit ik met mijn programma’s bij hen aan? Hoe praat ik over geloof en andere belangrijke dingen in het leven? En waar liggen mijn eigen talenten? Speciaal voor mensen die nog niet zo lang meedraaien in het jeugdwerk, biedt de HGJB een zeer praktische cursus van drie avonden aan.

Waar en wanneer:• Dinsdag 6, 13 en 20 september 2011 in Harderwijk• Donderdag 8, 15 en 22 september 2011 in Bodegraven• Dinsdag 10, 17 en 24 april 2012 in Andel• Donderdag 12, 19 en 26 april 2012 in Zwolle

Cursus ‘De Bijbel open met kinderen’

natuurlijk draait het op de kinderclub helemaal om de Bijbel. Je wilt de kinderen leren wie God is en hoe ze met Hem mogen leven. Maar hoe betrek

je kinderen er zo bij, dat het Boek met al die kleurrijke geschiedenissen en ook die moeilijke gedeelten echt voor hen opengaat? In deze cursus gaan we aan de slag met de techniek van het vertellen en de manier waarop je samen met kinderen in gesprek gaat mét en over de Bijbel.

Waar en wanneer:• Woensdag 5 en 12 oktober in Barneveld• Donderdag 6 en 13 oktober in ridderkerk

Cursus ‘Persoonlijke inschakeling van tieners en jongeren’

De tijd is voorbij dat tieners en jongeren als vanzelf meedoen in het jeugdwerk. De sleutel voor goed tiener- en jongeren-werk ligt dan ook bij de persoonlijke inschakeling van de tieners en jonge-ren zelf. Door die manier van denken en werken wordt de tienerclub of de jv iets van henzelf en leren ze verant-woordelijkheid te dragen. In deze cur-sus ontdek je hoe je als leidinggevende zicht kunt krijgen op de gaven en mogelijkhe-den van je tieners en jongeren en hoe je die vervolgens inzet bij de uitvoering van de club.

Waar en wanneer:• Maandag 24 en 31 oktober in Apeldoorn• Dinsdag 25 oktober en 1 november in Gorinchem

Cursus ‘Omgaan met kwetsbare kinderen’

sommige kinderen zijn kwetsbaar op je club, omdat ze het thuis niet fi jn hebben of omdat ze een gedragsstoornis hebben. Ze horen er helemaal bij, maar tegelijk is het zoeken naar een juiste benadering omdat je met veel verschillende kinderen te maken hebt. In deze cursus ontdek je wat de oorzaak van bepaald gedrag bij kinderen kan zijn en hoe je daar als leidinggevende het beste mee kunt omgaan.

Waar en wanneer:• Maandag 9 en 16 januari 2012 in Gorinchem• Dinsdag 10 en 17 januari 2012 in Apeldoorn

Er valt nog zóveel te

ontdekken!

Groeien in je taak als leidinggevende

Dichtbij16

Cursus ‘Hoe ben en blijf je een team?’

Gelukkig hoef je niet alleen leiding te geven aan de club. toch is samen-werken een ‘vak apart’. De praktijk leert dat je vaak zo in beslag wordt genomen door allerlei praktische klussen, dat er nauwelijks tijd is om erover na te denken hoe je als team functio-neert. Breng daar verandering in en ontdek hoe je meer teamgericht kunt werken en welke impact dat heeft op de kinderen, tieners of jongeren. De cursus werkt het best als je met het complete team komt.

Waar en wanneer:• Woensdag 25 januari en 1 februari 2012 in Harderwijk• Donderdag 26 januari en 2 februari 2012 in Bodegraven

Cursus ‘Met tieners en jongeren in gesprek over geloof’

tieners en jongeren houden je vaak een spiegel voor… Ze stellen vragen over het geloof of de Bijbel waar je niet zomaar een antwoord op weet. tegelijk is het prachtig als de tienergroep of jv in de gemeente een plek is waar ze die vragen mogen en durven stellen. De grote vraag is dan: hoe help je hen een stap ver-der? In deze cursus leer je wat belangrijk is in de geloofscommunicatie en hoe je tieners en jongeren kunt laten ontdekken wat de Bijbel hen te zeggen heeft.

Waar en wanneer:• Woensdag 1 en 15 februari 2012 in ridderkerk• Donderdag 9 en 16 februari 2012 in Barneveld

Gebruikersavonden voor HGJB- Kinderwerk, HGJB-Tienerwerk en HGJB-Jongerenwerk

In het najaar van 2011 worden er praktische instructieavonden gehouden voor leidinggevenden die werken met de mappen van de HGJB. De makers van de materialen leggen zelf uit hoe de programma’s zijn opgebouwd en op welke manier je als leidinggevende de doorvertaling kunt maken naar de club of groep in je eigen gemeente.

Praktische info over de cursussen• De kosten van een cursus bedragen 55 euro voor een cursus van twee avonden

en 75 euro voor een cursus van drie avonden.• Gemeenten die een bepaalde cursus op maat in hun eigen jeugdwerk willen aan-

bieden, omdat bijvoorbeeld de afstand naar de cursuslocatie echt te groot is, kun-nen daarvoor contact opnemen met de regionale kantoren van de HGJB. Uiteraard gelden daarvoor bepaalde voorwaarden.

• tip: bespreek dit aanbod tijdig met de leidinggevenden in je gemeente en maak afspraken wie waar naartoe gaat.

• Kijk op www.hgjb.nl voor meer informatie (via > support > Jeugdwerk)

Tieners en jongeren houden je vaak een

spiegel voor

tekst: Diane Palm

Gezien de Jong

Hallo, ik ben Gezien de Jong uit Huizen en hoor daar bij de wijkgemeente Zenderkerk. Ik zit nu zeven jaar in het knutselteam van de VBW, het vakantiebijbelwerk; eerst bij de Windroos, nu bij de HGJB.

Samen met een aantal anderen ben ik verant-woordelijk voor alle knutsels in de VBW-map. Na een brainstormavond verdelen we de knutsels. Dan is het: uitproberen, beschrijving maken, en zelf de knutsel maken voor de ten-toonstelling op de VBW-dagen. Ik ben zelf ook op twee of drie VBW-dagen aanwezig.

CREATIEVE EN SPANNENDE KNUTSELSIk ben graag creatief bezig en ik vind het ook een uitdaging om leuke, creatieve en span-nende knutsels te bedenken voor de kinde-ren. Kinderen houden niet zo van ‘alleen maar kleuren, knippen en plakken’. Ze willen graag met andere materialen aan de slag. Ik vind het ook leuk om geen kant en klare knutsels te bedenken, maar knutsels waar ze hun ei-gen creativiteit in kwijt kunnen.Daarnaast vind ik het ook erg belangrijk dat

kinderen de VBW leuk en gezellig vinden en dat ze zo God en de Bijbel gaan ervaren als iets wat fi jn is, waar je van genieten mag!

We proberen bij de knutsels altijd een link naar het bijbelverhaal of het thema te leggen. Dat lukt niet altijd en het hoeft ook niet altijd. Ook algemene knutsels zijn welkom en daar beleven de kinderen ook veel plezier aan.

INSPIRERENDIk heb zelf veel plezier in dit werk. Zo af en toe bruis ik helemaal van ideeën! Binnen het team vullen we elkaar aan en leren we van elkaar. Vaak ontstaat er al pratend een pracht-knutsel. Ook word ik erg bemoedigd door het inspirerende VBW-team van de HGJB en zijn de VBW-dagen een verrijking voor mijn eigen geloofsleven. Ik hoop dat de VBW-werkers in het land wat aan onze ideeën hebben en daardoor zelf ook enthousiast worden!

Voor het VBW-Knutselteam zijn we op zoek naar een

KNUTSELAAR M/V

Het knutselteam denkt jaarlijks zo’n 70 knutsels uit voor

de VBW-map en incidenteel ook voor andere missionaire

kinderwerkuitgaven.

Wat we vragen

• Je hebt passie voor missionair kinderwerk

• Je bent creatief en knutselt graag

• Je kent de leefwereld van kinderen

• In de maanden september-november bedenk je knutsels,

beschrijf je deze en werk je ze uit

• Je hebt tijd om één vergadering per jaar in Bilthoven bij

te wonen en twee van de drie VBW-dagen (op zaterdag)

aanwezig te zijn.

Wat wij bieden

• een fi jn team van werkgroepleden

• reis- en onkostenvergoeding

• Leuk en mooi werk

• Betrokken zijn bij het zendingswerk in nederland.

Meer weten? Mail gerust naar [email protected]

of bel 0341-355183 (Lucré de Man-van Putten).

17Dichtbij

Alles op Zijn plekStart het winterseizoen met de HGJB-Themamap

tekst: Henrike Walhoutfoto: HGJB

Gemeenteleden op uw plaatsen…! Klaar voor de start…? Af! De gemeente heeft een startmoment nodig om bij de start van een nieuw winterseizoen weer in beweging komen. De plaatsen in de kerk, op de club, in het kringwerk of bij vergaderingen van een commissie moeten letterlijk weer worden ingenomen. Ook de leeg-gekomen plaatsen moeten worden opgevuld, zodat het werk in de gemeente door kan gaan.

Bij de opening van het winterwerk ontwikkelt de HGJB elk jaar een HGJB-themamap om gemeentebreed enthousiast van start te gaan met jong en oud. Door een startdag, startweekend of misschien zelfs een startweek worden mensen aangemoedigd om hun steentje in de gemeente bij te dragen. Het samen beleven van zo’n startmoment laat zien dat je in je eentje geen gemeente kunt zijn. Je hebt elkaar nodig; ieder op z’n plek! Naast allerlei ideeën om zo’n startmoment goed te organiseren, biedt de themamap genoeg stof om een seizoen lang met het HGJB-jaarthema te werken.

Hieronder een greep uit de inhoud van de HGJB-themamap Alles op Zijn plek.• Ideeën om vanuit de startdienst op zondag een complete startweek te

organiseren.• Spellen en creatieve opdrachten rondom het jaarthema, bijvoorbeeld:

welke groep van gemeenteleden bouwt zo snel mogelijk een ‘menselijke kerk’ waarin zoveel mogelijk gemeenteleden letterlijk een plek krijgen?

• Idee voor een ‘gemeentebuddyprojectje’: gemeenteleden worden een tijdlang aan elkaar gegeven als buddy (=maatje, red.).

• Bijbelstudies om te ontdekken dat de gemeente een geschenk is van God.• Opzet voor het organiseren van een gemeenteavond over het jaarthema. • tips voor een fi nishmoment voor de hele gemeente met activiteiten voor

jong en oud aan het einde van het seizoen.

EEN GESCHENKDe HGJB-themamap wordt gratis verstuurd naar wijkgemeenten die lid zijn van de HGJB en naar de bij ons bekende jeugdraden. Losse exempla-

ren zijn te bestellen via onze webshop www.hgjb.nl/webshop. Bij de the-mamap wordt een preekschets aangeboden over efeze 1:15-23 en efeze 4:1-16. Deze twee gedeelten uit de brief van Paulus aan de gemeente van efeze vormen de kern voor het jaarthema.

Met de themamap willen we gemeenten bewust maken én laten zien dat de gemeente in de eerste plaats een geschenk is van God! Dat geschenk mogen we dankbaar aannemen. start het nieuwe seizoen daarom met elkaar rondom Gods Woord en ervaar in onderlinge verbondenheid hoe zegenend God werkt in de gemeente!

mensen Worden AAnGe-MOeDIGD om hun steentJe in de GeMeente bij te dragen

Het HGJB-jaarthema is voor het seizoen 2010/2011 Alles op Zijn plek – over de bijzondere betekenis van de gemeente. Door dit jaarthema willen we gemeenten en jongeren bewust maken van de unieke roeping van de gemeente door…

• hen naar de (plaatselijke) gemeente te laten kijken als van bovenaf gegeven;

• hen te laten oefenen in het dankbaar aanvaarden van deze unieke geloofsgemeenschap;

• hen te leren om op die plek trouw te zijn en verantwoordelijkheid te nemen.

Verschillende mensen worden in de gemeente met elkaar verbonden. Ze hebben allemaal een eigen plek, maar vormen toch met elkaar de kerk. God is het die mensen opzoekt en die in de gemeente (ook de plaatselijke!) alles een plek geeft. tegelijk is die gemeente ook het lichaam van Jezus christus. Door de gemeenteleden heen wordt Hij zichtbaar voor de wereld.

Dichtbij18

Alles op Zijn plekStart het winterseizoen met de HGJB-Themamap

HGJBactiviteitenagenda

WILT U MET ONS BIDDEN VOOR

• de duizenden kinderen die deze zomer en herfst een vakantiebijbelweek bezoeken? Wilt u bidden voor alle VBW-medewerkers dat God hen bemoedigt, inspireert en helpt.

• voldoende fi nanciële middelen voor de HGJB, zodat we onze activiteiten kunnen blijven uitvoeren.

• de informatieavond voor ‘Hart voor je Huwelijk’ op 30 mei • het bestuur van de HGJB. Wilt u bidden om wijsheid,

onder andere in de komende vacature van directeur.

WILT U MET ONS DANKEN VOOR

• de mooie bijeenkomst op tweede Paasdag in Gouda, waar we met jongeren het jubileum van de HGJB vierden.

• het Dabar Ontmoetingsweekend. Van 6-9 mei kwamen meer dan 300 jongeren samen om toerusting en trai-ning te ontvangen. Wilt u bidden voor de jongeren en commissieleden die deze zomer het Dabar-werk doen op de campings?

Vermelding van data en plaatsen in dit overzicht is onder voorbehoud.

> Zie www.hgjb.nl voor de actuele gegevens.WAAR VIND JE DE HGJB DE KOMENDE TIJD?

kinderen 9-12 Kindervakanties nederland zomer

tieners 13-17 Binnenlandvakanties nederland zomer

jongeren 15-19 Buitenlandvakanties europa zomer

jongeren 18-25 18+ Vakanties europa zomer

jongeren 16+ Wereldervaringen Wereld zomer

jongeren 9-25 After summer Praise 2011 Gouda 17/09/11

jongeren 18+ Dabar campings in nL zomer

volwassenen 25+ Ontmoetingsweekend campingpastors Bennekom 17/06/11

volwassenen 25+ campingpastoraat campings in nL zomer

volwassenen 25+ slotavond campingpastoraat Amersfoort 14/09/11

jongeren 18+ Dabar celebration Amersfoort 09/09/11

leden Algemene Ledenvergadering Houten 09/06/11

vrijwilligers Afsluiting Jubileumjaar Houten 09/06/11

beleidsmakers Bezinningsavond Integrale eredienst Papendrecht 18/05/11

beleidsmakers Bezinningsavond Integrale eredienst Houten 23/05/11

beleidsmakers Bezinningsavond Integrale eredienst nunspeet 31/05/11

kringleiders Informatieavond Hart voor je Huwelijk Amersfoort 30/05/11

leidinggevenden starterscursus Jeugdwerk Harderwijk 06/09/11

leidinggevenden starterscursus Jeugdwerk Bodegraven 08/09/11

leidinggevenden cursus ‘De Bijbel open met kinderen’ Barneveld 05/10/11

leidinggevenden cursus ‘De Bijbel open met kinderen’ ridderkerk 06/10/11

leidinggevenden cursus ‘Persoonlijke inschakeling van tieners en jongeren’ Apeldoorn 24/10/11

leidinggevenden cursus ‘Persoonlijke inschakeling van tieners en jongeren’ Gorinchem 25/10/11

mentoren Basiscursus Mentorcatechese Bodegraven 30/08/11

mentoren Basiscursus Mentorcatechese Kootwijkerbroek 05/09/11

mentoren Basiscursus Mentorcatechese noordoost nederland 06/09/11

AANBOD MATERIAAL

NIEUW: Van binnenuit – Bijbelstudies over psalmen

Na enthousiaste reacties op het bijbelstudieboek ‘Heldere hoofden, warme har-

ten’ (over 1 Johannes) komt er rond de zomer een nieuw bijbelstudieboek op

de markt met dezelfde opzet: ‘Van binnenuit – bijbelstudies over psalmen’. Ook

dit boek kenmerkt zich erdoor dat de gebruiker gestimuleerd wordt om zélf te

ontdekken wat het bijbelgedeelte voor zijn/haar leven te zeggen heeft. De studies zijn dan ook

geschreven vanuit de sOLVAt-methode, die ontwikkeld is door de HGJB. Doelgroep zijn in de eer-

ste plaats 18+-kringen (bv. als vervolg op de belijdeniscatechese), maar de praktijk leert dat ook

andere kringen er goed mee overweg kunnen. Het boek is geschreven onder redactie van eline

van Vreeswijk en kost € 9,50.

In Gods hand

In samenwerking met de IZB en de HGJB verscheen al eerder bij Boekencentrum

een cadeauboekje bij de doop van een kind. Het ziet er niet alleen erg mooi uit,

ook de inhoud is aansprekend. Het gaat bijvoorbeeld in op vragen als: wat houdt

het in dat een kind Gods kind is? en wat wordt er precies beloofd bij de doop?

Daarnaast geeft het tips voor de geloofsopvoeding, citaten van ouders en ge-

dichten. ‘In Gods hand’ is geschreven door HGJB-collega Arine spierenburg-van

Wijngaarden. Prijs: € 5,-.

FOLLOW ME NU OOK IN HSV

catechese is geloofsonderwijs op basis van de Bijbel. Dit voorjaar kwam de Herziene Statenvertaling uit, een vertaling die ook voor jongeren heel toegankelijk is. De catechesemethodes follow Me en follow Me next zijn daarom met ingang van 2011-2012 geheel be-schikbaar in HsV. Overigens blijven follow Me en follow Me next ook bestelbaar in nBV.

DIACONAAL PROJECT 2012 ‘ALLES OVER HOOP’

Het tweejaarlijks diaconaal project van de HGJB sluit dit keer naadloos aan bij het jaarthema. Vanuit ‘Alles op Zijn plek’ kijken we in de tweede helft van het seizoen naar de kerk in Pakistan en welke betekenis zij heeft. De kerk leeft in een uiterst spanningsvolle samenleving; veel ligt overhoop en de plek van christenen staat onder druk. tegelijk wil de kerk aanwezig zijn in de (islamitische) samenleving en geeft ze op allerlei manieren kleur en betekenis aan het leven van jongeren. ‘Alles over hoop’ dus in het diaconale HGJB-project 2012. Vanaf september 2011 is de projectkrant beschikbaar en in november volgen de projectavonden.

Foto: Hans-Paul Hemelaar

9 JUNI: ALV EN AFSLUITING JUBILEUMJAAR

Op donderdag 9 juni zal de jaarlijkse Algemene Ledenvergadering van de HGJB plaatsvinden van 15.00-16.30 uur in de Opstandingskerk, Het Kant 1 in Houten. Meer informatie hierover staat op www.hgjb.nl. Aansluitend zal van 16.30 – 18.00 uur de afscheidsreceptie plaatsvinden van Harmen van Wijnen als directeur van de HGJB. ’s Avonds zal in een speciale bijeenkomst voor alle vrijwilligers die betrok-ken zijn bij de HGJB het jubileumjaar worden afgesloten in een speciale feestelijke bijeenkomst. Hou hiervoor ook de website in de gaten.

BEZINNINGSAVONDEN INTEGRALE EREDIENST

We geloven dat de Bijbel ons oproept om gezamenlijk met jong en oud weke-lijks voor Gods aangezicht te komen in de eredienst. Maar hoe geef je dit prak-tisch vorm in een tijd die haaks lijkt te staan op onze kerkelijke traditie? Bent u als predikant, kerkenraads- of commissielid betrokken bij de erediensten in uw gemeente, dan ontmoeten wij u graag deze maand tijdens een van onze Bezinningsavonden Integrale eredienst.

NIEUWE JAARREEKS FOLLOW ME NEXT

De tweede jaarreeks van de catechesemethode Follow Me Next voor 16+’ers heeft als thema: 'tot de Kern - over bijbelse grondwoorden'. er wordt ingegaan op belangrijke bijbelse principes als: Volharding, Rent-meesterschap, Blijdschap, Vergeving, Hoop, Zonde, Wedergeboorte, Liefde en Genade. Zie voor meer info: www.hgjb.nl/fmn

MAAKT U HET VERSCHIL?

Bij deze Dichtbij treft u een brief met acceptgiro* voor uw jaarlijkse bijdrage aan. De HGJB wil kinderen, tieners en jongeren toerusten om als christen voor Gods aangezicht te leven. Het leren kennen van christus is het belangrijkste wat een jongere kan overkomen. Dat is onze drive om gemeenten te helpen en te adviseren. Daarom maken we materialen voor clubs en verenigingen. Daarom willen we ze in contact brengen met andere jongeren, bijvoorbeeld op onze activiteiten en tijdens een HGJB-Vakantie. Daarom geven we bladen als clik, spirit en cruciaal voor hen uit. Daarom rusten we leidinggevenden toe.

Al die dingen kunnen we niet doen zonder de kracht van het gebed en de leiding van de Heilige Geest. en als we de medewerking van onze talloze vrijwilligers niet hadden, kwam er van ons streven nog niets terecht. Maar zelfs dan is ons werk zonder uw fi nanciële steun onmoge-lijk. Graag verwijzen wij in dit verband naar pagina 14 en 15 van dit blad, waar een (fi nancieel) verslag over 2010 is opgenomen. Wilt u, als dat mogelijk is, uw betrokkenheid bij ons werk tonen door een bijdrage aan ons over te maken?

Als u ons blijvend wilt steunen, kan dat ook. Graag zelfs! Meldt u dan aan als donateur via www.hgjb.nl. U kunt ook bellen met 030-2285402. Dan sturen we u een aanmeldingsformulier toe.

Help ons het verschil te maken voor onze jongeren!

* Is er geen acceptgiro bijgevoegd, dan wordt uw bijdrage al automatisch door ons afgeschreven.

talloze vrijwilligers niet hadden, kwam er van ons streven nog niets terecht. Maar zelfs dan is ons werk zonder uw fi nanciële steun onmoge-lijk. Graag verwijzen wij in dit verband naar pagina 14 en 15 van dit blad, waar een (fi nancieel) verslag over 2010 is opgenomen. Wilt u, als dat mogelijk is, uw betrokkenheid bij ons werk tonen door een bijdrage aan ons over te maken?

Als u ons blijvend wilt steunen, kan dat ook. Graag zelfs! Meldt u dan aan als donateur via www.hgjb.nl. U kunt ook bellen met 030-2285402. Dan sturen we u een aanmeldingsformulier toe.

U KUNT UW GIFT OVERMAKEN OP BANKREKENINGNUMMER 3083.16.835 TEN NAME VAN DE HGJB TE BILTHOVEN. WIJ REKENEN OP U EN HOPEN OP EEN GEMIDDELDE VERHOGING VAN 10% TEN OPZICHTE VAN VORIG JAAR.

Nieuws