schoolkrant mei 2011

52
SCHOOLKRANT VAN BASISSCHOOL DE TELGENKAMP HET ELGENBLAD S P E C I A L E U I T G A V E bestaat bestaat 20 JAAR

description

schoolkrant mei 2011

Transcript of schoolkrant mei 2011

Page 1: schoolkrant mei 2011

SCHOOLKRANT VAN BASISSCHOOL DE TELGENKAMP

HET ELGENBLADS P E C I A L E U I T G A V E

bestaatbestaat20 JAAR

Page 2: schoolkrant mei 2011

!

!

Page 3: schoolkrant mei 2011

3

INHOUDSOPGAVE

Van de redactie 4 Werk van groep 4E 24Thema volgende krant 4 Werk van groep 5B 26Hoofdstukken 5 Werk van groep 5E 30Kunst op de Telgenkamp 6 Werk van groep 6C 32Wist je dat…..? 8 Zoek de verschillen 35Werk van groep 1C 10 Werk van groep 6F 36Werk van groep 2C 12 Foto’s van de kunstroute 38Werk van groep 3C 16 Werk van groep 7C 42Wij vertellen 19 Werk van groep 7F 46Fotoʼs van de opening 19 Bedankt allemaal! 49Werk van groep 4B 20 Tips voor trips! 50Fotoʼs van de groepen 22

Uitgeefster:

Katholieke Basisschool "De Telgenkamp"Luxemburgstraat 1007559 NB Hengelo tel: " 074 - 277 35 53fax: " 074 - 277 81 62e-mail: [email protected]://www.detelgenkamp.nl

Jaargang: 21 nummer 3 (juni 2011)Oplage: 750 exemplarenVerschijnt: 4x per jaar

E-mail lay-out: [email protected]

Redactie schoolkrant:

Wil Siemerink Dorien van der VeenRita van den BoschDenise KamphuisJolande KoobsDenise van BeilenMascha ZweerinkMariëtte KamphuisManon GanzeboomEllen BossinkAloys Oude WesselinkBonny Capoccia

Vaste medewerkers

eindredactieredactieredactieredactieredactieredactieredactieredactieredactieredactieredactie/advertentieslay-out & opmaak

de Telgen

COLOFON

De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken inoverleg te wijzigen of niet te plaatsen.

‘Wat is geschreven door kinderen, wordt niet gecorrigeerd’.

Page 4: schoolkrant mei 2011

4

Voor jullie ligt een speciale editie van ons Telgenblad. Het is alweer een tijd geleden dat we als redactie bijeenkwamen om deze schoolkrant in grote lijnen te bespreken, het is immers een andere krant dan jullie gewend zijn. Deze uitgave staat geheel in het teken van het project ʻVan Kids naar Kunstʼ. We hebben gezocht naar adverteerders en deze ook gevonden. Mensen die de school én de kunst een warm hart toedragen.

Op 16 mei jl. openden meneer Rick en juf Petra de projectweken ʻVan Kunst naar Kidsʼ. Dat deden zij op een ludieke manier, gekleed in schilderspakken. Met alle groepen samen zongen we op het Hans Timmenplein ons Telgenlied. Super!Vanaf dat moment gonsde de school van de activiteiten. Het Rabotheater is nog nooit zoveel bezocht als de afgelopen weken, er waren gastlessen op het gebied van dans en muziek. Er waren workshops en excursies. We hebben met zijn allen genoten van deze bijzondere weken op school.

Op donderdag 26 mei was de grote finale: de kunstroute van wel 800 meter!Juf Saskia liep de hele ochtend zenuwachtig heen en weer en we checkten met zijn allen elk uur buienradar. Uiteindelijk was alles om 16:00 uur klaar en kon het grote feest beginnen.Er werden creatieve oplossingen gevonden om ervoor te zorgen dat de kunstwerken niet zouden wegwaaien door de harde wind.Het was een geweldige dag en ik denk dat iedereen met heel veel plezier terug kijkt op deze bijzondere viering van het 20-jarig bestaan van onze school.

Met deze schoolkrant kan iedereen nog even nagenieten van de projectweken. Vergeet niet ook alle fotoʼs te bekijken op onze site: www.detelgenkamp.nl. Wij wensen jullie veel lees- en kijkplezier!

Namens de redactie

Dorien van der Veen

Het thema van de volgende schoolkrant

is: “Zomer”.Heb je hier iets

over, gooi dit dan in de kopijbus op

school. Wij zorgen ervoor dat jouw

inzending waarschijnlijk in de

volgende schoolkrant komt!

VAN DE REDACTIE

VOORWOORD

Page 5: schoolkrant mei 2011

5

De werkgroep Telgentheater zag het al helemaal voor zich, eindelijk weer eens een groot project organiseren voor alle leerlingen. Een groep enthousiaste mensen, aange-stuurd onder de bezielende leiding van Saskia van den Bos. Is er een betere gelegenheid om zoʼn bijzonder project vorm te geven dan bij het 20- jarig bestaan van de school?

Twee weken helemaal in het teken van kunst en creativiteit.Zoveel enthousiasme, zoveel creativiteit, mooie werkstukken, voorstellingen, activiteiten en onvermoede talenten. Kinderen hebben veel samengewerkt en elkaars talenten ontdekt. Yogalessen, drumsessies, graffiti spuiten, stijldansen, bouwen etc. staat normaal gesproken niet op het lesprogramma. Het is belangrijk dat naast het schoolse leren er ook aandacht is voor de creatieve ontwikkeling van kinderen.Onvermoede talenten ontplooien of verder ontwikkelen. Hoe verrassend is dit voor het kind, de ouder en de leerkracht om opeens

talenten te ontdekken die je niet eerder hebt gezien.En wat is het beter voor je zelfvertrouwen dan te merken dat je op een bepaald gebied kunt uitblinken.Het enthousiasme van de kinderen en collegaʼs was voelbaar als je door de school liep. Hebt u thuis ook zo van de verhalen genoten?Uiterst verbaasd was ik, toen mijn dochter van 4 vertelde: “Mam, we hebben vandaag gewerkt over Kadinsky, hij tekent alleen maar cirkels!”. En: “Jippie, morgen werken we weer over kunst.” Dat heeft ze toch maar mooi al meegekregen in groep 1.

En dan na twee weken intensief bezig te zijn geweest, het uiteindelijke resultaat te zien en te horen langs de kunstroute. Druk bezocht door ouders, opaʼs, omaʼs en buurtbewoners.Heel even leek het erop dat de wind spelbreker zou worden. Ook hier bleek weer, dat met heel veel hulp door velen gezocht werd naar oplossingen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Dat is waar het op aankomt, ook bij tegenwind samen op een positieve manier blijven zoeken naar mogelijkheden.Samen als team blijven werken. Nou, dat is gebeurd! Terugkijkend kan ik alleen maar zeggen: Wat een super, super weken, en wat een fantastische kunstroute!

Ik ben trots, ja, ontzettend trots op onze leerlingen, het team, de werkgroep Telgentheater en alle behulpzame ouders en anderen die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt! Het is heel hard werken geweest voor iedereen, maar uiteindelijk heeft het geleid tot een kunstroute die gezien mocht worden. Heel, heel hartelijk dank voor alle hulp.

Wat blijft en waar we ons zeker ook de komende jaren voor blijven inzetten is ons motto:De Telgenkamp

Petra Huitinkdirecteur de Telgenkamp

VAN KIDS NAAR KUNST,

HOOFDSTUKKEN

Page 6: schoolkrant mei 2011

6

KUNST OP DE TELGENKAMP

Beste ouder(s) en verzorger(s),

Vanaf maandag 16 mei liep ik geregeld even door de school om te genieten van alle bezigheden. Bij de kleuters waren ze druk aan het bouwen. En wat een mooie Mondriaans. Zelfs voordat de projectweken begonnen zag ik ouders in de klassen om te komen helpen. Wat waren de kinderen druk in de weer met verf, verschillende materialen, dansjes aan het oefenen en ik hoorde her en der trommelgeluiden.

Een ouder vroeg me tijdens de presentatie voor de klassenouders wat me dreef om samen met een grote groep enthousiaste leerkrachten en ouders zoʼn groot project te organiseren voor de kinderen. Meer dan tien jaar geleden schreef een leerkracht een musical voor zijn eigen groep. Dit was zoʼn succes dat we al snel nog meer kinderen wilden laten stralen op het podium. Zo ontstond het TelgenTheater. Leerlingen van groep 5 t/m 8 konden door auditie mee doen aan een musical. De teksten werden zelf bedacht, creativiteit van leerlingen vonden we belangrijk en de muziek werd verzorgd door ouders en vrijwilligers. Zo ontstonden bijvoorbeeld de musicals Tijdnoot en Oze, Wieze, Woze. Prachtige producties waarin veel talenten ontdekt werden. We wilden nog meer, nog meer kinderen laten stralen en elk kind de kans geven om een applaus te ontvangen. Een nieuw idee werd geboren: TKSF (TelgenTheater Kinder SongFestival) en de MusicalMania. Het eerste jaar was het TKSF op school en het jaar erop gingen we voor het eerst naar het Rabotheater. Twee weken lang tien voorrondes op school en daarnaast musical-nummers oefenen met oud-leerlingen en de winnaars van het TKSF. Wat een happening!Achter de coulissen schoten we regelmatig vol en werden enkele tranen weggeveegd. We zagen kinderen op het podium trots hun applaus ontvangen. Kinderen die het in de klas soms moeilijk hadden en die nu aangemoedigd werden door klasgenoten, prachtig toch! Na vier jaar werd het tijd om weer iets anders te bedenken, terug naar de basis. Zo ontstonden de theatermiddagen. Alle kinderen en alle klassen op het podium, kleine setting en plek voor iedereen. Toch bleef het bij enkele leerkrachten kriebelen, een nieuwe uitdaging!Drie jaar geleden ontstond het idee van de projectweken en een kunstroute van 800 meter door de wijk. En nu was het dan eindelijk zover, een idee werd concreet. Zo ontstond een grote werkgroep die meer dan een jaar met de voorbereidingen bezig was. En al die ouders die in de weer waren om te helpen, super! En kijk dan wat er is ontstaan. Kinderen die mij lieten zien wat ze hadden gemaakt, kinderen die vol overgave dansten, enthousiast terugkwamen van een excursie en kinderen die nieuwe kwaliteiten van zichzelf leerden kennen. De Telgenkamp, Waar kinderen groeien! Dat hebben we gezien. Wat een goed gevoel om als leerkracht kinderen dit mee te mogen geven. Niets is toch mooier dan dat kinderen later zeggen: Weet je nog…… toen op de Telgenkamp?

Saskia van den BosVoorzitterTelgenTheater / van Kids naar Kunst

Page 7: schoolkrant mei 2011

6

Een nieuwe woning?

Uw bestaande woning opfrissen?

Dan kunt u het advies van de

persoonlijke woon-stylistes van

Decokay goed gebruiken. Zonder

afspraak, zonder extra kosten,

maar mét alle inspiratie die u van

een stylist mag verwachten.Woonstylingvoor iedereen Gratis meetservice voor vloerbedekking,

gordijnen en zonwering.Gratis stylingadvies van professionals.

WOERDMAN-EIJSSINKVERF BEHANG ZONWERING GORDIJNSTOFFEN TAPIJT AUTOLAK SPUITBUSSEN VERLICHTING

ENSCHEDE: Woonboulevard Enschede Schuttersveld nr. 16Tel. 053 - 43 59 633, www.woerdman-eijssink.decokay.nl

Ruime, gratis parkeergelegenheid. Rolstoelvriendelijk. Aparte kinderhoek.

VERF • BEHANG • ZONWERING • GORDIJNSTOFFEN • TAPIJT • AUTOLAK • SPUITBUSSEN • VERLICHTING

Page 8: schoolkrant mei 2011

8

... Juf Hedy hele mooie en grote schilderijen maakt en dat er eentje in het kantoor van juf Lidy hangt?

... Meneer Maik al geruime tijd bij een toneelvereniging zit?

... Juf Denise Kamphuis en haar Peter prachtig kunnen stijldansen?

... Juf Madelon en Juf Marloes super goed zijn in het bedenken van prachtige handvaardigheiden tekenlessen?

... Juf Maartje een echt prentenboek zelf heeft gemaakt?

... Dat juf Maartje al vanaf haar 7e jaar op klassiek ballet zit?

... Dat juf Dorien wel 7 jaar klassiek orgel heeft gespeeld? Dit wel in de vorige eeuw was.

... Dat ze een enorme hekel had aan de lessen op zaterdagochtend?

... Juf Mariëtte Kamphuis prachtige handgemaakte schilderijen van stof maakt?

... Juf Rineke lid is van een knutselclubje?

... Ze hier altijd met veel plezier over vertelt?

... Juf Yvonne van haar 13e tot haar 40e blokfluit heeft gespeeld? Zij ook nog 3 jaar blokfluitles heeft gegeven? Zij hier heel veel plezier aan beleefde?

... Juf Shirley een erg leuke hobby heeft gevonden? Zij maakt zandtekeningen met behulp van haar paard. Ze gaat op haar paard zitten en laat zich er dan afbokken...kijk maar eens op You tube (Shirley en Camaro going crazy).

... Juf Janine zichzelf van nature niet zo creatief vindt, maar wel een blokfluit heeft en ze kan er zelfs nog wel een liedje (niet te moeilijk natuurlijk) op fluiten!

... Meneer Wouters klas; groep 8a de grootste en mooiste paaseieren heeft gemaakt? En deze nog steeds hangen? In groep 8a de Kerstman nog steeds te bewonderen is. Deze zo mooi gemaakt is door Laurien dat ze er maar geen afscheid van kunnen nemen. Voor je het weet is het weer kerstmis!

... Meneer Wouter liever geen vieze handen krijgt. Hij papier mache dan ook niet lekker vindt.

... De hele school van creativiteit bruiste.... wat een prachtige kunstwerken en creatieve uitingen waren er te bewonderen in de Projectweken en speciaal op de kunstroute!

WIST JE DAT...

Page 9: schoolkrant mei 2011

9

!

Page 10: schoolkrant mei 2011

10

!

WERK VAN GROEP 1C

!

!

!

Het versjedat wij geleerd

hebben:

Rood en geelMet z’n tweeHee ORANJE

Hoplakee

Geel en blauwMet z’n tweeHee GROEN

Hoplakee

Blauw en RoodMet z’n tweeHee PAARS

Hoplakee

Page 11: schoolkrant mei 2011

11

!

Project van kids naar kunst:

Wij hebben de afgelopen 2 weken gewerkt over

schilderkunst!

We hebben een hele mooie Mondriaan gemaakt en een

grote Kandisky, daarnaast hebben wij

workshops gehad van Crea waaruit hele mooie

kunstwerken zijn ontstaan!!

Het waren twee hele leuke maar drukke weken, waarin

de kinderen ontzettend enthousiast waren

En dan die kunstroute… daar kijken wij met veel plezier op

terug!

groetjes alle kinderen

WERK VAN GROEP 1C

!

!

!

Page 12: schoolkrant mei 2011

12

De groepen 2 hebben tijdens de ʻVan Kids naar Kunstʼ-weken gewerkt over Bouwkunst.

Zo ook groep 2c. In de klas was een heuse timmerhoek en bouwplaats ingericht; er is heel wat afgetimmerd en gebouwd! Onder leiding van een gastdocente van Crea hebben de kinderen hun eigen kamertje (doos) ontworpen en ingericht. Alle dozen samen vormden één groot huis. Verder mochten de kinderen met ijslolliestokjes en echte houtlijm maquettes ontwerpen. Na onderling overleg werden de mooiste creaties gemaakt!Maar het hoogtepunt was toch wel het bezoek aan scoutingterrein Beundersveld. Daar mochten de kinderen met takken, doeken en touw een eigen hut bouwen; geweldig! Dit alles had niet gekund zonder de hulp van mamaʼs, papaʼs en zelfs van een opa; hartstikke bedankt allemaal!

WERK VAN GROEP 2C

!

!

!

Page 13: schoolkrant mei 2011

13

WERK VAN GROEP 2C

!

!

!

Page 14: schoolkrant mei 2011

14

Bent u vastgelopen in een bedrijfsvraagstuk? Wilt u innoveren, maar weet u niet hoe? Bent u zich bewust van uw probleem, maar ziet u zelf de oplossingsrichting niet?

Wij geloven dat samenwerking met verschillende disciplines leidt tot beter, sneller en innovatief resultaat. CRE-AID organiseert daarom co-creatie workshops voor u en uw werknemers en geeft daarnaast presentaties over interdisciplinair werken. Tijdens de sessies bieden wij u nieuwe invalshoeken, inspiratie en oplossings-richtingen. Dit alles in een uniek samenwerkingsverband met u, uw medewerkers, creatieven en ons team.

Voor meer informatie ga naar www.cre-aid.nl of mail [email protected]

Doorbreek de denkkaders en geef uw vraag een nieuwe impuls.

www.cre-aid.nl| co-creative professionals |

Samengezondheid

Page 15: schoolkrant mei 2011

15

!!

Page 16: schoolkrant mei 2011

16

WERK VAN GROEP 3C

Twense welle!Er waaren veel beerenHet was leuk Er was kantoen en er was ook stof

Van gijs en Niels

De hoedenwij heben hoeden versiertwij heben ook riemen versierthet was luik

van basten en thijmen

kolaasjeswe heben kolaasjes gemaakt van schoenen en riemen en tassenen sieraaden en kleding en hoedenwe heben het uit een kleeding blad geknipt

van carleyn en Lieke

twense weleloshoesje dat is een out huiser was een bed die zat in een kastde zolder was hoogde keuken was niet zo groot

van floris en senna

kleedingwij doen kleedingeen jurk is kleedingeen tiesjurt is kleeding

van tessa en tiebe

riemenik heb een stoere riem ge maakten een hoed en schoenen uit knipen

van michiel

kids en kunstdonderdag 26 mei dana moodsjo loopendat is leukwe hebben zin aankids en kunst

van denise en carlijn

!

!

!

!

!

Page 17: schoolkrant mei 2011

17

WERK VAN GROEP 3C

!

Behangwe zijn om gu troken op behang enwe gaan de popen aan kieeden met lapje stofvan Stein en aniek

!

brantweerpakmama komt in de klas op school met een brantweerpak en je mag ook de brantweerpak voelen

van tess

!kleding

de kleding is mooi gewordende kleding is ook tofhet is heel mooi

groetjessuus en Naomi

kraampjePapa hat een kraampje en hij Hat in duitslantEn hij hat hij meeGunoomen van may

riemende riemen waar erg mooide hoeden waaren ook mooihet was moelek

van daniel en dion

sieradenwe heben iets ge maakt sieraden dat is leuk heel leuk dat we om ploven zo hart sierradensijn zo mooi ik heb ze zelfs om zo mooi ik heb dat ookde sierraden zo mooi echt zo mooi dat we bom schieten

van Lotte en linde

!

Page 18: schoolkrant mei 2011

18

* Hairextensions * Tanden bleken  

* Wimperextensions * Bio HCG kuur

* Permanente make-up * Sieraden en tassen

Zaagstraat 7 B 7556 MX Hengelo www.totallygoodlooking.nl T. 06 464 28 0 29  

Op  zoek  naar  een  LEUK  KINDERFEESTJE  voor  jongens  en  meisjes  van  5  tot  14  jaar?    

In  samenwerking  met  De  Foto  Salon  organiseren  wij  gezellige  en  betaalbare  kinderfeestjes  voor  deze  leeftijd  vanaf  6  kinderen.  Het  geheel  is  feestelijk  aangekleed  met  ballonnen  en  slingers  en  de  kids  mogen  zich  onder  begeleiding  opmaken.  Wij  maken  van  ieder  kind  een  fotoshoot  als  aandenken  en  natuurlijk  een  foto  van  de  hele  groep!    Aan  het  eind  van  het  kinderfeestje  krijgt  ieder  kind  zijn  eigen  foto  en  de  groepsfoto  mee  op  10x15  formaat  maar  de  jarige  krijgt  beide  foto's  op  A4  formaat.  

De  prijs  voor  dit  gezellige  feestje  van  ongeveer  2  uur  is:    

(incl.  drinken  en  hapjes)  (incl.  drinken  en  hapjes)  

 

 

Kijk  maar  eens  op  onze  site  voor  alle  mogelijkheden.  

Page 19: schoolkrant mei 2011

19

Wij zijn Silvia Capoccia en Elise Kuilder uit groep 5a en gaan iets vertellen over de kunstweek.

Op maandag tijdens de opening zong iedereen mooi mee.Echt iedereen was erbij.Juf Petra en meneer Rik hadden ook prachtige kunstwerken gemaakt.Wij waren verbaasd hoe goed ze het konden.Tijdens de kunstweek hebben we prachtige dingen gemaakt.Wij hadden het thema muziek, en we hebben muziek instrumenten gemaakt zoals:glazen flessen en de schutkoker sambaballen en veel gitaren en natuurlijk trommels en het laatste instrument is de rammelaar.Wij zijn ook naar het Rabotheater geweest daar hebben we mooie voorstellingen gezien.De eerste voorstelling was De vuurvogel en de tweede was Wie temt de koning.Het was heel leuk.De kunstroute was heel mooi. Wij zijn er ook naar toe geweest.Er waren veel dingen te zien en het was heel gezellig.

WIJ VERTELLEN

DE OPENING VAN KIDS NAAR KUNST

Page 20: schoolkrant mei 2011

20

!

Het bezoek van Irene aan onze groep

Er was een mevrouw in de klas die vertelde over beeldhouwen. Ze vertelde dat je eerst een steen

uit moet kiezen. Dan heb je een soort spijker nodig, dan kan je er alvast iets op tekenen. En als je het hebt getekend dan kan je er met een

hamer een gat in maken.Als je er dan water overheen doet, dan krijgt de steen een andere kleur. En als je hem helemaal

glad wilt dan kan je er met vuur op.De mevrouw had ook een kunstwerk

meegenomen, zonder armen en benen. Ze had ook een steen meegenomen met een gat erin en

die was mooi glad van de voorkant en de achterkant was een beetje ruw. Je voelde ook

een beetje deukjes.Het was leuk!

Niek Valkenaar

WERK VAN GROEP 4B

!

Het cultuurpad

We hebben een cultuurpad gelopen en we hebben kunst gezien. Het grappigste was een

drol en er was een brug die leek op een potlood.We mochten in een speeltuin spelen.

En het wordt nog leuker en dat komt ook nog. Irene ging beeldhouwen, dat was ook al leuk.En we hebben houten huisjes gemaakt en dat

ziet er leuk uit, dat hebben we van ijslollystokjes gemaakt en we hebben er bladeren op gedaan.

We hebben ook hutjes van papier-maché gemaakt en dan hebben we er stro op gedaan

en geschilderd en dat was ook zo leuk.En we hebben mensjes van klei gemaakt en dat

hebben we ook al geschilderd.Op 26 mei hebben we de kunstroute en dat

wordt vast ook heel mooi. Ik hoop van wel. En van de houten huisjes en de hutjes en de

mensjes daar maken we een dorp van en dat laten we zien op 26 mei op de kunstroute.

En dat was het, we deden het over AFRIKA!!

Isa Rotteveel

Page 21: schoolkrant mei 2011

21

De cultuurweken

We gaan donderdag 26 mei iets leuks doen namelijk de kunstroute.

Daarom hebben we hard gewerkt deze weken.Vrijdag hebben wij het cultuurpad gelopen. Dat was

leuk, maar we hebben natuurlijk ook geknutseld. Weet je wat?

Een huisjes van ijslollystokjes, hutjes van papier-mache, Afrikaanse poppetjes en vlaggen van

Afrika.Poeh, dat is veel!

Maar dat is nog niet alles.We moesten het ook nog schilderen.Maar het huisje met ijsstokjes niet.

In ieder geval was het leuk.En prettig.

En het wordt donderdag super!!

Laura Capoccia

WERK VAN GROEP 4B

!

Page 22: schoolkrant mei 2011

22

GROEPEN AAN HET WERK TIJDENS DE KUNSTWEEK

Page 23: schoolkrant mei 2011

23

GROEPEN AAN HET WERK TIJDENS DE KUNSTWEEK

Page 24: schoolkrant mei 2011

24

!

WERK VAN GROEP 4E

Deze groep kinderen hebben ook hun maskers op en hebben een dierenhuid gemaakt van een giraf:Michelle: De giraf heeft leuke vlekken en heel verschillend.Bjorn: Dat ze een lange nek hebben en dan het beste blaadjes uit de boom kunnen pakken. Het zijn leuke dieren.Elmi: De giraf is erg groot.Stijn: Ze eten veel planten en ze kunnen veel zien.

Deze groep kinderen heeft Afrikaanse maskers en een dierenhuid van een luipaard gemaakt:Max: De luipaard die heeft mooie vlekken op de huid.Mart: Hij leeft in Afrika bij de tijgers en de panters.Emma: Het luipaard jaagt wel eens en kan heel hard rennen.Maren: Ik vind het luipaard een mooi dier.

Deze groep heeft ook maskers gemaakt en hebben zich verdiept in de slangenhuid:Vera: De slang leeft in Afrika, en hij kruipt over de grond.Sydney: Slangen kunnen bijten, en als ze giftig zijn kun je er dood aan gaan.Thijmen: Ik vind slangen enge beesten, en ben blij dat ze niet in Nederland leven.Isa: Ze zijn veel in dierentuinen te zien, en ik vind ze best wel grappig.

Page 25: schoolkrant mei 2011

25

WERK VAN GROEP 4E

De volgende groep heeft ook mooie maskers gemakt en heeft de huid van een cheeta gemaakt:Jordi: Het is wel een beetje een gevaarlijk dier.Aniek: Hij heeft een mooie vacht met mooie zwarte stippen.Lune: Dat de cheeta in Afrika woont, en dat hij scherpe tanden heeft.Julia: Hij kan heel hard lopen, en hij is heel sluw.

De volgende groep heeft zich na het maken van de maskers gericht op het maken van de huid van de tijger:Jorn: Het is een roofdier, en als hij zijn prooi vangt gaat hij heel hard springen.Manou: hij heeft een hele mooie vacht, en goeie tanden.Tobias: Hij leeft in Afrika, en is familie van de katten.Anouk: Ze eten zebraʼs en andere dieren.

Ook dit groepje showt hun maskers en hebben zich verdiept in de huid van de zebra:Isabelle: De zebra heeft mooie strepen en dat vind ik best wel interessant.Sam: Hij heeft een zachte vacht, en hij kan snel rennen.Sophie: Ik wil zeggen dat veel mensen denken dat hij rechte strepen heeft, maar dat is niet zo, ze lopen door elkaar.Bram: Ze zijn geen roofdieren. Ze eten gras.

Page 26: schoolkrant mei 2011

26

WERK VAN GROEP 5B

!

!

!

!

Peter en de wolfDit is het huis van opa en Peter. Achter het huis leeft een wolf.De wolf is heel gemeen. Iedereen is bang voor de wolf.Ook opa is bang,Maar Peter is niet bang. (Jet)

!

!

Peter is stiekem naar buiten gegaan. Hij is naar het vijvertje gegaan. Om te spelen met de dieren de eend de vogel en de kat. (Michelle)

Dit is de wolf.De grote wolf en enge wolf.De wolf loopt rondjes om de boomom de poes of het vogeltje te pakken.Peter gaat snel weg hij moet een planbedenken. De poes en het vogeltjezijn zo bang. (Fleur)

! !

Page 27: schoolkrant mei 2011

27

WERK VAN GROEP 5B!

!

!

De wolf liep om de boom. Hij hadzin in een lekkere vogel of een lekkere poes die toevallig in de boomzaten en hij wacht en wachte maarze bleven op de plek zitten. (Meike)

Peter klimt over de muurmet een touw. Hij ziet de wolf.

De wolf zit aan het touw vast.Het is Peter gelukt!. De wolf zit vast. Peters opa is trots op hem. En de anderen ook. (Pim)

Peter had de wolf te pakken gekregen. En de jagers namen de wolf mee. De jagers hadden een stok. Aan de stok hangt de wolf. (Ellemijn)

!

Page 28: schoolkrant mei 2011

28

!

Page 29: schoolkrant mei 2011

29

Page 30: schoolkrant mei 2011

30

WERK VAN GROEP 5E

Meneer Rick Schulten en juf Petera hebben de kunst week geopend. En we zijn naar de voorstelling geweest van wie temt de koning geweest. En we hebben

met de kunstweek gitaas gemaakt en trom Sambabal schutkoker en meneer heeft ook het verhaal Van peter en de wolf voorgelezen zij kwam uit polen. Met Marlene en Nadien heeft zij gitaar gespeeld en liedjes gezongen van Marco Bosato. Ook hebben we een doek voor onze kunst week met al ons handen afdrukken en een lied gezongen van ayos gubat en het handenlied. Ook hebben we filmpjes gekeken van peter en de wolf.

Mart Keizers

Wij hebben peter en de wolf gekeken. We hebben geknutseld.En we zijn naar wie temt de koning geweest. En we hebben het handenlied geovend en nog marlene en nadien gitaar gespeeld en een mevrouw met een trekharmodieka gezongen. We hebben nog met groepen 5 geknutseld we hebben ook nog een route gelopen en het leukste was de kunstweek.

Maud Kleizen

!

!

!

We waren druk bezig geweest met knutselen voor de kunst route . Het was heel leuk en gezellig. We hebben allemaal verschillende instrumenten gemaakt. We waren ook nog naar een voorstelling geweest, de voorstelling hete WIE TEMT DE KONING. Het was heel leuk. Er zijn nog verschillende mensen in de klas gekomen.

Bijvoorbeeld met de gitaar of de trek harmonica. Het was een hele leuke week.Wel heel druk.

Amber ter Elst

!

Er waren veel leuke activiteiten. We zijn druk bezig geweest met de kits naar kunst route. Er waren veel dingen te doen. Het was heel gezellig bij de route.Er waren veel LEUKE! en GRAPPIGE! dingen gedaan. Er was ook een voorstelling die hete (wie temt de koning). We hebben instrumenten gemaakt. Zoals gietaren, sambabal, trommel, flessen, rammelaar en een schutkoker. 3 groepen 5 hebben liedjes ge zongen. Het handenlied en ayos gubat.We hebben het verhaal peter en de wolf gehoord.

Wessel Paalman

!

!

Page 31: schoolkrant mei 2011

31

WERK VAN GROEP 5E

We hebben leuken dingen gedaan met de kunstroute. We hebben allemaal een of twee instrumenten gemaakt. En je mocht kiezen uit:een rammelaar, gitaar, trommel, sambabal, Schut koker, flessen beschilderen.En dat was leuk. En dan mocht iedereen kijken. En dan gingen we ook nog naar de voorstelling. Wie temt de koning omdat hij alles wou. En we hadden veel liedjes oefent. Het handen lied en nog een.

Juup Leis

We zij druk bezig geweest met de kunstroute. Er waren veel dingen te doen bij de kunstroute. Bij de groepen 5 was het thema peter en de wolf. We zijn voor de kunstroute naar voorstelling geweest. De voorstelling hete (wie temt de koning).

We hebben met de groepen 5 muziekinstrumenten gemaakt. De instrumenten waren sambabal rammelaar trommel flessen gitaar schutkoker. 3 groepen 5 hebben de liedjes het handenlied en ayos gubat. En we peter en de wolf gehoord en gezien.

Nikki Wagenvoort

En toen ging we naar opening van kust week. De klas is naar de voorstelling wie temt de koning geweest. En we hebben nog het

verhaal van peter en de wolf voor gelezen En de de film van peter en de wolf gekeken. En er kwam een iemand met harmonica en dat was leuk. En de gitaar ging ze gitaar spelen en ze kon het heel goed, Nadien en Marlène kon goed gitaar spelen. En we hebben in de klas van meneer rick hadden we heel veel knutselt, Ayos gubat geoefend en dat was leuk En de klas heeft en veel leuke dingen gedaan.

Ivan-Semi Kirmali Alcazar

We hebben peter en de wolf gekeken en we zijn nog naar de voorstelling geweest met de groepen 5 en er kwam nog een mevrouw met twee kinderen langs met een gitaar en we hebben nog met groepen 5 geknutseld en we hebben nog een route gelopen en er kwam een mevrouw met een trekharmodieka en het leukste vond ik de route lopen we hebben ook nog ayos gubat gezongen en het handenlied.

Maud Bouwmeester

!

!

!

!

!

!

Page 32: schoolkrant mei 2011

32

Steeldrumles

Op 16-5-2011 gingen we met de hele klas naar de muziekschool in Enschede.We dachten dat we op normale muziekinstrumenten moesten spelen maar dat was niet zo,want we moesten spelen op:autovelgen, uitlaten, klikoʼs, cementtonnen, pannen, olievaten en emmers. We hebben zelfs een eigen liedje gemaakt met alle instrumenten. Tijdens het liedje mochten we ook nog allemaal een eigen solo spelen. Na een uur les van de muziekleraar gingen we weer terug naar school. Het was een leerzame en leuke les!

Geschreven door:Lloyd, Thomas, Merel, Daphne

WERK VAN GROEP 6C

Muzieklessen

Wij hebben een liedje geleerd op de djembe en sommige ook op slaginstrumenten. Men. Henk gaf ons les . We hebben het binnen 2 weken geleerd. In die 2 weken hadden we 4 keer geoefend. Bijna iedereen had nog een extra instrument en we zongen ook een Afrikaans liedje. Merel zong solo .Vooraf van het liedje moesten we met instrumenten allemaal geluiden maken dat was heel leuk en de mensen vonden het ook wel leuk.

Geschreven door: Joyce, Rik, Gijs en Tessa R.

Drumles

Wij hebben met de klas drumles gehad van Ferry Bult. Dat was bij de Luxemburgstraat in de gymzaal. Wij moesten op een emmer slaan.Het was heel leuk en heel cool.Ferry speelt in de band enorm. Hij kan heel goed drummen en het was heel leuk. We hebben het gehad over popmuziek, zoals Michael Jackson en over bekende drummers zoals Edwin Evers en Cesar Zuiderwijk. We hebben veel geleerd.

Geschreven met Sanne, Britt, Coen en Edgar.

Page 33: schoolkrant mei 2011

33

Trommels knutselen

We begonnen op vrijdag middag met de band we mochten een kleur kiezen roze,oranje of groen die band moesten we versieren met touw.

Daarna kregen we allemaal een emmer. We hadden 12 kleine emmers en daar wilde juffrouw bongoʼs van maken. Er waren 6 kinderen die bongoʼs kregen de rest maakten grote trommels.Die trommels moesten we versieren met stickers en touw.

geschreven door:Koen, Jochem,Tessa, Sanne.

WERK VAN GROEP 6C

Kids en kunst route

De tijden van de Kids en kunst route was 16.00 tot 19.00 uur.We hebben eerst trommels geknutseld toen we ze af hadden bracht juffrouw ze naar het kraampje. Iedereen mocht een keertje achter het kraampje staan. Een half uurtje. Je mocht ook met andere kinderen bij het kraampje staan. Maar je kon ook een route lopen. Je begon bij de Luxenburgstraat en eindige bij de Wezelstraat. Je kon van alles doen zoals: Geschminkt worden, Foto raden(als je het goed had geraden kreeg je een arm bandje)De kinderen van groep 3 gingen modeshow lopen. Je kon er tussen door ook een hamburger halen een ijsje en van alles en nog wat.Wij gaven ook een optreden(6c) op de Vlonder bij het water. Samen met meneer Henk. Het was super gezellig!!!!!!!!!!!!!!!!

Geschreven door: Liana Julia Vera en Jesse

Page 34: schoolkrant mei 2011

34

Ieder mens is uniek. Ook u zult eigen wensen hebben ten aanzien van uw uitvaart. Yarden heeft de deskundigheid om die wensen te realiseren. En we bieden u een perfect passende polis voor de verzekering daarvan. Bent u elders verzekerd en u wilt weten of deze polis nog wel toereikend is, ook dan helpen wij u graag.

Yarden-adviseur Robert Kleizen helpt u graag persoonlijk bij het verzekeren van uw unieke uitvaart.Bel of mail hem vrijblijvend voor eenafspraak: 06 4570 2508

[email protected]

Laat u inspireren in onze

showroom

Page 35: schoolkrant mei 2011

35

ZOEK DE 11 VERSCHILLEN

!

Page 36: schoolkrant mei 2011

36

De trommels maken

Voor de kunst en cultuur weken gingen we trommels maken.We konden de emmers beplakken met verschillende kleuren karton.We gingen daarna de punaises in de emmers drukken. Je moest heel hard drukken. Toen moesten we het lint om de punaises in driehoekjes doen. Daarna gingen we de trommel versieren met: glitters, stickers en kraaltjes. Als je de deksel open kreeg moest je de gekleurde band een stukje in de emmer stoppen, zo niet, dan moest je het met punaises vastmaken. Toen gingen we de kraaltjes aan ijzerdraad doen. Toen het af was gingen we er mee op de foto. Op de foto zie je hoe mooi ze zijn geworden!

Geschreven door : Laura, Noortje, Sharon, Jill, Jens, Mick en David.

WERK VAN GROEP 6F

De djembé lessen van meneer Henk

Wij kregen les van meneer Henk .Dat deden we met djembéʼs en met andere muziekinstrumenten. Dit is voor het optreden voor de kunst en cultuurweek! De afsluiting is op donderdag 26 mei. Het optreden was heel leuk en het ging heel goed. We moesten ongeveer twintig minuten optreden. Sharon deed nog een solo. Dat was erg knap en dat vonden alle mensen heel mooi!

Geschreven door: Job, Maud, Lisa,Tijn, Benthe, Loes & Britt..

Page 37: schoolkrant mei 2011

37

Drumles van Ferry Bult

We hebben drumles gehad van Ferry Bult.We hebben heel veel technieken geleerd.En we hebben ook heel veel lol gehad.We drumden op grote emmers.Een aantal stokken van kinderen zijn gebroken.En op het eind konden we al een stukje van Thrillervan Michael Jackson spelen. En Boudewijn mocht,omdat hij op drummen zit, een stukje spelen ophet drumstel. En we moesten ook raden welkedrummers op de fotoʼs stonden. Het was super leuk!

Geschreven door: Lieke, Jennifer, Bo, Luuk, Boudewijn en Floor.

WERK VAN GROEP 6F

Workshop rhythm & trash

We gingen maandag 23mei naar de muziekschool in Enschede.De muziekschool in Enschede is mega groot!We moesten eerst in een soort wachtkamer wachten. Toen kwamen we in de ruimte waar we muziekles kregen van Tommy.Toen we binnen waren kregen we allemaal een soort bruikbaar afval, zoals ottoʼs , autovelgen ,emmers, enz. We hebben samen een liedje gemaakt en daarin mocht iedereen een solo spelen. Zelfs de vaders , moeders en juf. Het klonk heel erg mooi!!!

Gemaakt door : Nick , Dion , Thomas , Max en Tim

Page 38: schoolkrant mei 2011

38

DE KUNST ROUTE

Page 39: schoolkrant mei 2011

39

DE KUNST ROUTE

Alle foto’s en video’s kunt u bekijken op WWW.DETELGENKAMP.NL,

Page 40: schoolkrant mei 2011

1

40

stads !etsen MTB

elektrisch !etskar hybridespecials

steps

racekinder!etsen

kleding accessoires occasions

nieuwin

Hengelo

ruim600 m2

Specialist op

elk niveau

AL HET FIETSGEMAK ONDER ÉÉN DAK

Topw

eg 4

4 7

559

PH H

enge

lo O

v >

074

- 27

8 04

81

> in

fo@

slang

enbe

ektw

eew

iele

rs.n

l

www.slangenbeektweewielers.nl

Ma 09.00 - 18.00 uurDi geslotenWo 09.00 - 18.00 uurDo 09.00 - 21.00 uurVr 09.00 - 18.00 uurZa 09.30 - 17.00 uur

OPENINGSTIJDEN

SUPER AANBIEDING!

kijk op onze site voor de

Page 41: schoolkrant mei 2011

41

!

Page 42: schoolkrant mei 2011

42

Voorstelling “Spirit”

We gingen naar binnen en we moesten op de stoelen gaan zitten. Toen begon de voorstelling. We kregen allemaal buitenlandse dansen te zien. De dansers zelf kwamen ook uit het buitenland. Een paar meisjes praatten Nederlands. De meisjes stelden vragen, zoals waar je aan denkt bij Spirit en wat is een ritueel. De dansers konden zich heel snel omkleden. Er waren veel mooie dansen, vooral de dans met het masker. Een man probeerde een masker uit een scherm te pakken en het masker werd steeds kleiner. Toen hij het masker had, sloeg zijn hoofd naar voren en had hij ineens het masker op. Toen kwamen de andere dansers erbij en de man werd overgenomen door het masker, hij was gehypnotiseerd. Ook de dans waarbij ze allemaal gingen zitten, klappen en schreeuwen was leuk. We mochten zelf ook meeklappen en roepen. We riepen zo hard dat de meneer op het podium er van schrok. Er was ook een liedje met steeds ‘kiki’ aan het eind, dat was heel grappig! Aan het einde gingen ze nog een dansje met begroetingen doen en toen mochten vier kinderen nog een begroeting komen voordoen op het podium. Toen we dachten dat het was afgelopen, gingen ze nog een dans doen. Iedereen ging toen een beetje hangen, maar bij die dans gingen we feesten, we mochten meedoen! We vonden het een hele leuke voorstelling.

Groetjes, Bram Koers, Matthijs Brink en Dustin de Ruijter

WERK VAN GROEP 7C

Alyssa, Elcan, Maaike, Noortje R en Emma

Jim, Julian, Jasper en Jard

Page 43: schoolkrant mei 2011

43

De Didgeridoo

De didgeridoo is een instrument van de Aborigines de oorspronkelijke bewoners van Australië. Het is een blaasinstrument dat lijkt op de vuvuzela. We kregen les van een meneer genaamd mr. Stefan. Hij vertelde over de geschiedenis en het blaasinstrument van de Aborigines de didgeridoo. Hij vertelde bijv. dat Nederland ongeveer 200x in Australië past! Het was een zeer leerzame les. Hij is zelf ook drie keer in Australië geweest, dat is best veel want dat ligt helemaal aan de andere kant van de wereld. Het gevolg daarvan is dat je daar lang voor moet reizen en dat er weinig mensen naar toe gaan en dat het klimaat ook heel anders is. Zo is het in december tot maart warm en in de rest van de maanden iets koeler. Hij vertelde ook dat hij bij een familie leden was gegaan, die 200 km van elkaar af woonden. Wij zijn nu op school ook een didgeridoo aan het maken van een PVC- buis. We versierden het met lapjes stof. Daarna doen we er nog allemaal andere versieringen op. De regenbuis die wij ook mochten maken is gemaakt van een brede buis, waarin wij allemaal spijkertjes als een spiraal er omheen maakten. Daarnaar deden we er harde korreltjes in, die als je de buis heen en weer beweegt tegen de spijkers aan komen, daardoor kreeg je het geluid van regen. We vonden deze lessen erg leuk en ook leerzaam. We vonden ook dat het leuk was om deze spullen zelf te maken. We vonden het heel leuk om dit stukje te schrijven.

Toedelsss, Noortje Fischer en Anouk Benerink

WERK VAN GROEP 7C

Emma en Noortje

Matiz, Menno, Thijs, Brian en Mika

Page 44: schoolkrant mei 2011

44

!

TUDOR b a t t e r i e s

Page 45: schoolkrant mei 2011

45

Woonboulevard Enschede Schuttersveld nr. 16Tel. 053 - 43 59 633, www.woerdman-eijssink.decokay.nl

Ruim en gratis parkeren. Rolstoelvriendelijk. Aparte kinderhoek

ZONWERINGBEHANG TAPIJT

GORDIJNEN

Totaalconcept in woonplezier!

VERF

OP WOONBOULEVARD ENSCHEDE

VERF BEHANG ZONWERING GORDIJNSTOFFEN VLOERBEDEKKING

WOERDMAN-EIJSSINK

• Vele A-merken • Thuismerk:

Decokay Design• Vakkundig personeel

• Gratismeetservice

• 30.000 kleurenverf gemengd

• 1000 m2winkelplezier

Page 46: schoolkrant mei 2011

46

Op Donderdag 26 mei was de cultuur route.Het was echt super leuk iedereen had zijn werkje laten zien. En meneer Henk ging nog met de kinderen van groep 6 muziek maken. Groep 8 ging dansen. Groep 7f en 7 E gingen schminken. Groep 5 ging nog zingen. Het was heel gezellig!!! Dit mag De Telgenkamp wel vaker doen SUPER LEUK!!!!

Geschreven door: Maartje uit groep 7F

Wij zijn goed voorbereid op het schminken: de eerste dag gingen we tekenen op een hoofd van papier moest je je eigen ontwerp maken; de volgende dag gingen we op een groot vel papier met hetzelfde hoofd en één iemand van de klas had schmink mee; de dag daar weer naar gingen we op elkaars gezicht schminken dat is goed gelukt. De kunstroute was heel leuk het was best wel druk bij het

schminken en volgens mij gingen de levende standbeelden ook goed. Het was reuze gezellig en het was heel druk.Van: Marlou Hemmer

Schminken 7f 2011,18 mei

Op 18 mei 2011 kwam er een professional schminkster, Bep. Zij had schminkspullen meegenomen. Wij hadden de dagen ervoor (maandag, dinsdag) al geoefend met potloden, maar vandaag mocht het dus ook met echte schmink! Wij (Marco en Sven) hebben elkaar geschminkt, dat was heel Cool. En daarna werden er fotoʼs gemaakt voor op de kunstroute de lijstjes moesten we daarna versieren.Een week ernaar was de kunstroute onze fotoʼs hingen er prachtig bij, de helft van onze klas was levend standbeeld de andere helft ging schminken, en één meisje ging in de vrije zit spelen op een hoorn. We geloven dat we met alle kinderen bij elkaar van groep 7f best veel geld hebben binnen gehaald voor het goede doel! ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! Marco en Sven

We gaan deze 2 weken met de Cultuurweken bezig. Wij gaan schminken samen met de groep van juf Marloes. We hebben de eerste 2 dagen geoefend met de ontwerpen voor op de kindergezichten. Dat was heel leuk om te doen. We hadden ook nog een schminkprofessional in de klas dat was de tante van Dagmar, die heette Bep. We mochten dus op een ander kind van de klas gaan schminken. En we zijn nu ook bezig met de levende standbeelden. Komende donderdag gaan een aantal kinderen schminken en een aantal de levende standbeelden na doen. En het wordt een hele leuke en versierde route.

WERK VAN GROEP 7F

Page 47: schoolkrant mei 2011

47

WERK VAN GROEP 7F

V Q R O U T E G H A M M D W LO V M F E K P O L A U Q IJ L ME H A E C E C D L W S P M K ET J S K N N I K D C I K P K IB J D N U P E E S E C S N E PA L L B B N C N K L A T M S BL IJ C E A IJ S M L P Q K T D UL J L F F P E T A Q S S I Z KK U U U I L C L A O D L E D KM L G F K U S L M D A N S E NA I L E I U W K C D L P D D ME A L N D L E J N D A X D G NO N I W S J P D L A L A L O KV W K L E D D J K D A IJ W E UO T K D W D E I P D H Z V D DE S S L O R M T O N O A U D OT G T A D O E H E E I P T O AF R A P D N L G E N D M S E OI Q N E S K N F S K P B R L AG P D S P E D R I N K E N A HR O B I E N E E A N E J Q W NT K E P G D U D B O O D P S QG S E P G G E L D R P K O D DD N L E G G K C S D S R M N OD E D N M S C H M I N K E N E

JULIAN TIESDANSENVOETBALSCHMINKENGELDROUTEGOEDDOELMUSICDRINKENSTANDBEELDETEN KIDSKUNST

Page 48: schoolkrant mei 2011

48

!!

Page 49: schoolkrant mei 2011

49

DE PROJECTWEKEN VAN KIDS NAAR KUNST WERDEN DOOR VELEN MOGELIJK GEMAAKT

BEDANKT ALLEMAAL!

Speciale dank gaat uit naar:

Saskia AsbreukHenk Bekkedam

Bouwbedrijf Bossink & BekkedamFerry BultCre-aid

Decokay Woerdman EijssinkDynamast

EHBO HengeloFysiotherapiepraktijk De Driesprong

Gemeente HengeloGalerie ÀlafranBep Grunder

ʻt Holscher & EPOSHuman Capital Care

KlassenoudersLesscher IT

Stefan Leushuis Irene ten Heggeler

Marion NuijtenSylvia Maring

Merlin & Mandy MulderNobbenhuis Bestratingen

Ouderraad De TelgenkampSchoolkrant redactie

Scouting BeundersveldStudenten Pabo Edith Stein

Dorota van LinschotenWereldwinkel - fairtrade

Werkgroepleden van Kids naar KunstWiggers Vleeswaren bv

En natuurlijkAlle kinderen, ouders, juffen en meneren van de Telgenkamp

Dank jullie wel!

Page 50: schoolkrant mei 2011

50

RIJKSMUSEUM TWENTE IN ENSCHEDE

TIPS VOOR TRIPS

Maak samen met je (groot)ouders in het Rijksmuseum Twente een reis door de tijd met de

Toffe Koffer: een koffer vol avontuur voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. In de koffer vind je alles wat je nodig hebt om de reis te maken. Puzzels, moeilijke vragen, spelletjes en nog veel meer. Lukt het jullie om alle raadsels op te lossen? Het gebruik van de koffer is gratis en kinderen t/m 18 jaar hebben altijd gratis toegang tot het museum. Daarnaast organiseren het Rijksmuseum Twente ook regelmatig leuke workshops speciaal voor kinderen, hou daarvoor de website www.rijksmuseumtwente.nl goed in de gaten.

AAMU MUSEUM VOOR HEDEDAAGSE ABORIGINAL KUNST IN UTRECHT

Het enige museum in Europa waar de indrukwekkende en veelzijdige hedendaagse Aboriginal kunst te zien is. Ook voor kinderen is deze kleurrijke kunst erg boeiend. Voor kinderen tot 10 jaar is een gratis sprekende speurtocht af te halen bij de balie en voor zowel jonge als oudere kinderen is er bij elke nieuwe tentoonstelling een speciale opdracht waarmee ze het museum en de kunst kunnen ontdekken. Iedere zondagmiddag om 14.30 uur organiseert het AAMU

een rondleiding voor individuele bezoekers. Tegelijkertijd met deze rondleiding organiseert het AAMU eens per maand een kinderzondagmiddag. Dit houdt in dat kinderen van 4 t/m 12 jaar naar het museum kunnen komen om mee te doen aan een creatieve workshop onder begeleiding van een educatieve rondleider/begeleider. Zie www.aamu.nl voor meer informatie.

MUSEUM VOOR MODERNE KUNST IN ARNHEM

Kunstbelevenissen in het museum voor moderne kunst: Bekijk het! Op verschillende zondagen in het jaar (zie www.mmkarnhem.nl) worden er activiteiten voor kinderen van 8 t/m 12 jaar georganiseerd. De ene keer staat er een bijzondere workshop op het programma en de andere

keer een rondleiding. De activiteiten sluiten aan bij de steeds wisselende tentoonstellingen. Daarnaast is er een aantal keer per jaar een “Mini Bekijk het!” voor kinderen van 4 en 5 jaar. Toegang tot het museum is tot 18 jaar gratis.

HET NEDERLANDS STRIPMUSEUM IN GRONINGEN

In Het Nederlands Stripmuseum in Groningen word je ontvangen in het atelier van bekende striptekenaars, waar je stap voor stap de ontwikkeling van een striptekening volgt. Kinderen gaan direct aan de slag in het atelier en leren een echt stripgezicht te tekenen en maken vervolgens een reis door de tijd. De krantenstrips van toen en nu komen voorbij, net als de strips uit de prehistorie en alle uitgaven van Stripschrift, het oudste stripinformatieblad. Maar het museum is niet alleen maar om te kijken, je kunt er ook van alles doen. www.stripmuseum.nl

Page 51: schoolkrant mei 2011

51

!

Page 52: schoolkrant mei 2011

52

WWW.AUTOBRUINS.NL

de DriesprongPraktijk voor gespecialiseerde fysiotherapie

Manuele therapie / Orofaciale fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie

Kinderfysiotherapie

Topweg 46, Hengelo t. 074 71 102 71 www.dedriesprong.nu

Samenwerken aan bewegen