StuRa Magazine 2012-2013.2

56
Onderwijsenquête Blokken, trimesters of semesters? De resultaten! Handig Leuk voor op kot, kooktips, gadgets, groepswerken, studietips Interviews Griepcommissaris, De Rechtenboy, Erasmus-studenten Verleden & toekomst 40 jaar UHasselt

description

StuRa Magazine 2012-2013 nummer 2: Van student tot griepcommissaris // 40 jaar UHasselt // R.I.P. Villicus // Integratie, wa is da? // Tof voor op kot // Studietips // De Rechtenboy // De Grote Onderwijsenquête // De UHasselt steekt zijn tong uit // Onderzoek @UHasselt // Toffe plekjes in Hasselt // Groepswerken, like a pro // Kruip in je pen // Students from all over the world // Valven // Having fun @UHasselt // Gadgets // Erasmus // Koken op kot // Verspilling, dat is om te janken

Transcript of StuRa Magazine 2012-2013.2

Page 1: StuRa Magazine 2012-2013.2

OnderwijsenquêteBlokken, trimesters of semesters? De resultaten!

HandigLeuk voor op kot, kooktips, gadgets, groepswerken, studietips

InterviewsGriepcommissaris, De Rechtenboy, Erasmus-studenten

Verleden & toekomst40 jaar UHasselt

Page 2: StuRa Magazine 2012-2013.2

2 INHOUD

08

3206

52 39

14

Page 3: StuRa Magazine 2012-2013.2

3INHOUD

EindredactieNiels Welkenhuyzen

RedactieraadJoren Janssen, Ellen Davids, Liessa

Iliaens, Svenja Paul, Domien

Schepers, Wouter Vanoppré, Stef

Vliegen

FotografiePieter Huybrechts, Liesbeth Driessen,

Karel Hemerijckx (foto cover), Tessa

Vanbrabant, Patrick Vertommen,

Marc Withofs

Werkten meeRutger Bevers, Dave Bosmans, Gill

Ceyssens, Wesley Cielen, Laura

Deroy, Charlotte Desiron, Lydia

Flemings, Stéphanie Frere, Eline Julin,

Gilbert Nijs, Liesbeth Oeyen, Niels

Peetermans, Johan Schoofs, Robrecht

Tits, Bob van der Vleuten

Grafisch ontwerpNiels Welkenhuyzen

DrukMediaWorQs

Verantwoordelijke uitgeverWouter Vanoppré, voorzitter StuRa

ContactStudentenraad Universiteit Hasselt

Campus Hasselt

Martelarenlaan 42

BE-3500 Hasselt

Campus Diepenbeek

Agoralaan Gebouw D

BE-3590 Diepenbeek

[email protected]

www.sturauhasselt.be

OverStuRa Magazine is het infoblad van

de Studentenraad van de Universiteit

Hasselt. Het verschijnt trimestrieel en

is gratis voor alle geïnteresseerden.

De vorige StuRa Magazines zijn op

www.sturauhasselt.be/magazine online

beschikbaar.

Edito 04

Van student tot griepcommissaris 06

40 jaar UHasselt 08

R.I.P. Villicus 14

Integratie, Wa is da? 16

Tof voor op kot 18

Studietips 20

De Rechtenboy 22

De grote onderwijsenquête 24

De UHasselt steekt zijn tong uit 28

Onderzoek @UHasselt 30

Toffe plekjes in Hasselt 32

Groepswerken, like a pro 36

Kruip in je Pen 38

Students from all over the world 39

Valven 44

Having fun @UHasselt 45

Gadgets 46

Erasmus 48

Koken op kot 52

Verspilling, dat is om te janken! 54

Page 4: StuRa Magazine 2012-2013.2

4 EDITO

Van LUC tot UHasselt

40 jaar groeiNiels Welkenhuyzen Eindredacteur StuRa Magazine

Onze universiteit viert in 2013 haar achtste lustrum. Dit jaar is het dus 40 jaar geleden dat ook Limburg eindelijk de universiteit kreeg waar het al jaren om vroeg. Terwijl in 1973 het eerste aca-demiejaar slechts 322 studenten telde, gaat het studentenaantal volgend academiejaar vlotjes over de 5.000 studenten, van een mooie groei door de jaren heen gesproken.

Maar niet enkel op het vlak van studentenaantallen is er een grote vooruitgang te bemerken, ook het aantal gebouwen, onderzoekscentra, spin-offs en zelfs campussen is door de jaren heen steeds verder uitgebreid en hieraan lijkt nog niet snel een einde te komen. Sinds de naamsver-andering - van Limburgs Universitair Centrum naar Universiteit Hasselt in 2005 - wordt onze uni-versiteit steeds meer geaccepteerd als vijfde en volwaardige universiteitsinstelling in Vlaanderen, iets wat ten tijde van het ‘centrum’ veel minder het geval was. Ook de media lijken de weg naar Diepenbeek/Hasselt steeds meer te vinden en slagen er nu ook in om het juiste logo bij de artikels te plaatsen.

Voor veel mensen lijkt een universiteit vooral op een onderwijsinstelling, maar het is veel meer dan dat alleen. De UHasselt is één van de grootste werkgevers van de provincie met zo’n 1.000 personeelsleden en speelt een enorm belangrijke rol in de bedrijfswereld. Niet alleen telt de unief meer dan 10 spin-offs, het vele onderzoek dat dagelijks wordt gedaan door de talloze onderzoe-kers draagt bij tot belangrijke verwezenlijkingen.

En het lijkt net alsof de geschiedenis zich herhaalt. Daar waar het Limburgs Universitair Centrum er gekomen was na de sluiting van de mijnen en dus binnen het reconversieproject viel, gaat de Universiteit Hasselt verder om de ‘nieuwe mijnsluiting’ - deze van Ford Genk - op te vangen. De unief is dus meer dan zomaar een paar gebouwen in Diepenbeek en Hasselt, maar heeft een maatschappelijke rol die niet te onderschatten is. Ook het onderzoek naar de participatiegraad van de Limburgse studenten aan het hoger onderwijs onderstreepte dit nogmaals. Limburgse studenten volgen veel minder de richtingen die niet aan de UHasselt worden onderwezen, het is dan ook een terechte vraag van onze rector om een aantal nieuwe richtingen te voorzien. Op die manier worden meer 18-jarigen aangesproken en zullen zij ook sneller de stap naar het univer-sitaire leven zetten waardoor de ‘achterstand’ in onze provincie verder weggewerkt kan worden.

De unief is meer dan zomaar

een paar gebouwen in Diepen-

beek en Hasselt, maar heeft

een maatschappelijke rol die

niet te onderschatten is.

Page 5: StuRa Magazine 2012-2013.2

5EDITO

Een lustrumjaar betekent uiteraard ook een feestjaar: iedereen die verbonden is met de unief - studenten en personeelsle-den - zullen geregeld aan speciaal georga-niseerde activiteiten kunnen deelnemen. Lustrumlezingen, optredens, ... zullen door-heen het hele jaar op regelmatige basis ge-organiseerd worden.

Daarnaast organiseert StuRa op 30 mei, samen met de verenigingen en de unief, een heuse Faculty Fight. Op de campus in Diepenbeek wordt er dan gezocht naar de faculteit die de proeven, bedacht door de verenigingen, het beste zal doorstaan en zich dus ook ‘de beste faculteit’ zal mogen noemen. Verwacht je al maar aan klim- en klouterspektakel, sumoworstelaars, ro-deostieren en veel meer! Ter afsluiting van deze dag zal eveneens een massacantus georganiseerd worden, het is en blijft een typische studentenfeest.

Om het lustrumjaar te ondersteunen zal je dit thema ook als rode draad doorheen dit magazine kunnen bespeuren. We gaan terug in de tijd, terug naar de beginjaren, én blikken vooruit. Want na 40 jaar stopt het niet ...

Page 6: StuRa Magazine 2012-2013.2

6 INTERVIEW

U studeerde de eerste jaren van uw opleiding aan de UHas-selt, toen nog het LUC. Hoe beleefde u deze studietijd?

“Ik herinner me vooral het zeer goede onderwijs: de didactiek aan het LUC was voor die tijd enorm vooruitstrevend en nooit gezien in Vlaanderen. Ik begon mijn opleiding in het blokkensysteem, waarin we om de 10 weken examens moesten afleggen. Dit zorgde wel voor een groot contrast toen ik na 3 jaar Diepenbeek mijn studies ging voltooien in Leuven, waar door het andere systeem al iets meer tijd was om te feesten.”

Zijn er uit deze tijd u bepaalde zaken bijgebleven?

“Professor Robbrecht is mij altijd bijgebleven, onze professor anato-mie. De manier waarop hij zijn lessen gaf, maakte het zo interessant dat iedereen geboeid zat te luisteren. Iedereen kwam trouwens ook naar zijn lessen, gewoon omdat ze zo schitterend waren.”

En het leven naast het studeren, hoe heeft u dat ervaren?

“Ik heb vernomen dat de Villicus gesloten is. Dat vind ik echt wel spijtig, want studeren aan het LUC en uitgaan in de Villicus gingen gewoon hand in hand. Iedere student is ooit wel eens in de Villicus geweest en heeft hier wel herinneringen aan. De sluiting verbaast me ook, daar het in mijn studietijd een echt succes was: altijd viel er wel iets te bele-ven aan een redelijke prijs.

Verder zat ik graag op kot in Diepenbeek: ik woonde in bij een oude man en zijn vrouw in de Nierstraat die enorm goed voor ‘hun’ studen-ten zorgden. Zo kwam het dat ik meestal twee tot drie weken doorlo-pend op kot bleef. Mijn ouders vonden dat natuurlijk wat minder leuk.”

Veel geneeskundestudenten hebben het moeilijk bij de over-schakeling van universiteit bij hun master. Had u dit ook? Zijn er misschien tips die u deze studenten wilt meegeven?

“De beste tip die ik hen kan geven is dat ze hun eigen pad moeten

Van studenttot griepcommissarisMarc Van Ranst, hoogleraar virologie en epidemiologie, behaalde in de jaren tachtig zijn bachelor genees-kunde - toen nog kandidatuur - aan het Limburgs Universitair Centrum, de voormalige UHasselt. Het me-rendeel van de bevolking kent hem echter onder de naam ‘griepcommissaris’, een titel die hem in 2007 toegewezen werd. Als oud-student van de UHasselt en als expert in deze tijd van griepprikken, leek ons de tijd rijp voor een interview.

volgen en een universiteit moeten zoeken waar ze zich qua studie thuis kunnen voelen. Ik ken ook dat onzekere gevoel van de overstap te moeten maken, maar uiteindelijk valt dat allemaal wel goed mee. In mijn tijd was het gewoon de evidentie dat je na Diepenbeek je studie kwam voltooien aan de KU Leuven, wat qua didactiek grote verschillen had ten opzichte van Diepenbeek. Toch, als je eenmaal wat gewend bent aan een bepaald systeem, dan is er niets om te vrezen.”

Vanuit deze studie werd u uiteindelijk aangesteld als griep-commissaris in 2007. Wat houdt deze functie precies in?

“Eigenlijk houdt deze functie niets in. Het is gewoon crisismanagement dat je doet ten tijde van een griepepidemie. Je kan het eigenlijk beter zien als een hobby van me. Nu, eigenlijk heb ik het management zo ge-organiseerd dat ik volkomen misbaar ben tijdens een griepepidemie. Immers, iedereen kan door de griep getroffen worden, en ik dus ook.”

Wanneer spreekt men van een griepepidemie?

“Een griepepidemie wordt eigenlijk pandemie genoemd. De statistie-ken leren ons dat er ongeveer eens in de 20 jaar zo’n pandemie zich voordoet. Ik heb deze al eens ooit meegemaakt, dus normaliter zou ik voor de rest van mijn carrière als griepcommissaris hiervan gespaard moeten blijven. Laat ons het alleszins hopen.”

Heeft u tips, al dan niet tijdens een pandemie, om de griep te vermijden?

“Probeer verkoudheden zo veel mogelijk te vermijden en, als je dan toch een hebt opgelopen, ze zo goed mogelijk te verzorgen. Het is na-melijk vooral via deze weg dat mensen geïnfecteerd geraken. Verder valt er aan een griep weinig te doen, gewoon uitzieken is de bood-schap. Tuurlijk is het extra vervelend dat de meeste insteken van griep gebeuren tijdens examenperiodes. Dit geeft wel een goede reden om binnen te blijven tijdens de blokweken.”

Interview Wouter Vanoppré Foto Patrick Vertommen

Page 7: StuRa Magazine 2012-2013.2

7INTERVIEW

Studeren aan het LUC

en uitgaan in de Villicus

gingen gewoon hand in

hand.

Page 8: StuRa Magazine 2012-2013.2

8 40 JAAR UHASSELT

Harry MartensU was rector van 1988 tot 2004, toen de Universiteit Hasselt nog gekend stond als het Limburgs Universitair Centrum. Hoe heeft u de universiteit zien evolueren?

“Ik heb mijn hele loopbaan aan het LUC doorgebracht: ik ben in 1975, enkele jaren na de oprichting, gekomen en heb zo het begin meege-maakt. Wat typerend is voor zo’n nieuwe instelling is dat er altijd méér mogelijk is: er is een pioniersgeest, men staat voor onbekend terrein. Mensen zijn veel alerter en bereid een tandje bij te steken. Ze identifi-ceren zich meer met het project en dat is een belangrijke reden waar-om wij als universiteit zo goede resultaten hebben behaald.

We hebben een heel belangrijke groei doorgemaakt in die 40 jaar. We zijn gestart met een goeie 300 studenten; eind dit jaar, na de integra-tie van een aantal hogeschoolopleidingen, overschrijden we de 5.000. In het begin waren we met zo’n 50 personeelsleden, iedereen kende iedereen, terwijl het nu allemaal wat anoniemer is geworden. 1.100 personeelsleden is een pak, maar de pioniersgeest is erin blijven zit-ten. De groei is steeds gerealiseerd geweest met nieuwe opleidingen die erbij kwamen, recent nog de opleiding rechten. Wat ik in het begin, bij de start van het LUC, heb meegemaakt, maak ik nu weer opnieuw mee. Het grote enthousiasme is er nog steeds.

We hebben ook een afwijkend profiel ten opzichte van andere uni-versiteiten: onderwijs was van in het begin voor ons heel belangrijk,

Dit jaar bestaat de Universiteit Hasselt 40 jaar. De universiteit is in de afgelopen vier decennia sterk gegroeid en het ziet er naar uit dat dit, aan de vooravond van de integratie, niet meteen zal veranderen. Een blik op het verleden én de toe-komst, samen met ererector Harry Martens en personeelslid sinds de eerste dag Danny Smets.

40 jaar UHasselt

Interviews Liessa Iliaens & Joren Janssen

Begin jaren ‘60Begin jaren ‘60 wilden gouverneur Louis Roppe en de Limburgse overheid actie on-dernemen om de participatie van de Lim-burgers aan het universitair onderwijs op te krikken; hier ontstond het idee om een eigen universiteit op te richten.

1964Oprichting Postuniversitair Centrum (PUC).

1968Oprichting Economische Hogeschool Lim-burg (EHL) waar men kon studeren voor een licentiaat in de economie en handels-ingenieur.

Page 9: StuRa Magazine 2012-2013.2

40 JAAR UHASSELT 9

we wilden een hoge kwaliteit hierin. Onze staf is natuurlijk ook met onderzoek bezig, zo behoort onze groep statistiek tot de top 10 in de wereld, maar wij hebben heel veel aandacht voor onderwijs en steken daar proportioneel meer energie in.

We hebben zo heel wat vernieuwingen aan-gebracht in het onderwijs, bijvoorbeeld met de spreiding van examens over het jaar. Wij deden dit 40 jaar geleden al, andere uni-versiteiten presenteren dit nu als een grote vernieuwing. Zo is het met veel dingen: het geringe aantal hoorcolleges, meer interac-tieve lessen die de student aan het werk zetten, dat deden wij al van in het begin.”

U ziet de mix van onderwijssystemen (blokken-, trimester- en semestersys-teem) dus wel als een voordeel van de universiteit?

“Ik denk dat wel, dat is één van onze profiel-kenmerken. Als nieuwkomer tussen andere

1971Groen licht voor de inrichting van een uni-versitaire instelling op 28 mei 1971.

1973Opening van het Limburgs Universitair Centrum (LUC). De universiteit startte haar eerste acade-

miejaar met 322 studenten voor de faculteiten Wetenschappen (wiskunde, natuurkunde, schei-

kunde, biologie) en Geneeskunde (tandheelkunde en geneeskunde), 24 leden van het academisch

personeel, 32 leden van het administratief en technisch personeel en Louis Verhaegen (foto) als

eerste rector.

Page 10: StuRa Magazine 2012-2013.2

10 40 JAAR UHASSELT

universiteiten kun je niet zomaar doen wat anderen doen, we hebben ons eigen profiel gezocht om ons tot de studenten te wenden. Dit pro-fiel is in de smaak gevallen, we hebben altijd een uitstekende rekrute-ring gehad voor alle opleidingen. Wij proberen ten aanzien van andere universiteiten onze meerwaarde duidelijk te maken, we willen tonen waar het verschil zit en waarom je aan de UHasselt komt studeren.”

Hoe ziet u de positie die de universiteit, vooral na de inte-gratie van de Economische Hogeschool Limburg, kreeg in het Limburgs economisch landschap?

“Toen ik aantrad als rector verschenen er krantenberichten in de trend van: ‘Kan het LUC wel blijven bestaan?’ We hadden ongeveer 800 stu-denten voor de hele universiteit en buiten Limburg, ook door de toen-malige minister van Onderwijs, werd de vraag gesteld of dit geen pro-bleem was en de instelling wel moest blijven bestaan. Als er nu iets is dat definitief verworven is voor Limburgers is het wel onze universiteit; ze is niet meer weg te denken.

De behoefte aan een universiteit is zeer breed aanwezig, we hebben ook altijd kunnen rekenen op de steun van de sociale organisaties en politieke partijen. Als je kijkt naar de omvang, dat is geen klein bedrijf meer hé. Onze personeelsleden spenderen in Limburg ook hun geld,

andere mensen hebben hier een job aan. Het effect op de tewerkstel-ling in Limburg is erg groot.

Het belang van de universiteit is ook groter dan alleen directe tewerk-stelling. Ik denk dat we in die 40 jaar tienduizenden diploma’s hebben afgeleverd, waaronder veel economisten. Een belangrijk deel van die afgestudeerden hebben hun job in Limburg gevonden. Die beschik-baarheid is voor het Limburgse bedrijfsleven een grote troef geweest, het heeft de competitiviteit op een hoger niveau gelegd. De maat-schappij heeft nood aan hoogopgeleiden; onze studenten komen op de arbeidsmarkt terecht en zorgen voor zichtbaarheid en ondersteu-ning van de universiteit. Dit zal er niet voor zorgen dat we bevooroor-deeld zullen worden, maar wel dat we eerlijke kansen zullen krijgen.”

We hebben heel wat vernieuwingen

aangebracht in het onderwijs, bij-

voorbeeld met de spreiding van exa-

mens over het jaar. Wij deden dit 40

jaar geleden al.

1992Start van de opleiding informatica/kennis-

technologie, georganiseerd door het LUC

en Maastricht University (UM), waardoor

ook de samenwerkingen over de provin-

cie- en landsgrenzen heen concrete vorm

kregen.

2001Oprichting van de transnationale Univer-

siteit Limburg (tUL), een uniek samenwer-

kingsverband tussen het LUC en de UM

waaronder de opleidingen informatica,

statistiek en biomedische wetenschappen

werden ondergebracht.

2003Oprichting Associatie Universiteit-Hoge-

scholen Limburg (AUHL) gevormd door het

LUC, de Provinciale Hogeschool Limburg

(PHL) en de XIOS Hogeschool Limburg.

Page 11: StuRa Magazine 2012-2013.2

1140 JAAR UHASSELT

U stond mee aan de wieg van de tUL en de AUHL. Hierna kwam er ook de samenwer-king met de KU Leuven voor de faculteit Rechten en binnenkort de faculteit Industri-ele wetenschappen. Hoe groot vindt u het belang van dergelijke samenwerkingen?

“Dat is een nieuwe trend. Als je de ontwikkeling van universiteiten in Vlaanderen bekijkt, hebben ze een enorme expansie meegemaakt; er zijn veel meer studenten. Maar je moet ook personeel hebben om al deze studenten op te vangen. Daar begint de expansie wat te knellen en moet je oplossingen bedenken die de middelen zo efficiënt mogelijk inzetten. Samenwerken is hier een oplossing voor, door middelen samen te brengen en proberen nieuwe initiatieven te nemen.

Ten eerste was er inderdaad de tUL, waar een structurele band tussen Maastricht University en de UHasselt werd gerealiseerd. Dit was ook op Europees niveau vooruitstrevend, de transnationale aanpak geeft een grote meerwaarde. Was deze samenwerking er niet, dan konden we nu niet spreken van de opleidingen informatica, biomedische wetenschappen en rechten. Bij rechten is het nog wat anders gelopen en is de KU Leuven er ook bij gekomen. Zo’n samenwerking tussen drie partners is niet altijd eenvoudig, maar het geeft veel mogelijkheden. Aan deze opportunitei-ten moet je je optrekken, moeilijkheden zijn er om overwonnen te worden.

Een tweede belangrijke doorbraak die ons de positie van vijfde Vlaamse universiteit heeft opgele-verd is de AUHL. In 2003 kwam er een fusieoperatie in Vlaanderen en hiermee is de toekomst van de Limburgse universiteit vastgelegd.”

Binnenkort komt er een enorme groei aan opleidingen en studenten door de integra-tie. Bent u tevreden met deze continue expansie?

“Ja, maar dit creëert ook heel wat uitdagingen. Die integratie van de hogeschoolopleidingen is geen gemakkelijke operatie en er zal nog veel werk in kruipen. Ik heb dit altijd zeer sterk ver-dedigd, dat de opleidingen van het lange type van de hogescholen naar de universiteit zouden

komen. Ook hier liepen we al voorop: 20 jaar geleden, lang voordat er discussie was over de huidige integratie, integreerde de Economische Hogeschool Limburg in de universiteit. Diezelfde operatie voert men nu door met kinesitherapie, architectuur en industriële wetenschappen.

Het doet me veel plezier dat dit nu ook gaat gebeuren. Maar dit neemt niet weg dat het een intensieve operatie zal zijn waar werk aan is. Het geeft groeikansen aan de uni-versiteit en het brengt ons op een kritische grootte waar de dingen efficiënt georgani-seerd gaan moeten worden. Kleinschalig-heid heeft een aantal voordelen, maar ook nadelen. Je krijgt het al wat moeilijker om de algemene diensten en ondersteuning op dezelfde manier te organiseren als de grote universiteiten, die proportioneel meer mid-delen hebben. Maar de ontwikkeling van de UHasselt tekent zich zeer voorspoedig af.

Ik kijk in ieder geval met fierheid terug. Te-vreden mag je nooit zijn, het kan altijd be-ter, maar we mogen trots zijn.”

2004Start van de opleiding verkeerskunde, een

unieke opleiding in Vlaanderen

2005Naamsverandering van Limburgs Universitair Centrum naar de Universiteit Hasselt (UHasselt).

Hierdoor volgt de Limburgse universiteit de andere universiteiten, welke ook steeds aan een stad

gekoppeld zijn.

Page 12: StuRa Magazine 2012-2013.2

12 40 JAAR UHASSELT

Danny SmetsHoe is je loopbaan bij de UHasselt begonnen?

“Toen ik pas was afgestudeerd, zocht ik in het Staatsblad naar vaca-tures en daar stond één bij voor het Limburgs Universitair Centrum; ze zochten een administratieve bediende. Toen ik aankwam, omvatte deze functie heel wat taken, er was immers nog helemaal niets. Men had hulp nodig met de vele voorbereidingen die er moesten gebeu-ren. Ik was toen de enige administratieve kracht en moest alles op m’n eigen houtje doen. In de maanden daarna zijn er wat mensen bijge-komen want het werd steeds meer werk: het voorbereiden van het eerste academiejaar, aanwerven van al dat personeel, … Het was een allegaartje van werk.

In het begin werkten wij vanuit het provinciehuis in Hasselt, en bij de start van het academiejaar zijn we verhuisd naar Diepenbeek. Het ge-bouw was toen nog niet af: de agora was er nog niet, de bibliotheek en het restaurant lagen toen waar nu de labo’s zijn, de A-blok stond er nog niet, … Er was zelfs nog geen toegangsweg, het was gewoon een zandpaadje. De busverbindingen waren ook verschrikkelijk: één bus ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds. En soms vergaten ze dan nog om via de campus te rijden, dan hadden we geen bus.”

Hoe is je job veranderd in de loop der jaren?

“Doorheen de beginjaren kwamen er allerhande functies vrij: een algemeen secretariaat, een studentensecretariaat, … Al die functies vormden zich met de tijd en iedereen kreeg de kans om te doen wat

hij graag deed. Daarmee ben ik bij het studentensecretariaat terecht gekomen, iets wat ik altijd graag heb gedaan.”

Zijn er verschillen tussen de studenten van vroeger en nu?

“Ja, er zijn heel wat verschillen. De eerste studenten die ik meemaakte, waren maar een paar jaar jonger dan ik en waren veel zelfstandiger. Ze kwamen zich inschrijven in groepjes van 4 of 5 studenten, de ouders zag je hier niet. Met de jaren zijn er meer en meer ouders meegeko-men en nu komen de ouders bij wijze van spreken zonder de student. Ik weet niet hoe het komt, maar vroeger trokken de studenten op dat vlak meer hun eigen plan. Zijn het de ouders die meer betuttelen of de studenten die zich laten betuttelen; ik weet het niet. Het is natuurlijk niet zo voor alle studenten, maar dat is wat ik door de jaren heen heb gezien.

Je merkt dat ook tijdens de infodagen: vroeger werden die gehouden op woensdagnamiddag en dan kwamen voornamelijk de studenten. Daarna heeft de nood zich opgedrongen om infodagen op zaterdag te organiseren zodat de ouders mee konden.”

2008Start van de opleiding rechten, een geza-menlijk initiatief van de Universiteit Hasselt, Maastricht University en de KU Leuven.

2008-2010Renovatie campus Diepenbeek, waarbij het hoofdgebouw een nieuwe, groene en open look kreeg en verscheidene onderzoeks-centra vernieuwd werden.

2011Ingebruikname faculteitsgebouw Rechten op de nieuwe campus in Hasselt.

Wat ik altijd fijn heb gevonden aan mijn

job is dat ik tussen de jonge mensen zit.

Page 13: StuRa Magazine 2012-2013.2

1340 JAAR UHASSELT

Wat zijn volgens jou de belangrijkste gebeurtenissen geweest om de UHasselt te maken wat ze vandaag is?

“We hebben een speciaal onderwijssysteem in vergelijking met andere universiteiten. In de beginjaren was dat nog veel opvallender, want wij werkten met trimesters terwijl de andere universiteiten hun examens op het einde van het jaar hielden. Dat maakte dat studenten echt ko-zen voor ons omwille van die andere aanpak. In de loop van de jaren zijn de andere universiteiten dat ook wat meer gaan doen.

De grote veranderingen waren de uitbreidingen van de studierichtin-gen, de integratie van de economische school en nu weer een integra-tie. In het allereerste jaar hadden we 330 studenten, in het tweede jaar al meer dan 500. En nu zitten we binnenkort al over de 5.000.”

Aan welke momenten heb je de mooiste herinneringen?

“Er zijn veel leuke momenten en herinneringen. Je wordt ouder en je gaat de dingen anders bekijken. Maar wat ik altijd fijn heb gevonden aan mijn job, is dat ik tussen de jonge mensen zit. Vrienden en kennis-sen die bij bedrijven werken, zeggen mij soms: ‘Kijk eens naar wat die studenten aanhebben! Dat kan toch niet!’. En dan zeg ik: ‘Allez, da’s nu toch heel normaal. En als je wil weten wat er volgend jaar in de mode is, dan moet je eens op de agora komen kijken’.”

2012Ingebruikname volledige campus Hasselt met de Oude Gevangenis en het rectoraats-gebouw.

2013 ...In het jaar dat de universiteit 40 jaar bestaat zal het studieaanbod sterk uitgebreid worden met de

opleidingen architectuur, interieurarchitectuur, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie en

industriële wetenschappen, dit als gevolg van de integratie van enkele opleidingen. Het studen-

tenaantal zal hierdoor aangroeien tot 5.400 studenten en 1.100 personeelsleden.

Page 14: StuRa Magazine 2012-2013.2

14 STUDENT

R.I.P.villicus

Terwijl de UHasselt dit jaar haar 40ste verjaardag uitge-breid viert, betekent deze mijlpaal exact het tegenover-gestelde voor de tot fuifzaal omgebouwde hoeve. On-verwacht is de sluiting echter niet te noemen, het zat er al een tijdje aan te komen. Wat onderhoud en veiligheid betreft werden er al langer discussies gevoerd, die al een paar keer tot tijdelijke sluitingen hadden geleid, maar toch bleef ‘de Vill’ een begrip in het Diepenbeekse studentenle-ven. Ontelbare cantussen, TD’s, fuiven en variaties hierop hebben er plaatsgevonden. Maar nu komt er door de hoge financiële kosten dus een einde aan het verhaal, dat in de vroege jaren ‘70 begon met uitbater Tony Fabry.

Rector Luc De Schepper noemde het verlies alvast een slechte zaak voor de studenten: “Voor hen is de nood aan voldoende plaats om te fuiven hoog. We gaan dan ook samenzitten met onze studenten en met de gemeente-besturen van Diepenbeek en Hasselt om oplossingen te zoeken, zowel op korte als op middellange termijn.”

De UHasselt is dus met StuRa en de verenigingen op zoek naar alternatieven om het verdwijnen van het legendari-sche studentencafé op te vangen. Een eerste teken van deze inspanningen zijn de subsidies die de universiteit geeft aan studenten die een fuif willen organiseren in de Fitlink. En ook andere oplossingen zitten in de pijplijn.

De Villicus mag dan wel verleden tijd zijn, samen zorgen we ervoor dat dit in ieder geval niet zo is voor het Diepen-beekse studentenleven!

Rooistraat 18 in Diepenbeek, beter ge-kend als de Villicus, zal nooit meer het-zelfde zijn. Na 40 jaar sloot het pand op 1 januari 2013 definitief de deuren. Daar-mee kwam er een einde aan een niet te onderschatten stuk Diepenbeekse stu-dentenlevengeschiedenis.

Page 15: StuRa Magazine 2012-2013.2

15STUDENT

Page 16: StuRa Magazine 2012-2013.2

16 INTEGRATIE

IntegratieWa is da?

Als gevolg van een hele hertekening van het hoger onderwijs in Vlaan-deren, verhuizen ook in Limburg een aantal opleidingen van onder-wijsinstelling. Dit betekent niet alleen een fusie van de PHL en Xios tot PXL, maar ook een sterke uitbreiding voor de UHasselt.

Terwijl de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie zich bij de faculteit Geneeskunde en levenswetenschappen voegt, vormen Architectuur en kunst en Industriële ingenieurswetenschappen (in sa-menwerking met de KU Leuven) twee volledig nieuwe faculteiten.

Van hogeschool naar universiteit

In het dagdagelijkse leven zal men proberen de veranderingen voor deze studenten zo miniem mogelijk te houden: zo blijven de opleidin-gen gegeven worden in de gebouwen waar de lessen nu al plaatsvin-den. Enkel revalidatiewetenschappen en kinesitherapie verplaatst zich naar gebouw D op de campus in Diepenbeek.

Wat betreft de curricula zal er ook niets veranderen: de opleidingen werden immers al op een academische manier ingericht en ook het onderzoek stond reeds op dit niveau. Enkel omwille van historische re-denen bevonden ze zich nog op de hogescholen. Daarnaast zullen de

integrerende studenten volledig kunnen genieten van alle voordelen die het UHasselt-student zijn met zich meebrengt; studentenvoorzie-ningen, ICT-faciliteiten, het studentenleven, ...

StuRa, nog steeds voor iedereen

StuRa verdedigt de belangen van elke UHasselt-student, dus ook die van de integrerende studenten. Dit betekent dat niet alleen de univer-siteit voor grote structurele veranderingen en uitdagingen staat, maar ook de studentenraad.

In april en mei vinden de verkiezingen plaats voor de StuRa-leden van het volgende academiejaar en dit keer zullen er dus ook afgevaardig-den van de nieuwe opleidingen gekozen worden. Ken je iemand uit deze nieuwe opleidingen die zich graag inzet voor het algemeen be-lang, of ben je zelf één van de vele studenten die vanaf september officieel student wordt van de Universiteit Hasselt en je wilt je graag inzetten voor je medestudenten? Houd de komende tijd dan zeker de StuRa Facebookpagina (www.facebook.com/sturauhasselt) of website (www.sturauhasselt.be) in de gaten voor meer info over de verkiezin-gen. Met vragen kan je altijd terecht bij [email protected].

Vanaf september 2013 telt de Universiteit Hasselt 6 faculteiten en ongeveer 5.400 studenten. Dit komt door de verhuis van een aantal hogeschoolopleidingen van het lange type, namelijk architectuur en interieurar-chitectuur, revalidatiewetenschappen en kinesitherapie en industriële wetenschappen. Binnen een paar maanden zijn deze studenten dus ook volledig en definitief UHasselt-studenten. Een kort overzicht van wat deze richtingen omvatten, wat er voor deze studenten zoal verandert én wat StuRa voor hen kan betekenen.

Page 17: StuRa Magazine 2012-2013.2

17INTEGRATIE

Deze faculteit omvat de opleidingen architectuur en interieurarchitectuur. Architectuur biedt studenten de mogelijkheid zich te verdiepen in de mogelijkheden van functioneel en duurzaam wonen vanuit het standpunt van ontwerper, maar ook als onderzoeker en manager. Zowel de bachelor als vier keuzetrajecten voor de master behoren tot het pakket.

Interieurarchitectuur focust dan weer op de binnenkant van een woning. Rekening houdend met duurzaamheid, diversiteit en context wordt hier gezocht naar een esthetische en realisti-sche manier van wonen. Ook hier is er zowel een bachelor- als een masteropleiding met vier keuzetrajecten.

Faculteit Architectuur en kunst

In de opleiding industriële wetenschappen zoekt men naar problemen en oplossingen in de hedendaagse technologische maatschappij: hoe zit je iPod in elkaar, hoe werken de scanners in het ziekenhuis, ...? De opleiding omvat een bacheloropleiding, waarin reeds vanaf het tweede jaar specialisatiekeuzes gemaakt moeten worden, en acht masters.

Dit heeft dan ook tot gevolg dat de beroepsuitwegen enorm talrijk zijn: ontwerper, consultant, productieleider, projectmanager, onderzoeker, gerechtsexpert, computerspecialist, plantmana-ger, bedrijfsleider, kwaliteitsmanager, milieuadviseur, projectingenieur, productdesigner, veilig-heidsdeskundige, procesingenieur, ...

Faculteit Industriële ingenieurswetenschappen

De opleidingen geneeskunde en biomedische wetenschappen worden binnen deze faculteit vergezeld door de opleiding revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Studenten leren hier hoe je aan de hand van diverse manuele technieken, fysische middelen, moderne technologi-sche revalidatietechnieken en beeldvorming specifieke gezondheidsklachten kan behandelen. Naast de bacheloropleiding zijn er drie afstudeerrichtingen in de master.

Studenten in deze opleiding worden voorbereid op een job in de gezondheidszorg, in fitness-centra en medisch-pedagogische instellingen, maar kunnen ook een eigen praktijk starten als revalidatiespecialist/kinesist.

Faculteit GEneeskunde en levenswetenschappen

Page 18: StuRa Magazine 2012-2013.2

KOT18

Ben je dat saaie pennenbakje op je bureau beu? Het kunstgras in deze creatieve pennenhouder houdt je pen-nen mooi op hun plaats en zorgt voor een groene touch op je kot. Je vindt dit toffe gadget van Dhink in verschil-lende formaten en kan je online vanaf 10 euro bestellen.

Toch liever een echt plantje op je kamer? Haal dan een cactus of vetplantje in huis. Het oogt mooi en vergt erg weinig onderhoud; wel niet geschikt om je pennen in te steken.

Praktisch, maar daarom niet minder tof: een droogrek voor je afwas. Je keukenhanddoek zal je dankbaar zijn!

Een krijtbord of whiteboard is ook altijd handig voor als je iets zeker niet mag vergeten, een boodschap voor ie-mand moet achter laten of om papiertjes en foto’s op te hangen. Je kan er ook altijd je les eens op samenvatten of schema’s op maken voor je project. In plaats van een echt bord kan je op je muur ook een laag bordverf aan-brengen. Deze verf kan je in de doe-het-zelf zaken vinden.

Tof voor op kotDoor Joren Janssen & Niels Welkenhuyzen

Page 19: StuRa Magazine 2012-2013.2

KOT 19

Een kleine magneetstrip, te vinden in o.a. Ikea, is altijd handig om bijvoorbeeld je bureautoebehoren zoals pa-perclips aan vast te hangen. Daarnaast is het ook een hippe manier om je bestek in je keuken aan te hangen, iets wat zeker van pas komt als je bijvoorbeeld geen lade hebt.

Fleur je kot op met bordjes met eigenzinnige opschriften. Ide-aal om ‘s morgens goedgezind mee op te staan of een smile op je gezicht te toveren als je terugkomt na een vermoeiende dag op de unief. Je vindt deze in vele webshops of in winkels zoals Expo, Bozzy, Fotokado, ...

Tijd om de handen uit de mouwen te steken: op vele plek-ken vind je toffe do-it-yourself wandklokken in alle moge-lijke variaties, waarbij je de wijzers en uuraanwijzingen naar eigen goeddunken tegen je muur kan kleven.

Page 20: StuRa Magazine 2012-2013.2

20 TIPS

Studietips Handige suggesties om je studietijd beter en efficiënter in te delen

Page 21: StuRa Magazine 2012-2013.2

21TIPS

Wees voorbereid

Het begint al bij de eerste les van een nieuw opleidingsonderdeel. De prof legt in grote lijnen de inhoud van het vak uit, welk cursusmateriaal je nodig hebt en hoe het examen zal verlopen. Check zeker in de studiegids het aantal studiepunten dat het opleidingsonderdeel telt. Zo kan je een idee vormen over het gewicht ervan in je studie-belasting.

Lees op voorhand de onderwerpen van de les al eens zelf na in de cursus, zo weet je waar de prof de accenten legt en of hij nieu-we voorbeelden geeft of niet. Op die ma-nier vermijd je ook dat je met een ‘blanco’ cursus wordt geconfronteerd als het eigen-lijke blokwerk moet beginnen.

Studeer efficiënt

Na een bezoek aan de boekhandel zal je het wel geweten hebben: de hoeveelheid leer-stof die je op de unief moet verwerken is veel. Daarnaast wordt van jou verwacht om de leerstof op zo’n manier te beheersen dat je zelf inzichten verwerft en verbanden kan leggen. Letterlijke theorie-examens zijn dan ook eerder de uitzondering. Voorbeeldexa-mens zijn de beste indicatoren van wat er jou te wachten staat. Om een cursus op een efficiënte manier te doorgronden, is het tevens belangrijk dat je het overzicht behoudt. De inhoudstafel uit het hoofd le-ren, is daarom helemaal niet zo’n gek idee.

Stel aan het begin van elke week een nieuwe planning op: reserveer per dag het aantal uren dat je denkt nodig te hebben voor een bepaald stuk uit de leerstof. In-dien nodig, en als je hiervoor de tijd hebt, plan op het einde van de week ook een dag in om alles nog eens kort te herhalen, wat fundamenteel is om grote stukken leerstof te overmeesteren.

Kijk ‘s avonds nog eens na wat je die dag hebt gestudeerd. Dat hoeft niet langer dan een kwartiertje te duren: je bladert door de cursus, scant de titels met je ogen en denkt terug aan alle moeilijkheden die je die dag overwonnen hebt. Op die manier kan je je ‘s morgens alles veel beter herinneren en herhaal je het eventueel nog een keer, af-hankelijk van wat jijzelf nodig acht om het gevoel te krijgen dat je het kent.

Je planning voor een examen is ook van groot belang: begin een overzicht te maken van je leerstof, best nog in de periode dat je lessen lopen, en probeer een schatting te maken van hoeveel tijd je nodig hebt per hoofdstuk of les. Aan de hand hiervan kan je je blokperiode samenstellen; dit kan per-fect uitkomen met de periodes zoals inge-pland door de universiteit, bijvoorbeeld tot vrijdag les en de volgende woensdag exa-men. Het kan evengoed zijn dat je ontdekt dat je meer tijd nodig hebt; neem deze tijd dan ook! De voorziene blokperiode in de academische kalender is een richtlijn, niet iets waar je je aan moet houden. Iedereen verwerkt de leerstof op een andere manier en op een ander tempo: als je ziet dat je best een dag of twee eerder begint, kan je dat dan ook best doen.

Reserveer de dag voor je examen om al-les eens na te kijken, niet om nog nieuwe hoofdstukken door te nemen. Dit kan ook dienen als reservedag, in het geval er tij-dens de blok maar eens onvoorziene om-standigheden roet in het eten moesten gooien.

Leren concentreren

Het klinkt misschien egoïstisch maar als je studeert, moet je enkel en alleen met je leerstof bezig zijn. Andere mensen interes-seren je even niet. Dus vermijd gsm, Face-book of andere afleidende elementen. Het

Studeren is een vak apart en er zijn evenveel goede als slechte manieren om je door een examenperiode heen te worstelen. Dé manier van studeren bestaat immers niet en elk van ons heeft zijn eigen tempo, methode en inzichten. Het is ook iets dat je jaar na jaar steeds beter onder de knie krijgt. De volgende tips dienen als inspiratie om je manier van blokken wat te verfijnen of om te laten zien hoe het eventueel nog anders kan. Want studeren doe je uiteindelijk nog altijd zelf!

kan ook goed doen om nu en dan eens van ruimte af te wisselen. Zolang het er maar rustig is, zodat je ongestoord je werk kan doen. Neem af en toe ook pauzes, waar-bij je best zittende pauzes vermijdt. Neem even buiten een frisse neus, luister muziek of check alsnog je gsm of Facebook, zolang het maar niet stresserend is. Pauzes langer dan een half uur zijn geen echte pauzes meer. Na zo’n lange onderbreking is het voor je hersenen moeilijker om terug op te starten. Reserveer zulke activiteiten daar-om pas voor ‘s avonds wanneer je je plan-ning voor die dag hebt afgewerkt en dus ook met een gerust hart van je ontspanning kan genieten.

Heb een leven

Besef dat punten niet het belangrijkste op aarde zijn. Er zijn kwaliteiten die onnoeme-lijk veel meer invloed gaan hebben op je latere leven dan de kunst om goed te sco-ren op een examen. Want besef het goed: een examen goed kunnen afleggen is een vak op zich. Je kan de leerstof perfect be-heersen en toch nog genadeloos de grond worden ingeboord. Omgekeerd wil een 18 op 20 niets zeggen over jouw potentieel in het latere (bedrijfs)leven. Enkele zaken die je alvast niet of onvoldoende zal leren in de aula: je goed voelen in je vel, niet opgeven en gelukkig zijn.

The main thing is to keep

the main thing the main

thing

Stephen R. Covey

Tekst Stef Vliegen

Page 22: StuRa Magazine 2012-2013.2

22 INTERVIEW

Boss, Gucci, Armani, ... Dit zijn de merken die je zoal in z’n kleerkast kan ontdekken. Ge-kleed in stijlvol hemd, met bij-passende ceintuur en lichtle-deren schoentjes. Nonchalant kijkend op z’n dure uurwerk, met een codex onder de arm. Maak kennis met de Rechten-boy, het Facebook-fenomeen binnen (en ver buiten) de rech-tenfaculteit van de UHasselt.

Het jaar 2012 was ongetwijfeld een topjaar voor u, op Facebook zit u ondertussen al aan zo’n 1.800 volgelingen. Wat was het absolute hoogtepunt van het voorbije jaar?

“De apotheose van 2012 is ongetwijfeld de eerste vruchtvolle samenwerking tussen de Rechten-boy en de UHasselt zelf, hetgeen resulteerde in de kerstwensen van proffen en assistenten via YouTube. Voorts overtroffen zowel de eigen verkiezingen, als die in samenwerking met Prom Night mijn stoutste verwachtingen. Tot slot blijft het telkens een voldoening te zien dat fans de Facebook-pagina raadplegen in de aula.”

Sinds september bent u, samen met de andere rechtenstudenten, officieel verkast naar het stadscentrum van Hasselt. Bevalt de nieuwe locatie u?

“Het idee van rechtenstudenten dichter naar de praktijk te brengen door de nieuwe faculteit in de voormalige gevangenis onder te brengen, kon me wel bekoren. Het geeft een apart gevoel te studeren in een cel, helaas denk ik daar niet alleen zo over en is er momenteel een gebrek aan beschikbaarheid van cellen. Jammer is ook wel dat men niet overal de authentieke stijl van de vroegere gribus bewaard heeft. Desondanks blijft het een toplocatie.”

Er was even sprake van een RB-hoofdkantoor in de Oude Gevangenis. Lopen de on-derhandelingen met het beheer nog voor een kantoor?

“Door de schaarste aan elitaire panden, swingen de prijzen op de immo-markt de pan uit. Een desbetreffend onderkomen huren aan de Kleine Ring is zelfs voor een welstellend patriciër als de

De Rechtenboy Vinger aan de pols in de rechtenfaculteit

Exclusief interview

www.facebook.com/DeRechtenboy

Page 23: StuRa Magazine 2012-2013.2

23INTERVIEW

Rechtenboy meer een investering op ter-mijn. Er zijn momenteel onderhandelingen lopende met mijn privé-investeringsbank te Zwitserland, die eerst de nodige bankga-ranties moet kunnen assureren.”

Uw invloed binnen de faculteit is ook duidelijk merkbaar. Een foto van een lek in het dak van de aula en even la-ter is het al hersteld. Ziet u het als uw verantwoordelijkheid om pijnpunten in het Hasseltse rechtenbastion on-der de aandacht te brengen?

“Het is niet de intentie om de ombudsman van de faculteit uit te hangen. Ik houd de vinger aan de pols en tracht online te ver-tolken wat onder de studenten leeft. Het is niet de bedoeling kritiek te leveren, maar te proberen op ludieke wijze de unief te wij-zen op enkele euvels.”

Een van uw meest opvallende acties is de verkiezing van Rookie, Codexchick en Rechtenboy van het jaar. Is er een zekere procedure die gepaard gaat met de selectie van de finalisten uit de grote pool van rechtenstudenten?

“Er is weldegelijk een procedé inzake het nomineren van studenten voor de verkie-zingen; deze is vastgelegd in de artikelen van de Verordening 2010/01 uitgevaardigd door het Comité der Rechtenboys. Het streefdoel is altijd één student uit elk ba-chelorjaar te kiezen. Een student kan ech-ter maar één keer in zijn juridische carrière genomineerd worden (uitzondering op de regel ene S.M. woonachtig te Sint-Truiden). Voorts worden de studenten dan op zowel inwendige als uitwendige criteria geëvalu-eerd, die eigen zijn aan een heuse Rechten-boy of Codexchick. Uiteindelijk komt het altijd tot een triumviraat per categorie, dat door het Comité der Rechtenboys waardig wordt geacht de eervolle titel te kunnen dragen. Vrouwelijke kandidaten mogen zich vanaf de volgende jaargang echter per deurwaardersexploot, relationeel cv en foto incluis, aan een van onze slaapkamers melden. Voor de mannelijke kandidaten wordt er nog gewerkt aan een alternatieve regeling.”

De Law Faculty pulls zijn op z’n minst een succes te noemen. Zijn er plan-nen voor meer merchandise, bv. een uitgave van ‘Staatsmonopolie met G. Maes’, een ‘Rechtenboy Golf Cart’ of een eigen kledinglijn?

“Ondanks interesse van enkele vooraan-staande modehuizen en productontwik-kelaars zitten er momenteel geen echte projecten in the pipeline. Er is een uitge-breid marktonderzoek gedaan naar het op de markt brengen van een authentieke

Rechtenboy-das, maar het onderzoek werd negatief geëvalueerd door de Raad van Be-stuur en dat plan steekt momenteel terug in de koelkast.”

Persoonlijk is er erg weinig over u ge-weten. Is er een Rechtengirl of Codex-chick in uw leven? En eventueel al een kleine RB?

“Ik zou graag de mysterieuze schijn om-trent de persoonlijke levenssfeer van de Rechtenboy, omwille van privéredenen, zo hoog mogelijk willen houden.”

Vinger aan de pols in de rechtenfaculteit

Het is niet de intentie om de ombudsman van de

faculteit uit te hangen (...) maar om op ludieke

manier te wijzen op enkele euvels.

Joren JanssenInterview

Page 24: StuRa Magazine 2012-2013.2

24

de groteonderwijs

enquête De resultaten

Page 25: StuRa Magazine 2012-2013.2

25ONDERWIJS

Vorig academiejaar tekende de rector bij zijn herverkiezing een nieuw beleidsplan uit, waarin verscheidene voorstellen ter discussie werden aangeboden, om mogelijk veranderingen aan te brengen binnen de uni-versiteit, tevens op vlak van het onderwijs. Met de aanstelling van de nieuwe vicerector Onderwijs, prof. dr. Jean-Michel Rigo, was een grondige evaluatie van het onderwijs aan de UHasselt dan ook op zijn plaats.

Juist omdat er stemmen op gingen om de onderwijssystemen, zoals het blokkensysteem, aan veranderingen te onderwerpen, was dit een van de belangrijkere vragen die in de enquête naar voor kwamen. Wat opviel was dat het overgrote merendeel van de ondervraagden (88%) zeer tevreden is over het systeem waarin ze zich bevindt en dit dus niet graag zou zien veranderen. Elke richting verkiest zijn eigen systeem boven de anderen, of je nu in een trimester-, semester- of blokken-systeem zit.

Vooral bij de rechtenstudenten kwam dit zeer uitdrukkelijk tot uiting, gezien veel studenten te kennen gaven dat ze voornamelijk naar onze universiteit zijn gekomen omwille van het blokkensysteem dat er bij ons gehanteerd wordt.

De absolute voorkeur voor eigen systeem is evenwel minder duidelijk bij de studenten in het semestersysteem; ondanks dat de meerder-heid nog wil vasthouden aan het huidige systeem, valt het op dat een aanzienlijk aandeel (meer dan 30%) een terugkeer naar het trimester-systeem wel zou zien zitten.

Trimesters

33 %

Blokken

10 %

Huidig systeem (semester)

57 %

Tevreden met huidig systeem

88 %

Niet tevreden met

huidig systeem

12 %

Het nieuwtje van het beleidsplan was nog maar net in de pers terecht gekomen en menig student stelde zich vragen bij de bedoeling van deze voorstellen, voornamelijk wat betreft de idee om het blokken-systeem te herbekijken. Natuurlijk zullen dergelijke belangrijke beslis-singen niet genomen worden zonder inspraak van StuRa. Om een goed beeld te krijgen van hetgeen er leeft lanceerden we daarom ‘de grote onderwijsenquête’ waarbij iedereen de kans kreeg om zijn of haar mening kwijt te kunnen.

In totaal vulden 664 studenten onze enquête in, zo’n 20% van de volledige studentenpopulatie. Hiervan volgde 80% een modeltraject en 20% een geïndividualiseerd jaar. Elk onder-wijssysteem (blokken-, trimester- dan wel semestersysteem) en elke faculteit werden gelijkwaardig vertegenwoordigd en de resultaten vormen dus een min of meer realistisch beeld van de mening van de gemiddelde student.

Namens StuRa willen we iedereen bedanken die de tijd heeft genomen om de enquête in te vullen. Deze resultaten worden voorgelegd aan het bestuur van de universiteit en er zal zeker re-kening mee gehouden worden bij het uitwerken van het onderwijs voor de komende jaren!

In dit artikel lichten we alvast enkele vragen met hun resultaten toe. Op www.sturauhasselt.be kan je een volledig overzicht van de resulta-ten terugvinden.

Tekst Wesley Cielen

Page 26: StuRa Magazine 2012-2013.2

26 ONDERWIJS

Na ieder opleidingsonderdeel

93 %

Na meerdere opleidingsonderdelen

7 %

Huidig systeem

55 %

In juli 19 %

Tijdens academiejaar

26 %

Voor Neutraal Tegen

Naast een verandering in het onderwijssysteem, kwam er ook de vraag of men het zou zien zitten - in het geval van een blokkensysteem - een aanpassing door te voeren in de examenregeling. Momenteel worden er na elke onderwijsperiode examens georga-niseerd van de in die periode gevolgde opleidingson-derdelen. Hier stelde men voor om dit te veranderen en meerdere opleidingsonderdelen tegelijk te evalu-eren, te vergelijken met de examineringsperiodes in het trimester- en semestersysteem. Ook wat dit be-treft bleek de grote meerderheid van de studenten behoudsgezind; 93% van de ondervraagden uit het blokkensysteem wil de huidige manier van werken behouden.

Ook wat betreft de herexamens werden enkele mo-gelijke veranderingen afgetoetst. Momenteel vinden de herexamens vanaf midden augustus plaats. Hier kwam de idee naar voor om de herexamens te ver-plaatsen; enerzijds kan men de herexamens vroeger in de zomervakantie plaatsen, anderzijds behoorde het plan van herexamens tijdens het academiejaar zelf ook tot een van de mogelijkheden.

In alle faculteiten deed dezelfde trend zich voor, waar de meerderheid van de studenten graag het huidige systeem wil behouden, al mag er rekening gehouden worden met het feit dat nog steeds meer dan 40% van de ondervraagden voor een verandering te vinden is.

Een andere interessante uitslag komt voort uit de vraag of studenten het zouden zien zitten examens af te leggen op een zater-dag. In elke faculteit bleek de meerderheid hier voorstander van te zijn. Op deze ma-nier kunnen in sommige gevallen de exa-mens beter verspreid worden in drukke examenperiodes.

20 %

10 %

30 %

40 %

50 %

60 %

70 %

80 %

0 %

Trim

este

rs

Sem

este

rs

Blok

ken:

1e

+ 2e

bac

helo

r

Blok

ken:

3e

bach

elor

+ m

aste

r

Page 27: StuRa Magazine 2012-2013.2

27ONDERWIJS

Wat betreft studiebelasting blijkt er een sterke verdeeldheid te bestaan over de spreiding van de werklast. Gemiddeld 25% van alle deelnemers vindt dat de werk-last van de opleidingsonderdelen niet voldoende verspreid is (grafiek links). Ook blijkt, vooral vanaf het 3de bachelorjaar in het blokken- en in het semestersysteem, dat de berekening van studiepunten per opleidingsonderdeel niet altijd helemaal overeenkomt met de reële werklast (grafiek onder).

Ook de inhaalexamens zijn ter discussie. Tegenwoor-dig kan iedere student gebruik maken van de moge-lijkheid om zich uit te schrijven voor een examen - om diverse redenen - en deze examenkans te hernemen in juni. De idee is er om hier verandering in te brengen en deze inhaalexamens enkel toegankelijk te maken voor studenten die omwille van onvoorzienbare om-standigheden (bijvoorbeeld ziekte) niet kunnen deel-nemen aan hun eerste examenkans.

Bij deze vraag werd er een onderscheid gemaakt tus-sen zowel studenten die zich in een modeltraject be-vinden als studenten die een geïndividualiseerd tra-ject volgen. Wat hier opvalt is dat er bij de studenten onderling een zeer grote verdeeldheid bestaat en er geen uitdrukkelijke voorkeur tot uiting komt.

Akkoord Niet akkoord Akkoord Niet akkoord

Modeltraject GIT

0 %

20 %

30 %

40 %

50 %

60 %

70 %

10 %

Voor Neutraal Tegen

5 %

15 %

25 %

35 %

45 %

Blok

ken:

1e

+ 2e

bac

helo

r

Sem

este

rs

Trim

este

rs

Blok

ken:

3e

bach

elor

+ m

aste

r

Voor Neutraal Tegen

20 %

10 %

30 %

40 %

50 %

60 %

0 %

Blok

ken:

1e

+ 2e

bac

helo

r

Sem

este

rs

Trim

este

rs

Blok

ken:

3e

b +

m

Page 28: StuRa Magazine 2012-2013.2
Page 29: StuRa Magazine 2012-2013.2

29

Karel HemerijckxFoto

Page 30: StuRa Magazine 2012-2013.2

ONDERZOEK30

Onderzoek@UHasselt

Bij het horen van het woord ‘universiteit’ zullen de meesten van jullie denken aan hoorcolleges, met de neus in de boeken zitten, examens afleggen en af en toe eens goed fuiven. Naast het onderwijs vindt er echter ook heel wat onderzoek plaats op onze universiteit. Onderzoek dat een grote impact kan hebben op de maatschappij en op ons verde-re leven. Een greep uit wat er de laatste maanden zoal verwezenlijkt is aan de UHasselt.

Daling vroeggeboorten dankzij rookverbod

Professor Tim Nawrot, milieu-epidemioloog, leidde een onderzoek met als conclusie dat na de invoering van het rookverbod in restau-rants in 2007 het risico op vroeggeboorten daalde met 3,13%. Dit daal-de nog eens een 2,65% nadat het rookverbod in 2010 werd uitgebreid tot cafés met eetgelegenheden.

Het onderzoek bevestigt het negatieve effect dat (ook passief) roken heeft op de ontwikkeling van een ongeboren kind tijdens de zwanger-schap. Hoewel dit al langer bekend was, werd de reële invloed van ro-ken nooit gemeten; tot nu dus. Sinds 2002 werden meer dan 600.000 geboortes onder de loep genomen en bij elke invoering van een rook-verbod daalde het aantal vroeggeboorten.

Professor Nawrot benadrukt het belang van deze resultaten, die zelfs werden gepubliceerd in het prestigieuze British Medical Journal. Zo werd eerder al bewezen dat er een verband bestaat tussen een ver-korte zwangerschapsduur en de hoeveelheid gezondheidsproblemen in het latere leven van het kind.

Door Joren JanssenFoto’s Marc Withofs

Page 31: StuRa Magazine 2012-2013.2

ONDERZOEK 31

Nieuw type hartstamcel geïdentificeerd

Samen met het Jessa Ziekenhuis werd een nieuw type hartstamcel geïsoleerd, een ontdekking die nieuwe mogelijkheden biedt voor stamceltherapie na een hart-infarct. Stamcellen stimuleren immers de groei van hartspierweefsel, dat afsterft tij-dens een hartinfarct door een tekort aan zuurstof en kan leiden tot hartfalen.

Oorspronkelijk ging onderzoek altijd in op de effecten van beenmergstamcellen op het hart, tot men de laatste jaren meer ging focussen op wat er al in het hart aanwezig is. Deze cellen zijn immers ‘voorgeprogram-meerd’ om tot werkende hartspiercellen uit te groeien. Het was echter erg moeilijk om deze cellen te isoleren, waardoor verder onderzoek bemoeilijkt werd.

Hier vond het onderzoeksteam toch een oplossing voor, wat leidde tot de ontdek-king van een nieuw soort hartstamcel welke ook makkelijker te kweken is in het labo. Verder onderzoek is nodig vooraleer de nieuwe technieken effectief zullen kun-nen toegepast worden op mensen, maar dit is alvast een stap in de goede richting om personen met hartproblemen terug op de been te helpen.

Lancering Doctoral School for Sciences and Technology

De onderzoekers aan de UHasselt hebben de afgelopen maanden duidelijk niet stilge-zeten, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het tempo niet nog wat opgeschroefd kan worden. Op 19 februari werd dan ook de tweede ‘school voor doctoraatsstuden-ten’ geopend in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo, tevens doctor in de scheikun-de, en minister Ingrid Lieten. Om de start te vieren lieten ze zich ook verleiden tot een wetenschappelijk experimentje.

Studenten in de wetenschappen en indus-triële ingenieurswetenschappen kunnen in deze doctoral school terecht om mee na te denken over oplossingen voor huidige en toekomstige economische vraagstukken in onze samenleving.

Onderzoek @ UHasselt, wordt ongetwijfeld vervolgd ...

Page 32: StuRa Magazine 2012-2013.2

TOFFE PLEKJES32

Zuppa soupbar

Botermarkt 13

www.zuppasoupbar.be

open van maandag tot zaterdag van half 12 tot 18 uur

µ de eerste Hasseltse soepbar, biedt een ideaal (en lekker) alternatief voor fastfood aan een schappelijke prijs

µ grote of kleine kommen soep, dagelijks een aanbod van zo’n 6 soepen, waaronder enkele gewone soepen, speciale soepen en maaltijdsoepen

µ bij elke kom soep vers brood en een appeltje

µ ook desserts zoals brownies, taartjes, ...

µ in de lente ook blendermixes verkrijgbaar

µ alles te verkrijgen voor take-away

Toffe plekjes in Hasselt

Page 33: StuRa Magazine 2012-2013.2

TOFFE PLEKJES 33

Mucho Gusto coffee bar µ eigentijdse koffiebar van de Belgische Kampioen Koffieproeven voor een ‘authentieke’

koffiebelevenis; naast het ‘pure spul’ ook een gevarieerd aanbod latte’s, thee en vanaf de lente zelfbereide ice-tea’s

µ smaakvol aanbod van homemade cakes, brownies ... plus koffiebonen en thee voor thuis

µ gebruikt het eigen koffiemerk, maar ook koffie van ‘s werelds meest toonaangevende koffiebranders

µ gratis wifi

µ voor degustaties, workshops, ... check je best hun Facebookpagina

Zuivelmarkt 44

www.muchogustocoffee.be

open van dinsdag tot vrijdag van half 10 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur, zondag van 14 tot 18 uur

Liessa IliaensDoorFoto’s Pieter Huybrechts

Page 34: StuRa Magazine 2012-2013.2

TOFFE PLEKJES34

Coffee Cafe µ gezellige koffiebar met talrijke speciale (ijs)koffie-, chocolade- en theebereidingen, bv.

Malteser, Willy Wonka, Caramello, ...

µ uitgebreid gamma aan taart, cakejes en muffins

µ je kan ter plekke rustig zitten, ofwel gebruik maken van de take-away

µ er zijn stopcontacten beschikbaar voor het cliënteel, dat voornamelijk uit studenten bestaat

µ met je Knaek-pas krijg je 10% korting op take-away

µ acties en dagsuggesties worden aangekondigd via Facebook

Badderijstraat 6

www.coffeecafe.be

open maandag tot vrijdag van 8 tot 18 uur (schoolvakanties van 9 uur), zaterdag van 9 tot 18 uur

Page 35: StuRa Magazine 2012-2013.2

TOFFE PLEKJES 35

µ de hele dag door kan je hier terecht voor een lekkere, gevarieerde maaltijd

µ maaltijden vertrekken van een basis, die je naar eigen keuze kan uitbreiden

µ basis: sla (bv. € 4) , broodjes, soep of pasta (bv. € 5)

µ uitbreidingen (€ 0.50 per supplement): scampi, extra groenten, sauzen ...

µ ook zelfgemaakte limonade, sapjes en shakes verkrijgbaar

µ take-away ook mogelijk

Walputstraat 19

www.mista-mista.be

open dinsdag tot zaterdag van 11 uur tot half 7

Mista Mista!

Page 36: StuRa Magazine 2012-2013.2

36 TIPS

GroepswerkenLike a proGroepswerken, elke student komt ze meermaals tegen in zijn car-rière en vaak gaan er heel wat ergernissen mee gepaard. Dat hoeft eigenlijk helemaal niet zo te zijn. In dit artikel stellen we je een aantal tips voor die je groepswerken efficiënter en effectiever kunnen laten verlopen, met een betere groepssfeer als prettige bijwerking. Uiter-aard zijn de tools die we hier aanhalen gratis te gebruiken.

Meeting op afstand

Heb je een groep met veel pendelstuden-ten die van heinde en verre komen? Is er geen reden om fysiek aanwezig te zijn op de meeting? Waarom dan eigenlijk nog afspreken op een fysieke plaats? Voor de leden van je groep en jezelf betekent dat waarschijnlijk heel wat tijdverlies zonder dat er echte meerwaarde gecreëerd wordt door het fysiek samen zitten in één ruimte.

Als er dus geen specifieke reden is om sa-men te komen, gebruik dan Skype. Groeps-gesprekken met Skype zijn immers gratis en vaak kan je via zo’n conference call het-zelfde werk gedaan krijgen als in een gewo-ne meeting. Bovendien kost het je minder tijd en geld om verplaatsingen te maken en te wachten op dat groepslid dat steeds een half uur te laat komt. Tevens zullen de con-versaties heel wat gestructureerder en ge-disciplineerder verlopen. Tenslotte wordt ook het plannen van een meeting eenvou-diger, immers moet er geen rekening meer gehouden worden met het uitzoeken van een geschikte vergaderlocatie en de ver-plaatsingstijd die de verschillende teamle-den nodig hebben om er te geraken.

Als je elkaar graag wil zien via de webcam, is Google+ Hangouts aangeraden, Skype laat je immers niet toe om video te gebrui-ken in gratis groepsgesprekken.

Plan je meetings met Doodle

Niets is zo vermoeiend en verwarrend als het proberen vastleggen van een datum en uur voor een meeting, althans als je het op de klassieke manier doet. Je bent al vaak tien mails heen en weer aan het sturen en drie dagen verder voordat je samen een datum hebt kunnen prikken.

Dat kan wel wat efficiënter. De volgende keer als je een meeting wilt plannen met je team, gebruik dan Doodle. Zo ga je te werk: duid iemand aan die de Doodle zal opstellen en doormailen, best het meest actieve lid van je team of diegene die werd aangeduid als groepsverantwoordelijke. Die persoon selecteert op Doodle.com een reeks data en uren waarop de vergadering zou kun-nen doorgaan en vult de e-mailadressen van alle teamleden in. Via een speciale link kunnen de groepsleden de Doodle dan invullen, een klus die binnen enkele seconden geklaard is. Als ieder-een dit gedaan heeft, wordt in één oogopslag duidelijk welke datum voor iedereen past. Dat alles zonder heen en weer getelefoneer, gemail en de gebeurlijke misverstanden & ergernissen die de sfeer in het team ondermijnen.

Let wel, maak volgende afspraak binnen je groep: Doodle heeft steeds gelijk! Eenmaal iedereen heeft aangegeven wanneer hij of zij kan en een datum uit de bus is gevallen, ligt deze onher-roepelijk vast. Wij raden trouwens aan om de optie ‘Yes-No-If Needed’ te gebruiken, zo kunnen

groepsleden immers met een ‘Yes’ aange-ven welke tijdstippen het best uitkomen en met een ‘If Needed’ de ogenblikken die eigenlijk minder goed schikken maar niet uitgesloten zijn.

www.doodle.com

www.skype.com, plus.google.com

Door Gilbert Nijs & Bob Van der Vleuten

Page 37: StuRa Magazine 2012-2013.2

37

Dit artikel is een bijdrage van Olraait!, een startup van twee UHasselt studenten die kleine bedrijven en ondernemende personen helpt bij het verhogen van hun productiviteit door hen een efficiëntere manier van werken bij te brengen. Info: www.olraait.com

TIPS

Taken verdelen en opvolgen via Wunderlist

Je hebt net een constructieve vergadering achter de rug, alles werd tot in detail be-sproken en de taken werden verdeeld. De volgende dag wil je aan de slag gaan met jouw taken, maar hoe zat dat ook alweer juist met die takenverdeling? Wie doet wat en tegen wanneer? Om zulke situaties te vermijden kun je best - en dat al tijdens de vergaderingen - gebruik maken van Wun-derlist.

Deze handige tool laat je toe om aparte lijs-ten aan te maken voor elk project en deze te delen met je projectgenoten. Per lijst kan je taken aanmaken met een deadline en een herinnering. Taken kunnen zelfs, indien gewenst, automatisch herhaald wor-den. Daarnaast kan je elke to-do voorzien van subtaken en notities. Om een taak aan een bepaald groepslid toe te wijzen, zet je de naam van de persoon tussen vierkante haken achter de (sub)taak, bv. Probleem-stelling formuleren [Jules]. Hanteer dezelfde techniek wanneer je notities toevoegt aan een taak, zodoende weet iedereen wie een bepaalde aantekening gemaakt heeft en gecontacteerd kan worden voor meer in-formatie.

Google Drive is hier een veel betere oplos-sing voor. Het laat je toe om zonder pro-blemen allerlei bestanden te delen met je teamleden en simultaan te werken aan documenten. Zo kan bijvoorbeeld ieder-een aan een bepaald hoofdstuk van een paper werken, meteen zien wat de ander juist geschreven heeft en hoe hij daar dan best naar verwijst. Als je heel wat bestan-den hebt die iedereen van je groep nodig heeft, maak je in Drive best een aparte map (eventueel met verdere submappen) aan voor je groepswerk. Deze map deel je dan met alle groepsleden. Zo staan alle be-standen op één centrale plaats en zijn ze voor iedereen toegankelijk.

Een aparte account aanmaken bij Google is niet nodig, de student.uhasselt.be e-mail-adressen draaien immers op het platform van Google. Als je inlogt op je UHasselt e-mailaccount klik je gewoon in de bovenste balk op Drive en kom je er meteen terecht. Laat het samenwerken maar beginnen!

Timetracking

Sommige proffen vragen bij een groeps-werk dat je aangeeft wie hoeveel tijd ge-spendeerd heeft aan elk onderdeel van het groepswerk. Dat kan vaak tot wild gokwerk of een slechte verstandhouding binnen het team leiden als er discussie ontstaat over de gepresteerde uren.

Ook hiervoor is er een eenvoudige oplos-sing met de ietwat grappige naam ‘Fun-kytime’. Met Funkytime kan je via je web-browser zeer gemakkelijk de start en het einde van je werk aangeven door op een play-, pauze- en stopknop te klikken. Je kan daarbij ook aangeven aan welk project je gewerkt hebt en wat je juist gedaan hebt tijdens de gelogde tijd. De rest laat je aan Funkytime over. Als je dit telkens nauwge-zet en consequent doet, kan Funkytime aan het einde van je project een gedetailleerd overzicht genereren met een samenvatten-de lijst van je werk en gepresteerde uren. Geef toe, dat is een stuk eenvoudiger dan dit zelf allemaal te moeten noteren én veel accurater.

www.wunderlist.com

Samenwerken via Google Drive

Er werd reeds aangehaald dat je voor het afspreken van een meeting geen tientallen mails heen en weer moet sturen. Ook voor het werken aan een verslag, spreadsheet, of presentatie is dat niet nodig. Je verliest er immers hopeloos tijd mee en vroeg of laat heb je verschillende versies van een document waarvan niemand nog weet wat nu eigenlijk de laatste is. Dus, het delen van bestanden die je nodig hebt bij je groeps-werk, zoals bronnen of afbeeldingen, doe je beter niet via e-mail.

www.funkytime.com

Page 38: StuRa Magazine 2012-2013.2

38

StoffekeEen stoffeke in de lucht

warempel weggeblazen

Hij kon er niets aan doen

Al bundelde hij zijn kracht

Vervlogen, traag, eroverheen

Eigenlijk niet te stuiten

helemaal door het dolle heen

Als plots, vingervlug

Een einde aan zijn vlucht

Hij prompt tegen de stof opbotst

van haar favoriete jas

Muisstil, tot in den tijden

Bleef hij daar zitten, onopgemerkt

Tot ze, vreemd genoeg

het stoffeke van haar jas af joeg

Luigi Rondas

Ochtend

slaap

mijn bed

zo heerlijk warm

nog even blijven liggen

wekker

Vincent Croons

Route de l’amitié

Nu was ik me net aan het realiseren dat onze vriendschap zo ongeveer geweldig is!

Zalig om –

tijd met je te spenderen en een team te vormen in een of andere quiz,

dagenlang in een tent met elkaar te overleven

en elkaar de meest nutteloze complimenten te geven,

samen warme chocolademelk binnen te werken

en ‘crushes’ op knappe kerels te beperken,

elkaars tranen te drogen

en dezelfde mensen niet te mogen,

en samen te lachen om het beste grapje

met als ‘old time favorite’ buggles met kruidenkaas als hapje.

Weet je wat ik je eigenlijk wil vragen:

Zullen we voor altijd een beetje van elkaars geladen rugzak dragen?

Lore Alders, tweede eervolle vermelding

Voor de zesde keer konden creatievelingen zich

laten gaan in de ‘Kruip in je Pen’-poëziewedstrijd.

Een greep uit de inzendingen van de studenten

van de UHasselt ...

Kruip in je pen

Page 39: StuRa Magazine 2012-2013.2

39INTERNATIONAL STUDENTS

Students from all over the worldEvery year, the campus in Diepenbeek is home to several international students from countries all over the world. To bring all these cultures together and share their specialities, the World Evening took place for the ninth time this year. Next to a report of this evening, we take some time to present you two foreign students who came to Hasselt University. Yang Jiao from China and Abhishek Bakuli from India were more than happy to share some interesting facts about their countries and their experiences about life in Belgium.

Text Stéphanie FrerePhoto Liesbeth Driessen

Once a year, students and staff from all over the world get the chance to discover each other’s culture and fraternize during the World Evening, which took place on 6 March. The initiative is becoming more and more popular and the numbers certainly confirm this: 280 partici-pants, 50 appetizers from 16 countries, 9 international workshops, 30 volunteers and a 10/10 score for the atmosphere!

This year’s planning was again very rich: after tasting the appetizers made by the students, people could participate in original workshops such as djembe, salsa, ebru, yoga and knitting and the younger ones could sway their hips on the dance floor! They could then enjoy some cake prepared by the association ‘de Kids’, along with Ethiopian coffee or Turkish tea, and even watch a performance of traditional dances with Jordanian students.

The World Evening is made by and for the students: the initiative was

born nine years ago on request of the African students and today, students still create the program from A to Z: they give a lot of their time and passion to let you discover their country and to fraternize for some hours.

For all of this, Hasselt University wanted to thank them in an original way, with the first ‘Cook and Win’ contest: more than 170 participants voted for their favourite country in terms of food. The winning country this year was India: the whole team received a fair-trade package and one of their dishes will soon be served in the campus restaurants, so that you all can get the chance to taste it!

Next year, the World Evening will be celebrating its 10th birthday, with even more surprises to mark the occasion. A colourful and entertain-ing event definitely not to miss!

Page 40: StuRa Magazine 2012-2013.2

40 INTERNATIONAL STUDENTS

China• Capital: Beijing

• Size: 9,596,961 km²

• Inhabitants: 1,343,239,923 [2012]

• Currency: Renminbi yuan (RMB)

• Nationalities: 91.5% Han Chinese, 8.5% other nationalities

• Official language: Standard Chinese or Mandarin (and various recog-nised regional languages)

Famous for

• The Great Wall, which is 8,850 km long and 2,000 years old

• Paper, gunpowder and the compass originated in China

• Chopsticks and Chinese food

• The Giant Panda (an endangered animal with an estimated 1,600 ani-mals living in the wild [2004])

Page 41: StuRa Magazine 2012-2013.2

41INTERNATIONAL STUDENTS

Yang Jiaofrom ChinaWhat made you come all the way from China to Belgium?

“Actually, I have two years of work experience in China, but there is an intense competition because we have so many bachelor students. I wanted to improve myself and keep going with my studies. In 2010 I worked at the Expo in Shanghai for the Belgian pavilion. I thought that it was an interesting country and the people were very friendly. They told me that the universities are very good and one friend recom-mended me Hasselt University. So I searched for information on the website and chose the major International Marketing which interests me a lot, because what I learn about the European culture and market-ing I can uitilise in China.”

I heard that you have an English name here, which is quite unique. Can you tell us about that?

“Yes, in China the English teachers in junior school ask the students to get an English name and I chose Joyce. I used it here to introduce my-self, but actually I experienced that every student has a strong adapt-ability. They like to learn a Chinese name and memorize it a lot easier than I thought. So people can call me by my English or Chinese name. Also, in international firms in China, many people have an English name which makes the communication easier.”

How would you characterize Hasselt University?

“The first thing I think of is statistics, because before I came here I heard from other Chinese students that yes, for statistics, Hasselt Uni-versity is the best. I also think it’s a good place to study, it’s quiet and it’s very convenient that you can find everything in one building.”

What do you like most about studying here?

“I really like the group work and also that you have to do a lot of pres-entations which is not so common in China; Europeans are really good in preparing these presentations. For me it’s a good experience to im-prove my abilities and learn more. In the beginning I was very nervous before presentations, but now not so much anymore.”

There are many cultural differences between China and Bel-gium. Can you share some of your experiences with us?

“Yes, one example is having lunch: In China it’s very important, we eat plenty and a lot of different things. Here, most of the students and teachers just pick some easy hamburger or a sandwich. I also experi-enced differences during group work: I find Germans more strict and focused on one thing during the work, people from Southern Euro-pean countries are more relaxed and Chinese feel very comfortable as the Chinese culture is a collective one, so we like to coordinate with others. Another difference is that in China most of the students just listen to what the teacher has to say, and not so many students would raise their hands and say ‘sorry teacher, I don’t agree with you’ or ‘is

it possible to do it another way’. So I think that there is a little more respect and distance between the students and the teacher in China.”

Do you feel that there are some Asian influences in Hasselt?

“I don’t think that there are so many Chinese people in Hasselt. One Asian influence might be the song ‘Gangnam Style’. It’s very popular here and also in China. It’s actually from South Korea, but maybe more people will be more interested in Asia now, that’s a good thing [laugh-ing].”

Let’s say that somebody from Hasselt University wants to study in China, what would you recommend or advise him?

“There are many good universities, but I think going to Beijing would be a good choice because of the language. It’s very similar to Manda-rin, so you can learn Chinese there, while in other regions most people talk local languages. In Beijing there are around 60 universities, so you will find a suitable major. The city has a long history and you can eat lots of local delicious food there. One thing that is not very good is the weather, which is a little dry and not always rainy like in Belgium. You also have to get ready for the crowds of people, especially in the big cities. There are so many more people compared to Hasselt.

One thing you also have to know is that in China we share our meals and many foreigners don’t feel comfortable about the fact that you take the food from a bowl with your personal chopsticks, and another person will take the food from the same bowl with his own chopsticks. But many restaurants are now adapting and have what they call ‘public chopsticks’ which stay in the bowls.”

In China most students just listen

to what the teacher has to say and

don’t raise their hands and say “sorry

teacher, I don’t agree with you”

What would be the three top places from you as an insider that a foreign student should visit in China?

“First, Beijing. If you are interested in China’s history, I would really recommend to see for example the Forbidden City over there. You can spend a whole day there as it consists of hundreds of exquisite build-ings and you can see how the emperors lived. If you would like to visit some natural places I would recommend going to the Yellow Moun-tain. When you have the chance you can look at the sunrise there. A third place would be the Jiuzhaigou Valley. The water is so clear and blue and is surrounded with a green forest which looks very beautiful. If you visit these three places it is a nice trip through China. It might take some time, but it is definitely worth it [laughing].”

Interviews Svenja PaulPhotos Pieter huybrechts

Page 42: StuRa Magazine 2012-2013.2

42 INTERNATIONAL STUDENTS

Abhishek Bakulifrom IndiaWhen you think of Hasselt University, what are the first three things that come to your mind?

“The first thing would be the international study experience. Secondly the biostatistics department that I am in which houses some of the world’s leading researchers. And thirdly the prospect of staying in Bel-gium and living in the heart of Europe.”

Are those also the main reasons why you came here?

“The main reason is that my professor from India was working in col-laboration with some professors in the biostatistics department here, and he suggested me to apply for my higher studies here. Eventually I got the VLIR-UOS scholarship to finance my education and living ex-penses. And on the side, I was familiar with the Flemish culture be-cause my uncle and aunt both were postdocs in Leuven, and Belgian chocolate was always on my mind. Last time I went home I carried like 10 kg of chocolate [laughing].”

the name but always with a certain adjective as a sign of respect. The second thing is that I always thought that in the West it was more about living an independent life. But what is really nice to see here is that most people have very strong family ties and are home-orient-ed. Comparing that to back home, this is my seventh year away from home, because India is a big country, almost the size of Europe, and we move across whenever there is an opportunity. During my studies in India I was mostly over 1,500 km away from my hometown Calcutta, with the fastest luxury train taking up to 25 hours. From Brussels I reach home in 16 hours [laughing]. So, family ties are decreasing. The most important thing that I really like about the culture here is that the people are punctual and professional. I also wouldn’t see someone just throwing something on the street, so I see people with more civic sense and social responsibility. These things are something that is un-fortunately not widely prevalent in India.”

So, do you feel comfortable living here?

“Yes, I try my best to mingle with the Belgian people and luckily I have some Belgian friends and family friends who show me the culture, the local places and their houses to see the way they live. It has been very nice to see the differences in the real local life and not just in the main tourist attractions because after living here for two years, I don’t want to remain a tourist. I am also learning some basic Dutch to be able to communicate in some instances and follow what others are telling. Another thing about living here and especially about Hasselt University is that I have been able to access a part of the international student community. One of my passions is food and here, among friends, we always cook our local cuisines for each other. This has been an integral part of the international student life.”

Is there anything that you really miss?

“In the beginning I felt lonely in the weekends because most local peo-ple went home. I have never lived in the countryside but always in big cities with lots of noise, so this was very strange for me. And everything closes at 6 p.m., which is another problem for me. Also the fact that shops are closed on Sundays is very strange because on Sundays in India it’s such a rush and you have to wait in queues everywhere, like in restaurants or shops. Here it is completely different.”

What would you advise Belgian students who go to India for an exchange?

“There are some great places of education in India. Living costs for a week here equal to a month expense back at home. So more than just partying and buying cheap booze, which is mostly popular among the exchange students, one could travel across the country for cultural as well for gastronomical diversity, together with seeing all possible kinds of geographical locations possible in the world: from beaches over mountains and forests to plains and plateaus. You can also enjoy the British game of cricket which is a very popular and social sport in India. But a word of caution: beware of crooks. They are always ready to make more money out of foreigners, so travelling should be done with more caution than here.”

Something I did not expect was that in

a public place like the supermarket or

at the bus stop, almost nothing was

written in English.

Was there something that was most surprising to you when you came here?

“For me, something I did not expect was that in a public place like the supermarket or at the bus stop, almost nothing was written in Eng-lish. In India, you will always find something written in English. I was also told by my Belgian acquaintances in India that Belgians are quite reserved. But at the airport in Brussels, a fellow passenger from Ant-werp helped me out with my luggage and pointed out the appropri-ate place to take my transportation to Hasselt. I even met two peo-ple who signed me on their Go Pass on the train and refused to take money from me. My neighbours also guided me on my initial days. These warm gestures were a nice surprise and helped me to make new friends and feel more comfortable in a completely new surrounding without much effort. Another point of surprise was that back in India we wouldn’t open presents in front of guests, thereby not disclosing others gifts publicly as a sign of respect. But here I found it to be disre-spectful not to open it in front of the person who gave it.”

Can you tell us about your cultural experiences?

“Culturally, in India someone who is older than me is never called by

Page 43: StuRa Magazine 2012-2013.2

43INTERNATIONAL STUDENTS

India• Capital: New Delhi

• Size: 3,287,263 km²

• Inhabitants: 1,205,073,612 [2012]

• Currency: Indian National Rupee (INR)

• Nationality: Indian

• Official languages: Hindi (41%), Bengali (8.1%), Telugu (7.2%), Marathi (7%) and 11 others; English as a subsidiary official language

Famous for

• Largest democracy and secular nation in the world

• Taj Mahal: ultimate symbolism of the king’s love for his queen

• Mahatma Gandhi (as a symbol for world peace), Mother Teresa (for social service and humanity) and Amartya Sen (for his contributions in global development economics)

• Indian Premier League: the richest cricket league of the world with a brand value of 3 billion USD

Page 44: StuRa Magazine 2012-2013.2

44 VALVEN

Op 6 maart slaagden de heren van het volleybalteam van de associatie UHasselt, PHL en Xios (AUHL) er voor de allereerste keer in de titel van Vlaams kampioen binnen te halen.

Tijdens de finale versloegen ze het team van de KU Leu-ven in twee sets, in de sporthal van de Hogeschool Gent.Het associatieteam, dat ook bestaat uit een aantal spelers uit liga A of B, speelt eind maart voor de Belgische titel in Antwerpen.

Volleybalteam AUHL is Vlaams kampioen

Sporten tegen kankerOp 26 en 27 februari palmde studentenvereniging Miezerik de agora in. Naast hun fort van bierbakken vond je er ook een heleboel fitnesstoestellen om je he-lemaal te geven om Kom op tegen Kanker te steunen.

Al fietsend, roeiend of touwtjespringend zetten 25 teams van 4 personen er hun beste beentje voor. Zowel stu-denten, personeelsleden als professoren konden zich zo sportief uitleven op de campus. Elk team vroeg vrienden, familie, bedrijven of buren om hen per tien verbrande calorieën te sponsoren. Zo veel mogelijk calorieën ver-branden was dus de boodschap. Daarnaast konden de teams ook vragen aan mensen om een bepaald bedrag te sponsoren voor hun prestatie. Het team dat de meeste calorieën verbruikte en het meeste geld opbracht kreeg een weekabonnement voor de HealthCity.

Op 29 november 2012 trokken 6 studenten van de UHasselt naar Leuven om deel te nemen aan het in-teruniversitair tafeltennistornooi. Er waren zo’n 130 deelnemers, ingedeeld in poules van 4 spelers. Er werd gespeeld met handicap, wat wil zeggen dat een lager-geklasseerde speler enkele punten voorsprong krijgt op een hogergeklasseerde speler.

Kai Fang Ting en Nick van Venrooij zijn niet ingeschreven in een club, maar ‘trainen’ wel regelmatig op de UHasselt. Zij konden aan dit tornooi deelnemen als niet-geklasseerd. Nick won zelfs 1 van zijn poulewedstrijden! Eline stond geplaatst in een zware poule met 3 tegenstanders die al-lemaal hoger geplaatst waren dan haarzelf. Het zou dan ook een moeilijke opdracht zijn om haar te plaatsen voor de hoofdtabel. De eerste 2 wedstrijden waren er telkens een van net niet mede door het ontbreken van wat geluk.

In de derde wedstrijd kon ze het wel verzilveren en kon ze met goed spel toch winnen van een hoger geklasseerde speelster. Mike kwam als reekshoofd uit in de poule. Hij wist zich dan ook vrij vlot te plaatsen voor de volgende ronde. Maar hier stokte de motor en was zijn tornooi dan ook ten einde. De hoop was gevestigd op Nicolas. Hij begon moeizaam aan de poule met een nederlaag maar daarna was hij opgewarmd en kon hij toch nog doorsto-ten naar de volgende ronde. Ook deze wist hij te winnen. Uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere erkennen tegen de latere winnaar. Bjorn won ook in zijn poule 2 van de 3 wedstrijden en was daarom ook zeker geplaatst voor de volgende ronde. Hierin stootte hij echter op een sterkere tegenstander en was het verhaal voor hem hier afgelopen.

Tafeltennis Belgisch kampioenschap Door Eline Julin

Page 45: StuRa Magazine 2012-2013.2

Having fun @UHaSselt Quizzen voor India, Bierbakkenfort,

sporten tegen kanker, Flying doctors TD

45

Pieter Huybrechts & Tessa VanbrabantFoto’s

Page 46: StuRa Magazine 2012-2013.2

46 GADGETS

“Zo moet ik er ook eentje hebben!”, dat is wat er door je hoofd zou moeten gaan tijdens het lezen van dit artikel. We gingen weer op zoek naar de hipste gadgets om jullie leven net dat ietsje aangenamer te maken. De hebbedingetjes die we dit keer selecteerden, tillen je leven op kot ongetwijfeld naar een hoger niveau.

Gadgets

Clocky wekkerMoeite om ‘s morgens uit bed te geraken, of gewoon nood aan een beetje beweging? Leg die oude wekker of smartphone (en de bijhorende snooze-functies) opzij en haal Clocky in huis. Stel gewoon het uur in waarop je wakker wil worden en deze wekker rolt op dat moment van je nachtkast en baant zich - ver-gezeld van een piepgeluid - een weg doorheen je hele kamer. ‘s Morgens zul je hem vervloeken, ‘s avonds ben je blij dat je op tijd op was en er zo weer een productieve dag op hebt zitten.

Richtprijs: € 29,99

Everything chairComfort en entertainment zijn topprioriteit tijdens het re-laxen in deze alles-in-één multimediatroon. Het zit erg ge-makkelijk, wat goed te pas komt want dat is net de bedoeling

achter dit uniek stukje opblaasbaar meubilair: zo weinig mo-gelijk opstaan! Je sluit probleemloos eender welk mediatoestel

met een 3,5 mm jack aan op de twee speakers in het hoofdkus-sen. Aan beide zijden van de stoel zijn opbergvakken aanwezig

om je (StuRa) magazines, snacks of tablet dichtbij te houden, als-ook vakjes voor kleinere dingen zoals een afstandsbediening of je

smartphone. In de armleuningen vind je ten slotte de onmisbare bekerhouders terug. Dit gadget is zowel voor binnen als buiten ge-

schikt: je kan het dus gerust meedragen naar je favoriete festival. De voetpomp en reparatiekit worden standaard bijgeleverd.

Richtprijs: € 51,59

Door Joren Janssen & Stef Vliegen

Page 47: StuRa Magazine 2012-2013.2

47GADGETS

Beer tracker counting bottle openerAls je de tel bent kwijtgeraakt van hoeveel pintjes je al achter-over hebt geslagen, is deze ‘Beer Tracker’ flessenopener je red-der in nood. Elk pintje dat je opentrekt wordt door de opener geregistreerd. Na 15 seconden zet hij zichzelf in slaapstand om stroom te besparen, maar hij onthoudt wel steeds het totale aantal flesjes dat je hebt geconsumeerd. Het ideale geschenk dus voor elke competitieve drinker of gewoon leuk om bij te houden hoeveel je gedronken hebt na een avondje met vrien-den op kot. Je hebt de volgende ochtend in elk geval meteen een verklaring voor die zware kater!

Richtprijs: € 9,05

Philips candlelightsMet de Naturelle reeks van Philips breng je een rustiek - én brandveilig - sfeertje op je kamer. Deze lampjes, verkrijgbaar in 2 maten (kaars- of theelicht), imiteren kaarslicht zonder dat je het verschil merkt. Geen zorgen meer bij kaarsgebruik, terwijl je toch klaar bent voor een ro-mantisch diner bij kaarslicht met je lief! De oplaadduur is zo’n 10 uur, maar je krijgt er ook 10 uur licht voor terug.

Richtprijs: € 39,95

Vivid colour indoor mood lightHet een ‘lamp’ noemen zou voor deze sfeermaker een waar understate-ment zijn. Met de ‘Vivid Colour Indoor Mood Light’ laat je de door jou gekozen muur van je kot baden in een warme gloed van zachte kleuren. Ideaal dus om een etentje, feestje of gewoon een rustig avondje extra gezellig te maken door middel van deze sfeervolle verlichting. Vanwege zijn compacte design en gestroomlijnde vormgeving kan je het in elke kamer discreet opstellen. Door de ingebouwde energiebesparende LED-lampjes heb je tot 2,5 uur plezier van deze lichtbron. Opladen kan via de bijgeleverde USB-kabel. Voorts heb je de keuze uit een vaste gloed van één van de acht kleurenschema’s ofwel schakel je de loop-functie in, waarna de kleuren in een rustig tempo in mekaar overgaan.

Richtprijs: € 25,79

Page 48: StuRa Magazine 2012-2013.2

48 STUDENT

Erasmusunieke

ervaring in het

buitenland

De Europese Unie wil graag dat studenten internationale ervaring opdoen tijdens hun studies. Daarom werd het Erasmus-project zo’n 25 jaar geleden opgestart. Als Erasmus-student verblijf je gedurende 3 maanden tot een academiejaar aan een buitenlandse instelling, terwijl je verblijf integraal deel uitmaakt van je academische vorming aan de unief. Alle studenten van de UHasselt krijgen gedurende hun opleiding de kans om hieraan deel te nemen, hiervoor zijn er uit-wisselingsovereenkomsten afgesloten met meer dan 50 Europese partnerinstellingen. Afgelopen jaar ruilden Laura Deroy en Charlotte Desiron hun UHasselt-leven een tijdje in om in respectievelijk Canada en Polen hun studies verder te zetten. Vol enthousiasme blikken zij terug op hun unieke ervaringen.

Laura Deroy3e bachelor TEW / 20 jaar

Hoe kwam je op het idee je in te schrij-ven voor Erasmus?

“Initieel wilde ik niet op uitwisseling gaan omdat het mij te lang leek, maar op dat mo-ment wist ik nog niet zo veel over de uitwis-selingsprojecten en ging ik er gewoon van uit dat het 6 maanden duurde. Voor meer informatie omtrent de summer schools nam ik contact op met de Erasmus-coördi-nator van mijn faculteit, maar aangezien er slechts twee summer schools beschikbaar waren en blijkbaar niet alle uitwisselingen 6 maanden duurden, werd mijn interesse voor Erasmus gewekt. Het idee om inter-nationaal veel vrienden te maken en in een ander land en een andere taal te studeren trok me wel aan.”

Waar ben je op Erasmus geweest?

“Mijn voorkeur ging uit naar de uitwis-selingen met een duur van ongeveer vier maanden. Hierbij moest ik wel de afweging maken dat deze uitwisselingen de verste bestemmingen waren en dat de mogelijk-heid om tussenin even naar huis te komen dus ook weg viel. Nadat ik wat onderzoek gedaan had over deze bestemmingen ging mijn voorkeur uit naar Québec in Canada. Na veel getwijfel en gesprekken met er-varen Erasmus-studenten heb ik mijn top

Page 49: StuRa Magazine 2012-2013.2

49STUDENT

drie van bestemmingen opgesteld en ben ik volledig gegaan voor mijn eerste keuze, Québec. Deze bestemming trok me vooral aan omdat ik daar op een campus zou wonen tussen andere studenten. Dit gaf me een beschermde omgeving waar ik door onder andere een gemeen-schappelijke eetgelegenheid een goede kans zou krijgen om nieuwe vrienden te maken. Na een goed evaluatiegesprek en het tonen van veel motivatie en enthousiasme kon ik op 29 augustus 2012 vertrek-ken naar Bishop’s University.”

Welke vakken volgde je er?

“Aangezien ik al een summer school in Polen had gevolgd en enkele vakken niet kon doen in Québec, heb ik er al enkele vakken van het tweede semester kunnen volgen. Dit maakte dat ik ‘bedrijfsfinancie-ring 2’, ‘macro-economisch beleid’, een keuzevak van mijn eerste se-mester en ‘econometrie en organisatiegedrag’ en ‘strategisch manage-ment’ van mijn tweede semester op Bishop’s University volgde.

Het evaluatiesysteem in Canada ging er wel wat anders aan toe dan bij ons. Voor een bepaald vak telde het eindexamen vaak voor maar 40% of 50%. De rest van de punten stond op taken, midterm examens en participatie tijdens de lessen.”

Kon je de uitwisseling goed combineren met vakken van de UHasselt?

“Op Bishop’s University werd het vak ‘inleiding tot operationeel on-derzoek’ niet gedoceerd, maar doordat mijn avontuur in Canada op 19 december eindigde, had ik de tijd om dit vak in zelfstudie in te stude-

ren en het examen op de UHasselt mee te maken. Vooraf dacht ik dat dit toch wel moeilijk zou zijn en dat ik te weinig tijd zou hebben om het vak te kunnen instuderen. Achteraf gezien is het toch een goede keuze geweest om het vak wel op te nemen, ik had namelijk ruim de tijd om het vak in te studeren en uitleg te vragen bij de docent.”

Hoe heb je het studentenleven daar beleefd?

“Al snel had ik enkele goede vrienden op Bishop’s met wie ik regel-matig op weekendtrip ging om steden te bezoeken. Reizen in Canada is niet moeilijk - de afstanden zijn er gemiddeld wel wat groter dan hier -, er werd veel gedaan met de bus en we hebben zelfs een keer een minibusje gehuurd met zes mensen om 750 kilometer verder een stad te bezoeken. Daarnaast was er ook een sterk studentenleven op de campus zelf met uitgebreide sportfaciliteiten en een geëngageerde sportclub. Zoals vaak in Noord-Amerika had ook Bishop’s University een eigen American Football team met eigen kleuren en zeer enthou-siaste supporters. Er werden ook vaak evenementen georganiseerd, zoals het live volgen van de verkiezingen van de president van de Ver-enigde Staten. Op Bishop’s University leefden studenten zeer sterk

Dat avontuur zal je altijd bijblijven en

uitwisselingsstudent ben je voor de

rest van je leven.

Page 50: StuRa Magazine 2012-2013.2

50 STUDENT

met elkaar door gezamenlijk te eten in het restaurant op de campus en gezamenlijk te studeren in de bibliotheek op de campus.“

Zijn er speciale gebeurtenissen die je bijblijven?

“Eén van de hoogtepunten van mijn uitwisseling was de weekendtrip naar Toronto en Niagara Falls tijdens het Thanksgiving weekend. Tij-dens dit weekend hebben we met zes internationale vrienden veel kilometers afgelegd in ons minibusje en vooral veel plezier gemaakt. Daarnaast viel mijn verjaardag ook tijdens de uitwisseling. Hoewel veel mensen thuis dachten dat ik dat net erg zou vinden, vond ik het heel fijn om daar te verjaren. Het was één van de meest speciale verjaar-dagen ooit, met vrienden van over heel de wereld en ontzettend veel plezier.”

Zou je Erasmus aanraden aan je medestudenten?

“Ik zou alle studenten willen aanraden om de kans met beide handen te grijpen en ervaring op te doen in het buitenland. Dat avontuur zal je altijd bijblijven en uitwisselingsstudent ben je voor de rest van je leven.”

Charlotte Desiron2e master rechten / 22 jaar

Hoe kwam je op het idee je in te schrijven voor Erasmus?

“Ik wou op Erasmus gaan omdat ik alleen maar goede dingen hoorde over de ervaringen van vrienden en kennissen. Zelf ben ik eigenlijk niet het type dat gauw een risico neemt, maar ik vond dat Erasmus de per-fecte ervaring was om daar eens verandering in te brengen. Ik wou eventjes weg uit de dagelijkse sleur in België.”

Waar ben je op Erasmus geweest?

“Ik ben naar Katowice geweest, een grote industriële studentenstad in het zuiden van Polen. Mijn eerste keuze was eigenlijk Liverpool, aan-gezien ik een echte anglofiel ben. Op de Erasmus-infomarkt hoorde ik echter dat het contract tussen de UHasselt en de Universiteit van Liver-pool waarschijnlijk niet tijdig gesloten kon worden. Hierna was ik even helemaal ontredderd, omdat ik er echt graag naartoe wou gaan, en twijfelde ik er zelfs nog aan om nota bene op Erasmus te gaan. Maar gelukkig hebben een paar gesprekjes met Ingrid Vrancken [stafmede-werker internationalisering, red.] en professor Draye [decaan van de faculteit Rechten, red.] mij kunnen overtuigen om het avontuur toch aan te gaan. Toen stond ik natuurlijk voor de grote vraag: ‘waar moet ik nu naartoe?’ Uiteindelijk heb ik voor Polen gekozen omdat dit een land is dat qua cultuur toch vrij ver verwijderd ligt van België. De typische Erasmus-bestemmingen (Frankrijk, Spanje, Italië) spreken mij eerder aan om eens een keertje op vakantie te gaan, niet om een semester te leven en naar de les te gaan.”

Welke vakken volgde je er?

“De vakken die ik volgde aan de Universiteit van Silezië werden speci-aal ingericht voor Erasmus-studenten; alles was dus in het Engels. Ik volgde er vier vakken, namelijk ‘international humanitarian law’, ‘legal services in the EU’, ‘Polish constitutional law’ en ‘American constituti-onal law’. Het niveau van de vakken was er echter - verrassend - wel een stuk lager dan ik hier gewend ben. De examinering bestond uit presentaties en papers, een echt examen heb ik niet moeten maken.

Ik volgde ook drie uur per week een cursus Poolse taal. Dit was een hele fijne cursus die werd georganiseerd door de universiteit en die gratis was voor Erasmus-studenten. Hiervoor heb ik wel twee examens moeten afleggen. Jammer genoeg kreeg ik hier geen studiepunten voor, maar ik heb er wel een certificaat voor gekregen.”

Kon je de uitwisseling goed combineren met vakken van de UHasselt?

“Omdat het recht in alle landen verschillend is, is het moeilijk om equi-valentievakken te vinden. Zeker omdat ik in mijn laatste jaar zit, was dit heel moeilijk, omdat ik al zo veel vakken heb gehad. Zo werden aan de Universiteit van Silezië wel ‘human rights law’, ‘consumer law’ en ‘international private law’ gedoceerd, maar ik had deze vakken al al-lemaal aan de UHasselt afgelegd. Ik zal op het einde van dit schooljaar dus nog drie vakken moeten inhalen die ik gemist heb terwijl ik in het buitenland zat.”

Hoe heb je het studentenleven daar beleefd?

“We hadden veel tijd om andere dingen te doen, omdat we zo wei-nig les hadden. Vaak ging ik met vrienden iets eten en ‘s avonds iets drinken of naar een feestje. In Polen is het studentenleven niet echt gefixeerd op cafeetjes - hier werden we vaak tegen middernacht al bui-tengezet - maar eerder op de grote discotheken waar het er hard aan toe kan gaan, onder invloed van de nodige wodka.

Page 51: StuRa Magazine 2012-2013.2

51STUDENT

Zelf ben ik eigenlijk niet het type dat gauw een risico

neemt, maar ik vond dat Erasmus de perfecte ervaring

was om daar verandering in te brengen.

Overdag maakten we vaak lange sneeuw-wandelingen omdat onze dormitory in een mooi natuurgebied lag en zo’n sneeuw-wandeling in een prachtige witte omgeving voor de perfecte ontspanning zorgde. Voor de rest deed ik de dingen die een normale kotstudent doet: samen koken, gezellig bij elkaar op de kamer zitten en gewoon bab-belen, soms wat kaartspelen, ...

Daarbuiten hebben we heel veel rondge-reisd doorheen Polen: heel vaak was dit naar Krakau, omdat dit een geweldige stad is die maar op een uurtje bus van Katowice af ligt. Maar ook Warschau, Bielsko-Biala, Wroclaw en Wisla hebben we verkend.”

Was het een groot verschil met hier qua alledaags leven?

“De eerste dagen in Katowice waren voor mij wel een cultuurshock. Ik had het gevoel dat de mensen gesloten waren en niet echt open stonden voor de buitenlandse stu-denten. De mensen daar hebben ook een beperkte kennis van het Engels. Toen ik nog geen woord Pools sprak, moest ik me vooral behelpen met gebaren en geluid-jes. Na verloop van tijd had ik door dat je de mensen een beetje moest pushen als je hulp nodig had. In het begin van een ge-sprek bleven ze gesloten, maar als je dan liet zien dat je het beste met ze voorhad en je een beetje je best deed om wat Pools te spreken, dan waren ze heel behulpzaam.

Op de universiteit waren er ook bepaalde dingen die ik niet gewend was. Zo was er bijvoorbeeld geen draadloos internet in het gebouw en hadden ze ook niets zoals Blackboard. Ook als de prof bijvoorbeeld niet kon komen naar de les dan werd dit op geen enkele manier aan de studenten ge-meld. Verder werden de officiële examen-punten gewoon in een boekje geschreven dat elke student kreeg bij inschrijving.”

Zijn er speciale gebeurtenissen die je bijblijven?

“Voor mij zullen de vele uitstappen die ik heb gemaakt met mijn Erasmus-mede-studenten me het meeste bijblijven. Het leven in Polen is veel goedkoper dan hier waardoor we nog wat extra’s hadden om rond te reizen. Zo zijn we bijvoorbeeld naar

Warschau, Wenen en Bratislava gegaan. Hier heb ik nauw samengeleefd met mensen van ver-schillende nationaliteiten en heb ik de culturele verschillen goed kunnen leren kennen en leren appreciëren.”

Zou je Erasmus aanraden aan je medestudenten?

“Ik zou Erasmus zeker en vast aanraden aan andere studenten. In het begin kan de aanpassing heel moeilijk zijn, maar daar word je alleen maar sterker en zelfstandiger van. De positieve mo-menten blijven je bij voor de rest van je leven. Ik heb heel veel geleerd tijdens deze zes maanden en ik heb vrienden gemaakt van over heel de wereld.”

Page 52: StuRa Magazine 2012-2013.2

52 KOT

Ingrediënten voor 1 club sandwich

• 3 sneden brood om te roosteren

• Kippenreepjes

• Enkele reepjes spek

• Sla, tomaat, komkommer, hardgekookt ei, avocado

• Saus naar keuze (bv. mayonaise, curry ketchup, …)

• Peper en zout

Rooster de sneden brood en bak de kippen-reepjes (afkruiden met wat peper en zout) en het spek op. Bouw vervolgens 2 verdiepingen met het geroosterde brood: leg op de onder-ste snede wat sla en tomaat, de gebakken kippenreepjes en saus naar keuze. Leg vervol-gens een nieuwe snede brood met daarop de overige sla en groenten, avocado en spek. Ten slotte dek je het geheel af met de derde snede geroosterd brood.

Koken op kotDoor Liessa Iliaens, Joren Janssen & Niels Welkenhuyzen

Foto’s Niels Welkenhuyzen

Club sandwichJe kan de opgebakken kippenreepjes en het spek eventueel ook vervangen door ham of licht gerookte kipfilet. In plaats van het geroos-terde brood kan je ook een tortilla, broodje of focaccia gebruiken. Kortom, het is een ideaal gerecht wat je in vele vormen kan bereiden, op basis van hetgeen je nog over hebt.

Page 53: StuRa Magazine 2012-2013.2

KOT 53

Ingrediënten voor 2 personen

• 250g aardappelen• 350g gemengd gehakt• 1 pot appelmoes (350g)• 1 ui• scheutje melk• peper, zout, nootmuskaat• boter• paneermeel

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze gaar. Na het afgieten van het water, maak er puree van door ze fijn te stampen en een scheutje melk aan toe te voegen, terwijl je ze op smaak brengt met peper, zout en nootmuskaat. Schil de ui, snijd deze in stukjes en bak ze in wat boter. Voeg het gehakt eraan toe, kruid met peper en zout en laat een vijftal minuten verder garen. Verspreid vervolgens het gehakt in een ovenschaal en breng hier een dikke laag appelmoes over aan. Dek het geheel dan af met de puree en bestrooi deze met paneermeel en wat stukjes boter. Laat het geheel dan een 30-tal minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200°. Serveer goed heet!

Je kan de appelmoes ook vervangen door andere groenten zoals prei, wortel, paprika, … Indien je geen oven hebt, dan kan je ook een stamppot maken van de puree en appelmoes en serveren met een braadworst of kotelet.

ChocolademousseIngrediënten voor 4 porties

• 100g chocopasta

• 50g chocolade

• 60g boter

• 1dl room

• 2 eierdooiers

• 4 eiwitten

• 20g suiker

Smelt de chocolade en chocopasta in een pannetje samen met de bo-ter en room op een zacht vuurtje. Als de chocolade gesmolten is, zet de pot van het vuur en laat het even afkoelen. Breek hierna de eieren en scheid de eier-dooiers van de eiwitten. Doe twee eierdooi-ers bij het chocolademengsel. Klop de eiwitten zo stijf mogelijk met de suiker en roer ze dan voor-zichtig onder het beslag. Zet je chocolademousse vervolgens minimum 2 uur in de koelkast tot deze stijf is.

Je kan een klein borrelglaasje cognac of amaretto bij het chocolademengsel doen. Je kan je chocolademousse eveneens afwerken met een mooie toef slag-room en wat geraspte chocolade.

Hete bliksem

Page 54: StuRa Magazine 2012-2013.2

54 STUDENT

Verspilling, dat is om te janken!

In de self-servicerestaurants in Diepenbeek en Hasselt wordt vaak extra veel opgeschept door de klanten. Het oog is dan ook groter dan de buik in vele gevallen. Jammer genoeg belandt er dan ook heel wat voedsel in de vuilnisbak ... Om deze verspilling tegen te gaan, wil Horeservi de bezoekers aanzetten om kleine-re porties op te scheppen. Uiteraard blijf je, net als vroeger, de mogelijkheid hebben om (met hetzelfde bord) extra groenten of aardappelen bij te halen.

Horeservi zal regelmatig het voedselafval meten, zowel voor als na de invoering van deze nieuwe maatregel. De resultaten zul-len openbaar worden gemaakt via de plasmaschermen aan de restaurants. Op deze manier wordt de verspilling (en laten we hopen de vermindering ervan) in kaart gebracht voor iedereen!

Elke kilo minder afval gemeten in de testweek zal beloond wor-den. Zo dragen we allemaal ons steentje bij om anderen te hel-pen.

Dagelijks belanden er in onze omgeving kilo’s voeding in de vuilbak terwijl er elders op deze aardbol mensen sterven van de honger; dat is om te janken. Horeservi Catering wil hier iets aan doen en zal daarom haar afvalbeleid drastisch aanpakken met hulp van de studenten en personeelsleden.

Foto Karel Hemerijckx

Page 55: StuRa Magazine 2012-2013.2

VERB

ODEN

OP

DE O

PEN

BARE

WEG

TE

GOOI

EN

4 mei 2013 Beringen

powered by:

online via www.putrock.beberingen: casino, jeugddienst, JC Beverlo en JH Club 9, mvc • heusden: CD-Shop pick-up • hasselt: gigaswing • tessenderlo: the slope • diest: spoorcafe • leopoldsburg: JH Plug-In • lummen: afrit 26

Voorverkoop

Bart CannaertsSteven Goegebeur • Bas Birker(nl)

Marnick Vandebroeck • Frank Deuring(NL)

Comedy Stage

Loadstar (uk)• The Hacker (fr)• The Panacea (d)

Modek • Moonlight Matters • Bass09 crew • destroids

The Underground

De Jeugd van Tegenwoordig(nl)

Channel Zero Puggy • Sir Yes Sir Mon-O-Phone • Solstice

Marco Z Coely • Raketkanon

¡Pendejo!(nl) • Identiphobia • Gomaya

Mijnstage

Club

Socialwww.putrock.be www.facebook.com/putrockfestival @putrock #putrock

vvk: €14 kassa: €19 deuren: 16u

Info

Pictures 'n Pixels

Powered by

ttfbttttttfbttfbttttfbttfbfbtttttttttt

ZfbttfbfbfbfbfbfbfbfbfbttfbttttttfbttttfbttttfbttttttfbfbttttttttttttttttttfbfbttttfbttfbfbttttttttttttttfbtttittfbtifbtttifbttttttfbfbfbttfbfbttYOUR PARTNER IN

SECURITY SERVICES

55

Page 56: StuRa Magazine 2012-2013.2

Kunnen we een magazine ontwikkelen dat zijn eigen inhoud schrijft?

U vraagt zich af of dit kan? De UHasselt ook. Want wie de juiste vragen stelt, bepaalt de toekomst.

#UHasseltQ - www.uhasselt.be

ADV_A4_stura.indd 1 26/02/13 11:59