OKRA magazine februari 2012

Click here to load reader

download OKRA magazine februari 2012

of 56

 • date post

  23-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  226
 • download

  6

Embed Size (px)

description

OKRA magazine februari 2012

Transcript of OKRA magazine februari 2012

 • magazineFEBRUARI 2012

  maandblad, verschijnt niet in januari en in augustus - jaargang 45 nr. 1

  1

  okra.beAfgiftekantoor Aarschot - Erkenningsnummer P106333 Tijdschriften - Toelating gesloten verpakking - Antwerpen X - BC 1145

  Philippe Herreweghe: muziek is mijn horizon

  Win een

  weekendje

  Oostkantons!

  blz. 51

  blz. 19

  101242

  Met de trein, tram en busElke trap telt van startKoken op zn Brussels

 • Beter horen is beter leven. Praat erover.

  Ontsnap uit uw isolement dankzij Amplifon, de absolute wereldleider in hooroplossingen. Bij Amplifon wordt u gegarandeerd begeleid door gekwalifi ceerde audiologen die u de

  meest geavanceerde hoortoestellen en accessoires voorstellen. Wij beschikken over gespecialiseerde ervaring, expertise en excellentie.

  VOOR HET DICHTSTBIJZIJNDE AMPLIFON HOORCENTRUM:

  0800 94 229 of www.amplifon.be

  GRATISHOORTEST

  Beter horen is beter leven. Praat erover.

  de absolute wereldleider in hooroplossingen.

  Wij beschikken over gespecialiseerde ervaring, expertise en excellentie.

  Leef niet langer als in een luchtbel

  Okra 297Hx210B.indd 1 28/12/11 09:56

 • 3Zijn favoriete boeken 3dedrieSinds vorige week is Jommeke (56 jaar) met pensioen. Hij begon op zijn veertiende te werken en eindigde zijn loopbaan bij de Tiense Suikerraffinaderij. Mijn ouders werkten allebei. Ik ben de oudste van drie kinderen en ik maakte mijn broer en zus klaar voor school, ik zorgde voor het huishouden en ik kookte. Naar school ging ik niet zo vaak. Zo komt het dat ik moeilijk lees en schrijf.

  Sinds zes jaar leer ik beter lezen en schrijven. Ik schaam me er niet meer voor dat ik moeilijk kan lezen en schrijven. Ik had altijd trucjes om dat te verbergen. Op het werk zijn ze er pas achtergekomen de dag dat ik het hen vertelde. Ik heb nog nooit een boek gekocht, niet voor mezelf en ook niet als cadeau. En toch zijn deze drie boeken me heel dierbaar.

  365 goede redenen om aan tafel te gaanMijn vrouw, mijn stiefdochter en schoonzus hebben samengelegd voor dit cadeau. Ik kreeg het toen ik met pensioen ging. Zon schoon boek. Toen ik het kreeg, vloeiden er traantjes. Want ik weet welke moeite ze hiervoor moesten doen. En kijk eens naar de fotos. Vanaf 2012 ga ik opnieuw koken, het is van mijn veertiende geleden dat ik dat nog deed. En eens dat ik het koken opnieuw onder de knie heb, nodig ik mijn stiefdochter en schoonzus uit.

  De beha-boomhut van Marc De Bel.Mijn vrouw las voor aan de klein-kinderen, ik luisterde daar zelf ook graag naar. Op een dag vroeg ze me of ik het niet wou proberen. Dat ging met heel veel stress gepaard. Dan las ik te snel, dan te saai. Maar nu kan ik er beter mijn gevoel in

  leggen. En de kinderen vragen zelf of ik nog eens wil voorlezen. Elk boek dat ik lees, schrijf ik helemaal over. Zo oefen ik in het juist schrij-ven. De drie kleinkinderen aan wie ik voorlees, hebben alledrie een ach-terstand op school. De oudste is twaalf en hij kan wel al lezen, de twee anderen van negen en acht niet. Ik merk dat als ik voorlees aan de oudste, hem dat stimuleert om zelf ook meer te lezen. En ik denk dat hij binnenkort zijn schrij-ven ook gaat oefenen door boeken over te schrijven. De eerste winter op de Zuidpool van Johan LambrechtsDit is echt mijn lievelingsboek. Het gaat over de eerste expeditie naar de Zuidpool, heel avontuurlijk. Mijn geheugen gaat achteruit, ik weet niet zo goed meer hoe het verhaal in elkaar zit. Het boek staat in de kast en ik ga het opnieuw lezen. Vroeger vond ik het moeilijk om te begrijpen wat ik las. Maar nu maken ze mij niks meer wijs. Als het echt te moeilijk is, vraag ik aan mijn vrouw of ze het me wil uitleg-gen. Ik denk dat ik me te veel ach-ter haar verschuil want eigenlijk begrijp ik wel alles wat ik lees maar ik twijfel nog aan mezelf.

  Tekst Katrien VandeveegaeteFoto Jrgen Doom

 • okramagazine februari 2012

  6 OKRA-ZINGEVING Denk na over je levenseinde en praat erover

  8 STANDPUNT Strijdvaardig in 2012

  10 OKRA-MOBIEL Ouderen meer met trein, tram en bus

  12 OKRA-SPORT Elke trap telt

  16 WERELDSOLIDARITEIT Kusjes over de telefoon

  19 OVER WAT TELT Muziek vertelt het meest over het leven

  22 BOEKEN Een gezellige roman?

  24 TENTOONSTELLING Tussen waanzin en wijsheid

  26 GEDICHT Geboorte

  28 PODIUM Saint amour: theater voor lezers

  30 GROEN Gewillige wilgen

  32 GEZONDHEID Verzorg je voeten

  OKRA-magazine Ledenmagazine van de grootste beweging voor 55+. OKRA, trefpunt 55+: Open, Kristelijk, Respectvol en Actief. Je ledenmagazine zit boordevol OKRA-leven, niet te missen info, lifestyle, cultuur, ontspanning, leden-voordelen Vertel wat je ervan vindt aan Chris Van Riet 02 246 44 37, chris.vanriet@okra.be.

  inhoud 4234 INFO Pensioenhervormen voor beginners

  36 INFO Geen belasting op pensioen dwangarbeiders Nederlandse koopkrachttegemoetkoming

  37 VRAAG EN AANBOD

  38 RELATIES Mijn kleinkind en ik

  40 DE KEUZE VAN LIESBET WALCKIERS De zomer is nog veraf

  42 MENU Witloof, spruitjes en geuze

  45 UITJES

  46 UIT Het oosten onderuit

  50 KRUISWOORDRAADSEL

  52 SPEEL EN WIN 28 winnaars

  53 OKRA-LIDKAART = GELD WAARD!

 • 5okramag

  azine maa

  rt 2011

  24 46

  6 Denk na over je levenseinde en praat erover Hoe jij je laatste dagen beleeft, heb je meer zelf in handen

  dan je vaak beseft. Als je op voorhand nadenkt over je

  levenseinde en erover praat met je naasten, zal een mens-

  onwaardige behandeling je meestal bespaard blijven, aldus

  psycholoog Manu Keirse.

  34 Pensioenhervormen voor beginners De aangekondigde pensioenhervorming deed eind vorig

  jaar veel stof opwaaien. Veel gepensioneerden en oudere

  werknemers maakten zich zorgen. OKRA-magazine beant-

  woordt de meest gestelde vragen.

  38 Mijn kleinkind en ikTwee omas, twee kleinkinderen, twee verhalen. Lisette

  Vanhelmont is fier op haar eerste kleinkind. Ze voelt zich

  soms overweldigd door blijdschap, trots en verwondering.

  Anita Wuestenberg is een even fiere oma van Aaron. Toch

  is haar relatie met hem anders: hij heeft wat extra zorg en

  aandacht nodig. Die geeft ze hem graag.

  okra.be

  Je peddelt langs overwoekerde

  perrons, door tunnels en onaangetaste landschappen

  is haar relatie met hem anders: hij heeft wat extra zorg en

  aandacht nodig. Die geeft ze hem graag.

  is haar relatie met hem anders: hij heeft wat extra zorg en

  aandacht nodig. Die geeft ze hem graag.

 • 6okramag

  azine februari 2012

  OKRA-ZINGEVING

  Een waardig levenseinde, wat is dat eigenlijk?Manu Keirse: Iedereen heeft daar wel een beeld van. Dikwijls is dat negatief bepaald, dan klinkt het: zo is mijn vader gestorven en zo wil ik dat niet. Vaak leeft ook de idee dat je voor euthanasie moet kiezen als je waardig wil sterven. Terwijl er ook palliatieve zorg is. Het doel daarvan is zo comfortabel mogelijk te leven als het einde in zicht is. Dat betekent dat pijn voorkomen wordt en alle zorg gebeurt in overleg met de patint en de familie. Dat is de belangrijkste leidraad. Bovendien is er continuteit van zorg, 24 op 24, zeven dagen op zeven. Vandaag kunnen medici pijn onder controle krijgen. Vele mensen zijn hiervan niet op de hoogte of durven deze vraag niet stellen aan hun arts.

  Mensen willen ook niemand tot last zijn als ze stervende zijn.Manu Keirse: Ja, dat hoor je vaak. Vraag is waar die angst vandaan komt. Kinderen mogen toch ook zor-gen voor hun ouders? Als ouders zorgen voor hun kinderen, is dat normaal maar omgekeerd is het een taboe. Vaak is dit een probleem van de ouders. Maar je kan je kinderen nog veel leren in je laatste levens-fase. Hoe je groeit naar de dood, hoe spiritualiteit een plaats krijgt, hoe sterven tot het leven hoort, net zoals geboren worden. Het zou mooi zijn als ouders hun kinderen dit leer-proces zouden gunnen.

  Is sterven niet te veel verban-nen naar ziekenhuizen en zorg-instellingen?Manu Keirse: Thuis sterven, is inderdaad de uitzondering gewor-den. Mensen zijn er bang voor. Ze denken: ik moet nog slapen in dat bed. Welk kind heeft de zorg voor een stervend familielid nog van nabij meegemaakt? Tijdens de kin-dertijd ben je daar veel gevoeliger voor, je neemt dat allemaal op. Toen mijn moeder stervende was en bij ons thuis verbleef, stelde mijn dochter van zeven voor om naast moeder te liggen tijdens haar middagdutje. Want ze lag daar altijd zo alleen. Dat ze moeder zag sterven, betekende voor haar geen trauma, het maakte deel uit van het leven. Mooi toch? We moeten overlijden terug in het besef van mensen brengen. Al weet ik wel dat de zorg voor een stervende opnieuw in de gezinnen brengen niet mak-kelijk is.

  Een waardig levenseinde is de verantwoordelijkheid van velen.Manu Keirse: Dat klopt. Maar mensen hebben de neiging om de verantwoordelijkheid door te schui-ven. Nochtans is het levenseinde te kostbaar om het enkel aan artsen over te laten. Trouwens, dokters hebben gestudeerd om te genezen, ze hebben amper geleerd hoe men-sen waardig kunnen sterven. Iedere arts doet bijvoorbeeld drie maan-den stage op een afdeling verlos-

  kunde maar in hun opleiding bestaat geen vak over het levenseinde. Nochtans worden zowat alle artsen geconfronteerd met de dood, slechts enkelen zullen ook daad-werkelijk bevallingen begeleiden. Ook zij zijn bang voor de dood.

  Hoe kan je hier zelf mee omgaan?Manu Keirse: Je moet zelf naden-ken over je levenseinde. Stel, je vertrekt voor tien jaar naar het buitenland. Dan geef je een feest-je, je neemt van iedereen afscheid en neemt de tijd om belangrijke dingen te zeggen tegen de mensen die je nauw aan het hart liggen. Maar als je voor altijd vertrekt, doe je niets, daa