Sportnieuws (november 2013)

7
Rob Daamen, Johan van der Sluis (voorin), Arjan van der Put, Rick Sjoerdsma en Bert Ver- steeg verheugen zich al op het openingsfeest. november 2013 Sportend Harderwijk krijgt een flinke impuls! inzien dat bewegen en sporten gewoon goed voor lijf en leden is. O ja, en dan nog even dit. In de wijk Drie- landen wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie van een dubbele sportzaal. Deze wordt niet alleen voor onderwijs gebouwd maar ook verenigingen kunnen hier terecht. Kortom, met alle faciliteiten die we in Harder- wijk op sportief gebied hebben, kan iedereen meedoen. Voor iedereen zijn er sportmoge- lijkheden. En als je talent hebt op welk sport- gebied dan ook, kun je worden geholpen en begeleid door het Olympisch Steunpunt in De Sypel. Laurens de Kleine wethouder Sport De kop suggereert misschien dat we flink veel geld hebben om te investeren. Niets is minder waar. Het Rijk bezuinigt en dat gaan de gemeenten flink merken. Ook Harderwijk ontkomt helaas niet aan nieuwe bezuini- gingen. Maar wat ik in de kop wil zeggen, is dat sportend Harderwijk er een prachtige nieuwe sporthal en een vernieuwd sportcen- trum De Sypel bij heeft gekregen. Naast alle sportvoorzieningen die er al waren, krijgen we er met “sportcomplex De Sypel” een mooi juweeltje bij. De Parkweg is met recht onze sportboulevard met sporten als voetbal, hockey, jeu de boules, schieten, zwemmen, waterpolo, karate, badminton en noem maar op. Uniek in deze is de combinatie tussen de publieke (gemeentelijke) sportvoorziening, Sportcentrum Iedema en de opleiding Sport en Bewegen van Landstede. Ook een hapje en een drankje wordt op professionele wijze aan de klant gebracht in Sportcafé De Sypel. Ik hoop en verwacht dat de impuls die we hebben gegeven er voor zal zorgen dat er nog meer Harderwijkers en Hierdenaren gaan

description

Sportnieuws is een uitgave van Sport Harderwijk en verschijnt 3x per jaar.

Transcript of Sportnieuws (november 2013)

Page 1: Sportnieuws (november 2013)

Rob Daamen, Johan van der Sluis (voorin), Arjan van der Put, Rick Sjoerdsma en Bert Ver-steeg verheugen zich al op het openingsfeest.

november 2013

Sportend Harderwijk krijgt een flinke impuls!

inzien dat bewegen en sporten gewoon goed voor lijf en leden is. O ja, en dan nog even dit. In de wijk Drie­landen wordt op dit moment hard gewerkt aan de realisatie van een dubbele sportzaal. Deze wordt niet alleen voor onderwijs gebouwd maar ook verenigingen kunnen hier terecht. Kortom, met alle faciliteiten die we in Harder­wijk op sportief gebied hebben, kan iedereen meedoen. Voor iedereen zijn er sportmoge­lijkheden. En als je talent hebt op welk sport­gebied dan ook, kun je worden geholpen en begeleid door het Olympisch Steunpunt in De Sypel.

Laurens de Kleinewethouder Sport

De kop suggereert misschien dat we flink veel geld hebben om te investeren. Niets is minder waar. Het Rijk bezuinigt en dat gaan de gemeenten flink merken. Ook Harderwijk ontkomt helaas niet aan nieuwe bezuini­gingen. Maar wat ik in de kop wil zeggen, is dat sportend Harderwijk er een prachtige nieuwe sporthal en een vernieuwd sportcen­trum De Sypel bij heeft gekregen. Naast alle sportvoorzieningen die er al waren, krijgen we er met “sportcomplex De Sypel” een mooi juweeltje bij. De Parkweg is met recht onze

sportboulevard met sporten als voetbal, hockey, jeu de boules, schieten, zwemmen, waterpolo, karate, badminton en noem maar op. Uniek in deze is de combinatie tussen de publieke (gemeentelijke) sportvoorziening, Sportcentrum Iedema en de opleiding Sport en Bewegen van Landstede. Ook een hapje en een drankje wordt op professionele wijze aan de klant gebracht in Sportcafé De Sypel. Ik hoop en verwacht dat de impuls die we hebben gegeven er voor zal zorgen dat er nog meer Harderwijkers en Hierdenaren gaan

Page 2: Sportnieuws (november 2013)

Agenda Sportactiviteiten in Harderwijk

28 oktober Start Sportwijzer - najaarseditie02 november Maxima Sponsorloop08 november Discozwemmen in De Sypel13 november Unihockey toernooi in De Sypel19 november Sportplatform - najaarsbijeenkomst20 november Unihockey toernooi in De Sypel21 november Yogales, speciaal voor mensen met kanker 22 november Discozwemmen in De Sypel28 november-04 januari Harderwijk Op IJs 2 december-20 december Schoolschaatsen (groep 4 t/m 7)06 december Discozwemmen in De Sypel19 december Yogales, speciaal voor mensen met kanker 20 december Discozwemmen in De Sypel 4 januari Harderwijker Nieuwjaarsduik 2 t/m 3 januari Mega Fun Spektakel in De Sypeljanuari - februari Clinics Schooljudo (groep 3/4) januari t/m maart Lessen ChaCha (groep 7)19 februari Sportmiddag Sportwijzer in De Sypel24 februari Start Sportwijzer – voorjaarseditie26 maart Finale ChaChaCup in sportzaal Stadsweiden

Meer info op www.harderwijk.nl/sport en www.facebook.com/SportHarderwijk

Aanmelden sportactiviteitenWanneer u een sport- of beweegactiviteit organiseert (vrij toegankelijk) en deze graag wilt vermelden in Sportnieuws, dan kunt u deze aanmelden via [email protected].

Sportwijzer -Doe mee, sport is oké!

Inmiddels is Sportwijzer alweer in volle gang. Het kennismakingsprogramma voor kinderen van groep 3 tot en met 8 werkt dit jaar voor het eerst met twee periodes. Hierdoor kunnen kinderen bijna het hele jaar door kennismaken met verschillende sporten. De eerste editie is gestart na de herfstvakantie en loopt door tot eind januari. Voor de cursussen die nog niet begonnen zijn, kan er nog steeds ingeschreven worden. Het aanbod is divers, heel veel aanbie­ders hebben gebruik gemaakt van de extra editie in het najaar om hun sport te

promoten. Nieuw dit jaar is het schermen bij de nieuwe Schermclub Harderwijk. Maar ook klimmen bij Delphindoorski en de kinderbootcamp van Veluwe Events. Daarnaast is er veel aanbod, zoals karate, badminton, dans, schaatsen, trampoli­nespringen, mountainbiken en nog veel meer. Probeer eens een andere sport! Kinderen mogen beide periodes inschrijven, vlak voor de voorjaars­vakantie wordt de flyer uitgedeeld voor de voorjaarseditie. Op de website www.sportwijzerharderwijk.nl staat alle infor­matie. Doe mee, sport is oké!

Ook dit jaar wordt weer schoolschaatsen aangeboden voor de kinderen van alle basisscholen in Harderwijk en Hierden en de kinderen van het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs. Groep 4 tot en met 7 krijgt de gelegenheid te (leren) schaatsen, onder begeleiding van ervaren schaatstrainers. De gemeente Harderwijk heeft de handen ineen geslagen met de diverse wijkteams* om samen drie weken schoolschaatsen te organiseren. Na schooltijd, in het weekend en in de kerstvakantie kan er natuurlijk ook gebruik gemaakt worden van de schaatsbaan.

*Buurtteam Dichterskwartier, Wijkvereniging Drielanden, Wijkplatform Frank­rijk, Buurtteam PC Boutenslaan Schrijverswijk, Buurtteam Stromenwaard, Wijk­platform Stadsdennen, Wijkplatform Stadsweiden, Wijkteam Wittehagen Noord, Wijkteam Wittenhagen Zuid en Wijkplatform Zeebuurt

Schoolschaatsen op de IJsbaan op de Markt

Page 3: Sportnieuws (november 2013)

Het binnenstadsplaatje is compleet. De laatste maanden voor de opening van Parkeergarage Hout-wal heeft de gehele omgeving een gloedvolle metamorfose ondergaan. De gebrui-kers van de garage kunnen zich geen mooiere toegangsroute wensen dan de geheel vernieuwde Vitringasingel.

Op dinsdagavond 19 november wordt voor alle verenigingen, sportaanbieders en overige belangstellenden, weer een Sport­platform georganiseerd. Deze keer is voet­balvereniging Zwart­Wit’63 aan de Park­weg de gastheer. Het thema van deze avond is: Respect. Hiervoor wordt een spreker uitgenodigd, die ons meer kan vertellen over dit thema. Ook besteden wij

deze avond aandacht aan deelproject 4 van Sportkracht, het creëren van een veilig sportklimaat, wat in dit thema past. Alle sportaanbieders ontvangen een agenda van de avond. Ook wordt deze gepubli­ceerd in het Weekjournaal van de gemeente Harderwijk in het Kontakt. U bent van harte welkom!

Sportplatform

Nieuw in HarderwijkLeuk om alvast te melden. Er wordt al een tijdlang heel hard gewerkt aan de realisatie van een ‘Dirt-Bike’ baan in Harderwijk. Deze baan ligt op het terrein van VVOG en ziet er nu al prachtig uit! Er is een enorme inzet en motivatie van fietsers om de baan te realiseren. Zodra de baan officieel geopend wordt, komt dat natuurlijk ook terug in deze nieuwsbrief. Neem gerust alvast eens een kijkje bij De Strokel.http://youtu.be/TQVfI51z3Q0

Sportkracht

In juli jl. is er een informatieavond voor alle verenigingen georganiseerd om de tussenrapportage van het pro-ject Sportkracht te presenteren. Hierin zijn vijf deelprojecten geformuleerd die de komende tijd in werkgroepen verder uitgewerkt worden.

Deelproject 1: Verbreding gebruik clubgebouwen en buitensportaccom-modatiesDe ambitie is om door verbreding van het gebruik het rendement van clubge­bouwen te vergroten, zowel voor gebruik als ook op financieel gebied.

Deelproject 2: Overdracht beheer/onderhoud buitensportaccommoda-tiesEr vindt een onderzoek plaats naar de mogelijkheden om middels een beheer­stichting taken en verantwoordelijkheden op het gebied van beheer en onderhoud van de buitensportaccommodaties over te dragen aan de verenigingen.

Deelproject 3: Aanbod sportieve brede schoolactiviteitenDe ambitie is om in Drielanden en Stads­dennen wijksportverenigingen en/of structurele sport en beweegactiviteiten op te zetten die bijdragen aan een struc­tureel en vraaggericht aanbod van spor­tieve brede school activiteiten.

Deelproject 4: Creëren veilig sportklimaatDe gemeente wil samen met de georgani­

seerde sport in Harderwijk werk maken van een veilig sportklimaat. Daarvoor wordt het landelijk actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ vertaald naar een lokaal actieplan met zoveel mogelijk gekwantificeerde doelen en snel uit te voeren activiteiten door bestuurders, trai­ners/coaches/begeleiders en scheids­rechters.

Deelproject 5: Aanbod laagdrem-pelig lidmaatschapHet zou niet zo mogen zijn, dat inwoners van Harderwijk zich door economische omstandigheden niet kunnen aansluiten bij sportverenigingen. Door middel van het aanbieden van gratis of voordelige lidmaat­schapscontribu­ties dragen vereni­gingen hun steentje bij.

Hebt u vragen over de deelprojecten of wilt u

zich aansluiten? Neem dan voor deelproject 1 en 2 contact op met Ruud Mijnans, tel: 0341 ­ 411 472 ([email protected]) of voor

deelproject 3, 4 en 5 met Dinie Kolk, tel: 0341 ­ 411 270

([email protected])

Page 4: Sportnieuws (november 2013)

Coördinator Combinatiefuncties Henk Kort [email protected] Brede School Drielanden Mathijs Faassen [email protected] Brede School Stadsdennen Gert Jan Hop [email protected] Buurtwerk Fabian Hemmers [email protected] Maatschappelijke Zorg Kees Grovestein [email protected] Goos Karsten [email protected] Verenigingsondersteuner Kasper Doesborgh [email protected]

Speciaal Onderwijs/Sportmove De Springplank Ina den Hartogh [email protected] Mijn School Cees Bertijn [email protected] De Lelie Lieke Rouhof [email protected]

Verenigingsondersteuner

In de afgelopen maanden heeft de Harderwijker sportwereld niet stil gestaan. Ondanks het zomer-reces heeft het project ‘Sportkracht’ vervolgstappen gemaakt en zijn omvang opgesplitst in vijf kleinere deel projecten.

Als verenigingsondersteuner ga ik mij onder andere bezig houden met het deel­project ‘Veilig Sportklimaat’. In samenwer­king met de belangstellende verenigin­ gen wordt dit thema bij alle sportvereni­gingen van Harderwijk onder de aandacht gebracht. Zo komt in maart een voorstel­ling naar Harderwijk (“Wel winnen, hè!”), die het startschot geeft voor een veilig sportklimaat in Harderwijk.

Daarnaast heb ik de afgelopen maanden veel verenigingen gesproken die mij benaderden met uiteenlopende vragen. Zo heb ik kunnen helpen bij het vormen van een vrijwilligersbeleid, mogen onder­steunen bij het opzetten van een nieuwe vereniging (Schermclub Harderwijk) en heel veel mensen met elkaar in contact gebracht voor de opzet en uitvoering van sportactiviteiten in Harderwijk.Graag wil ik verenigingen ondersteunen bij knelpunten die zij ondervinden bij het besturen van hun club. Anno 2013 is het besturen van een vereniging anders dan voorheen. Vrijwilligers zijn niet zomaar meer voorhanden, het is een hele uitda­ging de financiën ten tijde van de finan­ciële crisis op orde te krijgen en ook ledenwerving en ledenbehoud vraagt een andere aanpak.

Op dit moment inventariseert de gemeente Harderwijk daarom waar sport­

verenigingen de meeste knelpunten ondervinden: • Leden werven/ledenbehoud• Vrijwilligers werven/vrijwilligersbehoud• Financiën (sponsoring, subsidies)

Het onderwerp waar de meeste vraag naar is, wordt in een thema­avond met workshop verder uitgediept. De overige onderwerpen komen wellicht in de toekomst aan bod. Op deze manier proberen we vraaggestuurd te werken!

Voor ideeën, tips of vragen van

alle sportverenigingen staat mijn mailbox altijd wagenwijd

open. Natuurlijk kunnen andere belangstellenden ook gewoon bij mij

terecht voor sport!

Kasper [email protected]

Combinatiefuncties

Page 5: Sportnieuws (november 2013)

De Eerste Kamer is akkoord met de verho­ging van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar. Aan jongeren onder de 18 jaar mag per 1 januari 2014 geen alcohol meer worden verstrekt in sportkantines, supermarkten en andere horecagelegen­heden.Vanuit de overheid zal er in het najaar een publiekscampagne starten om de Neder­landse burger hiervan op de hoogte te stellen. NOC*NSF denkt mee over de inhoud van deze campagne en zal aandacht vragen

voor de sportkantine, de barvrijwilliger en de handhaving van deze nieuwe leeftijds­grens.In het najaar zal NOC*NSF haar ondersteu­ningsmaterialen aanpassen aan deze nieuwe leeftijdsgrens. Tevens zal NOC*NSF de over­heid verzoeken nieuwe leeftijd stickers ter beschikking te stellen die in de sportkantine kunnen worden opgeplakt. Een overzicht van alle wijzigingen en de ondersteunings­materialen vindt u vanaf eind november op de website van NOC*NSF.

Leeftijdsgrens alcohol naar 18 jaar

100 uur volleyballen voor KWF

een wereldrecordpoging gaat VVH geld inzamelen voor KWF kankerbestrijding. Vanaf vrijdag 27 december zullen 2 teams het 100 uur tegen elkaar opnemen in sportcomplex ‘De Sypel’.

KWF KankerbestrijdingHoe meer onderzoek er gedaan wordt, hoe beter er behandeld kan worden. In de afge­lopen 60 jaar is de overlevingskans na diag­nose kanker meer dan verdubbeld! Met deze volleybalmarathon wil VVH zoveel mogelijk geld ophalen. Iedere euro gaat naar onderzoek om kanker de baas te worden. Bedrijven uit Harderwijk en omstreken worden uitgenodigd hun diensten/goede­ren om te zetten naar geld voor KWF! Goed in eten koken? Stel een diner samen voor x personen. VVH regelt eters die daar graag van gaan genieten en voor willen betalen.

Het wereldrecordHet wereldrecord ‘Longest marathon playing volleyball (indoors)’ staat officieel op 85 uur. Echter weten we dat er een poging is geweest om het record op 90 uur te zetten. Deze poging is (nog) niet erkend door Guin­niss World Records. VVH gaat voor zeker­heid; 100 uur volleyballen. Vrijdag 27 decem­ber 2013 gaan 2 teams van 12 helden het veld in om op 31 december uit hetzelfde veld te stappen en een wereldrecord rijker te zijn.

Contact: Meer informatie staat op de website www.vvharderwijk.nl/100 of neem dan contact op met Mike van Moerkerk op [email protected].

Direct doneren?www.vvharderwijk.nl/doneren

Iedereen heeft het (in)direct meege-maakt, kanker; een slopende ziekte waaraan jaarlijks 45.000 mensen sterven. Volleybal Vereniging Harder-wijk (VVH) staat op tegen kanker! Met

Page 6: Sportnieuws (november 2013)

De Harderwijker loop- en wandelrouteDe Harderwijker loop­ en wandelroute is 4,8 kilometer. De route geeft een goed beeld van de stad. U loopt langs diverse bekende plekken, zoals het Dolfinarium en het Velu­wemeer. U komt ook door de historische binnenstad. Deze is op sommige plekken ommuurd door de oude stadsmuur.Het vervolg van de route gaat door een nieuwer gedeelte van de stad. Via het ziekenhuis Sint Jansdal, loopt u door de Binnenstad weer via het VVV­kantoor naar het Stadskantoor van Stadstoezicht aan de Havendam waar de route eindigt. Vanaf deze plek ziet u de oude molen De Hoop en de Vissershaven.

MarkeringsbordjesOp deze route vindt u markeringsbordjes. Deze borden hangen aan lantaarn­ en verkeerspalen op ongeveer twee meter hoogte. Er is niet op elke kruising een bordje geplaatst. Als u geen bord ziet, loopt u gewoon rechtdoor. Op punten waar u links­ of rechtsaf moet slaan, treft u altijd een bordje aan.

Alternatieve routeEr is een alternatieve route die dwars door de Binnenstad loopt. Deze route is wel aan­ gegeven op het informatiebord, maar er staan geen markeringsbordjes.

Start- en eindpunt Het informatiebord met de route vindt u aan

de muur van het kantoor van Stadstoezicht, bij het Stadhuis van de gemeente Harder­wijk. Het adres: Havendam 58, 3840 AC te HarderwijkDe Harderwijker loop­ en wandelroute is te downloaden op vvvharderwijk.nl.

Foto-oriëntering in de binnenstad van HarderwijkU kunt deze foto­oriëntering op elke dag en ieder gewenst moment doen, al hardlopend of als gezellige (gezins)wandeling. Alles wat u nodig hebt is de kaart, die u kunt down­loaden.

Winterwandelroutes

Page 7: Sportnieuws (november 2013)

ColofonSportnieuws verschijnt drie keer per jaar. U kunt tekstbijdragen, foto’s of suggesties voor deze nieuwsbrief aan ons mailen via het e-mailadres [email protected]. Sportnieuws mag worden door-gezonden aan derden. Graag zelfs!

Uitgave: Gemeente Harderwijk, SportRedactie: Dinie Kolk en Alie van MalesteinVormgeving: Mooijekind Design en Communi-catie en Roel Pannekoek

Online: www.harderwijk.nl/sportE-mail: [email protected] Facebook: www.facebook.com/SportHarderwijk

VerspreidingDigitaal onder alle sportvereni-gingen en sportaanbieders in Harderwijk/Hierden, (basis)scholen, brede scholen en overige geïnteres-seerden.

Aanmelden voor SportnieuwsWilt u deze nieuwsbrief ook via de e-mail ontvangen? Meld u dan aan en stuur een mail naar [email protected] onder vermelding van “aanmelding Sportnieuws”.

Handige linkswww.harderwijk.nl/sport www.sportwijzerharderwijk.nlwww.harderwijk.nl/zwembaddesypel.nlwww.lokaaltotaal.nl

Volgende uitgavefebruari 2014

FacebookVIND-IK-LEUK, DEEL & WIN-ACTIE

­ Klik op de button VIND­IK­LEUK op de pagina Sport Harderwijk (www.facebook.com/sportharderwijk)­ DEEL de Facebook pagina Sport Harderwijk ­ SCHRIJF een bericht op de Facebook pagina Sport Harderwijk waarin je vermeldt aan

welk(e) sport(aanbieder), sportmateriaal, sportkleding of contributie jij het bankbiljet van 100 honderd gaat uitgeven, en

­ MAAK KANS OP EEN BANKBILJET VAN 100 EURO (CONTANT) VOOR SPORT.Voorwaarden1. De actie loopt van maandag 4 november 2013 t/m maandag 2 december 2013. Bij deze actie maak je kans op een bedrag t.w.v. 100 euro, te besteden aan sport­

artikelen, een contributie bij sportaanbieder of sportkleding wanneer jouw bericht wordt gekozen als het leukste bericht op onze Facebook pagina.

2. De berichten worden door het cluster Sport beoordeeld en het leukste/origineelste bericht wint een bedrag t.w.v. 100 euro (contante uitbetaling).

3. Prijswinnaars worden op woensdag 4 december a.s. bekend gemaakt op www.harderwijk.nl/sport en op de Facebook pagina Sport Harderwijk.4. De namen en foto’s van de prijswinnaars worden bekend gemaakt op de website

www.harderwijk.nl/sport en de Facebook pagina Sport Harderwijk en kunnen worden gebruikt voor promotie doeleinden.

5. Bij een vermoeden van fraude of onrechtmatige beïnvloeding van de resultaten behoudt de gemeente Harderwijk zich het recht voor deelnemers te diskwalificeren.

IS DIT GELDBEDRAG VOOR JOU?