Speelwijzer nr 04 - mei 2012

24
Driemaandelijks speelgoedmagazine 3,00 Mei 2012 4 WWW.SPEEL-WIJZER.EU MAGAZINE VOOR SPEELVOGELS SPEELGOED VOOR LEKKERBEKKEN! Komen eten, LEGO Friends, Angry Birds en zoveel meer …

description

Speelgoed voor lekkerbekken!

Transcript of Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Page 1: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Driemaandelijks speelgoedmagazine • € 3,00 • Mei 2012 • 4 www.speel-wijzer.eu

Magazine voor speelvogels

Speelgoed voor lekkerbekken!komen eten, lego Friends, Angry birds en zoveel meer …

Page 2: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

SpellenfeStijn 2012!Vier supertoffe spellendagen op 8, 9, 15 en 16 september

Kom naar het Spellenfestijn op Accenta, de Gentse jaarbeurs. speel er vier dagen lang met onze partners én de gentse spellenclubs de leukste spellen. en liggen er spellen in je kast die je nooit speelde? neem ze mee, we leggen ze uit en spelen ze samen met jou, je vrienden en familie.

noteer de data in je agenda en schrijf je in op onze nieuwsbrief via onze website www.spelinzicht.eu.Binnenkort krijg je meer informatie. Tot op het spellenfestijn?!

Spel in Zicht en Speelwijzer presenteren …

In samenwerking met Accenta, de gentse spellenclubs en onze partners …

Wat? superleuk spellendorp met vele gezelschapsspellen

Voor wie? voor iedereen!

Waar? Flanders expo, gent

Wanneer? 2 weekends lang: 8-9 en 15-16 september

Page 3: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

Voetbal

Nerf

KIOSK

Berg Buddy

Let’s Bike

Het huis van een prima ballerina

Puzzelsteden

I-k-ook

LEGO Friends

Nieuws uit speelgoedland

Angry Birds

Colofon

Fooz

4

14

23

19

6

8

8

20

18

12

17

16

10

Beste speelgoedfanaat,

Het EK voetbal komt eraan! Polen en Oekraïne maken zich klaar om de Europese voetbalgoden en hun talloze suppor-ters te verwelkomen: Christiano Ronaldo, Wayne Rooney, Frank Ribéry, Arjen Robben, Wesley Sneijder, Robin van Persie. De Belgen zijn er niet bij, maar die sparen hun krach-ten voor het WK. In Nederland kleuren de straten oranje, in Vlaanderen is het tijd voor frieten en bier. En voetbal spelen natuurlijk. Om je helemaal op te warmen vind je in deze edi-tie heel wat leuke weetjes over ‘de voetbal’. Ideaal om kleine Cruijff’jes of Lukaku’tjes te imponeren.

Maar er is meer … We gaan ook volop mee in de nieuwe kookrage! Heb je mini-keukenprinsessen en mini-sterren-chefs met maxi-allures? Blader dan naar ‘I-k-ook!’. Hier lees je alles over speelgoed rond koken, bakken en serveren. Bovendien gingen we zelf aan de slag. Ontdek al het lekkers dat we maakten tijdens de speelgoedtest.En lees je dit magazine voor het eerst? Wel, schrijf je dan onmiddellijk in via de website www.speel-wijzer.eu. Zo krijg je Speelwijzer vier keer per jaar in je mailbox. En doe meteen mee aan onze wedstrijd. Wie weet mag jij dan je kids bin-nenkort blij maken met een lading nieuw zomerspeelgoed.

Ik wens je veel plezier … met ‘Speelwijzer’.Sarah

speelgoeDMagazine • Mei 2012 • 4 • www.speel-wijzer.eu

6 14

1716

HOT

De grote toren 15

3

Page 4: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

Nieuws uit Speelgoedland

3 muSthAveS voor de ZomervAkAntIe Speelgoed vAn vroeger en nu

Kies bij slecht weer voor een leuke uitstap waar zowel jij als je kids van genieten. Ontdek samen het speelgoed van vroeger en nu in de verschillende speelgoedmusea in de Benelux:

1 www.museedujouet.eu | Brussel

2 www.speelgoedmuseum.be | Mechelen

3 www.speelgoedmuseum.nl | Oosterhout

4 www.ambachtenmuseum.nl | Terschuur

5 www.speelgoedmuseumdeventer.nl | Deventer

Mei 2012 - Nieuwe releases, evenementen, spelgoedverkiezingen en zoveel meer. In deze rubriek houden we jullie op de hoogte van de speelgoednieuwtjes. Hier krijg je een pittige preview van wat je de komende maanden zoal mag verwachten.

1

3

5

2

4

Pop-up voetbalgoalen Voor snelle transformaties van tuin tot voetbalveldVerkrijgbaar in Dreamland

Ontdek Qoboqob, de stuitershijf! Robocop? Neen. Qoboqob, de nieuwe rage. Laat je stuiterschijf stuiteren, frisbeeën, ketsen op het water of gooi hem over met je vrienden. Beschikbaar in vijf felle kleuren. Leuk voor in het zwembad!

KUBB riddertornooiEen nieuwe versie van het bekende buitenspel!Verkrijgbaar in De Banier

4

Page 5: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

mArIo tennIS openMario Tennis Open nodigt spelers uit om de tennisbaan te betreden met Mario en zijn vrienden voor een razendsnelle tennisactie en een bonte mix van nieuwe tennisuitdagingen. Naast de bekende Mario-personages kunnen spelers ook kiezen voor hun zelfgemaakte Wii-personages en deze uitrusten met ongeveer 200 speciale voorwerpen, zoals rackets en kostuums. Mario Tennis Open biedt boven-dien een schat aan mogelijkheden om met andere spelers te spelen.

lego duplo CreAtIve SorterSorteren, bouwen, stapelen en puzzelenDe LEGO DUPLO Creative Sorter is een multi-functionele sorteerder waar je kind veel speel-plezier mee beleeft. Je kan ermee op een creatieve manier sorteren, bouwen, stapelen en puzzelen. De fijne motoriek van de kleine handjes wordt zo volop geoefend. En ook aan de ouders werd gedacht, want alle bok-jes zitten in een leuke en praktische doos. De sorteerplaten dienen als deksel. Opgeruimd staat netjes.

Doe samen met je vrienden en familie mee aan onze Speelgoedwedstrijd en win een speelgoedpakket.

SurF nAAr www.Speel-wIjZer.eu en wAAg je kAnS!

www.speel-wijzer.eu

g je kAnS!

Wedstrijd!

verwent jouw verenIgIng oF orgAnISAtIe

Speelwijzer verwent jouw organisatie of vereniging met een gratis speelgoedpak-ket! Organisaties die speelgoed in de kij-ker zetten in hun publicaties of activitei-ten, ondersteunen we met raad en daad. Contacteer ons via [email protected] en vertel ons over jouw initiatief, maga-zine, nieuwsbrief, ledenblad. We geven je graag speelgoedinformatie én misschien zelfs gratis speelgoed.

Speelwijzer

dAAr komen de AvengerSIron Man, Captain America, Thor en de Hulk zijn samen op het witte doek te zien, én in de speelgoedrekken. Een reeks Hasbro speel-goed met nagenoeg levensechte reproducties die zo uit de film zijn geplukt. De bijzonder natuurgetrouwe figuurtjes zijn beschikbaar in verschillende uitvoeringen. De leukste zijn het onverwoestbare schild van Captain America die je ook als frisbee kan gebruiken en de weergaloze hamer van Thor uit hard piepschuim.

5

Page 6: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Lorum dolorumLorum dolorum

0

Bouwplezier

Ken je Mia, Olivia, Emma, Andrea en Stephanie? Vijf hippe meiden die samen in Heartlake City

wonen en de beste vriendinnen zijn. We stellen ze even aan je voor:

olIvIA, de SlImme grIetEen kei op school die heel mooi kan tekenen. Olivia heeft twee poezen, Missy en Spooky, en een vogel: Goldy. Ze trekt ook graag de natuur in. Niet alleen om er prachtige foto’s te maken, maar ook om haar kaart- en kompastechnieken te oefenen. Olivia wordt later ongetwijfeld wetenschapper of ingenieur.

StephAnIe, het FuIFbeeStGeen feest in Heartlake City of Stephanie is van de partij! Deze stoere meid is helemaal weg van voetbal, verhalen schrijven en gezonde cupcakes. En nog iets, Stephanie heeft graag de touwtjes in handen. Haar vriendinnen noemen haar dan ook grappend de ‘controle-freak’ van de LEGO Friends vriendinnen. Thuis komt ze even op adem en geniet ze van het gezelschap van Daisy, haar konijn en Coco, haar hond.

mIA, de dIerenvrIendMia is de groene meid van Heartlake City. Ze is vegetariër, sorteert netjes haar vuilnis, verzorgt elk dier dat hulp kan ge-bruiken en gaat graag sporten in de frisse buitenlucht. Ze houdt van drummen, hard werken en van haar twee honden Jacky en Scarlett. En van haar paard Bella natuurlijk.

leGO friendSMet LEGO Friends creëert LEGO voor het eerst een bouwwereld voor meisjes van 5 tot 12 jaar. Een leuke accentverschuiving is de extra aandacht voor het speelplezier. Daar waar LEGO al lang de absolute topper is in constructiespeelgoed, komt nu ook het fantasie spel op gelijke hoogte met het bouwplezier. Hiervoor ontwierp het LEGO design team nieuwe zachte pastelkleuren en vooral heel veel kleine accessoires. De LEGO Friends figuurtjes ondergingen een metamorfose: ze werden iets groter en realis-tischer, voor meer speelplezier. Gezichten, kapsels en outfits zijn nu veel meer gedetail-leerd. Goed nieuws voor de meisjes dus, en meer nog: super voor de papa’s. Eindelijk bestaat er speelgoed waarmee papa’s en dochters samen hun hart kunnen ophalen. LEGO Friends wordt volgens ons een wervelend succes. Op naar Heartlake City!

6 www.speel-wijzer.eu

komt ze even op adem en geniet ze van het gezelschap van Daisy, haar konijn en Coco, haar hond.Coco, haar hond.

leMet LEGO Friends creëert LEGO voor het eerst een bouwwereld voor meisjes van 5 tot 12 jaar. Een leuke accentverschuiving is de extra aandacht voor het speelplezier. Daar waar LEGO al lang de absolute topper is in constructiespeelgoed, komt nu ook het fantasiedesignLEGO Friends figuurtjes ondergingen een metamorfose: ze werden iets groter en realistischer, voor meer speelplezier. Gezichten, kapsels en outfits zijn nu veel meer gedetailleerd. Goed nieuws voor de meisjes dus, en meer nog: super voor de papa’s. Eindelijk bestaat er speelgoed waarmee papa’s en dochters samen hun hart kunnen ophalen. LEGO Friends wordt volgens ons een wervelend succes. Op naar Heartlake City!

Page 7: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Olivia’S HuiSga met alle lego Friends op bezoek bij oliviaOlivia, haar ouders en haar lieve kat wonen in een groot, fleurig huis met een heleboel kamers waar vanalles te doen is. Help Olivia het eten klaarmaken op de barbecue, maai het gazon met de grasmaaimachine, schrijf in haar dagboek en schommel in de tuin. En iedereen mag blijven logeren. Olivia’s Huis is opgebouwd in aparte gedeeltes en kan op verschillende manieren worden gebouwd en versierd. Inclusief Olivia, papa en mama mini-poppetjes.Richtprijzen: Olivia’s huis: e 74,99, Stephanie’s cabriolet: e 14,99Andreas theatershow: e 9,99, Parkcafe: e 29,99

www.speel-wijzer.eu

emmA, de CreAtIevelIngEmma wil graag modeontwerpster of in-terieurvormgeefster worden. Ze is veruit de creatiefste meid van de LEGO Friends vriendinnen. Ze heeft thuis zelfs een ei-gen ontwerpstudio! Ze doet ook aan yoga en maakt gezonde fruitdrankjes. Klinkt supergezond allemaal? Klopt, maar weet je … Emma is ook verzot op chocolade en pizza.

AndreA, de SuperSterAndrea staat graag op het podium. Deze beauty queen droomt ervan om zangeres te worden. En ze kan alles: ze maakt liedjes, heeft een stem als een nachtegaal en is top in dansen en toneel spelen. Maar ook thuis pakt ze uit, want ze kookt als de beste. Vooral dessertjes maakt ze graag!

heArtlAke CItyOntdek de vijf hippe meiden en hun vele vrienden van Heartlake City. De eerste bouwdozen van LEGO Friends vind je al in de winkel, maar er zijn er nog veel meer onderweg. Bouw en speel met het beautysalon, de dierenkliniek en het zwembad. En wat dacht je van de boomhut of het laboratorium van Olivia, het parkcafé en de coole cabriolet van Stephanie? Er is voor elk wat wils.

6

7

Page 8: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

Komen eten

Dromen jij en je kinderen ervan om later een gevierd chef te wor-den? Bekroond met Michelin sterren, zilveren vorken en gouden lepeltjes? Dat kan! Maar het wordt wel stilaan tijd om eraan te be-ginnen. Of dacht je dat onze Nederlandse en Belgische sterrenchefs niet van kinds af aan in de potten stonden te roeren? Niet talmen dus. Handen wassen, koksmuts op en kookschort dichtknopen. Een nieuw kooktalent komt eraan!

SnIjteChnIekenLaten we beginnen met de snijtechnieken. Aan tafel krijgen kinderen tot hun zes à zeven jaar meestal enkel vorken en lepels. Niet ideaal om te leren snijden dus. Geen probleem, speelgoedland heeft – hoe kan het ook anders – een oplossing: speelgoedgroenten en -fruit mét bij-horend mes. Of je nu de stevige houten uitvoering of de felgekleurde plastic versie in huis haalt, plezier is verzekerd. En het is zo eenvoudig als het geniaal is: elk stuk fruit of groente bestaat uit twee (of meer) met klittenband (velcro) aaneen gehechte stukken. Wanneer jouw kleine spruit met het mes de groente of het fruit in twee snijdt, laat het los. Het bijhorende geluid zorgt ervoor dat de kleine chef met de nodige trots zal rondkijken of iedereen dat stukje vakmanschap gezien heeft.

Bananen, wortels of erwtjes, je boetseert ze in een handomdraai.

En dan is er nog de plasticine. Het goedje is inmiddels zo oud als de keukenvloer, maar het blijft een topper. Bananen, wortels of erwtjes, je boetseert ze in een handomdraai. In onze allereerste Speelwijzer vind je trouwens een recept om eigen plasticine te maken. Verder bieden de

bekendste speelgoedproducenten ook kooksets aan. Een milkshake-machine, een lolymaker of zelfs een heuse pizzeria. Kooktoestellen zat zodat je zowaar zin krijgt om die plasticinegerechten naar binnen te werken (toch beter niet doen).

de pot op!Terug naar onze ingrediënten nu. Groenten en fruit zijn netjes gesne-den. Tijd om alles te garen. In heel wat winkels heb je keuze te over aan potten en pannen voor de kids. Denk eraan dat het voor een kind niet uitmaakt van welk materiaal die potten gemaakt zijn. Het is leuk om er meteen wat lepels en spatels bij te kopen. Al heb je in jouw keukenla wellicht ook wel wat veilige en overbodige spullen liggen.

Alles netjes in pot en pan? Op het vuur dan maar! Wanneer je in de speelgoedwinkel rondkijkt, vind je de meest verrukkelijke keukens. Sommige lijken bijna professioneel uitgerust, inclusief ovens en warm-houdlade. Andere stellen het met niet veel meer dan een spoelbak en een vuurbekken. Uiteraard voelen vele kinderen zich het meest aangetrokken tot de megaversie en wanen ze zich meteen een echte chef (hoe zou je zelf zijn). Maar ook met de meest eenvoudige ideeën kan de fantasie op hol slaan. Zo staan mijn kinderen uren te koken op een stuk karton waarop vier cirkels en wat knopjes getekend staan.

hoe wordt jouw kInd CheFkok?

8

Page 9: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

en dAn nu … het SerIeuZe werkDe trainingskeuken is kompleet. Snijden, roeren, bakken, koken? Volledig onder de knie. Tijd voor het echte werk nu. En daarvoor ver-plaatsen we ons naar de echte keuken. Ciseleren, larderen, sauteren, braiseren? Binnenkort is dat allemaal kinderspel!

Ciseleren, larderen, sauteren, braiseren? Binnenkort is dat allemaal kinderspel!

Het is natuurlijk mooi meegenomen als mama een keukenprinses en/of papa koning van de grill is. Maar zelfs wanneer het niet zo is, kun-nen kinderen zich helemaal uitleven in de keuken. Er bestaan namelijk fantastisch mooie kookboeken voor kinderen, het ene nog aantrek-kelijker dan het andere. Maar welk boek je ook kiest, het is voor de kinderen gewoon leuk om alle benodigdheden klaar te zetten, de juiste hoeveelheden af te wegen, een recept te volgen en vooral … vast te stellen dat het verrukkelijk wordt.

bAkboek?Voelt jouw kind zich niet meteen aangetrokken tot die kookboeken? Probeer dan zeker eens een bakboek voor kinderen. Want meer nog dan eenvoudige gerechten, doet zoet gebak de kinderen zin krijgen om erin te vliegen. Denk aan koekjes of cupcakes. Niet alleen vei-lig (je hebt geen vuur nodig), maar ook heerlijk knoeierig en vooral superlekker.

Akkoord, de kans dat de keuken in geen tijd omgetoverd wordt tot een slagveld is bestaande. Maar geef toe, ook wanneer de koning van de grill voor het middageten zorgt, benut hij ongeveer elke centimeter van het werkblad. Om dan nog niet van de bespatte vloer en kastdeu-ren te spreken. En aangezien kinderen nu eenmaal het meest leren van hun rolmodellen …

Wat is er mooier dan mama en/of papa die samen met de kinderen de keuken onveilig maken? Kinderen wanen zich een sterrenchef. Ouders genieten van die blinkende oogjes van hun zwoegende kokje(s). En of het eten nu overgekookt, geschift of aangebrand is … voor de kinderen smaakt niets lekkerder dan een eigen gefabriceerd gerecht. Smakelijk en vooral: geniet ervan!

9

Page 10: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Lorum dolorumPuzzel & Zoek

puzzelStedennederland en belgië bij elkaar puzzelen!

Trots op je stad? Probeer dan de reeks ‘puzzelsteden’ uit. De serie bevat idyllische plaatjes uit zo goed als elke Nederlandse of Belgische stad. Een blik op de Antwerpse haven, het stadhuis van Leuven, een woonboot in Amsterdam en de Hofvijver van Den Haag zijn slechts enkele voorbeelden. Elke puzzel bevat 1.000 stukjes en is 68 x 48,5 cm groot. Nadien is het geheel mooi in te kaderen en op te hangen.

Richtprijs: e 12,008

Er is iets aan puzzelen dat intrigeert. Kleine koters starten met een inlegpuzzel of vloerpuzzel met grote, zachte stukken. Dan komen de puzzels van 12, 24 en 48 stukken. Volwassenen met een engelengeduld maken puzzels van 500, 1.000 of 5.000 stukjes. De allergrootste zou maar liefst 24.000 stukken bevatten. Je vindt puzzels ook in allerlei vormen, geuren en kleuren. Sommigen zelfs in 3D. Puzzel jij mee?

puzzelSteden

www.speel-wijzer.eu10

Page 11: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

Creatief met een verhaalGirls just want to have fun

Een goed boek op vakantie kan hemels zijn. Ook voor kids. Het aanbod aan prachtige kinder- en jeugdboeken is overweldigend. En tegen-woordig spelen uitgevers met lettertypes, geurende pagina’s, pop-up prenten en bijhorende speelfiguurtjes. Je hebt nu zelfs ‘boeken-huizen’ waarmee je hele verhalen kunt naspelen of zelf verzinnen.

Het HuiS van een prima ballerinaCreëren en fantaseren

Het huis van prima ballerina Tamara Karsavina is vermomd als boek. Maar wie de pagina’s openslaat, ontdekt een woning met vier kamers. Deuren leiden van de ene naar de andere kamer, en ramen aan de buitengevel laten een glimp zien van het retro behang papier. In het bijgeleverde dagboek vertelt Tamara van haar leven als bekende danseres uit het Russische ballet en haar verblijf in Parijs in 1911.

Lezers kunnen de kamers openvouwen en vullen met meubels die ze zelf in elkaar knutselen. Jammer dat er geen pop voor de ballerina zelf bij zit. Maar die vind je vast tussen je speelgoed. De meubels en het huis zien er erg keurig uit. Het in elkaar knutselen vraagt wel wat precisiewerk. En net dat zal vele mama’s uitnodigen om mee te spelen.Richtprijs: e 24,95

5

Verkrijgbaar in De Banier

11

Page 12: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

Getest op kids

Vertelt een speelgoeddoos wat erin zit? Zal het bij je kids in de smaak vallen? Of kocht je een kat in de zak? Wie kan hier beter over oordelen dan diegenen voor wie al dat leuke speelgoed bedoeld is? We stellen het speelgoed voor aan enkele kritische kids en laten het uitgebreid onderzoeken. Zal het de test doorstaan? Je ontdekt het hier samen met onze proefkonijnen.

Een witte met pralinevulling. Het is de eerste caloriebom die ik zorgvuldig uitpik in een goedgevulde doos pralines. De volgende is daarna steevast de fondant chocolade met boterroomvulling. Ben ook jij een zoetekauw? Dan is er nu fantastisch nieuws. Met de nieuwe snoep-goedateliers kunnen we nu samen met de kinderen het mooiste en lekkerste snoepgoed zelf maken. En daarna uiteraard uitgebreid proeven!

Deze keer ging ons testteam aan de slag met de Kiosk-reeks. Watertanden! Surya en zusje Sterre trekken samen met nichtjes Mila en Jule de keu-kenschort aan en gaan aan de slag. Pralines en snoepjes zelf maken? Zullen ze dat wel kunnen? En wordt het dan lekker? Ontdek hier het verhaal van de kleine koks en hun snoepgoedatelier.

ChoColAdekIoSkAcht handen trekken tegelijk aan de doos om ze zo snel mogelijk open te maken. Ze vinden een maatbeker, twee maatlepels, een doosje met goudkleurige parels, vier aromaflesjes met pipet, transparante folie met een dessin in twee kleuren, een zakje sprankelende karamel, vormpjes, stokjes om lolly’s te maken en recepten.

Vooral het poeder is erg populair en wordt in alle pralines gestopt.

De chocolade voorzie je zelf. Wij smolten zo’n 200g gewone chocolade en 200g smeltchocolade. Daarna vullen we – op aandringen van alle testers – eerst de grootste vorm. Die van de beer. We bedekken de twee delen met chocolade en leggen die dan een uur in de diepvries. Snel klaar dus, daarom starten we meteen aan de pralines en lolly’s.

We vullen telkens een klein potje met gesmolten chocolade. Elk om beurt voegen Surya, Sterre, Mila en Jule er naar keuze smaakaroma’s of knetterpoeder aan toe. Vooral het poeder is erg populair en wordt in alle pralines gestopt. Het vullen van de vormen gaat goed, maar de handjes, gezichtjes, tafel en schortjes hangen wel vol met chocolade. Ook deze vormpjes gaan een uur in de diepvries. Ideaal om de tweede kiosk te proberen.

FIZZy CAndy kIoSkOp de doos vinden we de drie soorten snoep die we hiermee kunnen maken: rietjes vol zoet-zuur poeder, potjes met knetterpoeder en zure hosties. Ook in deze doos zitten heel wat onderdelen: drie aroma’s met pipet, 20g citroensap, 20g sodium bicarbonaat, 20g knettercaramel, een trechter en verschillende vormen.

Eerst maken we het poeder voor de drie verschillende snoepjes. Hoe dat moet, vinden we op het recep-tenblad. Je kiest hierbij uit drie va-rianten: van matig tot erg zuur. We hebben hierbij nog griessuiker en bloemsuiker nodig.

De rietjes vullen met de trechter is niet zo makkelijk. Gelukkig is een tandenstoker de perfecte ontstopper. Daarna vullen we de

12

een FeStIvAl vAn SmAAkexploSIeS

Snel klaar dus, daarom starten we meteen aan de pralines en lolly’s. ontstopper. Daarna vullen we de

12

Page 13: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

Sterre (4)Snoep maken is echt mak-kelijk. Het allertofste was de lolly van chocolade. Zo wil ik er elke dag eentje eten!

jule (6)De pot chocolade uitlikken was het leukst. Verder ben ik heel trots dat we zo’n mooie chocoladepralines konden maken.

mila (8)De eetbare prentjes om op de pralines te leggen, vond ik echt speciaal. En de snoep die we maakten was lekkerder dan uit de winkel. We konden zelf de smaak kiezen.

Surya (10)Ik hoop dat mama dit nog een keer wil doen. Ik wil dan een zak vol pralines maken voor mijn juf, voor papa, voor mijn vrienden … En liefst allemaal met superveel knetters.

poIntS oF the jury

De handjes, gezichtjes, tafel en schortjes hangen vol met chocolade.

En dan kwam dé test: de beer! Een uur geleden haalden we hem uit de diepvries en ‘kleefden’ de twee delen aan elkaar met een klein beetje gesmolten chcolade. Nu was het tijd om hem helemaal uit zijn vorm te halen. En ja hoor, de beer was – afgezien van een platte neus – een échte chocoladebeer. De laatste lege plekken in de buik worden nu volgepropt. Snoep maken was een voltreffer! Nu enkel nog de afwas …Nu enkel nog de afwas …

plastiek potjes én hosties (maïsschoteltjes die je op elkaar kleeft door de rand te bevochtigen). En we maken het poeder alsmaar zuurder om het gekke bekken trekken te stimuleren. Wie is de meest stoere van de vier?

Bij deze kiosk is heel wat meer precisiewerk nodig: suiker afmeten, klei-ne maatlepeltjes hanteren, voorzichtig door een trechtertje gieten, … En toch verloopt alles ordelijker, en wordt er minder geknoeid. Dat we meteen kunnen proeven is echt een meerwaarde. En de meningen zijn unaniem: heerlijk!

njAmmIe!Nadat de snoep is opgegeten (ook papa kwam proeven), is het tijd om de chocolade uit de diepvries te halen. De pralines zien er won-dermooi uit en lijken zo uit een banketbakkeretalage te komen. Na het proeven beseffen we dat we misschien wat te enthousiast waren met de smaakaroma’s.

Richtprijs: De Chocolade Kiosk: e 29,99,Fizz Candy Kiosk: e 24,99

13

7

Page 14: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

HOT

Gadgets & Rages

www.speel-wijzer.eu

HOT

Boze vogels landen in jouw tuinDe rage rond de boze vogels uit het computerspelletje Angry Birds bereikt deze zomer een nieuwe piek. WC papier, spaarpotten, Halloweenkostuums, luidsprekers, cupcakes, contactlensdoosjes, … Allemaal prularia met afbeeldingen van de bekende boze vogels. Er is zelfs sprake van een televisieserie of film rond de diertjes.

anGry birdS Xl

In Angry Birds XL stappen de boze vogels uit je scherm en landen ze

in jouw tuin. Een groep gemene groene varkens heeft immers hun

eieren gestolen en de zwerm wil ze terug!

De verpakking bouw je makkelijk om tot een cirkelvormig score-

platform. Daarna bouw je de toren van houtblokken met daarop een

groen varken: jouw doelwit. En nu start de fun! Vanop afstand gooi

je met één van de twee pluche Angry Birds het varken van zijn toren.

Hoe verder het valt, hoe minder punten. Wie de meeste punten scoort,

krijgt een ster. De speler die het eerst 3 sterren verdient, wint de ronde.

Te eenvoudig denk je? Wel, dat dacht men ook van de applicatie …

Richtprijs: e 32,99 5

14

Page 15: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

Buitenspel

15

BBQ-tijd is opnieuw aangebroken! Terwijl de kids vrij spelen in de tuin genieten volwassenen van een lekker glaasje wijn. Maar de gezel-ligheid wordt al snel echte horror als je kleinmannen zich al na een half uur spelen gaan vervelen. Investeer dus in leuke dingen en ga een rustige zomer tegemoet. En laat niets je weerhouden om gezellig en ongegeneerd mee te spelen.

de GrOte tOrenwie bouwt het hoogst?

We kennen allemaal het spelletje Jenga waarbij een toren gemaakt wordt van lagen met elk 3 houten blokjes. In deze XL versie gaat het precies zo. De fijne motoriek is hier net iets minder belangrijk, want de toren is nu 1,2 meter hoog.

Spelers nemen om beurten één blok uit de toren en leggen die er bovenaan terug op. Wie de toren doet vallen, verliest. Je kan ook samen spelen en elkaar aanmoe-digen om de toren zo hoog mogelijk te bouwen.

Richtprijs: e 44,95

Verkrijgbaar in De Banier 4

De grote

toren

Page 16: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Advertorial

www.speel-wijzer.eu

buiten SpelenWinkelketen Dreamland staat ouders en kinderen graag bij met raad en daad, ook bij het leren fietsen. Net daarom werd in de lente van 2012 voor de 2e keer ‘Let’s Bike’ georganiseerd. Met professioneel opgeleide medewerkers die paraat ston-den om kinderen tussen 4 en 8 jaar te leren fietsen. Wil je meer info over leren fietsen en leuke fietsspelletjes? Surf dan naar het dossier Buiten Spelen op www.dreamland.be/buitenspelen. Hier vind je alles over fietsen, trampolines, zwembaden, schommels en zandbakken. Niet alleen de juiste informatie, maar ook leuke spelletjes, tips & tricks. Leuk voor ouders én kids!

Je kind leren fietsen kan een tijd zijn van trots, euforie en groeiend zelfvertrouwen. Maar evengoed van pijnlijke ruggen, traantjes en schaafwonden. Sommigen zweren bij loopfietsjes om het evenwicht te oefenen, anderen zeggen dat je moet wachten tot je kind er zelf zin in heeft en dat het dan vanzelf gaat. Je kan het zadel vasthou-den of je kind helpen door een bezemsteel of sjaal te gebruiken. Er zijn veel mogelijkheden. Maar wat als tijdgebrek, te veel mislukte pogingen en onbeantwoorde vragen stokken in de wielen steken? Wel, met dit stappenplan rij je de zomer glimlachend tegemoet.

Stappenplan om te leren fietsenEen loopfiets zonder pedalen is ideaal om kinderen voor te bereiden op het fietsen op 2 wielen. Ze verbeteren hun evenwichtszin, leren draaien en snelheden en afstanden inschatten. Andere hulpmiddelen zoals steun-wieltjes en een stang zijn minder doeltreffend. DreamLand ontwikkelde, samen met specialisten, een stappenplan om veilig te leren fietsen.

Een eerste stap bij het leren fietsen is gewenning en evenwicht. Plaats het zadel zo laag mogelijk zodat je kind de twee voeten plat op de grond kan zetten. Neem voldoende rijd voor deze stap en zorg voor een veilige leeromgeving. Leren op- en afstappen, rechte rug, vooruit kijken en ook de remmen uittesten zijn cruciaal. Bedoeling is dat je kind de fiets leert kennen en leert om zijn/haar evenwicht te zoeken. Laat je kind bijvoorbeeld op de fiets zitten zonder te trappen. Zo went het aan het schommelen van de fiets. Ook leuk is rondom de fiets stappen,

over het kader heen stappen. Laat je kind zich afduwen, peddelen, en uitbollen. Oefen met steeds langere afstanden.

Als het zelfvertrouwen gegroeid is, kan je het vertrekken oefenen. Het zadel mag nu iets hoger, zodat het aan de heupen van je kind komt. Eén voet moet op het pedaal (hoog), de andere op de grond. Je kind moet zo ver mogelijk proberen te rijden door z’n voet naar beneden te duwen. Het andere voetje kan meteen op de grond gezet worden bij evenwichtsverlies. Gaat dat vlot dan kan je beide voetjes op de pedalen laten zetten, en trappen maar!

Een derde stap is remmen en stoppen. Leer je kind dat het altijd gelei-delijk en met twee handen moet remmen. Experimenteer gerust met lijnen op de grond om dit te oefenen. De volgende stap is het oefenen van de stuurvaardigheden. Bochten nemen, hindernissen vermijden en uitwijken in de juiste richting moet je oefenen. Leer je kind om te stoppen met trappen, het stuur goed vast te houden en altijd te kijken in de richting waar het heen wil.

Als laatste komt fietsen in het verkeer. Vergeet zeker de helm en het fluovestje niet. Kies een rustig moment en een bekende route zoals de weg naar school. Toon zeker ook wat je kind moet doen bij zebra-paden, verkeerslichten, kruispunten ... Leer je kind dat het nooit alleen is in het verkeer en dat niet alle weggebruikers even aandachtig zijn. Zien en gezien worden is de boodschap. Succes!

www.dreAmlAnd.be

let’s bike!leer je kInd veIlIg FIetSen

een initiatief van

16

Page 17: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Altijd leuk: een go-kart huren aan zee en racen tegen de hele familie. Jammer genoeg duurt de pret maar even. Als de mogelijkheid er is, dan zoeven je kinderen thuis vast ook dolgraag over het asfalt met alles dat wieltjes heeft. Van skeelers tot een wave board of een step. Als het maar vooruit gaat. Pak snel je spullen en race mee!

berG buddy wendbare skelter voor kleine racefanaatjes

De Berg Buddy go-kart trapt soepel en is licht zodat je veilig extreme snelheden kunt halen. De terugtraprem en het achteruit-rijden bedien je met de peda-len. Door de verstelbare stoel en het verstelbare stuur groeit de Buddy met alle kinderen mee. En als je klaar bent met de race, dan is hij makkelijk rechtop op te bergen.

Voor nog meer speelplezier is er nu ook de ‘Aanhanger Junior’. Deze aanhanger past achter de gehele Buddy lijn en maakt buitenspelen voor de jongste kinderen nu nóg leuker. De Aanhanger Junior is gemaakt uit sterk maar licht materiaal waardoor de Buddy geen snelheid verliest. Zelfs de jongste kinderen koppelen de aanhanger makkelijk aan en af.

Richtprijs: e 199

soepel en is licht zodat je veilig extreme snelheden kunt halen. De terugtraprem en het achteruit

Voor nog meer speelplezier is er nu ook de ‘Aanhanger Junior’. Deze aanhanger past achter de gehele Buddy lijn en maakt buitenspelen voor de jongste

De terugtraprem en het achteruit-

Actie & Fun

Let’s Ride!wendbAre Skelter voor kleIne rACeFAnAAtjeS

3

17 www.speel-wijzer.eu

Page 18: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Waterpret

www.speel-wijzer.eu

Super SOaker liGHtninGStOrm meedogenloze waterpretDe volautomatische waterpistolen van Nerf staan garant voor spetterende waterpret. De Lightningstorm zorgt voor nog meer kracht, afstand en gebruiksgemak.

De waterstraal draagt minstens 6 meter ver. En batterijen zorgen ervoor dat pompen niet meer nodig is. Ook de wa-tertank is er één om u tegen te zeggen, met een inhoud van maar liefst 3,5 liter. Hierdoor wordt het waterpistool vrij zwaar, niet voor doetjes dus. De waterstraal is vrij fijn en dus gaat de tank echt héél lang mee. Je kan ontelbaar veel ach-teloze voorbijgangers verrassen of intensief en lang spelen vooraleer je moet bijvullen. En voor de echte waaghalzen is er een blastshield. Dit schild beschermt je (een beetje) tegen de waterstralen van de tegenstanders. Ideaal voor een stormloop.

Richtprijs: e 41,99 6

18

Page 19: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

Boys Boys Boys

www.speel-wijzer.eu

Slecht weer buiten, pauze tussen twee EK-matchen en superveel goesting om zelf op een bal te trappen. Wat doe je dan? Beter dan mama’s mooie vazen aan gruzelementen te trappen, kan je nu je techniek oefenen met het nieuwste voetbalspeelgoed.

En deze keer hebben we het niet over de vastgekluisterde spelertjes op een kickertafel …

fOOOz Spectaculaire doelpuntenHet actiespel Foooz kan je overal spelen. Individueel, met twee of in teams. Het is een voetbalspel dus het gaat uiteraard om doel-punten maken. Maar niet de hoeveelheid doelpunten die je maakt is belangrijk, wel hóe je die uitvoert.

Scoren doe je door de Foooz-speler bij zijn armen vast te pakken en de bal een tik te geven met het voetje zodat die in het doel belandt. En dat op de manier die op je truckaart staat. Er zijn diverse voetjes met elk hun speciale effect. En er zijn in totaal zestig truckaarten met vier niveaus. Van eenvoudig tot erg lastig.

Er zijn vier starter sets. Elke set bestaat uit een speler, opzetvoetje, bal, vier truckaarten, stickervel en handleiding. Met deze set kan je trainen tot je alle trucs op de kaarten vlot kunt uitvoeren. Daarna ben je klaar om een andere speler uit te dagen!

Richtprijs:Foooz Starter: e 7,99, Foooz Gear: e 5,99, Foooz Challenge: 12,99, Foooz Pro: e 19,99

5

19

Page 20: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

the origin of pieces

Getackeld door chinezenEngelsen gaan er prat op dat zij de uitvinders van het voetbal zijn. Engelsen gaan er prat op dat zij de uitvinders van het voetbal zijn.

Een grove fout. Al lang voor er over het Kanaal Een grove fout. Al lang voor er over het Kanaal op een lederen bal werd getrapt, speelden op een lederen bal werd getrapt, speelden

andere beschavingen al een spel dat op andere beschavingen al een spel dat op voetbal leek.

De eersten waren de Meso-Indianen in De eersten waren de Meso-Indianen in 3400 v. Christus. Alleen was er toen 3400 v. Christus. Alleen was er toen nog geen sprake van een spel, maar nog geen sprake van een spel, maar

maakte het deel uit van de militaire opmaakte het deel uit van de militaire op-leiding. En in het Incatijdperk werd een vorm leiding. En in het Incatijdperk werd een vorm

van voetbal opgenomen in de religie. Veel later van voetbal opgenomen in de religie. Veel later (2500 v. Christus) werd het opgepikt door – hoe kan (2500 v. Christus) werd het opgepikt door – hoe kan

het ook anders – de Chinezen. Zij noemden het Tsu-Chu en maakten het ook anders – de Chinezen. Zij noemden het Tsu-Chu en maakten er een spel van waarbij gescoord moest worden.

De eerste voetbal was een met stro gevulde zak of varkensblaas.

Pas in 800 duikt het spel op in Engeland waar er vele honderden men-sen tegelijkertijd op 1 veld achter de bal aanholden. Absoluut onveilig. Door de vaak ruwe vechtpartijen om de bal vielen er regelmatig do-den. De Engelse term ‘tackle’ is een overblijfsel van deze calamiteiten. Het duurde tot 1848 vooraleer het voetbalspel in Engeland in regels werd vastgelegd. Tot die tijd werd het verboden door de Queen. Zij werd vastgelegd. Tot die tijd werd het verboden door de Queen. Zij vond het veel te barbaars.

De bal is ronD. Toch?Maar hoe zit dat nu met die bal? Wel, voor de Amerikaan Charles Goodyear – ja, die van de banden – de eerste rubberen bal maakte, be­stond die vaak uit een met stro gevulde zak of een varkensblaas. Daar had Messi wellicht geen 63 doelpunten in 1 seizoen mee gemaakt.

Ook na de uitvinding van de rubberen bal van Goodyear waren er enkele kinderziekten. Zo was die eerste bal niet echt rond. En werden de lederen ballen met veter vaak erg zwaar op natte velden, omdat ze water opslorpten. Uiteraard werd hier wat op gevonden … De le­deren ballen werden geschilderd zodat het water werd afgestoten. Zo verschenen in 1950 de eerste witte ballen op het veld. En rond dezelfde tijd deed ook het ventiel z’n intrede, waardoor de ballen een stuk ronder werden.

VoeTbal is een weTenschapTegenwoordig is de productie van een voetbal een hoogtechnolo­gische wetenschap. Zo bestaat elke bal uit een binnenbal gemaakt van polyesterkatoen en latex. Die binnenbal wordt voorzien van een blaas polyesterkatoen en latex. Die binnenbal wordt voorzien van een blaas die, net zoals een fietsband, opgeblazen wordt. Voor de buitenkant van die, net zoals een fietsband, opgeblazen wordt. Voor de buitenkant van de bal wordt gebruik gemaakt van synthetisch leer of namaakleer. De de bal wordt gebruik gemaakt van synthetisch leer of namaakleer. De verschillende vlakken die samen het oppervlak van de bal vormen, verschillende vlakken die samen het oppervlak van de bal vormen, verschillende vlakken die samen het oppervlak van de bal vormen, worden uit het leer gesneden en samengekleefd in twee helften. Die worden uit het leer gesneden en samengekleefd in twee helften. Die worden uit het leer gesneden en samengekleefd in twee helften. Die twee helften worden over de binnenbal gezet en onder hoge druk twee helften worden over de binnenbal gezet en onder hoge druk twee helften worden over de binnenbal gezet en onder hoge druk samengeduwd en gekleefd. Ook wordt elke bal tijdens het productie­samengeduwd en gekleefd. Ook wordt elke bal tijdens het productie­samengeduwd en gekleefd. Ook wordt elke bal tijdens het productie­proces verschillende keren gewogen en gemeten, zodat alle ballen zo proces verschillende keren gewogen en gemeten, zodat alle ballen zo proces verschillende keren gewogen en gemeten, zodat alle ballen zo identiek mogelijk zijn.identiek mogelijk zijn.

V ETBALJabulani, Kopanya, Roteiro, Fevernova, … Zin om je koffers te pakken naar één van deze exotisch klinkende bestemmingen? Dan moeten we je teleurstellen. Het zijn geen ronkende namen van idyllische eilanden. Maar wat zijn het wel? Insecten? Vleesetende bacteriën? Neen, het zijn officiële voetballen. Met het EK in Polen en Oekraïne gaan we op zoek naar het ontstaan van het immens populaire, ronde ding: de voetbal.

Een bal moet vanaf twee meter hoogte minimaal 120 cm hoog stuiteren.Het speelveld is met lijnen begrensd

Slechts 1 speler mag de bal met de hand aanraken

Een bal die buiten het veld rolt, mag met de hand ingegooid worden

Een persoon leidt alles in goede banen: de scheidsrechter

de eerSte SpelreGelS

20

Page 21: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

een kAmpIoenSChAp, een bAlIn het productieproces is er dus nog weinig sprake van leder. Toch was het pas tijdens het WK van 1986 in Mexico, dat er voor het eerst een bal gebruikt werd die niet gemaakt was van leder, maar van polyurethaan.

Voor elk Europees Kampioenschap en elk Wereldkampioenschap

wordt er een nieuwe bal ontworpen.

Sindsdien is het net dankzij die EK’s en WK’s dat er zoveel verschil-lende soorten officiële ballen bestaan. Want voor elk Europees Kampioenschap en elk Wereldkampioenschap wordt er namelijk een nieuwe bal ontworpen. Van de Adidas Telstar in Mexico 1970 (de klas-sieke zwart-witte bal met het herkenbaar patroon van veelvlakken) tot de Jabulani van 2010 in Zuid-Afrika. Elk van deze ballen heeft zijn voor- en tegenstanders. Zo zou de Jabulani té rond en té glad zijn, waardoor hij aan een bepaalde snelheid gaat ‘zwabberen’ en geen rechte lijn meer volgt. Vooral doelmannen zijn er geen fan van. Spitsen vinden ze geweldig.

ek 2012Ook dit jaar is voor het EK een nieuwe bal geïntroduceerd. Op het EK, dat van 8 juni tot 1 juli plaatsvindt in Polen en Oekraïne, zal gespeeld worden met de Adidas Tango.

Jammergenoeg zullen de Belgische Rode Duivels niet te bewonderen zijn op het EK. In de voorronde waren landen zoals Duitsland en Turkije net te sterk. Misschien moeten de Belgen wat vaker een EK of WK organiseren om zeker te zijn van deelname?

Nederland is er uiteraard wel bij. En volgens de horden Oranje-supporters maken ze zelfs sterke kans op eindwinst. Met klinkende spelersnamen zoals Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie kan het haast niet fout lopen.

Wij Belgen kijken wel wat raar op als de Oranjegekte opnieuw toeslaat, maar stiekem hopen we dat we gauw onze Duivelshoorns mogen opzetten en er onze jongens mee naar de overwinning schreeuwen. Misschien al over twee jaar in Brazilië? Als we dan al een nieuwe coach hebben gevonden …

vOetbalweetjeS

De ballen van het WK en EK worden door de Fédération Internationale de Football Association

(FIFA) goedgekeurd.

De omtrek van de bal mag variëren van 68 tot 71 cm, de diameter is ongeveer 22 cm

De bal mag bij de aftrap tussen 396 en 453 gram wegen

Elke bal ondergaat tests op rondheid, water-absorptie, stuitereigenschappen en vormbehoud

Een bal moet vanaf twee meter hoogte minimaal

120 cm hoog stuiteren

Gelukkig hoef je de FIFA-regels niet overal toe te passen. Wil je in je tuin of met vrienden op een var-kensblaas trappen? Doe gerust. Voetbal is tenslotte

maar een spelletje.

21

Page 22: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

www.speel-wijzer.eu

verantwoord speelgoed

Waterpret

Verkleedparty

Actie & Fun

Boys boys boys

Bouwplezier

Games & Consoles

Girls just want to have fun

Buitenspel

Komen eten

baby

Sport & Spel

Poppen & knuffels

Op batterijen

Leuk met twee

Spel in Zicht

Final Fantasy

Binnenspel

Rollenspel

Crea

Music Maestro

Leren is leuk

puzzelen & peinzen

Uit de oude doos

Column

Getest op Kids

speelgoedwinkel

Favorite speelgoed

Jongens & wetenschap

Origin of pieces

grAtIS mAgAZIne onlIne?

Schrijf je in op speel-wijzer.euBevalt ons magazine je? Dan hebben we goed nieuws. Surf naar www.speel-wijzer.eu en schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief. Je krijgt dan gratis speelgoednieuws op jouw maat.

Ken je andere speelgoedliefhebbers in Nederland of Vlaanderen? Contacteer hen dan vlug. Ook zij zullen graag meer speelgoednieuws krijgen.

mAgAZIne op pApIer?

AfhaalpuntenJe kan een gedrukte versie van ‘Speelwijzer’ verkrijgen bij onze afhaalpunten. Er zijn nog geen afhaalpunten in Nederland.

dreamland In: Beveren • Bornem • Bree • Brugge • Denderleeuw • Deurne • Diest • Eeklo • Erpent • Gent • Groot-Bijgaarden • Halle • Helchteren • Huy • Jemappes • Kuurne • Lede • Lier • Lochristi • Meslin • Oostende • Roeselare • Tienen • Tongerlo • Tournai • Turnhout • Veurne • Vilvoorde • Waregem • Waterloo • Wavre • Wilrijk • Zottegem Adressen vind je op www.dreamland.be

de banierIn: Aalst • Antwerpen • Brugge • Brussel • Gent • Hasselt • Leuven • Mechelen • Roeselare • Sint-Niklaas • Turnhout Adressen vind je op www.debanier.be

AbonnementWil je de volgende edities van dit magazine bij je thuis laten bezorgen? Surf dan naar www.speel-wijzer.eu en neem een abonnement op ‘Speelwijzer’, gedrukt op kwaliteitspapier.

ColoFon

Speelwijzer is een communicatieplatform over speelgoed, bestaande uit een gedrukt magazine, een website en een digitale nieuwsbrief. Het magazine verschijnt vier keer per jaar.

Sparrestraat 94 • B-9000 Gent • België • Tel. +32 494 64 24 68 Mail: [email protected] • Web: www.speel-wijzer.eu

Verantwoordelijke uitgever: Jesse Van DaeleHoofdredactie: Sarah VermeerschRedactie: Eveline Vermeersch, Freek De Vos, Jonathan Vercruysse, Tineke Cartreul, Heidi Vanden Bossche, Siegrid KerstensFotografie cover: Sofie Stevens – www.sofiestevens.be

22

Page 23: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

WINKELS: Aalst | Molenstraat 65, 053-70 13 80Antwerpen | Kipdorp 30, 03-202 24 71Brugge | Katelijnestraat 67, 050-33 86 51Brussel | Kolenmarkt 85, 02-511 44 31Gent | Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87Hasselt | Vaartstraat 14, 011-23 14 89Leuven | J.P.Minckelersstraat 29, 016-29 97 84Mechelen | O.L.Vrouwestraat 34, 015-41 02 34Roeselare | Delaerestraat 16, 051-24 35 11Turnhout | Warandestraat 97, 014-42 15 13Sint-Niklaas | Nieuwstraat 13, 03-766 07 66

ALGEMENE DIENSTEN EN MAGAZIJN:Langstraat 24, 2140 BorgerhoutTel. 03-270 04 44 – fax 03-270 04 49E-mail: [email protected] – www.debanier.be

WWW.DEBANIER.BE

Kom langs bij De Banier voor een leukgezelschapsspel of origineel spelmateriaal.Snuister eens in onze verkleedspulletjes of in onscircusmateriaal.Ben je creatief, dan moet je zeker binnenspringen bij De Banier. Groot of klein, als je graag knutselt, vind je in onze speciaalzaak zeker je gading tussen meer dan 10 000 creatieve producten.

Creeren, spelen, doen!

Spelinzicht_Banier2012.indd 1 21/05/12 (w21) 13:13

Page 24: Speelwijzer nr 04 - mei 2012

W e e r i e t s o m n a a r u i t t e k i j k e n

Zo’n ruim aanbod voor klein en groot, voor denkers en doeners. En altijd tegen

de scherpste prijs.

Gezelschaps- spelletjes, da’s

TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!TOP!

620136 adv spel in zicht_v2.indd 1 02/03/12 13:26