KMR Contact nr 4 - mei 2011

7
Expert helpt met opleiding Overste Fortgens over de reducties en bezuinigingen Terug bij de baas Bevorderingen bij KMR-eenheden Vanuit Bureau Reservisten Nu het stof is opgetrokken en de langver- wachte brief van Minister Hillen over de voorgenomen ombuigingsoperaties bij Defensie is geland, is het goed even stil te staan bij de gevolgen voor onze reservisten organisatie. Concrete maatregelen worden uitgewerkt U zult allemaal wel de algemene lijnen van de komende reducties bij Defensie hebben meegekregen. We hebben allemaal kunnen lezen dat Defensie de komende jaren heel hard getroffen zal worden door reducties en bezuinigingen. Toch hebben de kritische lezers ook veel gemist in de brief. Concrete maatre- gelen als gevolg van de aangekondigde personele reducties zijn namelijk nog niet geheel uitgewerkt. We moeten er vanuit gaan dat er diep gesneden zal gaan worden in het personeels- bestand. Ongeveer één op de zes functies bij Defensie zal moeten verdwijnen, dit zal binnen de staven zelfs oplopen tot één op de drie. U begrijpt dat dit niet zal kunnen zonder de structuur van Defensie grondig op de schop te nemen. Hoe dat vorm moet gaan krijgen is momenteel nog volop onderwerp van studie. Voor reservisten staat er vooralsnog gelukkig een geruststellende passage in de brief: “Ook in de nieuwe krijgsmacht vervullen reservisten een belangrijke rol. Zowel bij de uitvoering van nationale taken, waar zij vaak een ondersteunende rol vervullen, als in internati- onale missies brengen zij hun deskundigheid ‘Ook in de nieuwe krijgsmacht vervullen resvervisten een belangrijke rol’ KMR CONTACT De nieuwsbrief voor actieve reservisten 4 Nummer 4, mei 2011 met in deze editie o.a.:

description

Nieuwsbrief voor actieve reservisten van de Koninklijke Marine.

Transcript of KMR Contact nr 4 - mei 2011

Page 1: KMR Contact nr 4 - mei 2011

Expert helpt met opleidingOverste Fortgens over de reducties en bezuinigingen

Terug bij de baas Bevorderingen bij KMR-eenheden

Vanuit Bureau Reservisten

Nu het stof is opgetrokken en de langver-wachte brief van Minister Hillen over de voorgenomen ombuigingsoperaties bij Defensie is geland, is het goed even stil te staan bij de gevolgen voor onze reservisten organisatie.

Concrete maatregelen worden uitgewerktU zult allemaal wel de algemene lijnen van de komende reducties bij Defensie hebben meegekregen. We hebben allemaal kunnen lezen dat Defensie de komende jaren heel hard getroffen zal worden door reducties en bezuinigingen. Toch hebben de kritische lezers ook veel gemist in de brief. Concrete maatre-gelen als gevolg van de aangekondigde personele reducties zijn namelijk nog niet geheel uitgewerkt.

We moeten er vanuit gaan dat er diep gesneden zal gaan worden in het personeels-bestand. Ongeveer één op de zes functies bij Defensie zal moeten verdwijnen, dit zal binnen de staven zelfs oplopen tot één op de drie. U begrijpt dat dit niet zal kunnen zonder de structuur van Defensie grondig op de schop te nemen. Hoe dat vorm moet gaan krijgen is momenteel nog volop onderwerp van studie.

Voor reservisten staat er vooralsnog gelukkig een geruststellende passage in de brief: “Ook in de nieuwe krijgsmacht vervullen reservisten een belangrijke rol. Zowel bij de uitvoering van nationale taken, waar zij vaak een ondersteunende rol vervullen, als in internati-onale missies brengen zij hun deskundigheid

‘Ook in de nieuwe krijgsmacht vervullen resvervisten een belangrijke rol’

KMR CONTACTDe nieuwsbrief voor actieve reservisten

4Nummer 4, mei 2011 met in deze editie o.a.:

Page 2: KMR Contact nr 4 - mei 2011

Sergeant der mariniers KMR Stefan Buis werkt als berggids en heeft in opdracht van het Kennis Centrum Militair Optreden onder eXtreme omstandigheden (KC-MOC) het afgelopen jaar een nieuw lessenpakket lawineveiligheid ontwikkeld.

In het nieuwe pakket worden Mountain Leaders, met behulp van de risicoanalyseme-thode ‘Stop or Go’, opgeleid om preventief te handelen. Tijdens de Winter Deployment 2011 in Harstad (N) zijn de nieuwe lessen

lawinekunde, slachtofferredding en risico-analyse met succes in praktijk gebracht. Hiermee hanteert het Korps Mariniers nu dezelfde procedures die internationaal door reddingsdiensten worden gebruikt.

Een serieus risicoJarenlang heeft het Korps alleen getraind in het reageren op een lawineongeval. Buis: “Het gevaar van lawines wordt vaak onderschat. Vorig jaar werden wereldwijd-duizend personen geregistreerd die door

lawines gegrepen werden. Daarvan kwamen er 249 om. Omdat het Korps Mariniers veelvuldig in besneeuwd gebied

aanwezig is, is lawinegevaar, net als bevrie-zing, een serieus risico. Ze leren nu beter het heersende lawinegevaar te beoordelen, om zodoende lawineongevallen te voorkomen.”

Vernieuwd lessenpakketRecent is bij het Korps Mariniers een moderne zendontvanger, de Mammut PULSE Barryvox, in gebruikgenomen. Buis: “Dit apparaat maakt, met behulp van slimme elektronica, het opsporen van zelfs meerdere lawine slachtoffers eenvoudiger. Echter, een efficiënte zoekactie is alleen mogelijk met de juiste training en een gedegen kennis van de werking van het apparaat en van de zoekprocedures. Daarom is het afgelopen jaar achter de schermen hard gewerkt aan een vernieuwd lessenpak-ket waarmee de marinier opgeleid kan worden om een dergelijke zoekactie uit te voeren in geval van een lawineongeval.”

KMR Contact - nummer 4, mei 2011

2

mee.” Mijn persoonlijke inschatting is dat de reservist in de toekomst zelfs belangrijker zal worden voor het kunnen bestendigen van operaties en taken. Laten we ons daar voorlopig maar even aan vasthouden.

Onvoorziene achterstallige uitgavenHelaas heb ik vanuit Bureau Reservisten ook nog de taak u te informeren over het feit dat we marinebreed de eerste maanden van dit jaar werden geconfronteerd met onvoorziene

achterstallige uitgaven over 2010. Dit resulteert momenteel in een oplopend tekort op de lopende exploitatiebegroting. Dit tekort dient te worden gecorrigeerd en dat zal ook zijn weerslag hebben op de lopende activiteiten voor de reservistenorganisaties. Hier is de afgelopen weken indringend naar gekeken en aanpassingen zijn inmiddels voorzien. Voorgenomen activiteiten zullen helaas in sommige gevallen in omvang moeten worden gereduceerd of in een aantal

gevallen zelfs in zijn geheel moeten worden afgelast. Ik ga er vanuit dat u de directe gevolgen hiervan voor uw persoonlijke inzet dit jaar zo spoedig mogelijk via uw lijnorgani-satie zult vernemen.

Het waarnemend hoofd Bureau Reservisten,

Paul FortgensKapitein-luitenant ter zee

RMT

Mariniers leren lawinegevaarbeter inschatten en effectiever reddend optreden

‘Het gevaar van lawines wordt

vaak onderschat’

Page 3: KMR Contact nr 4 - mei 2011

Sinds september 2010 ben ik werkzaam op het NATO Shipping Centre te Northwood als Liaison Officer voor de EU-operatie Ata-lanta. Het NATO Shipping Centre is het eerste en enige aanspreekpunt voor de koopvaardij binnen NATO.

Al enige jaren is dit Centre verantwoordelijk voor het monitoren van en het registreren van de scheepvaart in de Middellandse Zee ten behoeve van de NATO-operatie Active Endeavour. Sinds NATO ook actief deelneemt aan de bestrijding van de piraterij in het Somalisch Bassin, de Golf van Aden en de Indische Oceaan met haar operatie Ocean Shield, plaatst Nederland een reservist als Liaison Officier op het NATO Shipping Centre. Naast de taken als Liaison Officier ten

behoeve van Operatie Atalanta (de EUNAV-FOR antipiraterij-operatie), zijn er voor mij ook vele staftaken te vervullen hier op het NATO Shipping Centre.

Een internationaal gezelschapDe personele bezetting van het NATO Shipping Centre bestaat uit een zeer internationaal gezelschap; Noren, Britten, Canadezen, een Pool, een Deen en een Nederlander verzorgen op dit moment voor NATO de link met de koopvaardij. Persoonlijk vind ik het een goede ontwikkeling te zien dat de gehele maritieme gemeenschap het NATO Shipping Centre als een volwaardige partner accepteert en zich met de meest uiteenlopende vragen tot dit centrum richt.

Een onvergetelijke ervaringHet geeft een erg goed gevoel om als reservist de door training en oefeningen

opgedane kennis nu in een daadwerkelijke operatie te kunnen gebruiken en te merken dat deze inzet door de actieve beroepsorga-nisatie zeer wordt gewaardeerd.

Het in zo’n zeer hecht international team werken is bijzonder uitdagend en waardevol en maakt het verblijf hier in Londen tot een onvergetelijke ervaring. Dankzij de prima ondersteuning vanuit het reservistenbureau te Den Helder worden de vele problemen die je zeker als reservist in de huidige organisatie tegenkomt veelal snel opgelost.

Door: LTZSD2OC KMR Derk Jan Hoving

KMR Contact - nummer 4, mei 2011

3

RMTReservist traint 22e in ZHKH

KPLLDGD KMR Christa Korevaar-Ultee:

“In januari 2011 mocht ik voor wat betreft Zelfhulp-Kameradenhulp de

kennis opfrissen van de mariniers van de 22e infanteriecompagnie in

Doorn. We werkte toe naar de geweergroepcompetitie op 25, 26 en 27

januari. Mijn aanpak was om zoveel mogelijk ‘in het veld’ tijdens een

oefenscenario en met ‘levensechte’ verwondingen te werken. Tijdens

de lessen kreeg ik hulp van 2 CLS’ers van de compagnie, waardoor het

voor mij mogelijk was om een roulatieschema op te zetten waardoor

we per les 3 scenario’s konden doen. Hoewel het weer beslist niet altijd

meewerkte, waren de mariniers enthousiast en leergierig. Tijdens de

competitie werd duidelijk dat de geweergroepen de ZHKH conform

het (C)ABCDE-protocol goed onder de knie hebben. De 22e gaat nu

opwerken voor Certifex in juni en ik ben gevraagd om weer een aantal

ZHKH-lessen te verzorgen. Nu het (C)ABCDE er goed inzit, gaan we

aan de slag met andere verwondingen die volgens de richtlijnen iedere

marinier moet kunnen herkennen, behandelen c.q. stabiliseren met de

middelen die hij heeft.”

ZV

KMR draagt steentje bij als NATO Liaison Officer voor Atalanta

‘Het geeft een goed gevoel om de opgedane kennis te

kunnen gebruiken’

Page 4: KMR Contact nr 4 - mei 2011

4

KMR Contact - nummer 4, mei 2011

RMT

Opleidingsprogramma vóór en dóór Reservisten Militaire Taken uit de startblokken

Een zeer belangrijke mijlpaal is bereikt! De RMT-organisatie beschikt nu over een eigen opleidingsprogramma vóór en dóór KMR’s. Een professioneel PBI-boek is opgesteld en gedrukt. De eerste eigen instructeurs zijn opgeleid en afgetest. Iets om met recht trots op te zijn!

De inkt van het boek behorende bij de PBI (Praktische Bedrijfsintroductie) voor actieve Reservisten Militaire Taken was nog nat bij de uitreiking aan het kader (zie ook artikel “Vuurdoop voor Instructeurs Infex en Geweldsinstructies”). Niet alleen daaraan was te zien dat er in de aanloop heel hard is gewerkt door de instructeurs en de opleidingsstaf. Het PBI-boek is een zeer professioneel boekwerk geworden, geheel samengesteld en vormgegeven door collega-reservisten. In het boek staat heel duidelijk beschreven welke competenties en welke houding er worden verwacht van de reservist militaire taken bij het CZSK. Het PBI-boek zal tijdens de

eerstvolgende detachementsdagen aan een ieder worden uitgereikt.

LeerdoelenDe Instructeurs Infex en Eerbewijzen, Schieten en Geweldinstructie zijn per instructiegroep direct gestart met het boeken van oefenloca-ties, schietbanen en de logistieke ondersteu-ning. De leerdoelen zijn: • Schieten: Effectief en veilig kunnen omgaan met je persoonlijke wapen (de C7 en Glock)• Infex / eerbewijzen: Het correct kunnen uitvoeren van infanterie- exercitie en het op de juiste manier brengen van eerbewijzen.• Geweldsinstructies: Op gepaste wijze met geweld kunnen omgaan tijdens het uitvoeren van bewakings- taken. Tevens het kunnen lezen en begrijpen van een operationele order.

InschrijvenInschrijving voor deelname aan de onderdelen van de PBI voor actieve reservisten is vrijwillig. Het behalen van alle leerdoelen is uw eigen verantwoordelijkheid. Deelname en behaalde resultaten zullen worden afgetekend in uw PBI-boek en worden geregistreerd. U kunt zich inschrijven via uw directe leidinggevende. Er zijn ruim voldoende les en toetsmomenten in zowel Doorn, Rotterdam als Den Helder. Aan elk lesblok kunnen maximaal 20 reservisten tegelijk deelnemen.

Let op! Om als reservist ingezet te kunnen worden voor bewakingstaken is het halen van de gestelde PBI-opleidingseisen verplicht. Niet halen = niet deelnemen.

Blok Plaats Dagen Data 2011 Instructeur (leidend)

1 Doorn Vrijdag 20-05 Paul Mekking

2 Den Helder Vrijdag 10-06 Raymond v.d. Laan

3 Rotterdam Zaterdag 10-09 Marco Lagendijk

4 Doorn Vrijdag 7-10 Paul Mekking

5 Den Helder Vrijdag 04-11 Raymond v.d. Laan

Geweldsintructie: Duur 1 dag.

Omscholing C7 en Glock: Duur 4 volle dagen.

Hou er rekening mee dat de les de eerste dag vroeg in de ochtend begint en er dagelijks een avondprogramma is, je wordt geacht te overnachten op de kazerne.

Infex en eerbewijzen: Duur 1 dag.

De lesblokken:

Blok Plaats Week Dagen Data 2011 Instructeur (leidend)

1 Rotterdam 39 wo, do, vr, za 28-09 t/m 01-10 Weijs / Didden / de Jong

2 Rotterdam 41 do, vr, za, zo 13-10 t/m 16-10 Weijs / Didden / Honig

3 Rotterdam 45 wo, do, vr, za 09-11 t/m 12-11 van Zijl / Honig

4 Den Helder 49 wo, do, vr, za 05-12 t/m 8-12 Weijs / Honig

Data 2011 Locatie Hoofdinstr. Hulpinstr. Reserve-instr. *

13-05 DHR Erfprins Sj. Ykema K.R. Visser A. V. Winkelhoff

11-06 Rotterdam VG Kaz B. V. Elen A. van Dijk K.R. Visser

16-09 DHR Erfprins K.R. Visser M. v/d Camp Sj. Ykema

22-10 Rotterdam VG kaz A. V. Winkelhoff B. V. Elen M. v/d Camp

11-11 Doorn VBH kaz M. v/d Camp A. Van Dijk K.R. Visser

Page 5: KMR Contact nr 4 - mei 2011

RMT

De omschakeling van gevechtsoperaties naar het ondersteunen van de locale bevolking en autoriteiten vergt oefening. De met hulp van het locale Leger des Heils als vluchteling verklede oefenvijand blijkt voor de nodige verwarring te kunnen zorgen: zijn het ‘zigeuners’, vluchtelingen, of IDPs die de weg blokkeren? Hoe garanderen we ‘Freedom of Movement’ zonder al te robuust op te treden? Hoe winnen we het respect en het vertrouwen van de civiele omgeving – en krijgen we de gelegenheid om informatie in te winnen? 1 CIMIC bat uit Apeldoorn kreeg de kans om mee te gaan met deze

oefening. Oud-marinier Wouter Hoogland, inmiddels kapitein (R) bij de Landmacht en de beroeps kapitein Richard Galjard (werkte al samen met mariniers in Uruzgan) kregen ondersteuning van MAJMARNS KMR Hans Steensma die zijn ervaring met eerdere eindoefeningen in Noorwegen kon inzetten. CIMIC zal ook bij toekomstige oefeningen van de mariniers een aandachtspunt zijn. Goed om te weten dat er collega-reservisten van het CZSK in de staf en de netwerken van 1 CIMIC bat werkzaam zijn.

Door: MAJMARNS KMR Hans Steensma

5

KMR Contact - nummer 4, mei 2011

Vuurdoop voor Instructeurs Infex en Geweldsinstructies

Onder leiding van de OOBL opleidingen, SGTMARNS KMR Bart van Hilst, hebben de pas gecertificeerde RMT-instructeurs voor Infex en Geweldsinstructies hun vuurdoop gehad. Zij stonden op 4 en 5 maart voor het eerst voor de klas.

Op de Van Ghentkazerne te Rotterdam is de aftrap gegeven van het RMT-opleidingsprogramma. De eerste klas die les kreeg bestond uit kaderleden van de KMR-eenheden Rotterdam, Doorn en Den Helder.

Voor de instructeurs niet de gemakkelijkste groep. Toch was na twee succesvolle dagen iedereen geslaagd. Na de nodige infex op het excercitieterrein, het oefenen van appél afnemen, aan- en afmelden en een aantal eerbewijzen werden alle deelnemende officieren en onderofficieren in de gelegenheid gesteld hun vaardigheden met de groep te oefenen. In het begin verliep de nieuwe krijgsmachtexercitie wat onwennig, maar later in de middag zag het er strak uit! Ook het theoretische deel van de instructie aan het

RMT-kader verliep prima. Na de les Geweldsinstructie en de OPORD-instructie (hoe lees je en schrijf je een operationele order), was er tijd voor zelfstudie. Ondertussen werd elk kaderlid mondeling door een instructeur individueel geëxamineerd. Volgens de deelnemers was de opleiding voor het kader boeiend en leerzaam.

Door: LTZSD1 KMR Kees Jan Mink

RSD

CIMIC goes arcticMariniers van 1 Marnsbat en personeel van 13 Luchtmobiel bewustmaken van Civil Military Cooperation (CIMIC) tijden de Joint Arctic Training in Noorwegen , dat was de uitdaging. Via een Round Robin (lesprogramma) tijdens de schietweek en via het scripten en regisseren van CIMIC-incidenten tijdens de eindoefening is hier een begin mee gemaakt.

Foto: Hura (Humanistisch Raadsvrouw) Eline Verbruggen van de VBHKAZ met de MARN 1 ALGJean-Pierre Nesme verkleed als vluchteling

Page 6: KMR Contact nr 4 - mei 2011

KMR Contact - nummer 4, mei 2011

6

“Waarschijnlijk ben ik actieve reservist geworden om dezelfde reden dat 90% van mijn collega-KMR’s het is geworden: om toch weer een stukje terug te zijn bij de Marine. Het blijft toch in je zitten. Ooit zei onze oude commandant, LTZ Ewold de Bruijne: ‘Je hebt die identiteit nu eenmaal, of je hebt ’m niet.’ Daar sluit ik me volledig bij aan. En als je hem hebt kom je er ook niet meer vanaf. Het bepaalt een stuk van je leven, tenminste dat geldt voor mij. Vier jaar geleden kreeg ik een baan bij het KPU-bedrijf in Soesterberg en ja hoor, daar kwamen ze; de reservisten van de marine.

Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Dit wilde ik ook weer. Nou, binnen no time was dat gepiept. En het is of je nooit weg bent geweest… Samen werken, samen griepen en samen een biertje drinken… het is er allemaal weer. Ik kan wel zeggen dat het een groot deel van m’n leven uit maakt en dat bevalt me heel goed. Het reservist zijn is voor mij gewoon een heerlijk leven. Laatst vroeg een collega aan mij ga je nog op vakantie dit jaar? Ik zei: ‘Ja! Ik ga naar de Vlootdagen.’ Zo erg is het dus.”

Door: KPLLDGD KMR Kirstin van Galen

Geen vakantie, maar de Vlootdagen

RMT

U zult ongetwijfeld hebben vernomen dat ik vanaf 4 januari jl. ben uitgezonden naar Kabul, Afghanistan. Ik maak daar deel uit van een internationale NATO / ISAF / NTMA -troepenmacht in de functie van Chief of Plans binnen de Combined Training Advisory Group Police. Mijn uitzending duurt zes maanden Onze werkzaamheden bestaan uit het leveren van een bijdrage aan het werven, selecteren, opleiden en huisvesten van de nieuwe politiemacht in Afghanistan. Ik houd mij vooral bezig met het realiseren van de uitbreiding van de Training Sites (onroerend goed) en het opstarten en realisatie van Driver Training, Fire Fight Training, Collection Points (verzamelgebieden voor de recruten) en de internationale (aan)vragen voor politietrainers en mentoren.

De internationale gemeenschap heeft de afgelopen jaren veel bereikt voor wat betreft de stabilisatie en wederopbouw van Afghanistan. Er gaan meer kinderen naar school, de infrastructuur is verbeterd en de democratie is versterkt. Maar het werk is nog niet gedaan. Over enkele jaren moet het Afghaanse volk weer op eigen benen kunnen staan. Dat is goed voor Afghanistan, maar ook in ons eigen belang. We willen niet dat het land weer in handen valt van extremisten en opnieuw een vrijplaats wordt voor internationaal terrorisme. Daarom zal er een Nederlandse politietraining/mentor-missie komen om daarmee ons steentje internationaal bij te blijven dragen.

Medio juli zal ik weer terugkeren naar Nederland en de reservistenorganisatie CZSK weer tot mijn verantwoordelijkheid nemen. Door: LTKOLMARNS Arjen Dirk Boersma BC MCM

Bericht uit Kabul

Het blijft toch in je zitten

Page 7: KMR Contact nr 4 - mei 2011

RSD

7

KMR Contact - nummer 4, mei 2011

Specifieke deskundigheden reservisten staan nu in database

Ongeveer 75% van alle RSD-ers heeft gehoor gegeven aan de oproep om zijn of haar actuele militaire en z’n civiele CV op te sturen. Diegene die hun CV’s hebben opgestuurd kunnen er van uit gaan dat deze goed zijn ontvangen. Dit naar aanleiding van de wens om een “menukaart” op te stellen voor het CZSK op basis van alle aanwezige competenties van de actieve RSD-ers. Bij verschillende directies zijn er momenteel RSD-ers aan het werk die de staande organisatie aan het ondersteunen zijn. Deze ondersteuning varieert van praktische zaken tot het schrijven van doctrines. Hier uit blijkt maar weer dat RSD-ers een zinvolle bijdrage leveren aan de CZSK-organisatie.

Gerichter aanschrijvenAlle aan ons doorgegeven competenties staan nu geactualiseerd in de database van actieve reservisten CZSK. Het grote voordeel hiervan is dat bij een extra opdracht vanuit de staande organisatie er direct en specifieke op competentie kan worden gezocht. We kunnen dus gericht betrokkenen aanschrijven die beschikken over de gevraagde competenties. De snelheid van handelen wordt hiermee behoorlijk vergroot en dat kan in sommige situaties noodzakelijk zijn. We zullen dus afstappen van de procedure om voor iedere vacature het gehele bestand aan RSD-ers aan te schrijven. Wanneer men zich niet langer kan inzetten als RSD-er voor de CZSK-organisatie, is het noodzakelijk om

de Coördinator RSD hiervan in kennis te stellen. Want ook al bent u niet actief, er zijn altijd kosten mee gemoeid voor het aanhouden van reservisten binnen de CZSK-organisatie.

Diegene die nog niet hebben gereageerd, of die niet langer beschikbaar zijn, verzoeken wij de gevraagde informatie per e-mail aan te leveren aan de Coördinator Reservisten Specifieke Deskundigheid op het volgende adres: [email protected]

Door MAJMARNS KMR Erwin Roels

In Doorn zijn bevorderd:

Rutten R SMJRMARNALG KMRGalen v K SGTLDGD KMRHonig M SGTMARNALG KMRLinnenbank E SGTODND KMRYkema S SGTMARNALG KMRKnorr B SGTMARNVB KMRJager de R KPLMARNALG KMRMekking P KPLMARNALG KMROuwens R KPL KMRVermeulen M KPLTDV KMR

‘Alle collega’s willen wij van harte feliciteren en we wensen

hen veel succes in het uitoefenen van hun leidinggevende verantwoordelijkheden.’

RMT

Bevorderingen

In Rotterdam zijn bevorderd:

Didden W SGTWDW KMRCamp KPLMARNALG KMRDe Ru A KPLMARNALG KMRKeijzer M KPLMARNALG KMRLenders KPLMARNALG KMRVan Elen B KPLMARNALG KMRWinkelhoft KPLMARNALG KMRZurk KPLMARNALG KMR

In Den Helder zijn bevorderd: van Hilst B SGTMARNALG KMRWeijs M SGTMARNALG KMRPijfers B KPLODVB KMRvd Tas J SGTWDE KMR

COLOFON

Dit informatiebulletin voor actieve reservisten van de Koninklijke Marine wordt gemaakt onder auspiciën van het Bureau Reservisten, Bijzondere Instroom & Maatwerk van het Commando Zeestrijdkrachten. Dit blad verschijnt vier keer per jaar en wordt uitsluitend in digitale vorm (PDF) per e-mail toegezonden aan

alle actieve KMR’s in het bestand.

Hoofdredactie

LTKOLMARNS Arjen Dirk Boersma

Eindredactie

LTZSD1 KMR Ewold de Bruijne

Redactieraad

KLTZ Paul FortgensMAJMARNS KMR Leonard BaarsMAJMARNS KMR Ralph van HoudtLTZSD1 KMR Kees Jan MinkMAJMARNS KMR Erwin Roels

Coördinatie

KPLMARNALG KMR Iwan In den Bosch

Vormgeving

KPLODOPS KMR Bas Bosscher