contact januari 2011

28
BIOTOOPSTUDIE UITWISSELINGSPROJECT POLEN INLEEFREIS INDIA JAARGANG 55 NUMMER 1 FEBRUARI 2011 − P708305 België-Belgique P.B. 8900 IEPER 1 3/5564

description

Contact blad college Ieper

Transcript of contact januari 2011

Page 1: contact januari 2011

BIOTOOPSTUDIEUITWISSELINGSPROJECT POLEN

INLEEFREIS INDIAJAA

RGA

NG

55

● N

UM

MER

1 ●

FEB

RUA

RI 2

011

− P7

0830

5

België-BelgiqueP.B.

8900 IEPER 13/5564

Page 2: contact januari 2011

In het begin van het nieuwe jaar wens ik alle lezers van Contact een heel creatief, gelukkig en fantas-tisch 2011 toe. Een nieuw jaar, een nieuw begin! Het is nogal evident dat we bij een overgang van oud naar nieuw wakker worden en vooruitkijken naar wat we zowel op professioneel als op persoonlijk vlak willen realiseren.Als directeur wens ik dat we op de ingeslagen weg van pedagogische en didactische vernieuwingen ver-dergaan. Er wachten ons dan ook grote uitdagin-gen. De informatisering in de maatschappij gaat met rasse schreden vooruit en als school pogen we de digitale evolutie zo goed mogelijk te volgen. We voorzien daarom in het komende jaar twee bijko-mende computerlokalen en de bestaande computer-lokalen worden van nieuwe computers voorzien. De informatiebrieven en de facturen naar de ouders ver-

lopen digitaal. We evolueren verder met het stelselmatig invoeren van digitale borden en wifi toestanden. Het krijt geeft heel stilletjes zijn mo-nopolie af aan de muisklik of de touchscreen. Onze website wordt een belangrijk infokanaal.

Door deze digitale evolutie wordt de kennis van de leerling niet meer alleen aan het handboek of het werkboek gebonden. De kennis en de vaardigheden die de leerling op school leert, moeten hem meer en meer in staat stellen om zelfstandig en gestructureerd op zoek te gaan in de zee van informatie op het internet. Hierin goed je weg weten te vinden en niet overspoeld worden door een teveel aan informatie wordt een belangrijke vaardigheid. Als school hebben we hier niet al-leen een pedagogische, maar ook een heel belangrijke sociale rol te vervullen. We hebben de plicht om alle leerlingen de mogelijkheden en kansen te bieden om in deze digitale leeromgevingen hun weg te vinden. ‘De slimste leerling’ wordt in het licht van het volgende decennium zeker die leerling die met een gefundeerde basiskennis in staat is zijn kennis via de digitale informatiebronnen op peil te houden en te vermeerderen .

De pedagogische en didactische vernieuwingen en de daarmee ge-paard gaande adequate middelen die de leraar gebruikt, lopen echter niet altijd parallel met de studie-inzet van onze leerlingen na de les-sen. We constateren in het algemeen een verminderde studie-inzet van de leerlingen buiten de lessen. Heel wat maatschappelijke facto-ren spelen hier natuurlijk een belangrijke rol. Toch moeten we ons als school echt afvragen hoe we onze leerlingen weer aan hun studeerta-fel krijgen. Moeten we aan leerlingen nog meer kansen bieden om op school in een rustige leeromgeving te studeren? We zien heel duidelijk dat tijdens de proefwerkenperiode meer en meer leerlingen op school studeren. Zelfs voor de geplande proefwerkenstudies op zaterdagvoor-middag lopen de studiezalen vol.

Alle informatie wordt ons vandaag de dag op een fl itsende manier aan-geboden. Leerstof aanbrengen, zelfs met de meest adequate middelen,

Kris Lazeure, directeurWakker worden in 2011

Inhoud

WERKTEN MEE AAN DIT NUMMERMieke Allegaert, Philippe Barbez, Emma Bauters, Pieter Behaeghel, Judith Bulteel, Lieven Calis, Bart Callens, Jacob Desodt, Koen Dewitte, Nicole Dewulf, Paul Durnez, Charlotte Edwards, An Forrez, Frank Hosten, Kris Latré, Kris Lazeure, Yasmine Louagie, Tom Nottebaere, Christel Reuse, Eef Soete, Tiana Vandecappelle, Sebastiaan Vandekerkhove, Christel Van Eecke, Ann Vanhaute, Elisabeth Vanhoutte, Thomas Veryser enLouise Waignein

EINDREDACTIE Bernard Cauliez, Marnick Declercq, Mathieu Dehaene, André Demeersseman en Cynthia Van Gheluwe

semestrieel tijdschriftverantwoordelijke uitgever K. Lazeure

Guido Gezelleplein 11 8900 Ieper

gewone abonnementen: € 6steunabonnementen: min. € 11

tel. (057) 20 05 59e-mail: [email protected] 738-0107421-64afgiftekantoor: 8900 Ieper 1

kan nooit fl itsend zijn omdat het moet beklijven als stevig fundament om daarop verder te bouwen. Leerstof beheersen vraagt herhaling en nog eens herhaling en heel veel tijdsinvestering. Ik wens alle leraren de kracht om iedere dag opnieuw de soms heel moeilijke en uitgebreide leerstof op een boeiende en klare manier aan hun leerlingen over te brengen. Ik wens dat leerlingen het studeren weer als een plicht voor zichzelf zien om in het leven vooruit te komen.

Voor onze ouders wens ik dat ze het geduld blijven opbrengen om hun kinderen te motiveren en te stimuleren om hun best te doen op school. ‘Je best doen’ blijft immers een heel zinvolle attitude. Onverschillig-heid t.o.v. de studies, het sluipende vergif, moeten we als school en als ouders met alle mogelijke middelen bestrijden.

Voor de samenwerking tussen College en Lyceum wens ik dat we ver-der de handen in elkaar slaan om heel concreet en constructief aan het uitstippelen van gezamenlijke doelen te werken. Heel veel formele elementen als handboeken, lessentabellen, deliberatiecriteria hebben we al gemeenschappelijk gemaakt. De eerste en tweede graad zijn al bijna volledig gelijkgesteld. 2011 zal enorm cruciaal zijn om samen na te denken hoe we in de derde graad richtingen als economie, wetenschap-pen, Latijn en moderne talen nog beter kunnen profi leren. Het ministe-rie van Onderwijs kondigt immers voor 2014 een grote hervorming in het middelbaar onderwijs aan. Hoofddoel zou zijn de schotten tussen de huidige onderwijsvormen aso, tso, kso, bso te laten verdwijnen. De leerlingen van het middelbaar onderwijs zullen kunnen kiezen tussenverschillende belangstellingsgebieden die op hun beurt in verschillendemoeilijkheidsgraden ingedeeld worden. Alleen door intense samenwerking tussen de twee aso-scholen in Ieper zullen we in de toekomst onze huidige belangrijkste richtingen in de nieuwe structuur van het middelbaar onderwijs anno 2014 weten in te passen. Er is zeker nog veel werk voor de boeg, maar nu al goed wak-ker worden voor de problemen van morgen vind ik vast en zeker een goede attitude.

2 Wakker worden in 2011

3-4 Uitwisselingsproject Polen

5 Oud-leerlingen schrijven een boek

6 Onze school in cijfers Berichten uit Kaboel

7 Verrassende ontmoetingen in de bib Een dag met Jean Bosco Safari

8-10 Confronterend India

11 Nieuwe gezichten voor de klas Sponsors Damiaanactie

12-13 College sportief

14-17 Studieresultaten oud-leerlingen

18-20 SVC voor Damiaan

21-22 Familieberichten

23 Aardrijkskunde-excursie Biotoopstudie Bezoek stadsbibliotheek

24-25 Leerlingenraad

26 A-blok wordt grondig verbouwd

27 Project Back to School Politieke vipbehandeling voor onze laatstejaars

28 Maar dit geheel terzijde Black: een totaalspektakel

2 CONTACT - FEBRUARI 2011

Page 3: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 3

Uitwisselingsproject PolenChodze … , bo lubie (*)

Woensdag 22 oktober 2010: eerst nog een toets wiskunde maken en dan hup het vliegtuig op.

Voor sommigen was dat al een ervaring op zich, want zij zaten voor het eerst in een vliegtuig.

Aangekomen in Krakow, wachtten we even op onze bus, waarna we richting Gliwice vertrokken.

We werden door onze gastheren en -vrouwen in hun school zelf verwelkomd. Het eerste wat ons

opviel, was dat hun school wel een stuk kleiner is dan de onze en dat zij geen speelplaats hebben,

maar sofa’s in de gang om even uit te rusten. Dat was trouwens niet het enige wat ons opviel:

in die school zijn ze niet zo streng. Zo kun je met je gsm in de les zitten en zoveel te laat komen

als je wilt. Dat klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar dat is het volgens ons niet altijd.

Soms zorgde dat voor een beetje chaos.

Het was ook zeer duidelijk dat alles daar veel goedkoper is en dat de huizen van de gastgezinnen vaak veel kleiner zijn dan de onze. De mensen zijn wel heel gastvrij en hartelijk en willen niet dat je iets te kort hebt.

De tweede dag kregen we een rondleiding door de school en moesten we aan ons project werken. We hadden vier projec-ten: muziek, kortfi lm, theater en animatiefi lm. In België moch-ten we een project kiezen en in Polen moesten we het dan afwerken. Zo werd ons liedje, dat in het Pools en het Neder-lands was geschreven, in een Poolse studio opgenomen. Enkele scènes van de Franse kortfi lm werden nog gefi lmd en daarna gemonteerd. Bij theater moesten ze vooral oefenen, oefenen en nog eens oefenen op hun Engelse tekst en bij de animatie-fi lm moesten ze nog zowat alles maken.We kregen ook onze eerste dansles van de Poolse leerlingen. We leerden de mambo dansen. Diezelfde dag werden we ook in het stadhuis verwelkomd en maakten we nog een stadswan-deling.

Vrijdag bezochten we de prachtige stad Krakow. Enkelen van ons droegen hun jeugdbewegingsuniform. Het was in België namelijk Dag van de jeugdbeweging. We bezochten de kathe-draal, waar de recent gestorven president Lech Kaczynski be-graven ligt. Van de gids kregen we ook heel veel informatie over de geschiedenis van Polen. Toen we enkele uren vrij kre-gen, gingen we wat shoppen en ontdekten we het Hard Rock Café. Daarna bezochten we allemaal samen de Joodse buurt.

De volgende dag maakten de ouders van onze uitwisselings-partners typisch Pools eten voor ons klaar en moesten wij het dansje dat we geleerd hadden, eens opvoeren. Dat eten is hele-maal anders dan bij ons, maar daarom niet minder lekker. Niet iedereen vond het even verrukkelijk, maar ons had het alleszins gesmaakt. ’s Avonds leerden we het Poolse uitgaansleven ken-nen en we moeten zeggen: het mag er wezen.Op zondag moesten we niet naar school, want het was Family Day. Iedereen deed toen wat anders: in de bergen gaan wande-len of een mijn of familie bezoeken.De dag nadien bezochten we de concentratiekampen Ausch-witz en Birkenau. Dat was heel erg confronterend. We kwa-men Auschwitz binnen door de ‘Arbeit macht frei’-poort. We gingen kamers binnen waar bergen valiezen, borstels, brillen, kammen, kleren, babykleren en poppen lagen, maar het meest beklijvende was een kamer vol met haar. Nadat de gevangenen vergast waren, werd hun haar afgesneden om het te kunnen verkopen. We zagen ook de ingerichte kamers, de strafcellen en de gaskamer. Daar werden we allemaal heel stil van. We bezochten ook nog het werkkamp Birkenau, waar vooral de uitgestrektheid van de plaats opviel. Je kon ook de bewakings-toren van in Schindler’s List herkennen. Het was allemaal heel eng en confronterend, maar toch is het iets wat je eens in je leven moet hebben gezien.

(zie vervolg pag. 4)Eef, Noor en de Poolse Michal.

Page 4: contact januari 2011

4 CONTACT - FEBRUARI 2011

Er moest natuurlijk ook nog gewerkt worden. De dinsdag en woensdag waren voorbehouden voor ons project. Om de sleur te doorbreken kwamen enkelen op het idee om jeugdbewe-gingsspelletjes te spelen. Eerst lieten we onze Poolse uitwisse-lingspartners kennismaken met onze spelen en daarna was het hun beurt. Dit was een onvoorziene activiteit waaraan ieder-een goeie herinneringen overgehouden heeft.

De donderdag was onze laatste volledige dag. Een aantal men-sen kregen last van stress omdat die avond het resultaat van het werk van de twintig dagen die we samen doorbrachten, zou worden getoond. Na enkele toespraken konden we alle-maal ons resultaat laten zien. Als verrassing zongen de Polen Broeder Jacob en wij trakteerden hen op het liedje Sto lat. Om de avond in schoonheid af te sluiten verraste meneer Roets ons door samen met Dominika een liedje te spelen. Daarna volg-de nog een afscheidsfeestje.

De laatste voormiddag kregen we ook onze laatste Poolse les. Daarna hadden we de keuze tussen een les meevolgen of ons project in andere scholen promoten.Na het inpakken van al onze souvenirs was het tijd om te ver-trekken. Met tranen in de ogen vertrokken we naar het vlieg-veld. Tijdens de terugreis dachten we moe, maar voldaan aan devele mooie momenten die we hadden meegemaakt: het schaat-sen, het shoppen, de homeparties, het bezoek aan de Radio To-wer en aan het Palm House en nog veel meer.

Uitwisselingsproject PolenChodze ... , bo lubie (*) (vervolg)

Het was een unieke belevenis die we iedereen zouden aanraden. We hebben echt nieuwe vrienden gemaakt, die we zeker nogeens willen en zullen terugzien. •

(* Vrij vertaalde schoolspreuk: Ik kom graag naar mijn school.)

EEF SOETE, YASMINE LOUAGIE en TIANA VANDECAPPELLE

Page 5: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 5

Jan Vantoortelboom (WEB 1993) noemt zichzelf een ‘dromerige een-zaat van nature’. In het College leerde hij, ondanks de enthousiaste sabotages van het lerarenkorps, niet af te dromen. Aan de Univer-siteit Gent, waar hij Germaanse fi lologie studeerde, bloeide hij op zijn manier. Sinds 2004 is hij uitgeweken naar Ossenisse in Zeeuws-Vlaanderen, waar hij nu met zijn gezin woont. Vantoortelboom do-ceert Engels aan de Hogeschool Zeeland.

Zijn debuutroman verschijnt in maart. De verzonken jongen speelt zich af in Elverdinge, waar Jan opgroeide. De protagonisten Stoffel en Bert Vanheule leiden daar een zor-geloos en beschermd leventje. Als op de dag voor Kerstmis een brief wordt bezorgd, verhangt grootvader zich in de oude schuur. Ook de ouders van Stoffel zijn door de brief zeer ontzet. Voor het onbezorgde leven van de broers Vanheule valt het doek voorgoed als moeder door ziekte komt te sterven. Ze worden geconfronteerd met de waarheid die niet langer verborgen kan blijven. Het boek verschijnt zowel in Nederland als in België en zal in de toonaangevende kran-ten gerecenseerd worden.

Wij wensen Jan heel veel bijval met zijn eerste boek.

VANTOORTELBOOM, J., De verzonken jongen. Uitgeverij Contact, Amsterdam, 2011, 235 blz.

JE BENT JONG EN JE WILT GOD

Job Thomas schrijft inspirerend boekJob Thomas (WEWI 2002) groeide op als evangelisch christen in de geloofs-gemeenschap van de Evangelische Kerk van Ieper. Jarenlang engageerde hij zich daar als zangleider, spreker, muzikant en jeugdleider en gaf hij ook Bij-belstudie. Intussen is Job voor zijn studies Bijbel en Theologie naar Heverlee (Leuven) verhuisd. Zijn geloof nam hij evenwel mee naar de plaatselijke Evangelische Kerk. Met het diploma onderwijspedagogiek op zak is hij op de Evangelische Theologische Faculteit van Heverlee werkzaam als coördinator van de lera-renopleiding. Hij begeleidt de stages en doceert zelf nog algemene didac-tiek, algemene onderwijskunde, onderwijspsychologie en studie- en onder-zoeksmethoden. Alsof dat nog niet genoeg is, werkt Job nog deeltijds bij de Vlaamse studentenvereniging Ichtus én is hij eindredacteur cultuur van het jongerenplatform BREEZE.be. In zijn agenda vindt hij ook nog wel een gaatje voor het schrijven van artikels en preken en voor het geven van workshops.Tijdens en na zijn opleiding merkte Job Thomas dat er in het Nederlandse taalgebied eigenlijk niet veel geschreven is over de thema’s die de jongere van vandaag bezighouden. Zijn jongeren nog op zoek naar God? Wat denken ze over seksualiteit en lichamelijkheid? Hebben ze een levensvisie en passen andere culturen daarin? Past kunst daarin?Meer dan drie jaar geleden sprak Job daar collega Raymond Hausoul over aan. Ze besloten daar samen iets over te publiceren. Ze spraken andere auteurs aan en zo ontstond Je bent jong en je wilt God. Naar eigen zeggen een werk van lange adem, maar inspirerend bedoeld voor jongeren, studenten en jon-gerenwerkers om in hun geloof te groeien.

De Contactredactie feliciteert Job met de publicatie en wenst hem veel succes.

HAUSOUL, R., en THOMAS, J., e.a. (red.) Je bent jong en je wilt God: Laat je inspireren. Uitgeverij Medema, Heerenveen, 2010, 272 blz. •

CYNTHIA VAN GHELUWE

Oud-leerlingen schrijven een boekVERZONKEN JONGEN UIT ZEELAND

Jan Vantoortelboom debuteert

Page 6: contact januari 2011

6 CONTACT - FEBRUARI 2011

2010-2011: de school in cijfers

huidig vorig schooljaar schooljaar

eerste graad (1 en 2) 262 275

Latijn 102 106Moderne Wetenschappen 160 169

tweede graad (3 en 4) 221 197

Latijn 75 71Economie 75 67Wetenschappen 71 59

derde graad (5 en 6) 197 225

Latijn-Moderne talen 18 17Latijn-Wiskunde 20 21Economie-Moderne Talen 66 77Economie-Wiskunde 10 13Moderne talen-Wetenschappen 13 13Moderne talen-Wiskunde 5 8Wetenschappen-Wiskunde 65 76

680 697

De spreiding van de leerlingen volgens de gekozen studierich-ting geeft de volgende aantallen:

De verdeling over de verschillende jaren ziet er als volgt uit:

huidig vorig schooljaar schooljaar

eerste graad (1 en 2) 262 275

eerstes 142 128tweedes 120 147

tweede graad (3 en 4) 221 197

derdes 132 96vierdes 89 101

derde graad (5 en 6) 197 225

vijfdes 94 101zesdes 103 124

TOTAAL 680 697

Berichten uit KaboelIn 2008 werkte het vredesfonds van de stad Ieper naar aanlei-ding van de bekendmaking van de vredesprijs samen met alle Ie-perse secundaire scholen en de academies voor muziek en woord en beeldende kunsten aan een toneelvoorstelling. De inhoud was gebaseerd op het werk van Helen Prejean, laureate van de vredes-prijs 2005. Het stuk kreeg de naam Een mensenleven en werd tijdens het 2de weekend van mei 2008 voor meer dan 1200 mensen opgevoerd.Ludwich Devlieghere, gepensioneerde leerkracht en lid van het vre-desfonds, schreef het stuk, dat jongeren en volwassenen op een niet-belerende manier bij het thema van de doodstraf deed ‘stil staan’.

Een nieuw toneelstuk Berichten uit Kaboel staat in de steigers. Ludwich Devlieghere heeft zich nu op de situatie in Afghanistan gebaseerd en zich laten inspireren door het leven en werk van de laureate van de Ieperse vredesprijs 2008, Sima Samar.Het verhaal gaat over de vluchtelingenproblematiek en de aanwe-zigheid van buitenlandse troepen in Afghanistan.Ook nu weer doen heel wat leerlingen van alle secundaire scholen uit de verschillende netten mee aan deze productie, onder wie dus ook een aantal leerlingen uit het College.De regie is in handen van Jan Devriendt, leraar aan het KTA en ge-passioneerd toneelmens.

Hou nu al 6, 7 of 8 mei 2011 vrij in je agenda, want dan geven tientallen Ieperse leerlingen in Het Perron, het nieuwe cultuur-centrum, het beste van zichzelf. •

KRIS LATRE

Page 7: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 7

Verrassende ontmoetingen in de bib

‘Onverwacht is het heerlijke gevoel van iets zo maar te ontdekken. Je krijgt iets in het oog en het spreekt aan. Je wordt verrijkt, zelfs zonder dat je op zoek bent of ernaar gevraagd hebt. Het geweldige aha- en oh ja-gevoel.’Zo werd de nationale week van de bibliotheek aangekondigd en als bibteam voelden wij ons meteen aangesproken. Vorig jaar hadden we het strak, clean en steriel aangepakt naar aan-leiding van de Mexicaanse griep, die ook een literaire variant bleek te hebben.Dit jaar mocht het allemaal een stukje losser. Erwerd druk overlegd, verkleedkoffers werden tot op de bodem geledigd, want iedereen ging opzoek naar de ultieme vermomming als lookalike.Collega’s en leerlingen hadden allemaal een uitnodiging in de bus gekregen en ondanks het feit dat het die dag ook Dag van de jeugdbe-weging was, kwamen de bezoekers die middag vlotjes binnengestroomd.

Drie leerlingen uit 1 MOc wonnen de zoektocht ‘Verrassende ontmoetingen in de schoolbib’. Josse Libbrecht en Jessie Caignie flankeren trots hun klassenlerares mevr. H. Goemaere. Thibault Markey ontbreekt op de foto.

Een dag met Jean Bosco SafariZo letterlijk moet je het nu ook niet nemen. Alle eerstes en tweedes mochten op dinsdag 19 oktober een uurtje met deze Vlaamse artiest meemaken. Jeugd en Muziek Menen-Ieper biedt ons elk jaar de kans om in te gaan op een muziekaanbod op maat van de leerlingen.

Grote ogen werden opgezet toen Diana Ross (Mevr. Deforche in grote doen met gigan-tische afropruik en glitterjurk) hen verwelkom-de. Het ‘sterrenmeisje’ promootte enthousiast de nieuwste aanwinsten voor de schoolbib. Pi-pi Langkous verwende de smaakpapillen van de leerkrachten met een stukje zelfgebakken taart in de vipruimte. Ook de leerlingen werden traditiegetrouw allerlei lekkernijtjes aangebo-den door een resem beroemdheden uit 3 ECb en een aantal charmante hostesses uit 4 ECa. Edward Bortier zorgde voor een fi jn streepje pianomuziek en hij kon met zijn fi lmmelo-dieën meteen op heel wat bijval rekenen. Veel leerlingen bleven aangenaam verrast luisteren naar dit gastoptreden. We proberen jaarlijks op onze bibverwenmid-dag een extra activiteit te organiseren. Dit jaar steekt onze school massaal de handen uit de mouwen voor de Damiaanactie en we wilden

als schoolbib eveneens graag een steentje bij-dragen. In de weken die aan de verwendag voorafgingen, werden leerlingen uitgenodigd om ‘oude boeken’ die thuis lagen te verstoffen, binnen te brengen in de bib. ‘Boeken voor een prikje’ was het thema! Wij hebben die dan op de verwendag tweedehands verkocht. Er werd gesnuffeld, gebladerd, commentaar gegeven en … gekocht! De verkoop leverde een mooie 97 euro op en dat is toch alweer voldoende om twee mensen van melaatsheid te redden. Hartelijk dank aan iedereen die op de een of andere manier een bijdrage leverde! •

MIEKE ALLEGAERT

Een Minnie Mouselookalike (mevr. Allegaert) opent met trompetgeschal de verwenmiddag van de schoolbibliotheek.

Een man met gitaar op een leeg podium. Probeer maar eens een uur 260 leerlingen die naar een concert ‘moeten’, te boeien. Meteen werd duide-lijk dat Jean ons niet het verloop van een gewone werkdag zou vertellen. Dit zou niet alleen saai zijn, maar bovendien zou hij na een tiental minu-ten alles verteld hebben.Hij nam ons mee in zijn niet-alledaagse levensverhaal. Hij wordt in 1954 in Rwanda geboren. Zijn vader was Belg, zijn moeder Rwandese. Als hij 6 jaar is, breekt een burgeroorlog uit en zijn moeder stuurt hem naar België, waar hij geadopteerd wordt. Hij vertelt het hele verhaal en op de ‘spannende’ momenten ondersteunt hij het met enkele sfeervolle gitaar-klanken. De leerlingen hangen aan zijn lippen. Beklijvend was onder meer het moment waarop zijn moeder hem uit de geïmproviseerde school in het vluchtelingenkamp komt halen en zegt dat hij met een vreemde me-vrouw naar België mee moet. Stel het je voor als 6-jarige! Hij gaat verder en vertelt hoe hij onder meer door The Beatles gebeten en geboeid werd. Hoe hij het thuis bijna niet durfde zeggen dat hij zich beter voelde bij hun muziek dan bij de klassieke muziek, die thuis meestal te horen was. Hij zou rockmuzikant, of nog beter, hij zou ‘Beatle’ worden.Omdat onze jongens en meisjes nu eenmaal van een andere generatie zijn, illustreert Jean regelmatig met wat nummers uit die periode. En door de leerlingen actief mee te laten doen zorgt hij ervoor dat de aandacht scherp blijft. Een creatief hoogtepunt vond ik het moment waarop hij de hele zaal vraagt om op zijn teken met de tong te klakken. Hij zingt over The River en tijdens het refrein hoor je precies een rustig kabbelend riviertje. Hier-mee bewees hij duidelijk zijn visie: hij noemt zichzelf liever een creatief mens dan een artiest. • PAUL DURNEZ

Page 8: contact januari 2011

8 CONTACT - FEBRUARI 2011

Confronterend IndiaOp vrijdag 25 september vertrokken Louise

Waignein (5 MTWE) en leerkracht Judith Bulteel

voor één week op inleeftocht naar India om er

de armoedeproblematiek beter te leren kennen

en met eigen ogen te zien wat de Damiaanactie

in India realiseert. Ze vertrokken vol goede moed,

om niet te zeggen een beetje overmoedig zelfs.

Ze dachten dat ze het allemaal al wel eens gezien

hadden. Niet in het echt natuurlijk, maar op tv.

Arme mensen, kleine gezichtjes met grote ogen,

bedelende bejaarden. Ze waren er helemaal klaar voor.

‘Na de landing in Chennai (het voormalige Madras) vlogen we naar Tiruchirappalli (Trichy). Een kleine stad naar Indiase maat-staven: slechts 800.000 inwoners. Onze hoofdbestemming was Fathimanagar, een dispensarium dat door Sister Rita gerund wordt en dat de steun krijgt van enkele ngo’s waaronder ook de Damiaanactie. In Fathimanagar verblijven er mensen van demeest uiteenlopende leeftijden die lepra hebben, die met hiv be-smet zijn of die tbc of een combinatie van beide ziektes heb-ben.Lepra, hiv en tbc zijn ziektes die bij ons, zo niet volledig ge-neesbaar, geen sociaal stigma met zich meebrengen. In India daarentegen betekent de diagnose van een van deze ziektes een dubbel doodvonnis. Beetje bij beetje sterft de patiënt een sociale dood: hij verliest zijn werk, wordt met zijn gezin uit zijn woning gezet, wordt door familie en buren verstoten … totuiteindelijk de Grote Gelijkmaker aanklopt. De Damiaanactieprobeert in deze optiek eerst en vooral medische hulp te bie-den (vaccins en medicijnen verdelen, opereren, patiënten zelf-redzaamheid aanleren om zich zelfstandig te leren verzorgen), maar daarnaast ook socio-structurele hulp zoals patiënten opnieuw integreren in de maatschappij door hen werk te ver-schaffen, door hen een huisje te geven en door hen voor een stuk weer een gevoel van eigenwaarde te bezorgen om stilaan opnieuw sociaal en economisch zelfstandig te worden. We gin-gen te velde even kijken of deze mooie beloftes ook klopten.

We startten de voormiddag bij melaatsen in Fathimanagar die hun etterende leprawonden aan het verzorgen waren. Aan-vankelijk voelden we ons een beetje gluurders en durfde nie-

Judith en Louise bij Kanan en Arun.

Page 9: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 9

mand foto’s maken, maar algauw bleek dat de meesten, om niet te zeggen alle patiënten, het op prijs stelden dat er aan hen aandacht werd besteed d.m.v. een foto, een babbeltje, een handdruk, een groet. Wij denken bij melaatsen altijd aan be-jaarde mensen die helemaal verminkt zijn, maar we zagen er ook leeftijdgenoten van onze (mede)leerlingen, echt knappe jongens en meisjes. Bij Tiba was haar been al geamputeerd hoewel ze amper 21 was en het leven op die leeftijd nog moet beginnen. Bij een jongen van 18 lagen de voetzolen open door etterwonden.

’s Namiddags bezochten we ook de hiv-weeskinderen. Stuk voor stuk lieve en vriendelijke kinderen, echte zonnestralen, want ze zijn zich nog niet bewust van de tijdbom die ze in zich dragen. Ze waren blij, speelden, liepen rond, ravotten op het geïmproviseerde speelpleintje van Fatimanagar. Toen we de spulletjes uitdeelden die we van hier hadden meegekregen, werden we door die kleintjes haast onder de voet gelopen. De jongetjes bijvoorbeeld begonnen al bijna ruzie te maken omdat de meisjes haarspeldjes kregen en zij niet. Het was heel leuk voor Sinterklaas te kunnen spelen, maar het was tegelijk heel hard omdat je weet dat je niet alles kunt geven wat er in de jeep zit, omdat je weet dat je hen veel meer zou kunnen geven als er niet die beperkingen van de bagage op de luchthaven en van de afstand waren.

De volgende dag woonden we in Fathimanagar de operatie van een verkrampte klauwhand bij, een van de vele symptomen van lepra. De operatie duurde 45 minuten en werd uitgevoerd o.l.v. dr. Jacob Mathew, de bedenker van deze ingreep. Er wordt een incisie gemaakt ter hoogte van de middenvinger. Daaruit wordt de gezonde pees getrokken die op haar beurt in drie repen wordt gescheurd, zodat die ene gezonde pees opnieuw drie vingers kan laten functioneren. Via deze ingreep wordt het sociale stigma al min of meer opgeheven. Het was ons toen al duidelijk dat wat wij geven voor Damiaan, daar zeker gebruikt wordt en dit met de grootste omzichtig-heid.

Op 28 september reden we in ons minibusje naar Salem. Een tocht van 160 km waarover we zes uur deden. We stopten er rond de middag in de buurt van een brug waar we via de zijkant naar beneden gingen om zo onder de brug in de krot-tenwijken van de Dhobi terecht te komen, de op één na laagste kaste van de bevolking. Zij zijn het die de vuile was doen van de mensen die beter zijn dan zij. Ze wassen de kleren in de rivier, waarin ze ook baden en waarin ook een eindje verder een riolering uitmondt. Dit zijn echte krottenwijken. De over-heersende geur is die van urine en fecaliën. De mensen doen er bij gebrek aan de meest elementaire vormen van sanitaire voorzieningen hun behoefte op de weg, daar waar het toeval en de noodzaak het willen.

In de late namiddag bereikten we uiteindelijk het Saint-Mary’s Hospital, waar de leprapatiënten buiten op ons zaten te wach-ten. Daar hebben we heel erge vormen van lepra gezien, maar ook de positieve kant van het genezingsproces dankzij Sister Francisca en de hulp die ze van de Damiaanactie krijgt. Een

Ranjit, een fotograaf in spe.

oud vrouwtje dat genezen was van lepra, kwam ons bedan-ken. Ze had geen vingers meer, maar ze klapte toch met haar stompjes van handjes als wou ze applaudisseren. We hebben daar ook Arun en Kannan ontmoet, de twee hoofdrolspelertjes in de campagnereportage Heroes van de Damiaanactie.

Opnieuw in Saint Mary’s assisteerden we de volgende ochtend bij de toediening van de medicijnen aan de tbc-patiënten. Deze mensen hebben in 99% van de gevallen een co-infectie, d.w.z. ze hebben tbc, maar ook hiv. Het rauwe snakken naar adem en het verscheurende hoesten waren pijnlijk om te horen.

Honderd kilometer ten oosten van Salem kwamen we aan in een melaatsenkamp dat in 1972 door de Indiase overheid werd opgericht. De voorbije 38 jaar heeft ze echter de gebouwen la-ten verkommeren, waardoor ze er nu erbarmelijk uitzien. Wat de bewoners betreft, zijn er geen woorden om de ellende die we daar gezien hebben, te beschrijven. Grotendeels bejaarde mensen die heel erg verminkt waren, meer dan wat we tot dan toe al hadden gezien. Ze leven daar verstopt van de rest van de wereld en krijgen van niemand steun. Die mensen wachten op hun dood. Ze strompelen rond, heel erg verminkt, blind door de lepra. Zij die niet meer kunnen rondstrompelen, liggen op de grond. Hun wonden zijn veretterd, aangetast door gangreen. Het is een combinatie van lijkhuis, vuilnisbelt, beerput, lepro-zerie ... .

(zie vervolg blz. 10)

Page 10: contact januari 2011

10 CONTACT - FEBRUARI 2011

(vervolg van blz. 9)

Enkele bewoners waren nog erg jong en we zagen er ook een gezinnetje met twee kindjes. De ouders hadden lepra, de kin-deren niet. Na de dood van hun ouders zullen de kinderen wel-licht worden geplaatst. De regering duldt geen inmenging vanngo’s en caritatieve instellingen. Vandaar dat tijdens ons stie-keme bezoek aan dit overheidskamp Damiaanverzorger Manic-kam bij zijn aankomst onmiddellijk begon met het verzorgen van de etterende wonden van de patiënten.

Gelukkig reden we daarna door naar een ander leprakamp dat door de Damiaanactie gerund wordt. Daar werden we met bloe-menkransen onthaald door een groep melaatsen die ons elk een paar limoenen in de hand duwden als welkomstgeschenk. Ze hadden zelfs een orkestje met een trom en een of ander in-heems blaasinstrument geïmproviseerd. Zo gingen we in stoet naar hun huisjes kijken. Het verschil met het vorige was te groot. De mensen hier hebben weer hun levensvreugde herwon-nen doordat ze goede medicatie krijgen. Ze zijn niet meer be-smettelijk, hun wonden worden goed verzorgd, ze hebben een klein, maar proper huisje met elektriciteitsvoorziening.

De volgende ochtend reden we naar Saint Nicholas, een wees-huis voor hiv-besmette kinderen die meestal ook tbc hebben. De zusters hebben er een klaslokaaltje ingericht omdat deze zieke kinderen in geen enkele andere school toegelaten worden. We woonden er een les bij. Slechts één kind in de klas droeg schoenen en amper vier kinderen hadden een schoolboek. Alle leeftijden zaten er samen, maar ondanks alles waren zij laai-end enthousiast hoewel velen van hen dodelijk ziek zijn. Ze zijn allang blij dat ze les krijgen en dat ze onderdak hebben.

Wat ons helemaal de keel dichtkneep, was ons bezoek aan desloppenwijken op de vuilnisbelt van Salem. De immense vuil-nisbelt die al vanuit de verte torenhoog te zien is, staat perma-nent in brand. Je ziet er allerhande afval, veel plastic ook, maar

Louise bij de weeskinderen van Fathimanagar.

ook kadavers van dieren. Wilde honden, varkens en mensen zoeken er continu naar eten. De rook en de stank zijn niet te harden. We hebben er kinderen van ongeveer zes jaar gezien die bij gebrek aan kleren naakt moeten rondlopen en nog jon-gere kinderen die lijm zaten te snuiven.

‘s Avonds waren we er niet goed van. Wij die alles al eens op tv gezien hadden, wij die dat wel kenden, wij die zo voorbereid waren om te vertrekken … tot je er dan bent en je die kinderen zelf ziet lijden en hen de longen uit hun lijf hoort blaffen van de tbc, tot je de rook van de brandende vuilnisbelt ruikt en de geur van excrementen van mens en dier continu in je neusga-ten hangt, tot je ziet hoe kinderen elkaar daar pijn doen voor een plastic balpen, tot je hen voelt sleuren aan je armen en tot je voor het eerst nee moet zeggen tegen zo’n kind omdat het graag mee wil en jij dat ook wel ziet zitten, maar je heel goed weet dat het niet zo simpel is.

De volgende ochtend vertrokken we met de Chennai Express voor een treinrit van zo’n grote 300 km terug naar Chennai. Dat de trein geen enkel raam had en met open deuren door het landschap denderde, dat glimmend bruine kakkerlakken ijverig heen en weer reden op de rugleuning van onze zitban-ken, dat kreupelen door het gangpad kropen om te bedelen, aanvaardden we ogenschijnlijk met een lome gelatenheid. We waren namelijk op de vuilnisbelt gebleven, we zaten nog bij de weeskinderen. Wij voelen ons zo dankbaar dat we deze inleeftocht hebben mogen meemaken, dat we nu nog dankbaarder dan voorheen inhet leven staan. En voor wie er nog aan twijfelt: wat je ziet op tv is erg en wreed, maar wanneer je zelf middenin die armoede en miserie wordt gedropt en je de ellende zelf ziet en hoort en ruikt, dan realiseer je je dat zelfs de beste tv-reportage je nooit afdoende had kunnen voorbereiden.’ •

JUDITH BULTEEL en LOUISE WAIGNEIN

Page 11: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 11

Nieuwe gezichten voor de klasOok dit schooljaar zijn er een aantal nieuwe gezichten op onze school. Op onderstaande foto ziet u van links naar rechts:

Helena Ottevaere (En 3de graad), Bart Deblauwe (a.i. ec 3de graad), Olivier Moyaert (a.i. ge1ste graad), Leen Struye (Fr 2de graad), Inge Lavens (En-Du 3de graad), Siska Gobin (a.i. Fr 3de graad), Matthias Derycke (ec 2de graad + seminarie 6des) en Marian Bol (ec 2de graad).Staan niet op de foto, maar zijn ook nieuw: Katrien Ingelbeen (Fr 2de en 3de graad + seminarie 6des), Philippe Lepers (seminarie 6des), Koen Minne (lo 3de graad), Annelies Vanhooren (ge 1ste graad), Ellen Van Hulle (la 2de graad) en Christa Verhanneman (ondersteuning ICT).

BoezingeHeidi Pype fotografi eFietsen LucSegers optiek

BikschoteB&B Construct

De KlijteCoiffure Frie

GentBoekhandel De Clerck

HollebekeHessel bakkerijJoy & Knip kapsalonMarnick auto

IeperBaccara bloemenBiovitaBoudry papierhandelCach’ou lederwarenFeliers architectenHeybaco koffi eIeper op slotIeperplant KBCPink & Blue babyartikelenPorteman optiekPrintburoScolarestSKTTanghe Elektro

Vandermarliere juwelenVertical Limit plaatsen en verhuur steigers

KemmelDe Polka groenten en fruitSlagerij JoséKrinkeldewinkel speelgoed

LokerBonte woningdecoratieRestaurant ScherpenbergEunnick meubelen

KortrijkMeuleman decorteam

LangemarkDerdaele-Ostyn uurwerken, juwelen, optiekLimento broodjeszaakMahieu bakkerijMinne sport Van Ryckeghem slagerijVermeersch wonen, tafelen, koken, bloemen

PoelkapelleCasa di Lana breiwolwinkelFruithuisje

VlamertingeDecadt houthandelLamoot apotheek

ZillebekeClaus schrijnwerkenFilip en Nathalie slagerijLenoir reizenVerfaillie-Leroy signalisatieVervenne Tegelhuis

ZonnebekeBruno traiteurDe Ark groenten en fruitDejonghe bouwmaterialenDeman carrosserieDerveaux begrafenissenDimi krantenzaak, schrijfgerei, geschenkenwinkelDumoulin wasserijNV Ropa metaalbewerkingTruckcenter MANVC Rent verhuur bestelwagens

WijtschateDe Craemere fi etsenLepla uurwerken, juwelen, herstelatelierVanhotec

Deze zaken steunen het SVC in zijn strijd tegen lepra, tbc en hiv.EEN GOEDE ZAAK!

Ook u kunt helpen. Stort op rekeningnr. 738-0107421-64 met vermelding ‘Gift SVC voor Damiaan’. Vanaf 40 euro is deze gift via een fi scaal attest aftrekbaar.

Page 12: contact januari 2011

12 CONTACT - FEBRUARI 2011

College sportiefMiddagsportNiet enkel de lessen lo dragen bij tot het onderhouden en ontwik-kelen van de motorische competenties van onze leerlingen. Tijdens de middagpauze worden de leerlingen gestimuleerd om veel te bewegen. In spelsituaties leren leerlingen in groep succes of tegenslag ervaren.Jaarlijks vindt in de loop van het eerste trimester voor de klassen uit de eerste graad het netbaltornooi plaats. De wedstrijden worden geleid door leerlingen uit de hogere cyclus. Zo leren zij specifi eke taken vervullen (scheidsrechter, helper) en biedt de middagsport alle kansen om sociale integratie te bevorderen. Liefst 10 ploegen uit de eerste graad namen deel aan het tornooi. Na het spelen van de voorrondewedstrijden streden de betere ploegen tegen elkaar in de eindfase. Twee ploegen trokken uiteindelijk aan het langste einde: The B-team (1 MOb) en De sparretrekkers (2 LAa).Het voetbaltornooi voor leerlingen uit de derde graad is ook weer op gang geschoten. Vele ploegen beschikken over de nodige kwaliteit om het de lerarenploeg op het einde van het schooljaar moeilijk te maken. Vier van de zeven ploegen stoten door naar de volgende ronde in het derde trimester. Voetbaltornooi derde graad: Johny probeert Maxim van de bal te

zetten.

LoopprojectDit schooljaar werken wij (de leerkrachten lo in samenwer-king met de directie) verder aan het loopproject, waarmee we vorig jaar gestart zijn. Dit schooljaar stellen we opnieuw als doel dat alle leerlingen op het einde van het schooljaar een

Onze leerlingen namen massaal deel aan Dwars door Ieper. Guillaume, Sanne en Kelly persen er nog een sprintje uit.

welbepaalde afstand in een zekere tijd kunnen lopen (eerstes 3 km – tweedes 4 km - derdes en vierdes 5 km - vijfdes en zesdes 6 km). Om het lopen te stimuleren namen we als school deel aan tal van buitenschoolse loopactiviteiten.

- Dwars door Ieper: 125 leerlingen- Vlaamse veldloopdag: 110 leerlingen- SVS Cross Lange Munte: 85 leerlingen- SVS Cross Don Bosco: 54 leerlingen- Vredesloop Ieper: 77 leerlingen

We kunnen dus spreken van succesvolle deelnames aan de verschillende loopacti-viteiten. Daarnaast is de ‘vrijdagloop’ voor sommige leerlingen een vast loopmoment in de week. Leerlingen lopen samen met leerkrachten op de Ieperse vestingen en sluiten hiermee hun schoolse week op sportieve wijze af.

Page 13: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 13

Blik op de sportdagOp vrijdag 10 september vond de jaarlijkse sportdag plaats. We willen leerlingen zoveel mogelijk kennis laten maken met sporten die we in het dagelijkse lesgebeuren niet kunnen aanbieden. De eerstes ontdekten allerlei Amerikaanse sporten,de tweedes zochten het avontuur in (voor sommigen) en rond Dikkebusvijver op. De vierdes werden in Poperinge en omge-ving verwacht. De Wavesurfer zal iedereen wel bijblijven. De derde graad had de keuze tussen verschillende klassiekers: ski & paintball, afvaart Lesse, Adventure in Zwevegem en zeilwagenrijden in De Panne. Spijtig genoeg was er voor de laatste activiteit te weinig wind aan onze Belgische kust.

Op vrijdag 10 september gingen een 130-tal leerlingen de uitdaging aan om een heuse triatlon tot een goed einde te brengen. In 3 verschillende groepen werden in de voormiddag een fi etstocht en een fi etsproef op mountainbike afgewerkt. Tussen de middag werd energie getankt voor de zware sportnamiddag. Dan stonden de zwem- en loopproef op het programma. De leerlingen legden 300 m af in het water en kort daarna mochten ze starten met de loopproef. De leerling of leerlinge met de beste tussentijd na het zwemmen en fi etsen mocht als eerste aan de loopproef van 2 km beginnen. Sommigen verloren plaatsen, maar anderen maakten een fl inke sprong voorwaarts in het klassement. In ieder geval kwam iedereen moe, maar heel voldaan over de fi nishlijn! Profi ciat aan alle fi nishers en hierbij ook een speciale ver-melding voor de twee winnaars in hun categorie: Korneel Reynaert en Kelly Seys!

Sportdag eerstes (hockey): Annais probeert haar netten schoon te houden.

Sportdag tweedes (baseball): Pitcher Felix, geruggensteund door Rana en Amber.

InterscholensportGedurende het eerste trimester pro-beerden we met schoolploegen aan allerlei tornooien (badminton, zwem-men, basketbal enz.) deel te nemen. Deze tornooien met ploegen van andere Ieperse scholen vonden meestal in Ieper plaats. In het basketbaltornooieindigde de lagerecyclusploeg als eerste en de hogerecyclusploeg als tweede. •

BART CALLENS

De ploeg van de lagere cyclus won het basketbaltornooi.

Page 14: contact januari 2011

14 CONTACT - FEBRUARI 2011

We hebben ervoor gekozen om enkel de studie-richting en het studiejaar van de volledigg geslaagde oud-leerlingen te publiceren. Hiervoor baseren weons op de offi ciële studieresultaten, die ons door de hogescholen en universiteiten toegestuurd worden.Mocht je een vraag of een opmerking hebben, mail dan gerust naar [email protected].

Studieresultaten oud-leerlingen

uitgangsjaar 2009

Bailleur Lies AB psychologie

Bouckaert Suzan AB politieke wetenschappen

Bouten Kaat AB communicatiewetenschappen

Bouten Lotte AB taal- en letterkunde (Ne-En)

Buyck Matthias AB handelswetenschappen

Buyck Sophie AB taal- en letterkunde (La-En)

Callens Jolien AB farmaceutische wetenschappen

Candry Sarah AB taal- en letterkunde (En-Du)

Claus Annelies AB archeologie

Cloet Jolien PB toegepaste psychologie

Coopman Silke AB geneeskunde

D’Alleine Sanne PB secundair onderwijs (ec-Fr)

De Poorter Christof AB handelsingenieur

De Ro Famke AB handelsingenieur

Desimpel Julie AB geneeskunde

Desmyter Bart AB bio-ingenieurswetenschappen

Devlieger Matthias AB rechten

Devriendt Kaat AB biochemie & biotechnologie

Deweerdt Sanne PB sociaal werk

Dewulf Lisa AB psychologie

D’Hondt Nelis AB handelswetenschappen

Dumortier Feebe AB communicatiewetenschappen

Feys Goedele AB handelswetenschappen

Feys Simon AB chemie

Ghesquiere Thomas PB elektromechanica (industrial management)

Goethals Jolien PB toegepaste psychologie

Hermans Lennart AB bio-ingenieurswetenschappen

Hoorelbeke Karen PB accountancy-fi scaliteit

Hoste Xavier AB geneeskunde

Ketels Thomas AB industriële wet. (biochemie)

Kinget Laurens AB industriële wet. (elektromechanica)

Knockaert Jeppe AB informatica

Leeman Jolien PB accountancy-fi scaliteit

Leroy Thomas AB rechten

Lievens Yara PB toegepaste psychologie

Messine Camille AB rechten

Morlion Frederick PB kmo-management

Nottebaere Riet PB logopedie

Pacquet Annelore PB lager onderwijs

Pacquet Sien PB logopedie

Pattyn Anne-Lore AB farmaceutische wetenschappen

Pecceu Pieter AB industriële wet. (chemie)

Pertry Simon AB taal- en letterkunde (En-Du)

Pillen Sis AB architectuur

Plouvier Jonas AB handelsingenieur

Pouillie Lise AB handelswetenschappen

Seys Hanne AB toegepaste taalkunde (En-It)

Six Tobias AB psychologie

Soete Nel AB taal- en letterkunde (Ne-En)

Storme Steffi e AB handelswetenschappen

Tavernier Frances AB toegepaste economische wet.

Thomas Arne AB rechten

Van Eecke Herlinde AB geneeskunde

Van Eecke Liesbeth AB geneeskunde

Valentin Glenn AB lo en bewegingswetenschappen

Vandamme Maxime AB productontwikkeling

Vandelanotte Hanne PB lager onderwijs

Vandenabeele Sarah AB handelswetenschappen

Vanderjeugt Leonie PB bestuurskunde en publiek management

Vanderplancke Eileen AB bio-ingenieurswetenschappen

Vandevivere Arne AB fysica

Vanhaverbeke David AB industriële wet. (elektromechanica)

Verly Jeroen AB geneeskunde

Veryser Matthias AB geneeskunde

uitgangsjaar 2008

Allewaert Roos PB ergotherapie (wellnesscoaching) 2de jaar

Barbry Jorrit AB wiskunde 1ste jaar

Barroo Daphné AB rechten 2de jaar

Beghein Els AB biomedische wetenschappen 2de jaar

Bonny Benjamin AB handelswetenschappen 1ste jaar

Bruneel Joren AB bio-ingenieurswetenschappen 2de jaar

Carnel Janne AB taal- en letterkunde (En-Du) 2de jaar

Claerhout Chloë AB geologie 1ste jaar

Coffyn Lieselot PB lager onderwijs 1ste jaar

Coulleit Lisa AB toegepaste taalkunde 2de jaar

Covemaeker Mathijs PB toegepaste informatica 2de jaar

Craeymeersch Sarah AB handelswetenschappen 2de jaar

De Roo Vincent AB revalidatiewet. en kinesitherapie 2de jaar

Declercq Rosalie PB kmo-management 1ste jaar

Page 15: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 15

Deconinck Celien AB pedagogische wetenschappen 2de jaar

Degryse Delphine AB handelswetenschappen 2de jaar

Degryse Jasper AB psychologie 2de jaar

Delboo Emmanuel AB ingenieurswet. (werktuigk.-elektrotechn.)

2de jaar

Deleu Sien PB accountancy-fi scaliteit 2de jaar

Delvoye Mireille PB bedrijfsvertaler-tolk 2de jaar

Denys Barbara PB maatschappelijk werk 2de jaar

Desmet Ellen AB taal- en letterkunde (En-Sp) 2de jaar

Desodt Flore PB logopedie 2de jaar

Dujardin Léonie PB maatschappelijk werk 2de jaar

Duthoit Silke AB communicatiewetenschappen 2de jaar

Gheysen Jasper AB musicologie 2de jaar

Goudeseune Arne AB handelswetenschappen 1ste jaar

Hamerlinck Hannelore AB biomedische wetenschappen 2de jaar

Hendrix Maxim PB logistiek management 2de jaar

Lepla Jeroen PB offi ce management 1ste jaar

Leys Tim AB communicatiewetenschappen 2de jaar

Logie Anneleen AB toegepaste taalkunde (Fr-Du) 2de jaar

Mertens Matthias AB chemie 1ste jaar

Mertens Nathalie AB fysica 1ste jaar

Neuville Pieter PB agro-industrie 2de jaar

Nuitten Michiel AB rechten 2de jaar

Odent Niels AB handelsingenieur 2de jaar

Olivier Kenji PB multimedia en communicatietechn. 2de jaar

Onraet Jonas PB marketing 1ste jaar

Parmentier Jolien AB architectuur 2de jaar

Pattyn Kamiel AB industriële wet. (elektromechanica) 1ste jaar

Platteau Thijs AB industriële wet. (industrieel ontwerpen)

2de jaar

Pollet Kenny PB marketing 1ste jaar

Pype Tom AB toegepaste taalkunde (En-Du) 2de jaar

Reynaert Thomas PB fi nancie- en verzekeringswezen 2de jaar

Saelens Glenn AB communicatiewetenschappen 1ste+2de jaar

Staessen Thomas AB biowetenschappen 2de jaar

Thomas Nienke PB ergotherapie 1ste jaar

Tyteca Marilyn PB verpleegkunde 2de jaar

Van Eecke Paul AB taal- en letterkunde (Fr-Du) 2de jaar

Van Lerberghe Matthias PB agro-industrie 2de jaar

Van Weehaege Sarah PB sec. onderwijs (handel-burotica-Fr) 2de jaar

Van West Volcker AB handelswetenschappen 1ste jaar

Vanbelleghem Jelle PB fi nancie- en verzekeringswezen 2de jaar

Vanbeselaere Silke AB geschiedenis 2de jaar

Vandekerckhove Bram AB industriële wetenschappen 1ste jaar

Vanden Broucke Jantien AB farmaceutische wetenschappen 2de jaar

Vandenbroucke Jeroen AB diergeneeskunde 2de jaar

Vangheluwe Sarah AB psychologie 2de jaar

Vanhalst Tom AB ingenieurswet. (architectuur) 1ste jaar

Vanhoutte Julie AB sociologie 2de jaar

Vanoverberghe Eline AB architectuur 2de jaar

Vantomme Theo PB landmeten 1ste jaar

Verclyte Alexander AB bio-ingenieurswetenschappen 2de jaar

Vermeulen Drieke AB geneeskunde 2de jaar

Vermeulen Hannes AB diergeneeskunde 2de jaar

Windels Marjolein AB handelswetenschappen 2de jaar

uitgangsjaar 2007

Allaert Gaëtan AB toegepaste economische wet. 2de jaar

Ameye Sabien PB ergotherapie 3de jaar

Bailleul Robin AB ingenieurswet. (computerwet.) 3de jaar

Bruynsteen Niels AB toegepaste economische wet. 3de jaar

Bulcke Pieter AB toegepaste taalkunde (En-Du) 3de jaar

Cailliau Jens PB multimedia en communicatietechn. 3de jaar

Cappelle Kaat AB rechten 2de jaar

Cardinael Angelo PB communicatiemanagement 2de jaar

Cardoen Marijke AB klinische psychologie 3de jaar

Carnel Jolien AB taal- en letterkunde (Du-Sp) 3de jaar

Cattrysse Olivier AB rechten 2de+3de jaar

Connerty Helen AB psychologie 2de jaar

Cornette Laurence AB farmaceutische wetenschappen 3de jaar

Danneels Kristof AB bio-ingenieurswetenschappen 3de jaar

De Blieck Koen AB bio-ingenieurswetenschappen 3de jaar

De Blieck Steven AB revalidatiewet. en kinesitherapie 2de jaar

De Brabandere Celine AB rechten 3de jaar

De Schrijver Jeroen PB fi nancie- en verzekeringswezen 1ste jaar

Declerck Jeroen PB farmaceutische en biologische

laboratoriumtechn. 2de jaar

Decuypere Koen AB handelswetenschappen 3de jaar

Degraeve Lieselot PB audiologie 3de jaar

Deltombe Maaike PB orthopedagogie 2de jaar

Devogel Melissa PB accountancy-fi scaliteit 3de jaar

Devos Tom PB management assistant 3de jaar

Duthoit Jelle AB revalidatiewet. en kinesitherapie 3de jaar

Forrez Josephine AB handelswetenschappen 3de jaar

Gamme Lien PB kmo-management 2de jaar

Gekiere Paulien AB interieurarchitectuur 3de jaar

Geldof Sanne AB ingenieurswet. (architectuur) 3de jaar

Haghedooren Eline AB revalidatiewet. en kinesitherapie 3de jaar

Haghedooren Stefanie PB toegepaste architectuur 3de jaar

Hermans Thomas AB ingenieurswet. (computerwet.) 3de jaar

Houdendycke Ward AB industriële wet. (elektronica-ICT) 3de jaar

Ingelbeen Karel AB taal- en letterkunde (En-Du) 2de+3de jaar

Jonckheere Jana AB economische wetenschappen 3de jaar

Kools Brent PB accountancy-fi scaliteit 1ste jaar

Lakiere Jolien PB accountancy-fi scaliteit 3de jaar

Lamond Woïtika PB lager onderwijs 3de jaar

Lefever Laurianne PB lager onderwijs 3de jaar

Lefevre Dries PB verpleegkunde 1ste jaar

Leterme Thomas PB marketing 1ste jaar

Lignel Iris PB ergotherapie 3de jaar

Louagie Dana AB taal- en letterkunde (En-La) 3de jaar

Louwagie Ilse PB agro-industrie 3de jaar

Page 16: contact januari 2011

16 CONTACT - FEBRUARI 2011

Maertens Nick AB industriële wet. (chemie) 3de jaar

Meersseman Justien AB klinische psychologie 3de jaar

Meersseman Paulien AB geneeskunde 3de jaar

Morlion Delphine AB handelsingenieur 3de jaar

Mostaert Michaël PB farmaceutische en biologische

laboratoriumtechn. 3de jaar

Pacquet Lies PB ergotherapie 3de jaar

Pertry Peter PB bedrijfsvertaler-tolk 2de jaar

Pillen Kobe AB ingenieurswet. (architectuur) 3de jaar

Planckaert Simon AB handelsingenieur 3de jaar

Pleuvret Valérie AB handelsingenieur 2de jaar

Provoost Joren AB rechten 2de+3de jaar

Rammant Kevin AB criminologie 2de+3de jaar

Reinartz Alexander AB biochemie & biotechnologie 2de jaar

Roegiers Florian PB secundair onderwijs

(lo-bewegingsrecreatie) 3de jaar

Sergier Siel PB toegepaste psychologie 2de jaar

Six Arne AB toegepaste taalkunde (Du-Ru) 2de jaar

Slosse Hannelore PB ziekenhuisverpleegkunde 3de jaar

Steenhuyse Delphine PB accountancy-fi scaliteit 3de jaar

Strumane Robin AB industriële wet. (chemie) 3de jaar

Tavernier Vincent AB handelsingenieur 2de jaar

Van Haverbeke Julie PB secundair onderwijs (Ne-ge) 3de jaar

Van Landuyt Thijs AB bio-ingenieurswetenschappen 2de+3de jaar

Vancayzeele Evelyn AB taal- en letterkunde (Ne-En) 3de jaar

Vandenberghe Hanne AB communicatiewetenschappen 3de jaar

Vanderhaeghe Melanie PB commerciële communicatie 3de jaar

Vanlerberghe Jasper AB ingenieurswet. (computerwet.) 3de jaar

Vanrapenbusch Kris PB biomedische laboratoriumtechn. 3de jaar

Verbrugghe Stefanie PB secundair onderwijs (Fr-En) 3de jaar

Vermeulen Sofi e AB klinische psychologie 3de jaar

Versaevel Delfi en AB orthopedagogiek 3de jaar

Verslyppe Bram AB industriële wet. (chemie) 3de jaar

uitgangsjaar 2006

Bollein Michael PB multimedia en communicatietechn. 3de jaar

Bonny Stephanie AB ingenieurswet. (chemische techn.) 4de jaar

Boudewyn Siel AB ingenieurswet. (architectuur) 4de jaar

Boury Stijn AB ingenieurswet. (werktuigkunde) 4de jaar

Breyne Bieke PB secundair onderwijs (En-mo) 3de jaar

Brulez Jelle PB marketing 3de jaar

Candry Charlotte AB toegepaste economische wet. 4de jaar

Coopman Wesley AB handelsingenieur 4de jaar

Cornardt Yves AB handelsingenieur 4de jaar

Craeymeersch Hanne AB klinische psychologie 4de jaar

De Cleer Hélène manaba pedagogische wetenschappen

schakelprogramma

De Jaeger Annelies manaba handelswetenschappen

schakelprogramma

De Roo Philip AB rechten 4de jaar

Debel Ilse manaba biowetenschappen (voedingsindustrie)

schakelprogramma

Degraeve Ellen manaba handelswetenschappen

schakelprogramma

Dehaene Serano AB lo en bewegingswetenschappen 4de jaar

Dejonghe Isabel AB westerse literatuur 4de jaar

Dejonghe Justine AB farmaceutische zorg 4de jaar

Delanote Bram manaba handelswetenschappen

schakelprogramma

Delie Ellen AB EU-studies 4de jaar

Demasure Sien AB taalkunde (La-Du) 4de jaar

Demeersseman Stijn AB lo en bewegingswetenschappen 4de jaar

Depuydt Camille AB toegepaste economische wet. 3de jaar

Desmyter Stefanie AB orthopedagogiek 4de jaar

Devloo Karel AB internationale politiek 4de jaar

Dochy Jeroen AB industriële wet. (elektromechanica) 4de jaar

Duyvejonck Michiel AB bio-ingenieurswetenschappen 4de jaar

Feys Emma AB geneeskunde 4de jaar

Ghekiere Liselot manaba logopedie schakelprogramma

Haghedooren Dries AB geneeskunde 4de jaar

Hauspie Jan AB geomatica en landmeetkunde 3de+4de jaar

Kesteloot Sarah PB orthopedagogie 3de jaar

Leire Philippe AB geneeskunde 4de jaar

Louagie Simon PB toerisme en recreatiemanagement 1ste jaar

Maricou Marekka AB klinische psychologie 4de jaar

Noyez Brecht AB klinische psychologie 4de jaar

Nuytten Kimberley AB meertalige communicatie (Fr-Du) 4de jaar

Onraet Thomas AB industriële wet. (industrieel ontwerpen)

4de jaar

Pacquet Stijn AB industriële wet. (elektromechanica) 4de jaar

Pattyn Mathias banaba communicatiemanagement

Pluym Lawrence manaba handelswetenschappen

schakelprogramma

Poissonnier Klaas AB ingenieurswet. (werktuigkunde) 4de jaar

Rottey Sara AB wiskunde 4de jaar

Staessen Dieter AB geschiedenis 2de+3de jaar

Stragier Domien manaba handelswetenschappen

schakelprogramma

Tacq Jeroen AB ingenieurswet. (materiaalkunde) 4de jaar

Tanghe Giel AB biochemie & biotechnologie 4de jaar

Terriere Lorenzo AB EU-studies 4de jaar

Theunynck Aleide AB sociologie 4de jaar

Tombeur Olivier AB handelswetenschappen 3de jaar

Touquet Jeroen AB geneeskunde 4de jaar

Van Eecke Livine AB rechten 4de jaar

Vandamme Jonas AB vertalen (Du-Ru) 3de+4de jaar

Vandamme Margaux AB taal- en letterkunde (En) 4de jaar

Vanden Broucke Jan-Pieter AB ingenieurswet. (werktuigkunde) 4de jaar

Vandenberghe Goele AB vergelijkende moderne letterkunde

2de+3de+4de jaar

Vandenberghe Marieke manaba EU-studies schakelprogramma

Page 17: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 17

Vandercruysse Thomas AB industriële wet. (bouwkunde) 4de jaar

Vandevivere Hanne AB geneeskunde 4de jaar

Vermeersch Stéphanie PB audiologie 3de jaar

Wittouck Hermien AB taal- en letterkunde (En) 3de+4de jaar

uitgangsjaar 2005

Assez Loes manama sociaal werk voorbereidend progr.

Bailleul Anoeshka AB farmaceutische zorg 4de+5de jaar

Capoen Stefaan AB lo en bewegingswetenschappen 3de jaar

Collie Laurence AB biomedische wetenschappen 4de jaar

Cornette Benoît AB geneeskunde 5de jaar

Couchez Elke AB kunstwetenschappen 3de jaar

D’Hooge Dwight AB handelsingenieur 3de+4de jaar

De Roo Frederik AB industriële wet. (elektromechanica) 4de jaar

Declerck Alexander manaba handelswetenschappen

schakelprogramma

Decrock Dick manama fi scaliteit

Decroix Lieselot AB biomedische wetenschappen 3de+4de jaar

Dehem An AB bedrijfspsychologie 5de jaar

Deleu Jochen AB rechten 5de jaar

Demeersseman Marlies AB rechten 5de jaar

Deneut Mattias AB ingenieurswet. (werktuigk.-elektrotechniek)

5de jaar

Denys Simon manaba bedrijfskunde

Dequidt Elien AB handelsingenieur 5de jaar

Deschildre Hanne manama ingenieurswetenschappen 1ste jaar

Desmet Samuel PB secundair onderwijs (lo) 3de jaar

Desomer Pieter manaba communicatiewet. schakelprogramma

Desomer Wendy AB meertalige communicatie (En-Sp) 3de+4de

Deweerdt Thijs AB handelsingenieur 5de jaar

Duyvejonck Robin AB revalidatiewet. en kinesitherapie

3de+4de+5de jaar

Ingelbeen Arne banaba journalistiek 3de jaar

Leys Elodie AB handelsingenieur 5de jaar

Libbrecht Kevin AB bedrijfspsychologie 3de jaar

Monballieu Jef AB ingenieurswet. (bouwkunde) 5de jaar

Myngheer Marieke manaba handelswetenschappen 2de jaar

Parret Steven AB klinische psychologie 4de+5de jaar

Pauwels Jeroen AB diergeneeskunde 4de jaar

Provoost Wouter AB toeg. taalkunde (En-Tsj) 3de jaar

Ryckeboer Christophe AB ingenieurswet. (architectuur) 5de jaar

Staelens Dominiek AB biomedische wetenschappen 5de jaar

Titeca Kevin AB biochemie & biotechnologie 5de jaar

Vancayseele Robbe AB ingenieurswet. (computerwet.) 5de jaar

Vancayseele Wannes AB internationale politiek 4de jaar

Vanhoenacker Stefanie AB geneeskunde 5de jaar

Vantieghem Jessie AB handelswetenschappen 4de jaar

Vercooren Silke manama meertalige bedrijfscommunicatie

uitgangsjaar 2004

Ameye Yves manama ingenieurswetenschappen 2de jaar

Bouw Tineke AB diergeneeskunde 5de jaar

Bulens Hélène manaba handelswet. (accountancy en fi scaliteit)

Cappelle Sarah AB geneeskunde 6de jaar

Carpentier Alexia AB revalidatiewet. en kinesitherapie 5de jaar

Cattrysse Melanie AB ingenieurswet. (architectuur) 4de+5de jaar

Debergh Kevin PB arbeids- en organisatiepsychologie 3de jaar

De Conseth Thomas manaba communicatiemanagement

Deboosere Elke manaba communicatiemanagement

Dehaene Seppe AB geneeskunde 6de jaar

Deleu David AB handelsingenieur 5de jaar

Demasure Woud PB journalistiek 3de jaar

Depuydt Hannes manama management en beleid gezondheidszorg

Deschildre Arne manama ingenieurswetenschappen 2de jaar

Duyck Hans manama notariaat

Pareyn Geoffrey manaba handelswetenschappen

Pierco Ramses manama ingenieurswetenschappen 2de jaar

Vandenbussche Julie manaba communicatiemanagement

Vandermarliere Tom manaba industriële wet. (bouwkunde)

Vanhie Lize banama audiologie 3de jaar

Verschaeve Tine manaba Afrikaanse talen en culturen

2de+3de jaar

uitgangsjaar 2003

Deleu Lien AB geneeskunde 7de jaar

Flores Joost AB bedrijfspsychologie 4de+5de jaar

Myngheer Nele AB geneeskunde 7de jaar

Thomas Sam AB geneeskunde 7de jaar

uitgangsjaar 2002

Goegebeur Lies banaba intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Ryde Eva AB pedagogische wetenschappen 5de jaar

Vanholme Thomas postgraduaat fi nanciewezen

uitgangsjaar 2001

Gantois Tom AB huisartsgeneeskunde

Leplae Marlies banaba buitengewoon onderwijs 2de jaar

uitgangsjaar 2000

Pieter Busschaert doctoraat ingenieurswetenschappen

Joke Pannecoucque doctoraat toeg. biologische wetenschappen

uitgangsjaar 1998

Vandecasteele Bert doctoraat toeg. economische wetenschappen

Vervisch Thomas doctoraat politieke wetenschappen

uitgangsjaar 1997

Baudrez Edward doctoraat ingenieurswetenschappen

CHRISTEL REUSE en ANDRE DEMEERSSEMAN

Page 18: contact januari 2011

18 CONTACT - FEBRUARI 2011

Mei 2010: tijdens een pastorale vergadering deelt directeur K. Lazeure mee

dat hij door de Damiaanactie gecontacteerd werd om te polsen of onze school

niet geïnteresseerd was in een samenwerkingsverband met de Damiaanactie.

De Damiaanmedewerkers hadden vernomen dat Damiaan in 2009-2010 het

SVC-pastorale jaarthema was en dat wij dit uitwerkten aan de hand van de

vier kernwaarden van hun campagne-affi che 2010: inSpiratie, Volharden,

reSpect, SAMENwerken.

SVC voor Damiaan

De Damiaanmedewerkers vroegen ons te focussen op de problemen waartegen zij vechten en op de hulp die zij pro-beren te verstrekken. Ze vroegen ons jongeren bewust te maken van het feit dat de goede gezondheidszorg en het degelijke onderwijs waarvan wij allen kunnen genieten, niet evident zijn. Dat wij in het Westen allemaal, rijk of arm, dit comfort hebben, mag ons niet egoïstisch laten worden. Ook bij ons was er tot begin vorige eeuw sprake van ziektes als lepra en tbc en ook bij ons werden deze mensen vaak naar leprozerieën verbannen. Dankzij de solidariteit van ve-le mensen voor hun medemens hebben we deze ziektes in het Westen quasi kunnen uitroeien. Wat mensen voor ons ge-daan hebben, moeten wij ook voor anderen doen. Ziektes

zoals lepra en tbc, die eenvoudig te behandelen zijn, moe-ten wij proberen de wereld uit te helpen.

Om ons bij deze sensibiliseringsopdracht te ondersteunen nodigde de Damiaanactie twee SVC-ambassadeurs uit, die eind september met hen een week op inleeftocht door Zuid-India mochten gaan. Onze SVC-ambassadeurs, Louise Waig-nein en Judith Bulteel, leerden ons via hun blog de vaak schrijnende leefwereld aldaar kennen, maar zij maakten er ook kennis met de hulpverlening van de Damiaanactie.

Bovendien vroegen de Damiaanmedewerkers ons hen te hel-pen in het werk dat zij doen. Ons steentje bijdragen in de

Startviering.

Page 19: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 19

hulp die zij verstrekken, betekent fi nanciële middelen in-zamelen. Dat er geen geld over de balk gegooid wordt, mag uit het verslag van de inleefreis in dit Contactnummer blij-ken.

Het samenwerkingsverband werd SVC voor Damiaan ge-doopt. Om alle leerlingen en collega’s zich ook fysiek met ons project verbonden te laten voelen kreeg iedereen een festivalbandje met daarop de zin ‘Rinkel! SVC voor Damiaan’. We stelden ons tot doel per twee één leven te redden. Toe-gegeven ambitieus, alhoewel …

Begin september werden we tijdens de startviering door een aantal leerlingen en collega’s in Damiaan-T-shirt wak-ker gerinkeld. Louise en Judith blikten vooruit op wat zij van hun inleeftocht verwachtten en op school werden al-lerhande spulletjes ingezameld om mee te nemen naar In-dia om daarmee kinderen gelukkig te maken. Door enkel het strikt noodzakelijke mee te nemen slaagden Louise en Ju-dith erin alle ingezamelde spullen mee te nemen en bleven hun koffers net onder het maximum toegelaten gewicht in Zaventem. Directeur K. Lazeure zwaaide ons SVC-ambassa-deurs uit.

Daarenboven spaarden heel wat leerlingen en collega’s in september, oktober en november iets uit door eens geen fris-drank, taartje of koek te kopen en ze stopten het geld in een spaarvarken.

Elke klas werd ook opgeroepen samen met haar klassenleer-kracht één activiteit te organiseren. Zo werd er op vele za-terdagvoormiddagen tijdens de wekelijkse markt parking en carwash gehouden op de speelplaats van onze school. Er werden ook onder andere St.-Maartenszakjes met snoepgoed,

Louise, Judith en de overige leerlingen van de werkgroep SVC voor Damiaan.

2 LAb verkoopt chocoladekoeken t.v.v. SVC voor Damiaan.

Page 20: contact januari 2011

cake en zelfgemaakte, originele kerstwens-kaarten verkocht. De leerlingenraad or-ganiseerde een fi lmavond en tijdens het oudercontact een sfeervolle kerstmarkt ten voordele van SVC voor Damiaan. Ook de milieuraad en het bibteam steunden ons.

Een werkgroep SVC voor Damiaan, bestaan-de uit leerlingen en collega’s, ondersteunt en coördineert alle acties. Deze werkgroep overtuigde ook vele handelaars en bedrij-ven om ons te steunen.

Hartverwarmend om te zien hoe een hele school zich voor een goed doel inzet.

Januari is gewoontegetrouw de campagne-maand van de Damiaanactie. Daarom was deze maand ook op onze school een heel drukke SVC voor Damiaan-maand. Louise en Judith brachten aan alle leerlingen in detail verslag uit van hun inleeftocht. Op woensdag 26 januari werd een solidari-teitsstaptocht georganiseerd en op vrijdag-avond 28 januari genoten leerlingen, ou-ders, collega’s en sponsors van een Indiase maaltijd. Uiteraard ondersteunden wij dit schooljaar massaal de klassieke stiftenver-koop van de Damiaanactie in het laatste weekend van januari.

Neen, we gaan de wereld niet veranderen, maar misschien wel de leefwereld van een 350-tal mensen en hun gezin. Alvast har-telijk dank voor jullie steun! •

SEBASTIAAN VANDEKERKHOVE

SVC voor Damiaan

20 CONTACT - FEBRUARI 2011

Carwash op woensdagnamiddag door 6 WEWI8 op parking Brico.

Page 21: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 21

FamilieberichtenOverlijdens

de heer André Covemaecker, grootvader van Gianluca Vandenbulcke (3 WE1)

mevrouw Jeanne Bertier, overgrootmoe-der van Katie Vanheede (ECMTa 2010)

mevrouw Martine Cleenewerck, moeder van Daphné Barroo (WEWI 2008) entante van Kelly (ECMTa 2010) en Kevin (ECMT 2008) Cleenewerck

de heer Frank Vanhalst, oom van Lisa (MTWE 2009), Lore (5 WEWI8) en Lander (oud-leerling) Viane

mevrouw Christiane Lanens, moeder van Tobias Lanens (3 WE2)

mevrouw Anna Van Haele, grootmoedervan Noor (6 WEWI6b) en Nieke (4 WE2)Dedrie

de heer Norbert De Smet, grootvader van Flore De Smet (2 MOWEa)

mevrouw Laura Florizoone, grootmoedervan Wouter Cluyse (oud-leerling)

mevrouw Christiane Proot, grootmoedervan Brecht Craye (6 ECMTb)

de heer Walter Wemaere (oud-leerling), grootvader van Wouter Cluyse(oud-leerling)

de heer André Duyck, grootvader van Olivia (ECWI 2001), Simon (oud-leerling), Helena (oud-leerlinge), Hans (ECMT 2004), Jan (ECMTb 2010) en Robin (6 ECMTb) Duyck

mevrouw Rosa De Clerck, grootmoeder van Clemence Roussel (1 LAb)

de heer Donald Verbiese, grootvader van Charlotte (1 LAb) en Elisa (1 LAa) Verbiese

mevrouw Suzanne Decruyenaere, schoonmoeder van Patrick Feys (WEB 1984 en secretaris oudervereniging) en grootmoeder van Simon (5 LAWI6) en Elias (2 LAa) Feys

de heer Thiery Vandamme (oud-leerling),broer van Geoffrey Vandamme (oud-leerling)

de heer Luc Van Camp, stiefvader van Astrid (5 LAWI6) en Romaric (4 LAb) Capoen

mevrouw Isabelle Pil, grootmoeder van Alexander (3 LAa2) en Emmanuel (1 LAa) Ingelaere

de heer Michel Haeyaert, schoonvader van Pascal Bisschop (LAWE 1987) en grootvader van Jonathan Bisschop (2 LAa)

mevrouw Jeanne Beauprez, grootmoedervan Stefaan (EC 1993) en Filip (LAWI 1999) Depover

de heer Hugo Room (oud-leerling), schoonvader van Bob Verstraete (WEB 1998) en grootvader van Emma Verstraete (3 LAa1)

de heer Etienne Struye (LAWI 1969 en oud-directeur lagere afdeling), vader van Dieter (LAWI 1995) en Leen (lerares) Struye, schoonvader van Stefaan Borremans (LG 1986), broer van Luc (LAWE 1975) en Marc (LAWI 1978) Struye en schoonbroer van Ludwig Logie (oud-leerling)

de heer Roland Van Oplinus, grootvader van Robin Dejonckheere (1 MOb)

mevrouw Rachel Vandecaveye, overgrootmoeder van Gianluca Vandenbulcke (3 WE1)

de heer Dimitri Hernou, schoonbroer van Steven Vanriest (leraar)

de heer Gerard Segier, overgrootvader van Hanne Segier (4 LAb)

mevrouw Jeanne Busschaert, groot-moeder van Fabian (oud-leerling) en Leander (MTWE 2006) Feliers

de heer Pierre Decreus, oom van Steven Verbeke (LAWE 1989) en Josse Libbrecht (1 MOc)

de heer Roger Louf, grootvader van Matthias (oud-leerling), Jannes (oud-leerling) en Jasper (5 LAMT) Heyman en van Emma (2 MOWEb) en Eva (1 MOc) Louf

de heer Berland Theunis, grootvader van Debórah Neirynck (6 ECMTa)

mevrouw Maria Vervaeke, grootmoeder van Ellen Vandamme (6 ECMTb)

de heer Dieter Lecompte, echtgenoot van Sabrina Perez-Jimenez (lerares)

de heer Jerome Nuytten, vader van Patrick Nuytten (WEA 1978) en grootvader van Sam Vanackere (ECMT 2010)

mevrouw Zoë Bouchenhove, overgroot-moeder van Elyse Bouten (6 LAWI6)

mevrouw Paula Allegaert, moeder van José (oud-leerling) en Stefaan (WEA 1970) Lefevere, grootmoeder van Pieter (ECWI 1997) en Marlies(ECMT 2003) Desmet en van Thijs (ECMT 2002) en Sara (6 MTWI) Descamps, schoonzus van Jan Polfl iet (oud-leraar) en tante van Johan (EC 1987) en Wouter (oud-leerling) Polfl iet

de heer Karel Verhanneman, vader van Christa Verhanneman (ICT-medewerker)

mevrouw Agnes Durnez, moeder van Marc Dejonckheere (EC 1977), grootmoeder van Egon (LAMT 2010), Tess (5 ECMTb), Cas (3 LAa1) en Robin (1 MOb) Dejonckheere en Lars Van der Haegen (oud-leerling)

(zie vervolg pag. 22)

Page 22: contact januari 2011

22 CONTACT - FEBRUARI 2011

Familieberichten(vervolg van pag. 21)

de heer Alfons Vandenberghe (oud-leerling), vader van Dirk (oud-leerling) en Geert (oud-leerling) Vandenberghe, schoonvader van Philip Catteeuw (WEB 1978), grootvader van Charlotte Vandenberghe (ECMTa 2004) en Tristan Catteeuw (oud-leerling) en broer van André Vandenberghe (oud-leerling)

mevrouw Maria Weytens, grootmoeder van Arne (oud-leerling) en Flore (2 MOWEa) Bloes

de heer Daniël Quatacker, vader van Dirk (WEB 1980) en Geert (EC 1984) Quatacker en grootvader van Feinse (4 LAa1) en Lore (1 LAb) Quatacker

de heer Leo Vanoverschelde, echtgenootvan Gerda Carpentier (onderhouds-personeel) en schoonbroer van Filip Carpentier (WEA 1984)

mevrouw Suzanne Bouckaert, moeder van Johan (LAGR 1966 en oud-leraar) en Dirk (LAGR 1967) Claerhout en grootmoeder van Peter Claerhout (LAWE 1995) en Karel Degroote (LAWI 1995)

de heer Hugo Dewulf (oud-onderwijzer lagere afdeling), vader van Xavier Dewulf (oud-leerling)

mevrouw Christiane Hofl ack, groot-moeder van Sébastien Viane (3 ECb)

de heer Jo Ingelbeen, vader van Brecht (MTWI 2003), Katrien (LAWI 2005 en lerares) en Karel (MTWE 2007) Ingelbeen

mevrouw Veronique Cornardt (ECMT 2009), zus van Xavier (ECWI 2004) en Yves (WEWI 2006) Cornardt

mevrouw Rosa Verhaeghe, schoon-moeder van Jos Vanacker (LAWE 1989) en grootmoeder van Matthias (oud-leerling) en Guillaume (3 ECa) Simoen

mevrouw Godelieve Cappaert, grootmoeder van Jürgen (EC 1994), Geoffrey (ECWI 1996), Wim (MTWI 1995), Hans (oud-leerling) en Veerle (LAMT 2001) Crombez en van Els Corneillie (ECWI 2000) en Frank Hosten (LAWE 1991 en leraar)

Geboortes

Lurah, zoon van Tom Dejonghe (ECMT 2005) en Ilse Baert

Esther, dochter van Karl Vannieuwen-huyze (ECWI 2000) en Liesbeth Veys

Dora Lou, dochter van Mattias Derycke (ECWI 1999 en leraar) en Sarah Quartier en kleindochter van Hugo Derycke (EC 1972 en leraar) Fien, kleindochter van Jozef Lechat (LAGR 1965 en oud-leraar)

Aurélie, dochter van Jan Barbez (oud-leerling) en Anne Lafaut en klein-dochter van Philippe Barbez (WE 1971 en leraar) en Martine Smis (oud-administratief medewerkster)

Amber, dochter van Wouter Alleweireldt(ECWI 2000) en An-Sophie Veys

Wiebe, zoon van Kris Vangheluwe (ECWI1998) en Gudrun Ryde (ECMT 2000)

Rosalie, dochter van Marijn Vanloosveldt(leraar) en Katrien Nevejan

Axl en Kasper, zonen van Brecht Vanthemsche en Larissa Demeyere (ECMT 2003)

Daan, zoon van Christof Vulsteke (WEWI 2000) en Astrid Van Severen

Loes, dochter van Kristof Mandeville (WEA 1993 en oud-leraar) en Fien Vandenberghe

Elle, dochter van Lieven Tittillion (LAMT 1995) en Katrien Beeusaert en kleindochter van Nicole Dewulf (administratie)

Lynn, dochter van Piethein Claeys (ECMT 2002) en Rose Wanjiku Chege

Jef, zoon van Bart Callens (leraar) en Emmy Decramer (lerares)

Amilia, dochter van Frederique Vanden Broecke en Delphine Ronse (lerares)

Luca, zoon van Stef Deboutte en Liesbet Verhaeghe (lerares)

Arno, kleinzoon van Jean-Pierre Vanderschaeghe (leraar)

Juna, dochter van Klaas Vandermarliere (oud-leerling) en Jaimie Demuynck en kleindochter van Ivo Vandermarliere (leraar)

Axelle, dochter van Thomas Cuvelier (MTWE 2002) en Evelien Ingelaere (ECMT 2003)

Andres, zoon van Franky Dehouck (ICT-coördinator) en Katrien Malfait

Huwelijken

Mathieu Muylle (LAMT 1999) en Liesbeth Matthys

Gelukwensen

Mathias Parret (WEWI 2001) bij zijn wijding tot diaken

Wim Verbeke (LAWI 1988) bij het behalen van de titel van laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten

Bruno Lowagie (LAWI 1988) bij de publicatie van zijn computerboek iText in Action, Second edition •

Page 23: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 23

Op donderdag 16 september vertrokken we met de fi ets richting Palingbeek. De herfst had er duidelijk al zijn intrede gedaan. Mevrouw Vanoutrive gaf ons eerst een beetje uitleg over de bio-toopstudie en daarna mochten we zelf in actie schieten om ver-deeld in10 groepjes een parcours te doorlopen. We mochten aller-lei opdrachten uitvoeren: abiotische factoren (temperatuur, voch-tigheid) van de bodem en de lucht meten, de hoogte van een boom bepalen, de bodemhardheid meten, tal van diertjes in ons loep-potje bestuderen en determineren. Ook de planten kwamen aan bod. We zagen ook een konijn dat vermoedelijk blind was, want het vluchtte niet snel weg toen we met heel de groep dichterbij kwamen.Het was echt supertof! We hebben veel gezien en geleerd.

THOMAS VERYSER (1 LAa)

Op biotoopstudie naar de Palingbeek

In het kader van de lessen aardrijkskunde trokken de leerlingen van de eerstes in de namiddag van 18, 19 of 21 oktober (naarge-lang de klas) op excursie naar de Rodeberg. De bedoeling van deze uitstap was om een deel van de al geziene leerstof i.v.m. landschap en kaart enerzijds en reliëf anderzijds even in de werkelijkheid te toetsen. Het weer viel dit jaar reuze mee: zonnig en helder weer. Vorig schooljaar was dat wel even anders: drie dagen mist.Ter plaatse deed de ene klas tegenover de Kosmos waarnemings-opdrachten i.v.m. oriëntatie, kaartlezen en reliëf. Daar had je een mooi zicht op Loker, Dranouter en het heuvellandschap op de achtergrond (Nieuwkerke, Kemmelberg). Ondertussen maakte de andere klas een korte tocht doorheen het bos bij de Kosmos om er het reliëf, de invloed van het toerisme, de erosie en gesteenten te bestuderen. Laarzen waren wel aangewezen omdat het de week voordien heel veel geregend had en enkele delen van paden er bij-gevolg nogal modderig bij lagen. Natuurlijk waren er enkele ‘exem-plaren’ die hun laarzen vergeten hadden en met hun (soms witte) schoeisel doorheen de modderige delen moesten ploeteren. Op het einde van de tocht wisselden de klassen gewoon van opdracht. Deze korte excursie heeft de leerlingen hopelijk laten inzien dat aardrijkskunde veel meer is dan het nutteloze memoriseren van alle landen en hoofdsteden van Europa of de wereld. Het geeft hen een basis in het leggen van relaties en leert hen inzicht krij-gen in processen die het landschap en reliëf gevormd hebben en nog vormen.

KOEN DEWITTE

Op aardrijkskunde-excursie naar de Rodeberg

Leerlingen voeren waarnemingsopdrachten uit in het bos op de Rodeberg.

Sven Bruggeman (1 MOa) bestudeert aandachtig een ritnaald.

De Ieperse stadsbibliotheek schreef voor alle eerstes een alweer geslaagde ‘Trappenquiz’ uit. Op de foto zien we Marthe Peene, Marthe Vandenberghe en Emma Bortier (allen 1 LAa) samen in actie.

Eerstes bezoekenstadsbibliotheek

Page 24: contact januari 2011

24 CONTACT - FEBRUARI 2011

65 leerlingen zitten er in onze leerlingenraad!

Ja, je leest het goed, nog meer dan vorig jaar.

Onze leerlingenraad, ooit opgericht door Luc

Dehaene, nu burgemeester van Ieper, heeft al

een hele geschiedenis achter de rug. Wat ooit

klein begon, is nu geëvolueerd tot een grote,

toffe bende die heel wat in zijn mars heeft!

De leerlingenraad:

Onder de deskundige leiding van Pieter Behaeghel en Lise Vandevivere, het voorzittersduo van dit jaar, verzamelt elke week een kerngroep van 11 leerlingen. Zij zorgen dan voor een goede doorstroming naar de verschillende werkgroepen. Leerlingenbegeleider Lieven Calis en leerkracht Mathieu De-haene stroomlijnen het geheel. De leerlingenraders uit 4, 5 en 6 leren vergaderen, overleg-gen, plannen en organiseren. Dit schooljaar hebben we al heel wat leuke activiteiten achter de rug, die de dagelijk-se sleur van het schoolleven doorbreken. De Dag van de jeugd-beweging, de themadag Back to basics en de kerstmarkt,waarvan de opbrengst naar SVC voor Damiaan ging, zijn maarenkele voorbeelden. Ten slotte is er ook een werkgroep ‘In-spraak’, die op een diplomatische wijze de mening van de leerlingen aan de directie probeert duidelijk te maken.

PIETER BEHAEGHEL (6 WEWI8)

Back to basicsOp vrijdag 29 oktober ging onze school back to basics. We keerden namelijk terug naar het College van de jaren ’50. De oude kledingvoorschriften traden opnieuw in voege: iedereen moest in uniform naar school komen. En omdat 60 jaar geleden gemengd on-derwijs nog niet bestond, werden ook bij ons jongens en meisjes zoveel mogelijk gescheiden. Ze brachten de pauzes op een verschillende speel-plaats door, schoven in aparte rijen aan om te eten en zelfs de eetzaal werd voor één dag in een jongens- en een meisjesdeel opgesplitst. Bij het binnenkomen werd de outfi t van iedere leerling door leden van de werkgroep gekeurd. Als ze aan de voorschriften voldeed, kreeg hij of zij een sticker met het ‘wapenschild’ van onze school. Iedereen die zo’n sticker op z’n kledij had kleven, mocht ’s middags als eerste aanschui-ven, kon na het eten een gratis puddinkje afhalen en mocht voor een nieuwe klasfoto poseren. Ook de leerkrachten deden hun uiterste best om er zo authentiek mogelijk uit te zien.Bij elk belsignaal moest iedereen zich naar de speelplaats van de la-gere cyclus begeven om er per klas rijen te vormen en zo in stiltenaar de klas te gaan. Ook hier moesten jongens en meisjes zoveel mo-gelijk gescheiden blijven: de meisjes stonden links, de jongens rechts.Tijdens de voormiddag werden in elk jaar een vijftal leerlingen aan-geduid die de ‘ezelsoren’ kregen. Zij waren de ‘uitverkorenen’ die we’s middags aan échte oude lijfstraffen onderwierpen. Zo moesten bij-voorbeeld de derdes pompen, de vierdes ‘muurzitten’ en de zesdesdikke woordenboeken met gestrekte armen omhooghouden.Back to basics werd een toffe dag, die zeker niet snel vergeten zal wor-den en bovendien veel ‘ouderen’ met nostalgie aan de ‘tijd van toen’ deed terugdenken.

EMMA BAUTERS (5 LAWI6)

Page 25: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 25

een actieve, toffe bende!

InspraakMet de werkgroep ‘Inspraak’ proberen we de opmerkingen, vragen en voorstellen van leerlingen aan de directie voor te leggen. Een van de voorstellen was om het gsm-gebruik tussen de middag toe te staan. Over Scolarest hebben we enkele opmerkingen doorgespeeld. We hebben de directie ook gevraagd om de speelplaats naast het E-blok (vroeger de speelplaats van de lagere school) te mogen gebruiken.In de loop van het tweede trimester zullen we samen met de directie tot oplossingen proberen te komen waarmee alle betrokken partijen akkoord gaan.

TOM NOTTEBAERE (6 WEWI8)

Dag van de jeugdbewegingOp 22 oktober kwam een groot aantal leerlingen naar schoolin het uniform van hun jeugdbeweging. Sommigen genotenvoor schooltijd ook van het ontbijt op de Grote Markt. In de middagpauze werd op school een gezamenlijke picknick georganiseerd. Daarna speelden we eerst een spel waarbij we de ballonnen, die aan het been van de tegenspelers ge-bonden waren, moesten kapottrappen. Het mocht er ook eens ruiger aan toe gaan toen we een fi etsband in ons kamp moesten weten te brengen, terwijl een andere groep het-zelfde doel voor ogen had. We speelden ook nog ‘Twee is te weinig, drie is te veel’. De spelletjes werden afgewisseld met bekende dansjes. Die dag hebben we ons allen goed geamu-seerd, maar de leden van een jeugdbeweging natuurlijk nog een beetje meer.

JAKOB DESODT (4 WE2)

VSK en de SintNaar jaarlijkse gewoonte bezochten ook dit jaar enkele leerlingen van de kerngroep de VSK (Vlaamse Scholierenkoepel)-beurs. De ge-lukkigen waren dit keer Inse, Jakob, Lise en Charlotte. Het was zeker en vast een boeiende dag vol nieuwe ideeën, activiteiten ennog veel meer. Iedereen mocht in de voormiddag een grote work-shop kiezen, ’s namiddags volgden drie kleinere workshops. Het staat buiten kijf dat de beurs een goede inspiratiebron was voor nieuwe activiteiten. Ook dit jaar was de Sint het College niet vergeten. In elk lokaal was er voor elke klas een kleine verrassing en tijdens de pauze was er een korte activiteit waarbij elk jaar een opdracht moest volbrengen en zo een prijs kon winnen.

CHARLOTTE EDWARDS (6 WEWI6a)

Dag van de jeugdbeweging

Page 26: contact januari 2011

Na de verwoesting tijdens de Eerste Wereldoorlog werd in 1923 met de heropbouw van het Sint-Vincentius-

college begonnen. Het gebouw werd in neorenaissancestijl opgetrokken. Het huidige gebouw vertoont

vandaag de dag nog altijd deze stijl aan de buitenzijde, wat voor een schoolgebouwencomplex heel

uitzonderlijk is. Is er dan in al die jaren in het College helemaal niets veranderd?

Een oud-leerling en tevens journalist schreef in een artikel naar aanleiding van 175 jaar Sint-Vincentiuscollege: ‘Als je als oud-leerling langs de buitengevels van het College wandelt, krijg je de indruk dat alles nog lijkt op de tijd van toen. Loop je evenwel het gebouw binnen, dan pas merk je dat dit gebouw in de laatste decennia een hele metamorfose heeft ondergaan’. Er werd inderdaad de laatste jaren enorm geïnvesteerd om klassen en lokalen aan de nieuwe pedagogische en didactische eisen aan te passen. Leraren en leerlingen kunnen vandaag de dag in de klassen over een comfortabele en eigentijdse infra-structuur beschikken.Wat echter lang op de sloophamer wachtte, was het gebou-wencomplex aan het Guido Gezelleplein. Beneden had je de verschillende bureautjes van de administratie. Op de eerste verdieping hadden vroeger de talrijke priester-leraren hun in-trek genomen en op de tweede verdieping waren hun slaapka-mers. Dit gebouw was door die oudere accommodatie aan een grondige renovatie toe. Lange tijd dachten we om via kleinere ingrepen het gebouw een nieuwe bestemming te geven. Uit-eindelijk werd er geopteerd om een totaalconcept te realiseren. Het gebouw werd vanbinnen volledig ontmanteld. Alleen de buitenmuren bleven overeind. De werken zijn eind september 2010 gestart en we hopen eind april 2011 klaar te zijn.

In het nieuwe gebouw zal je binnenkomen in een totaal ver-nieuwde hal. Wat verder kom je in een mooi opengetrokken ruimte met veel licht waar je het secretariaat, economaat, ICT en leerlingensecretariaat vindt. Er is bovendien een aparte ver-gaderruimte voorzien waar leerlingen en ouders discreet kun-nen worden ontvangen. Op de eerste verdieping biedt een rui-me lerarenkamer plaats voor een informele ruimte, een werk-plek en een vergaderzaal. Op de tweede verdieping wordt een gloednieuw open leercentrum voor de moderne talen ingericht. Een volledig vernieuwd sanitair blok, een keuken en douches bieden heel wat comfort. We mogen met enige trots zeggen dat dit complex zeker een enorm mooi en modern concept wordt, waarin het personeel op een professionele manier zijn pedagogische en didactische taken zal kunnen vervullen. In september 2011 nodigen we jullie allen uit op de opening van het gebouw. Bij deze gelegenheid organiseren we in de vernieuwde ruimtes een grote tentoonstelling met artistieke werkjes van onze leerlingen. Het is ook de bedoeling dat de ruime hal later aan lokale kunstenaars de mogelijkheid zal bie-den om er hun werk tijdelijk te exposeren. •

KRIS LAZEURE

A-blok wordtgrondig verbouwd

26 CONTACT - FEBRUARI 2011

Een volledig ‘kaalgeplukte’ lerarenkamer. Alleen een eenzame radiator houdt (voorlopig nog) stand.

Zowel de beneden- als de bovenverdieping van het A-blok is volledig onherkenbaar na de sloopwerken. Eind april 2011 zal het administra-tieve blok weer aangekleed en gebruiksklaar zijn.

Page 27: contact januari 2011

FEBRUARI 2011 - CONTACT 27

Leraren geschiedenis voelen de bui dan al hangen. ‘Burgerzin bij-brengen’ betekent voor deze collega’s namelijk het ultieme streef-doel en de raison d’être van het soms gecontesteerde vak. We doen onze job dus niet naar behoren, zou het besluit kunnen zijn. Maar onze vakgroep geschiedenis maakt zich sterk er alles aan te doen om deze trend te keren. Natuurlijk zijn veertienjarigen niet de doelgroep die je het makkelijkst in de politieke actualiteit onderdompelt. Onze zesdejaars daarentegen worden wel al ette-lijke jaren letterlijk zo dicht mogelijk bij de politiek gebracht. De plejade aan (top)politici die de voorbije jaren al de revue passeer-den voor de laatstejaars, oogt bepaald indrukwekkend: Hendrik Bogaert en Ivo Belet (CD&V), Wouter De Vriendt en Bart Staes (Groen!), Jean-Marie Dedecker (LDD), Gwendolyne Rutten, Anne-mie Neyts en Dirk Sterckx (Open Vld) en Said El Khadraoui (sp.a).

Dit jaar konden we daar nog een schepje bovenop doen. Met dank aan (het kabinet van) premier Leterme en het project Back to school kregen onze laatstejaars op donderdag 28 oktober een vip-behandeling in het politieke hart van België én de Europese Unie. Het Europees parlement werd de eerste belangrijke stopplaats. Na een korte voorstelling van de werking van het parlement in het indrukwekkende halfrond voegde Europarlementslid Ivo Belet zich bij de groep om de theorie te concretiseren. Vervolgens bracht een korte wandeling ons vanuit de Europese wijk naar de rand van het Warandepark. Daar werden we tegen de middag in de Lambermont, de ambtswoning van de premier, verwacht. In een

fantastisch decor, waar normaliter de Sarkozy’s en Merkels van deze wereld de premier met een bezoek vereren, mochten wij een broodjeslunch nuttigen.

Als kers op de taart kwam de premier nog even zijn agenda van de dag toelichten. Goedgeluimd en ontspannen nam hij resoluut het woord. Straf, als je bedenkt dat de Belgische regering met de pre-mier op kop die dag gastheer speelde voor een heuse Europese top. De groepsfoto achteraf had iets weg van een meet-and-greet met een stevige rockster. In het zog van de dienstwagen van de pre-mier vertrokken we richting Belgisch parlement. Daar konden we even van het echte werk proeven. Op donderdagnamiddag heeft de Kamer zitting en het halfrond vulde zich langzaam met politici die we normaliter alleen in het journaal of Terzake kunnen zien. En het moet gezegd, heel wat leerlingen konden op de gezich-ten de juiste naam kleven. Dat heel wat parlementsleden vooral oog hadden voor de laptop, Blackberry of iPhone en veel min-der voor de collega op het spreekgestoelte, liet collega J.M. Bail-lieul en mezelf toe om nog eens de term ‘particratie’ toe te lichten. De dag werd afgerond met een bezoek aan de Senaat. En zelfs niet gevuld maakte deze statige zaal indruk. Deze dag werd zonder meer als ‘uniek’ ervaren. De leerlingen konden de democratie aan den lijve ondervinden en werden dus dichter bij de politiek ge-bracht. Missie geslaagd. •

FRANK HOSTEN

‘Het beeld van het uitstekende Vlaamse onderwijs kapseist danig, nu wetenschappers van de VUB en UA in het ka-

der van een grootscheeps internationaal onderzoek voor een keer niet nagingen hoe scholieren presteren wat ken-

nis betreft, maar wel inzake sociale en democratische attitudes. Daaruit blijkt dat de Vlaamse veertienjarigen het

doorgaans minder goed doen dan leerlingen uit andere (West)-Europese landen. Vijf kritieke punten uit het rapport

doorgelicht: (1) passief burgerschap, (2) weinig geloof in democratische waarden, (3) negatief tegenover migranten,

(4) laag politiek zelfbeeld en (5) passieve participatie op school.’ (De Morgen, maandag 22 november 2010)

Project Back to school

Politieke vipbehandelingvoor onze laatstejaars

Page 28: contact januari 2011

28 CONTACT - FEBRUARI 2011

Oude refter wordt nieuwelerarenkamerMisschien heb je, wanneer je aan het Guido Gezelleplein voorbijwandelt of –rijdt, al opgemerkt dat bouwvakkers aan de zuidzijde van de school aan de slag zijn. Achter de statige, voor Ieper toch wel typische gevelrij komen een gloednieuwe administratieve vleugel en een complex met lerarenkamer, computerruimte en nogal wat vergaderloka-len. Vandaag de dag moet er immers over nogal wat zaken vergaderd worden.

Tot voor dertig jaar kwamen leerlingen nauwelijks in het A-blok (zo heet dit deel van school). Sedert het ontstaan van het College was dit blok het woongedeelte van de priesters-leraren. Heel geleidelijk maakten ook de eerste lekenleer-krachten hier hun entree.Als leerling moest je al een halve rebel zijn en het in de lessen of op de speelplaats al te bont hebben gemaakt om de lange gang ingestuurd te worden. Benedenverdieping, tweede deur links. Daar kon je dan op een fl inke bolwas-sing van de directeur (vroeger principaal) rekenen of op een sanctie, gaande van zoveel bladzijden over strafstudie tot enkele dagen aan de deur gezet. In een gunstiger geval mocht je ook wel eens de bovengang inkomen, meestal met een kloppend hart zoekend naar eendeur waarop de naam van je gastheer-priester-leraar-klas-titularis (nu klassenleraar) stond. Het was niet altijd even duidelijk waarom je daar precies moest komen, maar mees-tal had je een gezellige en bemoedigende babbel over je studies, je thuis, de toekomstperspectieven … . Nu er in de school geen inwonende priesters meer zijn, heb-ben de meeste van deze lokaaltjes een nieuwe bestemming gekregen, gaande van vergaderlokaal tot ruimte waar stu-diebegeleiding wordt gegeven en zelfs tot schoolradiostu-dio.

De secretariaatsmensen mogen nu al verlangend uitkijken naar het einde van de werkzaamheden, want hun werkruim-te beneden wordt omgetoverd tot een vernieuwde, open en modern uitziende plek, die wellicht ook met nogal wat elek-tronisch vernuft uitgerust zal zijn.Het korps kan van deze renovatieslag ook een graantje mee-pikken. Al jaren werd er geopperd dat er in de lerarenkamer enige opfrissing en modernisering zou komen. Deze ruimte is een locatie met een eigen verhaal.Toen in het College leken les begonnen te geven, kregen ze op de eerste verdieping een kamer waar ze tijdens een vrij uur konden werken of een babbel hebben. Er waren on-der hen zelfs enkele fervente aanhangers van een spelletje kaart of poker. Toen deze groep wat talrijker werd, mochten ze ’s morgens al eens binnenkomen in de gelijkvloerse refter van de priesters, die zelfs dan nog aan de ontbijttafel zaten. Heel dikwijls kregen ze daar hoogte van tal van nieuwtjes, zowel van binnen als buiten de school.

Er waren toen ook nog zusters op school. Zuster Angélique en zuster Anna zullen wellicht de oud-leerlingen nog tot de verbeelding spreken. Zij hadden vertrekken in dezelfde omgeving. Een van hun vele taken bestond erin om nog op traditionele wijze te koken, eerst voor de internen, later ook voor externe leerlingen. Naderhand mochten leraren ’s mid-dags aanzitten voor een warme maaltijd. In diezelfde perio-de werd er in de refter om 10.00 uur ook soep geserveerd en tussen de middag koffi e, ja zelfs een volledig vieruurtje na het laatste lesuur. Vooral tijdens dit moment kwam het soms tot vrolijke, maar ook boeiende discussies en kwink-slagen hingen steeds in de lucht. Leraren brachten meer en meer tijd door in de refter, die zo evolueerde naar een echte lerarenkamer, met mededelingenborden, vakjeskasten enz. Deze ruimte, met goedkope boiserie aan de muren, een schaarse verlichting, losliggende groenachtige tegels en eensoms hese bel, die het einde van de pauzes en de overgan-gen tussen de lessen aankondigt, ziet er straks heel anders uit.

De plannen voor de nieuwe constructie zijn ingekeken, het verlangen groeit met de dag om het resultaat te zien, maar …er is allang geen vieruurtje meer. En wanneer wordt de soep weer opgediend? En is er ook nog koffi e of water, liefst à volonté?? •

PHILIPPE BARBEZ

MAAR DIT GEHEEL TERZIJDE ...