Infoblad januari 2011

24
1 Januari 2011 41ste jaargang - nr. 1 Afgiftekantoor, 2550 Kontich Verant. uitgever: Secretaris, L. Dom, Gemeenteplein 1 Gemeentebestuur Kontich, Gemeenteplein 1, 2550 Kontich Tel. 03 450 78 40, Fax 03 458 31 39 E-mail [email protected], www.kontich.be 9 januari 2011 Nieuwjaarsreceptie vanaf 11 u. Smeltfeest vanaf 14 u. Ijspiste gemeentepark Beste inwoner van Kontich-Waarloos, Een jaar is weeral voorbij gevlogen, 2010 ligt achter ons. Het was een historisch jaar. Kwam tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen-Kiel (Beerschot) de marathon door Kontich (met keerpunt aan de Mechelsesteenweg), dan schreef Kontich 90 jaar later weer sportgeschiedenis, namelijk op 4 juli van dit jaar. Op 4 juli 2010 flitste in 4 minuten de Ronde van Frankrijk door het centrum van Kontich en door Waarloos. Het werd een echt volksfeest in een uitbundige sfeer met alleen maar lachende gezichten. De organisatie betekende een hele voorbereiding voor de veiligheids- en gemeentediensten en van vele vrijwilligers. Ik wil hen allen feliciteren en danken voor de puike organisatie. Vele zaken werden gerealiseerd in 2010, waaronder de nieuwe website met E-loket, de subsidie voor buurtfeesten, het jeugdbeleidsplan 2011-2013, de start van de vervanging van de straatnaamborden,… De heraanleg van de Duffelsesteenweg nadert zijn voltooiing. De riolering in de Molenstraat moet vernieuwd worden. De heraanleg beoogt een mooie, aangename winkel- en woonstraat met een veilige verkeerssituatie. Het circulatieplan heeft heel wat positieve resultaten, maar enkele straten hoopten om veel minder verkeer te krijgen. Wetende dat 70% van het verkeer tijdens de spits van elders komt en naar de E19 wil, is de enige oplossing om dat doorgaand verkeer rond het dorp te leiden. De Vlaamse Regering heeft in het geactualiseerde Masterplan 2020 een ‘ringweg’ voorzien tussen Kontich en Edegem (ook de doortrekking van de tram van Mortsel naar Kontich is nog voorzien in dit plan). Deze projecten worden nu concreet uitgewerkt. We voorzien voor 2011 heel wat projecten, onder andere: verbeteringswerken aan voet- en fietspaden; extra investeringen in reinheid (o.a. onkruidbestrijding) en de bouw van een polyvalente zaal naast de sporthal, een verzuchting van jaren vanwege de jeugd-, sport- en cultuursector. 2011 is het Europees jaar van het vrijwilligerswerk. Kontich is rijk aan verenigingen en vrijwilligers. Ik wil hen danken en koesteren. Voor de derde keer organiseert het gemeentebestuur een ijspiste in het gemeentepark. Op zondag 9 januari is daar om 11u een nieuwjaarsreceptie waarop iedere inwoner uitgenodigd is en we speciaal de mensen uit het vrijwilligerswerk verwelkomen. Ik wens iedereen veel schaatsplezier en prettige eindejaarsdagen. Iemand een gelukkig en een gezond jaar wensen, is goed. Samen aan een goed jaar werken is nog beter. Hartelijke nieuwjaarswensen Uw Burgemeester Luc Blommaerts

description

infoblad januari 2011

Transcript of Infoblad januari 2011

Page 1: Infoblad januari 2011

1

Januari 201141ste jaargang - nr. 1Afgiftekantoor, 2550 KontichVerant. uitgever: Secretaris, L. Dom, Gemeenteplein 1

Gemeentebestuur Kontich,Gemeenteplein 1, 2550 KontichTel. 03 450 78 40, Fax 03 458 31 39E-mail [email protected], www.kontich.be

9 ja

nu

ari 2

011

Nie

uw

jaar

srec

epti

e va

naf

11

u.

Sm

eltf

eest

van

af 1

4 u

.Ijs

pist

e ge

mee

ntep

ark

Beste inwoner van Kontich-Waarloos,

Een jaar is weeral voorbij gevlogen, 2010 ligt achter ons.Het was een historisch jaar.Kwam tijdens de Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen-Kiel (Beerschot) demarathon door Kontich (met keerpunt aan de Mechelsesteenweg), dan schreefKontich 90 jaar later weer sportgeschiedenis, namelijk op 4 juli van dit jaar.Op 4 juli 2010 flitste in 4 minuten de Ronde van Frankrijk door het centrumvan Kontich en door Waarloos. Het werd een echt volksfeest in een uitbundigesfeer met alleen maar lachende gezichten.De organisatie betekende een hele voorbereiding voor de veiligheids- engemeentediensten en van vele vrijwilligers. Ik wil hen allen feliciteren endanken voor de puike organisatie.Vele zaken werden gerealiseerd in 2010, waaronder de nieuwe website metE-loket, de subsidie voor buurtfeesten, het jeugdbeleidsplan 2011-2013, destart van de vervanging van de straatnaamborden,…De heraanleg van de Duffelsesteenweg nadert zijn voltooiing. De riolering inde Molenstraat moet vernieuwd worden. De heraanleg beoogt een mooie,aangename winkel- en woonstraat met een veilige verkeerssituatie.Het circulatieplan heeft heel wat positieve resultaten, maar enkele stratenhoopten om veel minder verkeer te krijgen. Wetende dat 70% van het verkeertijdens de spits van elders komt en naar de E19 wil, is de enige oplossing omdat doorgaand verkeer rond het dorp te leiden.De Vlaamse Regering heeft in het geactualiseerde Masterplan 2020 een‘ringweg’ voorzien tussen Kontich en Edegem (ook de doortrekking van detram van Mortsel naar Kontich is nog voorzien in dit plan). Deze projectenworden nu concreet uitgewerkt.We voorzien voor 2011 heel wat projecten, onder andere: verbeteringswerkenaan voet- en fietspaden; extra investeringen in reinheid (o.a.onkruidbestrijding) en de bouw van een polyvalente zaal naast de sporthal,een verzuchting van jaren vanwege de jeugd-, sport- en cultuursector.2011 is het Europees jaar van het vrijwilligerswerk. Kontich is rijk aanverenigingen en vrijwilligers. Ik wil hen danken en koesteren.Voor de derde keer organiseert het gemeentebestuur een ijspiste in hetgemeentepark. Op zondag 9 januari is daar om 11u een nieuwjaarsreceptiewaarop iedere inwoner uitgenodigd is en we speciaal de mensen uit hetvrijwilligerswerk verwelkomen.Ik wens iedereen veel schaatsplezier en prettige eindejaarsdagen. Iemand eengelukkig en een gezond jaar wensen, is goed. Samen aan een goed jaarwerken is nog beter.

Hartelijke nieuwjaarswensenUw BurgemeesterLuc Blommaerts

Page 2: Infoblad januari 2011

Sinds kort heeftde politiepostKontich eennieuwepostoverste.Ludo Biesengeeft de fakkeldoor aan RogerKrikemans.CommissarisBiesen is sinds1 januari 1975in dienst bij de

politie. Op 1 april 2005 werd hij commissaris. Ludo Biesenspendeerde zijn ganse actieve loopbaan in Kontich.Roger Krikemans begon zijn carrière bij de politie in 1977.Hij was zes jaar actief in Antwerpen. Van 1 januari 1983tot de hervorming in april 2001 was hij tewerkgesteld inde plaatselijke politiepost van Kontich. Daarna werd hijofficier van wacht interventie in Edegem. Ook Roger kentonze gemeente dus door en door. Vanaf nu is hij denieuwe verantwoordelijke voor de lokale politiepost vanKontich.Wij wensen Ludo een fijn pensioen. Roger wensen we veelsucces met zijn nieuwe functie.

MEDEDELINGEN VAN HET BESTUUR

MOLENSTRAAT BLIJFT LANGER OPEN SNEEUW EN IJZEL

2

De nutsmaatschappijen die werken uitvoeren voor deheraanleg van de Molenstraat liggen momenteel een heeleind voor op schema. Daardoor wordt de Molenstraat pasvanaf 2 mei 2011 afgesloten voor alle verkeer en dus nietvanaf 15 december. Omdat er steeds zeer vlot gewerkt werd, blijft de verdereplanning ongewijzigd. Ook de werken in de Spoorwegstraat zullen zoalsvoorzien verlopen.

SLUITINGSDAGENGEMEENTEDIENSTEN

De gemeentedienstenzijn gesloten op:

zaterdag 1 enzondag 2 januari 2011

WISSEL POSTOVERSTE POLITIE

De eerste winterprik is intussen een feit.De verantwoordelijkheid voor sneeuw- en ijzelbestrijdingligt bij de technische dienst (kantoren Blauwesteenstraat81a, achter het containerpark). Onze strooidiensten zijnuitgerust met twee grote zoutstrooiers om de openbarewegen sneeuw- en ijzelvrij te maken. We beschikken ookover een smalspoortractor die de fietspaden vrijmaakt.Prioriteit wordt gegeven aan bruggen, invalswegen enbusroutes. In straten met weinig verkeer heeft het geen zinom dooizouten te strooien. Strooien is enkel effectief als ervoldoende menging gebeurt van de neerslag met het zout.Dit kan enkel door verkeer.Vergeet niet dat het een wettelijke verplichting is om hetvoetpad voor uw woning sneeuwvrij te houden.Wij rekenen hiervoor dan ook op uw medewerking.

Sneeuw en ijzel kunnen het bezorgen van briefwisselingbemoeilijken en soms onmogelijk maken. bpost stelt allesin het werk om de dagelijkse bezorging van brieven teverzekeren, maar soms wordt het te gevaarlijk om depostbodes op pad te sturen.

Winterse weersomstandigheden kunnen ook problemenveroorzaken bij de ophaling van het afval. Igean en hetgemeentebestuur doen samen met de ophaler al hetnodige om deze problemen tot een minimum te beperken.

Page 3: Infoblad januari 2011

3

ATTEST NODIG?GEBRUIK ONS E-LOKET!

GEMEENTELIJK NIEUWSIN JE MAILBOX

Sinds kort moet je voor het aanvragen van een aantalafschriften of attesten niet langer in het gemeentehuis zijn.Is het moeilijk om je tijdens de openingsuren naar hetgemeentehuis te verplaatsen? Neem dan eens een kijkje opons digitaal loket. Daar kan je terecht voor het aanvragenvan attesten als bewijs van woonst, bewijs van leven eneen uittreksel uit het strafregister (bewijs van goed gedragen zeden). Ook een afschrift van je huwelijksakte kan jevanaf nu digitaal aanvragen.Je krijgt het (naargelang je voorkeur) ofwel digitaal in jemailbox ofwel per post gratis bezorgd. Het uittreksel vanhet strafregister moet je nog wel even persoonlijk afhalen,maar dat ligt na het aanvragen gewoon voor je klaar.Je hebt enkel een eID (elektronische identiteitskaart) eneen kaartlezer nodig. Heb je geen kaartlezer, dan kan jeook gebruik maken van een token (een kaartje met cijfersdat je misschien al gebruikt voor tax-on-web).Je moet dus niet langer naar het gemeentehuis komen enje bent altijd als eerste aan de beurt! Op ons e-loket kan je24 uur per dag terecht!Alle info kan je terugvinden op www.kontich.be (klikbovenaan op e-loket).

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws van hetgemeentebestuur? Abonneer je dan op onze elektronische nieuwsbrief!Op onze startpagina www.kontich.be vind je een knop“inschrijven voor onze nieuwsbrief”. Vul daar heteenvoudige formulier in en wij bezorgen je regelmatig eenselectie van het interessantste nieuws uit Kontich.In onze nieuwsbrieven vind je ook telkens een overzichtmet de activiteiten voor de eerstvolgende weken.

2011 WORDT HET EUROPEES JAARVAN HET VRIJWILLIGERSWERK

ZITDAGEN RIJKSDIENSTVOOR PENSIOENEN

De Belgische website over het Europees Jaar van hetvrijwilligerswerk staat online: www.eyv2011.be. Je vindter een heleboel informatie over en promotiemateriaal rondEYV2011. Ook kan je er de kalender raadplegen overallerlei evenementen rond EYV2011. Verenigingen kunnener eigen initiatieven op plaatsen.

TOELAGEN AAN MINDERVALIDENEN INSTELLINGEN

In de loop van de maand januari kan je volgende toelagenaanvragen worden bij de dienst maatschappelijke werken:- Toelage voor verplaatsingskosten naar en van de

beschermde werkplaats of dagverblijf, voormindervaliden die hiervoor gebruik maken vanbijzondere vervoerdiensten.Nodig? Een factuur afgeleverd door de inrichter van devervoerdienst, met vermelding van de naam van devervoerde mindervalide en de totale verschuldigdejaarlijkse reissom (van het afgelopen jaar).

- Toelage aan beschermde werkplaatsen en dagverblijvenwaar gehandicapten van Kontich tewerkgesteld zijn ofverblijven.Nodig? De instellingen bezorgen hiervoor een lijst metvermelding van naam, geboorteplaats- en datum, adresen periode van verblijf/tewerkstelling van debetrokkenen. Daarnaast bezorgt de instelling haarrekeningnummer en contactgegevens.

- Toelage aan instellingen voor gehandicapte kinderen,waar kinderen van Kontich verblijven.Nodig? De instellingen bezorgen hiervoor een lijst metvermelding van naam, geboorteplaats- en datum, adresen periode van verblijf van betrokken kinderen.Daarnaast bezorgt de instelling haar rekeningnummeren contactgegevens.

Meer inlichtingen bekom je in het gemeentehuis,gelijkvloers, dienst maatschappelijke werken op hettelefoonnummer 03 450 78 66.

De Rijksdienst voor Pensioenen organiseertmaandelijks een zitdag in onze gemeente.Deze zitdag gaat telkens door op de 4dewoensdag van de maand, van 13 tot 15 u., in decollegezaal (2de verdieping van het gemeentehuis).Eerstkomende zitdagen zijn : 26 januari, 23 februari en23 maart 2011. Niet op afspraak.

INENTING TEGEN POLIOMYELITIS

Voor je baby 18maanden is, moet jehem laten inententegen poliomyelitis.De door de dokteringevulde attestenbezorg je op de dienstMaatschappelijkeWerken.Indien de inentingenniet tijdig gebeuren,moet je een medischattest bezorgen metvermelding van dereden en de duur vanhet uitstel. Ouders vankinderen geboren in deperiode januari - juli2009 die het attest nogniet bezorgden, vragenwe dit alsnog te doen.

Page 4: Infoblad januari 2011

4

JUBILEA

ONTVANGEN DOOR HET GEMEENTEBESTUUR

De echtparenBellekens-Van den Bosch,Mariën-Scheire,Loeckx-De Schuyter,Crauwels-Crauwels enPeeters-De Cock werdenop 24 oktober ter gelegenheidvan hun huwelijksverjaardagontvangen in het gemeentehuis.

Op 11 novembervond de traditionele

11-novemberviering plaats.

Ook de winnaars van detekenwedstrijd voor de jeugdter gelegenheid van 11november werden gevierd.De winnaars waren:Luka Logghe (1ste graad),Bieke Holemans (2de graad) enInes Homburg (3de graad).

Op 12 december werd dekerststal geopend.

Na een optreden van deKonsinjoorkes werd de kerststalingehuldigd door burgemeester

en schepenen.

Page 5: Infoblad januari 2011

GOUDEN HUWELIJK- TJOLLE Remi - HEYLEN Denise

Philip Romboutslaan - Huwelijk : 05/11/1960- VEREECKEN Walter - DE VOS Christianne

Bautersemstraat 92 - Huwelijk : 22/11/1960- KEUSTERMANS Eddy - BROECKX Louisa

Drabstraat 183 - Huwelijk : 22/11/1960- VETCOUR Léon - HEYLEN Leona

Langbosweg 5 - Huwelijk : 26/11/1960

- CARRE Marcel - FRIEDLICH KlaraVitsenveld 58 - Huwelijk : 30/12/1960

- SIERENS Hugo - VERLINDEN MathildeAbelenlaan 17 - Huwelijk : 31/12/1960

DIAMANTEN HUWELIJK- FIERENS Karel - DE VOS Joanna

Keizerenberg 43 - Huwelijk : 21/11/1950

JUBILARISSEN

5

JEUGD

Net als de voorgaande jaren, verzorgen de (jeugd) verenigingen aangesloten bij hetpapierslagsysteem) in Kontich in 2011 papierophalingen. Zij verdienen hiermee een centje bij, jeraakt van een belangrijk deel van je afval verlost en door het sorteren en recycleren van papieren karton en helpen we de natuur een handje. Drie vliegen in één klap dus.

De gemeente is verplicht om te voorzien in een huis-aan-huisophaling van papier en karton éénmaal per maand.Daarom organiseert de intercommunale Igean Milieu en Veiligheid naast de papierslagen door de (jeugd)verenigingenaangesloten bij dit systeem, tussentijds soms extra ophalingen. Hieronder tref je alle data aan voor het nieuwe jaar.Je vindt ze ook op je afvalkalender of op de gemeentelijke website.

za. 12 novemberKSJ

zo. 27 novemberChiro Koka

zo. 27 novemberChiro Waarloos

do. 8 decemberIGEAN

do. 15 decemberIGEAN

do. 15 decemberIGEAN

PAPIERSLAGSYSTEEM

za. 15 oktoberAVKA

zo. 23 oktoberScouting Kokaz

zo. 23 oktoberChiro Waarloos

za. 15 januariAVKA

do. 20 januariIGEAN

do. 20 januariIGEAN

za. 12 februariKikker

zo. 20 februariChiro Koka

zo. 20 februariChiro Waarloos

zo. 13 maartGidsen

zo. 20 maartChiro Koka

zo. 20 maartChiro Waarloos

zo. 3 aprilScouts

do. 21 aprilIGEAN

do. 21 aprilIGEAN

do. 12 meiIGEAN

zo. 15 meiScouting Kokaz

zo. 15 meiChiro Waarloos

do. 16 juniIGEAN

do. 16 juniIGEAN

do. 16 juniIGEAN

do. 14 juliIGEAN

zo. 17 juliChiro Koka

zo. 17 juliChiro Waarloos

do. 11 augustusIGEAN

do. 18 augustusIGEAN

do. 18 augustusIGEAN

zo. 11 septemberGidsen

do. 15 septemberIGEAN

do. 15 septemberIGEAN

Kontich-Centrum Kontich-Kazerne Waarloos

In december 2010 startte de renovatie van het gemeentelijk parklokaal. In dat lokaal is de dienst Jeugd, Onderwijs enOntwikkelingssamenwerking gevestigd.Sinds begin december vind je de jeugddienst tijdelijk in het oude gemeentehuis (toegang via buitentrap en bordes, eerstedeur rechts). Gedurende deze periode blijven de openingsuren en het telefoonnummer e.d. gewoon behouden. We schattendat de werken een jaar zullen duren. Daarna verhuist de jeugddienst terug naar zijn vertrouwde en vernieuwde stek.

VERHUIS JEUGDDIENST

Page 6: Infoblad januari 2011

6

Zet oud papier en karton (enkel uit gezinsgebruik, géén bedrijfsafval) op deze dagen goed zichtbaar op de stoep.Zorg ervoor dat geen hinder ontstaat voor voetgangers of verkeer. Lege kartonnen dozen moet je samenvouwen.Het pakket bind je met natuurtouw stevig samen, of bied je aan in een kartonnen doos of sterke papieren zak, draagbaardoor één persoon. Plasticzakken, piepschuimdozen of te grote pakken nemen de verenigingen niet meer mee!

Plaats je papier en karton alsjeblief tijdig buiten (voor 7.30u. ’s ochtends). Het is niet omdat de papierslag door eenvereniging gebeurt, dat deze regel niet geldt. De vuilniswagen passeert ook maar éénmaal; zo moet ook de vereniging inprincipe slechts één keer door elke straat rijden.Je kan natuurlijk ook altijd permanent sparen op volgend adres (enkel oud papier en karton!):HolleWeg Chirolokalen (Chiro Koka)

Respecteer de opgegeven uren en laat nooit zomaar papier of ander afval achter bij een container, ook niet als die al volis. Dit is sluikstorten!Voor vragen of opmerkingen bij het gecoördineerd papierslagsysteem kan je altijd terecht bij de GemeentelijkeJeugddienst (Oud-Gemeentehuis), 03 457 27 14, [email protected].

De nieuwe Jeugdkrant rolde zopas van de persen.Naar jaarlijkse gewoonte bezorgen we dit eerste nummeropnieuw aan alle Kontichse 16-25-jarigen. De drievolgende nummers per jaar verspreiden we doelgerichtnaar jeugdwerkers, jeugdhuizen, openbare gebouwen enzij die het strookje invulden. Doen dus, als je graag op dehoogte blijft en nog niet tot de abonnees behoort!

JEUGDKRANT

Een veilig nieuwjaarscadeauvan De Lijn, de provincie enhet gemeentebestuur: dat ishet gratis busvervoer opoudejaarsnacht ennieuwjaarsdag. Is het nogdecember als je dit leest? Haaldan nog snel je ticket op deGemeentelijke Jeugddienst, in de Bibliotheek of bij deLokale Politie. Alle info vind je via www.kontich.be ofrechtstreeks op www.delijn.be/oudjaar. Jong of oud,maak er gebruik van en beweeg je veilig door defeestnacht, zelfs met een glaasje op!

Het kantonnaal vrijetijdsaanbodvoor de min 12-jarigen is er ook in2011. Voor 3 euro koop je eenGrabbelpas op de GemeentelijkeJeugddienst. Met die pas kan jevoor een gunstprijsje deelnemenaan talloze activiteiten in Kontich,Boechout, Borsbeek, Edegem, Hove, Mortsel en Lint.Maar het pasje geeft ook in heel Vlaanderen recht opallerhande kortingen.

De Grabbelpasbrochure voor krokus- en paasvakantiebezorgen we half februari via de basisscholen, of je kan zenatuurlijk afhalen op de Gemeentelijke Jeugddienst in hetoud-gemeentehuis. Daar kan je vanaf nu reeds terechtvoor de aankoop van je nieuwe Grabbelpas voor 2011.Voor inschrijvingen voor de activiteiten moet je wachtentot maandag 21 februari. Inschrijven kan dan meteen pertelefoon, per e-mail of op de jeugddiensten zelf.

De nieuwe jeugdinfogids iswellicht aangekomen bij allegezinnen met kinderen tussen0 en 18 jaar. Toch gemist?Kijk snel op www.kontich.beof haal je exemplaar op dejeugddienst in het oud-gemeentehuis.

GRABBELPAS 2011

JEUGDRAAD

De jeugdraad krijgt een generatiewissel in zijn bestuur. Kom mee kijken en kennismaken op deAlgemene Vergadering van 12 januari in de raadszaal van het gemeentehuis (20 u.).Wil je meer informatie over het jeugdraadgebeuren?Vat de jeugdwerkster (jeugddienst, 03 457 27 14 - [email protected]) bij de kraag en overstelphaar met je vragen.Alvast ook van de jeugdraad de beste wensen voor een keitof 2011!

JEUGDINFOGIDS

FEESTBUS

Page 7: Infoblad januari 2011

7

CULTUUR

CON AMORES ArdalusZondag 13 februari 2011 - 11 u.

‘Con Amores’ is een mix van verschillende emoties, vol overgavegebracht, een ideaal Valentijnsprogramma! Vroeg Italiaanse, Spaanse,Duitse, Engelse, …. muziek over passie, vuur, vertederen, verlaten,begeren, smachten, ….

Sarah Abrams, zang en slagwerkNathalie Fransen, luit, theorbe en blokfluitenKaren Ketels, blokfluit en leiding

Cultuurpunt Altena, Kapel, 11 u.8 euro - 7 euro (-25,+55) 1 aperitief inbegrepen

APERITIEFCONCERTEN

NIEUWJAARSRECEPTIEUitreiking cultuurprijs

We nodigen alle cultuurgeïnteresseerden en in het bijzonder alle culturele- en socio-culturele verenigingen uitop de nieuwjaarsreceptie van 2011 waar ook de uitreiking gebeurt van de tweejaarlijkse cultuurprijs

aan een persoon, vereniging of jong talent van Kontich.

Waar: Cultuurpunt Altena, Kapel, Antwerpsesteenweg 79Wanneer: zaterdag 22 januari 2011, van 16 tot 18 u.

2011 IN CULTUURPUNT ALTENA, KAPEL

NIEUWJAARSCONCERT - SALONMUZIEK ROND 1900Zaterdag 15 januari 2011 - 19 u.

Cristel De Meulder, sopraanAd Van Sleuwen, pianoAnn Engels, celloJan Van Mol, harmonium

Werken van o.a. P. Benoit, E. Tinel, E. Wambach, Franck, Gounod e.a.

Een op het eerste gezicht bizarre combinatie maar een programma dat heel wat ontdekkingen in petto heeft.Wie weet dat b.v. religieuze schlagers als het Ave Maria van Gounod en het Panis Angelicus van Franck oorspronkelijkvoor deze bezetting waren geschreven?Niet alleen in de kerk weerklonk deze muziek. Ook in het burgersalon werd er graag rond de piano en het harmoniumgemusiceerd: heerlijke muziek, veel bewerkingen maar ook originele composities.Een sfeervol nieuwjaarsconcert buiten de platgetreden paden, niet te missen !Aansluitend receptie aangeboden door Calcant met beelden van de Calcantreis.

8 euro - 7 euro (studenten, +55) - gratis steunende en ereleden Calcant

CONCERTEN

Page 8: Infoblad januari 2011

8

OXALYS ENSEMBLEDonderdag 24 februari 2011 - 20.30 u.in het kader van Neerdorpen Klassiek!

Opgericht in 1993 door studenten van het Brussels conservatorium,groeide Oxalys in korte tijd uit tot een kamermuziekensemble meteen sterke reputatie in het Belgische muzieklandschap.

Talrijke buitenlandse tournees brachten het ensemble reeds naar hetConcertgebouw in Amsterdam, Rusland, Duitsland, Spanje, deVerenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, China en Japan.Zijn concerten worden regelmatig uitgezonden op de belangrijksteEuropese radiostations.

Ook kon Oxalys, als laureaat van de Euphonia Stichting, samenwerken met het Alban Berg Quartet. Met ditwereldbefaamde strijkkwartet bereidde het ensemble de opname van een cd voor.Oxalys is in residentie in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel.Op dit concert brengen ze - in een beperkte bezetting - fluitkwartetten van W.A. Mozart en Max Reger.

Cultuurpunt Altena, Kapel, 20.30 u.14 euro - 12 euro (+55 jaar) - 5 euro (-26 jaar)

KIRKE STRIJKKWARTETZondag 13 maart 2011 - 11 u.

Het Kirke Strijkkwartet dankt zijn naam aan de Griekse tovernimf Kirke, die woonde ophet paradijselijk eiland Ayaya, waar heerlijke spijzen en dranken in overvloed vloeiden.Zij bezat ook de toverkracht om lastige mannen te veranderen in borstelige zwijnen.

Joanna Vlaeminck: vioolSaartje De Muynck: vioolEvelien Vandeweerdt: altvioolJozefien Peelman: celloMeer info op www.kirke.be.

Cultuurpunt Altena, Kapel, 11 u.8 euro - 7 euro (-26,+55), 1 aperitief inbegrepen

Zaterdag 5 februari 2011 - 14.30 u. (duur: 55 minuten)CIRCUS HOETCHATCHOV- wat een papa leiden kan ... - vanaf 4 jaar

Papa Krzystov en zoon Ivànovitch komen helemaal uit het koudeRusland om u hun circuskunsten te tonen!Met grote trots presenteert papa zijn zoon, na hem, de grootsteacrobaat van heel Rusland. Maar Ivànovitch is koppig en klungelig.Geef hem maar zijn glimmende trompet en muziek!Het verhaal zit verweven in een hilarische circustheatervoorstelling

met jonglerie, acrobatiek, clownerie, dans, muziek, en heel veel zotte animaties.

Voor kinderen vanaf 4 jaar, maar oudere leeftijden, ouders en grootouders genieten zeker ook mee.

Cultuurpunt Altena, Kapel, 14.30 u.5 euro (-26 jaar) - 7 euro (+26jaar)

FAMILIEVOORSTELLING

Page 9: Infoblad januari 2011

9

CREATIE EN EXPRESSIE

Je eigen zilveren sieraad maken: een nieuwe manier ommet zilverklei te werken.Art clay Silver lijkt op klei en bestaat uit puur zilver inpoedervorm een organisch bindmiddel en water.Na het bakken bekom je een zilveren sieraad.In deze workshop kan je nieuwe mogelijkhedenontdekken van het werken met zilverklei.1- Gebruiken van kurkklei, om holle ruimtes te creëren2- Gebruiken van het zilverspuitje om transparante enzeer fijne effecten te bekomen.Zowel gevorderden als mensen die nog nooit eerder metzilverklei werkten, kunnen deelnemen.

Wanneer: 7,14,21 en 28 maart 2011 van 19.30 tot 22 u.Plaats: Cultuurpunt Sint-Jan, zaal Sint-JanPrijs: 55 euro (+ 58 euro materiaalkost) - max. 10 deelnemers

VORMING GEMEENSCHAPSCENTRUMINFO EN INSCHRIJVINGEN

Cultuurdienst/Cultuurpunt Altena en Cultuurpunt Sint-JanSint-Jansplein 8, 2de verdieping - 2550 KontichTel. 03 450 78 38/39 - Fax 03 450 78 35E-mail: [email protected]: www.kontich.be/gemeentediensten/cultuurdienst

Alle vormingscursussen gaan door in Cultuurpunt Sint-JanVoor de cursussen schrijf je vooraf in.Deelname wordt bevestigd na betaling.

BETALING : contant bij de cultuurdienst (zie hoger)of via overschrijving op het rekeningnummer091-0173664-63 van het Gemeentebestuur Kontich -Cultuurdienst met vermelding van de activiteit ofcursus waar men voor inschrijft en het aantalpersonen.

Hallo !Ben jij iemand die graag met muziek bezig is, vooral met zelf muziek maken ?Bespeel je een instrument of zing je liever, alleen of in een orkest, koor, vereniging of groep?Of ben je gefocust op beweging en dans?Klassiek ballet of breakdance, ’t maakt echt niet uit…een flashmob kan ook !

Misschien ben je eerder uit op een mooi verhaal of spreekt een knap gedicht jou aan ?Mogelijk heb je zelf al wel eens iets op papier gezet…

Wil je ZELF of met JOUW KOOR, GROEP of VERENIGING eens naar buiten treden, misschien wel voor het eerst ?Grijp dan nu je kans.

Tijdens de Week van de Amateurkunsten (WAK) van vrijdag 22 april tot en met zondag 1 mei 2011 organiseren wij freepodiums op enkele locaties in Kontich.Wij bieden je de mogelijkheid om jouw artistiek kunnen aan het publiek voor te stellen.

Wij zorgen voor een locatie, logistieke en promotionele ondersteuning zodat je jouw aandacht en energie kunt toespitsenop jouw eigen artistieke prestatie.

Ben je eerder bezig met beeldende kunst (schilderen, etsen, beeldhouwen, grafiek, foto, video, …)?De beeldende kunsten pauzeren even. In 2011 organiseren we geen Kunstenwandeling maar geen nood: ook aan diekunstuiting is al gedacht via de vervolgtentoonstelling “Staf Van Elzen en Joris Olyslaegers - IN REFLEXIE“.In september 2011 kunnen kunstenaars hun werk geïnspireerd op de werken van deze beide Kontichse kunstenaarstentoonstellen in de kapel van Cultuurpunt Altena.Wacht niet te lang want de plaatsen zijn beperkt.

Interesse? Meer info?Neem dan ten laatste op 14 januari 2011 contact op met de cultuurdienst, Sint-Jansplein 8, tel. 03 450 78 39 of via [email protected] ook eens naar www.kontich.be of www.kunst-kontich.be.

OROEP WEEK VAN DE AMATEURKUNSTEN 2011VAN VRIJDAG 22 APRIL T.E.M. ZONDAG 1 MEI.

Page 10: Infoblad januari 2011

SPORT

Het was een geslaagde maar koudeeditie van de Scholenveldrit i.s.m.Steeds VooraanDe deelnemers leefden zich uit ophet behendigheidsparcours entijdens de wegrit.Achteraf volgde een welverdiendepannenkoek en een geschenkje voorelke deelnemer.Wij hopen dat jullie er volgend jaarook bij zijn.

SCHOLENVELDRIT

IJSPISTE TE KONTICH

Op vrijdag 10 december werd deijspiste in het gemeentelijk parkofficieel geopend.Speciale gast voor deze openingwas Kevin Van der Perren.Tijdens een demonstratie liet Kevinzien dat hij niet voor niets tot deabsolute wereldtop in het schaatsenmag worden gerekend.

Op woensdag 5 januari geeft Kevinopnieuw een demonstratie waarnahij ook de tijd zal nemen omhandtekeningen uit te delen.Zorg ervoor dat je dit spektakelniet mist! Hou onze website in hetoog voor het juiste uur.Op onze schaatspiste kan je nog toten met 9 januari terecht. De piste isdagelijks open van 13 tot 22 u.Op 31 december 2010 enkel van 13tot 18 u. Prijs: 2 euro inkom en 2 euro huurschaatsen.Handschoenen verplicht.

10

11 u. - Inkom gratis. Nadien bieden we je een (h)eerlijk kopje Fairtrade koffie aan.Het orgel van de Sint-Martinuskerk in Kontich is uniek. In een oude kast, afkomstig uit een klooster in Hoboken, bouwdeSmet vlak na de Belgische onafhankelijkheid een nieuw instrument. Hij aarzelde daarbij tussen oud en nieuw, Duits ofFrans. Zo ontstond een veelzijdig orgel waar heel veel literatuur uitstekend tot zijn recht komt. De concerten gaan doorop zondagochtend en eindigen net voor het aperitief! Ook dit jaar komen bekende solisten uit alle hoeken van het land énenkele grote internationale namen aan bod.

20 maart 2011Het vocaal vrouwenensemble VOCES AEQUALES o.l.v. CRISTEL DE MEULDERJAN VAN MOL, orgelVoor het volledige programma: vraag de folder bij de cultuurdienst.

ZONDAGOCHTENDCONCERT SINT-MARTINUSKERK KONTICH

Page 11: Infoblad januari 2011

ZWEMLESSEN

Leren zwemmen voor kinderen vanaf 5 jaar in groepjesvan 4 kinderen.De volgende reeks start na de kerstvakantie.Prijs: 11 lessen = 68,20 euroTelkens 2 x per week, 30 minuten.Groepjes van 3 of 4 kinderen

INLICHTINGEN EN INSCHRIJVINGEN:

Sportcentrum “De Nachtegaal”Duffelsesteenweg 145 - 2550 Kontich

Tel. 03 880 12 32 - Fax 03 457 96 [email protected]

11

SPORTKAMPEN KROKUS-PASEN

Zoals ieder jaar organiseert de sportdienst tijdens deschoolvakanties sportkampen in en om sporthal“De Nachtegaal”. Zo bieden we volgende sportkampenaan: omnisport, kleuters, dans, pony, ski, …. Een foldervolgt nog.

START TO RUNVOOR BEGINNENDE LOPERS (5KM)

Ook volgend jaar zijn wij weer van de partij met een reeks”Start to run”.Met het Start to Run Programma kan iedereen, ongeachtleeftijd en beschikbare vrije tijd op slechts tien weken tijdeen aanvaardbare conditie opbouwen en zo 5 km lopen.Start : 14 maart 2011Testdag : 28 mei 2011Elke maandag (19 u.) en zaterdag (9 u.)Prijs: 10 euroVooraf in te schrijven.

MILIEU

ENERGIE BESPAREN ZONDER AANCOMFORT IN TE BOETEN!

Niemand heeft er baat bij wanneer kostbare energie nutteloosverloren gaat. Je jaarlijkse factuur schiet de hoogte in en jeproduceert meer CO2. Besparen op energie is dus goed voor ónsleefmilieu en voor je portemonnee.Vind je je energiefactuur te hoog, maar je weet niet echt waar deoorzaak ligt, dan kan je een vrijblijvende energie-audit latenuitvoeren. Een energie-audit geeft antwoord op de vragen waar,hoeveel en op welke manier energie in uw woning kan wordenbespaard. De geschatte kostprijs is 400 euro en je kan 40% van defactuur als belastingvoordeel inbrengen (met een maximum van2.650 euro per jaar per woning).Het gemeentebestuur geeft ooknog een subsidie van 150 euro voor het laten uitvoeren van dezeenergie-audit in een particulier woongebouw.

Ook voor volgende energiebesparende maatregelen geeft hetgemeentebestuur nog subsidies:- Thermische zonne-installatie (15% op de kostprijs incl. plaatsing

en BTW met een maximum van 500 euro per adres);- Warmtepompsystemen (500 euro per adres voor

woningverwarming, 10% op de kostprijs incl. plaatsing en BTWvoor verwarming van sanitair water met een max. van 400 euro peradres en 750 euro per adres voor een combi- waterpompsysteem);

- Ventilatiesysteem met warmterecuperatie (150 euro per adres);- Het bouwen van een energiezuinige woning met een E-peil

kleiner dan 70 (750 euro per adres).

Voor meer informatie over deze subsidies of voor het invullen vaneen aanvraagformulier, kan u terecht op onze websitewww.kontich.be, telefonisch op het nummer 03 450 78 69 of viae-mail [email protected].

ONDERHOUD VAN GRACHTENIS IEDERS TAAK

Het fijnmazig grachtenstelsel speelt een steedsbelangrijkere rol in het beheer van hetoppervlaktewater. Zo is het grachtenstelsel eenzeer belangrijke buffer voor het regenwater.Naast de infiltratiemogelijkheden die hetregenwater in dit grachtenstelsel heeft, is vooral deretentie (d.w.z. het ophouden van water) van zeergroot belang om overstromingen tegen te gaan.

Tot deze grachten behoren ook alle niet-geklasseerde en niet-ingeschreven privatewaterlopen/grachten of perceelsgrachten.Ze bevinden zich tussen twee privateeigendommen.

De aanpalende eigenaars moeten dezeonderhouden. Immers, het Veldwetboek bepaaltde rechten maar ook de plichten van dieaangelanden. Vooral wat betreft onderhouddurft het al wel eens fout te lopen.Vaak wordt het nut van grachten onderschat ennog meer de noodzaak tot onderhoud.Het gemeentebestuur wil iedereen dan ook opdeze verplichting wijzen.

Page 12: Infoblad januari 2011

12

AUTODELEN, OOK IETS VOOR JOU?

Heb je zelf geen auto maar zou je graag af en toe éénkunnen gebruiken of heb je zelf een auto maar staat dezemeer stil dan dat hij gebruikt wordt?Dan is ‘autodelen’ misschien iets voor jou?

Wie een auto deelt,maakt met meerderemensen gebruik van éénauto. Jij maakt gebruikvan de auto wanneer jijhem nodig hebt.

Wanneer je hem niet nodig hebt, kan iemand andersermee op pad. Het voordeel van dit systeem is dat je enkelbetaalt voor de momenten dat je effectief een auto nodighebt. Mensen die hun auto delen, verdienen ook een deelvan de kosten terug.Bovendien ga je veel bewuster om met het gebruik van deauto want je gaat je autoritten plannen.Het enige wat je moet doen, is goede afspraken maken metde mensen waarmee je een auto deelt. Je tekent vooraf eencontract en dan kan je de auto reserveren wanneer je wil.

Is autodelen iets voor jou, dan is Autopia de organisatiedie jou helpt bij het aansluiten in een autodeelgroep.De organisatie brengt kandidaat-autodelers samen, stelteen standaardcontract en een huishoudelijk reglement terbeschikking, heeft rekenschema’s om de kilometerprijsvan de auto te bepalen en zorgt voor een online kalenderwaar leden de deelauto kunnen reserveren.Autodelen kan overal, de enige voorwaarde is dat je inelkaars buurt moet wonen. Om je aan te sluiten bijAutopia betaal je slechts 8 euro lidgeld per jaar!

ACTIE ‘MIJN KORTE RITTEN’,DOE JIJ OOK MEE?

Minder dan vijf kilometer?Waarom niet te voet of metde fiets?De Gemeente Kontich enMobiel 21 dagen groepen uitom hun korte ritten te voetof met de fiets af te leggen.Alle mogelijke groepenkomen in aanmerking:raden, verenigingen, groepjes vrienden, bedrijven enbuurtcomités. Kortom: iedereen die zijn korte ritten meerwil stappen en fietsen.

De groepsleden tekenen onder leiding van eengroepsleider een korterittencontract.Zo engageren ze zich om gedurende een maand 20% vande korte autoverplaatsingen te vervangen door stappen offietsen. Alle korte ritten komen in aanmerking: om naar desportclub te gaan, om te gaan winkelen, om de kinderen tegaan afhalen van school, om naar het werk te gaan...Tijdens de campagnemaand van 21 maart tot 21 aprilhouden de deelnemers van de verschillende groepen hunuitgespaarde autokilometers bij op deze website of in hunlogboekje. De deelnemers die hun kilometers onlineinvullen, krijgen telkens een overzicht van deuitgespaarde uitstoot, kosten en verbrande calorieën.Door deel te nemen, spaar je geld uit en werk je aan jeconditie. De uitgespaarde uitstoot van CO2 en fijn stof, deverbrande calorieën en het uitgespaarde geld wordenberekend.

Groepen kunnen zich inschrijven vanaf 10 januari 2011 opde website www.mijnkorteritten.be.Individuele deelnemers kunnen zich melden [email protected] of telefonisch 03 450 78 69.

Page 13: Infoblad januari 2011

ABRAHAM HANSSCHOOL

Tel. 03 457 06 04Fax 03 458 28 51E-mail: [email protected]/ahansschoolIngang Schoolstraat (park)

13

De Abraham Hansschool… een sportieve school…deelname aan Stichting Vlaamse Schoolsport

Page 14: Infoblad januari 2011

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

14

GEMEENTELIJK SUBSIDIEREGLEMENTMAAK ER GEBRUIK VAN !

Het gemeentelijk subsidiereglement voorOntwikkelingssamenwerking (O.S.) geeft een aantalmogelijkheden tot financiële ondersteuning voorverenigingen en mensen in onze gemeente die zich voorhet Zuiden en de Vrede inzetten. We willen met deGWOSK, de Kontichse adviesraad voor O.S., goedeinitiatieven die iets voor het Zuiden en de Vrede doen,steunen door een deel van de onkosten te vergoeden.

Nog even ter herinnering: er bestaan twee soortensteunverlening, werkingssubsidies voor verenigingen enwaarderingspremies voor éénmalige initiatieven..1) Werkingssubsidie: voor de werkingssubsidies kregen

alle Kontichse verenigingen die werken rond dethematiek van Vrede en O.S. een brief.

2) Waarderingspremie: voor de mensen of verenigingendie in 2010 iets deden rond de Derde Wereld of rondVrede, stelt de gemeente waarderingspremies terbeschikking die je schriftelijk kan aanvragen aan deDienst voor O.S., Gemeenteplein 1.

De volgende bedragen zijn voorzien in het reglement:- voor een financiële actie bedraagt de premie 25 euro- voor een educatieve of sensibiliserende actie is dit 50 euro- voor bijzondere initiatieven, zoals een gezamenlijk

initiatief van verschillende verenigingen, is dit 100 euro

Verenigingen die reeds werkingssubsidies aanvraagden,kunnen hier niet van genieten.

Belangrijk : je aanvraag moet op de Dienst voor O.S.binnen zijn TEN LAATSTE OP 31 JANUARI 2011.

Je kan het subsidiereglement steeds aanvragen op dedienst voor Ontwikkelingssamenwerking,Gemeenteplein1, 2550 Kontich, tel. 03 457 27 14 of via mail:[email protected].

OPBRENGST STRAATACTIE 11.11.11

Ondanks het barslechte weer op 13 november 2010trokken een hondertal vrijwillige medewerkers in Kontichen Waarloos de straat op om de 11.11.11-bijdragen in tezamelen tijdens de deur-aan-deur actie.Het water stond letterlijk in de ophaalbussen.Het geld lag te drogen op de verwarming.Bedankt, inzamelaars, voor jullie onbaatzuchtige inzet.Jullie zijn goud waard !Bedankt ook milde schenkers, voor jullie vriendelijkonthaal van deze vrijwilligers met de inzamelbus.

De cijfers van het actieweekend:

Opbrengst 11.11.11 2010

Actieweekend

Zaterdag 13 november

Waarloos 1.690,08 euro

Kontich-Kazerne 2.834,18 euro

Kontich-centrum 1.499,85 euro

Totaal 6.024,85 euro

Zondag 14 november

Kontich-centrum 281,46 euro

Totaal actieweekend 6.306,31 euro

Bus gemeentehuis 95,00 euro

Stortingen eigen rekeningnummer 3.532,00 euro

Fietsverkoop 530,00 euro

ALGEMEEN TOTAAL 10.463,31 EURO

2009

Waarloos 1.936,45 euro

Kontich-Kazerne 2.951,42 euro

Kontich-centrum 3.625,45 euro

Totaal straatactie 14 november 2009 8.513,33 euro

Overschrijvingen op eigen rekening 2.532,00 euro

Gemeentelijke toelage 4.250,00 euro

Algemeen totaal actie 2009 15.488,78 euro

Tientallen wachtten niet op het actieweekend om hun duitin het zakje te doen.Ze maakten gebruik van het overschrijvingsformulier inhet infoblad van de gemeente, en zetten zo samen 3.855euro op de Kontichse permanente rekening voor 11.11.11.Op het nummer 375-1029919-52 kan je de actie nog altijdsteunen.Pas in het voorjaar kan de totale opbrengst voor dit jaarper gemeente meegedeeld worden.Als we die juiste cijfers hebben, laten we jullie dit via hetinformatieblad weten.

Page 15: Infoblad januari 2011

DAMIAANACTIE 2011

VOORSTELLING VAN DECAMPAGNE 2011Dinsdag, 11 januari 2011 om 19.30 u.Hierbij nodigen we u uit op de

VOORDRACHT “ALOHA, een groet uit Hawaï ”

Mieke Reyniers uit Kontich-Kazerne wil ons haarreisverhaal naar Molokai, het eiland van de grootste Belg,vertellen. Een herinnering voor altijd, en nog lang daarna.

FILMVOORSTELLING Over-leven in India.

Het docudrama”Heroes” dompelt u onder in dehedendaagse realiteit van India. Een rauwe wereld waarmensen met de moed der wanhoop vechten om teoverleven.Salem, Zuid-India. In de sloppenwijken van dezegrootstad leven Arun en Kanan. Hier aan de vuilnisbeltwaar verschoppelingen van zonsopgang totzonsondergang hun inkomen bij elkaar schrapen met derecyclage van afval, vechten beide zieke jongens tegenhun noodlot, en voor de toekomst die het waard is omgeleefd te worden. Een gestreden strijd? Of is er ergenseen held van vlees en bloed, een hedendaagse Damiaan,die hen toch opnieuw hoop kan geven?Tot slot: even naar het werkterrein: scholen - parochies -verenigingen …Wie doet wat, waar en hoe? Laten we onze krachtenbundelen!Bekijk ook de info- en verkoopstand van Damiaanactie!Iedereen is van harte welkom, breng familie - vrienden -collega’s mee.

“Berkenhof” BovenzaalFerdinand Maesstraat, 95

De toegang is gratis - Een drankje is voorzien

Informatie: Marleen Ceuppens - Beekboshoek 26tel. 015 31 43 34 - Gsm 0476 52 74 20Damiaanactie steunpunt Antwerpen: Hof Ter Lo 6B bus 1/ 2140 Borgerhout. 0497 48 41 [email protected]

VREDESEILANDEN VOERT VOORDE 30STE KEER CAMPAGNEOP 14, 15 EN 16 JANUARI

Op 14, 15 en 16 januari gaan voor de 30ste keer overal inVlaanderen vrijwilligers de straat op om geld in tezamelen voor Vredeseilanden. Ook in onze gemeentezullen vrijwilligers aan Delhaize en Colruyt staan.Ze verkopen gadgets of laten zich betalen voor een kluswaarvan de opbrengst naar Vredeseilanden gaat.Zo ondersteunen ze boerenfamilies in Afrika, Azië enLatijns-Amerika om genoeg voedsel te produceren en ereen waardig inkomen aan over te houden.

Boeren verdienen meer.Voor Vredeseilanden zijn die drie woorden tegelijk eenvaststelling en een streefdoel.Vredeseilanden wil boerenfamilies aan een leefbaarinkomen helpen. Er zijn goede redenen om dat te doen.Tegen 2050 wonen er een kleine 10 miljard mensen opdeze planeet. Naast energie, milieu en water is hetproduceren van voedsel dé uitdaging voor de nabijetoekomst. De miljoenen kleine boerderijen in het Zuidenzijn perfect in staat om hun landen te voeden, indien zedaartoe te kans krijgen. Nu ontbreekt het hen dikwijls aanopleiding, ondernemerschap, krediet, omkadering van deoverheid en goede afzetmarkten.

Drie Afrikaanse landbouwers bewijzen in dezeVredeseilandencampagne dat verandering mogelijk is.Léontine Batcho uit Benin is één van de vaandeldragersvan de Beninse rijstteelt. Samen met haar collega’sexporteerde ze een klein deel van hun oogst naar deColruytwinkels. Een mijlpaal voor de West-Afrikaanserijstteelt. Marguerite Thiaw uit Senegal is dan weergepassioneerd door de bananenteelt. Niet alleen teelt zebananen, ze bedacht ook al verschillende voedzamegerechten op basis van banaan. Justin Kasayi uit Congostampte met zijn organisatie de eerste kippenkwekerij inOost-Congo uit de grond. Zij bewijzen dat ze wel degelijkde wereld kunnen voeden.

www.vredeseilanden.be - rekeningnummer: 000-0000052-52

MUSIC FOR TERRABONA

Wanneer: VRIJDAG 4 MAART 2010Wat: Benefiet avond / feest, met live bands, soundsystemsen dj’s die er een stevige en uiterst dansbare lap op komengeven.Waar: Scouts lokalen KOKAZ; Duffelshoek 126, Kontich.Terrabona is een bergregio gelegen in het noorden vanNicaragua, op Haïti na het armste land van Latijns Amerika.‘Music for Terrabona’ steunt de financiering van eenmuziekschooltje en diens aankoop van instrumenten.Voor mensen die gemiddeld 4 dollar per dag verdienen,gaat dit niet over “zomaar” of “gewoon” eenmuziekschooltje. Het brengt jongeren bij elkaar, uit desleur van de dagelijkse armoede en labeur. Bovendien ishet een vorm van educatie en sensibilisatie en brengtmuziek hen in aanraking met kunst en taal.Van muziek naar muziek. Van Kontich naar Terrabona.Met uw steun wordt ‘Music for Terrabona’ een succes!Vrije donaties zijn meer dan welkom in de“Collectorsbus” op de benefietavond zelf.De muziekschool is één van de projecten opgericht door‘Tierra Buena’. ‘Tierra Buena’ is een lokale NGO inTerrabona, een gemeente die behoort tot de armste vanNicaragua. Haar doel is mee te helpen aan een beteregezondheidszorg, beter onderwijs en het promoten vanculturele activiteiten voor de kansarmen.‘Music for Terrabona’ wordt ondersteund door de DienstOntwikkelingssamenwerking en de Jeugddienst van Kontich.

15

Page 16: Infoblad januari 2011

GEMEENTELIJKE OPENBARE BIBLIOTHEEK

OPENINGSUREN ENSLUITINGSDAGEN

HoofdbibliotheekKontich CentrumSint-Jansplein 8

maandag 15.30 - 20.30 u.dinsdag 15.30 - 19.30 u.woensdag 10.30 - 12.30 u.

13.30 - 17.30 u.donderdag 15.30 - 19.30 u.zaterdag 9.30 - 12.30 u.

Filiaal Kontich KazerneMontfortstraat 2

maandag 15.30 - 17.30 u.woensdag 14.30 - 16.30 u.vrijdag 18.30 - 20.30 u.zondag 10.30 - 12.30 u.

Uitleenpost WaarloosFerdinand Maesstraat 90b

woensdag 18.30 - 20.30 u.zondag 10.30 - 12.30 u.

gesloten op (alle vestigingen)vrijdag 31 decemberzaterdag 1 januarizondag 2 januari

BEZORG ONS JOUW E-MAILADRES EN MAAK KANSOP EEN BOEKENPAKKET!

Post van de bib kan je ook per mail ontvangen. Zo ben je snellerop de hoogte van je reservatie of aankoopsuggestie, of weet jetoch weer enkele dagen vroeger dat de uitleentermijn van jegeleende materialen verstreken is.Doe mee en bezorg ons ten laatste op 31 januari 2011 jee-mailadres.

Dit kan op verschillende manieren:- per mail naar [email protected],- op de website www.kontich.be/bibliotheekJe e-mailadres wijzig je zelf in de online bibliotheek(http://kontich.bibliotheek.be) bij gebruikersactiviteiten/persoonlijke gegevens(knop ‘verlengen, reserveren,…).Tevens maak je kans op één van de vele boekenpakketten.

GROTE GEHEIMEN GEDICHTENWEDSTRIJD

De bibliotheek organiseert een gedichtenwedstrijdrond het thema ‘Geheimen’. De wedstrijd loopt totdonderdag 27 januari 2011 (Gedichtendag).Er zijn twee leeftijdscategorieën:A. 12-14 jaar (°1998-1996)B. 15-18 jaar (°1995-1992)De winnende gedichten worden gepubliceerd in eenpoëziebundel die wordt voorgesteld en uitgedeeld opde prijsuitreiking op donderdag 7 april 2011.

PraktischDeelnemers kunnen hun gedicht in vijfvoud indienen ten laatste op donderdag27 januari 2011. Je stuurt je gedichten naar Bibliotheek, Gedichtenwedstrijd,Sint-Jansplein 8, of je levert ze af in één van onze vestigingen.De deelnemers ondertekenen hun gedicht met een schuilnaam of een spreuk enhun leeftijdscategorie (A/B). Op die manier wordt de anonimiteit gegarandeerd.Daarbij voeg je een gesloten omslag met daarin een schuilnaam of spreuk en devolledige contactgegevens (naam, geboortedatum, adres, telefoon/e-mail).De jury opent de omslagen pas na de beraadslaging.De deelnemende stukken worden niet teruggestuurd.Over de keuze van de jury voeren we geen briefwisseling.

Op zoek naar inspiratie?Neem een kijkje in de vele dichtbundels in de bibliotheek.

16

BOTERHAMMEN IN DE BIB

Of je nu van poëzie houdt of niet, op Gedichtendag kan je er niet om heen.De bib serveert op donderdag 27 januari gratis poëzie, dichters en muziek, een poëziefestivalvoor jongeren.Overtuig je leerkracht (of directeur) en kom met de hele klas op do 27 januari tussen 12 u. en13.30 u. naar het Sint-Jansplein. Je mag zelf je boterhammen meebrengen, of genieten van eenheerlijke pompoensoep met gedichtjes.Het volledige programma vind je vanaf 14 januari op de onze websitewww.kontich.be/bibliotheek.Inschrijven kan vanaf 14 januari.donderdag 27 januari, 12 - 13.30 u., bibliotheek, Sint-Jansplein Kontich

Page 17: Infoblad januari 2011

17

WAT LEZEN DE KONTICHSE BIBLIOTHEEKBEZOEKERS

Ben je nieuwsgierig naar wat anderebibliotheekgebruikers zoal lezen? Deze top tien toontwelke romanschrijvers in 2010 het meest gelezen werden.Na de naam van de schrijver staat het aantal keren dat eenboek van deze schrijver werd geleend, gevolgd doorzijn/haar meest gelezen boek.Pieter Aspe blijft de meest gelezen schrijver.Eén op 35 Kontichse leners las in 2010 een boek van dezeVlaamse schrijver van misdaadromans.Thrillers en detectiveromans blijven de top aanvoeren, opde voet gevolgd door griezelliteratuur.Nieuw in de top tien van dit jaar zijn HermanBrusselmans en Agatha Christie. Vlaamse schrijversblijven het goed doen bij onze leners, net als romantischeen historische literatuur.

Aspe, Pieter 105 BankroetSteel, Danielle 78 RoepingBrusselmans, Herman 59 Kaloemmerkes in de zepMankell, Henning 59 De ChineesPatterson, James 59 Je bent gewaarschuwdChristie, Agatha 56 De onverwachte gastKing, Stephen 52 Na zonsondergangAllende, Isabel 51 Het eiland onder de zeeAndrews, Virginia 51 AprilDeflo, Luc 49 LustRendell, Ruth 49 De eerlijke vinder

VANDAAG IS ROOD VOORLEESUURTJES

Rood is de kleur met de krachtigstesymboliek. Het is een teken van gevaar,maar ook van liefde. Onze westersecultuur verbindt de kleur rood ook aanvreugde, weelde, adel en elite. Denk maaraan het gebruik van een rode loper bijofficiële aangelegenheden, herdenkingenen feesten.Loop je nu al warm voor onze lees-, kijk-en luistertips met een rood tintje. Vanaf 10januari kleuren onze leestafels rood metalle tips.

- zondag 16 januari, doorlopend 10.30-11.30 u., bib Kontich-Kazerne- woensdag 19 januari, doorlopend 14-15.30 u., hoofdbibliotheek- zaterdag 22 januari, 10.30-12 u., hoofdbibliotheek:

“Reis rond de wereld” - voorlezen + knutselen (*)- woensdag 9 februari, doorlopend 14-15.30 u., hoofdbibliotheek- zaterdag 12 februari, 10.30-12 u. :

“Verliefd” - voorlezen + knutselen (*)- zondag 20 februari, doorlopend 10.30-11.30 u.,

bib Kontich-Kazerne en Waarloos

(*) vooraf inschrijven in de bibliotheek !1 euro per kind (knutselmateriaal inbegrepen)

POLITIEPOST KONTICH 03 444 00 13

ALARMNUMMER 101

GOED DAT ER POLITIE IS

JE FIETS GESTOLEN?JE WILT HEM TERUG…HET KAN!

Heb je internet, dan kan je sedert enige tijd dewebsite www.gevondenfietsen.be raadplegen.

Jaarlijks worden er tientallen fietsenteruggevonden in onze gemeente. Tweederdehiervan komt echter nooit bij de eigenaar terecht.Via de website www.gevondenfietsen.be, die eengezamenlijk initiatief is van de provinciesAntwerpen en Limburg kan je op het internetmisschien je fiets terugvinden. De gevonden fietsenworden sedert kort door onze politie met foto ophet internet geplaatst. Wie zijn fiets herkent, kandit aanduiden en zal gecontacteerd worden. Kan jebewijzen dat het om jou fiets handelt dan kan je defiets gaan ophalen. Let wel: teruggevonden fietsenworden 6 maand na hun terugvinden eigendomvan de gemeente en verdwijnen dan ook van dewebsite. Doen dus… veel succes!

WAARHEEN MET NIET AFGEGAAN VUURWERK?

Tijdens de jaarovergang wordt steeds meer vuurwerk afgestoken.Af en toe gebeurt het dat een vuurpijl of ander feestvuurwerk nietafgaat of functioneert. Het is absoluut af te raden dit alsnog tetrachten te ontsteken of hieraan te gaan prutsen.Afvoeren dus. Maar waar blijf je hiermee?Het gemeentelijk containerpark accepteert dit alvast niet.Volgens de intercommunale IGEAN moet je dit explosief afvalafgeven bij de politie. Zij moeten verder zorgen voor de afvoer naarde ontmijningsdienst.Openingstijden lokale politiepost Kontich: maandag van 8 tot 20 u.,dinsdag tot vrijdag van 8 tot 16.30 u. en zaterdag van 8 tot 14 u.

Page 18: Infoblad januari 2011

18

BRANDWEER

Brandweer KontichDe korpsleiding en het personeel

wensen u een veilig 2011!

CO GEVAAR:

In aansluiting op de nationale campagne van het CO-gevaar wens ik nogmaals de gevaren van deze stillemoordenaar te herhalen: Jaarlijks sterven +/- 30 mensen,1500 slachtoffers dienen opgenomen in een ziekenhuiswaarvan sommigen blijvende letsels overhouden.

CO of koolstofmonoxide is een zeer giftig gas dat enkelvast te stellen is door meting.Symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid,braakneigingen,...Dit gas ontstaat door een slechte of onvolledigeverbranding van elke stof die koolstof bevat, zoals hout,kolen, gas, stookolie... Deze slechte verbranding is hetgevolg van een slechte zuurstoftoevoer en een gebrekkigeafvoer van de rookgassen in de schoorsteen.

Hoe dit voorkomen:- voldoende verluchting (raam, deur,...) hoe kleiner de

ruimte hoe groter het gevaar!- badkamer met gasgeiser of verwarmingsapparaten

voorzien van verluchtingsrooster- plaatsen CO-dedector- jaarlijks nazicht en onderhoud apparaten en

schoorsteen(en)

Bij problemen:- open deuren en ramen om te verluchten- zet het toestel uit (indien mogelijk)- breng het slachtoffer uit de kamer- bel de dokter als het slachtoffer bij bewustzijn is bel 112,

vermeld dat het waarschijnlijk om een CO-vergiftiging gaat- Oefeningen

door de snelle veranderingen, nieuw materieel enmoderne technieken is de brandweer verplicht om meeren gerichter te oefenen. De praktijkoefeningenbrandbestrijding, flashover-backdraft,enz. gaan door inhet Provinciaal oefencentrum te Emblem.Alle andere oefeningen, per maand tweemaal algemeen

en de wekelijkse groepsoefeningen worden in de kazerneof op locatie (KMO-school…) gehouden. De onderwerpenzijn enorm verschillend en op ieders niveau,manschappen – leidinggevenden. We trachten steeds metgroepen van 6 tot 10 man te werken die elk een apartprobleem dienen op te lossen.

De meest voorkomende onderwerpen zijn:- persoonlijke bescherming (perslucht)- autovoerder / pompbediening / ladderwagen- IGS, incident gevaarlijke stoffen- TH, technische hulpverlening: bevrijding uit voertuig,

stutten en schoren,…- klimteam: redding op hoogte, werken met touwen,…

U kan merken dat onze vrijwillige brandweerlui meermoeten kunnen dan alleen maar een brandje blussen.Als leiding trachten we door de aankoop van nieuwmaterieel zoveel mogelijk tegemoet te komen aan demoderne manier van werken en alle burgers zo snel enadequaat mogelijk te helpen.

ST-BARBARA

Op zondag 5 december 2010 vierden we onzepatroonheilige.’s Ochtends vroeg een stevig ontbijt in de kazerne, om10u de eucharistieviering met aansluitend eenuitstapje in het centrum. In de namiddag om 14 uurwerden alle brandweerlui en het College voor hetfeestmaal in de eigen kazerne verwacht. Een kazernedie met vele helpende handen omgetoverd was tot eengezellige “polyvalente”zaal.Het was een goed gevulde namiddag, met de obligatespeeches en dan ’s avonds het “pompiersbal”, niet degekende drukte maar net genoeg.

Page 19: Infoblad januari 2011

19

OCMW

Antwerpsesteenweg 62, tel. 03 451 14 30, fax 03 458 12 97, e-mail [email protected].

EEDAFLEGGING NIEUW RAADSLID

Op 24 november 2010 legde Etienne DeBoeck de eed af in handen van LucBlommaerts, burgemeester en voorzittervan de gemeenteraad. Etienne De Boeck(Sp.a-SLP-Groen!) woont in deFabiolalaan 6 te Kontich, en vervangtvanaf de raadszitting van 21 december2010 zijn partijgenoot Johan Riebeek, dienaar een andere gemeente verhuisde, alsOCMW-raadslid.

MINDER MOBIELEN CENTRALE - OCMW KONTICH

GEZOCHT: CHAUFFEURS VOOR DE MINDER MOBIELEN CENTRALEWil jij een deel van je vrije tijd zinvol besteden?Heb je een rijbewijs en wagen ter beschikking?Heb je aanleg voor contacten met anderen?Wil jij je wagen - en tijd - inzetten voor een erg sociaal doel?DAN BEN JIJ DE CHAUFFEUR DIE WIJ ZOEKEN.De MMC rijdt voor minder mobiele inwoners van Kontich.Het rijden van de effectieve ritten gebeurt door vrijwillige chauffeurs. De minder mobielencentrale is de tussenpersoon tussen gebruiker en chauffeur. Alle ritten worden via deminder mobielen centrale aangevraagd en geregeld.

Je krijgt een vergoeding en bent omnium verzekerd voor alle ritten.

Kandidaat-chauffeurs kunnen contact opnemen met de verantwoordelijkenthuiszorg (Ellie Apers of Els Van Geldorp) tel. 03 451 14 30 p/a Sociaal Huis,Antwerpsesteenweg 62.

INFORMATIE VAN DE DIENST RECHTSHULP:ONDERHOUDSBIJDRAGEN VOOR DE KINDEREN

Ouders moeten naar eigen vermogen bijdragen in dekosten van hun kinderen. Maar wat moet je als ouderprecies bijdragen en wat betekent dat: naar eigenvermogen? Vanaf 1 augustus 2010 is er een nieuwe wetvan kracht die klare wijn moet schenken. Wat zegt denieuwe wet dan wel? We zetten de belangrijkste punteneven op een rijtje:

- art. 203,§1 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt voortaandat ook de gezondheid en de ontplooiing van dekinderen onder de alimentatieplicht valt;

- met het eigen vermogen van de ouders wordt bedoeld:alle mogelijke inkomsten, maaltijdcheques,bedrijfswagen, huurinkomsten…, inbegrepen.Anderzijds kunnen ook allerlei kosten zoals huurgelden,hypotheeklening of onderhoudslasten voor anderekinderen in rekening worden gebracht;

- het begrip buitengewone kosten wordt striktgedefinieerd;

- het onderhoudsgeld wordt automatisch geïndexeerd;- de wet voert de kindrekening in, waarop het

onderhoudsgeld en de kinderbijslag kan gestortworden;

- de ontvangstmachtiging wordt veralgemeend eneenvoudiger gemaakt: als de onderhoudsplichtige tweekeer niet betaalt in een tijdsspanne van 12 maanden, kanzijn werkgever rechtstreeks worden aangesproken;

- de rechter moet voortaan in zijn vonnis eengedetailleerde opsomming geven van al de elementendie zijn beslissing motiveren.

Voor meer informatie kan je terecht op de dienstrechtshulp van het OCMW. De jurist heeft zitdag in hetSociaal Huis van Kontich iedere dinsdag van 9 tot 19.30 u..Graag eerst vooraf een afspraak maken op nr. 03 451 14 30.

Page 20: Infoblad januari 2011

20

“2 MAART 2011: VAN 10 TOT 10,DIGITAAL OM TE ZIEN!”

Tijdens deze week wordt de digitale kloof in de kijkergeplaatst. Van 26 februari 2011 tot 4 maart 2011 plaatsenwe de digitale kloof in de kijker. De Digitale Week inVlaanderen is een jaarlijks initiatief van LINC vzw.

Het publiek krijgt de gelegenheid kennis te maken met hetaanbod aan educatieve initiatieven, die gericht zijn op eenkwaliteitsvol gebruik van internet en computer.

In het kader van deze Digitale Week organiseert Konticheen evenementendag op woensdag 2 maart 2011.Van 10 uur in de voormiddag tot 10 uur ‘s avonds stellenwe heel wat stands op in de Altenakapel waar je zowelterecht kan voor informatie als voor een leuke workshop.Ben je al langer op zoek naar een basiscursus computer, ofwil je graag wat meer leren over facebook en twitter?Kom dan zeker langs!

Meer info?Voor meer informatie kan je terecht bij de cursuswerkingUit Je Doppen, p.a. Sociaal Huis, Antwerpsesteenweg 62.Je bereikt ons ook telefonisch op het nummer 03 451 14 30of per e-mail via [email protected]

IN HET SOCIAAL HUIS VAN KONTICHKAN JE TERECHT VOOR:

- de sociale dienst, de thuisdiensten en de rechtshulp vanhet OCMW

- de ondersteunende diensten en het bestuur van hetOCMW

- GEZEL (gezondheids- en eerstelijnssamenwerking)- Kinderdagverblijf ’t Brugske- Dienst voor onthaalouders Dommeltje- CLB - medisch schooltoezicht- Kind en Gezin - zuigelingenconsultaties

Coördinaten:Antwerpsesteenweg 622550 KontichTel. 03 451 14 30Fax 03 451 14 49Mail: [email protected]

Openingsuren van de OCMW-diensten:Maandag 9-12 u. / 18-20 u. Dinsdag 9-12 u. / 14-16 u.Woensdag 9-12 u. / 14-16 u.Donderdag 9-12 u. / 14-16 u.Vrijdag 9-12 u.

CULTUUR IN HET SOCIAAL HUIS

Van 15 november 2010 tot 15 mei 2011 loopt in het Sociaal Huiseen tentoonstelling met kunstwerken van Jan Goossenaerts. Alvan in zijn jonge jeugdjaren was tekenen en kleuren zijn hobby.Vele onderwerpen kwamen hier aan bod. Dankzij scoutingontwikkelde hij een voorkeur voor de natuur. Latere vakantiesin de bergen deden de rest …Als natuurliefhebber, gegrepen door de wereldwijdemilieuproblematiek, koos Jan voor zijn werken voor het thema“Gletsjers”. Hiervoor verzamelde hij afbeeldingen van gletsjers,bergketens en ijsbergen uit gebieden zoals Alaska, IJsland enNoorwegen, maar ook uit de poolgebieden Arctica enAntarctica. Met een beperkt aantal basiskleuren, maar intensiefmengwerk ervan, tracht hij de realiteit, de weidsheid, maar ookhet mysterieuze karakter van deze landschappen weer te geven.Ook mens en dier in deze gebieden komen aan bod. Zeker eenbezoekje waard !

Page 21: Infoblad januari 2011

21

CURSUSWERKING UIT JE DOPPEN

Bekijk hier alvast het aanbod van het voorjaar. Je vindt ervast en zeker een cursus die je zal interesseren.

Cursussen lichamelijke preventie :Tai Chi , Mindfulness.

Samenlevingsgerichte cursussen:koken voor beginners, leren Fietsen, fietsherstelling enopvoedingsondersteuning.

Computercursussen:ABC in 5 lessen, ABC in 10 lessen, ABC vervolg, internetin 5 lessen, internet in 10 lessen,kaartjes en uitnodigingen maken

Nederlands:Praat - en ontmoetingsgroep voor anderstalige vrouwen,Lees- en schrijfgroep voor anderstalige vrouwen.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met decursuswerking Uit Je Doppen op het nummer 03 451 14 30of per mail via [email protected]. Je kan ookeens kijken op de website www.ocmwkontich.be.Inschrijven kan in het Sociaal Huis, p/a OCMW Kontich,Antwerpsesteenweg 62 in Kontich.

MEDICO-PEDAGOGISCHE TOELAGE:WIJZIGING VAN DEINKOMENSGRENZEN !

Op vraag van de Kontichse gehandicaptenraad, en napositief advies van het schepencollege, besliste hetOCMW de inkomensgrenzen voor de Medico-pedagogische toelage te verhogen.De voorbije jaren liep die grens, zoals voor een aantalandere gemeentelijke toelagen, gelijk met die van hetOmnio- en WIGW-statuut.Voor alle aanvragen vanaf 1 januari 2011 wordt deinkomensgrens op 23.690,16 euro gebracht, tevermeerderen met 2.844,47 euro per bijkomende persoonin het gezin.Door deze wijziging kan een groter aantal gehandicapten(met minstens 66 % invaliditeit) uit de gemeenteaanspraak maken op de jaarlijkse toelage van 125 euro.

GASK

Page 22: Infoblad januari 2011

22

HET MUSEUM VOOR HEEM- EN OUDHEIDKUNDE STELT VOOR …

A MAN FOR ALL SEASONS

Hopeloos te laat, denkt u. Een artikel over Sint-Niklaas,Sint-Maarten en de Kerstman als het allang Nieuwjaar is.Want niks is zo oud als het nieuws van gisteren.Maar deze keer hebt u het toch echt mis. Vraag het maaraan de winkeliers, speelgoedfabrikanten en aanverwantenijverheden. Die zullen u hetzelfde zeggen. Het is nooit telaat voor de sint. En het is nooit te laat voor Sint-Maarten.Noch voor de Kerstman. En als die even uit onzegedachten gaan, dan is daar alweer de paashaas,Valentijn, Moederdag, een verjaardag of Halloween.En dan zwijgen we nog over alle feesten die bij de rites depassage horen. Of in andere woorden, de sint is gewooneen economisch gegeven. Hij doet de kassa rinkelen en denijverheid draaien. Jaar in, jaar uit. En als er een feestdreigt te verdwijnen, dan importeren we wel een nieuw.Secretaressedag bijvoorbeeld. Of het lentefeest tercompensatie van een communiefeest. Het blijft eenvicieuze cirkel

Maar we dreigen de draad te verliezen. We gingen hethebben over tweeëneenhalve heilige man: Sinterklaas,Sint-Maarten en de heidense Kerstman. In een periode vannauwelijks anderhalve maand komen deze drie mannenons bestoken met speelgoed en cadeautjes. In zoverre zelfsdat ze voortdurend in elkaars vaarwater zitten en datSinterklaas al uit Spanje is aangekomen nog voorSint-Maarten zijn ronde heeft gedaan. Dit heeft ooit geleidtot een vredespact tussen Martinus van Tours, Nicolaasvan Myra en Santa Claus (wiens afkomst minder duidelijkis). Stel u eens voor dat die drie mannen elkaar bijvalavond tegenkomen en elkaar het bezoekrecht bij bravekinderen betwisten. Daarom valt het aan te bevelen omeven het doopceel van de drie mannen te belichten.Martinus van Tours is eigenlijk een Hongaar die in hetbegin van de vierde eeuw bisschop werd in het GallischeTours (nu Frankrijk). Migratie avant la lettre.

Met of zonder inburgeringscursus. Zijn leven leest als eenavonturenroman (googel gewoon eens zijn naam en je zalverbaasd staan wat de man in zijn leven allemaal heeft

uitgespookt), maar hij is wel het beste gekend als de mandie de helft van zijn mantel aan een arme bedelaar (Jezus?)schonk. Op 11 november vieren we zijn naamdag, dat isde dag waarop hij werd begraven. Wat meteen al hetlegendarische karakter in de verf zet, want naamdagenvallen bijna altijd samen met de sterfdag van de heilige.Sint-Maarten (of in ons dialect Sinte-Mette) moet zowat depopulairste heilige zijn geweest. Getuigen daarvan zijn deontelbare Sint-Maartenskerken en parochies.

Op dat gebied kent hij in ieder geval in Vlaanderen weinigconcurrentie. Ook niet van Sint-Niklaas. Een mogelijkereden hiervoor is de veronderstelling dat zowel Amandusals Eligius die Vlaanderen hebben gekerstend, eenabsolute fan was van onze Hongaarse Fransman.Sint-Maarten was vooral de vriend van de arme mensendie in een moeilijke periode (koude, korte dagen, karigvoedsel) voor wat tijdelijk plezier kon zorgen.Op 11 november staken de boeren (ooit zowat iedereen)de Sint-Maartensvuren aan, een Germaanse gewoonte alsdankbaarheid voor de vruchtbaarheid van de aarde.Sommigen onder ons zullen zich nog wel de uitgeholdebieten herinneren. In Kontich was de heilige vroeger nogmeer aanwezig dan nu. En niet alleen als patroonsheiligevan onze dorpskerk. Tot in het begin van de twintigsteeeuw was er zelfs nog een Sint-Martinuskermis.

De vuren herinneren in ieder geval ook aan de anderelichtfeesten die vanaf dan in onze Westerse cultuur alsheidense, Germaanse of Keltische feesten zijn begonnenmaar door de kerk zijn geaccapareerd om zo hetchristelijke geloof makkelijker te laten verteren.We denken hier aan Sint-Lucia, Kerstmis, Maria-Lichtmis,maar ook Halloween en alle andere feesten in het tekenvan het licht, waarin de mens in het midden van de zomerzijn verlangen naar licht uitdrukt.Ook de kerstboomverbrandingen horen in dit rijtje thuis.

In ieder geval, Sint-Maarten was vroeger de heilige die dekinderen snoep en speelgoed bracht. Maar in de vorigeeeuw moest hij stilaan het veld ruimen. Hij houdt alskindervriend nu enkel nog stand in een paar restgebieden,de streek van Aalst en van Ieper-Veurne. In sommigegebieden zou hij een (zoete) strijd met Sinterklaasuitvechten, zoals in het Dendermondse. In een aantalandere streken, vooral in het Mechelse en de Kempen ishij overeind gebleven in het Sint-Maartenzingen (waarbijkinderen zoals op Driekoningen van deur tot deur gaanen liedjes zingen in de hoop op wat snoep of een fooi) ende vreugdevuren.

Sint-Nicolaas van Myra was iets ouder. Hij werd bisschopin Myra (Turkije), maar zijn gebeente werd later naar hetZuid-Italiaanse Bari gesmokkeld en er in de plaatselijkekathedraal begraven. Hoe kan hij dan uit Spanje komen?Wel, het antwoord is heel eenvoudig. Ten tijde van deoverbrenging van het gebeente (translatie in het

Page 23: Infoblad januari 2011

Museum voor Heem- en Oudheidkunde in Kontich,Sint-Jansplein (naast bibliotheek)

Elke zondag geopend van 14 tot 17 u., gratis toegang,gidsen zijn aanwezig. (uitgezonderd juli en augustus)

23

vakjargon) behoorden delen van Italië (waaronder Bari)tot het Spaanse koninkrijk. De link is dus snel gelegd.Over de sint willen we hier niet verder uitweiden.De goedheilige man wordt in talloze boeken en studiesbeschreven en heeft zelfs een eigen genootschap(www.sngvlaanderen.org) en behoeft dus nauwelijksverdere uitleg.

Wat niet kan worden gezegd van de Kerstman.Hij is eigenlijk een relatieve jongeling in het gezelschapvan de twee eerbiedwaardige heren. Bovendien is hijeen kruising. Aan de ene kant hebben we een soortGermaanse Kerstman die in het hoge Noorden woonten zich van rendieren bedient. En aan de andere kanthebben we Sint-Nicolaas die door West-Europesemigranten (en vooral de Nederlandse kolonie) inNoord-Amerika werd geïntroduceerd.

De beide figuren groeiden naar elkaar toe enversmolten langzaam, christendom en heidendomreikten elkaar vriendelijk de hand.Ze deden daar in eerste instantie vrij lang over.Meer dan tweehonderd jaar. Maar onderwegverloor onze fusionsint zijn mijter en zijn staf.En hij werd langzaamaan eerder een gezelligedikkerd (obesitas was toen nog een leukebijkomstigheid). En zo werd hij de figuur die wenu kennen. Zijn naam Santa Claus is eenduidelijke verbastering van Sinterklaas of SanktNiklaus.Die verbastering zet zich trouwens nog verderdoor, want voor vele kinderen is hij gewoonSanta (te vergelijken met de Sint).En dan heb je nog het Coca-Colaverhaal.De frisdrankengigant heeft de Kerstman niet uitgevondenmaar - half onbewust - meegewerkt aan zijn hedendaagseimago. In de jaren dertig van de vorige eeuw figureerdede/een kindervriend enkele jaren na elkaar in dekerstreclamecampagnes van het bedrijf. En zo ontstond ereigenlijk een soort kruisbestuiving rond zijn uiteindelijkefiguur. En ook de kleur van zijn outfit. Rood is debedrijfskleur van de Amerikaanse firma en dus werdSanta Claus voortaan alleen met rode outfit gezien.

Maar uiteindelijk zitten we nog altijd in Amerika.En daar bleef hij ook lange tijd. We zullen er maar vanuitgaan dat Rudolph vroeger niet genoeg pk in zijnrendierlijf had om ook Vlaanderen aan te doen.Maar daar is in het laatste kwart van vorige eeuw stilaanverandering gekomen. En zijn opgang valt niet te stuiten.Hij komt ook steeds vroeger, daarbij geholpen door heelwat gemeentebesturen die in het straatbeeld een perfectebiotoop voor hem creëren: straatverlichting en muzak.Voor elk wat wils.

Zo ziet u hoe eigenaardig een leven kan lopen. Bisschop in Turkije, versleept naar Italië, voor Spanjaardworden versleten, getransporteerd naar Amerika,gemuteerd tot dikbuikige mutsdrager en met een rendiernaar het Europese continent teruggekeerd om daar decommerciële strijd aan te gaan met zijn voederstervaderen diens vriendje uit Tours. Het lijkt een ongelijke strijd,

een dikbuikige Amerikaan tegen twee heren van stand.En toch…., de Amerikanen hebben al voor hetere vurengestaan.

Of we behoefte hebben aan drie kindervrienden op eentijdspanne van anderhalve maand, weet ik niet.Maar we zullen vooralsnog niet veel in de pap tebrokkelen hebben. De drie mannen hebben machtigeheren achter zich staan. En misschien zijn onze kinderener niet rouwig om.Maar ik ben benieuwd wanneer volgend jaar de eerstespeelgoedfolder in mijn bus zal vallen.

U ook?

Paul Catteeuw

Page 24: Infoblad januari 2011

JANUARI

5 NieuwjaarsbingoZaal De Wilg, 14 u.Dienstencentrum De Wilg

6 Statutaire vergaderingVVVG Kontich

10 Verloren maandagZaal De Wilg, 14.30 u.Dienstencentrum De Wilg

12 Info: Brandwonden voorkomenParochiezaal St Rita, 13.30 u.KAV-KVLV St Rita

13 12 troeven van een lokaal dienstencentrumZaal De Wilg, 14 u.Dienstencentrum De Wilg

15 KerstboomverbrandingBasketbalplein,Beekboshoek te Waarloos, 19.30 u.Waarloose Feesten

Nieuwjaarsconcert“Salonmuziek rond 1900”.Cultuurpunt Altena, 19 u.Calcant & Cultuurdienst

16 WinterwandelingVissersclub Diepe Route, 14 u.Pasar

18 NieuwjaarsborrelZaal De Wilg, 14 u.Dienstencentrum De Wilg

20 VolksspelenZaal De Wilg, 14 u.Dienstencentrum De Wilg

27 GedichtendagZaal De Wilg, 14 u.Dienstencentrum De Wilg

Jaarlijkse algemene statutairevergadering milieuraadGemeentehuis, 20 u.Milieudienst

FEBRUARI

2 Lichtmis bingoZaal De Wilg, 14 u.Dienstencentrum De Wilg

3 Praatcafé DementieZaal De Wilg, 19.30 u.Dienstencentrum De Wilg

Cursus bloemschikkenParochiezaal St Rita, 13.30 uKAV-KVLV St Rita

Viering lichtmisVVVG Kontich

11 Piano-concert Sylvia TraeyLiving Lentedauw, 14 u.Dienstencentrum De Wilg

14 Vriendschapsdiner ValentijnZaal De Wilg, 11.30 u.Dienstencentrum De Wilg

17 MilieuraadGemeentehuis, 20 u.Milieudienst

22 Dianamiddag Hoge AlpenrouteZaal De Wilg, 12 u.Dienstencentrum De Wilg

24 VolksspelenZaal De Wilg, 14 u.Dienstencentrum De Wilg

FilmnamiddagVVVG Kontich

25 ScoutsfuifMagdalenazaalScouts 28ste St Maarten

26 ScoutsbalMagdalenazaalScouts 28ste St Maarten

Verenigingen die hun activiteiten, die in Kontichplaatsvinden, en die voor iedereen toegankelijk

zijn, willen laten opnamen in de kalender,kunnen deze melden op de gemeentelijkeInfodienst of telefonisch op het nummer

03 450 78 54 of per e-mail: [email protected].

ACTIVITEITENKALENDER

24