Abacus januari 2011

12
JANUARI 2011 ABACUS Nieuwe docenten pag. 4 AGB Nieuw bestuur Uitwisseling Euterpe pag. 5 Profiel-, studie- en beroepskeuze pag. 6 Galastress pag. 8 Andere opzet klassieke talen? pag. 11 VAN OUDERS VOOR OUDERS THEMA KEUZES MAKEN

description

Uitgave van ouders voor ouders van leerlingen van het Stedelijk Gymnasium Arnhem

Transcript of Abacus januari 2011

Page 1: Abacus januari 2011

J A N U A R I 2 0 1 1

a b a c u s

Nieuwe docenten pag. 4

AGB Nieuw bestuur

Uitwisseling Euterpe pag. 5

Profiel-, studie- en beroepskeuze

pag. 6

Galastress pag. 8

Andere opzet klassieke talen? pag. 11

V a N O u D E R s V O O R O u D E R s

t h e m AK e U Z e S m A K e N

Page 2: Abacus januari 2011

2 ABACUS JANUARI 2011

Het leven is keuzes maken, wordt wel gezegd.

De profielkeuze is iets waar de leerlingen uit klas 3 mee bezig zijn, terwijl de eindexamenleerlingen zich afvragen welke studie het wordt en waar. Mentoren en decaan Rob ter Horst begeleiden hen hierbij, evenals hun ouders.

Leerlingen van groep 8 gaan tijdens de open dagen in januari kiezen voor een middelbare school. Daarmee kies je niet alleen als leerling, maar ook als ouder voor een langdurige relatie. En net als bij elke relatie hoop je dat de ander je respecteert, serieus neemt en waar nodig “bijschaaft”. Dat brengt ons bij de ouderkoffie's: uw oordeel is voor de Oudervereniging én schoolleiding van belang om waar nodig bij te schaven.

Ons bestuur heeft afscheid genomen van Malcolm Begemann. Maarten Beentjes is door u gekozen om de voorzittershamer over te nemen.

Onze redactie had deze keer veel keuze uit ingezonden stukken en dat maakt de Abacus alleen maar boeiender! Het thema van de volgende is “inspraak” en u bent wederom uitgenodigd hierover te schrijven bij voorkeur in maximaal 350 woorden. Ook foto's zijn welkom.

En voor leerlingen zijn er nog zoveel andere keuzes: welk mobieltje neem ik, wat trek ik aan naar school en wat naar het gala …?

Wij wensen u een gelukkig 2011!

Namens de redactie Mascha Verhagen

in deze ABACUS Redactioneel 2 Rectoris 2 Van de oudervereniging 3 Nieuwe docenten 4 Arnhemse Gymnasiastenbond 5 Studie-, profiel- en beroepskeuze 6 Even voorstellen.. 8 Galastress 8 Wist u dat? 9 Zesde klas Spaans naar Salamanca 9 Leerlinggeheimen & Docentervaringen 10 Kennismakingsweek klas 1 10 Andere opzet klassieke talen? 11 Opvallend/highlights per klas 12

ReDACtIONeeL RECTORISKiezen is ook iets niet kiezen

In de Volkskrant van vorige week las ik de aankondiging dat de minister van onderwijs wil dat het onderwijs zich meer richt op haar kerntaken. In het artikel stond dat dit betekent dat leerlingen in de onderbouw zich vooral bezig zouden moeten hou-den met de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde en dat er in de bovenbouw nog slechts twee pro-fielen zijn. Terug naar α en β dus. Als doel voor deze maatregel wordt het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs genoemd.

Als school zijn wij uiteraard continu bezig de kwaliteit van het onder-wijs te verbeteren of daar waar het al uitstekend loopt ervoor te zor-gen dat dat zo blijft. In ons nieuwe schoolplan maken we keuzes. In bij-eenkomsten met een brede groep medewerkers werken we aan een nieuw schoolplan waarin we keu-zes maken die hetzelfde doel heb-ben als wat de minister beoogt. De kwaliteit van ons onderwijs moet de kerntaak zijn van de school. De plan-nen die wij tot nu bedacht hebben om dat doel te bereiken zijn alleen totaal anders. Meer dan Nederlands, Engels en wiskunde in de onder-bouw.

Wij kiezen voor de erkenning van de verscheidenheid van de leerlingen en willen daarom het onderwijs pas-send bij leerstijl en behoefte van de leerling vorm geven, wij willen leer-lingen leren een kritische blik te ont-wikkelen door hem met meerdere bronnen te confronteren, wij willen de lessen uit de oudheid gebrui-ken om leerlingen inzicht te geven in het fundament van onze huidige maatschappij. Met de verworven-heden van weleer kan de toekomst beter worden vormgegeven. In het schoolplan staan nog tal van andere zaken die van belang zijn om kwa-litatief goed onderwijs te bieden; onderwijs dat leerlingen stimuleert en uitdaagt om het beste uit zichzelf te halen.

Als het gaat om keuzes maken, gaat het om meer dan de keuze tussen α en β, vier profielen of een serie vak-ken. Het gaat om een verder toe-komstperspectief dat de leerling een doel geeft te werken voor zijn diploma. Zonder doel minder moti-vatie, minder plezier, minder goede cijfers, want “waar doe ik het eigen-lijk voor…?” Het ontwikkelen van dat toekomstperspectief doet de leerling zelf, maar met begeleiding van de ouders en de school.

Machiavelli, Florentijns filosoof had over kiezen de volgende gedachte:"De hoogste deugd is: weten wat te doen, en te leren kiezen waaraan men zijn leven kan geven."Dat is met één zin makkelijker ge-zegd dan gedaan. Wat het voor mij betekent is dat er bij keuzes in het leven naast rationele ook dieperlig-gende zaken zijn die meewegen. Ik zou leerlingen willen aanraden bij hun keuze ook te kijken naar wat hen drijft, waar ze energie van krijgen. Je kunt wel kiezen voor be-drijfskunde of geneeskunde, maar als je innerlijke drijfveer op een an-der vlak ligt, is het de vraag of je echt gelukkig wordt in dat beroepenveld.

Ik wens iedereen in 2011 een wel-overwogen keuze, veel geluk en succes.

Karin Poerstamper

Page 3: Abacus januari 2011

JANUARI 2011 ABACUS 3

van dE OudERvEREnIgIng

Ouderkoffie's klas 6 (26-10-10) Zo’n 45 ouders bezochten deze avond waar ook Karin Poerstamper en decaan Rob ter Horst bij aanwezig waren. Ouders stelden ondermeer vragen over het voorbereidingstraject op het eindexamen mede in het licht van de tegenvallende slagingspercentages van afgelopen jaar. In de volgende Abacus leest u hier meer over.

ALV en lezing (2-11-10)Deze waren druk bezocht. René van Royen (historicus en schrijver) vertelde over een andere methode om Latijn te leren, beschreven in zijn boek “Latijn, een taal voor iedereen”.

Tijdens de ALV hebben we afscheid genomen van Malcolm Begemann die 6 jaar lang in ons bestuur heeft gezeten, waarvan de laatste 3 jaar als voorzitter. Veel dank voor de bekwame en sympathieke manier waarop hij zich heeft ingezet voor onze kinderen en het SGA in het algemeen! We zijn blij dat Maarten Beentjes deze taak over wil nemen. Na afloop was het erg gezellig tijdens de borrel.

Onderwijs klassieke talen anders? (25-11-10)LOZG bijeenkomst op het SGA (Landelijk Overlegorgaan Zellfstandige Gymnasia)

Wij fungeerden deze keer als “gastadres” voor ouders en sprekers die werkelijk uit het hele land kwamen: Franeker, Rotterdam, Maastricht om maar wat te noemen. Het werd een geslaagde en interessante avond. Zie verderop in deze Abacus: “Het geheim van de blauwe broer”.

Vergadering met AGB en subco’s (15-12-10)Voorwaarde om een bijdrage van de Oudervereniging te krijgen is dat de AGB en subco’s hun zaakjes financieel goed op orde hebben. Tijdens onze bestuursvergadering van 15 december jl. hebben de desbetreffende besturen hun begrotingen en afrekeningen gepresenteerd en die zijn door ons goedgekeurd.

Een nieuw programma-onderdeel was het verenigingsrecht, omdat de leerlingen daar eigenlijk weinig van wisten, wat heel begrijpelijk is. Het is goed om de statuten van een vereniging door te lezen als je in het bestuur ervan komt en deze statuten op zijn minst na te leven, was onze boodschap.

Of ze nu wel of niet op de hoogte zijn van het verenigingsrecht: wij hebben grote waardering voor alles wat deze groep leerlingen en allerlei andere subcommissies doen voor de school. Complimenten hiervoor!

Nieuwjaarsreceptie bestuur Oudervereniging (07-01-11)Een gezellige traditie. Docenten en overige medewerkers van het SGA worden hiervoor uitgenodigd, maar ook ouders die betrokken zijn bij school, zoals de ouders van de mediatheek en ouderleden van de MR. En uiteraard Willem-Paul en Inze Edelman, de regisseurs van Menander, en Hans Wijnberg, de dirigent van Euterpe.

Uitnodiging ouderkoffie en contributieAls het goed is heeft u per mail een uitnodiging hiervoor ontvangen met het verzoek om de contributie over te maken. Een dringend verzoek aan de ouders die hun e-mailadres nog niet

hebben doorgegeven aan school dit alsnog te doen. Dat scheelt ons tijd en kosten!

Ouderkoffie's (eind januari/begin februari) “Dat heeft mijn kind niet verteld …”, hoor je vaak tijdens een ouderkoffie uit de mond van ouders of “De kinderen zijn zo enthousiast over de lessen van X”.

De ouderkoffie's zijn niet alleen gezellig om bij te praten en kennis te maken met andere ouders, ook is het goed om van elkaar te horen hoe de kinderen school ervaren. De algemene indruk van school is positief en het is goed de positieve punten te benoemen. Dit is de insteek van de ouderkoffie's. En misschien zijn er ook zaken die beter zouden kunnen. Niet alleen voor ons, maar ook voor de schoolleiding goed om te weten. We hopen u dan ook allemaal op de ouderkoffie's te zien!

GezochtVolgend jaar treedt de secretaris af. We zijn op zoek naar een opvolger die genoeg tijd heeft, een paar jaar deel wil uitmaken van ons bestuur en ook overdag beschikbaar is met name voor organisatorische zaken.

Mascha Verhagen Secretaris bestuur Oudervereniging [email protected]

WAt hebbeN We geDAAN eN WAt gAAN We DOeN, eeN OveRZICht

AGeNdA OUderVereNiGiNG Open dag SGA 15 januariOpen dag SGA 22 januari Ouderkoffie klas 1 25 januariOuderkoffie klas 2 26 januariOuderkoffie klas 3 1 februariOuderkoffie klas 4 2 februariOuderkoffie klas 5 3 februari (bovengenoemde data ouderkoffie's kunnen in sommige gevallen anders zijn) Bespreking verslag ouderkoffie's met schoolleiding 14 maart

Page 4: Abacus januari 2011

4 ABACUS JANUARI 2011

Gert-Jan van Vliet, docent Geschiedenis

Ik ben Gert-Jan van Vliet, 27 jaar oud en ik woon in Veenendaal. Ik heb geschiedenis en filosofie gestudeerd in Rotterdam en ben in-middels bijna afgestu-deerd als leraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Geschiede-nisleraar op het SGA is mijn eerste echte baan. Ik heb hiervoor allerlei bijbaantjes gedaan, waarvan de leukste ongetwijfeld was:

schaakleraar!   Ik vind het vooral heel leuk met kinderen om te gaan! Toen ik klaar was met mijn studies wilde ik eerst promoveren en de we-tenschap in, maar uiteindelijk kwam ik erachter dat het werken met mensen op dit moment toch beter bij me past. Ik heb er nog geen moment spijt van gehad: leerlingen en collega's in-spireren me enorm en ik vind het ontzettend leuk voor de klas.

Geschiedenis probeer ik zo dicht mogelijk bij de leerlingen te brengen. Vaak doe ik dat door discussies te voeren over bij-voorbeeld politiek, oorlog of godsdienst. Leerlingen vinden het meestal heel leuk en interessant te merken dat de geschiede-nis niet alleen over een ver verleden gaat, maar met henzelf te maken heeft.  Soms komen leerlingen stralend naar me toe om te vertellen dat ze met hun ouders hebben gepraat of door hun ouders zijn overhoord voor het geschiedenisproefwerk. Kinderen vinden het leuk als ze thuis kunnen doorvertellen wat er op school geleerd is! Dus ouders: leef en leer mee met jullie slimme kinderen!  

Op het SGA valt me op dat leerlingen ontzettend leergierig en enthousiast zijn. Als docenten proberen we hen te prikkelen en waar nodig te helpen. In het contact met docenten valt op dat iedereen betrokken is en dat we met elkaar hard werken voor onze leerlingen. Ik ben er trots op deel uit te maken van deze school en werk hier met veel plezier!

Hub Vreuls, docent KCV (Klassieke Culturele Vorming)

Mijn naam is Hub Vreuls. In Nijmegen aan de Radboud Universiteit heb ik Griekse en Latijnse Taal en Cultuur (GLTC) gestudeerd. Deze studie ben ik ooit gaan volgen omdat ik een grote belangstelling heb voor geschiede-nis, talen, literatuur, filosofie en kunst. GLTC biedt de mogelijkheid om zowel de twee talen Grieks en Latijn als de Griekse en Romeinse literatuur, kunst en geschiedenis te bestuderen.

Met veel enthousiasme heb ik mijn vak(ken) inmiddels in alle klassen op vijf scholen in o.a Amersfoort, Bussum, Doorwerth en Arnhem gegeven: hoogtepunten daarbij in het verleden waren projecten voor het vak KCV, excursies, en drie reizen naar Rome (en Campanië). Maar het leukst vind ik toch het lesgeven zelf, bijvoorbeeld het aanleren van de eerste beginselen van het Grieks of het uitleg-gen van een ablativus absolutus, het vertellen over het leven van Romeinse keizers of het met beeldmateriaal verduidelijken van een Griekse mythe, een Romeins gebouw of een Griekse tempel.

Het Stedelijk Gymnasium Arnhem vind ik daarvoor een zeer geschikte plek; het is voor mij het meest ruime en prettige schoolgebouw tot nog toe; de sfeer is erg goed en de leer-lingen, ja, als die er niet waren, hoefde ik niet eens te komen, natuurlijk.... (JF)

NIEUWE DOCENTEN STELLEN ZICH AAN U VOOR

GALAKLediNGStreSS!!Geen onbekend verschijnsel voor veel ouders. Tijdens de redactievergadering wisselden we ervaringen uit en werden er nuttige adressen genoemd. Er borrelden ideeën op: zullen we op een apart hoekje op de SGA-site winkels vermelden waar je voordelige kostuums in een kleine maat kunt kopen bijvoorbeeld? En misschien zijn er ouders die begin december volgend jaar een ruilbeurs voor galakle-ding met bijbehoren willen organiseren. Wat vindt u? We horen het graag! [email protected] pagina 8 een leuk stukje over galastress.

"Ouders, leef en leer mee met jullie slimme kinderen!"

"Het SGA is voor mij het meest ruime en prettige schoolgebouw tot nog toe"

“Volgens veel studenten is het kofschip een zusterschip van de Titanic dat eind jaren ’60 gezonken is. ”

(Maarten van Rossem)

Page 5: Abacus januari 2011

JANUARI 2011 ABACUS 5

aRnhEmSE gymnaSIaSTEn bOnd (agb)Hallo allemaal!

Namens het nieuwe AGB bestuur heb ik de eer ons even voor te stellen. Mijn naam is Kaj Bouman, de praeses van de Arnhemse Gymnasiasten Bond. De quaestor is Michiel van Eerden en de abactis is Anne Rotteveel. Onze assessoren zijn Joanne Tutein Nolthenius en Julie de Haes. Met het gala achter de kiezen gaan wij door naar het volgende feest. Het gala was een groot succes en we hebben veel positieve reacties gehoord. Samen met onze commissies hebben we dagen aan dit spektakel gewerkt. De voorbereidingen hielden meer in dan ik had verwacht. Een podium en DJ’s moesten geregeld worden en er moesten honderden euro’s aan versiering worden

gekocht. Er was voor ieder wat wils. In de aula hadden wij een podium neergezet waarop de DJ zijn draaitafel had staan. Achter hem hing een groot doek waarop live beelden van de aula te zien waren. In lokaal B1 was een stijldansgelegenheid waar de hele avond chachacha, quickstep en andere dansen gedraaid werden.In de vergaderruimte stond een camera om alle prachtige kostuums vast te leggen. Hier kon je jezelf met vrienden portretteren. Na de vakantie is er gelegenheid deze foto’s te kopen. Al met al hebben we een prachtig feest kunnen neerzetten waar we naar mijn mening trots op kunnen zijn!

Kaj Bouman, praeses AGB

Uitwisseling euterpe

Ook dit jaar weer was er een uitwisseling tussen Euterpe en het schoolorkest van het Otto Hahngymnasium in Dinslaken. Alle kinderen slapen dan bij Duitse gastgezinnen: vooral voor de eersteklassers is dat best spannend. De uitwisseling staat ieder jaar garant voor drie dagen vol oefenen, gezelligheid en het kennismaken met een andere cultuur.

Dit jaar waren er twee concerten: een kort concert op donderdag voor kinderen van de basisschool en een lang concert op vrijdag, voor ouders en

andere geïnteresseerden. Het feit dat de derdeklassers op woensdag geacht werden mee te gaan op excursie naar Essen gaf in het begin wat problemen, maar werd gelukkig toch goed opgelost. Het eerste concert was niet erg druk bezocht en bestond voornamelijk uit kerstliederen die gezongen werden door het schoolkoor. Op vrijdag zat de aula gelukkig wel aardig vol.  De stukken die door de orkesten samen gespeeld werden waren ‘Lente’ en ‘Herfst’ uit ‘De vier jaargetijden’ van Vivaldi en ‘Highlights uit Harry Potter’ van John Williams; Euterpe speelde daarnaast ‘Kol Nidrei’ van Max Bruch en ‘Symfonie no. 25’ van Mozart.

Ik denk dat iedereen met plezier kan terugkijken op deze muzikale belevenis en wij willen onze begeleiders, mevrouw van ‘t Klooster en meneer van Campen, onze dirigent Hans Wijnberg, de Duitse dirigenten Hientzsch en Schlömer en in het bijzonder alle Duitse gastgezinnen hartelijk bedanken voor deze wederom geslaagde uitwisseling waarin ook veel nieuwe vriendschappen zijn ontstaan.

Veerle van Wijk (3B) Instrument: Panfluit Niet missen: Keerweerconcert van Euterpe en Menander (ook met oud-leerlingen) op 18 maart a.s. Voor iedereen toegankelijk.

Euterpe tijdens uitvoering in Dinslaken

Page 6: Abacus januari 2011

6 ABACUS JANUARI 2011

1 VaakVerkeerdestudiegekozenUit cijfers van de Informatie Beheer-groep blijkt dat 30% van de eerstejaars HBO-ers met hun studie stopt en 25% van de eerstejaars studenten aan de universiteit.

Volgens hoogleraar arbeidseconomie Borghans zouden middelbare scholen te veel focussen op de profielkeuze en te weinig aandacht besteden aan de gevolgen van een studiekeuze en het perspectief op de arbeidsmarkt. Te vaak volgen studenten een opleiding waarin ze na het afstuderen geen werk vinden. Bovendien heeft 20% van de afgestudeerden achteraf spijt van de studiekeuze.

Dit geeft te denken: besteden leerlingen, ouders en scholen wel voldoende aandacht aan de studiekeuze? en op de juiste wijze?

Wij spraken hierover met decaan Rob ter Horst. Een ouder, Pieter van der Poel, pleit voor het organiseren van banenmarkten op school. Is daar behoefte aan en zouden ouders hieraan mee willen werken? Een goed onderwerp voor de ouderkoffie's. Graag horen we uw mening.

2 kiezenophetsgaWie ben ik, wat kan ik, wat wil ik? Decaan Rob ter Horst begeleidt SGA-leerlingen bij deze vragen om zo tot een juiste studiekeuze te komen, “Het is het leukste werk dat er is, de omgang met leerlingen en betrokken te zijn bij hun wel en wee", aldus Rob ter Horst.

Rob ter Horst was na zijn studie een jaar docent op het ski-lyceum in Oostenrijk. Sport en werk combineren beviel hem goed, totdat het lyceum failliet ging. Na een jaar werken op het Dorenweerd-college, is hij sinds 1987 wiskundedocent op het SGA en sinds 1999 ook decaan.

Wat trekt je aan in het ‘vak’ van decaan en wat houdt het in?Dat je leerlingen helpt bij het maken van keuzes die hun toekomst, ja hun léven, meebepalen. Concreet houdt het voor mij in dat ik voor 60% (16 uur) docent ben en voor 40% decaan. Er is een decanenkring en ook bestaat er tegenwoordig een decanenopleiding.

In de derde klas begint de begeleiding van leerlingen bij hun profiel- en studiekeuze….In die klas besteed ik hieraan de meeste tijd. Ik stel voorop

dat de leerlingen het alleen voor zichzélf doen (en niet voor mij of voor hun ouders), het nadenken over profielen en mogelijke studies. Het gaat om hùn eigen keuze. Ik merk dat dat motiveert.

Als lesmateriaal gebruiken we de methode Multiple Choice (keuzebegeleiding VWO). Overigens leuke boekjes om als ouder eens met je kind door te kijken. Ik geef 3 lessen per klas over de verschillende profielen en de keuzevakken zoals die op het SGA worden aangeboden. Voor de leerlingen zijn er testjes en vragenlijsten: die houden hen een spiegel voor en geven inzicht in de eigen persoon. Een les heeft betrekking op de studierichtingen en beroepen. Daarnaast zijn er 3 dagen in de derde klas gepland waarop leerlingen informatie krijgen over het programma vanaf de vierde klas met uitleg over alle vakken (waaronder ook de nieuwe keuzevakken Spaans, tekenen, NLT en filosofie), soms met hulp van bovenbouwleerlingen.

De profielkeuze Na mijn 3 lessen eind december vraag ik de leerlingen een voorlopig keuzeformulier in te vullen. Daarop schrijven ze het profiel dat ze denken te gaan kiezen en de keuzevakken. Ik vraag n.a.v. dit formulier advies aan de collega’s voor wat betreft de ‘haalbaarheid’ van de keuze: inzet en capaciteiten in de verschillende vakken. In januari en februari heb ik korte gesprekken met alle leerlingen. Voor ongeveer 15% van de leerlingen is een tweede ‘gespreksronde’ nodig, soms met de ouders erbij, om tot een goede definitieve keuze te komen. In april zijn alle keuzes gemaakt voor wat betreft profiel en keuzevakken. Dat is heel wat voor de derde klas, hoe gaat het verder in de bovenbouw, vanaf de vierde? Vanaf de vierde klas is de mentor degene die in de gaten houdt of de leerling wel voldoende ‘bezig’ is met oriëntatie op studie en beroep. Waar nodig voeren de mentoren gesprekken met leerlingen over de gekozen vakken of vragen op het gebied van studie of beroep. Leerlingen kunnen ook altijd bij mij terecht natuurlijk. Interessetest en studievoorlichting Op het eind van de vierde klas gaan de leerlingen met hun mentor naar de 4-vwo-dag bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daarna doen ze een interessetest en kunnen daarover praten met hun mentor. Veel nuttige informatie over studies vind je op de website van het Ministerie van Onderwijs: www.studiekeuze123.nl. Oud-leerlingen (nu student) verzorgen een studievoor-lichtingsavond waarop alle bovenbouwleerlingen welkom zijn. Ook dit jaar (19 november jl.) was dit weer een succes.

en de vijfde en zesde klas? Vooral voor klas 5 en 6 is de genoemde voorlichtingsavond door oud-leerlingen. Daarnaast voert de mentor gesprekken met de leerlingen, minimaal één gesprek per semester. Wanneer de mentor inschat dat de leerling hier niet goed mee bezig is, word ik ingeschakeld.

p r o f i e l k e u z e - s t u d i e k e u z e - b e r o e p s k e u z e

Page 7: Abacus januari 2011

JANUARI 2011 ABACUS 7

Is een snuffelstage mogelijk? Ja, leerlingen kunnen in de vijfde klas deelnemen aan het Project Kiezen, dat van januari tot maart loopt. Dit project van de Lionsclub Arnhem Arenacum biedt de mogelijkheid een dag mee te lopen met bijvoorbeeld een advocaat of architect. Het boekje “Kiezen 2011” biedt een overzicht van stagemogelijkheden. De snuffelstage bestaat uit een voorbereiding (sollicitatiebrief ), de stagedag zelf en de afronding (verslag en afsluitende bijeenkomst). De verhalen van de leerlingen van het afgelopen jaar waren erg enthousiast!

Wat doe je verder nog voor de vijfde en zesde klassen? Ik geef algemene informatie over studies aan universiteiten en hogescholen via brochures en verwijzing naar websites. Sommige leerlingen willen informatie over studies in het buitenland of hoe het gaat met lotingstudies en decentrale selectie.

Open dagen universiteiten Het bezoeken van open dagen, proefstudeerdagen en meeloopdagen wordt erg gestimuleerd: het blijkt telkens weer dat de leerlingen hier uiteindelijk het meest aan hebben gehad in het kader van studiekeuzebegeleiding. Leerlingen krijgen van school de mogelijkheid om 2 keer per jaar (in klas 5 en 6) tijdens schooltijd een open dag te bezoeken. Evaluatie hiervan gaat via de mentor.

Wat als een leerling geen keuze kan maken? Soms verwijs ik naar gespecialiseerde Professionals, zoals de Gelder Groep Arnhem en de Studiecoach (www.studiekeuzecoach.nl).

hoe betrekt school de ouders bij dit keuzeproces? Voor de derde en vierde klas is er een informatieavond. Verder komt er meer informatie op de website van school.

Is het niet jammer dat er voor ouders van vijfde en zesdeklassers geen informatieavond is over de studiekeuzebegeleiding? We staan natuurlijk altijd open voor goede suggesties. Gezien het bovenstaande denk ik dat we op een goede manier bezig zijn met de keuzebegeleiding.

3 Watmoetikstuderen?Pieter van der Poel (48), vader van Bouwe (1G), ondernemer op het terrein van medische technologie, vindt onder andere

dat beroepskeuze een belangrijk thema is wat je zelf actief aangaat. “Ga ruiken in een operatiezaal, een rechtbank of kantoorpand. Praat met mensen. Vraag. Vorm je eigen mening: wat wil ik wel, wat niet?” “Wij als ouders spelen hier een coachende en prikkelende rol” zegt Pieter.

Studiekeuze is beroepskeuze. beroepskeuze is voor het leven.De middelbare schooltijd betekent dat de leerling voor een hele belangrijke keuze staat: “Welk beroep ga ik kiezen?” Veelal richten leerlingen zich op de vraag: “Waar en wat ga ik studeren?” Ik wil er echter voor pleiten dat studiekeuze komt ná kiezen voor een beroep. Mijn suggestie is dat het maken van een keuze een PROCES is. Daar moet je werk voor verzetten. En wij als ouders en school moeten de leerling hierbij begeleiden, meer dan nu gebeurt.

Studiecoach Marline Tjeenk Willink zegt hierover: “Veel leerlingen van 16 tot 19 jaar oud weten heel goed wat ze níet willen. Door met hen te praten waarom beroepen (en studies) niet aanspreken, komen ze zelf tot de ontdekking waar hun passie wel ligt. De kunst is dan om daar de juiste opleiding bij te vinden”. begin with the end in mind.Stephen Covey beschrijft in zijn boek ‘The Seven Habits of Highly Effective People” o.a. hoe je voor jezelf kunt bepalen hoe je professionele leven eruit zou kunnen of moeten zien. Wat past bij jou? Wat voelt goed? Gesprekken met volwassenen over hun beroep kunnen hierbij helpen.

beroepskeuze – een procesIk pleit voor een planmatige aanpak: “Ik ga bepalen wat ik wil bereiken en hoe ik daar ga komen.” De leerling begint aan het eind, zoals Covey zegt. Wie ben ik? Wat kan ik? Wat wil ik? Drie keer drie woorden. Simpele vragen. Als de leerling ervoor gaat zitten om deze te beantwoorden, kan dit een belangrijke stap zijn in de richting van jezelf kennen en begrijpen. Ouders en docenten kunnen hierbij helpen. Vervolgens maakt de leerling een lijstje van mogelijke beroepen. Actief zoekt hij informatie om zijn lijstje te verlengen én om beroepen weer te schrappen.

Om een idee te krijgen van mogelijke beroepen wil ik pleiten voor een banenmarkt. Het SGA en/of de Oudervereniging zouden deze kunnen organiseren. Gedurende één of meerdere zaterdagen per jaar houden ouders korte presentaties over hun werk en de eisen die hun werk stelt aan de vooropleiding.

ConclusiesHet vinden van de baan die bij je past, is geen toeval. De leerling moet actief bezig zijn met zijn beroepskeuze. School en ouders zouden een gezamenlijke ondersteunende rol kunnen hebben hierbij. De studierichting is vervolgens een afgeleide van de resultaten van dit proces. Bronnenwww.loopbaaninzicht.nl Stephen R Covey – The Seven Habits of Highly Effective People – Simon & Schuster, 1992 Huub Nelis - Het Puberbrein Binnenstebuiten –Kosmos Uitgevers, 2010

p r o f i e l k e u z e - s t u d i e k e u z e - b e r o e p s k e u z e

Page 8: Abacus januari 2011

8 ABACUS JANUARI 2011

Ik ben Maarten Beentjes, de nieuwe voorzitter van de oudervereniging van het SGA.Voor mij ligt de uitdagende taak om het goede werk van mijn voorganger Malcolm Begemann voort te zetten. Het dient gezegd te worden: “Malcolm, je bent een fantastisch bestuurder geweest de afgelopen 6 jaar, en je laat zichtbaar mooie sporen na!”Nu is het tijd voor verandering en die zult u vinden in mijn persoon. Ik ben 46 jaar, getrouwd met Simone met wie ik samen 3 kinderen heb. Onze oudste dochter zit in het 2e jaar van het SGA.Zelf ben ik sinds 3 jaar als zelfstandig ondernemer werk-zaam. Ik faciliteer verandertrajecten binnen organisaties. Ik ben voor verandering wanneer het de effectiviteit en het geluk van mensen vergroot. Mijn focus binnen het bestuur van de ouderver-eniging zal liggen op het versterken van het contact tussen ouders en het SGA. Zo blijven beide partijen aangesloten op veranderingen binnen het onderwijs, respec-tievelijk de maatschappij. Tot zover de eerste kennismaking. In de volgende Abacus, zult u meer over mij lezen. Voor nu wens ik u veel leesplezier in dit 1e nummer van 2011. Ik ben Frennie Bouwens. Sinds 1 jaar zit ik in de ouder-geleding van de MR. Onze dochter die in klas 3 zit, heeft het enorm naar haar zin op school. In de MR komen onderwerpen voorbij waarbij het geluid van ouders node gemist kan worden. Vanuit mijn onderwijskundige en bestuurlijk/juridische achtergrond vertegenwoordig ik die belangen naar beste kunnen. Met veel plezier zet ik me in voor het SGA!

Ik ben Ilse van der Reijden, moeder van een dochter in klas 3 en een zoon op de basisschool. Als kinder- en jeugdpsycholoog werk ik met kinderen en jongeren die communicatieproblemen hebben, zoals een verminderd gehoor of autisme. Via de MR leer ik de school beter kennen en kan ik meedenken over het beleid en de accenten die daarbij worden gelegd. Een mooie kans!

De oudergeleding van de mR: klassengrootte en schoolplan

Wat speelt er zoal in de MR en wat is de rol van de oudergeleding hierbij? Graag brengen we u hiervan op de hoogte.

De MR heeft unaniem besloten de klassengrootte tot speerpunt te maken. Getracht wordt deze niet verder te laten toenemen door afspraken te maken over het maximaal aantal leerlingen per klas. De klassengrootte heeft direct invloed op de kwaliteit van het onderwijs en de werkdruk van de docenten.

Op de agenda staat verder het schoolplan. Hierin wordt het beleid voor de periode 2011-2015 vastgelegd. Accenten zijn ondermeer talentontwikkeling, erkenning van diversiteit, het optimaal benutten van ICT alsmede het de leerlingen voorbereiden op de wereld om hen heen. Onder leiding van onze rector, Karin Poerstamper, en plaatsvervangend rector, Marian Hoekstra, zal het schoolplan dit schooljaar tot stand moeten komen.

Verder komen jaarlijks de begroting en het formatiebeleid aan bod. Dat wij ons als ouders in de MR vooral richten op belangen van de leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs moge duidelijk zijn.

Schroom niet ons te benaderen. We zitten er immers namens alle SGA-ouders!

Jan Blasweiler (heeft zich in de vorige Abacus voorgesteld), Frennie Bouwens en Ilse van der Reijden [email protected]

e v e n v o o r s t e l l e n . . . . G a l a s t r e s s Waar loop je zoal tegenaan als je oudste tegen het eind van het jaar nonchalant zegt: “ oh ja, we hebben ook nog een kerstgala over twee weken”. Als ouders van een kersverse eersteklasser is het al re-gelmatig schakelen in de eerste maanden; niet meer om 08.20 uur de deur uit duwen maar om 07.30 uur strak op de fiets, van 10 minuten gesprekjes naar 7,5 minuten gesprekjes, en daar kwam nu bij dat het doel niet meer is te zorgen voor het lek-kerste hapje voor het kerstdiner zoals in groep 8, maar voor de juiste outfit voor het kerstgala. Mijn eerste reactie was dat de jurk van vorig jaar voor het kerstdiner in groep 8 nog prima volstaat. Fout. Die jurk kon écht niet meer. Met vriendinnen was al wat voorwerk gedaan in de stad, maar zonder resultaat, want de mooiste jurken waren al “vergeven” en de rest was niet mooi genoeg. Te lang, te rood, te pof-ferige mouwtjes etc. etc. Gelukkig biedt internet in dat soort situaties uitweg met duizenden jurkjes. Maar de belangrijkste troef was een oppas van 21 jaar die precies weet waar dit over gaat. Jurkje gevonden, jurkje besteld op woensdag 8 december en met 5 dagen levertijd. Helemaal op tijd dus. Althans zo leek het , totdat TNT ging staken. Dinsdag 14 december geen jurkje, woensdag 15 nog niet, donderdag 16 december arriveerde het lang verwachte jurkje…. en het paste. Zucht.Intussen waren we ook in discussie over schoenen. Plat was uit, hak was in. Ook op dit front zijn we overstag gegaan; ze mocht een paar schoenen met een hakje gaan kopen. Toen ik een sms-je uit de stad kreeg met de mededeling: “Heey mam ik heb pumps gevonden, maar ze zijn wel echt heel hoog en gewoon zwart, ze wa-ren maar 20 euro dus dat valt mee bij de van Haren”, had ik op mijn hoede moeten zijn. Hoog is een relatief begrip dacht ik nog, het is natuurlijk al gauw hoog als je nog nooit op hakken hebt gelopen. Maar hoog bleek maar liefst 15 centime-ter! Word je wel in één keer 10% groter van. Maar hier was een grens bereikt, de schoenen moesten terug. Uiteindelijk op vrijdagmiddag door de sneeuw om te onderhandelen over de hoogte van de hak bij van Haren. Het uiteindelijke resultaat: een prachtige, stralende dochter, die nog dagen heeft nagestraald van het eerste SGA gala, met pijnlijke voeten.

Moeder van een eerstejaars leerlinge

Page 9: Abacus januari 2011

JANUARI 2011 ABACUS 9

De tweede schoolweek van dit jaar reisden 36 leerlingen Spaans met 2 docenten naar Spanje. Ze gingen op studiereis. Wat hebben ze gedaan?

Bij aankomst in een zonnig Salamanca, bij zomerse temperaturen werd iedereen opgehaald door het gastgezin; ontvangst met besos en een warme maaltijd.

’s Avonds gingen we voor een hapje en een drankje naar El Ideal, de bar naast het taleninstituut waar de leerlingen de volgende dag werden verwacht voor de eerste les.

Elke ochtend, van 9 tot half 1 (met een korte pauze) Spaanse les van Spaanse leraren, die geen woord Engels of Frans spreken, op een taleninstituut in het centrum van Salamanca. Daarna tijd voor een hapje/drankje/wandelingetje over de Plaza Mayor vóór de warme maaltijd in het gastgezin. Siësta voor wie dat wilde.

’s Middags vanaf 4 uur waren er allerlei activiteiten: een rondleiding door het centrum van Salamanca onder leiding van een Spaanse gids; een tapasdemonstratie en salsales; we gingen op tapas-toer, een typisch Spaans gebruik, d.w.z. in elke bar dronken we iets en aten we er iets bij;

er werd een film vertoond, de verfilming van het boek ‘Como agua para chocolate’ (Nederlandse vertaling: ‘Rode rozen en tortilla’s’) van Laura Esquivel.

Er was voor de leerlingen tijd genoeg om flink wat van de Spaanse taal, cultuur en gewoontes op te snuiven. “Ik versta het Spaans nu veel beter”, “de verleden tijden van het werkwoord begrijp ik nu” , zeiden de leerlingen. Het was een geweldige reis en de leerlingen waren zeer enthousiast! Ook wij, de docenten, hebben genoten van onze leerlingen! ¡Hasta el año próximo en Salamanca!

Anneke van Geel (docent Spaans) en Lidwine Postmes (docent Frans)

Steunlessen in klas 1 en 2Hiervoor is de procedure veranderd. Sinds de-cember worden ouders per mail uitgenodigd om samen met hun zoon/dochter te bepalen of er steunlessen nodig zijn. Leerlingen kunnen maximaal voor 2 vakken worden aangemeld. Afhankelijk van de urgentie en groepsgrootte wordt de leerling geplaatst.

AbsentieSinds december is de absentieregistratie vol-ledig digitaal. Dit betekent dat elke docent zijn absenten rechtstreeks invoert in Magister.

VerbredingsprojectenHet verbredingsproject voor leerlingen uit klas 2 en 3 is gestart. De leerlingen werken hier tot en met mei aan. Begin juni is er een presenta-tiemiddag.

Vergilius-lezingOp maandag 28 maart a.s. zal Dr Hans Smolenaars op verzoek van het SGA een lezing houden over de Romeinse dichter Vergilius. Diens Aeneis is dit jaar het onderwerp van het eindexamen Latijn.

deutscholympiadeStijn Wanders is een van de 3 leerlingen die onze school vertegenwoordigden op de Deutscholympiade. Hij is door naar de eindron-de op 1 maart a.s. in Amsterdam. Onze leerlingen hebben samen met 23 andere leerlingen uit het hele land bij de eerste ronde in Groningen gestreden in de disciplines luiste-ren, lezen, dictee en presentatie.Stijn, proficiat en succes!

Spekgladde thorbeckestraat Als de temperaturen rond het vriespunt schom-melen is het weer raak: de straat voor school is gevaarlijk glad! In december brak een docente van het tegenoverliggende ROC haar heup. En ook veel leerlingen zijn (bijna) gevallen. Tijdens de ouderkoffies vorig jaar is hierover veel ge-klaagd. Onze rector, Karin Poerstamper, en fa-cilitair manager, Bert Hendriks, hebben deze kwestie nogmaals onder de aandacht van de gemeente gebracht.

toppers gezochtEnkele leerlingen van het SGA beoefenen op het hoogste niveau sport. Zo is Marcella Günther (6E) Nederlands schaakkampioen (zie pag. 12) en speelt Roderic Schwirtz (6D) in het Nederlands hockeyteam onder 18 jaar. Welke leerlingen dan wel SGA-medewerkers bedrijven nog meer op topniveau sport? De redactie is benieuwd, laat het ons weten.

w i s t u d a t ? ¡Zesde klas Spaans naar Salamanca!

Page 10: Abacus januari 2011

10 ABACUS JANUARI 2011

LEERLINGGEHEIMEN DOCENTERVARINGEN

Wist u dat

• de persoonlijkheidsontwikkeling van een kind volgens Freud omschreven kan worden als een wisselwerking tussen biologische driften en cultureel bepaalde beperkingen: de orale, anale en fallische fasen? Sommige jongens op het SGA zijn blijkbaar blijven hangen in die 2e fase, als je kijkt naar de smeerboel die ze op het toilet achterlaten…

• er gelukkig nog steeds leerlingen zijn die de arbeidssatisfactie van docenten vergroten? Ze zingen voor de mentor als deze jarig is en nemen dan tevens bloemen en chocolade mee! Ook zijn er kinderen die een leuk kaartje sturen of meenemen als de docent vader of moeder is geworden…

• nieuwe roosters soms minder dan 24 uur van tevoren bekend worden? Sta je ’s ochtends nog rustig koffie te drinken en dan blijkt plots dat je een uur eerder een SO had moeten houden…

& Wist u dat

• het op ons SGA tot roostertechnische problemen leidt indien een leerling met een N-profiel 2 klassieke talen wil kiezen? Het duurt voor deze leerling dan een paar weken voordat hij/zij weet in welke klas hij/zij zit en hoe zijn/haar rooster eruit ziet…

• studiereizen naar het buitenland ook veel leren over de gebruiken in het desbetreffende land? Zo blijken ze in België ondanks alle Brusselse gezondheidsbepalingen de friet soms nog steeds te bakken in ongezonde verzadigde vetzuren en kan er in Duitsland extreem furieus gereageerd worden als een sneeuwbal een auto raakt…

• een aanzienlijk aantal eindexamenleerlingen wiskunde B heeft moeten herkansen? En er wel meer opvallende resultaten waren, goede en minder goede? Waar dat aan ligt? Wordt vervolgd…

Bent u docent of ben je leerling en denk je na het lezen van deze rubriek nog nieuwe items te weten? Stuur een e-mail naar [email protected] ! (PA)

Kennismakingsweek klas 1Ofschoon in Abacus nr. 1 hierover al een verslag stond, kregen we er dit keer nog één van Rob Thuis, afdelingsleider van klas 1, en 2 leerlingen, Anne Bik (1F) en Florine de Bruijn (1G). We geven u een verkorte versie.

School en stadOp de eerste dag stond een schoolverkenning op het programma en bezochten de leerlingen o.a. de rector, de administratie en de clavigers. Via een fotozoektocht leerden ze de school van binnen en buiten kennen.

De tweede dag werd er een stadswandeling door Arnhem gemaakt, zodat de leerlingen een redelijk beeld kregen van de stad waar ze 6 jaar zullen vertoeven in hun middelbare schooltijd. Ook werd er kennis gemaakt met Primeur, de toneelvereniging van de eerste klas.

Het kampDaarna ging men op kamp in het Buitencentrum in Overasselt. Anne Bik (A) en Florine Bruijn (F) legden dit chronologisch vast. Hierbij enkele passages: (A dag 1) We gaan 2 nachtspellen doen. Het eerste nachtspel is: “herken het SGA personeel”. We moeten blaadjes zoeken, daar staan foto’s op van het SGA personeel als kind. Met een zaklamp moet je zoeken, het is namelijk heel erg donker! Met het tweede spel moet je bij de kampvuurkuil de kinderen van de andere klas zoeken in het donker, je mag niet met je zaklamp schijnen. Nu is het wel tijd om naar onze kamers toe te gaan. (F dag 1) Om half 12 gingen we allemaal naar bed en moesten we slapen. Maar iedereen ging gewoon lekker kletsen, feestvieren of spelletjes spelen. Om 12 uur ‘s nachts werd er

dus een feestje gebouwd, omdat er een meisje jarig was. Heel gezellig dus! (A dag 2) Iedereen heeft de survivalbaan al gezien. We mogen erop! We krijgen uitleg en moeten ons “broekje” aan doen, aan dat broekje zit een lus met een zekeringslijn erdoor. We krijgen een mooie helm op ons hoofd en gaan oefenen. Aan een oefenkabel moeten we voordoen hoe je de zekeringslijn vast moet maken aan de kabel. Iedereen is geslaagd, we mogen nu echt klimmen! Er zijn verschillende wegen te lopen, iedereen kiest zijn weg uit. Nu is iedereen klaar, alle spullen weer in de doos en op naar de volgende activiteit.”

HulpmentorenRob Thuis schrijft: “Nieuw dit jaar is het aantal hulpmentoren. Aan elke eerste klas werd één hulpmentor uit klas 4 en één uit klas 5 gekoppeld. Zij vormden samen met de docenten de leiding van het kamp. Voor hen een nieuwe ervaring; voor de mentoren en overige docenten een prettige ondersteuning waaraan beide partijen veel plezier hebben beleefd. Het is leuk om te zien hoe eerste klas leerlingen tijdens het kamp, maar ook op school makkelijk naar deze ouderejaars toestappen voor informatie of zo maar een gesprekje. Deze verticale verbinding in de school werkt!”

Complimenten“Wij kijken als leiding terug op een zeer geslaagde week. Na deze week hebben velen van ons diverse complimentjes mogen ontvangen. Eén wil ik u niet onthouden. Een leerling kwam na het kennismakingskamp naar me toe en zei: “Meneer Thuis. Het was een erg goed kamp en ik heb nog nooit zo goed gegeten. Dank u wel!”.

Page 11: Abacus januari 2011

11 ABACUS JANUARI 2011

ABACUS is een uitgave van de ouder-vereniging van het Stedelijk Gymnasium Arnhem (SGA) en verschijnt per school-jaar vier maal. Oplage: 1000 ex. Redactieleden: Peter Arnold, Yvonne van Eldonk, Jan Fossen, Lilian Frommé, Babette Meijers, Nannieke Swart, Mascha Verhagen en Astrid Wesselink. E-mail: [email protected]

Vormgeving: Nannieke SwartDruk: Drukkerij Gelderland

De ABACUS is van ouders voor ouders van het SGA. Iedereen (leerlingen, ouders en medewerkers van het SGA) kan artikelen per email inzenden. De redactie behoudt zich het recht voor ingezonden stukken in te korten of aan te passen. Website: www.gymnasiumarnhem.nl > ouders > abacus

andERE OpzET klaSSIEkE TalEn?“Het geheim van de

blauwe broer” ofwel naar

een andere opzet voor de

klassieke talen

Als 10 jaar lang de eindexamenresultaten bij de klassieke talen gemiddeld net rond een voldoende liggen, wat te laag is, de cijfers voor het onderdeel proefvertalen gemiddeld onvoldoende zijn, en het aantal lesuren niet uitgebreid kan worden, wat doe je dan als staatssecretaris van Onderwijs? Je stelt een commissie in!

Twee leden van de Verkenningscommissie klassieke talen kwamen op het SGA vertellen over hun werkzaamheden die geresulteerd hebben in het rapport “Het geheim van de blauwe broer”.

Aanwezig waren o.m. Cobi Nieuwland en Michael Steiner, docenten klassieke talen. Vooral eerstgenoemde is blij met het rapport. Zij zegt: “De discrepantie tussen enerzijds de al jaren met de mond en op papier beleden prachtige doelen van het onderwijs in de klassieke talen en anderzijds de lage examencijfers voor vooral het onderdeel vertalen, is schrijnend. Dit rapport kan een mooi uitgangspunt zijn voor een discussie

binnen de gymnasiale wereld over de vraag wat we nu eigenlijk beogen met ons onderwijs in de klassieke talen en hoe we aan onze hooggestemde idealen handen en voeten geven in de weerbarstige schoolpraktijk. Ik ben blij met dit genuanceerde rapport, met de ambitieuze voorstellen. Ik ben niet bang dat de lat hierdoor lager gelegd zal worden. Integendeel: ik vind de plannen in sommige opzichten zelfs te ambitieus. De onderzoekscommissie pleit ervoor dat we ons bij de klassieken vooral blijven bezighouden met taal, maar daarnaast ook meer en diepgaander met de context en de inhoud van de klassieke teksten en ook met de nawerking van die teksten in de latere West-Europese cultuur.

De aanbevelingen die de commissie doet hebben niet alleen betrekking op het onderwijs klassieke talen en het examen. Aan de gymnasia als school wordt geadviseerd de vakken Latijn en Grieks (die wellicht LTC en GTC zullen gaan heten: Latijnse Taal en Cultuur en Griekse Taal en Cultuur) de “kracht van de vanzelfsprekendheid” te geven. Het moet aan een ieder duidelijk zijn dat “wie gymnasium kiest, klassiek kiest”. Behalve een ander examen, hebben we straks misschien ook andere overgangsnormen. Maar voorlopig nog even niet: op zijn vroegst gaan we pas in 2017 iets merken van eventuele veranderingen. En dan zijn zelfs de huidige eersteklassers al weer van school.”

Inleveren kopij volgende Abacus uiterlijk 16 maart 2011.Aanleveren kopij per e-mailnaar [email protected]

Teksten graag in Word/Pages, digitale fo-to’s in een zo hoog mogelijke resolutie,minimaal 150 dpi.

I n l e v e r e n k o p i j

Foto's voorkant: Pascal Gerritsen en Lilian Frommé

F o t o g r a f i e

C o l o f o n

Page 12: Abacus januari 2011

12 ABACUS JANUARI 2011

OPVALLEND...Marcella Gunther (6e) namens Nederland naar World Youth Chess Championschip 2010 in Griekenland Tijdens deze kampioenschappen waaraan 75 schakers deelnamen behaalde Marcella de 43ste plaats. Zij schaakt al sinds haar 7e. Toen haar moeder haar en haar tweelingbroer niets meer kon leren uit boekjes, werden ze lid van schaakvereniging De Toren uit Arnhem. Vroeger besteedde Marcella zo’n 20 uur per week aan schaken: vrijdagavond naar de club-avond, zaterdag een toernooi spelen en zondag vaak nog een extra training volgen. Nu is dat minder geworden, zo’n 10 uur per week. De uitdaging zit vooral in belangrijke, grote toernooien.

Om als jeugdschaker mee te mogen naar de WK moet je op het Nederlands Kampioen-schap als 1e of 2e eindigen. In de categorie meisjes t/m 18 jaar werd Marcella 1e . Samen met andere Nederlandse schaaktoppers vertegenwoordigde zij Nederland bij de Wereld-kampioenschappen. Het toernooi duurde elf dagen en elke dag werd er een wedstrijd ge-speeld. “Ik was als 47e van ongeveer 75 deelnemers geplaatst, wat betekende dat het een zwaar toernooi zou worden”, aldus Marcella. “De eerste ronde moest ik bijvoorbeeld tegen de kampioen van Duitsland, die als 19e was geplaatst, maar boven mijn eigen verwachting won ik van haar. De meeste partijen gingen goed, maar ik verloor van een paar hele sterke deelnemers. Leerzame momenten waren dat. Heel hoog ben ik niet geëindigd, omdat ik onder andere in een partij tegen een minder sterke schaakster alles had weggegeven."

Het schaken op topniveau wordt door Marcella zonder veel moeite gecombineerd met school: “Om beter te worden is regelmatig spelen het belangrijkste en dat gebeurt in het weekend of tussen het huiswerk maken en MSN-en door, want tegenwoordig kan je op internet ook tegen spelers van elk niveau spelen. En slechter word je niet, dus als je het bijhoudt, blijf je wel meedraaien in de top."

highLights PEr kLAsKlas 1 - Museum Moderne KunstIn oktober brachten alle eerste klassers een bezoek aan het Museum voor de Moderne Kunst in Arnhem. In het kader van het vak Beeldende Vorming (BV) is dit een eerste acti-viteit uit een over de zes jaren verspreide uit-gebreide reeks, georganiseerd ten behoeve van het kunstonderwijs. Een tekenopdracht binnen en het beantwoorden van vragen in de beeldentuin vormden het programma. Marlies Meekels, docent BV vertelt: "Dit bezoek had als doelstelling om de kinderen vooral op een speelse manier kennis te laten maken met het museum. Bijzonder was dat het begeleid werd door vijfde klassers in het kader van hun stageopdracht voor het vak tekenen. Een erg geslaagd bezoek!"

Klas 2 - BrandwondenKlas 2 heeft in het kader van biologie les gehad over brandwonden. Hoe je deze kunt voorkomen, wat je moet doen als er een brandwond ontstaat en hoe je kunt vaststel-len of het een eerste, tweede of derdegraads verbranding is, kwam aan de orde. Zo leerden de leerlingen dat brandwonden altijd direct met lauw water behandeld moeten worden. Zij vonden het een leerzame les.

Klas 3 - Studiereis rochefortStudiereis sectie Frans naar Rochefort (Frans-talig België) Op zowel vrijdag 12 als maandag 15 november vertrok om 06.00 uur een dub-beldekkerbus vanaf het SGA naar Rochefort, waar de leerlingen en docenten ruim 4 uur later aankwamen. Gelukkig werden er (voor de belangstellenden) Franse films in de bus vertoond! In Rochefort werden de kinde-ren in groepen gesplitst voor verschillende activiteiten: straatinterview, vragenspel door begeleider van Eurolangues, karaoke, Belgi-sche frieten bestellen en een activiteitenspel, vanzelfsprekend alles in het Frans. Het was een leuke en leerzame dag, maar om meer dan 8 uur te rijden om 6 uur grotendeels in één gebouw te zitten werd als iets minder ervaren. Is Liège niet dichterbij? Klas 4 - Amsterdam, cultuurDe 4e klassers hebben op 5 of 6 januari jl. in het kader van het vak Klassiek Culturele Vor-ming een bezoek aan Amsterdam gebracht. In de Hermitage werd de tentoonstelling ”De onsterfelijke Alexander de Grote” bezocht.

Daarnaast hebben de leerlingen in groepjes in het centrum onderzoek gedaan naar de klassieke invloeden in de architectuur van de grachtenpanden. Hierbij moesten foto-op-drachten worden uitgevoerd. Natuurlijk was er na het harde werken ook nog even tijd om de sfeer in de stad te proeven.. Klas 5 - Amsterdam, dNBKlas 5 is eind november naar Amsterdam geweest. Dat een goudstaaf niet te tillen is, ervoeren ze tijdens een bezoek aan de Nederlandse Bank. Een deel van de leerlin-gen bezocht daarna de tentoonstelling over Alexander de Grote in de Hermitage. Een ander deel ging naar Science Center Nemo. Klas 6 - SchoolexamensIn de laatste week van november waren de schoolexamens (SE) voor de zesdeklassers. Helaas kan niet iedereen daar even tevreden op terugkijken en zal er door sommigen nog hard gewerkt moeten worden om de eindstreep te halen. Voor de vakken wiskunde B, Engels en Nederlands haalde lang niet iedereen een voldoende.. Maar er waren ook mooie resultaten uiteraard.

De eindexamenkandidaten gaan binnenkort hun profielwerkstuk afronden. Het eerste is al ingeleverd en is een heel bijzonder werkstuk geworden waarover meer in de volgende Abacus. Heel veel succes voor alle zesdeklas-sers tijdens de volgende SE-week in januari!