Speelwijzer nr 01 - juli 2011

24
Driemaandelijks speelgoedmagazine 3,00 Juli 2011 1 WWW.SPEEL-WIJZER.EU MAGAZINE VOOR SPEELVOGELS 3 - 2 - 1, LIFT OFF! Plasticine, Flying Science, Lego en zoveel meer...

description

3-2-1, lift off!

Transcript of Speelwijzer nr 01 - juli 2011

Driemaandelijks speelgoedmagazine • € 3,00 • Juli 2011 • 1 www.speel-wiJzer.eu

Magazine voor speelvogels

3 - 2 - 1, Lift off!Plasticine, flying Science, Lego en zoveel meer...

Met Webkinz komen je knuffels tot leven! Webkinz knuffels hebben elk een eigen geheime code. Hiermee krijg je toegang tot de Webkinz World op internet. Hier staat jouw eigen virtuele knuffel al te popelen om met je te spelen. Je kunt je virtuele Webkinz knuffel eten geven, zijn huis inrichten en samen leuke spelletjes en quizzen doen. Zo verdien je vliegensvlug Kinzcash punten waarmee je allemaal leuke dingen kunt kopen voor je virtuele Webkinz knuffel.

Goliath adv Webkinz A4 B2C.indd 1 17-06-11 09:50

ModeMakers

actie!

dolle games

Bouwen en racen

slecht Weer?

Plasticine

opgeruimd staat netjes

Webkinz

ravotten in de buitenlucht

kleine kunstenaars

Nieuws uit speelgoedland

Vliegeniers

Pirates of the caribbean

Colofon

4

12

15

23

6

7

8

19

22

14

16

20

18

10

11

Beste speelgoedfanaat,

U draaide net de eerste pagina om van het gloednieuwe speel-goedtijdschrift ‘Speelwijzer’! Een nieuw magazine waarin je alle informatie vindt over de speelgoedwereld in Nederland en Vlaanderen. Gratis, makkelijk en via talrijke mogelijkheden.

‘Speelwijzer’ is méér dan een magazine. Wie zich inschrijft via de website www.speel-wijzer.eu krijgt vier keer per jaar onze elektronische nieuwsbrief in zijn of haar mailbox. Je bent dan slechts één click verwijderd van ons magazine, prijsvragen, kortingsbonnen, nuttige weetjes, aantrekkelijke filmpjes en zoveel meer. En ons gedrukte kwaliteitsmaga-zine? Dat vind je gratis bij onze partnerwinkels of kan je be-stellen via onze abonnementservice. Tegen het posttarief. Dat is bijna gratis.

Met een simpele registratie inspireren we jou met speel-goedinformatie die je op het lijf geschreven is. Nieuwe rages, computerspellen, educatief speelgoed, prachtige poppen, puzzels, babyspeelgoed, evenementen, interressante arti-kels,… Bij ons vind je het allemaal. En het kan nog mooier! Iedere editie is er heel wat speelgoed te winnen. Surf snel naar www.speel-wijzer.eu en registreer je vandaag nog.

We wensen je veel plezier… met ‘Speelwijzer’.

SpeelwijzerspeelgoeDMagazine • Juli 2011 • 1 • www.speel-wiJzer.eu

8 10

1815

3

Nieuws uit Speelgoedland

www.speel-wijzer.eu

Domino of zoMet domino’s spelen was nog nooit zo leuk. Goliath introduceert maar liefst 4 nieuwe dozen in het piratenthema. Ze zitten vol spectaculaire trucs. Zet de steentjes in een lange rij, doorheen, over of onder de piratenschepen. Schietende kanonnen en bijtende haaien zorgen voor sensatie en spanning.

Bezoek de vernieuwde website van Goliath: www.goliathgames.nl

SquinkieS veroveren aLLe meiSjeShartenSquinkies zijn kleine, schattige en zachte poppetjes. Ze zijn kleur-rijk en enorm snoezig. Kids vanaf 4 jaar kunnen ze naar hartenlust verzamelen en vertroetelen. Er zijn baby’s, puppies, pony’s en nog veel meer soorten. Uiteraard mogen ook zeldzame figuurtjes (blin-kend of doorschijnend) niet ontbreken. Erg vertederend, maar erg verslavend. Want je kan ook ontelbare juweeltjes, schatkoffers en verrassingstaarten kopen.

zeLf SPeeLgoeD makenOp verschillende sites kan je speelgoed creëren. Van poppen tot ted-dyberen, stoere auto’s en funky robots. Je kan het niet gek genoeg bedenken of het is mogelijk. En dat speelgoed wordt precies zoals jouw zoon of dochter het in gedachten heeft. Of dat nu een groene barbiepop is met wielen als voeten, of een auto met twee grijparmen. Twee toffe voorbeelden zijn de Toy Factory van Mattel (www.mattel.com/toy-factory) en de Toy Creator van de film Mr. Magorium’s Wonder Emporium (www.boxofsoap.com/work/FoxFilms/magoriums).

SPeeLgoeD voor PaPa’SDat mannen kinderen blijven, bewijst de populariteit van speel-goed als de ‘Addict-a-ball’ en de ‘Giant Hummer’ op de web-shop Megagadgets. Met de Giant Hummer, een wagentje op schaal 1:60 met afstandsbediening kunnen papa’s overal crui-sen. Met echte versnellingen, goede veren en een turboknop kan de Hummer alle hindernissen aan. Uren spelplezier ver-zekerd!

SPeeLgoeD voor mama’SMama’s die hun kleine LEGO-fanaten naar de kroon willen steken, kunnen dit op een bijzonder stijlvolle manier. De ontwerpers van Finn Stone creëerden stiletto’s vol legoblokjes. De kans is klein dat je één van de 12 paren kan bemachtigen, maar misschien is het een leuk idee voor de knutselnamiddag?

Juli 2011 - Nieuwe releases, evenementen, spelgoedverkiezingen en zoveel meer. In deze rubriek houden we jullie op de hoogte van de speelgoednieuwtjes. Hier krijg je een pittige preview van wat je de komende maanden zoal mag verwachten.

44

www.speel-wijzer.eu

PLayStation vitaMobiele spelconsoles blijven zichzelf heruit-vinden. De periode van het monopoly van de GameBoy van Nintendo en zijn zwart-wit spel-letjes in 2D is lang verleden tijd. Sony lanceerde begin juni een opvolger voor de PSP, de draag-bare Playstation. Nieuw is het touchscreen en de aanrakingsgevoelige achterzijde. Er komt een 3G-versie (richtprijs e 250) en een Wifi-versie (richtprijs e 299) in de speelgoedwinkels.

CuPonk!Een beetje youtube-fan heeft ze zeker al op zijn beeld-scherm zien passeren: de filmpjes waarin een balletje in een bekertje gegooid wordt. Niet zomaar natuurlijk, maar via hindernissen, blind, achterstevoren,… Als het maar indrukwekkend is. Je kan dit nu ook thuis spelen en je vrienden imponeren. Cuponk van Hasbro daagt je uit met allerlei opdrachten. Telkens moet je het balletje in de beker krijgen. Een topper voor tieners.

Doe samen met je vrienden en familie mee aan onze Speelgoedwedstrijd en win een speelgoedpakket.

Surf naar www.SPeeL-wijzer.eu en waag je kanS!

Wedstrijd!

DeSignkiDSDe tumbling animal olifant is een kinderdesignmeubel die in samenwerking met een fysiotherapeut is ontwikkeld. Naast een cool meubelstuk dat niet misstaat in elke baby- of kin-derkamer kan je het ook gebruiken om mee te spelen. De motoriek van uw kleintje kan volop getraind worden tijdens het zitten, afstappen, klimmen en schuiven op en van deze schattige olifant.

verwent jouw vereniging of organiSatie

Speelwijzer verwent jouw organisatie of vereniging met een gratis speelgoedpak-ket! Organisaties die speelgoed in de kij-ker zetten in hun publicaties of activitei-ten, ondersteunen we met raad en daad. Contacteer ons via [email protected] en vertel ons over jouw initiatief, maga-zine, nieuwsbrief, ledenblad. We geven je graag speelgoedinformatie én misschien zelfs gratis speelgoed.

Speelwijzer

5

voor modemakers in spe: style en kleed deze hippe poppen!

LaLaLoopsyhippe lappenpoppenDeze hippe lappenpoppen kwamen in

een oude textielfabriek op magische

wijze tot leven. Ze zijn gemaakt van

leuk bedrukte restjes stof en met hun

lieve grote ogen spreken ze elk jong

meisje aan. Elke pop is uniek en heeft

een eigen karakter. Net zoals echte

mensen. Crumb Sugar Cookie werd,

bijvoorbeeld, gemaakt van stukjes bak-

kersschort. Zij houdt ervan om gasten

te trakteren op thee en koekjes. Iedere

pop heeft ook een eigen dierenvriendje

én een verzamelposter.

Dress your DoLLword jij modeontwerpster? Ontdek de Haute Couture Box! Met

naaiklare, op stof bedrukte patronen

waarmee je trendy poppenkleertjes

ontwerpt. Je krijgt er een mannequin-

pop + standaard bij én een heleboel

leuke stofjes. Zet samen met je kids de

eerste stappen om een echte mode-

ontwerpster te worden. Voor creatie-

vellingen die niet bang zijn van naald

& draad.

Meisjes (en soms ook jongens) spelen graag met poppen. Hippe kleertjes aandoen, verzorgen en in hun bedje stoppen: je kan er urenlang mee bezig zijn. Ga samen met ons op verkenning in de enorm fascinerende poppenwereld!

www.speel-wijzer.eu

Modemakers

3

8

Richtprijs: e 24,99

Richtprijs: e 46,95

Girls just want to have fun

6

ThaT’s Life puzzeLzes verrassende puzzels in de ‘that’s Life’ serie!Ontdek vrolijke taferelen in verschillende thema’s zoals de boerderij, sportgekken en de supermarkt. In de bar zien we vallende obers en een rennende kok die zijn kip achtervolgt. In de supermarkt loopt een hond met een slinger worsten weg en jongleert een clown met de citrusvruch-ten. Deze leuke puzzels bestaan uit 1.000 stukjes en hebben een afmeting van 50x70 cm.

Kleine KunstenaarsHou je ervan om zelf aan de slag te gaan? Dingen uit te proberen, te testen, ideeën bij te stellen en dan helemaal opnieuw te beginnen tot je je eigen prachtige creatie tot in de puntjes hebt afgewerkt? Wel, creatievelingen bedienen we hier graag op hun wenken.

www.speel-wijzer.eu

CoLorexpress VakanTiepakkeT 2011 ik ga op reis en neem mee… … het ColorExpress Vakantiepakket: 12 Twin Points kleurpot-loden en 8 Magic Points goochelstiften. Het Vakantie Doe Boek maakt de set compleet. Je vindt er vele gevarieerde spelletjes waarin je nieuwe kleurpotloden en stiften meteen kan uittesten. Er staan ook goocheltrucjes in, belangrijke vakantiewoorden in verschillende talen, er is plaats voor een uitgebreid reisverslag én je krijgt een mini-vriendenboekje.

Crea

6

5

Richtprijs: e 4,99 - 6,99

Richtprijs: e 8,95

CreaLL siLkyontdek een nieuwe manier van tekenen en schilderenDeze handige crayons hebben maar liefst drie functies. Je kan de 12 heldere kleurtjes gebruiken als kleurstift, pastel en aqua-relstift. En dit zowel op papier als op canvas. Heel makkelijk voor peuters en kleuters die de mooiste kleuren willen voor hun kunstwerkjes. Wij konden er alvast niet aan weerstaan en kleurden vrolijk mee.

3 Richtprijs: e 7,35 Verkrijgbaar in De Banier

7

Waterpret

Wat heb je nodig voor échte waterfun? Niet veel: emmers water, stoelen, plastic bekertjes, dweil of spons, een handdoek, waterteil, waterpistolen of spuitjes, ballonnen, een zonnige middag en een bende kinderen en/of volwassenen die zin hebben om te spelen.

fLeSSen vuLLen (monD of hanDDoek)BenodigdhedenTwee emmers water, twee petflessen, twee hand doekenSpelregelsTwee teams krijgen elk een emmer met water. Deze wordt aan de start-lijn geplaatst. Aan de overkant komt een lege petfles. In elk team neemt één iemand water in zijn mond en sprint dan langs een hindernissen-parcours naar de petfles. Na het vullen van de fles loopt hij terug naar de groep en tikt een teamlid aan. Deze mag dan vertrekken. Het team dat het eerste de petfles vol heeft, wint. Je kan ook een variant uitproberen met een handdoek. Drenk de handdoek in de emmer water, sla hem rond je nek, ren langs het parcours naar de overkant en wringt de handdoek uit in een kleine emmer.

natte BerthaBenodigdhedenTwee emmers water, plastic bekertjesSpelregelsEen tikker gaat middenin het speelveld staan. De andere deelnemers moeten van de ene naar de andere kant rennen. De tikker probeert een beker water in hun gezicht te gooien. Kinderen die getikt zijn, pakken zelf ook een plastic bekertje met water en gaan helpen om de rest te tikken.

waterStoeLenBenodigdhedenTwee emmers water, stoelen, ballonnenSpelregelsZet zoveel stoelen als leden van de groep achter elkaar op een rij. Op elke stoel ligt een ballon gevuld met water. Op het fluitsignaal mogen de eer-ste leden van de groep vertrekken. Ze zitten op de stoel en proberen de ballon stuk te maken zonder hun handen te gebruiken. Als dat lukt, mag de volgende vertrekken. Het team dat als eerste op alle stoelen zit, wint.

SiameSe tweeLingBenodigdhedenTwee emmers water, ballonnenSpelregelsTwee teamleden nemen een ballon tussen hun buiken en leggen een hindernissenparcours af. Als de ballon ontploft, moeten ze een nieuwe halen en opnieuw beginnen. Wanneer het team klaar is, mag de vol-gende tweeling starten. De groep met het minste ballonnen stuk, wint.

Neem vier kinderen en twee volwassenen. Zet ze samen op een zonnige namiddag, presenteer hen twee emmers boordvol water en stel de vraag ‘wel, wat gaan we ermee doen?’. Leun dan achterover en laat de suggesties op je afkomen: de emmer over je hoofd gieten? Ons wassen? Een dorstige koe water geven? De planten? Een brand blussen? De emmer leegdrinken? Vrij snel zal er iemand met een grandioos idee op de proppen komen: we gaan waterspelletjes spelen!

zomerSe waterPret!

LieDjeS gorgeLenBenodigdhedenTwee emmers waterSpelregelsEén groep gorgelt een liedje met een beetje water in hun mond. De andere groep moet binnen de minuut raden welk liedje het is. Elk goed antwoord levert een punt op.

tienBaL met natte DweiL of SPonSBenodigdhedenTwee emmers water, dweil of sponsSpelregelsSpelers gooien een natte dweil/spons tien keer door naar hun eigen groep. De andere groep probeert dit te verhinderen. De dweil of spons mag niet op de grond vallen of in handen komen van de tegenstander. Maar ze mag niet uit de handen worden getrokken.

SPonS of DweiL eStafetteBenodigdhedenTwee emmers water, dweil of spons, een lege teilSpelreglesTwee teams staan in een rij naast elkaar met telkens twee meter tussen elke speler. De eerste speler vult een spons met water in de emmer, gooit hem naar de volgende speler, die gooit de spons weer verder. Als de spons bij de teil komt, wordt deze uitgeknepen. Wie als eerste de teil vult, wint.

watereStafetteBenodigdheden

Twee kleine emmers waterSpelregels

Twee teams staan achter elkaar in een rij. De eerste in de rij start met een tot aan de rand gevuld emmertje dat van voor naar achter wordt doorgegeven in een

poging om zo weinig mogelijk te morsen. De laatste speler loopt met de emmer te-rug naar voren en start de tweede ronde.

Bij elke nieuwe ronde bepaalt de spelleider op welke manier het emmertje doorgegeven

wordt: zijwaarts, door de benen, over het hoofd… Na een aantal ronden wint de ploeg met de meest volle emmer.

zinkenD vLotBenodigdhedenWaterteil, stukje piepschuim of plastic dat als een vlot blijft drijven op het water, kiezels of andere kleine steentjesSpelregelsLaat het vlotje drijven op het water. De spelers krijgen een gelijk aantal steentjes. Om beurt leggen ze een steentje op het vlot tot het zinkt. De persoon die het laatste steentje legt dat een schipbreuk veroorzaakt, krijgt de hele lading steentjes. Wie als eerste al zijn steentjes kwijt is, wint.

waterStrategoBenodigdhedenDrie emmers water, supersoakers, bos, waterverf, gekleurde bonnetjes.SpelregelsVerdeel de spelers in drie teams en laat hen in drie uithoeken van het bos een kamp bouwen. Elke speler krijgt een supersoaker of waterspuitje gevuld met waterverf in zijn of haar kampkleur: geel, rood en blauw. Elke speler krijgt ook een gekleurd bonnetje (leven). Wie een andere speler raakt met zijn pistool, krijgt zijn of haar leven… Maar gele spelers mogen enkel rode spelers raken, rode enkel blauwe en blauwe enkel gele. Wie een leventje verliest, moet een ander halen in zijn of haar eigen kamp. Het team dat na een uur de meeste levens wist te verzamelen, wint.

www.speel-wijzer.eu9

number kubb richten, gooien, winnen!Darts en bowling krijgen een nieuwe di-

mensie… In dit stokkenspel uit Finland

gooi je met een houten stok naar ge-

nummerde paaltjes die in een soort

driehoek op de grond staan. De waarde

van de omvergevallen paaltjes wordt bij

je score geteld. Dit ideale vakantiespel

kan je met twee of in groep spelen. Op

het strand of in de tuin. In stoer bloot

bovenlijf of in een fleurig zomerjurkje.

Train je armspieren, imponeer de te-

genstander en verzamel als eerste 50

punten!

super soaker Thunderstorm het eerste volautomatische waterpistool!Niemand is deze zomer nog veilig.

Schiet al je vrienden, broers, zussen

en ouders kletsnat met dit eerste

volautomatische Super Soaker water-

pistool. Met een watercapaciteit van

0,3 liter schiet hij meer dan 6 meter

ver! Herladen gaat supersnel met

een extra waterreservoir. Werkt op 4

LR6 (AA) batterijen, maar dat maakt

het volgens ons niet minder stoer.

Integendeel, met dit pistool ben jij de

schrik van de buurt… Ready, aim, fire!

Niets zo leuk dan ravotten in de tuin. Hier vind je het nieuwste speelgoed om je buiten mee uit te leven. Van waterspistolen tot trampolines. Van leuke familiespellen tot buitensporten. Laat je inspireren en maak van elke zonnige dag een festijn vol sport en spel.

www.speel-wijzer.eu

Ravotten in de buitenlucht

6

6

Richtprijs: e 25

Richtprijs: e 24,95

Buitenspel

Verkrijgbaar in De Banier

10

Ook tijdens de zomer regent het soms, daar kunnen we niets aan doen. Maar laat de donkere wolken geen domper zijn op de speelvreugde. Er zijn genoeg leuke dingen die je binnen kan doen. Gezelschapsspellen, puzzels en knutselmateriaal zijn maar enkele voorbeelden. Hier verrassen we je met het nieuwste speelgoed om gezellig binnen te spelen.

iQ TwisTtrain je breinBen jij een slimmerik die graag spel-

letjes speelt? In IQ Twist staan 100 op-

drachten in stijgende moeilijkheidsgraad op jou te wachten.

Alle speelstukken moeten op het spelbord over pins in dezelfde

kleur gelegd worden. Dit puzzelspelletje daagt je logisch denk-

vermogen uit en ook dat van je vrienden, je broer, je ouders,

zelfs je grootouders. Het houdt je uren in de ban. Een klein,

handig denkspel dat niet mag ontbreken in je reistas.

ra ra waT ben ik? iedereen weet het, behalve jijzelfGedaan met de vervelende vraag ‘Zijn we er bijnaaaa?’ Met

dit leuke reisspel hoef je je nooit meer te vervelen onderweg!

Spelers zetten elk een kaart op hun hoofdband en moeten zo

snel mogelijk raden wat ze zijn. Ze stellen ja-nee vragen aan

elkaar, zoals ‘Kan je me opeten?’ of ‘Leef ik?’. Je kids amuseren

zich rot op de achterbank of in het vliegtuig. En wedden dat

je zelf ook wil meespelen?

76

www.speel-wijzer.eu

spel in zicht

Blijf dan gezellig binnen met een gezelschapsspel!

Richtprijs: e 9,95 Richtprijs: e 7,99

11

www.speel-wijzer.eu

Aan het einde van de 19e eeuw vonden uitvinders steeds nieuwe manie-ren uit waardoor de mens kon vliegen. De luchtballen was al in 1783 uit-gevonden, het zweefvliegtuig werd succesvol getest door Otto Lilenthal in 1891 en in 1903 doorkliefden de Amerikaanse gebroeders Wright het luchtruim met hun zelfgebouwde, gemotoriseerde vliegtuig: ‘The Flyer’. Maar hoe werkt dit vliegen? Wat zijn de wetenschappelijke principes? Ons testteam ging aan de slag met 9 knutselproeven en bijhorende testvluchten uit de intrigerende 4M Flying Science doos.

PannenkoekenDeeg?Jongens en wetenschap. Of meisjes en wetenschap. Veel verschil zal het niet maken. Maar voor onze eerste ‘getest op kinderen’-proef kon-den we rekenen op drie stoere kerels: Ewoud (9), zijn broer Elias (11) en speelkameraad Matthew (10). Het sterkere geslacht werd vertegen-woordigd door niemand minder dan mama Eline. Elias en Matthew zijn erg benieuwd naar de geheimen van het vliegen. Vooral Matthew. Veel

kinderen dromen van een job als astronaut. Wel, Matthew wil de baas van de astronauten worden. Een knap staaltje van ambitie. Benieuwd of hij en zijn maten de verwachtin-gen zullen inlossen. Ewoud wil ook mee knutselen, maar heeft vooral oog voor de pannenkoekendeeg in de keuken. Een kwestie van prioritei-ten stellen.

het keuren van De DooS en De inhouD‘4M Flying Science’ staat op de doos. Met het beetje Engels dat elke jongeling via televisie en computer oppikt, is het doel onmiddellijk dui-delijk. De afbeeldingen van een vlieger en een parachute doen de rest. “Vliegtuigjes maken!”, roept Ewoud. “We gaan leren vliegen”, is het voor Elias duidelijk. Wanneer de doos opengaat gaat ook bij mama Eline het licht branden: “9 vliegproeven in elkaar knutselen en uitproberen? Dat wordt smullen jongens!” Ewoud kijkt alweer verlangend naar de deeg.

Veel kinderen dromen van een job als astronaut…

Matthew wil de baas van de astronauten worden

Het ziet er inderdaad erg veelbelovend uit. Is er ook een nadeel? Ja, de uitleg in het instruc-tieboekje is in het Engels. Er is wel een verta-ling in het Nederlands, maar die is in steno opgesteld en moet je bijna lezen met een vergrootglas. Maar met een beetje goede wil, vormt het geen enkel probleem. We verdelen ons in twee teams en gaan ijverig aan de slag.

Getest op kids

Vertelt een speelgoeddoos wat erin zit? Zal het bij je kids in de smaak vallen? Of kocht je een kat in de zak? Wie kan hier beter over oordelen dan diegenen voor wie al dat leuke speelgoed bedoeld is? We stellen het speelgoed voor aan enkele kritische kids en laten het uitgebreid onderzoeken. Zal het de test doorstaan? Je ontdekt het hier samen met onze proefkonijnen.

4m Fly i ng Sc ience

12

www.speel-wijzer.eu

aLLemaaL LeonarDoWe starten met de propeller en de parachute. En treden zo meteen in de voetsporen van Leonardo da Vinci. Met het mythologische verhaal van Icarus en Daedalus in het achterhoofd bedacht deze wereldberoemde kunstenaar/uitvinder vleugels die aan het lichaam bevestigd werden. Toen hij zich realiseerde dat de menselijke spierkracht voor dit apparaat ontoereikend was, ontwikkelde hij de vliegende schroef. De basis voor de huidige helikopter. Later vond hij ook de parachute uit.

De propeller in elkaar knutselen ging erg makkelijk. In een handomdraai steeg de schroef twee minuten later op in de lucht om ergens onver-wachts neer te komen. Gelukkig niet op mama’s planten of decoratie. Beter nog maar eens proberen in de tuin.

Knap dat je met een ander design van papieren vliegers zo’n verschil kunt krijgen

Voor de parachute volgden we de instructies tot op de letter en na het nodige knip- en plakwerk hingen we een huissleutel als bemanning aan de touwtjes van het kleurige parachutescherm. Vlug de trap op en het hele ding laten vallen. En? Wat dacht je? De sleutel dwarrelde zwierig naar beneden. Om het echter te maken, herhaalden we de test met een LEGO-mannetje. Dit woog minder zwaar zodat de testvlucht iets langer duurde.

het zit in De krommingOndertussen had de eerste groep niet stilgezeten. Zij lanceerden drie soorten papieren vliegers. Een breed passagiersvliegtuig is ideaal voor langere afstanden. Een snelle fighter-jet haalt ongelofelijke snelheden. Knap dat je met een ander design van papieren vliegers zo’n verschil kunt krijgen. Daarna was het tijd voor de volgende proef: de ‘boemerang in huis’. Vooraf wist Elias al hoe het werkt: het zit hem in de kromming.

Waarin het hem net zat, maakte de andere jongens niet veel uit. Het feit dat ze het ding konden doen terugkeren, was op zich enorm fascinerend.

zo gaat De vLieger oP!‘Save the best voor last’, zong Patricia Paay ons ooit voor. En wie zijn wij om haar tegen te spreken. Team 1 ging aan de slag met een kokervlieger, een veelkleurige cilinder die ronddraait terwijl hij door de kamer zoeft. De wind gaat door de cilinder waardoor de koker weinig weerstand on-dervindt en je een lange afstand kan overbruggen. Je gooit een beetje zoals een frisbee, maar dan veel verder.

Team 2 maakte een vlieger. Met lange staart. Een beetje vloeken op de dubbele plakband, maar in een mum van tijd hadden we een perfect exemplaar. Vlug testen buiten. Nadat we kraaiend van plezier (zowel kinderen als volwassenen) de buurt op stelten hadden gezet, hoorden we plots de stem van mama: ‘pannenkoeken!’. Een halve seconde later zagen we Ewoud - Usain Bolt – Schelkens in het deurgat verdwijnen. Het einde van een geslaagde speelgoedproef. Maar wat vond de jury?

elias (11)Leuk, die vliegtestjes! Op school leren we wel vanalles over wetenschap, maar eigen-lijk zouden we dit ook daar moeten testen. Het feit dat je eerst alles moet maken en dat je het daarna zelf uitprobeert is echt fantastisch interessant. En het lukt nog ook!

matthew (10)Toen ik de doos zag, was ik niet overtuigd. Maar het is echt indrukwekkend wat je er allemaal mee kan doen. Vooral de kokervlieger en de vlieger waren erg leuk om te maken en uit te proberen. En nu ik weet hoe het moet, kan ik misschien thuis een hele grote vlieger maken… Een echte aanrader!

ewoud (9)Knutselen is niet zo mijn ding, eerder het uittesten. Het is zoals pannenkoeken: mama maakt ze, ik eet ze op. Maar ik heb me toch goed geamuseerd. De schroef en de kokervlie-ger hou ik zeker, en ook de parachute met het LEGO-mannetje. En wie weet mag ik Matthew zijn grote vlieger ook wel eens uitproberen.

mama elineLeuk, leerzaam en fascine-rend. Niet alleen de kinderen hebben iets opgestoken, ook mama weet nu hoe we moeten vliegen. Klopt het dat er in dezelfde reeks ook een spel over ‘kitchen science’ bestaat? Misschien moeten we dat ook eens proberen, Ewoud?

PointS of the jury

f

13

Boys will be boys. Jongens (en stoere meiden) houden van bouwen, van zelf speelgoed in elkaar knutselen. Ze houden ook van snelheid, van stoere wagens, stevige trucks en snelle cars. Een combinatie van beide elementen is gegarandeerd een hit. En daar spelen onze speelgoedfabikanten stevig op in…

www.speel-wijzer.eu

bouwplezier

bouw & race!

KV_Poster.indd 1 14/03/2011 5:45 PM

DupLo Cars – Tokyo raCewin de world grand Prix!In de World Grand Prix in Tokyo neemt

Bliksem McQueen het op tegen de su-

persnelle Carla. Bouw de racebaan en

de auto’s en hou je klaar als het licht op

groen springt. De kleinste fans van Cars

spelen na wat ze in hun lievelingsfilm

zagen. Dankzij de grote blokjes kun-

nen ze alles volledig zelf bouwen, tenzij

papa per se wil helpen natuurlijk. Wie

rijdt als eerste over de eindmeet?

sLuban zwaar gesChuToorlogje spelen Maak je klaar om de vijand te be-

schieten. Deze truck is geschikt voor

het zwaardere werk. Met maar liefst

311 blokjes beleven je kids veel

bouwplezier aan deze gepantserde

wagen. Zwaar afweergeschut en 4

bemanningsleden maken van deze

aanvalstruck een echt oorlogswapen.

Onmisbaar aan het front. Sluban is een

nieuw merk bouwstenen dat perfect

past op andere bekende bouwstenen.

2

6

Richtprijs: e 29,99

Richtprijs: e14,99

bouw zelf je auto of truck en racen maar!

14

LEGO – PiratEs Of thE CaribbEanDe molenBeleef zelf de avonturen van Jack Sparrow en ga het gevecht aan met Admiraal Norrington. LEGO brengt een aantal speldozen uit die je volledig onderdompelen in de piratenwereld van Pirates of the Caribbean. De Molen bevat 4 speelfiguurtjes en 365 stukjes waarmee je de molen en de toren kan bouwen. In dit verhaal slaat het molenrad plots los. En profiterend van die chaos gaat piraat Hadras er stiekem met de buit vandoor. Wie grijpt de sleutel van de ‘Dead Man’s Chest’ en wint dit spannende avontuur?

bouwplezier

7 Richtprijs: e 49,99

De BoetSerenDe menSSinds zijn ontstaan legt de mens zijn omgeving vast. Nu gebruikt hij een fototoestel, computer en de Hubble tele-scoop, ‘in den beginne’ was dat met krijt en klei. Boetseerklei is een natuurlijk product dat rechtstreeks ontgonnen wordt uit kleigrond. Gewone klei droogt uit als het aan lucht wordt blootge-steld. Gebakken klei is een waterbestendig product. Ideaal om huizen mee te bouwen.

niet-DrogenDe kLeiHet was William Harbutt, een leraar aan de kunstacademie van Bath in Engeland, die eind 19e eeuw Plasticine uitvond. Voor zijn studenten ontwikkelde hij een niet-drogende klei op basis van calciumcarbo-naat, vaseline en stearinezuur. Deze twee laatste ingrediënten ge-ven Plasticine zijn soepele karakter. De commerciële productie van Plasticine startte begin 20e eeuw en het product werd onmiddellijk een groot succes. Tot 1983 boetseerden duizenden kinderen met Plasticine geproduceerd in Bathampton.

Na 1983 was Plasticine enkele jaren niet meer verkrijg-baar door verschillende overnames van het bedrijf. Het was Flair Leisure Products, gekend voor zijn knutsel-speelgoed, die enkele jaren geleden het goedje weer op de markt bracht. De productie gebeurt in Thailand.

PLaStiCine, PLaStiLine en PLaSteLineEen uitvinding komt zelden alleen. In dezelfde periode dat Harbutt zijn Plasticine ontwikkelde, legde Franz Kolb in Duitsland een patent vast voor Plastiline en Claude Chavant deed in Amerika hetzelfde voor Plasteline. Plastiline wordt nu nog steeds in Duitsland geproduceerd, onder andere door Becks Plastiline en ook Plasteline is nog verkrijgbaar. Maar geen van beiden werd even bekend als hun grote broer.

Doordat Plasticine niet verhardt of verzacht wanneer het aan lucht wordt blootgesteld,

kent het vele toepassingsgebieden

CLaymationOorspronkelijk had Plasticine een grijze kleur. Maar het verscheen al snel in een grote variëteit aan kleuren. Door zijn unieke eigenschap (het verhardt of verzacht niet wanneer het wordt blootgesteld aan lucht) wordt het gebruikt voor heel wat toepassingen. Plasticine wordt zo niet alleen gepromoot als creatief kinderspeelgoed, maar ook gebruikt

in de auto-industrie of tandheelkunde.

Plasticine en Play-Doh worden ook in heel wat animatiefilms ge-bruikt. Denk maar aan Walace & Gromit, Pingu of Chicken Run. Deze animaties worden ‘claymations’ genoemd. Op Youtube vind je tal van leuke ‘claymations’. Zoek maar eens op!

De mens stamt af van de aap. De aap op zijn beurt komt voort uit een meercellig organisme dat opeens besloot dat hij al veel te lang aan het zwemmen was en dat bruinen op het strand ook wel iets had. Dat leerde Darwin ons in zijn ‘origin of spieces’. Maar waar komt het speelgoed vandaan? Wat is plasticine? Wie vond de pop uit? Hoe maak je kleurpotloden? En welke weg legt een Lego-blokje af voor het in de speelgoedwinkel terechtkomt? In deze rubriek gaan we op zoek naar de oorsprong van speelgoed. Leerrijk én razend interessant.

the origin of pieces

Ik was vijf toen ik voor het eerst kennismaakte met Plasticine. De babysit had een grote hoeveelheid van de mysterieuze materie gevonden en was daar erg blij mee. Het werd volgens haar nergens meer gemaakt. Ik was onmiddellijk gefascineerd door de kleurige, kneedbare rollen en beseffend dat het een met uitsterven bedreigd goedje was, ging ik er heel zuinig mee om. Toch eindigden de vele kleurige rol-

len na veel Plasticine-plezier in één grote, vieze, bruine, maar nog steeds kneedbare klomp. Ik was dan ook erg opgelucht toen Plasticine enkele jaren geleden opnieuw in de winkelrekken verscheen. Maar waar kwamen deze nieuwe rollen vandaan? Hoe werden ze gemaakt, en hoe komt het dat ze nooit uitdrogen?

www.speel-wijzer.eu

PLay-DohPlasticine wordt vaak verward met Play-Doh. Het grote verschil tus-sen beide is dat Play-Doh wel uitdroogt wanneer het aan lucht wordt blootgesteld. In die zin is het meer verwant aan gewone klei. Deze eigenschap maakt Play-Doh niet minder populair, daarom geven we ook hier graag een beetje meer uitleg.

Play-Doh was oorspronkelijk niet bedoeld als boetseerklei. Begin jaren ´30 werd het ontwikkeld voor het verwijderen van roet op behang door Kutol Products, een zeepfabriek uit Cincinnati, Ohio. Toen het

product populairder was als boetseerklei dan als behangreiniger, werd het aangepast en opnieuw gelanceerd op de speelgoedmarkt. Rainbow Crafts Company werd opgericht om het product te verde-len. Na enkele overnames kocht speelgoedfabrikant Hasbro in 1991 het patent en bracht het uit onder zijn ‘Playskool’-assortiment.

Century of toySDe basisbestanddelen van Play-Doh zijn water, meel en zout waar kleur- en geurstoffen aan zijn toegevoegd. Olie maakt de substantie soepel, conserveermiddel zorgt ervoor dat de klei in een afgesloten verpakking goed blijft.

Speciaal voor zijn 50e verjaardag werd in 2006 een Play-Doh-parfum

op de markt gebracht

Play-Doh groeide sinds zijn lancering uit tot een echte speelgoedklas-sieker. 700 miljoen pond Play-Doh zou naar schatting al over de toon-bank zijn gegaan. In 2003 werd Play-Doh opgenomen in de ‘Century of Toys List’, opgesteld door de ‘Toy Industry Association’ en geloof het of niet, 16 september is de ‘nationale Play-Doh-dag’.

Play-Doh heeft een heel herkenbare zoete geur. Speciaal voor zijn 50e verjaardag werd in 2006 een Play-Doh-parfum op de markt gebracht die bij velen heel wat boetseerherinneringen oproepen.

SuCCeSverhaaLOndanks de ‘leeftijd’, Plasticine bestaat ondertussen meer dan 100 jaar en ook Play-Doh heeft er al meer dan een halve eeuw opzitten, hebben beide producten niets van hun glans en aantrekkingskracht verloren. Waar het meeste speelgoed duidelijk de stempel van zijn tijd meedraagt, is boetseerklei in al zijn varian- ten een tijdloos product. De kneedbaarheid, het flexibele karakter en de eindeloze mogelijkheden met boetseerklei blijven kinderen en vol-wassenen inspireren.

maak je eigen BoetSeerkLei

Heb je zin om te boetseren, maar zijn je potjes Play-Doh net leeg of de Plasticine-staven zoek, maak dan eenvoudig zelf je boetseerklei!

Het volgende heb je nodig• 350 gram bloem• 350 gram zout• 2 theelepels wijnsteenzuur (ver-

krijgbaar bij de apotheker of een drogisterij, niet te verwarren met wijnsteenpoeder dat gebruikt wordt om te bakken)

• 4 eetlepels gewone slaolie• 1/2 liter water • voedingskleurstof (verkrijgbaar in de

meeste supermarkten, bij de afdeling bakken)

Aan de slagMeng alle droge bestanddelen in een grote kom. Voeg daarna al roerend de resterende ingrediënten toe. Warm het deeg zachtjes op in een kookpot onder voortdurend roeren. Dit wordt vrij snel een harde klomp die je kan beginnen kneden. Je hebt nu een grote klomp plasticine. Je kan hem verdelen en elk apart een kleurtje geven. Kneed de kleurstof goed in om een effen kleur te bekomen. Met deze hoeveel-heid kan je zo’n 4 kleurtjes maken. Laat de klompjes afkoelen en kneed nog eens

goed door. In een goed afgeslo-ten potje is dit enkele maanden

houdbaar.

Aanrader! De zelfgemaakte plasticine is echt zacht, veilig én goedkoop. In onze plasticine voelden we de korre-lige structuur van het zout. Neem dus zo fijn mogelijk zout. Het samen maken van de plasticine, en vooral het toevoegen van de kleurtjes is een heel leuk project om samen met de kids te doen.

www.speel-wijzer.eu17

webkinzvan knuffel tot virtueel huisdierVerzamel de leuke knuffeldieren van Webkinz. Heerlijk om te vertroetelen! En dat is niet alles… Op de ‘Webkinz World’ op internet staat je knuffel te popelen om ook online met je te spelen. Je kan het diertje een naam geven, voeden, zijn huisje inrichten en er leuke spelletjes mee spelen. De in-terface is erg kindvriendelijk en er werd ook aan de ouders gedacht in het info-gedeelte met tips voor veilig gebruik van de site. Surf snel naar www.webkinz.com!

Final Fantasy

www.speel-wijzer.eu

4 Richtprijs: e 4,99 - 6,99

www.webkinz.com

Kies je favourite Webkinz en meld je aan op de website www.webkinz.com. De geheime code om jouw Webkinz te adopteren vind je in in het gesloten label bij je Webkinz.

Als je voor de eerste keer een Webkinz adopteert, maak je eerst een nieuwe ‘rekening’ aan. Je kan verschillende Webkinz adopteren onder dezelfde rekening.

Eenmaal je een Webkinz geadopteerd hebt, kan je met hem beginnen spelen, zijn kamer inrichten, hem aankleden, vriendjes worden met andere Webkinz en nog zo veel meer.

Ga snel naar www.webkinz.com en ontdek zelf wat je allemaal met je Webkinz kan doen. Lees zeker ook de tips voor veilig gebruik van de website.

www.webkinz.com

18

www.speel-wijzer.eu

actie & Fun

Ready? Set! Go! Op deze pagina vind je speelgoed voor kinderen die van actie en reactie houden. Stilzitten aan een tafel is niet nodig, wel rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan. Laat je kids zich lekker uitleven zodat ze ’s avonds moe en tevreden in hun bedje kruipen.

sammie De zeehonDgooien met ringenKermisspelletjes en volksspelen, daar kan niemand aan weerstaan. Maar ringetjes gooien is niet makkelijk, en zeker niet als het doelwit beweegt. De schattige zeehond Sammie beweegt zijn hoofd van voor naar achter en van links naar rechts. Aan jou om de ringen rond zijn nek te gooien. Als het lukt, dan word je beloond met het vrolijke geklap van onze blauwe vriend.

4 Richtprijs: e 29,95 Richtprijs: e 49,95

VaporizerStoere auto op afstandsbediening Hou je van een stoere wagen die ruwe terreinen bedwingt?

Dan is de VaporizeR iets voor jou. Hij rijdt op land, vaart door

water en ploegt zelfs door de sneeuw! Een 4x4 die ook een

amfibie is. Hij wordt aangedreven door 2 motoren en haalt

15 km per uur. Je voelt je koning van het wegdek bij het ma-

ken van 360° spins en imponeert iedereen met dit stevige en

full function afstandsgestuurde voertuig. Inclusief 9V batterij

voor de zender, 6V Ni-MH accu en lader.

stoom aflaten voor wilde rakkers

7

19

Waarom lijken kinderen er zoveel plezier in te scheppen om na elke speelpartij een half slagveld

achter te laten? Doen ze dat om ons het bloed van-onder de nagels te halen? Of houden ze gewoon van

rommel? Niets is minder waar. Niemand leeft gewoon zo graag in het heden als een kind, zonder stil te staan bij de gevolgen. Als het met iets wil spelen, gaat het ernaar op zoek. Dat bij deze zoektocht een beetje rommel ontstaat, neemt het kind er graag bij.

Een chaotische kamer werkt benauwend voor een kind en gaat

nog meer rommel uitlokken

Moeten we ons hier zomaar bij neerleggen? Wel, zoals in het hele opvoe-dingsproces, is structuur voor kinderen heel belangrijk. Een chaotische ka-mer werkt benauwend voor een kind en gaat nog meer rommel uitlokken. Daarom is het heel belangrijk dat je de speelruimte ordent op een – voor het kind – overzichtelijke manier. Alleen zo vindt je kapoen snel het juiste speelgoed, zonder een spoor van vernieling achter te laten.

Een mooi voorbeeld van duidelijke structuur vind je in een kleuterklas. Alles wordt er netjes ingedeeld in plastic bakken die overzichtelijk op rek-ken geschikt staan. Bovendien zorgt een leuke afbeelding op de buiten-kant van elke box voor een onmiddellijke herkenning van de inhoud. De meeste woon waren huizen, zoals Ikea, Blokker,… spelen hier perfect op in en bieden verschillende types vrolijk gekleurde rekken en (open) kasten aan, met bijhorende bakken. Meubelen die bovendien perfect modu-leerbaar zijn zodat iedereen zijn ideale opbergmeubel kan samenstellen.

een aantaL tiPS Voorzie de plastic bakken van een leuke afbeelding, zoals een dui-delijk pictogram of een foto van het speelgoed dat in die bak hoort.

Om het speelgoedaanbod boeiend en gevarieerd te houden, is het aangewezen een aantal bakken te bewaren in een afzonderlijke bergruimte. Op vraag van de kinderen of op eigen initiatief kan je dan af en toe een aantal bakken (tijdelijk) terughalen en andere weer opbergen.

Het kan ook leuk zijn om elk kind een eigen opbergkist te geven, al dan niet in combinatie met een zitbankje. Een piratenschatkist voor de stoere zoon, een glitter-elfenbankje voor dochterlief. Elk kind kan zo leren verantwoordelijk te zijn voor de eigen kist.

Leuke oPBergerS De hippe opbergdozen van Blaffre en die van Haba. Niet altijd even goedkoop, maar wel héél mooi.

Hele toffe opbergsystemen vinden we ook bij Lego. Zo verkopen zij een speeltapijt, dat via ritssluitingen omgevormd wordt tot een handige piramidevormige meeneemtas (vol speelgoed). Maar onze persoonlijke favoriet is de Lego Storage Brick. Dit is een grote replica van een Lego-bouwsteen, die als opbergbox dient. De Storage Brick bestaat in verschillende groottes en kleuren en is – hoe kan het ook anders – stapelbaar.

Niet alleen praktisch, maar vooral een knap design. Slimme jongens, die Denen!

De zitkubussen van Sigikid. Deze frivole op-bergdozen fungeren ook als zitjes.

Een dubbele functie en dus plaats gespaard.

Het lijkt of er een bom ontploft is in de speelkamer. Het kamerbreed tapijt is minder kamervul-lend dan de Duplo blokken. De puzzel stukken die niet spoorloos zijn, zijn doosloos. En de dino’s lijken samen

met de Barbiepoppen zwaar te hebben door gezakt in de Melkherberg van Kabouter Plop. Waar is da feestje?... Hier is da feestje!

Staat nEtjESOPGERUIMD

speelwijzer

www.speel-wijzer.eu20

even LuiSteren Bij De kinDerPSyChoLoogVanaf welke leeftijd kan een kind opruimen?Opruimen is een vaardigheid die moet aangeleerd worden. Dit pro-ces kan reeds vroeg starten, eigenlijk van zodra een kind rechtop kan zitten. Toch is het aan te raden het ritme van het kind te volgen. Om goed te kunnen opruimen moet het kind namelijk de wereld rondom

zich kunnen categoriseren. Sommige kin-deren kunnen dit al heel gauw, bij anderen duurt dit wat langer. Door al op jonge leef-tijd samen met je kind op te ruimen, leert het dat er een ordelijke manier van indelen bestaat in plaats van alles willekeurig weg te leggen en te moeten onthouden waar het ligt.

Opruimen is een vaardigheid die aangeleerd moet worden

Laat je het opruimen aan het kind over of help je best een handje?Iedereen leert sneller in een ontspannen en aangename omgeving. Maak het opruimen daarom best niet te beladen. Geef het kind vol-doende tijd en maak er af en toe een spelletje van. Stel eventueel iets leuks in het vooruitzicht. Samen een boek lezen of een spel spelen bijvoorbeeld. Door even te helpen, gaat het niet alleen sneller, maar blijken kinderen het opruimen minder vlug als een straf te ervaren.

Wat als je kind je negeert wanneer het opruimtijd is?De manier waarop je als ouder een opruimopdracht geeft is heel be-langrijk. Probeer volgende richtlijnen in het achterhoofd te houden wanneer je wil dat je kind gaat opruimen:

Zorg dat je de aandacht van je kind hebt voor je een instructie geeft. Maak oogcontact indien mogelijk.

Kondig op voorhand aan dat er bijna opgeruimd moet worden. Wees duidelijk en concreet. Ga uit van wat je kind al kan en geef haalbare opdrachten. Geef je opdracht steeds op een beleefde, aangename manier Gebruik opdrachten en geen vragen. Op een vraag kan je immers een nee krijgen

Geef één opdracht per keer Wacht indien mogelijk het goede moment af Gebruik start-verzoeken (doe dit…) i.p.v. stop-opdrachten

(stop met…) Geef een compliment wanneer het kind aan de opdracht begint, tijdens het opruimen én achteraf. Het effect van positief bekrachtigen is – zoals in het gehele opvoedingsproces – niet te onderschatten.

21

Gisteren riep ik vanuit de keuken naar mijn 4-jarig zoontje, die in de woonkamer aan het spelen was: “Stop met spelen, ga je broer halen op zijn kamer en zeg hem dat hij de tafel moet dekken. Of nee, ruim eerst je speelgoed op - je auto’s of je kleurpotloden of wat dan ook - en ga dan je broer halen op zijn kamer en help hem dan ook maar met de tafel. En je jas ligt hier nog! Wil je die eens aan weghangen? Hoeveel keer moet ik dat nu nóg vragen?” Het bleef even stil en toen antwoordde hij: “Wablief?”…

www.speel-wijzer.eu

Games & Consoles

pLaysTaTion moVe innovatieve en meeslepende game-ervaring Sinds eind vorig jaar zorgt PlayStation met de Move-bewegingscontroller voor een volledig nieuwe ervaring. Het PlayStation Move-pakket omvat een bewegingscontrol-ler, subcontroller en Eye-camera. Samen met een geweldig aanbod aan softwaretitels zorgt het voor een innovatieve en meeslepende game-ervaring in high definition die je nergens anders vindt. Personages en objecten worden op intuïtieve wijze bestuurd. Met de Eye-camera wordt de precieze bewe-ging bepaald zodat je een game speelt alsof je er zelf in zit. Bovendien kan de camera de stem en het evenbeeld van een speler vastleggen.

ape esCape apestreken Honderden ondeugende buitenaardse apen en hun kwaadaardige baas Specter zitten je achterna op je reis door de tijd. Bevecht ze allemaal met je PlayStation Move-bewegingscontroller en zorg dat ze van je bananen afblij-ven. Spelertjes kunnen ook terecht in de Apedia voor allerlei weetjes over hun gevangen apen. Kleine minispelletjes zoals

‘Lekker scheuren’ maken het geheel af. Deze HD remake van Ape Escape is een ware PS3-belevenis voor de allerjongsten. Vandaag stapt ze dan ook met veel plezier mee in het rijtje van speelbare games voor de Move. Laat die lichtgevende bal maar door jullie huiskamer razen en vang alle ontsnapte apen!

4 4 Richtprijs: e 32,99 Zomerpromotie: e 19,99

Richtprijs: Move starter pack e 59,

PS3 320 GB + Move starter pack e 329

verantwoord speelgoed

Proef van de nieuwste computergames. Van kinder- en kleuterspellen tot games voor volwassenen. Racen, schieten, bouwen, RPG’s,… hier maak je kennis met het hele aanbod. We starten met de PlayStation Move en het spel Ape Escape!

Dolle GamesComputerfrea ks in ac tie!

22

Waterpret

Verkleedparty

actie en Fun

Boys boys boys

Bouwplezier

Games & Consoles

Girls just want to have fun

Buitenspel

verantwoord speelgoed

komen eten

baby

sport & spel

Poppen en knuffels

op batterijen

Leuk met twee

spel in Zicht

Final Fantasy

Binnenspel

rollenspel

Crea

Music Maestro

Leren is leuk

puzzelen & peinzen

Uit de oude doos

Column

Getest op kids

speelgoedwinkel

Favourite speelgoed

Jongens en wetenschap

origin of pieces

23

gratiS magazine onLine?

Schrijf je in op speel-wijzer.euBevalt ons magazine je? Dan hebben we goed nieuws. Surf naar www.speel-wijzer.eu en schrijf je in op onze elektronische nieuwsbrief. Je krijgt dan gratis speelgoednieuws op jouw maat.

Kan je andere speelgoedliefhebbers in Nederland of Vlaanderen? Contacteer hen dan vlug. Ook zij zullen graag meer speelgoednieuws krijgen.

magazine oP PaPier?

afhaalpuntenJe kan een gedrukte versie van ‘Speelwijzer’ verkrijgen bij onze afhaalpunten. Er zijn nog geen afhaalpunten in Nederland.

De Banier – www.debanier.be • Molenstraat 65, 9300 Aalst• Kipdorp 30, 2000 Antwerpen• Katelijnestraat 67, 8000 Brugge• Kolenmarkt 85, 1000 Brussel• Huis a/d Waterkant, Hoefslagstraatje 1, 9000 Gent• Vaartstraat 14, 3500 Hasselt• Jan-Pieter Minckelersstraat 29, 3000 Leuven• Onze-Lieve-Vrouwestraat 34, 2800 Mechelen• Delaerestraat 16, 8800 Roeselare• Nieuwstraat 13, 9100 Sint-Niklaas• Warandestraat 97, 2300 Turnhout

abonnementWil je de volgende edities van dit magazine bij je thuis laten bezorgen? Surf dan naar www.speel-wijzer.eu en neem een abonnement op ‘Speelwijzer’, gedrukt op kwaliteitspapier.

CoLofon

Speelwijzer is een communicatieplatform over speelgoed, bestaande uit een gedrukt magazine, een website en een digitale nieuwsbrief. Het magazine verschijnt vier keer per jaar.

Sparrestraat 94 • B-9000 Gent • België • Tel. +32 494 64 24 68 Mail: [email protected] • Web: www.speel-wijzer.eu

Verantwoordelijke uitgever: Jesse Van DaeleHoofdredactie: Sarah VermeerschRedactie: Eveline Vermeersch, Freek De Vos, Jonathan Vercruysse, Tineke Cartreul, Heidi Vanden Bossche, Siegrid KerstensFotografie cover: Sofie Stevens – www.sofiestevens.be

www.speel-wijzer.eu

WINKELS: Aalst | Molenstraat 65, 053-70 13 80Antwerpen | Kipdorp 30, 03-202 24 71Brugge | Katelijnestraat 67, 050-33 86 51Brussel | Kolenmarkt 85, 02-511 44 31Gent | Hoefslagstraatje 1, 09-233 87 87Hasselt | Vaartstraat 14, 011-23 14 89Leuven | J.P.Minckelersstraat 29, 016-29 97 84Mechelen | O.L.Vrouwestraat 34, 015-41 02 34Roeselare | Delaerestraat 16, 051-24 35 11Turnhout | Warandestraat 97, 014-42 15 13Sint-Niklaas | Nieuwstraat 13, 03-766 07 66

ALGEMENE DIENSTEN EN MAGAZIJN:Langstraat 24, 2140 BorgerhoutTel. 03-270 04 44 – fax 03-270 04 49E-mail: [email protected] – www.debanier.be

PITTIGE GEZELSCHAPSSPELEN

VIND JE BIJ DE BANIER!

WWW.DEBANIER.BE

Kom langs voor een leuk gezelschapsspel of origineel spelmateriaal.Snuister eens in onze muziekinstrumentjes of in ons circusmateriaal.Ben je creatief, dan moet je zeker eens binnenspringen bij De Banier. In onze speciaalzaak vind je meer dan 10 000 creatieve producten.

Spelinzicht_Banier2011.indd 1 9/05/11 14:05