Served Magazine nr.2 | 2015

48
Lente 2015 Nr. 2 Jrg. 3 18 mei t/m 13 juni GEEN STAMPPOT MAAR ROTI Eetgemak investeert in exotische gerechten Meer inspraak voor de diëtist Zet het Flevoziekenhuis een nieuwe trend? TAPAS AAN DE COSTA Op vakantie met de Frankelandgroep Verrassen met andere smaken GRENZELOOS LEKKER

description

Van gezond tot lekker voor de zorg. Het foodmagazine voor de zorg dat informeert en inspireert.

Transcript of Served Magazine nr.2 | 2015

Lente 2015 Nr. 2 Jrg. 3 18 mei t/m 13 juni

GEEN STAMPPOT MAAR ROTIEetgemak investeert in exotische gerechten

Meer inspraak voor de diëtistZet het Flevoziekenhuis een nieuwe trend?

TAPAS AAN DE COSTAOp vakantie met de Frankelandgroep

Verrassen met andere smaken

GRENZELOOS LEKKER

Nieuw!

Passion for portions

De broodmaaltijd is pas compleet met de hartige spreads van Mister M.Zoveel mensen, zoveel smaken. Dat maakt het een uitdaging om een uitgekiend

assortiment samen te stellen dat aansluit op de diversiteit aan voorkeuren en

levensstijlen van uw gasten. Mister M biedt daarom volop variatie. Met de bekende

vleespatés. En met verschillende visspreads en verrukkelijke vegetarische

varianten. De recepturen zijn stuk voor stuk gebaseerd op pure, traditionele

smaken. De unieke conserveringsmethode zorgt voor een zeer lange

houdbaarheid met behoud van kwaliteit en smaak. Kortom: Mister

M is dé perfecte aanvulling op uw assortiment lang houdbaar zoet

beleg en vers hartig beleg.

12745_Van Oordt adv Mr M 245x330mm def.indd 1 18-03-15 17:01

LEGENDA

Diepvries VersUit diepvriesgeleverd

Served is een uitgave van Bidvest Deli XL en ver-schijnt vier keer per jaar.

Concept en realisatieHan Snel, Utrecht

RedactieJeroen Jansen Journalistiek, Gregor Lohman (Han Snel)

Redactionele begeleidingAngelique Kors, Ferry Schotsman, Anita Holthuis (Bidvest Deli XL), Veronique Gorter (Han Snel)

FotografieFotostudio Casper Lourens en Jeroen Jansen

Art DirectionArthur Hermans en Nils Tideman (Han Snel)

VormgevingJeremy Jonker en Ariëla de Boom (Han Snel)

DTP-OpmaakVoici Design, Han Snel

PREPRESSNefli

Met medewerking vanMonique Nefkens

RedactieadresHan Snel, Keizerstraat 31,3512 EA Utrecht(030) 230 70 [email protected]

De folie waarin deze Served verstuurd is, is gemaakt uit 90% suikerriet en zodoende 100% duurzaam. De folie wordt CO2 neutraal geproduceerd.

Niets uit deze uitgave mag op enigerlei wijze worden gereproduceerd of vermenigvuldigd zonder voorafgaande toestemming van de afzender. Druk- en zetfouten voorbehouden.

Inhoud.

Smaken verschillenHVO Querido biedt hulp aan 112 nationaliteiten – nergens anders binnen de zorg zijn de menu’s zo divers als hier. Ook veel andere zorgorganisaties houden in hun menukeuze rekening met de culturele verschillen in onze samenleving. Tegelijkertijd staat een groeiend aantal (oudere) Nederlanders open voor de exotische keuken. Voor Served is dat reden om uit te pakken met een nummer over ‘Grenzeloos Genieten’. We lunchten mee met HVO Querido en keken in de speciale Halal-keuken van Eetgemak, waar wereldse smaken de boventoon voeren. Onder ‘grensverleggend’ verstaan we óók de samenwerking tussen het Westfriesgasthuis en sterrenchef Ron Blaauw, plus de nieuwe, beslissende rol van de afdeling Diëtetiek binnen het Flevoziekenhuis. Ten slotte gingen we zelf ook de grens over, voor een bezoek aan Villa La Sorpresa aan de Spaanse Costa. Reis met ons mee en laat u inspireren door ons gevarieerde en grensoverschrijdende menu!Lente 2015 Nr. 2 Jrg. 3 18 mei t/m 13 juni

GEEN STAMPPOT MAAR ROTIEetgemak investeert in exotische gerechten

Meer inspraak voor de diëtistZet het Flevoziekenhuis een nieuwe trend?

TAPAS AAN DE COSTAOp vakantie met de Frankelandgroep

Verrassen met andere smaken

GRENZELOOS LEKKER

COLOFON

HoofdgerechtHVO Querido: oog voor culturele verschillen

ActueelHet laatste nieuws over voeding in de zorg07

04

Gezonde bedrijfsvoeringBidvest Deli XL helpt ‘duurzaam’ Deventer Ziekenhuis08

Anders dan anders Gerechten met power14

SmaakmakersVishandel Almelo verrast cliënten SWZ

26

Nieuwe paden Spaanse oase voor ouderen28

Lekker op elke schaalCardia kiest voor Verscentrum Nederland

Andere aandacht Westfriesgasthuis en Ron Blaauw slaan handen inéén

VersbereidersGrenzeloos genieten met Eetgemak20

16

42

Kijkje in de keukenHet water op met de J. Henry Dunant22

Zorg voor de wereldDiëtist is meer dan adviseur32Wereldse gerechten Klassiekers uit alle culturen 38

TafelredeProf. Dr. Ir. Kees de Graaf over ‘menu op maat’46

34 Aardappelen, Groenten & Fruit 36 Vlees & Vis

37 Wijn & Gedistilleerd

40 Desserts

41 Non-food

44 Divers

11 Brood & Broodvervangers

12 Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg

19 Koffie & Thee

24 Dranken

25 Lekkernijen

31 Convenience

OP ONS MENU

AANBIEDINGEN VAN ONTBIJT TOT DESSERT

3

HVO-Querido biedt hulp aan 112 nationaliteiten. Door kant-en-klare verse maaltijden in te kopen bij Bidvest Deli XL (westers én multi-cultureel) biedt de stichting voor ieder wat wils. Served prikte een vorkje mee met Teamleider Voeding Shanti Changa.

Zoveel landen, zoveel smaken

Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 20154

Hoofdgerecht.

Sinds 2013 is het hoofdkantoor van HVO-Querido gevestigd in een nieuw pand in Amsterdam-Oost. Pand en faciliteiten worden gedeeld met de Blijf Groep en Stichting Volksbond Amsterdam. In het gemeenschappelijke restaurant werken zes cliënten van HVO-Querido; mensen met een diverse hulpvraag en culturele achtergrond. Eén van hen is een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Ghana, die er voor zorgt dat de bodem van het saladebuffet geen moment in zicht komt. Samen met Teamleider Voeding Senior Services, Shanti Changa, genieten we hier van de lunch. “Onze cliënten werken circa drie uur per dag in het restaurant”, vertelt ze. “Ze beleggen de broodjes, maken de salades en persen de sappen. Voor hen is dit een goede plek om ervaring op te doen. Menig cliënt is al doorgestroomd naar een commercieel restaurant.”

Verliefde HeilsoldatenDe cliënten van HVO-Querido laten zich niet gemakkelijk onder één noemer vangen. De stichting helpt mensen in de regio Amsterdam die moeite hebben om zelfstandig te wonen, dak- of thuisloos zijn of andere maatschappelijke, psychosociale of psychiatrische problemen hebben. “Het zijn de kwetsbare mensen in de samenleving”, zegt Shanti. “Die bieden we opvang aan op 55 locaties in de regio Amsterdam. HVO – dat staat voor ‘Hulp voor Onbehuisden’ – is gesticht in 1904, door twee voormalige Heilsoldaten die verliefd werden op elkaar. Zij begonnen voor zichzelf en openden een aantal huizen voor hulpbehoevende Amsterdammers. In 1997 ging HVO samen met de prof. dr. A. Queridostichting voor psychiatrische zorg.”

HVO-Querido biedt dagelijks hulp aan ongeveer 3.500 mensen. Het aanbod varieert van een permanente opvang voor armlastige ouderen tot een verblijfplaats voor slachtoffers van mensenhandel. En van een locatie voor uitgeprocedeerde asielzoekers tot opvang voor verslaafden.

Fotograaf: Jildiz Kaptein

Fotograaf: Jildiz Kaptein

Fotograaf: Sander Heezen

Fotograaf: Sander Heezen

55FACT & FIGURES

LOCATIES 1123500NATIONALITEITEN

CLIËNTEN

5

‘Iedereen is gemotiveerd’

Jan Karremans werkt als vrijwilliger in de dagbesteding van HVO-Querido. De Amsterdammer kwam via de Jellinek-kliniek voor verslaafden in aanraking met de opvang. Hoewel hij allang niet meer verslaafd is, en al dertig jaar op zichzelf woont, blijft hij bij het restaurant betrokken. Hij bestelt het eten, bedient de kassa en stuurt de keuken aan. “Ik ben van huis uit elektricien, maar afgekeurd voor werk”, zegt Jan. “Op deze manier maak ik mezelf nuttig. Het alterna-tief is thuis zitten en daar pas ik voor. Bovendien vind ik het hartstikke leuk om met de cliënten van HVO-Querido de lunch te verzorgen. Het is een leuke groep mensen, afkomstig uit alle windstreken en iedereen is hartstikke gemotiveerd. Soms stroomt er iemand door naar De Prael, onze bierbrouwerij met eetcafé op de Oudezijds Voorburg-wal, en van daaruit weer verder. Dat is echt superleuk om te zien.”

Onder de hulpbehoevende cliënten zitten veel mensen met buitenlandse roots. Logisch dus, dat de stichting wat eten en drinken betreft zoveel mogelijk rekening houdt met de culturele verschillen.

Intensieve samenwerkingMaar hoe gaat dat eigenlijk met die verstrekking van maaltijden? “Tot 2009 werd al het eten bereid in de centrale keuken”, antwoordt Shanti. “Toen we dat jaar gedwongen waren om te verhuizen, stonden we voor de keuze: of ergens anders een nieuwe keuken neerzetten of kiezen voor koelverse maaltijden. Het werd dat laatste, waarbij we via een uitbesteding op zoek gingen naar een leverancier. Bidvest Deli XL kwam daar als beste uit naar voren en heeft als sterk punt dat zij met meerdere leveranciers werken. Niet iedereen is overal goed in en het is belangrijk om de belangen te spreiden. Zo kopen we de beste producten in bij gespecialiseerde producenten, via Bidvest Deli XL; Indisch eten bij de Indische, Surinaamse en West-Europese producten bij Corps Culinaire en wild en gevogelte bij de W&G groep. Daarnaast is er een intensieve samenwerking ontstaan met Eetgemak. De gerechten en recepten uit onze oude keuken staan zelfs aan de basis van hun multi-culti maaltijden. Wij zorgden voor de kennis en Eetgemak voor de maaltijden. Het was het begin van een vruchtbare partnership.”

Roti met aardappels Sinds HVO-Querido veel koelverse maaltijden inkoopt, hebben de cliënten meer keuze-mogelijkheden dan vóór 2009, toen de stichting nog over een centrale keuken beschikte. “We kunnen nu beter inspelen op de verschillende nationaliteiten”, zegt Shanti. “In de oude situatie was het te bewerkelijk om met alle voorkeuren rekening te houden, maar met

Eetgemak en Bidvest Deli XL kunnen we wél meer maatwerk bieden.” Voor elke locatie streeft de stichting naar een gezonde mix van exotisch, westers, halal en vegetarisch eten. Uit welke windstreek het eten komt, hangt deels af van de bezetting van het huis. “Op één locatie wonen overwegend Nederlandse en Indische ouderen”, zegt Shanti. “Beide groepen genieten evenveel van een Hollandse als een Indische pot. Op een locatie in Amsterdam-Zuidoost verblijven overwegend Surinaamse mannen. Dáár bestaat een weekmenu bijvoorbeeld uit stamppotjes, pasta’s en typisch Surinaamse gerechten als roti, lamsvlees massala en kousenband. Het is zelfs mogelijk om maaltijdcomponenten uit diverse keukens met elkaar te combineren, zoals roti met aardappels, in plaats van met rijst. De bewoners geven hun voorkeur door aan de begeleiders, die het eten bestellen bij Bidvest Deli XL.”

Pilot met ZorgboodschapOp sommige dagen koken de bewoners ook zelf. “We hebben 112 verschillende nationaliteiten binnen de opvang”, vertelt Shanti. “Soms is er behoefte aan een gerecht dat zó specifiek is, dat de bewoners besluiten het zelf te gaan maken. De producten worden besteld bij Bidvest Deli XL en sinds kort ook bij het concept Zorgboodschap van Verscentrum Nederland (VCN), met wie we een pilot zijn begonnen. Soms is een bepaald ingrediënt niet voorradig en gaan de bewoners naar de markt of toko. Zolang de budgetten maar niet overschreden worden, maar daarvoor hebben we onder andere de budgetmonitor van VCN.” Volgens Shanti laat HVO-Querido de keuze zoveel mogelijk aan de cliënt. “Dat is een kwestie van respect”, zegt ze. “Je woont niet bij ons omdat je dat nou zo leuk vindt. Wél omdat je een vervelende periode doormaakt. Dan mag je van ons best over je eten beslissen. Zelf koken hoort daar ook bij. Op veel locaties werken kookgroepjes onder begeleiding in de keuken. Die vallen bij ons onder het project Samen koken, Samen eten. Dit project is er niet alleen voor de beleving, maar óók om de bewoners voor te bereiden op hun zelfstandige rol in de samenleving. Zelf voor je eten en drinken zorgen, is de basis waarop je kunt bouwen. Het is het begin van zelfredzaamheid.”

‘Eetgemak en Bidvest Deli XL kunnen maatwerk bieden’

Lente 20156

18 mei t/m 13 juni 2015

77Hoofdgerecht.

Award voor ‘Smaaksturing’ IkaziaHET PROJECT ‘SMAAKSTURING’, EEN INITIATIEF VAN HET IKAZIA ZIEKEN-HUIS IN ROTTERDAM, IS BELOOND MET DE ROCHE ONCOLOGY AWARD 2015. Deze onderscheiding van de Zwitserse farmaceut Roche wordt jaarlijks uitgereikt aan baanbrekende oncologische projecten. De jury, bestaande uit 8 vooraanstaande deskundigen binnen de oncologische zorg, had veel lof voor het innovatieve karakter van het project ‘Smaaksturing’. Bij mensen met kanker komt geregeld smaakverlies voor; door de ziekte zelf en/of door de behandeling. Patiënten genieten niet meer van de maaltijd en gaan (veel) minder eten, met als gevolg dat zij zich nog minder goed voelen en minder weerstand hebben. In het Ikazia Ziekenhuis wordt daarom per persoon gekeken naar de meest optimale smaak- beleving, zodat (ex-)patiënten met smaakverlies weer kunnen genieten van hun maaltijden.

RUIM 80 PROCENTVAN DE ZIEKENHUIZEN HEEFT TENMINSTE 1 SNOEPAUTOMAAT

Actueel.

Verreweg de meeste verkoopautomaten in ziekenhuizen bieden ongezonde snacks aan. Tot die conclusie komt EditieNL na onderzoek onder 44 ziekenhuizen. Het TV-programma stuurde een vragenlijst naar de helft van alle Nederlandse ziekenhuizen. Ruim 80 procent daarvan heeft één of meerdere snoepautomaten staan. Bovendien gaf tweederde van de ziekenhuizen aan geen beleid te voeren over het aanbod van de snack- en snoepautomaten. Voor de PvdA was het onderzoek reden om kamervragen te stellen. Ook het Voedingscentrum vindt dat ongezonde snacks niet passen in een omgeving waar gezondheid centraal staat.

‘Teveel snacks en snoep in ziekenhuizen’

‘Enorme besparing zorgkosten mogelijk’Gezond eten loont, maar hoeveel precies? Volgens het GroentenFruit Huis is er een besparing mogelijk van 2,7 miljoen euro aan zorgkosten. Op voorwaarde dat elke Nederlander de komende 20 jaar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente en fruit eet, dat wil zeggen: 2 ons groenten en 2 stuks fruit. De toegenomen fruit- en groentenconsumptie leidt bovendien tot 120.000 extra banen en 7,2 miljard euro aan handelsomzet. Het Groen-tenFruit Huis baseert zich op berekeningen die het zelf heeft gedaan en zijn opgetekend in het rapport ‘Groenten en fruit: gezond voor de Nederlandse economie en samenleving’. Afgelopen maart werd een exemplaar overhandigd aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken.

7

‘Eetgedrag ouderen verslechtert’

Steeds meer ouderen vereenzamen en eten (en drinken) veel slechter dan zou moeten. Dit blijkt uit onderzoek van de NOS onder ruim 320 artsen en 30 wijkverpleegkundigen. De publieke omroep was benieuwd naar het effect van ‘langer thuis wonen’ op de (geestelijke) gezondheid van ouderen. Uit rondvraag onder hulpverleners bleek dat veel zelfstandig wonende Nederlanders steeds slechter gaan eten en drinken. Ook is er sprake van vereenzaming en geestelijke achteruitgang. De zorgverleners wijten een deel van de problemen aan de bezuinigingen op professionele zorg aan huis, dagopvang en huishoudelijke hulp. Daarnaast is er te weinig mantelzorg.

‘Screening helpt verduurzamen’Het Deventer Ziekenhuis wil de voeding die ze aanbiedt aan patiënten en medewerkers zoveel mogelijk verduurzamen. De assortimentsscreening van Bidvest Deli XL laat zien op welke onderdelen het ziekenhuis zich nog kan verbeteren. Served sprak met operationeel manager patiëntenvoeding Marian Streppel over het nut van de screening.

Nieuwe duur-zaamheidstools

ELKE ROL SPEELT DUURZAAMHEID BINNEN HET DEVENTER ZIEKENHUIS, ALS JE KIJKT NAAR DE PRODUCTGROEP ETEN & DRINKEN? “Ook wij zijn van mening dat we onze verantwoorde-lijkheid moeten nemen op het gebied van duurzaam inkopen. Maar wat is ‘duurzaam inkopen’ precies en wat vinden onze patiënten? Plus: wat is haalbaar binnen de (financiële) mogelijkheden? Om erachter te komen of – en zo ja, wát – onze cliënten belangrijk vinden op dit gebied, hebben we een onderzoek gedaan onder patiënten. We hebben ze gevraagd welke aspecten van duurzaamheid op het gebied van eten en

drinken ze belangrijk vinden en ook vinden passen bij het Deventer Ziekenhuis. Daaruit kwam naar voren dat het milieu, een diervriendelijke productie, eten zonder kunstmatige toevoegingen en duurzame vis als meest belangrijk worden gezien. Aan de hand daarvan hebben we onze speerpunten bepaald. Deze zijn: het terugdringen van voedselverspilling en duurzame vis en vlees op het menu. Alle producten die wij in het assortiment opnemen, zijn geproefd door ons proefpanel. Het valt op dat onze panelleden – leden van de cliëntenraad, medewerkers en leidinggevenden – altijd zeer enthousiast reageren op de smaak en kwaliteit van duurzame vis en vlees. De laatste proefsessie, met biologisch, varkens- en rundvlees, werd zelfs als succesvolste ooit bestempeld.”

Relaties van Bidvest Deli XL met duurzame aspiraties kunnen net als het Deventer Ziekenhuis kosteloos gebruikmaken van de assortimentsscreening. Deze laat zien hoe duurzaam een organisatie inkoopt en welke duurzame alternatieven er zijn voor niet-duurzame producten.

Ook nieuw is de gratis MVO bedrijfsscan van Bidvest Deli XL. Deze is gebaseerd op ISO 26000, de internationale richtlijn voor het implementeren van MVO in een organisatie, en bestaat uit een vragenlijst waarin alle relevante duurzaamheidsthema’s aan bod komen. Met een wetenschappelijke formule, getoetst door Wageningen University, wordt een score berekend. Daarnaast laat de scan zien waar de verbeterpunten zitten, zodat een organisatie op die onderdelen verder kan verduurzamen.

Groeiende vraag naar hulpBidvest Deli XL introduceerde de duurzaam-heidstools begin 2015 voor de ziekenhuizen waaraan zij levert. Nu de eerste successen geboekt zijn, hoeven andere klantgroepen niet lang meer te wachten. Volgens Nadie Winde, MVO manager bij Bidvest Deli XL, vraagt een groeiend aantal klanten om hulp bij het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. “Om die extra service te kunnen bieden, hebben wij ons toegelegd op de ontwikkeling van tools waarmee een klant kan meten hoe duurzaam zijn bedrijfsvoering is.”

Wilt u meer weten over de gratis assorti-mentsscreening en/of MVO Bedrijfsscan van Bidvest Deli XL? Neem dan contact op met uw Bidvest Deli XL accountmanager.

GROEIENDE VRAAG NAAR HULP MVO BELEID

‘’

WLente 2015 18 mei t/m 13 juni 2015

8

Gezonde bedrijfsvoering.

‘Screening helpt verduurzamen’VERVOLGENS MAKEN JULLIE GEBRUIK VAN DE ASSORTIMENTS-SCREENING VAN BIDVEST DELI XL. WAAROM IS DAT PRECIES? “Dat hebben we gedaan om inzicht te krijgen in het aantal duurzame producten dat we afnemen, zodat we precies weten waar we staan. Maar ook om te zien welke niet-duurzame producten we eventueel kunnen vervangen voor duurzame varianten.”

WAT HEEFT DEZE SCREENING AANGETOOND EN WELKE CONCLUSIES NEMEN JULLIE OP BASIS VAN DE BEVINDINGEN? “De screening heeft aangetoond dat we verder zijn dan wij zelf dachten. Diverse producten zijn al vervangen door duurzamere varianten, zoals kip met minimaal twee ‘Beter Leven’ sterren van de Dieren-bescherming. Als logisch vervolg daarop kopen we alleen nog biologische eieren in. Bovendien is alle vis op het menu voorzien van het MSC keurmerk. Voor ons gevoel staan we echter nog maar aan het begin van de verduurzaming. Het is de bedoeling dat we binnenkort nog meer wijzigingen gaan doorvoeren. Wensen genoeg, maar we moeten ook kijken naar de kosten. Gelukkig wordt ons beleid breed gedragen in de organisatie, van laag tot hoog, wat een voorwaarde is om deze veranderingen door te kunnen voeren. Wat dat betreft is het ook goed dat we – aan de hand van de screening – kunnen laten zien waar we staan en welke winst er nog te behalen valt. Dat brengt weer een extra motivatie met zich mee.”

KUNT U DE SCREENING AANRADEN AAN INSTELLINGEN DIE DUURZAMER WILLEN INKOPEN? “Jazeker. Het is een goed doordachte module

en de uitgangspunten zijn helder en goed onderbouwd. Je krijgt een prima beeld van waar je staat, maar óók advies op welke onderdelen de instelling zich nog verder kan ontwikkelen. Als je dan elk jaar de screening uit laat voeren, zie je precies tot welke resultaten jouw inspanningen hebben geleid.”

HOE VINDT U HET DAT BIDVEST DELI XL DEZE SCREENING AANBIEDT? “Dat deze assortimentsscreening is ontwikkeld en gratis wordt aangeboden, is voor ons een welkome en goede aanvulling op ons beleid.”

KRIJGT DE SCREENING NOG EEN VERVOLG EN WORDT HET AANDEEL ‘DUURZAME PRODUCTEN’ BINNEN HET ZIEKENHUIS VERGROOT? “Wij gaan nu communiceren wat we precies hebben gedaan en met welk resultaat. Binnenkort wordt ook het varkens- en rundvlees vervangen door biologische varianten. Vanaf dat moment kopen we 99 procent van al het vlees op ons patiëntenmenu duurzaam in, met uitzondering van enkele fijngemalen producten. Op dat punt hebben we ons doel bereikt, maar dit is maar één onder-deel van het gehele aanbod van eten en drinken. De resultaten van de screening laten zien welke mogelijkheden er nog meer zijn. Binnenkort gaan we dan ook bepalen welk product of welke productgroep we nu als speerpunt zullen nemen om duurzamer in te kopen. Het gaat echt stap voor stap, want zowel de kosten als verkrijgbaarheid zijn soms knelpunten waarvoor je creatieve oplossingen moet bedenken. Ons doel is echter om bij een volgende screening nóg beter te presteren!”

JE KRIJGT EEN PRIMA BEELD VAN WAAR JE STAAT

Het Deventer Ziekenhuis kreeg tijdens de Zorgtotaalbeurs in maart 2015 een zilveren MVO Award uitgereikt voor haar duurzame inspanningen op het gebied van eten en drinken. De MVO Awards zijn een initiatief van Bidvest Deli XL en worden uitgereikt op basis van de duurzaamheidsprestaties van haar relaties. Het Deventer Ziekenhuis is één van de koplopers: ruim 10 procent van de uitgaven aan voedsel gaat naar duurzame producten en er worden geen controversiële producten ingekocht.

Zilveren MVO Award

9

Professioneel én voordeligDeli XL reinigingsproducten

P Professionele kwaliteit

P Sterk reinigende werking

P Handige HACCP kleurstellingen

P Tot 80% besparing ten opzichte van A-merken

P Geproduceerd met aandacht voor mens en milieu

Totaal assortiment

Art. nr. Art. nr. Omschrijving 1 liter 5 literInterieurreiniger 042912 042907Sanitairreiniger 042911 042905Vloerreiniger - 042903Keukenreiniger 042910 042904Afwasmiddel 042908/051475 042902Oven-/grillreiniger 042909 -Multireiniger kant-en-klaar 750 ml – 042913Glansspoelmiddel 10 liter – 042910Vaatwasmiddel 10 liter – 042900

www.delixl.nl/Reiniging

WWW.VERS247.NL

DE REGIONALEONLINE

VERSMARKT

Het beste uit eigen regio

GA NAAR VERS247.NL

Makkelijk online

bestellen bij

boeren en telers

bij jou in de buurt.

Zet streekproductenop je menukaart via vers247.nl

11 Brood & Broodvervangers.

Deli XLPain paysan, meergranen Doos 10 stuks à 1 kilo

Veldt’s Poffertjes, glutenvrij Doos 12 porties à 140 gram

Deli XLPain paysan, wit Doos 10 stuks à 1 kilo

Veldt’sPannenkoeken, naturel, glutenvrij, 20 cm Doos 15 stuks à 100 gram

Maître Paul ProfessionalBavaroisstaaf, longeur, frambozen kwark, 36 cm Doosje à 910 gram

Deli XLPain de la table, wit Doos 20 stuks à 200 gram

Maître Paul Professional Taart, aardbeien kwark, 12 punten Doosje à 1,5 kilo

Deli XLBroodjes, mini mix, rustique Doos 80 stuks à 50 gram

WasaKnäckebröd, lichtgewichtPak à 270 gram

Van der MeulenBeschuit, volkoren Doos à 125 stuks (per stuk verpakt)

039742

017941

039743

630180 681280

039741

650630

039737

028286039113

Bestel direct via www.delixl.nl/served

15%

10%KORTING

10%KORTING

KORTING

10%KORTING

363240

BussinkOntbijtkoek, gesnedenDoos 12 stuks à 350 gram

039111

Van der MeulenBeschuit, naturelDoos à 125 stuks (per stuk verpakt)

009456

WasaKnäckebröd, volkorenPak à 205 gram

039744

Deli XLPain rustique, meergranenDoos 15 stuks à 500 gram

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Van taart tot knäckebröd; alles om uw gasten te verwennen!Lees meer op www.delixl.nl/served

15%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%KORTING

10%KORTING

JUBILEUMACTIEJUBILEUMACTIE

15%KORTING

15%KORTING

Lente 201512

FanoSalade, aardappel met ei Bak à 2,5 kilo

039922

VergeerPizzakaas, 48+ (Kasarella)Zak à 1 kilo

BiezeSalade, komkommerTray 8 cupjes à 100 gram

BiezeSalade, witte kool mixTray 8 cupjes à 100 gram

FanoSalade, beenham-mosterdTray 6 kuipjes à 60 gram

315821

914664 872173456440

FricoKaas, jong, 48+, Gouda, gesnedenDoos 6 foliën à 175 gram (ca. 7 plakken per folie)

Alkmaars RoemKaas, jong belegen, 40+, gesnedenDoos à 3 kilo (doos 95 pakken à 2 plakken)

032034040561

BeboMargarine, daily gold Doos 6 zakken x 50 cupjes à 10 gram

186300

BecelMargarine, dieet Doos 6 kuipen à 2 kilo

324560

BonaMargarine, plantaardigDoos 6 kuipen à 2 kilo

323560

470540

Bestel direct via www.delixl.nl/served

18 mei t/m 13 juni

Fresh4YouSalade, zalm, 1-persoonsDoos 6 cups à 55 gram

10%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

Fresh4YouKaas, jong belegen, 48+, gesnedenBundel 12 foliën x 2 plakken à 15 gram

Alkmaars RoemKaas, jong, 40+, gesnedenDoos 145 foliën à 1 plak

032353040117

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

FANO SALADES

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

20%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP FRICO

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP BEBO

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

015110

KapteinRoomboter, ongezoutenDoos 200 cupjes à 10 gram

VergeerKaas, old Holland, 48+, partyblokBak à 525 gram

311420

15%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

5%KORTING

Trakteer uw gasten op eengevarieerde broodtafel.Kijk op www.delixl.nl/served

JUBILEUMACTIE

JUBILEUMACTIE

13Kaas, Vleeswaren, Salades & Zoet beleg.

KipsLikkepot Doos 12 cupjes à 35 gram

720550

HeroJam, aardbeien Doos 216 cupjes à 15 gram

352410

220200

Fair Trade OriginalHoning, originalDoos 80 cupjes à 15 gram

754000

KipsAchterham Doos 48 pakken x 1 plak à 15 gram

754220

Huis van BelegKip, van het hout** Bundel 5 pakken x 2 plakken à 11 gram

007053

15%KORTING

Huis van BelegKatenspek* Pak 10 plakken à 13 gram

923394

755870

Mister M.Spread, gerookte zalmDoos 60 cupjes à 25 gram

Mister M.Sandwichspread Doos 60 cupjes à 25 gram

Mister M.Paté, tonijnDoos 60 cupjes à 25 gram

032057 032056 032457

Jam, kersenDoos 120 cupjes à 15 gram

Jam, assorti, confitureDoos 216 cupjes à 15 gram

352490 183120

352430

HeroJam, abrikozenDoos 120 cupjes à 15 gram

KipsRookvlees, runder, licht gezouten Doos 48 pakken x 2 plakken à 8 gram

KipsKalkoenham Doos 48 pakken x 3 plakken à 5 gram

10%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

Een aantal kenmerken van het Kips assortiment:- Boterhambeleggend- Handige verpakking met easy opening- Duidelijke aanduiding van voedingswaarden en allergenen op het etiket- Verpakking passend binnen onze belegverdeler voor in een broodserveerwagen- Herkenbaar assortiment hartig beleg van Kips: Net zoals thuis!

Zie www.delixl.nl voor het gehele assortiment Kips

Kips portieverpakking ieder z’n smaak

Het broodbeleg assortiment van Kips biedt een ruime keuze aan lekkere vleeswaren, kaas en smeerbaar beleg voor ieders smaak. Het assortiment biedt volop variatie. In deze verwenlijn zijn de lekkerste vleeswaren en kaas geselecteerd. Daarnaast heeft Kips ook een verantwoorde lijn met producten die het groene Vinkje dragen (voor gezondere producten uit de “Schijf van Vijf”). Deze producten passen binnen een gezondere levensstijl. Met Kips genieten uw gasten van een lekkere broodmaaltijd. Net zoals thuis! De moderne portieverpakkingen, met easy opening, zorgen voor een smakelijke productpresentatie van uw aanbod in hartig broodbeleg. De verpakkingen zijn aangepast aan de grootte van het beleg en zijn daarmee niet alleen ruimtebesparend, maar ook een duurzame verpakkingsoplossing. Tevens zijn deze producten perfect passend binnen onze belegverdeler voor in een broodserveerwagen.15%

KORTING

5%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP FAIR TRADE ORIGINAL

BROODBELEG

Minced spring meat macaroni Deze pasta bolognese is gemaakt met gehakt van tribolo’s; eetbare meelwormen met een nootachtige smaak. Uit blind wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen gehakt van meelwormen vaak lekkerder vinden dan gehakt van vlees. Daarnaast zitten ze boordevol eiwitten, ijzer en vitamine A, B2 en D.

Health dog Deze saucijsjes zijn gedraaid van, met buffalo’s verrijkt, rundergehakt. Buffalowormen zijn de larven van de buffalokever en zeer voedzaam door de vele eiwitten en het lage vetgehalte. Ook in dit geval is er sprake van een nootachtige smaak. Doordat ze vrij klein zijn, kunt u ze gemakkelijk verwerken met andere voedingsproducten, zoals rundergehakt.

Superfoods, antioxidanten, insecten en meer… de aandacht voor gezond eten is nog nooit zo groot geweest. Eten is geen doel op zich meer, maar een middel om ons goed te voelen en gezond te blijven. In ziekenhuizen komt daar nog eens de herstelfactor bij; gezond eten (vóór en ná de ingreep) draagt bij aan het beter worden en voelen van de patiënt. Natuurlijk is het ook belangrijk om te genieten van eten. Een bord gefrituurde sprinkhanen wekt bij veel mensen eerder weerzin dan lust op. Zo extreem hoeft het gelukkig allemaal ook niet. Wie ‘iets’ wil doen met superfoods en insecten, kan het beste voorzichtig beginnen. Bidvest Deli XL helpt met vijf supergezonde gerechten die er fraai uitzien én verrukkelijk smaken. Laagdrempelig en toch

bijzonder genoeg om uw cliënten nieuwsgierig te maken naar de smaak en beleving. Dat geldt met name voor onze ‘bug’ gerechten. Insecten zijn ideale vleesvervangers; ze bevatten dezelfde hoeveelheid proteïnen en mineralen en meer gezonde(re) vetten. Daarnaast zijn ze beter voor het milieu dan het houden van vee. Nee, dan onze superfoodgerechten; daarvoor hoeft u echt niet naar de reformwinkel. Natuurlijke producten als havermout, boerenkool, rode paprika en avocado’s zitten zó vol met vitamines en antioxidanten dat we best zonder chiazaad of gojibessen kunnen. Laat u inspireren door onze gerechten en neem de proef op de som. Alleen al de wetenschap dat uw cliënten iets héél gezonds eten, doet ze vaak al beter voelen!

Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 201514

Anders dan anders.

Overnight oats met zomerfruit Dit heerlijke dessert is gemaakt van havermout en een compote van rood fruit met honing. Havermout verlaagt het cholesterolgehalte, is glutenvrij, zit vol antioxidanten en is – zeker in combinatie met fruit en honing – erg lekker.

Guacamole salade Deze salade is verrijkt met stukjes avocado en wie iets afweet van gezond eten, weet ook dat deze vrucht een hoop goede eigenschappen in zich heeft. Het hoge vetgehalte (het gaat hier om gezonde, cholesterolverlagende vetten!) maakt de avocado tot een ideale vleesvervanger. Tel daar de vele vitamines, vezels (goed voor de spijsvertering), eiwitten en mineralen bij op en u begrijpt waarom deze kleurrijke salade (met tomaat, rode ui en stukjes paprika) van ons het predicaat ‘superfood’ krijgt.

Woestijngarnaal kroketjes ‘Woestijngarnaal’ bekt lekkerder dan sprinkhaan. Toch gaat het hier wel degelijk om het zespotige insect, alleen is daar op het bord niets van terug te zien. De vulling van gemalen krekels geeft een nootachtige smaak aan de kroketjes, plus een flinke dosis gezonde eiwitten.

Kijk voor de recepten en

bereidingswijze op

delixl.nl/served

15

Toen het Westfriesgasthuis begin 2014 besloot om weer zelf te gaan koken, riep het de hulp in van sterrenchef Ron Blaauw. Hij aarzelde geen moment. “Voor de patiënt is de maaltijd het hoogtepunt van de dag. Daar werk ik graag aan mee.”

Je ziet het steeds vaker: sterrenchefs die hun culinaire stempel drukken op het menu van een ziekenhuis. Eén van de mooiste voorbeelden is de samenwerking tussen Ron Blaauw en het Westfriesgasthuis. Beide komen uit Hoorn, al timmert topchef Blaauw al jaren hard aan de weg in Amsterdam; eerst als eigenaar van tweesterrenrestaurant Ron Blaauw en sinds 2013 in Ron Gastrobar, de succesvolle no-nonsense formule van lekker eten zonder toeters en bellen. De samenwerking dateert van begin 2014. Rond die tijd werd de keuken van het Westfriesgasthuis aangepast. Het ziekenhuis besloot de maaltijden weer zelf te bereiden, net als in de periode vóór 2006. Ellen Feenstra, senior unithoofd

Horeca & Services, legt uit waarom: “We wilden meer flexibiliteit. Convenience maaltijden kun je regenereren en dat is het dan. De mogelijk-heden om te variëren met smaak en ingrediënten zijn gering. Dat kun je wél door alles zelf te bereiden. Daarnaast kiezen we nu vooral voor regionale producten zonder E-nummers. We willen onze gasten extra gezond en extra lekker eten bieden en denken dat op deze manier te kunnen realiseren.”

TERUG NAAR DE BASIS Het ziekenhuis schafte een nieuwe ketel aan, een variocooking center (voor koken, braden en frituren) en blast chillers voor het terugkoelen van de maaltijden. Niet altijd even bekende apparaten

Een verrukkelijk verbond Westfriesgasthuis en topkok Ron Blaauw

slaan handen inéén.

Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 201516

Andere aandacht.

OOK ONZE SERVICEMEDEWERKERS REAGEREN ENTHOUSIAST. DIE BELEVENNU MEER PLEZIER AAN HET SERVEREN

voor de koks in de keuken en dus was er dringend behoefte aan een ‘coach’. Die werd al snel gevonden in de persoon van Ron Blaauw. “Ron komt uit Hoorn”, vervolgt Ellen. “Bovendien had hij net zijn Michelin-sterren ingeleverd, want zijn eten moest behalve lekker ook weer laag-drempelig zijn. Dat sprak ons erg aan. Ook wíj wilden terug naar de basis. De mensen in West-Friesland zijn doorgaans erg nuchter en hebben niet zoveel met liflafjes en eten dat in structuren wordt opgediend. Die willen herkenbaar en lekker eten, precies waar Ron óók voor staat.”

ONTKOPPELD KOKEN De chef – die inmiddels weer een Michelin-ster te pakken heeft – leerde de koks van het Westfriesgasthuis om ‘ontkoppeld’ te koken. Dit betekent dat het eten snel wordt teruggekoeld zodra het een zekere gaarheid heeft. Pas daarna gaat het in regenereerwagens de afdeling op, waar het de ideale gaarheid krijgt. Het voordeel hiervan is dat het weinig uitmaakt hoelang het eten erover doet om van de keuken naar de afdeling te komen. Het eten wordt namelijk altíjd warm en nooit te gaar opgediend en smaakt daardoor altijd goed. Het verlies van warmte en kwaliteit was in 2006 de reden waarom het Westfriesgasthuis overstapte op convenience maaltijden. Volgens Ellen vielen die

wel degelijk in de smaak van de gast, maar wilde het ziekenhuis nóg beter en nóg lekkerder. Vandaar het verzoek aan Ron Blaauw om zich ook te ‘bemoeien’ met de menu’s. Naast de reguliere menu’s kiezen patiënten van het Westfriesgasthuis nu ook voor de Ron Blaauw-menu’s, die net even wat creatiever zijn. “Óf de gast kiest voor componenten uit beide menu’s”, vertelt Ellen. “We bieden altijd twee soorten vlees, vis en groenten aan, plus bijvoorbeeld rijst, pasta en aardappelen. Het menu van Ron biedt meer streekproducten, zoals Noord-Hollandse witlof, Texels rundvlees en snoekbaars uit het IJsselmeer. Maar óók traditionele producten als parelgort, koolrabi en de Opperdoezer (een Noord-Hollandse aardappel, red.).”

FILMPJES BIJ HET MENU De Noord-Hollandse producten spreken duidelijk tot de verbeelding van de gast. Dat doen óók de filmpjes over de boeren, tuinders en telers. Menu’s en filmpjes zijn te zien op de iPad waarover elke gast in het Westfriesgasthuis kan beschikken. Er is ook een filmpje van de chef, die zijn visie op lekker eten prijsgeeft. Vandaag legt Ron uit waarom hij de samenwerking met het Westfriesgasthuis is aangegaan. “Als geboren ‘Horinees’ ken ik

het ziekenhuis natuurlijk. Ik ben er meermaals op bezoek geweest. Zélf heb ik een tijdje terug ook in het ziekenhuis gelegen, maar dan ergens anders. Toen maakte ik voor het eerst kennis met het fenomeen ‘ziekenhuiseten’. Dat was niet al te best. Ik vind het vreemd dat er niet méér aandacht aan het eten wordt besteed, omdat voeding zo ontzettend belangrijk is binnen het proces van genezen. Daarnaast is het één van de schaarse hoogtepunten van de dag, waar je als patiënt naar uitkijkt. Valt het dan tegen, zoals in mijn geval, dan ga je je eerder slechter dan beter voelen.”

GEEN GNOCCHI Des te meer reden voor Ron om in te gaan op het verzoek van het Westfriesgasthuis. Voor zijn menu’s liet hij zich vooral inspireren door het Noord-Hollandse seizoensproduct. Je zou zeggen dat een maaltijd daarmee altijd duurder uitvalt dan een convenience maaltijd, maar volgens Ron en Ellen is dat een misvatting. “Het prijsverschil is te verwaarlozen”, zegt de chef. “Ook als die producten van de lokale boer komen.” Alle Ron Blaauw menu’s zijn vrij een-voudig te bereiden. “Je moet het natuurlijk niet te moeilijk maken”, zegt hij. “In het begin was er wel wat twijfel. Je zag de koks soms denken: daar komt toch niets van. De omschakeling wás ook groot. Maar gelukkig stonden ze open voor

verandering, ook omdat ze zagen dat hun werk er vele malen leuker op zou worden. Of je nu bakjes opwarmt of zelf kookt, is een groot verschil. Alles gaat in overleg met de koks en de diëtisten en in sommige gevallen wordt een recept nog aangepast. Soms word ik zelfs ‘gefileerd’, maar ook dat moet kunnen. Mijn gnocchi heeft het bijvoorbeeld niet gered; die viel niet echt in de smaak.”

KENNIS DELEN Er is dus zeker geen sprake van eenrichtingsverkeer en anders-om leert Ron ook van zijn collega’s in het ziekenhuis. “Zij weten bijvoorbeeld alles over regeneren, het bewaren van gaarheid en hygiëne”, zegt hij. “Zo delen we vooral kennis met elkaar.” Voorlopig zijn de patiënten zeer tevreden over de nieuwe menu’s. “Onze gasten proeven echt het verschil”, zegt Ellen ten slotte. “Maar ook de servicemedewerkers reageren laaiend enthousiast. Die beleven nu méér plezier aan het serveren, mede vanwege de feedback die ze krijgen van de patiënt. Dat maakt het voor hen een stuk leuker werken.”

GESTOOFDE RUNDERNEK Speciaal voor het Westfriesgasthuis bedacht Ron Blaauw deze verrukkelijke combinatie van gestoofde rundernek en koolrabi met wortelsalie. Kleurrijk, lekker én gezond!

KIP ARRABIATA Kipdijfilet is malser dan kipfilet van de borst. De tweesterrenkip wordt gegaard met tomatencoulis en peterselie, en geserveerd met penne pasta en een salade van rucola en basilicum.

17

* MASCARPONE BOSVRUCHTEN - 043004

* FRAMBOOS AMANDEL - 043005

* LATTE MACCHIATO - 043006

* MELKCHOCOLADE - 043007

* TIRAMISU - 043008

KLEINE GENIETMOMENTJES

HEERLIJKE KANT-EN-KLARE

LUCHTIGE MOUSSES IN 5 SMAKEN

BEREID MET DE ZUIVERSTE INGREDIËNTEN, ZONDER TOEGEVOEGDE KLEURSTOFFEN EN CONSERVEERMIDDELEN. LEKKER EN BEWUST!

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR HET GEHELE ASSORTIMENT

Per 10 verpakt

19

Bestel direct via www.delixl.nl/served

NescaféOploskoffie, espresso Wikkel 12 doosjes à 45 gram (25 sachets à 1,8 gram)

111340

Mill HouseKoffie, rood, standaardmaling Doos 4 pakken à 1,5 kilo

102160

Mill HouseKoffie, rood, snelfiltermaling Doos 4 pakken à 1,5 kilo

102140

Bestel uw thee en koffieonline en bespaar tijd én geld.Zie www.delixl.nl/served

PickwickThee, kruiden wellness, brandnetel & citroengrasDoos 4 doosjes x 20 zakjes à 1,7 gram

122220

20%KORTING

20%KORTING

Friesche VlagKoffiemelk, HalvamelDoos 20 pakken à 485 ml

008473

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

PickwickThee, rooibos, in envelop Doos 6 doosjes x 100 stuks à 1,5 gram

122780

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

040964

Koffie & Thee.

NescaféOploskoffie, cappuccino Tray 12 doosjes x 10 sachets à 12,5 gram

036580Oploskoffie, Wiener melangeTray 6 doosjes x 8 sachets à 18 gram

036579

PickwickThee, aardbei Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

010662Thee, bosvruchtenDoos 4 doosjes x 20 zakjes à 2 gram

010673

20%KORTING

Mill HouseKoffie, bruin, standaardmaling Doos 4 pakken à 1,5 kilo

102230Koffie, bruin, snelfiltermalingDoos 4 pakken à 1,5 kilo

102240

CanderelZoetstoftablettenDoos 12 dispensers à 120 tabletten

JUBILEUMACTIE

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

PICKWICK THEE

20%KORTING

20%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Douwe EgbertsKoffie, melange, rood, standaardmalingDoos 6 pakken à 1 kilo

040938

20%KORTING

JUBILEUMACTIEJUBILEUMACTIE

Reuser & SmuldersKoffiebonen, espresso, superioreDoos 4 zakken à 1 kilo

102380

10%KORTING

Reuser & SmuldersKoffiebonen, espresso, forteDoos 4 zakken à 1 kilo

102330

10%KORTING

15%KORTING

PickwickThee, groen, puur Doos 4 doosjes x 20 zakjes à 1,5 gram

050466Thee, groen met citroen, in envelopDoos 6 doosjes x 100 stuks à 2 gram

122770

20%KORTING

10%KORTING

Douwe EgbertsKoffie, melange, rood, snelfiltermalingDoos 6 pakken à 1 kilo

040937

20%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

WE WILLEN MEER ETEN BIEDENZOALS MENSEN HETTHUIS ALTIJD GEGETEN HEBBEN

‘‛e vanuit Den Haag actieve zorgorganisatie Cardia heeft een overeenkomst gesloten met Verscentrum Nederland (VCN) en profiteert daarmee als eerste van VCN’s recentelijk bezegelde mantelafspraak met Intrakoop, de inkoopcoöperatie voor de zorg. Na het feestelijke ondertekeningsmoment op de Zorgtotaalbeurs in Utrecht sprak Served met

Cardia’s bestuursvoorzitter Henriëtte Bertels-Stam en facilitair manager Jan Donkersloot. Senior consultant Edward Mutsaers van Intrakoop was erbij om ‘zijn’ nieuwe klanten ook nog even van harte welkom te heten.

WAAROM HEEFT CARDIA GEKOZEN VOOR VERSCENTRUM NEDERLAND?Donkersloot: “Omdat VCN onze wensen heel goed in kan vullen. Ruim een jaar geleden zijn we al gestart met Zorgboodschap [red: één van de vier onderdelen van VCN, naast ’t Gruttertje, Thuisboodschap en Uw Kruidenier] om onze winkeltjes van betere, goedkopere producten te voorzien. Vervolgens hebben we dat uitgerold naar klein-schalig wonen. En nu zijn we bezig met de volgende stap voor onze keukens. Het mooie van VCN is welke formule je ook kiest, zij hebben daar de invulling voor.”

De oranje loper naar Cardia

EERSTE GEZAMENLIJKE KLANT VERSCENTRUM NEDERLAND EN INTRAKOOP

Served (midden voor) in gesprek met Cardia (links Henriëtte Bertels-Stam, in het midden net achter de interviewer Jan Donkersloot) en Intrakoop (Edward Mutsaers, rechts op de foto) op de Zorgtotaalbeurs.

D

Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 201520

Lekker op elke schaal.

HEEFT U BIJ CARDIA VEEL ZIEN VERANDEREN QUA ZORG-EN-FOOD-VRAAG? Donkersloot: “Zeker. Juist ook vanwege die veranderingen hebben we gekozen voor VCN. Het is een innovatieve partij. Ze komen met creatieve oplossingen voor de markt. Zij bieden precies wat wij zoeken.”

IS DE WAARDE VAN ETEN VOOR DE ZORG VERANDERD?Donkersloot: “In wezen niet. Het is nog steeds een hoogtepunt van de dag voor onze cliënten. Sfeer aan tafel wordt daarbij als heel belangrijk ervaren, blijkt ook uit onze eigen onderzoeken.” Bertels-Stam: “Wij willen het graag allemaal wat huiselijker maken, wat minder gemedicaliseerd. Ook meer eten bieden zoals mensen het thuis altijd gegeten hebben. Vertrouwd.”

IS ER NU MEER AANDACHT VOOR ETEN IN DE ZORG DAN VROEGER? Bertels-Stam: “Als het maar betaalbaar blijft! Dat is meer dan ooit de crux. De huidige generatie ouderen is overigens ook minder met verantwoord en duurzaam bezig dan, naar ik verwacht, de ouderen van de toekomst.” Donkersloot: “Het lastige is dat je vanuit de overheid een vast bedrag krijgt waar je het mee moet doen. Dus als wij wat meer aan duurzaam uitgeven, dan moeten we ergens anders op bezuinigen. Dat zijn lastige keuzes.”

ALLE VERTROUWEN WAT DAT BETREFT IN VCN?Donkersloot: “Absoluut!”

HOE ZOU U CARDIA TYPEREN?Bertels-Stam: “Klanttevredenheidsonderzoeken zijn voor ons echt heel belangrijk. We willen graag bovengemiddeld scoren. Steeds vaker vanuit het principe ‘doe maar gewoon’. Als mensen die dementeren altijd aardappelen, groente en vlees hebben gegeten, waarom ga je ze dan nu ineens drie gangen voorschotelen? We denken voor alles in doelgroepen en hun individuele wensen. Bij het binnenhalen van nieuwe cliënten is eten voor ons zeker een concurrentiefactor.” Donkersloot: “Het is natuurlijk niet als enige doorslaggevend, het gaat om de totale zorg en beleving. Eten en drinken is echter wel een voorportaal van fysieke zorg. Mensen die nu heel tevreden zijn over ons thuiszorgaanbod in eten en drinken, kiezen in een volgende fase sneller voor ons. Het werkt als een rode loper naar Cardia!”

TOT SLOT NOG EEN VRAAG VOOR INTRAKOOP: WAAROM WORDT CARDIA ALS NIEUWE KLANT ZO EXTRA FEESTELIJK BINNENGEHAALD? Mutsaers: “Cardia is de eerste zorginstelling in Nederland die een overeenkomst heeft getekend op basis van de recentelijk bezegelde samenwerkingsafspraken tussen Intrakoop en VCN. Dat is het bijzondere. Dat vieren we vandaag! Maar als het aan mij ligt vieren we het tekenen van een overeenkomst met elk coöperatielid zo. Dit toont aan dat inkoopsamenwerking loont. Vier je momenten!”

Henriëtte Bertels-Stam (voorzitter raad van bestuur Cardia) krijgt de felicitaties van Juul Vredenbregt (commercieel directeur Verscentrum Nederland) na het ondertekenen van het contract op de Zorgtotaalbeurs in maart.

‛WELKE FORMULE JE OOK KIEST,

VCN HEEFT ER DE INVULLING VOOR

“ ETEN IS NOG STEEDS EEN HOOGTEPUNT VAN DE DAG VOOR ONZE CLIËNTEN.” JAN DONKERSLOOT (MANAGER FACILITAIRE ZAKEN CARDIA)

3 FACT & FIGURES

LOCATIES

2751000

BEW

ONER

S

BIEDT THUISZORG AAN

MENSEN

21

LANGS DE LORELEY Naomi Merkus is chef-kok op de J. Henry Dunant. Samen met twee collega’s verzorgt ze dagelijks de maaltijden, borrelhapjes en andere tussendoortjes. Het schip vaart het hele jaar, van maandag tot zaterdag, langs alle Nederlandse vaargebieden; van Zeeland tot de Wadden. Soms gaat ze ook de grens over, naar Vlaanderen of via de Rijn langs de ‘Loreley’, een mythische rots in een bocht van de rivier tussen Koblenz en Wiesbaden. Per reis werken er twee chef-koks in de kombuis. Bij een volle bezetting telt het schip 130 passagiers, waarvan circa 68 gasten, 54 vrijwilligers en 14 bemanningsleden. “In totaal koken we wekelijks voor ongeveer 130 personen”, vertelt Naomi in het restaurant van het schip. “’s Ochtends is er een ontbijtbuffet, dat na twaalven overgaat in de lunch. Onze gasten mogen aanschui-ven wanneer ze willen. Veel gasten willen eerst uitslapen en heb-ben daarna zorg nodig om zich klaar te maken voor de dag. Tegen die tijd zijn we al bezig met het avondeten; sommige producten, zoals vlees en vis, worden ‘s ochtends gegaard en hoeven in de namiddag alleen nog in de regenereeroven. Dat is nodig ook, want anders kun je met zijn tweeën nooit zoveel mensen bedienen.”

DIEETWENSEN Het is eten wat de pot schaft op de J. Henry Dunant. Eerst voor de bemanning en vrijwilligers, zodat zij tijdens de ‘tweede shift’ hun handen vrij hebben om de gasten te helpen. “We hebben een voor-, hoofd- en nagerecht”, vervolgt Naomi. “Met twee zetmeelcomponenten, twee soorten groenten en een salade. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de dieetwensen van onze gasten. Aan boord vindt er een gesprek plaats met de gasten,

Het is vlak voor spitsuur op de J. Henry Dunant in Tiel. Terwijl de passagiers van het vakantieschip langzaam terugkeren naar de kade, maken de koks zich op voor het diner. Op het menu staan gebakken lekkerbek met remouladesaus, rode bietjes en spinazie, met heldere pompoensoep vooraf en een dessert van karamelpudding. Deze dinsdag is de tweede vakantiedag voor de gasten van de J. Henry Dunant.

Vanochtend kwam het schip aan uit Dordrecht en morgen gaat het weer verder naar Cuijk. Gisteren, op maandag, was de bevoor-rading. Twee keer per week voorziet Bidvest Deli XL de keuken van alle voorraad eten, drinken en non-food artikelen. De kisten worden aan de achterzijde van het schip aan boord getakeld, daar waar ook de keuken zit.

De J. Henry Dunant, het vakantieschip van het Rode Kruis, vaart het hele jaar door langs de leukste havenstadjes in Nederland en (soms) in Duitsland. De gasten kunnen ‘s middags van boord en worden na terugkomst getrakteerd op een feestelijk driegangenmenu. Served keek mee in de kombuis van het schip, waar 2 chef-koks het eten verzorgen voor 130 passagiers.

Restaurant op de rivier

22Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 2015

Kijkje in de keuken.

waarbij ze aangeven wat hun wensen zijn. Denk aan vegetarisch, zout-arm, geen varkensvlees, gemalen eten, glutenvrij en niet te scherpe smaken. Per persoon wordt daar een notitie van gemaakt, die we in de keuken bewaren. Deze aangepaste maaltijden worden door de verpleegkundige verstrekt.”

GEVARIEERD WEEKMENU Naomi hanteert menucycli van zes weken, waarbij er wekelijks iets anders op het menu staat. Na zes weken begint de reeks opnieuw. De seizoenen volgt ze door om het half jaar voor een nieuwe cyclus te kiezen. Dinsdag is visdag, op woensdag is het diner extra luxe aangekleed en elke donderdag staat er een buitenlands gerecht op het menu. Naomi: “We beginnen de week voorzichtig, met een menu dat elke gast gewend is om te eten. Een echte Hollandse pot bijvoorbeeld, met aardappelen, groenten

en een lekker stukje vlees. Op de dagen erna wordt het iets minder ‘gewoontjes’, voor de variatie. Elke donderdag kiezen we voor een buiten-lands gerecht; van Indonesisch tot Mexicaans. Dan nóg zijn er mensen die zeggen: geef mij maar aardappels. Dat kan dan ook. Varen we op dat moment in Duitsland, dan willen we ook weleens voor een Duitse maaltijd kiezen, met bijvoor-beeld schnitzel of bratwurst, sauerkraut en een lekkere Riesling erbij. Alles komt in schalen op tafel, behalve op woensdag. Dan is er ons Captain’s Diner, waar veel gasten zich speciaal op kleden, en serveren we de gerechten op het bord aan tafel, zoals in een ‘gewoon’ restaurant.”

BUIKDANSERES Tijdens speciale jongerenreizen – voor hulpbe-hoevende tieners, twintigers en dertigers – krijgt elk diner nog een speciaal thema mee, van ‘cowboy’ tot ‘jungle’ en ‘Oosters’. “Dan wordt het hele restaurant verbouwd”, zegt Naomi. “We hebben al eens een buikdanseres gehad, die tijdens het eten haar show opvoerde. Onze gasten vonden het geweldig. Nee, dit doen we niet voor onze oudere gasten, want dat wordt gewoon te druk voor ze. Wel hebben we vaak een optreden in onze salon, ná het eten.”

NAUWELIJKS VERSPILLING Op de J. Henry Dunant wordt alles vers bereid, op enkele (dessert)producten na. Bidvest Deli XL levert de verse producten op maandagochtend aan, waar het schip zich op dat moment ook bevindt. Alle non-food, brood en (overige) diepvriesproducten volgen op donderdagochtend, plus nog een klein deel ‘vers’ voor de vrijdag. “De diepvriesproducten die donderdag worden aangeleverd, bereiden we in de week erna”, zegt Naomi. “Het lukt ons de afgelopen jaren steeds beter om aan het einde van de week vrijwel geen vers eten meer over te houden. Net als iedereen moeten ook wíj bezuinigen. Eén manier om dat te doen, is door gericht in te kopen en verspilling tegen te gaan. We brengen van alles precies in kaart hoeveel eten we aan het einde van de dag overhouden, zodat we daar de volgende keer rekening mee kunnen houden. Deze bewuste manier van inkopen levert wel degelijk een besparing op, en is bovendien beter voor het milieu.”

23

Dranken.

Diverse dorstlessers voorknalprijzen. Lees meer opwww.delixl.nl/served

SlimpieLimonadesiroop, sinaasappel, zonder suiker Tray 8 flesjes à 58 cl

511470

Ocean SpraySap, cranberry, classicDoos 8 flesjes à 33 cl

044310 705710

Ocean SpraySap, cranberry & blackcurrant Doos 6 flessen à 1 liter

Bestel direct via www.delixl.nl/served

24Lente 2015

Sap, cranberry, classic, lightDoos 6 flessen à 1 liter

Sinaasappelsap Krat 12 flessen à 1 liter

Sinaasappelsap Tray 12 pakken à 1 liter

HalfvolTray 12 pakken à 1 liter

Zuiveldrank, Protino, citroen-vanilleFolie 4 flesjes à 12,5 cl

Limonadesiroop, framboosTray 6 flessen à 75 cl

705190043816 040627

010297040174

037400

705240 043817 040629

010299 040173510080

Ocean SpraySap, cranberry, classicDoos 6 flessen à 1 liter

Royal ClubAppelsapKrat 12 flessen à 1 liter

AppelsientjeAppelsap, GoudappelTray 12 pakken à 1 liter

ChocomelVolTray 12 pakken à 1 liter

ArlaZuiveldrank, Protino, framboosFolie 4 flesjes à 12,5 cl

RaakLimonadesiroop, zomer aardbeiDoos 6 flessen à 1 liter

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING 10%

KORTING

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

SLIMPIE LIMONADE

10%KORTING

10%KORTING

Mineraalwater, rood, koolzuurhoudendTray 6 flessen à 1,5 liter

011896

011898

SourcyMineraalwater, blauw, koolzuurvrijTray 6 flessen à 1,5 liter

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

RAAK LIMONADESIROOP

Karvan CévitamLimonadesiroop, aardbei Tray 6 bussen à 75 cl

053476

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

KARVAN CÉVITAM

15%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

AmstelPils, 5% Krat 24 flesjes à 30 cl

530110

15%KORTING

521300

PepsiCola, light Krimp 6 flessen à 1,5 liter

5%KORTING

SisiSinas, orangeKrat 12 flessen à 1 liter

520820

5%KORTING

052087

7-upLemon lime, regular Tray 6 flessen à 1,5 liter

5%KORTING

15%KORTING

DEZE ACTIE GELDT OOK OP 051544

MAGER

15%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

25

HoppeKoekjes, exclusieve melange Doos à 136 stuks

HoppeKoekjes, oud-Hollandse melangeDoos à 186 stuks

193040192700

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

van DoornKoekjes, assorti, Jan hagel, eikenblaadjes, koffiekoekjesDoos 12 pakjes à 250 gram

032462

van DoornKoffiekoekjesDoos 12 pakjes à 250 gram

375780

Reuser & SmuldersKoekjes, groot assortiment, roomboterDoos 4 bakken à 900 gram

008573

Veel korting op de heerlijkstezoetwaren; tel uit uw winst!Kijk op www.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Koek & Zoetwaren.

Reuser & SmuldersKoekjes, mini assortiment, roomboterDoos 4 bakken à 900 gram

008572

HoppeKoekjes, mengelmoesDoos à 150 stuks (per stuk verpakt)

Koekjes, bonte mixDoos à 150 stuks (per stuk verpakt)

180210

180330

VerkadeChocoladereep, puur Doos 24 stuks à 75 gram

044470

VerkadeChocoladereep, melkDoos 24 stuks à 75 gram

044468

MolcoMuffin, big apple, deluxeDoos 36 stuks à 115 gram

650970

De LekkersteGevulde koekDoos 16 stuks à 100 gram (per stuk verpakt)

De LekkersteCakeplak, roomboterDoos 15 stuks à 60 gram (per stuk verpakt)

039074 039093

Banket GildeBoterbiesje, 100% roomboterPak à 225 gram

185740

185900

Banket GildeAppelkoek, gevuld Pak à 300 gram

5%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

5%KORTING

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

5%KORTING

10%KORTING 10%

KORTING10%KORTING

VerkadeChocoladereep, melk/hazelnoot Doos 20 stuks à 75 gram

044472

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

26Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 2015

Gek op haring

et nieuwe haringseizoen start officieel pas op 10 juni, maar op de locatie Willibrord van de Stichting Wassenaar Zorg (SWZ) genieten de bewoners al in april van hun eerste ‘haring-party’. Het initiatief van Vishandel Almelo, Verscentrum Nederland en Bidvest Deli XL trekt ruim 50 bewoners die wel zin hebben

in een harinkje. Een ouderwetse haringkar siert het restaurant van het verzorgingshuis. Hier wordt de haring schoongemaakt, in partjes gesneden en al dan niet met uitjes geserveerd door twee in Katwijkse klederdracht gestoken dames. Sommige bewoners laten het zilveren visje op de traditionele manier in hun mond zakken, zoals ze gewend zijn ‘van vroeger’.

Duurzame visPiet Beekhuizen, algemeen directeur van Vishandel Almelo, geniet zichtbaar van het haringhappen. Zijn bedrijf is al bijna 40 jaar leverancier van visproducten voor de zorgmarkt. Vanuit de locatie Katwijk levert Vishandel Almelo vis op maat aan Bidvest Deli XL, Eetgemak en Verscentrum Nederland; rauw,

gebakken, gegaard en/of diepgevroren. Het fileren, portioneren, bakken en pocheren gebeurt allemaal in eigen beheer. Voor het garen beschikt Vishandel Almelo zelfs over een compleet nieuwe afdeling met koelverse producten. Hier wordt gebruikgemaakt van de meest geavanceerde productieapparatuur, waaronder een machine die door middel van lasertechnologie de vis tot op de gram nauwkeurig portioneert. Vishandel Almelo levert duurzaam gevangen vis met een MSC-label (Marine Stewartship Council) en gekweekte vis met het ASC-label (Aquaculture Stewardship Council), organisaties die toezien op een verantwoorde visvangst en/of kweek.

Vis met belevingVolgens Beekhuizen is er in de zorg veel vraag naar vis. “Onder cliënten is het één van de populairste producten”, vertelt hij. “Vis is lekker én gezond. Ja, dat geldt óók voor haring. Een oud gezegde luidt: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’. De vis zit boordevol omega 3-vetzuren en vitamines. Haring is goed voor je weerstand en heeft een gunstig effect op hart en bloedvaten. Daarnaast is het één van de meest herkenbare vissen, een vis met beleving. Het roept herinneringen op aan vroeger, toen de

Geen vis spreekt zó tot de verbeelding als haring! Bovendien zit deze vis vol gezonde omega 3-vetzuren. Een bekend gezegde luidt dan ook: ‘Haring in het land, dokter aan de kant’. Tijdens Vlaggetjesdag pakken veel zorginstellingen uit met een ‘haringparty’, maar bij Stichting Wassenaar Zorg was het in april al feest. Served was erbij.

‘Haring is goed voor de weerstand’

‘HARING-PARTY ALTIJD EEN GROOT SUCCES!’

H

27Smaakmakers.

meeste cliënten veel vaker even een harinkje ‘hapten’. Als straks de Hollandse Nieuwe van 2015 er is, neemt de vraag vanuit de zorg weer toe. Veel zorgorganisaties organiseren dan iets leuks voor de bewoners.”

Van pangasius tot kibbelingBehalve haring levert Vishandel Almelo nog veel meer vis-soorten aan de zorg. “Het populairst zijn de vissen met een gunstige prijs/kwaliteitverhouding”, vertelt Beekhuizen. “Dan moet je bijvoorbeeld denken aan pangasiusfilet, die we importeren uit Vietnam. Deze gekweekte vis is echt van de allerbeste kwaliteit, zonder fosfaten en andere chemicaliën. Daarnaast zijn ook wilde vissen als kabeljauw, scholfilet, koolvis en Noorse zalmfilet populair. En niet te vergeten: kibbeling en lekkerbekjes. De meeste vis leveren we naturel, gepocheerd – eventueel met ambachtelijke grillstreep en/of kruiden – en gebakken. We bieden ook veel specialiteiten aan, waaronder onze zalmtimbaaltjes met crème fraîche en peterselie en de met zalm gevulde schol-rolletjes. Die doen het vooral goed tijdens de feestdagen.”

Haring en Wittebrood

Terug naar het restaurant van SWZ-locatie Willibrord, waar mevrouw Konijnenberg met volle teugen geniet van de haring. “Ik kom oorspronkelijk uit Katwijk,” zegt de bewoonster, “dus die haring is er met de spreek-woordelijke paplepel ingegoten. Tegenwoordig eet ik ze jammer genoeg wat minder vaak. Ik koop mijn boodschappen zelf, maar de visboer is net iets te ver weg. Daarom ben ik ook zo blij met dit initiatief. Denk je dat ik nog wat harinkjes kan kopen?” Piet Beekhuizen wil niets van ‘kopen’ weten. Mevrouw Konijnenberg krijgt ze gratis en voor niets mee, voor ‘thuis’. Ze is er maar wat blij mee. “Mijn dag kan niet meer stuk”, lacht ze. Activiteitenbegeleid-ster Karin hoort het tevreden aan. “Je merkt aan alles dat de bewoners dit hartstikke leuk vinden”, zegt ze. “We hebben eerder al eens een makreelroker gehad, dat vonden ze ook geweldig. Vis is populair onder de doelgroep, zeker hier, aan de kust. Natuurlijk hebben we ook vis op het menu staan; pangasius, schol en kibbeling. En haring? Daar pakken we twee keer per jaar mee uit. Met Vlaggetjesdag in juni en op 3 oktober met Leidens Ontzet, het feest van Haring en Wittebrood. Die traditie houden we graag in ere.”

Fish DelightDe laatste tijd is er veel vraag naar de nieuwe Fish Delight producten, van bijvoorbeeld pangasius- en scholfilet. Beekhuizen: “Deze vis is op een klassieke manier gebakken en voorzien van een minimale bloem-laag met vers gehakte peterselie en citroen. Daardoor komen ze met een extra stevige textuur en lekker frisse smaak uit de regenereeroven. Ook blijft de vis mooi blank van binnen. Met onze Pangasius Delight hebben we zelfs al eens de Grootkeuken Innovatieprijs gewonnen. Het grap-pige is dat we deze vis ooit hebben ontwikkeld voor bedrijfsrestaurants, maar dat ‘ie nu razend populair is in zorgorganisaties. Zeventig procent van de productie gaat naar de zorg.”

TOP 5 POPULAIRE VIS VOOR DE ZORG

1. LEKKERBEKJES 2. KIBBELING3. ZALM 4. KABELJAUW 5. PANGASIUS

Creatief met haringBehalve ‘naturel’ is haring ook lekker op toast, roggebrood en als onderdeel van een salade, met bijvoorbeeld bietjes en appel. Erg lekker (én gezond) is een haringsalade met avocado, tomaat en een frisse dressing van citroensap, crème fraîche, koriander en bosuitjes. Kijk voor het recept op www.delixl.nl/served

Ga voor het totale assortiment van Vishandel Almelo naar www.delixl.nl

‘HARING-PARTY ALTIJD EEN GROOT SUCCES!’

28Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 2015

Villa La Sorpresa is het Spaanse paradijs van De Frankelandgroep. Cliënten en senioren uit de regio genieten hier van een volledig verzorgde vakantie. Served vloog naar Calpe en liet zich trakteren op tapas bij het zwembad.

D

‘Voor mensen die niet alleen

op vakantie durven, of hulp-

behoevend zijn, is dit een

uitkomst’

Verrassing aan de Costa

is Spaans voor ‘de verrassing’) worden we welkom geheten door Ed Rooij en Ger Benda. De twee werken als vrijwilliger in de villa en stellen ons voor aan hun gasten: vijf dames van een bridgeclub uit Maasland. De alleenstaande zeventigers zitten hier drie weken en niet voor het eerst. Ze zijn geen cliënt van De Frankelandgroep, maar dat is ook geen voorwaarde om hier te mogen verblijven. De Frankelandgroep bestaat uit vijf verpleeg- en zorgcentra in Schiedam. Behalve hun cliënten zijn ook 55-plussers uit de regio welkom in deze prachtige, 300 jaar oude wijnboerderij met uitzicht op zee.

Tapas aan het zwembadOf we zin hebben in een wijntje, vraagt Ed. Nou graag. Terwijl zijn partner Ger de keuken induikt om wat tapas te bereiden, nemen we met Ed en de dames plaats op de veranda bij het zwembad. Rechts zien we de Middellandse Zee liggen, links van ons de imposante tuin met zijn fruit-, amandel- en olijf-bomen. De finca staat op een stuk grond van 12.500 vierkante meter en wordt omringd door twee zwembaden (waarvan één verwarmd), diverse terrassen, een jacuzzi, sauna, barbecue en tennisbaan. Er is plaats voor 18 personen, verdeeld over een groot aantal slaapkamers. Een royale livingroom en uitgebreide eetkeuken maken het plaatje compleet.

‘Veilige’ vakantie Leuk zo’n paradijsje aan de Costa, maar wat moet De Frankelandgroep ermee? Gastheer Ed geeft antwoord: “De villa is eigendom van een stichting. Het doel van deze stichting is om cliënten en overige senioren in een veilige en vertrouwde omgeving vakantie te laten vieren.” Die veilige en vertrouwde omgeving wordt mogelijk gemaakt dankzij de vrijwilligers, die de vakantievierders zo nodig begeleiden.

e zon schijnt uitbundig aan de Costa Blanca, de Spaanse kust ten zuiden van Valencia. Terwijl we omhoog rijden richting La Sorpresa wordt ons uitzicht op Calpe alsmaar indrukwekkender. Vóór de badplaats is duidelijk de Peñon de Ifach waarneem-baar, de 323 meter hoge rots die hier triomfantelijk uit de zee steekt. Van ditzelfde uitzicht genieten de

gasten van Villa La Sorpresa, het Spaanse ‘buitenverblijf’ van De Frankelandgroep, bijna dagelijks. Als het tenminste mooi weer is, maar dat is het de afgelopen weken vrijwel continu geweest. Het is eind maart en de zomer lijkt nu al begonnen. Bij de poort van Villa La Sorpresa (‘la sorpresa’

29Nieuwe paden.

‘Ik heb enkele jaren

geleden een nieuw

hart gekregen. Op deze manier kan ik

iets terugdoen’

“Elk jaar van oktober tot juni zijn er zes koppels die beurtelings deze rol op zich nemen”, vervolgt Ed. “Wij halen de gasten van het vliegveld, doen de boodschappen, verzorgen het ontbijt en organiseren uitjes naar bijvoorbeeld Benidorm en het bergdorp Guadalest. Soms zitten hier mensen die hulpbehoevend zijn; die worden dan vergezeld door verzorgers van De Frankeland-groep. Bovendien staan we in nauw contact met een Hollandse huisarts die aan de voet van de berg woont.”

Veel alleenstaandenVolgens Ger maken vooral veel alleenstaanden gebruik van het aanbod om in La Sorpresa vakantie te vieren. “Deze senioren leven al een tijdje zonder partner en vinden het wel een prettig idee om ‘begeleid’ op vakantie te gaan. Hier worden ze volledig ontzorgd. Niets hoeft en alles mag. Onze gasten kunnen lekker hun eigen weg gaan of juist zoveel mogelijk gebruikmaken van onze diensten, mochten ze daar behoefte aan hebben.” De meeste gasten hebben eigenlijk maar behoefte aan één ding: lekker tot rust komen. De afgelopen weken kon dat heel goed in de buitenlucht, naast het zwembad. Het kwik steeg vrijwel dage-lijks tot zo’n 25 graden en zelfs hartje winter zijn temperaturen van 20 graden of meer bepaald geen uitzondering. Niet voor niets staat deze Costa bekend als een geliefde kust om te ‘overwinteren’. Ook de bridgeclub, die nu te gast is in La Sorpresa, kiest graag voor de kust bij Calpe. Mary Kokxhoorn (70), ontpopt zich als aanvoerder van de vriendinnenclub. “Iemand moet toch het voortouw nemen”, lacht ze. “Dit is onze vierde keer in La Sorpresa. De heren zorgen goed voor ons. Natuurlijk kunnen we ook ergens anders een vakantie boeken, maar deze villa is helemaal op ouderen berekend. Ook voor mensen die niet alleen op vakantie durven, of hulpbehoevend zijn, is dat een uitkomst. Of je nu wel of geen zorg nodig hebt,

je wordt thuis opgehaald, naar Zestienhoven gebracht en bij aankomst in Alicante staan de vrijwilligers klaar om je naar de villa te brengen, waar je vervolgens in de watten wordt gelegd. Het enige dat je hier zelf moet doen, is genieten!”

Van paella tot bloemkoolMary en Ger zijn regelmatig in de keuken te vinden. Behalve als tuinman annex hobbykok Pedro zijn voortreffelijke paella bereidt in de tuin van de finca. Het menu varieert; van Spaanse tapas tot Hollandse bloemkool. Voor zorgcliënten wordt door-gaans hetzelfde menu bereid als in Schiedam, maar ‘gasten

van buiten’ kunnen zich volledig tegoed doen aan de Spaanse keuken. Ofwel in de villa zelf of in een restaurant in Calpe of Benissa. Vrijwilliger en voormalig ondernemer (bloemenzaak) Ger geniet zichtbaar van zijn werk. “Ik heb enkele jaren geleden een nieuw hart gekregen”, vertelt hij. “Het was kantje boord, maar mijn hart houdt zich voortreffelijk. Op deze manier kan ik iets terugdoen en mijn dankbaarheid laten zien.” Ook Ed (ex-eigenaar van een winkel in luxe-artikelen) heeft het naar zijn zin. “Over twee jaar word ik 80, dan ben ik officieel te oud om nog vrijwilliger te kunnen zijn. Ik denk dat ik het dan wel ga missen, maar gelukkig kan ik altijd nog als gast terugkomen.”

Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 201530

Kleinschalig wonen met Enkco... Dezelfde producten en kwaliteit die u van Enkco gewend bent, maar dan in een

compacte verpakking, passend bij de behoeften van het kleinschalig wonen.

Hygiëne: geen open verpakkingen meer Effi ciëncy: scherpere inkoop, geen waste Gemak: compacte verpakking, makkelijk op te slaan, gegaard, los gevroren

Bidvest Deli XL artikelnummer Omschrijving Doosinhoud 053174 Slavinken à la minute Doos 10 stuks à 80 gram053059 Rundervinken à la minute Doos 10 stuks à 80 gram053062 Boomstammetjes à la minute Doos 10 stuks à 80 gram053065 Gehaktbal, gebraden, half-om-half, à la minute Doos 10 stuks à 80 gram053173 Hamburger, rundvlees, à la minute Doos 10 stuks à 90 gram

31

HenriQuinoa, met groenten, biologischBak à 1 kilo

HenriCouscous, vegetarischBak à 2 kilo

Zorg MenuWitlof, à la crèmeBak à 2 kilo

044165 923372 961407

EetgemakPom, met kip, halalBak à 2 kilo

853998

10%KORTING

EetgemakFruta, tutti frutti, 1/2GNBak à 2 kilo

003641

5%KORTING

De IndischeBami, compleetBak à 2 kilo

464760

5%KORTING

De IndischeBabi ketjapBak à 2 kilo

468190

10%KORTING

HenriTikka masala, Indiaas kipgerechtBak à 1,5 kilo

Zorg MenuKrielaardappelen, gebakkenBak à 2 kilo

872906 928788

EetgemakMassala, kippenpoten, halal, 1/2GNBak à 2 kilo

853992

10%KORTING

De Verse KeukenLasagne bolognese Doos 6 bakken à 570 gram

666020

10%KORTING

EetgemakDjaza tajine, kip, halal, 1/2GNBak à 2 kilo

EetgemakMarmita, kip, halal, 1/2GNBak à 2 kilo

003636003803

Voor ieder wat wils. Van witlof tot quinoa en van lasagne tot marmita. Lees meer op www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

EetgemakDuas (zetmeelgerecht), 1/2GNBak à 2 kilo

003550

5%KORTING

De Verse KeukenTagliatelle, met zalmDoos 6 bakken à 500 gram

637180

10%KORTING

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Convenience.

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

32Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 2015

‘Diëtist is méér dan adviseur’

Het Flevoziekenhuis neemt de mening van haar diëtisten serieuzer dan ooit. Vanaf februari 2015 speelt de afdeling Diëtetiek zelfs een leidende rol binnen het voedingsbeleid. Served sprak met twee diëtisten over hun nieuwe rol én de rol van voeding binnen het ziekenhuis.

33Zorg voor de wereld.

B

Dat ons advies niet langer ‘overruled’ kan worden, betekent dat we ook meer verantwoordelijkheid krijgen. Dat maakt ons werk uitdagen-der én leuker. Sinds onze kennis en ervaring beter benut worden, zie je ook dat we vaker ‘ingeschakeld’ worden. In het eerste kwartaal van 2015 is het aantal diëtetiekaanvragen met 11 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Daarnaast worden we nu ook gevraagd voor onderwerpen die gerelateerd zijn aan voeding en diëtetiek, zoals bijvoorbeeld de website of een voorbereidingsfolder over anesthesie. Er is een soort sneeuwbaleffect ontstaan en we staan

opeens bij veel meer mensen op de kaart.” Hanneke: “ Specialisten zijn bovendien eerder geneigd om ons te consulteren bij een aandoening die ‘iets’ te maken kan hebben met diëtetiek, zoals een tekort aan vitaminen en mineralen, in plaats van dat ze de oorzaken zelf invullen. Op die manier maken we echt deel uit van het behandelteam.”

VerwengebakjesHet is een erkenning voor het werk en de deskundigheid van de diëtist, die misschien wel is ingegeven door de grotere rol van voeding binnen de zorg-verlening. “De diëtist is zeker belangrijker geworden”, ziet ook Elles de Bruin. “Dat is begonnen met de screening op ondervoeding. Toen kon je eigenlijk voor het eerst echt invloed uitoefenen op de behandeling van de patiënt. Nu zie je dat steeds meer onderzoeken aantonen dat voeding een belangrijke rol kan spelen, niet alleen bij het voorkomen van ziektes, maar ook bij het herstel van de patiënt. Ook dát pleit in het voordeel van de diëtist. Vandaar dat we nauw samenwerken met de afdeling Food & Beverage. Zo maken we bijvoorbeeld de richtlijnen voor eiwitrijke tussendoortjes, die aan de patiënt verstrekt worden. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan ons verwengebakje, dat een prima alternatief kan zijn voor medische drinkvoeding. Daarnaast hebben we ook inspraak in de menu’s.”

AfdelingsrestaurantNiet alleen de soort voeding is belangrijk, ook de beleving van de patiënt doet ertoe in het Flevoziekenhuis. Zo is er naast het gewone restaurant nog een afdelingsrestaurant, op de verpleegafdeling Cardiologie, waar het eten aan tafel uitgeserveerd wordt. Hanneke: “Op dat moment kunnen ze zelf kiezen wat ze willen eten. Het afdelingsrestaurant - met koffiecorner, computertafel en loungehoek met TV - werd eind vorig jaar geopend en past binnen de Planetree-filosofie, waarin mensgerichte zorg in een prettige en gastvrije omgeving centraal staan. Het gaat erom dat de patiënt à la minute kan kiezen wat hij of zij wil eten, hoeveel, wanneer, waar en met wie. Zo voelt de patiënt zich zoveel mogelijk thuis, wat haar herstel alleen maar ten goede komt.”

‘Diëtist is méér dan adviseur’innen ziekenhuizen heeft de diëtist normaal gesproken een consulterende rol. De arts of specialist vraagt de diëtist om een voedingsadvies (voor de patiënt), maar is niet verplicht om dit over te nemen. Zo gaat het in vrijwel alle ziekenhuizen, met uitzondering van het Flevoziekenhuis in Almere. Hier zijn de 8 diëtisten ‘gepromoveerd’ van adviseurs tot besluitnemers. De nieuwe rol van de afdeling Diëtetiek werd in februari 2015

bekrachtigd en is uniek binnen de Nederlandse zorg. “We hebben op papier meer zeggenschap gekregen”, vertelt diëtist Elles de Bruin. “Voorheen besloot de arts onze dieetplannen al dan niet op te nemen in de behandeling van de patiënt. Op deze manier werd er eigenlijk maar half gebruikgemaakt van onze deskundigheid. Diëtist word je niet zomaar; daar gaat een serieuze, vierjarige studie aan vooraf. Alleen al daarom denk ik dat je ons dé voedingsdeskundigen binnen het zieken-huis kunt noemen en verdienen we méér dan alleen een adviserende rol.”

Wel of geen drinkvoedingWanneer een arts een voedingsadvies in de wind slaat, kan er bij de diëtist twijfel ontstaan over de juiste behandeling. Elles: “Als je bijvoor-beeld als diëtist beoordeelt dat sondevoeding nodig is, maar de arts beslist anders, dan voel je je toch een beetje gepasseerd.” Ook wordt er in ziekenhuizen soms te snel overgestapt op medische drinkvoeding, de eiwitrijke drankjes, terwijl de diëtist ‘gewone’ eiwitrijke voeding adviseert. In het Flevoziekenhuis behoren dit soort uitzonderingen nu tot het verleden. “Onze commissie Voedingsbeleid besloot de rol van de diëtist serieus onder de loep te nemen”, vertelt diëtist Hanneke Bruggink. “Hun motto was: ‘Laat iedereen doen waar hij of zij écht goed in is.’ Aan de hand daarvan is er een nieuwe beleidslijn opgesteld, die de diëtist meer zeggenschap geeft. Deze is voorgelegd aan de medische staf, die de beleidslijn na enkele kleine aanpassingen heeft goedgekeurd. Ook de verpleegkundige staf was het hiermee eens, zodat het advies uiteindelijk bij de Raad van Bestuur belandde. Zij hebben zich achter het nieuwe beleid geschaard, waarna deze door het hele ziekenhuis kon worden uitgerold.”

Gezamenlijk doelHet zijn nu de diëtisten van het Flevoziekenhuis, die het voedingsbeleid bepalen. “Dat doen we uiteraard nog steeds in overleg met de arts”, vertelt Elles. “We streven een gezamenlijk doel na en dat is het herstel van de patiënt.

Lente 201534

Alles om uw gasten te voorzien van gezonde groenten. Van wortelschijfjes tot maïskorrels.Lees meer www.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

18 mei t/m 13 juni

ArdoGroentemix, brunoise Doos 4 zakken à 2,5 kilo

603280

BonduelleGroentemacedoine, sous videTray 3 blikken à 3,1 liter

027425

HakRode koolDoos 6 potten à 710 gram

017498

HakBruine bonenDoos 12 potten à 720 gram

008664

608530

ArdoWortelschijfjes, wit, geel en oranjeDoos 4 zakken à 2,5 kilo

BonduelleGroentemix, koninginne-melange, minute Doos 4 zakken à 2,5 kilo

602480

Deli XLTomaten, heel, gepeld Doos 6 blikken à 3 liter

421170

038610

BonduelleSnijbonen, HollandsDoos 4 zakken à 2,5 kilo

BonduelleBroccoli, pureeDoos 4 zakken à 2,5 kilo

012634

BonduelleMaïskorrels, crispyTray 3 blikken à 2,65 liter

BonduellePuree, wortelDoos 4 zakken à 2,5 kilo

Deli XLTomaten, blokjes Doos 6 blikken à 3 liter

424130 012638

421160

LutèceChampignons, gesneden, 3e kwaliteitDoos 6 zakken à 1,2 kilo

LutèceChampignons, heel, mini, 1e kwaliteitDoos 6 zakken à 1,8 kilo

Champignons, gesneden, 2e kwaliteitDoos 6 zakken à 1 kilo

Champignons, gesneden, in fond, smartpackDoos 6 zakken à 2,14 kilo

016950 031728

031726 052473

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

AartsSlierasperges, Hollandse, 17 cmDoos 6 potten à 1,7 liter

261590

10%KORTING

10%KORTING

35Aardappelen, Groenten & Fruit.

AvikoAardappelen, 100% gekookt, 1/2 & 1/4Doos 2 zakken à 5 kilo

452230

AvikoKriel, mini, 17/20, steamfreshDoos 6 zakken à 2 kilo

452430

AvikoAardappelen, 20/30, steamfresh Doos 2 zakken à 5 kilo

455720

5%

MaterneAppelcompôte, met stukjesDoos 6 blikken à 1 liter

401410

MaterneAppelmoesDoos 3 zakken à 5 kilo

401460

5%KORTING

455790

AvikoAardappelen, skin-on, 1/2, steamfreshDoos 6 zakken à 2 kilo

407410

Deli XLPerzik, schijven, op lichte siroopDoos 6 blikken à 3 liter

401060

Del MonteAnanas, 52 schijven, op lichte siroopDoos 6 blikken à 3 liter

Deli XLAppelkwarten, Chinees, gedroogdBak à 500 gram

Deli XLDadels, zonder pitBak à 800 gram

416010 416040

Deli XLAbrikozen, heel, gedroogdBak à 1 kilo

415800

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Steamfresh: convenience met kwaliteit

De voordelen op een rijIn de keukens van zorginstellingen staan convenience, eenvoudig portioneren, regeneren en goede kwaliteit voorop. Steamfresh is bijzonder geschikt voor dit soort keukens, omdat:- Het een snelle bereiding heeft omdat het product is voorgestoomd.- Door het stoomproces de uitstekende, pure aardappels maak behouden blijft.- Waardevolle vitamines en voedingsstoffen behouden blijven.- Het een basisproduct is waar de chef zelf zijn eigen touch aan kan geven.

Kortom: een uniek concept waar zowel uw gasten als uw koks veel plezier aan beleven!

Aviko presenteert Steamfresh: een productlijn die bestaat uit 100% pure aardappelproducten zonder kunstmatige toevoegingen. Deze producten zijn met een uniek, door Aviko zelf ontwikkeld, stoomproces gegaard. Hierdoor blijven alle voedingsstoffen behouden. Daarnaast zorgt deze techniek ervoor dat het product overal even gaar is. Steamfresh biedt veel meer gemak dan een verse aardappel, met behoud van dezelfde smaak en kwaliteit. Het concept komt enerzijds tegemoet aan de toenemende vraag van uw gasten naar “vers”. Anderzijds beantwoordt het ruimschoots aan de vraag van professionals naar convenience mét kwaliteit. Steamfresh producten kunnen als basisproduct voor een gerecht dienen, maar ook traditioneel als bijgerecht worden ingezet.

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

HakAppelmoes, extra Doos 12 potten à 720 gram

002344

10%KORTING

5%KORTING

LebouilleRund zijlende, Uruguay Stuk à 800 gram

LebouilleGraankalf dunne lende, keukenklaarStuk à 3,5 kilo

W&GKipfilet, gebraden, IndiaPortie à 80 gram

W&GKipfilet, colbert Portie à 120 gram

AlmeloHaring, Hollandse nieuwe Bak à 10 stuks

EnkcoSlavink, gegaard, à la minute Doos 25 stuks à 80 gram

Haring, Hollandse nieuwe Bak à 25 stuks

Boomstammetje, à la minuteDoos 25 stuks à 80 gram

Seafood PartnerKoolvisfilet, zonder vel, gebakkenPortie ca. 100 gram

De Vegetarische SlagerHamburger, vegetarischDoos 30 stuks à 80 gram

W&GKiprollade, gevuldStuk à 1 kilo

SadiaKipreepjes, gegaard, geroosterd, 12 mmDoos 4 zakken à 2,5 kilo

Vers&zoKabeljauwfilet, zonder velPortie ca. 100–120 gram

Seafood PartnerPangasiusfilet, zonder vel, graatloos Portie ca. 90–110 gram

LebouilleVarkenskophaas, gevliesd Doos à 5 kilo

Vers&zoVisschnitzel, gebakkenPortie ca. 100–120 gram

Seafood PartnerLekkerbek, gebakken Portie ca. 120–140 gram

048228 050594

973507 020144

978299

631630

978381

699570

951376

026153

950184677020

917331032927

048314

917349 050075

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10%KORTING

Meer kwaliteit, minder kosten;proef het verschil! Lees meerop www.delixl.nl/served

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Lente 201536

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

15%KORTING

Vlees & Vis.

10%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

ASC-C-00309

10%KORTING

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

ENKCO

10%KORTING

37

xxxxxxxxxx

xxxxxxxxxx

xxxxx xxxxx

Deze aantrekkelijk geurende rosé is

soepel, zacht droog en zit boordevol klein rood fruit. Nuances

van kruidigheid in de afdronk.

Helderrode kleur en een krachtig fris

aroma met nuances van klein rood fruit. De

smaak is fris, sappig en vol. De afdronk is

evenwichtig en fruitig.

Een intens aroma, waarin nuances van frambozen en aard-

beien te vinden zijn. De smaak zet vol, rond en soepel in en de afdronk

is lang en fruitig.

Riesling Goldschild qbatrocken “Moselland” Doos 6 flessen à 75 cl

Deli XLAdvocaat, 14%Doos 12 flessen à 50 cl

ZuidamKorenwijn, oud-Hollandse, 3 jaar, 38%Fles à 50 cl

Emporda Rosado Seco“Castillo Perelada”Doos 6 flessen à 75 cl

Fleurie “Philippe de Corcelettes” Doos 6 flessen à 75 cl

Beaujolais Villages “Philippe de Corcelettes” Doos 6 flessen à 75 cl

Chardonnay Reserva“La Misíon” Doos 6 flessen à 75 cl

564020

018995 015479

560120 559480 555720 559970

Wijn & Gedistilleerd.

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Jubileumacties op de lekkerste dranken voor een gezellige avond. Proost! Zie www.delixl.nl/served

30%KORTING

30%KORTING

30%KORTING

15%KORTING

Levendige en sappige wijn met fijne nuances van ananas en perzik

in het aroma. De volle, zachte smaak is goed

gestructureerd en heerlijk fris.

15%KORTING

Droge Riesling met een verfijnd aroma

van wit fruit en citrus. Een zeer zuivere en

mineralige smaak met veel lengte.

xxxxxxxxxx

xxxxx

DujardinVieux, extra, blue, 35%Fles à 1 liter

541240

xxxxxxxxxx

xxxxx

Tia MariaKoffielikeur, 20%Fles à 1 liter

548460

xxxxxxxxxx

xxxxx

BoulardCalvados, grand solage, 40%Fles à 70 cl

544400

JUBILEUMACTIEJUBILEUMACTIE

JUBILEUMACTIE

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 201538

Zeven wereldse gerechtenWaarmee u behalve voor extra smaak ook voor extra beleving zorgt!De wereld wordt alsmaar kleiner en de populariteit van buitenlandse keukens groeit, óók onder ouderen. Trakteer uw gasten en cliënten daarom eens op een exotische maaltijd, bijvoorbeeld tijdens een oriëntaalse of mediterrane avond.

MAROKKAANSE

couscous

ITALIAANSE

plaatpizza

Couscous is misschien wel het bekendste Noord - Afrikaanse gerecht en wordt gemaakt van durumtarwe. Het is lekker én gezond. Breng de couscous op smaak met artisjok, paprika, groene pepers en mint.

Dit mediterrane verwengerecht doet alleen al vanwege zijn uiterlijk het water in de mond lopen. De pizza is belegd met tomatensaus, geraspte kaas, rucola en rauwe ham.

THEMA OP DE KAART

Origineel

Actueel

39Wereldse gerechten.

NYONYA

laksa

AMERIKAANSE

gumbo

POOLSE

bigos

INDIASE

samosa

Dit populaire gerecht in het zuiden van Amerika is een kruising tussen een vissoep en stoofschotel. Tot de vaste ingrediënten behoren garnalen, kip en groenten. Tip: serveer de gumbo met rijst of brood.

Deze driehoekige, gefrituurde loempia’s worden vaak als voor- of bijgerecht geserveerd. Ze zijn gevuld met lamsgehakt, witte kool, ui en groene peper. Erg lekker met een chilisausje of frisse yoghurtsaus!

Laksa is een verrukkelijke klassieker uit de Aziatische Nyonya-keuken en kent vele gezichten. Deze gevulde soep is onder andere gemaakt van eieren en seizoensgroenten.

Deze klassieker uit de Poolse keuken was ooit de favoriete stoofschotel voor jagers. Nu eet vrijwel elke Pool dit heerlijke gerecht van zuurkool, bietjes en kippenpoten.

GENOEG INSPIRATIE VOOR EEN BUITENLANDSE

AVOND!

TURKSE

börek

Börek (of burek) is een van oorsprong Turks bladerdeeggerecht, en wordt soms gevuld met aardappels, kaas en room. Tip: serveer de börek met een yoghurt/knoflooksausje voor nóg meer smaak.

Lente 201540

Van GilsRoomijscoupe, dame blancheDoos 12 cups à 150 gram

Van GilsRoomijscoupe, aardbeiDoos 12 cups à 150 gram

Van GilsRoomijscoupe, kersenDoos 12 cups à 150 gram

Deli XLBavarois, aardbeienRol à 1,5 liter

Deli XLBavarois, chipolata Rol à 1,5 liter

Danone ActiviaYoghurt assorti, aardbei, mango, abrikoos & kiwiDoos 3 trays x 8 bekers à 125 gram

Danone & FruixYoghurt assorti, rode vruchtenDoos 3 trays x 8 bekers à 125 gram

MelkuniePap, griesmeelDoos 6 pakken à 1 liter

MelkunieVla, aardbeiDoos 6 pakken à 1 liter

HeidaBoerenyoghurt, vanille Tray 12 bekers à 180 gram

HeidaBoerenyoghurt, naturel Tray 12 bekers à 180 gram

700250709170 693390 703320 704410

037174 037188

023302012988015112 010622

Trakteer uw cliënten op de lekkerste toetjes en uzelfop de beste prijs! Lees meer op www.delixl.nl/served

Bestel direct via www.delixl.nl/served

10%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

Desserts.

DanoneThe Greek, yoghurt, aardbeiDoos 4 trays x 2 bekers à 125 gram

The Greek, yoghurt, citrusDoos 4 trays x 2 bekers à 125 gram

053317

053319

DanoneYoghurt, Mars mixTray 8 cupjes à 120 gram

Yoghurt, Twix mixTray 8 cupjes à 120 gram

053320

053321

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

DANONE

Danone ActiviaYoghurt, havermout, aardbeiTray 6 cupjes à 180 gram

Yoghurt, havermout, appel kaneelTray 6 cupjes à 180 gram

053314

053315

NIEUW IN ONS

ASSORTIMENT 25%KORTING

JUBILEUMACTIE

25%KORTING

NIEUW IN ONS

ASSORTIMENT

JUBILEUMACTIE

25%KORTING

Deli XLSlagroom, 40%, zonder suiker Can à 2 liter

166720

5%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

van der Windt Beker, karton, gusto, 180 mlDoos 25 rollen à 100 stuks

Bright Roerrietjes, pp, 12,5 cmDoos 8 doosjes à 2000 stuks

Deli XL Servet, bordeaux, 2-laags, 33x33 cmDoos 8 pakken à 250 stuks

CifSchuurmiddel, citroenCan à 2 liter

GlorixBleek, original Doos 15 flessen à 750 ml

031424

762950 017460

039190 012533

Van bestekkorf tot schuurmiddel; kies uw korting en ga naarwww.delixl.nl/served

Soapy Handzeep, verzorgend, amandelolie, met pompDoos 12 flessen à 300 ml

Deli XL KeukenreinigerCan à 5 liter

Steradent Bruistabletten, active, pro, 3 minutenDoos 12 kokers à 30 tabletten

Andy Allesreiniger, professional, citroen frisDoos 2 cans à 5 liter

Ariel Wasmiddel, regularDoos 3 cans à 4,1 liter

Traex Bestekkorf, fijnmazig, 50x50x10 cmPer stuk

Deli XL Bord, suikerriet, square, 17 cmDoos 20 krimpen à 50 stuks

Handzeep, hygiëne, anti-bacterieel, met pompDoos 12 flessen à 300 ml

Allesreiniger / interieurreingerCan à 5 liter

Bruistabletten, active, fresh, 3 minutenDoos 12 kokers à 30 tabletten

Allesreiniger, vertrouwdDoos 6 flessen à 1 liter

Wasmiddel, colorDoos 3 cans à 4,1 liter

Bordenkorf, 50x50x10 cmPer stuk

Bord, suikerriet, square, 21 cmDoos 10 krimpen à 50 stuks

757180

042904

044401

760230042675

050962010690

757380

042907

009566

049776042676

050963010684

Bestel direct via www.delixl.nl/served

NFP Pollepel, rvs, Ø 20 cm, lengte 100 cmPer stuk

NFPRoerspatel, 80 cmPer stuk

NFPGarde, voor grootkeuken, rvs, 95 cmPer stuk

038637038626 038648

10%KORTING

15%KORTING

15%KORTING

41

15%KORTING

25%KORTING

15%KORTING

Non-food.

10%KORTING

ACTIEGELDT OOK OP 010680

25,5 CM

15%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP VAN

DER WINDT BEKERS

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP CIF

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

BRIGHT

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

DELI XL SERVETTEN

10%KORTING

10%KORTING

45%KORTING

10%KORTING

ACTIEGELDT OOK OP 044957

CITROEN 1 LITER

5%KORTING

20%KORTING

25%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES

OP GLORIX

etgemak produceert zo’n 180.000 koelverse maaltijden en maaltijdcomponenten per week. Daarvoor beschikt het over twee locaties met uitgebreide productiekeukens; één in Katwijk en één in Beekbergen. De laatste is gespecialiseerd in ‘multi-culti’ maaltijden voor zorg- cliënten. De maaltijden zijn volledig ‘Halal’, wat Arabisch is voor ‘toegestaan’ of ‘wettig’. Toch is dit eten er niet

specifiek voor één bepaalde doelgroep, benadrukt Ramon van der Wel, productontwikkelaar en culinair adviseur van Eetgemak. “Steeds meer mensen ontdekken de Surinaamse, Creoolse, Marokkaanse of Javaanse maaltijd”, zegt hij in de keuken van Beekbergen. “Bij Eetgemak eet iedereen mee.”

GEEN VARKENSVLEESNiet alleen het eten, maar ook het pand van Eetgemak Beek-bergen is volledig Halal-gecertificeerd. Met andere woorden: de keuken, het productieproces (van inkoop en productie tot opslag en logistiek) en de ingrediënten die gebruikt worden bij de bereiding, zijn goedgekeurd door Halal International Control (H.I.C.). Deze organisatie ziet toe op de naleving van specifieke Halal-richtlijnen. Zo is varkensvlees taboe, is het wél toegestane vlees afkomstig van dieren die ritueel geslacht zijn, mag er geen alcohol gebruikt worden en zijn producten op basis van bloed niet toegestaan. Islamitische chefs en imams van ziekenhuizen helpen Eetgemak bij het naleven van de richtlijnen.

GESLAAGDE GOKEetgemak startte vijf jaar geleden met een aparte productie-keuken voor multiculturele Halal-maaltijden. “Dat was toen

Uit de keuken van Eetgemak in Beekbergen komen geen stamppotten, maar roti, couscous, tajines, kip massala en andere speciale gerechten. Alle maaltijden zijn Halal-gecertificeerd en vallen in de smaak van een divers publiek. Served nam een kijkje in de ‘multi-culti’ keuken van Eetgemak, waar chefs van diverse komaf voor de culinaire verfijning zorgen.

E

Heerlijk Halal

Steeds meer mensen ontdekken de

Surinaamse, Creoolse, Marokkaanse of

Javaanse maaltijd

Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 201542

Kip massala bestaat uit stukjes malse kipdijfilet in massalasaus. Deze worden geserveerd met kerrie-aardappelen en kousenband; een lange sappige peul, lijkend op een uitgerekte sperzieboon. De roti-koek is een Surinaamse hartige pannenkoek, gevuld met gemalen gele erwten. (artikelnummer 840569)

De bakkeljauw is een gepluisde gezouten vis en wordt geserveerd met tomaat, knoflook en ui in een pittige tomaten-saus. De Heri Heri is een Surinaams gerecht van gekookte en daarna gebakken groene banaan, cassave en zoete aardappel. Op smaak gebracht met atjuma peper en knoflook. (artikelnummer 840566)

best een gok”, vertelt Ramon. “We hadden wel wat aanvragen voor dit soort maaltijden, maar eigenlijk te weinig om daar een heel pand voor in te richten. Toch hebben we die gok genomen, omdat we wel inzagen dat ook de doelgroep van mensen die liever Halal eten, stilaan vergrijst. Die gok heeft goed uitgepakt. De eerste twee jaar hebben we flink geïnvesteerd. Maar het was het waard, want er is veel vraag naar deze maaltijden. Misschien óók wel omdat we benadrukken dat het hier in de eerste plaats om lekkere multi-culti maaltijden gaat en in mindere mate om Halal-gecertificeerd eten. Dat spreekt ook veel westerlingen aan. Door het vele reizen, internet en sociale media wordt de wereld alsmaar kleiner en de vraag naar exotische gerechten uit verre streken, op een ambachtelijke manier bereid met authentieke ingrediënten, neemt hierdoor toe.”

DESKUNDIGE CHEFS De maaltijden worden geleverd aan ziekenhuizen, verzorgingshuizen, centra voor daklozenopvang, asiel-zoekerscentra, etc. Volgens Ramon is er vooral veel vraag naar Surinaamse en Marokkaanse gerechten. Binnenkort presenteert Eetgemak ook een serie Turkse specialiteiten. “We nodigen regelmatig chefs uit die ons adviseren”, vertelt Ramon. “Die chefs zijn eigenaar van een catering-bedrijf of restaurant met een Creoolse, Surinaamse, Marokkaanse, Turkse, Pakistaanse of Javaanse keuken. Zij zetten voor ons de puntjes op i, zorgen voor de culinaire verfijning én het recept op maat. Alle hoeveelheden moeten vastgelegd worden, nauwkeurig tot op de gram, want anders krijg je afwijkingen in smaak en kwaliteit. Vandaar dat we ook werken met een database vol recepten.”

VEEL VARIATIE De ingrediënten worden door Eetgemak ingekocht bij gespecialiseerde groot-handels en twee Islamitische slagerijen. “We zorgen altijd voor voldoende variatie”, zegt Ramon. “Van vis en vlees tot groenten en zetmeel. Zo bieden we een complete menucyclus van bijvoor-beeld de Marokkaanse of Surinaamse keuken. In de ontwikkeling van zo’n menucyclus gaat best veel tijd zitten, al is het maar omdat we van elk ingrediënt een productspecificatie nodig hebben, hoe exotisch een product ook is. Die specificaties leggen we voor aan onze afdeling “Diëtetiek”. Uiteindelijk gaan onze koks ermee aan de slag, met als resultaat: verrukkelijke gerechten die bij héél veel mensen in de smaak vallen.”

Kip massala met kerrie-aardappelen, kousenband en roti

Bakkeljauw in pittige tomatensaus met heri heri

De Halal toppers van Eetgemak

Stukjes pangasiusfilet uit de oven met

olijfolie, verse koriander en hamra

(Marokkaanse paprikapoeder).

Zaalouk is een gerecht met gestoofde

aubergine, ui, tomaat en kruiden, dat

wordt gecombineerd met roz, kruidige

Marokkaanse gele rijst met groenten

(erwt, ui, maïs, tomaat en wortel).

(artikelnummer 003487)

Sharmila met zaalouk

en roz

43Versbereiders.

Lente 201544

Bestel direct via www.delixl.nl/served

Hellmann’sDressing, yoghurtTray 6 flessen à 1 liter

Hellmann’sDressing, thousand islandsTray 6 flessen à 1 liter

KnorrVleesjusDoos 2 zakken à 3 kilo

NissinNoodles, kip Doos 8 bakjes à 50 gram

KnorrDrinkbouillon, tuinkruidenDoos 6 pakken x 80 sachets à 3 gram

UnoxCup-a-soup, tomaatTray 4 doosjes x 21 zakjes à 175 ml

UnoxCup-a-soup, kipTray 4 doosjes x 21 zakjes à 175 ml

043600245090 011298011285

Blue Band ProfessionalKookroomvervanger, cuisineDoos 12 pakken à 1 liter

162270

Garde d’OrChampignonsaus, kant-en-klaarPak à 1 liter

VerstegenGomasio, curryBus à 250 gram

VerstegenGomasio, classicBus à 250 gram

VerstegenGomasio, maniguetteBus à 250 gram

Garde d’OrPepersaus, bruin, kant-en-klaarPak à 1 liter

298020 038086038084 038085298150

024204024205 021712

Groot inslaan tegen kleineprijzen. Profiteer mee!Zie www.delixl.nl/served

18 mei t/m 13 juni

UnoxCup-a-soup, Chinese tomaatTray 4 doosjes x 24 zakjes à 140 ml

Cup-a-soup, erwtenTray 4 doosjes x 24 zakjes à 140 ml

262780

262800

Hellmann’sDressing, CaesarFles à 1 liter

024035

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

Het verantwoord assortiment van Bidvest Deli XL

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

KNORR DRINKBOUILLON

20%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

UNOX CUP-A-SOUP 175 ML

20%KORTING

20%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP GARDE D’OR SAUZEN

45Divers.

HonigSpaghetti, fijnDoos à 10 kilo

Dr. OetkerPizza, Casa di mama, pepperone, salamiDoos 12 stuks à 400 gram

203060

052920

KwekkeboomParrillas, gekaramel-liseerde ui, paprika, courgette, BeemsterkaasDoos 32 stuks à 40 gram

ArdoRijst, wit Doos 4 zakken à 2,5 kilo

KwekkeboomOvenhapjes, bitterballenDoos 2 zakken à 25 stuks

KnorrTaboulé, couscous saladeBus à 625 gram

040390

606620

044950

024025

15%KORTING

Geef uw gerechten een twistNaast wokken, biedt original woksaus nog veel meer:Regenereren: professionele koks hebben in de praktijk bewezen dat de original woksauzen uitermate functioneel zijn als Oosterse smaakmaker bij het regenereren. Smaakverrijker: geef jus van vleesgerechten een extra twist, soepen een beetje meer pit of gebruik de sauzen als basis voor marinade of een (Oosterse) dressing.Sous vide: Omdat er door de vacuümverpakking totaal geen smaakverlies optreedt, is er maar een hele kleine hoeveelheid original woksaus nodig om vlees-, vis- of groentegerechten van extra smaak te voorzien. Bakplaat: conform de Japanse Teppanyaki-bereiding kan men op dezelfde wijze, maar eenvoudiger, met original woksaus smaak aanbrengen door toevoeging aan vis, vlees of groente-mix of bijvoorbeeld aan de saté of hamburger met ui.

Allergenen en smaakversterkers biedt bij Bidvest Deli XL een geheel MSG-vrij as-

sortiment aan. Er wordt met voornamelijk verse ingrediënten gewerkt, waardoor toevoegingen niet nodig zijn.

Zie www.delixl.nl voor het gehele assortiment van .

Volop variatiemet Go-Tan!

Familiebedrijf Go-Tan biedt een breed assortiment Oosterse ingrediënten en producten. Vooral de Go-Tan original woksauzen winnen steeds meer aan populariteit; tien heerlijke varianten om in korte tijd een heerlijk vers gerecht mee te serveren.

Go–TanWok-original, chilli-garlicDoos 6 flessen à 1 liter

Go–TanWok-original, hoisinDoos 6 flessen à 1 liter

Go-TanWok-original, milde curryDoos 6 flessen à 1 liter

Go-TanWok-original, sweet & sourDoos 6 flessen à 1 liter

HonigMacaroni, elleboogjesDoos à 10 kilo

HonigPenne rigateDoos à 3 kilo

Wok-original, ketjap sesamDoos 6 flessen à 1 liter

Wok-original, lemongrassDoos 6 flessen à 1 liter

Wok-original, spicy tomatoDoos 6 flessen à 1 liter

Wok-original, teriyakiDoos 6 flessen à 1 liter

Mie, stengelsDoos à 10 kilo

Tagliatelle, met ei, professionalDoos à 3 kilo

204680 015235 290460

290470

202160009132

290450 204690 207270

290430

202580204580

15%KORTING

15%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

GO–TAN WOK-ORIGINAL

15%KORTING

10%KORTING

15%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

GO-TAN WOK-ORIGINAL

15%KORTING

15%KORTING 15%

KORTING

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

KWEKKEBOOM PARILLAS

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

KWEKKEBOOM OVENHAPJES

10%KORTING

ZIE WWW.DELIXL.NL VOOR ALLE ACTIES OP

DR. OETKER PIZZA’S

15%KORTING

Lente 2015 18 mei t/m 13 juni 201546

12_010215_WN_ADV_APPETIZER_245X330_lc.indd 1 24-02-15 15:39

zie www.delixl.nl voor Warninks Advocaat

zie www.delixl.nl voor Warninks Advocaat

zie www.delixl.nl voor Warninks Advocaat

zie www.delixl.nl voor Warninks Advocaatzie www.delixl.nl voor Warninks Advocaat

“Als je het hebt over voeding in de zorg, dan zijn drie aspecten met name van be-lang. Allereerst is dat natuur-lijk de kwaliteit van het eten, dat vooral gezond moet zijn. Oftewel: rijk aan nutriënten die het herstel van de patiënt bevorderen en het risico op ondervoeding verminderen. Daarnaast speelt de beleving van voeding een belangrijke rol. Hoe smaakt het eten, hoe ziet het eruit en hoe wordt het gepresenteerd? Ten slotte doet ook de sociale functie van voeding ertoe; het samen eten en genieten. Er valt naar mijn idee veel winst te halen op deze laatste twee punten. Binnen Wageningen Universiteit wordt daarom veel onderzoek gedaan naar de individuele beleving en sociale functie van voeding in de gezondheidszorg. Zie bijvoorbeeld ons Ambiance Project, waarbij we samen met een vijftal verpleeg-huizen het effect hebben gemeten van een goede

ambiance op de beleving van de cliënt. Daaruit bleek dat als je veel aandacht besteedt aan de eetomgeving én de aankleding van het eten, dit bijdraagt aan de kwaliteit van het leven. Ook de cliënt zélf laten beslissen over plaats, tijd en keuze van het eten, draagt daartoe bij.

Daarnaast lopen er binnen Wageningen Universiteit diverse studies naar de smaakbeleving van mensen die ernstig ziek zijn en bijvoorbeeld chemotherapie krijgen. Daarbij richten we

ons steeds vaker op verschil-lende patiëntengroepen. Je ziet namelijk dat de smaakbeleving van patiënten verschilt per aandoening. Ook binnen de oncologie zijn niet alle patiënten vergelijkbaar, want kanker kent vele gezichten. Dit vereist maatwerk, zeker waar het de verstrekking van voeding betreft. Die zal in de toekomst alleen nog maar méér worden toe-gespitst op het individu. Van vrij algemene menu’s verwacht ik dat we toegaan naar ‘menu’s op maat’ voor diverse patiëntengroepen. Daar ligt een mooie uitdaging voor zorgverleners, fabrikanten en leveranciers, die zich op deze manier prima kunnen manifesteren.”

Prof. Dr. Ir. Kees de Graaf Hoogleraar Sensoriek en Eetgedrag Wageningen Universiteit.

OOK DE SOCIALE FUNCTIE VAN VOEDING

DOET ERTOE

De Tafelrede Gastcolumn

‘Menu op maat’ heeft de toekomst

Bonduelle Minute®: op 4 vlakken de juiste keuze!

1. Behoud van smaak, kleur, structuur en voedingswaarden

2. Optimaal rendement: 0% vochtverlies, 100% groenten

3. Gegaard met stoom onder hoge druk, dus direct regenereerbaar

4. Ruim assortiment, vele toepassingsmogelijkheden

1 kg traditionele diepgevroren groenten

= =

1 kg Bonduelle Minute® diepgevroren groenten

Uw Minute® voordeel

Tuinerwten

Minute®®

VOLG ONSOP FACEBOOK

15_243030 Advertentie Served 2 DeliXL Minute.indd 1 18/03/15 14:58

Een heerlijk verfrissende sap gemaakt van de lekkerste sinaasappels.

Deli XL sinaasappelsap is gemaakt van 100% natuurlijk geconcentreerd sap,

zonder toegevoegde suikers: A-merkkwaliteit voor een huismerkprijs.

www.delixl.nl

Probeer ook eens onze appelsap.

Puur genietenmet Deli XL sinaasappelsap

Puur genietenmet Deli XL sinaasappelsap