Randeevoe Ronse 30

of 32 /32
GRATIS MAANDBLAD e 30 GRATIS MAANDBLAD - EDITIE RONSE - DECEMBER 2011 LIGHT CUBE ART GALLERY JONGE WOLVEN • WAAR IS BARRY ? OPGEPIMPT KERSTDINER • RONSE HARD CREW • MUSIC FOR LIFE

Embed Size (px)

description

Inkijkexemplaar Randeevoe Ronse editie 30

Transcript of Randeevoe Ronse 30

 • G R A T I S M A A N D B L A D

  e30

  GR

  ATIS

  MA

  AN

  DBL

  AD

  - eD

  ITIe

  Ro

  NSe

  - D

  eCeM

  BeR

  201

  1

  L IGHT CUBE ART GALLERY JONGE WOLVEN WAAR IS BARRY ?OPGEPIMPT KERSTDINER RONSE HARD CREW MUSIC FOR L IFE

 • C O L O F O N

  UITGEVERDesign & Publishing Group bvbaSint-Martensstraat 10, 9600 Ronse

  VORMGEVING EN DRUKGrafoman Sint-Martensstr.10, RonseWilly De Praeter, GrafomanJessica Coussement, GrafomanJessie Decru, Grafoman

  ALGEMENE CORDINATIENathalia Tsala - [email protected] 600 630 - 0497 75 47 63

  ADVERTENTIEVERKOOPPatricia Magerman - 0491 25 99 62 [email protected]

  REDACTIEJonathan Jouret - hoofdredacteurSasian Van Den Berghe - algemene redactieHenri Van overmeire - algemene redactie

  Niels Saelens - algemene redactieNathalia Tsala - algemene redactieHubert Dedoncker - cartoon Paul Cox - poziePatrice Dutranoit - portemonneenieuws

  EINDREDACTIEJonathan Jouret, Yann Verhellen 2011 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie. Distributie door

  RANDEEVOE DIGITAALwww.randeevoe.be http://issuu.com/randeevoe

  oes Ronse

  Music for life 2011 : Brussels Jazz orchestra

  TIo3

  Light Cube Art Gallery

  Ronsenaars winnen prestigieuze architectuurprijs

  CC De Brouwerij

  Ronse Hard Crew

  opgepimpt kerstdiner

  t Ronssies geklapt

  Fotoreportage

  Activiteitenagenda

  Pozie Kop van de maand

  04

  06

  10 1220

  22

  04

  06

  08

  10

  12

  14

  20

  22

  24

  26

  28

  30

  2

  inhoud

  Beste Lezers en Adverteerders

  Bij deze wil het voltallige Randeevoeteam jullie allen bedanken voor de steun en het vertrouwen. We hebben het genoegen voor een zeer enthousiast en dankbaar publiek te mogen verschijnen, iedere maand opnieuw. Randeevoe tracht telkens een verrijking te

  zijn voor het socio-culturele leven in en om Ronse. Daarom, aan iedere Ronsenaar afzonderlijk : vele malen dank. We zullen echter niet op onze lauweren rusten. Nieuwe uitdagingen en vernieuwingen zijn nodig om Ronse steeds op de allerbeste manier in beeld te brengen. Dit jaar was onze grootste innovatie onze eigen webstek www.randeevoe.be. Hier bundelen we nog meer activiteiten en kan u in alle rust alle artikels en fotoreportages opnieuw bekijken.

  Beste Lezers, Randeevoe wenst u en uw familie het allerbeste toe voor 2012. Een zalig kerstfeest en een schitterend nieuw jaar vol vreugde, bubbels en uiteraard Randeevoe.

  Uw Randeevoeteam

  Prettige eindejaarsfeesten !

 • Antero, kleding voor elke man!

  Krekelput 19700 Oudenaardewww.antero.be

  Di : 14u - 20u (avondshopping !)Wo : 10u + 18u30 (doorlopend)Do : 10u + 18u30 (doorlopend)Vrij : 10u + 18u30 (doorlopend)Zat : 10u + 18u30 (doorlopend)

  Zo & Ma : gesloten

  3 + 1 GRATIS OP ALLES** Goedkoopste stuk gratis, zolang de voorraad strekt

  Actie zonder waardebonnen, geldig t.e.m. 3 december 1111

  3 + 1* Goedkoopste stuk gratis, zolang de voorraad strekt

  Actie zonder waardebonnen, geldig t.e.m.

  Zondag 11 december

  OPENKleine attentie voor elke klant !

  Zondag 18 december

  OPENKleine attentie voor elke klant !

  TREN

  D

  FEES

  TELI

  JK

  44,95

  59,95

  12,95

  CADE

  AUTI

  P

 • 4OE

  S R

  ON

  SE

  Het is al textiel wat de klok slaat deze maand in Ronse. Een jam-mere vaststelling, want meer tex-tiel is minder bloot. Een beter idee was dat van een of ander bu-reau, die stelde dat Ronse het centrum moest worden van het beachvolleybal. Wordt dan wer-kelijk nooit eens naar slimme mensen geluisterd teneinde onze lusten te kunnen vervullen ?

  U voelt het hoogstwaarschijn-lijk aan uw gesp: de Bommels komen er weer aan. Overal te

  stede worden eetfestijnen ge-organiseerd ten bespijzing van de zo enkassen. Eten om een feest te organiseren waarop we ons collectief dronken voeren. Ronse : het laatste bastion der Bourgondirs !

  Als u door al dat eten een indi-gestie gekregen hebt, dan kan u zich nog altijd beroepen op Mu-sic For Life. De dappere strijders der onrecht in de wereld zame-len dit jaar geld in ter genezing van diarree bij kinderen in Nepal.

  De organisatoren hopen op een Mount-Everest aan geld. Ook Ronse draagt zijn Hotondbergje bij, net zoals vorig jaar.

  Het is volop wachten op de op-stelling van de mooiste kerst-boom op de mooiste markt van Belgi. Dat er reeds werk van gemaakt wordt is zeker: Erik Vanderhauwaert werd reeds ge-spot in diverse doe-het-zelfzaken, op zoek naar van die handschoe-nen tegen plastiek dat piekt.

  Oes Ronse

  Als mijn lusten en darmen mij geen parten spelen en ik mijn tranen van melancholie kan inhouden bij het zien van die groene fees oorts op de markt, dan mag u Oes Ronse volgende maand willens nillens terug verwachten op deze pagina. Een goed einde jaar, vrienden ! J.J.

 • FISCAAL SPAREN

  Talrijke belastingvoordelen dankzij mijn DVV-consulent

  DVV verzekeringen

  Jan Van Nassaustraat 61 bus 3 - RonseTel. 055 20 95 41 - Fax 055 20 69 85

  bvba Depluverez - De Backer

  Nederstraat 20 - 9700 Oudenaarde - 055 31 18 01www.vanommeslaeghe.be - [email protected]

  GEZIEN

  OP TV

  Nooit meerde mistingaan

  Optifog brillenglazenDe nieuwe technologie tegen condens

  Iedere brildrager weet hoe vervelend aangedampte brillengla-zen kunnen zijn. Condens is niet alleen onaangenaam, maar kan naast gnante situaties ook gevaarlijke situaties opleveren. Essilor is er in geslaagd om glazen te ontwikkelen die condens-vorming voorkomen. Met Optifog glazen van Essilor heeft u een ongehinderd zicht, zodat u nooit meer de mist ingaat !

  1 2 1. Standaard2. Optifog TM

  Wijnstraat 62, Rue au vin 9600 Ronse - Renaix 055 23 90 69

  Voor elke klant een gratis

  kerstgeschenk

  Gratis crmeMousse de Coton

  of Hydrazone Corps(elk 400 ml & t.w.v. 76,00) bij n van onze 6 gezichtsbehandelingen

  Zolang de voorraad strekt.Enkel geldig in de maand december.

  Zolang de voorraad strekt.

  Trakteer uzelf op een stralende huid.

  Keuze uit zes gezichts-behandelingen!

  Gratis crme Gratis crme Gratis crme

 • 6SA

  ME

  NL

  EV

  ING

  Studio Brussel maakte bekend dat Music For Life dit jaar voor de allerlaatste keer zal plaatsvinden. De stille ramp die in 2011 zal worden aangekaart, is chronische buikloop, een stille doder die van-daag de grootste doodsoorzaak is bij kinderen.

  Om van de laatste editie een te maken die haar voorloper de vergelijking uitzwiert, worden er niet n maar drie Glazen Huizen opgesteld te Gent, Leuven en Antwerpen. Ook de lokale Rode Kruis-afdeling is vastbesloten in schoonheid te eindigen met Music For Life en hee dan ook niet zomaar de eerste de beste kunnen strikken voor zijn actie van dit jaar. Het internationaal gerenommeerde Brussels Jazz Orchestra, wereldtop in zijn genre, zal in samenwerking met Tutu Puoane het avond-vullend optreden Mama Africa brengen ten voordele van Music For Life 2011.

  De combinatie BJO & Tutu Puoane boekte eerder reeds succes met de productie Writing Billie, die in tal van Vlaamse en Nederlandse zalen gespeeld werd. Doorheen deze productie leerden ze elkaar artistiek door en door kennen. Volgend op het artistieke succes van de eerdere samenwerking is een muzikale collaboratie niet meer dan een logische stap.

  BJO & Tutu Pouane selecteerden in Mama Africavoor u een aantal hoogtepunten uit de Zuid-Afrikaanse muziek. Daarbij is het onmogelijk de werken van Miriam Makeba, n der grootste muzikanten die het Afrikaanse continent ooit gekend hee , weg te laten. Zijn songs behoren tot het culturele erfgoed van Zuid-Afrika.

  Aansluitend is er, net zoals vorig jaar, een jazzcaf voorzien, waar Werther Van Der Sarren aangevuld wordt door AcaJazz, het jazzensemble van de Stedelijke Academie voor Artistieke Vorming, on-der leiding van Joachim Vandenhoucke.

  Voor zij die het graag nog iets uitgebreider zien, is er de mogelijkheid om voorafgaand te tafelen en te genieten van exquise gerechten die ter plaatse bereid worden door chef Maria Landis, gekend van de Wetstraat en haar kookboek, Culinaire con denties uit de Wetstraat.

  Het weekend daarop is het de beurt aan de jonge humanitaire garde van het lokale Jeugd Rode Kruis. Zij zullen op de jaarlijkse kerstmarkt een breed scala aan producten verkopen, waarvan de opbrengst integraal aan het Glazen Huis in Gent wordt afgeleverd. Om de kerstmarktbezoeker van onderkoeling te behoeden, richten ze een gezellige ko estand in. U zal er kunnen genieten van een kopje Hoorens-ko e aan een democratische n humanitaire prijs. Om binnen het thema van chro-nische buikloop te blijven, organiseren ze ook een Grote Wafelenkak.

  Music For Life gee u de kans muzikanten van wereldklasse aan het werk te zien en te horen en het leed van velen te verlichten . Zaterdag 10 december (20 u) in het Congrescentrum Glorieux is dus de uitgelezen gelegenheid om te genieten en tegelijk te steunen. U vindt alle overige info op h p ://ronse.rodekruis.be

  (Tekst : Henri Van Overmeire)

  Ronse hee een traditie van spectaculaire evenementen, ook wanneer het om liefdadigheid gaat. Zo was er recent nog Ronse bluest voor E eta en werd vorig jaar het congrescentrum Glorieux in het kader van de winterse barmhartigheid voor Music For Life een heel weekend lang door de lokale Rode Kruisafdeling omgetoverd tot kunstgalerij en jazzpaleis. Ook dit jaar zal er voor de muziekminnende lantroop ruim voldoende gelegenheid gecreerd worden een goed doel te ondersteunen, terwijl hij zijn oor laat strelen door hemelse muziek. Een voorsmaakje.

  Music For Life 2011: Brussels JazzOrchestra

 • bouwmaterialen

  KWALITEIT AAN SCHERPE PRIJZEN DANKZIJ RECHTSREEKSE IMPORT VAN TEGELS & NATUURSTEEN

  KERAMISCHE TEGELS EN NATUURSTEEN

  VOOR BINNEN EN BUITEN

  Doorniksesteenweg 1 - Ronse - T 055 20 65 00 - F 055 20 65 10 - www.holvoet.netOpeningsuren Alle dagen van 7-12.30 / 13-18 u. - Zaterdag 7.30-12.00 / 13.30-16.30 u.

  T E A - R O O M B R A S S E R I E

  PompoensoepSoupe la citrouille

  Zalmroosje met witte wijnsausSaumon au vin blanc

  Parelhoen Archiduc, groentekrans en kroketjes

  Pintadeau Archiduc, assortiment de lgumes et croquettes

  TRAITEURMENU KERSTMENU TRAITEUR NOL

  TRAITEURMENU NIEUWJAARMENU TRAITEUR NOUVEL AN

  Preisoep met garnalenSoupe de poireaux avec crevettes

  Kabeljauwhaasje met mosterdsausFilet de cabillaud avec une sauce la moutarde

  Hazerugfi lets met portosaus, selderpuree en groentenkransFilets de livre avec sauce porto, pure de clerie et assortiment de lgumes

  Traiteur kerstavond /rveillon de Nol: 39,00 ppBij afhalen van traiteurmenu voor 2 personen, fl es witte of rode

  wijn GRATIS / En cas denlvement dun menu traiteur pour 2 personnes, une bouteille de vin rouge ou blanc GRATUIT

  Verkrijgbaar op / disponible le 24 & 25 /12

  Traiteur oudejaarsavond / nuit de St.-Sylvestre: 49,00 ppBij afhalen van traiteurmenu voor 2 personen, fl es witte of rode wijn GRATIS / En cas denlvement dun menu traiteur pour 2 personnes, une bouteille de vin rouge ou blanc GRATUITVerkrijgbaar op / disponible le 31/12 & 1/01

  TEA-ROOM & BRASSERIE CHOPIN GROTE MARKT 37 RONSE 055 21 00 34

  Wij le

  vere

  n ook

  aan

  huis

  Nous

  four

  nisso

  ns

  mais

  onVanaf nu koffi ekaartenvolle kaart = 1 kof e GRATIS

 • 8CULT

  UUR

  TIO3 is een tweeluik : Textiel Incubatie, Onder-nemen, Opleiding en Ontmoeten. Het eerste luik van dit acroniem overkoepelt een economisch en creatief gegeven welke verschillende aspecten van textiel samenbrengt. Zowel de industrile wereld, individuele personen als onderzoekinstellingen vinden hier een platform om op solide basis maar ook ad hoc een samenwerking met elkaar te star-ten, welke vervolgens moet uitgroeien tot een ver-betering of vernieuwing op het vlak van textiel in al zijn face en.

  Het tweede biedt een ontmoetingsplatform met on-eindig veel faciliteiten (vergader- en congresruimtes, state of the art multimediafunctionaliteiten,).

  TIO3 mag echter niet vervreemden van de Ronse- naars, merkt projectmanager Kathleen Saelens op. Daarom is het zo belangrijk dat de hele stad betrokken wordt bij de opening van de campus, voegt ze er nog aan toe.

  Dat de campus een veelzijdige, moeilijk te de ni-ren entiteit wordt in het straatbeeld staat nu al vast. En van het openingsweekend kan men eveneens niets minder dan het bovenvermelde verwachten. Op vrijdag 2 december is de campus een ontmoe-tingsplaats voor mensen uit het bedrijfsleven. De voorstelling van het nagelnieuwe gebouw en zijn potentieel dient immers in de eerste plaats gepro-moot te worden in de industrie en aanverwante businesstakken.

  Zaterdag 3 december om 10u volgt dan de o -cile opening voor het grote publiek, waarbij de doelstellingen van de gehele campus worden ver-

  duidelijkt. Zo wordt al snel duidelijk dat campus TIO3 een unicum is in Belgi en een belangrijke speler moet worden op het internationale toneel. Eveneens worden de verschillende projecten toe-gelicht waarin TIO3 zich engageert. Zo wordt

  Crysalis uit te doeken gedaan : een project tus-sen de gemeente Ronse, UCA en Integra (VK) en CIDM Calais (FR) ; een grensoverschrijdend netwerk tussen deze verschillende regios om ex-pertise te vergroten.

  Daarnaast is er de wetenschapsshow Textiel Ont-rafeld van Technopolis, waarbij u alles te weten komt over elke vezel textiel. Om in de wetenschap-pelijke sfeer te blijven is er ook de workshop Smart Textiles uit Nederland, waarbij verschillende nieu-we toepassing van en voor textiel worden belicht. Textiel en elektronica gaan in de toekomst immers hand in hand.

  En ook aan de allerkleinsten wordt gedacht, met een workshop voor kinderen vanaf 6 jaar. Maar de blik-vanger is de tentoonstelling Futurotextiles, die loopt van 3 december tot 15 januari. Deze expo was reeds te zien in Lille en komt uitzonderlijk naar Ronse.

  Futurotextiles neemt je mee naar de toekomst van textiel en de invulling ervan op het vlak van mode, architectuur, design, biotechnologie, sport en zelf de luchtvaart -en de automobielsector. Een boeiende reis doorheen een vernieuwende wereld.

  Voor het volledig gedetailleerde programma verwijzen wij graag door naar de website : www.textielweekend.be (Tekst : Jonathan Jouret)

  Het is eindelijk zo ver : de opening van TIO3. Er is lang uitgekeken naar het vernieuwende project in het oud hospitaal. Niets is nog zoals voorheen en toch wordt Ronse hiermee opnieuw een beetje meer textielstad : textielstad van de toekomst. Omdat dit alles niet ongemerkt kan en mag voorbijgaan, dringt een feestweekend zich op !

  TIO3Info : www.textielweekend.be

 • Kegelkaai 7 - Ronse - 055 49 99 49 - www.amyris.beOpen op zondag 18 december !

  LINGERIE & NACHTKLEDIJ dames - heren - kids - babys

  Lou

  Tommy Hilfi ger

  Bjrn Borg

  Waxx

  Woody

  Sapph

  Cyell

  Selmark

  Triumph

  Schiesser

  ...

  GRATIS PARAPLUbij aankoop vanaf 100*

  *act

  ie g

  eldi

  g va

  n 15

  t.e.

  m. 3

  1 de

  c. 1

  1 of

  zol

  ang

  de v

  oorr

  aad

  stre

  kt

  The F L A N D E R S

  Collection

  De Tandt Wijnstraat 57, rue au Vin - Ronse/Renaix - 055 21 11 50

  Wijnstraat 23 Ronse www.re-style.eu 0477 36 85 93OPEN ma 14-18 u di 10-12u/14-18u za 10-12u/14-18u

  NIEUW! Workshop kleur (50,- pp) / make-up (25,- pp) Trinny and Suzannah shape wear !

  WORKSHOP KLEURWil je meer weten over welke kleuren je doen stralen ? Durf meer kleur te dragen !

  Individueel of samen met enkele vriendinnen een gezellige namiddag of avond spenderen, boordevol tips over kleur en make-up?

  Iedereen krijgt een beknopte kleuranalyse inclusief make-up Kleurenpaspoortje verkrijgbaar aan 30 ,-

  WORKSHOP MAKE-UP Wil je eindelijk eens weten hoe je je juist en gepast kan opmaken ? Iedereen krijgt een volwaardige avond make-up, boordevol tips en

  advies om thuis zelf te doen !

  GeschenktipGeschenktipRe-style cade

  aubon

 • KU

  NS

  T

  Het zal u waarschijnlijk al zijn opgevallen: de werken in de Sint-Martensstraat aan het zeer modern ogend gebouw naast Grafoman. Dit spiksplinternieuwe pand wordt Ronses eerste hedendaagse kunstgalerij. Light Cube zet meteen de trend met de groepstentoonstelling Con-Textures, waar zeven kunstenaars aan het Ronsisch publiek worden voorgesteld.

  Willy De Praeter en Nathalia Tsala, eigenaars van Grafoman en uitgevers van dit blad, speelden al enige tijd met het idee om een eigen kunstgalerij te openen. De stap kwam er echter wanneer Nathalia zich bekwaamde in het uitgelezen mtier van galerijhouden. Light Cube moet een plaats bieden aan niet-conventionele hedendaagse kunst. Het wil een platform zijn voor kunstenaars met nationale en internationale naam, maar evengoed voor beginnende artiesten die een duwtje in de rug kunnen gebruiken. De kunstenaar en het promoten van diens werk staan hier centraal. Het contemporaine gebouw is helemaal opgezet in functie van een kunstgalerie: een volledig in glas opgetrokken gevel voorziet het gebouw van veel natuurlijk licht, maar laat ook toe de voorbijganger een kijkje te nemen op de verschillende exposities. Hiermee wordt de educatieve functie van een kunstgalerij benadrukt: de drempel om kennis te maken met de hedendaagse kunst en met het galeriegebeuren wordt immers verlaagd, weet Nathalia.

  Con-Textures past in het openingsweekend van de campus TIO3. Hierbij werden projecten uitgeschreven om een thema op te starten rond textiel. Light Cube sprong op het schip en besloot vrij snel hiermee aan de slag te gaan. Verschillende kunstenaars uit binnen- als buitenland werden aangesproken, met als resultaat een meer dan belo evolle a che, en zeer diverse invullingen omtrent het thema textiel. Zeven kunstenaars gebruiken textiel als vertrekpunt voor een boeiende ontdekking doorheen de wereld van weefsels, texturen en kleuren. Dit centrale gegeven spoorde de zeven aanin hunartistiekeuitdagingen en werkte als inspiratiebron n (ver)bindmiddel. Geen enkel aspect van elke mogelijke textielvezel

  werd onbenut gelaten door Koen Broucke (BE), Marie- rse De Clercq (BE), Nicolas Delamo e-Legrand (FR), Laure Delamo e-Legrand (FR), Lode Laperre (BE), Agnes Nagygyorgy (HU) en dominiq V.D.wall. (BE). Elk brengen ze in hun eigen kunstvormen de extra dimensie van textiel en textuur naar boven, overheen de productie in se, en trachten deze in te vullen met CONtent, CONtext, CONnection en CONtemporary art. Want kunst begint daar waar ambacht ophoudt.CON-textures, beyond manufacturing is een ontdekkingstocht doorheen textiel, langsheen onbewandelde wegen met innovatie en creativiteit als leidraad. Temeer door het verleden van Ronse te gebruiken als teken van de heropleving na de textielnijverheid, zonder deze per se op te geven, maar dankzij kunst te leren herontdekken. Daarenboven wordt de tentoonstelling ingeleid door niemand minder dan Frans Boenders, cultuurrecensent en losoof. Hij verzorgde ook de teksten voor de expocatalogus en zal eveneens het openingswoord voor zijn rekening nemen tijdens de vernissage.

  Het is duidelijk dat Light Cube een nieuw elan gee aan het Ronsisch kunst- en cultuurgebeuren en zelf ver daarbuiten. De galerij hee reeds een programma opgesteld tot februari 2013, welke een afwisseling zal bieden tussen de verschillende soorten hedendaagse kunst, met groeps-, duo- en solotentoonstellingen, met bekende en te ontdekken namen. (Tekst : Jonathan Jouret)

  CON-textures beyond manufacturingVan 2 december 2011 t.e.m. 15 januari 2012

  Vr - za - zon van 14 tot 18u

  Light Cube Art Gallery

  10

 • W W W . O P T I E K S O F I E . B E

  zaterdag 17/12 open tot 19u zondag 18/12 open van 14u tot 18u

  BIJ AANKOOP VAN EEN BRIL UIT N VAN DEZE COLLECTIES MET GLAZEN ...

  Optiek Sof ie Peperstraat 5A Ronse 055 23 77 99 [email protected] ie.be

  ... EEN FLES CHAMPAGNE

  GRATIS !

 • 12

  JO

  NG

  E W

  OLV

  EN

  Beide architecten hebben voor het beroep gekozen omdat, hoe kan het ook anders, ze graag creatief bezig zijn. Bert Michels begon zijn boeiende en succesvolle carrire als architect nadat hij in 1994 zijn diploma haalde op het Hoger Architectuur-instituut Sint-Lucas te Gent. Sindsdien hee de architectuurmicrobe hem nooit meer losgelaten. De volgende grote stap liet niet lang op zich wach-ten, in 1999 werd Bert zelfstandig.

  Dit jaar bereikte de carrire van Bert een hoogte-punt. Samen met zijn collega-architect Pieter Van-derheydonck, won hij de prestigieuze architec-tuurprijs voor meergezinswoningen. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt wordt door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigin-gen van Belgi (F.A.B.) en Electrabel GDF SUEZ. De winnende realisaties blinken uit op het vlak van architectuur en energieprestaties en vervullen een voorbeeldfunctie voor duurzame en kwaliteits-volle architectuur in Belgi.

  Bert Michels is aan het project begonnen op vraag van vrienden. Hij was meteen te vinden om het bedrij e Samsa om te bouwen tot een prachtig wooncomplex. Nadien werd Pieter bij het pro-ject betrokken. Het leek voor hen beiden een zeer boeiend initiatief, niet alleen omwille van het crea-tieve gedeelte, het was voor de heren ook een heel mooi alternatief op de huidige verkavelingwijken.

  Ook werd er samengewerkt met het Gentse Ar-chitectenbureau Volt. Dat bracht meteen een uitdaging met zich mee voor alle participerende architecten. Alle architecten wilden uiteraard hun stempel drukken op het project. Na vele slapeloze nachten kwamen de creatievellingen tot een com-promis. Dat deze slapeloze nachten niet voor niets waren bewijze de bekroning op hun werk.

  Het winnen van de prijs was voor Bert en Pieter een zeer unieke ervaring. Uit 280 inzendingen werd hun project genomineerd samen met nog vier andere projecten. En tot op de avond van de uitreiking had geen van beide een auw idee als ze de prijs al dan niet zouden winnen. Het winnen van de prijs was voor de architecten als het win-nen van een Oscar. De uitreiking in Brussel was dan ook een heuse ceremonie waar enkele grote namen uit de architectenwereld aanwezig waren.

  Het was echt spannend tot op de laatste secon-den, laten de heren weten. De doorslag kwam er door het unieke gedeelte in het project : het duo creerde een gemeenschappelijke ruimte tussen de zes woningen, welke fungeert als een ontmoe-tingsplaats voor de bewoners.

  Beiden zouden ze zo opnieuw aan het project her beginnen. Met Samsa is een trend gezet voor de bouw van dergelijke wooncomplexen. In deze gedachte willen Pieter en Bert andere architecten oproepen om leegstaande fabrieken om te bouwen. Op dit vlak is er nog heel veel potentieel,besluiten de twee. (Tekst : Niels Saelens)

  Bert Michels en Pieter Vanderheydonck, twee Ronisische architecten, hebben onlangs de Belgische architectuurprijs gewonnen voor hun project Samsa. Vanderheydonck en Michels wonnen de prijs voor de categorie meergezinswoningen. De architectuurprijs is de grootste eer die aan een architect in Belgi kan toegekend worden. En als de laureaten ook nog eens Ronsenaars zijn, dan besteden wij daar bij Randeevoe natuurlijk graag wat extra aandacht aan.

  Ronsenaarswinnen prestigieuze architectuurprijs

 • JO

  NG

  E W

  OLV

  EN

  Beide architecten hebben voor het beroep gekozen omdat, hoe kan het ook anders, ze graag creatief bezig zijn. Bert Michels begon zijn boeiende en succesvolle carrire als architect nadat hij in 1994 zijn diploma haalde op het Hoger Architectuur-instituut Sint-Lucas te Gent. Sindsdien hee de architectuurmicrobe hem nooit meer losgelaten. De volgende grote stap liet niet lang op zich wach-ten, in 1999 werd Bert zelfstandig.

  Dit jaar bereikte de carrire van Bert een hoogte-punt. Samen met zijn collega-architect Pieter Van-derheydonck, won hij de prestigieuze architec-tuurprijs voor meergezinswoningen. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt wordt door de Koninklijke Federatie van Architectenverenigin-gen van Belgi (F.A.B.) en Electrabel GDF SUEZ. De winnende realisaties blinken uit op het vlak van architectuur en energieprestaties en vervullen een voorbeeldfunctie voor duurzame en kwaliteits-volle architectuur in Belgi.

  Bert Michels is aan het project begonnen op vraag van vrienden. Hij was meteen te vinden om het bedrij e Samsa om te bouwen tot een prachtig wooncomplex. Nadien werd Pieter bij het pro-ject betrokken. Het leek voor hen beiden een zeer boeiend initiatief, niet alleen omwille van het crea-tieve gedeelte, het was voor de heren ook een heel mooi alternatief op de huidige verkavelingwijken.

  Ook werd er samengewerkt met het Gentse Ar-chitectenbureau Volt. Dat bracht meteen een uitdaging met zich mee voor alle participerende architecten. Alle architecten wilden uiteraard hun stempel drukken op het project. Na vele slapeloze nachten kwamen de creatievellingen tot een com-promis. Dat deze slapeloze nachten niet voor niets waren bewijze de bekroning op hun werk.

  Het winnen van de prijs was voor Bert en Pieter een zeer unieke ervaring. Uit 280 inzendingen werd hun project genomineerd samen met nog vier andere projecten. En tot op de avond van de uitreiking had geen van beide een auw idee als ze de prijs al dan niet zouden winnen. Het winnen van de prijs was voor de architecten als het win-nen van een Oscar. De uitreiking in Brussel was dan ook een heuse ceremonie waar enkele grote namen uit de architectenwereld aanwezig waren.

  Het was echt spannend tot op de laatste secon-den, laten de heren weten. De doorslag kwam er door het unieke gedeelte in het project : het duo creerde een gemeenschappelijke ruimte tussen de zes woningen, welke fungeert als een ontmoe-tingsplaats voor de bewoners.

  Beiden zouden ze zo opnieuw aan het project her beginnen. Met Samsa is een trend gezet voor de bouw van dergelijke wooncomplexen. In deze gedachte willen Pieter en Bert andere architecten oproepen om leegstaande fabrieken om te bouwen. Op dit vlak is er nog heel veel potentieel,besluiten de twee. (Tekst : Niels Saelens)

  Bert Michels en Pieter Vanderheydonck, twee Ronisische architecten, hebben onlangs de Belgische architectuurprijs gewonnen voor hun project Samsa. Vanderheydonck en Michels wonnen de prijs voor de categorie meergezinswoningen. De architectuurprijs is de grootste eer die aan een architect in Belgi kan toegekend worden. En als de laureaten ook nog eens Ronsenaars zijn, dan besteden wij daar bij Randeevoe natuurlijk graag wat extra aandacht aan.

  Ronsenaarswinnen prestigieuze architectuurprijs

  www.obk.be

  FSM

  A nr

  068

  066

  ASwing Junior Deposito is een gereglementeerde spaarrekening voorbehouden aan natuurlijke personen. Aanbod onder voorwaarden. Swing Professional Depo is een niet-gereglementeerde spaarrekening, onderworpen aan roerende voorheffi ng en voorbehouden aan rechtspersonen. Rentevoeten op jaarbasis van kracht op 08/11/2011. Raadpleeg de werkings-modaliteiten in een OBK-kantoor of op www.obk.be

  OBK Ronse - Nicole Coppens & Nancy DesaeleAbeelstraat 38, 9600 Ronse Tel. 055 20 89 19 - [email protected]

  Niet volledig overtuigd? Vergelijk zelf de tarieven op www.bankshopper.be

  De bankier met t hoogste spaarplezier

  PROFESSIONAL DEPOSpaarrekening speciaal voor ondernemers.

  1%basisrente

  + 1,5%getrouwheidspremie

  Gratis spaarrekening voor jongeren tot en met 24 jaar.

  DEPOSITO

  2,50%basisrentebasisrente

  + 0,75%getrouwheidspremie

  Stationsstraat 23, rue de la Gare Ronse / Renaix055 21 37 72 [email protected]

  ELECTRO BENOIT CORDIER055 21 37 72 [email protected]@telenet.be

  BIJ AFGIFTE VAN DEZE BON -10% TIJDENS DE MAAND DECEMBER

  Mussestraat 4 9680 Maarkedal-Etikhove0476 75 69 26 www.hofketermusse.be

  Openingsuren

  Maandag 13u30 - 18u30Woensdag 13u30 - 18u30Vrijdag 13u30 - 18u30

  Het eerste en laatste weekend van elke maand: 14u - 19u

  Op feestdagen na afspraak

  Onze winkel is extra open op zondag 11 en 18 december van 14u tot 19u. U vindt er ambachtelijk gemaakte zaken

  zoals juwelen, tasjes, kaarsen, decoratie en tal van nostalgische spulletjes.

  VOOR EEN ORIGINEEL KERSTGESCHENK !

  colora ronse Zonnestraat 198

  9600 Ronse T 055 21 16 00 | F 055 31 67 00

  [email protected] ma - vrij 8u30 - 12u30 l 14u - 18u

  zaterdag 9u - 17ugesloten zondag

  meer inspiratie www.colora.be

  ontdek je kleuren

 • In 2006 won Bart Cannaerts, ook wel Barry genoemd, de Culture Comedy Award. Amper een jaar later won hij Humos Comedy Cup. Sinds zijn eerste soloact Ik tel tot tien ! in 2009 is Bart geliefd in hl Belgi, maar ook Nederland is gevallen voor zijn charmes. Daarom zal Bart op 11 december met plezier zijn beste grappen voor u uit de mouw schudden.

  A omstig uit Sint-Katelijne-Waver behoort Bart tot de top van de Vlaamse cabaret en comedywereld. Hij stond namelijk in de nale van het prestigieuze Leids Cabaretfestival, speelde Phillip Geubels uit De Slimste Mens ter Wereld en achter de schermen is hij een van de makers van

  Benidorm Bastards. In zijn tweede voorstelling Waar is Barry vertelt hij verhalen over alles en zingt hij liedjes over niets. Ongetwijfeld steelt hij de show en zal hij het hoogtepunt zijn van uw avond. Kom dus zeker allen zien want dit wil u zeker niet missen !

  Zin om uw lachspieren eens goed te trainen ? Aarzel dan niet en wees erbij op zondag 11 december in CC De Brouwerij ! Tickets kosten 8 en 10 en het spektakel begint om 20u. Hee u nog een vraagje dan kunt u steeds terecht bij de cultuurdienst.

  (Tekst : Sasian Van Den Berghe)

  Waar is Barry ?CC De Brouwerij Zuidstraat 19Zondag 11/12/11 om 20uKaarten : 10 / 8 (-21, +55, groepen)[email protected] of 055 23 28 01

  CC

  DE

  BR

  OU

  WE

  RIJ

  Ongetwijfeld kent iedereen Hopla, het wi e konijntje dat regelmatig op uw televisie tevoor-schijn komt als u kleine kindjes in huis hee . Hopla bestaat maar liefst 10 jaar en ter ere hier-van reist het teeveekonijn heel Vlaanderen door met een voorstelling voor de allerkleinsten. En zeg nu zelf, wat kan u bedenken dat mooier is dan een namiddag doorbrengen met de helden van jullie allerliefste scha en ?

  Hopla is jarig en dat wordt gevierd met een spet-terend feest waarbij al zijn vriendjes natuurlijk ook aanwezig zullen zijn. Zoals daar zijn : Nina de beer, die maar al te graag een dagje spendeert met haar beste vriend Hopla, Lola de poes die erg

  veel houdt van thee met koekjes en Onki het var-ken, die zonder enige twijfel verzot is op koken en lekker luieren. Hopla vraagt zich af wat hij op deze speciale dag zal aandoen en wat ze zullen eten. Met zn vieren beleven ze de spannendste avonturen totdat de avond valt. Dan kruipen Hopla en zijn vriendjes onder de wol om klaar te zijn voor een volgende dag vol avontuur.

  De voorstelling gaat door op zondag 18 decem-ber om 15u in CC De Brouwerij. Tickets kosten 4 en 6. Voor meer info kan u steeds terecht bij de cultuurdienst via [email protected] of 055 23 28 01. (Tekst : Sasian Van Den Berghe)

  HoplaCC De Brouwerij Zuidstraat 19Zondag 18/12/11 om 15u Kaarten : 6 (volw.) en 4 (kind)[email protected] of 055 23 28 01

  Waar is Barry ?

  [email protected] of 055 23 28 01

  RANDEEVOE SCHENKT

  2 vrijkaarten

  [email protected]

  RANDEEVOE SCHENKT

  2 vrijkaarten

  [email protected]

  14

 • Oswald Ponettestraat 29, rue Oswald Ponette Ronse

  Op zoek naar een origineel cadeau idee voor familie of collegas ? Zoek niet verder !Little Italy heeft de oplossing.

  PIZZERIA

  MARKET

  Ontdek onze feest specialiteiten Uitgebreid assortiment wild en gevogelte Aperitiefhapjes Kalkoenen eventueel opgevuld en/of klaargemaakt Koude voorgerechten Koud buffet of breughel schotel Fondu of gourmet Bereide hoofdgerechten enkel nog op te warmen

  Lugan - Peperstraat 14 - 9600 Ronse - 055 21 26 65

  Meer info in de winkel

  of op www.lugan.be

  SLAGERIJ - TRAITEUR

  Zonnestraat 109, rue du Soleil Ronse / Renaix tel. 055 21 38 62 www.paulverschelden.be

  KOOKDEMO 17/12van 10 -12 u & van 14-18u

  Verschelden

  Op 17 december kunt U terecht bij ons voor een uitgebreide demonstratie met de Demeyere producten. WOKKEN, GRILLEN, ROKEN, SAUZEN MAKEN, TEPPANYAKI, BAKKEN EN BRADEN... Het staat allemaal op het programma. Daarenboven ontvangt U tips & tricks van een echte chef. U geniet tevens van enkele mooie promoties ! Tot -30% korting. De moeite waard om langs te komen.

  TOT -30%KORTING

  Maakt het u gemakkelijk !

  Prettige feestdagen !

 • Suggestions de nol - Suggesties kerstmisApritif maison et ses amuses bouches - Aperitief van het huis met hapjes 6

  Entres VoorgerechtenSalade de foie gras et magret de canard fum parfum au basilic 15

  Salade van foie gras met gerookte eendenborst geparfumeerd met basilicum 15 Hutres froides ou gratine (1x 6 pices) 14 Oesters koud of gegratineerd (1x6 stuks) 14 Trio de pt de gibier - Trio van wildpat 14

  Feuillet de scampis au poireaux sauce vin blanc 15 Bladerdeeggebakje van scampi en prei met wittewijnsaus 15

  Plats consistants Hoofdgerechten Dinde farie faons tradittionnel - Gevulde kalkoen op traditionele wijze 18

  Faisan la brabanonne - Fazant la brabanonne 21 Filet de marcassin et ses lgumes dhiver 23 Everzwijnfilet met winterse groentekrans 23

  Homard lamoricain - Kreeft lamoricaine 27 Desserts

  Bche de nol - Kerststronk 6 Assortiments de desserts maison - Assortiment van huisgemaakte desserts 8

  Suggestions de nouvel an - Suggesties Nieuwjaar Kirr royal et ses amuses bouches - Kirr royal met hapjes 6

  Entres Voorgerechten Coquilles st Jacques sur un nid de poireaux sauce basilicum 15

  St-jacobsvruchten op een bedje van prei en basilicumsaus 15 Foie gras sur taost et sa confiture doignons 15

  Foie gras vergezeld van toast en ajuinconfituur 15 Hutres froide ou gratine (1 x 6 pieces) 14 Oesters koud of gegratineerd (1 x 6 stuks) 14 Homard en belle-vue - Kreeft Belle-vue 19

  Plats consistants Hoofdgerechten Homard lamoricaine - Kreeft lamoricaine 27 Steak de biche pure au choux vert et lardons 24

  Steak van hinde met een puree van groene kool en spekreepjes 24 Filets de sole sauce vin blanc parfum au thijm 22

  Tongfilet met wittewijnsaus geparfumeerd met tijm 22 Filet dagneau lgumes provenale sauce moutarde 21

  Lamsfilet met groentjes op provenale wijze en mosterdsaus 21 Desserts

  Tiramisu au fruits rouge - Tiramisu van rode vruchten 7 Assortiments de desserts maison - Assortiment van huisgemaakte desserts 8

  Place de Russeignies 9 7750 Russeignies 069 22 21 60 [email protected]

  A partir du mercredi 14 dcembre 2011du lundi au vendredi midi et soir nous vous proposons un menu 25 :

  Apritifs et ses amuses bouches - Entres - Plats consistant - Desserts ou irish.1/2 bouteille de vin ou 3 consomations. Toutes les semaines un menu diffrent.

  Pour plus d informations consultez notre site web www.verreytable.com

  Vanaf woensdag 14 december 2011serveren wij elke middag en avond van maandag tot vrijdag een menu aan 25 :

  Aperitief met hapje - Voorgerecht - Hoofdgerecht - Dessert of Irish koffie.1/2 fles wijn of 3 consummaties. Elke week een nieuw menu.

  Voor meer informatie raadpleeg onze website www.verreytable.com

  Restaurant Bois Joly is een ont-dekkenswaardige culinaire ves-ting bovenaan Hogerlucht. Ook deze maand schotelen zij u weer een uitgekiend maandmenu voor met telkens 3 voorgerechten, 3 hoofdgerechten en nagerech-ten met al het lekkers wat het seizoen te bieden heeft. Aange-zien het met de eindejaarsdagen ook al eens iets anders mag zijn, kan u er zo bijvoorbeeld smullen van een lekker stuk wild of ge-zellig tafelen bij een pruttelend fondueketeltje. De specialiteit van het huis is en blijft uiter-aard kreeft op 10 verschillende wijzen. Gedurende de feesten zal het restaurant gesloten zijn op 24 en 31 december. Maar de dagen daarrond staat de ploeg paraat en wordt er ook voorzien in een traiteurdienst, al wordt hierbij wel aangeraden uw be-stellingen op tijd te plaatsen. Uit-gebreid culinair genieten tijdens het eindejaar kan bij reservatie vanaf 45 volwassenen.

  Hogerlucht 7, RonseTel. 055 21 10 17

  Voor de kerstdag- en nieuwjaarsmenuwww.boisjoly.be

  Feesten in stijl

  Op 5 min. van centrum Ronse.Prachtig zonneterras in de zomer.

  Gezellig landelijk kader in de winter.Cte los, salades, gambas, ...

  Iedere weekdag s middags menu aan 11.

  Suggesties kerstdag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag, raadpleeg onze site.

  WWW.TRUDDERSHOF.BE

  Ruddersveld 5 Ronse 055 49 90 63

  t Ruddershof

  RESTAURANT BRASSERIE TAVERNE TEAROOM

 • G A S T H O F

  PALACEENCLUS DU HAUT 41 - KLUISBERG - 069 45 45 85

  KERSTDAG25 DECEMBER 2011 - 12u00

  Cava Aretey met hapjesbord

  Fijnproeverssalade van eend

  Gebakken st.-jacobsnootjes met kreeftenmousseline

  Sorbet

  Hertenrugfi let grand veneur, wintergroenten & kroketjes

  Dessertenbuffet & koffi e

  Wijnen en waters inbegrepenDansplezier met Laura et Ben 60

  OUDEJAARSAVOND31 DECEMBER 2011 - 19u00

  Crmant dAlsace met wachtbordje

  Tong- en gerookte zalmrolletjes met mini-ratatouille

  Gebakken kalfszwezeriken met zachte pepers & saffraansaus

  Parelhoenfi let gevuld met eendenleverpastei, duxelle van champignons, klein witlof & rsti-aardappelen

  Eindejaarsnagerecht & koffi e

  Dranken en wijnen inbegrepen tot 3u00 (uitgezonderd champagne en sterke dranken)

  Orkest : Johnny Clarysse Band 81 Kinderen 5 per jaar

  NIEUWJAARSBUFFETZONDAG 8 JANUARI 2012 - 11u30

  Cava Aretey

  Koud buffet Soep Warm buffet

  Kaasbuffet

  IJsdessert

  Koffi e & fl emish coffee

  Dranken en wijnen inbegrepen tot 15u00 (uitgezonderd champagne en sterke dranken)

  Orkest : ABC Combo 50 Kinderen 3,50 per jaar

  Reservaties op het nummer 069 45 45 85. Gelieve het voorschot te storten op rekeningnummer BE41 7370 1681 6510 vr 20 december

  met vermelding van de naam van de gereserveerde tafel.Voorschot : Kerstdag : 40/pp - Oudejaarsavond : 61/pp - Nieuwjaarsbuffet : 30/pp

  G A S T H O F

  PALACEENCLUS DU HAUT 41 - KLUISBERG - 069 45 45 85

  KERSTDAG25 DECEMBER 2011 - 12u00

  Cava Aretey met hapjesbord

  Fijnproeverssalade van eend

  Gebakken st.-jacobsnootjes met kreeftenmousseline

  Sorbet

  Hertenrugfi let grand veneur, wintergroenten & kroketjes

  Dessertenbuffet & koffi e

  Wijnen en waters inbegrepenWijnen en waters inbegrepenDansplezier met Laura et Ben Dansplezier met Laura et Ben 6060

  OUDEJAARSAVOND31 DECEMBER 2011 - 19u00

  Crmant dAlsace met wachtbordje

  Tong- en gerookte zalmrolletjes met mini-ratatouille

  Gebakken kalfszwezeriken met zachte pepers & saffraansaus

  Parelhoenfi let gevuld met eendenleverpastei, duxelle van champignons, klein witlof & rsti-aardappelen

  Eindejaarsnagerecht & koffi e

  Dranken en wijnen inbegrepen tot 3u00 Dranken en wijnen inbegrepen tot 3u00 (uitgezonderd champagne en sterke dranken)(uitgezonderd champagne en sterke dranken)(uitgezonderd champagne en sterke dranken)(uitgezonderd champagne en sterke dranken)

  Orkest : Johnny Clarysse BandOrkest : Johnny Clarysse Band 81 Kinderen 5 per jaar 81 Kinderen 5 per jaar

  NIEUWJAARSBUFFETZONDAG 8 JANUARI 2012 - 11u30

  Cava Aretey

  Koud buffet Soep Warm buffet

  Kaasbuffet

  IJsdessert

  Koffi e & fl emish coffee

  Dranken en wijnen inbegrepen tot 15u00 Dranken en wijnen inbegrepen tot 15u00 (uitgezonderd champagne en sterke dranken)(uitgezonderd champagne en sterke dranken)(uitgezonderd champagne en sterke dranken)(uitgezonderd champagne en sterke dranken)

  Orkest : ABC ComboOrkest : ABC Combo 50 Kinderen 3,50 per jaar 50 Kinderen 3,50 per jaar

  Reservaties op het nummer 069 45 45 85. Gelieve het voorschot te storten op rekeningnummer BE41 7370 1681 6510 vr 20 december

  met vermelding van de naam van de gereserveerde tafel.Voorschot : Kerstdag : 40/pp - Oudejaarsavond : 61/pp - Nieuwjaarsbuffet : 30/pp

  L. Sturbautstraat 11 - RonseTel./Fax 055 23 92 32 - [email protected]

  Luc De SmetS O M M E L I E R

  Wijnen uit alle

  wijnstreken

  Uitgebreid gamma

  geschenken voor elk budget

  Ruime keuze exclusieve

  sterke dranken en malt-whiskys

  Open maandag tot zaterdag van 9u00-12u00 en 13u30-18u30

  Professioneel advies naargelang uw gerechten en

  persoonlijke smaak

 • Nu de winter aan de deur staat en de dagen stilaan korter en donkerder worden komen familie en vrienden samen om gezellig wat tijd te spenderen en even stil te staan bij het leven. Want de kerst-periode is nu eenmaal de tijd van het jaar waarin we dat typische knusse en warme gevoel omarmen. Dit wordt alvast aangewakkerd door het kerstconcert in de academie.

  Wereldwijde Wensen is een samenwerking van de gehele academie waarbij zowel jong als oud meedoen. De orgelklas, het strijkorkest, de beeldende kunsten, de dansklas en de lagere graad woord -en muziekleerlingen werken hier allen aan mee. Samen zullen zij u naar hogere sferen brengen en u dat unieke kerstgevoel bezorgen.

  Het verhaal dat gebracht wordt gaat over een man die de wereld wil kopen. Hierbij is de centrale vraag : doet hij het uit machtswellust of is het iemand met een goed hart die de wereld wil redden ? Wenst u een antwoord op deze vraag, ga dan zeker kijken ! En niet getreurd want als al dit moois gedaan is worden jullie niet met lege handen naar huis gestuurd. De boodschap in het verhaal zal iedereen zeker even doen stilstaan en losoferen over het leven. (Tekst : Sasian Van Den Berghe)

  Wereldwijde WensenWoensdag 21/12/11 om 18u en 19u30 Tickets : 3 reserveren op het secretariaat (Zuidstraat 19)Info : 055 23 28 85

  CU

  LTU

  UR

  NIEUW !

  KOSTUUMS MET SLANKERE PASVORM

  VANAF 350,00 (VANAF MAAT 42)

  GROTE KEUZE AAN MANTELS EN PARKAS

  MARKT 34 OUDENAARDE 055 31 10 23 WWW.VANWAMBEKE.BE

  KERSTSHOPPING

  ZONDAG 18 DEC.& MAANDAG 19 DEC.

  VAN 14U TOT 18U

 • rlooking good feeling goodpl. fr. rooseveltplein 23 ronse-renaix 055 21 91 [email protected] www.optiekdhondt.be

  r

  NIEUWE COLLECTIE ZON EN OPTISCH

  IS BINNEN !

  CADEAUTIP : ZONNEBRIL OF CADEAUBON

  Chanel, Gucci, Emporio Armani, Dolce et Gabbana, Giorgio Armani, Oakley, D&G, Faconnable, Carrera,

  Ray Ban, Guess, Prada, Serengeti, Persol,

  Nu de winter aan de deur staat en de dagen stilaan korter en donkerder worden komen familie en vrienden samen om gezellig wat tijd te spenderen en even stil te staan bij het leven. Want de kerst-periode is nu eenmaal de tijd van het jaar waarin we dat typische knusse en warme gevoel omarmen. Dit wordt alvast aangewakkerd door het kerstconcert in de academie.

  Wereldwijde Wensen is een samenwerking van de gehele academie waarbij zowel jong als oud meedoen. De orgelklas, het strijkorkest, de beeldende kunsten, de dansklas en de lagere graad woord -en muziekleerlingen werken hier allen aan mee. Samen zullen zij u naar hogere sferen brengen en u dat unieke kerstgevoel bezorgen.

  Het verhaal dat gebracht wordt gaat over een man die de wereld wil kopen. Hierbij is de centrale vraag : doet hij het uit machtswellust of is het iemand met een goed hart die de wereld wil redden ? Wenst u een antwoord op deze vraag, ga dan zeker kijken ! En niet getreurd want als al dit moois gedaan is worden jullie niet met lege handen naar huis gestuurd. De boodschap in het verhaal zal iedereen zeker even doen stilstaan en losoferen over het leven. (Tekst : Sasian Van Den Berghe)

  Wereldwijde WensenWoensdag 21/12/11 om 18u en 19u30 Tickets : 3 reserveren op het secretariaat (Zuidstraat 19)Info : 055 23 28 85

  CU

  LTU

  UR

  ECO-ISOLATIEWERKEN Gsm 0477 82 93 23www.eco-isolatiewerken.be [email protected]

  Leveren en plaatsen van dak isolatie, zolder isolatie en na-isolatie van spouwmuren. Moderne en ecologische isolatietechnieken.

  GRAT

  IS O

  FFER

  TE !

  isoleert ook uw woning

  Frituur Royal- Bij Ronny & Ann -

  Vanaf maandag 28/11/2011 ook broodjes, koffi e, soep en ontbijtkoeken !

  Bestellingen vr 10u worden geleverd aan huis vr 11u30. Bestellen

  kan via tel. 055 60 59 89 of fax 055 60 62 89.

  Nieuwe openingsuren vanaf maandag 28/11/2011

  ma 6u30-10u00 11u30-14u00 17u30-00u00di 6u30-10u00 - -woe 6u30-10u00 11u30-14u00 17u30-00u00do 6u30-10u00 11u30-14u00 17u30-00u00vrij 6u30-10u00 11u30-14u00 17u30-01u00zat - 11u30-14u00 17u30-01u00zon - - 17u30-00u00

  J.B. Dekeyserstraat 20 9600 Ronse

 • SA

  ME

  NL

  EV

  ING

  Ze kennen nationaal en internationale successen, worden op diverse feestjes gevraagd om de boel te laten ontplo en, maar zijn echter vrij onbekend en onbemind in Ronse zelf. Hun roots niet verloochenend blaast Ronse Hard Crew elk feestje op tot een heus totaalfeestconcept. Te bewijzen : Ronsenaars kunnen feesten !

  Ronse Hard Crew bestaat uit een ach al leden die ofwel geboren zijn te Ronse ofwel een belangrijk deel van hun leven in Ronse hebben doorgebracht, maar momenteel hee geen enkel lid van RHC een o cile verblijfplaats in de Hermesstad.

  De leden van RHC belichamen een zogenaamd positief-actie-collectief. Met andere woorden : een bende enthousiaste gasten die positieve acties verzorgen. Echter, het zijn niet zomaar acties. De acties waarover we het hebben zijn kleine, grote, onnozele, bombastische en intimistische interventies. RHC gee net dat tikkeltje extra aan feesten. A jn, dat iets extra is soms een gewaagde, maar steeds succesvolle cocktail van muziek en randentertainment, zoals schaars geklede meisjes in wi e T-shirts die elkaar guitig besproeien, opblaasdieren, reuzemicros, balonnen, schuim, en n, de ultieme combinatie om voor de toeschouwers volledig los te gaan. Op muzikaal vlak vinden we RHC tussen electro, minimal, intello, trance en zelf hardcore. De groep experimenteert eveneens met theatraliteit voor tijdens de diverse optredens.

  Voor het overgrote deel komt RHC naar buiten met eigen composities en DJ; the new normal, volgens de leden. En dat deze op maat gemaakte shows (want dat zijn het) aanslaan, bewijzen de diverse optredens van RHC op diverse podia in Gent, Camber Sands Rye (UK) en Kortrijk Cong. Dat laatste doen ze al 2 jaar. Kortrijk Cong is een cadeau van de Kortrijkse kunst- en cultuurhuizen aan de bevolking. Hiervoor werkte RHC reeds samen met Miet Warlop, choreografen Helmut Van den Meersschaut en Laura Vanborm. Voor Kortrijk Cong werd er eveneens samengewerkt met de danseressen van dansgroep Passerelle en zelfs een doedelzakspeler. Door middel van kapiteinskostuums werd het concept van Rock

  e Boat vervolledigd. U ziet, niets is gek genoeg voor het ach al. Het concept werpt dan ook zijn vruchten af : een uitzinnige menigte en optredens die heel druk bevolkt worden. We hopen dan ook ten zeerste Ronse Hard Crew snel eens te mogen verwelkomen in Ronse. Dergelijke initiatieven dragen immers bij tot de positieve beeldvorming van Ronse ! Want, zoals ze zelf propageren : Volgens toeristische brochures is Ronse het kloppend hart van de Vlaamse Ardennen. Maar het is ook de stad van de zo en, de Bommels en de Fiertel. De plek waar Bauer in 1988 Criquielion genadeloos in de dranghekken reed. En bovenal : het eindpunt van de N60.

  Ronse Hard Crew plant nog niet onmiddellijk een optreden in Ronse, echter wel in Oudenaarde. Randeevoe houdt u alvast op de hoogte van het reilen en zeilen van dit belo evolle collectief ! Ga alvast eens een kijkje nemen op hun site www.ronsehardcrew.org of op hun Facebookpagina om de sfeer op te snuiven. (Tekst : Jonathan Jouret)

  Ronse Hard Crew

  R

  eino

  ut H

  iel

  20

 • INTERSPORTRooseveltplein 1-49600 Ronse055 21 10 71

  Zo-ma geslotenDi-do-vrij 10.00-12.00 14.00-18.30Woensdag 09.30-12.00 14.00-18.30Zaterdag 09.30-12.30 14.00-18.30

  TOTALE UITVERKOOP-50% VANAF 3 STUKS (BEHALVE SKI)

  INTERESSANTE SKI-AANBIEDINGEN(KLEDIJ + MATERIAAL)

  ETALAGEPOPPEN TE KOOP

  Op zondagen ooknamiddag open tot 18u!

  4, 11 en 18 dec

  Tuincentrum

  www.green-city.be

  Viermaartlaan 52, Bld du 4 Mars Ronse/Renaix

  055 20 96 09 [email protected]

  Van/du ma/lun tot/au vrij/ven: 09.00 - 12.30 13.30 - 18.30

  Za/sam: 09.00 - 18.00 zon/dim: 09.00 - 12.00 Gesloten/ferm dinsdag/mardi

  BESTAAT 50 JAAR !

  Doms | Hoogstraat 35 | 9600 Ronse T 055 21 39 27 | F 055 23 90 26 | [email protected]

  WWW.TUINMACHINESDOMS.BE

  Herfstpromoties op hakselaars, boomzagen en blazers.Winternazicht van uw grasmaaier in eigen atelier.Gratis ophaling en teruglevering van uw machine !

  Doms | Hoogstraat 35 | 9600 Ronse Doms | Hoogstraat 35 | 9600 Ronse Doms | Hoogstraat 35 | 9600 Ronse

  ophaling en teruglevering van uw machine ! ophaling en teruglevering van uw machine ! ophaling en teruglevering van uw machine !

 • CULIN

  AIR

  CULIN

  AIR

  Een eerste tip die we al vast meegeven is : koop wat je graag drinkt. Wil je meerdere essen wijn kopen laat je dan niet leiden door het etiket al-leen, koop vooraf een es, proef hem en koop pas als hij je echt bevalt. Prijs is niet altijd de beste leidraad, dure wijn is niet noodzakelijk goed en tussen de goedkope wijnen zi en af en toe ook wel eens pareltjes. Let wel, zoek je een wijn met enige gastronomische ambitie, dan moet je toch al snel boven de 15 euro gaan per es. Duik je al de keuken in of toch nog niet ?

  Ga je voor de werk besparende gevarieerde kaas-plank, durf dan ook variatie in wijn op tafel te ze en. Die zoete wi e Montbazilac of geso sti-ceerde Sauterne countert perfect het zoute van de blauwe schimmelkaas. De ver jnde Italiaanse Valpolicella sluit aan bij de zachte gefermenteerde kazen en de zonnige Ctes du Rhne snijdt door de koude kracht van de volle bergkazen. Met deze laatste kan je trouwens ook verrassend uit de hoek komen. Serveer rood bij het voorgerecht, als je voor heerlijk smeuge kaaskrokketjes opteert.

  Vooraleer we ons aan de meer edele keuken wa-gen, vragen we nog even voor het gemak wat we best bij de vleesfondue of gourmet serveren ?

  Een Australische rode Shiraz heeft net zoals de meeste zuiderse wijnen een hoger alcoholper-centage. Dit helpt immers bij het afbreken van de

  vetten. Kom je graag verrassend uit de hoek, kies een witte droge Loire wijn, type Saumur.

  Champagne kan in principe bij alles. Ideaal is na het aperitief doorschenken bij garnalen, kree , of zelfs foie gras. Wil je toch liever zoet gaan bij de foie gras probeer dan eens een Elzaser Ge-wurtztraminer.

  Ros champagne is hip, schenk hem door bij de carpaccio. Bij klein wild zoals eend, patrijs of fazant opteer je voor een lekkere Pomerol, ook everzwijngebraad voelt zich goed in dit gezelschap.

  Wil je het goedkoper neem dan een Franse of Chileense wijn gemaakt van de Merlotdruif. Haas sluit als uitzondering aan bij het groot wild waar best voor een iets oudere Bourgogne wordt gegaan, stijl Chambertin.

  Wil je het exotisch houden kies dan een Austra-lische Zinfandel of een Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld. Afsluiten in stijl doe je met een blokje zwarte chocolade en een lekker glaasje vintage port. De gure koude winternacht kan je dan al lang gestolen worden.

  Wil je meer weten ? Wijnclub Hermes hee een forumpage op Facebook, wissel daar gerust je bedenkingen en vragen uit. (Tekst : Yves Dufour - Wijnclub Hermes)

  Pimped up, chromed out moet zowat de populairste uitdrukking zijn van t moment. De feestdagen staan voor de deur en hoe overtuig je nu je peter om straks diep in zijn zak te tasten ? Het moment om uw kerst-of nieuwjaarsdiner op te pimpen met aangepaste wijnen is aangebroken. MonoCpage, macration carbonique, reserva, lev en fut de chne, cors, en jij zat al met de handen in het haar bij de keuze ros, rood of wit ?!

  Opgepimptkerstdiner

  22

 • 16-17-18DECEMBER 2011

  PROGRAMMA KERSTMARKT 11www.ronse.be

  KERSTMARKT RONSEKERSTMARKT RONSE

 • SA

  ME

  NL

  EV

  ING

  De beveurdereinge vaan de Ronsische toele ees duir de Roed vuir Cultuur vaan de staad Ronse iengeriecht om oes Ronsisch dialect nie verloren te loeten goen. Xavier Saey ees de vuirzieter van een bende peeruuchen die nui op de keesmoert verschielende aktiviteiten georganiseird een. Ne rsumei

  Een poer monden gelein werd een idei vuirgestuihd duir Xavier Saey om het Ronsisch dialect te promoteiren. Saey (vertahd noert Ronsisch) : Vroeger waast verboden om ient Ronsisch te klaapen. Me werdegen doer vuiren gestraa op t schoule. Moer na zan de meinsen er om eure dialect te klaapen op de stroete of ien de winkos. t Waas nuudig, want t Ronsisch dragdeget verloren te goen.

  Sebiet woeren ter een zeesta meinsen dien Xavier weuhdegen huipen om te pazen ouver waaten daat er moest gebuiren. Sebiet oen ze het gedaacht om mei Eriekske Vanderhauwoert, verantwordelaken vuir de keesbuum en de keesmoert, iet te organiseiren op de keesmoert zuihve. Ze goen deings verkuupen vuir collectioneurs, moer der goe natuurlak uuk Ronsische geklapt en gezongen weiren. Jos Bruineu goe ien continu ne elm tuunen ouver Ronse vaan vroeger en na, Danjuih Vandenhoucke goe lietsjiest zeingen en Tavi (Wim vaan Coopenoolle) goe een beitse

  komen vertuihen ouver de nieve revue vaan VTV : Tavi buirgemiester. Daany Limbourg komt eerekies speilen op zienen accordeiong en Poolie Debusschere komt uuk vertuihen. En uuke Andrei Delbaar komt auwe Ronsische lietsjiest zeingen.

  A t ghuid daa ingezoemod weird, weird gebeizigd om t Ronsisch nog mier te promoteiren. t Ronssies Geklapt hei uuk plaakers gemoekt mei een tiekeneinge vaan Wielie Venter. De commersanten ien Ronse kunnen daat op eure deure plaaken om te tuunen daa de doer Ronsisch meugt klaapen.

  Een scheele patei of eespe, een vierkantie bruud ni gesnein of een bliekblauw kliedsoke vuir t einde vant joer, weird nui nog aalemoele smoekelaker en schuunder os get ient Ronsisch keunt kuupen of besteelen. De keesmoert goe duire op de gruute moert vaan de zeestienden tot den aachtienden december. (Tekst : Joureetsie)

  t Ronssies Geklapt

  24

  G R A T I S M A A N D B L A D

  e

  Duivels interessant !

  Volledige fotoreportages encomplete activiteitenagenda op

  www.randeevoe.be

 • R

  ON

  SE

  U

  N IE D

  E R H A N D E L AA

  RS

  UN

  I ON

  DE S C O M M E R

  C AN

  T

  S

  RE

  NA

  IX

  Unie der Handelaars presenteert ...

  WIE ZOET IS KRIJGT LEKKERS,DE REST KOMT NAAR ...

  Een organisatie van de Unie der Handelaars van Ronse met de medewerking van Stad Ronse.

  DEELNEMENDE ZAKEN

  Prmaman | Er was eens ... | Optiek Sofi e | Marina Bis | Vandercammen | Phildar | Amyris | Okapi

  New Vogue | DHondt optiek | Le Jardin de Juliette | Re-Style | Pop in store | Fashion for Men

  Fool Moon | LOdace | Pauline | Cottage | Passion | Pholie | Debaets | Papershop | Escapade | Spiers

  MET EEN BEZOEK

  VAN DE SINT !

  (14-18u)

  SSSTTTOOOCCCKKKVERKOOP

  4 DECEMBER 1110-18 u COC RONSECASH BETALING INKOM 2 GRATIS DRANKJE

 • 26

  Ronse leeft ! En Randeevoe was erbij ...GVA TrofeeGrote Prijs Mario Declercqop zondag 6 novemberin Ronse-Kluisbergen

  Een volledige reportage op www.randeevoe.be !

 • Ignace BauwensJUWELIER - JOAILLIER

  Abeelstraat 13-15, rue de lYprauRonse - Renaix Tel. 055 21 47 01

  OPENDEURWEEKEND91011 december Vrijdag 9 december uitzonderlijk open tot 21u00Kom langs voor de NiEUWstE mODEllEN, PROmOtiEs en DEmONstRAtiEs (Garmin, tacx, Polar ...) www.jowan.be

  www.jowan.be

  mAAK KANs

  op n van de prachtige

  tOmBOlA PRijzEN

  Jowan BIKE TECHnoLoGY - Jouw fietsplezier, onze zorgBuissestraat 34 - 9690 Kluisbergen - Tel. 055 38 84 07 - [email protected]

  AAK KANs

  op n van de prachtige

  PRijzEN

  Jouw fietsplezier, onze zorgBuissestraat 34 - 9690 Kluisbergen - Tel. 055 38 84 07 - [email protected]

  volledig programma:

  www.

  klie

  k.be

  11-173

  5

 • ACTIV

  ITEITENAGENDA

  TOT 8 JANUARI Woe, zat, zon van 14u tot 18u

  43STE GROTE PRIJS TEKENKUNST VAN DE STAD RONSECC De Brouwerij, Priestersstraat 13, RonseDeze gerenommeerde wedstrijd hedendaagse tekenkunst met tentoonstelling van de laureaten en geselecteerden is uniek in Belgi en toont elk jaar aan dat de autonome tekenkunst nog steeds actueel is en beeldend kunstenaars kan aanzetten tot zeer divers tekenwerk met hoog artistiek niveau. De wedstrijd is recentelijk opengesteld voor buitenlandse kunste-naars. Info [email protected] of 055 23 27 94_____________________________

  VRIJDAG 2 DECEMBER TOT ZONDAG 15 JANUARIVrij, zat, zon van 14u tot 18u

  CONTEXTURES BEYOND MANUFACTURINGLight Cube Art Gallery, St. Martensstraat 10, RonseGroepstentoonstelling van zeven kunstenaars in een gloed nieuwe hedendaagse kunstgalerij Light Cube Art Gallery in het kader van Textielweekend in Ronse. Zie pag. 12 van dit nummer._____________________________

  ZATERDAG 3 DECEMBER TOT ZONDAG 15 JANUARITEXTIELWEEKEND / FUTUROTEXTILES 2011Campus TIO3, Oscar Delghuststraat 60, RonseAlles wat maar iets met textiel te maken heeft, vind je in december in Ronse ! Als feestelijk accent van de ope-ning van CAMPUS TIO3, een gebouw volledig in het teken van textiel, innovatie, creativiteit en ondernemer-schap, gaat de stad Ronse de dialoog aan met textiel. Info : 055 23 50 18 of www.textielweekend.be

  ZATERDAG 3 DECEMBERVanaf 13u

  SPORTDAG ANDERSVALIDEN Sporthal t Rosco, Leuzesesteenweg 241, RonseDe sportdienst, in samenwerking met de andersva-lidenraad en de dienst Diversiteit, organiseert een bewegingsnamiddag voor andersvaliden. Een dag waarop iedereen de kans krijgt om van verschillende bewegingsspelen te proeven. De deelnemers kunnen kiezen tussen verschillende balsporten, muurklim-men, badminton. Wie wil, kan zich uitleven op de ballenmarkt, in een leuke bewegingsomloop of op de uitdagende klimmuur. Inschrijving : 2Sportdienst 055 33 99 24 of fi [email protected]_____________________________

  ZATERDAG 3 EN 10 DECEMBERVan 14 tot 18u

  SPEELGOED VERZAMELINGJeugdlokaal van de Kadetten, Waatsbrugstraat 79, RonseDe Kadetten Ronse doen een warme oproep om speelgoed waarmee niet meer gespeeld wordt te schenken aan de Kadetten. Nu Sinterklaas opnieuw in aantocht is en vele kinderen nieuw speelgoed verwachten, wordt heel wat bruikbaar speelgoed opzijgezet. Minder fortuinlijke kinderen kunnen wij gelukkig maken met speelgoed waarmee niet meer gespeeld wordt. Wij zullen het op onze beurt doorgeven aan de Sint en vragen om dit aan minder bedeelde jongeren te bezorgen. Info : David De Clercq, 0474 42 95 22_____________________________

  ZONDAG 4 DECEMBERVan 10u tot 18u

  STOCKVERKOOPZaal COC, RonseUnie der Handelaars van Ronse organiseert een stockverkoop waaraan 25 winkels uit centrumstraten van Ronse deelnemen. Sinterklaas zal aanwezig zijn vanaf 14u. Inkom 2. Info : 055 60 06 30.

  ZATERDAG 10 DECEMBERVan 14u tot 19uZONDAG 11 DECEMBER Van 11u tot 18u

  11DE KERSTMARKT ST.MARTINUSZaal Emmas, Politieke Gevangenenstraat 24, RonseKerstmarkt en kaasavond ten voordele van zieke kinderen. Kaas- of charcuteriebord vanaf 19u, prijs 12. Vooraf inschrijven op 055 21 26 85, 0499 43 88 68 of [email protected]_____________________________

  ZATERDAG 10 DECEMBERVanaf 20u

  BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA & TUTU PUOANE MET MAMA AFRICACongrescentrum Glorieux, Glorieuxlaan 55, RonseHet Brussels Jazz Orchestra, wereldtop in zijn genre, zal i.s.m. Tutu Pouane, het avondvullend programma Mama Africa brengen, een programma waarvoor ze samen het beste uit de Zuid-Afrikaanse muziek selecteerden. Kaarten 25 (optreden + tapas) bij LOdace, receptie ziekenhuis, Grafoman en Harmonie. Zie pag. 18 van dit nummer._____________________________

  ZONDAG 11 DECEMBER om 20u

  BART CANNAERTSWAAR IS BARRY ?CC De Brouwerij, Zuidstraat 19, RonseSinds zijn eerste soloprogramma Ik tel tot tien !, wordt Bart Cannaerts bij de top van de Vlaamse cabaret- en comedywereld gerekend. Bart zelf is eigenlijk nog altijd op zoek naar waarom hij eigenlijk op een podium wil staan en is vast besloten daar nooit een sluitend ant-woord op te vinden. Zie pag. 18 van dit nummer. _____________________________

  DONDERDAG 15 DECEMBER VRIJDAG 16 DECEMBERTelkens van 13u tot 19u

  KERSTMARKT IN WOONZORGCENTRUM DE LINDELeefgroep en sfeer caf t MuziekbosDrank- en eetgelegenheid, verkoop van geschenk- en decoratieartikelen, zangstondes van t Lindekoor, live orkest, grote Kersttombola en zoveel meer._____________________________

  ZONDAG 18 DECEMBER Om 15u

  HOPLA THEATER EN DANS VOORSTELLINGCC De Brouwerij, Zuidstraat 19, RonseWillen jullie een dag meemaken uit het leven van Hopla en zijn vriendjes ? Dat kan ! Het populairste konijntje van televisie bestaat 10 jaar en dat wordt gevierd met een leuke voorstelling. Inkom : 6. Info en kaarten : 055 23 27 94of [email protected] Zie pag. 18 van dit nummer.

  KUNST BIJ MAKRI

  Tentoonstelling van bronssculpturen van kunstenares Rita Craeynest bij meubelen Makri (Leuzesteenweg 208, Ronse) tot half januari.

  28

  BommelsfeestenRONSEBommelsfeesten

  Bommelsfeesten7 8 9 / 01 / 2012

  www.bommelsfeesten.be

  BommelsfeestenRONSERONSEBommelsfeesten

  Bommelsfeesten7 8 9 / 01 / 2012

  www.bommelsfeesten.bewww.bommelsfeesten.be

  WWW.G

  RAFOMAN.B

  E

  W W W . O P T I E K S O F I E . B E

  GARAGE LEMAITRE BVBANINOVESTRAAT 1189600 RONSE

  055 20 85 55WWW.LEMAITRE-RONSE.BE

  Oudenaarde

  Steven Deviane0473 27 49 20

 • BommelsfeestenRONSEBommelsfeesten

  Bommelsfeesten7 8 9 / 01 / 2012

  www.bommelsfeesten.be

  BommelsfeestenRONSERONSEBommelsfeesten

  Bommelsfeesten7 8 9 / 01 / 2012

  www.bommelsfeesten.bewww.bommelsfeesten.be

  WWW.G

  RAFOMAN.B

  E

  W W W . O P T I E K S O F I E . B E

  GARAGE LEMAITRE BVBANINOVESTRAAT 1189600 RONSE

  055 20 85 55WWW.LEMAITRE-RONSE.BE

  Oudenaarde

  Steven Deviane0473 27 49 20

 • KO

  P V

  AN

  DE

  MA

  AN

  DP

  OE

  ZIE

  Een gedichtOp deze bladzijde wordt telkens een gedicht gebracht. Nu eens van mezelf, dan weer van een van mijn favoriete dichters of dichteressen. Steeds geef ik er een korte introductie en/of situering bij.

  Dit keer wil ik een gedicht voorstellen van de relatief onbekende Tsjechische dichter Jiri Wolker. Deze jonge poet (1900-1924) was ook actief als journalist en zijdelings soms als dramaturg en sprookjesschrijver. Hij werd geboren in een cultureel bezielde familie. Na zijn secundaire studies, verhuisde hij naar Praag waar hij rechten studeerde. Toch gaf hij nu en dan ook lezingen over kunst en literatuur. Hij had nauw contact met de avant-garde-scene uit zijn geboorteland. Jiri Wolker was ook een van de stich-tende leden van de communistische partij van Tsjecho-Slowa-kije. Hij overleed op 24-jarige lee ijd aan tuberculose. Er is zeer weinig van zijn werk in het Nederlands vertaald, waardoor deze dichter van de sobere maar indringende en beklijvende sferen, bij ons niet bekend is. Hierbij een kenmerkend gedicht van hem. (Tekst : Paul Cox - www.paulcox.be)

  DINGEN

  Ik hou van dingen, de stille vrienden,omdat iedereen ze behandeltalsof ze niet leefden.Maar ze leven wel en ze kijken ons aanmet de vaste, trouwe blik van een honden lijden,omdat niemand tegen ze praat.Te bedeesd om een gesprek te beginnenzwijgen ze, wachten ze, zwijgen zeen toch,wat zijn ze verlegen om een praatje !

  Daarom hou ik van dingenen ook hou ik van de hele wereld.

  Jiri Wolker

  Marie-Claire : de surrogaatmoeder van velen. Opnieuw een op en top Ronsische madam die haar gelijken niet kent. Als geboren en getogen Ronsenaar en dochter van caf-uitbaters, was Marie-Claire voorbestemd om een BR (Bekende Ronsenaar) te worden. Haar geboortehuis, caf t Stamcaf in de Dammekensstraat, was de voedingsbo-dem voor haar voorliefde voor de Bommels. Van kindsbeen af werd zij door haar ouders meegezogen in die gewel-dige traditie waar iedere Ronsenaar mee besmet is. Zij liep braaf school op het toenmalig Santa-Maria (de Sangkta) en werd daarna tewerkgesteld bij het schoenbedrijf Baert in de Abeelstraat. Haar stoute schoenen aantrekkend, ging Marie-Claire daarna dienen in de verpleegsterschool op Hogerlucht (het ISE). Haar belo e aan haar moeder moest ze immers nakomen : Nadat ik in de beginjaren van de Bommels de koning zag, zei ik tegen mijn moeder : daar wil ik ook op een dag staan. En zo geschiedde. In 1999 ze e Marie-Claire het kroonjuweel op haar hoofd, vergezeld door Jean-Pierre De Fauw. Kort daarna, nu 10 jaar geleden, star e zij de Bommelgroepering De Kadeitchiest. Tot op heden is zij voorzitster en zoals eerder aangehaald, eveneens surrogaatmoeder voor sommigen. Daarnaast hee Marie-Claire een tweede, niet onaangename hobby : verre reizen. Naar eigen zeggen is dit het enige moment wan-neer zij niet aan de Bommels denkt. Echter, een vrij dure therapie als u het ons vraagt. (Tekst: Jouret Jonathan)

  Is Marie-Claire niet in Guatemala of China. Dan kunt u ze wel vinden in een of andere duistere hangar : schil-deren aan een nieuwe praalwagen. Als u ze tevergeefs nog niet vindt en u hee de moed bijna opgegeven, than, Ronsenaars all over the world, always remember : Marie-Claire was here, als Kop van de Maand december !

  Marie - Claire De VosElke maand legt Randeevoe een kleurrijk persoon uit onze omgeving vast op de gevoelige plaat. Willen of niet, lachen zal zij !

  Factsheet :Naam & voornaam : Marie-Claire De VosBeroep : gepensioneerd keukenverantwoordelijke Geboortejaar : 1948

  30

 • Abeelstraat 26a9600 Ronse

  [email protected] www.immoad.be

  IN DE KIJKER TE KOOP TE RONSE

  Schitterend nieuwbouwproject - Fostierlaan (oude site Boddin)

  Residentie Fostierpark

  21 nieuwbouwappartementen en 10 stadswoningen.Centrale en rustige ligging in n van de mooiste straten van Ronse. Tijdloze architectuur, kwalitatieve materialen en energievriendelijke bouw. Prijzen vanaf 177.000 euro. Meer info, plannen en lastenboek beschikbaar op ons kantoor.

  www.immoad.be

  WIST U DAT ...

  Immo AD reeds meer dan 35 jaar uw vastgoedpartner is in Ronse, de Vlaamse Ardennen en de Pays des Collines.

  U bij David en Veerle Deunynck altijd terecht kan voor een vrijblijvende afspraak in verband met het verkopen of verhuren van uw woning.

  Het volledige immo AD aanbod te koop en te huur te vinden is op www.immoad.be

  David Deunynck uw partner is voor het bespreken van uw nieuwbouwproject.

  Er minstens 5 goede redenen zijn om te kiezen voor Danilith-Delmulle nieuwbouw- Volledige vrijheid- Vaste prijzen- Vaste bouwtermijn- En partner- Duurzaam bouwen

  Meer inlichtingen? David Deunynck T 055 21 04 08

  WOORDSPELWEDSTRIJDG R A T I S M A A N D B L A D

  eVertaal het woord vanuit het Ronsisch en vul het rooster in. Indien u deoplossing gevonden hebt, kan u ons mailen op [email protected] en kans maken op een cheque t.w.v. 50 euro bij Er was eens.Alvast veel puzzelplezier !

  Antwoord vorige maand :POMPOEN

  De gelukkige winnaar is :Philippe VAN dER brachtRonse

  HORIZONTAAL

  1. Klamp 5. conterboes 6. berloke 7. Messanten 8. corbillaar11. Kakop13. droeieinge14. drupnuize18. Kajie19. bolder20. Abandonneiren

  VERTICAAL

  2. Pinsse 3. bazaar 4. toefotapat 9. boelie10. bombone12. toetchiespaap15. Ontweeken16. Sniebeleingen17. toepe

  Oplossing:

  1 2 3 4 5 6 7 8

  5

  2

  11

  4

  6

  8

  9

  13

  14 15 16

  20

  10

  19

  1

  7

  12

  3

  17

  18

  1

  2

  3

  4

  5

  6

  7

  8

 • www.iletaitunefois.bizwww.erwaseens.biz

  Place F. Rooseveltplein 42 - T. 055 45 74 29Peperstraat 2-4, rue du Poivre - T. 055 21 73 28

  Place F. Rooseveltplein 39 - T. 055 21 44 28Peperstraat 2-4, rue du Poivre - T. 055 21 73 28

  BABY-KIDS-JUNIOR

  SCAPA SPORTSRIVER WOODS

  BURBERRYARMANI

  TARTINE & CHOCOLATRALPH LAUREN

  WEEKEND LA MERLILI GAUFRETTE

  R95THHELLO KITTY BY

  VICTORIA COUTURE

  GEBOORTELIJSTENTHOPHILE & PATACHOU

  NOUKIESFIRST

  WOMEN

  ROSNERXANDRES

  SEVEN JEANSRALPH LAURENRIVER WOODSSCAPA SPORTS

  LACOSTETHELMA & LOUISEJOSPHINE & CO

  ELENA MIRO (TOT MAAT 50)COCCINELLE

  BARBOURHELLO KITTY BY

  VICTORIA COUTUREVERY SIMPLE

  MEN

  ZILTONRALPH LAURENSCAPA SPORTSRIVER WOODS

  BARBOUR

  DEELNEMER STOCKVERKOOP 4/12/11 COC RONSE

  COMMUNIECOLLECTIE VANAF 15/12/2011

  FEESTCOLLECTIE

  CRUISECOLLECTION RALPH LAUREN VANAF 15/12/2011

  ER WAS EENS ...IL ETAIT UNE FOIS ...

  RONSE - RENAIX