Randeevoe februari 2010

of 20 /20
GRATIS MAANDBLAD - FEBRUARI 2010 10 GRATIS MAANDBLAD e Ronse... mon amour

Embed Size (px)

description

Inkijkexemplaar Randeevoe februari 2010

Transcript of Randeevoe februari 2010

 • GRA

  TIS

  MAA

  ND

  BLAD

  - F

  EBRU

  ARI 2

  010

  10

  G R A T I S M A A N D B L A D

  e

  Ronse... mon amour

 • HERMESHERMES

  Grote Markt 34, Grand PlaceRonse-RenaixTel. 055-21 48 97

  Oudenaardebaan 17KluisbergenTel. 055-38 90 10

  Ontdek nu onze hoogvliegersbij Record Bank

  FENIKS vzwVrijzinnig-humanistische Plechtigheden

  Het leven in StappenGeboorte/AdoptieLentefeestRelatieBuitengewone VieringOverlijdenHerdenking

  Feniks is een vzw die reeds vele jaren vrijzinnig-humanistisch genspireerde plechtig-heden verzorgt. De vzw biedt ook ondersteuning en advies.

  Centrum Morele DienstverleningZuidstraat 139600 RonseTel.: 055 214 969Fax: 055 216 [email protected]

  Bezoek onze websitewww.plechtigheden.be

  Wijnstraat 51 - RonseTel. 055-38 51 56Open maandag van 13.30u tot 18.30u Dinsdag tot zaterdagvan 10.00u tot 12.30uen van 13.30u tot 18.30u

  HAMPTON BAYS

  MER DU NORD

  POLO SPORTby Ralph Lauren

  ESSENTIEL

  D.E.P.T.

  YAYA

  NIEUWE LENTECOLLECTIE

 • 3COLOFON

  UITGEVERDesign & Publishing groupSint-Martensstraat 10, 9600 Ronse

  VORMGEVING EN DRUKGrafoman Sint-Martensstr.10, RonseWilly De Praeter, GrafomanJessica Coussement, Grafoman

  04

  14

  04 CC t Beukenootje06 Stef Vancaeneghem08 Valentijn in Ronse10-11 Zakennieuws

  12 Samoerai14 Kids16-17 Activiteitenkalender18 Een gedicht Kop van de maand

  06

  08

  REDACTIEPaul Cox - pozieBrigitte Minne - kidsPhilippe Demets - historieJonathan Jouret - algemene redactieYann Verhellen - algemene redactieNathalia Tsala - algemene redactieHubert Dedoncker - cartoonPatrice Dutronoit

  FOTOSNathalia Tsala

  EINDREDACTIEYann Verhellen, Jonathan Jouret

  ADMINISTRATIE & ADVERTENTIEVERKOOPNathalia Tsala, Sint-Martensstr.10, [email protected] - 0497-754763

  Peter VINCENT - 0473-63 73 83Jan DELMOTTE - 0475-36 62 05

  RANDEEVOE DIGITAALhttp://issuu.com/randeevoe

  2009 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

 • 4CULTUUR

  In 1990 ervoeren enkele artistieke vrienden die hadden deelgenomen aan Kunst Uit Eigen Streek een zekere artistieke leegte in Ronse. Er was immers nog geen mogelijkheid om plastische kunsten te beoefenen (zoals een stedelijke academie voor beeldende kunst), totdat de heren Roger Cnudde en Chris Van de Wijgaert hun stevige schouders onder het project zetten dat initieel ontstond tussen pot en pint. Al snel ontstond t Beukenootje, een socio-culturele vereniging die iedereen de kans bood om zijn of haar creatieve geest te ontplooien.

  Gauw zou de groep uitgroeien tot zon 25 leden - voornamelijk pensioengerechtigden die na hun carrire een leegte ondervonden die elke woensdagnamiddag in de Ovide Decrolyschool deelnemen aan een werkatelier onder de artistieke leiding van Roger Cnudde. Los van dit werkatelier worden jaarlijks 12 activiteiten georganiseerd voor de leden, waarbij het sociale aspect een belangrijke rol speelt. Zo waren ze te gast op de tentoonstelling Ronse wereldstad, waar zij een uitgebreide rondleiding kregen van buitenlandse gasten en zodoende kennis konden maken met andere inzichten en technieken. Ter gelegenheid van hun tentoonstelling nodigen zij eveneens allochtone groepen uit om opnieuw ideen te kunnen uitwisselen. Maar ook een bezoek bij een lokale imker en deelname aan de Week Van De Amateurkunsten stonden reeds op het programma. Een verrijking van alle culturele aspecten voor iedereen uit de maatschappij is hier het hoofddoel. De tentoonstelling brengt een drietal werken van elk lid, verspreid over de drie verdiepen van CC De Brouwerij, wat het totaal aantal werken op zon honderdtal brengt. U vindt er werken van ervaren leden, maar ook van beginnende amateurartiesten, van klassiek tot experimenteel. Want de Beukenootjes, zoals de leden zich noemen, schilderen en tekenen hoofdzakelijk maar laten het boetseerwerk ook niet achterwege. Veelzijdigheid troef dus!

  Voorts is er ook nog een fotomontage die een beeld geeft over de vereniging doorheen de jaren. t Beukenootje dankt zijn succes aan eenvoudige dingen: Eenvoud, openheid, geen pretentie en een gezellige sfeer zijn primordiaal voor onze vereniging, verraadt Jos Raevens, voorzitter en tevens gepassioneerd amateurartiest. En natuurlijk onze leraar en monitor, Roger, voegt hij er nog aan toe. Jos wil namens zichzelf en zijn leden nog het volgende kwijt: Als kleine vereniging zijn wij beperkt in onze logistiek. Daarom danken wij de Dienst Cultuur en de Provincie Oost-Vlaanderen voor hun mooie medewerking, die dit project mogelijk maakt.

  Tekst : Jon

  atha

  n Jouret

  Culturele centrale t Beukenootje bestaat dit jaar 20 jaar. De verjaardag van dit

  plastisch en creatief atelier wordt gevierd met een tijdelijke tentoonstelling in CC

  De Brouwerij van 26 februari tot en met 14 maart. Randeevoe ging op de koffi e bij

  de voorzitter van CC t Beukenootje en pende het volgende neer.

  CC t beukenootjeU kan de tentoonstelling bezoeken in CC De Brouwerij van 26 februari tot en met 14 maart, telkens op woens-, zater- en zondagen van 14 tot 18 uur. Genteresseerde nieuwe leden kunnen zich aanbieden tijdens de tentoonstelling.

  CC Beukenootje.indd 1 27/01/10 09:33

 • 5Gemco nv/sa Elzeelsesteenweg 133 9600 Ronse/Renaix055 21 29 06 [email protected] www.gemco-vw.be

  NIEUWE SHOWROOM - NINOVESTRAAT 108, RONSENOUVEAU SHOWROOM - RUE DE NINOVE 108, RENAIX

  De korting op mijn omnium?Even schitterend als mijn nieuwe auto!

  DVV verzekeringen

  Jan Van Nassaustraat 61 bus 3 - RonseTel. 055 20 95 41 - Fax 055 20 69 85

  bvba Depluverez-De Backerbvba Depluverez-De Backer

  Wenst u telefonisch meer info? Contacteer Anglique vrijblijvend.

  Anglique SyroitNinovestraat 73 bus 1019600 Ronse0472 66 57 [email protected]

  VIP ComPlex

  geef oPnIeuw dIe HARmonIe AAn uw fIguuR

  afslankingsspecialist snelle en duurzame resultaten in minder dan 30 minuten meer dan 35 jaar kennis en vooruitgang

  FIGUURCORRECTIELYMFEDRAINAGE VERSTEVIGING

  onmIddellIjk VeRlIes van centimeters op de behandelde zone, en dit al na de eerste behandeling!

  oPendeuRweek15 tot 20 februari 2010 12 tot 16 april 2010

  dIt Alles zondeR PlAstIsCHe CHIRuRgIe! dus wAAR wACHt u nog oP boek VAndAAg nog een beHAndelIng!

  nIeuwVeRbluffendResultAAt !

  boek nu uw PRoefbeHAndelIng VooR Het lICHAAm VooR 10 euRo

  bij het nemen van een kuuRnu gRAtIs 5 zumbA-beurten om uw fysieke inspanning te stimuleren!!

  [geldig januari april 2010]

  zumbA oP dI. 20.30 uuR - woe. 20 uuR In t RosCo.

  tal van acties, proefbehandelingen en vriend(inn)enarrangementen tijdens de opendeurweken.

  neem tIjdIg uw AfsPRAAk. meer info op de website!

  LIFTINGOVERGEWICHTCELLULITIS

 • 6LITERA

  TUUR

  De Nalatenschap, tiende publicatie, achtste roman

  Het boek vertelt het verhaal van het universele streven naar vrije denken, en het gevecht dat elke dag moet geleverd worden om deze vrijheid te behouden. Maar het is evenzeer het verhaal over Ronse tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder burgemeester Leo Vindevogel en drie vrienden uit het verzet van wie er twee weggevoerd worden naar concentratiekampen. Fox, Theo en Victor vertellen het verhaal van de gruwel gaande van mishandeling, verderf, dood en deportatie tijdens een van de zwartste paginas van onze wereldgeschiedenis. Ze refereren aan Ronsenaars zoals Georges Van Coppenolle, Maurice Bouchez en Thodule Devacht die zich zoals zovele anderen, vaak anoniem gebleven Ronsenaars, inzetten voor het verzet in en om Ronse. Oorlogsburgemeester Vogel duidt van zijn kant zijn collaboratiedaden ter plekke.

  Een historische roman met hedendaagse relevantie

  Met dit boek hoop ik een verhaal na te laten voor de komende generaties over iets wat nooit mag vergeten worden, zegt Stef Vancaeneghem. Je leest het boek vanuit monologues intrieurs en fl ashbacks van de personages. Het verhaal van deze kameraden brengt je helemaal terug in het vertrouwde Ronse, op het stadhuis, tijdens de ondervragingen hier en in Gent, maar ook in de concentratiekampen. Het toont de gruwel die deze kampen met zich meebrengen. De idee dat deze monologen wel degelijk uit de geest komen van bestaande mensen, die het werkelijk hebben meegemaakt, maakt het boek tegelijk realistisch en toegankelijk voor zowel jong en oud. Het geeft tevens een idee over de strijd van het vrije denken die we niet mogen opgeven. Want deze wordt immers langs alle mogelijke kanten elke dag opnieuw bedreigd door autoritaire extreme componenten. De Nalatenschap is echter geen pleidooi over wat goed of fout is gegaan tijdens die periode in onze stad. Ik reik de sfeer en de

  feiten aan, de lezer doet ermee wat hij of zij wil. De eindconclusie ligt niet in mijn handen, benadrukt Stef.

  Bloggen

  Stef Vancaeneghem is behalve auteur en voormalig journalist een van de bekendste, zo niet de bekendste Ronsische blogger. Als waarnemer van de Ronsische politiek tikt hij met zijn scherpe pen zijn mening uit op zijn webstek die inmiddels al 340.000 keren is aangeklikt. Stef Vancaeneghem: Ik voel me daarbij niet te beroerd mijn mening bij te spijkeren als die voor verfi jning en verduidelijking vatbaar is. Alleen gekken veranderen nooit eens van mening. Ik heb de wijsheid niet in pacht en ik ben het orakel van Ronse niet. Voor de rest ben ik de zetman van niemand. Ik kom op voor ons geliefd Ronse samen met alle Ronsenaars van goede wil. Het maakt me daarbij niet uit van welke fi losofi sche of politieke overtuiging die zijn. Ik sta aan de zijlijn en schrijf wat ik zie en hoor. Het is trouwens nooit mijn bedoeling om iemand persoonlijk te raken. Verder heb ik geen politieke ambities en zie ik mijn blog in eerste instantie als een platform om er mijn niet-gepubliceerde werken te parkeren. Onlangs lanceerde hij op zijn blog ook de 15 punten voor de onafhankelijke apolitieke alliantie Tuupe vuir Ronse die hij eerder stichtte. Een kreet van en naar iedere Ronsenaar om de politici vast te pinnen op hun formele beloftes omtrent Ronse. Ondertussen telt de gelijknamige groep op de sociale netwerksite Facebook al meer dan 1000 leden die zich aansluiten bij de gedachte dat het beste uit Ronse moet en kan gehaald worden. Want alleen samen kunnen we het halen, besluit Stef.

  De Nalatenschap is te verkrijgen bij:Paper Shop (Michel Vandenhende), Rooseveltplein 28 - Ronse (055 20 93 94)Bookshop (Guy & Gregory Van Stals) Ninovestraat 30/B - Ronse (055 21 12 02)

  Tekst : Jon

  atha

  n Jouret

  Schrijven over schrijvers is niet gemakkelijk. Wij van Randeevoe waagden er ons toch aan en gingen op stap met Stef Vancaeneghem. In een gesprek over zijn nieuw boek De Nalatenschap, gingen we op zoek naar de drijvende krachten achter deze man en zijn pen.

  Stefvancaeneghem

 • 7LITERA

  TUUR

  De Nalatenschap, tiende publicatie, achtste roman

  Het boek vertelt het verhaal van het universele streven naar vrije denken, en het gevecht dat elke dag moet geleverd worden om deze vrijheid te behouden. Maar het is evenzeer het verhaal over Ronse tijdens de Tweede Wereldoorlog, onder burgemeester Leo Vindevogel en drie vrienden uit het verzet van wie er twee weggevoerd worden naar concentratiekampen. Fox, Theo en Victor vertellen het verhaal van de gruwel gaande van mishandeling, verderf, dood en deportatie tijdens een van de zwartste paginas van onze wereldgeschiedenis. Ze refereren aan Ronsenaars zoals Georges Van Coppenolle, Maurice Bouchez en Thodule Devacht die zich zoals zovele anderen, vaak anoniem gebleven Ronsenaars, inzetten voor het verzet in en om Ronse. Oorlogsburgemeester Vogel duidt van zijn kant zijn collaboratiedaden ter plekke.

  Een historische roman met hedendaagse relevantie

  Met dit boek hoop ik een verhaal na te laten voor de komende generaties over iets wat nooit mag vergeten worden, zegt Stef Vancaeneghem. Je leest het boek vanuit monologues intrieurs en fl ashbacks van de personages. Het verhaal van deze kameraden brengt je helemaal terug in het vertrouwde Ronse, op het stadhuis, tijdens de ondervragingen hier en in Gent, maar ook in de concentratiekampen. Het toont de gruwel die deze kampen met zich meebrengen. De idee dat deze monologen wel degelijk uit de geest komen van bestaande mensen, die het werkelijk hebben meegemaakt, maakt het boek tegelijk realistisch en toegankelijk voor zowel jong en oud. Het geeft tevens een idee over de strijd van het vrije denken die we niet mogen opgeven. Want deze wordt immers langs alle mogelijke kanten elke dag opnieuw bedreigd door autoritaire extreme componenten. De Nalatenschap is echter geen pleidooi over wat goed of fout is gegaan tijdens die periode in onze stad. Ik reik de sfeer en de

  feiten aan, de lezer doet ermee wat hij of zij wil. De eindconclusie ligt niet in mijn handen, benadrukt Stef.

  Bloggen

  Stef Vancaeneghem is behalve auteur en voormalig journalist een van de bekendste, zo niet de bekendste Ronsische blogger. Als waarnemer van de Ronsische politiek tikt hij met zijn scherpe pen zijn mening uit op zijn webstek die inmiddels al 340.000 keren is aangeklikt. Stef Vancaeneghem: Ik voel me daarbij niet te beroerd mijn mening bij te spijkeren als die voor verfi jning en verduidelijking vatbaar is. Alleen gekken veranderen nooit eens van mening. Ik heb de wijsheid niet in pacht en ik ben het orakel van Ronse niet. Voor de rest ben ik de zetman van niemand. Ik kom op voor ons geliefd Ronse samen met alle Ronsenaars van goede wil. Het maakt me daarbij niet uit van welke fi losofi sche of politieke overtuiging die zijn. Ik sta aan de zijlijn en schrijf wat ik zie en hoor. Het is trouwens nooit mijn bedoeling om iemand persoonlijk te raken. Verder heb ik geen politieke ambities en zie ik mijn blog in eerste instantie als een platform om er mijn niet-gepubliceerde werken te parkeren. Onlangs lanceerde hij op zijn blog ook de 15 punten voor de onafhankelijke apolitieke alliantie Tuupe vuir Ronse die hij eerder stichtte. Een kreet van en naar iedere Ronsenaar om de politici vast te pinnen op hun formele beloftes omtrent Ronse. Ondertussen telt de gelijknamige groep op de sociale netwerksite Facebook al meer dan 1000 leden die zich aansluiten bij de gedachte dat het beste uit Ronse moet en kan gehaald worden. Want alleen samen kunnen we het halen, besluit Stef.

  De Nalatenschap is te verkrijgen bij:Paper Shop (Michel Vandenhende), Rooseveltplein 28 - Ronse (055 20 93 94)Bookshop (Guy & Gregory Van Stals) Ninovestraat 30/B - Ronse (055 21 12 02)

  Tekst : Jon

  atha

  n Jouret

  Schrijven over schrijvers is niet gemakkelijk. Wij van Randeevoe waagden er ons toch aan en gingen op stap met Stef Vancaeneghem. In een gesprek over zijn nieuw boek De Nalatenschap, gingen we op zoek naar de drijvende krachten achter deze man en zijn pen.

  Stefvancaeneghem

  Verschelden - Zonnestraat 109 - Ronse - T. 055 21 38 62 - www.paulverschelden.be

  Verschelden

  IR IS PLUS GRIJS 2240,00 excl. btw

  1920,005 JAAR GARANTIEop de verbrandingskamer en brandpot uit gietijzer

  Uw specialist in pelletkachels - elektro - kachels - inbouwhaarden

  Maakt het u gemakkelijk !

  Maagdenstraat 54, rue des Virges9600 Ronse-Renaix

  0476-50 66 13

  SanitairDakwerkenSanitaireToitures

  bouwmaterialenDe specialist inNATUURSTEENTERRASTEGELS

  KWALITEITAAN STERKE PRIJZEN

  U vindt er een uitgebreide keuze aan betonklinkers, kleiklinkers, terrastegels en natuursteen. Professioneel advies voor

  ondergrond, plaatsing en onderhoud van uw buitenbetegeling

  BEZOEK ONS VERNIEUWD TOONPARK

  RUIME VOORRADEN

  Holvoet bouwmaterialen - Doorniksesteenweg - RonseTel. 055 20 65 00 - Fax 055 20 65 10 - www.holvoet.net

  Open van 7-12.30 / 13-18 u. - Zaterdag 7.30-12.00 / 13.30-16.30 u.

  PROfESSIONEEL ADVIES

 • 814 FEB

  RUARI

  50 jaar, met elkaar

  Ere wie ere toekomt. Een halve eeuw lief en leed delen is geen makkie. Denise Duvivier (70) leerde Gaston Fourneau (73) kennen bij Denise thuis, in het voormalig caf Motocross in de Stationsstraat. Zij was textielarbeidster bij Vangrootenbruel, hij was slager. Na 2 jaar verkering besloten Denise en Gaston om elkaar te huwen, een belofte tegenover elkaar welke zij tot op de dag van vandaag nog steeds waarmaken. Samen hebben zij de wereld gezien: van China en Thailand tot Amerika en Mexico. Het reizen heeft zeker bijgedragen tot onze goede relatie en verstandhouding. Want als je ziet in welke weelde wij leven, zegt Gaston. Je moet natuurlijk veel van elkaar kunnen verdragenen veel sparen! Want uit geldzaken komen de meeste problemen voort, voegt Denise er wijselijk aan toe. Beiden zijn ze het er over eens dat bepaalde maatschappelijke waarden veranderd zijn, en dat dit waarschijnlijk bijdraagt aan minder langdurende relaties, zoals er weleer waren. Gaston en Denise sluiten graag af met een goede raad voor ieder van ons: koester je beste vrienden (heb er niet teveel), en doe als koppel zoveel mogelijk samen.

  Trouwen is houden

  Op zoek naar een jonger koppel stootte Randeevoe op het mooie en bijzondere verhaal van Albert Audooren (57) en Heydens Patricia (51). Zij vonden elkaar via het internet, wat niet zo ongewoon is, nu onze sociale bewegingen zich meer en meer op het net manifesteren. Na enige tijd online contact te hebben onderhouden, besluiten zij een eerste afspraakje te maken. Ze spreken af langs de autosnelweg richting zee om daar de dag door te brengen. We hadden voor elkaar besloten dat het meteen goed moest zitten, of dat we er anders niet mee doorgingen, vertelt Patricia met pretoogjes. En of het meteen goed zat! Na de eerste koffi e in een wegrestaurant besluiten ze te vertrekken naar de zee, de plaats waar, zo blijkt nu een jaar later, hun mooie verhaal begon. Enkele maanden

  later besluiten ze te trouwen (de trouw gaat door op 12 februari). Albert is afkomstig van Oudenaarde en Patricia van Asse, voor haar was het dus een grote stap. Maar we zijn zeer tevreden hier in Ronse, klinkt het. Patricia en Albert kozen voor het huwelijk omwille van de mooie symboliek en de idee dat ze zich daardoor nog meer verbonden voelen.

  Maladie damour, maladie de la jeunesse

  maladie des amoureux Ging het liedje van Henri swingende gitaar Salvador verder. Het was echter niet op dit lied dat Olivier Sucaet (22) zijn vriendin Jara Decuyper (18) elkaar meer dan 2 jaar geleden leerden kennen. Ze kenden elkaar al een tijdje, want Olivier is een van de beste vrienden van haar neef. Verder dan een goedendag kwam het nooit, verklapt Jara ons. Tot op het moment dat de vonk eens oversloeg. We raakten aan de praat in een caf en sinds dan is het eigenlijk begonnen, voegt Olivier er aan toe. Ze vertrouwen ons verder nog toe dat Valentijn niet zon speciale betekenis heeft voor hun. Jara: We doen veel liever andere leuke dingen tijdens het jaar. Zoals eens een weekendje weggaan of gewoon een avondje gezellig thuis. Ze zijn nu reeds twee jaar samen, en in de tijd van Denise en Gaston waren zij waarschijnlijk al lang getrouwd. Dat is niet direct iets voor ons. Al zeg ik niet dat het soms zijn voordelen heeft. Zo lang we maar samen gelukkig kunnen zijn, geeft Olivier toe.

  Randeevoe dankt deze mensen voor hun openhartigheid en wenst iedereen een gezellig samenzijn op Valentijn, maar ook de rest van het jaar! En denk eraan: Make love, not war!

  Tekst : Jon

  atha

  n Jouret

  Met dan

  k aan Ka

  trien

  Fou

  rnea

  u

  14 februari, Valentijnsdag. Ook de medewerkers van Randeevoe zijn niet ongevoelig voor de liefdeskriebels. Maar omdat we een gezegde als het gras is altijd groener aan de overkant, niet willen ontkrachten, gingen wij aankloppen aan 3 deuren. Een jong stel, een pasgetrouwd koppel en een koppel dat al 50 jaar lief en leed met elkaar deelt deden de deur open.

  VALENTIJN

  dan een goedendag kwam het nooit, verklapt Jara ons. Tot op het moment dat de vonk eens oversloeg. We raakten aan de praat in een caf en sinds dan is het eigenlijk begonnen, voegt Olivier er aan toe. Ze vertrouwen ons verder nog toe dat Valentijn niet zon speciale betekenis heeft voor hun. Jara: We doen veel liever andere leuke dingen tijdens het jaar. Zoals eens

  swingende gitaar Salvador verder. Het was echter niet op dit lied dat Olivier Sucaet (22) zijn vriendin Jara Decuyper (18) elkaar meer dan 2 jaar geleden leerden kennen. Ze kenden elkaar al een tijdje, want Olivier is een van de beste vrienden van haar neef. Verder dan een goedendag kwam het nooit, verklapt Jara

  ieder van ons: koester je beste vrienden (heb

  Maladie damour, maladie de la jeunesse

  Gaston Fourneau (73) kennen bij Denise thuis, in het voormalig caf Motocross in de Stationsstraat. Zij was textielarbeidster bij Vangrootenbruel, hij was slager.

 • 914 FEB

  RUARI

  50 jaar, met elkaar

  Ere wie ere toekomt. Een halve eeuw lief en leed delen is geen makkie. Denise Duvivier (70) leerde Gaston Fourneau (73) kennen bij Denise thuis, in het voormalig caf Motocross in de Stationsstraat. Zij was textielarbeidster bij Vangrootenbruel, hij was slager. Na 2 jaar verkering besloten Denise en Gaston om elkaar te huwen, een belofte tegenover elkaar welke zij tot op de dag van vandaag nog steeds waarmaken. Samen hebben zij de wereld gezien: van China en Thailand tot Amerika en Mexico. Het reizen heeft zeker bijgedragen tot onze goede relatie en verstandhouding. Want als je ziet in welke weelde wij leven, zegt Gaston. Je moet natuurlijk veel van elkaar kunnen verdragenen veel sparen! Want uit geldzaken komen de meeste problemen voort, voegt Denise er wijselijk aan toe. Beiden zijn ze het er over eens dat bepaalde maatschappelijke waarden veranderd zijn, en dat dit waarschijnlijk bijdraagt aan minder langdurende relaties, zoals er weleer waren. Gaston en Denise sluiten graag af met een goede raad voor ieder van ons: koester je beste vrienden (heb er niet teveel), en doe als koppel zoveel mogelijk samen.

  Trouwen is houden

  Op zoek naar een jonger koppel stootte Randeevoe op het mooie en bijzondere verhaal van Albert Audooren (57) en Heydens Patricia (51). Zij vonden elkaar via het internet, wat niet zo ongewoon is, nu onze sociale bewegingen zich meer en meer op het net manifesteren. Na enige tijd online contact te hebben onderhouden, besluiten zij een eerste afspraakje te maken. Ze spreken af langs de autosnelweg richting zee om daar de dag door te brengen. We hadden voor elkaar besloten dat het meteen goed moest zitten, of dat we er anders niet mee doorgingen, vertelt Patricia met pretoogjes. En of het meteen goed zat! Na de eerste koffi e in een wegrestaurant besluiten ze te vertrekken naar de zee, de plaats waar, zo blijkt nu een jaar later, hun mooie verhaal begon. Enkele maanden

  later besluiten ze te trouwen (de trouw gaat door op 12 februari). Albert is afkomstig van Oudenaarde en Patricia van Asse, voor haar was het dus een grote stap. Maar we zijn zeer tevreden hier in Ronse, klinkt het. Patricia en Albert kozen voor het huwelijk omwille van de mooie symboliek en de idee dat ze zich daardoor nog meer verbonden voelen.

  Maladie damour, maladie de la jeunesse

  maladie des amoureux Ging het liedje van Henri swingende gitaar Salvador verder. Het was echter niet op dit lied dat Olivier Sucaet (22) zijn vriendin Jara Decuyper (18) elkaar meer dan 2 jaar geleden leerden kennen. Ze kenden elkaar al een tijdje, want Olivier is een van de beste vrienden van haar neef. Verder dan een goedendag kwam het nooit, verklapt Jara ons. Tot op het moment dat de vonk eens oversloeg. We raakten aan de praat in een caf en sinds dan is het eigenlijk begonnen, voegt Olivier er aan toe. Ze vertrouwen ons verder nog toe dat Valentijn niet zon speciale betekenis heeft voor hun. Jara: We doen veel liever andere leuke dingen tijdens het jaar. Zoals eens een weekendje weggaan of gewoon een avondje gezellig thuis. Ze zijn nu reeds twee jaar samen, en in de tijd van Denise en Gaston waren zij waarschijnlijk al lang getrouwd. Dat is niet direct iets voor ons. Al zeg ik niet dat het soms zijn voordelen heeft. Zo lang we maar samen gelukkig kunnen zijn, geeft Olivier toe.

  Randeevoe dankt deze mensen voor hun openhartigheid en wenst iedereen een gezellig samenzijn op Valentijn, maar ook de rest van het jaar! En denk eraan: Make love, not war!

  Tekst : Jon

  atha

  n Jouret

  Met dan

  k aan Ka

  trien

  Fou

  rnea

  u

  14 februari, Valentijnsdag. Ook de medewerkers van Randeevoe zijn niet ongevoelig voor de liefdeskriebels. Maar omdat we een gezegde als het gras is altijd groener aan de overkant, niet willen ontkrachten, gingen wij aankloppen aan 3 deuren. Een jong stel, een pasgetrouwd koppel en een koppel dat al 50 jaar lief en leed met elkaar deelt deden de deur open.

  VALENTIJN

  dan een goedendag kwam het nooit, verklapt Jara ons. Tot op het moment dat de vonk eens oversloeg. We raakten aan de praat in een caf en sinds dan is het eigenlijk begonnen, voegt Olivier er aan toe. Ze vertrouwen ons verder nog toe dat Valentijn niet zon speciale betekenis heeft voor hun. Jara: We doen veel liever andere leuke dingen tijdens het jaar. Zoals eens

  swingende gitaar Salvador verder. Het was echter niet op dit lied dat Olivier Sucaet (22) zijn vriendin Jara Decuyper (18) elkaar meer dan 2 jaar geleden leerden kennen. Ze kenden elkaar al een tijdje, want Olivier is een van de beste vrienden van haar neef. Verder dan een goedendag kwam het nooit, verklapt Jara

  ieder van ons: koester je beste vrienden (heb

  Maladie damour, maladie de la jeunesse

  Gaston Fourneau (73) kennen bij Denise thuis, in het voormalig caf Motocross in de Stationsstraat. Zij was textielarbeidster bij Vangrootenbruel, hij was slager.

  Hoogstraat 14 Ronse Op afspraak 055 60 44 40

  Make-up iedere vrijdag & zaterdag

  bon 10% korting op al le behandel ingen tot 28 02 2010

  JE HAAR VERDIENT EEN VIP -BEHANDEL ING

  Ignace BauwensJUWELIER - JOAILLIER

  Abeelstraat 13-15, rue de lYprau | ROnsE-REnAIx | Tel. 055 21 47 01

  Grote Markt 27 | Ronse | 055 38 56 58 | [email protected] | www.deacte.be

  Restaurant - Brasser ie - Tea-room

  ValentijnsmenuCava

  Duo van ganzenlever en babykreeft

  Een exotisch soepje

  Ontmoeting van de kwartel met de prins van de hoeve vergezeld van seizoensgroenten

  Dessert van de Chef

  Koffi e

  Grote Markt 27 | Ronse | 055 38 56 58 | [email protected] | www.deacte.be

  Een exotisch soepje

  Ontmoeting van de kwartel met de prins van de hoeve vergezeld van seizoensgroenten

  Dessert van de Chef

  Grote Markt 27 | Ronse | 055 38 56 58 | [email protected] | www.deacte.be

  Een exotisch soepje

  Ontmoeting van de kwartel met de prins van Ontmoeting van de kwartel met de prins van Ontmoeting van de kwartel met de prins van Ontmoeting van de kwartel met de prins van Ontmoeting van de kwartel met de prins van de hoeve vergezeld van seizoensgroentende hoeve vergezeld van seizoensgroentende hoeve vergezeld van seizoensgroentende hoeve vergezeld van seizoensgroentende hoeve vergezeld van seizoensgroenten

  Dessert van de ChefDessert van de ChefDessert van de ChefDessert van de Chef

  Koffi eKoffi e

  Prijs zonder dranken : 49,00

  Prijs incl. aperitief en wijnen: 63,00

  Kegelkaai 7 - 9600 Ronse - T. 055 49 99 49

  VALENTIJNSACTIE

  * Bij aankoop vanlingeriesetje of nachtkleding voordames + boxer-short heren 10% directe korting op volledige aankoop!(actie geldig van 6 t.e.m. 13 febr.)

  10%*directekorting

  Verwen je partner, maar ook jezelf!

  LINGERIE & NACHTKLEDIJ v rouwen - mannen - k idsBIKINIS VROUWEN SAPPH

 • Zakennieuws

  Randeevoe bekroondMet enige trots melden wij u dat uw favoriete stadsmagazine afgelopen maand werd bekroond met de jaarlijkse JCI-Unizo award. Deze prestigieuze en heel gegeerde prijs wordt ie-der jaar uitgereikt door Unizo en de JCI aan Ronses meest creatieve en innovatieve onderneming. Randeevoe is de uitblinker van vier genomineerden samen met de B&B Mu-zieklo van Patsy Van den Bogaerde, het restaurant De Acte van Steven Spileers, Patrice Ceuterick en Cedric Stockman en het eethuis Soep en Wijn van Jan Van Marcke en Els Van Daele. Er waren zestien kandidaten. Dit is voor ons een mooie beloning voor onze onverdroten inspanningen om voor jullie, ons geliefkoosde lezerspubliek, telkens weer uit de hoek te komen met een puike verfrissende nieuwe uit-gave boordevol interessante socio-culturele nieuwtjes. Deze award is enerzijds een prijs voor het reeds geleverde werk, en anderzijds een stimulans om ook in de toekomst het in-novatieve en creatieve pad te blijven bewandelen. Hopelijk blijven jullie ons hierin steunen!

  AxaHet wezen van de banksector is de laatste decennia sterk veranderd, de macht verschoof naar grote internationale groepen die langzaam de band met hun klanten verloren. Als we naar de bank gaan, is er geen plaats meer voor een leuke babbel of warm menselijk contact. Alles staat in het teken van efficintie. De laatste tijd tekent zich echter een trend af naar boutique banken, waarbij de nadruk opnieuw verschuift naar het persoonlijk contact met de klant en het aanbieden van een gepersonaliseerde service. Marc en Minne Van Lierde hebben echter al van het prille begin van hun zaak deze klemtonen gelegd. Dit dy-namische koppel houdt sinds 1982 een verzekeringskantoor open dat eveneens bankdiensten aanbiedt onder de koepel van de AXA groep. Met hun zaak willen zij zich haaks opstellen ten aanzien van de ten-dens om klanten te weren van de bankvloer. Daarvoor kiezen zij voor een persoonlijke dienstverlening op maat van de klant. In hoofdzaak bieden zij een brede waaier aan verzekeringsproducten aan, waarvoor zij niet enkel met AXA, maar ook met tal van andere maatschappijen samenwerken. Op die manier kunnen zij voor elke individuele klant een perfect passende formule uitwerken naargelang de persoonlijke behoeften. Met hun bankdiensten richten Marc en Minne zich vooral op particulieren, gezinnen en kleine ondernemingen. En ook hier wordt een hoogstpersoonlijke service gegarandeerd. Uw bank en verzeke-ringsdiensten kunnen overigens perfect gentegreerd worden in n compleet pakket. Het einddoel is een tevreden klant die kan profiteren van een optimale dienstverlening op zijn of haar maat. Marc en Minne bieden daarenboven ook beleggingsmogelijkheden aan waarbij geko-zen wordt voor een voorzichtige benadering met continuteit en een geheid resultaat in het achterhoofd. Bent u op zoek naar een complete gentegreerde en hoogstpersoonlijke bank-, verzekerings-, of beleg-gingsservice afgestemd op uw behoeften? Ga dan zeker eens langs praten bij Marc en Minne!

  Stationsstraat 38 - Ronse - tel. 055 21 72 66

  Jeudbeleidsplan 2011 2013

  Tweeduizendentien wordt een belangrijk jaar voor alle kinderen, jon-geren en hun organisaties in Ronse. Samen met hun locale bestu-ren denken kinderen en jongeren na over hun jeugdbeleid. Voor de opmaak van dat nieuwe jeugdbeleidsplan rekent de stedelijke jeugd-dienst op de inbreng van de Ronsische jeugd. Wil je je mening kwijt over wat Ronse te bieden heeft aan en voor kinderen en jongeren? Dat kan! Op de website van de stad Ronse (http://www.ronse.be/alge-meen/vrije-tijd/overzicht) kan je nu immers een bevraging invullen. Het beantwoorden van de vragen duurt slechts 5 minuten en er bestaan geen foute antwoorden!

  Belle et Beau bezorgt u een stralende glimlach.Belle et Beau is een modern schoonheidsinstituut, gerund door moeder en dochter (kan het gezelliger?). Dit supersympathieke professionele duo zijn de polyvalentie zelve, getuige hun brede waaier aan schoonheidsgerelateerde activiteiten. Belle et Beau excelleert op het gebied van innovatie en vernieuwing. Jaarlijks schuimen de exploitantes enkele internationale vakbeurzen af op zoek naar de nieuwste snufjes in schoonheidsland. Zo is dit ver-nuftige salon de enige in de regio die definitieve ontharing met een medische diodelaser aanbiedt. Mensen die met een immer charmante en stralend witte glimlach willen uitpakken kunnen vanaf nu er ook hun tanden laten bleachen. De zaak staat trou-wens ook op uitbreiden, rond Pasen hoopt Belle & Beau een 2de deel van hun zaak te openen waar infrarood afslankingskuren zul-len worden aangeboden.

  Rooseveltplein 1/6 - Ronse - tel. 055 21 00 31

  Sense of VitalityIn een groene oase van rust, ver weg van alle drukte en beslom-meringen kan je dit erg aparte vitaliteitcenter vinden. In deze vre-dige omgeving waar rust en ontspanning de norm zijn, verwelkomen Nathalie en haar man Johan u voor een relaxerende verwenpartij. Johan is een gereputeerd kinesist en osteopaat, en bij Nathalie kan je terecht voor het betere nagelwerk, relaxerende Sanshuimassages en afslankingskuren op maat. In de maand februari geeft Nathalie traditiegetrouw een erg fraaie korting van 10 tot 20% op al haar af-slankabonnementen. Van klassiek diten heeft deze levenslustige vrouw echter geen kaas gegeten. Nathalie zweert bij het geven van een persoonlijk voedingsadvies op maat in combinatie met zalige behandelingen in n van haar verschillende toestellen .

  Oudestraat 217, Ronse, 055 21 87 07

  Think out of the box

  De Junior Chamber International, of kortweg JCI organiseert op 27 februari haar Think Outside the Box manifestatie. Op dit groots op-gezette evenement staat dit jaar innovatie centraal. De kernvraag die zich stelt is of innovatie de sleutel is tot succesvol entrepreneur-schap? JCI Vlaanderen hoopt u via deze business en netwerking-dag van een verhelderend antwoord te voorzien. Hiervoor rekenen ze op deskundige sprekers uit verschillende gelederen van het socio-economische en het politieke bestuursapparaat. U kan er bij-voorbeeld luisteren naar een panelgesprek met onder meer Karel Van Eetvelt en Peter Leyman (gedelegeerd bestuurders van res-pectievelijk Unizo en VOKA) en een lezing van marketinggoeroe Peter Desmyttere. De keynote speaker is voor de gelegen-heid onze eigenste Vlaamse minister van innovatie: Ingrid Lie-ten. Voor meer info, zie onze activiteiten-kalender!

  Tekst:YannVerhellen

  BINNENPAGINA.indd 2-3 27/01/10 08:10

  10

 • Zakennieuws

  Randeevoe bekroondMet enige trots melden wij u dat uw favoriete stadsmagazine afgelopen maand werd bekroond met de jaarlijkse JCI-Unizo award. Deze prestigieuze en heel gegeerde prijs wordt ie-der jaar uitgereikt door Unizo en de JCI aan Ronses meest creatieve en innovatieve onderneming. Randeevoe is de uitblinker van vier genomineerden samen met de B&B Mu-zieklo van Patsy Van den Bogaerde, het restaurant De Acte van Steven Spileers, Patrice Ceuterick en Cedric Stockman en het eethuis Soep en Wijn van Jan Van Marcke en Els Van Daele. Er waren zestien kandidaten. Dit is voor ons een mooie beloning voor onze onverdroten inspanningen om voor jullie, ons geliefkoosde lezerspubliek, telkens weer uit de hoek te komen met een puike verfrissende nieuwe uit-gave boordevol interessante socio-culturele nieuwtjes. Deze award is enerzijds een prijs voor het reeds geleverde werk, en anderzijds een stimulans om ook in de toekomst het in-novatieve en creatieve pad te blijven bewandelen. Hopelijk blijven jullie ons hierin steunen!

  AxaHet wezen van de banksector is de laatste decennia sterk veranderd, de macht verschoof naar grote internationale groepen die langzaam de band met hun klanten verloren. Als we naar de bank gaan, is er geen plaats meer voor een leuke babbel of warm menselijk contact. Alles staat in het teken van efficintie. De laatste tijd tekent zich echter een trend af naar boutique banken, waarbij de nadruk opnieuw verschuift naar het persoonlijk contact met de klant en het aanbieden van een gepersonaliseerde service. Marc en Minne Van Lierde hebben echter al van het prille begin van hun zaak deze klemtonen gelegd. Dit dy-namische koppel houdt sinds 1982 een verzekeringskantoor open dat eveneens bankdiensten aanbiedt onder de koepel van de AXA groep. Met hun zaak willen zij zich haaks opstellen ten aanzien van de ten-dens om klanten te weren van de bankvloer. Daarvoor kiezen zij voor een persoonlijke dienstverlening op maat van de klant. In hoofdzaak bieden zij een brede waaier aan verzekeringsproducten aan, waarvoor zij niet enkel met AXA, maar ook met tal van andere maatschappijen samenwerken. Op die manier kunnen zij voor elke individuele klant een perfect passende formule uitwerken naargelang de persoonlijke behoeften. Met hun bankdiensten richten Marc en Minne zich vooral op particulieren, gezinnen en kleine ondernemingen. En ook hier wordt een hoogstpersoonlijke service gegarandeerd. Uw bank en verzeke-ringsdiensten kunnen overigens perfect gentegreerd worden in n compleet pakket. Het einddoel is een tevreden klant die kan profiteren van een optimale dienstverlening op zijn of haar maat. Marc en Minne bieden daarenboven ook beleggingsmogelijkheden aan waarbij geko-zen wordt voor een voorzichtige benadering met continuteit en een geheid resultaat in het achterhoofd. Bent u op zoek naar een complete gentegreerde en hoogstpersoonlijke bank-, verzekerings-, of beleg-gingsservice afgestemd op uw behoeften? Ga dan zeker eens langs praten bij Marc en Minne!

  Stationsstraat 38 - Ronse - tel. 055 21 72 66

  Jeudbeleidsplan 2011 2013

  Tweeduizendentien wordt een belangrijk jaar voor alle kinderen, jon-geren en hun organisaties in Ronse. Samen met hun locale bestu-ren denken kinderen en jongeren na over hun jeugdbeleid. Voor de opmaak van dat nieuwe jeugdbeleidsplan rekent de stedelijke jeugd-dienst op de inbreng van de Ronsische jeugd. Wil je je mening kwijt over wat Ronse te bieden heeft aan en voor kinderen en jongeren? Dat kan! Op de website van de stad Ronse (http://www.ronse.be/alge-meen/vrije-tijd/overzicht) kan je nu immers een bevraging invullen. Het beantwoorden van de vragen duurt slechts 5 minuten en er bestaan geen foute antwoorden!

  Belle et Beau bezorgt u een stralende glimlach.Belle et Beau is een modern schoonheidsinstituut, gerund door moeder en dochter (kan het gezelliger?). Dit supersympathieke professionele duo zijn de polyvalentie zelve, getuige hun brede waaier aan schoonheidsgerelateerde activiteiten. Belle et Beau excelleert op het gebied van innovatie en vernieuwing. Jaarlijks schuimen de exploitantes enkele internationale vakbeurzen af op zoek naar de nieuwste snufjes in schoonheidsland. Zo is dit ver-nuftige salon de enige in de regio die definitieve ontharing met een medische diodelaser aanbiedt. Mensen die met een immer charmante en stralend witte glimlach willen uitpakken kunnen vanaf nu er ook hun tanden laten bleachen. De zaak staat trou-wens ook op uitbreiden, rond Pasen hoopt Belle & Beau een 2de deel van hun zaak te openen waar infrarood afslankingskuren zul-len worden aangeboden.

  Rooseveltplein 1/6 - Ronse - tel. 055 21 00 31

  Sense of VitalityIn een groene oase van rust, ver weg van alle drukte en beslom-meringen kan je dit erg aparte vitaliteitcenter vinden. In deze vre-dige omgeving waar rust en ontspanning de norm zijn, verwelkomen Nathalie en haar man Johan u voor een relaxerende verwenpartij. Johan is een gereputeerd kinesist en osteopaat, en bij Nathalie kan je terecht voor het betere nagelwerk, relaxerende Sanshuimassages en afslankingskuren op maat. In de maand februari geeft Nathalie traditiegetrouw een erg fraaie korting van 10 tot 20% op al haar af-slankabonnementen. Van klassiek diten heeft deze levenslustige vrouw echter geen kaas gegeten. Nathalie zweert bij het geven van een persoonlijk voedingsadvies op maat in combinatie met zalige behandelingen in n van haar verschillende toestellen .

  Oudestraat 217, Ronse, 055 21 87 07

  Think out of the box

  De Junior Chamber International, of kortweg JCI organiseert op 27 februari haar Think Outside the Box manifestatie. Op dit groots op-gezette evenement staat dit jaar innovatie centraal. De kernvraag die zich stelt is of innovatie de sleutel is tot succesvol entrepreneur-schap? JCI Vlaanderen hoopt u via deze business en netwerking-dag van een verhelderend antwoord te voorzien. Hiervoor rekenen ze op deskundige sprekers uit verschillende gelederen van het socio-economische en het politieke bestuursapparaat. U kan er bij-voorbeeld luisteren naar een panelgesprek met onder meer Karel Van Eetvelt en Peter Leyman (gedelegeerd bestuurders van res-pectievelijk Unizo en VOKA) en een lezing van marketinggoeroe Peter Desmyttere. De keynote speaker is voor de gelegen-heid onze eigenste Vlaamse minister van innovatie: Ingrid Lie-ten. Voor meer info, zie onze activiteiten-kalender!

  Tekst:YannVerhellen

  BINNENPAGINA.indd 2-3 27/01/10 08:10

  11

 • 12

  SPORT

  04

  Samoerai heeft zich doorheen zijn lange en kleurrijke geschiedenis een unieke plaats toegeigend in de Ronsische sportgeschiedenis. Sinds de club in 1971 werd gesticht doorging ze een hele evolutie. In de beginjaren vervulde Samoerai een ware pioniersrol. Samoerai was een van de eerste judoclubs in ons land en was zo een voortrekker in de opbloei die deze sport in de daaropvolgende jaren zou kennen. Daarenboven was de club ook uiterst succesvol, We hebben het geluk gehad om gedurende een aantal generaties te hebben kunnen beschikken over uiterst getalenteerde judokas. En dan heb ik het niet enkel over een Harry Van Barneveld, maar ook over de Himpes en andere Bockstals; families die zich ten volle hebben gegeven voor de sport en de club in het bijzonder. Aldus een erg enthousiaste Bernard Vanden Daele, die zijn vertoog als volgt verder zette: Sinds die jaren is het qua sportieve prestaties misschien wat bergaf gegaan, maar dat moet je toch bekijken binnen de juiste context. Er kwamen meer en meer clubs bij en wij waren wat over onze top heen.

  Tijd voor verandering, besloot het bestuur. De club werd gereorganiseerd en ondergebracht in het gloednieuwe sportcomplex t Rosco. Al bleek dat niet meteen de juiste keuze te zijn geweest. De club verloor door die verhuizing zijn ziel en de leden haakten af. Wij moesten het altijd hebben van de familiale geest en het menselijke contact. In t Rosco, nochtans niets minder dan een prachtige locatie voor ons, beschikten wij niet over een eigen bar. D ontmoetingsplaats voor leden, ouders en andere sympathisanten. Daarenboven waren we te zeer afhankelijk geworden van externen., sprak Bernard. Een nieuwe relocalisering drong zich op en

  de vereniging vond onderdak in de gebouwen van het Glorieux schoolcomplex. Daar knapten de leden met vereende krachten de site op tot een fraaie gloednieuwe uitvalsbasis, met alle benodigde faciliteiten. Ondanks wat tegenkanting van het stadsbestuur, dat zich toch had ingespannen om ons een plaatsje te geven in t Rosco, ging de verhuis door. En dat is de club enkel maar ten goede gekomen. De sfeer van weleer is terug en we hebben sindsdien ook al heel wat nieuwe leden mogen verwelkomen. De club is ook trots op haar jeugdwerking, waar het zich ook naar de toekomst toe verder wil op focussen.

  Judo is in Belgi, ondanks de grote successen van toppers als Vandecaveye, Bergmans en Van Tichelt, nog steeds geen populaire sport te noemen. Toch heeft deze gevechtskunst volgens Vanden Daele enkele distinctieve troeven: Ten eerste is het een sport waar discipline en respect zeer belangrijk zijn. De jongeren leren zo belangrijke waarden bij. Ze krijgen het succes en waardering ook niet in de schoot geworpen en moeten zich, willen ze een hogere graad behalen, bewijzen op training en examens afl eggen. Sportief is het een erg complete sport die intensiteit en explosiviteit met beheersing combineert.

  Ook heeft Samoerai Ronse het engagement aangegaan om in 2010 en 2011 het Belgisch kampioenschap judo te organiseren. In 2010 valt deze gebeurtenis op 27 en 28 februari voor de jeugd, en op 6 november voor de seniors. In 2011 is dit het geval op 12 en 13 februari (jeugd) en op 5 november (seniors). Deze sporthappening gaat telkens door in t Rosco.

  Tekst : Yan

  n Ve

  rhellen

  De naam Samoerai klinkt menig Ronsenaar ongetwijfeld bekend in de oren. Al ruim 39 jaar (sinds 1971) wordt in het dojo van deze judoclub de rigide gevechtskunst van het judo onderwezen. De club is een absoluut monument in de Ronsische sportgeschiedenis en leverde al verschillende grote kampioenen af. Reden genoeg voor ons om, zij het met enig voorzicht, de tatami te betreden. De man die ons tussen de vaardige houdgrepen en andere snedige manoeuvres door te woord stond: Bernard Vanden Daele.

  judoclubSAMOERAIWil u zelf leren uw tegenstander met een kundig uitgevoerde greep tegen de tatami te smakken, of wil u uw kleine spruit aanmoedigen eens iets anders uit te proberen (en zodoende heel wat bruikbare vaardigheden op te doen); aarzel dan niet en ga eens een kijkje nemen in de dojo.

  Info: www.samoeraironse.comMail: [email protected] Tel: 055 38 81 50

 • 13

  Funerarium BQ is een jong en dynamisch bedrijf, werk-zaam in de uitvaartsector en geruggesteund door een vakkundige ploeg medewerkers die hun taak ter harte nemen. Onze onderneming richt zich naar iedereen die op een gepaste wijze en naar ieders budget een uitvaart-dienst wil laten verzorgen.

  Alle mensen, uit welke klasse of welke geloofsovertui-ging dan ook, zijn welkom in onze onderneming.Wij zijn allemaal mensen en ieder mens heeft recht op een waardig afscheid. Wij houden ons ter beschikking met de waardigheid, achting en discretie waarop u en uw dierbare overledene recht heeft. Funerarium BQ staat voor een uiterst gedegen professionele dienstverlening tegen een eerlijke prijs.

  Peperstraat 20, rue du Poivre 9600 Ronse - Renaix T 0800 92 390 www.funerarium-bq.be [email protected]

  Wij hanteren in onze zaak het principe van Feng Shui: door de inrichting van de verschillende ruimtes en het weerspiegelen van de 4 levensbeginselen: licht, water, aarde en vuur, trachten wij een sfeer te scheppen waar-door mensen die hier binnen komen een warm, rustig en harmonieus gevoel krijgen tegenover hun dierbare overledene. Dit weerspiegelt zich in onze zaak: veel licht, terrakleuren en een stromend waterelement.Ook de achtergrondmuziek: relaxatiemuziek zoals kab-belend water en andere natuurgeluiden komen hier goed tot hun recht. Wij staan echter ook open voor muziek die de familie zelf kiest (bv. de voorkeurmuziek van de overledene). Een troef is de aula (zaal) die kan worden gebruikt voor ceremonien en plechtigheden van uiteen-lopende omvang.

  0800 92 390

  Elke dag 10% korting in februari! Tous les jours 10% de rduction en fvrier!

  MARKET

  Rue Oswald Ponettestraat, 299600 Ronse-Renaix - Tel. 055 21 59 94

  PIZZERIA

  Vr/Ve 10% pastas en sauzen ptes et sauces

  Za/Sa 10% ontbijthoek (koffi e, koeken, confi tuur, beschuiten,...) coin djeuner (caf, biscuits, confi ture, biscottes,...)

  Zo/Di 10% volledige winkel tout le magasin

  Ma/lu 10% fijne vleeswaren charcuterie

  Wo/Me 10% diepvriesproducten produits surgels

  Do/Je 10% wijnen vins

 • 14

  KIDS

  Je lichaam bestaat voor driekwart uit water.De huid is als een jas. Die zorgt ervoor dat het vocht niet uit je lichaam stroomt. Maar ze beschermt je ook aan de buitenkant. De regen kan er niet doorheen.Ze houdt ziekten tegen en ze beschermt je tegen de zon. Ze zorgt dat je lichaam niet te koud en niet te warm krijgt en dat je dingen kunt voelen.

  Sommige mensen hebben een blanke huid. Anderen zijn bruin. Hoe kan dat?

  De huid krijgt haar kleur door de kleurstof melanine.Die stof maakt de huid donkerder.Een donkere huid beschermt je beter tegen de zon.Daarom worden de meeste mensen in de zomer bruin.En daarom hebben mensen uit warme landen een donkere huid.Mensen die niet vaak in de zon komen hebben een lichte huid.Bij hen wordt er minder melanine gemaakt.

  Waarom krijg je sproeten?

  Als een heleboel melanine onder de huid bij elkaar komt, krijg je een sproetje. Mensen met een lichte huid krijgen vaker sproeten.Sproeten verdwijnen als je ouder wordt.Een moedervlek ontstaat ook op die manier.Maar een moedervlek verdwijnt niet als je ouder wordt.

  Waarom hebben oude mensen rimpels?

  Als je ouder wordt, houdt je lichaam minder vocht vast.Dan droog je huid uit en verschrompelt ze. Zo krijg je rimpels.

  Waarom moet je je wassen?

  Je zweet. De huid vernieuwt zich voortdurend en schilfert af. Op je huid kleeft stof, een restje etenDaarom moet je je elke dag met water en zeep wassen. Een schone huid houdt je gezond en geeft je een prettig gevoel.

  Wasten de mensen zich vroeger ook?

  Heel lang geleden waren de mensen vies van water. Ze dachten dat je er ziek van werd. In het oude Egypte schuurden ze hun huid met zand.De Grieken smeerder zich in met olie. Daarna krabden ze het vuil van hun lichaam met een steen of een krabber.De Romeinen bouwden badhuizen maar van wassen kwam niet veel in huis.Ze gingen er vooral kletsen.De mensen stonken verschrikkelijk. De rijken gebruikten parfum om de stank te verdoezelen.

  Pas veel later begonnen mensen zich te wassen.Het vullen en legen van een badkuip was een heel karwei!

  Tekst : Brig

  itte Minne

  DE HUID

  KIDS.indd 1 27/01/10 09:03

 • 15

  Mister O : Gilles MonnartGilles Monnart, volbloed entertainer en hypergeanimeerd humorist verrast na zijn onvolprezen voorstelling Un uf est un uf opnieuw met Mister O, een hedendaags sprookje over een welwillende klungelige goochelaar en het mysterieuze sneeuwmeisje (nota bene zijn nieuwe assistente die hij op de kop tikte bij een interim-bureau voor afgedankte sprookjesfiguren). Op de bhne worden ook enkele levensgrote konijnen opgevoerd die zorgen voor de muzikale begeleiding van het geheel. Dit unieke stuk combineert humor en entertainment uit de oude doos, zoals goocheltrucs, zwierige dans en opzwepende muziek met meer contemporaine showelementen. Gilles Monnaert vindt met Mister O de klassieke goochelshow opnieuw uit en maakt er een vrolijke ervaring van, boordevol surrele humor, verbijsterende magie en swingende dansen met bijbehorende muziek. Een totaalspektakel dus, dat overigens toegankelijk en plezierig is voor alle leeftijden. Wat houdt u nog tegen?

  De voorstelling gaat door op zaterdag 6 februari om 17 uur in CC De Brouwerij, Zuidstraat 19

  Tickets: 6 volw. / 4 kind bij Dienst Cultuur, 055 23 28 01

  Tekst : Yan

  n Ve

  rhellen

  Omdat Studio Minne de artistieke ontplooiing van elk kind belangrijk vindt, wordt ook tijdens de vakantieperi-odes aandacht geschonken aan kunst, cultuur en creati-viteit. Studio Minne biedt gedurende de schoolvakanties verschillende stages voor kinderen en tieners aan: dans, theater, beeld, podiumkunsten, muziek, auditietraining... Onder begeleiding van bekwame docenten (Liesbet Min-ne, Azzedine Benaza, Valentina Nigro).

  Krokusvakantie RONSE - Cultuurdag voor kinderen 5 jaar t.e.m. 11 jaar (2 leeftijdsgroepen) 19 februari van 08:00 tot 18:00 In samenwerking met Basisschool Glorieux (Ronse)

  Paasvakantie KLUISBERGEN (recreatieoord Kluisbos - Kluisbergen) Driedaagse dansstage voor kinderen (6-11j)

  o.l.v. Liesbet Minne 12, 13 en 14 april van 08:00 tot 18:00

  Driedaagse dansstage voor tieners o.l.v. Liesbet Minne, Azzedine Benzaza & Valentina Nigro 15, 16 en 17 april van 9:00 tot 16:30Hiphop, Modern, Jazz, Klassiek, Pointes

  Ook in juli en augustus worden stages georganiseerd in de Vlaamse Ardennen!

  Voor meer info: www.studiominne.be - 0476 66 21 48

  [email protected] - A6225

  Hospitaalstraat 4 - Ronse - 055 21 12 80

  Vroegboekkorting nog steeds geldig!

  BEKIJK OOK ONS AANBOD INDIAREIZEN

  MarieAnne, Katrien en Joost.

  RONSE:FM107.4+FM105.0

  PUBLICITEIT ? 0473 63 73 83

 • 16

 • 17

 • 18

  POEZ

  IE

  Tekst : Pau

  l Cox

  EEN GEDICHTOp deze bladzijde wordt, afwisselend van mezelf en van een van mijn favoriete dichters of dichteressen, een gedicht gebracht. Telkens tracht ik daarbij een korte introductie of situering te geven.

  Alweer vloog een jaar voorbij. Ternauwernood een paar windzuchten, zo leek het, niet mr dan dat. Steeds vaker bekruipt me de argeloze opwelling die steeds voort vlietende tijd op te houden, hem te bedwingen. Hij tekent ons gezicht, ons lichaam, ons denken en voelen. Hij is de misdadiger die ons ouder maakt, die ons naar het einde begeleidt. De lengte der dagen enigszins beheersen, niet langer slaaf zijn van de vluchtigheid der dingen die met de minuut alsmaar vluchtiger lijken. Onbezonnen als een kind wil ik dan ingrijpen in het arrogante en ongemoeide voortschrijden. De tijd bespelen, kon ik maar.

  ZACHTJES ZINGEN

  Het was een kort kwartier,een van die kwartierendie je verzoenenmet de langdurigheid der dagen.

  Ik ben op zoek naar een kwartierdat zichzelf uitholt,dat uiteindelijk uitsterftin het niets.Het luchtledige kwartierdat de dag altijddurend doet lijkenvan dun vergeten zonder uitleg.

  Doodgaan en levengaan dan zodanig op elkaar gelijkenals stilgevallen ogenblikkenzachtjes zingen.

  Paul Cox.

  Kop van de MaandElke maand legt Randeevoe een kleurrijk persoon uit onze omgeving vastop de gevoelige plaat. Willen of niet, lachen zal hij!

  Factsheet :Naam & Voornaam: Peter DhoogeBeroep: KinesitherapeutGeboortejaar: 1956Wonende: Jean-Baptiste De Keyserstraat

  Op alle Ronsische wegen komt men Peter Dhooge tegen, luidt een Ronsisch gezegde. Zijn roots liggen echter in het Meetjesland, maar in 64 landde Peter in Ronse. De stad, zo blijkt, welke hij voor de daaropvolgende jaren diep in zijn hart zou sluiten. Al op vrij jonge leeftijd start hij met enkele vrienden de rock n rollband Question. Deze uit 4 man bestaande band was zowaar de eerste rockband in de Hermesstad begin jaren 70. Ze kenden succes, zowel in Oost- en West-Vlaanderen en ontmoetten in het circuit grote namen als The Kids en Jo Lemaire. Als frontzanger was Peter zowaar de voortrekker van deze groep. Later bleek dat zijn leiderscapaciteiten zich verder zouden ontwikkelen. In 2003 stichtte hij namelijk het immens populair geworden stedelijk openluchtfestival Ronse Op Scne. Blijkbaar heeft Peter de kracht tijd te scheppen, want naast deze activiteiten is hij verder nog lid van de Rotary Club Ronse, is hij voorzitter van de Stedelijke Harmonie van de Brandweer, was hij voormalig brandweerluitenant en gaat hij eenmaal per maand met enkele goedlachse vrienden, de 12 apostels genaamd, uitgebreid eten om daarna een spelletje te bridgen. Tevens foetert hij graag met zijn handen in zijn tuin en kweekt hij een beetje kleinvee. Je tijd goed indelen is het allerbelangrijkste, spreekt de grote tijdsindeler Peter. Vergeet vooral niet dat hij nog kinesitherapeut is (sinds 1980) en graag eens met de moto gaat rijden!, tikt mijn moeder mij op de vingers.

  Hij kan je genezen zonder je te kraken Deze maand onze kophij ziet direct aan je kaken bereikbaar voor iedereen non-stop.of je een nieuw muziektalent bent. Als een goede wijn: met de jaren beterHij spreekt Ronsisch zonder Meetjeslandaccent. the one and only: Dhooge Peter

  Tekst : Jon

  atha

  n Jouret

 • 19

  WaaRhEbikdatNOggEziEN?Elke maand trekt Randeevoe door Ronse centrum op zoek naar een uniek kiekje.Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast Want n ding is zeker, u heeft het nog al gezien!Deze maand schenkt Randeevoe aan de fortuinlijke winnaar een aankoopchequet.w.v. 50 euro bij SPIERS te Ronse (zie cover in dit magazine)U kan uw antwoord sturen naar [email protected] De winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen.

  VorigemaandwasdegelukkigewinnaresMevrouwg.VanOppens,PlacedelEglise8a,9600Ronse

  WEDSTRIJDG R A T I S M A A N D B L A D

  e

  POEZ

  IE

  Tekst : Pau

  l Cox

  EEN GEDICHTOp deze bladzijde wordt, afwisselend van mezelf en van een van mijn favoriete dichters of dichteressen, een gedicht gebracht. Telkens tracht ik daarbij een korte introductie of situering te geven.

  Alweer vloog een jaar voorbij. Ternauwernood een paar windzuchten, zo leek het, niet mr dan dat. Steeds vaker bekruipt me de argeloze opwelling die steeds voort vlietende tijd op te houden, hem te bedwingen. Hij tekent ons gezicht, ons lichaam, ons denken en voelen. Hij is de misdadiger die ons ouder maakt, die ons naar het einde begeleidt. De lengte der dagen enigszins beheersen, niet langer slaaf zijn van de vluchtigheid der dingen die met de minuut alsmaar vluchtiger lijken. Onbezonnen als een kind wil ik dan ingrijpen in het arrogante en ongemoeide voortschrijden. De tijd bespelen, kon ik maar.

  ZACHTJES ZINGEN

  Het was een kort kwartier,een van die kwartierendie je verzoenenmet de langdurigheid der dagen.

  Ik ben op zoek naar een kwartierdat zichzelf uitholt,dat uiteindelijk uitsterftin het niets.Het luchtledige kwartierdat de dag altijddurend doet lijkenvan dun vergeten zonder uitleg.

  Doodgaan en levengaan dan zodanig op elkaar gelijkenals stilgevallen ogenblikkenzachtjes zingen.

  Paul Cox.

  Kop van de MaandElke maand legt Randeevoe een kleurrijk persoon uit onze omgeving vastop de gevoelige plaat. Willen of niet, lachen zal hij!

  Factsheet :Naam & Voornaam: Peter DhoogeBeroep: KinesitherapeutGeboortejaar: 1956Wonende: Jean-Baptiste De Keyserstraat

  Op alle Ronsische wegen komt men Peter Dhooge tegen, luidt een Ronsisch gezegde. Zijn roots liggen echter in het Meetjesland, maar in 64 landde Peter in Ronse. De stad, zo blijkt, welke hij voor de daaropvolgende jaren diep in zijn hart zou sluiten. Al op vrij jonge leeftijd start hij met enkele vrienden de rock n rollband Question. Deze uit 4 man bestaande band was zowaar de eerste rockband in de Hermesstad begin jaren 70. Ze kenden succes, zowel in Oost- en West-Vlaanderen en ontmoetten in het circuit grote namen als The Kids en Jo Lemaire. Als frontzanger was Peter zowaar de voortrekker van deze groep. Later bleek dat zijn leiderscapaciteiten zich verder zouden ontwikkelen. In 2003 stichtte hij namelijk het immens populair geworden stedelijk openluchtfestival Ronse Op Scne. Blijkbaar heeft Peter de kracht tijd te scheppen, want naast deze activiteiten is hij verder nog lid van de Rotary Club Ronse, is hij voorzitter van de Stedelijke Harmonie van de Brandweer, was hij voormalig brandweerluitenant en gaat hij eenmaal per maand met enkele goedlachse vrienden, de 12 apostels genaamd, uitgebreid eten om daarna een spelletje te bridgen. Tevens foetert hij graag met zijn handen in zijn tuin en kweekt hij een beetje kleinvee. Je tijd goed indelen is het allerbelangrijkste, spreekt de grote tijdsindeler Peter. Vergeet vooral niet dat hij nog kinesitherapeut is (sinds 1980) en graag eens met de moto gaat rijden!, tikt mijn moeder mij op de vingers.

  Hij kan je genezen zonder je te kraken Deze maand onze kophij ziet direct aan je kaken bereikbaar voor iedereen non-stop.of je een nieuw muziektalent bent. Als een goede wijn: met de jaren beterHij spreekt Ronsisch zonder Meetjeslandaccent. the one and only: Dhooge Peter

  Tekst : Jon

  atha

  n Jouret

  Abeelstraat 26a9600 Ronse

  [email protected]

  WIST U DAT?

  HetvolledigeimmoADaanbodtekoopentehuurtevindenisop www.immoad.be

  UhetimmoADteamaltijdkancontacterenvooreenvrijblijvende afspraak inverbandmethetverkopenofverhurenvanuwwoning

  David en Veerle Deunynck steedsterbeschikkingzijnvooreenadviesopmaateneenmaximaledienstverlening

  DavidDeunynckuvanharteuitnodigtopdestandvanDANILITH-DELMULLEopBatibouwvan27/02tot07/03/2010voorhetbesprekenvanuwnieuw-bouwproject.

  IN DE KIJKER TE KOOP TE ORROIR

  5prachtigelotenbouwgrond(13a70catot19a60ca),rustiggelegen,metZuid-Westorintatieenzonderbouw-verplichting.Vanaf 91.000,00

  VERKOCHT

 • St.-Martensstraat 10 - 9600 Ronse - 055 600 630 - www.grafoman.be

  U kunt ook bij ons terecht voor geboortekaartjes, communiekaartjes en ander familiedrukwerk.

  Ja ik wil !

  N ieuwe collectie trouwkaarten is binnen!N ieuwe collectie

  trouwkaarten is binnen!

  Logo & huisstijl,Alle drukwerken,Reclamecampagnes,Webdesign en multimedia,Digitale prints, ook op groot formaat

  GRAFOMAN.indd 1 27/01/10 09:57