Randeevoe juni 2009

20
GRATIS MAANDBLAD - JUNI 2009 04 RONSISCH STADSMAGAZINE e vakantie…? je hoeft het niet ver te zoeken…

description

Inkijkexemplaar Randeevoe 2009

Transcript of Randeevoe juni 2009

Page 1: Randeevoe juni 2009

GRATIS

MAAN

DBLA

D -

JUN

I 20

09

04

RONSISCH STADSMAGAZINE

e

vakantie…?

je hoeft het niet ver te zoeken…

Page 2: Randeevoe juni 2009

©2009 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

leuzesesteenweg 9 - 9600 ronsetel. 055 21 27 94 - [email protected]

een klare kijk opdrukwerk

we geven er graag kleur aan

drukhuis de grote arend

reclame-1.indd 1 1/5/07 2:16:38 PM

COLOFON

UITGEVERGraFOmaNSint-martensstraat 10, 9600 ronse - 055-600630

VORMGEVINGWilly De Praeter, GrafomanCoert De Decker, artwerkDominique Coulon, Grafinger

REDACTIEPaul Cox - poëzieBrigitte minne - kidsPhilippe Demets - historieJonathan Jouret - algemene redactieYann Verhellen - algemene redactieNathalia Tsala - algemene redactiemarie-ange KetelsHubert Dedoncker

FOTO’SNathalia Tsala - Jonathan Jouret

EINDREDACTIEYann Verhellen, Jonathan Jouret

ADMINISTRATIE & ADVERTENTIEVERKOOPNathalia Tsala, Sint-martensstraat 10, [email protected] - 055-600630 - 0497-754763Stefan De Smedt - 0475-412462

DRUKDrukhuis De Grote arend

Randeevoe ligt ook bij :

Wilkin Michel5 rue d'audenaerdeEllezelles

St.-Martensstraat 10 - Ronse055-600630 - [email protected]

Logo & huisstijl,Alle drukwerken,Reclamecampagnes,Webdesign en multimedia,Digitale prints, ook op groot formaat

Randeevoe ligt ook bij :

't Culinairkemaarkeweg 68maarkedal

creativiteit, kwaliteit, service…

Page 3: Randeevoe juni 2009

03

04 Braderie

06 minivoetbalclub EFP-ronse

08 Bruul

10-11 Bruulconcertkalender

14 randeevoe voor kids

15 Le Sabbat des Sorcières

16-17 activiteitenkalender

18 Poëzie - Een gedicht De kop van de maand

19 randeevoe fotowedstrijd

04

06

08 15

Miene beesten huufdredacteur

Gela°k os ge ‘t ziet ‘n eeket nie veere gezo°cht. Op een terraaskie ien de zo°ne, op de Moert, mei nen trappiest ien mien handen. ‘k Hei veil schuun stroetchiesvo°lk gezien. Na° been ek et zeikerst! ‘k Bla°ve ien Ronse. Gien fiele op de Route du Soleil van de joere. De circuloessie ees beiter op de Zo°nnestroete en de Wijnstroete. En ien Ronse eek et schuunste geziechte vaan de streike. Ronse, de keuningiene vaan de Vlomse Ardeennen. Saluu en de ko°st, en de wind van aachter ! dark2009

Page 4: Randeevoe juni 2009

BRA

DER

IE

04

De zomer staat vol ongeduld voor de deur te trappelen. De winterkleren vliegen definitief de kast uit, en elke modebewuste zonneklopper kijkt reikhalzend uit naar de koopjesperiode om zijn of haar zomergarderobe een stevige update te geven. Tijdens de braderie op 15 juni spelen onze handelaars alvast een oefenmatch in voorbereiding op het echte werk. Al is de braderie te Ronse natuurlijk veel meer dan dat !

Op 15 juni wordt ons handelskwartier weer omgetoverd tot een echt koopcentrum. De handelaars komen eens uit hun winkel en veroveren de straten met koopjes en allerlei speciale aanbiedingen onder de arm. Ook andere verkopers, marktkramers en venters van divers pluimage trachten er hun koopwaar te slijten, liefst met de keel wijd open of met een hartelijk verkooppraatje. Voeg hierbij nog eens honderden nieuwsgierige koopjesjagers en andere kuierende kijklustigen aan toe en je verkrijgt een charmant volksgebeuren dat geen ronsenaar onbetuigd laat.

Je kan immers niet omheen het immens en jaarlijks wederkerend succes van de braderie. ‘Het is en blijft een sympathieke bedoening waar iedereen elkaar ontmoet met of zonder pint. Kopen mag, maar moet niet. Prettig. Het ligt hem aan de sfeer.’, vertelde een ervaren bezoeker ons. Het succes ligt hem dus in de ongedwongen sfeer van een gezellige volkshappening. maar is dit altijd al zo geweest? "Voor zover ik me herinner is de braderie in de loop der jaren omvangrijker geworden maar de gezelligheid is gelukkig gebleven. De tijd van drie pinten voor tien frank in sommige café’s is natuurlijk voorbij maar in de jaren '50 kostte een pintje ook maar vijf frank.", aldus een licht mijmerende braderiebezoeker.

Lof hiervoor moet uiteraard uitgaan naar de "Unie der Handelaars" die zich jaarlijks onverdroten inzet voor dit evenement. Zonder hen had het geesteskind van Ephrem Delmotte en Dany Vancoppenolle weinig overlevingskansen gehad doorheen de jaren. Zij zullen u alvast met veel enthousiasme verwelkomen op deze ronsische hoogdag !

MAANDAG 14 JUNI 1993

Teks

t : Y

ann

Verh

elle

n (m

et d

ank

aan

J.P.)

Eéntje uit de oude doos

Page 5: Randeevoe juni 2009

05

HERENKLEDING • MAATWERKVERHUUR EN VERKOOP CEREMONIEKLEDING

Stationsstraat 22 - Ronse - 055-21 13 13van 9.30 tot 12 en van 14 tot 18.30 - zondag en maandag gesloten (maandag op afspraak)

G R A T I séén afstandsbestuurdeF1 Melka Race Auto

bij aankoop van2 Melka-artikelen

PIERRE CARDIN, ROY ROBSONLAGERFELD, MELKA

MÄRZ-PER STEFF, LEDÛBBRONSON, BARUTTI

MASTERHAND

schaal 1:10 / waarde €70

woodypyjama45,90 €

Kegelkaai 7, Ronse055-499949

BR

AD

ERIE

do 1

1/6

-> m

a 15

/614

juni

KO

RTI

NG

EN O

P A

LLEs

PAPA

Vrouwen / mannen / kids

OPENDEURDAGEN - BRADERIE

Verschelden

Zonnestraat 109 - 9600 RONSET. 055-21 38 62

www.paulverschelden.be

Kookdemonstraties

met de nieuwe hoge- en

lagedruk stoomovens van MIELE

op zaterdag 13 juni

om 15.00, 16.00 en 17.00 uurDemonstratie op

strijkgeneratorenvan Laura-star op

maandag 15 juni (doorlopend)

Gratis stofzuigert.w.v. 159 eurobij aankoop van een MIELE was- en droogautomaat

speciale actiesop MIELE inbouwtoestellen

Iedereen welkom !Breng uw vrienden mee !

Page 6: Randeevoe juni 2009

SPO

RT

Teks

t : Y

ann

Verh

elle

n

Het voetbalseizoen loopt op zijn einde en zowel de spelers, de technische staf en de algehele entourage kunnen eindelijk genieten van een welverdiende rustpauze en in alle luwte het volgende seizoen voorbereiden. Hoog tijd om eens nader kennis te maken met MVC-EFP Ronse, een ambitieuze eersteklasser (jawel u leest het goed) in het minivoetbal.

mVC-EFP ronse is een jonge maar zeer ambitieuze club die het in haar achtjarig bestaan op verbazingwekkende wijze tot eerste nationale heeft geschopt. Op zeven jaar tijd zag voorzitter Josue Fort zijn jongens doorstoten van de provinciale reeksen naar 2e nationale, om daar vorig seizoen de kampioenstitel te winnen. Een uitzonderlijk exploot. "De basis voor deze groei ligt enerzijds in een goede jeugdwerking. anderzijds hebben wij ook een efficiënte structuur neergezet waarin onze spelers zich optimaal kunnen concentreren op hetgeen ze goed in zijn, voetballen", aldus secretaris Lieven Landries die ons vol enthousiasme te woord stond.

mVC-EFP is dus een eersteklasser, maar dan wel in het minivoetbal. Tot op heden is deze sport nog letterlijk en figuurlijk het kleine broertje van het veldvoetbal. al maakt Landries wel volgende bemerking: "minivoetbal is als sport wel in volle ontwikkeling en onderscheid zich toch wel op verschillende vlakken. minivoetbal is veel intensiever en technischer, wat toch ook voor meer spektakel zorgt." Ondanks deze toegevoegde spektakelwaarde lijkt het minivoetbal in ronse maar op weinig steun vanwege de fans te kunnen rekenen. "We spelen onze wedstrijden in t’ rosco, we zijn de enige club die de tribunes ter beschikking krijgt. maar deze zijn voornamelijk gevuld met fans van de tegenstander", vertrouwde Lieven ons toe. Toch een bedroevende vaststelling, zeker in de wetenschap dat ronse als eersteklasser tegen de top van België voetbalt en zelf ook over een aardig spelersarsenaal beschikt.

Een ander opmerkelijk feit is de rol die mVC-EFP ronse speelt op het gebied van integratie. mVC scout intensief jonge straatvoetballertjes, vaak allochtonen. Deze jongens krijgen een kans om zich op het veld te tonen en worden op die manier van de straat gehouden. Daarenboven zijn er ook allochtone trainers en medewerkers. Een knap staaltje integratiepolitiek dus.

Tenslotte willen we ook de puike resultaten van mVC-EFP even vermelden. De eerste ploeg eindigde 6e in eerste klasse. En in de jeugdcategorieën liet ronse ook enkele heel knappe resultaten optekenen. De provinciale ploeg speelde kampioen met het maximum van de punten en de -15 ploeg mag als kampioen overgaan naar de nationale reeks.

redenen genoeg dus om eens een wedstrijdje mee te pikken, en wie weet bent u binnen de kortste keren trouwe fan van een kampioenenploeg. Want zei Landries ook nog : "Onze ambitie reikt toch wel richting de top, en daar hebben we ook wel de spelers voor !"

MInIvOETBAlcluB - EFP ROnSE06

Page 7: Randeevoe juni 2009

07

Ontdek en testons gamma VW en skodaProfiteer in de maand juni

van onze uitzonderlijkevoorwaarden op onzetest- en stockwagens

Elzeelsesteenweg 133, RONSEElzelestraat 20, RONSE

T. 055-21 29 06de bank / anders bekeken

KANTOORMARC VAN LIERDEStationsstraat 38 - 9600 RonSeTel. 055-21 72 [email protected]

ik kies voor comfort /en open nu mijngratis zichtrekening

verdien100 euro

wacht niet te lang !open vóór 31 augustus 2009

een eerste particuliere zichtrekeningbij AXA Bank.

Peperstraat 5a - Ronse - T. 055 - 23 77 99www.optieksofie.be

official oakley dealer

colora ronse / renaixZonnestraat / Rue du Soleil 198

9600 Ronse / RenaixT 055 21 16 00|www.colora.be

[email protected] - vrij/ mar - ven 8.30 - 12.30 | 14.00 - 18.00

zaterdag/ samedi 9.00 -17.00gesloten zondag & maandag/ fermé dimanche & lundi

meer inspiratie www.colora.be/ plus d’inspiration www.colora.be

Page 8: Randeevoe juni 2009

U kent het gevoel wel: de dag was broeierig, de avond belooft zomers en zacht te zijn. U hebt wel zin in iets fris en uw oren verlangen naar een streepje muziek. Bovendien is het vrijdag. U voelt het al aankomen: de Bruulconcerten zijn in aantocht.

BRu

ul

08

Teks

t : J

onat

han

Jour

et

al sinds 1996 worden in het Bruulpark op de kiosk diverse artiesten uitgenodigd om de ronsenaar wat zomers vermaak te bieden. De voormalige schepen Suzy arys kwam op het idee deze feesten te organiseren in ronse, na het bijwonen van een soortgelijk evenement in aalst (haar geboortestad). Daden werden woorden, en in 1996 waren de eerste Bruulconcerten een feit. De organisatie werd uit handen gegeven aan een extern bedrijf dat in België en Nederland ervaring heeft met soortgelijke evenementen.In 2007 nam de stad deze concerten in eigen beheer en zag ze af van het contract met de organisator. Sindsdien worden er elk jaar 6 concerten georganiseerd in plaats van 8 of 9 (elke vrijdag van juli en augustus), en rekent men op diverse plaatselijke verenigingen voor de opstelling en afbraak van het hele gebeuren. Zo kregen de Bruulconcerten een “ronsischer” karakter.De stad behield wel de identiteit van de Bruulconcerten dat de vorige 10 jaar gegroeid was. Zo zijn er elk jaar de wederkerende evenementen: Bruul For Kids, Vlaanderen Feest, Bruul For Seniors en ronse Op Scène. De organisatie van deze evenementen vergt een grondige aanpak en dus werd er een werkgroep opgericht die deze concerten in goede banen moet leiden. Emilie Bercez, Sophie Depotter, Veerle Sanspeur, Peter Dhooghe, Joris Vandenhoucke en Eric Vanderhauwaert

trekken de kar van deze kermis.Ook dit jaar zal de ronsenaar op zijn wenken bediend worden. Zo komen onder andere raymond van het Groenewoud, mega mindy en Paul Severs het feest opluisteren. ronse Op Scène, dat ander groot feest in de zomer, werd geïncorporeerd in de agenda. De 2 evenementen staan niet langer los van elkaar. Dit jaar viert men de zevende editie. En traditiegetrouw staat deze dag garant voor nog meer feest. Dansoptredens, straattheater, rommelmarkten maar vooral veel muziek zijn de publiekstrekkers op zaterdag 29 augustus op de Grote markt. Deze 2 schitterende evenementen beloven alvast veel goeds. Laten we met z’n allen enkele schietgebeden houden, opdat vooral de Bruulconcerten, het droog houden. Vorige edities vielen soms letterlijk in het water, met bijgevolg een drassige Bruul.

randeevoe nodigt u dan ook van harte uit om de zomer goed in te zetten. De redactie wenst u alvast een warme (met op tijd en stond de nodige verfrissing), aangename, muzikale, swingende, romantische zomer, en hoopt u nog meer en beter van dienst te zijn in september. Juli en augustus worden echter Randeevoe-loos, hou deze editie dus goed bij en treur niet !

Page 9: Randeevoe juni 2009

SculPTOuR 2009 In DEBElAngSTEllIng vAnBlInDEn En SlEchTzIEnDEnOp 21 mei hebben heel wat mensen kunnen genieten van een rondleiding in de “Black Box” van de galeries Beukenhof door blinde gidsen. myriam en Ingrid, beide zussen van Lieve roeland, echtgenote van Piet Willequet, zijn de ganse dag in de weer geweest om ziende mensen te begeleiden langs de 14 beelden die in de donkere ruimte zijn opgesteld. Op 14 juni, 19 juli, 23 augustus en 13 september wordt dit nog eens hernomen.

Door hun gezichtsstoornis hebben blinden echter een soort ruimtegevoel ontwikkeld dat hen toelaat te genieten van vele dingen, waaronder kunst. Zij beleven kunst, niet via de prikkels die hun ogen registreren maar door voorwerpen aan te raken.

Zij willen aan de ziende bezoeker laten ervaren hoe personen met een visuele handicap kunst beleven. Het geeft aan die mensen beslist een nieuw inzicht.Ook in de grote beeldentuin kunnen de blinden genieten van de beelden. Zij worden daar op hun beurt begeleid door ziende mensen. De infrastructuur van de beeldentuin is zo ingericht dat de beelden gemakkelijk te bereiken zijn om deze te kunnen aanraken. Van bij de eerste editie van “Sculptour” is er rekening gehouden met de bereikbaarheid van de tentoongestelde werken voor slechtziende personen. Zo zijn in de formele tuin de vaste sokkels op handhoogte bereikbaar door de buxushagen te herplanten.Het ganse project is trouwens in zijn geheel te bewonderen via een gemaaid pad die de bezoekers leidt doorheen het hooiveld en de zandgroeve. Dit jaar is de “Sculptour 2009” terug een trefpunt voor binnen- en buitenlandse kunstenaars. Een ‘meeting place for creative people’. Een evenement die men niet mag missen.

Beukenhof - Phoenix Galleriesronde van Vlaanderenstraat 9 - 9690 KluisbergenT. 055-38 83 87 - www.beukenhof.comVan 3 mei tot 21 september / Zat., zon. en feestdagen van 14 tot 19 u.

EXPO

09

Siska DekelverAUDIOLOGEHoogstraat 28/3 - RONSEsdekelver @ dialogue.be - T. 055-21 42 24

› GRATIs GEHOORTEsT› Professioneel advies› Alle merken› Gratis en vrijblijvende proefperiode met hoorapparaten

DOOR-DENKEN

overatheïsme

ZATERDAG20 JUNI 2009

9.30 u. Onthaal

10-12.30 u. Socratisch gesprek onder leiding van Peter Algoet

14 u. Voordracht door Anne Provoost

15.30 u. Voordracht door Jean Paul Van Bendegem

16.30 u. Pauze

17 u. Panelgesprek

18 u. Drink

Deelname is gratis, wel inschrijven vóór 11 juni. Je kan je inschrijven voor het voormiddag-en /of het namiddaggedeelte.

Info en reservatie :Centrum Morele Dienstverlening RonseZuidstraat 13 - 9600 Ronse055-21 49 69 - [email protected]

Organisatie : CMD Ronse in samenwerking met VC Liedts Oudenaarde Onder auspiciën van de Unie Vrijzinnige Verenigingen vzw

VC LiedtsParkstraat 4 - Oudenaarde

Page 10: Randeevoe juni 2009

programma

Vrijdag 3 juliDe eerste editie van de Bruulconcerten dit jaar is er direct eentje om in te vliegen voor zowel jongen oud. De kinderen vliegen er al vroeg in, voorde ouderen kan het ongetwijfeld vroeg worden.14u – 18uFun for Kids: spel- en animatie voor de kidsen rond de Bruul.18uNa een volledige spelnamiddag is de pret nog niet voorbij. Er volgt namelijk een optreden van, de bij jeugd razend populaire, Mega Mindy. Een must voor een namiddagje uit voor families met kinderen.20u30uBij het beleven van de muziek van Hotel Amigo raadt Randeevoe een mojito aan. Deze drank past namelijk bij het kader dat geschept wordt tijdens dit optre-den. Jenne Decleir (zang), Alain Smits (gitaar), Kurt de Ruijter (bas), Joris Peeters (drum) en Gunter Callewaert (hammond) zorgen voor een zwoele avond, met teksten in het Engels, Nederlands en Ant-werps. Uw oren zullen niet geloven wat ze horen met vooral reggae, ska, latin,mambo en rock’n roll.

Vrijdag 10 jul

i

20u30

Cesar Janssens

(drums), Mich

Verbelen (sna

ar), Bruno

De Groote (sna

ar) zeggen u m

isschien weini

g.

Maar als we u

vertellen dat

ze Raymond

van het Groene

woud accompagne

ren, en samen

Raymond

X 4 vormen, he

bben we al gen

oeg gezegd. “v

an het

Groenewoud” zo

als we hem ken

nen, maar dan

met 4.

Ambiance, ontr

oering, eufori

e en vele ande

re pret-

tige emoties k

rijgt u er gra

tis bij.

Vrijdag 31 juli20u30Queen heeft 5 zonen, en deze komen naar Ronse! Zij het in de gedaante van de band Sons Of Queen.Deze coverband gaat geen enkel nummer van de beroemde rockband uit de weg en zorgt gegarandeerd voor een gevoel van rock-nostalgie. Niettemin behouden zij hun identiteit als coverband en bespelen zij hun passie voor deze muziek op deze vrijdagavond. The Sons of Queen, in de Koningin van de Vlaamse Ardennen.

10

Page 11: Randeevoe juni 2009

Zaterdag 29 augustus

Vanaf 10u30

Vandaag transformeert Ronse zich v

oor de zevende

keer in Ronse Op Scène. Het Ronse-

gevoel wordt mede

door deze organisatie sterk aangew

akkerd: een stad

wordt plots weer een dorp waar ied

ereen elkaar kent.

Er valt van alles te beleven. Onde

r andere een kin-

derrommelmarkt, dansoptredens, str

aattheater. Ook

is er heel de dag door muziek op d

e Grote Markt. Ga

zeker een kijkje nemen, want het b

elooft de moeite

waard te zijn!

23uHopelijk bent u n

iet te moe van al dat kuieren want

’s avonds wacht u een programma wa

arvoor nog een

belangrijke portie energie nodig i

s. Les Truttes

zorgen voor een ware muzieksensati

e. Disco, rock,

‘70s, ‘80s, noem maar op. Deze Bel

gische coverband

zorgt ervoor dat Ronse op zijn gro

ndvesten davert.

Put on your best dancing shoes, wa

nt dit wordt een

heuse feestavond!

Vrijdag 7 augustus

20u30Folkpop: sommi

gen onder u vragen zich waar

schijnlijk

af wat het is. U moest zich

schamen. Sois Belle

zorgt ervoor dat u een onver

getelijke avond beleeft

en leert u dit muziekgenre k

ennen. Vocale stukken,

afgewisseld met swingende en

dansbare nummers ge-

bracht door Pieter Boussemae

re, Karl Debaille,

Pieter Roets, Jan Van Hulle

en Mathieu Verfaille.

Deze 5 zorgden al ondermeer

voor de sfeer op Dranou-

ter, Labadoux en de Gentse F

eesten. Een uitgelezen

kans om met madam of meneer

een danske te placeren.

Vrijdag 21 augustusAlweer een dubbele editie van de Bruulconcerten. Deze keer komen de liefhebbers van het levenslied aan hun trekken. Eenmaal met Paul Severs, andermaal met Freddy Birset. En avant, tous en piste!

15u30‘Ik ben verliefd op jou’ zingt iedereen naadloos mee. Paul Severs staat 40 jaar op de planken en ie-dereen zal het geweten hebben, ook Ronse. U krijgt vandaag een terugblik op deze 40 jaar, met nieuwe en oudere nummers. De organisatoren maken er zich sterk mee dat ze ook dit jaar de senioren niet vergeten. Bruul Voor Senioren, laat van je horen!20u30

We zetten de nostalgische dag verder, met een optre-den van Freddy Birset. Deze chansonnier brengt al 40 jaar het beste van het Franse levenslied, en heeft daarmee al zowat over heel de wereld naam gemaakt. Amerika, Canada, Cambodja en heel Europa kent deze man. Hij nam onder meer ook deel aan 204 concerten samen met Helmut Lotti. We hebben het hier dus over een monsieur. Sluit deze avond af met Adamo, Azna-vour, Bécaud, Dassin, Sardou en nog veel meer grote namen.

11

Page 12: Randeevoe juni 2009

12

Te midden de idyllische heuvels van het schilderachtige “Pays des Collines” bevindt zich restaurant “Les Marronniers”. De omgeving en het prachtige zicht vertalen zich binnen verder in een harmonisch modern interieur. Nadat u de ogen de kost heeft gegeven kunt u ook de smaakpapillen aan het werk zetten. Iets waar internationaal vermaarde topchef Philippe u graag bij helpt. U wordt tijdens deze gastronomische totaalervaring op sympathieke manier begeleid door gastvrouw Sylvie. Een absolute aanrader voor de echte levensgenieter !

Les MarronniersRestauRant

Sylvie & Philippe CagnardRue Vertes Feuilles 7 - 7912 Saint-Sauveur

Tél. & Fax 069-76 99 58 / Gsm 0495-27 92 82info@restaurantlesmarronniers.bewww.restaurantlesmarronniers.be

Open van donderdag tot zondag middag en avondOuvert de jeudi au dimanche midi et soir

Elke eerste zondag van de maand genietenvan koffie en thee met livemuziek van Elektrum

(gitaar : Jokke Behaegel en cello : Hedwig Reychler)

Kafhoek 2 - Nukerke-Maarkedal - Tel. 055-21 32 20 - www.huisminne.bezaterdag en zondag open van 12 tot 17 u.

TheeschenkerijOp zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur

genieten in de theeschenkerij van Huis Minne.Hartige degustatiebordjes met

home made garnaal- of kaaskroketten, groentequiche... met een trappist

of glaasje wijn.Zoete degustatiebordjes met gebakuit eigen oven, ijs, sorbet, coulis,

thee of koffie.

WinkelHome made mosterd,

pickels, wijnazijn met kruiden, zeep, natuurlijke verzorgingsmiddelen

en nostalgische snuisterijen.

lEKKERSTE zOMERADRESSEn

Page 13: Randeevoe juni 2009

Restaurant ‘The Grooms’ maakt deel uit van het gerestaureerde klooster "Au Couvent des Collines". De pittoreske omgeving en het vredige klooster ademen een aangename, zoete sfeer uit waarin u spontaan tot rust komt. ‘The Grooms’ is het culinaire verlengstuk van deze aparte ervaring. U kan er genieten van een overheerlijke snack of een van de vele maandelijks herwerkte gastronomische menu’s.

Het restaurant leent zich ook uitstekend tot het organiseren van feesten door de uitgebreide capaciteit (tot 200 man). Je kan er ook terecht voor recepties, cocktails met hapjes, koude- en warme buffetten, barbecues, walking dinners, thema-avonden,…In de maand dat u verjaart biedt “The Grooms” u een gratis menu aan, op voorwaarde dat u vergezeld bent van 3 betalende klanten, die hetzelfde menu nuttigen.

een volledig vernieuwd stijlvol restaurantin hartje van de Pays des Collines

Au Couvent des CollinesRuelle des Ecole 25 - Ellezelles - Tel. 00 32 (0) 68 26 40 50www.couvent-des-collines.be - receptie.c.collines@skynet

BOn voor één gratis

apero of voor de kinderen

één gratis kinderijsje.Geldig tot 30/09/2009

13

Page 14: Randeevoe juni 2009

KID

S

14

Teks

t : B

rigitt

e m

inne

nIEuw OP DvDvanaf 26 mei kan je

BOLThuren bij Movie MaxFostierlaan 13, Ronse

We eten wat af!Een mens eet wat af. Niet alleen om in leven te blijven maar ook omdat hij het fijn vindt. Heel wat mensen hebben een beroep dat met eten en drinken te maken heeft: de landbouwer, de bakker, de groenteman, de eigenaar van een friettent, de ijscoman…En de kok!

Van koks gesproken…Een goede kok weet waar hij de lekkerste

groenten kan kopen.In de keuken weet hij waar de eieren staan en

zeult hij met loodzware pannen. Hij maakt kisten groenten schoon en snijdt en roert en klopt.Vaste recepten kent hij uit zijn hoofd. Daar mag niets aan veranderd worden. Een bearnaisesaus is een bearnaisesaus.Maar een kok kan ook zelf recepten uitvinden.Sommige koks zijn wereldberoemd door hun kookkunsten.

En nu de koksmuts op en zelf aan de slag!

Gezonde en lekkere spiesjesRijg op houten spiesjes radijsjes, kerstomaatjes, plakjes komkommer en schijfjes wortel. Lekker en gezond! Op dezelfde manier maak je fruitspiesjes met partjes sinaasappel, schijfjes appel, stukjes peer, blokjes kiwi, druiven, aardbeien…

Stuur ons je lekkerste recept en win een prijs !

Kijk eens wat een lief kiekje van Tom met zijn baasje Ze verdienen een prijs ! - Sofie en Dave winnen een abonnementskaart bij Movie Max en kunnen deze afhalen bij Grafomon, St.-Martensstraat 10 te Ronse

Page 15: Randeevoe juni 2009

glu

REn

BIJ

DE

Bu

REn

15

A EllEzEllES,SABBAT DESSORcIèRESDepuis 1972, la commune d’Ellezelles, village éludu Folklore, revit annuellement un «Sabbat des Sorcières»,réunion nocturne et bruyante, qui attire des milliersd’amateurs de mystères et de réjouissances populaires.Le « Sabbat » d’Ellezelles est basé sur des faits véridiques.

Intrigué par l’aspect d’une butte de la Place à l’aulnoit, Jacques Vandewattyne entreprit des fouilles croyant y trouver des vestiges anciens. Ces fouilles ne furent pas couronnées de succès. La végétation du monticule diffère de celle des parcelles environnantes… Par ouï dire, les plus âgés, évoquèrent des faits relatifs à l’exécution de 5 sorcières. a la fois curieux et soucieux de vérité, Jacques Vandewattyne entreprit des recherches aux archives de l’Etat. Il retrouva notamment les comptes de bailliage de Flobecq et Lessines de 1610 à 1612 faisant état de procédure et jugement de 5 procès qui eurent lieu à Ellezelles en 1610. Se basant sur ces faits et avec la complicité des habitants de la Place à l’aulnoit, il mit sur pied le premier Sabbat, le samedi 1er juillet 1972. Cette première, avait suscité la curiosité de m. Dufour, à l’époque Gouverneur de la Province de Hainaut, qui à l’issue de l’exécution de la sorcière fut intronisé Chevalier du ramon. L’Ordre du ramon a été créé pour promouvoir les spécialités régionales et met à l’honneur les personnalités qui oeuvrent pour la mise en valeur de la région des Collines. Les festivités débutent dans l’après-midi au cœur d’Ellezelles. Les uns s’aventurent sur les « Sentiers de l’Etrange » tandis que d’autres voient arriver les sorcières. a l’issue de l’intronisation des chevaliers du ramon, les Sorcières jettent des sortilèges à la foule rassemblée sur la Place du village. Le soir tombe progressivement et musique en tête, en compagnie du Loup Garou, des paysans, par des chemins de campagne d’où surgissent parfois des sorcières, le cortège rejoint « l’mareu à Chorchîles » où, les sorcières, dans l’espoir de récompense, font le récit à Lucifer des méfaits commis au cours de l’année…..Jusqu’au moment de la revanche du Bien sur le mal…

L’esprit de Jacques Vandewattyne reste vivace et est respecté par ceux qui lui succèdent, Christian Pieman, Vincent Decouttere et le Comité soutenu par Hubert « Jâke » Van rechem qui chaque année peaufinent un programme attractif.Le 37ème Sabbat a lieu le samedi 27 juin 2009. Dès les premières heures de l’après-midi, le village élu du Folklore vous attend, pour d’insolites découvertes… Te

kst :

mar

ie-a

nge

Kete

ls

Alternatieve energie luchtbehandeling

vloerverwarming

warmtepompenSanitair

verwarming

Installatie-techniekenInstallation-techniques

YSEBAERT

Voor al uw totaalprojecten - Pour tous vos projets

Traditionele verwarming / chauffageAlternatieve energie / Energies alternativesAirconditionering-luchtbehandeling / AircoElectriciteit / Electricité

Waar details zorgen voor perfectie,maar perfectie geen detail is !

Où les détails font la perfection,pour moi la perfection n’est pas un détail !

YSEBAERT PASCALGraduaat klimatisatie / Gradué en climatisation

Bossenberg 1 - Ronse - 0478/33714915 jaar ervaring / 15 ans d’expérience

Installatie-technieken

YSEBAERT

voor al uw totaalprojecten

Page 16: Randeevoe juni 2009

AcT

IvIT

EITE

nKA

lEn

DER

16

Van 30 mei tot 14 juniZaterdag van 10u tot 12uen van 14u tot 18uZondag en maandagvan 14u tot 18

Maarkedalse School Pro Arte.In samenwerking met het VOC De Branderij organiseert de maarkedalse School een kunsttentoonstelling met werken van Jean Capiau, Pierre Depoorter, Chris masson en Carl Vandendaele. Waar: VC “De Branderij”, Zuidstraat 13 Inkom: gratisInfo: tel 055/20 93 20 of [email protected]

Zaterdag 6 junitot zondag 14 juni opening vrijdag5 juni om 19uzaterdag van14 tot 18uzondag 7 junivan 10 tot 16uzondag 14 junivan 13 tot 16u

Expo Afdeling Beeldende Kunstenmet werk van studenten van het academiejaar 2008-2009Waar: CC De Brouwerij, Priesterstraat 13 - Inkom: gratis Info : Stedelijke academie, Zuidstraat 19, tel 055/23 28 85

Zondag 7 junivanaf 9u

Fiertel-ommegangOp dezondag naPinksterenwordt hetschrijn vande heiligeHermes, metde bellemanop kop, ineen grote cirkel van 32.6 km rond de stad gedragen. Het is uiting van volksgeloof en devotie uitgegroeid tot een jaarlijks wandelevenement.Start: Sint-Hermeskerk(P. Fiertelmis: 7u; Ommegang: 9u)Info : Dienst Toerisme ronse,tel 055/23 28 16

Woensdag 10 junivan 14u30 tot 15u30Voorlezen voor kinderen van 5

tot 9 jaar. In twee groepen worden verhaaltjes voorgelezen, aangepast aan de leeftijd van de kinderen.Waar: Bibliotheek, SoudansquareInkom: gratisInfo en Inschrijving: tel 055/23 28 62 of [email protected]

Vrijdag 12 juniom 19u30

“RACHEL” : intieme vertelling uit “De Soldaat Facteur en rachel” van arne Sierens door marie-Thé Breittinck (leerling afdeling woord van stedelijke academie). regie: Peggy Schepens. Inschrijving vereist: beperkte plaatsen.Waar: Stedelijke academie, Zuidstraat (klas 16) - Inkom: gratisInfo en Inschrijving: 055/21 96 79 na 20u

0m 20uNachtfieto° georganiseerd door JCI. (zie kadertje) Waar: inschrijving en vertrek op de Grote markt Inkom: €10 pp inclusief startpacketInfo: www.jcironse.be

Zaterdag 13 juniom 14u

KVG (Katholieke Vereniging Gehandicapten) ronse organiseert een karaokedag.Waar: zaal Emmaüs, Politieke Gevangenenstraat Inkom: €3 (leden), €5 (niet-leden); inschrijven voor 8 juni)Info en Inschrijven : Dany Vanavermaete, tel 055/21 73 41 of [email protected]

Maandag 15 juni

De jaarlijksebraderie wordtgeorganiseerd doorde Unie derHandelaars. Dezebraderie, diesamenvalt met delaatste dag van dezomerkermis opde Grote markt, is één van de hoogtepunten van de activiteiten in de stad.Info: Unie der Handelaars,Ph. maes tel 055/20 72 67

Vrijdag 19 juniom 19u30

Koninklijk athletic aSSa vzw organiseert een “Jongeren en

EXPOBEELDENDE

KUNSTENCC De Brouwerij

Priestersstraat 13 · Ronse

Vrijdag 5 juni opening 19umet special guest Geronimo StiltonZaterdag 6 en 13 juni 14u tot 18u

Zondag 7 juni 10u tot 16uZondag 14 juni 13u tot 16u

Groepsbezoeken op afspraak van 8 juni t.e.m. 12 juni

Stedelijke Academie voor Artistieke VormingZuidstraat 19 · Ronse · 055 23 28 85

Met medewerking van de Stedelijke Bibliotheek

2008·2009

ate

lier

Dig

itale

Beeld

ende V

orm

ing:

Lis

a,

Am

anda &

Silk

e | 2

00

9

De Vlaamse Ardennen staan twee maanden op z’n kop

Ontdek in de zomermaanden de streek rond Ronse op een andere manier. Loop een keer verloren op een oud mijnwerkerspad, neus rond in de glorieuze geschiedenis van deze voormalige textielstreek of laat u leiden door de tentoonstelling Vlamigrant over de migratiegeschiedenis van Vlamingen op zoek naar een beter leven.

Het zomerevenement Vlaamse Ardennen Ondersteboven begint op zondag 28 juni. Op deze dag vinden tal van unieke activiteiten plaats zoals een initiatie in Nordic Walking en Breakdance, een proeverij van gratis streekbier en een artisanale markt. maar ook busuitstappen, bijvoorbeeld naar het Provinciaal archeologisch museum in Velzeke of l’Hôpital Notre-Dame à la rose behoren tot de mogelijkheden. Het evenement biedt echter meer dan enkel een toeristisch aanbod: het is een kennismaking met het industrieel verleden van de streek en brengt de migratiegeschiedenis van Vlamingen naar de andere kant van de taalgrens, het noorden van Frankrijk en zelfs Canada en amerika tot leven. Zo is er een 25 kilometerlange fietstocht uitgezet langs spoorlijn 82, het oude traject dat mijnwerkers uit de Vlaamse ardennen gebruikten om in de Borinage te gaan werken.

De tentoonstelling Vlamigrant in cultureel centrum De Brouwerij in ronse vormt het middelpunt van het zomerevenement. In elfenhalf verhalen worden verschillende migratiegolven die Vlaanderen heeft gekend treffend in beeld gebracht. Zo wordt het verhaal verteld van de astmannen, arbeiders die in de bloedhete ‘asten’ cichoreiwortels droogden. Ook de mijnramp in marcinelle komt uitgebreid aan bod: uniek materiaal over deze tragische gebeurtenis is bovengehaald door Linx+, Stad ronse/mUST en het amsab- Instituut voor Sociale Geschiedenis uit Gent, de samenstellers van de tentoonstelling. Zelfs de Titanic wordt terug tot leven geroepen ; Vlamingen aan boord van dit schip droomden van welvaart in het verre amerika, tot het tragische lot toesloeg.

In de maanden juli en augustus zijn via de toeristische dienst van ronse bijna alle activiteiten individueel of in groep te boeken. Groepsbezoeken zijn gratis indien ze geboekt zijn vóór 1 juni.

Page 17: Randeevoe juni 2009

17

Wenst u hier ook uw evenement gratis te promoten ? Mail ons de nodige info en eventueel afbeelding door naar [email protected] voulez faire de la promotion pour votre événement ? Envoyez-nous un mail avec tous les renseignements à [email protected]

mini-challenge”. Waar: Terrein aSSa ronse“maurice Vandewielestadion”, Viermaartlaan 105/107Inkom: €1.50 (jongeren),€2.50 (mini-challenge)Info: Blanquart Ghislain,055/21 41 66 of 0496/33 42 99 of www.assaronse.be

Zaterdag 20 juniom 19u

2de FranseAvond aan deHotondmolenmet een keuzeuit verschillendevisspecialiteitenzowel koud enwarm gevolgd door een kaasbuffet. TaKE FIVE IN CONCErT komt het gebeuren opluisteren.Waar: Hotondmolen, Zandstraat 4, 9690 Zulzeke (Kluisbergen)Inkom: €35Info en Inschrijving: Vandewiele Guy, Hotondmolen, tel 055/21 33 05of Luc Pot (gsm 0475/63 25 59)

Woensdag 24 juni om 19u30

29e ASSA Rothnacum Jogging : jogging en wedstrijd van 3220 m en 10000 m (Kampioenschap van België arbeiderssport)Waar: Terrein aSSa ronse“maurice Vandewielestadion”, Viermaartlaan 105/107Inkom: €4 (vergunning VaL, KBaB, IaaF & arbeiderssport); €5 (niet aangeslotenen en gelegenheidslopers) - Info: Blanquart Ghislain, tel 055/21 41 66 of 0496/33 42 99 of www.assaronse.be

Zaterdag 27 junivan 10u30 tot 11u30

Voorlezen in de bibliotheek voor kinderen van 5 tot 9 jaar. In twee groepen worden verhaaltjes voorgelezen, aangepast aan de leeftijd van de kinderen.Waar: Bibliotheek, Soudansquare Inkom: gratis - Info en inschrijving: tel 055/23 28 62 of [email protected]

om 18uJaarlijks slotconcert van de studierichting muziek van de Stedelijke Academie. De studenten concerteren in solist met begeleiding van een orkest ter afsluiting van hun opleiding. - Waar: Zaal academie, Zuidstraat 19 - Info: secretariaat, tel 055/23 28 85 - of [email protected]

om 19uarche Solidaire vzw organiseert

een Congolese Avond naar aanleiding van de 49ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo (1960-2009). Op het programma: conferentie, Congolese gerechten en dans. - Waar: zaal KIF-KIF, Vanhovestraat 43a - Inkom: €10 volwassenen, - €5 kinderen - Info en inschrijving: tel 055/60 04 69, 055/45 72 43, 0476/57 57 08 of 0495/93 08 30

Zondag 28 juniKick-off Vlaamse Ardennen Ondersteboven - startsein voor het grootschalig zomerevenement. Op deze dag vinden tal van unieke activiteiten plaats (zie kadertje)Waar: school Glorieux Inkom: dagticket €10 (volwassenen), €5 (kinderen -12) - Info en inschrijving: www.vlaamseardennenondersteboven.beof tel 055/33 90 07.

Zondag 28 juni tot Maandag 31 augustusvan dinsdag tot zondag van 10u tot 12 u en van 14u tot 17u

Expo Vlamigrant vormthet middelpunt van hetzomerevenement“Vlaamse ardennenOndersteboven” waarverschillendemigratiegolven die Vlaanderen heeft gekend in beeld gebracht worden.Waar: CC De Brouwerij,Priesterstraat 13 - Info: www.vlaamseardennenondersteboven.beof tel 055/33 90 07.

Woensdag 8 juliom 15uNeos ronse organiseert “De Vlaamse revue op de taalgrens” met Geert Desmyttre gevolgd door een barbecue. - Waar: Parochiezaal De Spil, Lorettestraat 190 - Info: NEOS - Germain Pauwels, - tel 055/21 17 19

Zaterdag 15 augustusom 13u30

Vereniging“Klijpemidsummer”organiseerteen wandel- en fietssneukeltocht.Op 5 plaatsen wordt een sneukel aangeboden en een activiteit in verband met het thema van de tocht - “Go West”. Onderweg kan men lasso- en hoefijzerwerpen, reuzebasket spelen, spijkerbroekhangen, een ritje maken op de rodeostier maar ook genieten van een donut, ijsje, marshmallow, wijn of hotdog. - Waar: Klijpekerk - Info: Carine Voet, tel 055/21 72 76 (na 16u) of 0477/37 54 82 of [email protected]

Zondag 23 augustusvan 7u tot 15uVlaamse ardennen marcheerders en VL.a.m. ronse organiseren 38 ste Mars der Vlaamse Ardennen met wandelingen van 6, 10, 14, 21 en 30 km. -Waar : KSO Glorieux, St. Pietersnieuwstraat (start en aankomst)Inkom: €1.10 (leden), €1.50 (niet leden) - Info: Velghe Peirre tel 068/44 51 66 of 0475/65 15 42of www.vlamronse.be

FRANSE AVONDaan de HOTONDMOLEN

ZATERDAG 20 JUNI 2009OM 19 UUR

Aperitief (keuze uit ricard of kirr), witte of rode wijn

(1/2 fl )

een keuze uit verschillende vis- en vleesspecialiteiten

zowel koud als warm, gevolgd door een kaasbuff et.

Keuze uit :

Koud : zalm in schoonzicht - tomaat garnaal

bouillon gekookte rivierkreeftjes - huisgerookte zalm

gerookte heilbot - hollandse maatjes - oesters

leielanderham met asperges - ardeense ham met meloen

kippebaut met fruit - boerepastei - opgevuld gekookt eitje

dit alles vergezeld van groentenschotel, aardappel- en rijstsla

Warm : bouillabaise de Marseille met lookbroodje en rouille

kalkoenstoverij met gratin dauphinois

Prijs € 35

Reservatie gewenst ! Inschrijven bij Guy Vandewiele, Hotondmolen - 055-21 33 05 / Luc Pot - 0475-63 25 59

“Naachtfieto°” gaat opnieuw door te RonseDe traditionele fiertelommegang is een jaarlijks feest voor heel wat ronsenaars, een wandeltocht van 32 km. maar wie heeft deze tocht al eens bij nacht gedaan ? Het concept van de nachtfiertel is niet nieuw, de nachtelijke staptocht over het parcours van de fiertelommegang, in omgekeerde richting, werd reeds meermaals georganiseerd door JCI ronse.Drie jaar na de laatste editie halen we dit unieke initiatief opnieuw van onder het stof om er ook dit keer een onvergetelijke ervaring van te maken.

Onder het motto “JCI Teaches You The Way” vangen we op vrijdag 12 juni omstreeks 20u de tocht aan met vertrek op de Grote markt aan het Stadhuis.

“Dit wordt ongetwijfeld opnieuw een uniek gebeuren, we verwachten ook dit jaar een 200-tal deelnemers, van geoefende wandelaars tot liefhebbers van de vriendschappelijke sfeer bij nacht” verduidelijkt Thomas Hijsselinckx, die de organisatie van dit project leidt.“Belangrijk om weten is dat deze tocht in groep wordt gelopen, uit veiligheidsoverwegingen en ter bevordering van de groepssfeer is het absoluut noodzakelijk dat de groep bijeen blijft en niet versnipperd raakt. We worden onafgebroken begeleid door de lokale politie en een team begeleiders zal de groep voorgaan en afsluiten, we zullen er een vlot maar voor iedereen haalbaar tempo op nahouden”, besluit Thomas.

Wie wil meedoen aan de nachtfiertel kan op vrijdag 12 juni vanaf 19u terecht aan de inschrijvingstafel op de Grote markt te ronse, briefing en vertrek om 20u stipt. De deelnamekosten bedragen € 10,- pp., hiervoor krijgt elke deelnemer een startpakket met o.m. een (verplichte) fluo-vest en een hapje voor het eerste traject. Deelnemers dienen enkel te voorzien in stapschoenen, aangepaste kledij, een zaklamp en een goed humeur, JCI ronse zorgt voor de rest !Nog even meegeven dat de nachtfiertel een recreatieve staptocht is en geen kroegentocht, tijdens de nachtfiertel wordt geen alcohol geschonken.

Page 18: Randeevoe juni 2009

18

POEz

IEKOP vAnDE MAAnDElke maand legt Randeevoeeen kleurrijk persoonuit onze omgeving vast op degevoelige plaat.Willen of niet, lachen zal hij !

Factsheet :Naam & Voornaam: Vanden Hole alainBeroep: zaakvoerder IJzerwaren Vanden HoleWonende : Ninovestraat

Diversen : Het huis Vanden Hole bestaat al sinds eind 19e eeuw. Zij verhandelden sinds dien reeds ijzerwaren. De moeder van alain nam de winkel over in 1936. Zelf houdt hij, samen met zijn adorabele vrouw Lucienne, deze winkel al open sinds 1968.41 jaar is het al een huis van vertrouwen voor al uw quincaillerie. Potten, pannen, zagen, bouten en schroeven in alle maten.Hij en zijn vrouw durven al eens tijdens de spits aan hun winkeldeur staan, op de hoek van de rotonde van de Ninovestraat en de Beekstraat. Pierend naar de passanten en gehaaste automobilisten. En af en toe hoor je dan getoeter, waarop alain zijn hand opsteekt. De klanten weten het al van oudsher: eens binnen, is de ontvangst hartelijk en de gesprekken eindeloos, wat van deze zaak nog een authentiek, ronsisch winkeltje maakt.

Beste vrienden, ronsenaars en doe-het-zelvers onder ons:wil u vrouw een nieuwe pan, of u een nieuwe zaag ?Is het nu ijzewaren of quincaillerie ? Vraag het eens aan alain, want vanaf nu is hij de kop van de maand juni.

Teks

t : P

aul C

ox

EEn gEDIchTOp deze bladzijde wordt telkenseen gedicht gebracht, afwisselendvan mezelf en van een van mijnfavoriete andere dichters of dichteressen.Telkens geef ik een korte introductie.

Doodgaan overkomt iedereen. Zijn er bladeren die elk jaargetijde overleven ? Naargelang de dagen voorbij schuiven, kan je meer achterom kijken dan vooruit. Naargelang de tijd voortschrijdt, komt het einde dichterbij. Vroeg of laat overkomt doodgaan iedereen. Het mag een troost zijn en geen jammerklacht dit leven ontmoet te hebben als een kameraad met onvoorspelbare kuren.

Doodgaan is je ogen voor altijd sluiten.Niets meer zien of horen. Ook wat je nooit begrijpen kon.Uit mijn bundel "De morgen van het paard" dit gedicht.

Wijnstraat 51 - RonseTel. 055-38 51 56Open maandag van 13.30u tot 18.30u Dinsdag tot zaterdagvan 10.00u tot 12.30uen van 13.30u tot 18.30u

HAMPTON BAYs

MER DU NORD

POLO sPORTby Ralph Lauren

EssENTIEL

D.E.P.T.

YAYA

MODEACCEssOIREs

sARLINI

DAYAKE

PAUL COXGENADE MET WIJNVLEK

P O E Z I E C E N T R U M

PA

UL C

OX

PO

EZ

IE C

EN

TR

UM

GEN

AD

E MET W

IJNV

LEK

Ontwerp omslag en illustraties :MARC COX

Marc Cox (° Stevoort 1944) is vooralbekend als tekenkunstenaar en beeldhouwer.Hij doceerde modeltekenenaan de meesterklassen van het hogerkunstonderwijs.Zijn werk werd geëxposeerd en bevindtzich in collecties in binnen- enbuitenland.

“In Genade met wijnvlek vat PAUL COX de vergankelijkheid van leven en wereld in veelstemmige verzen.Zonder de werkelijkheid te hinderen, zelfs maar aan te raken, aanschouwt hij ze. Onverstoord gaat dat wat bestaat voort en voorbij. Door de dingen in zijn blikveld vast te houden tracht de dichter de vliedende tijd tot stilstand te dwingen. Cox’ schrijven is een poging om de vergankelijkheid te bezweren en te overstijgen. Weemoed wisselt af met verwondering en hoop. De natuur is de centrale thematiek waarlangs hij dit streven tracht te realiseren. Paul Cox heeft daarbij zowel aandacht voor het kleine -het vallende blad, de kraai van een haan- als voor de grote cycli die de natuur beheersen. De verschillende facetten van deze thematiek komen samen in de figuur van de Vrouw, geliefde en levensbrenger.” Sieglinde Vanhaezebrouck

“In den beginne was het woord. Het woord was bij God. En het woord was God. Intussen werd God Eric Clapton en het woord belandde later bij Paul Cox. Wat het woord met de dichter Cox heeft aangericht, daarvan kan u zich vergewissen binnen in deze bundel. Het krijgt een aroma van vage vluchtige bitterheid die nadien met meer florale tonen aanlandt en zich mild en genereus vermengt met boomgaardfruit en berijmd hout, een kern van rode liefde met een verstillende toets, vertroost in een herfsttijloze afdronk.Onlangs las ik in de krant dat een man veroordeeld werd omdat hij brieven in flessen stopte en publiceerde via waterwegen. In deze dichtbundel werd wijn woord zonder omwegen.”

Hubert De Weerdt

ISBN 978-90-5655-093-6

Deze bundelis verkrijgbaarbij GrafomanSt.-martensstraat 10.

THE END

Als de avond is gevallen,

geruisloos en onomwonden

als een losgelaten herfstblad,

en uren overgaan in nachten

en nachten in winterslaap,

dan valt er niets meer

te betwisten.

Met zorg sla ik dan een deken om,

verstop de tijd die me nog rest

onder mijn zwaar geworden

ooglid

en laat me eindelijk los.

Geruisloos en onomwonden

als in een stomme film.

Paul Cox.

Page 19: Randeevoe juni 2009

wAAR hEB IK DAT nOg gEzIEn ?Elke maand trekt randeevoe door ronse centrum op zoek naar een uniek kiekje.Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast… Want één ding is zeker, u heeft het nog al gezien!Deze maand schenkt randeevoe aan de fortuinlijke winnaar een restaurantchequet.w.v. 50 euro bij The Grooms te Ellezelles (zie pagina 13 in dit magazine)

U kan uw antwoord sturen naar [email protected]. De winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen.

Vorige maand was de gelukkige winnaar Iris Papeleu, George de Myttenaerestraat te Ronse.

wEDSTRIJDRONSISCH STADSMAGAZINE

e

HERMESHERMES

grote Markt 34, grand Place9600 Ronse-Renaix - Tel. 055-21 48 97Oudenaardebaan 179690 Kluisbergen - Tel. 055-38 90 10

Sparen wordt bekroondbij Record BankWijnspaaractie van 1 april t.e.m. 30 juni 2009

bouwmaterialenDe specialist innATuuRSTEEnTERRASTEgElS

KwAlITEITAAn STERKE PRIJzEn

Bezoek ons toonpark !u vindt er een uitgebreide keuze aan betonklinkers, kleiklinkers,

terrastegels en natuursteen.Professioneel advies voor

ondergrond, plaatsing en onder-houd van uw buitenbetegeling

BEzOEKOnS TOOnPARK

RuIME vOORRADEn

De specialist inNATUURSTEENTERRASTEGELS

KWALITEITAAN STERKE PRIJZEN

BEZOEKONS TOONPARK

RUIME VOORRADEN

VRAAG VRIJBLIJVENDOFFERTE

Project3:Opmaak 1 12-04-2008 11:12 Pagina 1

DOORnIKSESTEEnwEg - ROnSETel. 055-20 65 00 - Fax 055-20 65 10 - www.holvoet.net

Open van 7-12.30 / 13-18 u. - Zaterdag 7.30-12.00 / 13.30-16.30 u.Vestiging Ronse gesloten van 20 juli tot 2 aug. - Vestiging Avelgem blijft open.

PROFESSIOnEEl ADvIES

AANRADERS

Fostierlaan 13 - 055-31 80 41

Het verhaal van Benjamin Button (Brad Pitt), over de mensen en de plaatsen die hij tegenkomt, de liefdes die hij verliest en vindt, het plezier van het leven en het verdriet van de dood: een verhaal dat alle tijdsgrenzen overschrijdt...

We worden ondergedompeld in een film noir sfeertje waar het stikt van de knappe vrouwen en volgen Spirit, een jonge flik die na zijn dood weer opstaat. Hij bindt de strijd aan met Octopus (samuel L. Jackson), een meedogenloze moordenaar.Let op scarlett Johansson in de rol van Silken Floss, een feeks eerste klas.

The Spirit(te huur vanaf 30/06)

The Curious Case of Benjamin Button(te huur vanaf 09/06)

Page 20: Randeevoe juni 2009

PVC RAMEN EN DEURENErkend fabrikant met deceuninck-profielen

U denkt er aan om uw oude ramen te vervangen ?Tijd om dan eens een gratis prijsofferte aan te vragen bij Comeplast !

Met isolatiepremie van 40 % ! (met maximumbedrag van € 3200)

Schoonboeke 5 • 9600 Ronse • Tel. 055-23 16 [email protected] • www.comeplast.be