Randeevoe april 2009

of 20 /20
GRATIS MAANDBLAD - APRIL 2009 02 gratis stadsmagazine over cultuur, vrije tijd, resto, shopping en meer… met maandelijks een uitgebreide evenementenagenda RONSISCH STADSMAGAZINE e DE LENTE

Embed Size (px)

description

Inkijkexemplaar Randeevoe april 2009

Transcript of Randeevoe april 2009

 • GRATIS

  MAAN

  DBLA

  D -

  APRIL

  2009

  02

  gratis stadsmagazine overcultuur, vrije tijd, resto, shopping en meermet maandelijks een uitgebreide evenementenagenda

  RONSISCH STADSMAGAZINE

  e

  DE LENTE

 • 2009 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

  leuzesesteenweg 9 - 9600 ronsetel. 055 21 27 94 - [email protected]

  een klare kijk opdrukwerk

  we geven er graag kleur aan

  drukhuis de grote arend

  reclame-1.indd 1 1/5/07 2:16:38 PM

  sterk in grafisch designdigitaal drukwerk aan scherpe prijzen

  COLOFONUITGEVERGraFOmaNSint-martensstraat 10, 9600 ronse - 055-600630

  VORMGEVINGWilly De Praeter, GrafomanCoert De Decker, artwerkDominique Coulon, Grafinger

  DRUKDrukhuis De Grote arend

  REDACTIEPaul Cox - pozieBrigitte minne - kidsPhilippe Demets - historieJonathan Jouret - algemene redactieYann Verhellen - algemene redactieNathalia Tsala - algemene redactieHubert Dedoncker

  FOTOSNathalia TsalaCoert De Decker, artwerk - Stefan De Smedt

  EINDREDACTIEYann Verhellen, Jonathan Jouret

  ADMINISTRATIE & ADVERTENTIEVERKOOPNathalia Tsala, Sint-martensstraat 10, [email protected] - 055-600630 - 0497-754763Stefan De Smedt - 0475-412462

  Sint-Martensstraat 10, 9600 Ronse - 055-600630

  bouwmaterialenDe specialist inNATUURSTEENTERRASTEGELS

  KWALITEITAAN STERKE PRIJZEN

  Bezoek ons toonpark !U vindt er een uitgebreide keuze aan betonklinkers, kleiklinkers

  en natuursteen.Professioneel advies voor

  ondergrond, plaatsing en onder-houd van uw buitenbetegeling

  BEZOEKONS TOONPARK

  RUIME VOORRADEN

  De specialist inNATUURSTEENTERRASTEGELS

  KWALITEITAANSTERKEPRIJZEN

  BEZOEKONSTOONPARK

  RUIMEVOORRADEN

  VRAAGVRIJBLIJVENDOFFERTE

  Project3:Opmaak 1 12-04-2008 11:12 Pagina 1

  DOORNIKSESTEENWEG - RONSETel. 055-20 65 00 - Fax 055-20 65 10 - www.holvoet.net

  Open van 7-12.30 / 13-18 u. - Zaterdag 7.30-12.00 / 13.30-16.30 u.

  PROfESSIONEEL ADVIES

  bank en verzekering /anders bekeken

  KANTOORMARC VAN LIERDEStationsstraat 38 - 9600 RonSeTel. 055-21 72 [email protected]

  ik realiseer mijndroomproject /en betaal minderdan voorzien met de

  AXA IMMO-LENING

 • 03

  04 De Broers Geboers06 Congo met Peter Verlinden08 Goede Vrijdagavond09-11 auto-, moto- en fietsenshow12 Hovik muradian in Beukenhof Gabrieli brass consort

  13 De pompiers van ronse14 randeevoe voor kids15 met Nostradamus door de ronsische Pyreneen

  16-17 activiteitenkalender18 Pozie - Een gedicht De kop van de maand

  19 randeevoe fotowedstrijd

  04

  06

  13

  14

 • 04

  THEA

  TER

  Randeevoe schenkt 3 duotickets weg.Mailen naar [email protected]

  Teater VTV komt vanaf 18 april met een nieuwe voorstelling op de bhne. Na het erg gesmaakte Martino koos VTV opnieuw voor een stuk van Arne Sierens. Wij spraken met Donaat Deriemaeker (voorzitter VTV) en Patrick Elet (hoofdrolspeler).

  Kunnen jullie de inhoud van het stuk voor onze lezers even gebald weergeven ?

  Donaat : Het stuk is eigenlijk een familie-epos. Het vertelt het verhaal van de familie Geboers. De broers Geboers leven in een achtergestelde wijk bij hun grootmoeder, bomma. Deze vrouw met veel levenservaring moet gedurende een hele periode toekijken hoe ze van het ene ongeluk in het andere lopen.

  Patrick : Inderdaad, en dat is vaak hun eigen schuld ook. En van de broers komt net uit de gevangenis en allen leven ze in de marginaliteit. Eigenlijk zitten ze vast in een negatieve spiraal van miserie en zijn ze niet in staat er zelfstandig uit te geraken. maar toch denken ze dat ze eerder goed dan slecht bezig zijn.

  De thematiek is dus vrij zwaarmoedig, vatten jullie het stuk ook als dusdanig op of wordt het op een wat lichtere manier gebracht ?

  Donaat : Het thema is inderdaad wat zwaarder: marginaliteit, geweld, criminaliteit, Ook het taalgebruik is erg hard en bij wijlen grof. Dit is typisch voor de stukken van arne Sierens, maar even typisch is de humor waarmee het geheel wordt opgevat.

  Patrick : Ik kan dit alleen maar bevestigen, het gaat er soms ruw aan toe maar dat neemt zeker niet weg dat er een flinke portie humor in zit.

  Donaat : Deze soort humor is vandaag de dag toegelaten en aanvaard. Het is ooit anders geweest. Ik herinner me nog dat wanneer er vroeger gevloekt of gekust werd op de planken, mensen spontaan de zaal verlieten (lacht).

  Zitten er in het stuk ook knipogen naar het leven in bepaalde Ronsische buurten ?

  Patrick : Het stuk speelt zich eigenlijk af op een onbekende locatie. Een marginale buurt, waar die buurt zich bevindt is niet duidelijk. Hierdoor krijgt de fantasie van de toeschouwer vrij spel en worden er denk ik automatisch verbanden gelegd met de eigen omgeving.

  Donaat : Wel, er zitten zeker geen expliciete verwijzingen in zoals straatnamen. maar natuurlijk zijn er parallellen te trekken tussen de situatie van de broers en het leven in bepaalde buurten in andere gemeenten. arne Sierens is afkomstig uit een achtergestelde buurt in Gent en kent dergelijke milieus dus vanbinnen en vanbuiten.

  Is het stuk toegankelijk voor iedereen ?

  Donaat: Jazeker, door het taalgebruik en de thematiek is het natuurlijk niet weggelegd voor de allerkleinsten. maar jongeren vanaf 12 jaar zullen het stuk zeker al kunnen appreciren. Door de humoristische ondertoon zal het stuk zeker ook een breed publiek kunnen bekoren, dus zeker niet enkel de klassieke theaterbezoeker.

  Teater VTV gaat er fors op dat zij een nieuwe generatie genteresseerden kan boeien. Onder de abonnementshouders zitten veel jonge mensen. Elk jaar worden er enkele publiekstrekkers gespeeld, denken we maar aan Oscar. Maar VTV wil ook laten zien dat zij thuis zijn in stukken waar een moeilijkere thematiek achter schuilt.Voor de Broers Geboers is gekozen voor een minimalistische opstelling. Voor het decor is het evenwel wachten tot de premire, die gespeeld wordt op 18 april. Donaat en Patrick konden ons wel vertellen dat het publiek eventjes zal moeten wennen aan de opstelling van podium en publieksruimte. We zijn benieuwd en kijken alvast uit naar de uitvoering van dit stuk.

  DE BROERS GEBOERSgaat op 18 april in premirein zaal de Volksbond, Zonnestraat 27.Kaarten zijn te verkrijgen bij het VTV.Contact : 0478-888 444 of www.teatervtv.beandere speeldata zijn : 24 en 25 april,1 en 2 mei (telkens om 20 uur)

  Yann

  Ver

  helle

  n &

  Jona

  than

  Jou

  ret

 • 05

  ENTRETIEN MARIN

  GRASMAAIERS & ALLERLEI TUINMATERIALEN

  MGKDe Windt Marin bvba

  Engelsenlaan 11 - RONSE - Tel. & Fax 055-21 62 32

  interieurstudioschrijnwerk totaal afwerkingmet ruime showroom

  alle maatwerkwinkelinrichtingenkeukens, badkamersparket, deuren,

  vanalderwereldtinterieur

  Nieuwe Pontstraat 1 - 9600 ronseTel. 055-20 88 86 - Fax 055-23 96 03Gsm 0475-71 90 38 - [email protected]r.be

  dinsdag tot vrijdag van 9.30-12 / 13.30-19zaterdag van 9.30-12 / 13.30-17 of na afspraak

  schrijnwerker in hout - alu - pvc erkend Corian-verwerker

  HERMESHERMESUw partner in beleggingen

  en verzekeringenVotre partenaire en assurances

  et placements

  Grote Markt 34, Grand Place9600 Ronse-Renaix - Tel. 055-21 48 97

  Oudenaardebaan 179690 Kluisbergen - Tel. 055-38 90 10

 • 06

  LEZI

  NG Maandag 27 april organiseert Markant Ronse een lezing met Peter Verlinden over zijn boek Achterblijven in Congo, een drama voor de Congolezen. In deze lezing zal Verlinden uit de doeken doen wat hij eerder opnam in zijn boek en dit toelichten.

  Of hoe op 27 april vrouwen aandachtig zullen luisteren naar een boeiend man.

  Het boek Achterblijven in Congo, een drama voor de CongolezenPeter Verlinden komt zijn laatste boek achterblijven in Congo voorstellen en belicht van daaruit de huidige situatie in het Centraal-afrikaanse land.In juli 1960 verkrijgt Congo de onafhankelijkheid. Er komt een abrupt en overhaast einde aan 75 jaar Belgisch kolonialisme. De meeste blanken vluchten in paniek het land uit ; les belges noirs, de Congolezen, blijven achter. Hoe willen en kunnen zij hun land terug opbouwen ?Kunnen zij het koloniaal verleden verwerken en achter zich laten? Hoe veranderde Congo van n van de welvarendste staten in n van de armste ter wereld ?Peter Verlinden gebruikt vele ooggetuigenverslagen van Congolezen en archiefstukken in zijn boek om zo een bijzonder boeiend, uitvoerig en open verslag te brengen over de explosieve gebeurtenissen bij de ineenstorting van het koloniale bewind. Hij brengt voor het eerst de vergeten verhalen van de Congolezen zelf over de dramatische gevolgen van de dekolonisatie voor de modale Congolese burger.

  Kortom, een boeiende avond vol geschiedenis en actualiteit, verteld door iemand met veel ervaring.Puur en onversneden waarheid gepresenteerd in een mooi kader. De lezing is voor iedereen toegankelijk.

  Peter VerlindenBegon zijn professionele loopbaan als journalist bij Het Belang van Limburg, om vervolgens voor de radio (de Wereldomroep en radio 1) te werken. Even maakte hij een overstap van een tweetal jaar naar het kabinet van minister van ontwikkelingssamenwerking Geens, waar hij intens in aanraking kwam met het afrikaanse continent.Sinds 1992 werkt hij voor de VrT-nieuwsredactie waar hij zijn ervaring met voornameijk Centraal-afrika ook journalistiek verder kan uitbouwen. Hij volgt voor Het Journaal en Terzake (En en Canvas) de situatie in Congo, rwanda en Burundi en maakt geregeld reportagereizen naar deze regio. Sedert juli 1998 staat Peter Verlinden ook aan het hoofd van de buitenlandredactie van de VrT.Hij is de auteur van verschillende publicaties in kranten en tijdschriften en schreef ook enkele boeken.

  Markant, netwerk van ondernemende vrouwen, is een nationale socio-culturele vereniging. Markant biedt haar leden de mogelijkheid zichzelf te ontplooien en nieuwe vaardigheden aan te leren. Daarnaast moedigt Markant vrouwen aan zich ook maatschappelijk te engageren. Het aanbod aan activiteiten varieert van lezingen over gezondheid, opvoeding, cultuur en geschiedenis, tot een kookles, een uitstap of wandeling en een avondje humor en amusement.

  CONGODeze lezing gaat door op 27 aprilin Portus, malanderplein 7te ronse om 20 u.Voor meer informatie :Karin Pauwels - 055-20 88 02of mieke Carlier : 069-76 84 53

  Teks

  t : J

  onat

  han

  Jour

  et

 • 07

  Pour votre facilit !Maakt het u gemakkelijk !

  Verschelden VERLENGDE BATIBOUWVOORWAARDENCONDITIONS BATIBOUW PROLONGES

  Bespaar tot 400 euro bij aankoopvan uw MIELE toestellen en geniet

  van het gratis MIELE HOME ProgramEpargner jusqu' 400 euros lachat

  de votre MIELE et profiter gratuitementdu MIELE HOME Program

  tot / jusque

  - 25%Zonnestraat 109 - 9600 RONSE - T. 055-213862 - www.paulverschelden.be

  kachels,inbouwbouwhaarden,pelletkachelspoles, foyers,poles pellet

  op showroommodellensur modles show room

  A. Delhayeplein 11 - 9600 RonseTel. 055-21 21 39 - Fax 055-20 92 82

  [email protected]

 • GO

  EDE

  VRIJ

  DA

  GAV

  ON

  D

  08

  Lang geleden in het vervlogen Ronse van weleer was Goede Vrijdag nog een dag waarnaar uitgekeken werd. Op deze gezegende dag pakte de Unie der Handelaars immers uit met een hele resem activiteiten die uitmondden in een groots volksgebeuren. Deze traditie doorstond de tand des tijds helaas niet. Maar de Unie der Handelaars wil deze verloren traditie gaan rehabiliteren. Wij blikken alvast samen met enkele initiatiefnemers van toen terug op de Goede Vrijdagen van weleer. Gaby Ternoot, Willy Van Nerum en Jean Tack stonden ons vol enthousiasme te woord.

  met trotse praaloogjes en een nostalgisch gemoed vertelden Gaby, Willy en Jean ons iets meer over wat zich in het verleden zoal afspeelde op Goede Vrijdag. Zo wist Willy zich te herinneren dat de gebruikelijke etalagewedstrijd wortelt in de traditie van Beenhouwersdag, we bevinden ons dan begin de jaren '30. Goede Vrijdag valt samen met het einde van de vasten, en op die dag etaleerden de slagers welk vlees zij in de kuip hadden om te vieren dat er weer volop van gegeten mocht worden. De andere handelszaken volgden door hun etalages ook te gaan verfraaien, een traditie was geboren. Onze genterviewden wezen ons ook meteen op de populariteit van dit evenement: De straten zagen zwart van het volk, en de mensen bewonderden de vele opgedirkte etalages. De rolluiken gingen open wanneer de zon ging slapen en men bleef tot middernacht de knap versierde uitstalramen hoogschatten.De oorlog betekende echter de ommekeer voor het Goede Vrijdaggebeuren. Na de oorlog werd de wedstrijd verder gezet, maar ze kon gradueel op

  minder belangstelling rekenen. Hier is volgens Jean ook een verklaring voor: Er was een veranderende tijdsgeest en de opkomst van de televisie zorgde er ook voor dat de mensen al wat meer gewoon waren qua entertainment. Daarnaast gingen ook steeds meer mensen op vakantie met Pasen, waarbij ze dus de stad verlieten. Toch was er nog n groot succes in de naoorlogse periode, met name een optreden van de cast van de toen zeer populaire reeks De Filosoof van Haaghem. Het laatste grote hoogtepunt, aldus onze sprekers.In de daarop volgende decennia trachtte de Unie telkens met een originele formule het volk opnieuw op de been te krijgen. Zo werden door de handelaars chocolade eieren bedeeld. Zoetekauwen met een beetje geluk beten toen een ei open met een mooie waardebon erin. De etalagewedstrijd werd ook voort georganiseerd, en ook hier werden nieuwigheden bedacht. Bijvoorbeeld een wedstrijd waarbij de toeschouwers moesten raden welk item niet thuishoorde in het uitstalraam van een bepaalde zaak. Toch keerde het tij niet en ook verwoede pogingen tijdens de jaren 90, bijvoorbeeld een eierworp vanuit een helikopter over de stad, konden de spirit van toen niet terugbrengen.

  De huidige Unie der Handelaars wil proberen de vlam terug in de pijp te krijgen en van Goede Vrijdag wederom een volksfeest te maken. Wij stellen dit zeker op prijs, de autoshow en de BV's die afzakken naar ronse zijn leuke initiatieven., zei Gaby. al besloten de heren wel dat de tijd van vroeger niet meer terugkomt.Wij zijn alvast benieuwd of de huidige lichting hen kan verongelijken

  10 APRILvan 16 tot 20 uurin de centrumstraten van Ronse

  AUTOSHOWMOTO- EN FIETSENSHOWETALAGEWEDSTRIJDSPRINGKASTELENFESTIVALEET- EN DRANKSTANDJESMUZIEK IN DE STRAATWINKELS OPEN TOT 20 U

  Teks

  t : Y

  ann

  Verh

  elle

  n

 • 09

  Les MarronniersRestauRant

  Sylvie & Philippe CagnardRue Vertes Feuilles 77912 Saint-Sauveur

  Tl. & Fax 069-76 99 58Gsm 0495-27 92 82

  [email protected]

  Open van donderdag tot zondag middag en avondOuvert de jeudi au dimanche midi et soir

  Theeschenkerij & Winkel

  Kafhoek 2 - Nukerke-MaarkedalTel. 055-21 32 20 - www.huisminne.be

  zaterdag en zondag open van 12 tot 17 u.

  La ChapelleArdente

  Praat- en eetcafDoorniksesteenweg 11 - Ronse

  Open vanaf 17 u.De weekends vanaf 14 u.Gesloten op dinsdag

  Info & reservatie :0498-52 19 51

  RestaurantLou PahouZuidstraat 25, Ronse 055-21 91 11

  Gastronomisch Paasmenu - 55 euro all-innMenu gastronomique de Pques - 55 euro all-inn

  van/du 04/04 t.e.m./jusquau 10/05/09aperitief, wijnen en koffie inbegrepen / apritif, vins et caf inclus

  Degustatiebordje bij het aperitiefAssiette de dgustation apritive

  Fris lenteslaatje met gerookte eendenborst

  aardbeiparels, notenolie met walnotenganzenleverbonbon en balsamicoaromaten Salade printanire au magret de canard fumcaviar de fraises, cerneaux de noix et son huileparfume au balsamique, bonbon de foie gras

  St.-Jakobsvruchten met gebakken lentewitloof,

  appelblokjes en spekreepjes Noix de St.-Jacques aux chicons de printemps

  lardinettes et pommes fruits

  Lamskroontje met thijmsausjelentetapenade van erwtjes met ham, seizoengroetjes

  Carr dagneau et son jus parfum au thymtapenade de petits pois au jambon et lgumes de saison

  Nagerecht en koffie / Dessert et caf

  Menu aan 30 (wijn, aperitief en koffie inbegrepen)Menu 30 (apritif, vins et caf compris)

  Vanaf mei in Huis Minne :Elke eerste zondag van de maand genieten

  van koffie en thee met livemuziek van Elektrum(gitaar : Jokke Behaegel en cello : Hedwig Reychler)

 • 10 APRIL 16-20 uCENTRUM RONSE

  JACKY SPORT Jerry De JaegherZonnestraat 163 - RONSETel./Fax 055-21 15 30 - www.jacky-sport.be

  GARAGE LEMATRE Ninovestraat 108 - RONSETel. 055-23 00 30 - Gsm 0475-46 02 [email protected] GARAGE LEMATRE

  Ninovestraat 110 - RONSETel. 055-23 00 30 - Gsm 0475-46 02 [email protected] - www.lemaitre-kia.be

  Slechts 3,7 l per 100 km en een CO2-uitstoot van 98 g/km.De nieuwe Ibiza Ecomotive koppelt een arodynamisch ontwerp aan een uiterst zuinige dieselmoto

  er is al een Kia Proceed 1,4 ISG LX 12.990recyclagepremie voor dit model = 2.000

  matts 60 magura 699

  2WHEELPARTS Kruisstraat, rue de la Croix 18RONSE - Tel. 055-21 66 [email protected]

  bij aankoop van 1 scooter tijdens motoshowactie

  gratis helm

  10

 • AU

  TO-,

  MO

  TO- &

  fIE

  TSEN

  SHO

  W

  GARAGE LEMATRE Ninovestraat 110 - RONSETel. 055-23 00 30 - Gsm 0475-46 02 [email protected] - www.lemaitre-ronse.be

  VELO MAES Verkoop, onderhoud, herstellingVente, entretien, rparationWijnstraat 18, rue au VinRONSE-RENAIX - Tel. 055-30 52 [email protected] - www.velomaes.be

  GARAGE DEKEYSER Oude Vesten 47, Vieux RempartsRONSE-RENAIX - Tel. 055-21 35 [email protected]

  nieuwe RENAULT megane coup

  CAPTIVA SPORT

  Er is reeds een nieuwe Citron C3 Picasso 1.4 VTi 95 Attraction vanaf 13.600 of 12.400 - Recyclagepremie van 1.200 inbegrepen

  GARAGE BASTIEN Avenue C. Snoecklaan 40RONSE-RENAIX - Tel. 055-21 41 73

  Tot uw dienst

  GARAGE GEMCOElzeelsesteenweg 133 - RONSETel. 055-21 29 06

  Ontdek onze actie op de nieuwe Scirocco

  11

 • 12

  KUN

  STM

  UZI

  EKTENTOONSTELLING HOVIK MURADIANOp 24 april opent de galerij Beukenhof haar deuren voor de Praagse Kunstenaar Hovik Muradian (1964 Yerevan - Armeni)De kunstenaar die voor de derde keer te gast is in de galerie behoort inmiddels tot de veelbelovende Praagse schilders die leven tussen mystiek, fantastiek en realisme. Hij observeert het leven rondom zich en brengt dit tot uiting in een patchwork van beelden in een vluchtige sfeer. Vaak geeft hij een figuur fragmentarisch, surrealistisch weer : een foto, een bloemstuk, een naakt, fruit of groenten. In overwegend vloeiende pasteltinten zodat het licht de belangrijkste factor wordt en waarin hij tevens te fel afgelijnde effecten schuwt. alle scheppingen hebben iets intiems en autobiografisch. In zijn eerste doeken komt hij voor als een mystiek gestemde romanticus die de kwestie figuratie-abstractie wilde oplossen in doeken vol spanningen, bewegingen en kleuren als gevolg van zijn verleden als armeens slachtoffer van de aardbeving van 1988 waarop hij emigreerde naar de gouden stad Praag.Nu gaat hij op zoek naar de essentie van zijn onderwerpen waarin het schilderen een speelse happening wordt met zachte vormen en kleuren. Schijnbaar onbekommerd vertelt hij nu zijn picturaal verhaal, vaak opgesmukt met ironisch-surrele trekjes. In die hoedanigheid leren wij hem inmiddels kennen als een verbluffende verteller. Zijn rationeel werk zet ons aan tot meditatie. Zijn artefacten symboliseren zowel tijd en orde als mysterie. Hij zet ons aan tot reflectie. Een oosters gezegde achterna: Een zwaluw bouwt zijn nest, hij metst en metst, terwijl hij aan zijn oud nest denkt

  De tentoonstelling loopt van 24 april t.e.m. 24 meiBeukenhof-Phoenix GalleriesRonde van Vlaanderenstraat 9 - Kluisbergen - www.beukenhof.com - [email protected]

  maestro Giovanni liep er stralend bij.al wie in Veneti iets te betekenen had, was vanavond getuige geweest van n van de indrukwekkendste concerten die ooit in de gewelven van de San marco weerklonken.Zijn revolutionaire dubbelkorige motetten maakten zon indruk op de toehoorders dat zij na afloop zijn naam scandeerden : Gabrieli, Gabrieli !Veel conservatieve componisten hekelden zijn nieuwe stijl. Zijn overmatig gebruik van koperblazers, het laten soleren van trompetten en bazuinen, het was hen een gruwel in het oor.Giovanni Gabrieli trok er zich niets van aan.Hij liet de wind der vernieuwing fors blazen door de uitdeinende renaissance.Hij wist dat zijn kordate aanpak de goede was.De geschiedenis zou hem gelijk geven . 1968Vierhonderd jaar later steekt er opnieuw een dergelijk felle wind op. In Parijs staan de studenten en arbeiders op de barricaden. In Duitsland roert het, in Leuven beeft het. alle vastgeroeste regels worden in vraag gesteld. Ook het deftig Brussels Conservatorium ontsnapt niet aan de enorme maalstroom. Progressieve muzikanten gooien de poorten open ! Zij hebben n doel, het destabiliseren van het vastgeroeste systeem, een regelrechte confrontatie met het Brusselse muziekestablishment.

  Terwijl de eerste Kuyken-generatie een heel nieuwe benadering van oude muziek propageert, Walter Boeykens, maurice aerts, albert mertens en vele anderen, voluit de kaart trekken van de hedendaagse muziek, wil ook Hubert Biebaut zijn steentje bijdragen tot de realisatie van een nieuwe muziekcultuur.Hij verzamelt meteen een groep jonge musici rond zich. Zijn energie is grenzeloos en zijn gedrevenheid zo groot dat hij al snel met verschillende ensembles tegelijk bezig is.Hij brengt deze ensembles onder n koepel.Genspireerd door de eigenzinnige Venetiaanse meester, die in de aanloop naar de Barok promotor was van de koperblaasmuziek, doopt Biebaut zijn geesteskind :

  GABRIELI BRASSCONSORT18 APRIL 2009 - 20 uCULTUURCENTRUM DE BROUWERIJZuidstraat 19, Ronse

  Randeevoe schenkt 3 duotickets weg.Mailen naar [email protected]

 • POM

  PIER

  SDe pompiers vaan ronse da zijn maannen ! al 150 jaar. Op 14 januari 1859 werd het brandweerkorps officieel opgericht bij K.B. Het was Florimond renard die als eerste de leiding kreeg over een korps, dat later geliefd en notoir tegelijk zou worden tot ver buiten de ronsische stadsgrenzen. Na de benoeming van het korps, is het bijna een jaar wachten op de eerste interventie. Op 7 december van datzelfde jaar werden zij opgeroepen voor een schouwbrand. Vandaag heeft de brandweer van ronse ongeveer 600 interventies per jaar. Er wordt hulp verleend bij woningbranden, overstroming, wespenbestrijding, rampweer en zelf bij duikoperaties (ronse heeft nl. een aantal brandweer-duikers). Verder verlenen ze ook assistentie in naburige gemeentes. Handen vol werk dus, en dat voor een vrijwillig brandweerkorps. maar zelf in een vrijwillig korps gaat het er zeer professioneel aan toe. Zo is er enkele maanden geleden nog genvesteerd in een nieuwe elevator en een interventiewagen.

  De brandweer organiseert elk jaar zeker 2 evenementen. Het is d gelegenheid voor de bevolking om onze brandweer te steunen, zij het financieel, zij het met een gemeend schouderklopje. Daarom worden er jaarlijks een barbecue en een manillenkaarting georganiseerd. Deze zijn beiden steeds zeer succesvol. Bij deze gebeurtenissen is er ook mogelijkheid om een praatje te slaan met anciens en staat er altijd wel iemand klaar om met veel enthousiasme een anekdote te vertellen.

  De brandweer werd en wordt in ronse gezien als een stel vrienden onder elkaar die zeer toegankelijk zijn naar de burger toe. Elke ronsenaar kent wel iemand die pompier is. En dat maakt het allemaal een beetje gezelliger en gemoedelijker wanneer men op de Veemarkt de deuren opent voor bijvoorbeeld de jaarlijkse opendeurdag. Gekend werden ze een beetje met het liedje de pompiers va ronsse, al was dat meer ludiek bedoeld, en zingt elke ronsenaar uit volle borst mee bij het horen van dit typisch ronsische volkslied. Nog een teken dat deze vuurvechters geliefd zijn bij de bevolking.

  Op 18 april wordt er ook gezongen en gedanst. Want om deze 150 jaar niet zomaar onopgemerkt te laten voorbijgaan organiseert de brandweer een spetterende TmF-party in zaal COC. Dit evenement is uniek in ronse en belooft een groots feest te worden. Een leuk ideetje voor een avondje uit dus, voor jong en oud. maar dit is niet alles: in een speciaal daarvoor opgerichte groep (Werkgroep 150), organiseert het brandweerkorps gedurende het hele jaar tal van activiteiten in en rond de kazerne. Elke maand worden nog activiteiten gepland. Hou de randeevoe activiteitenkalender dus goed in de gaten ! Dat ze van aanpakken weten bewijst de uitslag van de bommelverkiezing voor beste deelnemers.De brandweer eindigde daar op een eervolle 4e plaats.

  DE POMPIERS VAAN RONSE, DA ZIJN MAANNEN! 13Randeevoe schenkt 1 duoticket weg.Mailen naar [email protected]

  Teks

  t : J

  onat

  han

  Jour

  et

  manschappen 1880

  Kap.-Com. Florimond renard (1859-1889)

 • KID

  S

  Roffel, roffel En de sportpluim gaat deze maand naar de jongste balletdanseresjes van juf Liesbet (dansstudio Minne)

  Daar stonden ze dan in september 2008 in Etikhove.Ze wilden ballerina of dansprins worden.Een zesjarig jongetje vroeg met een grijns of hij dan met de meisjes mocht gooien.Een vijfjarige kandidate informeerde of ze een roze tutu en van die zachte balletslofjes van haar mama kreeg, anders zou ze toch maar geen ballet doen.Een moeder schreef haar dochter in omdat ze zelf al haar hele leven droomde van een solo in het Zwanenmeer...Klassiek ballet is voor heel wat kleine en grote meisjes "La vie en rose".Voor de jongens: jongleren met prinsesjes.Juf Liesbet was een domper op de feestvreugde."Klassiek ballet is echt wel hard werken. Het vergt discipline. Soms doen je voetjes pijn van het dansen", legde ze uit. "maar het is ook erg leuk : grands battements, plis, balance, fouette..."De jonge danseresjes en dansers hapten naar adem van al deze moeilijke woorden en zelfs de ouders waren onder de indruk.Ondertussen zijn we een half jaar verder. Er zijn geen afvallers.meer nog, de piepjonge doorbijters staan op 23 en 24 mei 2009 op de planken in de academiezaal van ronse. momenteel oefenen ze zich te pletter.Ze zullen het beste van zichzelf geven in een prachtig sprookjesspel naar een choreografie van hun juf. Daarom gaat de sportpluim deze maand naar de jongste ballerina's en dansers van Dansstudio minne.De redactie van randeevoe wenst de hele eerste klas een schitterende voorstelling toe met heel veel roze, gooiende prinsen, vliegende meisjes en... een open doekje.

  Vind je dat je sportploeg ook een pluim verdient ?Schrijf dan een briefje of stuur een mail naar Randeevoe.

  14 Tek

  st :

  Brig

  itte

  min

  ne

  Tips van Klaas Vaak Een matras mag niet te

  zacht en niet te hard zijn. De kamer moet goed verlucht zijn. Je maag mag niet te vol en

  ook niet te leeg zijn. Verduister je kamer. Ben je bang in het donker ? Laat dan een klein lampje branden. Van een douche of een warm

  bad voor het slapengaan, val je vlugger in slaap. Een kopje warme melk helpt

  je vlugger naar dromenland. Een mooi verhaal voor het slapengaan is heerlijk ...

  Van slapen gesproken Het paard en de koe slapen

  staand. De giraffe slaapt nooit

  langer dan tien minuten. Ze is op

  haar hoede voor haar vijanden. Heel

  wat wilde dieren hebben om dezelfde reden

  korte slaapjes. Sommige vogels slapen vliegend.

  andere dieren slapen dan weer de winter door :

  de marmot, de veldmuis... Een leeuw slaapt wel twintig uur per dag.

  Vleermuizen slapen met hun kop naar beneden.

  Zo'n vijfhonderd jaar geleden hadden de mensen geen

  bed. Ze sliepen op stro of op bladeren. Later sliepen de

  kinderen in hetzelfde bed als de rest van de familie. Het

  is nog niet zo lang geleden dat kinderen een eigen bed

  kregen. Lang niet alle mensen slapen in een bed.

  Bepaalde Indianen slapen in een hangmat. In het oosten

  slapen heel wat mensen op een dunne mat: een tatami.

  NIEUW OP DVDVanaf 1 april kan jeMagadascar 2huren bij Movie MaxFostierlaan 13, Ronse

 • HIS

  TORI

  EK

  15

  maandag 14-18 uwoensdag 10-12/14-18 udonderdag 14-18 u - vrijdag 12-18 uzaterdag 10-12/14-17u30

  KINDERKLEDIJ & SCHOENEN 0-16

  C. De Gaullestraat 5 - RONSE - 055-21 59 01

  Bij afgifte van deze bon

  directe kortingActie geldig tot 30/04

  van maandag13.30 tot 18.30 u.dinsdag tot zaterdag van 10 tot 12.30 u. en13.30 tot 18.30 u.

  Wijnstraat 51, RONSE - 055-38 51 56

  MER DU NORDESSENTIELD.E.P.T.YAYAPOLO SPORT

  by Ralph Lauren

  MODE-ACCESSOIRES :SARLINIDAYAKE

  Het lijkt onwaarschijnlijk maar ook ronse is gelegen aan de flanken van heuse Pyreneen. De heuvels die zich optrekken net over Klein-Frankrijk dragen al sinds mensenheugenis deze naam, die voortkomt uit de middeleeuws Franse benaming "Pire de rene". Vrij vertaald betekent dit steenweg (Pire) naar ronse.

  De vroegere abdij van Cambron, waar nu een deel van het pretpark Paradisio gevestigd is, bezat toen onder meer deze groene heuvels. Ze was gelegen in een soort no-mans land en deed in de 14de eeuw dienst als toevluchtsoord voor enkele Tempeliers na ontbinding van hun Orde. Vele verhalen en legendes vinden hier hun oorsprong en werden destijds vereeuwigd in de zogenaamde "Centuries". En ervan vertelt het verhaal over de fameuze schat van de Tempeliers die daar ergens zou liggen.

  Omstreeks 1550 mocht de abdij van Cambron de obscure profeet michel de Nostredame ontvangen, Nostradamus voor de vrienden. Daar treft hij de

  Centuries aan en misleest deze als profetien. De snode profeet nam enkele van deze verhalen mee naar Frankrijk waar hij ze in een opiumroes verwerkte tot eigen lotsvoorspellingen.

  als klap op de vuurpijl verwerkte de befaamde ziener de benaming "Pire de rene" als "Pyreneen" in een van zijn verzen en voorspelde de invasie van de moren (arabieren), via de Pyreneen richting Frankrijk. Het oorspronkelijke verhaal waarop Nostradamus zijn voorspelling baseert gaat echter over de troepen van de Graaf van Vlaanderen die in de 14de eeuw de ronsische heuvels overtrokken.

  Bent u genteresseerd in dit onderwerp, dan raadt Randeevoe het boek Nostradamus en de erfenis van de Tempeliers van Rudy Cambier aan.Tijdens de Vlaamse Ardennendag van 19 april is er ook mogelijkheid om de Pyreneen te bewandelen

  (zie de evenementenkalender voor meer info) Teks

  t : P

  hilip

  pe D

  emet

  s

  MET NOSTRADAMUS DOOR DE RONSISCHE PYRENEEEN

 • ACT

  IVIT

  EITE

  NKA

  LEN

  DER

  16

  Woensdag 1 aprilIn heel Vlaanderen wordt een buitenspeeldag georganiseerd. In ronse kan men o.a. deelnemen aan kooivoetbal, breakdance, straathockey, dans en nog veel meer

  Waar: Grote marktInkom: gratisInfo: 055/23 94 26 of via mail [email protected]

  om 20uVoetbal: Lierse KSK ronse

  Zaterdag 4 aprilBegin paasvakantie

  20uVoetbal: Beveren KSK ronse

  Maandag 6 april tot 17 april (behalve 13 april)Speelpleinwerking Pagadders.De kinderen kunnen zich de hele dag amuseren onder begeleiding op de wijkschool Germinal.Waar: Wijkschool Germinal, maagdenstraat 1Inkom: vanaf 2 tot 5Info: 055/23 94 26 of via mail [email protected]

  Grabbelpas. De jeugddienst organiseert gedurende de hele paasvakantie verschillende activiteiten, voor kinderen tussen 4 en 13 jaar, zoals bijvoorbeeld initiatie knutselen, filmpjes kijken, wandelingen...

  Waar: Stedelijk Jeugdcentrum, Spinsterstraat 36Inkom: 3 + eventuele extra bijdrage (afhankelijk per activiteit)Info: 055/23 94 26 of via mail [email protected]

  Vrijdag10 aprilvan 16u tot 20uGoede vrijdagavond georganiseerd door de Unie der Handelaars van ronse. auto-, moto- en fietsenshow, etalagewedstrijd, springkastelenfestival, eet- en drankstandjes.

  Zaterdag 11 aprilvanaf 14uZangeres marlijn luistert het paasfeest van de KVG op. Na het optreden is er mogelijkheid om een maaltijd te nuttigen. En wie weet komt de paashaas wel langs.

  Waar: Zaal Emmas, Pol. Gevangenenstraat 24Inkom: 3 (leden), 5 (niet-leden)Info: secretariaat van het KVG ronse of via [email protected]

  om 20uVoetbal: KSK ronse Sint Truiden

  Donderdag 16 aprilom 20uFransesco Ferrer i Guardia: een leven gewijd aan de vrijheid. Lezing met vertoning van een documentaire over deze Catalaanse vrijdenker. Toelichting door Trudy Ernste, docente Spaanse taal te Gent.

  Waar: "De Branderij"Vrijzinnig Centrum, Zuidstraat 13Inkom: gratisInfo: Ingrid masure op het nummer 0477/363.121

  Vrijdag 17aprilom 20uPremire van De bloemen, de vogels, de gruwel, het nieuwe stuk van t Podium van Walter van den Broeck in een regie van roger Bolders.Waar: Internaat Vlaamse ardennen, Ninovestraat 169Inkom: 5 (vvk), 8 (adk)Info: Bureau Hermes, Grote markt 34, op het nummer 0476/59 83 12 of via www.tpodiumronse.be

  Zaterdag18 aprilom 20uG. Gabrieli brass consort komt met "Contrabando Latino" naar ronse. Dit geweldige consort speelt een leuk en origineel repertoire. Overweldigende en spectaculaire muziek in een ongedwongen en intieme sfeer.

  Waar: CC De Brouwerij Stedelijke, academie Zuidstraat 19Inkom: 12, 10 (-21j/+55j)Info: 055/23.28.01

  om 20uConcert Aurelius Sngerknaben uit Cawl & Knapenkoor Lessines.

  Waar: Sint-Hermeskerk, ronseInkom: 10, kinderen gratisInfo: 0475/25 20 19

  om 20uPremire van De broers Geboers, het nieuwe stuk van Teater VTV. Dit stuk is een familie-epos van arne Sierens in een regie van Sven ronsijn.

  Waar: Zaal Christen Volksbond, Zonnestraat 27Inkom: 6 (-18), 8 (vvk), 10 (adk)Info: Teater VTV, op het nummer 0478/888.444

  om 20uVoetbal: Virton KSK ronse

  om 21uWerkgroep 150van de brandweerorganiseert eenspetterendeTMF party voorjong en oud.

  Waar: COC ronse, De malanderpleinInkom: 7 (vvk) 8 (adk)Info: Geert Versluys op 0475/30.86.52 of via mail [email protected]

  Zondag 19 aprilLaatste dag van de paasvakantie

  om 14uTuur in de wijk. Wandeling in het Kluisbos, met aandacht voor boshyacinten.

  Waar: Palace Kluisbergen (vertrek)Inkom: gratisInfo: Karine raevens op het nummer 0472/83.78.43

  van 14u tot 17u30Vlaamse Ardennendag.In en om het muziekbos worden op deze 31e Vlaamse ardennendag verschillende buitenactiviteiten georganiseerd voor jong en oud, met de medewerking van jeugdherberg De Fiertel. Themawandelingen (door het muziekbos en de Pyreneen) en infostanden maken de deelnemer warm voor het natuurgevoel.

  Waar: Jeugdherberg Fiertel, ruddersveldInkom: gratisInfo: Geert Karpels op het nummer 055/20.72.65 of via de webstek www.vlaamseardennenplus.be

  Vrijdag24 aprilOm 19u30Voorstelling vande film "Le silencede Lorna", in eenregie van gebroedersDardenne. Na de voorstelling is er

  AND THE WINNER IS ...

  GOEDE VRIJDAGAVONDACTIE ACTION VENDREDI SAINT

  in het handelscentrum van Ronse - winkels open tot 20 u.dans les rues du centre de Renaix - magasins ouverts jusqu 20 h.

  10/04/2009 16 > 20 hETALAGEWEDSTRIJD - CONCOURS

  DU PLUS BEL ETALAGEVerschillende prijzen te winnen o.a. gastronomisch weekend Ardennen

  Plusieurs prix gagner, parmi lesquels un week-end gastronomique dans les Ardennes

  Een organisatie van de Unie der Handelaars van Ronse i.s.m. Stadsbestuur Ronse

  FESTIVAL CHATEAUXGONFLABLES

  VELOSHOW

  AUTOSHOW

  EETSTANDJES

  MUZIEK

  FIETSENSHOW

  SPRINGKASTELEN-FESTIVAL

  MOTOSHOWSTANDS CULINAIRES

  Met de medewerking van

  ROCHEHAUT

 • 17

  een panelgesprek "Schijnhuwelijken - Drugspreventie en drugsgebruik" gepland.

  Waar: Congrescentrum Glorieux, Glorieuxlaan 55Inkom: 5Info: Fanny Verheyen op het nummer 0476/38.77.15 (ook voor kaartenverkoop)

  vanaf 21uHet Ka-IPBorganiseert vandaag haar100-dagen:Pink Noise

  Waar: resto Ka-IPB, royerslaan 39Inkom: 4 (vvk), 5 (adk)

  Zaterdag 25 aprilom 9uVrijzinnig centrum ronse een uitstap met bezoek aan het In Flanders Fields-museum, het Talbot House, oorlogsbegraafplaatsen, een lunch in Poperinge, degustatie van Westfleterentrappist in Watou,

  Waar: VC De Branderij, Zuidstraat 13 (vertrek)Inkom: 10 leden, 13 niet-leden (lunch niet inbegrepen)Info: via mail [email protected]

  14u30 tot 15u30Er wordt voorgelezen aan kinderen van 5 tem 9 jaar. Dit gebeurt in kleine groepjes om de gezellige sfeer te bewaren.

  Waar: Bibliotheek ronse, SoudansquareInkom: gratis, maar inschrijven op voorhand aangewezenInfo: Bibliotheek ronse op 055/232862 of via mail [email protected]

  om 19uarche Solidaireorganiseert eentotale Congoleseavond in KIF-KIF.met onder andere Congolese gerechten, dansen en een voordracht. Dit alles ten voordele van sociale werken in Bukavu

  Waar: Centrum KIF-KIF,a. Vanhovestraat 43aInkom: 10 (kinderen), 13 (volwassenen), 15 (adk).Indien u reserveert, gelieve het bedrag te storten op 737-0254858-82 met de nodige vermeldingenInfo: 0476.57.57.08 of via mail [email protected]

  Zondag 26 april14uOnderwijs voor volwassenen is immens populair. In het kader hiervan organiseert CVO-VIVA een opendeur om kennis te maken met het programma voor het schooljaar 2009-2010 zowel voor kook- en naailessen, handwerk, breien, bloemschikken en tal van andere richtingen. Wij verwelkomen jullie graag met een hapje en een drankje.Waar: Internaat Vlaamse ardennen, Ninovestraat 169Info: 09/333.5440 of via mail op [email protected]

  Zondag 26 aprilIn het kader van de week van de amateurkunsten wordt ook in ronse een openlucht kunstplatform in het Bruulpark en rond het mUST gecreerd.

  van 10u tot 12u en van 14u tot 18u Het Plastisch Creatief Atelier t Beukenootje organiseert een tentoonstelling van de laatste werken van hun leden. Deze dag zullen ze tekenen, aquarelleren en schilderen en er wordt een groepswerk van 5 vierkante meter gemaakt. Ook de bezoekers mogen het eens proberen. Dit alles onder de leiding van kunstschilder roger Cnudde.

  Waar: 2de verdieping van CC De Brouwerij, Priesterstraat 13Inkom: gratis

  15uVoetbal: KSK ronse OH Leuven

  Maandag 27 aprilom 20umarkantverzorgt eenvoordracht met Peter Verlinden (bekende reporter voor En), hij geeft hier toelichting bij zijn boek 'Terug naar Congo'.

  Waar: Portus, malanderplein 7Inkom: 10 (leden), 15 (niet-leden)Info: Karin Pauwels via mail [email protected] of055 208 802

  Maandag 13, 20 en 27 april van 18u30 tot 20uCursus Nordic Walking. Een originele en hippe manier om aan je conditie te werken is Nordic Walking. De cursus omvat 6 initiaties, begeleid door professionals. Wandelen,

  ontspanning en sociaal contact worden gebundeld met een leuke sfeer temidden de natuur.

  Waar: Chalet Boekzitting, Boekzitting 26 - Inkom: 59Info: 056/26.44.20 of via de webstek www.sportievak.be

  Woensdag 29 april.van 14u tot 16u Het Plastisch Creatief atelier t Beukenootje houdt zijn Open Atelier. De leden aan het werk in hun vertrouwd omgeving. Onder de leiding van kunstschilder roger Cnudde.

  Waar: Dr.O. Decrolyschool, ingang langs de BruyneellaanInkom: gratis met gratis koffie

  Samedi 9 maide 8h30 20h

  Le cercle E. Verhaeren organise une escapade touristique et culturelle en autocar. Une brve visite de Lille, un repas roubaix, une visite du muse La Piscine Roubaix.Ce lieu magnifique prsente des uvres des XIXme et XXme sicle.Une visite ne pas manquer !

  O : Gare de renaix (parking des autobus) Entre : 55 (entre du muse, repas & boissons, pourboire au chauffeur) Info : marie-ange Ketels (0472/38.55.77). rservations souhaite pour le 30 avril au plus tard

  AND THE WINNER IS ...

  GOEDE VRIJDAGAVONDACTIE ACTION VENDREDI SAINT

  in het handelscentrum van Ronse - winkels open tot 20 u.dans les rues du centre de Renaix - magasins ouverts jusqu 20 h.

  10/04/2009 16 > 20 hETALAGEWEDSTRIJD - CONCOURS

  DU PLUS BEL ETALAGEVerschillende prijzen te winnen o.a. gastronomisch weekend Ardennen

  Plusieurs prix gagner, parmi lesquels un week-end gastronomique dans les Ardennes

  Een organisatie van de Unie der Handelaars van Ronse i.s.m. Stadsbestuur Ronse

  FESTIVAL CHATEAUXGONFLABLES

  VELOSHOW

  AUTOSHOW

  EETSTANDJES

  MUZIEK

  FIETSENSHOW

  SPRINGKASTELEN-FESTIVAL

  MOTOSHOWSTANDS CULINAIRES

  Met de medewerking van

  ROCHEHAUT

 • 18

  POEZ

  IE

  KOP VAN DE MAANDElke maand legt Randeevoe een kleurrijk persoonuit onze omgeving vast op de gevoelige plaat.Willen of niet, lachen zal hij !

  Factsheet :Naam & Voornaam : Jol Van der StichelenBeroep : werkt voor de stad ronse als technisch beambteWonende: Blauwesteen

  Diversen : Jol is gekend als een duuvel-doet-al. als technisch beambte plantte hij al vele paaltjes neer in onze mooie stad en verzorgde hij de vernieuwing van de straatnaamborden. maar daarbuiten is deze man ook nog actief in de FOS, doet hij aan zaalvoetbal en recreatief aan squash.Op caf is hij een graag geziene gast.

  Hij is vooral gekend om zijn guitige lach, vriendelijkheid en engagement. Hij is de man die jaarlijks voor de versiering zorgt in het centrum van ronse voor Valentijn, Kerstmis en andere gelegenheden.als bijberoep vertelt Jol anekdotes aan de lopende band. Door zijn werk komt hij op vele plaatsen en ontmoet hij vele mensen. Nu hij in randeevoe met zijn typische kop staat, moet u zeker niet aarzelen Jol aan te spreken (ook tijdens de werkuren).

  Mensen te Ronse :klap, dans, roep, fluit of gil, want vanaf nu is Jol de kop van de maand april !

  Teks

  t : J

  onat

  han

  Jour

  etTe

  kst :

  Pau

  l Cox

  EEN GEDICHTOp deze bladzijde wordttelkens een gedicht gebracht,daarbij wissel ik eigen gedichten af met favoriete gedichten van andere dichters of dichteressen. Inleidend tracht ik daarbij kort en sober een aanloop, een sfeer, een kader te schetsen. Het gedicht hiernaast komt uit mijn dichtbundel "Genade met wijnvlek".

  Soms denk ik : moest er een god bestaan, een echte, dan zou hij /zij letterlijk verstomd staan van verbazing indien wij hier allen wat minder zouden roepen, schreeuwen, kabaal en lawaai maken.

  Hoe zou het zijn moesten we wat meer zwijgen, alles rondom ons beluisteren, bekijken, elkaar en de dingen die ons beroeren aanraken zoals ze zijn, ongeschonden.

  Soms vraag ik me af : met welk recht verniel ikzelf de stilte door mijn eigen woorden, door lukraak geraaskal, wat richten woorden aan ?

  LUIDOP

  alles wat ik luidop zegovervalt het onberoerde,schrikt merels en landlopers op,wekt argwaan bij buren en muren,stelt de frle vrede in vraag,snoert inbeelding de mond,schudt kleed en rijmvan ingeslapen takken,beantwoordt ongestelde vragen,beledigt alles wat ik zeggen wou.

  alles wat ik luidop zegweekt echogolven losvan links naar rechts,van onraad naar onzin,van eeuwigheid tot ogenblik,van klapwiek tot nest,van cirkel naar vierkant en terug.

  alles wat ik luidop zegmangelt het aan schaamte,overvalt het onberoerde.

  Paul Cox

  PAUL COXGENADE MET WIJNVLEK

  P O E Z I E C E N T R U M

  PA

  UL C

  OX

  PO

  EZ

  IE C

  EN

  TR

  UM

  GEN

  AD

  E MET W

  IJNV

  LEK

  Ontwerp omslag en illustraties :MARC COX

  Marc Cox ( Stevoort 1944) is vooralbekend als tekenkunstenaar en beeldhouwer.Hij doceerde modeltekenenaan de meesterklassen van het hogerkunstonderwijs.Zijn werk werd gexposeerd en bevindtzich in collecties in binnen- enbuitenland.

  In Genade met wijnvlek vat PAUL COX de vergankelijkheid van leven en wereld in veelstemmige verzen.Zonder de werkelijkheid te hinderen, zelfs maar aan te raken, aanschouwt hij ze. Onverstoord gaat dat wat bestaat voort en voorbij. Door de dingen in zijn blikveld vast te houden tracht de dichter de vliedende tijd tot stilstand te dwingen. Cox schrijven is een poging om de vergankelijkheid te bezweren en te overstijgen. Weemoed wisselt af met verwondering en hoop. De natuur is de centrale thematiek waarlangs hij dit streven tracht te realiseren. Paul Cox heeft daarbij zowel aandacht voor het kleine -het vallende blad, de kraai van een haan- als voor de grote cycli die de natuur beheersen. De verschillende facetten van deze thematiek komen samen in de figuur van de Vrouw, geliefde en levensbrenger. Sieglinde Vanhaezebrouck

  In den beginne was het woord. Het woord was bij God. En het woord was God. Intussen werd God Eric Clapton en het woord belandde later bij Paul Cox. Wat het woord met de dichter Cox heeft aangericht, daarvan kan u zich vergewissen binnen in deze bundel. Het krijgt een aroma van vage vluchtige bitterheid die nadien met meer florale tonen aanlandt en zich mild en genereus vermengt met boomgaardfruit en berijmd hout, een kern van rode liefde met een verstillende toets, vertroost in een herfsttijloze afdronk.Onlangs las ik in de krant dat een man veroordeeld werd omdat hij brieven in flessen stopte en publiceerde via waterwegen. In deze dichtbundel werd wijn woord zonder omwegen.

  Hubert De Weerdt

  ISBN 978-90-5655-093-6

  Deze bundelis verkrijgbaarbij GrafomanSt.-martensstraat 10.

 • 19

  GALERIE BEUKENHOFRonde van Vlaanderenstraat 11

  9690 Kluisbergen (Kwaremont) - Tel. +32 (0)55 38 83 87 www.beukenhof.com - [email protected]

  Open van 13 maart tot en met 19 april 2009zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en na afspraak

  Tentoonstelling

  Piet Willequet

  WAAR HEB IK DAT NOG GEZIEN ?

  WEDSTRIJD

  Elke maand trekt randeevoe door ronse centrumop zoek naar een uniek kiekje.Heb jij oog voor detail, dan herken je het vastWant n ding is zeker, u heeft het nog al gezien!

  Deze maand schenkt randeevoe aan de fortuinlijkewinnaar een restaurantcheque t.w.v. 50 eurobij Les Marronniers te Saint-SauveurU kan uw antwoord sturen naar info[email protected] winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen.

  Gemiddeld verbruik : 5,1 - 7,6 l/100 kmGemiddeld Co : 134-179 gr/km

  Elzeelsesteenweg 133 - RonseTel. 055-21 29 06

  Ontdek onze actie op de nieuwe Scirocco

  RONSISCH STADSMAGAZINE

  e

  Fr. Rooseveltplein - RONSE - 055-213054 - www.spiers-slaapcomfort.be

  Slaap lekker opendeurweekvan 18 tot 25 april

  open van 9 tot 12 u. - 13.30 tot 18.30 u. - ook op zondag 19 april van 14 tot 18 u.

 • NIEUWE UITBATER

  DAVID VAN BRABANDTFOSTIERLAAN 13 - RONSE

  055-31 80 41www.moviemax.be

  DE videotheek met hetgrootste assortiment aanhuurfilms aan de laagste prijzen

  GOED VOOR 1 GRATISWEEKFILM BIJ HUUR VAN1 MAX NEW** aanbod niet cumuleerbaar met andere acties

  Alle nieuwe films aan 3 euro Laagste prijzen games 7 weekfilms voor 10 euro Elke woensdag 1 gratis kinderfilm bij huur van 1 nieuwe film Game en Blu-ray specialist Overname tweedehandsgames Goedkoper en ruimer aanbod dan digitale televisie Vraag naar onze voordelige huurformules ! (films reeds vanaf 1,07 euro)