Randeevoe april 2009

Click here to load reader

 • date post

  18-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  218
 • download

  1

Embed Size (px)

description

Inkijkexemplaar Randeevoe april 2009

Transcript of Randeevoe april 2009

 • GRATIS

  MAAN

  DBLA

  D -

  APRIL

  2009

  02

  gratis stadsmagazine overcultuur, vrije tijd, resto, shopping en meermet maandelijks een uitgebreide evenementenagenda

  RONSISCH STADSMAGAZINE

  e

  DE LENTE

 • 2009 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

  leuzesesteenweg 9 - 9600 ronsetel. 055 21 27 94 - [email protected]

  een klare kijk opdrukwerk

  we geven er graag kleur aan

  drukhuis de grote arend

  reclame-1.indd 1 1/5/07 2:16:38 PM

  sterk in grafisch designdigitaal drukwerk aan scherpe prijzen

  COLOFONUITGEVERGraFOmaNSint-martensstraat 10, 9600 ronse - 055-600630

  VORMGEVINGWilly De Praeter, GrafomanCoert De Decker, artwerkDominique Coulon, Grafinger

  DRUKDrukhuis De Grote arend

  REDACTIEPaul Cox - pozieBrigitte minne - kidsPhilippe Demets - historieJonathan Jouret - algemene redactieYann Verhellen - algemene redactieNathalia Tsala - algemene redactieHubert Dedoncker

  FOTOSNathalia TsalaCoert De Decker, artwerk - Stefan De Smedt

  EINDREDACTIEYann Verhellen, Jonathan Jouret

  ADMINISTRATIE & ADVERTENTIEVERKOOPNathalia Tsala, Sint-martensstraat 10, [email protected] - 055-600630 - 0497-754763Stefan De Smedt - 0475-412462

  Sint-Martensstraat 10, 9600 Ronse - 055-600630

  bouwmaterialenDe specialist inNATUURSTEENTERRASTEGELS

  KWALITEITAAN STERKE PRIJZEN

  Bezoek ons toonpark !U vindt er een uitgebreide keuze aan betonklinkers, kleiklinkers

  en natuursteen.Professioneel advies voor

  ondergrond, plaatsing en onder-houd van uw buitenbetegeling

  BEZOEKONS TOONPARK

  RUIME VOORRADEN

  De specialist inNATUURSTEENTERRASTEGELS

  KWALITEITAANSTERKEPRIJZEN

  BEZOEKONSTOONPARK

  RUIMEVOORRADEN

  VRAAGVRIJBLIJVENDOFFERTE

  Project3:Opmaak 1 12-04-2008 11:12 Pagina 1

  DOORNIKSESTEENWEG - RONSETel. 055-20 65 00 - Fax 055-20 65 10 - www.holvoet.net

  Open van 7-12.30 / 13-18 u. - Zaterdag 7.30-12.00 / 13.30-16.30 u.

  PROfESSIONEEL ADVIES

  bank en verzekering /anders bekeken

  KANTOORMARC VAN LIERDEStationsstraat 38 - 9600 RonSeTel. 055-21 72 [email protected]

  ik realiseer mijndroomproject /en betaal minderdan voorzien met de

  AXA IMMO-LENING

 • 03

  04 De Broers Geboers06 Congo met Peter Verlinden08 Goede Vrijdagavond09-11 auto-, moto- en fietsenshow12 Hovik muradian in Beukenhof Gabrieli brass consort

  13 De pompiers van ronse14 randeevoe voor kids15 met Nostradamus door de ronsische Pyreneen

  16-17 activiteitenkalender18 Pozie - Een gedicht De kop van de maand

  19 randeevoe fotowedstrijd

  04

  06

  13

  14

 • 04

  THEA

  TER

  Randeevoe schenkt 3 duotickets weg.Mailen naar [email protected]

  Teater VTV komt vanaf 18 april met een nieuwe voorstelling op de bhne. Na het erg gesmaakte Martino koos VTV opnieuw voor een stuk van Arne Sierens. Wij spraken met Donaat Deriemaeker (voorzitter VTV) en Patrick Elet (hoofdrolspeler).

  Kunnen jullie de inhoud van het stuk voor onze lezers even gebald weergeven ?

  Donaat : Het stuk is eigenlijk een familie-epos. Het vertelt het verhaal van de familie Geboers. De broers Geboers leven in een achtergestelde wijk bij hun grootmoeder, bomma. Deze vrouw met veel levenservaring moet gedurende een hele periode toekijken hoe ze van het ene ongeluk in het andere lopen.

  Patrick : Inderdaad, en dat is vaak hun eigen schuld ook. En van de broers komt net uit de gevangenis en allen leven ze in de marginaliteit. Eigenlijk zitten ze vast in een negatieve spiraal van miserie en zijn ze niet in staat er zelfstandig uit te geraken. maar toch denken ze dat ze eerder goed dan slecht bezig zijn.

  De thematiek is dus vrij zwaarmoedig, vatten jullie het stuk ook als dusdanig op of wordt het op een wat lichtere manier gebracht ?

  Donaat : Het thema is inderdaad wat zwaarder: marginaliteit, geweld, criminaliteit, Ook het taalgebruik is erg hard en bij wijlen grof. Dit is typisch voor de stukken van arne Sierens, maar even typisch is de humor waarmee het geheel wordt opgevat.

  Patrick : Ik kan dit alleen maar bevestigen, het gaat er soms ruw aan toe maar dat neemt zeker niet weg dat er een flinke portie humor in zit.

  Donaat : Deze soort humor is vandaag de dag toegelaten en aanvaard. Het is ooit anders geweest. Ik herinner me nog dat wanneer er vroeger gevloekt of gekust werd op de planken, mensen spontaan de zaal verlieten (lacht).

  Zitten er in het stuk ook knipogen naar het leven in bepaalde Ronsische buurten ?

  Patrick : Het stuk speelt zich eigenlijk af op een onbekende locatie. Een marginale buurt, waar die buurt zich bevindt is niet duidelijk. Hierdoor krijgt de fantasie van de toeschouwer vrij spel en worden er denk ik automatisch verbanden gelegd met de eigen omgeving.

  Donaat : Wel, er zitten zeker geen expliciete verwijzingen in zoals straatnamen. maar natuurlijk zijn er parallellen te trekken tussen de situatie van de broers en het leven in bepaalde buurten in andere gemeenten. arne Sierens is afkomstig uit een achtergestelde buurt in Gent en kent dergelijke milieus dus vanbinnen en vanbuiten.

  Is het stuk toegankelijk voor iedereen ?

  Donaat: Jazeker, door het taalgebruik en de thematiek is het natuurlijk niet weggelegd voor de allerkleinsten. maar jongeren vanaf 12 jaar zullen het stuk zeker al kunnen appreciren. Door de humoristische ondertoon zal het stuk zeker ook een breed publiek kunnen bekoren, dus zeker niet enkel de klassieke theaterbezoeker.

  Teater VTV gaat er fors op dat zij een nieuwe generatie genteresseerden kan boeien. Onder de abonnementshouders zitten veel jonge mensen. Elk jaar worden er enkele publiekstrekkers gespeeld, denken we maar aan Oscar. Maar VTV wil ook laten zien dat zij thuis zijn in stukken waar een moeilijkere thematiek achter schuilt.Voor de Broers Geboers is gekozen voor een minimalistische opstelling. Voor het decor is het evenwel wachten tot de premire, die gespeeld wordt op 18 april. Donaat en Patrick konden ons wel vertellen dat het publiek eventjes zal moeten wennen aan de opstelling van podium en publieksruimte. We zijn benieuwd en kijken alvast uit naar de uitvoering van dit stuk.

  DE BROERS GEBOERSgaat op 18 april in premirein zaal de Volksbond, Zonnestraat 27.Kaarten zijn te verkrijgen bij het VTV.Contact : 0478-888 444 of www.teatervtv.beandere speeldata zijn : 24 en 25 april,1 en 2 mei (telkens om 20 uur)

  Yann

  Ver

  helle

  n &

  Jona

  than

  Jou

  ret

 • 05

  ENTRETIEN MARIN

  GRASMAAIERS & ALLERLEI TUINMATERIALEN

  MGKDe Windt Marin bvba

  Engelsenlaan 11 - RONSE - Tel. & Fax 055-21 62 32

  interieurstudioschrijnwerk totaal afwerkingmet ruime showroom

  alle maatwerkwinkelinrichtingenkeukens, badkamersparket, deuren,

  vanalderwereldtinterieur

  Nieuwe Pontstraat 1 - 9600 ronseTel. 055-20 88 86 - Fax 055-23 96 03Gsm 0475-71 90 38 - [email protected]erwereldt-interieur.be

  dinsdag tot vrijdag van 9.30-12 / 13.30-19zaterdag van 9.30-12 / 13.30-17 of na afspraak

  schrijnwerker in hout - alu - pvc erkend Corian-verwerker

  HERMESHERMESUw partner in beleggingen

  en verzekeringenVotre partenaire en assurances

  et placements

  Grote Markt 34, Grand Place9600 Ronse-Renaix - Tel. 055-21 48 97

  Oudenaardebaan 179690 Kluisbergen - Tel. 055-38 90 10

 • 06

  LEZI

  NG Maandag 27 april organiseert Markant Ronse een lezing met Peter Verlinden over zijn boek Achterblijven in Congo, een drama voor de Congolezen. In deze lezing zal Verlinden uit de doeken doen wat hij eerder opnam in zijn boek en dit toelichten.

  Of hoe op 27 april vrouwen aandachtig zullen luisteren naar een boeiend man.

  Het boek Achterblijven in Congo, een drama voor de CongolezenPeter Verlinden komt zijn laatste boek achterblijven in Congo voorstellen en belicht van daaruit de huidige situatie in het Centraal-afrikaanse land.In juli 1960 verkrijgt Congo de onafhankelijkheid. Er komt een abrupt en overhaast einde aan 75 jaar Belgisch kolonialisme. De meeste blanken vluchten in paniek het land uit ; les belges noirs, de Congolezen, blijven achter. Hoe willen en kunnen zij hun land terug opbouwen ?Kunnen zij het koloniaal verleden verwerken en achter zich laten? Hoe veranderde Congo van n van de welvarendste staten in n van de armste ter wereld ?Peter Verlinden gebruikt vele ooggetuigenverslagen van Congolezen en archiefstukken in zijn boek om zo een bijzonder boeiend, uitvoerig en open verslag te brengen over de explosieve gebeurtenissen bij de ineenstorting van het koloniale bewind. Hij brengt voor het eerst de vergeten verhalen van de Congolezen zelf over de dramatische gevolgen van de dekolonisatie voor de modale Congolese burger.

  Kortom, een boeiende avond vol geschiedenis en actualiteit, verteld door iemand met veel ervaring.Puur en onversneden waarheid gepresenteerd in een mooi kader. De lezing is voor iedereen toegankelijk.

  Peter VerlindenBegon zijn professionele loopbaan als journalist bij Het Belang van Limburg, om vervolgens voor de radio (de Wereldomroep en radio 1) te werken. Even maakte hij een overstap van een tweetal jaar naar het kabinet van minister van ontwikkelingssamenwerking Geens, waar hij intens in aanraking kwam met het afrikaanse continent.Sinds 1992 werkt hij voor de VrT-nieuwsredactie waar hij zijn ervaring met voornameijk Centraal-afrika ook journalistiek verder kan uitbouwen. Hij volgt voor Het Journaal en Terzake (En en C