Randeevoe januari '10

of 20 /20
GRATIS MAANDBLAD - JANUARI 2010 09 GRATIS MAANDBLAD e

Embed Size (px)

description

Inkijkexemplaar Randeevoe januari '10

Transcript of Randeevoe januari '10

Page 1: Randeevoe januari '10

GRATIS

MA

AN

DBLA

D -

JA

NU

ARI

2010

09

G R A T I S M A A N D B L A D

e

Page 2: Randeevoe januari '10

COLOFON

UITGEVERDesign & Publishing groupSint-Martensstraat 10, 9600 Ronse

VORMGEVING EN DRUKGrafoman Sint-Martensstr.10, RonseWilly De Praeter, GrafomanJessica Coussement, Grafoman

REDACTIEPaul Cox - poëzieBrigitte Minne - kidsPhilippe Demets - historieJonathan Jouret - algemene redactieYann Verhellen - algemene redactieNathalia Tsala - algemene redactieHubert Dedoncker

FOTO’SNathalia Tsala, Marc Masschelein

EINDREDACTIEYann Verhellen, Jonathan Jouret

ADMINISTRATIE & ADVERTENTIEVERKOOPNathalia Tsala, Sint-Martensstr.10, [email protected] - 0497-754763

Peter VINCENT - 0473-63 73 83Jan DELMOTTE - 0475-36 62 05

RANDEEVOE DIGITAALhttp://issuu.com/randeevoe

©2009 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

sterk in grafisch designdigitaal drukwerk aan scherpe prijzen

Sint-Martensstraat 10, 9600 Ronse - 055-600630

BIB RonseBIB MaarkedalBIB Wortegem-PetegemPain & Co - EllezellesWilkin Michel - EllezellesLes 6 Reines - EllezellesKrantenwinkel - EllezellesNatuurwinkel - EllezellesLeonidas - FlobecqKrantenwinkel - FlobecqPicalausa - FlobecqFrituur ‘t Pelikaantje - Kluisbergen

Brood en fijngebak Bjorn - Kluisbergen Slagerij ‘t Culinairke - MaarkedalBakkerij - MaarkedalKokerelle bed & breakfast - Maarke-KerkemKrantenwinkel - SchorisseSPAR - NukerkeCafe LimonietCafe Het Zevende Zegel - RuienCafe Hotond - KluisbergenGiftshop Palace - Kluisbergen

RANDEEVOE LIGT OOK BIJ :

Grote Markt 27 | Ronse | 055 38 56 58 | [email protected] | www.deacte.be

wenst iedereen een gelukkig nieuwjaar!

BON gratis fl es wijnPer fl es wijn besteld krijg je een identieke fl es mee naar huis. Deze bon is enkel geldig bij het besteden van een maaltijd. Fles(sen) wijn te

verkrijgen bij het afrekenen.

Niet van toepassing op Champagne & Grand vins de cave. Bonnen zijn onderling niet cumuleerbaar.

Geldig tot 10 februari 2010.

Restaurant - Brasser ie - Tea-room

RONSE : FM 107.4 + FM 105.0

PUBLICITEIT ? 0473 63 73 83

Gemco nv/sa • Elzeelsesteenweg 133 • 9600 Ronse/Renaix055 21 29 06 • [email protected] • www.gemco-vw.be

Super voorwaarden op golf variant in StockSuper conditionS Sur golf variant en Stock

Page 3: Randeevoe januari '10

3

04

14

04-05 Het Randeevoe-team

06 Gedichtendag

08 Bommels

12 Hannelore Bedert Toon op toon

14 ‘Randeevoe’ met Brigitte Minne

16-17 Activiteitenkalender

18 Een gedicht Kop van de maand

9 - 10 - 11JANUARI 2010

BOMMELSFEESTEN

W W W . B O M M E L S F E E S T E N . B E

SOEP & WIJNCHARLES VANDENDOORENSTR. 89600 RONSE - www.soepenwijn.be

NV LEMAITRE NINOVESTRAAT 118 – RONSE 

055/20.85.55 www.lemaitre-ronse.be

OUDENAARDE

GR

AF

OM

AN08

12

Page 4: Randeevoe januari '10

Het nieuwe jaar heeft intussen, vergezeld van de nodige toeters, bellen, rond gegeten buikjes en goede voornemens, in alle pracht haar intrede gedaan. Laat het ons daarom vooreerst toe jullie allen een voorspoedig en fortuinlijk 2010 wensen. Nog doordrongen van de nazinderende eindejaarsnostalgie leek het ons bij Randeevoe ook hoog tijd om jullie, onze teerbeminde lezers, eens kort kennis te laten maken met de mensen achter het magazine. Ronse, hier zijn we dan:

 Yann Verhellen 

Samen met Jonathan Jouret richtte deze ambitieuze jonge snaak ‘Den Belleman’ op en kwam op die manier samen met zijn schrijfbroeder bij Randeevoe terecht, waar hij zijn pennenvruchten verder tot rijping kon laten komen. Deze 22-jarige masterstudent communicatiemanagement aan de Gentse universiteit verzorgt naast artikels van uiteenlopende allooi (gaande van cultuur tot sport) ook de maandelijkse publireportages. Zijn zeldzame vrije tijd spendeert hij aan het lezen van allerhande boeken, het bestijgen van de Vlaamse heuvels op zijn rijwiel en het bestormen van het Ronsische culturele verenigings (–en nacht)leven aan de zijde van zijn partner in crime Jonathan. Yann staat bekend als een kritische geest die de discussie niet schuwt en wel eens een humoristische kwinkslag durft uit te delen.

 Jonathan Jouret Jonathan is 20 jaar en tweedejaarsstudent chemie in Gent. Tevens richtte hij met zijn beste vriend Yann Verhellen Den Belleman op. Tengevolge van zijn onblusbare passie voor Ronse en het edele Ronsische dialect waaide hij als een wervelwind binnen bij Randeevoe. Als redactiemedewerker en volbloed nostalgicus zorgt hij er dan ook voor dat er voldoende plaatselijke culturele thema’s aan bod komen. ‘De Kop Van De Maand’ is zijn stokpaardje, waarin hij tracht Ronsenaars dichter bij elkaar te brengen. Als rasechte geëngageerde Ronsenaar probeert hij dan ook om van zijn stad een positief beeld op te hangen. Jonathan probeert zich ook als aanspreekpunt te manifesteren in het verenigingsleven en kan dus vrijwel overal waar er iets te doen is in onze gemeente gespot worden, met een pakje Randeevoes in de hand en een brede glimlach op het aangezicht. Een ware betrokken en alom gekende stadsfiguur in wording!

 Brigitte Minne 

Brigitte is als kinderboekenschrijfster al vele malen bekroond voor haar fantastische werken, zo mocht zij bijvoorbeeld nog de ‘Inclusieve Griffel’ in ontvangst nemen voor de manier waarop ze kinderen met een mentale handicap integreerde in haar boek ‘En toen kwam Linde…’ . Daarnaast werkt ze ook nog mee aan kinderprogramma’s. Voor Randeevoe mag ze zich maandelijks uitleven op haar immer leerrijke en licht verteerbare kinderpagina die intussen een vaste waarde is geworden. Dankzij Brigitte komen ook de allerkleinsten aan hun trekken, al zijn we er bij Randeevoe van overtuigd dat ook de volwassen lezers bij wijlen wel eens wat opsteken van haar leuke schrijfsels.

 Paul Cox 

Als poëet, schrijver en filosoof zorgt Paul ervoor dat Randeevoe ook niet voorbij gaat aan lezers met een literaire ziel. Paul zoekt voor ons elke maand een hartstochtelijk en leesbaar stukje poëzie met vaak een diep menselijke inslag. De stukjes haalt hij zowel uit zijn eigen dichtbundels als uit het werk van andere vakgenoten.

 Hubert Dedoncker (beter bekend als ‘Dark’)

Hubert is onze vaste cartoonist en zorgt met zijn populaire bijdrage steeds voor een komische noot aan het begin van elke Randeevoe. In zijn cartoons schuwt Hubert de controverse niet en durft hij wel eens de draak te steken met onze Oudenaardse noorderburen. Dit alles natuurlijk vanuit een oprechte liefde voor Ronse en met de noodzakelijke glimlach.

 Willy De Praeter 

Deze getalenteerde artistieke duizendpoot kan gerust een ‘bekende Ronsenaar’ genoemd worden, maar wij van Randeevoe mogen ‘baas’ tegen hem zeggen. Willy zorgt er als grafisch ontwerper steeds voor dat Randeevoe grafisch verantwoord in elkaar zit en voorziet het geheel ook altijd opnieuw van een vernieuwend picturaal jasje. Willy staat daarnaast ook aan het hoofd van onze onderneming, maar kan bezwaarlijk een autoritaire leider genoemd worden. Hij staat steeds open voor discussie en staat geboekstaafd als een gepatenteerd grappenmaker. Creativiteit, humor en visie. Een betere ‘chef’ kan men zich nauwelijks indenken!

 Jessica Coussement 

Als jong aanstormend grafisch talent laat zij een frisse wind waaien met haar innovatieve, hedendaagse stijl. Voor deze begaafde pas afgestudeerde jongedame is Randeevoe de ideale creatieve speeltuin om te experimenteren met haar vaardigheden. Wat zowel voor haar als voor de onderneming in zijn geheel profijtelijk is. Wij bij Randeevoe zijn er alvast van overtuigd; Jessica is een absolute topper en we kunnen in de toekomst nog veel goeds verwachten van haar.

 Peter Vincent en Jan Delmotte 

Peter en Jan zorgen er elke maand weer voor dat onze advertentieruimte gevuld raakt. Hun goede verkoopswerk zorgt voor de nodige financiële zuurstof zodat Randeevoe elke maand opnieuw weer topkwaliteit kan afleveren. Randeevoe draagt de tevredenheid van haar adverteerders heel erg hoog in het vaandel, en ook hier spelen deze enthousiastelingen als verbindingsschakels een essentiële rol.

 Nathalia Tsala 

De rol van deze energieke, kwieke en immer opgewekte dame binnen ons team is meerduidig. Bovenal is zij een onuitputtelijke bron van creativiteit en frisse ideeën. Daarnaast is Nathalia ook de persoon die de rangen sluit en iedereen op dezelfde lijn houdt met één ultiem einddoel in het achterhoofd: met name het maken van een puike vernieuwende Randeevoe. Nathalia is ook onze vraagbaak en staat steeds paraat met goede raad, kortom het kloppend hart van onze onderneming. Ze zorgt ook steeds voor een aangename ambiance op de werkvloer, waardoor werken voor Randeevoe een waar plezier is.

WIJ stelleN voor :

HET RANDEEVOE-TEAM

Teks

t: Ya

nn V

erhe

llen

4

Page 5: Randeevoe januari '10

Het nieuwe jaar heeft intussen, vergezeld van de nodige toeters, bellen, rond gegeten buikjes en goede voornemens, in alle pracht haar intrede gedaan. Laat het ons daarom vooreerst toe jullie allen een voorspoedig en fortuinlijk 2010 wensen. Nog doordrongen van de nazinderende eindejaarsnostalgie leek het ons bij Randeevoe ook hoog tijd om jullie, onze teerbeminde lezers, eens kort kennis te laten maken met de mensen achter het magazine. Ronse, hier zijn we dan:

 Yann Verhellen 

Samen met Jonathan Jouret richtte deze ambitieuze jonge snaak ‘Den Belleman’ op en kwam op die manier samen met zijn schrijfbroeder bij Randeevoe terecht, waar hij zijn pennenvruchten verder tot rijping kon laten komen. Deze 22-jarige masterstudent communicatiemanagement aan de Gentse universiteit verzorgt naast artikels van uiteenlopende allooi (gaande van cultuur tot sport) ook de maandelijkse publireportages. Zijn zeldzame vrije tijd spendeert hij aan het lezen van allerhande boeken, het bestijgen van de Vlaamse heuvels op zijn rijwiel en het bestormen van het Ronsische culturele verenigings (–en nacht)leven aan de zijde van zijn partner in crime Jonathan. Yann staat bekend als een kritische geest die de discussie niet schuwt en wel eens een humoristische kwinkslag durft uit te delen.

 Jonathan Jouret Jonathan is 20 jaar en tweedejaarsstudent chemie in Gent. Tevens richtte hij met zijn beste vriend Yann Verhellen Den Belleman op. Tengevolge van zijn onblusbare passie voor Ronse en het edele Ronsische dialect waaide hij als een wervelwind binnen bij Randeevoe. Als redactiemedewerker en volbloed nostalgicus zorgt hij er dan ook voor dat er voldoende plaatselijke culturele thema’s aan bod komen. ‘De Kop Van De Maand’ is zijn stokpaardje, waarin hij tracht Ronsenaars dichter bij elkaar te brengen. Als rasechte geëngageerde Ronsenaar probeert hij dan ook om van zijn stad een positief beeld op te hangen. Jonathan probeert zich ook als aanspreekpunt te manifesteren in het verenigingsleven en kan dus vrijwel overal waar er iets te doen is in onze gemeente gespot worden, met een pakje Randeevoes in de hand en een brede glimlach op het aangezicht. Een ware betrokken en alom gekende stadsfiguur in wording!

 Brigitte Minne 

Brigitte is als kinderboekenschrijfster al vele malen bekroond voor haar fantastische werken, zo mocht zij bijvoorbeeld nog de ‘Inclusieve Griffel’ in ontvangst nemen voor de manier waarop ze kinderen met een mentale handicap integreerde in haar boek ‘En toen kwam Linde…’ . Daarnaast werkt ze ook nog mee aan kinderprogramma’s. Voor Randeevoe mag ze zich maandelijks uitleven op haar immer leerrijke en licht verteerbare kinderpagina die intussen een vaste waarde is geworden. Dankzij Brigitte komen ook de allerkleinsten aan hun trekken, al zijn we er bij Randeevoe van overtuigd dat ook de volwassen lezers bij wijlen wel eens wat opsteken van haar leuke schrijfsels.

 Paul Cox 

Als poëet, schrijver en filosoof zorgt Paul ervoor dat Randeevoe ook niet voorbij gaat aan lezers met een literaire ziel. Paul zoekt voor ons elke maand een hartstochtelijk en leesbaar stukje poëzie met vaak een diep menselijke inslag. De stukjes haalt hij zowel uit zijn eigen dichtbundels als uit het werk van andere vakgenoten.

 Hubert Dedoncker (beter bekend als ‘Dark’)

Hubert is onze vaste cartoonist en zorgt met zijn populaire bijdrage steeds voor een komische noot aan het begin van elke Randeevoe. In zijn cartoons schuwt Hubert de controverse niet en durft hij wel eens de draak te steken met onze Oudenaardse noorderburen. Dit alles natuurlijk vanuit een oprechte liefde voor Ronse en met de noodzakelijke glimlach.

 Willy De Praeter 

Deze getalenteerde artistieke duizendpoot kan gerust een ‘bekende Ronsenaar’ genoemd worden, maar wij van Randeevoe mogen ‘baas’ tegen hem zeggen. Willy zorgt er als grafisch ontwerper steeds voor dat Randeevoe grafisch verantwoord in elkaar zit en voorziet het geheel ook altijd opnieuw van een vernieuwend picturaal jasje. Willy staat daarnaast ook aan het hoofd van onze onderneming, maar kan bezwaarlijk een autoritaire leider genoemd worden. Hij staat steeds open voor discussie en staat geboekstaafd als een gepatenteerd grappenmaker. Creativiteit, humor en visie. Een betere ‘chef’ kan men zich nauwelijks indenken!

 Jessica Coussement 

Als jong aanstormend grafisch talent laat zij een frisse wind waaien met haar innovatieve, hedendaagse stijl. Voor deze begaafde pas afgestudeerde jongedame is Randeevoe de ideale creatieve speeltuin om te experimenteren met haar vaardigheden. Wat zowel voor haar als voor de onderneming in zijn geheel profijtelijk is. Wij bij Randeevoe zijn er alvast van overtuigd; Jessica is een absolute topper en we kunnen in de toekomst nog veel goeds verwachten van haar.

 Peter Vincent en Jan Delmotte 

Peter en Jan zorgen er elke maand weer voor dat onze advertentieruimte gevuld raakt. Hun goede verkoopswerk zorgt voor de nodige financiële zuurstof zodat Randeevoe elke maand opnieuw weer topkwaliteit kan afleveren. Randeevoe draagt de tevredenheid van haar adverteerders heel erg hoog in het vaandel, en ook hier spelen deze enthousiastelingen als verbindingsschakels een essentiële rol.

 Nathalia Tsala 

De rol van deze energieke, kwieke en immer opgewekte dame binnen ons team is meerduidig. Bovenal is zij een onuitputtelijke bron van creativiteit en frisse ideeën. Daarnaast is Nathalia ook de persoon die de rangen sluit en iedereen op dezelfde lijn houdt met één ultiem einddoel in het achterhoofd: met name het maken van een puike vernieuwende Randeevoe. Nathalia is ook onze vraagbaak en staat steeds paraat met goede raad, kortom het kloppend hart van onze onderneming. Ze zorgt ook steeds voor een aangename ambiance op de werkvloer, waardoor werken voor Randeevoe een waar plezier is.

WIJ stelleN voor :

HET RANDEEVOE-TEAM

Teks

t: Ya

nn V

erhe

llen

5

Page 6: Randeevoe januari '10

6

GED

ICH

TEN

DA

G

04

Over de grens

De laatste donderdag van januari is nu al sinds 10 jaar de offi ciële gedichtendag van de Lage Landen. Sinds 2003 ontbreekt ook Ronse niet op dit feest. De cultuurraad, samen met de Dienst cultuur organiseren elk jaar met succes een gedichtenwedstrijd. Dit jaar was het opgelegde thema ‘over de grens’, waarbij het begrip grens zeer ruim kan gezien worden. Dagelijks worden we geconfronteerd met allerlei grenzen, welke we steeds opnieuw moeten overwinnen willen we vooruitgaan. Poëzie heeft de neiging diezelfde dynamiek te hebben. Het is daarom misschien waarom gedichten (al dan niet rijmend) al sinds oudsher zo’n enorm aantrekkingskracht vormt; het is immers een kunstvorm die taal aanschouwelijk maakt.

Muzen in de stad

Dit initiatief nam de stad in 2006. Na 2 jaar reeds te hebben deelgenomen aan gedichtendag, wou Ronse zijn eigen stempel drukken op dit gebeuren. Elk jaar zorgt de cultuurraad voor een verassende combinatie van poëzie op locatie. We kenden reeds de voordracht van gedichten in de Sint-Martinuskerk en poëzie op zolder (in Hospice Canfi jn). Dit jaar worden er u gedichten aangeboden in en om het stadhuis. Deze unieke locatie sluit zeer goed aan bij het thema ‘over de grens’. Het eerste stappen in het stadhuis zetten, kan voor sommigen een belangrijke grens zijn. Door middel van een wandeling laten de organisatoren u kennis maken met verschillende ‘grenzen’ in en om het stadhuis. Gedichtendag te

Ronse kreeg al eerder grote namen over de vloer, denken we aan Chris Lomme, Hubert Damen (Witse) of Kristien Hemmerechts. Ook deze traditie wordt in ere gehouden door namen als Pjeroo Robjee, Ben Sluys en als het weer wat meezit Jan Decleir (echter onder voorbehoud).

De cultuurraad en de Dienst Cultuur maakt zich sterk dat voorgaande edities aanzienlijk poëtisch talent hebben voortgebracht. Vorig jaar won Nederlander Hein van der Schoot. Hij tekende al present bij de proclamatie van het nieuwe gedicht van de stad Ronse. Om kwaliteit te kunnen herkennen, dient men een jury samen te stellen met kennis van zaken. En ook dit jaar zal dit niet anders zijn. Paul Cox (onze huisdichter), Marc Pieteraerents en Gaby Verzele zijn zeker van de partij om daarop toe te zien. Uiteraard dienen mettertijd nieuwe en creatieve ideeën te worden aangebracht. De mooie samenwerking met de verschillende scholen uit Ronse biedt ook op deze vragen een oplossing. De leerlingen hebben dit jaar opnieuw nagedacht over het opgelegde thema. Voor de organisatoren een niet te onderschatten jonge, frisse bron van inspiratie.

Indien u wenst in te schrijven voor de wandeling, kan dit bij de Dienst Cultuur op 055 23 28 01. Inschrijven is verplicht, want het aantal plaatsen is beperkt. De wandeling start om 18u30 aan het stadhuis. Te

kst :

Jon

atha

n Jo

uret

Schone tradities dienen voortgezet te worden. Een van die schone tradities welke we hebben in Ronse is gedichtendag. Op 28 januari kan u met ‘Muzen in de stad’ terug op verkenning in uw eigen stad, waarbij gedichten door je oren dwarrelen als waren het zoete gezangen op een (koude) januariavond, gevolgd door een onthulling van het nieuwe gedicht van de stad Ronse in het stadhuis.

GEDICHTENDAG,MUZEN IN DE STAD

Foto: Bruno Bollaert

RANDEEVOE SCHENKT2 x 2 [email protected]

Page 7: Randeevoe januari '10

ONZE KLANT IS ALTIJD WINNAAR ! • NOTRE CLIENT EST TOUJOURS GAGNANT !

CASH & CARRY

ONZE KLANT IS ALTIJD WINNAAR ! • NOTRE CLIENT EST TOUJOURS GAGNANT !

bij / chez CONCRETE ZAKEN / DU CONCRET

Openingsuren: di, wo, do, vr, za: 10.00 - 12.30 & 13.30 - 18.30 & zo: 10.00 - 12.30 & 13.30 - 18.00Heures d’ouverture: mar, mer, je, ven, sam: 10.00 - 12.30 & 13.30 - 18.30 & dim: 10.00 - 12.30 & 13.30 - 18.00

Kerstgerief - 50%

Decoratieartikelen - 30%

Textiel (kousen,ondergoed, babykledy) - 30%

Plastiek keukengerief - 20%

Huishoudlinnen (badhanddoeken, handdoeken) - 20%

Was- en kuisproducten, hygiënische producten - 10%

Dierenartikelen - 10%

Werkgerief - 10%

-10%

-10% -10% -10%

-50% -30% -20%

Enkel geldig in de maand januari.

7

GED

ICH

TEN

DA

G

04

Over de grens

De laatste donderdag van januari is nu al sinds 10 jaar de offi ciële gedichtendag van de Lage Landen. Sinds 2003 ontbreekt ook Ronse niet op dit feest. De cultuurraad, samen met de Dienst cultuur organiseren elk jaar met succes een gedichtenwedstrijd. Dit jaar was het opgelegde thema ‘over de grens’, waarbij het begrip grens zeer ruim kan gezien worden. Dagelijks worden we geconfronteerd met allerlei grenzen, welke we steeds opnieuw moeten overwinnen willen we vooruitgaan. Poëzie heeft de neiging diezelfde dynamiek te hebben. Het is daarom misschien waarom gedichten (al dan niet rijmend) al sinds oudsher zo’n enorm aantrekkingskracht vormt; het is immers een kunstvorm die taal aanschouwelijk maakt.

Muzen in de stad

Dit initiatief nam de stad in 2006. Na 2 jaar reeds te hebben deelgenomen aan gedichtendag, wou Ronse zijn eigen stempel drukken op dit gebeuren. Elk jaar zorgt de cultuurraad voor een verassende combinatie van poëzie op locatie. We kenden reeds de voordracht van gedichten in de Sint-Martinuskerk en poëzie op zolder (in Hospice Canfi jn). Dit jaar worden er u gedichten aangeboden in en om het stadhuis. Deze unieke locatie sluit zeer goed aan bij het thema ‘over de grens’. Het eerste stappen in het stadhuis zetten, kan voor sommigen een belangrijke grens zijn. Door middel van een wandeling laten de organisatoren u kennis maken met verschillende ‘grenzen’ in en om het stadhuis. Gedichtendag te

Ronse kreeg al eerder grote namen over de vloer, denken we aan Chris Lomme, Hubert Damen (Witse) of Kristien Hemmerechts. Ook deze traditie wordt in ere gehouden door namen als Pjeroo Robjee, Ben Sluys en als het weer wat meezit Jan Decleir (echter onder voorbehoud).

De cultuurraad en de Dienst Cultuur maakt zich sterk dat voorgaande edities aanzienlijk poëtisch talent hebben voortgebracht. Vorig jaar won Nederlander Hein van der Schoot. Hij tekende al present bij de proclamatie van het nieuwe gedicht van de stad Ronse. Om kwaliteit te kunnen herkennen, dient men een jury samen te stellen met kennis van zaken. En ook dit jaar zal dit niet anders zijn. Paul Cox (onze huisdichter), Marc Pieteraerents en Gaby Verzele zijn zeker van de partij om daarop toe te zien. Uiteraard dienen mettertijd nieuwe en creatieve ideeën te worden aangebracht. De mooie samenwerking met de verschillende scholen uit Ronse biedt ook op deze vragen een oplossing. De leerlingen hebben dit jaar opnieuw nagedacht over het opgelegde thema. Voor de organisatoren een niet te onderschatten jonge, frisse bron van inspiratie.

Indien u wenst in te schrijven voor de wandeling, kan dit bij de Dienst Cultuur op 055 23 28 01. Inschrijven is verplicht, want het aantal plaatsen is beperkt. De wandeling start om 18u30 aan het stadhuis. Te

kst :

Jon

atha

n Jo

uret

Schone tradities dienen voortgezet te worden. Een van die schone tradities welke we hebben in Ronse is gedichtendag. Op 28 januari kan u met ‘Muzen in de stad’ terug op verkenning in uw eigen stad, waarbij gedichten door je oren dwarrelen als waren het zoete gezangen op een (koude) januariavond, gevolgd door een onthulling van het nieuwe gedicht van de stad Ronse in het stadhuis.

GEDICHTENDAG,MUZEN IN DE STAD

Foto: Bruno Bollaert

Page 8: Randeevoe januari '10

BO

MM

ELS

04

De organisatie van de Bommels loopt als een geoliede machine, dat is zeker. Maar alles wordt eigenlijk in gang gezet met de offi ciële overhandiging van de kronen, mantels en scepter aan het nieuwe koningspaar. Dit gebeurde reeds op de verkiezingsavond in de COC op 28 november. Daar kregen Christophe Delusinne en Anne Boulaert de macht overgedragen van Alain en Santina. De grote winnaars van de avond waren echter Philippe Vanschoorisse en Sylvie Vandenhole, jonker en eredame voor 2010, maar koning en koningin voor 2011. Het was ook die avond dat het grote publiek voor de eerste maal de welgesmaakte play-backshow van het nieuwe koningspaar kon bewonderen. Als immaterieel cultureel erfgoed, erkend door de Vlaamse Gemeenschap, mogen we best fi er zijn op onze stad, met zijn typische feesten.

Tentoonstelling 60 jaar BommelsNaar jaarlijkse gewoonte, sinds 1977, was er ook dit jaar een tekenwedstrijd. Zoals steeds trok deze creatieve uitdaging vele jonge deelnemers vanuit het lager onderwijs uit de verschillende scholen, maar ook deelnemers uit het ruisthuis De Linde. Dit resulteerde in een spetterende mix van 534 tekeningen en 12 knutselwerken. Er waren 4 categorieën, die telkens 10 laureaten telde, samengesteld door een vakbekwame jury. De gecreëerde kunstwerkjes kan u bezichtigen in de Brouwerij Dekeyser. Maar er is zoveel meer, want de Reuzendragers en de Raad der Bommels, samen met alle groeperingen hebben de handen in elkaar geslagen om een fantastische tentoonstelling te bewerkstelligen omtrent het 60-jarig bestaan van de Bommels. Op de verschillende verdiepen van CC Brouwerij Dekeyser kan u de geschiedenis bekijken van 1951 tot en met 2010 via overgebleven foto’s, boeken, videomateriaal, kledij en kunstwerken. Dit van de meeste groeperingen, als van de Raad, maar eveneens van de Reuzen. Het is een tentoonstelling niet enkel over de Bommels, maar ook over ons, Ronsenaars. U zal merken dat er doorheen de jaren een stevige rode draad geweven zit, maar dat ook hier en daar bepaalde elementen zijn verdwenen en andere zijn bijgekomen. U wordt zo meegezogen naar een recent verleden bij het horen van de eerste noten van ‘Vi van onzen vorst…’

Bommelfeesten 2010Het echte gebeuren gaat pas goed van start op zaterdagmorgen 9 januari. Dan vertrekt een beperkte delegatie van de groeperingen, de Raad en het Hof naar de zottenmuur, vanwaar de cortège naar het stadhuis gaat. Daar gebeurt de plechtige machtsoverdracht, en kan de heer burgemeester Dupont voor 3 dagen op retraite. Zaterdagavond is er dan in het centrum de doorgang van de stoet, met aansluitend een openlucht optreden, de worp van de gouden Bommel en een spetterend vuurwerk. Het parcours wordt licht gewijzigd, met een opstelling van de praalwagens vanaf de Neerhofstraat tot aan het rondpunt met de C. Snoeklaan (rondpunt De Vis). Vandaaruit vertrekken de wagens naar de Wijnstraat, waar ze bovenaan afdraaien richting Sint-Martensstraat, Kleine Markt en Priesterstraat. Eens over de Grote Markt, zal de cortège te bewonderen zijn voor het publiek, maar ook voor enkele prominenten (4 ministers en eerste minister Yves Leterme). De vuurmakers Vangelabbeek zorgen opnieuw voor een onvergetelijk schouwspel met als thema ‘Belgium in the sky’. U zal dit jaar naar aanleiding van het jubileumjaar, enkele extra’s mogen verwachten van deze meesters vuurwerkmakers. Zondag is het de dag voor de allerkleinsten, waar in de COC een kinderdisco plaatsheeft en de nieuwe jeugdprins –en prinses verkozen worden. Maandagmiddag is er traditiegetrouw een show in de COC voor de derde leeftijd (want ja, daar zitten ook nog zotten tussen), waar Salim Seghers en De Romeo’s de kunstheupen en alle andere protheses nog eens goed laten swingen! Aansluitend is er nog de verkiezing van de schoonste Bommel en de voorstelling van de play-back. Maar dan…de maandagavond: Zotte Maandag oftewel Lundi des Fous (voor de gelegenheid met hoofdletter). Dit is de dag waar de meesten onder ons naar uitkijken. Half Ronse heeft reeds maanden op voorhand verlof aangevraagd voor de dag erna, want het offi ciële gedeelte van de Bommels wordt afgesloten omstreeks 23u met de verbranding van de bommelpop maar het feest gaat echter nog héél lang door in het centrum van onze stad.

Laat u alvast goed gaan (wij zullen dat ook doen), en neem een goede, feestelijke start van het nieuwe jaar ! Te

kst :

Jon

atha

n Jo

uret

Het is weer zo ver, de Bommels zijn er bijna. Iedere zichzelf respecterende Ronsenaar loopt weliswaar elke dag van het jaar Bommel, maar deze 3-daagse blijft toch het hoogtepunt. Het is al de 60ste editie van dit geweldig evenement, en dus offi cieel een feest bovenop het feest, want dat moet gevierd worden (…hadden we het niet gedacht!). Bommels op 9, 10 en 11 januari!

60 JAAR BOMMELSU kan het volledige programma nalezen op de webstek van de Bommels: www.bommelsfeesten.be

Als nieuwigheid organiseert de Raad een fotowedstrijd. Indien u wenst deel te nemen, kan u alle info verkrijgen in de Leopold Sturbautstraat 6.

8

Page 9: Randeevoe januari '10

BO

MM

ELS

04

De organisatie van de Bommels loopt als een geoliede machine, dat is zeker. Maar alles wordt eigenlijk in gang gezet met de offi ciële overhandiging van de kronen, mantels en scepter aan het nieuwe koningspaar. Dit gebeurde reeds op de verkiezingsavond in de COC op 28 november. Daar kregen Christophe Delusinne en Anne Boulaert de macht overgedragen van Alain en Santina. De grote winnaars van de avond waren echter Philippe Vanschoorisse en Sylvie Vandenhole, jonker en eredame voor 2010, maar koning en koningin voor 2011. Het was ook die avond dat het grote publiek voor de eerste maal de welgesmaakte play-backshow van het nieuwe koningspaar kon bewonderen. Als immaterieel cultureel erfgoed, erkend door de Vlaamse Gemeenschap, mogen we best fi er zijn op onze stad, met zijn typische feesten.

Tentoonstelling 60 jaar BommelsNaar jaarlijkse gewoonte, sinds 1977, was er ook dit jaar een tekenwedstrijd. Zoals steeds trok deze creatieve uitdaging vele jonge deelnemers vanuit het lager onderwijs uit de verschillende scholen, maar ook deelnemers uit het ruisthuis De Linde. Dit resulteerde in een spetterende mix van 534 tekeningen en 12 knutselwerken. Er waren 4 categorieën, die telkens 10 laureaten telde, samengesteld door een vakbekwame jury. De gecreëerde kunstwerkjes kan u bezichtigen in de Brouwerij Dekeyser. Maar er is zoveel meer, want de Reuzendragers en de Raad der Bommels, samen met alle groeperingen hebben de handen in elkaar geslagen om een fantastische tentoonstelling te bewerkstelligen omtrent het 60-jarig bestaan van de Bommels. Op de verschillende verdiepen van CC Brouwerij Dekeyser kan u de geschiedenis bekijken van 1951 tot en met 2010 via overgebleven foto’s, boeken, videomateriaal, kledij en kunstwerken. Dit van de meeste groeperingen, als van de Raad, maar eveneens van de Reuzen. Het is een tentoonstelling niet enkel over de Bommels, maar ook over ons, Ronsenaars. U zal merken dat er doorheen de jaren een stevige rode draad geweven zit, maar dat ook hier en daar bepaalde elementen zijn verdwenen en andere zijn bijgekomen. U wordt zo meegezogen naar een recent verleden bij het horen van de eerste noten van ‘Vi van onzen vorst…’

Bommelfeesten 2010Het echte gebeuren gaat pas goed van start op zaterdagmorgen 9 januari. Dan vertrekt een beperkte delegatie van de groeperingen, de Raad en het Hof naar de zottenmuur, vanwaar de cortège naar het stadhuis gaat. Daar gebeurt de plechtige machtsoverdracht, en kan de heer burgemeester Dupont voor 3 dagen op retraite. Zaterdagavond is er dan in het centrum de doorgang van de stoet, met aansluitend een openlucht optreden, de worp van de gouden Bommel en een spetterend vuurwerk. Het parcours wordt licht gewijzigd, met een opstelling van de praalwagens vanaf de Neerhofstraat tot aan het rondpunt met de C. Snoeklaan (rondpunt De Vis). Vandaaruit vertrekken de wagens naar de Wijnstraat, waar ze bovenaan afdraaien richting Sint-Martensstraat, Kleine Markt en Priesterstraat. Eens over de Grote Markt, zal de cortège te bewonderen zijn voor het publiek, maar ook voor enkele prominenten (4 ministers en eerste minister Yves Leterme). De vuurmakers Vangelabbeek zorgen opnieuw voor een onvergetelijk schouwspel met als thema ‘Belgium in the sky’. U zal dit jaar naar aanleiding van het jubileumjaar, enkele extra’s mogen verwachten van deze meesters vuurwerkmakers. Zondag is het de dag voor de allerkleinsten, waar in de COC een kinderdisco plaatsheeft en de nieuwe jeugdprins –en prinses verkozen worden. Maandagmiddag is er traditiegetrouw een show in de COC voor de derde leeftijd (want ja, daar zitten ook nog zotten tussen), waar Salim Seghers en De Romeo’s de kunstheupen en alle andere protheses nog eens goed laten swingen! Aansluitend is er nog de verkiezing van de schoonste Bommel en de voorstelling van de play-back. Maar dan…de maandagavond: Zotte Maandag oftewel Lundi des Fous (voor de gelegenheid met hoofdletter). Dit is de dag waar de meesten onder ons naar uitkijken. Half Ronse heeft reeds maanden op voorhand verlof aangevraagd voor de dag erna, want het offi ciële gedeelte van de Bommels wordt afgesloten omstreeks 23u met de verbranding van de bommelpop maar het feest gaat echter nog héél lang door in het centrum van onze stad.

Laat u alvast goed gaan (wij zullen dat ook doen), en neem een goede, feestelijke start van het nieuwe jaar ! Te

kst :

Jon

atha

n Jo

uret

Het is weer zo ver, de Bommels zijn er bijna. Iedere zichzelf respecterende Ronsenaar loopt weliswaar elke dag van het jaar Bommel, maar deze 3-daagse blijft toch het hoogtepunt. Het is al de 60ste editie van dit geweldig evenement, en dus offi cieel een feest bovenop het feest, want dat moet gevierd worden (…hadden we het niet gedacht!). Bommels op 9, 10 en 11 januari!

60 JAAR BOMMELSU kan het volledige programma nalezen op de webstek van de Bommels: www.bommelsfeesten.be

Als nieuwigheid organiseert de Raad een fotowedstrijd. Indien u wenst deel te nemen, kan u alle info verkrijgen in de Leopold Sturbautstraat 6.

9

Vande KerckhoveDe sleutel tot echt rijplezier

BMW SERVICE

Vande Kerckhove nvGentsesteenweg 61a - 9750 Ouwegem - Tel. 09 389 62 00

[email protected]

Leuzesesteenweg 10 - 9600 Ronse - Tel. 055 21 42 [email protected]

www.vandekerckhove.bmw.beHERMESHERMES

Grote Markt 34, Grand Place9600 Ronse-RenaixTel. 055-21 48 97

Oudenaardebaan 179690 KluisbergenTel. 055-38 90 10

Ontdek nu onze hoogvliegersbij Record Bank

STOCKVERKOOP GABRIELSop de al zeer lage prijzen nog eens extra soldenkorting

KOOP UW FIETS IN DE WINTER... EN BETAAL MINDER !

ER KAN ER MAAR 1 DE GROOTSTE EN GOEDKOOPSTE ZIJN !

FietsenverkoopSolden • Solden • Solden • Solden • Solden

Westerring 67 (langs de N 60) - 9700 Mullem (Oudenaarde) Tel. 0475 43 42 59 - Verkoop op:woe-don-vrij-zon van 13 tot 18.30u / Zat: van 10 tot 18.30u

Bij aankoop van een fiets.Soldenkorting met deze bon: -20%Geldig van 2/1/2010 t/m 31/1/2010.-20%

(normale soldenkorting: -15%)

Page 10: Randeevoe januari '10

Wheels in (eco)motion

Wie voor de aankoop van een nieuwe auto staat, kan voor-taan eerst berekenen welke auto minder energie verbruikt. De federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu lanceert daartoe de

“CO2-gids van de auto” en een online berekeningsmodule op www.energievreters.be/auto

De “CO2-gids van de auto” bevat een lijst van auto’s die op de Belgische markt te verkrijgen zijn. De gids vermeldt ook de korting op factuur bij de aankoop van een zuinige auto en de fi scale aftrekbaarheid bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsauto. Met de berekeningsmodule op internet kan dan weer het brandstofverbruik en het uitstootniveau van een huidige of nieuwe auto berekend en vergeleken worden, net als de kosten op middellange termijn.

De gids kan besteld worden via www.energievreters.be/auto

Rijschool Vlaamse ArdennenDe rijschool Vlaamse Ardennen biedt u een ruim aanbod aan rijopleidingen. Zowel freewheelende groentjes als er-varen wegkapiteins kunnen hier terecht voor een gerichte opleiding op maat. Zo startte de rijschool in het kader van de vernieuwde Europese regelgeving sinds kort met een beroepsopleiding voor het besturen van vrachtvoertuigen en autocars. Kandidaten die hun C, CE en D rijbewijs wen-sen te halen worden perfect begeleid om te slagen voor zo-wel de theoretische als de praktische proeven. De rijschool beschikt over eigen leswagens waarmee ze de leerlingen professioneel opleiden. Verder prijst de rijschool ook haar cursussen eco-driving aan. Deze worden zoveel mogelijk geïntegreerd in het bestaande aanbod, maar kunnen ook door particulieren en bedrijven in een afzonderlijke module worden gevolgd.

Abeelstraat 29/3 - Ronse - tel. 055 20 63 43

Garage BastienGarage Bastien is een echt familiebedrijf, zowel vader, moeder, zoon en dochter zijn fulltime actief binnen de fi rma; elk met hun eigen expertise. In 1992 opende deze garage haar deuren als Opel dealer, intussen is garage Bastien uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de streek. Hun succes, voortvloeiend uit hard werk en een continue traditie inzake kwaliteitvolle dienstverlening, leidde in 2006 tot heuse verbouwingen en een uitbreiding van het gamma met het merk Chevrolet. De ruime en rustige showroom biedt naast een uitgekiend gamma Opel en Chevrolet modellen ook plaats aan tweedehandswa-gens. Ook de koopjesjager kan dus op een rustige en gezellige manier zijn of haar keuze maken uit allerhande occasies die afl everingsklaar in de toonzaal op het middenplein staan uitgestald. Garage Bastien laat de trend naar meer ecologisch verantwoorde wagens niet aan zich voorbij gaan. In het Opel gamma bieden zij reeds verscheidene eco-modellen aan, zoals de nieuwe Astra. Het Chevrolet gamma, dat aan een gron-dige vernieuwing bezig is, wordt vanaf maart aangevuld met de populaire Spark en vanaf 2011 zal ook de ecologische Volt ter beschikking zijn. Verder is ook de elegante en verfrissende Cruze reeds verkrijgbaar en zal de ruime robuuste Orlando het rijtje vervoegen eind 2010. Voor elke autoliefhebber wat wils!César Snoecklaan 40 - Ronse - tel. 055 21 41 73

Vélo Maes

Deze fi etsspeciaalzaak opende haar deuren in maart 2009. Eigenaar François Maes, zelf een gepassioneerd wielerfa-naat, zocht voor u een uitgekiend gamma aan sportfi etsen, stadsfi etsen, alsook hybride modellen uit. Vélo Maes kiest bewust voor een beperkt aantal hoogkwalitatieve en betrouw-bare merken opdat hij u zo, via een doorgedreven kennis van het materiaal, optimaal kan helpen. Voor reparaties zijn echter alle mogelijke merken welkom, en zoals u zal merken gebeu-ren de herstellingen steeds in een mum van tijd en tegen een erg schappelijke prijs. Daarenboven beschikt Vélo Maes ook over een afhaal- en leveringsdienst, erg praktisch voor als u het huis even niet uitkan. De nieuwe collectie voor 2010 rolt stillaan binnen en de modellen van 2009 hebben een scherp prijskaartje gekregen, spring dus zeker eens binnen.

Wijnstraat 18 - Ronse - tel. 055 30 52 00

Esso tankstationDeze familiale onderneming, ondertussen gerund door de 3e generatie Bossuyts, staat al ruim 60 jaar in garant voor een volledige en hoog-kwalitatieve klantenservice. Esso Bossuyt heeft in die tijd zijn garage en pompstation uitgebouwd tot een uiterst professionele onderneming met verschillende gezichten. Naast de garage, die duidelijk meegaat met de laatste evoluties inzake automobieltechnieken, is er ook nog de shop. Hier kan u van maandagochtend tot zaterdagavond terecht voor alles wat uw autorit enigszins aangenamer kan maken. U vindt er naast het klassieke aanbod van rookwaren, dranken en versnaperingen ook en uitgebreid as-sortiment aan wijnen. Daarnaast kan u er ook genieten van een lekker vers belegd broodje, vergezeld van een lekker kopje koffi e.

Ninoofsesteenweg 499 - Ronse - 055 20 69 90

Garage De WolfDit familiebedrijf, gesitueerd net over de grens in onze buurgemeente Rozenaken voorziet al sinds het jaar 1984 in al uw automobiele behoef-tes. Stichter Claude Dewolf liet het bedrijf in 2009 over aan zijn zoon en diens vrouw die de toekomst van de garage verder zullen inkleuren. Garage Dewolf is een erkend Ford dealer en carrossier, maar repareert uiteraard ook alle andere merken. Daarnaast beschikt Dewolf over een depana-gedienst en verhuurdienst voor lichte vrachtvoertuigen en motorhomes. Garage Dewolf laat ook zijn groen hart spreken en biedt het ecoNetic gam-ma van Ford aan, jonge gezinnen kunnen dan weer hun hart ophalen aan het aankomende aanbod aan familiewagens (C-maw, S-max, Galaxy,… ).

Chaussée de Renaix 23 - Russeignies - tel. 069 76 86 99

Garage StockmanAl sinds 2001 zorgt Frederic Stockman, doorwinterd vakman en automecanicien pur sang, ervoor dat uw bolide een heel jaar door moeiteloos de weg op kan. Garage Stockman is een eenmanszaak, wat een erg persoonlijke en betrokken service garandeert. Naast een hoogstpersoonlijke dienstver-lening staat garage Stockman ook voor kwaliteit, en dit tegen een niet te kloppen prijs. Deze garage beschikt overigens ook over een diagnosetoestel waardoor u met eender welke wagen van elk merk bij hen terecht kan. Vanaf januari kan u er ook allerhande aanhangwagens (zowel voor auto’s als grotere vrachtvoertuigen) afhuren en komt er een winkel voor auto-onderdelen. Ninoofsesteenweg 343 - Ronse - tel. 055 21 56 19

Rozenaken voorziet al sinds het jaar 1984 in al uw automobiele behoef-

ook alle andere merken. Daarnaast beschikt Dewolf over een depana-gedienst en verhuurdienst voor lichte vrachtvoertuigen en motorhomes. Garage Dewolf laat ook zijn groen hart spreken en biedt het ecoNetic gam-

Chevrolet Cruze

Opel Astra

Tekst : Yann Verhellen10

Page 11: Randeevoe januari '10

Wheels in (eco)motion

Wie voor de aankoop van een nieuwe auto staat, kan voor-taan eerst berekenen welke auto minder energie verbruikt. De federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu lanceert daartoe de

“CO2-gids van de auto” en een online berekeningsmodule op www.energievreters.be/auto

De “CO2-gids van de auto” bevat een lijst van auto’s die op de Belgische markt te verkrijgen zijn. De gids vermeldt ook de korting op factuur bij de aankoop van een zuinige auto en de fi scale aftrekbaarheid bij de aankoop van een nieuwe bedrijfsauto. Met de berekeningsmodule op internet kan dan weer het brandstofverbruik en het uitstootniveau van een huidige of nieuwe auto berekend en vergeleken worden, net als de kosten op middellange termijn.

De gids kan besteld worden via www.energievreters.be/auto

Rijschool Vlaamse ArdennenDe rijschool Vlaamse Ardennen biedt u een ruim aanbod aan rijopleidingen. Zowel freewheelende groentjes als er-varen wegkapiteins kunnen hier terecht voor een gerichte opleiding op maat. Zo startte de rijschool in het kader van de vernieuwde Europese regelgeving sinds kort met een beroepsopleiding voor het besturen van vrachtvoertuigen en autocars. Kandidaten die hun C, CE en D rijbewijs wen-sen te halen worden perfect begeleid om te slagen voor zo-wel de theoretische als de praktische proeven. De rijschool beschikt over eigen leswagens waarmee ze de leerlingen professioneel opleiden. Verder prijst de rijschool ook haar cursussen eco-driving aan. Deze worden zoveel mogelijk geïntegreerd in het bestaande aanbod, maar kunnen ook door particulieren en bedrijven in een afzonderlijke module worden gevolgd.

Abeelstraat 29/3 - Ronse - tel. 055 20 63 43

Garage BastienGarage Bastien is een echt familiebedrijf, zowel vader, moeder, zoon en dochter zijn fulltime actief binnen de fi rma; elk met hun eigen expertise. In 1992 opende deze garage haar deuren als Opel dealer, intussen is garage Bastien uitgegroeid tot een gevestigde waarde in de streek. Hun succes, voortvloeiend uit hard werk en een continue traditie inzake kwaliteitvolle dienstverlening, leidde in 2006 tot heuse verbouwingen en een uitbreiding van het gamma met het merk Chevrolet. De ruime en rustige showroom biedt naast een uitgekiend gamma Opel en Chevrolet modellen ook plaats aan tweedehandswa-gens. Ook de koopjesjager kan dus op een rustige en gezellige manier zijn of haar keuze maken uit allerhande occasies die afl everingsklaar in de toonzaal op het middenplein staan uitgestald. Garage Bastien laat de trend naar meer ecologisch verantwoorde wagens niet aan zich voorbij gaan. In het Opel gamma bieden zij reeds verscheidene eco-modellen aan, zoals de nieuwe Astra. Het Chevrolet gamma, dat aan een gron-dige vernieuwing bezig is, wordt vanaf maart aangevuld met de populaire Spark en vanaf 2011 zal ook de ecologische Volt ter beschikking zijn. Verder is ook de elegante en verfrissende Cruze reeds verkrijgbaar en zal de ruime robuuste Orlando het rijtje vervoegen eind 2010. Voor elke autoliefhebber wat wils!César Snoecklaan 40 - Ronse - tel. 055 21 41 73

Vélo Maes

Deze fi etsspeciaalzaak opende haar deuren in maart 2009. Eigenaar François Maes, zelf een gepassioneerd wielerfa-naat, zocht voor u een uitgekiend gamma aan sportfi etsen, stadsfi etsen, alsook hybride modellen uit. Vélo Maes kiest bewust voor een beperkt aantal hoogkwalitatieve en betrouw-bare merken opdat hij u zo, via een doorgedreven kennis van het materiaal, optimaal kan helpen. Voor reparaties zijn echter alle mogelijke merken welkom, en zoals u zal merken gebeu-ren de herstellingen steeds in een mum van tijd en tegen een erg schappelijke prijs. Daarenboven beschikt Vélo Maes ook over een afhaal- en leveringsdienst, erg praktisch voor als u het huis even niet uitkan. De nieuwe collectie voor 2010 rolt stillaan binnen en de modellen van 2009 hebben een scherp prijskaartje gekregen, spring dus zeker eens binnen.

Wijnstraat 18 - Ronse - tel. 055 30 52 00

Esso tankstationDeze familiale onderneming, ondertussen gerund door de 3e generatie Bossuyts, staat al ruim 60 jaar in garant voor een volledige en hoog-kwalitatieve klantenservice. Esso Bossuyt heeft in die tijd zijn garage en pompstation uitgebouwd tot een uiterst professionele onderneming met verschillende gezichten. Naast de garage, die duidelijk meegaat met de laatste evoluties inzake automobieltechnieken, is er ook nog de shop. Hier kan u van maandagochtend tot zaterdagavond terecht voor alles wat uw autorit enigszins aangenamer kan maken. U vindt er naast het klassieke aanbod van rookwaren, dranken en versnaperingen ook en uitgebreid as-sortiment aan wijnen. Daarnaast kan u er ook genieten van een lekker vers belegd broodje, vergezeld van een lekker kopje koffi e.

Ninoofsesteenweg 499 - Ronse - 055 20 69 90

Garage De WolfDit familiebedrijf, gesitueerd net over de grens in onze buurgemeente Rozenaken voorziet al sinds het jaar 1984 in al uw automobiele behoef-tes. Stichter Claude Dewolf liet het bedrijf in 2009 over aan zijn zoon en diens vrouw die de toekomst van de garage verder zullen inkleuren. Garage Dewolf is een erkend Ford dealer en carrossier, maar repareert uiteraard ook alle andere merken. Daarnaast beschikt Dewolf over een depana-gedienst en verhuurdienst voor lichte vrachtvoertuigen en motorhomes. Garage Dewolf laat ook zijn groen hart spreken en biedt het ecoNetic gam-ma van Ford aan, jonge gezinnen kunnen dan weer hun hart ophalen aan het aankomende aanbod aan familiewagens (C-maw, S-max, Galaxy,… ).

Chaussée de Renaix 23 - Russeignies - tel. 069 76 86 99

Garage StockmanAl sinds 2001 zorgt Frederic Stockman, doorwinterd vakman en automecanicien pur sang, ervoor dat uw bolide een heel jaar door moeiteloos de weg op kan. Garage Stockman is een eenmanszaak, wat een erg persoonlijke en betrokken service garandeert. Naast een hoogstpersoonlijke dienstver-lening staat garage Stockman ook voor kwaliteit, en dit tegen een niet te kloppen prijs. Deze garage beschikt overigens ook over een diagnosetoestel waardoor u met eender welke wagen van elk merk bij hen terecht kan. Vanaf januari kan u er ook allerhande aanhangwagens (zowel voor auto’s als grotere vrachtvoertuigen) afhuren en komt er een winkel voor auto-onderdelen. Ninoofsesteenweg 343 - Ronse - tel. 055 21 56 19

Rozenaken voorziet al sinds het jaar 1984 in al uw automobiele behoef-

ook alle andere merken. Daarnaast beschikt Dewolf over een depana-gedienst en verhuurdienst voor lichte vrachtvoertuigen en motorhomes. Garage Dewolf laat ook zijn groen hart spreken en biedt het ecoNetic gam-

Chevrolet Cruze

Opel Astra

Tekst : Yann Verhellen 11

Page 12: Randeevoe januari '10

12

hannelore bedert

De doorbraak kwam er in 2007 toen ze besloot, na een poos te hebben gespeeld bij de Engelstalige groep Rheen, om solo te gaan. In datzelfde jaar nog won Hannelore de Nekkaprijs voor de kleinkunst. Dit leverde haar 2 optredens op tijdens Nekkanacht waar ze, aan de zijde van gerenomeerde vakgenoten als Bart Peeters, Raymond van het Groenewoud en de recentelijk overleden kleinkunstlegende Ramses Shaffy, de sterren van de hemel zong. Ook over de grens krijgt deze jongedame de erkenning die ze verdient, want ook de Nederpopprijs staat intussen trots te blinken in haar trofeeënkast; die komende jaren ongetwijfeld nog aan uitbreiding onderhevig zal zijn. Hannelore komt op 22 januari ‘Helemaal Alleen’ (in intieme bezetting) spelen in CC De Brouwerij. Laat deze kans zeker niet aan u voorbij gaan en laat u meevoeren door haar zachte stem en melodieuze doch zeer intieme vibe op een ware muzikale ontdekkingsreis.

Misschien doet haar naam bij de meesten onder ons nog niet meteen een belletje rinkelen, maar lang gaat dit zeker niet meer duren. De opkomende Deerlijkse diva van de Vlaamse kleinkunst bestormt in alle hevigheid de eeuwigheid en scheert zodoende hoge toppen. Sinds ze in 2007 afstudeerde aan de prestigieuze kleinkunstschool binnen het Herman Teirlinck Instituut is haar opgang nauwelijks te stuiten.

Teks

t : Y

ann

Verh

elle

n

MU

ZIEK

Toon-op-toonBlue Moon concerten

Toon-op-toon, oftewel ton-sur-ton is een gemengd koor van door de 40 leden; voornamelijk bestaande uit mensen van de streek. Het onafhankelijke koor brengt niet alleen mensen van de streek, maar ook mensen van alle leeftijden samen. Het jongste lid telt amper 13 lentes en het oudste lid heeft er intussen al 59 achter de rug. Het koor bestaat sinds 2004 en werd opgericht door dirigent en ervaren volbloedmuzikant Ruben Claus. Toon-op-toon trad voor het eerst op tijdens Ronse Op-Scene en heeft sindsdien enkel maar lof over zich heen gekregen. Toon-op-toon gaat professioneel te werk en oefent elke week met getrainde en gediplomeerde stemrepetitors om hun zang tot in de puntjes af te stemmen. Men kan dit echter bezwaarlijk een klassiek koor noemen; Toon-op-toon is immers niet enkel bezig met het Bach en Beethoven, maar legt ook meer contemparaire accenten in hun werk. Zo is er ook voldoende ruimte voor invloeden vanuit de jazz, de negro-spirituals en de meer zwoele Latijnse vibes. Voor de liefhebbers van een sfeervolle romantische muziekavond organiseert Toon-op-toon op 29 en 30 januari een concertreeks in zaal ‘t Kapitel aan het Kaatsspelplein. Wie er bij wil zijn schiet best snel in actie want de plaatsen zijn beperkt. Reserveren doet u op 0474 98 01 92 of via mail [email protected]. U kan tevens terecht bij alle koorleden. De prijs van een ticket bedraagt € 15.

RANDEEVOE SCHENKT2 x 2 [email protected]

Page 13: Randeevoe januari '10

13

holvoet bouwmaterialenWat begon als een klein familiebedrijf in Avelgem groeide dankzij decennia hard werk uit tot een zaak die in de streek haar gelijke niet kent. Bouwmaterialen Holvoet richt zich als bedrijf vooral de Business-to-Business markt, en focust zich dus op groothandel naar zelfstandigen en bedrijven toe. Dit betekent geenszins dat de particuliere klanten niet welkom zijn bij Holvoet. Integendeel, bij de renovatie –en verbouwingswerken werd voor hen voorzien in een uitgebreide showroom waar het indrukwekkende gamma aan natuurstenen en tegels uitgestald staat. Ook voor uw isolatie en gereedschappen allerhande kan u terecht in het rijkelijk gevulde magazijn, waar u absoluut zult vinden wat u zoekt. Holvoet beschikt ook over een eigen vloot en kan dus probleemloos leveren aan huis. Het succesrecept van Holvoet schuilt hem in de vlekkeloze service. Voor deze groothandelaar is niks belangrijker dan een trouwe en tevreden klant, daarom besteedt hij ook de grootste zorg aan het adviseren en optimaal individueel begeleiden van elke client die hij wil bedienen met producten van de hoogste kwaliteit. Dus voor bouwwerken –en benodigdheden, één adres: Bouwmaterialen Holvoet ! PU

BLI

REPO

RTA

GE

bouwmaterialen

DOORNIKSESTEENWEG - RONSE - Tel. 055-20 65 00 - Fax 055-20 65 10 - www.holvoet.netOpen van 7-12.30 / 13-18 u. - Zaterdag 7.30-12.00 / 13.30-16.30 u.

colora ronse / renaixZonnestraat / Rue du Soleil 198

9600 Ronse / RenaixT 055 21 16 00|www.colora.be

colora.[email protected] - vrij/ mar - ven 8.30 - 12.30 | 14.00 - 18.00

zaterdag/ samedi 9.00 -17.00gesloten zondag & maandag/ fermé dimanche & lundi

meer inspiratie www.colora.be/ plus d’inspiration www.colora.be

Maagdenstraat 54, rue des VièrgesRONSE-RENAIX

0476-50 66 13

SanitairDakwerken

SanitaireToitures

Page 14: Randeevoe januari '10

14

‘RANDeevOe’ MeT BRIGITTe MINNe

Voor een interview met Brigitte Minne zijn er heel wat redenen :haar kinder- en jeugdboeken, haar literatuurprijzen in binnen- en buitenland, haar televisiewerk, de tochten van Rosalie in Ronse, haar avontuurlijke reizen, haar B&B en theehuisje, het bootje waarmee ze de IJzer aftuft, de langspeelfilm waar ze aan werkt, haar inzet voor het comité tegen asbest in Louise-Marie, haar kinderhoekje in Randeevoe… Onlangs won ze nog de Nationale Inclusieve Griffel. Dat deed niemand haar voor. Dus dachten we…

Je won al heel wat prijzen zowel in Vlaanderen als Nederland als Frankrijk voor je boeken en zelfs prestigieuze Europese prijzen voor je televisiewerk. Onlangs kreeg je de Nationale Inclusieve Griffel.Is dat niet een prijs naast alle andere ?

Elke prijs is waardevol en een blijk van waardering voor je werk maar om eerlijk te zijn is de Nationale Inclusieve Griffel voor mij de allermooiste prijs in mijn trofeeënkast (lacht.) Temeer omdat de verhalen die ik vertel met woorden of beelden mijn manier zijn om op een heel bescheiden wijze te timmeren aan een mooiere wereld. ‘En toen kwam Linde’ is het verhaal van een meisje met het Downsyndroom dat weer kleur brengt in het leven van twee rouwende buurmannen, een pleidooi voor verdraagzaamheid, zonder te moraliseren – mensen houden niet van het opgeheven schooljuffrouwvingertje - trouwens ik ook niet.

De prijs werd uitgereikt in de troonzaal van het Academiënpaleis in het bijzijn van prinses Astrid.Naar horen was het publiek erg ontroerd, zo ook prinses Astrid.

Dat klopt. Tijdens mijn speech heb ik eventjes een zorgrimpel van mezelf aangeraakt. Dat klonk zo: elke mens hoe kwetsbaar hij ook is door zijn geslacht, gezondheid, mentale toestand, afkomst, leeftijd of geaardheid heeft recht op een waardig plekje in deze wereld.Tolerantie en gastvrijheid zijn eigen aan Belgen en dat siert ons, maar we moeten behoedzaam zijn dat we geen gedachtegoed gaan tolereren dat niet tolerant is naar minderheidsgroepen toe. Als we een kijkje nemen over de grenzen worden mensen die anders zijn, vaak verdrukt. Dat mag hier niet gebeuren. Daar hebben we een te lange weg voor afgelegd om terug naar af te gaan.

Zijn er nog dromen die je wil waarmaken ?

Ik ben een gelukkige vrouw, moeder van vier gezonde kinderen, echtgenote van een fijne man, enthousiaste en gepassioneerde verhalenmadame, met een dak boven mijn hoofd. Honger en oorlog heb ik nooit meegemaakt. Elke dag sta ik op en besef dat ik een zondagskind ben. Mijn leven is veel meer geworden dan wat ik ooit gedacht heb, zowel qua gezondheid alsook op emotioneel en materieel vlak. Ik laat het dromen liever over aan mensen die het minder goed hebben. Dus geen dromen… Maar het is de aard van het beestje: ik heb wel plannen … Het ronkt nogal in mijn hoofd….Maar als morgen het licht uitgaat, dan is het al meer dan mooi en goed geweest.

© M

arc

Mas

sche

lein

Page 15: Randeevoe januari '10

15

de juiste keuze voor uw kapsel

Peperstraat 32 - RONSETel. 055-303330 - op afspraak

Relaxerende hoofdmassage €1,50

Make-up € 15,00

Ignace BauwensJUWELIER - JOAILLIER

Abeelstraat 13-15, rue de l’Ypréau | ROnsE-REnAIx | Tel. 055 21 47 01

in januarien februaridirecte kortingvan 10 % op de nieuwe collectie

Oude Vesten 35-37 - RONSETel. 055 20 63 18 - www.tateljee.be

Communie, lentefeest... of gewoon zomaar...

Jottum - Gymp - Guess - Barbara Farber - Tommy Hilfi ger - Mexx - Esprit - EDC

Openingsuren:woensdag en zaterdag: 9u30 - 12u en 14u - 18u30

dinsdag, donderdag en vrijdag: 14u - 18u30

K I N D E R B O E T I E K0-16jaar

NIEUWE RENAULT FLUENCEVOORBEHOUDEN VOOR WIE MEER VERWACHT

GARAGE DEkEysER Oude Vesten 47 • Ronse • 055 21 35 68

www.garagedekeyser.be

CO2-uitstoot : min. 119 g/km - max. 155 g/km  •  brandstofverbruik 4,5 tot 6,5 l /100 km

Page 16: Randeevoe januari '10

AK

TIVI

TEIT

ENK

ALE

ND

ERZaterdag 9 januari

om 10uVertrek van de morgenstoet aan de Zottenmuur. De stoet, met o.a. het Koninklijk Hof trekt door de centrum straten van de stad en roept de bevolking op om actief deel te nemen aan de Bommelsfeesten.Op het Churchillplein wordt een bloemenkrans met 60 anjers neergelegd aan het standbeeld van den Bommel.

om 11uAankomst van de stoet aan op de Grote Markt. Na de machtsoverdracht staat de burgemeester de macht over de stad symbolisch af aan het Koningspaar door het overhandigen van de stadssleutel. Vervolgens wordt het uittredend koppel opgenomen in de Orde der Koninklijke Bommels. De marktkramers brengen hulde aan het vorstenpaar en daarna volgt voor de genodigden een academische zitting met receptie in de trouwzaal van het stadhuis.

om 18u Vertrek van de grote Bommelsstoet in de Zonnestraat, voorafgegaan door de publiciteitscaravan. Rond 19u30De apotheose op de Grote Markt met gedurende meer dan één uur podiumoptredens.Na de optredens en de toespraak van de Koning en de Koningin volgt de caramellenworp met de gouden Bommel. Een muzikaal reuze vuurwerk, aangeboden door het stadsbestuur, zal als slot de hemel met een vurige gloed vullen. Zie pagina 8 van dit nummer.

Zondag 10 januariom 14u30Het Bonmokiesfeest met de kindediscoshow en de verkiezing van

16

jeugdsprins en -prinses. Tienjarige jongens en meisjes (geboren in 2000) bekampen mekaar op een sportieve manier met enkele leuke spelletjes. Later op de namiddag volgt nog de play-backshow van het vorstenpaar. De namiddag wordt besloten met het uitdelen van ballonnetjes aan de kinderen en goed gevulde snoepzakjes.Waar: COC

om 16uVoetbal: Ronse – Boussu-Dour

Maandag 11 januari

Het Zotte Maandagbal met Salim Seghers & De Romeo’s. Tijdens dit bal wordt de schoonste Bommel verkozen. Daarom een warme oproep om zoveel mogelijk verkleed als bommel naar het bal te komen.Waar: COCInfo: kaarten (€8) te verkrijgen NAAIMACHINE - CENTER Stationsstraat 18-20, 055/20 85 75 of CITIBANK Abeelstraat 33, 055/21 62 63

om 23uOfficiële afscheid van de Bommelsfeesten op de Grote Markt. Het vorstenpaar geeft de stadsleutel terug aan de burgemeester en samen steken ze vervolgens een grote bommelpop in brand.

Woensdag 13 januariom 20uVoetbal: Tubize – Ronse

Tot en metzondag 17 januari

Expo“60 jaarBommels-feesten”Waar:CC De Brouwerij,Priestersstraat 13Inkom: GratisInfo: StedelijkeRaad der Bommels,Yves Dewolf, tel.: 055/20.82.49 of www.bommelsfeesten.be

Zondag 17 januariom 15uVoetbal: Ronse – KV Oostende

Zaterdag 23 januariom 20uVoetbal: Eupen - Ronse

Vrijdag22 januari om 20uHanneloreBedert‘Helemaal alleen’muziekvoorstelling.Zie pagina 12 van dit nummer.Waar: CC De Brouwerij, Stedelijke Academie, Zuidstraat 19Inkom: €10/€8 (-21, 55+)Info & tickets: Administratie CC De Brouwerij, Dienst Cultuur, 055/23 28 01 of [email protected]

Dinsdag 26 januari van 8u tot 15u2de Sneeuwklokjestocht : wandeling door de rustige wegen en het mooie landschapen van ‘le Pays des Collines‘. Vertrek vanuit Saint-Sauveur . Afstanden van 7-14-21 km (lus van 6-7-8 km). Deze tocht wordt georganiseerd door de VLAM Ronse.Waar: salle ‘Casa Sebastian (start), rue Emile Delterne 7, Saint-SauveurInfo: €1,50 (niet-leden), €1,10 (leden). Inschrijvingen op het nummer 0475/651542 of http://www.vlamronse.be

Woensdag 27 januari om 20u

Theaterproductie ’Als ik jou’ door Fast Forward. ‘Als ik jou...’ wil anderstalige tieners en volwassenen op een wervelende, ontroerende, speelse en interactieve manier laten kennismaken met een aantal bekende Vlaamse en Nederlandse dichters. Fast Forward wil met zijn Nederlandstalige stukken anderstaligen charmeren, en de affectieve (of knuffel)waarde van het Nederlands verhogen. Bovendien willen we de anderstaligen in contact brengen met het rijke culturele aanbod in België en Nederland, en

9 - 10 - 11JANUARI 2010

BOMMELSFEESTEN

W W W . B O M M E L S F E E S T E N . B E

SOEP & WIJNCHARLES VANDENDOORENSTR. 89600 RONSE - www.soepenwijn.be

NV LEMAITRE NINOVESTRAAT 118 – RONSE 

055/20.85.55 www.lemaitre-ronse.be

OUDENAARDE

GR

AF

OM

AN

Page 17: Randeevoe januari '10

17

Zuidstraat 13 9600 Ronse T 055 20 93 20 F 055 21 66 68 [email protected]

HVV EN DE BRANDERIJZaterdag 9 januari om 19.00u

Stoepverkoop warme dranken tijdens Bommels in Ronse. Aan de poort van De Branderij. Ten voordele van de Mumbai-Wereldkids (www.hvv.be/wereldkids).

Locatie: De Branderij - Zuidstraat 13 - 9600 RonseInfo: De Branderij - 055 20 93 20 - [email protected]

HVV RONSE Dinsdag 19 januari 2010 om 20.00u

Uitreiking HV-Trofee aan de persoon of organisatie uit de regio die op actieve wijze heeft bijgedragen tot een samenleving met meer vrijmoedigheid, actiefpluralisme, medemenselijkheid, gelijkwaardigheid en duurzaamheid.

Locatie: De Branderij - Zuidstraat 13 - 9600 RonseInfo: De Branderij - 055 20 93 20 - [email protected]

VRIJZINNIG CENTRUM DE BRANDERIJVrijdag 29 januari 2010 om 19.30u

Nieuwjaarsreceptie: met stand-up comedian Frans Pelgrims

Locatie: De Branderij - Zuidstraat 13 - 9600 RonseInfo: De Branderij - 055 20 93 20 - [email protected]

HVV RONSEVrijdag 12 februari 2010 om 20.00u

Markies De Sade in het Ronsisch door Johan De Bisschop. Valentijnscadeautje voor elk verliefd koppel.

Locatie: De Branderij - Zuidstraat 13 - 9600 RonseInfo: De Branderij - 055 20 93 20 - [email protected]

hen op die manier aanmoedigen eraan deel te nemen.Waar: CC De Brouwerij, Priestersstraat 13Info: Karine Raevens, dienst diversiteit, Grote Markt, [email protected] of 055/232 844.

Woensdag 27 januari om 14u

Infonamiddag over transplantatie en orgaandonatie.Waar: Lokaal Dienstencentrum De Hoge Winde, Bredestraat 256Inkom: gratisInfo: 055/20 70 73

Donderdag 28 januari

Muzen in de Stad: gedichtenwandeling in het Stadhuis, bekendmaking winnende gedichten Zie ook pagina 6 van dit nummer.

Waar: Grote Markt 12Info & tickets : Dienst Cultuur, 055/23.28.01 of [email protected]

Vrijdag 29 januariom 19u

Blue MoonConcertendoor het koor‘Toon op Toon’.Sfeervolle,romantischeconcerten met speciale formule. Zie ook pagina 12 van dit nummer.Waar: zaal ‘t Kapittel, KaatsspelpleinInkom: € 15, tickets dienen op voorhand gereserveerd te worden. De plaatsen zijn immers beperkt.Info en tickets: 0474/98 01 92 of [email protected] of bij de koorleden.

om 20uDe Koninklijke vriendenkring van het Atheneum van Ronse organiseert naar jaarlijkse gewoonte haar vijfde quizavond. Een algemene quiz voor jong en oud, ideaal voor een gezellig avondje breinbreken!

Waar: Resto AtheneumInkom: €16 (voor 1 ploeg van 4 personen), te betalen op de quiz.

Zaterdag 30 januari

Het Ronsische sportgala is het feest voor en van alle Ronsische atleten. Hierbij wordt er een overzicht gegeven van het voorbije sportjaar 2009. De sportlaureaten worden gekozen en gevierd. Er wordt stil gestaan bij de hoofdmomenten van het sportgebeuren in Ronse.met o.a. demonstratie van Belaey Trial team.Waar: sporthal ‘t Rosco, Leuzesesteenweg 241Inkom: gratis, maar kaarten dienen op voorhand gereserveerd te worden.Info en kaarten: sportdienst 055/33 99 20

om 19uBlue Moon Concerten door het koor ‘Toon op Toon’. Sfeervolle, romantische concerten met speciale formule. Zie ook pagina 12 van dit nummer.Waar: zaal ‘t Kapittel, Kaatsspelplein Inkom: €15, tickets dienen op voorhand gereserveerd te worden, plaatsen beperktInfo en tickets: 0474/98 01 92 of [email protected] of bij de koorleden.

Zondag 31 januari om 16uVoetbal: Ronse – Waasland

Wenst u hier ook uw evenement gratis te promoten ?Mail ons de nodige info en eventueel afbeelding door naar [email protected] voulez faire de la promotion pour votre événement ?Envoyez-nous un mail avec tous les renseignements à [email protected]

Page 18: Randeevoe januari '10

18

POEZ

IE

Teks

t : P

aul C

ox

EEN GEDICHTOp deze bladzijde wordt telkens een gedicht gebracht, afwisselend van mezelf en van één van mijn favoriete dichters of dichteressen. Steeds geef ik een korte introductie of situering.

Onlangs, op 7 december ll., werd het lichaam van de Chileense zanger-dichter Victor Jara in ere herbegraven op het kerkhof van Santiago in Chili. Jara was een van de bekendste slachtoffers van het Pinochet- regime. In 1973 werd hij gefolterd -zijn vingers werden verbrijzeld zodat hij nooit meer gitaar zou kunnen spelen- en nadien vermoord door medestanders van dictator Pinochet. Na de coup van Pinochet, waarbij de linkse president Allende werd afgezet, werden duizenden Chilenen opgepakt. Victor Jara, toen veertig, werd naar het nationale stadion in Santiago gebracht waar hij op gruwelijke wijze aan zijn eind kwam. Onderstaand gedicht is een klein eerbetoon. Het zijn vertaalde uittreksels uit zijn laatste tekst, die hij net voor zijn dood schreef.

HET ‘CHILE’-STADION

We zijn hier met vijfduizendin deze uithoek van de stad,we zijn met vijfduizend.Met hoeveel zijn we allen bijeenin steden, op het platteland ?Zoveel mensen die zaaien,die fabrieken draaiende houden.Zoveel mensen die honger lijden,koude, angst en pijnen die druk en terreur en waanzin doorstaan…….Zing, laat ons samen zingen.Als het moet zing ik de verschrikking !Verschrikking dat ik leefwaarvan ik sterf, verschrikking.Me hier te zien tussen zovelen,ogenblikken als het oneindigewaarin dit lied al de kreet draagt en de stiltevan het onomkeerbare einde.Wat ik nog nooit zag,wat ik diep heb gevoelden wat het ogenblik ooit zal baren…

Victor Jara (1973)

Kop van de MaandElke maand legt Randeevoe een kleurrijk persoon uit onze omgeving vastop de gevoelige plaat. Willen of niet, lachen zal hij!

Factsheet :Naam & Voornaam: Debaets JeanBeroep: zelfstandige en sportief directeur KSK RonseGeboortejaar: 1945Wonende: Van Grotenbruelstraat

Barack Obama verbleekt instant bij het zien van het charisma van Jean. Een levende legende met een pijp. “Baatie”, zoals sommigen hem noemen, houdt al sinds ’82 zijn winkel in mannenkledij in de Abeelstraat open. Maar naast zijn commerciële handelingen is Jean su-per-ac-tief in de lokale voetbalwereld. Al 3 seizoenen is hij sportief directeur van ‘den SK’, wat veel van zijn tijd vraagt. “Mo°r we doen daat gieren!”, repliceert Jean bij deze stelling. Daarvoor was hij reeds betrokken in de fusie van Club en ASSA in ’87 tot KSK Ronse. Tevens was hij de laatste die het deurtje van de oefenvelden op de Sparta achter zich dichttrok. Jean is altijd al een fervent sporter geweest. Naast voetbal speelde hij tot enkele jaren tennis en deed 14 seizoenen mee in de kaatssport (een in vervlogen tijden razend populaire sport) op nationaal niveau! Hij speelde voor Califeys, De Trompe en De Pinguins. Indien Jean toch wat vrije tijd heeft, gaat hij het liefst eens op weekend met zijn vrouw en vrienden. Hij is tevens verzot op zijn kleinkinderen en tuinieren. “Na° maagter gebuiren waaten daat er weut, noeste joere doek de Fieto°”, schatert Jean. De laatste 3 jaar heeft hij de ommegang immers moeten missen omwille van zijn grote passie: de voetbal.

Ben je toevallig verzeild geraakt in de Verdi of de Monico en zoek je iemand om wat over voetbalinzicht te fi losoferen, parleren of te discussiëren. Heb je een sigaar of pijp en spreekt je een mondje Ronsisch? Dan is het jou die we zoeken! Ga, indien je moedig genoeg bent op Jean af, tik hem op de schouder en hij zal je met plezier de Ronsische retorica leren. Maar beste vrienden, probeer alstublieft voor de goede zeden niet te vloeken.

Teks

t : J

onat

han

Jour

et

Page 19: Randeevoe januari '10

19

SOLDEN -10% -20% -30%Verschelden

Verschelden - Zonnestraat 109 - Ronse - T. 055 21 38 62 - www.paulverschelden.be

Maakt het u gemakkelijk !

Uw specialist in elektro - kachels - inbouwhaarden - pelletkachels

Wijnstraat 51 - RONSE - Tel. 055 38 51 56 Open maandag van 13.30u tot 18.30u - Dinsdag tot zaterdag

van 10.00u tot 12.30u en van 13.30u tot 18.30u

SOLDEN - 50 %

HAMPTON BAYS • MER DU NORD • D.E.P.T. • YAYA • POLO SPORT by Ralph Lauren • ESSENTIEL

WAAR hEB IK DAT NOG GEzIEN ?Elke maand trekt Randeevoe door Ronse centrum op zoek naar een uniek kiekje.Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast… Want één ding is zeker, u heeft het nog al gezien!Deze maand schenkt Randeevoe aan de fortuinlijke winnaar een aankoopchequet.w.v. 50 euro bij SPIERS te Ronse (zie cover in dit magazine)

U kan uw antwoord sturen naar [email protected]. De winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen.

Vorige maand was de gelukkige winnares Mevrouw G. Van Oppens, Place de l’Eglise 8a, 9600 Ronse

WEDSTRIJDG R A T I S M A A N D B L A D

e

Page 20: Randeevoe januari '10

for Beka

www.spiers-slaapcomfort.be

SOLDEN

SOLDENSOLDENVANAF ZATERDAG 2 JANUARI

Slaapcomfort SPIERS te RONSE

speciale conditiesop enkele toonzaal modellen!!!

Fr. Rooseveltplein☎ 055 21 30 54 RONSE P ook bereikbaar

Fabriekstraat 54

met matras AUPING INIZIO pocketverschillende kleuren

boxspring bed Dublin160 of 180 x 200 cm € 1 990

120 x 190 cmClic Clac Super

€ 358 € 410

90 x 200 cm

Uitschuifbare lattenbodem

Leonardo105 <-> 160 cm € 159

€ 186

140x200 cm 69,-

€ 49 240x220 cm 110,-

€ 89

dekbed400 gr./m2 PARADIES fill

*

HoofdkussenPlumka 60x60 cm

Overtrek: Perkal 100% katoenVulling: mobiele vezelbolletjes

1 = 39,- € 28 2 = 78,- € 44

€ 3 990

boxspring bed Nice180 x 200 cmElektrisch verstelbaar+ 2 pocket matrassenANEMONE

*

€ 6 005

Bed STYLDECOR Madeleineboxspring + hoofdbord+ matras KASHMIR pocket

180 x 200 cm

+ matras KASHMIR pocket

€ 2 578

€ 3 679

*

*

Veniceslaapcombinatie180 x 200 cminclusief :- 2 elektr. lattenbodems- 100% latex matras

€ 1 498 *

Matrassen

90x200 cm Ohio Polyether SG 30 139,- € 98Espoll Pocket - 5 comfortzones 225,- € 168

140x200 cm Ohio Polyether SG 30 219,- € 158Espoll Pocket - 5 comfortzones 345,- € 258

160x200 cm Ohio Polyether SG 30 245,- € 178Espoll Pocket - 5 comfortzones 379,- € 288

180x200 cm Ohio Polyether SG 30 275,- € 198Espoll Pocket - 5 comfortzones 429,- € 318

*

-10%-50%

tot

• Lakens • Dekens • Handdoeken • B

ED

BO

DEMS • Dekbedovertrekk

en (1

40x200

& 240x

220 & 2

60x240

cm)

solden jan2010.indd 1 17-12-2009 11:17:08