Randeevoe Oudenaarde 32

of 24 /24
32 EDITIE OUDENAARDE NEW AURIS AAN LANCERINGSVOORWAARDEN GARAGE VANDORPE (ZIE PAG. 18) DE WOEKER / RUGBY RHINOS / DE OHIOBRUG / GEZINSBOND NEDERENAME / KOP VAN DE MAAND /

Embed Size (px)

description

Inkijkexemplaar Randeevoe Oudenaarde editie 32

Transcript of Randeevoe Oudenaarde 32

 • 32EDITIE OUDENAARDE

  NEW

  AURIS

  AAN

  LANC

  ERING

  SVOO

  RWAA

  RDEN

  GARA

  GE VA

  NDOR

  PE

  (ZIE P

  AG. 18

  )

  DE WOEKER /RUGBY RHINOS /DE OHIOBRUG /GEZINSBOND NEDERENAME /KOP VAN DE MAAND /

  VOORSTEL.indd 1 26/02/13 17:15

 • 2DUQUIN MIEL M E U B E L E N & I N T E R I E U R I N R I C H T I N G

  B E R N A R D & R I A D U Q U I N - D E B L E E C K E RZuidstraat 10 Ronse 055 21 53 38

  www.duquin-miel.be

  OPEN dinsdag-vrijdag 9-12u & 13u30-18u30 zaterdag 9-12u & 14u-18u30 maandag 14-18u zondag gesloten

  GROTE LIQUIDATIE

  VAN ONZE TOONZAALMODELLEN

  AAN NOOIT GEZIENE PR IJZEN !

  Ook superpromoties op lattenbode

  ms, matrassen,

  boxsprings, zetelbedden, keukentaf

  els en -stoelen

 • C O L O F O N

  UITGEVERDesign & Publishing Group bvbaSint-Martensstraat 10, 9600 Ronse

  VORMGEVING EN DRUK

  Grafoman Sint-Martensstr. 10, Ronse

  Willy De Praeter, GrafomanJessica Coussement, Grafoman

  ALGEMENE CORDINATIENathalia Tsala - [email protected] 600 630 - 0497 75 47 63

  ADVERTENTIEVERKOOPPatricia Magerman - 0491 25 99 62 [email protected]

  REDACTIEFrederic de Vos - hoofdredacteurRogier Descamps - algemene redactieChris Van der Steen - algemene redactiePaul Cox - pozie

  Nathalia Tsala - algemene redactieHubert Dedoncker - cartoonSven De Spiegeleer - algemene redactieDimitri Maladry - fotografie

  EINDREDACTIEFrederic de Vos

  2013 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

  Distributie door :

  RANDEEVOE DIGITAALwww.randeevoe.be http://issuu.com/randeevoe

  colofon.indd 1 25/02/13 19:57

  De Woeker 04

  1 jaar MOU 06

  Michel Stichelbaut 08

  De Ohiobrug 12

  Gezinsbond Nederename 14

  Rugby Rhinos 16

  Fotoreportage 18

  Activiteitenkalender 20

  Pozie / Kop v.d. maand 22

  12

  16 14

  08

 • 4Liefste ellendeling

  Zwart

  DE WOEKER

  Wanneer : vrijdag 22 maartWat : muziekDoor : Mira Decleir, Jenne Decleir, Tim Van den Berg, Stoffel Verlanckt (muziek : Steef Verwee, tekst : Hugo Claus)

  Wanneer : vrijdag 29 maartWat : theaterDoor : CIE De KoeMet : Natali Broods, Willem de Wolf en Peter Van den Eede

  Hugo Claus staat in het collectieve geheugen gegrift als n van de grootste Vlaamse schrijvers van de laatste vijf-tig jaar. Tijdens zijn leven werden zijn boeken verslonden door duizenden lezers en werd hij zelfs opgeworpen als een mogelijke winnaar van de Nobelprijs voor de lite-ratuur. Tevens was hij een graag geziene gast op tal van culturele evenementen. Claus was het tegendeel van de stereotype schrijver die amper zijn zolderkamer verlaat : hij stond midden in het culturele leven van zijn tijd en zette projecten op poten met kunstenaars uit andere dis-ciplines.

  Bij n van deze projecten ging Claus een alliantie aan met een Oudenaardist : samen met Steef Verwee bracht hij in 1979 Claus on the rocks op de planken, een project dat twee jaar door Vlaanderen en Nederland toerde. Daarna verdween het materiaal in de kluis.

  Anno 2013 wordt dit materieel van onder het stof gehaald door jonge artiesten : Mira en Jenne Decleir confronteren

  Claus on the rocks met de nieuwe generatie kunstenaars.

  Met Zwart brengt De Koe het derde en laatste luik van De wederopbouw van het Westen op de planken. Het eer-ste deel, Wit, ging over de jeugd, het ontstaan, over het begin, maagdelijk en rein. Daarna kwam het volle Rood, dat een dialoog bracht over oorlog en liefde en alles daar tussen in. Rood volgt na Wit : wanneer het zuivere begin,

  Wit, verlaten wordt en men wil beseffen hoe gelukkig men is, slaat men door in Rood.

  Na Rood kan men een markant en duister Zwart ver-wachten. Toch ligt de zaak anders : De Koe wil de bewe-ging die start met Wit afronden in Zwart. Zwart gaat over verderf, maar vervalt niet in pessimisme : er wordt gefo-cust op de mogelijkheden van verandering en vernieu-wing. De Koe wil educatief zijn zonder te beleren, tonen hoe een terugblik eveneens een vooruitzicht kan zijn.

  Met De wederopbouw van het Westen profi leerde De Koe zich voor het eerst als groep. Op die manier brak de

  Ze transformeren het concept van een muziekproject zonder formele regels tot een rockshow en kiezen daar-om voor een nieuwe titel. Maar het respect voor de tekst, auteur en componist blijft voorop staan.

  De naam Steef Verwee doet, behalve bij muziekliefheb-bers, bij weinigen een belletje rinkelen. Toch is deze Ou-denaardist al een halve eeuw een drijvende kracht achter tal van muziekprojecten. Na zijn studies aan het conser-vatorium van Gent richtte hij tal van groepjes op en koos uiteindelijk om solo te gaan met zijn gitaarwerk.

  Liefste ellendeling is een herwerking en hommage aan n van de grootste schrijvers uit de Vlaamse geschiedenis, maar ook aan een Oudenaardse mu-zikant/componist. Uiteraard mocht Liefste ellende-ling niet ontbreken op het voorjaarsprogramma van De Woeker. Een uitstekende kans om kennis te maken met de teksten van Claus en de muziek van Steef Verwee. Rogier Descamps

  theatergroep met hun originele opzet : theater brengen on the spot, onberekend en zonder systeem. De oprich-ters van de theatergroep, Peter Van den Eede en Bas Tee-ken, omschreven het als een speleologisch onderzoek in de spelonken van de menselijke ziel. Maar deze fi losofi e keerde zich na twintig jaar tegen zichzelf : de zoektocht naar het spontane werd zelf te systematisch. De Koe be-sloot dat het tijd werd zichzelf te herscheppen. Wit is de eerste stap in het proces van verversing.

  Zwart vormt het sluitstuk van de trilogie De we-deropbouw van het Westen en is ook een volgend stadium in de transformatie van De Koe. Zo brengt De Koe een immense omwenteling tot een voorlo-pig einde. Het publiek krijgt het laatste woord over het eindresultaat. Rogier Descamps

  RANDEEVOE SCHENKT

  2 vrijkaarten

  [email protected]

  RANDEEVOE SCHENKT

  2 vrijkaarten

  [email protected]

  DE WOEKER.indd 1 26/02/13 06:53

 • Vraag op 16 of 17 m

  aart

  vrijblijvend een offe

  rte aan

  en win een ipad mi

  ni!

  OPENDEURDAG

  EN 16 &17 MAA

  RT

  BIJ DE BELGISCH

  E KMMERLING

  SELECT FABRIKA

  NTEN

  Laat u niet vang

  en

  door mindere kwa

  liteit

  en mooie beloftes

  .

  BEZOEK ONS EN

  WIN EEN IPAD MI

  NI

  SONOBO38 jaar fabrikant ramen en deuren

  SONOBO NV | Industriepark De Bruwaan 14A | OudenaardeT 055 31 27 95 | F 055 30 01 69 | [email protected] | www.sonobo.beOpen maandag tot vrijdag 7u30-12u & 13-18u en zaterdag 9-12u

  OPENDEURDAG

  EN 16 &17 MAA

  RT

  BIJ DE BELGISCH

  E KMMERLING

  SELECT FABRIKA

  NTEN

  Nederstraat 20 - 9700 Oudenaarde - tel. 055 31 18 01www.vanommeslaeghe.be - [email protected]

  Op zoek naar een unieke bril ?Kom dan zeker een kijkje nemen naar de LINDBERG Horn collectie. Deze uit titanium en buffelhoorn vervaardigde monturen zijn licht, sterk en erg fl exibel. Kom ze ontdekken in onze winkel !

 • 624 maart MOU, het museum van Ou-denaarde en de Vlaamse Ardennen, viert haar eenjarig bestaan. Van 10u tot 18u kan iedereen er, ook niet Ou-denaardenaren, gratis terecht en wordt er getrakteerd op ludieke acties, rond-leidingen en op een Oudenaards natje en droogje. Om 14u wordt er een reuze taart aangesneden en krijgen de kindjes een mascotte te zien dat de naam MOU-se zal dragen. MOUse zal ze dan de weg wijzen naar een mysterieuze koffer met een schat

  1 jaar MOU

  Het MOU moet je gezien hebben. Wie dit belevingsmu-seum binnenstapt krijgt meteen de geschiedenis van 1.000 jaar Oudenaarde mee en ervaart dat de Schelde tot op vandaag onze stad en de hele regio welvaart en rijkdom heeft gebracht.

  Wie zijn toch die rare personages op die zwart-witte billboards?

  Belangrijke historische en kleurrijke figuren worden er op een ludieke manier mee tot leven gebracht. Zo is er de jonge opperbest geklede adonis Jan II van Pamele en heer van Oudenaarde die zich rijkelijk tegoed deed aan spijs en drank. Hij gokte als geen ander maar ging er regelmatig op uit om de rest van de wereld te verkennen. Van zijn kasteel van Pamele, dat hij bijzonder fraai geres-taureerd had, kon hij niet lang genieten. Hij overleed op 26-jarige leeftijd.

  Nagenoeg 200 jaar later logeerde Keizer Karel ook in datzelfde kasteel dat toen bewoond werd door Karel de Lalaing, gouverneur van Oudenaarde. De jonge onge-huwde keizer viel op het kamermeisje Jeanneke van der Gheynst en 9 maanden later kwam onze Margaretha ter wereld. Keizer Karel zal haar later tot 2 maal toe uithu-welijken aan heren van stand. Margaretha Van Parma is tevens enkele jaren landvoogdes der Nederlanden ge-weest. Het mooie kasteel dat in de geschiedenisboeken is blijven verder leven werd jammer genoeg afgebro-ken om plaats te maken voor het rechttrekken van de Schelde.

  Verder is er in het MOU bijvoorbeeld nog het spranke-lende verhaal van kunstschilder Adriaen Brouwer. Zijn ludieke taferelen met aangeschoten lui, bier en worst, hangen overal ter wereld in de meest gerenommeerde musea.

  Ook zie je Lodewijk XIX die, tijdens de Slag bij Ou-denaarde in 1708, de ambitie om ooit de Spaanse Troon te veroveren heeft zien wegzakken in de robuuste klei van de Oudenaardse velden.

  En dan is er Marilou, een tiener die haar toekomst in Oudenaarde rooskleurig tegemoet ziet. Deze persona-ges op bijzonder artistieke wijze geportretteerd door fotograaf Stephan Vanfleteren ontvangen u bij het bin-nenkomen van dit museum, dat een waarachtige bele-venis is. Je komt er steeds opnieuw om te verpozen, te mijmeren. En via de postkaartenwand kan je veel herin-neringen ophalen.

  Het museum als wegwijzer naar de toeristisch bijzonder aantrekkelijke Vlaamse Ardennen

  Zowel het landschap, het rijke erfgoed met gastronomie, folklore en pittoreske dorpjes, kastelen en molens wordt in beeld gebracht. Wellicht omdat dit museum zo tot de verbeelding spreekt gaf minister Bourgeois het, enkele maanden reeds na de opening, het kwaliteitslabel van de Vlaamse Gemeenschap mee als erkend museum.

  Zondag 24 maart, meer dan 15.000 bezoekers later, zal het MOU bruisen als nooit tevoren. Deze viering mogen we niet laten voorbijgaan. Afspraak op de Grote Markt. Tot dan!

  Chris van der Steen

  MUSEUM

  MOU.indd 1 26/02/13 11:41

 • Verschelden Zonnestraat 109, rue du SoleilRonse / Renaix 055 21 38 62

  www.paulverschelden.be

  SPECIALE BATIBOUWACTIES op kachels, inbouwhaarden

  en pelletkachels

  VOORWAARDEN IN DE WINKEL

  PELLETKACHELS

  KACHELS EN INBOUWHAARDEN

  RENAIX - RONSE RUE DU POIVRE 9-11, PEPERSTR. - 055 21 19 67 - ma/lu - za/sa: 9.00 -12.00 /13.30 -18.30GENT KOESTRAAT 13-15 - 09 223 28 25 - ma/lu - za/sa: 10.00 -18.30

  DAMES BRUNATE, CAMPER, FLORIS, FLY LONDON, LUCA GROSSI, GUESS, HISPANITAS, LOLA CRUZ, MARIPE, MISS CLAIR, MISS MOOZ, NATURALISTA, NERO GIARDINI, PERTINI, PETER KAISER, RAGAZZI, RALPH LAUREN, RIVER WOOD, SCAPA, SOFTWAVES, SPM, STRAFFORD, TAMARIS, TERRE BLEUE, TRUMANS, UGG, VOLTAN, ZINDA, CYPRS... HEREN AMBIORIX, BJORN BORG, CAMPER, COQ SPORTIF, FLORIS, GEOX, GUESS, MARUTI, NATURALISTA, PARABOOT, PERTINI, RALPH LAUREN, RIVER WOOD, OLIVIER STRELLI, UGG, VAN BOMMEL, CYPRS... JUNIOR BJORN BORG, COQ SPORTIF, COMPAGNUCCI, REPLAY, RIVER WOOD, TIMBERLAND, CYPRS...

  www.jeandelaere.be

  C H A U S S U R E S - S C H O E N E N L E D E R WA R E N - M A R O Q U I N E R I E

  24 maart MOU, het museum van Ou-denaarde en de Vlaamse Ardennen, viert haar eenjarig bestaan. Van 10u tot 18u kan iedereen er, ook niet Ou-denaardenaren, gratis terecht en wordt er getrakteerd op ludieke acties, rond-leidingen en op een Oudenaards natje en droogje. Om 14u wordt er een reuze taart aangesneden en krijgen de kindjes een mascotte te zien dat de naam MOU-se zal dragen. MOUse zal ze dan de weg wijzen naar een mysterieuze koffer met een schat

  1 jaar MOU

  Het MOU moet je gezien hebben. Wie dit belevingsmu-seum binnenstapt krijgt meteen de geschiedenis van 1.000 jaar Oudenaarde mee en ervaart dat de Schelde tot op vandaag onze stad en de hele regio welvaart en rijkdom heeft gebracht.

  Wie zijn toch die rare personages op die zwart-witte billboards?

  Belangrijke historische en kleurrijke figuren worden er op een ludieke manier mee tot leven gebracht. Zo is er de jonge opperbest geklede adonis Jan II van Pamele en heer van Oudenaarde die zich rijkelijk tegoed deed aan spijs en drank. Hij gokte als geen ander maar ging er regelmatig op uit om de rest van de wereld te verkennen. Van zijn kasteel van Pamele, dat hij bijzonder fraai geres-taureerd had, kon hij niet lang genieten. Hij overleed op 26-jarige leeftijd.

  Nagenoeg 200 jaar later logeerde Keizer Karel ook in datzelfde kasteel dat toen bewoond werd door Karel de Lalaing, gouverneur van Oudenaarde. De jonge onge-huwde keizer viel op het kamermeisje Jeanneke van der Gheynst en 9 maanden later kwam onze Margaretha ter wereld. Keizer Karel zal haar later tot 2 maal toe uithu-welijken aan heren van stand. Margaretha Van Parma is tevens enkele jaren landvoogdes der Nederlanden ge-weest. Het mooie kasteel dat in de geschiedenisboeken is blijven verder leven werd jammer genoeg afgebro-ken om plaats te maken voor het rechttrekken van de Schelde.

  Verder is er in het MOU bijvoorbeeld nog het spranke-lende verhaal van kunstschilder Adriaen Brouwer. Zijn ludieke taferelen met aangeschoten lui, bier en worst, hangen overal ter wereld in de meest gerenommeerde musea.

  Ook zie je Lodewijk XIX die, tijdens de Slag bij Ou-denaarde in 1708, de ambitie om ooit de Spaanse Troon te veroveren heeft zien wegzakken in de robuuste klei van de Oudenaardse velden.

  En dan is er Marilou, een tiener die haar toekomst in Oudenaarde rooskleurig tegemoet ziet. Deze persona-ges op bijzonder artistieke wijze geportretteerd door fotograaf Stephan Vanfleteren ontvangen u bij het bin-nenkomen van dit museum, dat een waarachtige bele-venis is. Je komt er steeds opnieuw om te verpozen, te mijmeren. En via de postkaartenwand kan je veel herin-neringen ophalen.

  Het museum als wegwijzer naar de toeristisch bijzonder aantrekkelijke Vlaamse Ardennen

  Zowel het landschap, het rijke erfgoed met gastronomie, folklore en pittoreske dorpjes, kastelen en molens wordt in beeld gebracht. Wellicht omdat dit museum zo tot de verbeelding spreekt gaf minister Bourgeois het, enkele maanden reeds na de opening, het kwaliteitslabel van de Vlaamse Gemeenschap mee als erkend museum.

  Zondag 24 maart, meer dan 15.000 bezoekers later, zal het MOU bruisen als nooit tevoren. Deze viering mogen we niet laten voorbijgaan. Afspraak op de Grote Markt. Tot dan!

  Chris van der Steen

  MUSEUM

  MOU.indd 1 26/02/13 11:41

 • 8Henri Stichelbaut uit de Baarstraat, ook gekend als Rietje lEau, is een echte rasverteller die je uren kan onderhou-den met boeiende verhalen en anekdotes uit zijn tijd bij de waterdienst, zijn jaren als vrijwillige brandweerman, maar vooral over zijn passie tapijt weven.

  Gepensioneerde brandweerman weeft tapijten

  Henri werd in 1935 geboren op een steenworp van de Sint-Walburgakerk in een huis dat aanleunde tegen de toenmalige tekenacademie waar hij zelf school liep. Hij leerde er tekenen en schetsen, een vaardigheid die hem later bij het ontwerpen van tapijten nog van pas zou komen. Na een opleiding als kleermaker te hebben gevolgd en dit enige tijd te hebben uitgeoefend, begint Henri te wer-ken bij de Waterdienst van de stad, die de helft van het Oudenaardse grondgebied van drinkwa-ter voorzag. Hij zal daar tientallen jaren, eerst met de fiets en later met de bromfiets n in uniform, de meterstanden van het water komen opnemen bij de helft van de Oudenaardse gezinnen. Op die manier werd Henri een gekende en graag geziene figuur die heel wat meemaakte in onze brouwer-

  stad. Zo kwam hij ooit nietsvermoedend een juwe-lierszaak op de Markt binnen om het water op te nemen, maar eens binnen werd hij op de grond gegooid door de aanwezigen die overvallers ble-ken te zijn. Bij het zien van een man in uniform dachten ze met een politieagent te maken te heb-ben. Een attente Henri kon de nummerplaat van de vluchtende overvallers nog noteren waardoor de daders door de politie konden worden geklist.

  Naast zijn werk bij de waterdienst was Henri ook al vroeg actief bij de Oudenaarde brandweer. Van-af zijn twaalfde hielp hij mee, uiteindelijk zou hij tot zijn zestigste actief blijven als pompier, waar hij ook tamboer speelde in de harmonie van het brandweerkorps. Zo herinnert Henri zich dat in de beginjaren de brandweer enkel was uitgerust met twee wagens en twee pompen, een groot ver-schil met de moderne uitrusting van nu. In die tijd was het ook verre van evident om op den buiten branden te blussen omdat de landelijke gebieden nog niet over een waterleiding beschikten. Om het vuur toch de baas te kunnen werd er vaak geblust met beer ( !) in plaats van water. De grootste brand waar Henri bij betrokken was, was de brand van de kapel in Kerzelare in 1961.

  In de jaren tachtig raakte Henri geboeid door de Oudenaardse wandtapijten, de verdures. In die tijd was daar in onze stad nog niet zoveel interesse en aandacht voor als nu het geval is. Met een boek over tapijt weven in de hand en wat hulp van de mensen uit huis de Lalaing begint Henri vol goede moed met het bouwen van zijn eigen kleine weef-getouw waar hij zijn eerste tapijten op zal weven. Na enige tijd bleek dat echter te klein en bouwde hij met de hulp van zijn broer een groot weefge-touw waarmee hij tapijten van bijna twee meter kon weven. Henri weefde intussen in zijn atelier op de zolderkamer bijna veertig werken, waarvan er vandaag exemplaren hangen in het administra-tief centrum, het bejaardentehuis van het Heilig Hart en uiteraard bij de brandweer.

  Sven De Spiegeleer

  SAMENLEVING

  HENRI.indd 1 26/02/13 07:12

 • Kinder- en jeugdschoenen maat 18 t.e.m. 41

  Neerstraat 20 | Brakel | tel. 055 42 17 42www.kinderschoenengabrielle.be

  OPENDEURWEEKEND

  8-9-10 MAART 2013

  Kom langs tijdens het opendeurweekend en ontvang

  10% DIRECTE KORTING+ LEKKERS VAN DE PAASHAAS

  M. Van Torhoutstraat 179 - Oudenaarde (Ename)0495 43 94 82 - [email protected]

  [email protected] of mail voor een gratis prijsofferte !

  De Busscher BrunoAlle behangwerken

  Alle binnen- en buiten schilderwerkenSpeciAliteit: het Schilderen vAn buitengevelS

  ToTaaladvies : kleur, binnenhuisinrichting verf- & schilderwerken : (interieur & exterieur) meubilair & decoraTie, accessoires & decoratieartikelen, huishoudlinnen, tapijten, ... Sfeervolle binnen- & buitenverlichting raamdecoraTie : confectie van (over)gordijnen, stores, meubelstoffering, bedlinnen & kussens, vloerbekleding, ... op maaT gemaakT : meubelen, keukens, badkamers, dressings, lambriseringen, houten binnenluiken, schouw (in natuursteen en/of houten mantel), gyprocwanden, natuursteen, ... algemene opfrissingen : meubelen, parket, schouw, ...

  Maison Interieur geeft professionele ondersteuning bij het verwezenlijken van uw droomhuis & zorgt voor een aangenaam resultaat bij elke (her)inrichting van woon-, werk- & ontspanningsruimte ! Vlotte samenwerking, mooie afwerking & uitvoering door ervaren stielmannen.

  Kortom alles wordt uitgevoerd en opgevolgd van a tot Z.

  TOTAALPROJECTEN RENOVATIEPROJECTEN - TOTAALINRICHTINGEN - BINNENHUISINRICHTING

  Voor meer inlichtingen : Anne-Marie Hubau uit Kluisbergen (op afspraak / komt ter plaatse) +32 (0)478 73 10 04 [email protected]

  WWW.MAISONINTERIEUR.BEBinnenkort vernieuwde website !

 • SCHAPENDRIES 9 9700 OUDENAARDE 055 30 99 49 WWW.PORTAS.BEGrote baan (N60) Oudenaardsesteenweg richting Ronse - 500 m voorbij rondpunt Leupegem rechts inslaan

  Open weekend zaterdag 9 & zondag 10 maart (telkens van 14u tot 17u)

  DEUREN TRAPPEN PLAFONDS OP MAAT KEUKENSKASTSYSTEMEN OP MAAT

  VOOR VOOR VOOR

  Gespecialiseerd in pelletkachels, houtkachels en inbouwhaarden

  Langehaag 12-14 Ronse 0494 33 50 00 [email protected]

  Iedere zaterdag open van 10 u tot 18 u of op afspraak

  O P E N D E U R D A G E Nvrij. 8 maart 2013 - 17 tot 21 u

  zat. 9 & zon. 10 maart 2013 - 10 tot 18 u

 • colora oudenaardeDe Bruwaan 23D | T 055 30 42 11 [email protected]

  openingsuren tijdens opendeurweek ma-vr: 8u30-18u | za: 9-17u | zo: 10u-16u

  www.colora.be-10%

  Ook verfplannen?

  Opendeurdagen 11-17 maart

  Uitzonderlijk open op zondag 17/03!

  9 maart: preview nieuwe kleurencollectie We are colour

  Schrijf je in op www.colora.be

  Pruimelstraat 1A (IZ De Bruwaan)OudenaardeT 055 600 614 F 055 605 414Gsm 0486 23 05 55

  ma, di, do, vr14.00 - 18.00

  zaterdag10.00 - 16.00

  woe. & zon. gesloten

  Oudenaarde

  N60

  Salons Mantovani

  AIT

  BRUWAAN

  JANSSENSHOUT

  Pruimelstraat

  Gent

  Binnen, buiten- & keldertrappen in metaal, inox en aluminium

  Trappen

  Hekkens

  Schoorsteenkappen

  Hout Modern Klassiek

  OPENDEURDAGEN ZAT. 9 & ZON. 10 MAART 2013 (10-18U)

  opendeurkorting

  -10%

  LNC.indd 1 26/02/13 08:41

  Serpentstraat 39 | Oudenaarde | T 055 31 66 66 | F 055 31 90 [email protected] | WWW.VERMEULENBVBA.BE

  Bezoek onze website: www.vermeulenbvba.be

  ERKEND

  RAAMFABRIKANT

  Ramen en deuren in pvc.Fabricatie in eigen atelier en

  jarenlange ervaring. Onze garantie voor een uitstekende afwerking.

  Uitstekende kwaliteit en een perfecte service ...

  OPENDEUR

  op zaterdag 9 enzondag 10 maart

 • 12

  Iedereen is er ooit wel al eens overgere-den. De Ohiobrug die de deelgemeenten Eine en Nederename met elkaar ver-bindt. Maar van waar komt de naam Ohiobrug ? En wat is het verhaal achter de vier monumentale bizons die daar zo pontificaal over die brug heen kijken ?

  De Ohio - bizon - brug in Eine-Nederename

  Voor de bouw van de eerste echte brug had men in de negende eeuw een oeveroversteekplaats tus-sen wat nu Eine en Nederename is. Een eerste brug over de Schelde tussen deze twee gemeenten werd in 1881 ingehuldigd door de Einse burgemeester en provincieraadslid Achille Van der Straeten.

  Deze metalen brug werd opgeblazen in 1914 door de geallieerden om de Duitse aanval te vertragen. Na hun doorbraak in 1914 trokken de Duitsers een houten noodbrug op. De noodbrug werd door de Duitsers vernietigd in oktober 1918 om de overtocht van de geallieerden te verhinderen.

  Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak waren de Verenigde Staten van Amerika nog niet betrokken bij de oorlog. Onder druk van de geallieerden en om economische redenen engageerden de Ame-

  rikanen zich in deze oorlog. Op 12 oktober 1918 viel de Hindenburglijn van de Duitsers aan de IJzer. De geallieerde legers zetten hun aanval in en richt-ten hun pijlen op de Schelde. De vijandelijkheden bleven doorgaan tot aan de wapenstilstand. Deze strijd wordt de Slag aan de Schelde genoemd. Op 1 november 1918 rukte een divisie van de American Expeditionary Force (A.E.F.) vanuit Olsene over Kruishoutem op naar Heurne en Eine, en stak daar de Schelde over. Als aandenken daaraan werd later door de Amerikaanse staat Ohio de Thirty-seventh Division Memorial Bridge in Eine bij Oudenaarde gebouwd. De meeste soldaten waren immers afkom-stig van Ohio. Een memorial commissie liet tijdens het interbellum in Europa gedenktekens oprichten op plaatsen waar de Amerikanen slag hadden gele-verd.

  In 1927 schreef deze commissie een wedstrijdvraag uit voor de oprichting van de gedenkmonumenten voor de 37ste divisie in Eine, in Montfaucon en Hat-tonchatel in Frankrijk. De laureaat van het winnende project voor het gedenkteken in Eine werd het ar-chitectenbureau Walker & Weeks uit Cleveland, Ohio., opgericht in 1911 was gevestigd in Cleveland en was het meest prestigieuze architectenkantoor van Ohio. Hun ontwerpen evolueerden van neoclassicisme en Beaux-Arts-architectuur naar art deco en moder-nisme. Voor de uitvoering van de monumenten in Frankrijk en in Eine werden de architecten Pierre Lahalle & Georges Levard uit Parijs ingeschakeld als vertegenwoordigers van de Amerikaanse architec-ten. De Wetterse aannemer Jules Dutrieu verzorgde de funderingswerken. Als aannemer voor de alge-mene werken van de brug trad de firma van Leon Hiroux op. De vier buffels op de brug, naar het plan van Walker & Weeks werden geleverd door de Franse beeldhouwer Paul Moreau-Vauthier.

  De werken startten op 13 september 1928. De feeste-lijke inhuldiging in aanwezigheid van 300 veteranen uit Ohio vond plaats op 26 september 1929.

  De brug in gewapend beton had een spanwijdte van 37 m en was 9,6 m breed. Op beide brugleuningen

  GESCHIEDENIS

  OHIOBRUG.indd 2 26/02/13 08:21

 • OPEN DAGEN8 TOT EN MET 16 MAART

  Zon. 10 maart doorlopend open (10 - 18u)

  10% DIRECTE KORTING *

  NIEUW

  EAN13G.SELDURANTISEE YOU SOONFUEGOANAKE

  CAROLINE BISSGIOVANEAVALANCHEMELVINSENSOAMERICAN OUTFITTERSELISA BLUE

  EXPRESSOLEO GUYLA FE MARABOUTETRUSSARDI - JEANSINWEAR

  GUESS (M/V)LIPSY LONDONSCEE BY TWIN - SETRELISHRINASCIMENTOMISSY LOU

  MATINIQUEMEXX METROPOLITAN (M/V)ESPRIT COLLECTION

  Kerkstraat 16 | Avelgem | T 056 64 65 51 | www.facebook.com/loulou.avelgem | www.boetiekloulou.be

  * Ko

  rting

  gel

  ding

  van

  af 8

  maa

  rt t.e

  .m. 1

  6 m

  aart.

  Nie

  t cum

  ulee

  rbaa

  r met

  and

  ere

  korti

  ngen

  of b

  onne

  n. F

  oto :

  Exp

  ress

  o

  werd aan de buitenkant over een breedte van 31 m een herinneringstekst aangebracht in het beton In memory of the crossing of the Scheldt by the 37th division A.E.F. Aan de uiteinden van de brug wer-den op zware sokkels, versierd met het Amerikaans zegel met arenden en sterren, beelden van bizons in aanvalshouding geplaatst.

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog, op 19 mei 1940, werd de brug door de Britse genie opgeblazen. Er werd een tijdelijke noodbrug gebouwd die dienst deed tot 1954. In 1954 bouwde men een nieuwe iets bredere brug. De nieuwe brug diende identiek te zijn aan de vernielde brug van 1929. De werken, gestart op 27 april 1953 werden voltooid op 17 juli 1954. De bizons werden later geplaatst op 2 juni 1955.

  In de periode 1980 - 1982 werd, bij de verbreding van de Schelde en de rechttrekking, ook deze tweede Ohiobrug gesloopt en vervangen door een standaardontwerp. De vier bizons, die de leuningen sierden, zijn bewaard gebleven en flankeren nu de toegangsweg naar de brug toe. Op de oorspronke-

  lijke brug stonden de vier bizons toen in aanvalshou-ding met de kop naar elkaar op de bruggenhoofden. Ze stonden symbool voor de vijandelijke troepen die tijdens de Eerste Wereldoorlog op dezelfde af-stand van elkaar lagen. Nu staan ze op 250 meter van elkaar en kijken weg van de brug, met hun achterste naar elkaar toe.

  In 2005 werd in samenwerking met Frank Boelens en Radio 2 een maquette gereconstrueerd die men nog steeds kan bezichtigen (bij de heemkundige kring van Eine) en in 2008 bouwde Jean Wittebroodt uit de Ohiostraat een schaalmodel van de monumen-tale Ohiobrug, zoals ze in 1928 door de staat Ohio werd gebouwd.

  Op 4 november 2010 werd als kers op de taart de bescherming van de bizonbeelden en gedenkpla-ten van de Ohiobrug in Oudenaarde ondertekend door Vlaams minister voor onroerend erfgoed Geert Bourgeois.

  Sven De Spiegeleer

  OHIOBRUG.indd 3 26/02/13 08:10

 • 14

  De gezinsbond Nederename bestaat 80 jaar. Een mooie reden om gehuldigd te worden. Er wordt vooral gehamerd op betrokkenheid en familiegevoel. Maar wat is een gezinsbond, wie kan er langs-gaan, wat doen ze ?De voorzitter Patrick Labiau licht toe.

  Gezinsbond Nederename

  Patrick, de gezinsbond, wie zit daar achter en wie mag of kan er bij jullie terecht ? Waarom werd dit ooit opgericht ? Zit er een politieke kleur achter ?

  Alle gezinnen kunnen zich aansluiten bij de Gezins-bond. De dienstverlening kan vanuit verschillende ge-ledingen gebeuren, nationaal, provinciaal, gewestelijk of plaatselijk. Vroeger sprak men van De Bond van Grote en Jonge Gezinnen. Maar dit is achterhaald, want vroe-ger moest men minimum drie kinderen hebben om toe te treden. Nu is dit niet meer van tel en kunnen zowel eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen alsook grootoudergezinnen lid zijn of lid worden van de Gezinsbond. Oorspronkelijk is dit tot stand gekomen om de grote gezinnen te ondersteunen met raad en daad, maar ook om kortingen te bedingen bij de han-delaars, denken we maar aan de in de volksmond ge-kende gezinszegels, momenteel de gezinsspaarkaart, die bij tal van aankopen kan gebruikt worden. In ons secretariaat kan men dan ook terecht voor de aankoop van gsm-, NMBS- en bioscoopkaarten met korting op de gezinsspaarkaart. Wij zijn een vereniging die noch poli-tiek, noch godsdienstig gekleurd is.

  Heeft elke Oudenaardse deelgemeente een afde-ling ?

  Inderdaad, men kan in iedere deelgemeente bij ons terecht. In het verleden zijn er wel fusies geweest waar-door er nu kleinere en grotere afdelingen zijn die meer-dere deelgemeenten huisvesten.

  Hoeveel leden hebben jullie in Nederename ?

  Momenteel hebben wij een 160-tal gezinnen, reken daarbij dat die bestaan uit gemiddeld 3 gezinsleden, dan komen wij al snel aan een ledenaantal van om en bij de 500 personen.

  Jullie doen verschillende activiteiten met en voor de leden ?

  Iedere afdeling organiseert zijn eigen activiteiten waar-bij kinderen centraal staan. Het bezoek aan het MOU, de paasuitstap, de tweedehandsbeurs in maart en oktober, de familiefietstocht, voor het eerst onze vaderdagacti-viteit, ook voor het eerst de gezinswandeling voor jong en oud, de boomplanting door de 5-jarige kinderen van Nederename en de Sint en Zwarte Piet die aan huis ko-men zijn enkele voorbeelden. Ook gaat iedere afdeling de nationale, provinciale en gewestelijke activiteiten on-dersteunen op hun manier.

  Jullie hebben ook een sociaal-juridische dienst waar jullie leden beroep kunnen op doen ?

  Leden die (garantie-)problemen hebben met een aan-koop of met een aannemer, met facturen allerhande, noem maar op, kunnen daar beroep op doen. Info hier-over is het makkelijkst te bekijken via de nationale site van de Gezinsbond. Maar niet enkel mensen met juridi-sche problemen kunnen bij ons terecht. Ook mensen met babysitproblemen, want wij ondersteunen de gezin-nen door een kinderoppasser te voorzien wanneer daar behoefte naar is. De aanvraag gaat via de cordinatrice die op haar beurt de kinderoppassers contacteert. Op die manier moeten de gezinnen niet zelf op zoek gaan naar een gepaste iemand. Toch wel meegeven dat het niet enkel babysitters zijn, maar dat men beroep kan doen op onze kinderoppassers voor kinderen tot 12 jaar.

  Meer info : http ://www.gezinsbondnederename.be

  Frederic de Vos

  VERENIGING

  gezinsbond nederename.indd 1 26/02/13 13:09

 • EEN KLASSE BETER

  GENIETEN VAN UW GAZON

  HUSQVARNA AUTOMOWER

  Ommegangstraat 126 9680 Maarkedal 055 21 99 [email protected] www.fourneau-zoon.be

  VERHURING TUINMACHINES

  OPENDEURDAGEN

  ZATERDAG 23 EN ZONDAG 24 MAART 2013

  GRATIS DEGUSTATIE EN DIRECTE VERKOOP VAN FIJNE ITALIAANSE WIJNEN

  DONDERDAG 21 MAART vanaf 18u00

  Met deze uitnodiging 3% korti ng bij aankoop van een karton!

  Vind ons op

  Degustati e van wijnen uit regios Puglia, Abruzzo en Piemonte

  Restaurant DA ROMEO Beverestr. 69 OudenaardeVoor reservati e, info of prijslijst: 055 31 00 13,

  0478 20 79 03, [email protected]

  Riga Vino importeur en verkoper van Italiaanse wijnen voor parti culieren,

  horeca, seminaries,...

  Riga-Vino & restaurant Da Romeo stellen voor: grati s wijndegustati e van Italiaanse wijnen, met een menu aan 27,50 /p.p. (excl. waters & ko e): Orec-chietti met broccoli, Scaloppina Pugliese met krokett en, Tiramisu speculaas

  RIGA_VINO.indd 1 26/02/13 08:29

  EVENTKALENDER t.e.

  m. juni 2013

  MA 11 t.e.m. VR 15 maa

  rt 2013 (VCR & VCO)

  Week van de gordijnen ! Tal

  van acties.

  VR 15 ZA 16 ZO 17 ma

  art 2013 (VCR & VCO)

  Esprit Jaune Actie ! Info aan d

  e balie.

  MA 8 t.e.m. VR 12 april

  2013 (VCR & VCO)

  Week van hout ! SUPERACTIE

  S op alle houtverven van Mathy

  s

  en Drywood.

  WO 1 mei 2013 (VCR &

  VCO)

  Verlof !

  MA 13 t.e.m. VR 17 mei

  2013 (VCR & VCO)

  Week van de buitenmuurver

  ven !

  SUPERACTIES op alle gevelprod

  ucten van Mathys (o.a. Murfi ll

  en Paracem)

  MA 10 t.e.m. VR 14 juni

  2013 (VCR & VCO)

  Week van de kalei ! Ontdek

  de nieuwste kleuren in onze col-

  lectie !

  DO 11 en VR 12 juli 20

  13 (VCR & VCO)

  Verlof !

  Vanaf MA 15 juli 2013 (

  VCO)

  Actie Feest in het park !

  VCO-ADV_03-2013_cont.indd 1 21/02/2013 21:32:53

 • 16

  Op woensdag en zaterdag hoor je in de buurt van de Oudenaardse sporthal echte oerkreten. Er wordt getraind en gestreden. We hebben het niet over voet-bal of tennis, maar over rugby. Rugby wordt in Belgi dankzij de succesvolle Oudenaardse club Rhinos toch maar mooi op de kaart gezet. Iedereen is wel-kom, om te supporteren, maar ook om mee te doen. Een gesprek met een van de Rugby-Rhinos, Thomas Berg.

  Rugby Rhinos

  Thomas, in een notendop uitgelegd, wat is rugby ?

  Rugby is de teamsport bij uitstek, 15 spelers strijden sa-men om de bal over de achterlijn van de tegenstander neer te drukken. Omdat de tegenstander er alles aan zal doen om dit te vermijden, is het belangrijk dat die vijftien spelers allemaal hun specifieke kwaliteiten aanwenden en vooral goed op elkaar afstemmen. De spelregels zijn niet zomaar in een notendop uit te leggen, maar ik kan wel enkele belangrijke meegeven : passen is enkel ach-terwaarts toegestaan, enkel de speler die de bal draagt mag getackeld worden en dit mag enkel met de armen gebeuren, pootje lap en ander gevaarlijk spel is dus ten strengste verboden.

  Rugby is ontstaan in Engeland en zo snel verspreid naar landen als Nieuw-Zeeland, Australi en Zuid-Afrika.

  Hoewel het in Belgi een kleine sport is, is rugby in de omliggende landen erg bekend. De wereldbeker rugby is trouwens een van de grootste sport events ter wereld. Interessant detail, supporters zitten bij rugbywedstrijden altijd door elkaar in het stadion dat kom je niet in alle sporten tegen

  Waarom en wanneer zijn jullie er toe gekomen om in Oudenaarde met een rugbyclub te begin-nen ? En vanwaar komt de naam Rhinos ?

  Rugby is in Oudenaarde gestart als een schoolsport. In 2000 speelden we met het toenmalige OLVO en VLIO in de Vlaamse scholencompetitie. Toen drie jaar later de eerste generatie enthousiastelingen de scholen verliet, ontstond een echte club.Rugbyteams hebben traditioneel een dierennaam. Neus-hoorns leken ons indrukwekkend genoeg voor alle plan-nen die we smeedden. Elk jaar breidden we uit en op dit moment telt onze club 170 leden. Je kan bij ons rugby spelen vanaf 8 jaar, man of vrouw ( !), recreatief of com-petitief.

  Is het geen pijnlijke sport ?

  Neen. Rugby is een contactsport en het gebeurt inder-daad dat je de dag na een wedstrijd wat blauwe plekken hebt, maar de ernst van blessures is in rugby kleiner dan in voetbal.

  Is rugby een dure sport ?

  Absoluut niet. Voor 60 euro kan een jeugdspeler bijvoor-beeld een heel jaar verzekerd competitie spelen. Een shirt gebruik je van de club. We krijgen vaak te horen dat we bijna TE goedkoop zijn, maar er zijn al genoeg drem-pels die we moeten overwinnen als onbekende sport.

  Jonge en minder jongelui die genteresseerd zijn om te weten en te voelen wat rugby is mogen al-tijd langskomen ?

  Inderdaad. Er is geen voorkennis, speciale lichaams-bouw of wat dan ook vereist. Als je zin hebt in iets nieuws, een teamsport waarin zowel het sportieve als het sociale belangrijk is, ben je altijd welkom.

  Meer info : www.rugby-oudenaarde.be of tel. 0499 61 31 80.Sfeer opsnuiven ? Training op woensdag & za-terdag op het rugbyveld achter de sporthal Rode Los. (Uren op de site) Tekst : Frederic de Vos

  SPORT

  RUGBY.indd 1 26/02/13 13:07

 • Ruttemburgstraat 48 - Bevere-Oudenaarde | 055 30 24 02open di za 10-18u | www.panddiependaele.be | [email protected] di za 10-18u | www.panddiependaele.be | [email protected] ADRES !

  *-10

  % ko

  rting

  op ve

  rtoon

  van d

  eze a

  dvert

  entie

  (geld

  ig t.e

  .m. z

  a 23

  maart

  )

  IDEEN NODIG voor uw paastafel, voor uw communie

  of lentefeest ?

  OPENDEURDAGEN[ di 12 za 16 maart & di 19 za 23 maart ]

  -10% KORTING OP VERTOON VAN DEZE ADVERTENTIE !* KOM GENIETEN VAN ONZE LENTE !

  -10%*

  PANDDIEPENDAELE.indd 1 26/02/13 08:42

  Snoeiwerken & verhakselen Waterzuivering & (zwem)vijversMaaien gazons & ruwe terreinen Ontwerp, aanleg & nazorgMollenvanger & plantendokter

  [email protected] 0473 27 26 86

  VRIJB

  LIJVE

  NDE O

  FFERT

  E

  VOOR EEN TUIN OF HET

  ONDERHOUDSPAKKET DIE BIJ U PAST

  Nederenamestr. 46 - Oudenaarde - T/F 055 31 26 73www.steurbaut.be

  OPEL SKODANIEUW - TWEEDEHANDS - SERVICE

  Groot gamma aanhangwagens te huur

  VERKOOP onderdelen aanhangwagens van alle merken

  GARAGE & AANHANGWAGENS

  STEURBAUT bvbaSARIS ANSSEMS HULCO

  AANHANGWAGENSVERKOOP - VERHUUR

  Renovatie van woning van A tot Z.

  Vloeren en faience.

  Terrassen in alle tropische houtsoorten, composiet- materiaal, en Blauwsteen, zowel Chinese, Vietnamese als Belgische.

  Chinese Blauwsteen is eerste keuze BENOR en COPRO certificaat!

  Opritten in alle soorten stenen, klinkers, natuur-steen, siergrint.

  Bostijn Patrick

  Molenstraat 2 - 9700 Oudenaarde (Eine)[email protected] - 0477 44 92 38 - 055 31 42 12

  TOTAAlPROjECTEN VOOR EN RONd uw huis

  Op woensdag en zaterdag hoor je in de buurt van de Oudenaardse sporthal echte oerkreten. Er wordt getraind en gestreden. We hebben het niet over voet-bal of tennis, maar over rugby. Rugby wordt in Belgi dankzij de succesvolle Oudenaardse club Rhinos toch maar mooi op de kaart gezet. Iedereen is wel-kom, om te supporteren, maar ook om mee te doen. Een gesprek met een van de Rugby-Rhinos, Thomas Berg.

  Rugby Rhinos

  Thomas, in een notendop uitgelegd, wat is rugby ?

  Rugby is de teamsport bij uitstek, 15 spelers strijden sa-men om de bal over de achterlijn van de tegenstander neer te drukken. Omdat de tegenstander er alles aan zal doen om dit te vermijden, is het belangrijk dat die vijftien spelers allemaal hun specifieke kwaliteiten aanwenden en vooral goed op elkaar afstemmen. De spelregels zijn niet zomaar in een notendop uit te leggen, maar ik kan wel enkele belangrijke meegeven : passen is enkel ach-terwaarts toegestaan, enkel de speler die de bal draagt mag getackeld worden en dit mag enkel met de armen gebeuren, pootje lap en ander gevaarlijk spel is dus ten strengste verboden.

  Rugby is ontstaan in Engeland en zo snel verspreid naar landen als Nieuw-Zeeland, Australi en Zuid-Afrika.

  Hoewel het in Belgi een kleine sport is, is rugby in de omliggende landen erg bekend. De wereldbeker rugby is trouwens een van de grootste sport events ter wereld. Interessant detail, supporters zitten bij rugbywedstrijden altijd door elkaar in het stadion dat kom je niet in alle sporten tegen

  Waarom en wanneer zijn jullie er toe gekomen om in Oudenaarde met een rugbyclub te begin-nen ? En vanwaar komt de naam Rhinos ?

  Rugby is in Oudenaarde gestart als een schoolsport. In 2000 speelden we met het toenmalige OLVO en VLIO in de Vlaamse scholencompetitie. Toen drie jaar later de eerste generatie enthousiastelingen de scholen verliet, ontstond een echte club.Rugbyteams hebben traditioneel een dierennaam. Neus-hoorns leken ons indrukwekkend genoeg voor alle plan-nen die we smeedden. Elk jaar breidden we uit en op dit moment telt onze club 170 leden. Je kan bij ons rugby spelen vanaf 8 jaar, man of vrouw ( !), recreatief of com-petitief.

  Is het geen pijnlijke sport ?

  Neen. Rugby is een contactsport en het gebeurt inder-daad dat je de dag na een wedstrijd wat blauwe plekken hebt, maar de ernst van blessures is in rugby kleiner dan in voetbal.

  Is rugby een dure sport ?

  Absoluut niet. Voor 60 euro kan een jeugdspeler bijvoor-beeld een heel jaar verzekerd competitie spelen. Een shirt gebruik je van de club. We krijgen vaak te horen dat we bijna TE goedkoop zijn, maar er zijn al genoeg drem-pels die we moeten overwinnen als onbekende sport.

  Jonge en minder jongelui die genteresseerd zijn om te weten en te voelen wat rugby is mogen al-tijd langskomen ?

  Inderdaad. Er is geen voorkennis, speciale lichaams-bouw of wat dan ook vereist. Als je zin hebt in iets nieuws, een teamsport waarin zowel het sportieve als het sociale belangrijk is, ben je altijd welkom.

  Meer info : www.rugby-oudenaarde.be of tel. 0499 61 31 80.Sfeer opsnuiven ? Training op woensdag & za-terdag op het rugbyveld achter de sporthal Rode Los. (Uren op de site) Tekst : Frederic de Vos

  SPORT

  RUGBY.indd 1 26/02/13 13:07

 • Oudenaarde leeft ! En Randeevoe was erbij ...barokdansenop barokmuziekzaterdag 2 februrari 2013

  Een volledige reportage op www.randeevoe.be !

  fotorep-oudenaarde-1/2.indd 2 26/02/13 12:54

 • openbeddagen van 14 T.E.M. 23 MaarTHet leven is beter in een sleepy bed

  uw hoofd verdient het juiste kussen

  dons, natuur enhigh tech dekbedden

  in uw favoriete warmteklasse

  ergosleep boxsprings,lattenbodems en matrassen

  in lijn met uw slaap-dna

  de nieuwste trendsin bedlinnen

  OPENBEDVOORWAARDEN OP MaTraSSEn, LaTTEnBODEMS, BOXSPrInGS En BEDDEn

  * voorwaarden zie www.nachttarief.be. Geldig op aankopen van 14 t.e.m. 23 maart 2013. niet cumuleerbaar met andere promoties. 1 bon per gezin.

  25 bij aankoop vanaf 125 bedlinnen

  op vertoning van deze advertentie

  UITZONDERLIJK OPEN OP ZON- & MAANDAG 17 & 18 MAARTTijdens de openbeddagen doorlopend open van 10 tot 18.30u.

  Sleepy ZingemGentsesteenweg 56 9750 Zingem(Kruispunt N60 McDonalds)

  09 384 68 36

 • 20ACTIVITEITENKALENDER

  DonDerDag 7 maart20 uur

  La PaSSIone DeLLa moDaSalons Mantovani OudenaardeModegala t.v.v. borstkliniek AZ Oudenaardeonder het peterschap vanJCI Oudenaardein het kader van de campagne Help mee in de strijd tegen borstkanker. Info : modemeteenhart.be______________________________

  ZaterDag 9 maart om 21uFLaSH-BaCK tDZaal de Qubus,Lindestraat,OudenaardeEen 30+ dansfeest voor en door Oudenaarde! Alleen de beste en leukste 70, 80, 90 dans en ambiance mu-ziek met hier en daar een plaatje van nu. Organisatie BILAS. Info: www.qubus.be______________________________

  DInSDag 12 maartVan 20u tot 21u30

  geSPreKS- en InFoaVonD DooPPaStoraaLIn het Walburgacentrum, Zakske 2, OudenaardeVoor jonge ouders uit het dekenaat Oudenaarde die hun kindje willen laten dopen. Info: www.dekenaat-oudenaarde of bij uw parochiepriester.

  ZaterDag 16 maart17u of om 19u 30

  JaarLIJKSe KaaS- en WIJnaVonD WLZ De Meerspoort, Meerspoort 30, OudenaardeMogelijkheid tot raclette volont. Initiatief van Woon-, Leef- en Zorgcentrum de Meerspoort.Kaarten zijn te bekomen aan het onthaal van het WLZ, Meerspoort 30 of telefonisch te reserveren op 055 460 514. Volwassenen betalen 12 euro, kinderen 6 euro.______________________________

  ZonDag 17 maartvan 10 u tot 18 u

  DerDe StrIP-BoeK-mUZIeK en VerZameLmarKtZaal de Qubus,lindestraat,OudenaardeInfo: [email protected] 055/610785 Inkom: 1,50 EUR______________________________

  ZonDag 24 maartvan 14 u tot 19 u

  rommeLmarKtNestor de Tierestraat, Eine

  Eerste paasrommelmarkt ter gelegenheid van de vierde paasmarktInfo : [email protected] 055/610785

  Wenst u ook uw evenement hier gratis te promoten ? Mail ons de nodige info & eventueel afbeelding door naar [email protected]

  act.kal.indd 2 26/02/13 12:37

  A R T G A L L E R Y

  LIEVENDECABOOTERYour champagne, mi lady

  24.02.2013 - 07.04.2013

  Sint-Martensstraat 12, Ronse+ 32 (0)497 75 47 [email protected]

  open vrij-zat-zon : 14 u -18 u & op afspraak

  randeevoe.indd 1 25/02/13 15:21

 • fietsen - tuinmachines - hogedrukreinigers

  LENTEOPENDEURDAGEN 23 & 24 MAART 2013 (DOORLOPEND VAN 9 TOT 18 u)

  Pontstraat 64 - 9681 Maarkedal - 055 20 70 25 - [email protected]

  Fietsen

  Wij aanvaarden ook

  Tuinmachines

  Etikhovestraat 19 9680 Maarkedal - Etikhove Uitzonderlijk gesloten op 21 en 22 maart !

  L E N T E O P E N D E U RZATERDAG 23 & ZONDAG 24 MAART 2013 (10 TOT 18 u)

  DESCAMPS

  ACTIVITEITENKALENDER

  DonDerDag 7 maart20 uur

  La PaSSIone DeLLa moDaSalons Mantovani OudenaardeModegala t.v.v. borstkliniek AZ Oudenaardeonder het peterschap vanJCI Oudenaardein het kader van de campagne Help mee in de strijd tegen borstkanker. Info : modemeteenhart.be______________________________

  ZaterDag 9 maart om 21uFLaSH-BaCK tDZaal de Qubus,Lindestraat,OudenaardeEen 30+ dansfeest voor en door Oudenaarde! Alleen de beste en leukste 70, 80, 90 dans en ambiance mu-ziek met hier en daar een plaatje van nu. Organisatie BILAS. Info: www.qubus.be______________________________

  DInSDag 12 maartVan 20u tot 21u30

  geSPreKS- en InFoaVonD DooPPaStoraaLIn het Walburgacentrum, Zakske 2, OudenaardeVoor jonge ouders uit het dekenaat Oudenaarde die hun kindje willen laten dopen. Info: www.dekenaat-oudenaarde of bij uw parochiepriester.

  ZaterDag 16 maart17u of om 19u 30

  JaarLIJKSe KaaS- en WIJnaVonD WLZ De Meerspoort, Meerspoort 30, OudenaardeMogelijkheid tot raclette volont. Initiatief van Woon-, Leef- en Zorgcentrum de Meerspoort.Kaarten zijn te bekomen aan het onthaal van het WLZ, Meerspoort 30 of telefonisch te reserveren op 055 460 514. Volwassenen betalen 12 euro, kinderen 6 euro.______________________________

  ZonDag 17 maartvan 10 u tot 18 u

  DerDe StrIP-BoeK-mUZIeK en VerZameLmarKtZaal de Qubus,lindestraat,OudenaardeInfo: [email protected] 055/610785 Inkom: 1,50 EUR______________________________

  ZonDag 24 maartvan 14 u tot 19 u

  rommeLmarKtNestor de Tierestraat, Eine

  Eerste paasrommelmarkt ter gelegenheid van de vierde paasmarktInfo : [email protected] 055/610785

  Wenst u ook uw evenement hier gratis te promoten ? Mail ons de nodige info & eventueel afbeelding door naar [email protected]

  act.kal.indd 2 26/02/13 12:37

 • 22POZIE | KOP VAN DE MAAND

  en dan na 3 jaar naar de visafdeling voor 20 jaar. Nu zit Ponnetsen al 7 jaar aan de kassa waardoor velen haar kennen. Dat is al dichter bij de uitgang, want ook haar brugpensioen nadert. Ze werd recent nog in de bloemetjes gezet omwille van haar uithoudingsvermogen bij de Leeuw.

  Mocht ze tijd hebben, ze schreef een leuk boek met alle anekdotes Toen ze nog op de visafdeling werkte had ze eens iemand die vroeg naar loempia-eitjes, terwijl het lompviseitjes moesten zijn, of iemand die zeker geen Lotte wou, maar staartvis, terwijl dat dat hetzelfde is. Of iemand die aan de kassa met Banccontract of met Pronto wilde betalen

  In 1989 was ze Belgisch kampioen boogschieten en sportvrouw van het jaar in Oudenaarde. Van het schieten wierp ze zich uiteindelijk op het gooien want ze begon met petanque en dan zelfs competitie bowling. Haar vrije tijd vult ze nu vooral met fi tness, haar witte hondje Ruffy en haar populaire Facebookprofi el waar ze haar volgers van veel (ondeugende) mopjes voorziet. Ponnetsen is ook fi ere meter van Emmily, de dochter van haar zus.

  Omdat Jenny altijd lacht, altijd helpt, omdat ze ooit een ster was in Het rad van Fortuin, omdat het een zo e mutse is en omdat ze bijna aan het tweede deel van haar leven begint is zij onze Kop van de Maand. (Krijg ik nu enkele puntjes bij op mijn Delhaizekaart ?) Frederic de Vos

  SOORTNAAM

  Was ik geen dichter, dromer of denker,ik was wellicht een metselaar,een met mortel en baksteen gewapend mandie hutten en kastelen bouwtvoor thuislozen en kleinburgers,voor klerken, vlerken en baronnen.En neen, een bouwmeester zou ik niet hoeven,ik leg mijn eigen ei alleen.

  Was ik geen dichter, dromer of denker,ik was wie weet een uitgestorven diersoortmet alvast een naam om te onthouden.

  Paul Cox

  Telkens ik hier een eigen gedicht publiceer, leg ik me-zelf dus op om het enigszins te kaderen, in te leiden of te bespreken. Maar eigenlijk is dat, naar mijn gevoel, haast paradoxaal en hoe dan ook heel delicaat. Om de eenvoudige reden dat een goed gedicht voor zich-zelf zou moeten spreken en dat bijgevolg elke verkla-rende uitleg tekort dreigt te doen aan het individuele aanvoelen en interpreteren van de lezer zelf. Ik wou dit even kwijt omdat ik me er in toenemende mate op betrap te willen uitleggen wat niet altijd uit te leg-gen valt, tenzij in dichtvorm dus. Misschien was ik beter een buitenstaander gebleven, een bouwvakker bijvoorbeeld, een metser. Iemand die erin slaagt op concrete wijze vorm te geven en tegemoet te komen aan een van de basisbehoeften van de medemens : wonen. Vandaar het gedicht dat, ten dienste van dege-lijker isolatie, niet ontdaan is van een dubbele bodem. Paul Cox - www.paulcox.be

  Eengedicht

  Partner: Rudy CoolensGeboortedatum: 6 september 1954

  Jenny Ponnet

  Door het beroep van Jenny haar vader als rijkswach-ter is ze met haar familie in 1981 van Wetteren naar Oudenaarde komen wonen. Al vlug vond ze haar job in den Delhaize waar ze al 30 jaar werkt met de eeu-wige glimlach. Van de bakkerij, naar de beenhouwerij

  KVDM.indd 1 26/02/13 09:35

 • Waar heb ik dat nog gezien ?

  Elke maand trekt Randeevoe door het centrum van Oudenaarde op zoek naar een uniek kiekje. Heb jij oog voor detail, dan herken je het vast Want n ding is zeker, u heeft het nog al gezien ! Deze maand schenkt Randeevoe aan de fortuinlijke winnaar een Bongo Bon Wijn & Cocktails.U kan uw antwoord sturen naar [email protected] winnaar wordt getrokken uit de verschillende inzendingen.

  Antwoord vorige wedstrijdvraag :Beeldhouwwerk boven het middenste van het vleeshuis

  De gelukkige winnaar is : Vanden Hautte Conny - 9700 Oudenaarde.

  WEDSTRIJD

  Je kan ook deelnemen aan de fotowedstrijd via onze website www.randeevoe.be !

  WEDSTRIJD_OUDENAARDE-1/2.indd 1 26/02/13 12:42

  SLECHTS

  19 /maand

  (excl. btw)

  [email protected] 0488 416 696

  MEINAERT 2/5019700 OUDENAARDE

  Deze track en trace module is geschikt voor een continue opvol-ging van de vloot. De module wordt onzichtbaar achter het dashboard geplaatst, registreert alle ritten van het voertuig en zendt deze draadloos door naar onze beveiligde servers. Hier kan u vervolgens op inloggen met uw paswoord via elke PC of tablet.

  Res. Ravensdalin Oudenaarde Trendy & betaalbare appartementenRustige omgeving, dichtbij het centrum

  T 055 30 36 [email protected] - www.ravensdal.beVerkoopsunit ter plaatse: ma-wo-za,15u tot 18u

  WERKEN

  GESTART

  !

 • 24