Randeevoe maart 2009

of 20 /20
GRATIS MAANDBLAD - MAART 2009 01 nieuw gratis stadsmagazine over cultuur, vrije tijd, resto, shopping en meer… met maandelijks een uitgebreide evenementenagenda RONSISCH STADSMAGAZINE e From Ronse with Love

Embed Size (px)

description

Inkijkexemplaar Randeevoe maart 2009

Transcript of Randeevoe maart 2009

 • GRATIS

  MAAN

  DBLA

  D -

  MAART 2

  009

  01

  nieuw gratis stadsmagazine overcultuur, vrije tijd, resto, shopping en meermet maandelijks een uitgebreide evenementenagenda

  RONSISCH STADSMAGAZINE

  e

  From Ronsewith Love

 • Zeer geachte lezer,

  Na weken hard labeur en keurige planning stellen wij u met enige trots onze publicatie voor.

  Randeevoe is een nieuw, fris, modern en professioneel vormgegeven blad dat u vanaf heden maandelijks kan vinden in uw brievenbus.

  Ons doel is te voorzien in een ruim assortiment aan culturele informatie, gebracht op een makkelijk toegankelijke en open manier. Zo hopen wij van onze kant ook ons steentje bij te dragen aan de culturele bloei van de Koningin van de Vlaamse Ardennen.

  Daarenboven richten wij ook onze pijlen op de omliggende dorpen en gemeenten, om Ronse en diens rijke culturele leven ook daar te promoten.

  Om deze opdracht tot een goed eind te brengen kunnen wij natuurlijk rekenen op een gemotiveerd en getalenteerd team.

  COLOFONUITGEVERGRAFOmANSint-martensstraat 10, 9600 Ronse - 055-600630

  REDACTIEADRESSint-martensstraat 10, 9600 Ronse - 055-600630

  VORMGEVINGWilly De Praeter, GrafomanCoert De Decker, ArtwerkDominique Coulon, Grafinger

  DRUKDrukhuis De Grote ArendLeuzesesteenweg 9, Ronse

  REDACTIEPaul Cox - pozieBrigitte minne - kidsPhilippe Demets - historieJonathan Jouret - algemene redactieYann Verhellen - algemene redactieHubert Dedoncker

  FOTOSStefan De SmedtNathalia Tsala

  EINDREDACTIEYann VerhellenJonathan Jouret

  ADMINISTRATIE &ADVERTENTIEVERKOOPNathalia Tsala, Sint-martensstraat 10, [email protected] - 055-600630 - 0497-754763Stefan De Smedt - 0475-412462

  2009 - Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de uitgever. De redactie en de medewerkers aanvaarden geen aansprakelijkheid voor mogelijke gevolgen die zouden kunnen voortvloeien uit het gebruik van de in deze uitgave opgenomen informatie.

 • leuzesesteenweg 9 - 9600 ronsetel. 055 21 27 94 - [email protected]

  een klare kijk opdrukwerk

  we geven er graag kleur aan

  drukhuis de grote arend

  reclame-1.indd 1 1/5/07 2:16:38 PM03

  04

  10

  08

  18

  04 6 klei vrouwen en hun passie06 De rok vertelt08 Zwerfkei of de dagen van het gaan09 Ronse, genieten midden in de groene heuvels

  10 Ronse was toen nog een ateletiekstad

  12-13 Zakennieuws14-15 Aktiviteitenkalender16 Randeevoe for kids17 Pierre Devreux in Beukenhof Over een station op leeftijd

  18 Pozie - Een gedicht De kop van de maand

 • Van zaterdag 7 maart tot en met zondag 5 april pakt CC De Brouwerij in de Priesterstraat opnieuw uit met een artistiek hoogstaande en erg boeiende tentoonstelling. De exposanten zijn deze keer zes pittige en zeer uiteenlopende vrouwen met n gemeenschappelijk kenmerk, een doorgedreven passie voor kunst en de edele klei. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om eens een babbeltje te slaan met twee initiatiefneemsters, Liliane Van Asselberghs en Wil Boekhout.

  Dag dames, jullie zijn bij het brede publiek wellicht niet zo bekend. Kunnen jullie daarom even kort jezelf en het project kenschetsen ?

  Wil : Wel wij zijn zes vrouwen die zijn afgestudeerd aan de academie van Oudenaarde, of een andere kunstopleiding hebben gevolgd. Nadat we onze opleiding hebben voltooid spraken we geregeld af, met allerlei artistieke experimentjes als gevolg. Dit was steeds erg plezierig, waardoor Liliane op het idee kwam om samen naar buiten te treden met ons werk. Ook om eens aan het bredere publiek te tonen wat zoal de mogelijkheden zijn van het werken met klei als basismateriaal.

  Klei is binnen de hedendaagse kunstwereld niet zon alledaags materiaal, vanwaar jullie passie ervoor ?

  Liliane : Het is een enorm veelzijdig materiaal.Er zijn ook heel wat soorten klei met verschillende texturen en men kan klei ook combineren met andere materialen zoals papierporselein waar je superfijn mee kan werken. Je geraakt er eigenlijk nooit op uitgekeken.

  Wil : Klei wordt ook vaak gezien als basis voor een gebruiksgoed, zoals een vaas bijvoorbeeld.

  Vanuit die optiek is het dan interessant naar kunst toe te werken en zo de blik op het materiaal te verbreden. Het is ook uitdagend om met klei te werken omdat er van alles kan mislopen gedurende het verwerkingsproces. Het is een groot avontuur zeg maar.

  Kunsttentoonstellingen zijn niet altijd toegankelijk voor iedereen, is jullie expositie volgens jullie toegankelijk voor een breed publiek?

  Allebei: Zeer zeker! Er komt heel wat aan bod en het gamma aan toepassingen is zo divers dat iedereen er wel zijn gading zal tussen vinden. Het is ook onze bedoeling aan een zo breed mogelijk publiek mee te geven dat klei echt wel meer is dan louter een gebruiksgoed.

  Vinden jullie dat Ronse voldoende initiatief neemt om kunstenaars te ondersteunen en projecten aan te trekken?

  Liliane: Zeker weten, er is al erg veel vooruitgang geboekt op dit vlak. Neem nu CC De Brouwerij die wij nu vrij mogen gebruiken. Deze ondersteuning heeft ook een zekere uitstraling waardoor we ook kunstenaars uit omliggende streken kunnen aanspreken

  Wil: Ze zijn goed bezig!

  En wat mogen we, tot slot, nog van jullie verwachten in de toekomst ?

  Allebei: We willen eerst en vooral de huidige groep kunstenaars bij elkaar houden en voortwerken op ons huidige elan. Het is een interessante samenwerking en we stimuleren elkaar ook.

  7 MAART t.e.m. 5 APRIL 2009CULTUURCENTRUM DE BROUWERIJPriestersstraat 13, RonseWoensdag, zaterdag en zondag van 14 - 18 u. Te

  kst :

  Yan

  n Ve

  rhel

  len

  kUN

  sT

  04

  Liliane Van Asselberghs - foto Luc Pijls

 • Slapen in stijl

  www.auping.be

  NIEUW:droomcomfortAuping Kiruna

  Ervaar de weldadige wereld van comfortabele Auping boxsprings die zich door hun warme uitstraling en hoge kwaliteit onderscheiden. Slapen op een Auping Kiruna is slapen in stijl. Kiruna is geen gewoon comfort, Kiruna is droomcomfort. Ontdek het zelf en ervaar de weldaad van een Kiruna.

  Auping nights, Better days

  DealerAdv_Kiruna_NL_Auping.indd 1 13-02-2009 10:18:32

  www.auping.be

  055-21 30 54www.spiers-slaapcomfort.be Fr. Rooseveltplein RONSE

  SPIERS ook bereikbaarin de Fabriekstraat 54

  05

 • Deze voorstelling naar aanleiding van Vrouwendag, vertelt de verhalen van enkele vrouwen die zich hebben moeten (her)aanpassen aan het Ronsische reilen en zeilen. Het spektakel wisselt monologen af met dans en theater, wat het geheel erg gevarieerd maakt. De monologen worden daarenboven vertolkt door vrouwen die vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Dit voegt toch een extra dimensie toe aan deze vertoning. Ook de thematiek is divers en behandelt verschillende problemen waarmee vrouwen worden geconfronteerd bij integratie en herintegratie. Het stuk wil mensen zo gevoelig maken voor het feit dat je weg (terug)vinden in de samenleving niet altijd van een leien dakje loopt.

  maar vanwaar nu die vreemde titel : De rok vertelt? Het verhaal achter de titel is simpel, er wordt letterlijk een rok gebruikt als gentegreerd decorstuk waarbinnen de verschillende verhalen worden verteld. Figuurlijk fungeert de rok als een soort persoonlijk vertelraam, waarmee de vrouwen het publiek als het ware binnenlaten in hun intieme sfeer.

  Het oog wil natuurlijk ook wat. Hiervoor zorgen de professionele balletdansers en hiphoppers onder begeleiding van Liesbet minne (ballet) en Azzedine Benzaza (hip-hop). Doe daar nog eens een regie bij van Brigitte minne en Koen Browaeys en dit stuk heeft alles om een ware topper te worden.

  DE ROk VERTELT8 MAART 2009CULTUURCENTRUM DE BROUWERIJZuidstraat 19 - 9600 Ronse

  DE ROKVERTELT

  8 maart 2009

  Internationale Vrouwe

  ndag

  VROUWEN IN BEWE

  GING

  stellen voor

  dans, theater,

  CC DE BROUWERIJ

  ZUIDSTRAAT 19 - R

  ONSE

  vanaf 11u 30

  Regie : Brigitte Minne & Koen BrowaeysActrices: Karine, Genevive, Marit, Eunice, Fairouz, Yassmin, Nadia, Hannekine, Marie, Cline, HildeEregasten : Nahima Lanjri (Senator CD&V) en Brigitte Minne (Jeugdauteur)Decor en kostuums : Mieke, Cyntia, Safi aChoreografi e : Liesbet Minne & Azzedine BenzazaAnimatie voor kinderen is voorzien

  Info & kaarten : Safi a Marzouki 0488-24 42 42 / Isabelle Stockman 0477-23 58 20In samenwerking met : ODiCe vzw, KAV Ronse, OXFAM Ronse, VSIR vzw, MeMoSa, Danscrush, ABVV, nASR, Dienst Cultuur Stad Ronse , Ministerie van Sport en Cultuur , ACW

  Groep Assur fin NV

  Jan Foulon0478 53 01 17

  www.groep-assurfin.be

  Het voorprogramma begint om 11u30 met een receptie, een voorwoord en buffet in ODiCe, A.L. Vanhovestraat 43a te Ronse, gevolgd door een theeceremonie met toespraak van Nahima Lanjri in de academie.Het is natuurlijk mogelijk om enkel het theaterstuk te bezichtigen, dit begint om 15u.Hiervoor zijn ook afzonderlijk kaarten te verkrijgen. Voor meer info of tickets: Safia marzouki (0488/24.42.42) of Isabelle Stockman (0477/23.58.20).

  sPEk

  TAkE

  L

  Teks

  t : J

  onat

  han

  Jour

  et

  06

 • bank en verzekering /anders bekeken

  bij ons wordengoede klanten beloond!

  door uw verzekeringente bundelen bij uwverzekeringsmakelaar,genieten u en uw familieexclusieve voordelen

  KANTOORMARC VAN LIERDEStationsstraat 38 - 9600 RonSeTel. 055-21 72 [email protected]

  GALERIE BEUKENHOFRonde van Vlaanderenstraat 11

  9690 Kluisbergen (Kwaremont) - Tel. +32 (0)55 38 83 87 www.beukenhof.com - [email protected]

  Open van 13 maart tot en met 19 april 2009zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur en na afspraak

  Tentoonstelling

  Piet Willequet

  Les MarronniersRestauRant

  Sylvie & Philippe CagnardRue Vertes Feuilles 77912 Saint-Sauveur

  Tl. & Fax 069-76 99 58Gsm 0495-27 92 82

  [email protected]

  Open van donderdag tot zondag middag en avondOuvert de jeudi au dimanche midi et soir

  bouwmaterialenDe specialist inNATUURsTEENTERRAsTEGELs

  kWALITEITAAN sTERkE PRIJZEN

  kWALITEITAAN sTERkE PRIJZEN

  Bezoek ons toonpark !U vindt er een uitgebreide keuze aan betonklinkers, kleiklinkers

  en natuursteen.Professioneel advies voor

  ondergrond, plaatsing en onder-houd van uw buitenbetegeling

  BEZOEkONs TOONPARk

  RUIME VOORRADEN

  De specialist inNATUURSTEENTERRASTEGELS

  KWALITEITAANSTERKEPRIJZEN

  BEZOEKONSTOONPARK

  RUIMEVOORRADEN

  VRAAGVRIJBLIJVENDOFFERTE

  Project3:Opmaak 1 12-04-2008 11:12 Pagina 1

  DOORNIksEsTEENWEG - RONsETel. 055-20 65 00 - Fax 055-20 65 10 - www.holvoet.net

  Open van 7-12.30 / 13-18 u. - Zaterdag 7.30-12.00 / 13.30-16.30 u.

  07

 • Toneelgroep NUNC is een Gents gezelschap dat onlangs vijf jaar werd. In de korte tijd maakten ze ook vijf voorstellingen (Je suis une toile, Triphonia, Raisonnez, Forza (in een productie van Fabuleus) en laatst nog Zwerfkei).

  Deze werden steeds gemaakt door Benjamin Van Tourhout maar het collectief denken van NUNC is steeds zijn grootste kracht gebleken.

  Niet zozeer de kleine kantjes van de grote mensen interesseren NUNC maar eerder de grote kanten van de kleine man. De heldendaden van de buurman, de standvastigheid van de demente grootmoeder, de wraakzucht van de koster,In elk van ons zit een koning. Geef hem een stem en een troon en hupla, t spel zit op de wagen.

  Voorstellingen hebben te maken met de schaal waarmee men op de situatie en de personages inzoomt. In de kleine context is iedereen van belang. In de huiskamer zijn allen groots aanwezig, in de straat al wat minder, in de stad onbelangrijk en in de wereld onherkenbaar. In die schaduw waar ieder van ons zit, zit meteen ook ons verhaal. Het is dan aan ons om die huiskamer in die wereld zo te maken dat hij universeel wordt en de realiteit ontstijgt en groter wordt.

  Zwerfkeiof de dagen van het gaan

  Zwerfkei is het verhaal van twee jonge vrouwen.Zo vrij als vogels. In een volire.Niets doet vermoeden dat ze iets gemeen hebben. maar ze zijn verbonden door hun verleden. Een brandend huis en een brandende vader.

  Wat voor de ene een startpunt was, bleek voor de andere het einde.Na jaren van afzondering ontmoeten ze elkaar opnieuw.Ze weten alles van elkaar en toch eigenlijk niets. Ze zijn pas n als ze samen zijn maar dat samenzijn is zo lastig. Ze moeten stappen om niet te bevriezen.maar elke stap is een stap verder weg van elkaar.

  Van en met : Jelle Decrock, Mathias De Prest, Leen De Veirman, Leen Roels, Viola Vandomme, Benjamin Van Tourhout i.s.m. museum dr. Guislain en met steun van de Vlaamse Gemeenschap.

  THEA

  TER

  ww

  w.to

  neel

  groe

  pnun

  c.beZWERFkEI

  14 MAART 2009 - 20uCULTUURCENTRUM DE BROUWERIJZuidstraat 19, Ronse08

 • TOER

  IsM

  E

  De Vlaamse Ardennen of Vlaanderens mooiste landschap nodigt uit om actief te verkennen. Ronse wil hierin de uitvalsbasis bij uitstek worden en biedt u daarom 2 gloednieuwe activiteiten aan :

  Wat dacht je bijvoorbeeld van een Vespa-trip over de omliggende groene heuvels met vrienden of familie ?Dit wordt vanaf april mogelijk ! Je kan kiezen tussen verschillende vastgelegde trajecten, maar de avonturiers kunnen ook op eigen houtje de streek verkennen.

  Daarnaast introduceren wij u ook twee nieuwe stadsspelen. Een heuse stadsrally waar zowel uw intellect, uw orintatievermogen en uw zin voor avontuur aan hun trekken komen. Het spionagespel Spy on the move moet dan weer zorgen voor spanning en spelplezier.Trek je speurdersschoenen aan en red Ronse van gevaarlijke spionnen !

  Vraag de nieuwe toeristische brochure van Ronse aan en ontdek deze maar ook tal van andere initiatieven.Info: Toerisme Ronse, Hoge mote, De Biesestraat 2,9600 Ronse, tel. 055/23.28.16, fax 055/23.28.19,[email protected], www.ontdekronse.be

  Theeschenkerij& Winkel

  Kafhoek 29681 Nukerke-Maarkedal

  Tel. 055-21 32 20www.huisminne.be

  zaterdag en zondag open van 12 tot 17 u.Co2 uitstoot : 155 - 234 g/kmgem. verbruik : 5,9 - 9,9 l/100km

  Elzeelsesteenweg 133 - RonseTel. 055-21 29 06

  09

  Ronse, genieten midden in de groene heuvels

 • sPO

  RTRonse heeft op verschillende vlakken een grootse geschiedenis. De Ronsische sportgeschiedenis moet zeker niet onder doen voor pakweg het culturele patrimonium. Alleen, gebouwen ziet men staan en sportieve prestaties rusten vaak in boeken of het collectief geheugen. Wij halen voor u enkele grootheden vanonder het stof.

  In deze editie blikken we terug op het glorierijke verleden van n van onze beroemdste sportclubs : ASSA Ronse.Randeevoe had een afspraak met 2 levende legendes van het Ronsische atletiekgebeuren.Wij spraken marcel Vandewattijne en zijnluitenant Denis Jouret. Of, hoe de sport vrienden maakte voor het leven.

  Voor Vandewattijne begon het allemaal toen hij 12 (1936) was. Hij was genoodzaakt om voor Oudenaarde te gaan crossen, daar er in Ronse geen atletiekclub bestond. Zijn eerste cross vertelt hij nog na alsof het gisteren was : Hofman van Oudenaarde vroeg me na een cross of ik genteresseerd was om voor hen te lopen, de week erna liep ik mijn eerste cross in Doornik, meer was het niet. De eerste jaren diende hij onder een valse naam te lopen, je kon je namelijk pas registreren vanaf 13 jaar. Geleidelijk aan ontstond er in Ronse een club. Vandewattijne vroeg meermaals zijn overplaatsing, maar werd tegengewerkt van hogerop. Na 2 seizoenen, kon hij dan toch eindelijk beginnen in zijn eigen stad.

  Jouret begon zijn carrire in 49.Vandewattijne werd zijn beschermheer.Ook Jouret begon aan het lopen om een eenvoudige reden : Tijdens een training met een aantal jongeren, was er plots iemand bijgekomen die ik nog nooit gezien had, hij was nogal

  verlegen en bleef buiten staan toen de rest zich omkleedde, aldus Vandewattijne.Denis werd aangeraden enkele malen per week te trainen, om de week daarop aan een wedstrijd deel te nemen in Vloesberg. Hij werd al gauw een ster bij de cadetten toen hij, na 3 weken te zijn ingeschreven, 16 wedstrijden na elkaar won.

  Niet veel later werd hij Belgisch kampioen.ASSA werd een topploeg toen ze gedurende 6 op elkaar volgende jaren Belgisch kampioen werden met namen als : Vandenborre, Cromphaut, Duthye, Jouret en Vandewattijne.1948 was een Olympisch jaar, ook voor Ronse.

  De Olympische Vlam passeerde door onze stad, en Vandewattijne werd geselecteerd voor de Spelen. In Londen liep hij in het jaar 48 de finale van de 5000 meter, een race die hij als negende beindigde. Ook voor de Spelen in Helsinki in 52 werd hij geselecteerd, maar door allerlei omstandigheden moest hij noodgedwongen afzeggen.

  Zijn beste herinneringen houdt hij over aan de Cross der Naties waar hij zijn beste prestaties leverde in jaren (hij hield er zelf een vermelding in het Guinness Book of Records aan over). 64 Werd een topjaar, want Vandewattijne werd 2e, na Gaston Roelants. En toch was ik sterker! Hij had geluk een Belg te zijn, aldus marcel.

  Het waren die jaren, dat enkele mannenRonsische sportgeschiedenis schreven.Het waren die jaren, dat men nog op de been werd gebracht voor een volksgebeuren. Het was toen, dat men kon zien hoe een kleine stad als de onze Europa domineerdeop de piste weliswaar.

  RONsE WAsTOEN NOGEENATLETIEksTAD

  Teks

  t : J

  onat

  han

  Jour

  et

  Links Vandewattijne - Rechts Jouret / Ronse, januari 1952

  10

 • Ouvert du lundi au vendredi (sauf le mercredi) de 12h00 15h00 et le vendredi soir partir de 19h30.

  Rservations : 069 44 57 04 ou 0478 27 28 08

  18, rue de Pont - 7500 Tournai

  www.secretdepolichinelle.be

  Cest bon dtre bien.

  annonce_90x127.indd 1 23/02/09 18:20:28

  HERMESHERMESUw partner in beleggingen

  en verzekeringenVotre partenaire en assurances

  et placements

  Grote Markt 34, Grand Place9600 Ronse-Renaix - Tel. 055-21 48 97

  Oudenaardebaan 179690 Kluisbergen - Tel. 055-38 90 10

  A. Delhayeplein 11 - 9600 RonseTel. 055-21 21 39 - Fax 055-20 92 82

  [email protected].be

  11

 • ZAkE

  NN

  IEU

  Ws

  In een nieuw trendy kleedjeIn het hart van het Ronsische winkelcentrum houdt marie Dewaele reeds ettelijke jaren haar hippe kledingszaak open. In samenwerking met Jan Delmotte en Kathleen De Potter heeft zij recentelijk haar zaak vernieuwd.

  Bij het binnengaan wordt je meteen ondergedompeld in een gezellige setting die rustieke elementen combineert met een industrieel en hedendaags design.

  Het interieur gaat harmonieus samen met de collectie. Deze bestaat uit veelgevraagde internationaal vermaarde merken als Ralph Lauren, Essentiel, mer du Nord en Oakwood. Aangevuld met iets meer casual merken als Yaya en Dept.

  marie gaat voor een toffe eigentijdse stijl door zeer klassevolle stukken te combineren met iets sportievere vrijetijdskleding die toegankelijk is voor een breed publiek. Een bezoekje meer dan waard, neem dat maar van ons aan !

  Wijnstraat 51, 9600 RonseTel 055-38 51 56

  Open maandag van 13.30u tot 18.30udinsdag tot zaterdag van 10.00u tot 12.30uen van 13.30u tot 18.30u

  Een frisse wind beneden de PeperstraatSinds maart 2008 kan u voor al uw optische en auditieve behoeften terecht bij Sofie. Deze gediplomeerde opticien-

  optometrist nam na ruim 30 jaar de fakkel over van vader Joost.

  De kunst van het glazenslijpen zit haar in het bloed,want ook haar moeder oefent het vak uit.

  De winkelruimte heeft een strakke, actuele en minimalistische feel die perfect aansluit bij de collectie.

  In de rekken liggen brillen en zonnebrillen van Theo (een toonaangevend Belgisch merk) en gevestigde internationale

  toppers als Oakley, Roberto Cavalli en Porsche design.Zowel jong en oud vinden hier ongetwijfeld hun gading.

  Naast het trendy aanbod aan brillen en zonnebrillen heeft Sofie ook nog een assortiment aan hoorapparaten.

  Hiervoor werkt zij samen met Lapperre, de grootste verdeler van hoorapparaten in ons land.

  Spring zeker eens binnen en geef uw ogen de kost.

  Voor meer informatie kan u steeds terechtop de webstek www.optieksofie.be

  Peperstraat 5 A, 9600 RonseTel 055-23 77 99www.optieksofie.beDinsdag tot vrijdag van 9 tot 12.15en van 14 tot 18.30u. Zaterdag van9.30 tot 12.15 en van 14 tot 18.30u.

  12

 • ZAkE

  NN

  IEU

  Ws

  Huidverzorgingscentrum

  www.huidverzorging-vanlaethem.be

  Fiertelmeers 100, 9600 RonseTel. 0495-99 88 04 - Enkel na afspraak

  Ch. de Gaullestraat 59600 RonseTel 055-21 59 01maandag 14-18u.Woensdag 10-12/14-18u.Donderdag 14-18u.Vrijdag 10-18u.Zaterdag 10-12u./14-17u. restyled

  Kinderboetiek OKAPI zit sinds vorige zomer in een nieuw kleedje.Het strakke interieur oogt smaakvol sober en geeft je meteen een klare kijk

  op de ruime collectie. Warme, natuurlijke kleuren ademenrust uit zodat je in een ontspannen sfeer kan kijken en kiezen.

  Niet makkelijk, het aanbod is immers uitgebreid met tal van sterke n vooral betaalbare merknamen. Voor de babys en de allerkleinsten vind je

  er ondermeer No-No, Bfc, Ikks en Noppies. Voor de kids en juniors hangen er stukken van Cks, IKKS, No-No, Eager Beaver, Tumblendry,

  Gaastra, Protest, Terrebleu, Rfg, Vingino en Rags. Outlet-kledij vind je er niet meer, voor de voetjes wl,

  maar ook daar is er nu keuze uit de zomercollectie 2009. De zaakvoerster Hilde Vander Beken weet intussen

  wel hoe ze haar jonge publiek in de juiste outfit steekt.Hip, stoer, sportief, romantisch, lief... er is voor elk wat wils.

  Kom zeker een kijkje nemen tijdens deopendeurdagen van 13 t.e.m. 16 maart

  van 10-12/14-18uwant dan verwent Hilde u met extra kortingen!

  van huidverzorgingtot Total Beauty ConceptSinds 1993 is Isabelle vakkundig bezig met het mooier maken van onze Ronsische vrouwen en mannen.Hiervoor gaat ze steeds op zoek naar innovatieve en effectieve methodes en behandelingen die zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeftes van haar klanten. Daarom pakt Isabelle nu uit met een nieuw gamma aan producten en behandelingen :

  Nu ook geboortelijsten

  - Kyalin, smart slimming Dit gezonde protenedieet wijst je in 3 stappen onder

  professionele begeleiding de weg naar een gezonde voeding en een fit lichaam.

  - Silky Oaks Contour Wrap Bij deze inwikkelmethode worden je probleemgebieden omspannen met een innovatieve wrap die ontgiftend werkt. Centimeterverlies gegarandeerd!- Mangosteensap Een natuurlijk supplement, die krachtige antioxidanten bevat en helpt allerlei kwaaltjes en vervelende aandoeningen te voorkomen.

  Neem alvast een kijkje op de website(www.huidverzorging-vanlaethem.be) voor meer infoen voor een aanbod aan acties en gratisbehandelingen bij wijze van kennismaking

  SOEP ZOUT HAPJE NAGERECHT DRANK DRANK REEP

  13

 • Vrijdag 6 maart om 17uOngewoon straattheater op de Grote markt

  om 20uVernissage Expo: Klei 6 vrouwen en hun passie...Deze tentoonstelling loopt van 7 maart tot 5 april 2009. - Waar: CC De BrouwerijOpen op woensdag, zaterdag en zondagvan 14u tot 18u. - Inkom: gratis - Info: Administratie CC De Brouwerij, Priestersstraat 13 (Tel. 055/23.28.01) of via mail [email protected]

  Zaterdag 7 maart om 14uVerbondsfeest KVG vzw (Katholieke Vereniging Gehandicapten Afdeling Ronse) met Oudenaarde, Kruishoutem en Brakel. Verrassingsfeest aangeboden door het verbond Oudenaarde, met onder andere demonstratie van geleidehonden

  Waar: Zaal Kapittel, Kaatsspelplein 7 RonseInkom: gratis, maar inschrijven vooraf noodzakelijkInfo: secretariaat van de KVG Ronse of via [email protected]

  van 14u tot 17uMinivoetbaltraining voor jongeren vanaf 10 jaar. Opwarming, training met afsluitend een match. Dit alles in een leuke en speelse sfeer.Sportieve kledij is vereist !Waar: Sporthal t Rosco, Leuzesesteenweg 241 Ronse - Inkom: 0,50 euroInfo: Buurtsport Ronse (055/23.94.25) via Filip Neuville of Thomas Colemont of via mail [email protected]

  om 16uSamen/Ensemble is een muziekevenement georganiseerd door de dienst cultuur Ronse ism het Festival van Vlaanderen, Koor en Stem en Sacred Places. Vlaamse en Waalse koren worden in dit evenement verenigd. De groep Ishtar zorgt voor de muzikale begeleiding.Waar: Utexbel, Spinsterstraat 107 RonseInkom: gratisInfo: Dienst cultuur (055/23.27.94) of via mail [email protected]

  om 18u30Eetfestijn Chiro OndergRonse Waar: Parochiezaal De Klijpe Zonnestraat 512 Ronse - Inkom: 12,50 euro (volwassenen), 7,00 euro (kinderen -12j). Vooraf inschrijven noodzakelijk - Info: Cline Foulon(Tel. : 0473/76.04.88) of Liselot Vanderstraeten (Tel. :0499/32.89.90)

  Zondag 8 maartvanaf 11u30Voorstelling De Rok Vertelt.

  Waar :buffet: ODiCe, A-L Vanhovestraat 43a Ronsevoorstelling: CC de Brouwerij, Zuidstraat 19 RonseInkom : 10 (voorstelling + diner), 3 (voorstelling)Info : Safia marzouki (Tel. 0488 24 42 42)of Isabelle Stockman (Tel. 0477 23 58 20)

  Vendredi 13 mars 20hLes Grands dossiers criminels en Belgique avec marc metdepenningen,chroniqueur judiciaire au Soir.marc metdepenningen sest intress aux affaires criminelles rcentes qui restent dans les mmoires : affaire Dutroux, la condamnation du recteur de la VUB Jean Renneboog poursuivi pour le meurtre de son pouse, laffaire Pandy, laffaire Fourniret et bien dautres

  O : Portus, Place de malander, 7 RenaixEntre : 5 (leden), 7 (niet-leden)Info : marie-Ange Ketels (Tel. 0472/38.55.77)

  Zaterdag 14 maart om 20uTheatervoorstelling Zwerfkei van NUNCmet Leen De Veirman en Leen Roels

  Waar: CC De Brouwerij, Zuidstraat 19 RonseInkom: 12 of 10 (CJP, -21, 55+)Info: Administratie CC De Brouwerij (Tel. 055/23.28.01) of via mail [email protected]

  Van 14 tot 29 maartJeugdboekenweek 2009

  Waar : Openbare Bibliotheek RonseInkom : gratisInfo : Bibliotheek (Tel. 055/23.28.62) of via mail [email protected] of op de website www.jeugdboekenweek.be

  Zaterdag 14 maart om 19.45u Lions Gala Bal - Sandrinet.v.v. Sociale Werken Lionsclubau profit des uvres Sociales Lions Renaix

  Waar : Glorieux CenterAv. S.m. Glorieuxlaan 55 - RonseInkom : 25,00

  Lundi 16 mars 20hLa Sibrie du Bakal lArctique. Dans le cadre du cycle Exploration du monde, un jeune explorateur, Philippe Sauve, prsentera son aventure solitaire de 3800 km en cano.

  O : Acadmie pour la Formation Artistique, Rue du midi 19 RenaixInfo : marie-Ange Ketels (Tl. : 0472/38.55.77)

  Dinsdag 17 maart om 20uSprekersavond Mindfullness,omgaan met stressWaar: CC De Brouwerij, Brouwerij De Keyser,

  ACT

  IVIT

  EITE

  NkA

  LEN

  DER

  14

 • Priestersstraat 13 Ronse Inkom: 10 (leden), 15 (niet-leden)Info: markant via dhr. Pauwels (Tel. 055/20.88.02)

  Donderdag 19 maart om 6.45u (vertrek)Neos (Netwerk van Ondernemende Senioren) organiseert op deze dag een busuitstap naar maaseik met een bezoek aan de tentoonstelling Het Terracottaleger van XiAn en de mergelgrotten te Kanne.

  Waar: parking DelhaizePrijs: 55(busreis + uitstappen + middagmaal + licht avondmaal) - Info: Neos via Germain Pauwels (Tel. 055/21.17.19)

  Vrijdag 20 en 21 maart om 19uIn het kader van 150 jaar organiseert Brandweer Ronse zijn jaarlijkse manillenkaarting voor mattentaarten en ringworsten. Dit alles in een muzikale sfeer.

  Waar: Stedelijk brandweerkazerne, Veemarkt 28 Ronse - Inkom: 1,50 per kaartInfo: bij elke brandweerman of bij Geert Versluys (0475/30.86.52) of via mail [email protected]

  Zaterdag 21 maart om 20u30Comedy : Henk Rijckaert met Karton

  Waar : Stedelijke Academie, Zuidstraat 19 RonseInkom: 8 (voorverkoop) - Info: op de website van zoobidoobie www.zoobi.be

  van 14u tot 17uMinivoetbaltraining voor jongeren vanaf 10 jaar. Opwarming, training met afsluitend een match.Dit alles in een leuke en speelse sfeer.Sportieve kledij is vereist !

  Waar : Sporthal t Rosco, Leuzesesteenweg 241 Ronse - Inkom: 0,50Info: Buurtsport Ronse (055/23.94.25) via Filip Neuville of Thomas Colemont of via mail [email protected]

  18u30De KVRO (Koninklijke Vriendenkring Rijksonderwijs) organiseert zijn 28ste Krokusparty en serveert hiervoor mosselen en goulash met frieten. De opbrengst gaat integraal naar pedagogisch materiaal voor de school.Waar: Resto KA-IPB, Royerslaan 39 RonsePrijs : mosselen 17(kinderen 10), goulash 13 (kinderen 8), inschrijven voor 16 maartInfo: mevrouw Proost (055/23.76.61) of via mail [email protected]

  Dinsdag 24 maartNacht van de geschiedenis. Textiel in Ronse,een stad met een groots textielverleden. Omdat het thema dit jaar textiel is willen wij bijzondere

  aandacht geven hieraan met bezoeken aan het levend textielmuseum, filmvoorstellingen en wandelingen door de stad naar de reliekten van dit verleden.

  Waar: mUST, De Biesestraat 2 Ronse Info: Davidsfonds Ronse via Arlette Dekeyser (Tel. 055/21.33.34) of via mail [email protected]

  Zaterdag 28 maart om 19uTafeltennisclub TTC Ronse organiseert een Reuze Beenhespavond in een muzikaal kader (Jazz Up) en DJ vanaf 22u.

  Waar: Basisschool Glorieux, Sint-PietersnieuwstraatInkom: 14 (volwassenen)

  om 20uNacht van de duisternis : Avon(d)tuurlijke wandeling - Wie extra wil genieten van de duistere nacht op 28 maart, kan deelnemen aan een donkere wandeling in de omgeving van het wandelpad onder begeleiding van natuurgidsen. Na de wandeling kan je gezellig nagenieten van de donkere nacht met een glaasje rond een kampvuur. Voor de kinderen zijn aangepaste activiteiten voorzien.

  Waar: Hof ter Guchten, Rotterij 278 Ronse.Inkom: gratis, maar inschrijven is verplicht.Info: Dienst milieu (055/23.27.78 of 055/20.72.82) of via mail [email protected]

  om 21uDe leerlingenraad van het KA-IPB organiseert een Galabal met als thema: Dressed like a Venetian prince or princess, Bal masqu in de stijl van een Venetiaans Galabal.

  Waar: Resto KA-IPB, Royerslaan 39 RonseInkom: 5 (voorverkoop), 7 (kassa)Info: Bart Van maelzaeke (0473/47.75.97) of via mail [email protected]

  Zondag 29 maart om 14uTuur in de wijk. Wandeling in en rond Ronse.Nieuw concept: eerst bezoek aan een tentoon-stelling (Klei, 6 vrouwen en hun passie), nadien wandelen we in en rond Ronse, +/- 8 kilometer.

  Locatie: Station Ronse - Inkom: gratis, maar liefst vooraf inschrijven - Info: Karine Ravens (0472/83.78.43) of via mail [email protected]

  Wenst u hier ook uw evenement gratis te promoten ? Mail ons de nodige info en eventueel afbeelding door naar:[email protected] voulez faire de la promotion pour votre vnement ? Envoyez-nous un mail avec tous les renseignements [email protected]

  15

 • kID

  s

  Roffel, roffel en de sportpluim gaat naar :de Eekhoorntjes 2 van Royal Renaix Hockey !

  Enkele jonge telgen van om en bij de zes jaar startten in september 2008 met hockey spelen bij Royal Renaix Hockey. Ze kregen een naam : de eekhoorntjes 2.Trotse ouders volgden de trainingen en zagen hun eekhoorntje kijken naar de wolken in plaats van de bal, de bomen afspeuren op zoek naar nootjes, klungelen en struikelen over de stick, foeteren om het veel te lange rondje om het hockeyplein en bittere tranen huilen als een stick hen raakte in plaats van de bal. Na weken van trainen (en veel geduld van de begeleiders) dartelden de eekhoorntjes zonder morren om het plein en glommen ze van trots bij een goede push of een mooie pass.En toen was het zoverBibberende eekhoorntjes werden in autos geladen en naar zee gebracht voor een eerste vriendenwedstrijd tegen Koksijde-Oostduinkerke.De Ronsische lucht had hen goed gedaan. Ze wonnen grandioos.De eekhoorntjes 2 waren door het dolle heen.Hun ouders hielden zich uit beleefdheid in voor de ouders van de tegenpartij maar elk zinnig mens zag dat ze triomfeerden en een vreugdedansje wilden doen.Deze overwinning was geen toevalstreffer. Ook in de volgende wedstrijden (onder andere in Hoeilaart) blikten de eekhoorntjes hun tegenstrevers in.

  De redactie van Randeevoe wenst de hele ploeg van de eekhoorntjes 2 een dikke proficiat!Ze krijgen de sportpluim!

  Vind je dat je sportploeg ook een pluim verdient ?Schrijf dan een briefje of stuur een mail naar Randeevoe.

  Van toilet gesproken De eerste mens hurkte achtereen struikje.In het oude Egypte dedenze het in het zand.Hun billen maakten zeschoon met een krabber.Romeinen gingen met znallen naar het toilet.Ondertussen maakten zeeen praatje.In het midden stond eenemmer water met een stokmet een spons.Daar veegden ze hun billen mee af.Ridders deden het in een gat in de muur.Hun hoop plonsde in de gracht om het kasteel.Later werden de toiletten praalstoelen. Soms met muziekdozen.De rijke mensen pronkten ermee.Ze veegden hun billen af met plukjes watten en ontvingen mensen terwijl ze op het toilet zaten.Later ging men in een apart kamertje naar het toilet.Op oude boerderijen zie je soms nog deuren met een hartje erin. Het toilet was een plank met een gat en een deksel. met een krantenvel veegden ze hun billen. En voor s nachts was er de pispot. Als er een feest was, liepen er ook wandelende toiletten rond. Dat waren mensen met een enorme kapmantel en een emmer.Voor wat geld kon je achter de mantel een plas of hoop doen.

  Waarom moet je je handen wassen?

  Van vieze handen kun je ziek worden.

  Ziektekiemen gaan van je handen naar je

  eten.

  En vandaar naar je mond.

  Was je handen met water en zeep na elk

  bezoek aan het toilet. En voor je aan tafel

  gaat.

  Verwijder de vieze randen onder je nagel.

  Dat is

  een lievelingsplek van ziektekiemen.

  Knip je nagels kort. Anders breken ze af.

  16 Tek

  st :

  Brig

  itte

  min

  ne

  kUN

  sT

 • HIs

  TORI

  Ek

  Door de opkomende textielindustrie in de 19de eeuw werd beslist in Ronse, omstreeks 1861 een spoorweglijn aan te leggen die liep tussen Gent-Oudenaarde-Ronse en St. Ghislain. Deze werd aangelegd door de toenmalige Compagnie des Chemins de Fer Hainaut et Flandre. Eerst kwam deze spoorlijn in een open veld te liggen, verder buiten het stadscentrum. Naast bovengenoemde bestemmingen vertakte de spoorlijn ook nog richting DHoppe, Kluisbergen en Brakel.

  Later werd er geopteerd voor de integrale aankoop van het station van Brugge, gebouwd door de Brusselse architect Payen in 1848. Het station van Brugge was immers te klein geworden. In 1881 werd het gebouw overgebracht uit Brugge en

  OVER EEN sTATIONOP LEEFTIJD

  steen na steen heropgebouwd. Het omvatte ook het eerste telefooncommunicatiecentrum. Van hier uit vertrokken duizenden koolmijnwerkers naar de streek van de Borinage en kreeg de textielindustrie er een troef bij voor de aanvoer van basisgrondstoffen.

  Het gebouw ligt er qua structuur nog altijd stevig bij. Sommigen beweren dat het frontaal gedeelte en het perron achterstevoren gebouwd zouden zijn. Anderen beweren dat dit een legende is.De recentste renovatiewerken werden gevoerd in 1989 en 2001. Sedert zijn geboorte in Brugge is dit station de gezegende leeftijd van 160 jaar dus voorbij.

  TENTOONsTELLING PIERRE DEVREUxBeukenhof - Phoenix Galleries / 07.03 > 05.04Ronde van Vlaanderenstraat 9 - Kluisbergen - www.beukenhof.com - [email protected]

  Het is voor het eerst dat de Luikse autodidacte kunstenaar Pierre Devreux (1957) tentoonstelt in galerij Beukenhof. Voor onze zuiderburen is deze kunstenaar geen onbekende meer. met zijn lyrisch werk heeft hij talrijke tentoonstellingen achter de rug. Het opvallendste artistiek project was er tijdens de zomer 2007 toen de stad Luik het mAW muse dart Wallon en de Salle Saint-Georgester beschikking stelde voor een uitgebreide tentoonstelling van deze kunstenaar. Pierre Devreux liet de mensen deze tentoonstelling bezoeken alsof ze een winkelketen betraden, met alle attributen vandien. Hij brak met deze tentoonstelling alle elitaire conventies van de kunstwereld en wilde meer mensen ertoe aanzetten naar een museum te gaan en er plezier aan te beleven zoals ze dat doen terwijl zij gaan shoppen.Devreux laat zijn werk graag zien in confrontatie met werk van beroemde oude meesters. Hoewel het minder figuratief is zijn er opvallende raakpunten in de verschillende themas die hij behandelt.Kunst hoeft echter niet per se op een voetstuk te staan in een museum; het is iets dat het leven opsmukt. Een kunstenaar kan niet zonder eerlijkheid en humor. Wie kunst maakt mag niet liegen. De meeste van Pierres werken lijken niet lieflijk op het doek gestreeld. Ik schilder heel heftig beaamt de kunstenaar. Dat vertaalt zich in zingende kleuren met spetterende ontladingen in grote kleurvlakken waarin objecten of themas in rake composities komen te staan. Evocaties van gewone dagelijkse dingen een glas een fles een figuur, een bloem. Het is er altijd al geweest. Voor de kunstenaar is het echter belangrijk die dingen tijdloos te maken en de schoonheid ervan gestalte te geven.

  kUN

  sT

  17Tek

  st :

  Phili

  ppe

  Dem

  ets

 • POEZ

  IE EEN GEDICHTOp deze bladzijde wordt telkens een gedicht gebracht, afwisselend een van mezelf en een van mijn favoriete gedichten van een andere dichter(es). Telkens tracht ik inleidend kort en sober een aanloop, een sfeer, een kader te schetsen. Onderstaand gedicht is een nog ongepubliceerde bijdrage uit eigen werk, wellicht voor een volgende bundel.

  Onbeholpen is ze, ouder dan de straat. Niemand kent ze nog, niemand is haar lief. Zoveel liet haar alleen, haast alles vergat ze door de jaren heen. Ook de liefde, waaraan ze terug denkt als aan de piano waarop ze ooit nog walsen speelde. Midden in de stad, onderweg naar haar einde kwam ik haar tegen, heel even maar. Altijd zal ik het onthouden

  GROEN LICHT

  Ze was onbeduidend oud.Haar handenwaren vijf rimpels met een stok.Alles ging haar voorbij,alles hield haar tegen.Ze wachtte op groen licht.

  midden het stadsrumoerheb ik haar aangesproken.We dronken samen theemet speculaas.Nadien is ze meegegaan,over zebrapaden heenhebben we haar huis bereikt.Daar heb ik haar gewassen,van kop tot teenheb ik haar opgewekt.

  Nu bestaat ze niet meer.Plotseling sprong het licht op groen.

  Paul Cox

  kOP VAN DE MAANDElke maand legt Randeevoe een kleurrijk persoonuit onze omgeving vast op de gevoelige plaat.Willen of niet, lachen zal hij !

  Factsheet :Naam & Voornaam : Jean-marie VandendaeleBeroep : werkt in het mUST (mUSeum voor Textiel)Wonende: Breucq (wijk tegen de grens met Ellezelles)

  Diversen : Jean-marie is in staat elk weefgetouw in het mUST te hanteren.Zijn taak bestaat eruit deze te onderhouden voor toekomstige generaties,en de main-doeuvre die deze machines vragen niet verloren te laten gaan.Verder verzorgt Jean-marie gegidste bezoeken, en is hij een ware kenner vanalles wat met textiel en het vervaardigen van textiel te maken heeft.

  Ziet u deze persoon de volgende keer in het straatbeeld, wuif of fluit hem dan eens achterna. Want vanaf heden is Jean-Marie : Kop van de maand maart !

  18

  Teks

  t : P

  aul C

  oxTe

  kst :

  Jon

  atha

  n Jo

  uret

 • Maakt het u gemakkelijk !

  Verschelden BATIBOUWVOORWAARDEN

  Bespaar tot 400 euro bij aankoopvan uw MIELE toestellen en geniet

  van het gratis MIELE HOME Program

  tot - 25%

  Zonnestraat 109 - 9600 RONsE - T. 055-213862 - www.paulverschelden.be

  kachels,inbouwbouwhaarden,pelletkachels

  op showroom modellen

  interieurstudioschrijnwerk totaal afwerkingmet ruime showroom

  alle maatwerkwinkelinrichtingenkeukens, badkamersparket, deuren,

  vanalderwereldtinterieur

  Nieuwe Pontstraat 1 - 9600 RonseTel. 055-20 88 86 - Fax 055-23 96 03Gsm 0475-719038 - [email protected]r.be

  dinsdag tot vrijdag van 9.30-12 / 13.30-19zaterdag van 9.30-12 / 13.30-17 of na afspraak

  erkend Corian-verwerkerschrijnwerker in hout - alu - pvc

 • PINEHOUSE - ATELIER 7

  Ch. De Gaullestraat 79600 RonseTel. 055-20 77 [email protected]

  hedendaagse meubelen op maat - grenen meubelenverlichting - zetels - decoratieartikelen

  openingsuren : woensdag, donderdag,vrijdag en zaterdag van 10 tot 18 uur.zondag van 14 tot 18 uur.