PZC De Ondernemer 21-01-2012

36

Click here to load reader

description

PZC De Ondernemer 21-01-2012

Transcript of PZC De Ondernemer 21-01-2012

Page 1: PZC De Ondernemer 21-01-2012

In de stoelFrank de Vleesschauwer,

advocaat en mediator

NieuwdeOndernemer online

ReportageDe toekomst van

Zeeuws- Vlaanderen

BarometerZeeland scoort: 5,8

Zeeland 12e jaargang - nr. 1- 21 januari 2012

SpecialFinanciën enregelgeving

13

Meer

over ons

in deze special

www.labzvl.nl

De creatiefste ondernemers van Zeeland 2/3

Page 2: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Colofon

deOndernemer verschijnt in een oplagevan 170.000 exemplaren

Gelukkig nieuwjaar

allemaal. Het kan nog

net. Een nieuw jaar,

een nieuw begin met

een complete facelift

van deOndernemer.

We zijn al meer dan

een half jaar bezig met

de nieuwe vormgeving

van ons blad, ik ben

onderhand weer toe aan een nieuwe uitdaging.

Is dat nog wel de moeite waard? Want ik weet niet of u er

mee zit, maar dit wordt ons laatste jaar. Ik zit net even te

googelen en lees dat zelfs wetenschappers het einde der

tijden op 21 december voorspellen. De oude Maya’s deden

dat al vele eeuwen geleden. En omdat mijn buurvrouw op

de krant Maya heet en ook altijd gelijk heeft, geloof ik

blindelings dat het aan het eind van het jaar allemaal

afgelopen is. Geen kerstmaal meer, niet hier althans.

Weet u wat u dat allerlaatste jaar gaat doen? Ik wel. Ik heb

net mijn vakantie geboekt. En doe dat nog wel een paar

keer, want als ik voor de zomer niet overtuigd ben van het

ongelijk van de Maya’s, trek ik deze zomer de hele aardbol

over.

Ik doe alles wat slecht, maar o zo lekker is. Ik ga me

eindeloos laven aan eten en drinken. Wat maakt het uit als

ik dertig kilo aankom, met een rood en dik hoofd rondloop

en mijn buik overal tegen aan stoot. Ik kan het toch

allemaal niet meenemen naar de overkant. Ik snor al mijn

oude kroegmaten op en organiseer vanaf half november

een gigantisch bacchanaal.

En wat als het nu eens allemaal een grote grap blijkt te zijn?.

Tsja, dan heb ik pech. Dan is 21 december alleen het einde

van mijn tijd. Want ik geloof nooit dat mijn lichaam dat

allemaal nog aan kan. Heb ik toch een paar maanden dolle

pret beleefd. Waarom ik nu niet meteen begin? Daar heb ik

het geld niet voor. En stiekem ga ik ervan uit dat onze eigen

Maya in december gewoon doorgaat met de jaren tellen.

Ga ik haar maandag vragen.

Ron Gregoor

Kamer van Koophandel nieuwjaarsbijeenkomst

ADRESGEGEVENS:Postbus 914330 VB MiddelburgT: 0118 - 434070E: [email protected]

Column

ACCOUNTMANAGER:Marcel Schreurtel: [email protected]

REDACTIEMANAGER:Ron Gregoor

VORMGEVING:Angela van EckJohn van der Most

BLADMANAGER:Johan van den Kieboom

Feest

deOndernemer is een uitgave van PZC en BN DeStem

De kandidaten worden nog even aan de tand gevoeld. Foto’s: Marijke Folkertsma

WEBSITE:www.deondernemer-pzc.nl

OMODA

Netwerken na afloop van de bijeenkomst. Zoals gewoonlijk trok de nieuwjaarsrecept

zaterdag 21 januari 2012

2|

Page 3: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Loes van der Hoeven

GOES - Vast onderwerp van het pro-gramma is de bekendmaking van dePrijs Creatief Ondernemerschap vande Kamer van Koophandel. Voor dedertigste keer alweer loopt er in Zee-land een ondernemer juichend vanhet podium af omdat hij is gekozentot meest creatieve ondernemer. Ditjaar waren dat de directeuren vanOMODA Schoenen uit Zierikzee.

Uit handen van Chris Rutten ontvin-gen Wilhelm en Lourus Verton eenbronzen sculptuur van de Zeeuwsekunstenares Veronie Rens en een oor-konde. OMODA Schoenen is een ke-ten van dertien schoenwinkels inbijna alle grotere plaatsen in Zuid-west-Nederland. OMODA is degrootste online retailer van merk-schoenen in de Benelux en zet kwali-teitsschoenen onder eigen naam in demarkt. De bedrijfsformule kenmerktzich door klant- en servicegericht-heid en het voeren van een bij denieuwste modetrends aansluitend as-sortiment. De bouw van nieuw, veelruimer bedrijfspand op het BusinessPark in Zierikzee maakt verderegroei mogelijk.De twee andere genomineerden Mur-re Techniek uit Krabbendijke en deAutomotions Groep uit Goes ontvin-gen eveneens een oorkonde.

Nieuw ContactHet thema van de nieuwjaarsbijeen-komst ‘Nieuw Contact’ was bewustgekozen. “De wereld is zo veranderddat wij op een andere manier contac-ten moeten leggen. Zeker in het za-kendoen. Ons advies is: Koester uw

bestaande contacten en relaties, maarga vooral op zoek naar nieuwe contac-ten en nieuwe relaties. Laat u inspire-ren door anderen”, was de boodschapvan Chris Rutten, voorzitter van deKamer van Koophandel Zuid-west-Nederland. De meer dan zeven-honderd gasten kregen naast een hap-je en een drankje een drietal interac-tieve, inspiratiesessies aangeboden:‘Onderneem met liefde’, ‘Het eindevan winkels’ en ‘Uniek netwerken’.Bijeenkomsten die de deelnemers di-verse mogelijkheden boden om incontact te komen met interessante par-tijen, die contacten te onderhoudenen ervoor te kunnen zorgen dat dezecontacten klanten kunnen worden.

Chris Rutten haalde in zijn nieuw-jaarsboodschap nog even aan dat ze-ker in deze zware tijden de Kamervan Koophandel overal nog goedwerk kan doen. “De Zeeuwse econo-mie is voor een belangrijk deel afhan-kelijk van buitenlandse investeerdersen die hebben een ander belang bij deregio dan Nederlandse aandeelhou-ders. Dat blijkt des te meer bij het fail-lissement van aluminiumsmelter Zal-co. Als er geen doorstart plaatsvindt,zal dat de medewerkers treffen en zalhet tevens grote gevolgen hebbenvoor de toeleveranciers van het be-drijf. Het is dan ook zaak, ons meerte richten op onze eigen belangen.De Kamer van Koophandel zal daar-bij een inspirerende rol spelen, metname op kansrijke sectoren, zoals lo-gistiek, biobased economy en retail &leisure. Sectoren die van niet te onder-schatten waarde zijn voor de Zeeuw-se economie en die moeten bijdragenaan een stevigere economische struc-tuur. In beperkte mate zullen wij tijdvrijmaken voor andere economischethema’s en sectoren. Wij hebben prio-riteiten moeten stellen, omdat deTweede Kamer onlangs akkoord is ge-gaan met het voorstel van MinisterVerhagen tot een aangrijpende aanpas-sing van het takenpakket van de Ka-mers van Koophandel. Deze gaat ge-paard met forse bezuinigingen, dieeen nog scherpere focus vragen vande Kamers van Koophandel op watzij voortzetten en waarmee zij stop-pen.”

PositiefMet betrekking tot de logistieke sec-

tor noemde de voorzitter de volgen-de positieve ontwikkelingen. Degroei van 6 procent in 2011 van degoederen op- en overslag in het werk-gebied van Zeeland Seaports en deambitie van de Zeeuwse zeehavensom tot het jaar 2020 met ruim 40 pro-cent te groeien. De bouw van deSluiskiltunnel en verbreding van di-verse cruciale wegen en de realisatievan de tweede zeesluis in Terneuzenvoor dat jaar, spelen daarbij een be-langrijke rol.De Kamer van Koophandelondersteunt de prioriteit van ZeelandSeaports aan de containerisatie vande Zeeuwse zeehavens door hierbijhet logistieke midden- enkleinbedrijf meer te betrekkenen het ondernemerschap in diesector te stimuleren.

Rutten over de omschakeling naar dezogenaamde ‘biobased economy’, of-wel het gebruik van groene in plaatsvan fossiele grond- en brandstoffenen van rest- en afvalstoffen als grond-stoffen voor nieuwe producten: “Sa-men met bijvoorbeeld EconomischeImpuls Zeeland, de provincie en Zee-land Seaports willen wij deze ontwik-keling tot een succes maken en stimu-leren dat nieuwe (mkb)-bedrijvigheidop het gebied van biobased economyzich hier vestigt.”

Retail & leisure tenslotte, is een be-langrijke economische sector endraagt in hoge mate bij aan de aantrek-kelijkheid van Zeeland voor inwo-ners, toeristen en ondernemingen.Door onder meer de opkomst vanwebwinkels, terugval van consumen-tenbestedingen en de toenemendeaantrekkingskracht van zogenaamdeA1-locaties zal het winkellandschaper over vijf jaar anders en kleiner uit-zien dan thans het geval is. De Kamervan Koophandel probeert de onderne-mers die daarvan de dupe zijn, bij testaan bij het zoeken naar maatwerkop-lossingen.Veel winkeliers halen een aanzienlijkdeel van hun omzet uit het toerisme.Daarom krijgen de relaties tussen re-tail en toerisme extra aandacht van dehandelskamer.

De Nieuwjaarsbijeenkomst werdafgesloten met een infomeel‘walking dinner’ in de Grote Kerk.

is de creatiefstevan ZeelandGoes was maandag 9 januari ‘theplace to be’ voor ondernemendZeeland. Theater de Mythe washet epicentrum van de traditione-le Nieuwjaarsbijeenkomst van deKamer van Koophandel Zuid-west- Nederland. Hoogtepunt:de bekendmaking van de creatief-ste ondernemer van Zeeland. Dewinnaar: OMODA uit Zierikzee.

DRV Accountants en Belastingadviseurs is met een team van 500 medewerkers en 11 vestigingen in Zuid-Holland, Zeeland enWest-Brabant een inspiratiebron voor nuchtere ondernemers.

David van de Plasse AAAccountant en partner

DRV GoesE-mail [email protected]

Telefoon 0113-200900

De feestdagen liggen weer achter ons. Dagen die we graag met ons eigen gezin en met familie doorbrengen. Wij Nederlanders zijn echt familiemensen. Dit blijkt ook in het bedrijfsleven: ner-gens zijn zoveel familiebedrijven als in ons kikkerlandje. Maar zor-gen we voor onze families net zo goed als voor onze bedrijven?

Het bedrijf real time in beeldIn familiebedrijven en bedrijvenfamilies krijgt de onderneming veel tijd en aandacht. Het bedrijf maakt een (groot) deel uit van het leven en de positie van het bedrijf staat continu op het netvlies. De meeste informatie is real time beschikbaar en als ondernemer kunt u daardoor snel en adequaat beslissen en bij-sturen. Ook als het gaat om niet alledaagse zaken, zoals: Welke vernieuwingen kan ik doorvoeren? Hoeveel moet ik daarvoor investeren? Welke ruimte heb ik nog? Zijn er subsidies? Wat is het rendement van mijn innovatie? Op al deze vlakken werken ondernemers een businesscase uit. En zeker in tijden van crisis nemen ze daarbij liever het zekere voor het onzekere. Vaak worden wij als accountants en adviseurs bij deze beslissingen betrokken. Risico’s moeten verantwoord zijn en weinig wordt aan het toeval overgelaten. Maar hoe gaat het thuis?

En thuis?Waar in het bedrijf de informatieverwerking een continu proces is, is thuis de plek van rust. Vraag een ondernemer hoe zijn bedrijf ervoor staat en hij weet het; vraag hem hoe het thuis is geregeld en het antwoord is een stuk minder zeker.

PrivézakenZo geordend als de administratie in het bedrijf is, zo slordig is die vaak thuis. Afgelopen jaar hebben wij voor een aantal cliënten de financiële zaken thuis op een rij gezet. Wij gaven inzicht in de huidige situatie en maakten een prognose voor de toekomst. Een prognose van triviale zaken: Wat als ik met pensioen ga? Wat als de kinderen gaan studeren? Wat als het bedrijf wordt verkocht? Wat als één van ons onverhoopt wegvalt? Wat als een inkomen wegvalt? Triviaal, maar wel van belang. Thuis maakt het niet uit of je een kleine ondernemer bent of aan het hoofd staat van een concern. De bedragen kunnen dan wel anders zijn, maar de huiselijke problematiek kent vele raakvlak-ken met die van de onderneming. Ook in de thuissituatie zijn inzicht, prognoses en fiscaal gunstig handelen van belang. Breng structuur aan en stippel tijdig de route uit voor de toekomst. Voor uzelf, uw partner en uw eventuele kinderen.

Nieuwe startWe zijn net begonnen aan een nieuw jaar, een nieuwe start. Maar een jaar gaat snel. Zorgen voor morgen zijn voor u het weet zorgen van vandaag. Laat u niet verrassen en wees ook van tijd tot tijd thuis de ondernemer. Uw accountant kan u daar bij helpen: wij zorgen voor de rust, u mag ontspannen. Nog zo’n goed voornemen voor het nieuwe jaar!

PRIVATE MATTERS

Feest als bekend wordt wie de dertigste ondernemersprijs wint.

tie volle zalen.

zaterdag 21 januari 2012

| 3

Page 4: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Albert Besuyen werkte 13 jaar als zelfstandig ondernemer en daarna vier jaar bij een internationale bank; eerst als adviseur, vervol-gens als manager en uiteindelijk als zakelijk specialist. ‘Gaandeweg ontdekte ik waar mijn kracht lag’, vertelt Besuyen, ‘en besloot voor mezelf te beginnen. Mijn collega Edwin Advocaat bleek met het-zelfde idee rond te lopen. Onze bedrijfsplannen sloten perfect op elkaar aan en we besloten samen te gaan werken, met Zwaartekracht als resultaat.’ Binnen Zwaarte-kracht is Besuyen professional in de ondersteuning op commercieel gebied. Ik ben er voor werkne-mers en voor werkgevers die, in welk opzicht advies nodig hebben. Bijvoorbeeld over het op de rails krijgen, dan wel houden van hun

bedrijf. Ik breng kansen en moge-lijkheden in kaart en help deze te implementeren. Daarnaast heb ik grote affi niteit met PR & Commu-nicatie, met als doel het zo goed mogelijk in de markt positioneren van een bedrijf.’

ExpertisesEdwin Advocaat was bij de zelfde bank particulier adviseur, hypo-theekspecialist en accountmanager vermogende relaties. Voorafgaand aan de start van Zwaartekracht, in 2009, ontwikkelde hij een in-novatieve aantrekkelijke bedrijfs-constructie voor ZZP’ers. Eind 2010 keurde de Belastingdienst zijn plan goed. ‘Sindsdien vormt deze constructie de basis van mijn kernactiviteiten, samen met perso-

neelsbemiddeling voor hoofdzake-lijk technische functies.’ Inmiddels hebben Besuyen en Advocaat een selecte groep zelfstandig onderne-mers met een specifi eke expertise om zich heen verzameld, om hun klanten een zo breed en fl exibel mogelijk dienstenpakket te kunnen bieden.

Zakelijk én particulier adviesIn beginsel richtte Zwaartekracht zich op uitzenden en detacheren, werving en selectie, payrolling en ondernemersadvies. Inmiddels is het aantal diensten en vestigingen verder uitgebreid en is Zwaarte-kracht tevens actief op het gebied van accountancy en administratie, personeelsbemiddeling in de zorg, particulier advies, Expert-Plus en coaching. Het bedrijf houdt zich bezig met letterlijk alles wat te maken heeft met ondernemen en werken, maar ook met daaraan gerelateerde particuliere aspecten. Advocaat: ‘Ook bij heel specifi eke vraagstukken - bijvoorbeeld als

een werknemer voor zichzelf wil beginnen of een zelfstandige in loondienst wil treden - voorziet Zwaartekracht in passende, per-soonlijke advisering. Albert en ik hebben aan den lijve ervaren wel-ke pieken en dalen je kunt ervaren bij een dergelijke switch. Met die kennis kunnen onze klanten hun voordeel doen.’

InternationaalIn samenwerking met OCSS, on-derdeel van IMOS uit het Spaanse Vigo levert Zwaartekracht ook hoogopgeleide Spaanse technici, waaronder lassers en ijzerwerkers. De Spaanse werknemers worden in het eigen opleidingscentrum geschoold en gecertifi ceerd naar wensen van de klant.

Bruisende bron van ideeënZwaartekracht heeft een heel divers klantenbestand, van uitzendkrach-ten en ZZP’ers tot grote multinatio-nals, elk met hun eigen, specifi eke

vraagstukken. Zwaartekracht be-schikt daarom over uiteenlopende professionals, voor alle mogelijke soorten rechtspersonen. Zij zijn al-tijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen hun vak-gebied, onder andere door mid-del van, in een aantal gevallen verplichte, permanente educatie. Maar, zo vult Besuyen aan, ‘vooral de synergie tussen de verschillende professionals en hun activiteiten draagt bij aan het voortdurend voe-den van datgene wat Zwaartekracht in essentie is: een altijd bruisende bron van ideeën en adviezen. Onze professionals weten elkaar te vinden, wisselen belangrijke infor-matie uit en vormen zo een gewel-dig energieke denktank. Zij hebben een paar belangrijke karakteristie-ken gemeen: ze denken uitsluitend in mogelijkheden en oplossingen en ze zijn gedreven, voor de klant, zichzelf en elkaar.’

Alle Zwaartekrachtprofessionals werken door heel Zeeland met fy-sieke vestigingen in Goes, Terneu-zen en Renesse.

Eigenzinnig, vasthoudend, grensverleggend: zo karakteriseren ondernemers Albert Besuyen en Edwin Advocaat zichzelf en hun bedrijf, dat ze de naam Zwaartekracht gaven. Hun team van professionals vormt de ultieme Zeeuwse vraagbaak voor elk type ondernemer (ZZP’ers incluis) werkgever en werknemer.

zwaartekracht voor professionals door professionals

Van links naar rechts:Floyd LatumetenManager techniek

Pernette van der Werff-MassonInternationaal coach

Han van SighemAdministrateur

John StijnsOndernemersadviseur MKB

Willy van LeeuwenFinancieel adviseur Zeeuws-Vlaanderen

Marja KransManager Zorg

Jan KostersOndernemersadviseur grootbedrijf en visserij

Frank KolijnAccountant

Arianne TangeConsulent personeelsbemiddeling Zorg

Yvonne WagenaarLoopbaancoach Expert-Plus

Albert BesuyenDirecteur / eigenaar

Edwin AdvocaatDirecteur / eigenaar

De professionals van Zwaartekracht

ZwaartekrachtBeatrixlaan 204461 PN Goes0113 269764

[email protected]

Page 5: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Barometer Kamer van Koophandel

Daarbovenop komt ook nog een zeeronzekere conjunctuur. Weten wat erspeelt is nu meer dan ook belangrijkom kansen voor de logistiek te verzil-veren. Vanaf maart 2012 publiceertde Kamer van Koophandel elk kwar-taal een logistieke monitor voor de re-gio. Hier volgt alvast een stand van za-ken.De vervoerssector is in Zuidwest-Ne-derland goed voor circa 2.800 bedrij-ven en 28.000 arbeidsplaatsen. Het be-

lang is echter vele malen groter. Voor-al binnen de industrie en groothandelvinden veel logistieke activiteitenplaats en zijn veel logistieke medewer-kers actief. De logistiek is sterk con-junctuurgevoelig. De huidige ver-slechtering van het economische kli-maat voorspelt dan ook weinig goedsvoor de sector. Economische indicato-ren tonen dit inmiddels ook aan. Zolaat de Inkoopmanagersindex van NE-VI al sinds april 2011 een dalende lijnzien en ook de import- en exportcij-fers verslechteren. De logistiek wordthierdoor geraakt. Landelijke cijfersvan de vervoer en overslag bedrijventonen dan ook een afvlakkende om-zet.Ook de KvK-Conjunctuur EnquêteNederland (COEN) laat zien dat devervoerssector in moeilijker vaarwa-ter is gekomen. Opmerkelijk is weldat de bedrijven in Zuidwest-Neder-

land beter scoren dan hun collega’s el-ders in het land. Illustratief is de standvan de Logistieke Barometer Zuid-west-Nederland van eind 2011. Dezebarometer is gebaseerd op de ver-wachtingen van ondernemers ten aan-zien van hun omzet, export, ordersen personeel. Landelijk is de standvan deze barometer met 96 puntenduidelijk lager dan in Zuidwest-Ne-derland (119 punten). Vooral inWest-Brabant draait de logistieke sec-tor goed. Dit beeld wordt bevestigddoor de investeringen die de logistie-ke sector in de regio doet.Ook voor 2012 zijn de logistieke be-drijven in Zuidwest-Nederland rela-tief positief. Bijna een derde gaat uitvan omzetgroei. Een derde verwachteen hogere export. Door de stijgendekosten leidt meer omzet en exportechter niet automatisch tot een beterbedrijfsresultaat. Over de winst zijnbedrijven dan ook minder te spreken.Positief is dat een kwart van de onder-nemers, ondanks de moeilijke markt-omstandigheden, wel meer verwachtte investeren. Keerzijde is dat menmaar beperkt in extra personeel inves-teert. Zowel landelijk als in Zuid-west-Nederland is sprake van een stij-ging van het aantal werklozen meteen transportberoep en een duidelijkedaling van het aantal openstaande (lo-gistieke) vacatures bij UWV Werkbe-drijf.Ondanks de felle concurrentie en on-zekere vooruitzichten starten er nogaltijd veel vervoersbedrijven. In het3de kwartaal van 2011 ging het om62 starters in Zuidwest-Nederland.Ten opzichte van het 2de kwartaal(71 starters) betekent dit een daling.Hier tegenover staan in het 3de kwar-taal 52 opheffingen (2de kwartaal: 50opheffingen). De ontwikkelingen inZuidwest-Nederland lopen parallelaan die van heel Nederland.

Chris RuttenKvK Zuidwest-Nederland

5,5

De logistiek in West-Brabant enZeeland heeft de komende jarenveel potentie. De concurrentie indeze sector is echter enorm, demarges zijn klein, het imago laatte wensen over, er is een (dreigen-de) krapte op de arbeidsmarkt ende innovatiekracht en het onder-nemerschap staat niet hoog aan-geschreven.

‘Logistiek draaitin onze regio beterdan landelijk’

Onzekere tijden logistiek

RECHT VAN OVERPAD DOOR VERJARING

Het kan zijn dat u een stuk grond van een ander gebruikt om bijvoorbeeld te komen en te gaan naar uw schuur, terwijl daaromtrent met de eigenaar van de grond geen afspraken zijn gemaakt.

In de PZC van 16 december 2011 heeft daarover een uitgebreid artikel ge-staan. Indien dit gebruik meer dan 20 jaren heeft plaatsgevonden, dan ont-staat door verjaring een recht van overpad (erfdienstbaarheid). De eigenaar heeft dan niet meer het recht u het gebruik te ontzeggen, zo staat ook in dit krantenartikel.

Deze verjaring staat pas sinds 1 januari 1992 in de Wet. Dat betekent dat u via deze weg eerst per 1 januari jongstleden (1 januari 1992 + 20 jaren) een recht van overpad kunt hebben verkregen. Dat betreft dan ook gelijk een grote groep van gevallen.

Veel eigenaren hebben naar aanleiding van het krantenartikel de verjaring van zo’n recht van overpad vóór 1 januari 2012 gestuit. Daardoor is de termijn van 20 jaren afgebroken en is er per 1 januari jongstleden geen recht van overpad door verjaring ontstaan.

Indien u het stuk grond voor-meld meer dan twintig jaren gebruikt en de verjaring niet of niet tijdig is gestuit, dan kunt u nu het van rechtswege ont-stane recht van overpad forma-liseren. Mocht u dat willen, dan helpen wij u daarbij graag.

mr. W.H. Lindhout (Werner)Advocaat en partner

Haans Advocaten Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM EN ROOSENDAALWWW.HAANSADVOCATEN.NL

Onzekere tijden voor de vervoerssector.

zaterdag 21 januari 2012

| 5

Page 6: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Dorien van Dijk

ETTEN-LEUR - ReclamebureauStudio iBiZZ bouwde de website innauwe samenwerking met internet-marketingbureau ClickR, dat zorgtvoor de online zichtbaarheid en hetin de markt zetten van de site. “Hetdraait in deze nieuwe site om regio-naal nieuws dat aansluit bij de behoef-te van de ondernemer in Brabant en

Zeeland”, aldus Raymond Smuldersvan Studio iBiZZ. “Het is een echtenieuwssite voor ondernemers, die deoffline krant aanvult. In de digitaleOndernemer kan makkelijk wordengelinkt naar gerelateerde artikelen. Be-drijven kunnen als ‘expert’ wordenaangemerkt en kunnen columns plaat-sen over hun specialisme.”De nieuwe website is handig inge-deeld in hoofdcategorieën, zodat jesnel de informatie vindt die je zoekt.Lekker overzichtelijk en heel eenvou-dig in gebruik, zowel voor de redac-tie zelf die snel het laatste nieuws opde site kan zetten als voor onderne-mers, die online kunnen reageren enprofiteren van aanbiedingen van colle-ga-ondernemers uit de regio.

Slimme technologieDit heeft ook voordelen voor de ad-verteerders, die standaard op de rech-terhelft van de pagina te vinden zijn.

Zij kunnen actief deel uitmaken vande site en met één muisklik kunnenbezoekers reageren op een aanbiedingof een vraag stellen. De resultaten vaneen advertentiecampagne kunnen zonauwkeurig worden gevolgd en bijge-houden. Via slimme technologiewordt de interesse en locatie van debezoeker geïdentificeerd en gebruiktom de meest relevante inhoud weerte geven. Hiervan kun je als adverteer-der natuurlijk ook maximaal profite-ren.”Behalve aanbiedingen en columns,kun je als ondernemer bijvoorbeeldook je bedrijfsprofiel plaatsen”, ver-telt Smulders. “Je kunt hier je adres,logo en je verhaal kwijt. Bovendienkun je lezers eenvoudig laten doorlin-ken naar je verschillende social mediaplatforms.” Martijn van Well vanClickR vult aan: “Tegenwoordig stel-len klanten direct een vraag naar aan-leiding van een advertentie, vaak

wordt daarbij een bezoek aan dewebsite van het betreffende bedrijfovergeslagen.”

Local marketingDe lijntjes zijn dus heel kort. “Doorte adverteren op de site creëer je 24uur per dag een kanaal voor hetbinnenhalen van goede gerichteleads”, aldus Smulders. “Daarvoor ishet belangrijk dat de website overzich-telijk is en snel werkt. Inhoud, actieen steeds actuele nieuws- en persbe-richten.” Van Well: “Je moet vertel-len wie je bent en weten wat je klantbelangrijk vindt. Daarbij moet jejezelf realiseren hoe gebruikers jouwboodschap zien. Als redacteuren vandeOndernemer een Twitterberichtop de site zetten, komt er automa-tisch een short url-link aan om tevoorkomen dat je enorm lange linksverschijnen, omdat er anders nog nau-welijks ruimte overblijft voor begelei-

dende tekst. In het laatste geval schietje dan je doel voorbij.”Bezoekers van de website vanBN/De Stem kunnen ook doorklik-ken naar de nieuwe website vandeOndernemer. Dit levert iedereweek minimaal duizend extra bezoe-kers op. Smulders: “Ondernemerszoeken diensten in de regio. Daarspeelt de site op in.” Als je voorgrondwerk op jouw bedrijfsterreineen kraan nodig hebt, dan huur je dieniet in Groningen maar liefst zo dichtmogelijk bij huis. Local marketing isde kapstok waaraan de gehele nieuwewebsite is opgehangen. De digitaleOndernemer biedt grenzeloze moge-lijkheden die offline gewoonweg nietaan te bieden zijn. Dossieropbouw isdaar ook een voorbeeld van. Strakskun je eenvoudig artikelen uitdeOndernemer online terugzoekenen nog eens rustig nalezen, ofdoorsturen aan andere ondernemers!

Door de onwaarschijnlijke hoeveel-heid online-mogelijkheden - denkaan het scannen van qr-codes, app’sen de nieuwe functionaliteiten vanFacebook - kunnen internetmarke-teers bijna niet meer zonder technicien andersom.“De technische ontwikkelingen gaanzo hard, dat we ons bij de ontwikke-ling van een website op een snijvlakvan techniek en marketing bewe-gen”, aldus Smulders.Dit is ook precies de reden waaromStudio iBiZZ en ClickR zo nauw sa-menwerken. Raymond begon in1998 met Studio iBiZZ. Van driemensen groeide het bureau uit naareen volwaardig reclamebureau meteen team van veertien mensen, be-staande uit ontwerpers en developers- gevestigd in Etten-Leur. ClickR be-staat nu vijf jaar en er werken zesmensen aan de zichtbaarheid van dewebsites van hun klanten. Van Well:“Onze internetmarketeers ontwikke-len samen met de klant een internet-strategie en zorgen voor de uitvoe-ring ervan. Wij bouwen onze strate-gie op de peilers: techniek, inhoud enpopulariteit. Op deze manier optimali-seren wij de internetactiviteiten van

onze klanten, uiteenlopend van MKBbedrijven tot multinationals.”Doordat beide bedrijven nauw samen-werken bieden ze een totaalconcept,waarbij ze volledig in het functione-ren van een bedrijf duiken, de doel-stellingen en het zoekgedrag van deklanten. “Wij hebben economie enbedrijfskunde als achtergrond en plaat-sen onze opdracht in het totaalplaatjevan een bedrijf. Vaak zien we dat we

een bedrijf als geheel beter kunnenmaken, en niet alleen hun internettoe-passingen”, licht Smulders toe, diemet zijn bedrijf overigens niet alleende websites verzorgt, maar ook bro-chures, advertenties en andere com-municatie-uitingen.

Nieuwsgierig?Kijk op: www.ibizz.nlen www.clickr.nl

De grenzelozemogelijkheden van

de digitale deOndernemer

Werken op het snijvlak

Een nieuwe opmaak, frisseuitstraling en een nieuwewebsite! Nou ja, eigenlijk twee,voor West-Brabant (www.deon-dernemer-bndestem.nl) enZeeland (www.deonderne-mer-pzc.nl). De website is hetverlengde van de gedrukteuitgave van deOndernemer metmeer nieuws, meer verdiepingen meer contact tussenondernemers in de regio.

Martijn van Well (links) en Raymond Smulders.

zaterdag 21 januari 2012

6|

Page 7: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Leadgeneratie en‘Vraag de expert’

Bij een zogeheten ‘leadgenera-tie’ kunnen bezoekers per(sub)categorie direct een offer-te aanvragen bij maximaal vijfaanbieders tegelijkertijd. Inhet kader ‘Vraag de expert’kan een organisatie een ex-pert aanstellen voor bepaaldeonderwerpen. De expert mageen onbeperkt aantal columnsschrijven die worden opgeno-men in het nieuwsoverzicht.Ook kunnen bezoekers vra-gen stellen aan de expert. Zokomt de klant met één muis-klik uw bedrijf binnen. Dedrempel is veel kleiner danwanneer bijvoorbeeld daar-voor de telefoon gepakt moetworden.

Bedrijfsprofiel

Het bedrijfsprofiel voorzietin een prominente vermel-ding van een bedrijf, met demogelijkheid tot het plaatsenvan nieuws en aanbiedingen.Wanneer een onderneminggoed vindbaar is in dezoekmachine draagt dit bijaan het genereren van leads.

‘Rectangle’ en column

De rectangle is de meest popu-laire advertentiepositie opwebsites. Door het grote enrechthoekige formaat leent derectangle zich uitstekend voorhet gebruik van streaming vi-deo en de opmaak van een ad-vertorial. Een andere moge-lijkheid om je als bedrijf teprofileren is door middel vaneen column. Presenteer jezelfals expert en schrijf een co-lumn die wordt getoond bijrelevante nieuwsberichten.

Nieuwe website deondernemer-pzc.nl

zaterdag 21 januari 2012

| 7

Page 8: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Peter Oey voelt zich, sinds hij zich 17 jaar geleden met vrouw en kind in Zeeland vestigde, volkomen thuis in Zeeland. Als een ambassa-deur van Zeeland promoot hij onze prachtige provincie waar het zo fi jn wonen en werken is. ‘Mijn liefde voor Zeeland zit diep en dat draag ik graag uit. Privé maar vooral ook via MSZ, het Zeeuwse werving- en selectiebureau voor ervaren HBO-ers en academici. De nadruk ligt op Zeeuws omdat MSZ zich uitsluitend richt op Zeeland.’ Zeventien jaar lang woonde Oey in Utrecht, een stad stampvol activiteit, ideaal voor een student en jonge professional die gedijt in de drukte. Maar met een baan in Amsterdam stond Oey elke dag onvermijdelijk uren in de fi le: verloren tijd. Met een jong ge-zin vervaagden de pluspunten van het leven in de stadse heksenketel meer en meer. Oey en zijn echt-genote vroegen zich steeds vaker af of dit nu wel de omgeving was waar zij hun zoontje wilden laten opgroeien.

KattenkwaadOey werd geboren in Groningen en groeide op in Twente, op het plat-teland. Hele dagen speelden hij en vriendjes buiten. ‘In bomen klim-men, fi kkie stoken en allerlei ander kattenkwaad haalden we uit waar-voor je in de stad meteen als van-daal wordt opgepakt. De vrijheid in mijn jeugd was erg groot. Veel later, na de middelbare school, ging ik studeren in Utrecht. Heerlijk, de Grote Stad! Toen ik een jaar of 25 was, ging ik eens met een vriendin naar haar ouders op hun afgelegen boerderij in Zeeuws-Vlaanderen. De stilte en de ruimte ervoer ik destijds als benauwend en ik was opgelucht dat ik terug naar de stad kon.’ Die visie kantelde weer vol-ledig toen Oey vader werd. Staand op dat kruispunt in zijn leven, 17 jaar geleden, zocht en vond hij een leuke baan in Zeeland en vertrok.

Onbekend maakt onbemindIn 2000 start Oey met MSZ. Na vier jaar als arbeidsbemiddelaar

werkzaam te zijn geweest, bedenkt hij dat er vast meer hoog opgelei-den moeten zijn die ook de drukke Randstad graag zouden verruilen voor een uitstekende baan én een geweldig leefklimaat, juist in Zee-land. Dat had hij goed ingeschat: al snel stroomden zowel vacatures als werkzoekenden richting zijn bureau. Inmiddels werkt hij voor bijna alle grotere organisaties in Zeeland. Zeeland biedt mooie kan-sen voor hoger opgeleiden. Toch denkt niet iedere HBO-plusser of academicus aan Zeeland als toe-komstige werkplek, zegt Oey. ‘Er zit een fors aantal grote en inter-nationaal opererende bedrijven in Zeeland; zeer interessante bedrij-ven voor professionals maar hen vaak onbekend. Werkzoekenden richten zich eerder op bedrijven die ze al van naam kennen en deze zitten in de meeste gevallen niet in Zeeland. Wat ook meespeelt, is dat veel Zeeuwse bedrijven zich niet direct op de consument richten. De onbekendheid met Zeeland in het algemeen en in het bijzonder met de interessante bedrijven die hier gevestigd zijn, maakt Zeeland “onbemind”. Al met al ontstaat ge-makkelijk de indruk dat hier weinig gebeurt, maar niets is natuurlijk minder waar. Met 16 jaar ervaring in de Zeeuwse arbeidsmarkt biedt MSZ een uitstekend netwerk van passende bedrijven voor mensen die graag in Zeeland willen gaan werken en wonen.’

Kritische kandidaten… De meeste mensen in het bestand van MSZ zijn ouder dan 35 jaar. Net als Oey destijds hebben ze genoeg van het jachtige leven in de Randstad en weten ze de rust, ruimte en het sociale klimaat van Zeeland op waarde te schatten. Zij kennen Zeeland van vakanties of komen er oorspronkelijk vandaan en kiezen bewust voor wonen en werken in Zeeland. Niet voor iedereen die zich inschrijft heeft MSZ direct een passende va-cature, vertelt Oey. ‘Maar zodra zich een mogelijkheid aandient, zit-ten mijn collega’s en ik er bovenop

om een geslaagde match te creëren.

De kandidaten in ons bestand zijn kritisch: ze willen zich persoonlijk en professioneel blijven ontwik-kelen en zoeken juist die functie waarin zij de volgende stap in hun loopbaan kunnen zetten, die hun succes gaat opleveren. Alles moet kloppen: de inhoud van de functie, de branche, de vooruitzichten, de woon/werkafstand, het salaris.’ Om deze redenen is het vinden van de juiste match voor Oey geen zaak van “even snel doen”. Met iedereen die zich voor een vacature meldt, vindt een persoonlijk gesprek plaats alvorens te worden voorgesteld aan de werkgever.

…en werkgeversAnderzijds zijn de opdrachtgevers van MSZ op zoek naar mensen die mee willen sturen in hun zich voortdurend ontwikkelende orga-nisatie. Uiteindelijk is het de per-soon achter het CV die een match succesvol maakt, en niet alleen de feitelijkheden uit een CV. Wat mo-tiveert iemand écht, waarom kiest hij juist deze functie als volgende loopbaanstap? Daar besteedt MSZ dan ook veel tijd en aandacht aan, aldus Oey. ‘Het is de kunst de di-verse factoren zo in te schatten dat de perfecte match ontstaat. Ik werk vanuit mijn persoonlijke beoorde-ling van mensen en anderzijds van de organisaties en hun eigen cul-tuur. Overigens, bij elke bemidde-ling is volstrekte vertrouwelijkheid gegarandeerd. Zeker voor hier wo-nende kandidaten is dat van groot belang.’ In de loop van de jaren is de regionale functie van MSZ als vertrouwelijk bemiddelaar voor hogere functies steeds belangrijker geworden. Oey en zijn medewerkers weten hoe klein Zeeland is en houden rekening met dat feit. Mensen zijn bijvoorbeeld altijd op de hoogte van waar hun CV naartoe wordt gestuurd.

PartnerProgrammaVia het zogenoemde PartnerPro-gramma gaat MSZ ook voor de partners van “Nieuwe Zeeuwen” aan de slag. In opdracht van het be-drijf waar iemand wordt aangetrok-ken, gaat MSZ op zoek naar een passende functie voor diens weder-helft. Het inzetten van het Partner-Programma maakt de stap richting Zeeland voor beide partners nog aantrekkelijker en is voor Zeeuwse bedrijven een uitkomst.

Nieuwe ontwikkelingen, nieuwe kansenNaast werving en selectie van nieu-we medewerkers is MSZ ook actief in (management)coaching, loop-baanbegeleiding/outplacement en het trainen van mensen. Voor functies waarvoor niet direct persoonlijke matching wordt ge-vraagd is een website ontwikkeld, www.werkeninzeeland.nl. Deze biedt hoge kwaliteit tegen lage kosten. Achterliggende ge-dachte is dat hoe meer informatie er over een kandidaat beschikbaar

is, des te groter de kans op een ge-slaagde doe-het-zelf match. Aanbevelingen door anderen, een Persoonlijk Profi el, een sollicita-tievideo voor op YouTube: dit alles wordt gratis aangeboden met als doel het verkrijgen van een zo com-pleet mogelijk beeld van de persoon achter het CV. Werkeninzeeland.nl biedt ook een online werkgedrag-test aan, voor 75 euro. Ook ZZP-ers kunnen een presen-tatie maken, zodat werkgevers hen zonder tussenkomst van een bu-reau, direct kunnen inhuren.Bedrijven kunnen voor 50 euro twee maanden lang hun vacatures op de site plaatsen. Ook hebben zij de mogelijkheid zelf bedrijfspagina’s en bedrijfsvideo’s te maken. ‘MSZ wil Zeeland verder brengen door het stimuleren van een soepeler bewegende arbeidsmarkt, waarin iedereen op de juiste plek terecht-komt en met veel inzet en plezier zijn werk doet’, zegt Oey tot besluit. ‘Dat is goed voor de mensen, goed voor de organisaties en goed voor Zeeland.’

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Management Support Zeeland, met aan het roer werving- en selectiespecialist Peter Oey, bedient de Zeeuwse arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden. Daarnaast heeft MSZ nog een troef in handen: werkeninzeeland.nl biedt werkzoekenden en werkge-vers goede en goedkope arbeidsbemiddeling voor banen tot en met MBO niveau.

Peter Oey, directeur werving- en selectiebureau Management Support Zeeland:

‘Zeeland verder brengen, daar staan we voor’

T. 0118 484 010M. 06 5160 7487 F. 0118 484 015 Kabelweg 5, 4382 WV Vlissingenwww.msup.nl www.werkeninzeeland.nl

Profi el Peter Oey, eigenaar/oprichter Management Support Zeeland Ondernemer: sinds 1-1-2000Opleiding: antropoloog – marketeerIn Zeeland: sinds 1995Overtuiging: mensen ontwikkelen zich, organisaties ook. Op een X-

moment de juiste match maken, dat is wat mij scherp houdt en plezier geeft!

Missie : Zeeland verder brengen, door deze matches te ‘maken’Activiteiten: werving/selectie, interim, coaching/training/outplacement

Getrouwd met Ineke, een zoon (Bob) van 20

Page 9: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Hoe bevaltdeze stoel?Prima, ik zit hierop mijn eigenstek, waar ik mijnvrije tijd door-breng met familieen vrienden. Ookop kantoor bevaltmijn stoel uitste-kend. Je hebt con-stant te maken metnieuwe uitdagingenen andere mensen. Fa-milierecht is leuk,maar niet altijd een-voudig. Het gaat vaakgepaard met emoties,terwijl wij de zakelijkekant moeten benade-ren. Wij hebben als ad-vocaat ook een luiste-rend oor voor het emo-tionele. We geven decliënten de ruimte omhun verhaal kwijt te kun-nen als ze daar behoefteaan hebben. Ik vind het be-langrijk om inlevingsver-mogen te hebben zodat demensen zich beter op hungemak voelen. Als advocaatben je een vertrouwensper-soon, daarom is met namehet eerste (gratis) kennisma-kingsgesprek erg belangrijk.Bij een scheiding komt veelkijken. Bijvoorbeeld het ma-ken van een ouderschapsplan(zorgregeling voor de kinde-ren) en een echtscheidingscon-venant met daarin de vermo-gensrechtelijke afwikkeling vande boedelbestanddelen, de bere-

kening van alimentatie en de fisca-le aspecten. Het is essentieel dateerst het verleden goed wordt afge-sloten om vervolgens zoveel moge-lijk als gelijkwaardige partners af-spraken te kunnen maken voor detoekomst.

Op welke stoelen heeftu hiervoor gezeten?Na het Jansenius Lyceum in Hulstheb ik Nederlands Recht gestu-deerd aan de Universiteit van Til-burg, toen nog Katholieke Hoge-school Tilburg geheten. Ik liep sta-ge bij de NCB in Tilburg enschreef een scriptie over water-schapsrecht. Dat bleek een ingangvoor mijn eerste baan per 1 juni1985 bij het voormalige Water-schap de Drie Ambachten in Ter-neuzen. Na bijna twee jaar maakteik de overstap naar de advocatuur.Ik ben bijna 25 jaar geleden begon-nen als stagiair bij Vioen & Wie-land.

Welke stoel heeft u hetmeest gevormd?Met name het kantoor van GuidoVioen heeft me de fijne kneepjesvan het vak bijgebracht, hoewel indie tijd de begeleiding van sta-giaires lang niet zo intensief was alsnu. Je werd gelijk in het diepe ge-gooid, je werd meteen naar zittin-gen gestuurd. In die stageperiodekreeg je alles voor je kiezen enmoest je zelfstandig belangrijke be-slissingen nemen. Het is een goedeleerschool geweest.

Wat betekent hetbedrijf voor u?

Veel, ik ben er dagelijks mee be-zig. De advocatuur is veeleisenden ook buiten kantooruren laathet werk je niet los. Anderzijds ishet niet zo dat ik bepaalde proble-men mee naar huis neem, maar za-kelijk en privé kun je ook weerniet strikt gescheiden houden. Alshet er op aankomt, staat mijn ge-zin wel op de eerste plek.

Lijdt u onder de crisis?Noch persoonlijk, noch zakelijk.De advocatuur is minder conjunc-tuurgevoelig dan het notariaat ende makelaardij. We merken zekergeen terugval in de uitoefeningvan onze kerntaken adviseren enprocederen. Zo lang er mensenzijn, zijn er ook problemen waaradvocaten zich over moeten bui-gen.

Hoe moeilijk is ondernemenin deze tijd?Dat valt wel mee, al wordt de re-gelgeving waar je als kantoororga-nisatie aan moet voldoen steedsstringenter. Vanuit de Orde vanAdvocaten en de Raad voor deRechtsbijstand komen er steedsmeer bureaucratische eisen. De ge-financierde rechtsbijstand van deoverheid is flink op de schop ge-gaan. Het toelatingsbeleid is meereen afwijzingsbeleid geworden.Gefinancierde rechtsbijstand is nogslechts mogelijk bij een gezinsinko-men tot ongeveer 34.000 euro bru-to per jaar of tot circa 22.000 eurobruto per jaar bij een eenpersoons-huishouding of alleenstaandeouder. Bovendien is de eigen bij-drage minimaal 125 euro, terwijl

dat enkele jaren terug nog 75 eurowas. Tevens zijn de griffierechtenvan de rechtbank verhoogd. Als ad-vocaat moet je tegenwoordig ookoveral zelf achteraan, waarbij jesoms van het kastje naar de muurwordt gestuurd.

Wanneer komen weuit deze crisis?Ik zou het echt niet weten. Het isieder geval zaak dat de begrotingop orde komt en de staatsschuldwordt teruggedrongen bij zwakkeEU landen als Griekenland, Italië,Spanje en Portugal.

Waarover piekert u?Ik ben opgewekt van nature enheb geen last van negativiteit. Hetenige waar ik wel eens over piekeris om alles te plannen, om de logis-tiek te stroomlijnen. Afspraken na-komen is een belangrijke pijlerwaarop onze praktijk is gegrond-vest en dat willen we graag zo hou-den. De cliënt waardeert het als jeterugbelt en duidelijk bent, zelfsals je met een minder positieveboodschap moet komen. Je moetopen en eerlijk zijn en geen valsehoop geven; geen beloften doendie je niet waar kan maken. Doorje dagelijkse praktijk merk je terde-ge hoe goed je het zelf als vaderhebt. Door de problemen van an-deren besef je des te meer dat eenstabiel gezin de hoeksteen van demaatschappij is. Je wordt op jewerk dagelijks met de neus op defeiten gedrukt. Ik zie van dichtbijwat de gevolgen kunnen zijn vaneen scheve balans tussen werk enprivé.

Wanneer bent uhet meest in uwelement?Als ik het gedo-seerd druk heb, goe-de resultaten boeken mensen me we-ten te waarderen.

Als u niet bij Brug-ge de Vleesscha-uwer van Hevelewerkte, dan..?Zou ik autoverkoperin een garagebedrijfzijn. Dat wilde ik name-lijk als kind altijd wor-den; of architect, datlijkt me ook een prach-tig beroep.

Waar komt u uwstoel voor uit?Voor een gezellig week-endje weg. Dat hoeft dusniet ver van huis te zijn, bij-voorbeeld Amsterdam ofMaastricht. Samen de stadverkennen, een etentje, eenwijntje: heerlijk. Je bent daneven in een heel andere we-reld en je kunt er vervolgensweer volop tegenaan.

Wat is uw ambitie?Kwaliteit blijven leveren enverder optimaliseren. Groei isvoor ons geen doel op zich,met name omdat we altijd spe-ciale aandacht willen hebbenvoor de mens achter de zaak.

Naam:Frank de Vleesschauwer (53).

Functie:advocaat mede-eigenaar Bruggede Vleesschauwer van HeveleAdvocaten/ Mediators

Bedrijf:advocatenkantoor Brugge deVleesschauwer van Hevele

Bijzonderheden:Brugge de Vleesschauwer vanHevele, met kantoren in Terneu-zen en Oostburg, is een algeme-ne rechtspraktijk van meerdereadvocaten die allen hun specifie-ke deskundigheid in huis heb-ben. Mr Sjaak Brugge is gespecia-liseerd in huurrecht en jeugdstraf-recht. Mr Frank de Vleesscha-uwer is deskundig op het gebiedvan personen- enfamilierecht/mediation.

Op zaterdag 18 februari verschijntde ‘Haven Vlissingen’ special

DE STOEL Tekst: Henk van de Voorde Fotografie: Mark Neelemans

zaterdag 21 januari 2012

| 9

Page 10: PZC De Ondernemer 21-01-2012

We zijn het jaar kwakkelend ge-start, de euro op een heel laag ni-veau, de beurs na een stevige ein-dejaarsrally een beetje hangerigen een Nederlandse bank diekomt zeggen dat volgend jaar depensioenen met wel 6 procent da-len. De media houden ook welvan deze kommer en kwel be-richten. Het feit dat afgelopenjaar een topjaar was wat betreftautoverkoop wordt als weinig re-levant gebracht. Daarnaast ginger een record bedrag aan vuur-werk de lucht in en hebben desupermarkten meer omzet ge-haald Er is natuurlijk een vertrou-wenscrisis in Europa, maar er ismeer. Iinternet en social media,hebben een geweldige impact opons gedrag en dus ook op win-kels, soorten bestedingen. Men-sen die nooit iets tweedehandskochten winkelen nu volop opmarktplaats. Toch geloof ik nietalles wat er wordt gezegd. De eu-ro verdwijnt echt niet bij ons, deschuldencrisis kan heel snel overzijn en let op, elke directeur dienog wat wil reorganiseren doethet nu op conto van de crisis.Mijn indruk is dat we de tweedehelft van dit jaar weer zullengaan groeien. We hebben dan in-tussen een hoop ellende uit hetverleden verteerd en schulden af-gestempeld. Daar zijn we danook emotioneel overheen en deregeringen durven het eindelijkte zeggen, de woonmarkt wordtgereorganiseerd, daar zijn degeesten dan rijp voor en een hele-boel zaken die vroeger ruimhar-tig door de staat werden ver-goed, gaan we als burger net alsvroeger weer zelf betalen. Datgeldt voor studeren, voor rolla-tors, voor sport, voor medischehulp enz enz. Dat is lastig, maarschijnbaar is er mee te leven.

Ik ben van nature een positief in-gesteld mens. Het glas is steevasthalfvol en ik zie altijd wel eenlichtpuntje, zelfs in donkere om-standigheden. De actualiteit ge-biedt echter de nodige realiteits-zin. Het MKB, de geachte mo-tor van de economie, komtsteeds meer in de problemendoordat banken steeds minder(investerings)geld ter beschik-king stellen. Banken moeten im-mers ‘meebetalen’ aan de red-ding van de Euro, terwijl ze te-vens vanuit regelgeving (BaselIII) hun eigen balans en vermo-gen op orde moeten brengen.Zolang het vertrouwen ont-breekt in en tussen banken zalgeld een steeds schaarser goedworden. Geld dat het MKB bijhet uitblijven van voldoende con-sumentenbestedingen hard nodigheeft om te investeren en te over-leven. Het eigen vermogenwordt nu veelal aangesproken,maar het spek raakt op, vooralbij de business to consumer be-drijven.De business to businessbedrijven en lijken het in het al-gemeen nog aardig te doen. Ge-lukkig zijn er lichtpuntjes en ont-staan er alternatieve financierings-bronnen. Partijen met geld ko-men in contact met partijen diegeld kunnen gebruiken. Crowd-funding (zie www.crowdfun-ding.nl) heeft zijn intrede ge-daan. Wellicht zijn bedrijven inde toekomst minder op bankenaangewezen?

Als deskundigen in 2008 werdengevraagd wanneer een herstelvan de vastgoedsector te ver-wachten was, dan werd 2012 hetjaar van de ommekeer. Nu 2012is aangebroken, moeten we con-stateren dat het herstel nog nietis ingetreden en naar mijn ver-wachting ook dit jaar niet in-treedt. De markt voor nieuw tebouwen koopwoningen zit opslot. Ondanks lage bouwprijzenen lage marges, en daardoorscherpe verkoopprijzen, wordener nauwelijks nieuwbouwwonin-gen verkocht. Deels te wijtenaan de aangescherpte leencapaci-teit van potentiële kopers, maarvoor een belangrijk deel een ge-volg van een gebrek aan vertrou-wen in de toekomst. Duidelijkmerkbaar is dat de consument ab-soluut niet bezig is met het oriën-teren op de aankoop van eennieuwbouwwoning. Onzeker-heid over de eigen toekomst,over de verkoop van de huidigewoning maar ook over een poli-tiek beladen onderwerp, dehypotheekrenteaftrek. Hetwordt hoog tijd dat hierover dui-delijkheid wordt verschaft en deratio het weer wint van de emo-tie. De woningmarkt echter zitzo complex in elkaar dat aanpas-sing van één essentiële factor nietdirect tot resultaat leidt. De verla-ging van de overdrachtsbelastingtoont dit nog eens aan. Om dewoningmarkt weer gezond te ma-ken is een uitgebalanceerd pak-ket van maatregelen en facilitei-ten nodig. Laten we hopen dathieraan in het komend jaar hardwordt gewerkt.

6,0 5,5

5,5

Scarlett KwekkeboomEigenaar Janse en Janse

6,0

Peter SwinkelsVoorzitter BZW

5,5

Roeland AdriaansensVoorzitter BZW Zeeland

7,0

Joris JansenEigenaar restaurant

5,5

Paul NijskensDirecteur Rewin

4,0

Guust VerpaalenDirecteur Phidelity

5,5

Chris van LoonBestuurder de Unie

Manfred ZurhorstDRV Accountants

Ruud de BaarDirecteur Marsaki

Barometer

Henk van KoeveringeCEO De Roompot

De vaderlandse economie staat of valt met het welzijn van DeNederlandsche Bank. De crisis rond de euro blijft zwaar drukken opde gemoedstoestand van ondernemend Nederland in het algemeen enZeeland in het bijzonder. Aan het begin van het nieuwe jaar is hetconsumentenvertrouwen angstwekkend laag. En omdat ondernemers2012 ook niet zien als topjaar, staat ons nog wat te wachten.Maar is het niet zo dat een crisis ook inventief maakt?

6,5

Een klein zesjeDe barometer cijfer: 5,8

zaterdag 21 januari 2012

10|

Page 11: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Komend uit een luxe situatiewaarbij groei als vanzelfsprekendwerd ervaren, is vanaf 2008 demarkt veranderd en moet erweer hard worden geknokt voorvrachttonnen op het internationa-le speelveld.De huidige economische situatieheeft ook in de logistieke dienst-verlening partijen gedwongentot verregaande samenwerking,waar gezocht kan worden naaroverlap in organisaties en kos-ten- effectieve oplossingen voorde klanten worden bedacht.Hiermee kan niet alleen het mo-ment van de crisis worden benutals directe oplossing maar kan te-vens een reservering voor de toe-komst worden gemaakt, waarbijnieuwe inzichten en samenwer-king worden benut om als inno-vatieve Nederlandse bedrijvenop mondiaal niveau toonaange-vend te zijn. Tenslotte willen wijals logistieke, zeevarende natieeen speler van topniveau blijven.Veel succes met uw crisis.

Het is nu bijna half januari ennog heeft het bijna niet gevro-ren. De temperatuur is van slag.Duidelijke klimaatsverandering?Insecten overleven nu wel heelgemakkelijk. Zo hoor ik vertel-len dat mensen aan sommige ra-men binnenshuis luie vliegen aantreffen. Erger is het bij de scha-pen waar het Schmallenberg vi-rus flink huishoud. Hoeveel scha-de het aanricht zal pas later duide-lijk worden. De Europese Com-missie verwacht dat het land-bouw inkomen tussen nu en2020 zal stijgen. Hopelijk is datook zo. Of is het Europees ge-zien een verschuiving van hetwesten naar de Oost-Europeselanden?Feit is dat de wereldbevol-king blijft groeien. Dus ook al de-ze monden moeten gevoed wor-den. Als dan ook de Euro standhoudt, zou de Commissie gelijkkunnen krijgen.

De vooruitzichten voor 2012zijn allerminst positief voor com-mercieel vastgoed. De economi-sche krimp zorgt op de gebrui-kersmarkten voor een afnemen-de vraag naar vierkante meters.In de eerste negen maanden van2011 liet alleen winkelvastgoednog een waardestijging zien. Deretailmarkt werd dan ook langetijd door vastgoedbeleggers ge-zien als de “veilige haven”. Dedetailhandel ondervindt de gevol-gen van de afnemende koopbe-reidheid bij de consument. Ditheeft zijn weerslag op de gebrui-kersmarkt van winkelvastgoed.In de eerste negen maanden van2011 werd er landelijk gezien cir-ca 10 procent minder vierkantemeters aan winkels enshowrooms verhuurd of ver-kocht dan in dezelfde periode in2010. Het aanbod van winkel-ruimte begint na een stabiele pe-riode tussen 2003 en 2008 ooksteeds verder op te lopen. On-danks dat er nog steeds veelvraag is naar toplocaties door (in-ter)nationale winkelketens laatde aanhoudende krimpende de-tailhandelsvolumes, de afnemen-de vraag en het oplopende aan-bod zien dat ook de winkelmarktwaarschijnlijk niet aan de econo-mische malaise kan ontkomen.De markt voor bedrijfsruimten isafgelopen jaar verbeterd t.o.v. deperiode daarvoor. Deze markthad de grootste dip al gehad.2012 wordt een spannend jaarmet behoefte aan creativiteit.

Aan het begin van een nieuwjaar is de verleiding groot omvoorspellingen te doen over watons te wachten staat. Toch ga ikme er niet aan wagen want voor-spellingen komen zelden uit. Ikkijk om me heen in het Zeeuwseen probeer wat lichtpuntjes aante geven. Lichtpuntjes omdat indeze sombere economische tij-den, het gemakkelijk is elkaar deput in te praten. En hoewel ikgeen econoom ben, heb ik altijdgoed begrepen dat economie al-les met vertrouwen te makenheeft. Het faillissement van Zal-co was natuurlijk een domper. Inde eerste plaats voor de werkne-mers. Maar het was toch onge-looflijk dat we zo snel met alle re-levante partijen een mobiliteits-centrum en steun uit Den Haagen , hoogstwaarschijnlijk. Brusselhebben weten te realiseren.Over organiserend vermogen ge-sproken! Hopelijk komt er eendoorstart. We hebben en hou-den in Zeeland één van de laag-ste werkloosheidspercentagesvan Europa. De Zeeuwse havenshebben groeicijfers laten zien dieer zijn mogen, boven Rotterdamen Antwerpen. Op het gebiedvan biobased economy zijn wetoonaangevend in Europa en wehebben kansen op een mariniers-kazerne in Vlissingen en eennieuw politiedienstencentrum.Kortom, er is een solide basis ener liggen kansen.

Alex NelisVice voorzitter ZPPC

Lilianne van der HaAgrariër

Paul FermontMakelaar

Ben de ReuGedeputeerde

Een nieuwe Ondernemer, een vernieuwde club van experts diemaandelijks een cijfer geven ten behoeve van onze Barometer.De Zeeuwse inbreng is meteen een heel stuk groter geworden.De nieuwe experts:Ben de Reu, gedeputeerde van onder andere Economische Za-ken, heeft als geen ander een ‘helikopterview’ over economischZeeland. Makelaar Paul Fermont vertelt ons alles over de gangvan zaken in de onroerend goed sector. Namens de havens zitAlex Nelis, vice voorzitter van de werkgevers van de Vlissingsehaven, in ons panel. Projectontwikkelaar Ruud de Baar heeftals geen ander kijk op de ontwikkeling van nieuwe projecten inde provincie. Peter Swinkels is algemeen voorzitter van deBZW, de Brabants Zeeuwse Werkgevers.Roeland Adriaansens (voorzitter Zeeuwse BZW), ScarlettKwekkeboom-Janse (Van Janse en janse), Joris Jansen (AubergeDes Moules) en Lilianne van der Ha, die een agrarisch bedrijfheeft, blijven gewoon maandelijks hun cijfer of mening geven.De nieuwe club kwam in de eerste maand van het jaar tot een5,8, een mager zesje dus. Net voldoende dus, maar het is eensdan meer oppassen.

7,5 6,0 6,0 5,5

van de nieuwe club van experts

zaterdag 21 januari 2012

| 11

Page 12: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Dennis Rijsbergen

GOES - “Decoratieschilders van Dis-ney waren erg geïnteresseerd en erontstond een idee voor een samen-werking volgend jaar in New Yorken Orlando”, zegt Verkerke.Er zijn zo’n twintig schilders in Ne-derland die zich professioneel hebbentoegelegd op het imitatie- en decora-tieschilderen. Het is een uitstervendberoep en Verkerke is met zijn 28jaar veruit de jongste in de sector. Hijheeft zich gespecialiseerd om ondermeer muren, pilaren en panelen te de-coreren. En met imitatietechniekenweet hij objecten zo te beschilderendat het lijkt alsof ze van hout of mar-mer gemaakt zijn. Dat zijn werk nietvan echt is te onderscheiden, onder-vindt de verslaggever bij binnen-komst in het atelier. “Kijk”, wijst deGoese schilder. “Dat kunstwerk hebik samen met een andere kunstenaargemaakt voor een expositie.” Hetenorme houten standbeeld staat opeen loodzwaar marmeren blok. Alhoe-wel. “Dit kan ik zo op mijn schou-ders meetillen”, zegt Verkerke, en hijgeeft de journalist een stuk marmer.Zo licht als een veertje. “Het is kunst-stof dat ik beschilderd heb”, lacht Ver-kerke.Het is een eeuwenoud vak dat de

Goesenaar beoefent. “Elke schilderkon vroeger decoratie- en imitatie-schilderen. Mensen die zich in hunhuis of boerderij geen echte houtenpanelen of marmer konden veroorlo-ven, schakelden schilders in. Nu ishet juist een luxe product.”Verkerke werkt voor restaurants diemuurschilderingen willen, maar ookveel voor particulieren. Hij werktvaak in oude, historische panden omhouten panelen te schilderen die wer-kelijk niet van echt zijn te onderschei-den. Ook voert hij restauratieschilder-werken uit. “Ik heb bijvoorbeeld ineen klooster in de Ardennen tussende monniken gewerkt.” Een anderegrote opdrachtgever is jachtenbouwerAmels. “Je kunt in een jacht van 170miljoen euro niet overal fineer gebrui-ken. Denk bijvoorbeeld aan de meta-len branddeuren. En ja, zo’n sjeik wil

echt geen grijze deuren.” Verkerkelaat een stukje hout zien. “Kijk, ditkrijg ik dan van Amels met de op-dracht: ‘Maak dit maar na.’ Ik ga danop zoek naar de juiste techniek. Datvergt veel experimenteren.” Ookkomt Verkerke eraan te pas bij de bad-kamers van de superjachten. “Als je al-les van echt marmer maakt, zakt zo’nschip meteen naar de bodem”, grapthij.

ImitatieschilderenEr zijn maar weinig mensen op de we-reld die zo goed kunnen imitatieschil-deren als Verkerke. Vandaar dat hij inapril op uitnodiging mocht meedoenaan de Salon voor Decorateurs in At-lanta. Daarna volgde een verzoek ofhij zijn werk in september tijdens deFaux Expo in Orlando wilde latenzien. “Ja, op die beurzen staat toch

wel de wereldtop”, zegt Verkerketrots. De Zeeuw gooide zulke hogeogen met zijn werk, dat uit de contac-ten met decoratieschilders van Disneyhet idee ontstond voor een samenwer-king. Verkerke vertrekt volgend jaardan ook weer naar Amerika. “Ikhoop dat daar grote opdrachten uitvoortvloeien. Amerika is een ideaalland voor mijn vak. Alles is daarnieuw, er zijn nauwelijks historischegebouwen. Terwijl ze daar wel vanpoespas houden. Als je die huizensoms ziet, dat lijken complete Efte-lingparken”, lacht Verkerke.

PassieDe passie om iets natuurgetrouw nate bootsen, is enorm bij de Zeeuw.Hij is uren in zijn atelier bezig omzijn technieken te perfectioneren ennieuwe te ontwikkelen. Zo is hij met

kunststoffen in de weer om de mar-mereffecten in 3D te krijgen, zodathet marmer, net als het echte natuur-steen, diepte krijgt. Ondanks die harts-tocht voor het imitatie- en decoratie-schilderen blijft hij ook zijn werk alshuisschilder erg belangrijk vinden.“Dat is zo’n mooi vak. Vergeet nietdat dat de basis is. En je kunt met eeninstelling werken van, ik ga die rijtjes-huizen even soppen of je kunt den-ken, die ga ik eens mooi opknap-pen.”Naast de ‘Amerikaanse droom’ heeftVerkerke nog een doel voor ogen.Hij wil zijn vak als decoratieschilderconserveren voor de toekomstige ge-neraties. “Mijn doel is om ook jonge-ren te inspireren voor dit beroep. Bijvakwedstrijden zie je voor zo’n negen-tig procent grijs rondlopen. Je merktdat ook aan de opzet van die wedstrij-den. Die is vaak oubollig. Als je ditvak ook voor jongeren interessantwilt maken, dan moet je ze prikkelen.Laat jongeren bijvoorbeeld aan deslag gaan met het logo van Apple inplaats van iets sufs. Je moet jongerentriggeren. Er is straks een tekort aandecoratieschilders. Laat die gasten danook weten dat het een uitstekendecarrièrekeuze is. Want dit beroepmag niet uitsterven.”

Zeeland mikt op de Vlamingen

,,Voor Vlamingen die in Nederlandkomen wonen en werken zijn er veelmogelijkheden. Het is belangrijk dat

grensarbeiders gefaciliteerd worden.Een goede wisselwerking is mogelijk.In het middelbaar onderwijs is er bij-voorbeeld bij ons werkgelegenheidvoor Belgische leerkrachten, terwijlandersom Zeeuws-Vlamingen aan deslag zouden moeten kunnen gaan ineen stad als Antwerpen waar een te-kort is aan leerkrachten in het basison-derwijs. Voor Belgische ondernemerskan Zeeuws-Vlaanderen interessantzijn met het oog op en tweede vesti-ging. Die kan eventueel een spring-plank zijn richting de rest van Neder-

land”, aldus Francklin de Maat. DeHulstenaar heeft vorig jaar de krach-ten gebundeld met de uit het VlaamseStekene afkomstige Georges vanHoye. Beide ondernemers opererenin St.-Jansteen vanuit het voormaligeRabobankgebouw aan de Wilhelmi-nastraat, waar de oude kluis met zijnkarakteristieke massieve deur, nog pre-cies in tact is gebleven.Bedrijfsaccountant Georges van Hoyeheeft ruim drie decennia ervaring op-gedaan bij verschillende grote onder-nemingen, waaronder Bayer Antwer-

pen, een wereldwijde speler met kern-activiteiten op het gebied van gezond-heid, voeding en hoogwaardige mate-rialen. Hij heeft verschillende functiesbekleed, van Financial controller totmanager Finance & Controlling. Hijhoudt zich voornamelijk bezig methet adviseren van ondernemers, sa-menstellen en controleren van jaarre-keningen en het behandelen van fisca-le aangiftes.Francklin de Maat, die jarenlangwerkzaam was voor Dow Chemical,nam in 1996 het adviesbureau ADM

van zijn ouders over. Hij is zowel ac-tief op de particuliere als de zakelijkemarkt en bedrijfsadviseur ‘mens in be-drijf’. Hij combineert praktisch zaken-doen met respect voor individu enmaatschappij. ,,Wij zijn geïnteres-seerd in de mens achter de onderne-ming. Communicatie is heel belang-rijk. Zeker onder de huidige economi-sche omstandigheden hebben onder-nemers behoefte aan een stabieleklankbordfunctie, niet aan paniekvoet-bal”, verklaren De Maat en VanHoye.

Het ene moment ben je de kozij-nen van rijtjeshuizen in Goes aanhet schilderen, het andere werk jeaan projecten in Amerika. Schil-der Barre Verkerke is één van deweinige decoratie- en imitatie-schilders in Nederland en be-hoort zelfs tot de wereldtop.En dat is het megaconcernWalt Disney niet ontgaan.

Barre Verkerke gaat vanwegede interesse vanuit Amerikabinnenkort de naam van zijnbedrijf aanpassen. “Die Ameri-kanen kunnen natuurlijk denaam B. Verkerke Schilder-werken niet uitspreken”,lacht de Zeeuw. “Mijn be-drijf gaat daarom BVK Paint-works heten.”

Zeeuws-Vlaanderen is een prach-tig gebied met veel toekomstper-spectief. Een toenemend aantal(jonge) Belgische gezinnen ves-tigt zich in Zeeuws-Vlaanderen.Ze profiteren van de lagere wo-ningprijzen en de hypotheekren-te aftrek, hoewel dit laatste poli-tiek steeds gevoeliger komt te lig-gen.

Schilder van kozijn naar Disneyfiguur

Van huisschildertot Disneystudio

Barre Verkerke: ‘Amerika is een ideaal land voor mijn vak.’ Foto: Denvon Media

zaterdag 21 januari 2012

12|

Page 13: PZC De Ondernemer 21-01-2012

RegelsIndustrie:Wet streng voor voedsel

ExpertsMeningen:Rondetafelgesprekover financiën

TipsFinanciën:

Voorkom problemen

BedrijvenCrisis:Overleven

Financiën enregelgeving

Meer

over ons

in deze special

www.labzvl.nl

Special

zaterdag 21 januari 2012

| 13

Page 14: PZC De Ondernemer 21-01-2012

“Binnen de familiebedrijven in Zeeland werken 76.000 mensen, waarvan bijna 30% binnen nu en 5 jaar een nieuwe werkgever krijgt. Mede van die bedrijfsopvolgers is het afhankelijk of die werkgelegen-heid in stand blijft. Als adviseur probeer je de overdracht van het bedrijf van de ene generatie op de volgende zo optimaal mogelijk te laten plaatsvinden. Dat vereist een groot inlevingsvermogen in de positie van de overdragende en in die van overnemende partij en senioriteit. In de afgelopen dertien jaar hebben onze experts een groot aantal bedrijfsoverdrachten (binnen familiebedrijven) begeleid, waar-door zij beschikken over een enor-me ervaring op dit gebied”, licht eigenaar Wil Wouters toe. “Een bedrijfsoverdracht is voor alle par-tijen belangrijk. Binnen de marges moeten voor de afscheidnemende partij de fi nanciële mogelijkheden aanwezig zijn om te kunnen ge-nieten van een onbezorgde oude dag en moeten voor diens opvol-ger de voorwaarden aanwezig zijn om verder te kunnen ondernemen, om het bedrijf succesvol te kunnen voortzetten. Toch zijn deze fi nan-

ciële factoren van ondergeschikt belang, want een bedrijfsovername is voor alle partijen pas geslaagd als de continuïteit van de werkge-legenheid voor het personeel kan worden gewaarborgd. En dat maakt zelfs de sterkste familiebedrijven kwetsbaar.” Vier stappenHoewel de ene bedrijfsoverdracht meer tijd vergt dan de andere, ver-eisen zij alle dezelfde zorgvuldig-heid. Wil Wouters: “Het proces van de bedrijfsoverdracht bestaat uit de volgende vier stappen. Eerst moet het bedrijf procedureel geschikt worden gemaakt voor overdracht, het moet fi nancieel gezond zijn en indien mogelijk, zijn ontdaan van verliesgevende activiteiten (stap 1). Vervolgens moet worden bepaald, wie de opvolger(s) is(zijn) (stap 2), wanneer de overdracht zal plaats-vinden (stap 3) en tegen welk be-drag (stap 4). Voor dat laatste be-oordelen wij tevens welke datum het meest geschikt is voor de prijs-bepaling. In deze economisch wat mindere tijden zijn banken uitermate te-rughoudend met het verstrekken

van fi nancieringen. Ons kantoor beschikt over de expertise om de pensioenvoorziening voor de af-scheidnemende partij binnen het bedrijf zoveel mogelijk veilig te stellen en om ervoor te zorgen dat de middelen voorhanden zijn voor de overnemende partij om verder te ondernemen. Pas als aan al deze factoren is vol-daan, kan de bedrijfsoverdracht succesvol plaatsvinden.”

• Belastingadviseurs Wil Wouters en Christian Driessen

In Zeeland zijn 9300 familiebedrijven, waarvan vele al generatie op generatie voortbestaan. Maar liefst zo’n 2600 daarvan wor-den geleid door ‘babyboomers’ en krijgen de komende jaren dus te maken met bedrijfsopvolging. Het verzorgen van de fi s-cale en fi nanciële begeleiding bij bedrijfsopvolging binnen fa-miliebedrijven is een van de specialiteiten van Wouters Advies uit Meliskerke.

Continuïteit staat centraal bij bedrijfsoverdracht

Wouters BelastingadviesDorpsstraat 4, MeliskerkeT 0118 55 66 77F 0118 55 66 78E [email protected] www.woutersadvies.nl

SEPA, de weg naar één Europese betaalmarkt

Invoering één Europese betaalmarktDe Europese landen en banken werken aan de invoering van één Europese betaalmarkt. Europa wil hiermee één van de meest con-currerende economieën van de wereld wor-den en gaat daarom de komende jaren over op één betalingssysteem, SEPA (Single Euro Payments Area). Het doel is om het Europese betalingsverkeer gemakkelijker, veiliger en effi ciënter te maken. De invoering van SEPA heeft consequenties voor alle ondernemin-gen, van groot tot klein. Als ondernemer zult u dit merken bij uw dagelijkse betalingen en ontvangsten.

Gevolgen SEPA voor ondernemersHet Nederlandse betalingsverkeer wordt steeds Europeser. Iedere ondernemer krijgt met SEPA te maken en zal zich moeten voor-bereiden op de overstap naar SEPA. Als on-dernemer zult u zelf actie moeten onderne-men om SEPA-proof te worden. In de praktijk betekent dit dat uw betalingsverkeer moet worden aangepast aan nieuwe standaarden,

rekeningnummers en bestandsformaten. Ook als er (nog) geen zaken over de grens worden gedaan. Daarnaast zult u wijzigin-gen moeten doorvoeren in uw fi nanciële administratie en (boekhoud)systemen.

Voordelen één Europese betaalmarktHet gemak van betalen met de euro in de euro-landen wordt met SEPA uitgebreid naar het girale betalingsverkeer, zoals overschrij-vingen via internetbankieren en incasso’s. Dit betekent voor ondernemers: gemakkelijk betalen in Europa, veiliger en effi ciënter betalingsverkeer, dezelfde spelregels voor onder meer valutering en verwerkingstijden en minder rekeningen nodig voor betalin-gen en ontvangsten in Europa.

WanneerDe Europese landen en banken zijn al enkele jaren bezig met de veranderingen die één betaalmarkt met zich meebrengt. Bij de Rabobank kunt u al snel en goedkoop beta-lingen doen in het eurogebied. Vanaf dit jaar

gaat u meer merken van de veranderingen die SEPA met zich meebrengt. Uiterlijk eind 2013 wordt van ondernemers verwacht dat zij ‘SEPA’-proof zijn. Vanaf 1 februari 2014 worden in alle SEPA-landen uitsluitend nog Europese betaalvormen gebruikt.

Rabobank helptRabobank ondersteunt u graag bij een goede voorbereiding op de komst van één Europese betaalmarkt. Wilt u weten of uw bedrijf er klaar voor is? Neem contact op met een adviseur van de Rabobank bij u in de buurt of download de handige checklist ‘Overstappen naar Europees betalingsver-keer’ op www.rabobank.nl/sepa. U kunt hier ook terecht voor meer informatie en het volgen van de ontwikkelingen over SEPA.

Makkelijk betalen in Europa. Dat is het idee.

Is uw bedrijf er klaar voor?

Page 15: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Special:

Tekst: Henk van de Voorde

MIDDELBURG - De overdrachtvan een onderneming is een ingrijpen-de gebeurtenis. Het heeft een behoor-lijke impact op de ondernemer zelf,maar ook op zijn gezin of familie. Eris uiteraard een causaal verband tussende overdracht en de financiële situatiestraks. De uittredende ondernemerwil als vanzelfsprekend zijn pensioenzo goed mogelijk regelen. De proble-matiek van bedrijfsopvolging neemtin ons land steeds grotere vormenaan, met name in de provincie Zee-land maar ook in West-Brabant is hetaantal uittredende ‘babyboomers’ snelstijgende. Het doemscenario dat meerdan een kwart van de uittredende on-dernemers in de komende vijf jaargeen opvolger voor zijn bedrijf heeft,lijkt uit te komen.

Timing,,Een goede timing om je bedrijf teverkopen is het moment waarop je erde beste prijs voor krijgt. En daarvoormoet je onderneming in topconditiezijn. Met een sterkte-zwakte analyseontdek je waar de kracht zit en wat erverbeterd kan worden. Met het oogop de verkoop kan het handig zijnom te kiezen voor een flexibele be-drijfsstructuur. Op die manier kan tezijner tijd worden bepaald wat welwordt overgedragen en wat niet enwordt de belastingdruk beperkt. Een

voorbeeld van een flexibele bedrijfs-structuur is een holdingconstructie.Bij de overgang naar deze structuurkan een beroep worden gedaan op fis-

cale faciliteiten. Daar moet dan wel tij-dig mee worden begonnen omdatveel van die faciliteiten een wachttijdkennen die kan oplopen tot zes jaar.Verdere flexibilisering kan men berei-ken door het onderbrengen van be-drijfsvastgoed in een vennootschap”,aldus Arlee Brandhorst, specialist Fu-sie & Overnames bij ABN AMRO,op het door Prior Fusie & overnamesgeorganiseerde Symposium Bedrijf-sopvolging in het Badhotel te Dom-burg.

KredietenDe presentatie werd geopend doorFrançoise Wittmer, directeur Bedrij-ven van het marktgebied Walcherenvan ABN AMRO. Eerder was zewerkzaam in Rotterdam als SeniorKredietanalist op de afdeling Risk Ma-nagement, waar de kredietaanvragenworden beoordeeld en goedgekeurd.Na het uitbreken van de financiële eneconomische crises in 2008 is de regel-

geving omtrent het vertrekken van fi-nancieringen en hypotheken aange-scherpt. Mede daardoor zou de ban-caire sector zou onder de huidige gril-lige economische omstandighedenzeer terughoudend zijn met het verle-nen van kredieten. Staat een onderne-mer dus in de kou als hij wil investe-ren in een nieuw machinepark of alshij zijn pand wil uitbreiden? En als ie-mand een bedrijf wil starten of over-nemen: hoe zit het dan met de kre-dietmogelijkheden? De aandelen vanABN AMRO zijn ondertussen voorhonderd procent in handen van deStaat der Nederlanden. Voorzichtig-heid troef dus? Françoise Wittmer nu-anceert de hele kwestie. ,,Natuurlijkzijn de eisen na het uitbreken van definanciële en economische crises ver-anderd. Binnen de aangescherpte re-gels omtrent krediet- en hypotheek-verstrekking moeten wij zien te ope-reren. Zoals altijd nemen wij geen on-nodige risico’s, maar in principe is ie-

dere ondernemer met een gedegenondernemingsplan welkom bij ons.Met iemand met een goed onder-bouwd verhaal doen wij graag zaken.Ieder plan bekijken we serieus en zeg-gen bij voorbaat zeker geen nee. Bijtwijfel is het eerder ‘ja, mits’ of ‘nee,tenzij’. Bij kredietverlening kijkenwij vooral naar rendement en vooruit-zichten. Zijn deze positief dan ligteen oplossing voor de hand. Even-eens van belang is dat startende onder-nemers zo goed mogelijk worden ge-faciliteerd, zowel financieel als quacoaching.”

VisiePeter Kamstra, directeur bedrijvenvan ABN AMRO Zeeland, legt uitdat zijn bank met financiële middelenen jarenlange knowhow bestaande enstartende ondernemers terzijde staatom hun ambities waar te maken. ,,Bijkredietverlening kijken wij vooralnaar de vooruitzichten en de onderne-mer achter de onderneming, naast ren-dement. De visie van de ondernemeris net zo belangrijk als de cijfers diekunnen worden overlegd. Een onder-nemer met goede (innovatieve) idee-ën, die deze ook overtuigend op onsweet over te brengen, kunnen wij fa-ciliteren. Wij zijn dan bereid om te in-vesteren in die plannen. Met iemandmet een goed onderbouwd verhaaldoen wij graag zaken.”

Handige tips voor veranderende regels

Hoe eerder een ondernemer zichbij zijn financiële planning insteltop een latere bedrijfsoverdracht,hoe beter. Een onderneminggoed overdragen is namelijkmeestal een kwestie van jarenlan-ge voorbereiding. Er is dan meertijd om de juiste beslissingen tenemen. Dat kan de waarde en deopbrengst van de ondernemingbehoorlijk ten goede komen.

TERNEUZEN - Nog tot 1 juli vandit jaar kan geprofiteerd worden vande verlaagde overdrachtsbelasting.

Het verlaagde tarief van 2 procentgeldt voor de aanschaf van woningen,ook als het een vakantieverblijf be-treft. Er wordt op deze wijze 4 pro-cent overdrachtsbelasting bespaard.De maatregel geldt ook voor rechtenop woningen, zoals een vruchtge-bruik. Degene die een nieuw huisheeft gekocht, maar er nog niet inwoont of al in het nieuwe huiswoont, terwijl de oude woning nogte koop staat, kan nog tot en met 31december drie jaar lang de (hypo-theek)rente op beide woningen in af-

trek brengen. Na 2012 wordt maxi-male termijn van dubbele aftrek weertwee jaar.Heeft iemand een nieuwe woning ge-kocht, maar lukt het niet om de oudewoning te verkopen, dan is het inte-ressant om volgend jaar de oude wo-ning tijdelijk te verhuren in afwach-ting van de verkoop. Door een tijde-lijke maatregel herleeft de rente overde oude hypotheek weer, zodra deverhuur is afgelopen en de oude wo-ning weer leegstaat. Ook blijft bij tij-delijke verhuur van de oude woning

de hypotheekrenteaftrek voor de nieu-we woning ongemoeid. De goedkeu-ring wordt vanaf 2013 weer ingetrok-ken.Houd bij de berekening van aftrekba-re hypotheekrente rekening met debijleenregeling. Als de woning wordtverkocht en de verkoopopbrengst ismeer dan het bedrag aan verkoopkos-ten en het bedrag aan openstaande hy-potheekschuld, dan valt dit overschotin de zogenoemde ‘eigenwoningreser-ve’. Koopt men binnen drie jaar eennieuwe eigen woning, dan wordt de

hypotheekschuld waarover men derente mag aftrekken verminderd metde eigenwoningreserve. Dat betekentdus een vermindering van dehypotheekrenteaftrek.Belangrijk is dat gemeente de waardevan de eigen woning niet te hoogvaststelt. De WOZ-waarde is name-lijk het uitgangspunt voor het eigen-woningforfait. Niet eens met deWOZ-waarde van de eigen woning?Ga hier dan altijd tegen in bezwaar.Niet zelden wordt men dan in het ge-lijk gesteld.

FINANCIËN EN REGELGEVING

Goede planningis goud waard

Art van der Staal AA van ESJAccountants en mr. Imca Segersvan Notariskantoor Loof, Segersen Poppe hielden voor business-club Fun In Business bij LekkerLa Vie een nuttige presentatieover fiscale en/of juridischezaken in 2012. Geen overbodigeluxe want de wetgeving blijftmaar veranderen, ook in 2012.

Françoise Wittmer Foto: Peter Nicolai

Financiën op orde, het belangrijkste voor een ondernemer. Foto: ANP

Peter Kamstra Foto: Mark Neelemans

zaterdag 21 januari 2012

| 15

Page 16: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Naast het samenstellen van jaar-rekeningen en andere fi nanciële verantwoordingen, het voeren van loonadministraties en fi scaal advies is Matthijsse & Matthijsse sparring-partner voor vele bedrijven en in-stellingen met betrekking tot diver-se economische, fi nanciële, fi scale en organisatorische zaken. Is de tijd rijp om te investeren om klaar te zijn voor de toekomst of kan be-ter gewacht worden tot er meer vet op de botten is? Wanneer kan het beste worden geïnvesteerd? Moet er krediet worden aangevraagd? Moet de rechtsvorm worden om-gezet van eenmanszaak in een vennootschap onder fi rma of een BV? Is reorganisatie op zijn plaats? Moet er wellicht gedacht worden in termen van fusie of overname. Is het bedrijf goed verzekerd? Is er een risico-inventarisatie gemaakt? Een slippertje op de bouwplaats kan tot een fi kse boete leiden in-gevolge de Arbo-wetgeving. Hoe zit het met de fi scale regelgeving? Word er wel het juiste BTW tarief toegepast? Bij Matthijsse & Mat-thijsse is men aan het juiste adres om via diepgaande advisering - op basis van jarenlange knowhow en goed inzicht in de (constant ver-anderende) wetgeving en jurispru-

dentie - antwoord te krijgen op bo-vengenoemde vraagstukken.

Coachen,,In de accountancy zie je steeds meer een verschuiving van zui-ver administratieve ondersteuning naar brede advisering. Wij coachen onze klanten in fi scale en accoun-tancyzaken die inherent zijn aan het ondernemen. De ondernemer zelf heeft uiteraard bij uitstek alle expertise in huis inzake het feitelij-ke ondernemen en de branche. In combinatie met een gedegen fi nan-ciële planning geven wij inzicht in wat fi scaal gezien kan worden ge-optimaliseerd. Ook adviseren wij veel inzake schenkingsplannen. Het is vaak interessant om gebruik te maken van de jaarlijkse fi scale vrijstellingen en de laagste tarie-ven schenkbelasting.”Het gekwalifi ceerde team van tien medewerkers van Matthijsse & Matthijsse adviseert ondernemers op toegankelijke wijze, met een persoonlijke benadering en een goede prijs-kwaliteitverhouding bij het verwezenlijken van hun toe-komstplannen. ,,Het hangt uiter-aard van diverse aspecten af, zoals economische omstandigheden, in hoeverre een bedrijf succesvol kan

zijn. In ieder geval zijn een goe-de, overzichtelijke jaarrekening en heldere prognoses van groot belang. Op basis van deze cijfers kunnen verantwoorde beslissingen genomen worden over de toekomst van de onderneming. Waar wil de ondernemer over vijf of tien jaar staan met zijn zaak? De bedrijfsre-sultaten bepalen hoe en wanneer de ondernemer de volgende stap in de markt zet. Een verantwoorde beleidsbeslissing vraagt een conti-nue analyse van cijfermateriaal en van actuele achtergrondinformatie zodat er een goede inschatting ge-maakt kan worden.”

Fiscaal voordeelHanco Matthijsse en zijn team be-geleiden vaak ondernemers met betrekking tot fi scale voordelen. ,,Helaas laten vele ondernemers fi scaal voordeel liggen. Dat is ook de alarmerende uitkomst van re-cent onderzoek door de Kamer van Koophandel. Maar liefst 41 procent van de ondervraagde on-dernemers laat fi scaal voordeel liggen bij de aanschaf van bedrijfs-middelen. Het bewust plannen van investeringen zorgt ervoor dat de ondernemer optimaal profi teert van onder andere investeringsaf-trek en willekeurige afschrijving”, legt Hanco uit.

FamiliebedrijvenDe relaties van Matthijsse & Mat-thijsse Accountants en Adviseurs bevinden zich in heel Zeeland. Tot het klantenbestand behoren van oudsher veel familiebedrijven,

zoals in de sectoren transport & lo-gistiek, bouw, horeca en zakelijke dienstverlening. Veel familiebe-drijven kampen met opvolgings-problemen. Moet het bedrijf in de familie blijven of extern worden verkocht? Of moet de bedrijfs-structuur gewijzigd worden omdat anders afrekening met de fi scus dreigt? ,,Uittredende ondernemers willen graag met pensioen gaan,

zonder fi nanciële zorgen maar met behoud van continuïteit van het bedrijf. Wij trachten hen zo-veel mogelijk te ontzorgen met ad-vies op maat. Zo kan bijvoorbeeld de Bedrijfs Opvolgings Faciliteit (BOF) interessant zijn. Deze rege-ling is in het leven geroepen om het voortzetten van een onderne-ming niet in gevaar te brengen”, aldus Hanco Matthijsse.

• Vlnr Gertjan de Jonge, Priscilla de Blaey en eigenaar Hanco Matthijsse.

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Matthijsse & Matthijsse Accountants en Adviseurs, gevestigd aan de Badhuisstraat te Vlissingen, biedt een brede waaier aan diensten op het gebied van accountancy en belastingadvies. De ver doorgevoerde automatisering zorgt ervoor dat de clien-tèle - bedrijven, instellingen en particulieren - continu inzicht heeft in alle fi nanciële ins en outs.

Matthijsse & Matthijsse Accountants is toegankelijk

Badhuisstraat 284381 LS VlissingenTel: 0118-416 961

[email protected]

Het is een landelijk samenwer-kingsverband met in totaal tien kantoren, waarbij gebruik gemaakt wordt van elkaars specialismen. AGIN Timmermans Goes wordt aangestuurd door oprichter Marco Rave en zijn compagnon Martijn Roelands. ,,Wij onderscheiden ons door kwaliteit, toegankelijkheid en transparantie. De dossiers zijn 24 uur per dag online te volgen. Wij houden van informatievoor-

ziening. We hebben een brede waaier van opdrachtgevers: bedrij-ven, particulieren, overheden, in-stellingen. Ieder die van een ander wat te vorderen heeft kan bij ons terecht”, aldus Marco Rave die ook voorzitter is van het Ondernemers Contact Goes (OCG).

IncassoMarco is al 25 jaar werkzaam in de branche waarvan 15 jaar als

gerechtsdeurwaarder in Zeeland en de Zuid-Hollandse Eilanden. In eerste instantie tracht zijn bedrijf vorderingen te innen via incasso, zonder rechterlijke tussenkomst. Er worden goede resultaten geboekt want ongeveer 75 procent van de totale portefeuille wordt geïncas-seerd, waarvan een behoorlijk deel in de incassofase. ,,Naast tien ge-rechtsdeurwaarders werken voor AGIN Timmermans drie juristen. Als incasso niet lukt kunnen wij zelf dagvaarden, zonder dat advo-catenbijstand nodig is. Het in het algemeen te volgen traject is aan-manen, procederen en executeren. Vrijwel alle zaken kunnen via ons lopen want vorderingen tot 25.000 euro kunnen bij de kantonrechter, waar geen verplichte procesver-tegenwoordiging door een advo-caat vereist is, aanhangig worden gemaakt. Huur- en arbeidsrecht-procedures kunnen zelfs door de kantonrechter behandeld worden ongeacht de hoogte van de vorde-ring”, geeft Marco Rave aan.

FlexibelAGIN Timmermans is regionaal en fl exibel. ,,Wij werken naar de normen en de waarden van de regio, we zijn aanspreekbaar en benaderbaar. De opdrachtgever is koning. Als deze zegt: ‘pak hem maar aan, ik hoef ‘m niet meer als klant’, dan doen we dat via voor-meld traject van aanmanen, proce-deren en executeren. Vaak is ech-ter het doel van de opdrachtgevers om hun klanten sneller te laten be-talen zonder dat de relatie wordt

geschaad. Wij gaan persoonlijk langs bij onze opdrachtgevers om de voortgang van de portefeuille te bespreken en om te horen of er nog wensen zijn. Daarnaast gaan we ook naar de schuldenaren om te horen waarom ze niet betalen. Wat is er aan de hand, is er wat te halen, is het zinvol om de zaak door te zetten? We proberen ge-regeld om tot een oplossing te komen via schuldbemiddeling, door schuldeiser en schuldenaar

samen aan tafel te krijgen. Er kan dan bijvoorbeeld een vaststellings-overeenkomst worden opgesteld, waarmee uiteindelijk beslag kan worden gelegd.Vaak is de wil er wel bij de schul-denaar. Hij heeft bijvoorbeeld door economische omstandigheden een betalingsachterstand opgelopen, maar is best bereid om in termij-nen te betalen. We proberen dan tot een vergelijk te komen”, aldus Marco Rave.

• Gerechtsdeurwaarder Marco Rave van AGIN Timmermans Goes.

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

AGIN Timmermans pakt wanbetalers effectief aan. Het is een organisatie van vier vestigingen - in Goes, Bergen op Zoom, Ze-venbergen en Tilburg - waar een vijftigtal mensen werkzaam zijn: deurwaarders, juristen en andere goed opgeleide mede-werkers. AGIN staat voor Associatie van Gerechtsdeurwaarders en Incassospecialisten Nederland.

AGIN Timmermans pakt wanbetalers effectief aan

Vlasmarkt 6 Postbus 2139, 4460 MC Goes

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Page 17: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Special:

Tekst: Henk van de Voorde

VEERE - Anderzijds kan, omwillevan stabiliteit en continuïteit van deonderneming, een (potentiële) opvol-ger eerst in loondienst enkele jaren er-varing opdoen. Soms heeft een over-nemer zijn zinnen gezet op een be-drijf in een specifieke branche, maarer zijn ook mensen die gewoon deverantwoordelijkheid willen voor hetreilen en zeilen van een onderne-ming, los van de sector.

Tonny Veerman, ondernemer bijPrior Fusie & Overnames in Middel-burg, gaf onlangs op de PresentatieBedrijfsopvolging in het chique Bad-hotel te Domburg, een interessante in-

kijk in het proces van koop en ver-koop van een onderneming. Prior ishet enige onafhankelijke bedrijf inZeeland dat zich professioneel en full-time bezighoudt met processen vanfusies en begeleiden van overnamesbinnen het MKB.,,Het is belangrijk om ‘eilandoverstij-gend’ te denken. Het ontsluiten vanZeeland is essentieel om de mogelijk-heden van deze provincie ten volle tebenutten. Wij bestrijken met ons kan-toor heel Zuidwest Nederland, metname omdat we beschikken over eenuitgebreide database, een groot net-werk, met potentiële uittredende on-dernemers en potentiële kopers. Erzijn veel (jongere) kandidaten diegraag ondernemer willen wordenen/of een bedrijf willen overnemen.Met onze landelijke contacten kun-nen we doelgericht en marktontslui-tend zoeken. We kunnen bijvoor-beeld een ondernemer uit Terneuzendie afscheid wil nemen, in contactbrengen met een kandidaat koper uitBergen op Zoom”, aldus Tonny Veer-man.Van het totaal aantal van 9300 bedrij-ven in Zeeland zijn er 7900 ofwel 85

procent familiebedrijven. De opvol-gingsproblematiek spitst zich juist toein dat segment. Binnen nu en tweejaar zijn er 750 bedrijven te koop inZeeland: 210 op Walcheren, 235 inZuid-Beveland en 195 inZeeuws-Vlaanderen.

BedrijfscontinuïteitNaast kennisoverdracht is het doelvan de bijeenkomst dat uittredendeondernemers en potentiële opvolgersmet elkaar in gesprek gaan om de mo-gelijkheden van bedrijfscontinuïteit teonderzoeken. De uit Terneuzen af-komstige Veerman, woonachtig inWest Zeeuws-Vlaanderen en werk-zaam vanuit Middelburg, had onderandere speciale aandacht voordestreek waar hij geboren en getogen is.,,Zeeuws-Vlaanderen heeft zijn apar-te aandachtspunten. Het is een uitda-ging om deze regio goed aan te pak-ken en te denken in termen van kan-sen in plaats van bedreigingen.” Veer-man doelt op het feit datZeeuws-Vlaanderen gunstig is gele-gen en uitstekende kansen biedt voorondernemers. Grote steden als Ant-werpen, Brugge en Gent liggen vlak-bij, Vliegveld Zaventem is voor demeesten binnen een uur aan te rijdenen geen enkele regio in Nederlandligt dichter bij Parijs. Zeeuws-Vlaan-deren staat ook bekend om zijn lagewoningprijzen, lage criminaliteit enprima voorzieningen niveau. Boven-dien is het prettig zakendoen met debourgondische karakters van deZeeuws-Vlamingen.

,,Het is een regio die centraal ligt tus-sen Rotterdam, Breda, Antwerpen enGent. Naast het goede woon- en leef-klimaat is er een gezonde bedrijvig-heid. De regio biedt volop perspectiefvoor ambitieuze ondernemers. Er lig-gen de nodige uitdagingen om in testappen in een goed geoliede onderne-ming en/of die in de (nabije) toe-komst over te nemen.”Tonny Veerman schetst de volle zaalhet verkoopproces middels een stap-penplan: verkoopopdracht, waardebe-paling, informatie- of verkoopmemo-randum, verkoopprofiel, het benade-

ren van potentiële kopers, onderhan-delingen, due dilligence onderzoek,intentieverklaring en de transportakteplus het overnamecontract.

WaardebepalingDe waarde van een onderneming kanop verschillende manieren bepaaldworden. De waarde strookt niet altijdmet de uiteindelijke prijs. Bij het vast-stellen van het prijskaartje kunnenemoties een rol spelen. Zo wordt eenonderneming meestal goedkoper ver-kocht aan de kinderen dan aan een ex-tern iemand. Als de verkoop eenmaalrond is, houdt de verkoper soms eenfinancieel belang in de onderneming.Daarvan is bijvoorbeeld sprake als deovernemer niet de hele koopsom kanbetalen of als de financier van de ko-per eist dat de verkoper financieel be-trokken blijft. De toegevoegde waar-de van Tonny Veerman en zijn com-pagnon Bram van Stel als interme-

diairs in het proces van bedrijfsoverna-mes, ligt met name besloten in aanvul-lende werking op banken, accoun-tants, advocaten en notarissen. ,,Wijkunnen een prima verlengstuk zijnvan dit vierluik. We hebben elkaar alspartners nodig om tot succes te ko-men. Het is vervolgens aan ons om sa-men met de ondernemer een idealematch te bewerkstelligen. Een overna-me (of fusie) moet op zijn bancaire,juridische, fiscale én emotionele meri-tes worden beoordeeld. De waardebe-paling van een bedrijf is als vanzelf-sprekend een voornaam punt, maardaar komen we meestal wel uit. Wijzijn de regisseurs in deze trajecten enhebben tientallen dossiers in porte-feuille. De totstandkoming van succes-volle bedrijfsovernames wordt steedsbelangrijker met het oog op deZeeuwse economie en behoud vanwerkgelegenheid en de Zeeuwse eco-nomie.

Ondernemers zijn vaak niet be-reid om na te denken over be-drijfsoverdrachten, blijkt uit on-derzoeken gedaan een deskundi-gengroep EU inzake de over-dracht van kleine- en middelgroteondernemingen. Zij hebben eenkorte termijnvisie, ontberen plan-ning en eigen vermogen en zijnniet geïnteresseerd in een open-lijke bespreking van deze kwes-ties.

Totdat de problemen met de over-dracht van bedrijven worden be-handeld door de massamedia, zul-len ondernemers ze niet zien alseen noodsituatie waarvoor een op-lossing moet worden gezocht.

Omdat een bedrijfsovername zo-wel het overdragen van de leidingvan het bedrijf als die van de ei-gendom omvat, is het een procesdat jaren kan duren. Wat onderne-mers goed moeten beseffen:

* de bedrijfsovername is de meestkritische fase voor de continuïteitvan een bedrijf;* de meeste bedrijfsovernames du-ren langer dan gepland en ver-wacht;* 20 tot 30 procent van alle be-drijfsovernames mislukt;* een mislukte overname resul-teert bij 40 tot 50 procent van debedrijven in een bedrijfsbeëindi-ging;* 10 procent van alle bedrijfsover-names eindigt in een faillissement;* in Nederland zijn de komendejaren - door onder andere de ver-grijzing - maar liefst 15.000 be-drijfsoverdrachten per jaar te ver-wachten.* de meeste mensen, als ze demiddelen zouden bezitten omeen eigen bedrijf opte zetten, beginnen liever hun ei-gen bedrijf (65 procent) dan eenbestaand bedrijf over te nemen(35 procent);

FINANCIËN EN REGELGEVING

CijfersOndanks de kwakkelende econo-mie is het per definitie geen slech-te tijd om een bedrijf over te ne-men. Onder de huidige omstan-digheden kan dat juist interessantzijn. Er zijn allerlei varianten mo-gelijk, bijvoorbeeld een construc-tie waarbij een oud-ondernemernog enige tijd blijft werken omzijn opvolger wegwijs te maken.

Bedrijfsovernames zijn ‘hot’

Op de hoogte blijven van voor u relevant financieel en fiscaal nieuws?

Abonneer u dan op onze nieuwsbrief via www.pekaar.nl/nieuwsbrief

Uw complete MKB-adviseur!

Goes - Middelburg - Stellendam

www.pekaar.nl

Winkels op het Spuiplein in Breskens, leegstand is funest.

zaterdag 21 januari 2012

| 17

Page 18: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Special:

Tekst: Pieter Pulleman

BREDA - Bedrijven roepen dat debanken niet over de brug komen.Banken claimen dat ondernemers nietmet investeringen komen, of dat deaanvragen niet goed onderbouwdzijn. Of dat bedrijf en plan wel goedis, maar dat de er geen markt is. Eenfinancieel adviseur biedt vaak uit-komst, weet Michael Bakker van Ont-wikkelingsmaatschappij REWIN. Hijging met zes financiële intermediairsen twee bankdirecteuren rond de ta-fel om vrijuit over de actuele krediet-verlening te debatteren.Bakker sprak in 2011 met ongeveer120 ondernemers die financiering vanhun plannen zochten. De voormaligbankier adviseert ondernemers in debeginfase van hun financieringsvraag-stuk. Uiteindelijk verwees hij vorigjaar 24 kansrijke ondernemers bij hunfinancieringsaanvraag door naar eenspecialist. Bakker: “Ik functioneer alseen soort huisarts. Doe een intake,

lees het plan, schat de kansen in, maarheb niet de tijd en het budget om hethele traject te doen.” Hij koppelde deondernemers daarom aan de juiste spe-cialist die vervolgens zorgde voor eengoed onderbouwd plan richting debank. De banken honoreerden 21van de 24 aanvragen, goed voor ruimacht miljoen euro krediet en een hon-derdtal nieuwe arbeidsplaatsen. Dat

de banken alle aanvragen categorischafwijzen is inderdaad een misver-stand, zegt accountant Marc van Can.“Ik vind dat ze nog redelijk meeden-ken. Soms is het beter voor de bankom de stekker eruit te trekken, maargaan ze toch mee.” Financieel be-drijfsadviseur Paul van Baardewijkziet dat ook. “Zelfs in moeilijke secto-ren, zoals de bouw. Je hebt echtervoor een succesvolle recovery weleen goed plan nodig, met een uitge-breide analyse van de oorzaak.”

Geen halfbakken dossiersNog niet zo heel erg lang geledenwas het verkrijgen van krediet weleens te gemakkelijk, maar nu is ieder-een terughoudend, ziet adviseur Ni-no Obbes. “Het is een andere tijd dievraagt om andere eisen en competen-ties. Ook van ondernemers. Daaromis het zo belangrijk om een onderne-mer te ondersteunen bij zijn plannenen het realiseren daarvan.” Bedrijfsad-

FINANCIËN EN REGELGEVING

De volgendedeskundigenzaten aan tafel:

Voor een goed pla

Ondernemers die meer willenweten over de kapitaalmarktkunnen terecht op de websitewww.mkbfinancieringsgids.nl

Onder het motto ‘er is meer geldbeschikbaar dan u denkt’ infor-meert de site over het financie-ringsproces. Hoe het proces in el-kaar steekt, welke financierings-bronnen er zijn, welke partijen er

actief zijn en hoe deze het bestezijn te benaderen. Michael Bak-ker van REWIN: “De bedoelingvan de site is om het aanbod aanfinancieringsoplossingen voor hetmkb completer en sneller aan tebieden. Als er meer kennis overde diverse mogelijkheden is, kun-nen we samen de financieringspro-cessen versnellen en de Brabantsebedrijvigheid stimuleren.”

Als ondernemers zorgen voorbeter onderbouwde plannenvergroot dat de kans op financie-ring. Dat zeggen althans negenfinanciële experts tijdens eenopen discussie over het onder-werp kredietverlening. Datbedrijven momenteel lastigkrediet verkrijgen alleen omdatde banken meer of hogere eisenstellen, is geen terechtezienswijze, menen zij.

Paul van Baardewijk, Credion RoosendaalChrist van de Lindeloof, LorentzenFinanciële Componisten

Nino Obbes, Nino Obbes Bedrijfsontwikkeling

René Kerstens, Rabobank Roosendaal/Woensdrecht

Michael Bakker, Groei & FinancieringREWIN West-Brabant

Marc van Can, DRV Accountants &Belastingadviseurs.

Foto’s: Aad Meijer

zaterdag 21 januari 2012

18|

Page 19: PZC De Ondernemer 21-01-2012

viseur Ton Haverkamp ervaart weldat de accountmanagers van de ban-ken al aan de voordeur drempels op-werpen en de aanvragen tegenhou-den, iets waar de twee aanwezigebankdirecteuren het niet mee eenszijn. Alle aanwezigen zijn het er welover eens dat de accountmanager dieals eerste een aanvraag beoordeelt eenlastige maar belangrijke positie in-neemt.Bankier René Kerstens: “De account-manager moet ook bankier zijn engeen valse verwachtingen wekken.We moeten er aan de voorkant meerenergie in stoppen, meer de dialoogaangaan en beter uitleggen waar weeen afweging op baseren.” AdviseurPeter Schuitmaker: “De capaciteit bijde banken is beperkt, terwijl het aan-tal dossiers toeneemt. Een accountma-nager die een halfbakken dossier ont-vangt, legt dat dus snel terzijde. Jemoet dus met een degelijk plan aan-kloppen bij je financier: volledig, haal-

baar en goed onderbouwd.”

Samen plannen ontwikkelenAdviseur Christ van de Lindeloof:“Het slagingspercentage is bij ons ookniet gedaald, wel het aantal aanvra-gen. Daarnaast zijn de doorlooptijdenveel langer en zijn de trajecten arbeids-intensiever.” Over het algemeen zijnde aanvragen via een spacialist ook be-ter, zegt bankier Peter Hofwegen.“Dat klopt”, zegt zijn collega Ker-stens. “Maar we willen wel altijd deondernemer zelf kritisch in de ogenkijken.” Hofwegen weer: “De meestsuccesvolle deals van de afgelopen tijdzijn het resultaat van een integrale be-nadering. Dat betekent de bank ineen vroegtijdig stadium betrekken ensamen de plannen ontwikkelen. Danis de kans van slagen het grootst.”Van de Lindeloof: “Je moet wel franken vrij van gedachten kunnen wisse-len. Dat kan niet altijd met een bankerbij.” Nino Obbes: “Je moet als on-

dernemer de bank meenemen in deontwikkeling van je bedrijf. En alszich een pessimistisch scenario ont-rolt, moet je zorgen voor een plan B.Ik heb maandelijks overleg met mijnklanten. Dan kun je scenario’s ontwik-kelen en tijdig maatregelen nemen.”Bakker van REWIN: “Als een ac-countmanager van de bank vanaf hetbegin betrokken is, wordt het planook zijn kindje. Aan de andere kant:

deze aanpak werkt niet voor jonge on-dernemers. Als die zijn huiswerk nietgoed doet, werkt het niet. De bankverliest dan het vertrouwen in de star-ter.” Hofwegen: “Jongeren en startersvinden hun weg binnen de bank opeen andere manier. In 2011 hielpenwij dertigduizend starters via internetaan een krediet.”

Buiten de bank kijkenBanken zijn terughoudend in het fi-nancieren van verliezen, maar nemenwel hun verantwoordelijkheid als hetnodig is, zeggen Kerstens en Hofwe-gen. “Ondernemers komen vaak zelfte laat in actie. Het is soms al vijf voortwaalf als wij er aan te pas komen.Dan is de oplossingsruimte nog maarzeer beperkt”, vindt adviseur PeterSchuitmaker. Ze moeten realistischerzijn en op tijd in actie komen, om

ook buiten de banken te kunnen kij-ken, zegt Bakker. De toegevoegdewaarde van een adviseur bij het ver-krijgen van toegang tot de markt vaninformal capital is dan ook groter,vindt Van Baardewijk. Om de moge-lijkheden buiten de banken te vergro-ten kijkt REWIN samen met de Bra-bantse Ontwikkelingsmaatschappijnaar de mogelijkheid om een regio-naal netwerk van informal investorsop te zetten.

EisenStellen banken tegenwoordig aanvul-lende eisen? Hofwegen: “Ik denk hetniet.”Kerstens: “Vastgoed, dat is welmoeilijker geworden.” Vooral de om-geving is moeilijker geworden, zegtBakker. “En daarmee het aanvragen.”Kerstens: “Natuurlijk zijn historie enactualiteit belangrijk, maar we kijkenmeer vooruit. Hoe onderbouwd entaakstellend is de aanvraag. We willenverantwoord financieren. Zonder mete willen verschuilen: de toezichthou-ders verplichten ons ook daartoe.”Het zal hierdoor voor een bank lasti-ger worden om zich op productni-veau te onderscheiden, door toegeno-men eisen, meer regulering en proto-collering. Van Baardewijk: “Daar ligtde kern. Het juist verwoorden van deaanvraag wordt nog belangrijker. Debanken zullen hun budget verdelenover de beste cliënten.”

Zeven tipsNa twee uur intensieve discussiekomt de groep tot een aantal ad-viezen voor ondernemers die kre-diet zoeken:* Betrek vroegtijdig alle partijen.* Wees open en transparant. Durfook te zeggen wat niet goed is.* Schakel een professionele advi-seur in.

* Focus niet op één plan, maarzorg voor alternatieven.* Zorg voor een solide bedrijfs-voering, anders ben je geen finan-ciering waard.* Denk in scenario’s en neemmaatregelen.* Wees realistisch en durf jekwetsbaar op te stellen.

’De financiële wereld leestop een andere manier’

Hans Nouwens startte in 2011 sa-men met een zakenpartner 4me.Het bedrijf ontwikkelt een soft-wareplatform en achterliggendemarketing concepten waarbij deconsument met zijn smartphonedirect online kan bestellen en afre-kenen. “We zijn alle banken af ge-weest.”

Nouwens en zijn collegaGeert-Jan van Nunen hebben bei-de al een flinke carrière achter derug in marketing en IT als ze 4mestarten. Nouwens: “We hebbenallebei een groot en goed net-werk en we hadden zelf middelenom de start te financieren. Wewonnen een pitch bij Startersliftwaardoor we een lening kregen.Daarna zijn we alle banken enventure capitalists afgegaan metons plan onder de arm. Tientallengesprekken hebben we gevoerd.”

Er was veel interesse voor het con-cept van 4me, maar tot een con-crete kredietverlening leidde datniet direct. Via Starterslift kwamNouwens bij Michael Bakker van

REWIN terecht. Die onderken-de de potentie van 4me en zagook dat het plan een financieel‘sausje’ kon gebruiken. Bakker:“Dat was aanleiding om 4me fi-nancieel te ondersteunen vanuitBrabant Financial Matching. Ditis een samenwerkingsverband vandiverse partijen die de dienstverle-ning aan innovatieve, startendeen groeiende ondernemers wilverbeteren. Bijvoorbeeld dooreen bijdrage te leveren in de kos-ten voor een financieel adviseur.”Nouwens: “Dankzij de analysevan Bakker en de financiële tege-moetkoming in de kosten schakel-den we vervolgens financieel advi-seur ESJ in. Die rekende ons plandoor en gaf het vervolgens op eenandere manier weer, met een aan-gepaste financiële onderbou-wing.” Met het vernieuwde plankwam alles in een stroomversnel-ling. Nouwens: “De financiëlewereld is een andere wereld meteen eigen jargon. Ze lezen andersen met het aangepaste plan wer-den zaken sneller concreet.” Viaeen bank kwam 4me in contactmet een groep informal investorsen in november was de deal rond,vertelt Nouwens.

an is altijd geld

Ton Haverkamp, Haverkamp Bedrijfsadvisering

Zittend: Peter Schuitmaker links, Nino Obbes rechts. Staand vlnr: Christ van de Lindeloof, MichaelBakker, Marc van Can, Rene Kerstens, Peter Hofwegen, Ton Haverkamp, Paul ban Baardewijk.

Peter Schuitmaker, BureauBedrijfsontwikkeling & Financiering

Peter Hofwegen, ABN AMROBergen op Zoom en Roosendaal

zaterdag 21 januari 2012

| 19

Page 20: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Veel directeuren-grootaandeelhou-ders (dga’s) die in het verleden de aandelen in hun werkmaatschap-pij hebben overgedragen, bezit-ten thans nog een beleggings-, pensioen- en/of onroerend goed vennootschap. Zonder maatrege-len dreigt bij het overlijden van de dga (of zijn/haar partner) dan wel bij schenking van de aande-len een forse belastingclaim. Deze belastingclaim kan bij schenking

of vererving van de aandelen aan de kinderen oplopen tot maximaal 40% van de waarde van de aande-len. Een groot deel van het opge-bouwde (familie)kapitaal verdwijnt daarmee naar de Belastingdienst. Mijnsbergen licht toe: “Onder de huidige belastingwetgeving bestaan voor beleggings-, pensioen- en/of onroerend goed vennootschappen nauwelijks regels om de belasting-claim bij overlijden of schenking uit te stellen. De dga of zijn efge-namen worden geconfronteerd met een aanslag inkomstenbelasting en de kinderen, die een schenking of erfenis ontvangen, krijgen een aan-slag erf- of schenkingbelasting op de deurmat. Tezamen kunnen deze aanslagen oplopen tot wel 40% van de waarde van de aandelen. Niet alle dga’s realiseren zich dat de mogelijkheden om de belasting-claim door te schuiven (sinds 1 ja-nuari 2010) fors zijn ingeperkt.”

OplossingenOndanks de aanscherping van de belastingwetgeving zijn er nog steeds mogelijkheden om de be-lastingclaim ten tijde van de ver-erving of schenking van de aan-

delen (deels) te voorkomen. Met een soms relatief kleine aanpassing kan worden bereikt dat de aande-len (alsnog) gaan faciliteren voor de bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. “Deze faciliteiten kunnen er onder voorwaarden zelfs toe leiden dat er helemaal geen belasting meer verschuldigd is”, aldus Zwemer. Mijnsbergen vervolgt: “Vooral voor situaties waarin de dga in het kader van de bedrijfsopvolging een lening heeft verstrekt of een bedrijfspand verhuurt aan de bedrijfsopvolger, zijn er oplossingen voorhanden. Maar ook in andere situaties kan er met de nodige creativiteit belasting worden bespaard.”

Quick scan fi scale risico’sVoor belangstellenden biedt Rijkse & Zwemer Accountants een gratis quick scan aan. Met deze quick scan worden de fi scale risico’s voor de cliënt globaal in beeld gebracht. Niet alleen de hiervoor geschetste risico’s in het kader van bedrijfs-opvolging maar ook andere fi scale aandachtspunten. Zwemer: “We merken regelmatig dat voor on-dernemers belasting bespaard kan worden. Daarnaast is niet iedere (oud-)ondernemer zich ervan be-wust dat hij of zij bepaalde fi scale en fi nanciële risico’s loopt. Het is belangrijk deze (en andere) risico’s door middel van een quick scan in beeld te brengen. Vervolgens moet worden beoordeeld of het noodza-kelijk en mogelijk is deze risico’s te verminderen. Tot slot volgt een advies over de wijze waarop dit

kan plaatsvinden. Dit laatste advies vraagt om maatwerk. Niet zelden mondt dit advies ook uit in moge-lijkheden tot belastingbesparing.” Bij haar advisering maakt Rijkse &

Zwemer Accountants o.a. gebruik van tot haar netwerk behorende notarissen en banken. Ook kan er desgewenst vooroverleg met de Belastingdienst worden gevoerd.

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Rijkse & Zwemer Accountants adviseert ondernemers in het MKB. De vennoten, mr. F. (Frans) Zwemer AA en de per 1 januari j.l. tot de maatschap toegetreden drs. C. (Coen) Mijnsbergen AA, hebben veel ervaring opgedaan met bedrijfsopvolgingen. Het huidige belastingstelsel maakt het noodzakelijk dit goed te be-oordelen. Dit geldt zowel voor bedrijfsopvolgingen die al heb-ben plaatsgevonden als voor aanstaande bedrijfsopvolgingen.

Quick scan bedrijfsopvolging: breng uw fi scale risico’s in kaart

Torenstraat 15, 4353 AA Serooskerketelefoon (0118) 59 26 10, fax (0118) 59 13 25

internet: www.aar.nl

Gratis quick scan fi scale risico’sBent u een (oud-)ondernemer en wilt u ook een gratis quick scan voor wat betreft uw fi scale risico’s? De quick scan richt zich niet uitsluitend op bedrijfsopvolging maar ook op andere (fi scale) aandachtspunten (binnen uw onderneming). Neem contact op met: - drs. (Coen) Mijnsbergen AA ([email protected]) of - mr. F. (Frans) Zwemer AA ([email protected]).

Corebusiness is ondersteuning en advisering van bedrijven en instel-lingen. Daarnaast is De Smet Ac-countants en Belastingadviseurs ook een gekend adres voor particu-lieren, met name op het gebied van fi scale zaken. Het is een toeganke-lijk kantoor waar de mens voorop staat. De medewerkers kunnen zich goed inleven in zowel het be-drijf van de klant als de mens achter de onderneming, waardoor goede ‘tailormade’ advisering wordt be-werkstelligd, afgestemd op de spe-cifi eke wensen en noden. Anno 2012 werken er twaalf men-sen bij de Hulsterse onderneming. De dagelijkse leiding is in han-den van Berthil de Smet, zoon van grondlegger Walter de Smet. Laatstgenoemde startte in 1972 een boekhoud- en administratie-kantoor aan de Grote Bagijnestraat te Hulst. De Koewachtenaar van origine was oorspronkelijk werk-zaam in de vlasnijverheid maar heeft zich ruim vier decennia ge-leden omgeschoold tot accountant. In 1974 verhuisde het bedrijf naar het Godsplein, van waaruit het team tot en met de millenniumwis-seling bleef opereren. In 2001 nam De Smet Accountants en Belasting-adviseurs haar intrek in een fraai

nieuwbouwpand aan de Absdaal-seweg. Berthil de Smet is sinds 1989 AA-accountant. Hij heeft de zaak samen met vader Walter op-gestuwd in de vaart der volkeren. Het bedrijf is actief in alle sectoren van het MKB.

Financiële huisartsNaast reguliere zaken als fi nan-ciële- en loonadministraties, sa-menstellen en controleren van jaarrekeningen en verzorgen van belastingaangiften is De Smet Ac-countants en Belastingadviseurs een betrouwbare partner in het kader van bedrijfsbegeleiding, coaching en advisering. ,,Wij zijn eigenlijk een soort van fi nanciële huisarts. We zijn een kwaliteitskan-toor waar de klanten met allerhan-de fi nanciële en fi scale problemen hun ei kwijt kunnen. Tegelijkertijd kun je natuurlijk niet alles weten. In voorkomende gevallen doen we daarom een beroep op de expertise van instanties als bijvoorbeeld Fis-count, een samenwerkingsverband van (pensioen-)fi scalisten, juristen en accountants”, aldus Berthil de Smet. Per 1 januari is fi scaal jurist mr. Maarten van Goethem toege-treden tot de maatschap. Maarten werkt inmiddels vijf jaar bij De

Smet Accountants en Belastingadvi-seurs. ,,Ik ben op een rijdende trein gesprongen. Ik ben in een goed ge-oliede machine gestapt waar ik met mijn specialismen mijn bijdragen aan kan leveren. Ik vind het mooi om medeverantwoordelijk te zijn voor het reilen en zeilen van de onderneming”, zegt Maarten van Goethem.Beiden leggen uit dat een gedegen fi nanciële planning onmisbaar is voor een ondernemer. Het is dan ook van groot belang om tijdig met de ondernemer rond de ta-fel te zitten. ,,Wij wisselen graag met de ondernemer persoonlijk van gedachten om met een frisse blik van buitenaf, te praten over zijn toekomstplannen. Zeker bij

belangrijke bedrijfsbeslissingen is een goed advies goud waard. Wij tonen graag aan wat de gevolgen zijn van een bepaalde beslissing. We houden de ondernemer als het ware een spiegel voor. Doordat we een goed beeld van de specifi eke omstandigheden kunnen schet-sen, is de ondernemer vervolgens in staat om de juiste beslissingen

te nemen. Onze jarenlange ken-nis en ervaring op het gebied van economische en organisatorische vraagstukken benutten we graag bij diverse zaken, variërend van het opzetten van een administratieve organisatie tot fi nancieringsaan-vragen of bedrijfsoverdracht. Wij luisteren, analyseren en adviseren in begrijpelijke taal.”

• Het ondernemersechtpaar Renate en Berthil de Smet is verguld met het toetreden van Maarten van Goethem (rechts) tot de maatschap.

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

De Smet Accountants en Belastingadviseurs uit Hulst is al veer-tig jaar een begrip in Zeeuws-Vlaanderen en het Vlaamse ach-terland. De medewerkers spreken zowel letterlijk als fi guurlijk de taal van de regio. Speerpunten van beleid zijn al die jaren ongewijzigd gebleven: kwaliteit, scherpe tarieven, laagdrempe-ligheid en een persoonlijke benadering.

De Smet Accountants en Belastingadviseurs is een begrip

Absdaalseweg 39 HulstTel: 0114-312881, Fax: 0114-319616

Email: [email protected], www.desmetaccountants.nl

Page 21: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Special:

Tekst: Henk van de Voorde

GRAAUW - ,,De overheid probeertalle risico’s op overschrijdingen vanmogelijk schadelijke stoffen uit te slui-ten. Supermarkten worden er op afge-rekend als hun producten die in deschappen lagen ‘overschrijdingen’ vanpesticide residuen bevatten. Onzewerkzaamheden in het kader vanvoedselveiligheid vormen een belang-rijke tak van sport in ons bedrijf”, al-dus ondernemer Jos Heijens (59) vanLaboratorium Zeeuws-Vlaanderen inGraauw. De boerenzoon startte ruimtwintig jaar geleden zijn bedrijf van-uit de garage. Anno 2012 hebben 85mensen emplooi bij zijn uit de klui-ten gewassen onderneming. Laborato-rium Zeeuws-Vlaanderen investeertvoortdurend in nieuwe apparatuur enonderzoeksfaciliteiten en breidt hetanalysepakket steeds verder uit.Toen boeren in het prille begin vroe-gen of hij landbouwgrond wilde on-derzoeken voor bemesting, zag Josdaar wel brood in, ondanks de zwareconcurrentie van destijds. Het kanverkeren: het laboratorium teGraauw is ondertussen Nederlandsmarktleider op het gebied van meston-derzoek. Het bedrijf verricht analysesvoor boeren en fruittelers, maar ookin toenemende mate voor chemischebedrijven waar bijvoorbeeld het afval-water getest moet worden. HetZeeuws-Vlaamse lab is tevens Neder-lands marktleider voor pesticide resi-du analyses op groenten en fruit.Gedurende het seizoen zijn er volop

vruchtanalyses in het laboratorium.Zes weken voor het plukken van bij-voorbeeld appels door fruittelers wor-den er monsters opgestuurd. De ap-pels worden vervolgens onder anderegecontroleerd op zetmeel, suiker, dia-meter, zuur, brix en hardheid. Hetlab volgt het proces van rijpheid engeeft vervolgens het sein aan de telerdat hij kan gaan plukken. Aansluitendworden de appels gecheckt op minera-len en wordt aangegeven hoe lang zebewaard kunnen worden.

Pesticide residu analyses,,Wij leven van regelgeving. Via Euro-pese en landelijke wetgeving wordtaangegeven welke gehaltes aan resi-duen van bestrijdingsmiddelen opgroenten en fruit mogen zitten. Wijanalyseren de restwaarde, deze wordtgetoetst aan de maximale residu li-miet. Pesticiden worden onder ande-re gespoten om insecten tegen tegaan, tegen schimmels of als onkruid-bestrijdingsmiddel. In Europa geldenmaximale residu waarden (MRL,Maximum Residue Level), terwijl ereveneens in de nationale wetgevingvan verschillende EU staten is opgeno-men dat bepaalde stoffen niet ofslechts beperkt zijn toegestaan. Resi-du analyses worden primair uitge-voerd om de veiligheid van mens,dier en milieu te garanderen. Overhe-den, telers, veilingen en supermark-ten monitoren regelmatig of de groen-ten en fruit voldoen aan de EuropeseMRL’s. Dit geschiedt als er vermoe-dens zijn van overschrijdingen van de

MRL, met name als een product uiteen bepaald risicoland komt. Veel te-lers zijn Globalgap gecertificeerd,waarvoor residu analyses vereist zijn.Het is tegelijkertijd een bewijs dat detelers volgens de wettelijke normenspuiten”, aldus Daphne van Dammeuit Clinge. Ze stuurt als ‘hoofd lab’een team aan met betrekking tot detechnische aspecten van met name deanalyses. Het LaboratoriumZeeuws-Vlaanderen voldoet aan dehoogst denkbare accreditaties en er-kenningen die mogelijk zijn. ,,Ikwerk hier sinds 1997 en was destijds‘nummer tien’. Ons kwaliteitssysteemis ISO 17025 geaccrediteerd. Erken-ningen op pesticide residu gebied heb-

ben we van onder andere het FAVV,QS en Biokap. Op milieugebied zijnwij onder andere geregistreerd bij Sen-ter Novum en erkend voor het ne-men van grondmonsters en grondwa-termonsters ingevolge AccreditatieSchema 2000 (AS 2000), grond- enwaterbodems conform AS 3000 en sa-nering conform AS 6000”, legt Daph-ne uit.

ProcesLaboratorium Zeeuws-Vlaanderen isbij het hele proces van de teelt van ge-wassen betrokken: grondonderzoek,bemestingsadvies, uitrijden van mest(zowel dierlijk als kunstmest), groei(bladonderzoek), vruchtanalyse, pesti-cide analyse.Guido de Clercq werkt inmiddels elfjaar bij Laboratorium Zeeuws-Vlaan-deren. De bioloog is hoofd research& development. ,,Ik hou me onderandere bezig met het ontwikkelenvan nieuwe methodes en validaties.Het is belangrijk dat een methode ge-schikt is voor het doel dat je wilt be-reiken. Hoe robuust is een methode,hoe laag kun je meten, wat is de re-produceerbaarheid, wat is de meeton-zekerheid? Wat wordt bij het uitrij-den van mest opgenomen in de ge-wassen, wat komt daadwerkelijk inde grond terecht? In Nederland heeftmen bijvoorbeeld andere fosfaatnor-men dan in Denemarken. Fosfaatdiffe-rentiatie, de mogelijkheid om extra tebemesten, kan voor een Nederlandseakkerbouwer interessant zijn. Met be-hulp van analyses kan aangetoondworden dat meer fosfaat mag wordentoegepast. Een akkerbouwer wil uit-

eindelijk toch zo optimaal mogelijkbemesten, om een zo groot mogelijkeopbrengst van de gewassen te genere-ren”, aldus Guido de Clercq, die zelfeen boerenbedrijf heeft in Zuiddor-pe.Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen isvoornamelijk actief in heel Neder-land, maar ook over de grens in veelEuropese landen, met name in Belgiëen Duitsland. Men heeft de focus opland- en tuinbouw, veehouderij, in-dustrie en uiteraard de voedings-markt. Mede vanwege het op slechtsop een steenworp afstand gelegenVlaanderen, is België een enormegroeimarkt. Daarom wil men ook inBelgië een grotere rol gaan spelen inhet kader van bemonstering vangrond, mest- en water. De Belgischewetgeving is tenslotte drastisch veran-derd betreffende de fosfaat- en stikstof-normen.Ook bij onze Zuiderburen is de regel-geving voor het uitrijden van meststrenger geworden, met verplichtegrond- en mestanalyses. Deze mon-sters moeten door onafhankelijkemonsternemers genomen worden.

FINANCIËN EN REGELGEVING

De wettelijke eisen in het kader van milieu en voedselveiligheid wor-den steeds verder aangescherpt. Er mag steeds minder ‘chemie’ zittenin de toch al van hoog niveau zijnde Nederlandse producten. Super-markten willen zich graag profileren met groenten en fruit dat niet al-leen voldoet aan de hoogste nationale en Europese regelgeving, maarze willen hier zelfs nog (bovenwettelijk) bovenuit stijgen. Maatschap-pelijk verantwoord ondernemen is in. Werk aan de winkel voorGrond- gewas- en milieulaboratoria.

Hogereeisen aan

voedsel

Daphne van Damme: ‘Wij leven van regelgeving.’

Guido de Clercq: ‘Een akkerbouwer wil zo optimaal mogelijk bemesten.’

Jos Heijens: ‘Risico’s op overschrijdingen uitsluiten.’

zaterdag 21 januari 2012

| 21

Page 22: PZC De Ondernemer 21-01-2012

CapsNobel is al jaren een bekend accountants- en belastingadvies-kantoor in Bergen op Zoom dat zich vooral richt op het MKB. Zij verleent diensten aan een aantal grotere, controleplichtige, bedrij-ven en adviseert op fi scaal- en juridisch terrein aan nationaal en internationaal opererende onder-nemingen. De andere kantoren zijn van oudsher meer gericht op het kleinere en middelgrote MKB in de regio ZuidWest Nederland, waarbij dient te worden aangete-kend dat ATD specifi ek is gericht op de medische en paramedische sector en daarin een landelijke dekking scoort. De partners van de fuserende kan-toren zijn allen zelf ondernemers en vormen de nieuwe aandeel-houders van CapsNobel. Als een hecht team van 10 ondernemende professionals (accountants en fi s-calisten) gaan wij de uitdagingen van de toekomst aan. De directie in Zeeland bestaat uit het drieman-schap Remko Aertssen AA, Marius Blankenstijn AA en René Ruisaard

RA. Alle drie zijn geboren en geto-gen in Zeeland. In Goes zal Remko met zijn medewerkers later dit jaar intrekken in het huidige S&P-pand gelegen aan het Stationspark 37. Dit gebouw zal dit jaar ingrijpend worden vergroot en vernieuwd, waarna de beide Goese kantoren vanuit deze vestiging zullen ver-dergaan. Door de samenvoeging is een full-service accountants- en belas-tingadvieskantoor ontstaan dat de kracht van een grote organisatie combineert met de persoonlijke proactieve benadering van haar adviseurs. “Wij zijn er bijzonder alert op dat de kenmerken van de individuele kantoren zoals laag-drempelig, persoonlijk, no-non-sense mentaliteit en last but not least goede prijs-kwaliteitverhou-ding ook in de nieuwe organisatie ons visitekaartje vormen”, aldus René. Het is, zeker in deze econo-misch zware tijden, een logische ontwikkeling dat er meer transpa-rantie komt in de prijsstelling van accountantskantoren. Wat ons be-

treft is dat een goede zaak. Dankzij een slimme inzet van automatise-ring kan het basiswerk: verzorgen boekhouding, samenstellen jaar-rekening en fi scale aangifte, steeds effi ciënter plaatsvinden en kunnen wij deze diensten zeer gunstig aanbieden. Onze adviestarieven blijven op het voor onze cliënten bekende niveau: aantrekkelijk, ook voor kleinere ondernemers en par-ticulieren. Veel ondernemers kiezen voor online dienstverlening. Online boekhouden en online salaris-verwerking zijn diensten die wij aanbieden en waar ook steeds vaker om wordt gevraagd dankzij mond-tot-mond reclame van onze klanten. Remko geeft aan dat bij

de opzet van de automatisering van CapsNobel is geanticipeerd op de nieuwste ontwikkelingen in de branche waaronder bijvoorbeeld

scanboekhouden. In samenspraak met de klant kunnen wij zo bijna de gehele boekhouding automati-seren.

v.l.n.r. Remko Aertssen, René Ruisaard, Marius Blankenstijn

CapsNobel, ondernemende accountants in ZeelandPer 1 januari 2012 zijn de krachten van de accountantskanto-ren Aertssen, S&P, ATD en CapsNobel gebundeld en heeft de Zeeuwse markt er met CapsNobel Accountants & Belastingadvi-seurs een belangrijke speler bij gekregen. De nieuwe organisa-tie werkt met een 70-tal medewerkers vanuit kantoren in Bergen op Zoom, Halsteren, Breda, Goes en Bennekom.

In Graauw worden allerhande analyses gedaan op het gebied van land- en tuinbouw, veehouderij, water en milieu, industrie en voe-dingsindustrie. Klanten en overige belangstellen-den zijn tijdens de Open Dag op zaterdag 28 januari, van 12.00 tot 17.00 uur, van harte welkom een kijkje te nemen bij Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen; om te zien hoe de analyses van monstername tot aan rapportage worden uitge-voerd en voor welke analyses (po-tentiële) klanten terecht kunnen. Het bedrijf is het levenswerk van Jos Heijens. Als telg uit een boeren-

familie ging hij in 1991 zelfstandig analyses uitvoeren voor agrariërs uit de omgeving. Zijn snelle en servicegerichte aanpak bleek aan te slaan. Heijens startte met stik-stofonderzoeken, maar de markt verlangde meer. Boeren vroegen bijvoorbeeld of Jos landbouw-grond wilde onderzoeken voor bemesting, waar de concurrentie destijds het alleenrecht op had. Na grondmonsters volgden ook kuil- en watermonsters en mestanaly-ses. Ondertussen is Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen de grootste aanbieder van mestonderzoek in Nederland. Mede door investe-

ringen in de meest geavanceerde technologie is het bedrijf inmid-dels ook de grootste in Nederland op het gebied van pesticide residu analyses op groenten en fruit.

BetrouwbaarheidLaboratorium Zeeuws-Vlaanderen staat - naast service, fl exibiliteit en concurrerende prijzen - bekend om haar hoge mate van kwaliteit en betrouwbaarheid, een eigen-schap die in deze branche van bemonsteren, analyseren en advi-sering de hoogste prioriteit heeft. Onderzoek moet tenslotte leiden tot onweerlegbare resultaten. Het lab is erkend door offi ciële instan-ties in binnen- en buitenland. Het feit dat het bedrijf door de jaren heen voornamelijk is gegroeid door mond-op-mond reclame zegt genoeg over het vertrouwen dat de klanten hebben in Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen. Het lab heeft, na overname van alle analyse ac-tiviteiten van de gefuseerde water-schappen Zeeuws-Vlaanderen en Zeeuwse Eilanden, ook een aparte afdeling die onderzoeken verricht voor Waterschap De Scheldestro-men.

Klaar voor de toekomstDe volgende generatie draait al volop mee in het familiebedrijf. ,,Het is mooi dat Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen zich heeft ontwikkeld van eenmansbedrijf tot een belangrijke nationale en internatonale speler op het ge-bied van analyses voor de land- en tuinbouw, veehouderij, water en

milieu, industrie en voedingsindu-strie. Onze analyses zijn veel meer dan cijfertjes die gerapporteerd worden, het kan grote invloed hebben op de processen van onze klanten. De groei van het bedrijf is te dan-ken aan al onze medewerkers. Zonder ons deskundige en gemo-tiveerde team zijn we nergens”, aldus Carolien Heijens die zich in toenemende mate bezighoudt met marketing en pr. Haar broer Jeroen is na zijn studie Chemische Tech-nologie aan de Avans Hogeschool te Breda, vooral actief met het

stroomlijnen en optimaliseren van de logistieke processen. ,,Met ons uitgebreide en vernieuwde labora-torium zijn we klaar voor de toe-komst”, verklaart Jeroen Heijens.

• Broer en zus Jeroen en Carolien Heijens

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen, gevestigd aan de Zandberg-sestraat te Graauw, is in ruim twintig jaar tijd uitgegroeid tot een begrip in Nederland en België. Grootschalige renovatie en uit-breiding heeft geresulteerd in een laboratorium van Europese topkwaliteit. Het totale complex van 3600 vierkante meter be-schikt over geavanceerde apparatuur en onderzoeksfaciliteiten.

Op bezoek bij Laboratorium Zeeuws-Vlaanderen

OPEN DAG

zaterdag 28 januari

Zandbergsestraat 1, Graauw - Tel: 0114-635400 - Fax: 0114-635754e-mail: [email protected] - www.labzvl.nl

• Analist Jitske in het lab te Graauw

Page 23: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Special:

Tekst: Pieter Poortvliet

GOES - Het rekening-courantkre-diet is vaak volledig benut, bankenzijn zeer terughoudend en zien vaakte weinig perspectief om aanvullendefinancieringen ter beschikking te stel-len. Crediteuren bewaken, eveneensvaak vanuit een minder rooskleurigepositie, strikt het nakomen van beta-lingsafspraken.

Ondernemers zijn (gelukkig) van na-ture veelal positief gestemd. Zij stel-len ingrijpende maatregelen uit in dehoop op betere tijden. Het niet ma-ken van keuzes is ook een keuze,maar achteraf gezien meestal niet debeste. Een adviseur die vaker betrok-ken is geweest bij situaties van liquidi-teitskrapte en tegenvallende resultatenkan de ondernemer informeren overde consequenties van het al dan nietnemen van bepaalde stappen. Die ad-viseur staat meer op afstand van de on-derneming. Vanuit die rol kan hij eenkritisch klankbord zijn en bewakendat de toekomstverwachtingen vande ondernemer voldoende realistischzijn. Los van die individuele raad, zijner 5 aandachtspunten voor elke onder-nemer die zich zorgen maakt overzijn financiële situatie.

Vijf attentiepunten voorondernemers in een‘slecht weer - situatie’:

Communiceer met schuldeisers.Het is van belang om partijen als dehuisbankier, de fiscus en de belangrijk-ste crediteuren uit eigen beweging teinformeren. Onze ervaring is dat zijvaak begrip opbrengen en dat er goe-de afspraken zijn te maken wanneerde ondernemer zelf initiatief neemten open is over zijn financiële situa-tie.

Neem tijdig actie. Het is begrijpe-lijk dat veel ondernemers huiverigzijn om in te grijpen in bijvoorbeeldhet personeelsbestand. Sociale afwe-gingen zijn vaak de reden dat ontslagvan een deel van het personeel nogeven wordt uitgesteld. Bedenk hierbijdat het vooruit schuiven van dergelij-ke beslissingen uiteindelijk kan leidentot een situatie waarin alle personeels-leden noodgedwongen hun baan ver-liezen. Wacht dan ook niet op beteretijden, maar neem vandaag actie.

Zorg voor inzicht. Voor het ne-men van beslissingen is actuele kennisvan de financiële situatie van cruciaalbelang. Zorg dat tenminste iedere

maand duidelijk is waar u op finan-cieel gebied staat. Het is sterk aan tebevelen om hier een liquiditeitenbe-groting voor de komende periode aante koppelen. Werk hierbij met een ho-ge mate van gedetailleerdheid voorde komende weken en een wat grove-re benadering voor de maanden hier-na. Een dergelijke begroting maaktdat u niet wordt overvallen door plot-selinge betalingsonmacht. Overigensis het aangaan van verplichtingen van-uit een situatie dat aannemelijk wasdat u deze verplichtingen niet zoukunnen betalen een mogelijke redenom de bestuurder van de onderne-ming hoofdelijk aansprakelijk te stel-len!

Naast de bedrijfsbrede financiële ont-wikkeling is inzicht in de mate waar-in de verschillende activiteiten, mark-ten of producten een positieve of juistnegatieve bijdrage leveren van grootbelang. Deze informatie maakt hetmogelijk om keuzes te maken enextra aandacht te geven aan bedrijfson-derdelen of juist te stoppen met be-paalde activiteiten.

Bewaak uw werkkapitaal. Dezeopmerking is weinig origineel enkomt vaak als eerste op het momentdat de liquiditeitspositie terugloopt.Toch zien wij dat ondernemers vaakzo veel tijd kwijt zijn met hetdraaiend houden van de onderne-ming en het tevreden stellen vanschuldeisers, dat het bewaken van vor-deringen niet de aandacht krijgt dieze vereist.

Kijk verder dan de bank. Waarbanken over het algemeen niet staante popelen om te ondersteunen in ver-lieslatende situaties zijn er wel dege-lijk alternatieven.Denk hierbij aan bijvoorbeeld privateinvesteerders. Een vereiste hiervoor isdat een gedegen en geloofwaardigplan beschikbaar is om de negatieveresultaten om te buigen. Veel onder-nemers zien het aandelenpakket datde investeerder vraagt in ruil voorzijn participatie als een te hoge drem-pel. Wanneer de keuze gaat tusseneen afgenomen belang in een op ter-mijn gezonde onderneming of een100 procent-belang in een mogelijk

faillerend bedrijf, is het belangrijk eenzakelijke afweging te maken en deemoties niet de boventoon te latenspelen. Daarbij brengen investeerdersvaak waardevolle kennis en contactenin die een belangrijke impuls kunnengeven op de weg naar herstel en ver-dere groei.Het mag duidelijk zijn: afwachten enhet doorvoeren van beperkte bezuini-gingen (‘kaasschaafmethode’) zijngeen redmiddel. De onderneming zalduidelijke keuzes moeten maken ennauwgezet de uitvoering van de ge-wijzigde plannen moeten bewaken.Ook hier geldt dat zachte heelmees-ters stinkende wonden maken. Hetsnijden in de organisatie om deze aante laten sluiten bij de huidige marktmaakt de kans op overleven belang-rijk groter.

Drs. P.C.H. (Pieter) Poortvliet RA RVis Senior Adviseur bij DRV CorporateRecovery en begeleidt ondernemingenbij het vinden van oplossingen bijteruglopende resultaten en in bijzonderebedrijfssituaties.

FINANCIËN EN REGELGEVING

De economische crisis lijkt nog niet voorbij. Veel ondernemingenkonden de zogenoemde bankencrisis nog opvangen door in te terenop eerder opgebouwde buffers. Het overleven van de huidigeeurocrisis is hierdoor echter een nog grotere uitdaging geworden.

Crisis: dekaasschaafof scalpel?

Voorkom een lege etalage, kijk verder dan de bank. Foto: ANP

Faillissement? Het is te voorkomen. Foto: ANP

1

5

4

3

2

zaterdag 21 januari 2012

| 23

Page 24: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Henk van de Voorde

GOES - De OCG-kopman denkt zo-veel mogelijk in termen van kansen,hoewel hij wel even stilstond bij be-dreigingen zoals de eurocrisis, over-heidsbezuinigingen, oplopende werk-loosheid, stijgende grondprijzen, eenstroef draaiende economie en daar-door bij veel bedrijven een onderdruk staande winstgevendheid. ,,Ineen tijd waarin de middelen buitenge-woon schaars zijn, zal vermoedelijkniemand ontkomen aan het makenvan scherpe keuzes, noch aan het terdiscussie durven stellen van al datgenewat in de loop der jaren als vanzelf-sprekend is ervaren. Zeeuwen zijnheel pragmatisch. Dat pragmatische iswat mij en het OCG-bestuur betreftook de essentie van een te nemenhouding. Constructief en creatief sa-menwerken op al die terreinen diecruciaal zijn voor de ontwikkelingvan onze regio kan wat ons betrefteen antwoord zijn op de huidigemarktsituatie.”

De enkele maanden geleden aangetre-den preses wenste vervolgens de ruimhonderd aanwezigen mede namenszijn medebestuursleden Henriëtte vanBaren, Kees Kleppe, John Zwarte-poorte, Hans van den Boom en PaulPlatier een gezond en gelukkig 2012.,,We hopen dat het een jaar zal wor-den waarin we met elkaar onderne-men in Goes weer een aantal stappenvooruit kunnen brengen. Met vereen-de krachten moet ons dat lukken.Werk zou meer in de regio kunnenworden gehouden. Ondernemers en

overheden zouden elkaar nog meermoeten gunnen.”De door Kees Schrijver Culinair zorg-vuldig bereide dis opende met eenrunderbouillon, geparfumeerd metverse tuinkruiden en een bruchettavan knoflook, kruiden en kaas. Hethoofdgerecht bestond uit een duovan hertenfilet en Ibericowang, jusvan steranijs, crème van paarse wor-tel, puree van knolselderij, een aardap-peltaartje van Roseval en rozemarijn.Het dessert was een combinatie vanpanna cotta van vanilleijs en carda-mom met frambozencoulis en eenchocolade brownie.Marco Rave ging ook in op de meerinhoudelijke taken van het OCG-be-stuur, met name op het gebied vanhet behartigen van de belangen vande ongeveer 200 leden. ,,Of het nu

gaat om de veiligheid van onze be-drijfsterreinen, infrastructuur, onder-wijs, werkgelegenheid of het in het al-gemeen aantrekkelijker maken vanhet leef-, woon- en ondernemerskli-maat in onze regio: het OCG trachtzo goed mogelijk de belangen vanhaar leden te behartigen. HetOCG-bestuur zet zich in voor effec-tieve samenwerking met overheden,collega-ondernemersverenigingen enmaatschappelijke organisaties zoalsonderwijsinstellingen.” Als belangrijkwapenfeit van consensus noemde hijde recente samenwerking met elf col-lega ondernemersverenigingen, Zee-landbreed. Onlangs werd door hen ge-zamenlijk een aandachtsbrief aan deRijksoverheid gezonden met betrek-king tot de Rijksdiensten die uit Zee-land dreigen te verdwijnen.

Tekst: Loes van der Hoeven

AMSTERDAM - Tijdens de voorse-lectie op 19 december 2011 selecteer-de de jury, bestaande uit leden van de

Kring van de Oosterscheldekreeft envertegenwoordigers van Wine Profes-sional onder auspiciën van Jan van Lis-sum, uit ruim 35 inzendingen vierwijnen voor deze finale blindproeve-rij.Bart de Bree, voorzitter van de wijn-commissie van de Kring van de Oos-terscheldekreeft: “De volledige jurybestond uit 15 personen, verdeeldover twee tafels. Unaniem kozen zijdeze witte Doceassaje wijn als bestebegeleider voor de Oosterschelde-kreeft. Het natuurlijke zoetje, de ro-

migheid en de verfijnde smaak van de‘Rolls Royce onder de kreeften’ gaanperfect samen met het delicate aromavan deze mooie Italiaanse wijn.”Op donderdag 29 maart wordt de eer-ste Oosterscheldekreeft van 2012 fees-telijk binnengehaald in de haven vanZierikzee. Vanaf 1 april tot en met 15juli zal de Kreeftenwijn het kreeften-menu begeleiden, dat gedurende dieperiode verkrijgbaar is bij de ledenvan de Kring van de Oosterschelde-kreeft: de restaurants De Etage (Brui-nisse), De Perenboom (Burgh-Haam-

stede), Mondriaan (Domburg), DeStadsschuur (Goes), De Korenbeurs(Kortgene), Auberge Des Moules(Philippine), Vis aan de Markt (Scher-penisse), Hostellerie Schuddebeurs(Schuddebeurs-Noordgouwe), Auber-ge De Campveerse Toren (Veere),Oesterbeurs (Yerseke), Our Seaside(Renesse) en Brasserie Maritime (Zie-rikzee). Elk restaurant stelt zijn eigendriegangen menu samen voor de uni-forme prijs van 59,50 euro.

www.oosterscheldekreeft.nl

Voorzitter Marco Rave van hetOndernemers Contact Goes(OCG) blikte als vanzelfsprekendvooruit naar het jaar 2012 tijdensde traditionele kerstlunch in deGrote of Maria Magdalena Kerk.

Tijdens de ‘Wine Professional2012’ in Amsterdam (de wijn-beurs van het jaar) is op dinsdag10 januari de Italiaanse Doceassa-je 2010, Irpania DOC, Vinosiaverkozen als ‘Kreeftenwijn van2012’. Deze wijn gaat het beste sa-men met de Oosterscheldekreeft.

Zeeuwen zijn pragmatischNetwerken eten en drinken

Italiaanse Doceassaje 2010is Kreeftenwijn 2012

Marco Rave aan het woord.

De kerstlunch in Goes is altijd een culinair feest. Foto’s: Marijke Folkertsma

De winnende wijn.

zaterdag 21 januari 2012

24 |

Page 25: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Ondernemer verwaarloost it-beveiliging

Tekst: Henk van de Voorde

ANTWERPEN - Terwijl havenauto-riteit Zeeland Seaports en belangenbe-hartiger van de Zeeuwse havenbedrij-ven ZPPC nog in afwachting zijn vanhet definitieve groen licht inzake deWesterschelde Container Terminal(WTC), zijn expansieve ontwikkelin-gen in de haven van Antwerpen al involle gang. Van Peel heeft vorigemaand samen met Vlaams ministervan Mobiliteit en Openbare WerkenHilde Crevits en voorzitter van de Eu-ropese Investeringsbank PhilippeMaystadt het officiële startschot gege-ven voor de bouw van de tweedesluis op de Linkeroever. Het nieuwebouwwerk is de komende jaren eenvan de grootste infrastructurele projec-ten van Vlaanderen. Ruim 250 men-sen, waaronder ook diverseZeeuws-Vlamingen, zullen dagelijkswerken aan de realisatie van de groot-ste sluis ter wereld. In 2016 zal desluis, met een prijskaartje van onge-veer 340 miljoen euro, in gebruikworden genomen. De bouw van denieuwe sluis is noodzakelijk voor eenbetere maritieme ontsluiting van deeconomische poort die de Antwerpsehaven is. De nieuwe sluis zal tegelij-kertijd bijdragen aan de verdere ont-plooiing van een efficiënt, multimo-daal en duurzaam goederentransport,waar niet alleen de haven van Antwer-pen en Vlaanderen baat bij heeft,maar ook heel Europa.

AwardVan Peel ontving de award uit han-den van Vlaams Minister van Mobili-teit en Openbare Werken Hilde Cre-vits. Hij werd door de raad van be-stuur van ESPA Maritiem unaniemgekozen als Marimtieme Man van hetJaar. De onderscheiding bestaat uiteen erepenning die de god Scaldisvoorstelt en de Scheldebron in hetFrans-Vlaamse Gouy.,,Zijn grote verdiensten voor de ha-ven van Antwerpen, zijn inzet voorde Scheldeverdieping, zijn inspannin-gen voor de bevordering van deVlaamse handel in het buitenland en

om de economie uit de crisis te halenzijn ons niet onopgemerkt voorbij ge-gaan”, zegt Staf De Lie, voorzittervan ESPA. Onder impuls van VanPeel werd bovendien werk gemaaktvan het meer toegankelijk maken vande haven en manifesteerde het Haven-bedrijf zich als Founder van het Mu-seum aan de Stroom.

,,Als Antwerpenaar draag ik de Schel-de en de haven al jaren in mijn hart.Het was voor mij dan ook een grootgenoegen toen ik, na de gemeente-raadsverkiezingen van 2006, werd be-noemd tot havenschepen en voorzit-ter van het Havenbedrijf. Sinds mijnaanstelling heb ik er sterk voor geij-verd om de haven van Antwerpen, de

motor van onze Vlaamse economie,opnieuw onder de aandacht van deAntwerpenaren te brengen. De ope-ning van het MAS Havenpaviljoen infebruari van dit jaar beschouw ik alseen van de orgelpunten van deze am-bitie. Ook in het buitenland, ondermeer in China, hebben we hard ge-werkt om de naamsbekendheid vande haven te vergroten. Mijn werk ziter echter nog niet op, ik zie nog veleuitdagingen voor de Antwerpse ha-ven”, verklaarde Marc Van Peel.

Kapitein,,In mijn periode als minister heb ikMarc leren kennen en ervaren als dekapitein op het schip van het Haven-bedrijf. Hij geeft daarbij vertrouwenaan de mensen van het Havenbedrijfom het schip de goede richting uit testuren. Op cruciale en beslissende mo-menten is Marc Van Peel ook steedsop de brug te vinden om mee de no-dige knopen door te hakken”, aldusminister Crevits.De socialistische burgemeester Pa-

trick Janssens erkent de verdienstevan de christen-democratische haven-schepen: ,,Marc Van Peel werd mis-schien tamelijk onverwacht schepenvan de haven in Antwerpen, maar hijheeft heel snel blijk gegeven van hetfeit dat hij die functie perfect be-heerst. Onder zijn voorzitterschapzijn stad en haven veel dichter naar el-kaar toegegroeid, en dat is uiteraardeen positieve evolutie.”De Maritime Award wordt al uitge-reikt sinds 1973. Toen werd haven-schepen Leo Delwaide senior als eer-ste uitgeroepen tot Maritieme Man.Later volgden onder meer toenmaligminister van Verkeerswezen Jos Cha-bert (1978) en barones Eliane Achten(1989). De huidige managing directorvan scheepsagentuur van Doosselaere& Achten, kwam toen als eerste vrou-welijke winnaar uit de bus. Meer re-centelijk ging de onderscheiding naaronder anderen Antwerps havensche-pen Leo baron Delwaide jr. en naarEddy Bruyninckx, gedelegeerd be-stuurder van het Havenbedrijf.

Tekst: Maarten van de Rakt

MIDDELEBURG - Het vizier isbreed: van Eon tot café de Posthoornin de buurt van Alkmaar. Zo lopenmkb-bedrijven risico en daar staan ze

onvoldoende bij stil. ,,Als alle syste-men maar goed functioneren, zijn demeeste ondernemers allang tevre-den’’, signaleert Henri Gloudemansvan het Bossche Forest-IT die vanafhet begin van het internet-tijdperk inde informatiebeveiliging zit. ,,Ze heb-ben wel geïnvesteerd in IT, maar nietin beveiliging.’’Bovendien: er is steeds meer te bevei-ligen. Sites, webshops, mail, compu-terprogramma’s (voor bijvoorbeeldklantrelaties, inkoop, verkoop envoorraadbeheer), wifi en interne net-werken, waarop met laptops en iPadsingelogd kan worden. ,,Ondernemerszijn afhankelijk geworden van soft-

ware en systemen, die moeten wor-den geupdate. Beveiliging kost extrageld.’’,,Mkb-ondernemers denken: bij mijvalt niks te halen, maar daar gaat hethackers niet eens om. Dat zijn vaakjongens en meisjes vanaf 13, 14 jaar.Die vinden het leuk een beetje rondte struinen. Op internet is daarvoorhet gereedschap te vinden, dat dooranderen is gemaakt, tools. Bij de Ra-bobank hoeven ze het niet te probe-ren, dus pakken ze kleinere bedrijvenwaar ze vrij makkelijk binnen kunnendringen’’, verklaart Gloudemans.,,Het is hen te doen om de kick en destatus: kijk eens wat ik kan. Daarom

melden ze hun hacks op rankingsites.Hoe meer hacks, hoe hoger je komt.Een gecompliceerde hack scoort ookbeter.’’De ‘snotneuzen’ kunnen er ondermeer voor zorgen dat computersyste-men raar doen of uitvallen, dat be-drijfsgegevens weglekken of wordenveranderd, dat mailtjes worden ver-stuurd namens het bedrijf. Volgensonderzoek van Symantec liggen deict-systemen van het gemiddeldemkb-bedrijf drie keer per jaar er uren-lang volledig uit. Dat komt door virus-problemen, aanvallen van hackers,stroomuitval of andere problemen.Daarbij gaan belangrijke gegevens ver-

loren. ,,Dat levert uiteraard schadeop. Het erge is de imagoschade die jeoploopt, als je in de pers komt. Dat isniet goed voor het vertrouwen vanklanten.’’Om het lek te dichten worden bedrij-ven als Forest-IT in de arm genomen.,,Dan gaan we kijken en blijken er alweken of maanden mensen op een be-drijfsnetwerk zitten te rommelen.Dan zie je dat data verdwijnt naar eenbepaald ip-adres.’’De sleutelwoorden zijn identificatie,authenticatie en autorisatie: ,,Wieben jij, wat is je rol, wat mag jij doen?Als die drie dingen goed zijn inge-richt, ben je een heel eind. ´

Haven Antwerpen expansief

Veel ondernemers staan niet stilbij de beveiliging van hun sites enit-systemen. Hackers, vaak maartieners hebben vrij spel om voorde kick daarin rond te struinen.Om de haverklap vallen hackerswebsites en IT-systemen van be-drijven lastig. Ze hebben het nietalleen gemunt op grote jongens.

Marc Van Peel, havenschepen envoorzitter van het HavenbedrijfAntwerpen, is door ESPA Mari-tiem (Vereniging voor MaritiemeJournalisten en Publicisten) geko-zen tot Maritieme Man van hetJaar. Van Peel is ook frequent ac-tief in ons land om uitleg te ge-ven inzake de problematiek rond-om de verdieping van de Wester-schelde en ontpoldering.

Luchtfoto van het havengebied Antwerpen

Haven Antwerpen belangrijke award

Marc Van Peel wordt geroemd door minister Hilde Crevits.

zaterdag 21 januari 2012

| 25

Page 26: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Henk van de Voorde

VLISSINGEN-OOST - ,,Het gaatgoed met de overslag in de Zeeuwsehavens. Het doet mij een groot genoe-gen te kunnen vertellen dat onze zee-overslag over 2011 een absoluut re-cord heeft bereikt. Vorig jaar kon ikhier op dezelfde plaats melden dat weweer terug waren op het recordni-veau van 2008, namelijk 33 miljoen.Dit jaar eindigen we daar weer zesprocent boven op en komen we uitop 35.000.000 ton”, aldus Hans vander Hart, voorzitter van ZeelandSeaports. De ondergang van Zalcozorgde echter voor een domper op defeestvreugde. ,,Ik sta hier met ge-mengde gevoelens. Enerzijds de be-kendmaking van de overslagcijfersover het afgelopen jaar en anderzijdshet faillissement van Zalco. Het wasvoor iedereen bekend dat het met Zal-co de afgelopen jaren niet goed ging.De economische crisis, de energieprij-zen en de prijzen van aluminiumspeelden het bedrijf behoorlijk par-

ten. Sinds 2007 heeft ZeelandSeaports regelmatig contact gehad enoverleg gevoerd met Zalco over dezeproblemen en hebben we ons samenmet andere partijen tot het uiterste in-gespannen om dit bedrijf overeind tehouden. Op basis van gemaakte afspra-ken met de directie van Zalco om dit

bedrijf de winterperiode (met hogereenergiekosten) door te loodsen,kwam het faillissement voor ons danook als een donderslag bij heldere he-mel.”

Zeshonderd banenMet dit faillissement zijn 600 banen

aan directe werkgelegenheid ge-moeid. Daarnaast zijn er ook veel be-drijven in de Zeeuwse havens die alsleverancier of dienstverlener een be-langrijke klant kwijtraken. De voor-man van de Zeeuwse havenautoriteitsprak de hoop uit dat de ondergangvan Zalco, het was één van de leiden-de ondernemingen op het gebied vanprimair aluminium in Europa, geenvoorbode is van nog meer onheilstij-dingen. De vooruitzichten voor 2012zijn op economisch vlak tenslotte nietecht rooskleurig te noemen.Van der Hart memoreerde zoals ver-wacht ook over de nieuwe rechts-vorm van Zeeland Seaports. Per 1 ja-nuari 2011opereert de havenautoriteitnamelijk zelfstandig onder de vlagvan een NV in plaats van een gemeen-schappelijke regeling. Hierdoor is deoverheid meer op afstand komen testaan waardoor er slagvaardiger beslis-singen kunnen worden genomen.,,Ondanks het feit dat de vooruitzich-ten wereldwijd niet echt gunstig zijnen we daarom nauwelijks een progno-se durven te geven voor de resultatenover 2012, hebben we dit jaar al volingezet op nieuwe ontwikkelingenom zo de verdere groei van deZeeuwse havens te kunnen bewerk-stelligen. Eén en ander moet er in re-sulteren dat we dit jaar de verlengdezeekade bij Ovet in de Kaloothavenkunnen opleveren. Een belangrijkekade waarmee Ovet tegemoet kan ko-men aan de wensen van haar klantenom nog meer en nog grotere zeesche-pen te kunnen ontvangen. Net alsOvet zijn ook Vesta en Oiltankingdruk bezig met uitbreiden van oslagca-paciteit.”We zullen we ons blijven inspannen

om de bereikbaarheid van onze ha-ven op het Westerscheldetraject te op-timaliseren. In Terneuzen aan deBraakmanhaven wordt er momenteelgewerkt aan de verlenging van de jet-ty voor Oiltanking Terneuzen. Ookhier is de behoefte ontstaan aan afhan-deling van meer en grotere zeesche-pen. Verder heeft Verbrugge in deScaldiahaven het afgelopen jaar zijnopslagcapaciteit voor met name cellu-lose fors uitgebreid.” De uitbreidingbij EuroMit Staal in Vlissingen Oosttoont aan dat naast de logistiek er ookuitbreidingsmogelijkheden zijn inza-ke productie. Bij EuroMit zal door deuitbreiding van de productiecapaciteitde bewerking een stap verder schui-ven van halffabrikaat naar eindpro-duct. Door deze nieuwe bewerkings-fase wordt extra toegevoegde waardegeleverd aan dit specifieke staalpro-duct voor onder andere de transforma-torfabrikanten.

ConsensusVan der Hart is ook ingenomen metvolledige consensus vanuit de Zeeuw-se politiek inzake de komst van deWesterschelde Container Terminal,hoewel daadwerkelijke totstandko-ming een gebed zonder end lijkt.,,De planologische procedure voor derealisatie van de WCT, een belangrijkspeerpunt in het Strategisch Master-plan van Zeeland Seaports, is een be-langrijk issue, dat de nodige aandachten inspanning voor Zeeland Seaportszal vragen. We zijn verheugd daarbijte kunnen rekenen op de politiekesteun van het huidige provinciebe-stuur, dat in het collegeprogram deWCT als havenontwikkeling expli-ciet heeft opgenomen.”

De drukbezochte eindejaarsbij-eenkomst van Zeeland Seaportsen Zeeland Port PromotionCouncil (ZPPC) in de Mariahoe-ve te Vlissingen Oost stond in hetteken van relatief goede jaarcij-fers. Tegelijkertijd werd stilge-staan bij het onafwendbare faillis-sement van Zalco (Zeeland Alu-minium Company NV), één vande grote industriële bedrijven inhet havengebied..

Record voor Zeeuwse havensHavens record overslag

De top van het bedrijfsleven in de Vlissingse haven bij elkaar. Foto’s: Mark Neelemans

Netwerken tijdens de eindejaarsbijeenkomst van Zeeland Seaports.

zaterdag 21 januari 2012

26|

Page 27: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Henk van de Voorde

GOES - Naast het OCG schaardenzich de volgende Zeeuwse onderne-mersclubs achter de brief van deOCG voorman: Ondernemersvereni-ging Schouwen-Duiveland, de Mid-delburgse Bedrijven Club (MBC), deVlissingse Bedrijven Club (VBC), deFederatie OndernemersverenigingVeere, OndernemersverenigingSmokkelhoek, Ondernemersvereni-ging Borsele, Ondernemersvereni-ging Reimerswaal, Gezamenlijke On-dernemersvereniging Noord-Beve-land, OndernemersverenigingZuid-West, OndernemersverenigingHulst en het Ondernemers OverlegTholen. Namens al deze onderne-mersclubs heeft Marco Rave eenbrief gestuurd naar het ministerie vanBinnenlandse Zaken tot behoud vande Rijksdiensten die uit Zeeland drei-gen te verdwijnen. De aandachtsbriefis een vervolg op het enkele maandengeleden door de Provincie Zeelanden de Orde van Advocaten in het Ar-rondissement Middelburg georgani-seerde congres Rijk in Zeeland.

Rapport,,In het rapport onlangs opgestelddoor Ecorys in opdracht van de ge-meente Middelburg, de ProvincieZeeland en de Economische ImpulsZeeland, wordt aangetoond dat vijfRijksdiensten - de Belastingdienst,het parket, de politie, de Rechtbank

en Rijkswaterstaat - in Zeeland plaatsbieden aan 3.100 fte’s en daarmee eeneconomisch effect genereren van246,5 miljoen euro per jaar. Naast dedirecte werkgelegenheidseffecten zijner ook afgeleide effecten van de aan-wezigheid van Rijksdiensten. Te den-ken valt aan besteding van werkne-

mers en de aanwezigheid van gerela-teerde organisaties en toeleveranciersvan de Rijksdiensten. Daarnaast blijfteen regio met Rijksdiensten een aan-trekkelijke vestigingsplaats voor ande-re bedrijven die onder meer partner-banen te bieden hebben. Op uw mi-nisterie is nu een plan bedacht om de

laatste rijksdiensten uit Zeeland te la-ten verhuizen naar de Randstad. Ge-zien de vooromschreven effecten isdat voor ons ondernemers een onza-lig plan”, aldus het eerste deel van debewuste brief.

OnverantwoordHet tweede deel van de brief wordtuiteengezet onder de kop Houd Zee-land in vorm! ,,Het kabinet is op deverkeerde weg met het sluiten van deZeeuwse kantoren. Het is onverant-woord wanneer volgens planning deBelastingdienst, inspecties en delenvan de Rechterlijke Macht volledigzouden verdwijnen uit Zeeland. Re-gio’s zoals Zeeland, die in de toe-komst vrijwel zeker te maken krijgenmet bevolkingskrimp, moeten zichdaar nu al op voorbereiden. ‘Het be-drijfsleven kan daarbij een grote rolspelen’, schrijft de Sociaal Economi-sche Raad (SER) in haar advies van ja-nuari 2011. Als voorbeeld van multi-functioneel ondernemerschap noemtde SER: zorgboerderijen, agrotoeris-me, agrarisch natuurbeheer en activi-teiten rondom de groene economie.Deze ontwikkelingen zijn onvoldoen-de om het door de inkrimpingspoli-tiek te verwachten gevolgen te kun-nen compenseren. Als overheid, bur-gers en ondernemers de handen ineenslaan dan kunnen de effecten vankrimpregio’s het hoofd geboden wor-den. De inkrimpingsplannen zijn, ge-zien bovengenoemde effecten, zekergeen oplossing. Daar zijn wij vanovertuigd. Het is overigens niet ge-

heel ondenkbaar dat uw inkrimpings-maatregelen op termijn meer geldgaan kosten dan dat u nu beoogt te be-zuinigen vanwege de (in)directe ge-volgen zoals toename van werkloos-heid, revalitatieprojecten, subsidies,etc. De ondernemers, leden van on-derstaande verenigingen, sprekendoor middel van deze brief hun be-zorgdheid uit over uw voorgenomenbeslissingen. Zij vragen u uw voorne-mens nader te onderzoeken. Meer inhet bijzonder de op lange termijn teontstane gevolgen daarvan voor en be-houd van een dynamisch en verant-woord ondernemers- en werkgelegen-heidsklimaat in Zeeland. “

LobbyCommissaris der Koningin Karla Peijsheeft al verschillende keren gepleitvoor een gezamenlijke Zeeuwse lob-by richting Den Haag en Brussel. Datwas ook de gezamenlijke boodschapvan een medio oktober gehoudenoverleg in Middelburg tussen de der-tien gemeenten, de provincie en hetwaterschap. Het gezamenlijk eenvuist maken in verband met de moge-lijke komst van de marinekazernenaar Vlissingen noemt ze een geslaagdvoorbeeld. Met betrekking tot bij-voorbeeld de toekomst van de aqua-cultuur in Zeeland en verdeling vanlandbouwsubsidies is eveneens éénZeeuwse lobby essentieel. Ten aan-zien van het behoud van de Rijks-diensten sluit ze zich aan bij de me-ning van de gezamenlijke onderne-mersverenigingen.

Op instigatie van voorzitter Mar-co Rave van het OndernemersContact Goes (OCG) hebben deverschillende Zeeuwse onderne-mersverenigingen de krachten ge-bundeld. Doel is het behoud vande diverse Rijksdiensten in onzeprovincie, in het belang van deZeeuwse economie en werkgele-genheid.

Actie voor behoudvan rijksdiensten

Actie Zeeland moet rijksdiensten behouden

De monumentale Rechtbank Middelburg. Foto’s: Peter Nicolai

De belastingdienst in Goes.

zaterdag 21 januari 2012

| 27

Page 28: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Peter Oggel

TERNEUZEN - Zijn boodschap isduidelijk: concentreer je op kansen,niet op bedreigingen. Want, isJan-Frans Mulder overtuigd, als grens-gebied -schakel tussen Nederland enBelgië- heeft Zeeuws-Vlaanderen zo-veel potentie. Soms denkt hij weleens dat de streek zichzelf wat in deweg zit. Zeg maar: een gebrek aanzelfvertrouwen. Zijn adagium is: telje zegeningen.

”Piepen helpt niet. Besef dat er na el-ke dip weer een opleving komt. Hetis nu wellicht even een kwestie vanoverleven, maar gebruik die periodeook om sterker te worden. Benut demogelijkheden”, zegt Mulder metgrenzeloos optimisme. Zeeuws-Vlaan-deren, filosofeert hij, houdt niet opbij een denkbeeldige lijn, gemarkeerdmet wat palen waarop het jaartal1843.

Denk groot. Dat klinkt misschien alseen cliché, maar zo bedoelt hij hetniet. Een weids gebaar:Zeeuws-Vlaanderen is toch deel vaneen economisch krachtige Vlaamse re-gio? Met als motor de havengebiedenvan Antwerpen, Zeebrugge en Gent,niet te vergeten de Zeeuws-VlaamseKanaalzone. Brussel onder autobe-reik. Universiteiten en hogescholen,nauwelijks een steenworp ver.

Jan-Frans Mulder is burgemeester vanHulst, de gemeente die zich al jarenverkoopt als de meeste Vlaamse stadvan Nederland. Qualitate qua is hijsinds enkele maanden ook voorzittervan Uw Nieuwe Toekomst, strate-gisch samenwerkingsverband tussende regionale (semi-)overheden en hetbedrijfsleven.

Nieuwe toekomstZeeuws-Vlaanderen profileren als

woon-, leef- en werkgebied, dát is ineen zin het doel van Uw NieuweToekomst. Want, het moet tocheven geschetst, in Zeeuws-Vlaande-ren zijn wat vuiltjes weg te werken,samen te vatten in de trefwoorden(bevolkings)krimp, vergrijzing en ont-groening. Het Centraal Bureau voorde Statistiek (CBS) publiceerde mid-den december nog kersverse cijfers:in 2040 zijn er op een bevolking van106.000 nu zo’n 14.000 Zeeuws-Vla-mingen minder, een daling met omen nabij dertien procent. Tel daarbijop een sterke vergrijzing, mede als ge-volg van het vertrek van jongeren bijgebrek aan voldoende vervolgoplei-dingen.

Dat kan allemaal wel zo zijn, oordeeltMulder monter, maar het werkelijkeverhaal is aanmerkelijk breder. Hij

verafschuwt artikelen in landelijke me-dia, waarin Zeeuws-Vlaanderen -inge-klemd tussen Westerschelde en lands-grens- doorgaans wordt neergezet alseen verlaten land zonder toekomst.Mulder schetst een heel ander beeldvan zijn streek. Een prima werk- enleefklimaat, cultuur onder handbe-reik, geringe werkloosheid, volop mo-gelijkheden voor hogeropgeleiden.En, wellicht belangrijker:Zeeuws-Vlaanderen houdt echt nietop bij die grens.

InternationaalVlaanderen als kracht vanZeeuws-Vlaanderen. Want Muldergelooft dat de oplossing voor econo-mische en demografische vraagstuk-ken vooral zuidelijk moet worden ge-zocht. Meer precies: in en met de Bel-gische provincies Antwerpen, Oost-

en West-Vlaanderen. Het is, zoals datheet, een wenkend perspectief. Mul-der prijst in dit verband de inspannin-gen van Uw Nieuwe Toekomst omover de grens verbindingen te leggen.Voorbeelden? In de gezondheidszorgbestaat al een jarenlange samenwer-king, in het onderwijs is er sinds eenjaartje een associatie met de universi-teiten in Gent en Antwerpen. En in-middels bereiden makelaars, bankenen wooncorporaties een grootschaligepubliciteitscampagne (vanaf maart) inBelgië voor om zuiderburen te por-ren in Zeeuws-Vlaanderen te komenwonen.Want andersom ontdekken Belgenook Zeeuws-Vlaanderen. MakelaarPaul Saman, secretaris van de speciaalopgerichte Stichting ‘Zeeuws enVlaanderen’, becijfert dat de afgelo-pen maanden een paar honderd Vla-

mingen in Zeeuws-Vlaanderen eenwoning hebben gekocht. De campag-ne, waarvoor de makelaars gezamen-lijk zo’n tachtig mille op tafel hebbengelegd, moet die tendens verder aan-wakkeren. De voordelen zijn evident,duidt Saman: in Vlaanderen is erschaarste aan woningen, inZeeuws-Vlaanderen is er een ruimaanbod en nog goedkoper ook. On-derzoek van de Stuurgroep Experi-menten Volkshuisvesting (SEV) beves-tigt dat steeds meer Vlamingen eenwoning in Zeeuws-Vlaanderen kop-pen. De vraag naar woningen tottwee ton is de afgelopen jaren zelfsverdrievoudigd; volgens Samanneemt inmiddels ook de vraag in hethogere prijssegment toe.Er is meer. In Belgisch-Vlaanderenstaan de bevolkingsprognoses haaksop de Zeeuws-Vlaamse. Volgens de

Voor het vijfde achtervolgende jaarpresenteert Zeeuws-Vlaanderen zichop 11 en 12 februari op de emigratie-beurs in Expo Houten (Utrecht).Thema’s op de internationale beurszijn wonen, werken, studeren en on-dernemen. Deze thema’s komen over-een met de doelstellingen van deZeeuws-Vlaamse netwerkorganisatieUw Nieuwe Toekomst.

Zeeuws-Vlaanderen propageert zichin Houten al jaren als alternatief vooreen buitenlands avontuur, ontdaanvan barrières als taal en gewoontes inemigratielanden. De algemene bood-schap van Uw Nieuwe Toekomst:Zeeuws-Vlaanderen is een prima ge-bied om te wonen, te leven en te wer-ken, met als extra lokkertjes betaalba-re huizen, ruimte en natuur. En na-

tuurlijk op rij-afstand het Vlaamseachterland volop cultuur in de stedenBrugge, Antwerpen en Gent.Wegens succes geprolongeerd, verde-digt voorzitter Jan Frans Mulder vanUw Nieuwe Toekomst, het besluit

Waar een kleine regio groot in is,hoopt Zeeuws-Vlaanderen te kunnenbewijzen in 2014. De streek viert dantussen pakweg begin mei en eind sep-tember het 200-jarig bestaan.Het jubileum -een afgeleide van 200jaar Koninkrijk der Nederlanden- isbedoeld als feest voor de (oud-)inwo-ners van Zeeuws-Vlaanderen. “Eenfeest van Zeeuws-Vlamingen, voorZeeuws-Vlaanderen,” zegt voorzitterFrans Reijniers van de StichtingZeeuws-Vlaanderen 2014.Maar de herdenking moet de regiona-le economie ook een flinke duw inde goede richting geven. Met het the-ma ‘verbinden’ moet Zeeuws-Vlaan-deren de link zijn tussen Nederland

en België. Reijniers: “Zeeuws-Vlaan-deren moet nationaal en internatio-naal op de kaart als woon-, werk- envakantiegebied. Economie, toerisme,zorg en onderwijs -dat zijn onze pij-lers.”De Stichting bereidt het jubileumvoor en betrekt daarin vooral de re-gionale verenigingen en instellingen.Voor de inwoners van Zeeuws-Vlaan-deren zijn er deze maand drie regiona-le bijeenkomsten. De eerste is opmaandag 16 januari in Hulst (De Hal-ve Maan), de tweede op maandag 23januari in Oostburg (Ledeltheater) ende laatste op maandag 30 januari inTerneuzen (De Brouwzaele). Aan-vang telkens 19.15 uur.

Inzet van de bijeenkomsten is om van-uit de bevolking ideeën en suggestieste horen en verenigingen ook te be-trekken bij de organisatie. Een belang-rijk thema in 2014 is ‘verbinden’. Ditthema geldt de saamhorigheid tussende Zeeuws-Vlaamse bevolking onder-ling, maar ook naar het noorden metZeeland en Nederland en naar het zui-den met Vlaanderen. Reijniers: “Eengrenzeloos feest moet het worden.Zeeuwen en Vlamingen samen, is datdan niet schitterend in een streek dieal 200 jaar Zeeuws-Vlaanderenheet?”

www.zeeuws-vlaande-ren2014.nl

Met nieuw elan werktZeeuws-Vlaanderen aan detoekomst. In de aanloop naar deviering van het 200-jarig bestaanprofileert de regio zich als econo-misch onderdeel van de Vlaamseregio. De grens? Niet meer daneen denkbeeldige lijn!

Zeeuws-Vlaanderen opnieuwBijeenkomsten voor viering200 jaar Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen kijken naar de Belgen

Zeeuws-Vlaanderen slecht

De grensstreek.

Wel een grens, toch onderdeel van de Vlaamse regio. Foto’s: Mark Neelemans

zaterdag 21 januari 2012

28|

Page 29: PZC De Ondernemer 21-01-2012

voorspellingen groeit het Vlaams ge-west tot 6,6 miljoen inwoners in2030. Dat is een toename met ruimzeven procent. In Antwerpen stijgthet inwoneraantal met vijftien pro-cent, in Gent met acht procent. In dekomende twee decennia zijn volgensde voorspellingen in Vlaanderen300.000 nieuwe woningen nodig.

Dat biedt ook de Zeeuws-Vlaamseondernemers perspectief, concludeertMulder. In dit verband wijst hij ookop investeringen in Vlaanderen, zoalsde aanleg van het Deurganckdok inAntwerpen, straks de grootste zeesluister wereld. “Vlaanderen enZeeuws-Vlaanderen hebben elkaarnodig.” Hij onderstreept deze stellingmet verwijzing naar de gezamenlijkepresentatie dit jaar van beide regio’sop de emigratiebeurs in Houten. “Delink met Vlaanderen is toch zonne-klaar. Economisch één dynamische re-gio. “ Hij beseft terdege dat er werkaan de winkel is. Infrastructureel bij-voorbeeld met de verbreding van deTractaatweg als belangrijke verkeersa-der van en naar het Belgische achter-land. En, bijna vanzelfsprekend, acqui-sitie. “Dat doen we nog te weinig. Jemoet nationaal en internationaal latenweten wie je bent en wat je te biedenhebt. Alles is netwerk.”

De herdenking van 200 jaarZeeuws-Vlaanderen in 2014 kan daar-toe een flinke aanzet zijn, steltoud-ondernemer en ‘grensmens’

Frans Reijniers. Sinds de verkoop vanzijn elektrotechnisch installatiebedrijfis hij als voorzitter van de StichtingZeeuws-Vlaanderen 2014 onbezol-digd pleitbezorger van zijn geboorte-streek. Het jubileum moetZeeuws-Vlaanderen nationaal en inomringende buitenlanden op de kaartzetten als woon-, werk- en vakantie-gebied. Voor Reijniers is het glas al-tijd halfvol. “Als ondernemer wachtje niet af, maar los je problemen on-derweg op. Uit welke hoek de windook waait, kansen zijn er altijd. Dur-ven vernieuwen, daar gaat het om.Nou, doe dat dan ook met en in jestreek.”

Chemiegigant Dow, de regionale Ra-bobanken en de woningbouwvereni-gingen zien ook de potentie van het200-jarig bestaan; zij ondersteunenhet initiatief. Inmiddels wordt ookoverlegd met de gemeenten. Ook Re-ijniers richt de blik nadrukkelijk opVlaanderen. Niet zonder reden isvoor de viering van 200 jaarZeeuws-Vlaanderen het thema ‘ver-binden’ gekozen. Reijniers baseertzich op de pijlers economie, toeris-me, zorg en onderwijs. “We strevennaar een betere samenwerking tussenVlaanderen, Zeeland en Nederland.Korte lijnen, snelheid in handelen,vereenvoudiging van regels -daar gaathet om. We zijn één grensgebied, ofniet dan?”

om opnieuw te investeren in de emi-gratiebeurs. De organisatie investeertjaarlijks zo’n zestig mille in de beurs-gang. Weliswaar laat het resultaat vande emigratiebeurs zich nauwelijks me-ten, erkent Mulder, maar het levert

veel naamsbekendheid op.Mulder schat dat Zeeuws-Vlaanderenvia de beurs jaarlijks enkele tientallennieuwe inwoners kan begroeten.Maar wellicht belangrijker is de lande-lijke publiciteit die de regio elk jaarweer genereert. Zeeuws-Vlaanderenschuift elk jaar een verrassende promi-nent naar voren om het paviljoen opde emigratiebeurs te openen, Mulder:“De beurs is voor ons een prima pro-motiemiddel. Nog steeds een schot inde roos. Het zou vreemd zijn als weer niet zouden zijn. “Dit jaar werkt Zeeuws-Vlaanderenop de emigratiebeurs voor het eerst sa-men met Belgisch-Vlaanderen (Meet-jesland). Daarmee preludeert UwNieuwe Toekomst op meer toekom-stige vormen van samenwerking als‘één Vlaamse regio’.

Tekst: Loes van der Hoeven

GOES - Tijdens de drukbezochteNieuwjaarsreceptie van de gemeenteGoes is Cleanmaster Biolux, groot-handel in ecologisch verantwoordereinigingsmiddelen en hygiënische pa-pierproducten, uitgeroepen tot ‘DeBeste Maatschappelijk VerantwoordeOnderneming van Goes 2011’. Uithanden van burgemeester René Ver-hulst ontving eigenaar Björn Terlin-gen een duurzame trofee van de Bra-bantse kunstenaar Guus Voermans.De MVO-prijs is een initiatief vanCOS Zeeland (centrum voor interna-tionale samenwerking) enMillennium/ Fairtrade GemeenteGoes. Met deze tweejaarlijkse onder-scheiding willen zij het maatschappe-lijk verantwoord ondernemen binnenGoes stimuleren.De andere twee finalisten waren Meu-bel- en Rijtuigstoffeerderij C.J. Brou-wer v.o.f. en Dubourgraaf duurzameenergiebesparing en installatieadvies.Zij eindigden respectievelijk als twee-de en derde. Samen met CleanmasterBiolux bleven zij na de publiekelijkejurering op 17 oktober 2011 over vande zes genomineerde bedrijven. Vande 1691 uitgebrachte stemmen kre-gen de drie finalisten samen maarliefst ruim 80 procent.De vakjury bestond uit: Brigitte Pom-mee (docent en onderzoeker, lecto-raat Duurzaamheid aan de Hoge-school van Zeeland), Leo Minnaar(beleidsambtenaar MVO bij de pro-vincie Zeeland) en Wilfried de Smet(voormalig bedrijfsleider, winnaarvan de prijs voor innovatie en duur-

zaamheid - Ei van Columbus 2008).Bij monde van Wilfried de Smetnoemden de juryleden CleanmasterBiolux een fraai voorbeeld van eenklein familiebedrijf waar Maatschappe-lijk Verantwoord Ondernemen van-zelfsprekend is.“Deze groothandel in ecologische rei-nigingsmiddelen en hygiënische pa-pierproducten besteedt serieuze aan-dacht aan de milieuaspecten van zijnproducten en bedrijfsvoering, geeftmensen met een beperking volwaardi-ge arbeidsmogelijkheden en slaagt bo-vendien in een financieel gezonde ex-ploitatie. Er is hier een welhaast opti-male balans tussen de drie P’s van Pe-ople, Planet en Profit. Voor de jury isCleanmaster Biolux met recht ‘een pa-rel van een Zeeuwse MVO onderne-mer’, een voorbeeld voor andereMKB bedrijven.”

Over de andere twee finalisten zei ju-rylid Wilfried de Smet dat ook zij goe-de voorbeelden op het gebied vanMVO zijn voor ondernemend Goes.Evenals de winnaar ontvingen zij eenOorkonde.De MVO-prijs is een meerjarig pro-gramma van het Ministerie van Bui-tenlandse zaken waarin de Zeeuwsegemeenten Goes en Terneuzen inves-teren. Pascal Elegeert van COS Zee-land is voor Zeeland projectleidervoor de uitvoering van dit program-ma dat in twaalf Nederlandse gemeen-ten c.q. groepen van gemeentenloopt. De MVO-prijs Terneuzen isop de Dag van de Duurzaamheid, 11november 2011, uitgereikt aan Aanne-mingsbedrijf H4A uit Terneuzen.

www.mvoloont.comwww.coszeeland.nl

Cleanmaster Biolux wint de eersteMVO-prijs in gemeente Goes

op emigratiebeurs

De trotse winnaar Björn Terlingen. Foto: Marijke Folkertsma

de grens

Frans ReijniersJan Frans Mulder

www.zeeuwsevoetbalawards.nl

Vrijdag 1 juni 2012Het grootste voetbalfeest van Zeeland

Amateurvoetbal als bindende factor. Clubs, teams, spelers, vrijwilligers en scheidsrechters staan tijdens de tweede editie van het Zeeuwse Voet-

balgala weer in de picture. Ze worden geëerd met de Zeeuwse Voetbal Awards. Ook dit jaar extra aandacht voor het G-voetbal.

U bent van harte welkom als sponsor! Daar krijgt u heel wat voor terug.

Meer informatie? Ga dan naar de website en bekijk de folder.

de voetbal awards?

wilt u ook betrokken zijn bij

powered by

ZEEUWSELFTAL

zaterdag 21 januari 2012

| 29

Page 30: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Agri & Aqua: een event van productshows,demonstraties, recepties, congressen endoelgerichte workshops.

• 55 á 60 exposanten.5.000m2 met 150 productenLandbouwmachines, producten voor devisserij- en schaal- en schelpdiersector,scheepsbouw, opslag, transport.

• Maatadvies Engineering, machinebouw, koeltechniek, etc.

• DienstverlenersAgri & Aqua verwacht o.a. experts voor financiële dienstverlening, onroerend goed, personeelszaken.

• 400 tot 500 deelnemers congressenVoor inschrijving, ga naar de websites

• Belangstelling buitenlandInzendingen uit Frankrijk, Schotland, Italiëen Engeland.

Zeelandhallen 9 en 10 februari

Donderdag 9 februari: 14.00 - 22.00 uurVrijdag 10 februari: 11.00 - 18.00 uurSeminars en congres:Afwijkende tijden

Innovatie voor• boeren• schelpdiersector• visserij• voedselverwerking

opslag en transport

7,50 kortingskaartop www.agri-aqua.nl

FoodportpleinLekker Regionaal Product

NIEUWE TEELTZilt op land en water

ZLTO bijeenkomstenwww.zlto.nl/agriaqua

Schelpdierconfertentie www. schelpdierconferentie.nl

De Ondernemer informeert over het regionale en lokale bedrijfsleven.In de Ondernemer vindt u uitgebreide berichtgeving over economische

ontwikkelingen, de arbeidsmarkt, infrastructurele kwesties en geldzaken.

Meer informatie?

De Ondernemer Zeeland De Ondernemer West-Brabant

T 0118 - 434 070 T 076 - 531 22 55

E [email protected] E [email protected]

Informeer bij uw adviseur naaronze producten.

Of kijk op www.dezeeuwse.nl.

Voor uw agrarische verzekeringen in

Zuidwest Nederland is de oplossing dichtbij.

De Zeeuwse Verzekeringen in Middelburg is

een regionale verzekeraar.

Wij bieden u een agrarisch maatwerkpakket.

Page 31: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Annet van de Ree

GOES - Alleen een naadloze samen-werking tussen telers, producenten,transporteurs, mechanisatiebedrijven,foodprocessors en onderwijs kan dezeinnovatie realiseren. Agri & AquaEvent brengt deze groepen bij elkaartijdens een nieuw tweedaags Event inde Zeelandhallen in Goes.Ruim een jaar geleden startte ICEM(International Company ExhibitionManagement) i.s.m. Florad Fantasyuit Goes met een kick-off, waarin ca.15 belangenorganisaties en initiatiefne-mers de handen ineen sloegen omeen Event te organiseren, dat innova-tieve ontwikkelingen op het gebiedvan kweken in het water en kwekenop het land dichter bij elkaar zoubrengen. Met medewerking van o.a.ZLTO, Impuls Zeeland, ProvincieZeeland, Syntens, Rabobank, EVO,TLN gaat dit evenement op 9 en 10februari a.s. plaatsvinden in de Zee-landhallen in Goes.Agri & Aqua Event is gebaseerd opde traditionele landbouwbeurs met al-le onderdelen, die daar verwacht wor-den. Organisator Joop de Looze vanICEM, o.a. bekend van de succesvol-le BIOVAK in Zwolle en geestelijkvader van CONTACTA, tekent ooknu weer voor een vernieuwend con-cept. De Zeeuwse wateren en vrucht-bare landbouwgronden zijn een zeergeschikte voedingsbodem voor de

combinatie van teelt op het land vanproducten uit zee. Voor ICEM redenom het Event in Zeeland van degrond te tillen.

Nieuwe teeltDe samenwerking tussen 15 organisa-ties om medewerking te verlenen aandit Event onderstreept de belangen

voor de betrokken ondernemers enhet besef van de kansen voor de ont-wikkeling van deze innovatieve teelt-methoden in Zuidwestelijke regio.Provincie Zeeland etaleert daarom ophet plein ‘Nieuwe Teelt’ zowel pro-jecten die nog in de kinderschoenenstaan, alsook een aantal bedrijven diehun innovatief geteelde producten in-middels vermarkten zoals Seafarm Tar-bot, Zeeuwse tong en Topsy Baits.De Zeeuwse wateren als proeflabvoor o.a. Wageningen Universiteit ge-bundeld in instituut IMARES in Yer-seke mag niet ontbreken. Het ZeeuwLandschap bundelt de kenmerken van

het water in veiligheid, recreatie, land-schapinrichting en aquacultuur in eeninnovatief ‘Kustlaboratorium’ achterde Oosterscheldedijk bij Burgh-Sluis.Wonderwel sluit ook het provincialethema “Jaar van het water” aan bij deintenties van Agri & Aqua.

Oud en nieuwOp Agri & Aqua is verder ruimtevoor toeleveranciers, vergelijkbaar alsop een traditionele beurs. Maar de ba-sis voor deze combinatie is het uitwis-selen van kennis en kunde tussen on-dernemers in de agrarische sector enin visserij en schelpdiersector. 90 pro-cent van de deelnemers komt uit deregio Zuidwest, door een aantal bij-zondere ontwikkelingen zal 10 pro-cent uit van buiten de provincie enzelfs uit het buitenland komen. Hetinnovatieve gebied tussen land en wa-ter is wat de aandacht trekt. Er wor-den ondernemers en managers ver-wacht uit de landbouwhoek, uit deschaal- en schelpdier sector, visserij,transport- en logistiek en het onder-wijs.Naast ‘Nieuwe teelt’ krijgt ook de re-vival van de streekproducten voldoen-de aandacht op het ‘Foodport’ Plein.Met kooksessies en informatie overhet vermarkten van de authentiekesmaakmakers krijgt Agri & Aqua eenculinair tintje. Op het terras, gren-zend aan dit plein, worden alleenstreekproducten geserveerd. De bas-sins met tarbot en tong van Seafarm,verse kreeft, stands van o.a. TopsyBaits en Imares brengen letterlijk ‘le-ven ‘ in de brouwerij. Ook ontbre-ken traditionele en innovatieve machi-nes en installaties niet in de diversestands van o.a. Burgh’s Machinefa-

briek en Kramer Machines. Ver-vaet-Van Weele BV biedt o.a. occa-sions aan. Ook is er aandacht voor deoptimalisatie van processen bij de ver-werking van o.a. biogasverwerking.Transport en logistiek vormen de cru-ciale schakel tussen producent en con-sument. Ook deze sector presenteertzich op Agri & Aqua.

Leven met zoutwaterICEM meent dat een Event als dittoegevoegde waarde krijgt met een se-minar, conferentie en diverse thema-bijeenkomsten. In het openingssemi-nar ‘Zuidwestelijke Landbouw in2025’ wil ZLTO een beeld schetsenin het kader van de vraag “Hoe gaatde sector zich gaat voorbereiden opagrarisch ondernemerschap in 2025?”De geplande themabijeenkomstenzijn vooral praktisch en innovatief.Ze informeren de deelnemers overo.a. ‘Precisielandbouw, je kunt er van-daag al mee beginnen, ‘Wanneer haalik rendement uit de zon’, maar ookactuele zaken zoals sociale media ende nieuwe aspecten bij bedrijfsoverna-me krijgen aandacht.Naast de ZLTO koppelt de organisa-tie van de jaarlijkse Schelpdierconfe-rentie het tweedaagse congres aan Ag-ri & Aqua. Op dag één wordt uitge-breid ingegaan op ‘Kansen zilte aqua-cultuur op het land” en op dag tweewordt besteed aan de kweek vanschelpdieren in het water en op hetland met informatie over de optimali-satie van mosselzaad- invanginstalla-ties. De kruisbestuiving tussen Agrien Aqua krijgt een extra dimensiedoor de presentaties van Peter de Koe-ijer, voorzitter ZLTO over ‘Levenmet zoutwater’.

Agri & Aqua is een uniek nieuw concept in Europa. Nieuw? Jazeker!Groente kweken in het water, vis- en schelpdieren kweken op hetland, de wereld op z’n kop? Innovatie met een hoofdletter I vindt mo-menteel plaats in de landbouw, visserij- en schaal- en schelpdierwe-reld. Een traditionele sector die automatisering en digitalisering zeereffectief inzet.

Beurs agri & aqua

Groente uit zee, vis van het land

Joop de Looze.

De organisatie van Agri&Aqua: Hans Biesma, Wendy van Garsel, Ben Flore, Wim Westerveld, Ada de Regt, Ko de Regt, Elly Hilgers en Menno Koole

zaterdag 21 januari 2012

| 31

Page 32: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Het komt in deze kolommen niet zo heel vaak(meer) voor dat een middelgrote bedrijfswagenonderwerp van bespreking is. Maar veranderingvan spijs doet eten en er zijn natuurlijk ook tal-rijke ondernemers die met dit soort auto’s hunboterham verdienen. Vandaar eens deze impres-sie.Deze Opel Vivaro is een uitkomst van de sa-menwerking tussen drie grote automerken:Opel, Nissan en Renault. Deze laatste werkenop heel veel meer programmapunten met elkaarsamen maar Opel is daarbij betrokken in het ka-der van de modellenreeks aan middelgrote be-drijfswagens. Bij Nissan heet een nagenoeg zelf-de model Primastar, bij Renault Trafic, het ismaar waar je het meeste vertrouwen in hebt ofwelke dealer je het meeste vertrouwen inboe-zemt.Het eigene aan bedrijfswagens is de werkelijkenorme variëteit aan carrosserievormen. Elke be-drijfstak, elke organisatie zelfs eigenlijk, heeftzijn eigen bedrijfsbehoefte en daar wordt doorde automobielindustrie gretig op ingespeeld. Determ 2900 van de Opel Vivaro slaat niet op decilinderinhoud maar op het toelaatbaar laadge-wicht. De 2700-versie mag 1120 kg laden, de

2900 zelfs 1285 kilogram. Wie de 2900 inwerkelijkheid ziet, ziet direct dat die vanbinnen een enorme ruimte moet genererenen dat is ook zo. Afhankelijk van de geko-zen lengte varieert het volume van 5 tot 8,3kubieke meter. De deuren achter, zelfs over180 graden te openen, geven toegang tot de-ze magistrale hoeveel kubieke meters. Wieveel volume te vervoeren heeft zit met dezeOpels vast lekker in zijn vel.Het interieur van de moderne bestelwagensdoet in veel opzichten niet (veel) ondervoor personenwagens. Zaken die hier ge-meengoed zijn geworden, denk aan aircon-ditioning, elektrisch bedienbare ruiten encruisecontrol hebben ook hun toepassing ge-vonden in deze auto’s, Niet vreemd als je be-denkt dat chauffeurs vaak erg veel tijd inhun cabine doorbrengen. Dan speelt com-fort een grote rol.De motor reageert fel genoeg op het gaspe-daal en blijft daarbij heerlijk stil.

De Opel Vivaro 2900 is verkrijgbaar van-af 17.670 euro, exclusief belastingen.

Als het aankomt op de aanschaf van eennieuwe auto in het B-segment (zeg maar deklassen waarin ook de Volkswagen Polo enOpel Corsa zich bevinden) zullen s;echtsweinigen de naam Toyota met van opwin-ding trillende neusvleugels uitspreken. On-langs werd in dit segment de Yaris helemaalvernieuwd en andermaal iets vergroot. Dederde generatie Yaris alweer is een veiligekeuze in dit segment en die opmerking kantweeledig worden uitgelegd want niet alleenheeft het merk Toyota een reusachtigenaam als het op bedrijfszekerheid aankomt,de nieuwe Yaris kreeg ook nog eens vijfNCAP-sterren, dus botsveilig is het compac-te karretje zeker. De Ondernemer reed meteen versie met 1.3 liter motor in chique Dy-namic-jas.De Toyota Yaris heeft in ons land een glan-zende carrière achter zich. In de afgelopenjaren werden er meer dan 100.000 van ver-kocht. Niet vreemd want het zijn goedsmoelende auto’s in een populaire prijsklas-se. En al eerder gemeld, de naam van Toyo-ta op het gebied van kwaliteit doet de rest.

De geheel nieuwe Yaris groeide wat, zoals veelauto’s in dit segment groter - en ruimer - wor-den. Zo ook deze nieuweling. Wie de vijfdeurscarrosserie bekijkt - er is ook een wat vlotterogende driedeurs - zal niet achterover slaan vanverbazing over de gedurfde lijnen.Doorgaans zitten Toyota’s aan de veilige kanten dat geldt zeker ook voor deze compacte mid-denklasser.Het ziet er netjes uit allemaal en dat is belang-rijk, ook in dit segment. Dat zelfde gegevengeldt ook voor het interieur, strak en opge-bouwd uit goede materialen, Kortom, de kwali-teitsbeleving van de nieuwe Yaris is wederomperfect. De stoelen hebben een goede pasvormen je kunt het er best een paar uur in uithou-den. De motor munt niet uit in pit maar is ze-ker stil genoeg en dat geeft rust tijdens lange énkorte ritten. De Dynamic-uitvoering die Toyo-ta voor ons had klaargezet is wat strakker ge-veerd dan andere Yarissen maar het is en blijfteen behoorlijk comfortabel autootje.

Een Toyota Yaris is leverbaar vanaf10.990 euro, inclusief BTW.

Tekst: Ad van Bladel

Porsche komt op een bepaalde ma-nier boven het toch ook niet minneAudi. En daar kunnen we even stop-pen. Een flink aantal jaren geledenpresenteerde Audi zijn TT - in aller-lei varianten- een regelrechte concur-rent van de Porsche Boxster. Nader-hand werd de TT nog verder opge-leukt met snellere versies als de S enRS. Rasechte sportwagens die weinigte wensen laten. Wij reden de TTSroadster, een volbloed met Audi’s be-kende Quattro vierwielaandrijving.

Neen, op geen enkele manier is deTTS een min karretje te noemen.Met zijn gedrongen krachtige lijnoogt hij bepaald imposant. Het interi-eur is typisch Audi TT, gepolijst alu-minium en uitermate hoogwaardig inelkaar gezet. De snelheidsmeter loopttot maar liefst 300 km/h. Weliswaarzal de auto dat nooit halen, hij is elek-tronisch afgeregeld op 250 km/hmaar het staat ronduit indrukwek-kend. De stoelen hebben een stevige

zit en dat past helemaal bij dit soortauto’s.Het motorvermogen is met 272 paar-denkrachten riant voldoende voor de-ze TTS. De elektrisch bedienbarespoiler, die bij 120 km/h automatischomhoog komt, houdt de auto ook bijzeer hoge snelheden zeer strak op deweg. Uiteraard helpt de vierwie-laandrijving hieraan ook mee. DezeTTS kun je met een sportknop op demiddenconsole extra stevig instellen.

Het motor- en uitlaatgeluid verandertdan naar diep donkerbruin en het te-rugschakelen van de optionele auto-matische S-Tronic zesbak gaat ge-paard met kleine tussengasplofjes. Op-windend. In die stand is de besturingeen heel stuk zwaarder en staan dedempers ook een paar tandjes strakkerafgesteld. Je krijgt er (nog) meer hetsportwagengevoel bij, maar op eenklinkerweg is het strakke onderstel indie stand geen pretje; je wordt volsla-gen door elkaar geschud. Op een cir-cuit is het voluit de beste stand, maarwie rijdt daar ooit.

Ronduit verbluffend is de bagage-ruimte van deze TT; die is ronduitroyaal te noemen en het elektrisch teopenen dak heeft er geen invloed op.Dat dak is overigens in een oogwenkte openen en/of sluiten, zelfs tot een

snelheid van 50 km/h wat in depraktijk heel erg handig is. Je hoeftniet per se de auto helemaal stil te

zetten waardoor het snel sluitenbij een bui in de file een heel stukeenvoudiger is.

Een uitkomst Veilige keuze

Poor man’s PorscheDe hiërarchie van de merken dievallen onder het Volkswagencon-cern lijkt vrij duidelijk. Op sport-wagengebied biedt Lamborghinihet fijnste van het fijnste, demeest ongepolijste van allemaal.

Onderweg

Audi TTS

Toyota Yaris

De TTS roadster is verkrijg-baar vanaf 68.820 euro,inclusief belastingen.

Opel Vivaro

zaterdag 21 januari 2012

32|

Page 33: PZC De Ondernemer 21-01-2012

BRUINISSE - William Bal is daar-naast mede-eigenaar van het Duive-lands Meubelhuis, van waar uit ookde opslag van de attracties geschiedt.Het betreffen bijvoorbeeld springkus-sens, draai- en zweefmolentjes en wa-terballen. Jumpzz en Verhuurbedrijfde Vlieger - actief in het verhurenvan tenten en marktkramen - hebbende krachten gebundeld voor eenuniek verhuurconcept. Ze hebben deprimeur in Nederland met een ‘all-inone’ mobiele indoor ijsbaan. Eencompleet concept met een schaats-baan, verwarmde aluminium tent metzitjes en een mooie entree en markt-kramen. De geheel overdekte schaats-baan bestaat uit een modulaire kunst-stof schaatsvloer van 200 vierkantemeter, 100 paar schaatsen, een slijpma-chine en boarding rond de baan. Zohielden Joeri de Zeeuw en zijn com-pagnon William Bal zich onlangs sa-men met Verhuurbedrijf de Vliegeronledig met een schaatsconcept in op-

tima forma op Schouwen-Duiveland.Centraal stond de nieuwe ‘mobiele’indoor kunststof schaatsbaan te Zierik-zee, die vrijdag 16 december werd op-gebouwd en daar tot oudjaar dienstbleef doen.

Verantwoord,,Wij zijn de eerste die de kunststofschaatsbaan aanbieden in Zeeland.Het is een goed alternatief voor tradi-tioneel ijs, onafhankelijk van weersin-vloeden. De speciale kunststof schaats-vloer bereikt bijna honderd procentvan de glijcapaciteit ten opzichte vannatuurijs. Daarnaast is de kunststof-schaatsbaan ook nog eens een ‘groe-ne’ en maatschappelijk verantwoordeoplossing. Bij schaatsbanen van ‘Be-vroren water’ wordt onevenredigveel energie gebruikt om het watervia een buizensysteem continu te koe-len. Op de schaatsvloer kan geschaatstworden met alle soorten hockey- enkunstschaatsen”, aldus Joeri de

Zeeuw. Hij opereert vanuit een schit-terend pand aan de oude Vissersha-ven, waar voorheen een scheepswerfwas gevestigd.

Online winkelJumpzz beschikt sinds kort ook overeen online winkel (Feezzt.nl) waareen groot assortiment feestartikelen,versiering, decoratie en grappige ca-deaus te vinden zijn. Voor verjaarda-gen zijn er leuke cadeaus zoalsT-shirts, mokken, longdrinkglazen,borrelglazen en snoeppotten. ,,Weproberen zowel met de feestartikelen

als de attracties het assortiment ver-nieuwend te houden, zoals met onze‘waterballz’. Hierbij zit je in een gro-te afgesloten waterbal waarmee jeover het water kunt lopen. Het is eenfantastische ervaring voor jong enoud. Of het nu in het zwembad, hetspeciaal ontwikkelde bad of in openwater is, de waterballen kunnen over-al gebruikt worden. Nadat iemand inde waterbal gestapt is, ritst de begelei-der deze dicht en blaast men er meteen compressor ongeveer 5000 literlucht in. Wanneer de bal volledig op-geblazen is, kan men ermee over hetwater lopen, koprollen maken en an-dere capriolen uithalen!”

WebdesignAl tijdens zijn studie Communicatie& Multimediadesign aan de Hoge-school Rotterdam kwam het onderne-mersbloed bovendrijven. ,,Met onder-steuning van mijn vader, die teamlei-der ict is in het onderwijs, begon ikmet ontwikkelen en bouwen vanwebsites. In ontwerpen kan ik mijncreativiteit kwijt. Ik vind het interes-sant om een website met een mooieuitstraling op te zetten. Webdesignben ik ook na mijn studie blijvendoen, in combinatie met Jumpzz. Ditbedrijf heeft niet zoveel raakvlakkenmet mijn studie behalve ons geavan-ceerde reserveringssysteem en de practiviteiten in het kader van de ver-huur van attracties. Ik heb stage gelo-pen bij enkele grotere internetbedrij-ven in de randstad, maar zag het nietzitten om iedere dag van achter eenbureau te moeten werken. Het zelf-

standig ondernemerschap spreekt mijaan, met name doordat je met veelverschillende mensen in contactkomt. De vrijheid bij het runnen vaneen eigen bedrijf is relatief, als je na-gaat dat je vaak van ‘s morgens vroegtot ‘s avonds laat aan het werk ben. Ikvind het echter leuk om steeds metnieuwe evenementen in aanraking tekomen zoals het schaatsconcept en deDutch Rafting Cup.” Joeri doelt metdit laatste op de Nederlandse rafting-wedstrijden die eind november 2011aan de Brouwersdam werden gehou-den. Op het strand werd een spectacu-laire opblaasbare boog gebruikt tenbehoeve van de start en finish.

De jonge ondernemers Joeri de Zeeuw (24) en William Bal (30)van Jumpzz uit Bruinisse richten zich met hun bedrijf op het

verhuren van diverse attracties en opblaasbare blikvangersvoor evenementen, vakantieparken, campings, open dagen, be-

drijfsuitjes, feesten en recepties.

De starter attracties

Jumpzz:gevarieerde

attracties

Naam:Joeri de Zeeuw (24)

Woonplaats:Bruinisse

Bedrijf:Jumpzz

Begonnen:1 maart 2009

Meevaller:Mond op mond reclame

Tegenvaller:Administratie

Email:[email protected]

Joeri de Zeeuw: ‘ De vrijheid bij het runnen van een eigen bedrijf is relatief.’ Foto: Marijke Folkertsma

www.jumpzz.nl

zaterdag 21 januari 2012

| 33

Page 34: PZC De Ondernemer 21-01-2012

• Absolute A1 kantoorlocatie• 2 verdiepingen á 680 m2 BVO

• Luxe entree• Eigen parkeerplaatsen

• Direct beschikbaar!

Voor meer informatie:AVV Beheer BV

Telefoon 0118 678 913E-mail [email protected]

Te huur kantoorgebouw BARCODE • Park Veldzigt Middelburg

beheer bvAVV

Informeer tevens naar de nieuwe ontwikkeling

van het laatste kantoor-pand op Park Veldzigt van ca. 1.500 m² bvo.

Drukkerij Meulenberg, ADZ Grafi -media, Persé Textieldruk & Belette-ring, Reliëf communicatie & creatie en Boekbinderij Van de Woestijne zijn voor een groot deel comple-mentair aan elkaar. De verschil-lende disciplines sluiten naadloos op elkaar aan. ,,Door gezamenlijk in de markt te opereren voorzien we in het volledige communicatie-traject. We kunnen het hele traject aanbieden via one stop shopping waardoor we onze opdrachtgevers volledig kunnen ontzorgen. Het is fi jn voor onze klanten dat ze hun opdrachten niet versnipperd hoeven uit te zetten, maar bij één contactpersoon voor de hele range aan producten terecht kunnen. We zeggen er wel altijd bij dat niks verplicht is: als men gewoon een goed jaarverslag wil, verkopen we

de klant geen nieuwe huisstijl”, aldus directeur-eigenaar John Joos-sens van GRAFIMEDIAPARTNERS.

Drukkerij MeulenbergDrukkerij Meulenberg en ADZ zijn een begrip in heel Zeeland op het gebied van handelsdruk-werk en promotioneel drukwerk. Daarnaast drukt men van oudsher ook veel boeken. Door de bun-deling van krachten wordt onder de nieuwe naam GRAFIMEDIA-PARTNERS tevens voorzien in onder andere bordreclames, au-tobelettering, textieldruk (shirts, bedrijfskleding, e.d.), ontwerpen van logo’s en huisstijlen, schrijven van communicatieplannen en gra-fi sche vormgeving van websites. ,,Met diverse disciplines onder één noemer kunnen we ons zeer aan-trekkelijk manifesteren. Het is een sterk concept. Wij bieden onze cliëntèle een brede waaier van diensten aan”, aldus bedrijfsleider Ad Hoekman. Met de overname van ADZ per 1 september 2011 is het personeelsbestand van GRA-FIMEDIAPARTNERS met veertig medewerkers toegenomen tot een totaal van 65. GRAFIMEDIAPART-NERS hecht dan ook tegelijkertijd

met het genereren van business, hoge prioriteit aan maatschap-pelijk verantwoord ondernemen. ,,Wij voldoen aan een belangrijke doelstelling van de Sociale Werk-voorziening omdat we een groep mensen in staat stellen om in een regulier commercieel proces mee te werken, in plaats van in een beschermde omgeving binnen de muren van de SW”, aldus John Joossens en Ad Hoekman.

De (drukkerij) productie van Druk-kerij Meulenberg is inmiddels ver-huisd van Middelburg naar de loca-tie van ADZ aan de Mercuriusweg 12 in Vlissingen. De administratie, verkoop, boekbinderij, belettering en textieldruk blijven in Middel-burg. De ontwerpafdeling, uitge-breid met Reliëf communicatie en creatie, is ondergebracht in Vlissin-gen. GRAFIMEDIAPARTNERS kan ervoor zorgen dat vanaf de eerste schets tot de drukwerkbestanden, alles tot in de puntjes wordt gere-geld. Ontwerp, illustraties, beeld-bewerking, het complete traject is in vertrouwde handen. Daarnaast kunnen klanten de drukwerkbe-standen zelf aanleveren. In de drukkerij wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken. In combinatie met ‘ouderwetse’ waarden als vakmanschap en kwa-liteit worden producten in optima forma gerealiseerd.

GRAFIMEDIAPARTNERS beschikt zowel over geavanceerde conventi-onele drukpersen als digitale druk-persen. ,,Bij grote hoeveelheden wordt meestal gebruik gemaakt

van een conventionele drukpers. Een digitale drukpers wordt veelal toegepast bij kleinere oplages en/of als een korte levertijd geboden is”, verklaren Joossens en Hoekman.

Ad Hoekman (links) en John Joossens van GRAFIMEDIAPARTNERS.

AGIN Timmermans GoesVlasmarkt 6, Postbus 2139, 4460 MC

Tel: 0113-24 63 33, Fax: 0113-22 38 44E-mail: [email protected], Website: www.agintimmermans.nl

GRAFIMEDIAPARTNERS is qua naam een nieuwe speler op de markt, maar met een schat aan kennis en ervaring. De bundeling van krach-ten van vijf bedrijven optimaliseert de dienstverlening en leidt tot een bredere bediening van de markt.

Krachten van vijf grafi sche bedrijven op Walcheren gebundeld GRAFIMEDIAPARTNERS is fullservice communicatiebedrijf

Vestiging MiddelburgRotterdamsekaai 61Tel: 0118-635126

info@grafi mediapartners.nl

Vestiging VlissingenMercuriusweg 12 VlissingenTel: 0118417910

www.grafi mediapartners.nl

Een fiscaalvriendelijken gezond tussendoortjevoor uw werknemers!10% korting op de eerstemaandfactuur + gratis display(s)

LEVERANCIER VOOR DÉ GEZONDE WERKPLEK

www.fruitje.nuTelefoon maandag & donderdag0113 22 38 28 | [email protected]

DIRECT GELEGEN AANDE OOSTERSCHELDE!(STRAND WEMELDINGE)

TE HUURCOMMERCIËLE RUIMTE(N)

IMMOREGIO MAKELAARST. (0113) 62 20 00 E. [email protected]

RUIMTE(N) VANAF CA. 100 TOT 450 M2 B.V.O. RUIME GEBRUIKSMOGELIJKHEDEN ZOALS HORECA, KANTOOR,

WELLNESS, MAATSCHAPPELIJKE DOELEINDEN, ETC. PARKEREN DIRECT NAAST DE DEUR ONDERDEEL VAN PLAN WEUMELINGHE TE WEMELDINGE

ResidenceWeumelinghe

TE KOOP IN PRIJS VERLAAGD!

Nieu

wdo

rpH

aven

weg

6a/

b • Multifunctionele bedrijfs-/kantoorruimte• Ca. 280 m² bedrijfsruimte, ca. 265 m² kantoorruimte, ca. 45 m² archiefruimte• Geavanceerd gebouwbeheersysteem• Elektrisch bedienbare overheaddeur• Op hoogwaardig niveau afgewerkt• Wonen en detailhandel ook mogelijk• Oplevering per direct mogelijk• Koopsom € 349.000,- k.k.• Huur ook bespreekbaar

Page 35: PZC De Ondernemer 21-01-2012

Tekst: Dennis Rijsbergen

MIDDELBURG - ”Je kuntkantoren bijvoorbeeld ombouwentot complexen met woonstudio’svoor starters.”

Van de totale voorraad kantoorruimtevan ruim 48 miljoen vierkante meterin Nederland staat 7,6 miljoen vier-kante meter leeg. De prijzen voorkantoorpanden zijn drastisch gedaald,zo veel dat sommige panden niet eensmeer waard zijn dan de grond. Ookin Zeeland ligt de kantorenmarkt opz’n gat. Al zijn de problemen in deprovincie wat minder dan in de Rand-stad, stelt Faasse. In de Randstad is na-melijk op een ongebreidelde maniergebouwd. Onder meer ook door gro-te beleggingsmaatschappijen en pen-sioenfondsen die op die manier hungeld in steen belegden. In Zeeland iser niet op die overspannen manier ge-bouwd, is de markt veel kleinschali-ger en zijn het voornamelijk de eige-naren zelf die de kantoren gebruiken,zegt Faasse. “Hier in Zeeland zijn deprijzen dan ook minder gekelderddan in steden als Amsterdam, Utrechten Den Haag. Maar ook hier staan deprijzen onder druk.”

VertrekZeeland heeft wel weer een anderprobleem als het om de kantoren-markt gaat. Verschillende overheids-diensten hebben de deuren geslotenof dreigen helemaal uit Zeeland tevertrekken. Ze laten lege kantorenachter. “En dan is er nog de trend datbedrijven kantoren gaan samenvoe-gen om kosten te besparen. Dan heb-

ben ze bijvoorbeeld regiokantoren inTerneuzen, Middelburg en Goes dieze samenvoegen in één gebouw. Ikzie het om me heen steeds vaker ge-beuren dat kantoren leeg staan voor-dat het huurcontract ook maar is afge-lopen”, zegt Faasse.De kantorenmarkt in heel Zeeland ismoeilijk. Er is niet een bepaalde stadof regio aan te wijzen waar de proble-men groter zijn, stelt Faasse. “Al zouMiddelburg met een grotere leeg-stand te maken kunnen krijgen, alsmeer overheidsdiensten zich uit Zee-

land terugtrekken. Want die zitten nutoch vooral in die stad.”De ongebreidelde groei in nieuwekantoorontwikkelingen en plannen isinmiddels wel afgeremd, stelt DTZZadelhoff. Nu moet ook naar de be-staande voorraad worden gekeken,zegt de vastgoedadviseur. Een deelvan de kantoren moet gesloopt wor-den vindt DTZ Zadelhoff. Het gaatom de zogenaamde kansarme kanto-ren die al jaren leegstaan en waarvanhet vooruitzicht niet bepaald rooskleu-rig is. Andere kantoren zouden opge-

bouwd kunnen worden. Met dat laat-ste is Faasse het helemaal eens. “Het isniet eenvoudig om kantoren op be-drijventerreinen een woonbestem-ming te geven, maar er zijn ook pan-den in de stad of die tegen woonwij-ken liggen die je wel geschikt zoukunnen maken voor bijvoorbeeld stu-dentenhuisvesting. Hier in Zeelandheb je natuurlijk minder studentendan in de Randstad, maar hier zou jekunnen denken aan het ombouwenvan kantoren tot complexen metgoedkope woonstudio’s voor startersop de woonmarkt. Zo pak je ook met-een het probleem aan dat jonge men-sen moeilijk aan woonruimte kunnenkomen. Deze moeilijke markt stimu-leert in elk geval wel om met innova-tieve oplossingen te komen.”

WooncomplexenWaren kantoren voorheen goede be-leggingsobjecten, die tijden zijn voor-bij. Vastgoedbeleggers keren zich afvan de kantorenmarkt en kopensteeds vaker huizen, in de vorm vanverhuurde woningcomplexen, is eenandere conclusie die DTZ Zadelhofftrekt op basis van de investeringen diehet afgelopen jaar zijn gedaan. Inmid-dels gaat al een kwart van het totaalgeïnvesteerd vermogen naar die wo-ningcomplexen. Investeringen in kan-toren zijn nog altijd goed voor 28 pro-cent van alle investeringen, maar datpercentage daalt. Een even groot per-centage ging naar beleggingen in win-kelpanden, de rest naar onder meerbehuizing van zorginstellingen of ho-tels en recreatiewoningen.In Zeeland zijn hotelsuites en recrea-tiewoningen intussen een geliefd be-

leggingsobject. Er is een handvol pro-jecten waarvan de verkoop of bouwal begonnen is. En die projecten zijnsuccesvol en gewild. “Vooral bij dekleine beleggers en vooral projectenwaar de verhuur van de recreatiewo-ning voor je wordt geregeld. Daarkrijg je gemiddeld een rendementvan zes procent en dat is natuurlijkniet verkeerd in tijden als deze.Voorlopig ziet Faasse geen verande-ring in zowel de markt voor bedrijf-spanden als de woningmarkt. Het aan-tal transacties op de woningmarkt bij-voorbeeld is volgens hem sinds de cri-sis met veertig procent afgenomen,maar is nu wel stabiel. “De prijzen zul-len nog wel ietsjes dalen. Ik heb elkkwartaal overleg met de andere voor-zitters van de NVM-regio’s en onder-zoekers die de markt bekijken. Wehebben samen geconcludeerd dat de-ze crisis nog wel twee jaar zal durenen dat de markt zo moeilijk blijft.Wat er daarna gaat gebeuren? Dat isniet te voorspellen.”

Leegstand

Van de totale voorraadkantoorruimte van ruim 48miljoen vierkante meter inNederland staat 7,6 miljoenvierkante meter leeg. Dat is14,1 procent van al het opper-vlak. Een kwart van die legekantoren wordt kansarmgenoemd, dit is 2 miljoenvierkante meter. “Als eengebouw moeilijk is te verhu-ren, heeft dat veel invloed opde waarde”, zegt bestuurs-voorzitter van DTZZadelhoff Cuno vanSteenhoven. “De waarde isveel lager dan bijvoorbeeldvijf jaar geleden en somsnauwelijks meer dan degrondwaarde. In een aantalgevallen is sloop de besteoplossing.”

In Nederland staan miljoenenvierkante meters kantoorruimteleeg. En er zijn heel wat kantoor-complexen die de afgelopen vierjaar bijna 25 procent in waardezijn gedaald. Dat blijkt uit eenrapport van vastgoedadviseurDTZ Zadelhoff. Om het pro-bleem het hoofd te bieden, is crea-tiviteit en innovatie nodig zegtMark Faasse, voorzitter vanNVM afdeling Zeeland.

BOG Mark Faasse: voorkom leegstand

Van kantoornaar woonstudio

Gebouwen staan nu te koop. Waarom niet gebruiken als woonruimte. Foto’s: DenvonMedia

Wonen in de binnenstad met prachtig uitzicht.

zaterdag 21 januari 2012

| 35

Page 36: PZC De Ondernemer 21-01-2012

BURGH HAAMSTEDEDE - DE ROTERIJ 24

Op bedrijventerrein “De Roterij” te BurghHaamstede gelegen hoogwaardig kantoorgebouwmet separate bedrijfsruimte en ruim omheindbuitenterrein. Afmeting kantoorruimte ca. 450m2 over 2 bouwlagen. De multifunctionele bedrijfsruimte biedt plaats aan eenwerkplaats groot ca. 750 m2. Aan weerszijden van de werkplaats bevinden zich2 half overkapte opslagruimten, groot ca. 480 m2. Het buitenterrein is verhardmiddels klinkerverharding en geschikt voor het parkeren van auto’s en opslag vanmaterialen/voorraden. Daarnaast is het terrein volledig omheind en voorzien vaneen afsluitbare toegangspoort.

HUURPRIJS € 89.000,-- per jaar exclusief btw

TE

HU

UR

VLISSINGEN - GILDEWEG 19-21

Dit bedrijfsverzamelgebouw is zeer strategisch

gelegen aan de ingang van de drukke route

van en naar het “Miro-terrein”. De units zijn

bestemd zijn voor kantoor/showroom/bedrijfs-/

productieruimte en variëren in grootte van ca. 35 m2 tot ca. 280 m2 op de begane

grond. Alle units beschikken over een gedeeltelijke of volledige entresolvloer. Het is

mogelijk de units intern te koppelen. Voorzieningen o.a.: gasheater, gas- water- licht tot

in de meterkast, krachtstroomaansluiting, overheaddeur, tl-verlichting en toilet.

HUURPRIJS NR. 19A € 295,-- • NR. 19D EN 19E € 1.095,-- • NR. 19F € 1.250,--

NR. 21 € 2.950,-- Alle huurprijzen zijn per maand exclusief btw.

TE

HU

UR

MIDDELBURG - ZUSTERSTRAAT 15

HUURPRIJS € 5.000,-- per maand exclusief btw

Op A1 locatie gelegen nabij het kernwin-kelapparaat van Middelburg bieden wiju een opslagruimte aan van circa 30 m2.

Het pakhuis heeft de ingang aan de Zus-terstraat en is voorzien van schuifdeurenen elektra. T

E H

UU

R

GOES - PIET HEINSTRAAT 2A

GOES - STALSTRAAT 17-19

VRAAGPRIJS € 599.000,-- k.k.

VRAAGPRIJS € 215.000,-- k.k.

Deze winkel ruimte/kantoor met bovenwo-ning gelegen op een zichtlocatie en aan derand van het voetgangers en kernwinkelge-bied. De verkoopruimte heeft een opper-vlakte van ongeveer 270 m2 op de beganegrond en een huidige bovenwoning welke ookgeschikt is voor bedrijfsdoeleinden van onge-veer 120 m2. Bovendien beschikt het pandover 11 parkeerplaatsen op eigen terrein. Hetpand biedt veel mogelijkheden van gebruik.

Dit pand is op korte afstand gesitueerdvan het kernwinkelapparaat van Goes enhet NS-Station. Met een aantal aanpassin-gen is het mogelijk de objecten te splitsenwaardoor bijvoorbeeld een combinatievan wonen en werken mogelijk is, of uit-sluitend wonen.Ook bestaat de mogelijkheid om drie ofmeer appartementen te creëren, laat uuitgebreid informeren door onsmakelaarsteam.

TE K

OO

P

TE

KO

OP

MIDDELBURG - FAGOTWEG 17-17A

GOES - WESTSINGEL 98

SINT MAARTENSDIJK - NIJVERHEIDSWEG 3

HUURPRIJS € 13.500,-- EN € 9.700,-- per jaar exclusief btw en servicekosten

VRAAGPRIJS € 699.000,-- k.k. HUURPRIJS € 49.000,-- per jaar exclusief btw

KOOPSOM OP AANVRAAG KOOPSOM OP AANVRAAG!HUURPRIJS € 3.250,-- per maand exclusief btw

Deelverhuur op aanvraag.

HUURPRIJS € 11.400,-- per jaar exclusief btw

Op een uitstekende locatie, aan de snelweg A58 op het bedrijventerrein “de Mortiere”, bieden wij aan 2 bedrijfsruimtes van ca.136 m² en 190 m2 met ca. 35 m2 kantoorruimte. Combinatie van de units is mogelijk. Kan-toorruimte, pantry en toilet zijn aanwezig. Boven het kantoor is een verdiepingsvloer gerealiseerd die ook als kantoor gebruikt kan worden. Voor het pand zijn voldoende par-keerplaatsen. Aanvaarding per direct.

Wij bieden aan een volledig geoutilleerd enin perfecte staat verkerend bedrijfspand metdaarin een onderneming gevestigd op hetgebied van verf, behang, vloer en wand-de-coratie, enzovoorts. De voorraden alsmedede inventaris worden ter overname aangebo-den. Winkeloppervlakte ca. 275 m2, expedi-tie/opslag ca. 23 m2, 1e verd. kantoor/toilet/opslag ca. 117 m2, perceelsgrootte: 507 m2.

TE

HU

UR

TE

HU

UR

TE

KO

OP

TE

HU

UR

TE

HU

UR

KAPELLE - GOESSESTRAATWEG 19

HUURPRIJS € 18.000,-- per jaar exclusief btw en servicekosten

HUURPRIJS € 25.000,-- per jaar exclusief btw

VRAAGPRIJS € 159.000,-- k.k.

HUURPRIJS € 18.000,-- per jaar exclusief btw

Op een goede locatie nabij alle uitvalswegenbieden wij aan in deze monumentale Kan-toorvilla, kantoorruimte op de 1e en 2e ver-dieping van ca. 248 m2 b.v.o., met parkeer-terrein. De villa beschikt over een afsluitbaarparkeerterrein dat bereikbaar is middels eenaparte oprijlaan met de ingang aan de Goe-sestraatweg. Dit object is geschikt voor velecommerciële doeleinden maar ook bijzon-der geschikt voor overheidsinstellingen.

Voormalige timmerfabriek, gelegen op bedrij-ven terrein “Sint Maartensdijk”, met een to-tale oppervlakte van circa 4.200 m2, waarvan 285 m2 kantoorruimte verdeeld over 2 bouw-lagen en circa 3.890 m2 multifunctionele bedrijfsruimte. Het geheel is gelegen op een ruim perceel van ca. 5.000 m2, dat volledig is verhard middels betonklinkers. Aan de zij-kant bevindt zich het buitenterrein dat plaats biedt aan diverse parkeerplaatsen.

THOLEN - SLABBECOORNWEG 3

Op het bedrijventerrein “Slabbecoornpolder”te Tholen ligt een bedrijfsloods die gebouwdis in de tachtiger jaren. Het pand bestaatuit een bedrijfsloods van ongeveer 300 m2,een kantoorruimte van ruim 50 m2 en eenverhard buitenterrein van circa 650 m2. Hetobject is eenvoudig qua uitvoering. De be-drijfsloods: een eenvoudige magazijnruimteen toiletruimte. Het kantoor: een entree,kantoorruimte, toilet en kantineruimte.

VLISSINGEN - SPUISTRAAT 2

MIDDELBURG - VRIJLANDSTRAAT 83

TE

HU

UR

T

E H

UU

R

AXEL - ORANJESTRAAT 5/ KAAIWAL 3-5

VLISSINGEN - PRODUCTWEG 3 VLISSINGEN - BEDRIJFSWEG 11

SINKE KOMEJAN BEDRIJFSMAKELAARS • GOES • ZIERIKZEE • MIDDELBURG • TEL. (0118) 620062 • WWW.SINKE.NL

TE K

OO

P

Op een schitterende locatie in het hart van destad Vlissingen bieden wij aan deze zeer cen-traal gelegen winkelruimte. De winkelruimteheeft een totale oppervlakte van ca. 360 m2V.V.O. en is volledig gelegen op de beganegrond. Indeling: entree, open winkelruimte,werkruimte, toilet, berging, magazijn, door-gang naar achtergelegen winkelruimte welkeeveneens voorzien is van een eigen entreegelegen aan het Bellamypark.

Op een centrale locatie bieden wij in het win-kelcentrum “Dauwendaele” deze ccommer-ciële ruimte aan, gelegen aan de voorzijdevan het winkelcentrum en groot ca. 105 m2B.V.O. Het geheel is voorzien van tegelvloer-ren en een fraaie glaspui. Aan de achterzijdeis een magazijnruimte met berging, toilet enkeukenblok. Laden en lossen van goederenkan separaat gebeuren aan de achterzijdevan het pand.

Centraal gelegen in de kern van Axel biedenwij aan deze kantoorruimte, totale grote ca.1.127 m2. De kantoorruimte is verdeeld overvier bouwlagen en is zowel aan de voorzijdeals aan de achterzijde bereikbaar. Het kantoorheeft de beschikking over een kleinschaligeopslagruimte voorzien van overheaddeur. Ditobject is bijzonder geschikt voor ondernemersdie vanuit Axel geheel Zeeuws-Vlaanderen enhet achterland van België willen bereiken!

Op het bedrijventerrein “Vrijburg”, ligt een be-drijfsruimte van ca. 403 m2. Het object vormtsamen met drie andere units een kleinschaligbedrijfscomplex. Aan de voorzijde bevindt zichop zichtlocatie het object Bedrijfsweg nr. 11.Deze unit maakt onderdeel uit van het com-plex en is ook te huur. De unit op nr. 11 betreftshowroomruimte, en zou i.c.m Productweg3 een uitstekende showroomruimte met be-drijfsruimte kunnen vormen.

Op het bedrijventerrein “Vrijburg”, centraalgelegen tussen Middelburg en Vlissingen, bie-den wij deze multifunctionele bedrijfsruimtevan ca. 465 m2 aan. Het object vormt een on-derdeel van een complex met 3 overige units.Het bedrijfsobject bestaat uit een showroommet royale pui, kantoorruimte, magazijn, be-drijfsruimte en parkeerterrein. Graag nodigenwij u uit voor een bezichtiging om dit prach-tige object aan u te kunnen laten zien!

Hoofdgebouw: receptie, 18-persoonsslaapzaal. Zelfstandige verblijfsunit met 3 slaapzalen. Ma-negeruimte, stalruimte met 30 binnenboxen, 14 buitenboxen, werkplaats en aparte stalling met 6 boxen, restaurant/bar, bedrijfskeuken, vergaderruimte, toiletgroep, spoelkeuken. Zalen t.b.v. 75 slaapplaatsen: twee 24-pers. slaapzalen en twee 12-pers. slaapzalen met 2 badkamers, douches en toiletruimten. Hotelgebouw: 13 kamers, 3 of 4-persoons, badkamers met douche. Perceelsgrootte: 3 hectare, 11 are en 65 centiare.

TE

KO

OP

TE

KO

OP

/ TE

HU

R

MANEGE LISIDINAMANEGE MET AAN- EN TOEBEHOREN AAN DE HOGEWEG 59 TE BURGH-HAAMSTEDE

KIJKDAGEN:1, 3 & 7 FEBRUARI

VAN 14.00 TOT 16.00 UUR

OPENBARE EXECUTORIALE VERKOOP

VEILINGDATUM:7 MAART 2012

LOCATIE:HOTEL VAN DER VALK

GOES

START: 14.00 UUR

MEER INFO: WWW.VEILINGBILJET.NL