PZC Inbalans 18 april 2012

20
balans ZORGKRANT VOOR BRABANT EN ZEELAND Werken in kinderopvang De kick van koffie Al jong een kater IN BALANS IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN DE ADVERTENTIEBEDRIJVEN VAN BN DESTEM EN| PZC I.S.M. MET DE ZORGSECTOR Halfjaarlijkse special Met onder meer: Het Grote Ronde Tafelgesprek Plus: De Stelling Boeken & Tips Voorjaar 2012

description

PZC Inbalans 18 april 2012

Transcript of PZC Inbalans 18 april 2012

Page 1: PZC Inbalans 18 april 2012

balansZORGKRANT VOOR BRABANT EN ZEELAND

Werken in kinderopvang De kick van koffie Al jong een kater

IN BALANS IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN DE ADVERTENTIEBEDRIJVENVAN BN DESTEM EN| PZC I.S.M. MET DE ZORGSECTOR

Halfjaarlijksespecial

Met onder meer:Het Grote Ronde Tafelgesprek

Plus:De Stelling

Boeken & Tips

Voorjaar 2012

Page 2: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

2| in balans

Als Peter Sterken van zorgaanbieder Thebe deze stellingop tafel legt, oogst hij brede instemming van zijn ge-sprekpartners. Sterken: ,,Het ergste wat mensen in dezorg kan overkomen, is dat zij niet meer als volwaardiggezien worden. We maken mensen blind en dom doorhun keuzes weg te nemen.”Ouderen bijvoorbeeld, hebben vaak een schat aan le-venservaring en wijsheid, die niet meer gebruikt wordtals ze achter de geraniums gezet worden.Goede zorg laat mensen deel uit (blijven) maken van desamenleving. Dat is ook precies wat MEE zich ten doelstelt. De organisatie, die zich richt op het versterken vande zelfstandigheid bij mensen met een beperking, ge-bruikt daarbij een zogeheten Sociale Netwerk Strategie.Dat betekent dat een consulent samen met de cliënt eenlevenslijn uitwerkt, waaruit de persoonlijke situatie duide-lijk wordt.Zo maakt de vraag ‘Wie nodig je uit op je verjaardag?’duidelijk wie in jouw netwerk zit. ,,Het is prachtig om tezien hoe mensen dan opeens zelf opstaan en deflap-over verder aanvullen”, zegt consulente Corry vanDorst.Gerard Bennaars van SDW kent niet anders dan de mon-dige, gemotiveerde cliënt. Mensen met een verstandelij-ke handicap zijn volgens hem bewust op zoek naar eenmaximale zelfstandigheid. Succesvolle zorg rust in zijn vi-sie op drie pijlers: de cliënt moet een sterke persoonlijkemotivatie hebben, de omgeving moet hem/haar steunenén er is professionele ondersteuning nodig. Huisvestingis daarbij essentieel, omdat je mensen van daaruit zelf-standig kan maken.

WennenNiet iedereen is direct enthousiast over de vraaggestuur-de aanpak. Het wegvallen van jarenlang gehanteerde re-gels wordt soms als bedreigend ervaren in een sectordie jarenlang bouwde op vaste patronen. Medewerkersbekijken de veranderingen vaak met scepsis en denkenaan een bezuiniging.Ook de zorgvrager moet soms wennen. Ouderen ken-nen de bejaardentehuizen van vroeger nog, waar je ka-mer en rollator al gereserveerd waren op je 65e verjaar-dag. ,,Als je dan vraagt ‘Wat kunt u zelf?’, zie je eenschrikreactie”, aldus Peter Sterken (Thebe). Mensen den-ken: Zelf? Maar ik wordt hier toch verzorgd?”Toch ervaren de mensen aan tafel dat zowel zorgvragers

als hulpverleners gaandeweg enthousiast worden, om-dat ze de resultaten zien.

Persoonlijke maatZelfstandigheid heeft echter grenzen. Mensen met eenverstandelijke beperking of beperkte vaardigheden heb-ben hulp nodig bij hun hulpvraag. Als je moeite hebtmet lezen en schrijven, is een nummertje trekken en ophet scherm zien bij welke balie je moet zijn al moeilijk. Inde discussie die op deze kanttekening volgt, blijkt datde menselijke maat een kader vormt voor zelfstandig-heid. Het gaat dus om de zelfredzaamheid binnen demogelijkheden van een persoon zelf.De GGD wil mensen daarom helpen op eigen kracht er-gens te komen. Linda Vlamings: ,,Mensen moeten verant-woordelijkheid voelen en weerbaar zijn, dankzij bepaal-de basisvaardigheden. Samenwerking tussen hulpverle-ners is belangrijk om mensen daarin te kunnen onder-steunen.”Die samenwerking heeft verschillende oorzaken. Aan ta-fel bestaat brede overeenstemming dat ook de zorgsec-tor niet ontkomt aan bezuinigingen, al zijn er verschillen-de meningen over hoe dat het beste kan gebeuren. Keer-zijde van de soms harde ingrepen is dat instanties wel be-ter zijn gaan samenwerken. ,,De beste samenwerking istoch wel degene die niet zozeer ontstaat uit budgettech-nische redenen, als wel uit voortschrijdend inzicht”, al-dus Linda Vlamings.Geheel in lijn met het gesprek is het persoonsgebondenbudget (PGB) een mooi ijkpunt. Hoewel het PGB een deideale vertaling lijkt van een eigentijdse aanpak staan degesprekspartners - met uitzondering van MEE - in grotelijnen achter de maatregelen die het kabinet nu neemt.Voorbeelden van misbruik zijn schrijnend; zoals cliëntendie hun PGB in beheer hebben gegeven aan mensenmet schulden. Ook laat het PGB volgens de gespreks-partners te veel ruimte voor creatief boekhouden. Tochis niemand blij met een algehele afschaffing; het PGBkent ook veel goede toepassingen. Mensen die daarvangebruik maakten, kunnen nu in een verpleeghuis terechtkomen, terwijl dit niet per definitie goedkoper of beteris. MEE wil daarom graag iets van een PGB behouden.

ToekomstvisieHoe denken de gesprekspartners de komende jaren aande vraag van de zorgbehoevende te voldoen? Gerard

Wie doet wat?Aan de basis van dit artikel ligt een inspirerend ge-sprek tussen verschillende aanbieders in de zorgverle-ning. Een kennismaking met de gesprekspartners.

GGD

U kent de GGD misschien van gezondheidsonderzoe-ken, vaccinaties of informatiefolders. De organisatieadviseert gemeenten over gezondheidsbeleid enwerkt veel samen met huisartsen en ziekenhuizen.Communicatieadviseur Linda Vlamings schuift namensde GGD bij het gesprek aan.

SDW

SDW zet zich ervoor in om mensen met een verstande-lijke handicap zelfstandig te laten wonen. De zorgverle-ner kent veel voorzieningen om hen een volwaardigeplaats in de samenleving te geven. Gerard Bennaars iser teamleider ambulante zorg en brengt zijn kennis enervaring in.

Thebe

Thebe is een zorgaanbieder voor mensen van 0-100jaar en kent zowel kraamzorg, jeugdzorg als woonzorg-centra. Locatiemanager Peter Sterken (links) en com-municatieadviseur Wilma Schutten vertellen over deontwikkelingen bij Thebe. Centraal daarbij staat deomwenteling van de klassieke verpleeg- en verzorging-stehuizen naar nieuwe, open woonzorgcentra.

MEE

MEE zet zich in voor mensen met een beperking enwerkt samen met onder meer zorginstellingen, scho-len, gemeenten, UWV, sportverenigingen en woning-corporaties. Aan tafel zitten consulent Corry vanDorst (links) en communicatieadviseur Lizzy van derGracht.

Het Grote Ronde Tafelgesprek:

Wat betekent hetVeranderingen in de zorg gaan op het moment snel. Dat geeft een ware

cultuurschok voor een sector die jarenlang bouwde op vaste patronen.

Grootste omslag in het denken is dat instellingen en organisaties zich

meer en meer afvragen hoe ze kunnen inspelen op wat een zorgbehoeven-

de vráágt. Dat blijkt tijdens een door In Balans belegde sessie over het the-

ma ‘Zorgbehoefte versus zelfstandigheid’.

door Lisette Heijdel en Herbert Kats

Page 3: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

in balans | 3

Bennaars (SDW) opteert voor kleinschalig organiseren in eengrote setting, met verschillende kleine groepjes appartemen-ten rond één gemeenschappelijk plein. De kleinschaligheidgarandeert de nodige zelfstandigheid en eigenwaarde, terwijlhet grotere geheel voor financiële haalbaarheid zorgt.Corry van Dorst (MEE) hamert op de noodzaak om persoonlij-ke netwerken in ze zetten, terwijl Linda Vlamings (GGD) eengrote rol ziet in preventie. Inspelen op gesignaleerde risico’sdoor mensen te leren wat ze wel kunnen doen, in plaats vanwat ze niet mogen.Peter Sterken (Thebe) stelt dat de maatschappij nog lang niet

zo ver is als de zorgverleners. De familie van de zorgvragerdenkt nog vaak in termen van medicatie in plaats van kwaliteitvan leven. Gerard Bennaars (SDW) stemt in: ,,We moetenmeer leren om voor elkaar te zorgen. Dat is lastig, omdat desamenleving juist zo individueel is ingesteld.”Het Grote In Balans Ronde Tafelgesprek eindigt met wensenen ambities die nog niet vervuld zijn. Toch, als de zorgverle-ners twee jaar geleden hadden geweten dat ze nu op dit puntzouden staan, dan zouden ze tevreden zijn geweest.De richting die de zorgsector is ingeslagen geeft nieuwe ener-gie.

De Stelling

Kinderopvang

Jeugd en alcohol

Koffie als oppepper

De lever

De dorpsdokter

Tips & boeken

zorgsector bespreekt zelfredzaamheid

voor u?

www.bndestem.nl

In Balans is een uitgave van deadvertentiebedrijven van BN DeStemen PZC. Deze zorgspecial voorBrabant en Zeeland verschijnt alsbijlage bij de genoemde dagbladen.

Wilt u adverteren in de volgendeuitgave van In Balans?Neem dan contact op met:Team Zeeland 0118 - [email protected]

Vormgeving:Janie van de Pas

Productcoördinatie:Ester van TiggelenHerbert Kats

ColofonStandpunten uitwisselen, ervaringen delen. Instemmen met wat de ander aandraagt, of juist niet. Tijdens het rondetafelge-sprek luisterden de deelnemers in elk geval goed naar elkaars argumenten. foto’s Aad Meijer

Introductie

InhoudIn dit nummer

5

7

8

10

11

13

15

Page 4: PZC Inbalans 18 april 2012

De cliënt kiestWij gaan voor de menselijke maat door kleinschaligheid, overal in Zeeland.Tijd voor Zorg, passie voor de cliënt en resultaat. De cliënt staat voorop en krijgt keuzes. Dat is SVRZ. Oog en oor voor de cliënten, daar gaat het de 2700 medewerkers en 1400 vrijwilligers om.

Altijd dichtbijOnze cliënten zijn voornamelijk ouderen, met dementie of lichamelijke beperkingen. Onze zorg is altijd passend bij hun individuele levensstijl. Thuis en in zorglocaties, groot en klein. Maar steeds in de buurt en gastvrij. SVRZ ziet de ontwikkelingen in de zorg.

Voor ieder wat wilsKleinschalig wonen, midden in de wijk met kennissen en familie om u heen?Of liever met de keu in de hand genieten van het biljartuurtje en een ommetje maken naar de weekmarkt? Bij SVRZ kan het.

Cliënt: ‘Mijn lichaam laat me in de steek. Thuis wonen ging niet meer. Ik benblij met de goede zorg van SVRZ. Af en toe pest ik die meiden, daar heb ik lol in. Ook geniet ik van mensen om me heen. Ik vermaak me wel’.

Samen in een huishoudingMedewerkers van SVRZ werken via het principe Tijd voor Zorg.Janneke van Belzen werkt als eerste medewerker zorg in een groepswoning:‘Door de kleinschaligheid kent iedereenelkaar goed. Zo spelen we in op de wensen van de cliënt. Wij voelen ons verantwoordelijk voor het gehele huishouden. De waardering en be-trokkenheid van mensen is zo groot.

Als ik dan zo n mooie glimlach zie weet ik weer waar ik het voor doe. ’

Wilt u meer informatie over de diensten van SVRZ of werken bij SVRZ?Neem dan contact op met de Zorglijn van SVRZ0900-7879777 (lokaal tarief) of [email protected]

SVRZ zorgt in Zeeland

reeds gerealiseerdlocaties in planning

SVRZ vanaf nu

ook inOostkapelle!

www.rocwesterschelde.nlROC Westerschelde en ROC Zeeland zijn op 1 januari 2012 gefuseerd. Onder de tijdelijke naam ROC Westerschelde-ROC Zeeland werken wij momenteel hard aan de integratie van onze organisatie en processen. Overal waar u de naam “ROC Westerschelde” of “ROC Zeeland” ziet of hoort, geldt dat deze altijd begrepen moet worden als onderdeel van de werkorganisatie ROC Westerschelde-ROC Zeeland. Het onderwijs wordt met ingang van het schooljaar 2012-2013 vanuit de nieuwe organisatie verzorgd. Op dat moment krijgt de school een nieuwe naam.

Bij ROC Zeeland kun je de volgende Zorgopleidingen volgen:Apothekers-dokters-tandartsassistent, Kapper, Schoon-heidsspecialist, Helpende Zorg & Welzijn, Verzorgende-IG, Mbo-Verpleegkunde, Pedicure, Visagie.

Kijk voor meer informatie op www.roczeeland.nl/zorg ofwww.tenczeeland.nl

Informatieavond is op 24 mei bij ROC Zeeland!Kijk voor tijden en locatie op www.testjetoekomst.nl

Werken in de zorg iets voor jou?

Bij ROC Westerschelde kun je terecht voor de Zorgopleidingen: Kapper, Helpende Zorg & Welzijn, Verzorgende-IG en MBO Verpleegkundige.

Kijk voor meer informatie op: www.rocwesterschelde.nl.

Informatieavond is op 29 mei bij ROC Westerschelde! Kijk voor tijden en locatie op www.testjetoekomst.nl

Page 5: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

in balans | 5

,,Sinds de afschaffing van het ziekenfonds in 2006zijn de zorgkosten voor de consument met zo’n 50%gestegen door het verhogen van de premies en het

invoeren van het eigen risico. Tegelijkertijd krijgt deconsument er minder voor terug: een aantal belangrijke

vergoedingen is uit het basispakket gehaald. Zo bezien lijkteen terugkeer van het ziekenfonds, synoniem voor de zeker-

heid op het ontvangen van de belangrijkste zorg tegen be-taalbare premies, een logische wens.

Feit is echter dat de zorgkosten sinds 2006 zijn geëxplo-deerd. Er wordt steeds meer zorg geconsumeerd en dezorg zelf is vooral door innovaties steeds duurder. Bij on-gewijzigd beleid zal een modaal gezin in 2040 bijna 40% van zijn inkomen uitgeven aan zorg. Een mogelijketerugkeer van het ziekenfonds doet aan die nieuwe rea-liteit niets af. Sterker, het huidige zorgstelsel biedt vol-op kansen aan zorgverleners, zorgverzekeraars en con-sumenten om ieder vanuit hun eigen rol en verantwoor-delijkheid bij te dragen aan de beste zorg tegen delaagst mogelijke kosten. Daar is de afgelopen jaren nogte weinig van terecht gekomen.

Allereerst kunnen zorgverzekeraars zich meer van elkaaronderscheiden, zowel in de inhoud van de verzekerde zorg

als in hun premiestelling. Zij moeten daartoe meer werk ma-ken van de prestatieafspraken met de zorgverleners: zichtbaar

betere kwaliteit tegen lagere kosten. Dit jaar zal het selectiefzorginkopen voor het eerst echt vorm krijgen.

Zorgverleners hebben op hun beurt de taak om de kwaliteit van dezorg te verbeteren. Zij moeten in concurrentie met andere zorgverle-

ners zoveel mogelijk patiënten binnenhalen en scherp onderhandelenmet de verzekeraars.Consumenten tenslotte, kunnen hun rol als ‘zorgkiezer’ actiever spelen.Zij moeten zowel op zoek naar het beste ziekenhuis met de meest gekwa-lificeerde arts als ook kiezen voor de meest geschikte zorgverzekering te-gen de laagste premie. En daar hoort ook de bereidheid bij om over testappen naar een ander ziekenhuis of polis als die elders beter of goedko-per is. Zo kan de consument door keuzegedrag zowel zorgaanbieder alsverzekeraar bij de les houden.Het is niet eenvoudig en het vraagt doorzettingsvermogen maar als ieder-een zijn verantwoordelijkheid neemt, moet het lukken om de zorg beterte maken en betaalbaar te houden. Daar is geen ziekenfonds voor nodig.

,,Sinds 2006 hebben we de zorgverzekeringswet.Een wet die gebaseerd is op concurrentie tussenverzekeraars en tussen hulpverleners. Alleen aldit jaar is daardoor door de verzekeraars 58 mil-joen verbrast aan zinloze reclames aan bijvoor-beeld voetbalclubs.De concurrentie leidt ertoe dat ziekenhuizen zoveel mo-gelijk omzet willen maken en patiënten onnodig be-handelen. Dat bedreigt de arts/patiëntrelatie: doeteen dokter een onderzoek om mij beter te makenof om er zelf beter van te worden? Dat vraagt me-nigeen zich nu af. En we merken dat in de vastepremies en het eigen risico die sinds 2006 toteen kostenstijging van 45 % hebben geleid.Met de zorgverzekeringswet zijn hoge, vastepremies ingevoerd. Daardoor kunnen nu almeer dan 300.000 mensen de premies nietmeer betalen. En op de zorgtoeslag wil het kabi-net voor 2015 structureel 2,1 miljard euro be-sparen, waardoor zowel de lage als de midden-inkomens in grote problemen komen.Ook dreigt de vrije artsenkeuze te worden afge-schaft. Alleen bij een dure polis kun je naar het zie-kenhuis van je keuze. Heb je weinig geld, dan blijft al-leen een goedkope polis over en stuurt de verzekeraarje verplicht naar bepaalde ziekenhuizen. Chronisch zie-ken, die een langdurige relatie hebben met een vaste spe-cialist, worden de dupe als de vertrouwensband met de be-handelend specialist wordt doorgesneden. En zo komt de klas-sengeneeskunde weer terug.Het is een vorm van beschaving dat iedereen recht heeft op die zorg diehij of zij nodig heeft. En dat betekent dat de premies volledig inkomensaf-hankelijk moeten worden. Als je ziek wordt, is immers iedereen gelijk. Datbetekent het behoud van een vrije artsenkeuze en behoud van een goedbasispakket. Laat alle artsen in loondienst gaan werken, zodat niet hetgeld, maar de patiënt centraal staat.Iedereen is ooit aan de beurt om patiënt te worden. Dat is geen vrije keu-ze. Daarom moeten we van de zorg ook geen markt maken, zoals de zorg-verzekeringswet beoogt. Laten we de solidariteit organiseren in een nieu-we ziekenfondswet met inkomensafhankelijke premies zonder eigen risi-co. Zo blijft de noodzakelijke zorg voor iedereen gegarandeerd.’’

Een pittig ‘Ja’ uit de mond van de SP-politiciLeijten en Van Gerven tegenover een stevig

‘Nee’ uit de koker van de grootsteonafhankelijke vergelijkingssite

voor de zorg.

door Joyce Muilenburg

Peter Ruys, oprichter van ZorgKiezer.nlgrootste onafhankelijke vergelijkingssite voorzorg en zorgverzekeringen

NeeRenske Leijten enHenk van Gerven,beiden lid van de Tweede Kamer voor de SP

Het ziekenfondsmoet terug

Ja

‘Concurrentie werkt’

De Stelling

‘Miljoenen verbrast’

Page 6: PZC Inbalans 18 april 2012

U staat niet alleen, Een kwart van de Nederlanders heeft er last van!

Angststoornissen • Depressie • ADHD bij volwassenen • Seksuologie • Psychotrauma • Relatie

& Psyche • Persoonlijkheidsproblematiek • Eetstoornissen & Obesitas • Somatiek & Psyche

PsyQ Zeeland

’s-Heer Hendrikskinderendijk 107, 4461 EA Goes, tel. 088-357 37 57

informatie & aanmelding: 0900-235 77 97 (lokaal tarief).

Psychische problemen zijn de gewoonste zaak van de wereld.

Behalve voor degenen die er last van hebben. Met de zelftest op

www.psyq.nl weet u na enkele minuten of PsyQ iets voor u kan

betekenen. Wij bieden gespecialiseerde behandeling van de

meest voorkomende psychische klachten.

Page 7: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

in balans | 7

‘Pedagogischmedewerkers zijnmedeopvoeders’

Tessa Sonnemans (26) Esther Priester (44)

Werkzaam bij: kinderopvangorganisatie Ini-mini teGoesFunctie: Directeur

Werkzaam bij: Bonte Koets in Middelburg en ande-re locaties van Kinderopvang WalcherenFunctie: Senior Pedagogisch Medewerker en VideoInteractie Begeleider (VIB)

Werkzaam bij: Kinderopvang Walcheren (KOW)Functie: Projectmedewerker buitenschoolse opvang(BSO)

Specialist kinderopvang

Mirjam Beuzenberg (35)

‘De één is goed intuimel- en judoles, de

ander in kookworkshops’

‘Voor elke pedagogischmedewerker een

bezoekje met camera’

Tessa vindt het leuk om kinderen van vier tot twaalfjaar een plezierige en actieve opvang te bieden. ,,Omdat goed te kunnen doen, zetten we steeds meer inop leeftijdsgericht aanbod. Dat houdt in dat er activi-teiten zijn voor bepaalde leeftijdsgroepen. Een kindvan vier heeft nu eenmaal heel andere interesses daneen kind van tien. Daarom lanceerden we onlangsnieuwe namen om het juiste aanbod per leeftijd te dui-den: 4up, 8up en 10up.’’De pedagogisch medewerkers, die op eigen locatiemet de kinderen werken, kunnen natuurlijk ook zelfvoor hun eigen groep allerlei plannen opzetten. MaarTessa heeft de mogelijkheid om, als een spin in hetweb, mensen met activiteiten te verbinden. Ze bun-delt krachten, haalt kennis en kunde uit de organisatieof erbuiten en met haar vele contacten bij gemeentenen bedrijven maakt ze grotere evenementen mogelijk.Alles vanuit pedagogische ontwikkeling van het kind.Tessa geeft als voorbeeld de sportdag, die voor allekinderen van KOW georganiseerd wordt op 3 mei aan-staande. ,,Vorig jaar hebben we dat ook gedaan. Zieje zo’n zevenhonderd kinderen bij elkaar op de veldenbezig met sport en spel op eigen niveau. Fantastischom te zien.Tessa broedt vaak op ideeën. Ze stemt ze af en kijktnaar een efficiënte uitvoering van haar plannen. ,,Om-dat ik veel collega’s ken, weet ik ook waar hun experti-se zit. De één is goed in tuimel- en judoles, de anderin kookworkhops en weer een ander geeft heel leukdansles. Zo kunnen collega’s wat voor elkaar beteke-nen. Vergeet niet, ze zijn allemaal pedagogisch onder-legd. Daarbij, sport, spel en show, het zit niet alleen inde organisatie zelf, maar vaak ook bij je om de hoek.De kaasboerderij, boswachter, speeltuin, vul het maarin. Het is vaak dichterbij dan je denkt. Dus waaromzou je er geen gebruik van maken.”

Esther staat zelf op een groep, daarnaast coacht zemedewerkers om het pedagogisch handelen op degroepen te verhogen en is ze ‘VIB-er’. Dat laatste,daar is vast meer over te vertellen.,,Jazeker. Alle pedagogisch medewerkers van Kinder-opvang Walcheren krijgen met enige regelmaat eenbezoekje van mij en mijn videocamera. Ik maak van tevoren bekend dat ik langskom, mijn aanwezigheid isdus geen verrassing. Wel begin ik meestel direct metfilmen.”De reden van dit videobezoek is om de pedagogischmedewerkers op de groepen individueel te laten zienhoe ze op dat moment in contact zijn met de kinde-ren. ,,Ik film zo’n vijf tot tien minuten. Meteen daarnaga ik met de betrokkene collega het filmpje terugkij-ken. De beelden laten zoveel zien: kracht, initiatieven,patronen en talenten van de medewerker.”Esther is er niet op uit om haar collega’s op een verve-lende manier te observeren. ,,Integendeel. Het gaatjuist om positieve feedback. Video Interactieve Bege-leiding is ontstaan vanuit de home video training. Viadeze methode ziet de deelnemer via beelden hoe hijof zij reageert tijdens interactie met een ander per-soon. In dit geval de kinderen. Ik hoef vaak niets tezeggen. De medewerkers zijn meestal erg kritisch opzichzelf. Ze praten bij wijze van spreken met hun eigenbeelden. Helderder kan het niet.”Na het bespreken van het filmpje, worden de beeldendirect verwijderd. Wel komt er een verslag van de op-name. Dit kan eventueel ingezet worden voor een ver-volgsessie. ,,Of mensen zich ineens anders gedragenals ik kom filmen? Tja, dat zou kunnen. Maar bepaaldepatronen en gedragingen horen zo automatisch bijjou, dat zie je toch wel terug. Zeker met het stopzet-ten van de beelden. Je krijgt als het ware een micro-analyse. Elke interactie en expressie is te zien.”

Portretten uit het werkveld

Er verandert ontzettend veel in de sector Kinderopvang. Had deze branche voorheen grotendeels de

functie van ‘oppas’, nu gaat het daarnaast evenzeer om pedagogische ontwikkeling en ondersteuning.

Niet voor niets is kinderopvang een professie.door Joyce Muilenburg

Een eigen kinderopvang, op twee locaties. Dan moetje een duizendpoot zijn met leidinggevende capacitei-ten en hart voor het vak. ,,Mijn werk is inderdaad veel-omvattend. En ik houd van mijn werk”, bekent Mirjam.,,Gelukkig heb ik goede collega’s. Ja, ik weet het, zezijn eigenlijk mijn werknemers en ik stuur hen aan,maar ik zie ze als collega’s. We dragen met elkaar eengoed uitgedacht beleid uit.”Mirjams beleid: kleinschalige opvang voor vaste leef-tijdsgroepen met als basis het welbevinden voor hetkind. ,,Met welbevinden doel ik op het bieden van vei-ligheid, vertrouwen en aandacht. Als kinderen op hungemak zijn, zijn ouders dat ook. Bovendien werkt wel-bevinden overal door, het is dus belangrijk dat de pe-dagogisch medewerkers ook prettig kunnen werken.”Ondanks haar vele taken, zoals de administratie, finan-ciën, beleidsontwikkeling en pr-werkzaamheden, zie jeMirjam regelmatig op de groepen terug. In contactzijn met de kinderen, dat vindt ze belangrijk. ,,Zo blijfik op de hoogte van wat er speelt bij kinderen en kanik me goed op de pedagogische ontwikkelingen rich-ten. Het is geweldig om daarover mee te kunnen den-ken en de kinderen een vertrouwde plek te mogen ge-ven. Kinderopvang is langzamerhand een professie ge-worden. De pedagogisch medewerkers zijn medeop-voeders. Ze zorgen, observeren en signaleren.”In 2001 begon Mirjam bewust klein. In een woonka-mer, met een paar kinderen. Ze analyseerde de vraag:wat vinden ouders belangrijk in kinderopvang? Doorervaring op te doen en door het volgen van studies,zocht Mirjam uit welke methodiek bij haar paste. “Debenadering van psycholoog Thomas Gordon sprak mijerg aan. Hij introduceerde begrippen als ‘actief luiste-ren’ en de ‘ik-boodschap’. Die begrippen pasten bijmijn ideeën van communiceren.”

Page 8: PZC Inbalans 18 april 2012

Heb jij nog wat tijd en aandacht over?

Meld je aan als vrijwilliger bij Sensoor Zeeland

0113 – 256 895

ECHTE AANDACHT

www.sensoor.nl

In Zeeland biedt Zuidwester zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Voor onze woningen en dagbestedingslocaties in Goes, zijn wij op zoek naar vakantiewerkers en invalkrachten. Volg je de opleiding MBO/SPW of MMZ, of ben je in het bezit van een dergelijk diploma en beschik je over goede sociale vaardigheden? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Heb je interesse?Kijk dan op onze website: www.zuidwester.org voor meer informatie. Volg ons ook op Twitter( #ikbenzuidwester ) en Facebook om op de hoogte te blijven van onze activiteiten en actuele vacatures.

Voor gespecialiseerd gehooronderzoek gaat u naar een Audiologisch Centrum van deKoninklijke Auris Groep. U krijgt deskundig advies, een uitgebreide diagnose en een optimale revalidatie. Wij kijken verder dan alleen uw gehoorproblemen en bieden u zorg op maat:• een diagnose vastgesteld door meerdere

deskundigen onder eindverantwoordelijk-heid van een academisch geschoolde audioloog

• begeleiding bij acceptatie van uw gehoor problemen

• communicatietraining• tinnitus (oorsuizen) spreekuur.

Wij zijn ook gespeciali-seerd in hoogwaardige diagnostiek en behandeling van (jonge) kinderen op het gebied van spraak- en taalproblemen.Indien nodig kunnen wij aansluitend vroegbehandeling aan-bieden in onze behandelgroepen of op de reguliere peuterspeelzaal van uw kind.

U heeft een verwijzing van uw huisarts of KNO arts nodig. Kijk voor meer informatie op: www.audiologischcentrum.nl

Gespecialiseerd gehooronderzoek

Juvent biedt hulp aan kinderen en jongeren tot 23 jaar in Zeeland. Kinderen die te maken hebben met gedragsproblemen, ontwikkelingsstoor-nissen, een licht verstandelijke beperking of problemen van psychiatrische aard zijn bij ons aan het juiste adres.

Meer weten? Kijk op onze website www.juvent.nl

Het kind op nr.1!

Het beste uit jezelf

PHILADELPHIA ZORG ZUIDWESTT (0118) 61 71 22

E [email protected]

www.philadelphia.nl/zuidwest

Philadelphia wil er vanuit een christelijke visie aan bijdragen dat mensen met een verstandelijke beperking gelukkig kunnen zijn en het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarom doen we ons werk met verantwoordelijk-heidsbesef, passie, aandacht en professionaliteit.We gaan uit van de mogelijkheden van iedere individuele cliënt als het gaat om zorg, wonen, werken, leren, dagbesteding en welzijn.

Philadelphia Zorg Zuidwest

Stichting Philadelphia Zorg is een landelijke organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking die zorg en/of ondersteuning nodig hebben. Vanuit een christelijke visie willen wij er aan bijdragen dat mensen met een verstandelijkebeperking het beste uit zichzelf kunnen halen.

Philadelphia Zorg Zuidwest biedt

ondersteuning op het gebied van

wonen, dagbesteding, leer-/werk-

trajecten, logeren en ambulante

begeleiding.

Wij hebben o.a. locaties in

Heinkenszand, Zoutelande,

Meliskerke, Middelburg, Goes,

Terneuzen en Vlissingen.

Heeft u vragen of wilt u de mogelijkheden bespreken, bel dan

(0118) 61 71 22 of mail naar [email protected]

Tragel Zorg werkt voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de (zomer)vakantie zijn we op zoek naar vakantiekrachten. Wil jij ons helpen cliënten te begeleiden en verzorgen en leuke dingen met hen doen? Wil jij ze laten lachen en samen een bijzondere zomer beleven? Kijk dan snel op www.tragelzorg.nl en reageer!

Wil jij een bijzondere zomer?Kom dan vakantiewerk doen bij Tragel Zorg

Page 9: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

in balans | 9

Twee dagen ervoor hebben ze het over alcoholge-bruik, zij en vijf vrienden. De aanleiding ervan is hetboek Onze kinderen en Alcohol. Vriend Remy bla-dert er doorheen: ,,Laat mijn moeder dit maar nietlezen, die gaat ook altijd naar van die informatie-avonden over jeugd en alcohol”, zegt hij, terwijl hijhet boek weer neerlegt. Amber herkent dat: ,,Ja,de mijne ook. En dan begint ze uit te leggen hoehet met de hersencellen zit en zo.”Milou reageert nuchter: ,,Ze praten maar, ik drinktoch.”De anderen knikken. Weekend en alcohol. Hethoort bij elkaar als maandagochtend en school.Geen van allen zal vrijwillig op zaterdagavond thuismet een colaatje bij hun ouders zitten.,,Ik mag niet uit als ik de volgende dag moet wer-ken”, weet Femke. “Maar verder mag het altijd. Enals mijn ouders wel eens nee zeggen, dan is daareen duidelijke reden voor.” Remy knikt. “Ik wil ookgraag weten waarom het niet mag, dan kan ik hetaccepteren. En anders baal ik enorm.”Amber krijgt vaker te horen dat ze niet uit mag.“Mijn ouders hebben er moeite mee.” Ze snapt weldat zij grenzen aangeven, maar vindt dat wel jam-mer. “Ik denk dat als ik meer zou mogen, ik eerstecht over de grens zou gaan. Of niet. Ik weet hetniet. Als iets mag, is de uitdaging eraf. Eigenlijk ishet zo: hoe minder je mag, hoe liever je het wil.”Tot dan toe zit Jelmer stil te luisteren. Hij mag altijduit, maar moet wel op een bepaald tijdstip thuiszijn. Echter, dat lukt hem niet iedere keer. ,,En dangaat mijn moeder mij zitten bellen of sms’en”, ver-zucht hij. ,,Midden in de nacht!”

OudersMilou werpt nog eens een blik in het boek. Enkelestellingen die achterin staan komen ter sprake.Over de alcoholgrens die beter verhoogd kan wor-den naar achttien jaar, bijvoorbeeld. Ze komen daaronderling niet uit. Enerzijds is het een betere leef-

tijd, anderzijds weet de jeugd toch wel aan alcoholte komen, vinden de jongeren.Ook is er een stelling over de rol van de ouders of zijhun kind thuis iets mogen aanbieden. Bij Jelmerkomt er niet zo snel alcohol op tafel. Alleen met visi-te of op verjaardagen. In zijn eentje bier drinkenvindt hij niets. Remy drinkt wel eens een glas wijn bijhet eten en Femke’s ouders lusten thuis ook wel eenalcoholische versnapering: ,,Dan krijg ik ook eenbiertje.” En Milou: ,,Mijn moeder zegt wel eens:neem maar wat lekkers, als je begrijpt wat ik be-doel.” De anderen lachen. Ze begrijpen het.

DorstOok komt de kater ter sprake. En dat ene glaasje te-veel. Ze kennen en herkennen het allemaal. ,,Omacht uur ‘s ochtends moet ik even uit bed”, ervaartJelmer. ,,Dan stik ik van de dorst en neem een paarglazen limonade. Daarna ga ik weer slapen en voelme na een paar uur weer goed.”Remy is één keer flink over een grens heengegaan.,,De dag erna had ik nog hartstikke veel last. Toenwist ik dat dat mij niet nog een keer zou gebeuren.Tot nu toe is het gelukt om die grens te bewaken.”De andere ervaren een glaasje teveel niet als leermo-ment. Het kan een volgende keer gewoon weer ge-beuren en wijzer worden van een kater komt hendan ook niet bekend voor. Femke zit zelfs vol onbe-grip te kijken. ,,Ik heb nooit een kater”, roept ze uit-eindelijk. “De zondag na het stappen slaap ik de he-le dag. Zo pit ik gewoon door de kater heen!”

RoesTerug naar de jarige. Die gaat op haar eigen feestje‘out’. De genodigden drinken nog even door en ver-trekken om elf uur richting kroeg. En het feestvar-ken? Die kan niet mee. Ze neemt een douche enkruipt in bed om haar roes uit te slapen. ,,Als ik detijd terug kon draaien, had ik rustiger aan gedaanmet die wijn!”

Onze kinderen en alcohol is geschreven door Ni-co van der Lely, Mireille de Visser en Joke Ligte-rink. Nico van der Lely is oprichter van de eerstealcoholpoli (Delft).

Isabelle Boone, kinderarts,,Nog geen 18 jaar en door alcohol in coma ennaar het ziekenhuis. De reacties hierop zijn ver-schillend. Zowel van ouders als van jongerenzelf. De één schrikt vreselijk, de ander vindt hetwel stoer. Sommige ouders zijn bezorgd, ande-ren halen hun schouders op alsof het erbijhoort. Wie denkt dat een keertje te veel drinkengeen kwaad kan voor een puber, heeft het mis.Alcohol richt gewoon enorme schade aan. Ge-heugenverlies bijvoorbeeld of moeite met con-centreren.”

Ze heeft zich er zo op verheugd: een feestje voor haar zeventien-

de verjaardag. Drank ingekocht, vrienden uitgenodigd, stoelen

en hapjes klaargezet en de muziek geregeld. Het feest kan begin-

nen. Maar na nog geen uur ligt ze spugend om de wc-pot heen.

,,Ik heb maar drie wijntjes op, hoe kan dat nou?”

door Joyce Muilenburg

Avondje stappen:Femke,17 jaar:20 tot 50 euroMilou,17 jaar:20 tot 30 euroAmber,16 jaar:5 tot 20 euroRemy,16 jaar:10 tot 20 euroJelmer,17 jaar:20 euro

Door de kater heenJeugdzorg

Page 10: PZC Inbalans 18 april 2012

0118 - 448 448, www.werktvoorouderen.nl

Prettig leven,ook met zorg

www.zorgzuster-zeeland.nl • tel: 0118 – 634389

Thuiszorg die voldoet aan uw wensen!

Wanneer u zorg thuis nodig heeft, staat Zorgzuster voor u klaar.

Zorgzuster bemiddelt zelfstandig zorgverleners van verschillende

disciplines naar en voor klanten die graag zo lang als mogelijk thuis willen

blijven wonen. Zorgzuster is de schakel tussen de klant en zorgverlener. Met

oog voor de wensen van de klant bieden wij persoonlijke dienstverlening

met de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid. Zorgzuster maakt de

optimale match zodat de klant de zorgverlener krijgt die het beste past.

Zorgzuster biedt zowel verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke

hulp. Wat uw vraag ook is, wij hebben een passend antwoord.

Zelfstandig zorgondernemers

Wil jij ook weer die zorg geven die je ooit ambieerde en geen last meer

hebben van afstandelijk management, bureaucratie en tijdsdruk?

Denk dan eens na over het zelfstandig ondernemerschap in de zorg.

Zorgzuster staat voor persoonlijke zorgverlening met aandacht voor de

klant. Zorgzuster Zeeland zoekt constant naar de beste en professionele

zorgverleners in Zeeland.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe zelfstandig ondernemers in de verpleging,

verzorging, begeleiding of huishouding en staan u graag persoonlijk te

woord.

ASK

telefoon 0113 – 212 783maandag t/m vrijdag 09.00 – 13.00 uur

[email protected]

Hoe zit het nu met de tandarts-tarieven ? •Wat verandert er in de Wajong ? •

Mijn huisarts wil geen verwijsbrief schrijven, wat nu ? •Mag een verzekeraar weigeren mijn fysiotherapeut

te vergoeden ? •IK HEB EEN KLACHT OVER MIJN SPECIALIST ! •

Ik maak me zorgen om mijn persoonsgebondenbudget, heb ik daar straks nog wel recht op ? •

BEL ASK voor Advies, Signalen &Klachten bij zorg en uitkeringen

Page 11: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

in balans | 11

Koffiedrinken is slecht voor degezondheid!Fictie● Regelmatig koffiedrinken - standaard drie totvier kopjes per dag - past prima in een gezond, uit-gebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.● Koffie levert een belangrijke bijdrage aan de da-gelijkse benodigde hoeveelheid vocht. Bovendienbevat koffie - zonder suiker en melk - geen calorie-ën en valt daarmee in de categorie ‘Bij voorkeur teconsumeren dranken’ van het Voedingscentrum.● De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheidheeft voorts naar buiten gebracht dat cafeïne ondermeer de sportprestaties - van duursporten weltever-staan - kan verbeteren.

Koffie is per definitie verslavend!Fictie● Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat zeniet zonder koffie kunnen. Ga maar na: U wandelt ‘sochtends de kamer binnen, ruikt de geur van versekoffie en voelt zich direct blij. Verslaafd aan koffie?Nee hoor, koffiedrinken is eerder een prettige ge-woonte. Woorden als ‘gewoonte’ en ‘verslaving’worden vaak ten onrechte door elkaar gebruikt.● Want hoewel de cafeïne in koffie een licht stimu-lerende werking heeft op het centrale zenuwstelselblijkt uit recent wetenschappelijk onderzoek op ba-sis van hersenscans dat matige koffiedrinkers geenfysieke afhankelijkheid ontwikkelen van cafeïne.● Een aantal onderzoeken wijst er echter wel opdat het plotseling wegnemen van cafeïne uit hetdieet bij sommigen kan leiden tot lichte, tijdelijkeontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn. Dit valtte voorkomen door de cafeïneconsumptie geleide-lijk te verminderen.

Zwangere vrouwen moetenstoppen met koffiedrinken!Fictie● Uit onderzoeken die de afgelopen tien jaar ver-richt zijn, is duidelijk gebleken dat een matige ca-

feïneconsumptie - waaronder koffie - een gezondezwangerschap niet in de weg staat. Ook zwangerevrouwen kunnen dus enkele kopjes cafeïnehouden-de koffie per dag blijven drinken.● Wel adviseren gezondheidsinstanties zwangerevrouwen om hun dagelijkse cafeïne-inname tot200-300 mg te beperken (een standaard kopje kof-fie bevat circa 80-100 mg cafeïne).

Koffie helpt om de alertheid enconcentratie te verhogen!Feit● De cafeïne in koffie staat bekend om zijn stimule-rende werking, waarvan de voordelen voor de men-tale prestaties wetenschappelijk zijn bewezen.● Zo meldde de Europese Autoriteit voor Voedsel-veiligheid onlangs dat 75 mg cafeïne zowel de con-centratie als alertheid helpt te verhogen.● De stimulerende werking van dat standaard kop-je koffie wordt waargenomen tussen 15 en 45 minu-ten na consumptie en houdt gewoonlijk circa vieruur aan.● Ook hebben veel mensen aangegeven dat zij zichenergiek, vindingrijk, efficiënt en zelfverzekerd voe-len na een cafeïneconsumptie. Dat cafeïne daar-naast goed is voor het humeur heeft wetenschappe-lijk onderzoek eveneens uitgewezen. Kortom: Koffiemaakt alerter, blijer en fitter… Feit!

Koffie is vochtafdrijvend!Fictie● Velen denken nog steeds dat koffie vochtafdrij-vend is. Uit de meest recente onderzoeken en litera-tuurstudies naar de effecten van cafeïne tijdens nor-male dagelijkse activiteiten is gebleken dat gematig-de cafeïneconsumptie niet leidt tot uitdroging ofextra vochtverlies.● Want hoewel er indicaties zijn dat cafeïne op dekorte termijn een licht diuretisch* effect heeft, is dateffect niet sterk genoeg om de voordelen van devochtinname vanuit koffiedrinken ongedaan te ma-ken.

● Zwarte koffie bestaat voor meer dan 95 procentuit water. Kopjes koffie tellen dan ook gewoon meein het op peil houden van de vochtbalans.*Een diureticum is een stof die zorgt dat het lichaam meer vochtverliest, wat uiteindelijk kan leiden tot uitdroging. Het draagt zorgvoor een forse toename van de hoeveelheid urine.

Koffie leidt niet tot een verhoogdekans op hart- en vaatziekten!Feit● Er is geen verband aangetoond tussen matigekoffieconsumptie en een verhoogde kans op cardio-vasculaire problemen als hartziekten, hartaanvallen,onregelmatige hartslag of hoge bloeddruk.● Het effect van koffie op het cholesterolgehalte issterk afhankelijk van de zetmethode. Zo wordt fil-terkoffie niet in verband gebracht met een sig-nificante verhoging van het cholesterolge-halte, terwijl kookkoffie** het cholesterol-gehalte wel kan verhogen. **Koffie die zonder filterpapier gezet wordt(bijvoorbeeld Café Tierra).

Bron: KenniscentrumKoffie en Gezond-heid

Wist u datN e d e r l a n -ders gemid-deld 4,4 kop-jes koffie perdag drinken?Daarmee is kof-fie zonder twijfeleen van de meestgeliefde en populair-ste drank in ons land.

Koffie op de korrelHonderden onderzoeken zijn er door de jaren heen verricht naar het effect van koffie op de gezondheid.

Niettemin bestaan er tot op de dag van vandaag nog steeds de nodige misverstanden. Hoog tijd dus

om feiten eens van fictie te gaan onderscheiden. Vandaar de vraag: Feit of Fictie?

door Wiljan Broeders

Voeding

Page 12: PZC Inbalans 18 april 2012

De volgende gezondheids-bijlage In Balans verschijnt op 31 oktober 2012.

Hoogwaardige zorg in het MWCZ

Complete mondzorg, plas� sche chirurgie en sinds een jaar ook skincare. Het Me-disch Welness Centrum Zeeland (MWCZ) biedt een indrukwekkende hoeveelheid verschillende behandelingen aan. Toch is er een overeenkomst. ,,Kwaliteit en vei-ligheid staan iedere minuut van elke dag voorop’’, aldus kaakchirurg Degraeve.

Het centrum is geves� gd in de Stadspoort Goes. Daar vinden consulten plaats en de ingrepen onder plaatselijke verdoving. Komt er narcose aan te pas, dan werken de specialisten vanuit het Admiraal de Ruijter Ziekenhuis in Goes en Vlissingen. De plas� sch chirurgen opereren ook in het ZorgSaam Ziekenhuis in Oostburg. Het centrum is aangesloten bij het ZKN (Zelfstandige klinieken Nederland) en KIWA gecer� fi ceerd. Naast al deze feiten is het minstens zo be-langrijk dat de pa� ënten zeggen: Profes-sionele zorg in een vriendelijke omgeving met persoonlijke aandacht.

Doeltreff endNaast alle ‘normale’ tandheelkundige be-

Medisch Welness Centrum Zeeland

Piet Heinstraat 41-434461 GL Goes0113 237620www.mwcz.nl

handelingen en de mondhygiëne vallen bij het MWCZ onder complete mondzorg ook kaakchirurgie en implantologie. De-graeve ves� gt de aandacht op een nieuw en revolu� onair stukje techniek: ,,Als eni-ge in Zeeland hebben we een Cone Beam Scanner, die door het nemen van driedi-mensionale foto’s door de kaak heen kan kijken. We kunnen zo doeltreff ender een probleem opsporen en een oplossing aan-bieden.’’

ModernDe afdeling plas� sche chirurgie biedt ver-schillende hoogwaardige behandelingen voor ogen en gezicht, borst en decolleté, het bovenlichaam, het onderlichaam en huidaandoeningen. Neem eens een kijkje op de site, daar wordt alles van a tot z uitgelegd. En dan is daar nog sinds vorig jaar de SkinCare. SkinCare staat voor huid-therapie die wordt toegepast in de be-handeling van zieke of beschadigde huid. Oedeemtherapie en li� ekentherapie zijn voorbeelden. Uiterst modern is het zoge-naamde zorgtoerisme. U kunt een behan-deling in het MWCZ combineren met een vakan� e in Zeeland.

Heeft u klachten aan voet, enkel, knie, heup of lage rug?Maak een afspraak met uw Hallux podotherapeut bij u in de buurt.

Bewegen is goed voor het lichaam. Helaas gaan soms de normale, dagelijkse

bewegingen al gepaard met vervelende pijntjes en ongemakken in voeten en

enkels. Het gebeurt echter ook met regelmaat dat klachten zich voordoen in de

knie, heup of rug. Veel mensen realiseren zich niet dat de oorzaak van deze

klachten kunnen voortkomen uit een afwijkende voetstand, looppatroon

of houding. Hallux podotherapie biedt haar cliënten een vertrouwd

adres voor onderzoek en behandeling van deze pijnklachten.

T 0900 - 345 6 543 lokaal tarief

www.podotherapiehallux.nl

De podotherapeut bij u in de buurt

Hallux - Goes, Van Duseldorpstraat 3

Hallux - Middelburg, Torenweg 2a

VESTIGING GOES 0113 851 257VESTIGING MIDDELBURG 0118 71 47 14

Heeft u last van uw rug, moeite met opstaan,pijnlijke gewrichten of heeft u sportblessures?Wij kunnen u helpen weer in beweging te komen.

U kunt een afspraak maken in onze vertrouwde praktijk aan de Veersesingel 45 in

Middelburg, maar vanaf april 2012 kunt u ook terecht in onze nieuwe praktijk aan

de Thorbeckelaan 9 in Goes. Loop bij ons binnen voor een afspraak of bel naar:

&

U wilt natuurlijk beter worden…kies dan voor een natuurlijke aanpak

Orthomoleculaire therapie is eenbehandelwijze die uitsluitendgebruik maakt van natuurlijkemiddelen die goed zijn onderbouwd.Deze therapie biedt een breedscala aan oplossingen voorzeer veel aandoeningen,zowel lichamelijke als psychische.Voor het maken van een behandel-plan wordt gebruik gemaakt vaneen uitgebreide vragenlijst en eenvoedselscreening. Zonodig volgtaanvullend onderzoek bij eenerkend laboratorium.Manna Orthomoleculaire praktijk

0113 230909 [email protected] www.mannanatuurlijk.nl

Page 13: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

in balans | 13Uitgelicht

GeelzuchtErnstige leverfunctiestoornissen hebben gevolgen

voor de bloedstroom in de buik en de slokdarm. Zo kunnen er inwendige spataderen ontstaan die

kunnen knappen. Leverpatiënten hebben vaak een gelige huidskleur en/of oogwit. Geelzucht noemen we dat. De

lever van een pasgeboren baby is nog niet helemaal ‘rijp’ en kan alle bilirubine (zie ook het kopje Zeven kleuren) nog niet verwer-ken. Bij zeker de helft van

alle pasgeborenen blijft er veel bilirubine achter in

het lichaam. Dit komt terecht in de

slijmvliezen en onder de huid. Een baby mag

niet te geel worden, anders moet hij onder

een speciale lamp.

Geel: door overmatig gebruik van alcohol

Rood: er zit bloed in de ontlasting door bijvoorbeeld een kapotte aambei

Chemische fabriekAlle gewervelde wezens hebben een lever en wij mensen dus ook. De lever van een volwassene weegt ongeveer 1,5 kilo en ligt rechts naast de maag. De lever is betrokken bij zo’n 600 chemische processen. Door de zogenoemde poortader komt er elke minuut zo’n anderhalve liter bloed bij de lever aan. Daarin zitten voedingsstoffen. De lever kan deze stoffen opnemen, bewaren, omzetten en afgeven aan het bloedvatsysteem.

EiwitstofwisselingEiwitten komen in de vorm van aminozuren aan in de lever. Die zet ze om in weer nieuwe eiwitten die, bijvoorbeeld, een rol spelen bij de bloedstol-ling en de afweer tegen ziekten. Een aantal eiwitten wordt omgevormd tot enzymen. Die zijn belangrijk voor weer andere processen in de lever.

De dunne darm verteert vetten en vormt ze om

tot vetzuren. De lever vangt deze vetzuren op en maakt ze

onverzadigd. Onverzadigd vet verlaagt het cholesterolgehalte in

het bloed. Dit verkleint de kans op hart- en vaatziekten.

GalDe lever produceertook gal. Dat speelt een belangrijke rol bij de vertering van vet in de darmen. De galblaas dient als

voorraadkamer.

OntgiftenTijdens de stofwisseling kunnen voor het lichaam schadelijke bijproducten ontstaan. De lever filtert ze uit het bloed en neutraliseert ze. Via de gal of de urine verlaten ze het lichaam.

KoolhydraatstofwisselingDe lever zorgt ervoor dat onze bloedsuikerspie-gel constant blijft. Dat doet hij door opgesla-gen suikers aan het bloed af te geven als het lichaam daar behoefte aan heeft.

De lever heeft een unieke eigen-schap: hij is zelfherstellend.

Leverweefsel dat bij een operatie is weggenomen, groeit na een paar

weken vanzelf weer aan.

Medicijngebruik

Een pil die via de mond wordt ingenomen legt (anders dan een zetpil) een ingewikkeld

parcours af. Zodra de pil in de maag is gearriveerd, valt hij langzaam uit elkaar en lost de werkzame stof op in de maagsappen. Via de wand van de dunne darm wordt deze geheel of gedeeltelijk in het bloed opgenomen. Nutteloze stoffen gaan via de poortader naar de lever. De lever verwerkt ze en scheidt de restproducten via de galblaas uit in de dunne darm. Daarna komen ze bij de ontlas-ting. Het parcours van sommige medicijnen loopt via de lever nog verder door. Uiteindelijk komen ze in het hart terecht, waarvandaan ze vertrekken naar alle weefsels.

Zelfherstellendvermogen

tekst Paula Kosterbeeld Fabiënne de Lange

Vitamine-opslagDe lever slaat diverse vitamines

op, waaronder vitamine A. De lever van ijsberen, husky’s, zeehon-

den en walrussen bevat zoveel vitamine A dat hij giftig is voor

mensen. Poolreizigers Xavier Metz en Douglas Mawson ondervonden

dat tijdens een expeditie in 1911. Toen honderdood dreigde

aten ze de lever van hun sledehonden. Omdat Metz het taaie hondenvlees niet

goed weg kon krijgen, gunde Mawson hem het grootste deel van de malse levers. Na hevige

buikpijn en een delirium stierf Metz de volgende dag.

Mawson overleefde ternauwernood.

De lever is een wonder van vernuft en speelt bij ruim 600 lichamelijke processen een

sleutelrol. In Balans bracht een aantal interessante feiten in kaart.

Wat heb jij op je lever?

Zeven kleuren ....Ontlasting bestaat uit verteerd eten, bacteriën, water en bloedcellen. Alleen stoffen waar het lichaam niets meer aan heeft komen erin terecht. Bij de afbraak van oude bloedcellen maakt het lichaam bilirubine aan. Via de lever komt dat in de galblaas terecht en daarna in de darm. Bilirubine kleurt ontlasting bruin. Anders gekleurde ontlasting kan een aanwij-zing zijn voor bepaalde aandoeningen.

Zwart: een bloeding in maag of dunne darm

Groen: te veel gal en een te lange verblijf-duur in de darm

Wit: onvoldoende galproductie of een verstopping van de galwegen

wij e e ische

komt de ver n en

n in n stol-

zijn ever.

ert

gt ze

n

De lever prodeen belangrivet in de darm

e-

De levesc

Leverweeweggen

Zelfherbeeld Fabiënne de Lange

De levop, w

lever vanden evitam

mensen.en Doug

dat tijdeT

sh

goeMawsvan d

buik

Rechterkwab

Linkerkwab

Galblaas

Galbuis

Alvleesklier

Twaalfvingerige darm

Bij levertransplantatie wordt een zieke lever vervangen door een gezonde van een orgaandonor. Jaarlijks vinden er in Nederland tussen de 110 en 140 levertransplantaties plaats. De vraag naar donorlevers is groter dan het aanbod en daarom is er een lange wachtlijst. Levertransplantaties worden uitgevoerd in gespecialiseerde levercentra in Groningen, Rotterdam en Leiden.

M

Eewo(aee

parcours af Zodra de pil in de

g gGeelzucht noemen we

lever van een pasgbaby is nog niet h‘rijp’ en kan alle b(zie ook het kopjekleuren) nog nietken. Bij zeker de h

alle pasgeborenenveel bilirubine a

het lichaam. Dterec

slijmvlionder dEen ba

nietwordenmoet h

een s

hol

or

het

en ever in .

wij-

e darm

er e

a in

Transplantatie

ReservecapaciteitLeverziektes blijven vaak lang verborgen. Dat komt doordat de lever een grote reservecapaciteit heeft: ook als een belangrijk deel van het weefsel aangetast is, blijft hij zijn werk doen.

en, bactefen waar

eriën, het

Dve

tot vdeze v

onverzadverlaagt het

Vetstofwisseling

Page 14: PZC Inbalans 18 april 2012

Service ve

rlenen op het g

ebied van wonen, zorg en welzij

n. Dat is waar

Zorggroep Ter Weel v

oor staat.

Onze service

richt zic

h op cliënten in de ve

rpleeg- en

verzorgingshuizen

van Ter

Weel en clië

nten die de

dagbehandeling of dagverzorging bezoeken

. Onze zorgcentra z

ijn gevestigd in Goes, K

rabbendijke, Yer

seke,

Hansweert en Kruiningen. Ook vo

or een maalti

jd in één van

onze sfeerv

ol ingerichte re

staurants, s

enioren-

fitness onder b

egeleiding, tijd

elijk verb

lijf, reva

lidatie, erg

otherapie, f

ysiotherap

ie en logopedie aa

n huis

kunt u bij ons terecht.

INTERESSE?

Zoekt u een betro

uwbare partn

er op het g

ebied van wonen, welzij

n en zorg die service

verleent

aangepast op uw perso

onlijke wensen en behoefte

n? Zoek niet v

erder en stel

uw (zorg)vraag

aan het cliënten serv

icebureau

van Zorggroep Ter

Weel!

Bel 0900 - 2

2 44 88 0 (lokaal tari

ef).

Of kijk vo

or meer informatie

op www.terweel.n

l.

Zorggroep

Ter Weel

staat voor een

periode van bloei!

WWW.TERWEEL.NL

Herkent u dit?

Ongewild verlies van urine en / of ontlasting? Niet te stoppen drang of veel te vaak plassen ofpoepen? Moeilijk plassen of poepen, wel aandrang zonder dat het lukt? Een bal onder in je buik?Pijn in onderbuik, rond anus of vagina? Pijn bij of na het vrijen?Klachten na operaties in de onderbuik? Chronische pijnklachten in de lage rug of bekkenregio?Je bent zwanger en je voelt pijn in bekken of rug?Je kind heeft problemen met plassen of poepen?Maak een afspraak met de bekkenfysiotherapeut.

BEKKENFYSIOTHERAPIEVoor volwassenen en kinderen.Geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zijn fysiotherapeutendie door een aanvullende opleiding geregistreerd staan engespecialiseerd zijn in het behandelen van klachten in hetgehele gebied van buik, bekken, bekkenbodem en lage rug.De spieren van lage rug, buik en bekken spelen een rol bijhouding en bewegen. Daarnaast hebben debekkenbodemspieren een belangrijke taak bijplassen, ontlasten, vrijen, steunen en stabiliseren.

Wist u dat:

• Eén op de vijf vrouwen boven de 30 jaar last heeft van urineverlies, en bovende 50 jaar één op de drie vrouwen? In uw omgeving zijn dus heel watvrouwen met hetzelfde probleem.(en ook heel wat mannen).

• Verlies van ontlasting net zo veel voorkomt bij vrouwen als bij mannen?

• Er grote kans is dat u er nooit over praat? Ook niet met uw (huis)arts.

• Veel mensen niet weten dat er met bekkenfysiotherapie iets aan deklachten gedaan kan worden?

• Urineverlies vergoed wordt uit de basisverzekering als u behandeld wordt

door een geregistreerd bekkenfysiotherapeut?

• kinderen de toiletgang te vaak uitstellen en dat dit tot obstipatie en ongewild verlies kan leiden?

VRAAG HULP EN DOE ER WAT AAN

De zes geregistreerdebekkenfysiotherapeuten enkinderbekkenfysiotherapeuten in Zeeland zijnverenigd in het:

ZeeuwsBekkenfysiotherapeuten Teamwww.bekkenfysiotherapeuten.nl

U kunt ons vinden in:

ZierikzeeMyrthe van BendegemBekkenfysiotherapeut,volwassenen en kinderen0111-430043www.defyzieo.nl

VlissingenJacqueline de BliekBekkenfysiotherapeut,volwassenen0118-417071www.fysiorozengracht.nl

WolphaartsdijkJacqueline de Bliek0113-581308www.pvanliere.nl

MiddelburgMarian Bloks,Kinder(bekken)fysiotherapeutkinderen0118-640399www.kinderfysiomiddelburg.nl

MiddelburgJo HasevoetBekkenfysiotherapeut,volwassenen en kinderen06-53587568www.hasevoet.nl

GoesLonneke Kleemans - van der GraafBekkenfysiotherapeut,Volwassenen en kinderen0113-213715www.pmcdepijlers.nl

TerneuzenEvien StamsBekkenfysiotherapeutvolwassenen en kinderen

0115-620530www.fysiofitstams.nl

Page 15: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

in balans | 15

Het is stil in het Zeeuws-Vlaamse Schoondijke. Eenpostbode loopt haar ronde over verder verlatentrottoirs. Onder een tuinbankje wast een lapjeskatzich met lome bewegingen in de voorzichtige voor-jaarszon. De kerkklok slaat twee uur en de kans dater ooit nog leven in de brouwerij komt, lijkt klein.Maar dan, dan opent Heleen de Bruyne haar voor-deur. Rond haar frêlegestalte knettert een krachtigenergieveldals een matje rotjes op oudjaarsavond.Al koffiezettend en vertellend, heen en weer dra-vend tussen keuken, box en woonkamer, drukt zeme haar drie maanden oude baby in de armen. DeBruyne is huisarts in het nabijgelegen Aardenburg,drie dagen per week. Dat mag dan vrij relaxed klin-ken, in de praktijk betekent het minstens zes dagenhard werken. Want buiten de spreekuren en dien-sten om wacht De Bruyne behalve, onder andere,de nodige administratie en verplichte bijscholingsac-tiviteiten, nóg een tijdrovende taak: die van verlos-kundige, zowel bij mensen thuis als in de ziekenhui-zen van Terneuzen en Knokke.

Boer vindt huisartsNa haar studie geneeskunde in Groningen en En-schede is de Bruyne als poortarts werkzaam in Ol-denzaal, waar ze met twee collega’s jaarlijks om ennabij de 600 bevallingen begeleidt. In Leiden en Al-phen aan den Rijn doet ze haar huisartsenopleidingen verloskundestage. Tijdens een wintersportreiswordt ze verliefd op een Zeeuws-Vlaamse boer enze verhuist naar zijn geboortegrond. Huisarts &Boer: de ideale combi, vindt ze. ,,Mijn man is eigenbaas en als ik het super druk heb, vindt hij altijd weleen gaatje om onze drie kinderen op te vangen.’’Huisartsen hebben een veelzijdig takenpakket endaar kan De Bruyne haar ei prima in kwijt. ,,Ik onder-

houd een intensief contact met mijn patiënten. Alshuisarts loop je tijdens alle levensfasen met de men-sen mee, langs de hoogte - en dieptepunten. Datvind ik één van de mooiste dingen van mijn vak.’’

BuffelenMakkelijk maakt De Bruyne het zichzelf niet. Vanafde zevenendertigste week krijgen ‘haar’ zwangerenhaar GSM-nummer en is ze de klok rond beschik-baar, ook als ze geen dienst heeft. ,,Mijn patiëntenrekenen op me en er moet heel wat gebeuren wil ikhet laten afweten. Een bevalling begeleiden kostveel tijd en de meeste baby’s geven bovendien devoorkeur aan een geboorte buiten kantooruren. Datis buffelen, zeker als de volgende ochtend vroeg deeerste patiënt zich weer bij de praktijk meldt en ikde avond en nacht daarna ook nog eens dienst hebop de huisartsenpost. Maar ik heb het ergraag voorover. Wat is er nu mooier dan de geboorte van eenkind?’’

Apotheek aan huisEen paar kilometer verderop, in het al even stille IJ-zendijke, zit de praktijk van apotheekhoudend huis-arts Nico van der Maas. Schrijft hij een patiënt medi-cijnen voor, dan geeft de assistente die meteenmee. Handig, want een doorsnee apotheek heeft IJ-zendijke niet: te weinig inwoners. De dichtstbijzijnde

zit in Oostburg, meer dan vier en een halve kilome-ter verderop. Daarom mag Van der Maas een apo-theek in zijn praktijk houden. ,,Om op de hoogte teblijven van de nieuwste ontwikkelingen moet ik re-gelmatig op cursus. Daarnaast heb ik gediplomeer-de apothekersassistentes in dienst.’’

Meer ouderen, meer receptenVan der Maas’ apothekersassistentes hebben hetdruk: de laatste decennia is, ook landelijk, het medi-cijngebruik enorm toegenomen. Dat komt door degrotere diversiteit aan pillen waar de arts uit kan kie-zen. Verder bestaan er tegenwoordig meer protocol-len dan vroeger, die voorschrijven dat een patiëntnaast medicament A, ook medicament B moet ge-bruiken. Maar de belangrijkste factor, juist in platte-landsgemeenschappen als IJzendijke, is toch wel devergrijzing. Van der Maas: ,,De ouderdom komt metgebreken en daardoor hebben mensen meer medi-cijnen nodig.’ Een voordeel vindt hij dat, als een pa-tiënt met een recept van de specialist langskomt, hijtoegang heeft tot diens complete medische dossier.,,Soms leveren nieuw- voorgeschreven medicijneneen ongewenste match op met reeds bestaande me-dicatie. Ik kan daar dan direct actie op onderne-men.’’

MeerwaardeVoor 2000, toen in Oostburg de eerste huisartsen-post op het Nederlandse platteland van start ging,zat een gemiddelde werkweek van Van der Maasstampvol en werd hij ook buiten de praktijkurenvaak opgeroepen. En ooit, voor de komst van deGSM, zat zijn vrouw bij de telefoon om patiënten tewoord te staan. Die tijd is geweest en dat vindt Vander Maas geen verlies. ,,Wie terugverlangt naar defulltime klaarstaande huisdoktergaat voorbij aan hetfeit dat het veel veiliger is altijd een goed uitgerust-een dus alerte huisarts te treffen - dankzij de huisart-senpost.’’Van der Maas kent al zijn patiënten goed. De ge-moedelijke en nuchtere inborst van de Zeeuws-Vla-ming bevalt hem best. ,,Verschillende generaties zieik door de jaren heen op het spreekuur langskomenen dat is voor mij een belangrijke meerwaarde. Ennatuurlijk kom ikzonodig ook nog altijd bij patiëntenover de vloer. Thuis, aan de keukentafel bij een bak-je koffie, leer je de mensen het beste kennen.’’Dokter Heleen de Bruyne

Dokter Nico van der Maas foto’s Aad Meijer

Dokter als ‘alleskunner’Het landelijk register van huisartsen met een bijzondere bekwaamheid ver-

meldt onder anderen de namen van Heleen de Bruyne en Nico van der Maas,

huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen. Zij begeleidt thuisbevallingen, hij is apotheek-

houdend huisarts. ‘Aan de keukentafel leer je je patiënten het beste kennen’.

door Paula Koster

Eerste lijn

Page 16: PZC Inbalans 18 april 2012

bel de zorgcentrale:0113 24 91 [email protected]

Allévo staat naast u.

Praktisch dieetadvies bij:

• (kinder-)diabetes

• eetstoornissen

• voedselovergevoeligheid

• darmklachten

• over- of ondergewicht

www.a l levo .n l

Bereik uw doelgroep

Met Werken bereikt u maar liefstmeer dan 190.000 lezers in Zeeland.Gecombineerd met online plaatsingenop onze nieuwssites is dit bereik zelfsmeer dan 230.000 personen!*

Wij bieden u als ondernemer of opleidings-centrum met het katern Werken eengeweldige omgeving om uw doelgroep tebereiken. Dit kan op diverse manierenafhankelijk van úw behoefte en uw doel.

Wilt u meer informatie?Maak geheel vrijblijvend een afspraak metuw accountmanager of neem contact op met Verkoopteam Zeeland 0118-434070

* Bron: NOM-STIR

geld & loopbaan

EuroTec BV

Schotsbossenstraat 8

4705AG, Roosendaal

Tel.: 0165 - 551226

Fax: 0165 - 541656

Email: [email protected]

Open dagen voor stomadragers21, 22 en 31 mei 2012

Hebt u een stoma en wilt u ook eens een

leuk en leerzaam dagje uit, alleen of met uw

partner? Velen gingen u voor en kwamen

enthousiast weer thuis. Bent u ook benieuwd

hoe uw stomahulpmiddelen worden gemaakt?

Kom dan eens een kijkje nemen op één van

de ‘Open Dagen’ bij EuroTec in Roosendaal,

de enige fabrikant van stomahulpmiddelen

in Nederland. Ontmoet stomadragers in een

ontspannen sfeer op het inpandige dorps-

plein van EuroTec.

Voor iedereen

Of u nu al 20 jaar een stoma hebt of net uit het

ziekenhuis bent ontslagen, u zult tijdens de

bijeenkomst talloze nuttige tips en nieuwigheden

horen.

Programma

• 10.30 u. Opening.

• 10.45 u. Film, EuroTec in beweging.

• 11.15 u. Rondleiding door de fabriek.

• 12.00 u. Warm buffet op het

overdekte marktplein.

• 13.30 u. Informatie over de

nieuwste producten en

alles wat ter sprake komt

over leven met een stoma.

• 15.00 u. Discussie.

• 15.30 u. Sluiting.

Hoe en waar?

EuroTec is gemakkelijk per auto en trein te

bereiken. U krijgt van ons een duidelijke route-

beschrijving en voor treinreizigers wordt het

vervoer van en naar het station door ons geregeld.

Bent u verhinderd?

Indien deze dagen u niet uitkomen meldt u

zich dan aan voor open dagen op een

latere datum. U kunt zich ook aanmelden

voor het ontvangen van onze nieuws-

brief. EuroTec geeft ook een kleurrijk

stomazakboekje uit met talloze tips

en adviezen voor een probleemloos

leven met een stoma. U kunt dit

boekje gratis aanvragen bij EuroTec.

Oplossen van

problemen

Hebt u problemen met uw stoma en u komt er

niet uit? Bel dan gerust met EuroTec voor hulp

en advies.

Interesse?

Bel EuroTec op 0165 - 55 12 26of email naar [email protected]

Het overdekte marktplein

weerwerk

Klarinetweg 16A4337 RA Middelburg0118 639399

Klein Frankrijk 74461 ZN Goes0113 220778

www.weerwerk-zeeland.nl [email protected]

Weerwerk is een sociale onderneming die zich inzet om mensen met psychische klachten deel te laten nemen aan de maatschappij. Iedereen wil graag een zinvolle bijdrage leveren aan de samenleving en wil zo zelfstandig mogelijk functioneren. Weerwerk zet zich in om de bestaande barrières op het gebied van werken, wonen en vrijetijdsbesteding voor deze doelgroep te overbruggen.

Dagbesteding

Uitgangspunt: geen werkdruk, individuele aandacht enpassend bij de mogelijkhedenvan de deelnemer.Zowel in Middelburg als in Goes beschikt Weerwerk over rustig gelegen, maar gemakkelijk te bereiken locaties voor de dagbesteding.

Woonbegeleiding

Wij bieden mensen begeleiding bij het zelfstandig (gaan) wonen. Een huis kun je huren, een thuis moet je zelf creëren!Onze ambulante begeleiderszijn goed opgeleid, hebben veel ervaring en spelen in opde individuele hulpvraag.

Page 17: PZC Inbalans 18 april 2012

woensdag 18 april 2012

in balans | 17

M.E. Gregory enSian JamesHet WC boek9,90 euro

We maken er alle-maal gebruik van,meerdere malenper dag zelfs: hettoilet. Een zeerproductief plekjein huis. En zo per-soonlijk. Want hoe-veel mensen ‘knijpen um’ als ze elders een toilet-bezoek moeten brengen?Het WC boek geeft op onderhoudende wijze in-zage in toiletontwerpen over de hele wereld.Piepkleine blokhutjes in de Canadese wildernis,geavanceerde toiletmachines in Japan, de Engel-se donderdoos en de bijenkorfhut in Swaziland.Fraaie foto’s van primitieve, luxe, originele encreatieve wc’s. De foto’s zijn voorzien van luchti-ge achtergrondinformatie over hoe het bij eenander ‘zit’.

Uitgever: Thoth UitgeverijISBN: 9789068685121

Manu KeirsesLater Begint Vandaag17,99 euro

Het maatschappelijk de-bat rond palliatieve zorgen euthanasie woedt vol-op, maar patiënten en hunomgeving blijven nog al tevaak in de kou staan. Ve-len van hen raken verstriktin de medische en juridische mallemolen en zijnop zoek naar duidelijke informatie. Manu Keirsebeantwoordt in dit boek dertig concrete vragen.Hoe kun je je bijvoorbeeld voorbereiden op hetafscheid? Wat zijn de mogelijkheden op het vlakvan palliatieve zorg en euthanasie? Hoe kun jezelf beslissen hoe je de laatste fase van je levenwilt vormgeven? En wat als een zieke niet meerin staat is zelf beslissingen te nemen? Prof. dr.Manu Keirse is klinisch psycholoog. Hij is eenveelgevraagd spreker over omgaan met verliesen verdriet en heeft verschillende bestsellers opzijn naam staan.

ISBN109020995642ISBN139789020995640

Mike BoddéPilVanaf 12,50 euro

Een cabaretier met een de-pressie! Het klinkt bijna alseen grap. Maar de depres-sie die Mike Boddé beginjaren negentig overviel,was beslist niet om te la-chen.Plotseling kwam zijn heleleven in het teken te staan van die ene vraag‘Wat gebeurt er in godsnaam met me en hoeword ik weer beter?’.In ‘Pil’ doet Boddé op zijn volstrekt authentiekemanier verslag van deze gitzwarte periode in zijnleven. Een boek over een totaal verlies van zelf-controle, maar uiteindelijk ook over de helendekracht van humor en de farmaceutische indus-trie.Een verhaal dat hij moest vertellen, want zo zegthij zelf: Als ik destijds zo’n boek had gehad, zouik eerder uit die depressie zijn gekomen!

Uitgeverij Nijgh & Van DitmarISBN 978 90 388 9369 3

Slijtend tandglazuurTandglazuur is hard. Toch slijt het na verloop van ja-ren. Oorzaken zijn een verkeerd gebruik van de tan-denborstel en tandenknarsen. Mechanische slijtagewordt dat genoemd. Slijtage door chemische invloe-den heet tanderosie en ontstaat als gevolg van deaanwezigheid van zuren in voeding. Wordt de gla-zuurlaag te dun, dan kunnen er gemakkelijk stukjesvan de tanden en kiezen afbreken. Om dit te voor-komen kan de tandarts de aangetaste gebitsdelen‘ophogen’ met het materiaal dat ook wordt ge-bruikt voor witte vullingen. Slijtage voorkom je doorgeen of weinig voedingsmiddelen te nuttigen waar-in zuren zitten, zoals cola, sinaasappel of zure snoep-jes. Wacht met tandenpoetsen tot tenminste eenuur na eten of drinken. De borstel en de tandpastahebben een schurende werking. Poets je direct nahet eten of drinken van zuur je tanden, dan kun jehet glazuur gemakkelijk wegpoetsen. Ook na over-geven geldt: wacht een uur en poets dan pas je tan-den. Fluoride vertraagt het oplossen van tandgla-zuur. Poets daarom je tanden tweemaal per dagmet fluoridetandpasta.

Tekort aan vitamine DChronisch moe, somber, spier- en gewrichtspijn?Misschien heb je onvoldoende vitamine D in jebloed, een probleem dat veel, vooral oudere men-sen in noordelijke landen hebben. Vitamine D is eenbelangrijke stof die zorgt voor sterke botten en eengoede weerstand. Ook vermoeden wetenschap-pers dat er een verband bestaat tussen een tekortaan vitamine D en depressie, (darm)kanker, Parkin-son en MS. Met ons westerse dieet krijgen we onvol-doende vitamine D binnen (tenzij we drie keer perdag vette vis eten, want dat zit er vol mee). Een goe-de vitamine D-bron is zonlicht. Met vragen over eeneventueel vitamine D-tekort kun je terecht bij jehuisarts. Die kan besluiten tot een bloedonderzoeken zo nodig aanvullende preparaten voorschrijven.

SpijsverteringEr bestaan enkele leerrijke, actuele websites geba-seerd op gezondheid. Eén daarvan is de site overdarmkanker. Niet alleen informatief voor mensendie meer willen weten over deze ziekte, maar net zoleerzaam voor een ieder die weleens inzichtelijk wilhebben hoe ons verorberde eten door de organen‘reist’. Op deze site kun je dat prima zien aan dehand van een animatie. Beelden tonen hoe voedingvanaf de mondholte tot en met de dikke darm eenweg vindt. Een verteller legt uit wat er bij welk or-

gaan gebeurt.Filmpje zien en horen? Zie: www.darmkanker.info

BijtankenDrie uur slaap in slechts 20 minuutjes! Het klinkt mis-schien ongeloofwaardig, maar het kan echt… dank-zij een powernap.

Zeven tips voor een succesvolle powernap:1. Doe het op het moment dat u zich minder op uwwerkzaamheden kunt concentreren of een slaperiggevoel de kop opsteekt.2. Kies voor een plek waar u zich comfortabel voelten niet gestoord wordt.3. Vergeet niet de telefoon uit tezetten.4. Zet de wekker.

5. Rust niet langer dantien tot twintig minuten.6. Sluit de ogen en ont-span volledig (probeer voor-al niet geforceerd in slaap te val-len).7. Als de wekker afgaat, sta dan ook di-rect op.

Wist u overigens dat een powernap van 26 minutenuw productiviteit met 34% kan verhogen?

Bron:GezondlevenBlog.nl, Hoedoe.nl, Esquire

VitamineHet is ongelooflijk wat vitamines allemaal kunnendoen voor uw hersenen en uw humeur. Wist u dat…● Hoge doseringen vitamine B6 en B12 een pijnstil-lende werking hebben?● Twee theelepeltjes lecithine (een stof die bestaatuit vetzuren, fosfor en vitamine B) per dag het ge-heugen aanzienlijk kunnen verbeteren?

● Een extra inname van vitamine C kan helpen bijperioden van veel stress?● Een moe en lusteloos gevoel kan duiden op eentekort aan vitamine C?● Het slikken van vitamine B12 kan helpen bij het be-strijden van depressieve gevoelens?

Let op! Slik nooit grote hoeveelheden vitamines opeigen houtje, maar overleg met uw huisarts.

Bron: Lekker in je vel; De site voor voeding, bewe-ging, gewichtsbeheersing en wellness

Beter wetenTips & boeken

Hoe het zit Rouwverwerking Depri cabaretier

Boeken

Page 18: PZC Inbalans 18 april 2012

Getipt voor u... Interesse om te adverteren op deze pagina? Bel voor informatie: 076-531 21 13

De Haarzaak: Eff ec� eve oplossingen bij haaruitval of hoofdhuidproblemen

Willeke Pietersma, eigenaresse van De Haarzaak, is haar- en hoofdhuiddeskundige en haarwerkspecialist. Samen met Annique Kole adviseren en behandelen zij mensen met haar- en/of hoofdhuidproblemen. De exper� se van Willeke trekt cliënten uit heel Nederland en België naar Koewacht. Overma� g haaruitval is een gevoelig onderwerp. Het tre� 70% van alle mannen en 40% van alle vrouwen. Gezond haar begint bij de haarwortel. Alleen gezonde haarwortels kun-nen gezond en sterk haar produceren. Eindelijk is er een compleet progamma dat haaruitval vermindert, de haargroei ac� veert en zorgt voor voller, dikker haar met een prach� ge natuurlijke glans. De Haarzaak hee� specialis� sche merken in het assor� ment, die de strijd tegen haarverlies en haar- en hoofdhuidproblemen aangaan, zoals Mediceu� cals, Nioxin en Plantur. De Haarzaak is bevoegd en offi cieel gecer� fi ceerd voor de verkoop van deze producten.ParadepaardjeVolume Secret is een van de paradepaardjes op het gebied van haaraanvulling, in Zeeland alleen verkrijgbaar bij De Haar-zaak. Volume Secret is de professionele haaroplossing voor dun haar. Onzichtbare integra� e, ondersteunt het eigen haar, aangebracht binnen 5 minuten en voor dagelijks gebruik.

Informa� eHeb je haar- of hoofdhuidproblemen, dan is een bezoekje aan de kapper voor jou niet zo zorgeloos als voor een ander. Roos, eczeem, psoriasis of haaruitval vragen om een specialis� sche aanpak. De Haarzaak is dé specialist. De analyse maken we met behulp van de mediscoop, een microscoop die het beeld van haar en hoofdhuid 200 keer vergroot. Dan volgt een be-handelplan zodat een bezoek aan de kapper weer aangenaam en ontspannen wordt!

UitbreidingDe Haarzaak hee� er momenteel een advies- en voorlich� ngs-centrum bij over haar- en hoofdhuidproblemen. Hier worden ook workshops visagie en kleur en s� jl gegeven.

De Haarzaak

Het Zand 53

4576 CB Koewacht

0114 361494

www.dehaarzaak.nl

Afslanken op maat

Gegarandeerd resultaat als het om afslanken gaat. Mooie slo-gan maar is de prak� jk zo gemakkelijk? ,,Het gaat niet bij ie-dereen van een leien dakje’’, zegt directeur Angelo Sinack van Slank Zeeland uit Groede en Terneuzen. ,,Maar met de juiste adviezen en aanpak bereiken wij honderd procent succes.’’Slank Zeeland is het enige centrum in Zeeland met een afslank-therapeut. Hij past je voeding aan gebaseerd op producten die gewoon in de supermarkt liggen. Shakes als maal� jdvervangers,

dure dieetmethodes, het kan allemaal ook zonder. Het is wel verkrijgbaar bij Slank Zeeland maar het ins� tuut is niet verbon-den aan een merk en biedt dus ona� ankelijke begeleiding. Het begint allemaal met de vraag: Wat is gezond eten? Niet jezelf uithongeren, maar een voedingsadvies op maat dat past bij jouw manier van leven.

Beweging en warmteNaast de juiste voeding is beweging van groot belang. Je hoe� je niet te verkassen, want Slank Zeeland hee� alles in huis. De 30 minuten studio bijvoorbeeld. Er is wetenschappelijk aange-toond dat een half uurtje intensief trainen per dag in slechts korte � jd goede resultaten oplevert. De BBB-cabine, een ver-warmde cabine, is een aanwinst voor Slank Zeeland en voor jou. Door de combina� e van een hogere hartslag en oefeningen met weerstand verdwijnen de cen� meters als sneeuw voor de zon.

Lymfedrainage en personal trainingHet neusje van de zalm is de lymfedrainage met voedingsadvie-zen. Mede-eigenaresse Manyee Sinack verzorgt de an� -celluli-te-behandelingen en begeleidt je persoonlijk met een voedings-programma. Op dit gebied is zij jouw personal trainer. Heb je op het gebied van beweging af en toe een duwtje extra nodig en wil je één op één begeleiding? Dan is een personal trainer ook de ideale oplossing. Heb je je ideale gewicht bereikt, dan helpt Slank Zeeland je om gewicht en condi� e te onderhouden. Weg met het jojo-eff ect!

Meer info

www.slankzeeland.nl

0117 45294406 46084545

Dr.Binkhorst Eye Center

Pastoor van Genklaan 64501 AJ Oostburg

0117 440390www.eyecenter.nl

Zichtbaar beter

Het dr. Binkhorst Eye Center (BEC) in Oostburg is de enige oogla-serkliniek in Zeeland. Dat schept verplich� ngen, weet managing director Sophie Oosterlee. ,,Daarom zijn we op het gebied van kwaliteit en veiligheid toonaangevend. Wij garanderen hoog-staande medische zorg.’’ De slogan van het BEC is niet voor niets: Zichtbaar Beter.Het BEC is vernoemd naar een pionier op het gebied van oogcor-rec� es. De kliniek is geves� gd in het Antoniusziekenhuis.

Het ziekenhuis ziet het BEC als een waardevolle aanvulling op het aanbod. Voor de pa� ënten zijn de korte lijnen een geruststel-lende gedachte. De goede naam van het BEC trekt ook veel niet-Zeeuwen naar Oostburg. Zij kunnen via een hotelarrangement in de buurt blijven slapen zodat de nacontrole niet voor onnodige kilometers zorgt.

Belo� esHet medisch team van het BEC, onder leiding van dr. Fernand de Wilde, werkt met zeer ervaren oogartsen en optometristen. Kwa-liteit en veiligheid van de apparatuur worden streng bewaakt. Het BEC is ISO en ZKN-gecer� fi ceerd. Uw begeleider kan de behande-ling in een videoruimte volgen. De oogarts is al� jd bereikbaar voor de pa� ënt, u krijgt na de ingreep zijn contactgegevens mee. De tarieven zijn duidelijk en transparant. Alle onderzoeken en alle controles zijn gedurende twee jaar bij de prijs inbegrepen.

SuccesvolDriekwart van de behandelingen wordt uitgevoerd met de exci-merlaser, bijzonder succesvol in het realiseren van beter zicht. Maar het aanbod van behandelingen is veel groter, bijvoorbeeld het plaatsen van voorzet- of implantlenzen. Nieuw is de behan-deling waarmee in één sessie zowel de vertesterkte als de pres-byopie (leesbril) aangepakt worden. De techniek is voor steeds meer sterktes toepasbaar. Bent u geïnteresseerd, bel dan even voor een afspraak. Want in één klap twee brillen weg, is dat niet geweldig?

Prak� jk voor Fysio- en Manuele Therapie De Hooge Platen

Westlandstraat 124511 XX Breskens

Telefoon: 0117 - 38 22 70Website: www.hoogeplaten.nl

E-mailadres: [email protected]

Kwaliteit en service onder één dak in hartje Breskens

We hechten allemaal veel belang aan kwaliteit en service. We gaan op zoek naar een zorgverlener die écht luistert en die ons op� maal behandelt. Waar vindt u alle specialisa� es onder één dak? Dat is op de Zorg- en Welzijnsboulevard van De Hooge Pla-ten. Een zorgcentrum in hartje Breskens waar u zowel een apo-theek, huisartsenprak� jk als een fysiotherapieprak� jk vindt.

Fysiotherapieprak� jk De Hooge PlatenKees Kommers en zijn collega’s JanDiet Berendsen, Cissy Koppe-jan, Michiel Leijte en Rochard van Vlaenderen begroeten u graag in de fysiotherapieprak� jk De Hooge Platen. Een deskundig team van fysio- en manueeltherapeuten in een moderne en hoogtech-nologische prak� jk. U komt niet op een wachtlijst en kunt een keuze maken uit een ruim behandelingsaanbod. ,,Er is tegen-woordig geen verwijzing van een arts meer nodig’’, vertelt Kees Kommers. Uw totaalbehandeling op maatHet zorgaanbod van de Hooge Platen is erg omvangrijk. Zo kunt u er naast de ‘gewone’ fysiotherapie, manuele therapie of ‘kraken’ ook terecht voor onder meer medische pedicure, logopedie, het aanmeten van steunkousen, acupunctuur, osteopathie, podothe-rapie, rugschool en de behandeling van een whiplash. Bovendien is de prak� jk gespecialiseerd in de behandeling van specifi eke

postopera� eve klachten zoals lymfedrainage bij vochtophoping in benen of armen of longklachten en condi� etraining in het kader van een revalida� e. De oudere pa� ënt én de jonge sportatleet: ze kunnen beiden bij ons terecht voor een behandeling op maat.

Samenwerking,,We nemen ‘behandeling op maat’ bijzonder serieus”, aldus Kees Kommers. ,,We bekijken uw klachten en het behandelingsplan met het hele team en alle specialisa� es. Zo nodig overleggen we met onze collega’s van de huisartsenprak� jk naast de deur. Zo garanderen we al� jd een op� male en effi ciënte totaalbehan-deling.’’

Page 19: PZC Inbalans 18 april 2012

Getipt voor u... Interesse om te adverteren op deze pagina? Bel voor informatie: 076-531 21 13

De Haarzaak: Eff ec� eve oplossingen bij haaruitval of hoofdhuidproblemenWilleke Pietersma, eigenaresse van De Haarzaak, is haar- en hoofdhuiddeskundige en haarwerkspecialist. Samen met Annique Kole adviseren en behandelen zij mensen met haar- en/of hoofdhuidproblemen. De exper� se van Willeke trekt cliënten uit heel Nederland en België naar Koewacht. Overma� g haaruitval is een gevoelig onderwerp. Het tre� 70% van alle mannen en 40% van alle vrouwen. Gezond haar begint bij de haarwortel. Alleen gezonde haarwortels kun-nen gezond en sterk haar produceren. Eindelijk is er een compleet progamma dat haaruitval vermindert, de haargroei ac� veert en zorgt voor voller, dikker haar met een prach� ge natuurlijke glans. De Haarzaak hee� specialis� sche merken in het assor� ment, die de strijd tegen haarverlies en haar- en hoofdhuidproblemen aangaan, zoals Mediceu� cals, Nioxin en Plantur. De Haarzaak is bevoegd en offi cieel gecer� fi ceerd voor de verkoop van deze producten.

ParadepaardjeVolume Secret is een van de paradepaardjes op het gebied van haaraanvulling, in Zeeland alleen verkrijgbaar bij De Haar-zaak. Volume Secret is de professionele haaroplossing voor dun haar. Onzichtbare integra� e, ondersteunt het eigen haar, aangebracht binnen 5 minuten en voor dagelijks gebruik.

Informa� eHeb je haar- of hoofdhuidproblemen, dan is een bezoekje aan de kapper voor jou niet zo zorgeloos als voor een ander. Roos, eczeem, psoriasis of haaruitval vragen om een specialis� sche aanpak. De Haarzaak is dé specialist. De analyse maken we met behulp van de mediscoop, een microscoop die het beeld van haar en hoofdhuid 200 keer vergroot. Dan volgt een be-handelplan zodat een bezoek aan de kapper weer aangenaam en ontspannen wordt!

UitbreidingDe Haarzaak hee� er momenteel een advies- en voorlich� ngs-centrum bij over haar- en hoofdhuidproblemen. Hier worden ook workshops visagie en kleur en s� jl gegeven.

De Haarzaak Het Zand 53

4576 CB Koewacht0114 361494

www.dehaarzaak.nl

Tandtechniek is een gave

U ziet bij de tandarts alleen maar het eindresultaat. Een prach� ge kroon, een nu� ge brug of een perfect passende prothese. Maar weet u dat er een hele beroepsgroep van perfec� onisten in tandtechniek achter zit? Juist daarom wil Cor Nuijten van Excent in Goes u een kijkje in zijn keuken laten nemen. De slogan is: Helpende handen voor mooie tanden.

Alles omva� ende, zorgeloze tandtechniek. Dat is de dagelijkse prak� jk bij Excent. Lang niet iedereen is geschikt om dit be-roep uit te oefenen. ,,Tandtechniek is een gave’’, omschrij� Nuijten het werk van zijn team. ,,Het zijn allemaal mensen met liefde voor detail. Ze werken onder druk, maar streven al� jd naar perfec� e. ‘’

Innova� eVanuit de liefde voor het vak komt ook de wens om steeds de nieuwste technieken te gebruiken. Zo maakt Excent de pro-theses van high impact kunsthars. De kwaliteit is beter en de kans op breken is minimaal. Innova� e is aan de orde van de dag bij Excent Tandtechniek, een bedrijf met 30 ves� gingen waarvan Goes er één is. ,,Samen zijn we sterk. Er gebeurt zo-veel in ons vak, dat kun je als klein laboratorium nooit bijhou-den. Nu kunnen we bij één van de ves� gingen bijvoorbeeld de nieuwste scanner neer te ze� en om kronen te maken en er allemaal van profi teren.’’

PersoonlijkGroot is goed, maar het team van negen specialisten bij Excent in Goes houdt de kleinschaligheid in ere. ,,Mensen hebben een naam en zijn geen nummer.’’ De persoonlijke aandacht gaat ver, zelfs tot aan uw portemonnee. Niet iedereen kan het zich permi� eren om voor veel geld te sleutelen aan het gebit. Met de kwaliteit al� jd gewaarborgd, biedt Excent Goes drie verschillende concepten met drie verschillende prijskaartjes. ,,We hebben al� jd een oplossing.’’

Excent Tandtechniek GoesVan de Spiegelstraat 56

4461 LN Goes0113 231220

www.excent.eu

Sto� ercentrum ZeelandVes� ging Goes Graaf Adolfstraat 37 4461 TD Goes 0113 214417Ves� ging Middelburg Noordbolwerk 33d 4331 SH Middelburg 0118 641396Ves� ging Zierikzee Koning Gustaafweg 2 4301 NP Zierikzee 0111 418273

Sto� ercentrum voor groot en klein

Sto� eren is niet voorbehouden aan kinderen. Maar kinderen gaan er meer ontspannen mee om. Ze houden soms zelfs een spreekbeurt over sto� eren op school. De professionele bege-leiding door Sto� ercentrum Zeeland kan iedereen geweldig helpen om op een goede manier om te gaan met sto� eren. Er zijn drie ves� gingen: in Goes, Middelburg en Zierikzee.

Vaak zit het in de familie. Soms verloopt de spraak-taalontwik-keling van een kind niet goed. Kortom, er is niet één oorzaak waarom iemand gaat sto� eren. Hoe eerder er hulp wordt ge-zocht, des te beter kan de therapie aanslaan. Is sto� eren vol-ledig af te leren? Sto� ertherapeute Ester van Meurs kent de realiteit: ,,Mensen kunnen er heel goed mee leren omgaan.’’

ReagerenEen sto� ertherapeut is een logopediste met een specialisa-� e op het gebied van sto� eren. Het sto� ercentrum Zeeland hee� negen vakbekwame sto� ertherapeuten. Volwassenen lopen het risico door sto� eren in een sociaal isolement te-recht te komen. Maar ook voor sto� erende kinderen is de wereld hard. Ester en haar team leren kinderen reageren op luisteraarreac� es: ,,Worden ze nageaapt, dan roepen ‘onze kinderen’ bijvoorbeeld: ik kan het toch veel beter dan jij! Ze krijgen daardoor meer grip op de situa� e.’’

SpraakstoornisSoms blijken kinderen niet te sto� eren, maar onvloeiend te spreken. Dat is een hele andere problema� ek. Het kan ook zijn dat de communica� e stagneert door een vorm van au-� sme. Van Meurs zorgde er voor dat Sto� ercentrum Zee-land & Maatschap Logopedie de deskundigheid opbouwde om ook deze kinderen te kunnen helpen. Alle logopedische stoornissen worden er behandeld. Als u een spraak- taal of stemstoornis vermoedt bij uzelf of uw kind, aarzel dan niet en neem contact op.

Donkersteeg Orthopedische Schoentechniek

’s-Gravenpolderseweg 334462 RA Goes0113 251720

www.donkersteegschoentechniek.nl

Orthopedische schoentechniek levert modieuze schoenen

Beter of op zijn minst pre� ger lopen. Daar gaan ze voor bij Donkersteeg Orthopedische Schoentechniek in Goes. Van steunzolen tot volledig orthopedische schoenen, u kunt bij Albert Donkersteeg terecht voor een totaalaanbod. Ook de collec� e confec� eschoenen is een bezoekje aan de winkel waard.Donkersteeg komt uit een schoenmakersfamilie en kreeg de liefde voor het vak met de paplepel ingegoten. Hij voegde er zelf de specialisa� e orthopedie aan toe. ,,Het is een mooi en dankbaar beroep. Mensen met artrose of reuma, diabe� ci, voor iedereen probeer ik een passende oplossing te vinden. Soms betekent het dat je echt iets kunt corrigeren. Andere ke-ren biedt het verlich� ng. Maar voor iedere klant probeer ik iets te betekenen.’’

TotaalaanbodU hee� geen verwijzing van een arts nodig om een bezoek te brengen aan Donkersteeg. Net als bij de podotherapeut. Het verschil zit hem in het aanbod. Bij Donkersteeg kunnen ze ook prach� ge steunzolen maken. Maar ze kunnen zoveel meer, bijvoorbeeld het geheel op maat maken van schoenen. Daar-naast hee� het bedrijf uitstekende contacten met de medi-sche specialisten in de regio. De doorverwijzing naar een arts of daarna weer de terugverwijzing naar Donkersteeg wordt daarmee een geheel natuurlijk proces.

Alles kanNog even een hardnekkig misverstand uit de weg helpen. Or-thopedische schoenen zijn niet lomp. Ze zijn tegenwoordig net zo modieus als ‘gewone’ schoenen en kunnen uitgevoerd wor-den in alle mogelijke materialen en kleuren. Alles kan, waarbij het de taak is van Donkersteeg om in de gaten te houden of alles ook wenselijk is. ,,Bij iemand met pijnlijke voeten ga je geen extra s� knaden over de schoen leggen.’’Kijk, daarom is Donkersteeg de logische keuze als u op zoek bent naar goed advies en kwaliteit.

Page 20: PZC Inbalans 18 april 2012

Met zorg voor u

In het ADRZ kan sinds september 2011 een MRI onderzoek van de knieworden aangevraagd door de huisarts. Eerder was het aanvragen vandit onderzoek alleen mogelijk via de orthopedisch chirurg.

De MRI maakt met behulp van een sterk magnetisch veld en radio -pulsen beelden. Hiervoor is het nodig dat de knie goed in de scannergeplaatst wordt. Uiteraard is het belangrijk dat u, natuurlijk vooral uwbeen, goed stil houdt. Daarom wordt het gefixeerd met kussentjes. Erworden beelden gemaakt in drie verschillende richtingen en metverschillende technieken om een zo compleet mogelijk beeld tekrijgen. Het scannen van de knie duurt in totaal ongeveer 25 minuten.

De MRI scan kan op veel vragen een antwoord geven. We kunnenbijvoorbeeld zien of er letsel of beschadiging is aan banden vanknieën, of scheurtjes in de meniscus.

De uitslag van de scan wordt verstuurd naar de huisarts, waarvan uook de uitslag krijgt. Afhankelijk van de bevindingen op de MRI scanwordt de behandeling bepaald.

De MRI scan wordt binnen vijf werkdagen uitgevoerd. U krijgt daarnasnel de uitslag van de huisarts.

Het aantal aanvragen voor dit onderzoek via de huisarts neemt toe.Daarom worden er dagelijks meerdere van deze onderzoeken gedaan.De afgelopen periode werden er gemiddeld vijftien scans per weekvoor de huisarts gemaakt.

Hartrevalidatie in Lindenhof Echo centrumMichieltje

MRI van de knie via de huisarts

ColofonVragen of reacties naar aanleiding van deze advertentie kunt u sturen naar Af-de ling Communicatie, Postbus 3200, 4380 DD Vlissingen, email [email protected]: Afdeling Communicatie ADRZ (Jacqueline van de Kreeke)Fotografie: Peter Wijkhuys Opmaak: de Wilde Zeeuw, Terneuzen

Zo is er een speciale groep voor mensen die oefenen met een be we -gings apparaat, een groep voor mensen met hartfalen en een zwem -groep. We proberen iedere individuele patiënt een zo goed mogelijkprogramma van ‘zorg op maat’ te geven, gericht op het doel watiemand wil bereiken: gezonder leven, meer gaan bewegen, stoppenmet roken. Maar ook helpen bij het oppakken van het gewone leven,thuis in het gezin, in een baan, in hobby’s en in sport. Omdat deperiode van de hartziekte ook voor de omgeving een ingrijpende ge -beurtenis is geweest, worden de partner en eventuele andere gezins -leden van de patiënt nauw bij het programma betrokken.

Het programma hartrevalidatie wordt gegeven in het revalidatie -centrum Lindenhof in Goes. Iedere patiënt, die een hartprobleem heeftmeegemaakt is welkom. U heeft wel een verwijzing nodig van decardioloog, de huisarts of bedrijfsarts. Een patiënt kan ook na overlegmet de cardioloog zelf contact opnemen met de afdeling hart reva-lidatie. Naar aanleiding van het eerste consult bij de arts van de hart -revalidatie wordt een plan gemaakt om op een zinvolle en veiligemanier onze patiënten een programma van revalidatie aan te bieden,met een actieve en vooral gezellige periode van sport en beweging,informatie en begeleiding.

Een acute hartziekte is voor iedere patiënt en zijn omgeving een zeerin grijpende gebeurtenis, of het nu gaat om een hartinfarct, een dot -ter procedure of een operatie.

Na de acute periode van opname, behandeling, operatie en eerste her -stel, moet je als patiënt de draad van het leven weer zo goed mogelijkoppakken. Soms kan je inderdaad weer alles als voorheen, of zelfsmeer. Je wilt je leven grondig veranderen vooral in gezonde richting.Maar soms merk je dat niet meer alles mogelijk is als voorheen. Jemoet je dan gaan aanpassen aan de ontstane beperkingen.

Hartrevalidatie is een hulpmiddel bij het invullen en vormgeven vanal deze aspecten. Het programma hartrevalidatie bestaat uit eenoefenprogramma van trainingen onder leiding van fysiotherapeuten.Verantwoord bewegen en plezier in bewegen is daarbij het motto.Fietsen, sport- en spel zijn een belangrijk onderdeel en er is een zwem -bad beschikbaar. Adviezen en cursussen inzake gezonde leefstijlmaken onderdeel uit van het programma. De deelname aan hetoefenprogramma van trainingen gebeuren in groepsverband. Daarbijwordt zoveel mogelijk rekening gehouden met ieders mogelijkhedenen beperkingen.

Wie zwanger is, kan bijna niet wachten om het kindje te zien. Daaromis het leuk om een pretecho te laten maken. Bij echocentrum Michiel -tje, onderdeel van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis, is het mogelijkom zonder verwijzing van een arts of verloskundige een pret echo telaten maken. Onze echoscopistes zijn aan ge sloten bij een beroeps -vereniging voor echoscopistes, de BEN (Beroepsvereniging Echosco -pisten Nederland) en hebben een contract met de Stichting PrenataleScreening Zuid West Nederland. De echo scopistes zijn gecertificeerdvoor het maken van medische zwanger schaps echo’s. Uiteraard be -schikken zij over veel ervaring in het maken van zwanger schaps echo’s.

Bij het maken van een echo maken zij gebruik van geavanceerdeToshiba 2D/3D/4D apparatuur.Door kennis en ervaring zorgen wij ervoor dat er een kwalitatief goedeecho van uw kindje wordt gemaakt, waarop alle leuke en belangrijkekanten van uw kindje in beeld komen. Alles wordt uitgelegd en u kuntmeteen uw vragen stellen. Voor de kwaliteit van de echo ben jeafhankelijk van de ligging van het kindje en de hoeveelheid vrucht -water. Mocht het onverhoopt niet lukken om een mooie echo temaken, mag u op een later tijdstip uiteraard nog eens terugkomen.Hieraan zijn geen extra kosten verbonden.

Sinds enige tijd is ook onze website www.echocentrummichieltje.adrz.nlin de lucht. Hierop vind je alle informatie over de pretecho’s. Je kunthier zien welke periode het mooist is om een 2D of een 3D/4D echo telaten maken en wat onze prijzen zijn.Vanaf nu is het ook mogelijk om via de website online een afspraak temaken voor een pretecho, zodat je vanachter je computer op je ge -makje de dag en het tijdstip kunt uitkiezen, die voor jullie het besteuitkomt.

Wie voor 31 mei 2012 online een afspraak maakt voor een pretechoontvangt 10% korting.

Beperkte openingstijdenpoliklinieken en functieafdelingenOp maandag 30 april (Koninginnendag) en don der dag 17 mei(Hemelvaartsdag) zijn de poli kli nieken en functieafdelingenvan onze locaties in Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzeegeslo ten. In de week van 14 t/m 18 mei zijn er beperkte ope -nings tijden. Kijk voor de afwijkende openingstijden van hetADRZ op www.adrz.nl.

U kunt voor meer informatie ook telefonisch contact op nemenmet onze recepties in • Goes: 0113 - 23 40 00• Vlissingen: 0118 - 42 50 00