Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

16
JONGEREN - OPLEIDINGEN - BEDRIJVEN WERKEN IN DE ZORG IS EEN COMMERCIËLE UITGAVE VAN HET ADVERTENTIEBEDRIJF VAN BN DESTEM | PZC

description

Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

Transcript of Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

Page 1: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

JONGEREN - OPLEIDINGEN - BEDRIJVEN

W E R K E N I N D E ZO RG I S E E N CO M M E RC I Ë L E U I TG AV E VA N H E T A DV E R T E NT I E B E D R I J F VA N B N D E S T E M | PZ C

Page 2: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

Mensen met een verstandelijke beper-king zijn volwaardige burgers en partici-peren in de samenleving, worden alszodanig gerespecteerd en kunnen ge-bruik maken van maatschappelijke faci-liteiten. Mensen met een verstandelijkebeperking die aangeven daaraan be-hoefte te hebben, worden aanvullendewoon-, werk-/dagbestedingsmogelijkhe-den geboden vanuit de opvatting:

“gewoon wat kan, speciaal wat moet”

De benodigde zorg en diensten wordendoor de Stichting Arduin zo verleend datmensen met een verstandelijke beperking:- Zelf keuzes kunnen maken voor hun

levensomstandigheden en persoon-lijke toekomst; wonen, werken, lerenen recreëren

- Behandeld en benaderd worden metrespect en waardigheid

- Kunnen deelnemen aan de samenleving- Ondersteuning krijgen die uitgaat van

hun mogelijkheden en hen verder laatontwikkelen en groeien

- Relaties kunnen opbouwen en onder-houden met anderen

Zelfbepaling en ontplooiing zijn hierbij belangrijkebegrippen om de mens met een verstandelijke be-perking deelgenoot te laten maken van een inclu-sieve samenleving.

Arduin is in januari 1996 opgericht en omvat 178woningen en 41 bedrijven en dagbestedingseenhe-den in de provincie Zeeland.

De 700 cliënten van Arduin worden ondersteunddoor meer dan 1100 medewerkers.

Meer over Stichting Arduin, kijk dan opwww.arduin.nl

Stichting ArduinPostbus 85

4330 AB Middelburg

Supportwerkers m/v

Door de uitbreiding van activiteiten, o.a. door de start van be-handelunits voor mensen met intensieve ondersteuningsvra-gen, opening van nieuwe woningen en herinrichting van hetMobiliteitscentrum Arduin, zoeken wij voor woningen inClinge, Middelburg, Goes, Koudekerke, Vlissingen en Zoute-lande enthousiaste en gemotiveerde collega's.

Heb jij een afgeronde nivo 4 opleiding in de zorg of welzijn?

Word dan Supportwerker bij Arduin!

Supportwerker zijn betekent:Een Supportwerker brengt het volgende mee:

- Een relevante afgeronde opleiding op minimaal Mbo-niveau 4- Deskundigheid, doorzettingsvermogen en zelfstandigheid.- Respect en inzet voor onze cliënten.- Ideeën met betrekking tot het stimuleren van de zelfstandigheid van de

cliënten.- Je bent in staat conform de afspraken in het persoonlijk plan te werken.

Goede arbeidsvoorwaarden: Grotere dienstverbanden in combinatie met het Mobiliteitscentrum vanArduin zijn mogelijk. Salaris FWG 35 / 40 / 45, jaarcontract en b.g.g. eenvast dienstverband. Daarnaast zijn er scholingsmogelijkheden, kortings-regelingen, goede reiskostenvergoeding, en nog veel meer.

Meer weten?Bel 0118-434536, Isabella Goeree of Maurits van Luijk.Meer specifieke functieinformatie vind je op onze website:

www.arduin.nl

- Het stimuleren van de zelfredzaamheid van de cliënten, dusalleen ondersteunen daar waar nodig.

- Het ondersteunen en begeleiden van cliënten in hun onder-steuningsvragen op het gebied van wonen en vrijetijdsbe-steding.

- In een zelfsturend team, samen met collega’s, zoeken naarnieuwe mogelijkheden om aan de vragen van de cliënten te-gemoet te kunnen komen.

- Werken in een jaarrooster met wisselende diensten afge-stemd op de wensen van de cliënten, waaronder slaapdien-sten en weekenddiensten.

Page 3: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

| 3

door Ina Kuik

Het één, dubbele vergrijzing, is recht-streeks van invloed op het ander, ho-ge werkdruk. De zorgvraag neemt toeen tegelijkertijd wordt ook de gemid-delde leeftijd van werknemers in dezorg hoger.Hogere instroom, meer efficiëntie,grotere doorstroom naar de functieswaar de nood het hoogst is zoals ho-ger opgeleide verpleegsters en ver-zorgsters. Ze worden allemaal ge-noemd als onderdeel van de oplos-sing. Toch is de verwachting dat hetprobleem de komende decennia al-leen maar groter wordt.

TOVERWOORDENDat lijkt al voldoende om wakker vante liggen. Maar niet in de zorg. Daarliggen ze ook financieel continue on-der vuur. Een tijdlang waren termen

als aanbesteding en marktwerking detoverwoorden.Aanbesteding, bijvoorbeeld de huis-houdelijke hulp van de thuiszorg, gaatweer van tafel nu blijkt dat de kwali-teit hard achteruit gaat. Marktwer-king, in gewone mensentaal concur-rentie tussen zorginstellingen om dekwaliteit te verbeteren en de prijzente verlagen, lijkt aan te slaan. Met deuitbreiding van de vrije prijzen, die nugeldt voor ongeveer 34% van de be-handelingen, wil de minister echterrustig aan doen.

DOORVERWIJZENWilde de minister vorig jaar juni dehuisartsen nog zo versterken dat erminder mensen doorverwezen wor-den naar de duurdere specialistischehulp? Nu staat er als één van de moge-lijke bezuinigingen genoteerd doorzijn ambtenaren dat er in de curatieve

zorg door ziekenhuizen en huisartsenmaar liefst 6,35 miljard euro bezui-nigd zou kunnen worden. Wie hetnog begrijpt, mag het zeggen.

MENINGENGelukkig mag iedereen er wel wat vanvinden. Enquêtes, platforms, onder-zoeken, interactieve bijeenkomsten, in-gezonden brieven in een krant, Jan enalleman kan zijn zegje doen.Wat wordt er zoal opgetekend? Vorigjaar, eind april, wees een gezondheids-monitor uit dat Nederlanders de zorgniet klantvriendelijk vinden. Het ge-middelde rapportcijfer was een 6,5.In december 2009 liet de nationaleombudsman optekenen dat het toe-zicht op de zorg voor verstandelijkegehandicapten tekort schiet.In februari 2010 kwamen er maarliefst twee meldpunten. In Ooster-hout opent de SP een meldpunt zorg.NU ‘91, de beroepsorganisatie voorverpleegkundigen en verzorgenden,start met een meldpunt voor sugges-ties en voorbeelden om agressie opde werkvloer tegen te gaan. Het is zomaar een greep uit het aanbod, het rij-tje is allerminst compleet.

CREATIEFDe zorgsector zelf slaagt er altijdweer in om als tegenprestatie met aar-dige ideeën te komen. Elf zorginstellin-gen voren Magneetplus in, een uitAmerika overgewaaid project waar-door verpleegkundigen weer meer

grip op hun werk krijgen.Niet alleen de zorg zou hierdoor ver-beteren, ook de arbeidsvreugde komtterug. S&L Zorg (Sterrenbos en Lam-bertijnenhof) zijn gaan samenwerkenmet het ROC om goed geschoolde engemotiveerde mensen op te leidenvoor hun eigen organisatie.Het voordeel voor S&L Zorg mogeduidelijk zijn. Ze proberen tijdig in tespringen op het dreigende personeel-stekort.De studenten hebben al tijdens hunstudie zicht op een baan. Onderzoeks-instituut Nivel pleit voor mer zorg opafstand. Via telefoon- of videoverbin-ding is direct contact met een zorg-centrale mogelijk. Het verhoogt hetgevoel van veiligheid bij de klant.

ARBEIDSVREUGDEIn dit landschap van de zorg overspoe-len de ontwikkelingen de mensen dieer werken. Van bezuinigingen tot inno-vaties. Van onderbezetting in de zo-mermaanden tot de seksuele verzoe-ken van patiënten. Een klimaat van de-pressies met forse regenbuien en ha-gelstenen worden afgewisseld meteen enkel straaltje zon.Des te verrassender is het dat 90%van alle werknemers in de zorg hunwerk inhoudelijk leuk vindt en bijna90% vindt het nog zinvol ook. Geluk-kig maar, want wat zouden we zonderze doen? Dan hadden we op verjaarda-gen alleen nog maar het weer en deambtenaren om over te praten.

Het landschap in de zorg

05

FlorenceNightingale?

Werken in deZorg is eencommerciëleuitgave van hetadvertentiebedrijfvan BN DeStem|PZC

Vormgeving/graphics:Angela van EckFotografie:Kees Bennema (cover)

Productcoördinatie:Dennis WillemsHerbert Kats

Sales: 076-531 22 [email protected]

08

Met Jaco opde ambulance

09

COLOFON

Zelfstandigverpleegkun-dige

Thuiszorg inontwikkeling

Zuster issoms eenman

13

15

Mensen die in de zorg werken, zijn wel wat gewend. Dubbe-

le vergrijzing en hoge werkdruk zijn voor hen ‘normale’

problemen. Dat de zorg in het dikke boekwerk met

bezuinigingsvoorstellen staat, verbaast ze ook niet. Maar

daar blijft het niet bij. Werknemers in deze sector zien of

horen bijna dagelijks berichten die van invloed (kunnen)

zijn op hun werk. Een schets van het landschap in de zorg.

07 / 11 /14

INHOUD

Page 4: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

Zorgstroom is de bekende Walcherse zorgorganisatie.Wij leveren onder andere thuiszorg en zorg in zorg- en verpleegcentra.Mensen hebben recht op veilige, eigentijdse zorg van goede kwaliteit,met voldoende keuzevrijheid. Aandacht voor kwaliteit is voor Zorgstroomvanzelfsprekend. Het gaat ons echter niet om ingewikkelde kwaliteitssystemenen certificaten, maar vooral om de tevredenheid van onze klanten.

Werken bij Zorgstroom betekent werken in een organisatiedie van klanten en medewerkers hoge waarderingscijfers krijgt.Wij zijn volop in beweging om de dienstverlening nog beter aan de wensenvan de klanten te laten voldoen met zoveel mogelijk geld naar de directezorgverlening. Een mooie doelstelling, waarbij de ruim 2000 medewerkerseen belangrijke rol spelen. Zij vormen immers het hart van de organisatieen zijn ons gezicht naar de klanten.

Komt u graag bij mensen thuis, werkt u liever in eenzorg- of verpleegcentrum of zoekt u een andere functie? Kijk dan snel op www.zorgstroom.nlof bel de afdeling HRM, tel. 0118-684000.Een open sollicitatie stuurt u naar [email protected] of Zorgstroom,Postbus 323, 4330 AH Middelburg.

Momenteel zijn wij vooral op zoek naar:• Verzorgenden• Verzorgenden 3IG• Huishoudelijke hulpen

Kom werken bij SVRZ

Wil je werken bij SVRZ?Bel JobCare 0118-670707 of kijk op www.werkenbijsvrz.nl

Hoofdlocaties:De Molenhof Zaamslag

De Vurssche Axel

‘t Gasthuis Middelburg

Locaties gemeente Borsele

Locaties Tholen

Simnia Domburg

Ter Valcke Goes

Ter Schorre Terneuzen

Cliënten zijn bij SVRZ in goede (zorg)handen dankzijde juiste medewerkers.

Wil jij ook laten zien dat je het in de vingers hebt? En wil je werken bij een organisatie waar de cliëntpersoonlijke aandacht in een huiselijke sfeer krijgt?

Schrijf je in bij JobCare. Ook voor weekend- en vakantiewerk kun je terecht bij SVRZ.

Heb jij het in je vingers?

ZorglijnMeer informatie over zorg van SVRZ?

Bel de Zorglijn op telefoonnummer

0900-7879777 (lokaal tarief) of

e-mail naar [email protected]

www.svrz.nl

Met zorg voor uInformatiebijeenkomst

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis gaat de zorg anders organiseren en verbeteren. Op woensdag 26 mei a.s. is er een informatiebijeenkomst in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg voor belangstellenden. De bijeenkomstkent een open agenda en er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

Wanneer? Woensdag 26 meiWaar? Zeeuwse Bibliotheek, MiddelburgHoe laat? Koffie en thee vanaf 17.15 uur, de bijeenkomst begint om 17.30 uur

Op koers naar beter! Admiraal De Ruyter Ziekenhuis.

Page 5: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

| 5

compassie&

F lorence Nightingale was in haar tijd, ze werdgeboren op 12 mei 1820, de eerste ‘moder-ne’ verpleegster. De eerste vrouw die het be-roep enige aanzien gaf. Haar ideeën liggenten grondslag aan de huidige verpleging en

verzorging.Wat zou ze zeggen als even over onze schoudermocht meekijken? Zou ze het snappen dat de enethuishulp alleen steunkousen mag aantrekken en deandere ook een zalfje mag aanbrengen? Zou ze de in-deling in hokjes toejuichen of vermanend haar vingeropsteken? Maar of we nu doorgeschoten zijn of niet,zij was met haar drang tot vastleggen en voorliefdevoor statistieken wellicht ook daar de aanstichtstervan.De dochter uit een welgestelde Engelse familie, gebo-ren op 12 mei 1820, wist al vroeg dat ze niet de toennormale weg wilde bewandelen. In plaats van eengoed huwelijk te sluiten en kinderen te krijgen, voeldezij zich geroepen om God ten dienste te staan. Rondhaar dertigste levensjaar kwam ze er bij de Diacones-sengemeenschap in Duitsland achter dat haar roepingte maken had met ziekenverpleging. Ze volgde de ui-terst primitieve opleiding. We hebben het over de tijddat verpleging overgelaten werd aan nonnen en ‘geval-len’ vrouwen.

OPLEIDINGENVerpleging, verzorging, in de tijd van Florence Nightin-gale was het allemaal nog één pot nat. Billen wassen,verband verschonen, assisteren bij operaties, het hoor-de er allemaal bij. Hoe anders is het nu? De opleidin-gen tot verzorgenden en verplegenden kennen vijf ni-veaus in MBO en HBO. Er zijn verkorte opleidingen, in-terne opleidingen, zij-instromers, bij- en nascholingenen specialisaties. Zo biedt het Amphia Ziekenhuis inBreda maar liefst 18 verschilliende opleidingen in deverpleging. Van operatieassistent tot gipsverbandmees-ter, van kinderverpleegkunde tot spoedeisende hulpverpleegkunde. Ieder niveau, iedere specialisatie kentzijn eigen processen, regels, handboeken, bevoegdhe-den enzovoort. En raad eens wie in de verpleegkundebegonnen is met het vastleggen van zaken? Juist, Flo-rence Nightingale.

STATISTIEKENFlorence haatte de erbarmelijke omstandigheden inde grote ziekenhuizen in en buiten Engeland. Ze verza-melde enorme hoeveelheden gegevens over ziekte,sterfte en leefbaarheid. Het was anderhalve eeuw tevroeg voor de slogan ‘een slimme meid is op haar toe-komst voorbereid’. Maar dat ze een vrouw was metBèta-aanleg, staat vast. Alle informatie vertaalde ze ingrafieken en statistieken. Het werden haar wapens omde onhygiënische toestanden te lijf te gaan. Daarmee

werd ze één van de eerste statistici. Jaren later richt zede eerste verpleegstersschool op. Al haar kennisschrijft ze op in de bestseller Notes on Nursing, datbinnen de kortste keren het internationale handboekwerd in de ziekenverpleging.

KRIMOORLOGGek genoeg is de grondlegster van de moderne zie-kenverpleging bij het grote publiek niet om die redenbekend. Dat zij met haar ‘hokjesgeest’ debet was aande indelingen zoals we ze nu kennen, is slechts mijnveronderstelling. Nee, Florence Nightingale is be-roemd geworden vanwege de romantische verhalenover haar in de Krimoorlog. Haar bijnaam, The Ladywith the Lamp, illustreert hoezeer haar tomeloze in-zet dag en nacht door de gewonden werd ge-waardeerd. Natuurlijk was er niets roman-tisch aan deze oorlog, noch aan welke an-dere oorlog dan ook.

COMPASSIEEen verblijf in een zieken-huis, ook nu nog,heeft niets van eensprookje. Als mantel-zorger van mijn ziekevader zat ik de eerstedag in het ziekenhuis naastzijn bed. Ginnegappend maarmet een licht gevoel van erger-nis hoorden we maar liefst vijfverpleegkundigen of aanver-wanten zoals voedingsdeskundi-gen die dag aan de patiënt vra-gen: ,,Bent u veel afgevallen delaatste tijd?’’ Typisch gevalvan overdreven registreren.Een paar weken later kwamhet nieuws dat vader niet be-ter zou worden. Even niet instaat om sterk te zijn, vloogik de gang op. En juist daarstond één van die vijf, in-middels vertrouwde ge-zichten, met open armenklaar om míj op te van-gen. Godzijdank is ver-plegen nog steedsniet alleen techniek,maar ook compas-sie!

Bron: FlorenceNightingaleInstituut

Techniek

Anna Reynvaan (1844 - 1920)Speelde een belangrijke rol in de reorganisa-tie van het Buitengasthuis in Amsterdam.De omstandigheden verbeterden ingrijpend.Ze werd adjunct-directrice en begon er eenverpleegstersopleiding.

Lientje Kruysse (1858 -1937)Een van de eerste Nederlandse gediplomeer-de verpleegsters. Ze introduceerde buiten-landse kennis, met name op het gebied vanwijkverpleegkunde. In diverse steden organi-seerde ze de wijkverpleegkunde naar toonaan-gevend Brits model.

Frederieke Meyboom (1871 - 1971)Directrice van het gemeenteziekenhuis inDordrecht. Zette zich in om de socialeomstandigheden van arbeidersvrouwen teverbeteren. Was vanaf dag één prominent lidvan Nosokomos, de eerste vakbond voorverpleegkundigen.

Aafke Gesina van Hulst (1868 - 1930)Zette met veel toewijding het Groene Kruisop de kaart in Nederland. Haar uitgesprokenmening over de kraamzorg heeft zebeschreven in het boek ‘Rust, Reinheiden Regelmaat’. Deze drie R-en zijn nogsteeds bekend.

Nog altijd in de geest van Florence Nightingale

P r o m i n e n t e v r o u w e n i n d e v e r p l e g i n g

Page 6: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

Tragel Zorg staat voor een goed levenvoor mensen met een verstandelijkebeperking. Een breed pakket profes -sionele zorg en dienstverlening.Midden in de samenleving waar datkan, in een veilige omgeving als datnodig is. Gebruik maken van talen -ten, kansen en mogelijkheden. Zomaken wij je wereld groter.

Kijk voor actuele vacatures op

www.tragelzorg.nl

SStteeuunnppuunntt MMaanntteellzzoorrgg eenn VVrriijjwwiilllliiggeerrsswweerrkk

zoekt betrokken vrijwilligers voorhuisbezoek, praktische hulp

(boodschappen, klusjes, vervoer), palliatief terminale zorgen de vriendendienst (maatjesproject).

Mantelzorg: voldoening, maar niet gemakkelijkInformatie en advies op maat.

Telefoon; 0113 - 277122E-mail:[email protected]

Vacatures:

Belevingsgericht werkenZorgSaam heeft een visie op dienstverlening waarbij de beleving van de cliënt, patiënt, bewoner en collega centraal staat: zo kan de patiënt zich veilig voelen, blijft de cliënt baas in eigen huis en wordt elke oudere gerespecteerd. ZorgSaam maakt op deze manier de zorg steeds menselijker en persoonlijker.

InnovatiefZorgSaam biedt de zorg van vandaag met een blik op de toekomst. Of het nu gaat om (medisch) technologische vernieuwingen of innovaties binnen het zorgproces, ZorgSaam volgt ze op de voet en pakt ze aan. Het Cardiologisch Interventiecentrum Zeeland (ook wel het dottercentrum genoemd) en de Staande MRI zijn enkele sprekende voorbeelden!

Veelzijdig werkgeverZorgSaam is een ambitieuze en veelzijdige werkgever met ruim 3.000 medewerkers. ZorgSaam wil voor haar medewerkers een werkgever zijn die meer te bieden heeft. Zo is er een continu proces van uitbreiding van secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden. Vanwege de omvang van de organisatie behoort een carrièreswitch of loopbaanbegeleiding ook tot de mogelijkheden en zijn er diverse opleidingsmogelijkheden om uitdaging en vooruitgang te blijven bieden aan de medewerkers.

ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen is de specialist in zorg voor jong en oud in de regio Zeeuws-Vlaanderen én daarbuiten. ZorgSaam biedt ziekenhuiszorg, ambulancezorg, thuiszorg en ouderenzorg.

Anesthesieassistent

Afdelingshoofd radiologie

(Allround) operatieassistent

Multidisciplinaire ziekenhuisarts

Technisch applicatiebeheerder

(Gespecialiseerd) radiodiagnostisch laborant

Functioneel applicatiebeheerder

De uitgebreide omschrijvingen en het totale vacature aanbod vindt u op onze website:

www.zorgsaam.org/werken/vacatures

Page 7: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

| 7

Danny Bisschop (26), Tholenfysiotherapeut in Bruinisse

Ramona Provoost (23), Sluiskilwoonbegeleidster psychiatrische inrichting in Terneuzen

Werken in de zorg heeft veel gezichten. Vakmensen zijn op tal van terreinen actief. Hoewel veel

buitenstaanders vooral het idee hebben dat het werk zwaar is, spreken deze professionals zon-

der uitzondering met liefde en betrokkenheid over hun vak. En de fysieke en/of geestelijke belas-

ting? Zeker is die er. Maar het weegt voor hen niet op tegen de mooie kanten van het vak.

door Monique Meeuwisse

Waarom een baan in de zorg?Ik vind het erg bijzonder om metmensen om te gaan en ze de zorg tebieden die ze nodig hebben.

Waarom juist de psychiatrie?Eigenlijk ben ik hier min of meer inge-rold maar ik had altijd al wel interes-se. Het is heel erg interessant quaziektebeelden. De psyche van demens is toch wel iets heel bijzondersen boeit me enorm.

Wat houdt uw werk in?Ik ben eindverantwoordelijke van eenteam van vier mensen op een woonlo-catie van 16 woningen. Een van de wo-ningen is ingericht als kantoor en inde andere woningen wonen zelfstandi-ge cliënten. We houden voor dezemensen de leefsituatie gezond en leef-baar. Vijf dagen in de week koken wegezamenlijk. Verder helpen cliëntenmet boodschappen, het huishoudenof een bezoek aan arts of ziekenhuis.

Wat voor opleiding heb je nodig?Ik heb Sociaal Pedagogisch Werk ni-veau 4 gedaan met specialisatie woon-begeleiding. Dat is op MBO-niveau.Tegenwoordig heet het Sociaal Ago-gisch Werk.

Wat is het leuke van uw werk?Het feit dat iedere dag echt anders is.Daarbij creëer je een redelijk hechteband met de mensen en bouw je eenvertrouwensband met hen op. Meest-al zijn de mensen erg dankbaar.

Wat is het minder leuke?Het blijft natuurlijk wel een psychia-trisch ziektebeeld. Je moet dus duide-lijk je eigen grenzen bewaken. Somskunnen mensen, bijvoorbeeld als zein een psychose zitten of manisch de-pressief zijn, erg prikkelbaar zijn enboos doen of schelden. Dan zeg jeheus wel eens bij jezelf ‘Poeh, waardoe ik het voor?

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?De meeste mensen hebben er res-pect voor.. Maar ze weten niet altijdwat het inhoudt. Ze vinden een psy-chiatrische inrichting vaak eng en den-ken dat hier allemaal gekke of gevaar-lijke mensen wonen. Dat is beslistniet zo.

Geeft dit werk u voldoening?Ja, zeker. Er zijn wel eens dagen dat jehet zwaar hebt. Maar er zijn ook da-gen dat je veel kunt bereiken. En daardoe je het voor!

Waarom een baan in de zorg?Ik was als kind al erg sociaal en wildeanderen altijd helpen en verzorgen.Het stond voor mij daardoor gewoonvast dat ik een baan in de zorg wilde.

Waarom juist fysiotherapie?Ik wist niet meteen wat voor baan inde zorg ik ambieerde maar ik was opschool goed in het vak biologie. Ikhad daarbij familieleden die fysiothe-rapeut waren. Ik ben toen eens bijhen gaan rondkijken. Het vak sprakme meteen erg aan. Ik vind het heelbijzonder hoe een lichaam in elkaarzit en functioneert. Iedereen denkt na-melijk dat bewegen heel gewoon ismaar er komt heel wat bij bewegenkijken.

Wat doet een fysiotherapeut?Hij helpt mensen met het natuurlijkeherstel. Dat kan door het losmakenvan spieren of gewrichten. Maar ookdoor oefening waardoor het lichaamsterker wordt. Ook begeleidt een fy-siotherapeut bij het dagelijkse om-gaan met klachten.

Wat voor opleiding hebt u gehad?De 4 jarige HBO-opleiding tot fysio-therapeut. Momenteel ben ik bezig

met de specialisatie orthopedischemanuele therapie.

Wat is het leuke aan uw vak?Ieder half uur heb je een andere pa-tient met ook weer andere klachten.Geen nekklacht is hetzelfde! Het isook elke keer weer puzzelen. Het issteeds een uitdaging om de juiste be-handeling te vinden. Dat houd jescherp en daarbij blijf je ook zelfsteeds in beweging.

Wat is minder leuk?Als je merkt dat je iemand niet kunthelpen. Verder denken sommige men-sen dat een fysiotherapeut zich alleenmaar met massage bezig houdt endan moet ik soms echt al mijn overtui-gingskracht aanwenden om mensentot oefenen en bewegen te krijgen.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Ik merk dat vooral oudere mensen bijfysiotherapie alleen aan masseren den-ken terwijl jongeren meer oog hebbenvoor de diepgang die erachter zit.

Geeft dit werk u voldoening?Voor honderd procent! Een kantoor-baan van 9 tot 5 zou echt niks voormij zijn.

Page 8: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

8|

door Stella Verkroost

„Ik werd letterlijk ziek van de werk-druk”, zegt Greetje de Vries over haarwerk bij een zorginstelling voor men-sen met een verstandelijke beperking.Greetje waagde in 2007 de stap enwerd zelfstandig verpleegkundige.„Ik heb nog geen dag spijt gehad vanmijn keuze. Ik kan nu met mijn patiën-ten aan de keukentafel overleggenhoe we de zorg vorm zullen geven.Hierdoor heb ik echt de tijd om diezorg en aandacht te geven waar men-sen behoefte aan hebben. Doordat iklangere tijd bij mijn cliënten in huisben, ontstaat er een band en datmaakt de zorg veel persoonlijker. Ookde administratieve last is met 80 pro-cent verminderd, heerlijk!”

EIGEN BEDRIJFCijfers laten zien dat Greetje niet deenige is die niet meer voor een zorgin-stelling wil werken. De afgelopen vijfjaar steeg het aantal zzp’ers (zelfstan-digen zonder personeel) in de zorg ende kinderopvang met 270 procent. Bijde Kamer van Koophandel Nederlandstonden op 1 januari 2008 ruim 22duizend zzp’ers of bedrijfjes met maxi-maal één werknemer geregistreerd inde sector zorg en welzijn.Greetje heeft haar bedrijf zorgvuldigvorm gegeven en alles grondig uitge-zocht. „Toen ik voor mezelf wilde be-ginnen was er nog maar weinig infor-matie beschikbaar voor zelfstandigverpleegkundigen. Ik ben bijna eenhalf jaar bezig geweest om alles voorte bereiden. Het was voor mij belang-rijk om het als een echt bedrijf op tezetten. Ik heb een website, contractenen brochures. In de opstart periodeben ik langs alle huisartsen in debuurt gefietst om folders en kaartjesneer te leggen.”Haar inspanningen hebben zijn vruch-ten afgeworpen, want sinds dag éénheeft Greetje werk gehad. Haar klan-ten vinden haar via de website endoor mond-tot-mond reclame. Wan-neer ze weer ruimte heeft voor nieu-we cliënten dan benaderd zij dezeook wel eens zelf via een bemidde-lingssite. „Maar, over het algemeen

moet ik vaker nee verkopen dan datik nieuwe mensen kan aannemen. Eris echt grote vraag naar zelfstandigverpleegkundigen. Mijn cliënten zijnmensen die zelf willen bepalen hoehun hulp wordt ingevuld. Zij hebbenbehoefte aan één op één begeleiding,samenwerking en persoonlijk contact.Zij willen zelf hun zorg regelen enniet afhankelijk zijn van een organisa-tie.”

DECLARATIESZelfstandig verpleegkundige mogenmomenteel nog niet declareren bij dezorgverzekeraar, maar daarover wordtgepraat op het ministerie van Volksge-

zondheid. Voorlopig kunnen zij dus al-leen werken bij patiënten die hunzorg uit eigen zak betalen of die eenPersoonsGebonden Budget (PGB) heb-ben.

WERKEN BUITEN EEN INSTELLINGHet werk van een zelfstandig verpleeg-kundige is inhoudelijke misschien het-zelfde als binnen een instelling. Derandvoorwaarden zijn honderd pro-cent anders. Greetje: “Drie van mijnpatiënten zijn kleine kinderen. Hunouders wilde specifieke zorg. Ik ga sa-men met hen op zoek naar de idealeoplossing. Ook de afwisseling in werkis groter. Naast de drie kinderen zorg

ik voor twee oudere dames. Dit zoubinnen een instelling nooit voorko-men. De administratieve druk binnende instelling waar ik voor werkte lagheel hoog. Te hoog in mijn ogen. Hierheb ik als zelfstandige nu nauwelijksmeer last van.”

COLLEGA’SOm het gemis van collega’s en dedaarbij horende uitwisseling van erva-ringen op te vangen komt Greetje bij-een met collega zelfstandigen uit deomgeving. Zij gaan ook gezamenlijknaar bijscholingen en congressen.Greetje: „Ook heb ik teamoverlegmet andere hulpverleners die bij mijn

cliënten thuis komen. Hier besprekenwe wat er moet gebeuren en wie ditdoet, maar altijd in overleg met dege-ne die de zorg krijgt.”

TOEKOMSTGreetje: „Ik denk dat een heleboel ver-pleegkundigen die uitgestroomd zijnals zelfstandige weer aan de slag zou-den kunnen. Als zelfstandige kan jezelf het aantal uren dat je werkt bepa-len, zonder dat je baas elke week beltof je extra diensten kunt draaien. Jegeeft echt die zorg waaraan behoefteis. Hiermee lossen we misschien zelfseen klein stukje van het tekort aanverpleegkundigen op.”

De zelfstandige

Greetje de Vries, zelfstandig verpeegkundige foto Stella Verkroost

‘Ik heb nu echt de tijd om de zorgen aandacht te geven waarmensen behoefte aan hebben’

Een praatje maken, samen een

kop koffie drinken, kijken naar

de wensen van de patiënt: ver-

pleegkundigen in loondienst

hebben veelal geen tijd voor

extra aandacht. Het is dan ook

niet gek dat steeds meer ver-

pleegkundigen hun baan opzeg-

gen en voor zichzelf beginnen.

Page 9: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

| 9

07:00 08:00CHECK

Iedere dienst begint met decontrole van de ambulance. Jacoen de chauffeur waar hijvandaag mee werkt, krijgenwagen 19-126. Om te voorko-men dat ze tijdens een crisissi-tuatie mispakken, zorgen zevoor een volledig uitgerusteauto. Het is meer nakijken danbijvullen, want hun collega’s vande nachtdienst hebben dezelfdecontrole gedaan toen hundienst begon.

VOLLE TAFEL

Jaco gaat naar de gezamenlijke ruimte die veel op eenhuiskamer lijkt. Daar staat een flinke pot vers gezettekoffie klaar. Collega’s die later beginnen dan Jaco zijnnu ook present. Net als de collega’s die straks naareen andere post rijden. Ook is de nachtdienst er nog.Een volle tafel. Eens raden wie chauffeur is en wie ver-pleegkundige. Een vergissing is zo gemaakt. De grotestoere man met brandweerlaarzen blijkt een ‘pleeg’.De tengere, rustige man ernaast de chauffeur.Na de koffie gaat ieder zijn weg. Er is altijd wel iets tedoen. Bijvoorbeeld administratief- of schoonmaak-werk, trainen, wagenpark en materiaalbeheer.En anders is het wachten op een oproep.

09:30 GEEN HAAST, WEL ZORG

Bericht voor wagen 19-126. Een B-rit. Dat is een rit waarbij iemand opgehaaldmoet worden. Geen haast, wel zorg. Het wordt Antwerpen. Daar mag iemandna een hartoperatie terug naar het ziekenhuis in Nederland. In dit geval Vlissin-gen. Ogenschijnlijk een routineklus, gezien het feit dat er veel patiënten naarAntwerpen gaan voor een hartoperatie. Jaco ziet het niet als routine. Hij legtuit dat geen mens hetzelfde is, dus ook geen rit. Al zou je zes mensen naastelkaar hebben met allen dezelfde kwaal, dan zouden ze allemaal anders reage-ren. Jaco gaat daarom altijd uit van: zien hoe de situatie aldaar is.Voorheen wilde hij zich nog extra voorbereiden. Haalde hij het boek ‘LandelijkeProtocollen Ambulancezorg’ tevoorschijn, waarin allerlei situaties en diagnosesstaan. Uiteraard blijft dit boek een zinvolle leidraad, maar Jaco weet na drie jaarevaring dat de situatie steeds anders is dan gedacht. Niet invullen dus, maar terplekke beoordelen en handelen volgens het protocol. Met landelijke en regiona-le scholingen wordt de kennis up to date gehouden.

12:30 SLAAP

Terug op de post. Nog even getankt. Nu eten.Het was een rustig ritje. De patiënt had meerbehoefte aan slaap dan aan een praatje. Dat iswel eens anders. Mensen willen graag hun ver-haal kwijt. Voor Jaco is dat één van de rede-nen dat hij dit werk zo graag doet. De ont-moetingen met mensen uit alle lagen van debevolking. De plekken waar hij komt: dan bijiemand thuis, dan in een sporthal, kerk, ophet strand, in een winkel, gevangenis. Die veel-zijdigheid spreekt hem aan. En het improvise-ren. Geen standaardsituaties. Steeds inschat-ten: hoe pakken we dit aan? Hoe zorgen wevoor veiligheid, zorg en aandacht?

15:00

Hulp van de heliIn bijzonder gevallen wordt een helikopter met een MMT (mobiel me-disch team) ingezet ter assistentie van de ambulancebemanning. Aanboord van de heli is een arts die met specifieke medicatie en/of han-delingen (die alleen voorbehouden zijn aan een arts) het slachtofferkan stabiliseren of behandelen. Jaco: ,,De samenwerking verloopt al-tijd prettig. Ter plaatse overlegt de ambulanceverpleegkundige metde arts van het MMT en samen wordt dan de behandeling uitgestip-peld.’’ In Zeeland duurt het meestal zo’n 15 a 20 minuten eer hetMMT vanuit Rotterdam ( Zestienhoven) ter plekke is. Alternatief voorde heli is (vooral als het donker is) een busje. foto Roland de Jong

SCHRIFT

De dienst zit erop. Vandaag geen spoedritten.Jaco legt uit dat die er echt niet dagelijks zijn.Soms vier achter elkaar. Soms geen enkele. Hijlaat een schrift zien. Zijn logboek. Alle rittendie hij heeft gemaakt, schrijft hij kort en krach-tig op. Blader je door het schrift, dan blader jedoor zijn werk. Treffend: op één dag leven endood. Eerst een rit met een vrouw die op hetpunt van bevallen staat en net op tijd in hetziekenhuis arriveert. Een gezonde baby wordtgeboren. Een half uur later verleent Jaco hulpbij een noodlottig ongeval. Twee mensen heb-ben het niet overleefd. Blijdschap en verdriet,dicht bij elkaar.

Geen ritis hetzelfde

Jaco Tramper (30) werkt als verpleegkundige bij de ambulancedienst in

Zeeland. ‘Werken in de Zorg’ mag een dagje met hem mee.

door Joyce Muilenburg

foto’s Rolf de Feijter

Page 10: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

Leuk werk, lekkerverdienen en werkenaan je toekomst?

Kom bij ons!

Vakantiewerk en vacatures: www.werktvoorouderen.nl

Wonen Zorg en Welzijn

Stichting Ouderenzorg Noord-Beveland: voor Wonen, Zorg en Welzijn in zowel zorgcentrumCleijenborch als ook voor thuiswonende ouderen op Noord-Beveland.Wonen, welzijn, zorgverlening, dienstverlening op maat en veiligheid worden binnen onze stichtingzo goed mogelijk verenigd.

Leren bij zorgcentrum Cleijenborch

Initiatief, zelfstandigheid en vraaggericht werken staan bij ons hoog in het vaandel.Binnen zorgcentrum Cleijenborch willen we talent een plaats geven. We vinden het belangrijk eenbijdrage te leveren aan het ontwikkelen van de kennis van onze medewerkers op alle niveaus.

Een diploma in Zorg en Welzijn biedt veel mogelijkheden. Binnen zorgcentrum Cleijenborch kan eendiploma op verschillende niveaus worden behaald. Zo is het mogelijk bij ons een opleiding te vol-gen voor zowel Zorg als Welzijn (Beroeps Begeleidende Leerweg: BBL of Beroeps OpleidendeLeerweg: BOL).

Kijk voor meer informatie op onze website www.cleijenborch.nl

Bezoekadres:

Zorgcentrum CleijenborchDr. Maasstraat 44486 BW ColijnsplaatTel. 0113 - 240900

Met passie

en plezier in hun werk

zetten de medewerke

rs en vrij

willigers van Zorggroep Ter

Weel zich in voor de mensen die

wonen in de (kleinschalige) ve

rpleeg- en

verzorgingshuizen

of die de dagbehandeling of dagverzorging bezoeken

. Je vindt

onze zorgcentra i

n Goes, Krabbendijke,

Yerseke

, Hansweert en Kruiningen.

JIJ ZOEKT?

Een werkplek waar

jij jezelf

kunt zijn en je v

olop ontwikkel- en doorgroeimogelijk

heden krijgt? Waar

een uitgebreid

introductieprogram

ma standaard

is en de ar

beidsvoorwaarden uitste

kend zijn? Zoek n

iet verder! D

e medewerkers va

n

Zorggroep Ter Weel g

even de organisati

e een 7,6 in het te

vredenheidonderzo

ek van decem

ber 2009. Dat is

een half

punt hoger dan het la

ndelijk gemiddelde in de zo

rg!

WIJ BIEDEN!

Momenteel hebben we ve

rschillen

de actuele v

acatures.

Eerst Veran

twoordelijke Verzo

rgenden (EVV-er) kunnen

aan de slag in de ve

rpleeghuizen

van Zorgcentrum Ter

Weel Goes e

n Krabbendijke. In de va

kantieperio

de

kunnen we gemotiveerde zo

rgstudenten een leer

zame en

leuke w

erkervar

ing bieden. Verder zoeken

wij voor all

e

locaties ve

rzorgenden en helpenden en voor Zorgcentrum Ter Weel K

rabbendijke een ver

pleegkundig hoofd

onregelmatige dienst.

INTERESSE?

Ons uitgangspunt is: ‘Kan niet,

bestaat n

iet!’. Heb je i

nteresse,

mail dan jouw mogelijk

heden

naar vaca

ture@terw

eel.nl en

wij nemen contact met je

op. Heb je nog vra

gen of wil je meer

informatie kijk

op www.terweel.n

l of bel met a

fdeling

personeels

zaken tele

foonnummer 0113 – 21 68 78

MET

PLEZIER NAAR

JE WERK?

Kan niet ,

bestaat niet bij Zorggroep Ter Weel!

WWW.TERWEEL.NL

Wij bieden gemotiveerde kandidaten (m/v) een leuke baan binnen een enthousiast team. SHL groep is op zoek naar:

• Medewerkers bloedafname (diverse regio’s)

• Teamleider Praktijkondersteuning

• Praktijkondersteuner

• Senior Analist

• Medewerker Trombosedienst

Kijk snel op www.shl-groep.nl/vacatures

voor meer informatie.

Page 11: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

| 11

Elvira Dolman (43), Goesverzorgende C Allévo in Zierikzee

Lydia Rijk ( 23), ‘s-Heer-Arendskerkeverpleegkundige ziekenhuis in Goes

Werken in de zorg heeft veel gezichten. Vakmensen zijn op tal van terreinen actief. Hoewel veel

buitenstaanders vooral het idee hebben dat het werk zwaar is, spreken deze professionals zon-

der uitzondering met liefde en betrokkenheid over hun vak. En de fysieke en/of geestelijke belas-

ting? Zeker is die er. Maar het weegt voor hen niet op tegen de mooie kanten van het vak.

door Monique Meeuwisse

Waarom een baan in de zorg?Als klein meisje wist ik het al wantmijn moeder werkte ook in de zorg.Doordat ik een zorgzaam type ben,rolde ik er dus vanzelf in.

Waarom de verpleging?Ik ben eerst verzorgende I.G. gewor-den in een verpleeghuis. Als verzor-gende mag je echter niet alles doen.Je mag wel een blaaskatheder zettenen verzorgen, maar je mag bijvoor-beeld weer geen infuuspompen bedie-nen of medicatie via de bloedbaantoedienen. Omdat ik gewoon graagleer, ben ik verder gaan leren.

Wat doet een verpleegkundige?Je hebt een toewijzing van patiëntendie onder je hoede vallen. Daar regelje in principe alles voor. Je verzorgtze, dient de medicijnen toe, regelt dedoktersvisites, telefoontjes en als hetnodig is schakel je een transfer ver-pleegkundige in bij ontslag uit het zie-kenhuis. Je hebt een signalerendefunctie om te kijken of iemand zelf-standig naar huis kan. De transferver-pleegkundige schakelt dan eventueelthuishulp in. Maar je regelt ook deplanning van onderzoeken die gedaanmoeten worden en bereidt onderzoe-

ken en operaties soms voor. Op de af-deling waar ik werk dien je ook dechemokuren toe.

Wat is uw opleiding?Ik heb een verkorte opleiding vantwee jaar gedaan op MBO-niveau viahet ROC. Dit betrof een BBL (beroepsbegeleidende leergang) opleiding vanwerken en leren. Anders kun je ookeen vierjarige opleiding doen.

Wat is het leuke aan uw vak?Je bent continu met mensen bezigen het is altijd weer anders. Ook detechnische kant van dit vak vind ikerg boeiend. Het is meer dan ‘wassenen plassen’. Je komt heel veel tegenen in dit vak ben je nooit klaar metleren.

Wat is het minder leuke?Minder leuke dingen zijn er eigenlijkniet. Natuurlijk is het erg droevig alsiemand overlijdt. Maar dan is hetweer heel mooi dat je iemand in zijnlaatste levensfase mag begeleiden ofdat je de familie kunt opvangen.

Geeft dit werk voldoening?Zeker weten! Maar het lijkt me ookwel leuk om ooit verder te leren.

Waarom een baan in de zorg?Ik ben een echt ‘mensen’ mens. Ikvind het fijn om met mensen te ver-zorgen.

Waarom juist verzorgende C?Ik ben als thuishulp begonnen. Enkelejaren terug zag ik op tv een documen-taire van Joris Linsen over mensen inde thuiszorg. Die heeft me over destreep getrokken want ik had dadelijkhet gevoel ‘dat werk hoort bij mij’.Als verzorgende C heb je namelijkmeer verantwoordelijkheid en afwisse-ling dan louter als thuishulp. Je hebtook meer korte lijntjes met bijvoor-beeld de wijkverpleging.

Wat is uw taak?In feite ben je een bejaardenverzorg-ster aan huis. Per dagdeel bezoek jemeerdere cliënten die je bij de licha-melijke verzorging helpt. Dan kan on-dermeer het aankleden zijn, het aan-trekken van steunkousen, het verzor-gen van het ontbijt of aanreiken vanmedicijnen.

Wat voor opleiding hebt u hiervoorgedaan?Ik heb een deeltijdopleiding op MBOniveaurichting zorg en welzijn.

Wat is het leuke aan uw werk?De afwisseling. Je komt bij veel ver-schillende mensen. Die mensen zijndoorgaans erg blij dat ze ondanks hunziekte of handicap met hulp van dethuiszorg thuis kunnen blijven wonen.

Wat is het minder leuke?O, daar moet ik echt over nadenken!Hoogstens het feit dat sommige men-sen verwachten dat je iedereen om10.00 uur aangekleed en gewassenop een stoel hebt zitten. Maar datgaat nu eenmaal niet want ik hebmaar twee handen.

Hoe kijken andere mensen tegenuw werk aan?De meeste mensen hebben wel res-pect voor het werk wat we doen. Zezien daarbij ook in dat het best zwaarwerk is, zowel geestelijk als lichame-lijk. Je zou namelijk soms meer voorde mensen willen doen dan je kunten daarbij heb je in een thuissituatieniet altijd de juiste technische midde-len.

Nog verdere ambities?Dit werk geeft me echt voldoening.Maar het lijkt me ook mooi om in determinale zorg te werken.

Page 12: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

Voor Thuiszorg in de regio Breda zijn wij op zoek naar

Verzorgenden (m/v)(div. niveaus)THUISZORG VERLENEN EN THUIS ZIJN WANNEER JIJ WILT!

GEÏNTERESSEERD?Bel voor meer informatie naar (076) 524 53 25of kijk op www.nedzorg.nl

NedZorg Flex Breda, Haagdijk 72, 4811 TV BredaE-mail: [email protected]

www.nedzorg.nl

T (0118) 55 35 30 | www.mantelingwalcheren.nl

Organisatie voor mantelzorg en zorgvrijwilligers op Walcheren

CARIEN > VRIJWILLIG COÖRDINATOR VRIJWILLIGE

PALLIATIEF TERMINALE ZORG THUIS:

‘Ik zou hulpvragers én mantelzorgers willen adviseren niet te lang te wachten met hetvragen van hulp. Voor de mantelzorger is dit een manier om de zorg langer vol te houden en voor de verzorgde een manier om zijn wens om te thuis te blijven te kunnen realiseren’.

• Geen dag is hetzelfde…• Kleinschalige organisatie met persoonlijke aandacht.• Werken met uiteenlopende doelgroepen op.verschillende locaties via onze Flexpool.

• Of je verdiepen in één specifieke doelgroep…• Verschillende stage- en leerlingenplaatsen.• Bijna klaar met je studie? Ook dan kun je al bijSOVAK terecht.

• Ontwikkelen op je vakgebied. Onze bedrijfsscholingen themabijeenkomsten beantwoorden jouwleervragen.

Uit ervaring:“Het werk is afwisselend en vaak ook zo dankbaar.Wanneer kom je mij weer instoppen? vraagt een cliëntals ik wegga. Dan heb je echt het gevoel dat je werkertoe doet.”

Interesse?Voor meer informatie over werken en/of leren kunje bellen naar 076 593 78 00 of je cv en motivatiesturen naar [email protected]. Kijk voorvacatures ook eens op www.sovak.nl

Eén telefoontjeverwijderd van...

een kleurrijke baan! SOVAK ondersteuntmensen met een ver-standelijke handicapop het gebied vanwonen, werken enwelzijn. Meer danduizend daadkrachtigemedewerkers en vrij-willigers werken opverschillende locatiesin het westen van Noord-Brabant en het Land vanHeusden en Altena. Wezijn een organisatie waarhet draait om mensen,dus ook om jou!

• Geen dag is hetzelfde…• Kleinschalige organisatie met persoonlijke aandacht.• Werken met uiteenlopende doelgroepen op.verschillende locaties via onze Flexpool.

• Of je verdiepen in één specifieke doelgroep…• Verschillende stage- en leerlingenplaatsen.• Bijna klaar met je studie? Ook dan kun je al bijSOVAK terecht.

• Ontwikkelen op je vakgebied. Onze bedrijfsscholingen themabijeenkomsten beantwoorden jouwleervragen.

Uit ervaring:“Het werk is afwisselend en vaak ook zo dankbaar.Wanneer kom je mij weer instoppen? vraagt een cliëntals ik wegga. Dan heb je echt het gevoel dat je werkertoe doet.”

Interesse?Voor meer informatie over werken en/of leren kunje bellen naar 076 593 78 00 of je cv en motivatiesturen naar [email protected]. Kijk voorvacatures ook eens op www.sovak.nl

Eén telefoontjeverwijderd van...

een kleurrijke baan! SOVAK ondersteuntmensen met een ver-standelijke handicapop het gebied vanwonen, werken enwelzijn. Meer danduizend daadkrachtigemedewerkers en vrij-willigers werken opverschillende locatiesin het westen van Noord-Brabant en het Land vanHeusden en Altena. Wezijn een organisatie waarhet draait om mensen,dus ook om jou!

Zorg met hart en ziel

Curadomi, christelijke stichting voor thuiszorg, zoekt:

VerpleegkundigeWalcheren

Verzorgende IGWalcheren en Zuid-Beveland

Vakantiekrachten verzorgende/verpleegkundige(vanaf tweedejaars)Walcheren en Zuid-Beveland

Leerling-verzorgende IG (BBL)Tholen

Medewerkers hulp bij het huishoudenTholen, Zuid-Beveland, Walcheren en Schouwen-Duiveland

Voor alle functies geldt: aantal uren in overleg.

IdentiteitIn verband met de identiteit van Curadomi dien je (meelevend) lid van een kerk te zijn.

Meer weten? Direct solliciteren?Ga naar www.curadomi.nl of mail naar [email protected].

Curadomi, stichting voor thuiszorgLaagewei 7, 4464 AK Goes / Voorstraat 31, 4697 EJ Sint Annaland

Baan ofvakantiebaanin de zorg?

Page 13: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

| 13

door Joyce Muilenburg

„Alle kosten van de thuiszorg werdenlange tijd betaald vanuit de AWBZ.Dit staat voor Algemene Wet Bijzon-dere Ziektekosten. Deze kosten wer-den echter steeds hoger, mede doorde vergrijzing, want vergrijzing bete-kent ook: meer zorg en hulp.De regering wilde daarom een andereverdeling en zette onder andere voordit doel de Wmo op: de Wet maat-schappelijke ondersteuning. Deze wetvalt onder gemeenten en die gingendan ook op bepaalde onderdelen dekosten overnemen.”

WAT HEEFT DE WMO METTHUISZORG TE MAKEN?„Best veel. Zo werd besloten dat de ta-rieven voor de huishoudelijke hulpenomlaag moesten. Veel thuiszorgorgani-saties hebben een grote groep huis-houdelijke hulpen in dienst. Daaromkwamen sommige organisaties finan-cieel moeilijker te zitten. Sommigehebben flink gereorganiseerd. Niet al-leen bij de huishoudelijke afdelingen,maar ook bij de verzorgenden en ver-pleegkundigen, want er moest uitein-delijk over de hele linie bezuinigd wor-den.Een andere belangrijke consequentiewas, dat gemeenten de verantwoor-ding voor huishoudelijke diensten kre-gen en die verantwoording daadwer-kelijk moesten invullen. Voor veel ge-vestigde thuiszorgorganisaties eenspannende en onduidelijke periode.”

WAT GEBEURDE ER DAN?„De Wmo is op 1 januari 2007 inge-gaan en vanaf toen vielen de huishou-delijke taken direct onder de gemeen-ten. Alle thuiszorgorganisaties methuishoudelijke zorg in hun pakketmoesten, indien zij huishoudelijke

zorg wilden blijven leveren, meedoenmet een aanbesteding. Dat hield in: in-schrijven bij de gemeenten voor eenopdracht. Je kunt het een beetje ver-gelijken met solliciteren. De gemeen-ten bepaalden wie de huishoudelijketaken zouden mogen gaan uitvoeren.Thuiszorgorganisaties hadden daar-

voor weinig te maken gehad met con-currentie van elkaar. Vanaf dat mo-ment was dat dus wel zo.”

HOE GAAT HET NU?„De gemeenten kregen de regie overiets wat ze nog niet kenden. Het kost-te voor iedereen tijd om er op een

goede manier mee om te gaan. Wezijn nu drie jaar verder en gelukkigzoeken gemeenten en thuiszorgorgani-saties elkaar nu veel meer op en wer-ken ze beter samen.”

EN ONDERTUSSEN KWAMENER ANDERE ORGANISATIESOP DE MARKT?„Ja, bijvoorbeeld Buurtzorg. Dat is eenorganisatie die werkt met kleineteams wijkverpleegkundigen en wijk-ziekenverzorgenden. Ieder team be-perkt zich tot een gebied. De teamsdoen alle verpleegkundige- en verzor-gende werkzaamheden bij de klanten,zodat er weinig verschillende zorgver-leners over de vloer komen. Taken, zo-als administratie en management, wor-den bovendien landelijk geregeld metbehulp van de computer. Het gevolg:lage organisatiekosten.Thuiszorgmedewerkers die kiezenvoor Buurtzorg werken heel zelfstan-dig. Ze houden onderling het teamdraaiende. Dat is een nieuwe ontwik-keling.”

KUN JE NOG MEER VOORBEELDENNOEMEN VAN ANDERETHUISZORGORGANISATIES?„De Particuliere Thuiszorg. Dat kun-nen kleine of grote organisaties zijn.Het grote verschil met de regulierethuiszorg is, dat klanten hier de zorgzelf betalen. Maar ook mensen meteen PGB, een Persoons Gebonden

Budget, kunnen bij een particulierethuiszorgorganisatie terecht om zorgte kopen. Als je zo’n PGB hebt, kun jenamelijk zelf bepalen waar je je zorginkoopt.Verder zie je ook medewerkers die he-lemaal zelfstandig zijn. Dat zijn dezzp-ers. Die werken meestal vanuit ei-gen huis. Soms komen ze zelf aanklanten, soms werken ze via een be-middelingskantoor.”

ER ZIJN DUS VEELMOGELIJKHEDEN„Dat is waar. En dan heb ik het nogniet eens over de Vrijwillige Thuiszorgdie al jarenlang op vrijwillige basisprachtig werk levert. Ook op het ge-bied van terminale zorg. En wat denkje van mantelzorgers, die onbetaaldvoor partner, ouder, kind, familielid ofvriend zorgen. Vergis je niet, dat zijnzeker ook thuiszorgmedewerkers, zijhet vaak ongeschoold.En het bijzondere is, dat mantelzor-gers weer een beroep op andere hulp-verleners kunnen doen. De meeste ge-meenten hebben nu bijvoorbeeld ‘Res-pijtzorg’. Bij deze vorm van zorgneemt een vrijwilliger of een profes-sionele hulpverlener tijdelijk volledigde taken van een mantelzorger over.Bijvoorbeeld omdat diegene een af-spraak elders heeft, een vrije dag no-dig heeft of een vakantie. En zo staanalle vormen van thuiszorg met elkaarin verbinding.”

Thuis inthuiszorg

Functie:Beleidsmedewerker WmoReimerswaal, voorheenleidinggevende bij eenthuiszorgorganisatie.Nevenfunctie:GemeenteraadslidBorssele PvdA

Ingrid Brilleman

De thuiszorgbranche in

Nederland heeft een flinke

ontwikkeling doorgemaakt.

Ingrid Brilleman, bekend in

deze sector, vertelt.

Page 14: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

14 |

Cor Feijten ( 59), Ovezandegipsverbandmeester ziekenhuis Goes

Willeke Verduin (41), VlissingenPodotherapeut met praktijk in Vlissingen

Werken in de zorg heeft veel gezichten. Vakmensen zijn op tal van terreinen actief. Hoewel veel

buitenstaanders vooral het idee hebben dat het werk zwaar is, spreken deze professionals zon-

der uitzondering met liefde en betrokkenheid over hun vak. En de fysieke en/of geestelijke belas-

ting? Zeker is die er. Maar het weegt voor hen niet op tegen de mooie kanten van het vak.

door Monique Meeuwisse

Waarom een baan in de zorg?Dit is gewoon op mijn pad gekomen.Ik vind het leuk en interessant ommensen met klachten te kunnen hel-pen.

Waarom juist podotherapie?Toen ik ongeveer 20 jaar geledenpodotherapie ging studeren, was diteen nieuw vak. Dat vond ik echt eenuitdaging. Het mooie van dit vak isdat je niet alleen de voet onderzoektmaar dat je ook de hulpmiddelenzelf aanmeet een maakt. Je moet dusook een beetje een timmermansooghebben.

Wat doet een podotherapeutprecies?Over het algemeen is de podothera-peut gespecialiseerd in het verhelpenvan voetklachten welke voortvloeienuit een verkeerde voetstand of ver-keerd looppatroon. Naast voetklach-ten kunnen dit ook rug- en knieklach-ten zijn. Aan de hand van onderzoekprobeer je de oorzaak van een voet-probleem op te lossen.

Wat voor opleiding is er nodig?De 4-jarige HBO opleiding voor podo-therapie. Dan krijg je de wettelijk be-

schermde titel van podotherapeut enword je ingeschreven in het kwaliteits-controleregister. Een podotherapeutis namelijk een paramedisch beroep.

Wat is het leuke van uw vak?Het feit dat je met veel mensen te ma-ken krijgt, die daarbij ook ieder weereen eigen klacht hebben biedt veel af-wisseling en doet een beroep op jecreativiteit. Daarbij begeleidt je eenpatient echt van begon tot eind wantje doet alles zelf. Mensen zijn somsook erg dankbaar. Vooral als ze strom-pelend binnenkomen en huppelendweer weggaan.

Hoe kijkt men tegen uw werk aan?Als je vertelt dat je podotherapeutbent, blijkt dit vak nog steeds erg on-bekend. Je krijgt wel eens reacties zo-als ‘werk je met voeten?’ Voeten zijnnamelijk dikwijls een ondergeschovenkindje en het lijkt minder aantrekke-lijk om er mee te werken. Sommigemensen voelen ook nog steeds eenbepaalde schaamte als ze hun voetenmoeten tonen. Maar vieze voeten ofzo kom ik eigenlijk nooit tegen.

Geeft dit vak voldoening?Zonder meer.

Waarom een baan in de zorg?Dat ligt in de familiaire sfeer. Mijnmoeder en verschillende tantes warenverpleegster. De zorg trok me. Datligt in de aard van het beestje.

Waarom gipsverbandmeester?Ik denk dat het, in die tijd dat ik dezorg instapte, veel mannen eigen wasom niet op een afdeling te willen wer-ken. De meeste mannen kozen tochvoor een technischer beroep binnende zorg.

Wat doet een gipsverbandmeester?Hij legt diverse verbanden aan. Ditkan gips zijn maar is meestal kunst-stof. Verder brengt hij spalken oforthesen aan. Orthesen zijn hulpmid-delen die helpen om de beweging teactiveren. Als nabehandeling of bijsporters brengt een gipsverbandmees-ter ook tapeverbanden aan en doorde vergrijzing ook steeds meer korset-ten. Daarnaast behandelt hij ook won-den.

Wat voor opleiding hebt u gehad?Ik ben eerst opgeleid tot verpleegkun-dige A, de huidige HBOV. Daarna hebik een opleiding gehad tot OK-assis-tent en dit werk vijf jaar gedaan. Het

persoonlijke contact miste ik erg endaarom heb ik daarna de opleidingtot gipsverbandmeester gevolgd.

Wat is het verschil met de vroegeregipsbroeder?Gipsverbandmeester is een heel jongberoep. Je hebt een veel grotere matevan zelfstandigheid. Vroeger voerde jeuitsluitend de opdrachten van de artsuit. Tegenwoordig verwijst een arts jenaar de gipsverbandmeester. Diegeeft juist dikwijls advies aan de arts.Daarbij mogen tegenwoordig ookhuisartsen voor kleine zaken recht-streeks doorverwijzen naar de gipsver-bandmeester. Eigenlijk is gipsverband-meester geen correcte naam want wewerken meestal met kunststof. InAmerika heet ons beroep dan ookcast technician.

Wat is het leuke aan uw beroep?Het directe contact met de patient. Jeleert zijn probleem kennen, zoektmee naar de oplossing en je weet ookhet resultaat. Het is een creatief be-roep want je vind echt niet alles ineen boekje. Daarbij is het een beroepdat je lang kunt blijven uitoefenen.Het is gemakkelijk tot je 67e vol tehouden.

Page 15: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010

woensdag 19 mei 2010

| 15

Witte jassen,echte mannen

Overzicht zorgverleners per beroepBeroep Mannen Vrouwen

Apothekers

Artsen

Fysiotherapeuten

Gz-psychologen

Psychotherapeuten

Tandartsen

Verloskundigen

Verpleegkundigen

3.1662.781

39.67529.931

16.80225.116

3.6879.356

3.0053.265

8.6493.496

644.041

39.097219.286

Totaal 114.145297.272

,,Welke verpleegkundige? Oh, die zuster met die snor?” Het is slechts

een van de vele grapjes die de heren verplegers nogal eens naar het

hoofd geslingerd krijgen. Mannen die in de zorg werken, kampen nog altijd

met een soft imago. ‘Je wilt als echte kerel toch geen vrouwenwerk doen? ‘

door Catlijne Akkermans

De praktijk lijkt het vooroordeel te be-vestigen: anno 2010 is slechts ietsmeer dan een kwart van de verpleeg-kundigen man. Dat blijkt uit de cijfersvan het BIG-register waarin iederezorgmedewerker geregistreerd staat.Zeker in de thuiszorg en de meer ‘ver-zorgende’ afdelingen van ziekenhui-zen en verpleeginstellingen zijn demannen dun gezaaid. ,,Als ik zeg datik in het Franciscusziekenhuis inRoosendaal werk, vragen mensen ofik dokter ben. Blijkbaar verwacht menniet dat een man ook verpleger kanzijn”, vertelt Dick van Kaam van de af-deling Intensive Care aldaar.En die mannen die voor een baan alsverpleegkundige of verzorgende kie-zen? Wat voor ‘mannen’ zijn dat dan?Zijn dat inderdaad, zoals het stereo-type wil, de softe types? Van Kaamdenkt van wel. ,,Ik ben zelf ook weleen zachtaardig persoon. Van stoerepraat moet ik in ieder geval weinighebben.”

MANNETJESPUTTERHet type ‘bouwvakker’ kom je volgenshem dan ook weinig tegen in debranche. Maar Mohammed Bouyaou-zan, verpleegkundige in opleiding, isnaar eigen zeggen wel het type man-netjesputter. Sterker nog, hij werkteeerder in de bouw en op een vracht-wagen.Bouyaouzan noemt zichzelf een stoe-re macho-man, maar wel eentje vanhet kaliber ruwe bolster, blanke pit.,,Ik kan zelf heel goed mijn gevoeligekant laten zien maar ben ook in staat

om nuchterheid te brengen in eengroep van voornamelijk vrouwelijkecollega’s en studenten. Dan ben ik de-gene die roept: ‘Kom op, even door-pakken met zijn allen’.“Bouyaouzan is van Marokkaanse kom-af en zegt daardoor meer opgegroeidte zijn met het machismo. Het eenhoeft het ander niet uit te sluiten: hijkoos voor de zorg om iets voor ande-ren te betekenen. Diversiteit aanbren-gen in de overwegend vrouwelijke énautochtone zorgcultuur. Als derde-jaars aan de Avans Hoge-school in Breda is hij eenvan de drie mannen tussenvijftig vrouwelijke me-destudenten. ,,Dat isjammer. Dat zorgge-voel hebbenwij net zogoed. Wijdenken altijddat we daaro n g e v o e l i gvoor zijn,maar dat isabsoluut niet zo.”

DIENSTBARE KANTDat beaamt Henk Krol,hoofdredacteur van de Gay Krant. ,,Ie-dere man heeft een vrouwelijke endienstbare kant. Veel mannen hebbengeleerd zich als een stoere vent te ge-dragen. En ja, veel mannelijke ver-pleegkundigen zijn homoseksueel. Ikdenk dat dat komt omdat homo’s erminder problemen mee hebben dieverzorgende eigenschap uit te dragen.Het gaat namelijk niet eens zozeerom het al dan niet homo zijn, maar

om het toestaan van je kwetsbarekant. Vrouwen en homo’s hebben dieover het algemeen beter ontwikkeld,”vertelt Krol.

HERKENNENWat vinden mannelijke zorgers er noueigenlijk van om vreemde eend in debijt te spelen, tussen al die vrouwen?De reacties op www.ziekenhuisfo-rum.nl zijn zoals te verwachten: ‘Kip-penhokken hebben hanen nodig omalles in evenwicht te houden.’ En:

‘met een paar man-nen ertussenpraat je nog eensover wat andersdan baby’s,luiers en kleding.

Over auto’sbijvoorbeeld,’meent een

bezoeker.Veel heren her-

kennen zich hier-in, zo blijkt na een

belrondje in de zorg-sector. Peter Boot is

werkzaam op de hemodia-lyse-afdeling van het Admiraal

de Ruyterziekenhuis in Goes.Samen met twee andere seksegeno-ten zorgt hij voor een ‘andere sfeer’onder de dertig vrouwelijke directecollega’s. ,,Het is een cliché, maar eenpaar verplegers ertussen maakt échteen verschil. Anders kom je toch weleens wat haat en nijd tegen.”

KIPPPENHOKHet is soms inderdaad wel een kippen-hok met al die dames, ervaart hij. ,,Degesprekken tussen de dames gaan va-ker over huiselijke dingen en kinde-ren.”Wat dat betreft vinden ook vrouwelij-ke verpleegkundigen het soms eenverademing om een man in het teamte hebben. ‘Zuster’ Nicol Huige uit Os-senisse werkt in de Thuiszorg en her-kent het zogenaamde theekransjemaar al te goed. ,,Soms wil ik ook wel-eens een normaal gesprek”, lacht ze.In de thuiszorg is dat evenwel niet zogemakkelijk. Daar werken helemaalweinig verplegers. Klaarblijkelijk is erin de zorg nóg een onderverdeling.De mannen die in deze sector wer-ken, zitten voornamelijk op de ambu-lance, de Intensive Care en de Spoed-eisende Hulp.Nogmaals, Dick van Kaam van hetFranciscus: ,,De verdeling is hier op deIC omgekeerd evenredig: slechts 25%is vrouw. Mannen zoeken schijnbaartoch technisch en spannend werk.”En daar hoort dan vooral een vleugjetestosteron en een flinke dosis actiebij.

Page 16: Bijlage PZC Werken in de Zorg mei 2010