Pluggedin oktober 2010

16
JAARGANG 10 NUMMER 53 OKTOBER 2010 MAGAZINE VOOR TIENERLEIDERS, DOCENTEN EN OUDERS Afgiftekantoor 3000 Leuven Masspost, P608293, Tweemaandelijks: oktober/november 2010, ISSN 1568-6345 In dit nummer: Kind en echtscheiding • Bestemming onbekend Miss Montreal

description

Pluggedin oktober 2010

Transcript of Pluggedin oktober 2010

Page 1: Pluggedin oktober 2010

jaargang 10 nummer 53 OKTOBer 2010

magazine vOOr Tienerleiders, dOcenTen en Ouders

afgiftekantoor 3000 leuven masspost, P608293, Tweemaandelijks: oktober/november 2010, issn 1568-6345

In dit nummer: Kind en echtscheiding • Bestemming onbekend

Miss Montreal

Page 2: Pluggedin oktober 2010

2

Miss Montreal: niet op het mondje

gevallen

Scheiden doet lijden

8

4

14

2

4

13

inh udsopgave

Plugged-in wil ouders, docenten en jongerenwerkers ondersteuning geven om een beeld te vormen van de tiener- en jongerencultuur. vanuit verschillende gezichtspun-ten wordt ingegaan op trends en gebeurtenissen rondom de christelijke en de niet-christelijke jongerencultuur.

Oktober 2010, jrg. 10 nr. 53

Directie: Rob Hondsmerk

Redactie en medewerkers: Antine Alderliesten (AA), Romee Bots (RB), Krista Brouwer (KB), Willemijn de Bruin (WdB), Mariëlle de Jong (MdJ), Diana Langerak (DL), Filémon Perotti (FP), Ellen van de Polder (EvdP), Inge de Smit (IdS), Erik Stalman (ES), Els van Weijen (EvW, eindredactie).Vormgeving: de Hoop media, ellen Brouwer

Druk: de Hoop grafisch centrum

Redactieadres en AdministratiePlugged-In:Provincialeweg 703329 KP dOrdrecHTtel: (078) 631 55 72fax: (078) 613 44 80www.pluggedin.nle-mail: [email protected]

Plugged-In België:v.u.: j. de vriese & r. j. Hondsmerk Tervuursesteenweg 1923001 Heverlee

een abonnement op Plugged-in kost €9,50 per jaar. abonnementen lopen per kalenderjaar, 1 januari t/m 31 december. Opzegging van het abonnement kan uitsluitend ingaande een nieuw kalenderjaar en dient voor 31 oktober het jaar daaraan voorafgaand schriftelijk doorgegeven te worden.

Helpdesk:abonnees van Plugged-in zijn automatisch aangesloten bij de Plugged-in helpdesk. deze helpdesk is speciaal bedoeld voor tienerleiders, jongerenwerkers, docenten en ouders met vragen over tiener- en jongerencultuur. via de helpdesk kunt u kosteloos gefundeerde informatie inwinnen over tiener- en jongerencultuur. Plugged-in HelPdesKProvincialeweg 903329 KP [email protected]

Plugged-in is een magazine van chris, onderdeel van stichting de Hoop. dit magazine maakt geen winst. de opbrengst wordt gebruikt voor kostendekking, preventieprojecten en directe hulpverlening aan tieners en jongeren.

Het verschijnen van artikelen in Plugged-in betekent niet dat de uitgever zich volkomen met de inhoud identificeert. voor overname van artikelen is toestemming van de redactie vereist. de personen die afgebeeld zijn op foto’s hebben niets te maken met de inhoud van de artikelen.

adreswijziging: stuur een e-mail naar [email protected] of bel naar: 078 - 6 111 355.

Filmrecensie: Shrek Forever After

Kind & echtscheiding: loyaliteitsconflicten

Page 3: Pluggedin oktober 2010

3

Gooi het in je ogen, dan word je sneller dronken!Het lijkt een grap, maar ‘vodka eyeballing’ is een hype onder Britse en Amerikaanse studenten. Vodka eye-balling is het gieten van wodka in de ogen om sneller dronken te worden. Het gebied rond de ogen neemt gemakkelijker de sterke drank op, waardoor de alcohol eerder in de bloedbaan terecht komt.

GevaarlijkExperts van het Trimbos Instituut en Jellinek beves-tigen in Sp!ts* dat door deze methode het effect van alcohol wordt versneld. Op videosite YouTube staan veel filmpjes waarop oogzuipers te zien zijn. Vodka eyeballing werd bekend door een Engelse film uit 2000. In Kevin And Perry Go Large is een doorge-draaide dj te zien die op deze manier zijn promillage aanvult. Inmiddels verzamelen deelnemers van dit nieuwe fenomeen zich ook in speciale groepen op sociale netwerksites. Artsen waarschuwen voor de ge-volgen van oogzuipen. Het toedienen van alcohol via de ogen kan effect hebben op het gezichtsvermogen.

Bovendien zorgt deze vorm van ‘drinken’ voor enorm veel pijn.

ZorgelijkCritici zeggen dat hypes zoals vodka eyeballing alleen voorkomen in landen waar jongeren geen alcohol mo-gen drinken en op zoek gaan naar andere manieren om stiekem toch dronken te worden. In Nederland mogen jongeren al vanaf zestien jaar alcohol gebruiken en gaat het dus niet om heimelijk drinken, maar om de kick om snel dronken te worden. Ouders en opvoeders moeten ervoor waken dat hun kinderen hiermee in aanraking komen. Ga het gesprek aan over alcohol. Is het alleen voor de ‘gezelligheid’? Drinken we omdat anderen het ook doen? Moeten we per se dronken worden? Daarbij is het Gods wil dat ons lichaam ‘onberispelijk bewaard’ blijft (1 Tessalonicenzen 5 vers 23). WdB* Bron: Sp!ts (www.spitsnieuws.nl) mei 2010

Na een lange dag vol

colleges stappen twee

studenten de kroeg

in. Ze bestellen allebei

een wodka. “We gaan

er een gezellige avond

van maken. Proost!”

zegt de ene student

tegen de andere en wil

meteen een slok ne-

men. “Wat doe je nu?”

zegt zijn vriend. “Ga je

het gewoon drinken?

Kom op, gooi het in

je ogen. Dan word je

sneller dronken, man!”

Page 4: Pluggedin oktober 2010

“Een echtscheiding heeft altijd impact op kinderen”, begint Gerdien. “Of ze nu jong zijn of de tienerleeftijd bereikt hebben, of ouders met ruzie uit elkaar gaan of als vrienden, hun wereld staat op zijn kop. Hoe kinde-ren reageren op de scheiding, verschilt per kind en per leeftijd. Verwarring, boosheid, verdriet en schuldgevoel zijn echter emoties die door de meeste kinderen in echtscheidingssituaties worden herkend en doorleefd. Oudere kinderen vragen zich vaak af wie ze nog kunnen vertrouwen. De grondvesten van hun wereld worden door elkaar geschud. Voor tieners hebben ouders een voorbeeldfunctie. Zij denken: ‘Als mijn ouders het al niet kunnen, hoe moet ik het dan kunnen?’ Daarnaast gaat ieder kind door loyaliteitsconflicten heen zodra zijn ouders gaan scheiden.”

Gedwongen“Een loyaliteitsconflict houdt in dat kinderen gedwon-gen worden om te kiezen tussen hun ouders. Ze moeten partij kiezen, terwijl ze dat niet willen. Kinderen houden van beide ouders en stellen hen niet graag teleur. Toch worden alle kinderen hier bij een scheiding wel toe

gedwongen. Er moeten keuzes gemaakt worden als: ‘Bij wie ga ik wonen?’ of ‘Wil ik wel met mijn vader mee naar de kerk als mijn moeder daar moeite mee heeft?’. Een andere situatie waarbij zich een loyaliteitsconflict voor-doet, is wanneer er een nieuwe partner in beeld komt. Wat als je vader een nieuwe vriendin heeft waar hij heel gelukkig mee is? Als kind gun je je vader dat geluk, maar hoe doe je dat als je moeder ondertussen zit te huilen? En hoe reageer je op ‘de nieuwe vrouw’? Geef je haar een kans? Of moet je vervelend tegen haar doen omdat ze je moeder verdrietig maakt en haar plaats in dreigt te nemen?”

Niet te voorkomen“Loyaliteitsconflicten zijn vaak niet te voorkomen. Ouders kunnen ze echter wel zoveel mogelijk beperken door dingen doordacht aan te pakken en goed met

Dertig procent van de kinderen die worden aangemeld voor hulp bij de kinder- en jeugdzorg van De Hoop, komt uit een echt-scheidingssituatie. Meestal is een deel van hun klachten terug te voeren op de echtscheiding of de aanloop naar de schei-ding, zelfs al lijken de proble-men in eerste instantie over hele andere kwesties te gaan. Problemen waar ieder kind uit een echtscheidingssituatie mee te maken krijgt, zijn loyaliteits-conflicten. Wij spraken met Ger-dien Blom, psycholoog bij de afdeling Kinder- en Jeugdzorg van De Hoop. We vroegen haar wat deze conflicten inhouden én wat wij als christenen kunnen betekenen voor jongeren die geconfronteerd worden met de echtscheiding van hun ouders.

Kind en echtscheiding:

loyaliteitsconflicten

4

Page 5: Pluggedin oktober 2010

555

perspectief

5

j ngeren

Chris spreekbeurten over scheiding Wilt u meer weten over de effecten van scheiding op jongeren? Nodig dan Chris uit voor een spreekbeurt. Chris is het kinder- en tienerpastoraat van De Hoop en biedt verschillende presentaties en spreekbeurten aan voor volwassenen, kinderen en tieners.

U kunt kiezen voor verschillende onderwerpen, zoals de belevings-wereld van tieners, communicatie binnen het gezin, conflicten in de opvoeding, eenzaamheid, gezag, geloofsopvoeding, seksueel misbruik, tienerproblematiek en rouwverwerking. Deze thema’s worden behandeld door de professioneel opgeleide medewerkers van Chris die er een ruime ervaring in opgedaan hebben. Preken, thema's en speciale meerdaagse trainingen en cursussen behoren ook tot de mogelijkheden.

Wilt u Chris uitnodigen? Gaat u dan naar www.chris.nl en vul het aanvraagformulier in. Wilt u ervoor zorgen dat uw aanvraag minimaal zes weken van te voren in ons bezit is?

Kind en echtscheiding:

loyaliteitsconflicten

elkaar te communiceren. In de praktijk blijkt dit vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een scheiding gaat in de meeste gevallen gepaard met pijn en verdriet waardoor goede communicatie tussen ouders niet altijd mogelijk is. De ouders zijn vaak zo bezig met hun eigen verdriet dat er geen ruimte is voor het verdriet van het kind of de tiener. Toch is het de verantwoordelijkheid van de ouders om ook hierin zo goed mogelijk voor hun kind te zorgen. Anders zie je dat kinderen gaan zorgen voor de ouder, ook als ze dat zelf moeilijk vinden. Ze willen bijvoorbeeld bij moeder wonen, maar kiezen voor vader omdat hij anders in hun ogen zo zielig alleen is.”

Luisterend oor“Familie en vrienden kunnen veel betekenen voor kinderen van wie de ouders in scheiding liggen. Voor tieners is het vooral belangrijk dat u er voor hen bent. Vraag hen eens hoe het met hen gaat en wees een luis-terend oor. Besef daarbij ook dat de echte klap vaak pas geruime tijd na de scheiding komt. Stop dus niet na een paar maanden met de zorg, maar toon juist dan extra betrokkenheid.” Voor meer details over wat u kunt doen voor jongeren die met scheiding te maken hebben, verwijzen wij u ook naar pagina 14 en 15.

DL/EvW

5

Page 6: Pluggedin oktober 2010

A

Save Me From Myself - Michael W Smith Michael W Smith is een van de bekendste artiesten in de gospelscene. Hij is bijna een dinosaurus, zo lang zit hij al in de muziekwereld. In de herfst van 2010 brengt hij eindelijk een nieuw album uit. Het is geen worshipalbum met nummers die al bekend zijn, maar met eigen geschreven materiaal. Het album gaat ‘Wonder’ heten en is het meest persoonlijke album van Michael tot nu toe. Nu al is er via Itunes een EP(kort album van drie tot zes tracks) van Smith, getiteld ‘Save Me From Myself’. De titelsong van de EP is een typische Michael W pop/rock hit. De tekst is mooi, de melodielijn is sterk en het refrein blijft meteen in je hoofd. “U redt me van mezelf. Er is niemand anders op wie ik leun.” Run To You is een midtempo transparant nummer dat ook weer de typische Smith sound heeft. In het refrein zingt hij: “Ik kan mij zelf niet helpen, dus ik ren naar U.” De ballad You Belong To Me is gevoelig en gewoon prachtig. Michael zingt met een breekbare stem een mooie toekomstige favo-riete lovesong. De EP ‘Save Me From Myself’ laat duidelijk horen dat Michael W Smith terug is. De teksten zijn goed doordacht. De muziek klinkt perfect. Het album ‘Wonder’ zal zeker niet tegenvallen als het net zo goed is als deze EP.

FPVoor meer info over Michael W Smith kun je kijken op www.gtime.nl

lightspot

Between Two Worlds - Trip LeeSommige Amerikaanse jongeren zijn zó getalenteerd, en gebruiken hun talent dan ook nog voor God! Trip Lee is er daar één van. Zijn derde album ‘Between Two Worlds’ vertelt over de strijd tussen christen zijn en in deze wereld leven. De cd begint met Real Life Music. Trip ‘spit’ hier dat hij muziek voor het echte leven maakt. Snitch gaat over christenen die echt zijn, tegenover elkaar en tegenover God: je zon-den naar God belijden én naar christenen belijden, zodat zij je helpen om te groeien in je relatie met God. De single The Invasion (Hero), met Jai die het refrein zingt, is een superlekkere track. Het nummer gaat over de terugkomst van Jezus en dat Hij in ons leven is gekomen om ons te redden. Jezus is onze held. In de track Bear With You rapt Trip over onze worsteling met zonden en het dragen van elkaars lasten: dat

je andere christenen helpt net zoals Jezus ons helpt als wij worstelen met zonden. Het jazzy Yours To Own met Jimmy Needham is een relaxed nummer dat over onze roeping gaat. Trip vraagt God om hem te ge-bruiken in zijn leven bij alles wat hij doet. ‘Between Two Worlds’ is een geweldig album. In de meeste num-mers kun je je als christen, en zelfs als niet-christen, herkennen. Het album stond verschillende weken op Itunes in de VS in de top tien, samen met Eminems laatste album! Dit is gospel van de hoogste kwaliteit.

FP

Music & Books De Hoop

De cd’s en boeken zijn te bestellen bij:Spuiweg 73-75, 3311 GT Dordrecht, Tel. 078 - 6 111 100 Fax 078 - 6 111 101, e-mail (voor bestellingen): [email protected], www.dehoopshop.nl.

6

Page 7: Pluggedin oktober 2010

77

Titel: Het gevecht van iedere jonge vrouwAuteur: Shannon Ethridge & Stephen ArterburnUitgeverij: GideonISBN: 9789060678299Doelgroep: Jonge (tiener)vrouwen

Het gevecht van iedere jonge vrouw brengt een radicale boodschap die regelrecht tegen de wereldse opvattingen over seksualiteit ingaat. Het boek gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg en laat zien dat wereldse seksuele vrijheid juist tot slavernij leidt. Er wordt veel aandacht besteed aan de verschillen tussen jongens en meiden op lichamelijk, emotioneel, geestelijk en verstandelijk gebied. De schrijvers laten zien hoe gezond de grenzen zijn die God aan seksualiteit heeft gesteld en welke nare gevolgen seks buiten die grenzen heeft.

De ervaringsverhalen van jonge vrouwen maken dat dit boek goed aansluit bij de doelgroep. Een nadeel van het boek kan de ietwat belerende schrijfstijl zijn. De gemiddelde tiener laat zich niet graag de les lezen en dat doet dit boek toch wel regelmatig. Desalniettemin is 'Het gevecht van iedere jonge vrouw' een boek dat door iedere tie-nermeid gelezen zou moeten worden. Als ouder of jeugdleidster is dit ook een geweldig boek om samen met een jonge vrouw door te lezen. Zorg

in ieder geval dat de deur naar jou openstaat voor vragen en advies zodat zij zich gesteund en geholpen weet bij haar strijd om seksueel en emotioneel zuiver te blijven.

DL

180 Graden - ErnstvandezaakDe beste Nederlandstalige rapper is zonder twijfel Ernstvandezaak(Ferry voor zijn vrienden). ‘180 graden’ is zijn beste en meest volwassen album tot nu toe. Je hoort aan de tekst en productie dat hij is gegroeid. Hij houdt van Jezus en dat laat hij duidelijk horen. De titelsong is een nummer dat ons vraagt om niet alleen onze woorden, maar ook in onze daden te laten zien dat we van Jezus houden. Het Tweesnijdend Zwaard gaat over de kracht van de Bijbel en de levensveranderende kracht ervan. De eerste single Waarde is een geweldig nummer over onze identiteit: vinden we onze waarde in Jezus of in andere dingen? Laten we ons door de wereld afleiden van onze roeping als licht en zout of leven we voor Hem? De clip van deze track is ook geweldig. Mijn vrouwtje is een mooi en transparant nummer over de liefde voor zijn vrouw. Hij beschrijft de ups & downs die ze hebben meegemaakt. Dat maakt het eerlijk en herkenbaar. Mijn favoriete track van het album is Het Is Jezus. Geen enkel rapnummer heeft ooit zo cool beschreven wie Jezus is. Ernstvandezaak speelt hier prachtig met woorden en gebruikt een verschrikkelijk vette beat! Dit is het zeker het beste (Nederlandse) rapalbum van het jaar. Naast de cd heeft Ernstvandezaak ook een speciale actie genaamd: ‘Evangelisatie doe je samen’. Meer info hierover is te bekijken op: http://www.youtube.com/watch?v=vHAdx_uQYko

FP

Titel: Verloren zonen, verwachtende ouders – doorleefde adviezen van een puritein Auteur: Edward Lawrence Uitgeverij: De Groot GoudriaanISBN: 9789088651625Doelgroep: Gelovige opvoeders en ongelovige kinderen

Een boek met adviezen voor godvrezende ouders en hun ongelovige kinderen, geschreven door een puritein uit de zeventiende eeuw: dat klinkt interes-sant! Is dit misschien hét boek waarmee we mensen die met dit thema worstelen een hart onder de riem kunnen steken?

Het boek start met een ontroerende brief met levens-adviezen voor zijn negen kinderen, waarvan er twee on-gelovig zijn. Vervolgens schetst Lawrence hoe erg het is als je kinderen niet geloven. Daarna volgen preventieve tips en adviezen hoe ouders dit kruis kunnen dragen. Vervolgens geeft Lawrence een ‘ernstige waarschuwing voor goddeloze kinderen’, om daarna af te sluiten met een dringende oproep aan hen om zich te bekeren.

Het gedateerde taalgebruik is niet het enige dat een aanbeveling voor dit boekje in de weg staat. Terecht maakt de schrijver duidelijk hoe ernstig het is als kinderen niet geloven. De levensadviezen in hoofd-stuk één zijn ook in onze tijd nog zeer waardevol. Wat tegenstaat, zijn de harde bewoordingen die Lawren-ce voor ongelovige kinderen hanteert (‘ongelovige monsters’, ‘vuile ketters’, ‘besef dat je een vervloekt kind bent’). Misschien dat we tegenwoordig soms wat soft zijn, maar het is de vraag of jongeren zich door een dergelijke donderpreek tot God gaan bekeren. AA

7

Page 8: Pluggedin oktober 2010

8

un

plu

gged

8

Sanne Hans is naast frontzangeres ook de gitariste van Miss Montreal. Van Sanne is bekend dat ze stottert, maar hier heeft ze tijdens het zingen absoluut geen last van. Ook geeft ze volop interviews voor de radio en verschijnt ze in tv-programma’s. Haar spraakhandicap lijkt haar nergens bij te hinderen.

Snel naar de topIn korte tijd boekt de band een aantal Nederlandse successen. De eerste single Just a flirt bestormt in 2008 de hitlijsten om daar vervolgens 33 weken vermeld te blijven staan. Het debuutalbum verschijnt op 15 mei 2009. Na een zomer vol met optredens op festivals als Lowlands, Parkpop, Beatstad en Zwarte Cross, volgt in het najaar van 2009 een eigen clubtour. Bijna dertig Nederlandse concertzalen zijn gevuld met eigen publiek en Miss Montreal staat zelfs in het voorprogramma van Coldplay, een Britse internationaal bekende rockband.

‘Sanne sound’Op het moment van schrijven is hun tweede album, getiteld ‘So…anything else?’ net verschenen. Volgens Sanne is dit album een stuk beter en klinken de liedjes volwassener met nog steeds de typische ‘Sanne sound’. Vergeleken met het debuutalbum klinken de songs op ‘So… anything else?’ inderdaad volwassener. De muziek is van een hoger niveau. Het zijn stuk voor stuk vrolijke liedjes met veel gitaar en een vleugje rock. Qua inhoud is dit hogere niveau nog niet be-reikt. De liedjes gaan bijvoorbeeld over kortstondige relaties of over relaties die op een teleurstelling uidraaien. Bijna alle liedjes hebben een cynische ondertoon.

OpmerkelijkRondom de band Miss Montreal en de persoon Sanne Hans zijn een aantal opmerkelijke dingen waar te ne-men. Ten eerste is de website opmerkelijk. Opmerkelijk goed in dit geval. De site heeft een hypermoderne vormgeving. Met je muis beweeg je over de pagina en kun je de pagina alle kanten op schuiven. Je komt dan de verschillende onderdelen van de site vanzelf tegen. Een eigenzinnig design, wat overeenkomt met het imago van de band. Tussen alle speelse elementen van

Miss Montreal:Niet op het mondje gevallen

Kent u nog de reclame van Slankie smeerkaas? Een blond meisje met een gitaar zingt “Gelukkig heb ik altijd nog een goed lijf” bij de beelden van verschillende gê-nante situaties. Dit was de eerste kennismaking met Sanne Hans, de zangeres van Miss Montreal. Ondertussen is deze band niet meer weg te denken uit de Neder-landse muziekbusiness en worden ze steeds populairder onder jongeren. Tijd voor Plugged-In om ze eens onder de loep te nemen.

Page 9: Pluggedin oktober 2010

B9

de vormgeving verschijnt ineens een plaatje van een paar flesjes bier. De beschrijving erbij is: Superlekker! Grolsch! Jammie! Tof! Het is opmerkelijk te noemen dat dit op een site van een muziekband staat. Na-vraag bij het management geeft meer duidelijkheid. Miss Montreal wordt gesponsord door het biermerk Grolsch. Volgens het management is er geen bewuste reden waarom er voor een biermerk als sponsor is gekozen. “Soms lijken een merk en een artiest voor elkaar gemaakt, zoals in het geval van Sanne. Allebei eigenzinnig en afkomstig uit Enschede”, liet het ma-

nagement weten. Sanne stopt het niet onder stoelen of banken dat ze van een biertje houdt. In haar biogra-fie staat: “Het schrijven van de songs doet ze het liefst tijdens een avondje flink bier drinken met de mannen van de band. Dat geeft haar optimale inspiratie.”

EenzaamEigen concerten, talloze festivals, juichende fans en doen wat je wilt. Het is fantastisch, maar het heeft ook een keerzijde. In het blad Eigen.zinnig (een eenmalige uitgave van Grolsch in het kader van een reclamecampagne) zegt Sanne: “Ik ben nu meer met mijn werk bezig dan dat ik tijd met vrienden door-breng en dat is soms best eenzaam. Maar ik doe wat ik leuk vind. Daar kan ik nu pas echt van genieten.” Het is eigenlijk treurig om dit soort uitspraken te lezen. Een jonge artiest die zich helemaal geeft aan de muziek, daarbij haar vrienden ‘noodgedwongen’ naar de achtergrond schuift en de eenzaamheid voor lief neemt. Haar idealen zijn dubieus te noemen. In hetzelfde interview zegt Sanne het liefst haar twee grootste hobby’s te willen combineren: “Ik houd vooral van liedjes schrijven en bier zuipen, maar van dat laatste kun je geen werk maken.”

InvloedSanne Hans bewijst dat je met een flinke dosis door-zettingsvermogen je dromen waar kunt maken. Na talloze bandjes op lokaal en regionaal niveau heeft Sanne het weten te schoppen naar landelijke bekend-heid met haar band Miss Montreal. Zij laat zich niet weerhouden door haar spraakhandicap. Over de in-houd van haar liedjes en het imago van Miss Montreal zijn de nodige opmerkingen gemaakt. Als opvoeders of jeugdleiders zijn we snel geneigd om alleen naar het soort muziek en de inhoud van de teksten te kijken. Maar laten we niet vergeten naar de artiest zelf te kijken. Wat wil iemand overbrengen op zijn/haar publiek? Wat straalt een artiest uit? Bands hebben ook qua leefstijl een grote invloed op hun (jonge) fans!

WdB

Bestemming onbekendOp Schiphol wandelt EO-presentator Klaas van Kruistum rond met een vreemd voorstel. Hij vraagt jongeren hun vakantieticket te verscheuren en in plaats daarvan af te reizen naar een andere bestem-ming. Het wordt een uitdaging, belooft hij. Waarheen de jongeren gaan, horen ze pas nadat ze ‘ja’ hebben gezegd. Nee, dit is niet een reisprogramma waar de deelnemers door de rimboe zwerven, meedoen aan vreemde inheemse rituelen en wormen moeten eten. De EO heeft dit programma opgezet om jongvolwas-senen bewust te maken van onrecht en armoede in de wereld om hen heen.

De jongeren die ‘ja’ zeggen op de uitdaging vertrek-ken naar exotische plaatsen, zoals Brazilië, Kenia en de Filippijnen. Na het horen van hun reisbestemming zijn de deelnemers stuk voor stuk opgetogen. Dit slaat snel om als ze ontdekken waar ze terecht komen: vervuilde sloppenwijken, plaatsen waar de criminaliteit hoogtij viert en je niet in je eentje rond kunt lopen. Eenmaal aangekomen krijgen ze de opdracht een week lang te helpen het leven op deze plek een beetje beter te maken. De deelnemers bouwen bijvoorbeeld een toilet of gaan aan de slag met straatkinderen.

Het is bijzonder om te zien hoe de jongeren reage-ren op deze ruwe confrontatie met de werkelijkheid. Sommigen komen met moeite hun teleurstelling (heb ik hiervoor mijn vakantie opgegeven?) te boven terwijl anderen zich vol overgave in het avontuur storten en erg aangedaan zijn door de ellende om hen heen. Bestemming onbekend is confronterend en indruk-wekkend. Het zet zowel de deelnemers als de kijkers aan het denken.

Aflevering gemist? Kijk op eo.nl/bestemmingonbe-kend EvdP

Miss Montreal:Niet op het mondje gevallen

p de buis

Page 10: Pluggedin oktober 2010

char

t

w

atch

Enrique Iglesias - Euphoria

Lady Antebellum - Need you now

Artiest: Enrique IglesiasAlbum: EuphoriaGenre: PopIn twee woorden: Lage moraal

Wanneer er een nieuwe cd van Enrique Iglesias uit komt, zet ik me al schrap. Ik verwacht een lage moraal en een flinke dosis testosteron van de zanger. Ik zette de nieuwe cd op, et voilá: ik schoot midden in de roos.

Artiest: Lady AntebellumAlbum: Need you nowGenre: Pop/countryIn drie woorden: Mag er zijn

Wie denkt dat dit het debuutalbum is van Lady Antebellum zit ernaast. De eerste cd werd twee jaar geleden uitge-bracht en ‘Need you now’ is de opvolger. Familieleden van de band waren al werkzaam in de muziekindustrie. Met hun hulp als kruiwagen werd de groep in 2006 gevormd.

Inpluggen Dat pop- en countrymuziek hartstikke goed samen kun-nen gaan bewijst Lady Antebellum. Hun recept bestaat uit een flinke portie pop, een aardige scheut country en

Inpluggen De melodieën zijn pakkend. Als ik iets positiefs over het album wil zeggen, kan ik alleen de titels benoe-men van de liedjes die het minst storend zijn. Dit zijn Coming home en Everything’s gonna be alright. Zijn het geweldige nummers? Dat durf ik niet te beamen. Maar vergeleken met de inhoud van de rest zijn ze het meest acceptabel.

OutpluggenHet eerste nummer is de hit I like it. Voor Enrique is niks te bont. Schaamteloos zingt hij dat zijn vriendin de stad uit is, de vriend van een meisje op vakantie is en van niks hoeft te weten. Waar het lied heen leidt kun je op je vingers natellen. Een paar nummers later vraagt hij in Why not me waarom een meisje geen relatie met hem wil. Ik vind het niet vreemd.

ConclusieDe dag dat Enrique met een netjes album op de prop-pen komt, hang ik de vlag uit. De melodietjes zijn erg leuk en blijven in je hoofd hangen. Maar ik vrees dat de vlag ook de komende jaren nog in de schuur blijft lig-gen. KB

een samenzang om u tegen te zeggen. Het lijkt zelfs of het nummer Hello world een christelijk tintje bevat. Ze zingen dat ze weten dat God aanwezig is in een kerkge-bouw. Even later gaat de tekst verder met de woorden dat ze weten waarom ze hier zijn, namelijk om zich over te geven en te geloven. Dit wordt gevolgd door de zin “I fall down on my knees.”

OutpluggenHet is een verademing om een album te horen waarbij het hele schijfje niet vol gevloekt is. Dat is een absoluut pluspunt. Een minpunt is dat de cd na een paar keer luisteren al behoorlijk verveelt. Vanwege de afwezigheid van de benodigde afwisseling moet er na een paar keer een gaap onderdrukt worden.

Conclusie Het nummer Love this pain gaat over relaties die van geen kanten werken en toch worden doorgezet. Let-terlijk wordt er gezongen: “It’s like I love this pain a little too much.” Weer een ander nummer gaat over kansen in de liefde die niet genomen zijn. Al met al zijn het niet erg originele onderwerpen, maar je hoeft er tenminste niet je vingers voor in je oren te stoppen.

10

Page 11: Pluggedin oktober 2010

Systeem: PCGame: Rollercoaster Tycoon 2Categorie: StrategieLeeftijd: 6+In twee woorden: Gouwe ouwe

Rollercoaster Tycoon is wat mij betreft een van de beste simpele games die voor alle leeftijden geschikt is. Hij verveelt niet snel: je bouwt een park, maakt het succes-vol en verdient bakken met geld.

SterkJe hebt veel ‘scenario’s’ waaruit je kunt kiezen. Elk sce-nario heeft zijn eigen thema en doel dat je moet behalen om steeds verder te komen als parkbeheerder. Het ene scenario is gemakkelijker dan het andere, maar verveelt nooit omdat je elke keer een andere uitdaging hebt. Je kunt zelfs je eigen achtbaan en thema ontwerpen, mocht het bouwen van een park je vervelen.

ZwakEr is niet veel mis met deze game. Het enige twijfelach-

tige is dat de kans bestaat dat je bezoekers veronge-lukken als je attractie niet meer goed werkt of kapot is. Daarom zou je misschien als ouder toch af en toe een oogje in het zeil moeten houden, hoewel het niet vaak voorkomt dat er zich een ramp voordoet in het park. Waar je ook bezwaar tegen kunt hebben is dat in bepaalde thema’s Boeddha’s voorkomen.

ConclusieEen gouwe ouwe game, met een sterk maar simpel doel. Deze game is wat mij betreft voor alle leeftijden geschikt, en leuk om samen te spelen. Ook is het voor kleine kinderen leuk omdat ze op een leuke manier kun-nen experimenteren zonder dat er ‘goed en kwaad’ in het spel voorkomt. Nachtmerries zal een kind hier niet snel van krijgen. RB

Kylie Minogue - AphroditeArtiest: Kylie MinogueAlbum: AphroditeGenre: Pop/danceIn drie woorden: Veel van hetzelfde

De Australische Kylie Minogue is een tijdje uit de running geweest, maar maakt nu haar comeback met ‘Aphrodite’. De liedjes zijn minder popachtig dan voor-heen en bevatten meer dance invloeden.

Inpluggen Kylie zing in Put your hands up if you feel love dat we alleen liefde nodig hebben in dit leven. Overigens gaan veel van haar nummers over de liefde. Het is duidelijk dat de mooiste nummers de eerste helft van de revue passeren. De tweede helft is lang zo pakkend niet.

OutpluggenDe titel van het nummer Aphrodite verwijst naar de gelijknamige godin uit de Griekse mythologie. Het num-mer wekt de indruk dat Kylie Minogue aardig naast haar schoenen loopt want ze hemelt zichzelf behoorlijk op. De muziek op deze cd zal mogelijk niet vaak op de radio te horen zijn omdat het grootste deel overduidelijk be-doeld is voor in clubs. Dit maakt het album vrij eentonig. Er springt nauwelijks een nummer uit. Het lied All the lovers is een uitzondering en is dan ook regelmatig op de radio te horen. ConclusieKylie Minogue heeft een prettige stem om naar te luiste-ren. Zo nu en dan zijn er wat toespelingen van seksuele aard. Over het algemeen zingt ze over de liefde, maar diepgaand zijn de teksten niet. Wat dit album mist zijn pakkende refreinen en melodieën die in je hoofd blijven hangen.

KB

11

pointgame

Page 12: Pluggedin oktober 2010

A1212

Het verhaalEen vrouw ligt op de sofa bij een psychiater. Ze vertelt de hulpverlener haar verhaal. “Het lijkt of niemand mij ziet”, zegt ze droevig. “Alsof ik niet be-sta!” Het lijkt alsof de psychiater luistert, maar niets is minder waar. De kijker hoort waar de psychiater aan denkt: zijn bril. “Ongelooflijk, wat een mooie bril en dan met zeventig procent korting.” Ondertussen barst de vrouw in huilen uit, maar de man merkt het niet. De bril heeft zijn volle aandacht. Dan zet de voice-over in: “De mooiste merkmonturen. Nu met korting van wel zeventig procent. Dan worden ze wel heel erg mooi.”

ToepassingDeze reclame is met zijn grappige toon eigenlijk heel schrijnend. Het geeft helder weer hoe wij in onze maatschappij gefocust zijn op onszelf. Door de media worden we opgeroepen om onszelf te ontplooien, onze grenzen aan te geven en vooral goed voor onszelf te zorgen. Op zich zijn deze dingen niet ver-keerd. Het gevaar is alleen dat we helemaal in onszelf opgaan en de ander erbij inschiet. In Marcus 12: 30-31 roept Jezus ons op te zorgen voor de mensen om ons heen. “Het eerste [gebod] is: Hoor, Israël, de Here, onze God, de Here is één, en gij zult de Here, uw God, liefhebben uit geheel uw hart en uit geheel uw ziel en uit geheel uw verstand en uit geheel uw kracht. Het tweede is dit: Gij zult uw naaste liefheb-ben als uzelf. Een ander gebod, groter dan deze, bestaat niet.” We hebben vrienden in heel het land, maar onze eigen buren kennen we niet. Nederland zit barstensvol vereenzaamde mensen, van jong tot oud,

die verlangen naar echte vrienden die naar hen willen luisteren. Hoeveel mensen zitten vandaag de dag bij een psychiater op de bank, omdat ze hun verhaal nergens kwijt kunnen?

UitvoeringGoed luisteren is niet zo makkelijk. Met een simpel doorfluisterspelletje kun je dit goed duidelijk maken. Haal een ingewikkelde zin uit de krant en fluister deze in de oor van één van de jongeren. Hij fluistert de zin door aan de persoon naast hem. Dit gaat zo door tot de zin helemaal rond is geweest. Meestal is de zin tegen die tijd zo veranderd dat je hem niet meer terugkent. Na het spel kun je met de jongeren praten over luisteren. Hebben ze zelf ervaren hoe belang-rijk het is dat iemand echt naar je luistert? En hoe naar het is als je merkt dat jouw verhaal totaal langs iemand heen gaat? Je kunt de jongeren een aantal handvatten geven die helpen om beter naar de ander te luisteren. Als je echt luistert doe je je best de boodschap te begrijpen die de ander wil overbrengen. Hierbij kan het bijvoorbeeld helpen als je vragen stelt. Of dat je in je eigen woorden kort samenvat wat de ander vertelt, om te kijken of je het goed hebt begrepen. Luiste-ren is iets wat je kunt leren. Hiervoor gebruik je niet alleen je oren, maar ook je ogen en je hart.

Deze campagne is te vinden op www.adformatie.nl/campagne/bericht/62187/ EvdP

Luister dan!

Page 13: Pluggedin oktober 2010

B

Film: Shrek Forever After (deel vier)Acteurs: Mike Myers, Cameron Diaz en Eddie MurphyRegie: Mike MitchellGenre: Animatie / KomedieIn één woord: Fantasierijk

Het verhaalShrek heeft het helemaal voor elkaar. De groene ‘ogre’ heeft een liefhebbende vrouw Fiona, drie kinderen en ladingen vrienden. Toch mist hij de ‘goede oude tijd’ waarin hij vrij was te doen en te laten wat hij wilde. Hij sluit een deal met de gluiperige Repelsteeltje om één dag als vanouds zijn gang te kunnen gaan. Niet zo ver-standig. Na de deal is zijn wereld compleet veranderd. Het koninkrijk Far Far Away ligt in puin en niemand weet meer wie Shrek is, zelfs Fiona niet. Zal het hem ooit lukken zijn vertrouwde wereld terug te krijgen?

SterkVervolgfilms zijn vaak slappe aftreksels. Gelukkig slaagden de makers van Shrek erin een compleet nieuwe invalshoek te bedenken. Wat zou er gebeurd zijn als Shrek nooit had bestaan? Hierdoor zie je alle bekende figuren in een nieuw licht. Fiona is een heldin à la Jeanne d’Arc en Puss in Boots is zo’n dikke kater dat hij zijn laarzen niet meer past. Dit al-les gaat gepaard met veel spektakel, grappige momenten en is bovendien in 3D. In deze film wordt niet gevloekt en komen geen seksuele scènes voor.

ZwakDe verhaallijn is soms onlogisch en een aantal grap-pen zijn net iets té herkenbaar van de vorige films. In deze Shrekfilm zit ook weer een flinke portie magie. Er vliegen heksen rond op bezemstelen, maar zij doen niet meer dan met bommetjes gooien.

ToepassingShrek beseft niet dat hij enorm boft met zijn leven. Hij ontdekt dat pas als hij alles en iedereen kwijtraakt. Uit-eindelijk komt hij tot de conclusie dat je gelukkig moet zijn met wat je hebt. EvdP

Film: InceptionActeurs: Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, e.a.Regisseur: Christopher NolanGenre: Drama/Thriller In één woord: Ongelooflijk

Het verhaalDom Cobb is de meest begaafde dief op het gevaarlijke gebied van ‘extraction’. Tij-dens extraction stelen Cobb en zijn team waardevolle geheimen uit het diepste onderbewustzijn van een persoon op het moment dat deze het meest kwetsbaar is, namelijk wanneer hij droomt. Cobbs uitzonderlijke gaven hebben ervoor gezorgd dat hij een belangrijk persoon is in deze verraderlijke nieuwe wereld van bedrijfsspionage. Tegelijkertijd heeft zijn gave hem tot een internationale voortvluchtige gemaakt en verliest hij alles wat hem lief is. Zijn vrouw pleegt zelfmoord terwijl ze denkt dat zij droomt. Omdat Cobb beschul-digd wordt van moord kan hij niet terug naar zijn kinderen. Een Japanse zakenman biedt hem kans op hereniging. In ruil daarvoor moet Cobb voor hem het onmogelijke realiseren, namelijk ‘inception’: bij de dro-mer ideeën inplanten waardoor de dromer andere keu-zes maakt. Inception lijkt een onhaalbare opgave. De meest doordachte planning kan Cobb niet behoeden voor een vijand die elke gedroomde stap doorziet. Een vijand, die alleen Cobb aan had kunnen zien komen.

SterkInception is een film die vanwege de complexiteit boeit. Ook is het interessant om te zien wat er gecreëerd kan worden als er schijnbaar geen beperkingen zijn. Het be-lang van familiebanden komt ook duidelijk naar voren.

ZwakDoor de complexiteit van de film raakt de kijker soms het spoor bijster en naar de ontknoping toe wordt de film wat langdradig. De hoeveelheid special effects versterken het gevoel dat het thema een beetje uitgekauwd is.

ToepassingHet hoofdthema is beïnvloe-ding in het onderbewuste. Het onmogelijke en bizarre van deze beïnvloeding ligt er zo dik bovenop dat een inhoudelijke of ethische discussie niet voor de hand ligt. MdJ

Luister dan!

Page 14: Pluggedin oktober 2010

Kinderen zijn zelden beter af na een echtscheiding. Vaak wordt gezegd dat een echtscheiding voor kinderen minder erg is dan voortdurend te moeten leven met ruziënde ouders. Dat idee wordt echter niet gesteund door wetenschappelijk onderzoek. Nederlands onderzoek laat zien dat scheiden alleen maar ‘voordelig’ is voor de kinderen wanneer er bijvoor-beeld sprake is van huiselijk geweld. Voor kinderen uit dergelijke gezinnen komt de echtscheiding meestal niet onverwacht. En hoewel ze noch vader, noch moeder willen missen, wensen ze verlost te worden uit hun situatie.

Gevolgen voor de kinderenOnderzoek toont aan dat kinderen die een echtscheiding mee hebben gemaakt, op veel gebieden slechter functioneren dan kinderen uit intacte gezinnen:

• ze presteren aanzienlijk slechter op school;

• ze hebben meer gedragsproble-men;

• ze voelen zich psychisch en emoti-oneel minder goed;

• ze hebben een lager zelfbeeld;• ze hebben meer problemen met

sociale relaties.

Bovendien scheiden kinderen van gescheiden ouders zelf ook vaker; deze kans is twee keer zo groot als bij mensen van wie de ouders niet gescheiden zijn. Dat is eigenlijk hele-maal niet verwonderlijk wanneer we ons realiseren dat kinderen het huwe-lijk van hun ouders als voorbeeld zien voor hun eigen toekomstige relatie.

Het geestelijke aspectReguliere onderzoeken belichten alleen de emotionele en sociale

Eén op de drie huwelijken eindigt in een echtscheiding. Ook onder christenen zijn er steeds meer scheidingen. Toch heeft God heeft het nooit zo bedoeld (Matt. 19:1-9). Het gezin is Gods idee van de plaats waar kinderen veilig kunnen opgroeien, met de bescherming van hun beide ouders. Waar gaat een kind wiens ouders gaan scheiden doorheen? En wat kunt u voor zo’n kind betekenen?

Scheiden doet lijden – vooral bij kinderen

14

life

a

rt

14

Page 15: Pluggedin oktober 2010

schade die een kind oploopt bij echtscheiding. Zij gaan echter voorbij aan het geestelijke aspect. Ouders dra-gen de verantwoordelijkheid voor het geestelijk welzijn van hun kinderen. Het huwelijk is een afspiegeling van de relatie tussen Christus en Zijn gemeente. Daarnaast wordt wie Jezus is, voor kinderen gerepresenteerd door hun ouders. Dit alles valt in duigen bij een echt-scheiding. Daarom is een echtscheiding dan ook niet zelden desastreus voor het geloofsleven van kinderen.

Wat kunt ú doen?Wat kunnen we nu met elkaar doen om kinderen te helpen die worden geconfronteerd met de echtschei-ding van hun ouders? We zetten een aantal tips voor u op een rijtje:• Accepteer gevoelens als boosheid, verdriet, schuld-

gevoel en verwarring. Besteed speciaal aandacht aan het schuldgevoel dat het kind mogelijk heeft over de scheiding. Dat gevoel moet het kind abso-luut kwijt!

• Geef het kind ruimte om te praten, maar forceer niets.

• Help het kind om te begrijpen dat niet God, maar de ouders willen scheiden. Vertel hen van Gods wil – dat mensen bij elkaar blijven als ze getrouwd zijn – en de vrije keus van de mens. Durf ook de negatieve gevoelens en gedachten rondom het geloof ter sprake te brengen.

• Bemoedig het kind om zijn gevoelens met God te delen. Laat het kind een brief schrijven aan God of heel concreet bidden.

• Wees reëel. Veel kinderen blijven hopen dat hun ouders weer bij elkaar komen. Vaak is dat niet de werkelijkheid. Maak dat voorzichtig duidelijk aan een kind en ondersteun het vooral.

Kinderen van gescheiden ouders vormen een grote, groeiende groep die een wankel fundament heeft voor de toekomst van een eigen relatie. De gemeente van Christus moet zich dan ook bewust zijn van haar verant-woordelijkheid om de zorg voor deze kinderen op zich te nemen. Daarnaast mag iedere christen zich afvragen of echtscheiding voor hem/haar een geaccepteerd gegeven is geworden. In hoeverre is de gemeente van Christus nog anders dan de wereld? DL

Scheiden doet lijden – vooral bij kinderen

15

De scheidbrief

Zij zeiden tot Hem: Waarom heeft Mozes dan bevolen een scheid-brief te geven en haar (daarmede) weg te zenden? Hij zeide tot hen: Mozes heeft u met het oog op de hardheid uwer harten toegestaan uw vrouwen weg te zenden, maar van den beginne is het zo niet ge-weest (Matteüs 19:7-8).

Als je het met jongeren over relaties, verkering, trouwen én scheiden hebt, komt vaak deze bekende tekst uit Matteüs ter sprake. Er is altijd veel discussie geweest over wat die scheidbrief precies inhield en wanneer zo’n brief gegeven mocht worden. In de tijd van Jezus beweerden de volgelingen van rabbi Hillel dat zelfs het kleinste ding, zoals aangebrand eten, al reden genoeg was om van je vrouw te scheiden. Zij beriepen zich hierbij op Deuteronomium 24:1: ‘Het volgende kan zich voordoen: Iemand heeft een vrouw getrouwd, maar om een of andere reden is hij ontevreden over haar. Hij schrijft een scheidingsbrief, die hij bij haar vertrek aan haar meegeeft’ (NBV).

Vandaag de dag lijken veel mensen (ook binnen de kerk) wel volgelingen van Hillel: doe vooral niet moeilijk over scheiden. Maar hebben zij het bij het rechte eind? Jezus was er duidelijk over: het is van den beginne niet Gods bedoeling geweest dat mensen zouden scheiden. Je mag dus helemaal niet scheiden, maar als je het doet, geef de vrouw dan in ieder geval een scheidbrief mee. Zo’n brief was bedoeld als bescherming voor de vrouw. Het gaf haar recht op een aantal bezittingen en ook mocht ze daardoor opnieuw trouwen.

In de Bijbel staan niet veel teksten over de scheidbrief, maar in één van de weinige staat dat God zelf een scheidbrief geeft (Jeremia 3:8). En daar heeft Hij maar één reden voor: overspel. Laten ook wij niet te licht denken over scheiden!

ES

Page 16: Pluggedin oktober 2010

Opleiding of werken?

drinkt, fles je jezelf. Het heet tenslotte ‘stomdronken’ en niet ‘slimdronken’. Daarnaast kost het ook nog eens veel geld. Hoeveel zijn er niet die op de fles gaan omdat ze aan de fles gingen?

Een zuiniger manier om dronken te worden, is wodka in de ogen gieten. Pijnlijke toestand. ‘Het oog wil ook wat’, maar dan anders. Steeds meer jongeren hebben er oog voor. Wat zien ze er toch in? Waarom willen ze dronken worden? Hoe reageren wij als ouders/opvoeders? Zetten we alleen maar grote ogen op of bekijken wij het met andere ogen? Als we geen oog meer hebben voor de problemen van jongeren, iemand uit het oog verliezen in plaats van onder vier ogen spreken, dan strooien we onszelf zand in de ogen. Laten wíj maar bij jongeren in het oog springen, omdat we ‘slimdronken’ zijn: vervuld met de Heilige Geest! Dat boert beter. IdS

Onze kinderen, vier zonen tussen de elf en zeventien jaar, zaten al heel jong aan de fles. Zo rond de twee maanden kregen ze naast borstvoeding af en toe een flesje melk. Als ze dat leeg hadden, moesten ze een ‘boertje’ laten. Nou, dat konden ze. Nog steeds! Inmid-dels is de oudste zeventien en als hij zijn ‘flesje’ leeg heeft, volgt er een boer waar de ramen van schudden. Onze huisregel is dat er geen druppel alcohol gedron-ken wordt voor het zestiende jaar. Na de zestiende ver-jaardag in geringe mate. Alleen in het weekend, hooguit twee biertjes. Zoonlief is het hier helemaal mee eens… Niet dus. Bezopen vindt hij het. Zijn vrienden mogen allang alcohol drinken en dan twee glazen per uur.

Wat is er mis met ijsthee? Het is de ‘mannelijkheid’ die hier de kop op steekt. Net zoals snel rijden in de auto. Je bent meer ‘man’ als je veel te hard rijdt. Dat is stoer. Zo kun je ook jezelf bewijzen door veel alcohol te drinken. Wat bewijs je dan, vraag ik me af. Als je teveel alcohol

16

woord

het laatste

Drankmisbruik bij kinderen