PluggedIn okt 2007

16
In dit nummer: Karnemelkje? • Zelfbeschadiging Vreemde tralies • Grenzeloos jongerenwerk MAGAZINE VOOR TIENERLEIDERS, DOCENTEN EN OUDERS JAARGANG 7 NUMMER 35 OKTOBER 2007 Afgiftekantoor 3000 Leuven 1, Twee maandelijks: september/oktober, ISSN 1568 - 6345 Sarah Kelly op Xnoizz Flevo Festival

description

PluggedIn okt 2007

Transcript of PluggedIn okt 2007

Page 1: PluggedIn okt 2007

In dit nummer: Karnemelkje? • Zelfbeschadiging Vreemde tralies • Grenzeloos jongerenwerk

magazine voor tienerleiders, docenten en ouders

jaargang 7 nummer 35 oktober 2007

afgiftekantoor 3000 leuven 1, twee maandelijks: september/oktober, issn 1568 - 6345

Sarah Kellyop Xnoizz Flevo Festival

Page 2: PluggedIn okt 2007

A2

red ctioneel

10 jaar

Aan het begin van het nieuwe kerk – en schoolseizoen komen we met een totaal vernieuwde Plugged In. Helemaal in kleur en met een moderne vormgeving.

Ook nieuw is de samenstelling van de redactie. Harry van der Zaag neemt na ze-ven jaar afscheid als eindredacteur en schrijft daarom zijn laatste woorden op de achterkant van deze uitgave. Vanaf deze plaats willen wij hem bedanken voor wat hij voor Plugged In heeft betekend.

De vorm van het blad en de samenstelling van de redactie mag dan anders zijn, de inhoud is zoals jullie dat van ons gewend zijn. In deze uitgave behandelen we een aantal serieuze onderwerpen. Sarah Kelly (voorkant) vertelt in Unplugged over hoe zij misbruikt is in haar jeugd. In Jongerenperspectief vertelt Lisanne over haar strijd tegen anorexia en hoe ze haar toevlucht zocht in automutilatie (zelfbeschadi-ging). Heftige onderwerpen die onze jeugd ook bezig kunnen houden. En daarom schrijven wij er over. Niet om te shockeren, maar om te informeren.

Ons streven is om jullie ook dit seizoen weer op de hoogte te houden van alles dat speelt in de jongerencultuur. We wensen jullie Gods nabijheid toe in een nieuw jaar vol activiteiten in het gezin, in de kerk of op school.

RV

Plugged-in wil ouders, do-centen en jongerenwerkers ondersteuning geven om een beeld te vormen van de tiener- en jongerencultuur. vanuit verschillende gezichts-punten wordt ingegaan op trends en gebeurtenissen rondom de christelijke en de niet-christelijke jongerencul-tuur.

oktober 2007, jrg. 7 nr. 35

Directie: rob Hondsmerk

Redactie: maureen altorf (ma), jacco verwoerd (jv), Harry van der zaag (Hvdz), rob veenstra (rv) (eindredactie).

Medewerkers aan deze uitgaveFilémon Peroti (FP), lydia bor (lb).

Vormgevingellen brouwer, de Hoop media

Redactieadres en AdministratiePlugged-InProvincialeweg 703329 kP dordrecHttel: (078) 631 55 72fax: (078) 613 44 80www.pluggedin.nle-mail: [email protected]

Plugged-In België v.u.: j. de vriese & r. j. Hondsmerk ter vuurschesteenweg 1923001 Heverlee

een abonnement op Plugged-in kost €9,50 per jaar. abonnementen lopen per kalenderjaar, 1 januari t/m 31 december. opzegging van het abonnement kan uitsluitend ingaande een nieuw kalenderjaar en dient voor 31 oktober het jaar daaraan voorafgaand schriftelijk doorgegeven te worden.

Helpdeskabonnees van Plugged-in zijn automatisch aangesloten bij de Plugged-in-helpdesk. deze helpdesk is speciaal bedoeld voor tienerleiders, jongerenwerkers, docenten en ouders met vragen over tiener- en jongerencultuur. via de helpdesk kunt u kosteloos gefundeerde informatie inwinnen over tiener- en jongerencultuur. Plugged-in HelPdeskProvincialeweg 903329 kP [email protected]

Plugged-in is een magazine van chris, onderdeel van stichting de Hoop. dit magazine maakt geen winst. de opbrengst wordt gebruikt voor kostendekking, preventieprojecten en directe hulpverlening aan tieners en jongeren.

Het verschijnen van artikelen in Plugged-in betekent niet dat de uitgever zich volkomen met de inhoud identificeert. voor overname van artikelen is toestemming van de redactie vereist. de personen die afgebeeld zijn op foto’s hebben niets te maken met de inhoud van de artikelen.

Eind dit jaar geven Christ’s Hope en STR8! (het jongerenmagazine van De Hoop) twee concerten om aandacht te vragen voor het aidsprobleem in de wereld. Onder de titel Praise against Aids zijn er op twee plaatsen in Neder-land concerten van Matthijn Buwalda en band in het kader van Wereldaidsdag. Christ’s Hope wil wereldwijd kinderen, jongeren en volwassenen reden tot hoop geven in een wereld vol Aids, door directe hulp en door voorlichting over een gezonde bijbelse levenswijze. Dit laatste doet STR8! al tien jaar in Nederland: een bijbels geluid laten horen op het gebied van seksualiteit. In Zwolle is het concert op 30 november in de IJsselhallen en op 1 december in het Media- en Congrescentrum op Dorp De Hoop in Dordrecht. Praise Against Aids! Wil jij er bij zijn? Reserveer dan snel! Ga naar www.interticket.nl. Kosten €10,-. Aanvang 19:45 uur.

Page 3: PluggedIn okt 2007

3

Karnemelkje?

tren

d

Nederlandse jongeren drinken veel, en vaak. In Europa zijn ze daar in zelfs koploper. Feiten die er niet om liegen, maar ook al een jaar of wat bekend zijn. Niks nieuws dus. De gevaren zijn bekend, ook bij jongeren. Hersenschade door overmatig alcoholgebruik, jongeren die in coma raken. Het lijkt de drinkers niets te kunnen schelen. Ze drinken er niet minder om. Maar waarom eigenlijk niet?

TrendIn de krant hebben we de laatste tijd veel kunnen lezen over het overmatig alcoholgebruik van jongeren. Steeds jonger worden de tieners die zich melden bij de Eerste Hulp van de ziekenhuizen. Vaak kunnen die tieners zich-zelf niet melden, maar worden ze in comateuze toestand binnengebracht door ambulancepersoneel. ‘Coma-zuipen’ is zelfs een begrip. In Nederland zijn er steeds meer gevallen bekend van jongeren die net zo lang doordrinken tot ze in coma raken.

GevarenDrinken in je tienerjaren blijft niet zonder gevolgen. Op de korte termijn kun je een alcoholvergiftiging krijgen. We lijken te wachten op de eerste tiener die het overma-tige alcoholgebruik niet overleeft. Op de lange termijn zien we vooral schade aan de hersenen als grootste pro-bleem. Jongeren met een verminderde capaciteit van hun hersenen lopen het risico dat ze in het maatschap-pelijk leven met minder genoegen moeten nemen.

GroepsdrukJongeren zijn op de hoogte van deze gevaren. De afde-ling preventie van De Hoop staat bijna dagelijks voor de klas om voorlichting te geven over alcoholgebruik. Wanneer jongeren tijdens een voorlichting gevraagd wordt waarom ze niet stoppen met drinken als ze weten dat het gevaarlijk is, antwoorden ze bijna allemaal het zelfde. Je hoort er bij wanneer je mee drinkt. Doe je dat niet, dan lig je er uit. De hele vriendengroep drinkt. Veel drinken is stoer. Het is een cultuur waar ze maar moeilijk uit kunnen stappen.

Karnemelkje?Om deze reden is het zo belangrijk om jongeren ‘nee’ te leren zeggen. De afdeling preventie van De Hoop is daarom een campagne begonnen. Met de slogan ‘Kar-nemelkje?’ vragen ze de aandacht van jongeren voor hun drinkgedrag. In het jongerenmagazine STR8! is de campagne gelanceerd. Een tiener biedt met een big smile een karnemelkje aan. Absurd natuurlijk, een tiener die karnemelk lekker vindt. Omdat het vragen oproept, hebben jongeren aandacht voor de campagne. Met een stoomcursus ‘nee’ zeggen, wil De Hoop jongeren wijzen op de keuzemogelijkheid die ze hebben als het gaat om hun alcoholgebruik. Het komend jaar wordt deze Karnemelkje?-campagne gevoerd op scholen en in ker-ken. Jongeren worden in de preventielessen uitgedaagd om ‘nee’ te zeggen tegen (overmatig) alcoholgebruik.

DoorbrekenDe trend dat jongeren zich klem zuipen moet doorbroken worden. Ouders, docenten en jongerenwerkers hebben een belangrijke functie als voorbeeld. Wanneer zij op een verantwoorde manier alcohol gebruiken, is de kans groot dat jongeren dat voorbeeld volgen. Als het in de jeugd-groep bespreekbaar is dat alcoholcomsumptie niet nor-maal is onder je 16e zal een tiener zich wel bedenken voor hij een biertje pakt. Andersom is het de realiteit dat veel tieners hun eerste biertje drinken op een jeugdkamp van de kerk of in de kerkelijke jeugdsoos. Het moet weer nor-maal worden dat je pas na je 16e voor het eerst een biertje drinkt. En daar moeten we met z’n allen voor zorgen.

RV

Page 4: PluggedIn okt 2007

4

j ng

eren

pers

pect

ief ‘Ik moest

mezelf kapot maken’Het beschadigen van je eigen lichaam is iets wat onder jongeren regelmatig voorkomt. Uit onderzoek blijkt dat vijf procent van de jongeren in de leeftijdsgroep van veertien tot zeventien jaar zichzelf een letsel toebrengt. Er wordt in dit onderzoek geen onderscheid gemaakt tussen een suïcidepoging (serieuze zelfmoordpoging), parasuïcide (zelfmoordpoging als noodkreet) en auto-mutilatie (zelfbeschadiging). Statistisch gezien is het dus goed mogelijk dat één van de tieners in jouw omgeving zijn of haar lichaam beschadigd. Automutilatie komt over het algemeen vaker voor bij meiden dan bij jongens.

Aanstelleritis?Wanneer een jongere zichzelf krabt, snijdt, brandt of op andere manieren zijn of haar lichaam beschadigt, kun-nen we dat niet af doen met de diagnose aanstelleritis of aandacht-vragerij. Er zijn meerdere redenen waarom jongeren hun toevlucht nemen in het beschadigen van hun eigen lichaam. Vaak is het beschadigen van je li-chaam een middel om de pijn, het verdriet, de traumati-sche ervaringen en andere (vaak onstopbare) negatieve gedachten te vervangen door lichamelijke pijn. Het creëert tijdelijk rust in je hoofd. Andere veelgenoemde redenen zijn: het ontladen van spanning; het uiten van woede, naar anderen of naar jezelf; het verminderen van negatieve gevoelens; het opvullen van innerlijke leegte en het hebben van controle over jezelf. Automutiliatie wordt ook in verband gebracht met psychische stoornis-sen zoals borderline.

LisannePluggedin sprak met Lisanne, ze heeft zelf een periode van zelfbeschadiging meegemaakt. “Ik heb vroeger nare dingen meegemaakt, waardoor ik vluchtte in anorexia. Toen ik opgenomen werd in een kliniek zag ik veel mei-den die zichzelf beschadigden. Het leek of ze elkaars voorbeeld volgden. Het bleek een middel te zijn om spanning en innerlijke pijn te onderdrukken. Ik wilde de dingen van vroeger verwerken, maar het gaf zo’n angst

Het is buiten dertig graden en nog steeds loopt dat ene meisje in een shirtje met lange mouwen. Je schrikt wanneer ze op een onbewaakt ogenblik haar mouwen even opstroopt. Haar armen vol striemen en korsten van helende wonden. Hoe komt zo’n mooie meid erbij om zichzelf zo te verminken?

om de confrontatie met die pijn aan te gaan, dat ik ging vluchten in mezelf beschadigen. Je krijgt zo’n enorme drang om jezelf pijn te doen, om andere dingen niet te voelen. Ik voelde me rot. Over mezelf en over mijn destructieve gedrag. Dat moest naar buiten, maar ik kon mijn emoties niet voelen en uiten. Ik kon het niet onder woorden brengen en durfde niet naar een hulpverleen-ster te stappen. Ik ging mezelf zo verwonden dat ik wel hulp moest zoeken. Op dat moment kon ik ook pas mijn verhaal kwijt.”

Wat gebeurde er met je als je begon met automutileren? “Ik raakte in een waas, als of de dingen om je heen niet echt gebeuren, op dat moment ging ik mezelf verbran-den. Dat was zelfkastijding, zo van: ‘zie je wel dat je het verdriet wel kan onderdrukken, het hoeft er helemaal niet uit.’ Het was een strafmethode. Het moment van automutileren geeft een supergevoel. Je voelt op dat moment zo’n bevrijding, rust en opluchting. Het geeft een kick om die lichamelijke pijn te kunnen verdragen. Maar al snel kwam de schaamte en het gevoel van ‘wat heb ik nu gedaan?’ Ik schaamde me en probeerden de wonden zelf te verzorgen, maar vaak moest ik met die wonden naar de dokter. Ik werd mijn anorexia niet de baas, daardoor kreeg ik steeds meer een hekel aan me-zelf. Ik wist dat ik m’n ouders en God verdriet deed. Ik sloeg goede hulp in de wind. Ik kon het naar God ver-antwoorden, omdat ik wist dat Hij precies wist waarom ik mezelf zoveel pijn deed.”

“Ik heb vaak geprobeerd om zelf te stoppen omdat ik lit-tekens heel erg vind. Ik nam mezelf steeds voor om het niet meer te doen. Toch was ik niet sterk genoeg om te stoppen. De drang was groter om te automutileren. Ik was bang om de controle te verliezen. Op de momenten dat ik automu-tileerde was ik al buiten mezelf en de controle kwijt. Ik had het gevoel dat ik er zelf niet helemaal bij was. Normaal ge-sproken zou ik het zelf ook helemaal niet doen.”

Page 5: PluggedIn okt 2007

5

‘Ik moest mezelf kapot maken’

Hoe is het je gelukt om er vanaf te komen?“Ik heb christelijke hulpverlening gezocht. Ik heb daar intensieve therapie gekregen voor de verwer-king van mijn verleden. Ze stelden duidelijke regels en ik kreeg sancties opgelegd als ik terugviel. Op gegeven moment ben ik kranten gaan scheuren in een kleine ruimte. Op momenten dat ik me zo onrus-tig voelde en enorm de drang had om te gaan auto-mutileren werkte dat heel goed. In het begin dacht ik: “Dat ga je toch niet doen?” Maar het heeft echt geholpen om mijn innerlijke agressie te uiten. Soms schrok ik ook van de hoeveelheid kranten. Wanneer ik dan die berg kranten ging opruimen gaf het een goed gevoel. Een gevoel van overwinning. Ook heb ik veel gebed gevraagd om te breken met automu-tileren. Ik heb geleerd om echt uit te spreken dat ik mezelf niet meer wil beschadigen. Van mezelf was ik er niet sterk genoeg voor. Ik geloof echt dat God mij ervan bevrijd heeft.”

Wat kunnen mensen doen die iemand kennen die zichzelf beschadigd?“Wat mij altijd is bijgebleven dat een arts tegen mij zei dat ik later veel spijt zou krijgen van die littekens. Ik dacht op dat moment wat boeit het, maar de keren daarna dat ik mezelf beschadigde bleef dat zinnetje in mijn hoofd zitten. Je mag zeker confronteren, maar je moet er niet van uitgaan dat het daardoor meteen minder wordt. Geef aan dat je door hebt wat er aan de hand is. Hoe meer je het gevoel hebt als automu-tilant dat je de enige bent die het weet, hoe langer je er mee door gaat. Stimuleer ze ook om professi-onele hulp te gaan zoeken. En bovenal is Gods hulp onmisbaar om te breken met automutilatie. Ik ben blij dat ik in de christelijke hulpverlening terecht ben gekomen. Één ding is zeker. Wanneer ik het zonder God had moeten doen was het me nooit gelukt! Ik zie mezelf niet meer automutileren. Als mensen mijn littekens zien en een reactie geven zeg ik gewoon dat het een brandwond is. Die arts heeft zeker gelijk gehad. Ik heb nog steeds moeite met mijn littekens.”

JV

Page 6: PluggedIn okt 2007

6

spot light

Brit Nicole - Say itPopmuziek kan af en toe te commercieel en te glad zijn. Aan de andere kant blijven de nummers wel weer in je hoofd hangen en ben je ze aan het zingen voordat je er erg in hebt. In het geval van Say it, het debuutalbum van Britt Nicole vind ik het niet zo erg. Het album waaraan de jonge dame zelf aan alle nummers heeft mee geschreven is een solide popalbum met wat vleugjes R&B en Rock. Het album doet een beetje denken aan Gwen Stefani en de eerste CD’s van Britney en Christina.

Say it begint met de Pop/R&B track Holiday. Een coole lichte track die gaat over het relaxen in de zomer. Een goed begin. Believe is een rocksong die vertelt over het feit dat God haar gevonden heeft en dat ze in Hem gelooft. Set the world on fire gaat over het veranderen van de wereld en Gods liefde doorgeven aan anderen. De wereld in vuur en vlam door middel van de dromen die God geeft. Alles is mogelijk voor degene die gelooft! Ready is een poptrack met een vette beat. Dansen maar! In dit nummer maakt Britt het uit met een jongen. Liefdesverdriet is soms een perfect recept voor een hit. De eerste single You is een midtempo vrolijk klinkend nummer waarin Britt vertelt over de worsteling in het leven met God. Deze zul-len we veel op de gospelradiozenders horen. Het album Say it is een van de lekkerste popgospelalbums van dit jaar. Aansprekende tekst, afwisselende songs en een strakke productie. Brit is volgens mij een blij-vende speler in de wereld van het popgeweld.

FP

Four Kornerz - SoulectricDe vier broers (Deji (27), TJ (25), Vidal (23) en Daniel (21)) van Four Kornerz hebben na jaren eindelijk een album uitgebracht. De CD begint met een grappig typisch Engels intro. De brothers laten direct horen dat ze een live band van hoog niveau zijn. Het lied Soul Flower is een midtempo lovesong. Een song voor God. Je denkt eerst dat het over een meisje gaat, maar het gaat toch echt over Jezus. Clap Clap is de single waarmee de heren doorbra-ken en bekendheid in Engeland kregen. Op de CD staat een ‘live’ versie. Better days gaat over het uitkijken naar betere tijden in het leven. Gonna make it is een echte dance go crazy track. Een heerlijk nummer dat superpositief is. Let it go is een ballad die gaat over zelfbeeld en misbruik. Een zwaar onder-werp voor een CD, maar ik ben blij dat ze het bespreekbaar maken. Express Train is een track die gaat over het terugkeren naar God nadat je Hem een tijd verwaarloosd hebt. The stick up is een samenwerking met The Verbs. Een stoere street R&B track. Super cool. Four Kornerz heeft een origineel en innovatief album uitgebracht dat vele mensen zal inspireren en stof tot nadenken zal geven. Voor meer informatie over Four Kornerz kun je kijken op www.Fourkornerz.com

FP

Spuiweg 73-75, 3311 GT Dordrecht, Tel. 078 - 6 111 100, Fax 078 - 6 111 101, e-mail (voor bestellingen):, [email protected], www.music-books.nl

Deze cd’s en boeken zijn te bestellen bij:

Page 7: PluggedIn okt 2007

7

Met twee maten meten Zie life art, pag 14

Tot hier en niet verder!

Pssst... kom hier

maar langs!

Jeugdw

erk

Jeugdw

erk

Titel: Als God je gebed niet verhoort Uitgever: Jerry SittserSchrijver: Neil T. AndersonISBN: 97890635346Doelgroep: als je worstelt met onverhoord gebed

Een uitzonderlijk boek, geschreven door een uitzonderlijk mens. Jerry schrijft vanuit zijn ervaring wat het met je doet als God je gebed niet ver-hoort. Van de één op de andere dag was Jerry weduw-naar en had hij de zorg over drie kinderen. Hij verloor zijn vrouw, jongste dochter en zijn moeder aan een tra-gische ongeval. Hoe kan dat? Als je elke dag gebeden hebt voor bescherming van je gezin? Wat doe je als God geen ‘thuis’ geeft als het water je aan de lippen staat en de wanhoop je beheerst? Te weinig geloof? Te weinig vertrouwen? Waarom-vragen doemen op en het antwoord blijft maar uit. Het God verlaten gevoel - dat je dan overmand – doet je twijfelen en doet Hem afschilderen als onbetrouwbaar. Een harteloze God die geen oog heeft voor jouw behoeftes, jouw verlangens. Op praktische wijze en met concrete voorbeelden roept de schrijver het herkenbare gevoel op dat elke gelovige wel eens ervaren heeft. Jerry neemt je mee op een ontdekkingstocht en toont je hoe onverhoorde gebeden een plaats krijgen in het vormingsproces van God in je leven.

MA

Titel: Wat & waarom ik geloofUitgever: CocunutSchrijver: Martin TensenISBN: 9789080758674Doelgroep: Jongerenwerkers, predikanten, catecheten

Martin Tensen heeft een waardevol boek geschreven dat gebruik maakt

van de systematische theologie, een analyse van het geloof volgens een vast systeem. Het boek behandeld de belangrijkste geloofsthema’s op een heldere, aan-sprekende manier. Jongeren krijgen geen antwoorden voorgeschoteld, maar gaan zelf actief op zoek naar het antwoord. De inhoud is niets nieuws. Het is de bijbelse leer. De uitgever omschrijft het boek als volgt: “Wat & waarom ik geloof is gebaseerd op oude, beproefde methodes die vormgegeven worden in een modern jasje. Het is de catechismus voor deze tijd. Jongeren van nu hebben niet genoeg aan een lijstje geloofs-waarheden die de kerk hen voorschrijft. Ze moeten zich kunnen verantwoorden in een wereld die hen bevraagt, confronteert en op hun grondvesten doet schudden. Jongeren moeten tegenwoordig heel goed weten WAT ze geloven - en vooral WAAROM.” Het boek maakt gebruik van herkenbare vragen, relevante Bijbelteksten, verduidelijkende schema’s, woordstudies, illustraties en discussies. Met een ondersteunende website vol verwerkingsvormen is dit boek ideaal voor jeugdgroep, catechese, godsdienstles, Bijbelstudie- en celgroep.Zie ook www.ikgeloof.nu

RV

Page 8: PluggedIn okt 2007

un

plug

ged

8

Ze heeft nogal wat meegemaakt. In meerdere relaties is ze mishandelt en misbruikt, steeds trof ze de ‘verkeerde’ jongens. Ze werd zelfs zo wanhopig dat ze zelfmoord overwoog. Maar Sarah is een jonge vrouw die langzaam aan uit haar schulp gekropen is, ze zegt: “Ik heb vele jaren in een stille angst geleefd. Ik probeerde de nega-tieve spiraal van misbruik in relaties te verbergen voor de buitenwereld. Mijn enige uitlaatklep was de muziek. In die tijd gaf alleen het maken van muziek vrolijkheid. Het schrijven en spelen van mijn nummers maakte me bewust dat ik niet zo hoefde te blijven leven. Op het moment dat ik eerlijk werd met mezelf vond ik rust en genezing.”

Eerste keerSarah was het hele weekend present op het Xnoizz Flevo Festival. Een seminar, een concert op het mainstage en een intiem concert in La Luna. Over haar seminar hoorde je louter positieve reacties. De verwachtingen voor haar concert op de mainstage waren dan ook hooggespan-

nen. Voor Sarah was het duidelijk de eerste keer voor zo’n groot Europees publiek en dat was te merken ook. Ze was zenuwachtig, en voor de festivalbezoeker die het niet merkte was ze niet te beroerd om het nog even me te delen: “Ik ben zó nerveus, ik vind het fijn dat jullie aardig voor mij zijn, je zou het zelf eens moeten probe-ren om op zo’n podium te staan, het is moelijker dan het er uitziet.” Deze zenuwen zorgde ervoor dat Sarah niet zichzelf kon zijn, haar grapjes werden vrij snel irritant en gaven het gevoel naar iemand te kijken die voor het eerst standupcomedy beoefende. Ook haar -op cd zo mooie, breekbare stemgeluid- moest het ontgelden. Ze zong vaak te hard en soms onzuiver, slechts bij enkele liedjes kwam haar breekbare stemgeluid goed uit de verf.

GetuigenisDe soms wat geagiteerde sfeer onder de festivalbe-zoekers verdween toen Sarah persoonlijk werd: “Dit is een nummer dat ik geschreven heb in de donkerste

We gaan terug naar afgelopen zomer. Augustus, de festivalmaand bij uitstek. En waar kunnen we als PluggedIn-redactie dan beter naar toe gaan dan het Xnoizz Flevo Festi-val? Hét muziekfestival voor christenjongeren bij uitstek. Neuzend door de line-up van Flevo zochten we als redactie een artiest die echt iets te vertellen heeft. Er was keuze genoeg, het ware liefde wachtverhaal van Rebecca st. James, De aanbiddingshype rondom Hillsong, of marktleider van de christelijke muziekscène Michael W. Smith. Maar hebben we dan echt iets nieuws te melden? Rebecca en Michael zijn vaste klant op de EO Jongerendag en het repertoire van Hillsong wordt in bijna iedere jeugd-dienst gebruikt. Toen viel ons oog op Sarah Kelly. Muzikaal zeer gewaardeerd (twee Grammy-nominaties en één van haar nummers in de hitserie Grey’s Anatomy), een le-ven dat niet over rozen ging en een boodschap van hoop.

Page 9: PluggedIn okt 2007

p de buis

9

momenten van mijn leven. Ik vind het niet erg om eerlijk te zijn, want nu kan ik eerlijk zijn. Ik heb een groot deel van mijn leven geprobeerd me te verbergen voor de waarheid. Ik ben veertien jaar lang lichamelijk misbruikt. Nu heb ik Jezus leren kennen. Hij heeft mij helemaal uit de negatieve spiraal van mijn gedachten gehaald en heeft me laten zien dat ik iets waard ben. Ik heb geleerd hoe ik Hem echt kan aanbidden. Maar goed, ik wil dat je weet dat 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 5 mannen die hier zijn, zijn misbruikt of ooit lichamelijk misbruikt zullen worden. En als je dat is overkomen, besef dan dat je nooit alleen bent, ook al heb je het gevoel dat je de enige bent die het overkomt. Het nummer At About Midnight schreef ik toen ik midden in mijn misbruik pe-riode zat en me richtte op God.” Op dat moment kon je een speld horen vallen. 10.000 mensen luisterden aan-dacht naar de cello van Luca Genta en de piano en zang van Sarah. Haar lotgenoten pinkten vast een traantje weg...

JV

Programma: Vreemde traliesZender: Nederland 3 (EO)Genre: documentaire/portret

Wat betekent het om duizenden kilometers van huis vast te zitten, met in sommige gevallen nog tien tot twintig jaar te gaan? Welk toekomstperspectief heb je dan? De EO zendt vanaf 25 september wekelijks de splinternieuwe serie Vreemde Tralies uit met Herman Wegter als presentator.

Op dit moment zitten zo’n 2500 Nederlanders vast in buitenlandse gevangenissen. Het grootste deel daarvan (80%) wegens drugssmokkel, maar ook diefstal en ge-weldpleging zijn veel voorkomende delicten. De hor-rorverhalen van gevangenissen in Azië en Zuid-Amerika zijn bekend. Maar ook dichter bij huis zitten Nederlan-ders opgesloten in vaak moeilijke omstandigheden. Vreemde Tralies trekt de hele wereld over, van Italië, Japan en Ierland tot Alabama en Peru. Hoe komen de gedetineerden hun dagen door? Wat zijn hun rechten en plichten? Hoe onderhouden ze contact met hun dierbaren? Vreemde Tralies laat zien dat er achter de gedetineerden vaak schrijnende verhalen schuilgaan. Bijvoorbeeld jonge vrouwen die in handen zijn gevallen van loverboys, of vaders die diep in de schulden zijn geraakt en met een eenmalige drugssmokkel proberen hun geldproblemen op te lossen. Of een jonge vrouw die in een Peruaanse gevangenis een kind ter wereld heeft gebracht om het vervol-gens af te staan. Vreemde Tralies komt tot stand met steun van het Ministerie van Buitenland-se Zaken. Zij maakten unieke opnames mo-gelijk in gevangenissen in het buitenland.

Het programma Vreemde Tralies kan gebruikt worden om het gesprek aan te gaan over hoe je reageert in hopeloze situaties. Daarnaast zullen de persoonlijke verhalen genoeg stof tot nabespreken opleveren. Kijk voor meer info op www.eo.nl/vreemdetralies.

Vreemde tralies is te zien vanaf 25 september, elke dins-dag om 20.55 uur op Nederland 3

RV

Page 10: PluggedIn okt 2007

Bedingfield - N.B.

gam

e

po

int chart

watch

10

Systeem: Nintendo DS Game: 42 all-time classics Categorie: Compilatie klassieke spelenLeeftijd: 3+In twee woorden: leuk tijdverdrijf

Het spel 42 spelklassiekers is een ideale game voor de verloren uurtjes. Met dit spel haalt Nintendo de spelletjes die vroeger massaal aan tafel werden gespeeld uit de oude doos. De gamer van nu kan het zich bijna niet voorstel-len maar mens-erger-je-niet werd vroeger echt gespeeld met een bord en met pionnen. Geluk-kig heb je met je DS alleen een stylus nodig. Voorbeelden van spelletjes die je kan doen zijn: memory, kwartet, schaken, mens-erger-je-niet, stratego, darten, biljarten en bowlen. Inpluggen:De besturing van de spelletjes is goed te doen met je stylus. De spelletjes worden snel gela-den en zijn over het algemeen goed te spelen. Naast het vrijspelen van nieuwe spelletjes en missies voltooien in de missionmode (hier kan je o.a. nieuwe achtergrondthema’s vrij spelen), kan je ook tegen andere DS’ers gamen. Met maximaal acht tegenspelers (in sommige spel-len) kan je de strijd aanbinden. Dit kan ook via het internet. Via een chatscherm kan je contact leggen met je tegenspelers. Elk spel heeft een uitgebreide (Engelstalige) uitleg.

Outpluggen:Het vrij spelen van spelletjes (stamps verzame-len) is erg makkelijk. Sommige actiespelletjes als bowlen en darten lenen zich niet voor een bestu-ring met de stylus. Vooral bowlen is erg moeilijk.

Conclusie:Het spel 42 all-time classics is een aanwinst voor het spelaanbod op de DS. Je kan je goed vermaken met de spelletjes uit de oude doos. Een voordeel van dit spel is dat tieners mis-schien ook eens te porren zijn voor een ouder-wets spelletje écht rummikub. Zo krijg je ze misschien toch nog eens gezellig om de tafel!

RV

Artiest: Natasha BedingfieldAlbum: N.B.Genre: PopIn één woord: Yeeha!

In 2004 verraste ze iedereen met haar debuutalbum Unwrit-ten. Drie jaar wachten op de opvolger was erg lang, maar

Natasha heeft niet stilgezeten. Ze is in India geweest voor Stop The Traffik (organisatie die zich inzet voor mensenhandel) en ze heeft de tijd genomen om een prachtalbum af te leveren.

Inpluggen:In How Do You Do neemt Natasha het initiatief als ze haar potentiële partner4life tegen komt. I Wanna Have Your Babies gaat over gedachten die je voor jezelf moet hou-den. Iedereen wil wel een Soulmate hebben, iemand om oud mee te worden. In Who Knows trekt Natasha aan de handrem als haar gevoelens op hol dreigen te slaan wan-neer ze een jongen leuk vindt. Ze wil niet eindigen als een stapeltje Pirate Bones door domme beslissingen te nemen. In Backyard denkt Natasha terug aan haar onbezorgde kin-dertijd. Natasha is heel duidelijk in het afhouden van foute jongens, maar een Tricky Angel schiet soms wat gaten in haar defensie. Samen met Eve roept Natasha ons op om te stoppen met ons ‘gemaar’ in What If. Ruzie is geen ar-gument om een relatie te beëindigen, dus, Natasha is Not Givin’Up. Still Here geeft een flinke dosis positief zelfbeeld. De nummers Say It Again, When You Know, You Know en Smell The Roses zijn smaakvolle liefdesliedjes.

Outpluggen:De vormgeving van de cd-hoes? (sorry, mijn smaak niet).

Conclusie:De zoektocht van Natasha naar de ware gaat onver-minderd door. De sterrenstatus die ze inmiddels heeft bereikt verleidt haar niet om dirty songs te maken. Ze is eerlijk, creatief en een positief role-model. Ik zet de cd maar ff op repeat.

JV

Page 11: PluggedIn okt 2007

Krezip - Plug it in

Rihanna - Good Girl Gone Bad

11

Artiest: KrezipAlbum: Plug it inGenre: RockIn één woord: oppervlakkig

Krezip vraagt erom om in de chartwatch terecht te komen. Dit voormalig tienerbandje dat inmiddels al weer tien jaar

bestaat is nog steeds mateloos populair in Nederland. En aangezien hun nieuwe cd Plug It In heet. (dat maak ik zelf wel uit). Zullen we eens kijken of ‘m daadwerkelijk in kunnen pluggen.

Inpluggen:Krezip verstaat de kunst om muzikaal zeer sterke ‘top 40 rock’ te maken. Life Is Sweet laat zien wat leuk en belangrijk in het leven is. Bored geeft weer hoe verveeld en verwend mensen kunnen zijn. Ordinary Day, Not To-

night en He There Love zijn standaard liefdesliedjes All My Life is een herkenbaar liedje voor een ieder die met liefdesverdriet te kampen heeft.

Outpluggen:Play This Game With Me is een liefde-voor-een-avondje-nummer. Plug It In & Turn Me On moet vooral zeer plas-tisch uitgelegd worden. You’re Wrong legt de eis neer bij de ander om toe te geven dat ‘ie fout zit. Can’t You Be Mine is een erosgetint liefdesliedje.

Conclusie:Met dit album zal Krezip de komende tijd in de diverse hitlijsten aanwezig zijn. De muziek is net als de bandle-den volwassener geworden. Jammer dat het hoofdbe-standdeel van de inhoud oppervlakkinge liefde behelst. Nee ik zal deze cd niet volledig inpluggen.

JV

Artiest: Rihanna Album: Good Girl Gone BadGenre: UrbanIn één woord: dubbel

De verregende zomer was voor veel mensen een teleurstelling, maar Rihanna was er maar wat

blij mee. Umbrella was namelijk haar wereldwijde hit van deze zomer. Ze heeft zelfs haar eigen paraplu-lijn op de markt gebracht.

Inpluggen:De hit Umbrella gaat over geliefden die in moeilijke tijden bij elkaar schuilen. Hate That I Love You gaat over de liefde die problemen in een relatie overwint. Rehab laat zien hoeveel pijn een relatie beëindigen met zich mee brengt Question Existing laat de keerzijde van de sterrenstatus die Rihanna heeft duidelijk zien. Good Girl Gone Bad laat zien hoe makkelijk een meisje de naam van een slet kan krijgen.

Outpluggen:Don’t Stop the Music geeft weer dat uitgaan, intiem dansen met iemand en dit uit laten draaien op een one-night-stand stress wegneemt. De nummers Push Up on Me, Say it, en Sell Me Candy gaan over de lichamelijke geneugten die seksuele prikkels met zich mee brengen. In Breakin’ Dishes bedreigt Rihanna haar vent die niet te vertrouwen is. Wat 50 cent met Lollypop deed, doet Rihanna met Shut Up and Drive. Lemme Get That roept jonge meiden op om seks voor materiele zaken te ruilen.

Conclusie:In Rihanna’s verhaal zitten nogal wat tegenstrijdigheden. Aan de ene kant zie je dat ze heel goed weet daten en relatie meer is dan een fastfoodmaaltijd. Ze laat zien dat de droom die veel meisjes hebben om als Rihanna te zijn soms een nachtmerrie kan zijn. Maar toch zit ze nog erg vast in het oversekste urbanwereldje.

JV

Page 12: PluggedIn okt 2007

12

Vrouwen doen de gekste dingen...

Het verhaalEen man zit onderuitgezakt op de bank met een tijd-schrift in de hand Formule 1 te volgen. Op dat mo-ment ziet hij zijn vrouw uit de auto een grote doos (met daarin zijn droom, een beertender) pakken. Met een glimlach om zijn mond ruimt hij snel de troep op, zet een romantisch muziek je op, poetst de trouwfoto op en gaat nonchalant met een vrou-wenblad op de bank zitten. Zijn droom komt uit, z’n eigen beertender als cadeau van zijn geliefde. Maar dan komt zijn vrouw binnen en loopt met de beer-tender naar de douche. Ze installeert het apparaat en springt onder de beertender en wast haar haar met bier. De voice-over deelt mee dat vrouwen de gekste dingen doen om meer volume in hun haar te krijgen. Maar dat hoeft nu niet meer met Andrélon.

ToepassingHoe vaak gebeurt het niet dat wij ons opeens voor-beeldig en sociaal geaccepteerd gaan gedragen als ons iets leuks wordt voorgehouden? Even opruimen, lief muziekje aan en schijnheilig schattig op de bank zitten. Veel tieners gedragen zich zo op verbaal ge-bied naar ons ouders, docenten of jongerenwerkers. Wanneer wij vragen stellen over drank, seks of an-dere verleidingen krijgen we vaak sociaal wenselijke antwoorden. Ook kunnen tieners speciale tactieken

inzetten om hun zin te krijgen. Dat kan verschillen van de afwas doen om vader of moeder zover te krij-gen dat het weekend een uurtje langer mag duren in de stad, tot het inzetten van hun charmes om het andere geslacht over de streep te halen.

VragenHerken je dat? Sociaal gewenste antwoorden ge-ven? Hoe krijg jij je zin? Wat voor tactiek zet je in?Is het goed om op deze manier te handelen?

Bedenk bij het gebruikDe Andrelon reclame heeft ook een boodschap in zich over het schoonheidsideaal. Haar moet volume hebben. Gewone shampoo is niet goed genoeg. Bier, dat schijnt te helpen en dus is niets te gek. Een flesje bier is niet genoeg, direct maar een Beer-tender in de badkamer. Tijdens het gesprek over ‘sociaal gewenst gedrag’ kan je ook een zijsprong nemen richting schoonheidsidealen. In hoeverre wil-len meisjes hier aan voldoen?

De commercial is te zien op YouTube. (www.youtube.nl). Gebruik ‘andrelon’ als zoekterm. Het eerste filmpje bij de zoekresultaten is de commercial.

RV

Page 13: PluggedIn okt 2007

13

Film: Déjà VuActeurs: Denzel Washington, Val Kilmer, Jim CaviezelRegisseur: Tony Scott Genre: ActieIn een woord: verrassend

Het verhaalDéjà vu is een Franse uitdruk-king wat ‘al eens gezien’

betekent. Het bekende gevoel ‘dit heb ik al eens meegemaakt’ heeft inspecteur Doug Carlin (Denzel Washington) ook. Er is een bom ontploft op een boot in New Orleans. Het schijnt een terroristische aanslag te zijn. Dezelfde dag spoelt er een lijk van een vrouw aan. Bij het verzamelen van bewijsmateri-aal krijgt Doug af en toe déjà vu momenten. Hij komt er steeds meer achter dat deze momenten werkelijk-heid zijn. De vrouw is niet door de aanslag omgeko-men, maar veel eerder. Er is dan sprake van moord. Op zoek naar de moordenaar van deze vrouw hoopt Doug ook de terrorist aan te kunnen houden. Doug maakt gebruik van technologische hoogstandjes via de satelliet welke hem inzicht geven in de tijd. Men kan als het ware de tijd vier dagen terugspoelen en weer in realiteit laten beleven. Dit geeft Doug ook de gelegenheid om in die teruggespoelde tijd actief in te grijpen. En zo kan hij gebeurtenissen een ander verloop geven.

SterkJe wordt verrast door het déjà vu principe in de film. Even nadenken en analyseren of je nu in het verle-den zit of in het heden. Het is ongekend hoe alles nog een keer gebeurt en toch anders verloopt. Knap staaltje regie en ‘knip-en-plak’ werk verweven met verbluffende special effects.

ZwakHier en daar profaan taalgebruik.

Conclusie/ Toepassing De film geeft een mooie insteek om stellingen te doen. Bijvoorbeeld: wat zou jij – als je de tijd kon terugdraaien – willen veranderen in je leven, in de geschiedenis, in bepaalde situaties, dingen uit de Bijbel, etc. ? Waarom? Thema’s als spijt, schuldge-voelens, kostbare herinneringen, gemis, plezier, vreugde, etc. komen dan aan de orde. Je kan het verder uitwerken in het doel van je leven. En in het maken van keuzes.

MA

Film: The pursuit of HappynessActeurs: Will Smith, Jaden Smith, Brian Howe, Thandie NewtonRegisseur: Gabriele MuccinoGenre: speelfilm (waar gebeurd)In twee woorden: happy end

Het verhaalChris Gardner (Will Smith) is bot-scanverkoper in de jaren ’80. De

economische crisis in Amerika zorgt er voor dat zijn handel slecht loopt. Tot grote frustratie van zijn vrouw blijven er veel rekeningen onbetaald. Op een dag is zijn vrouw het zat en vertrekt. Chris blijft achter met zijn vijfjarige zoontje. Zonder inkomen kan Chris hun appartement niet betalen en zijn ze gedwongen te verhuizen naar een motel. Wanneer hij ook die niet meer kan betalen overnachten de twee iedere nacht in een tehuis voor daklozen. Chris probeert ondertus-sen door een stage die hij heeft aangeboden gekre-gen een baan te bemachtigen als effectenmakelaar. De competitie met de negentien andere kandidaten is ongelijk omdat Chris de zorg draagt voor zijn zoon en geen inkomen heeft.

SterkDeze zoektocht naar geluk wordt gespeeld door geweldige acteur. Will Smith speelt zijn meest diep-gaande rol. Zijn zoontje Jaden heeft het acteertalent van zijn vader gekregen. Het geloof in zichzelf en zijn verborgen talenten brengen Chris een heel eind in het leven. Mooi om te zien hoe een uitzichtloze situ-atie veranderd in een hoopvolle toekomst.

ZwakDe kracht van de film kan ook de zwakte zijn. Het mooie verhaal is traag en bijna zonder actie. Voor tieners kan dat zeker een zwakke kant zijn.

ToepassingDeze film is goed te kijken met jonge en oude tieners. Na de film zou een gesprek kunnen ontstaan over doorzettingsvermogen, geloven in dromen, verant-woordelijkheden, grote keuzes maken in het leven, trouw etc.

RV

Page 14: PluggedIn okt 2007

life

a

rt

14

Grenzeloos JongerenwerkAls jongerenwerker kan je tegen een heleboel dilemma’s aanlopen. Om het jongerenwerk te waarborgen zoek je de balans tussen gezellige aantrekkelijkheid (ze moeten wel willen komen die tieners) en een goed programma om ze de boodschap van het evangelie mee te geven.

Als jongerenwerker ben je een geestelijk voorbeeld voor de jeugd. Ze kijken naar je op en je bent hun referentie-kader. Dat klinkt benauwend, maar het is een feit. Hoe geloofswaardig is je geloofleven? Als je stelt dat de Bijbel Gods Woord is, dat het de waarheid is, leef je er dan ook naar? Hoe uit zich je eigen persoonlijke relatie met de Schepper? In wie we zijn dragen we Jezus uit … of niet met alle gevolgen van dien. Pas er voor op dat je diegene die jonger zijn dan jezelf (wie een van deze kleine – Marcus 9:42) verleidt tot zon-digen. Je verliest daar niet alleen je eigen geloofwaar-digheid mee, maar het vervormt ook het leven-geleid-door-de-geest plaatje bij een jongere. Behoed jezelf om een kameleon-christen te zijn door je steeds maar aan te passen aan hun omgeving. Dat heeft meestal te maken met je zelfbeeld. Graag goed in de

markt liggen bij de jongeren en niet willen worden af-gewezen. Populair zijn. Het zijn jongerenwerkers die de focus hebben op hun eigen ego (hoe zij er het beste bij gebaat zijn in identiteit en positie) dan waar de tieners zich bevinden.

Maak een beleid met elkaarEen huis tegen zichzelf verdeeld, richt zichzelf te gronde (Marcus 3:25). Om gezond en effectief jongerenwerk te garanderen dienen jongerenwerkers op een lijn te zitten. Pubers spelen jongerenwerkers uit. Favorieten hebben mag natuurlijk, maar het wordt anders als jon-gerenwerkers te loyaal zijn naar tieners met ongezonde normen en met twee maten meten. Hanteer duidelijke richtlijnen. Waar liggen de grenzen? Wat is geoorloofd en wat niet? Neem een standpunt in over issues die spelen in de jongerencultuur. Muziek: mogen ze elke willekeurige cd in de speler doen tijdens de pauze of inloop van het jongerenwerk gebeuren? Verkering: sta je geflikflooi toe? Mogen ze aan elkaar zitten? Naast elkaar zitten? Hun verkeringsperikelen ventileren waar Jan en alleman bij zijn? Seksualiteit: op kamp. Jongens en meiden gescheiden. Ja/nee? Onderschat het gevaar niet als tieners elkaar al van jongs af aan kennen. Het is

Page 15: PluggedIn okt 2007

15

Briefje uit de

hemel…

Grenzeloos Jongerenwerk

Soms zitten we te wachten op een briefje uit de Hemel. Met antwoorden op grote vragen in ons leven. Of met een bemoediging, voor als we het niet meer zien zitten. Een brief van God zou soms zó makkelijk zijn! Maar hoe we ook wach-ten … er dwarrelt maar niks voor onze voeten!

De profeet Jeremia. We gaan even bij hem op bezoek. Hij zit in Jeruzalem. Zijn volk zit in ballingschap. Geen hoopvolle toekomst meer voor Israël. Naar hun gevoel heeft God hen in de steek gelaten. Het volk denkt dat God naar hen niet meer wil omzien. Volgens hen hebben ze het goed verknald. Ze weten het niet meer, geen toekomst meer…Misschien net zoals jij het voelt.

Waarom is Jeremia niet bij zijn volk in balling-schap? God heeft het anders bestemd, voor hem een taak. Hij krijgt woorden van God die hij moet opschrijven voor het volk. ‘Want Ik weet, welke gedachten Ik over u koes-ter, luidt het woord des HEREN, gedachten van vrede en niet van onheil, om u een hoopvolle toekomst te geven (Jeremia 29:11)’.Dus hier krijgt het volk in ballingschap een brief uit de Hemel. En niet zomaar een brief. God heeft ons altijd wat te vertellen. Hier krij-gen ze woorden van troost en toekomst. Als je verder leest krijgt men ook een opdracht, een opdracht om God aan te roepen en te bidden. ‘Dan zult gij Mij aanroepen en heengaan en tot Mij bidden, en Ik zal naar u horen’.

Nu zijn we terug bij jou en mij. In moeilijke tijden, waarin radeloosheid en hopeloosheid naar voren komen, weet God uitkomst, wil God raad en moed geven. Niet met een dwarrelend briefje maar met Zijn Woord. Vraag maar om een antwoord als je die Ene brief leest. Dan kan de bijbel soms ervaren als een dwarrelen-de, antwoordgevende en moedgevende brief. Aan jou gericht!

LB

geen vanzelfsprekendheid dat het veilig is. Roken: per 1 januari 2008 is er een landelijk algemeen verbod. Het ultieme moment om bepaalde zaken aan de orde te brengen en om ze in te voeren. Alcohol: is het verstan-dig om dit toe te staan gezien de huidige feiten wat het met hun brein en lever doet?

Wees je bewust dat ze– uit respect – dingen niet on-der het oog van de ‘meester’ zullen doen. Een goede jongerenwerker kent zijn pappenheimers en herkent de ongesproken woorden en de subtiele gedragingen van tieners. Eenheid in beleid is dus heel belangrijk.Heb oog voor de – nog – niet weerbare tieners. Om-zien naar elkaar. De zwakken hebben de sterken nodig. Wees een voorbeeld!

Gezond jongerenwerk is gestoeld op relaties. Wie geen relatie en betrokkenheid opbouwt met zijn jeugd, legt geen basis om jongeren aan te spreken op ongeoor-loofd gedrag. Duidelijkheid en grenzen maken het jonge-renwerk grenzeloos naar de harten van de jongeren. En dát is wat je moet willen. Het is gaan voor ’t hart!

MA

Page 16: PluggedIn okt 2007

woo

rd

het l

aats

te

Week van verslaving 4 t/m 11 november 2007themaWeek door christelijke organisaties voor verslavingszorg en –preventie

Themaweek voor: jongeren, ouders, docenten, jeugdwerkers, kerken

Kijk voor een overzicht van de activiteiten en deelnemende organisaties op

www.weekvanverslaving.nl de week van

www.weekvanverslaving.nl

“Dat doet mijn kind niet, toch?”

De afgelopen jaren heb ik dit werk van harte mogen doen en nu pak ik van harte weer andere werkzaamheden op. En dat is ook precies wat nodig is in het jongerenwerk en in zoveel andere activiteiten waar je je tijd mee kunt vul-len. Doe je het (nog) van harte? Zo niet, dan kun je beter iets anders gaan doen, voordat je verhardt. Ik sprak laatst iemand die in het onderwijs werkzaam is. Hij is veranderd van werkgever omdat hij op zijn oude school een ‘lesboer’ dreigde te worden. Omgaan met jongeren, lesgeven, op-voeden, zonder hart en ziel… zonder bevlogenheid? Dat hou je niet vol. Dat is niet goed voor je hart en bovenal niet goed voor de jongeren die aan je zorg zijn toevertrouwd.

Er lopen helaas veel mensen rond met een verhard hart. Daar gaat zogezegd niets meer ‘van harte’. Ook in chris-telijk Nederland… Het verrichten van goede daden, het jongerenwerk, het werken op de akker, is een zwoegen ge-worden of een doel op zichzelf. Zolang de resultaten maar zichtbaar zijn, dan gaat het goed, toch? Maar in feite is het hart eruit en wordt het een prestige en als je niet uitkijkt een wet. Er wordt dan gedacht: als je de wet maar houdt, dan is het ok. En dus let men op elkaar, neemt de maat

en houdt met lapmiddelen het (jongeren)werk in stand. Jongeren prikken daar gelukkig snel doorheen. Die voelen feilloos aan of je iets van harte doet of niet.

Wij worden door Paulus in de brief aan Efeze gelukkig opgeroepen tot het volgende: ‘Maar gij geheel anders: gij hebt Christus leren kennen.’ Door Gods Geest worden wij met kracht gesterkt in de inwendige mens, opdat Christus door het geloof in ons hart woont. Dat is nog eens iets! Door geloof woont Christus in ons hart. Dat laat ons niet zonder werk. We hebben als christen de opdracht om te getuigen van de grote liefde van Christus. Ik bid dat je dat (net als ik) van harte zult (blijven) doen. Waar je je ook bevindt. Welk werk je ook doet. Welke activiteit je ook uitvoert. Om met de woorden van de Heer Jezus zelf te spreken: ‘Rechtvaardige Vader, de wereld kent U niet, maar Ik ken U, en dezen weten, dat Gij Mij gezonden hebt; en Ik heb hun uw naam bekend gemaakt en Ik zal hem bekend maken, opdat de liefde, waarmede Gij Mij liefgehad hebt, in hen zij en Ik in hen.’ (Joh. 17: 25 en 26)

HvdZ

VAN HARTE!Met recht heet deze rubriek het laatste woord. Dit keer wel heel letterlijk: mijn laatste woord(en). Met dit schrijven zet ik namelijk een punt achter mijn werk als hoofd van de afdeling Preventie en een punt als eindredacteur van de Plugged In. Na tien jaar preventiewerk en zeven jaar eindredactiewerk staan mij nu nieuwe collega’s, nieuwe uitdagingen, nieuwe ervaringen en lessen te wachten.