Pluggedin augustus 2010

9
JAARGANG 10 NUMMER 52 AUGUSTUS 2010 MAGAZINE VOOR TIENERLEIDERS, DOCENTEN EN OUDERS Afgiftekantoor 3000 Leuven Masspost, P608293, Tweemaandelijks: augustus/september 2010, ISSN 1568-6345 In dit nummer: Hoe leer je jongeren met geld omgaan? • Katie Melua

description

pluggedin augustus 2010

Transcript of Pluggedin augustus 2010

Page 1: Pluggedin augustus 2010

jaargang 10 nummer 52 augustus 2010

magazine voor tienerleiders, docenten en ouders

afgiftekantoor 3000 leuven masspost, P608293, tweemaandelijks: augustus/september 2010, issn 1568-6345

In dit nummer: Hoe leer je jongeren met geld omgaan? • Katie Melua

Page 2: Pluggedin augustus 2010

2 3

inh udsopgave

Casting Crowns

Jongeren leren omgaan met geld

8

142

Plugged-in wil ouders, docenten en jongerenwerkers ondersteuning geven om een beeld te vormen van de tiener- en jongerencultuur. vanuit verschillende gezichtspun-ten wordt ingegaan op trends en gebeurtenissen rondom de christelijke en de niet-christelijke jongerencultuur.

april 2010, jrg. 10 nr. 50

Directie: Rob Hondsmerk

Redactie en medewerkers: antine alderliesten (aa), marije van den Berg (mvdB), judith den Besten (jdB), Krista Brouwer (KB), Willemijn de Bruin (WdB), Hanneke de Heer (HdH), lise Hondsmerk (lH), diana langerak (dl), liesbeth de Korte (ldK), Filémon Perotti (FP), els van Weijen (evW, eindredactie).Vormgeving: de Hoop media, ellen Brouwer, linda verholt

Druk: de Hoop grafisch centrum

Redactieadres en AdministratiePlugged-In:Provincialeweg 703329 KP dordrecHttel: (078) 631 55 72fax: (078) 613 44 80www.pluggedin.nle-mail: [email protected]

Plugged-In België:v.u.: j. de vriese & r. j. Hondsmerk tervuursesteenweg 1923001 Heverlee

een abonnement op Plugged-in kost €9,50 per jaar. abonnementen lopen per kalenderjaar, 1 januari t/m 31 december. opzegging van het abonnement kan uitsluitend ingaande een nieuw kalenderjaar en dient voor 31 oktober het jaar daaraan voorafgaand schriftelijk doorgegeven te worden.

Helpdesk:abonnees van Plugged-in zijn automatisch aangesloten bij de Plugged-in helpdesk. deze helpdesk is speciaal bedoeld voor tienerleiders, jongerenwerkers, docenten en ouders met vragen over tiener- en jongerencultuur. via de helpdesk kunt u kosteloos gefundeerde informatie inwinnen over tiener- en jongerencultuur. Plugged-in HelPdesKProvincialeweg 903329 KP [email protected]

Plugged-in is een magazine van chris, onderdeel van stichting de Hoop. dit magazine maakt geen winst. de opbrengst wordt gebruikt voor kostendekking, preventieprojecten en directe hulpverlening aan tieners en jongeren.

Het verschijnen van artikelen in Plugged-in betekent niet dat de uitgever zich volkomen met de inhoud identificeert. voor overname van artikelen is toestemming van de redactie vereist. de personen die afgebeeld zijn op foto’s hebben niets te maken met de inhoud van de artikelen.

4

9

recentie: Katie Melua 'The House'

Van Björn Borg boxershorts tot de nieuwste touchscreen mobieltjes en flitsende Nike Air

sneakers: veel jongeren doen mee aan elke trend die je maar kunt verzinnen. Geld moet rol-

len, is het motto. Ook als je eigenlijk geen cent te makken hebt…

"Ik heb het druk druk druk!"

50% van de jongeren

(15-23 jaar)

vindt:

Page 3: Pluggedin augustus 2010

5

pers

pect

ief

55

pers

pect

ief

5

Juist... we hebben het dus over vrije tijd. Daarover gesproken: wat ís vrije tijd eigenlijk? “Geen huiswerk!” roept Jente, die direct door haar zussen bijgevallen wordt met instemmende geluiden. Ik moet mijn beeld over vrije tijd dus even bijstellen. Ik dacht dat alle uren buiten schooltijd als vrije tijd werden gezien... Sporten, met vriendinnen afspreken en lezen blijken wél onder vrije tijd te vallen.

Vanmiddag heb ik een afspraak met Carlijn (18), Marieke (16), Jente (14) en Leonie

(12). Ik heb ze uitgenodigd voor een gesprekje over ‘vrije tijd’. Tegen de klok van half

vier vallen ze binnen. Ze komen net uit school, dus moet er even genoten worden van

de vrije tijd. Hoe? Met een kop chocolademelk én een pak koekjes. “Ja,

we hebben de hele dag op school gezeten. Weet je hoe drúk

we het hebben gehad?!”

j ng

eren

Alle meiden vinden dat ze veel te weinig vrije tijd hebben. Marieke: “Ik heb gewoon té veel huiswerk!” Jente knikt instemmend. Carlijn heeft volgens haar vier zussen juist te veel vrije tijd, al is Carlijn zelf het hier niet helemaal mee eens. Jente licht toe: “Haar opleiding kost haar niet zoveel moeite, waardoor ze veel vrije tijd heeft. Ze propt die vrije tijd alleen zo vol met van alles en nog wat dat ze vervolgens helemaal geen vrije tijd meer heeft. Snap je?”Ik vraag me inmiddels af of deze drukbezette dames eigenlijk wel eens iets met elkaar doen. Of met hun ou-ders. Marieke: “We doen weleens dingen als zussen on-der elkaar, maar dat komt niet erg vaak voor. We hebben het gewoon te druk met andere dingen. Of de één vindt iets anders leuker dan de ander”. “De zondagavond is

voor ons gezin”, vult Carlijn aan. “Dan eten we samen en kletsen we gezellig met elkaar.”

Ondanks de drukke agenda’s brengen de zussen ook tijd met hun ouders door. Leonie: “Eén keer per jaar hebben we een uitje met één van onze ouders. Dat is echt ontzettend leuk!” Dat beamen al haar zussen direct. “Je hebt gewoon lekker de tijd om even met je vader of moeder te kletsen over dingen die je bezig-houden”, zegt Carlijn. “Het is fijn om een hele dag de onverdeelde aandacht van één van hen te krijgen!”

Na een half uurtje loopt ons gesprek ten einde. Ter-wijl ze hun jassen aantrekken, pakken de meiden hun dagelijkse bezigheden weer op. “Hé jongens, ik moet nog even naar de markt. Heeft iemand nog wat nodig?” begint Carlijn. “Ja!” roept van één haar zussen direct. “Een riem. Ik moet écht een nieuwe riem! Ik ga nu mama bellen of ik mijn zakgeld van deze maand al kan krijgen”. Al pratend over de indeling van de rest van hun middag – die nog maar twee uurtjes duurt, maar wordt volge-propt met vier uur ‘werk’ – lopen ze de deur uit.

DL

Help jongeren bij hun tijdsbesteding!Iedereen die iets met jongeren heeft, zal het beamen: jongeren hebben het druk. Wat kunnen wij als ouders, docenten en/of tienerleiders betekenen voor deze jongeren? Wij geven u graag wat praktische tips.

Tips bij (vrije)tijdsbesteding• Help jongeren bij het stellen van hun prioriteiten. Dit

kan bijvoorbeeld door met hen in gesprek te gaan over de dingen die in hun agenda staan. Is het ge-sprek met die goede vriend/vriendin vandaag echt wel nodig, of kan dat ook morgen zodat je vandaag kunt leren voor je toets?

• Leer hen hoe zij hun werkplek overzichtelijk kunnen houden. Voor een jongere betekent dit zijn bureau en – niet in de laatste plaats – zijn computer. Chaos op het bureau of in je inbox (e-mail) zorgt al snel voor chaos in je hoofd.

• De maatschappij laat ons vaak denken dat we alles maar moeten kunnen en ‘alle ballen in de lucht moeten kunnen houden’. Vooral jongeren zijn vatbaar voor deze boodschap. Ga hierover met ze in gesprek en leer ze ‘nee’ te zeggen.

Stille tijd-tips voor jongeren• Reserveer tijd! Blok per dag een moment in je

agenda en houd je hier ook aan. Afspraken met vrienden schrijf je toch ook in je agenda? Waarom je tijd met God niet?

• Kies een voor jouw geschikt moment. Als je direct in slaap valt zodra je hoofd je kussen raakt, moet je je stille tijd niet houden als je ’s avonds op bed ligt...

• Houd lijstjes bij. Als je gedurende de dag bedenkt dat je voor iets of iemand wilt bidden, schrijf dit dan op. Voordat je begint met bidden lees je het lijstje nog even door als reminder. Dit kun je ook doen met de dingen waar je God voor wilt danken.

• Durf stil te zijn. We zijn vaak geneigd om alleen maar te praten als we bidden. Maar een gesprek is tweerichtingsverkeer. Geef God de kans om terug te praten. Als Jezus ging bidden, zonderde Hij Zichzelf ook altijd af. Hij zocht een rustige plek om met Zijn Vader te praten.

54

Page 4: Pluggedin augustus 2010

A 7

Nightlights - Jimmy Needham Bij gospelcd’s is de kwaliteit vaak heel wisselend. Sommige albums zijn goed, andere zijn ronduit slecht. Jimmy Needhams ‘Nightlights’ hoort overduidelijk in de eerste categorie. Dit is een disc die je blijft draaien tot hij stuk gaat (als dat mogelijk is). Het album begint met Moving to Zion, een lied over schuilen bij Jezus in moeilijke tijden. In de zomerse track Being Small zingt Jimmy over nederigheid: “Als U groter in mij wordt dan vind ik het niet erg om klein te zijn.” In The Reason I Sing zegt Jimmy dat de reden dat hij zingt God is en niet de roem plus alles wat daarbij komt kijken. Part The Clouds is een rustig nummer met mooi drumgeroffel, dat ons oproept om mensen over Jezus te vertellen. Leg hen uit hoe de Heer echt is, stelt Jimmy voor. Soms willen we Hem mooier maken met onze woorden of Zijn belang juist afzwak-ken, omdat we bang zijn voor wat mensen van ons vinden. Er staan ook wat mindere nummers de cd, zoals Grace Amazing, een mislukt experiment van rap en zang. Toch blijft de cd als geheel geweldig. ‘Nightlights’ is een cd met een pop/soul sound waar je naar kunt luisteren in je auto, op je iPod of relaxed op de achtergrond tijdens een feestje. Alleen heeft ‘Nightlights’ veel meer inhoud dan de normale background muziek die je zou draaien.

FP

lightspot

7

Titel: We hebben allemaal wat!Auteur: Drs. Bert ReindsUitgeverij: PlateauISBN: 978-90-5804-045-9Doelgroep: Opvoeders

Vindt u opvoeden ook wel eens lastig? Er zijn mensen genoeg die advies willen geven over hoe u het beste uw kind kunt benaderen, maar wat is dan waarheid? Dit boek van Bert Reinds is niet zomaar een leesboek, maar een werkboek. Dat betekent dat u aan de hand van vele tips en eyeopeners aan de slag kunt. Het geeft geen kant en klare antwoorden, maar biedt juist stof tot na-denken. Een boek als gereedschapkist. Ook staat er op de website bij ieder hoofdstuk een filmpje, een werkblad en een wallpaper.

We hebben allemaal wat… en dan niet vanuit een negatieve perceptie, maar juist vanuit het feit dat we allemaal onze sterke kanten hebben. Hoe kunt u die inzetten om concreet de kwaliteit van het gezinsleven te verbeteren en de plaats van het geloof te verankeren in uw gezin?

Kinderen verlangen niet naar perfecte ouders, maar naar echte ouders. De schrijver roept in zijn boek op om autonoom te zijn, want daarbij wordt uw gezin ‘levensecht’. Dan communiceer je geen boodschap met woorden, maar dan ben je een rondlopende boodschap. En dan is er ruimte voor groei en ontwikkeling. We kunnen immers ons hele leven van elkaar leren. Dus sla de handen in elkaar. Want opvoeden, dat doen we samen! MvdB

Love is on the move - LeelandLeeland heeft op de EO jongerendag 2010 een onuitwisbare indruk achtergelaten. Dat is ook niet gek, want Leeland is een band die oprecht, getalenteerd en gewoon gaaf is. The Door is een rock/pop liefdeslied voor Jezus. Follow You met Brandon Heath is een ballad over het volgen van Jezus: “We willen de gebrokenen en armen helpen en vertellen over Jezus. Geloof zonder daden is dood.” Via Dolorosa vertelt mooi en eerlijk het lijdensverhaal van Jezus. Het doet je weer stilstaan bij het offer van de Heer. Pure Bride is een rustig nummer over de wederkomst van Jezus. Hij komt voor een bruid zonder vlek of rimpel. De vraag aan het einde is confronterend en goed: “Wat doe je als niemand kijkt?” In Carry Me On your Back vraagt Leeland of Jezus hem kan dragen op Zijn rug door de stormen van het leven. In Weak Man citeert Leeland de onvergetelijke uitspraak van Paulus: “Als ik zwak ben, bent U sterk.” De titelsong Love Is On The Move gaat over de liefde van God, die naar ieders hart op zoek is. Leeland zingt in het nummer ook dat wij Gods handen en voeten zijn die Zijn liefde in de praktijk mogen uitdelen. Het album ‘Love Is On The Move’ is een rijk album. Het staat vol met thema’s die christenen oproepen om Jezus te volgen en Zijn licht te laten schijnen. Dit is een album dat je nog jaren lang kunt beluisteren en dat je zeker zal veranderen als je doet wat er wordt gezongen.

FP

Fingerprints - Rhema Soul In 2007 hoorde ik een rapversie van All You Are van Hillsong. Dat was de eerste single van het eerste album ‘Worn Souls’ van Rhema Soul. Nu, drie jaar later, is er inmiddels hun derde album ‘Fingerprints’. De groep is duidelijk gegroeid. De pro-ductie en de teksten zijn beter en dieper. Het thema van het album is het achterlaten van je vingerafdrukken op het leven van anderen. Leef niet zomaar een leven, maar een leven van betekenis waardoor je Jezus laat zien. De titelsong Fingerprints legt het thema perfect uit. De single Fly Away gaat over het loslaten van ons verleden. In Let Me Live rapt Rhema Soul over hun opdracht om gebroken mensen die God niet kennen te bereiken en over de strijd met andere christenen waar je in verzeild kunt

raken als je dat doet. Shorty’s Got Lost vertelt het verhaal over meisjes met een laag zelfbeeld. Ze vertellen de meiden dat ze meer waard zijn dat ze denken. Ze zijn naar Gods beeld geschapen. Why’s It got To Be So Hard gaat over hoe moeilijk het leven soms is. Aan het einde rapt Butta P dat Jezus’ lijden ons gene-zing heeft gebracht. Soms is ons leven moeilijk, maar laten we onze strijd strijden in gebed en daarbij niet vergeten hoeveel pijn Jezus heeft geleden voor ons. Hij weet hoe het voelt als het leven niet goed gaat. ‘Fingerprints’ is een cool album dat veel jongeren zal aanspreken die van R&B en hiphop houden. Alleen is de boodschap duidelijk anders dan bij de gebruikelijke albums!

FP

Titel: De LiefhebberAuteur: Hester CarvalhoUitgeverij: Nieuw AmsterdamISBN: 9789046807170Doelgroep: Iedereen die meer wil weten over verslaving

‘De Liefhebber’ is de eerste roman van Hester Carvalho, die tot nu toe beter bekend was als popjournaliste. Het boek gaat over Morris Haasbroek, boekhandelaar in Amsterdam. Nadat hij in aanraking komt met drugs raakt hij al snel verslaafd. Hij begint te stelen om zijn verslaving te bekostigen en wordt daarna bolletjesslikker, waardoor hij terecht komt in een ge-vangenis in Guadeloupe. De tijdslijnen van het boek lopen door elkaar heen, zodat al vroeg in het boek duidelijk is waar de verslaving toe gaat leiden.

Er komt bijna geen emotie voor in het boek. De schrijfster geef zakelijk, in korte zinnen, weer wat er gebeurt. Het boek is daardoor heel toegankelijk voor jongeren. Het zal hen duidelijk laten zien hoe sterk verslaving is en hoe werk en relaties met andere men-sen daar aan ondergeschikt raken, totdat er uiteinde-lijk niets overblijft van een voorheen ‘normaal’ leven. Aan de andere kant is het overduidelijk een seculier boek. Zo woont Morris samen. Er zit ook een scène in het boek waarin een pagina van de Bijbel wordt gebruikt als vloeitje voor drugs. Kortom: dit boek kan zowel fascinerend zijn als afstotend, zeker voor chris-tenen. Niettemin biedt het een heel duidelijk beeld van de gevaren van verslaving.

EvW

Music & Books De Hoop

De cd’s en boeken zijn te bestellen bij:Spuiweg 73-75, 3311 GT Dordrecht, Tel. 078 - 6 111 100 Fax 078 - 6 111 101, e-mail (voor bestellingen): [email protected], www.dehoopshop.nl.

6 7

Page 5: Pluggedin augustus 2010

B8

nline un

plug

ged

98

dan wordt het al snel duidelijk. Even een vertaling:

Wie ben ik, dat de Heer van de aarde, mijn naam zou willen weten, mijn pijn zou willen kennen?

Niet om wie ik ben, maar om wat U heeft gedaan.Niet om wat ik heb gedaan, maar om wie U bent.

Ik ben een bloem die snel vergaat. Ik ben er vandaag maar morgen verdwenen.Een golf in de oceaan, een damp in de wind Toch hoort U mij wanneer ik roepHeer, U vangt mij op wanneer ik valEn U heeft me gezegd wie ik benIk ben van U.

Wie ben ik dat de ogen die mijn zonden zien,Naar mij zouden willen kijken met liefdeEn kijken hoe ik weer opstaWie ben ik Dat de stem die de zee kalmeerdeWil roepen door de regen en de storm in mij wil kalmeren.

Reacties op YouTube en Hyves op dit lied laten zien dat jongeren ervan onder de indruk zijn. Dit lied geeft precies weer waar ze mee kunnen worstelen in hun zoektocht naar God. Onzeker als jongeren in het geloof kunnen zijn, vragen ze zich af: “Wie ben ik dat iemand naar mij omkijkt? Ik ben maar een damp in wind.” Maar Casting Crowns helpt ze ook om het antwoord te zien: “Niet om wat ik heb gedaan of om wie ik ben, maar om wat God heeft gedaan en om wie Hij is.”

Aan de slag!Als ouders, jeugdleiders of jongerenwerkers kunnen we veel van Casting Crowns leren. Bijvoorbeeld over de omgang met jongeren, door naast hen te gaan staan en hen op de goede weg te helpen. Door hen naar Jezus te leiden. Casting Crowns is gezegend met een bijzondere gave: het schrijven van teksten die jongeren raken van be-gin tot eind. Maak gebruik van deze unieke band! Gebruik hun liedjes bijvoorbeeld in een thema-avond over muziek of kies een song die gaat over een onderwerp dat je wilt bespreken. In 2007 is de dvd ‘The Altar and the Door’ verschenen met naast een concertregistratie ook een aantal filmpjes met mini-preekjes. Een leuk idee voor de jeugdavond is om deze dvd te kijken en een bepaald lied als uitgangs-punt te gebruiken om over na te praten. Of maak gebruik van één van de mini-preekjes die op de dvd staan. Het zal de jongeren zeker aanspreken! WdB

gesprekken over onderwerpen die normaal niet zomaar ter sprake zouden komen.

Stevige muziekEen ander bijzonder punt is dat de band een breed pu-bliek aanspreekt. Ze hebben fans in de studentenleeftijd maar ook ver daarboven. Stevige gitaarmuziek en een goede beat, gecombineerd met vrolijke invloeden van de viool, maken dat de muziek voor zowel ouderen als jongeren goed te beluisteren is. De bandleden heb-ben de teksten geschreven vanuit hun eigen ervaring als jeugdleiders. Daarom sluiten ze aan op vragen die jongeren hebben over het geloof of andere onder-werpen waar jongeren mee te maken krijgen. Casting Crowns spreekt de taal van de jongeren. Natuurlijk heb-ben andere christelijke bands ook goede teksten, maar je merkt dat Casting Crowns zingen uit ervaring en er daarom beter in slagen de boodschap over te brengen aan hun publiek.

Onder de indrukTerug naar het lied ‘Who am I’. Waarom spreekt dit lied zoveel jongeren aan?Als we kijken naar een aantal tekstgedeelten uit dit lied

Casting Crowns is niet zomaar een band. Zo’n zes jaar geleden is de band opgericht en inmiddels zijn er al 4,5 miljoen albums verkocht. In de ‘prijzenkast’ van Casting Crowns staan onder andere een Grammy Award, een American Music Award en 23 Dove Awards (prijs die wordt uitgereikt aan bands met bijzondere resultaten in de christelijke muziek). Ondanks de vele prijzen blijft de band gefocust op hun doel: discipelschap door muziek.

KerkbandjeDe populaire christelijke rockband kent zijn oorsprong in de kerk. De band bestaat uit Mark (leadzanger en song-writer), Megan (piano en zang), Hector (gitaar en zang), Juan (gitaar en zang), Melodee (viool, cello en zang), Chris (basgitaar en zang) en Brian (drums). De leden zijn afkomstig uit de Eagles Landing Baptist Church in de buurt van het Amerikaanse Atlanta. Wat deze band zo bijzonder maakt is dat elk bandlid werkzaam is in het studenten- en jongerenwerk van hun kerk. Ze zien het werk als bandlid als een verlengstuk/uitvloeisel van hun dagelijks werk als jeugdwerkers. De liederen zijn ook allemaal geïnspireerd op ervaringen uit deze bediening. Met de nummers die ze schrijven hopen ze jongeren te bereiken en hen te stimuleren tot

Hij blijft populair: het YouTube-filmpje ‘Who am I’ van Casting Crowns. Dat zie je onder andere op Hyves. Veel jongeren hebben dit filmpje op hun profiel staan. Wie zijn de Casting Crowns en waarom spreekt deze band de jongeren zo aan?

Verstand van wat je voeltDe website www.sense.info geeft jongeren informatie over seksualiteit. Het is een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport(VWS), maar een product van Soa Aids Nederland, Rutgers Nisso Groep en de GGD. De site koppelt seksualiteit aan onderwerpen als ge-loof, zwangerschap en internet. Via de site krijgen jongeren ook de mogelijkheid om vragen te stellen, te chatten of zich op te geven voor een spreekuur in de regio. Dit is voor jongeren tot 24 jaar gratis. Sense wil met de website bereiken dat kinderen en jongeren verstand krijgen van wat ze voelen en dat taboes op sek-sualiteit kleiner worden. Informatie over dit onderwerp is belangrijk voor jongeren, maar het is maar zeer de vraag of www.sense.info de beste plek is om die informa-tie te zoeken. De afbeeldingen op de site zijn zeer expliciet en lijken soms vooral een handleiding te zijn voor goede seks.

Van een site die een initiatief is van een ministerie zou je mogen verwachten dat hij verschillende zienswijzen respecteert en dat de informatie niet al te zeer voorzien is van een waardeoordeel. Niets blijkt minder waar. Op het gedeelte van de site over cultuur en geloof wordt de volgende tip gegeven als jongeren verliefd zijn en seks willen, maar tot een geloof behoren waarin dat wordt verboden: “Bepaal zelf wat voor jou goed is. En heb respect voor wat anderen denken.” Heb respect voor wat anderen denken, maar ga vooral je eigen gang?

JdB/EvW

Page 6: Pluggedin augustus 2010

Systeem: WiiGame: Boogie SuperStarCategorie: Zang en DansLeeftijd: 3+

InleidingHeb je altijd al willen dansen en zingen, maar heb je geen tijd om weg te gaan van huis? Of durf jij je talenten niet te vertonen waar anderen bij zijn? Dan is hier alsnog je kans. De enige echte Boogie SuperStar helpt je om je carrière te beginnen met meer dan veertig nummers om te laten zien dat je wel degelijk talent hebt. Dans en zing op bekende nummers, zoals I feel the same way, Hot n Cold of No One. Zing en dans tot je een SuperStar bent!

SterkJe kunt steeds nieuwe outfits, dansmoves en liedjes vrijspelen. Er zijn meer dan veertig nummers. Elke keer kom je bij een liedje dat weer een beetje moeilijker is en heb je een mooiere outfit. Voor de modebewuste tiener natuurlijk helemaal het einde.

Zwak Er zitten minder goede nummers bij. Ook is de tekst van de liedjes niet altijd even gemakkelijk mee te lezen.

Verder verdien je muntjes, al naar gelang hoe goed je danst of zingt. Daarmee speel je een verrassings-pakket vrij, maar je ziet pas nadat je een keuze voor een pakket hebt gemaakt welke nummers erin zitten. Niet echt logisch…

ConclusieDit spel is geschikt voor alle mensen die van zingen en dan-sen houden, maar het is belangrijk om een beetje op te letten op welke liedjes ze meezingen of dansen. Het is wel een supergezellig en grappig spel om samen met je vrienden te doen. Ga lekker oefenen met je talenten en wie weet word jij nog eens ontdekt… LH

http://www.wiitalia.it/cover.php?src=http://www.wiitalia.it/immagini/cover/wii/boogie-superstar-big.jpg

char

t

wat

ch

Jason Derulo - Jason Derulo Christina Aguilera - Bionic

Katie Melua - The House

Boogie SuperStar

Artiest: Jason DeruloAlbum: Jason DeruloGenre: Pop/r&bIn drie woorden: Vunzigheid ten top

Ik raak niet zo snel gechoqueerd, maar bij het horen van dit album werden mijn ogen zo groot als schotel-tjes. Versta ik dat nou goed? Zingt hij echt wat ik denk? Vreemdgaan, onenightstands en slaapkamergeheimen zijn de hoofdonderwerpen op deze cd.

Artiest: Katie MeluaAlbum: The HouseGenre: PopIn vier woorden: Geen rozengeur en maneschijn

Katie Melua’s vierde album is kwetsbaar en ingetogen, maar sommige nummers zijn helaas ook een koude dou-che. De zangeres is bekend om haar bijzondere stemge-luid en gevoelige muziek. Ze is niet alleen het meisje van de wereldhit Nine million bicycles, maar heeft ondertus-sen al meerdere hits op haar naam staan.

InpluggenKatie weet binnen rustige popmuziek veel afwisseling

InpluggenHet leuke aan dit album is de muziek. Die is melodieus, vrolijk en heeft een lekker tempo. Derulo heeft ook een mooie stem. Wat dat betreft heeft de cd bijna alle ingre-diënten om een succes te worden. Maar de teksten van Derulo kunnen echt niet door de beugel.

OutpluggenJason Derulo maakt er geen geheim van welke gedach-tes hij heeft over zichzelf met een meisje. Bij de hit In my head zakte mijn mond wagenwijd open. Het nummer Love Hangover doet hier niet voor onder. Nadat meneer Derulo uitgebreid zingt over zijn onenightstand, vraag ik me af of hij zich wel bewust is van het verschil tussen lust en liefde, of weet wat liefde überhaupt is. Als hij dan in What If ook nog insinueert de ware te zijn voor een meisje schiet ik in de lach. “Meid, ren hard weg”, is mijn advies.

ConclusieHet is erg jammer dat de onderwerpen van deze cd zo vunzig zijn, want de muziek ligt lekker in het gehoor. Als Derulo andere teksten zong, adviseerde ik iedereen dit album te kopen. Bij mij belandt hij nu toch echt in de vuilnisbak. Besluit je dit album toch te beluisteren, dan adviseer ik dit niet op je nuchtere maag te doen. Mis-selijkheid gegarandeerd. KB

te creëren terwijl haar stijl toch herkenbaar blijft. Knap staaltje werk. Hoe leuk het album ook klinkt, er is toch een ‘maar’. Op dit album wordt duidelijk dat de zange-res niet bepaald de onschuld zelve is.

OutpluggenNiet alle liedjes op deze cd zijn even lieflijk. Sommige zijn eerder onthutsend te noemen. Neem bijvoorbeeld het eerste nummer I’d love to kill you. Hoe rustig de melodie ook klinkt, haar woorden zijn behoorlijk hard. Ze bezingt op verschillende manieren hoe ze iemand om het leven wil brengen. Om de schok te boven te komen, passeren verschillende rustige emotievolle nummers de revue. Tot je bij nummer tien aan komt. Weg rust, weg gevoelige nummers. De titel zegt al voldoende over de inhoud van het lied: God On The Drums, Devil On The Bass.

ConclusieWat de Georgisch-Engelse zangeres op deze cd laat horen is niet altijd geslaagd. Melua toont op dit album duidelijk dat ze haar onschuldige jasje van zich heeft afge-schud en een ander pad is ingeslagen. Er staan verschil-lende mooie nummers op de cd, maar als je de cd koopt, zit helaas je ook opgescheept met de andere liedjes.

KB

Artiest: Christina AguileraAlbum: BionicGenre: Pop/danceIn drie woorden: Mooi maar storend

InleidingChristina Aguilera was nog een jonge meid toen haar eerste hit Genie in a bottle een succes was. Nu, jaren later, is ze nog altijd een begrip in de muziekwereld. Maar hoe zit het met de muziek die ze zingt?

InpluggenDe cd ligt lekker in het gehoor. En als je geen woord Engels verstaat zul je je ook vast niet storen aan verschil-lende teksten. Met dit album slaat Christina een com-pleet andere weg in. Veel dancenummers met een flink tempo, maar ook ballads als All I need en I am.

OutpluggenHelaas zijn ook haar nummers niet altijd zuivere koffie te noemen. Zoals vele andere artiesten, zingt ook Christina Aguilera uitgebreid over lust. In het nummer Woohoo wordt er van het begin tot het eind het nodige geïnsi-nueerd. Dan is er nog het lied Sex for breakfast, waarbij ik waarschijnlijk niet hoef uit te leggen wat de strekking van het lied is. Dit nummer is zelfs nog mild in vergelij-king tot Desnudate. Tijdens dat nummer spoort ze aan je uit te kleden, naakt te zijn en maakt ze geluiden die je liever niet hoort.

ConclusieChristina Aguilera heeft een dijk van een stem die ook op dit album weer goed tot zijn recht komt. Alleen zijn sommige nummers op zijn zachtst gezegd ronduit sto-rend om naar te luisteren. Het is jammer dat ze zichzelf zo verlaagt. KB

pointgame

1110

Page 7: Pluggedin augustus 2010

A B1212 13

Film: Bienvenue chez les Ch’tisActeurs: Kad Merad, Danny Boon, Zóe FélixRegie: Danny BoonGenre: KomedieIn twee woorden: Ontzettend grappig

Het verhaalPhilippe Abrams is directeur van een postkantoor. Hij is getrouwd met Julie, die graag naar de Côte d’Azur wil verhuizen. Philippe stelt zich kandidaat voor overplaat-sing en vermeldt op het formulier ten onrechte dat hij invalide is om meer kans te maken. Als dat ontdekt wordt, wordt hij als straf naar Bergues gestuurd, in het noorden van Frankrijk. In de rest van Frankrijk leven veel vooroordelen over deze streek. Zo wordt gedacht dat het er vreselijk koud is en dat de bewoners halve barbaren zijn. Philippe en Julie besluiten dat Philippe alleen gaat. Philippe ontdekt al snel dat het in het noorden niet zo slecht is als hij dacht. Zijn medewer-kers worden goede vrienden. Tegen zijn vrouw blijft hij echter beweren dat het vreselijk is. Dan besluit Julie hem op te komen zoeken…

SterkIn Frankrijk is dit de best bezochte bioscoopfilm ooit. Dat is heel begrijpelijk: deze komedie is echt héél erg grappig. Er wordt niet in gevloekt en er komen geen uitgesproken seksuele scènes in voor. Een echte ‘feel-good-movie’.

ZwakEr is weinig zwaks te melden over deze film. Toege-geven, de plot van de film draait om de leugens van de hoofdpersoon, maar hij krijgt daar berouw over en het belang van eerlijkheid wordt benadrukt. Het enige echte minpunt is een lange scène waarin twee hoofdpersonen dronken zijn. Dat wordt wat al te grap-pig gebracht.

ToepassingVooroordelen en liegen zijn belangrijk in deze film, die heel duidelijk laat zien tot wat een problemen deze thema’s kunnen leiden. Een goed uitgangspunt voor een discussie. EvW

Film: Up in the airActeurs: George Clooney, Anna Kendrick Regisseur: Jason ReitmanGenre: Komedie/ DramaIn één woord: Deprimerend

Het verhaalEinzelgänger Ryan Bingham (George Clooney) reist in zijn eentje de wereld over voor zijn werk als crisismanager. Zijn familie ziet hij weinig of nooit. Hij gelooft niet dat mensen van elkaar kunnen blijven houden tot hun dood. Tijdens zijn vele reizen wordt hij verliefd op een zakenvrouw. Wanneer hij uiteindelijk voor haar wil kiezen, ontdekt hij dat ze al een gezin heeft. Iets positiefs aan het verhaal is dat hij uiteindelijk de helft van zijn gespaarde airmiles aan zijn zus en haar aanstaande man geeft, zodat ze een wereldreis kunnen maken.

SterkBingham geeft lezingen aan zakenlui. Hij gebruikt hier-bij een rugzak. Hij laat hen nadenken over wat er zoal in je rugzak zit die je elke dag meedraagt: comfort, huis, baan. Wat een heerlijk gevoel zou het geven als de rugzak leeg zou zijn en je gewoon kunt genieten zonder zorgen. Is dat niet wat God van ons vraagt? Jezus zegt: “Komt tot Mij, allen, die vermoeid en belast zijt, en Ik zal u rust geven” (Matteüs 11:28).

Zwak In deze film wordt het beeld van de vrouw van deze tijd geschetst: ze heeft een gezin, carrière en doet waar ze zelf zin in heeft. Overspel wordt normaal gevonden. Bingham wordt enorm afgewezen door de door seks geobsedeerde zakenvrouw.

ToepassingOp het moment dat Bingham tien miljoen airmiles heeft gespaard met de vele zakenreizen, is hij helemaal alleen en afgewezen door de vrouw die hem weer ge-loof in de liefde gaf. Deze film nodigt uit om te praten over de vraag waar we onze prioriteiten leggen: gaat het alleen om geld verdienen, of zijn andere dingen belangrijker?

HdH

K L E RUbekennen

Het verhaalOp het WK staat een groepje Duitse fans met elkaar te praten. Het is vlak voor de wedstrijd Nederland – Duitsland. Een Nederlander met een zak patat in zijn hand loopt langs, struikelt en valt tegen één van de Duitsers aan. Het T-shirt van de Duitser zit onder de ketchup. Hij is hier duidelijk niet blij mee en begint te schelden. “Kan ik het goedmaken?” vraagt de Nederlander. Hij trekt zijn zwarte shirt uit en geeft deze aan de boze man. Tijdens de wedstrijd staat de Duitse fan druk te juichen voor zijn team. Plotseling valt iedereen om hem heen stil en staart hem aan. Zijn zwart T-shirt kleurt fel oranje! Voice-over: Het “Nuon Energieshirt. Het shirt dat oranje wordt door jouw energie.”

ToepassingDeze reclame is een mooie aanleiding om te pra-ten over het thema ‘Kleur bekennen’. Net als bij een voetbalwedstrijd hebben wij als christen ook te maken met twee teams: Gods team en dat van Zijn tegenstander. Vroeger hoorden wij allemaal bij Gods tegenpartij, maar dankzij Jezus kregen we een nieuwe identiteit. We mogen bij Zijn team horen! In Romeinen 12:2 staat: ‘En wordt niet gelijkvormig aan deze wereld, maar wordt hervormd door de vernieu-wing van uw denken, opdat gij moogt erkennen wat de wil van God is, het goede, welgevallige en volko-mene.’ Nu we bij Zijn team horen, roept God ons op om kleur te bekennen. Kortom: Loop niet langer rond met vlaggen, schmink en vuvuzela’s* van de tegen-stander, maar laat je van top tot teen veranderen in een fan van God.

UitvoeringVerdeel de groep in een rood en een groen team. Plak aan één kant van de ruimte een stuk tape van links naar rechts op de vloer. De teams stellen zich op achter deze streep, het rode team links, het groene team rechts. Leg links in de ruimte een aantal rode kaartjes en rechts in de ruimte hetzelfde aantal groe-ne kaartjes verspreid over de grond. De bedoeling is dat het rode team alle rode kaartjes en het groene team alle groene kaartjes te pakken krijgt. Dit wordt moeilijk gemaakt door een ‘rode’ en ‘groene’ tikker. Zij proberen hun tegenstanders te tikken voor ze de kaartjes veilig achter de streep hebben gebracht. Word je getikt dan moet je naar de kant. Het team dat de meeste kaartjes binnenhaalt, heeft gewonnen.

Hierna kun je met de jongeren in groepjes praten over ‘Kleur bekennen’. Hoe doe je dat? Op welke gebieden zijn christenen anders dan de rest? Aan de hand van het spel kun je praten over de moeilijke kant van kleur bekennen. In 1 Korintiërs 1:18 staat: ‘Want het woord des kruises is wel voor hen, die verloren gaan, een dwaasheid, maar voor ons, die behouden worden, is het een kracht Gods.’ Mensen maken het je soms behoorlijk moeilijk om kleur te bekennen. Hoe reageer je als mensen je raar vinden? Bijvoorbeeld als je bidt voor je lunch of niet wilt shop-pen op zondag?

De campagne is te vinden op www.adformatie.nl/campagne/bericht/60377

* Toeters die bij het WK in Zuid-Afrika erg populair waren.

EvdP

Page 8: Pluggedin augustus 2010

Als ouder heeft u dus een belangrijke taak in het financi-eel opvoeden van uw kind(eren). Ook hier gaat het wel-bekende spreekwoord op: jong geleerd is oud gedaan. Begin op jonge leeftijd uw kinderen de waarde van geld bij te brengen en geef ze naarmate ze ouder worden meer verantwoordelijkheid.

ZakgeldAls kinderen zes jaar oud zijn kunnen ze meestal de ver-schillende munten onderscheiden. Vanaf dat moment kunt

u zakgeld gaan geven. Hoeveel u geeft hangt af van wat het kind ervan moet betalen en natuurlijk van wat u zelf te besteden heeft. Gemiddeld krijgen zesjarigen één euro per week. Dit bedrag loopt jaarlijks op, tot tussen 4,50 en 9 euro per week voor zeventienjarigen. Een paar euro per week is voldoende als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als snoep en speelgoed. Maar als uw kind ook zelf cadeautjes moet betalen of een abonnement op een blad, is een hoger bedrag nodig. Het is goed om samen alle uitgaven op een rij te zetten en te kijken hoeveel zakgeld

Ondanks de financiële crisis lijkt er nog steeds geld genoeg te zijn. Dat geldt zeker voor jongeren. Door bijbaantjes en zakgeld hebben scholieren vaak veel geld te besteden. Ze hebben nauwelijks vaste lasten en kunnen hun geld aan leuke dingen uitgeven. Veel jongeren weten echter niet hoe ze met hun geld moeten omgaan en maken schulden.

voldoende is. Leer uw kinderen hierbij onderscheid te maken tussen wat nodig is en wat ze graag willen hebben.

Leren sparenHet is voor kinderen ook belangrijk om ervaring op te doen met sparen. Soms is sparen noodzakelijk, bijvoorbeeld voor een grotere uitgave. Daarvoor zullen ze moeten plannen. U kunt uw kind ook leren geld te reserveren voor onverwachte uitgaven. Daar zullen ze later absoluut profijt van hebben. Een spaarpot is daarom een leuke start. Kinderen vinden het vaak stimulerend om te zien dat het bedrag groeit. Bij een ouder kind kunt u samen een spaarrekening uitzoeken en openen.

KleedgeldEen volgende stap, voor oudere kinderen, is het toekennen van kleedgeld. Het gemiddelde kleed-geld dat wordt toegekend is 57 euro per maand. Het NIBUD (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting) constateert overigens dat steeds minder tieners om kleedgeld vragen. Jongeren schijnen liever samen met een ouder de stad in te gaan, waar zij nieuwe kleding aanschaffen en de ouder betaalt!

Het goede voorbeeldVeel mensen in onze maatschappij hechten grote waard aan geld. Geld is macht. Het wordt heel gemak-kelijk gemaakt om leningen af te sluiten en ongecon-troleerd gebruik te maken van creditcards. Dat het geld terugbetaald moet worden wordt vaak vergeten. Veel kinderen geloven dat geld uit de muur komt en begrij-pen niet dat er voor gewerkt wordt. U zult uw kind de realiteit moeten onderwijzen.

De rijke jongelingJezus waarschuwt voor rijkdom. Rijkdom kan ons van Hem afhouden. Het meest trieste voorbeeld dat de Bijbel ons geeft is het verhaal van de rijke jongeling (Matteüs 19:16-22). Deze jonge man hield zich aan alle geboden en wilde Jezus volgen. Toen Jezus hem echter vroeg zijn bezit te verkopen, ging hij bedroefd heen. Laten we voorkomen dat onze jongeren bij God weg lopen omdat geld te belangrijk voor hen wordt!

EvW

Mijn kind leren omgaan met geld: hoe doe ik dat?

14

life

a

rt

15

Hebben we nog tijd voor stille tijd?

Met de stijgende welvaart en de economische groei zijn allerlei tijdsbesparende middelen uitge-vonden. Toch heeft iedereen het nog steeds druk. Druk met het rennen van het ene naar het an-dere (virtuele) contact, druk met het verzamelen van informatie die nodig is omdat er steeds iets veranderd en verbeterd moet wor-den. Hebben we nog ruimte om stille tijd te nemen? En kunnen we jongeren leren hoe dat moet, als onze eigen agenda soms weinig ruimte overlaat?

‘Oefen u in godsvrucht’ is de opdracht die 1 Timoteüs 4:7 ons geeft. Het is belangrijk om regelmatig te overdenken wat de Here Jezus voor ons persoonlijk heeft gedaan en wat Zijn wil is voor ons leven. Stille tijd geeft ons de kans om in relatie te blijven met Hem. Een drukke agenda kan dit proces in de weg staan.

‘Omgordt dus de lendenen van uw verstand, weest nuchter, en vestigt uw hoop volkomen op de genade, die u gebracht wordt door de openbaring van Jezus Christus’, zegt Petrus in 1 Petrus 1:13. Jongeren worden overspoeld met de boodschap dat plezier hebben en doen wat je wilt het enige is dat telt. Het is belangrijk dat zij zich niet klakkeloos laten meevoeren door de tijdgeest, maar steeds hun hoop zoeken in God. Ook zij moeten leren ‘om te onderschei-den, waarop het aankomt’, zodat ook voor hen zal gelden: ‘Dan zult gij rein en onberispelijk zijn tegen de dag van Christus, vervuld van de vrucht van gerechtigheid, welke door Jezus Christus is, tot eer en prijs van God’ (Filippen-zen 1:10-11).

Van de Here Jezus is bekend dat Hij regelmatig de tijd nam om te bidden tot Zijn Vader. Hij koos er bewust voor om Zich terug te trekken uit de mensenmassa. Dit viel de discipelen op (Lucas 11:1). Zij vroegen Hem of Hij dat ook hen wilde leren. Onze jongeren zullen ons misschien niet zo snel diezelfde vraag stellen, maar wij moeten hen niettemin wel leren hoe belangrijk het is om de nabijheid van de Heer te zoeken. MdJ

14

Page 9: Pluggedin augustus 2010

Opleiding of werken?

diploma. Daarna gewoon iets leuks aanpakken en ontdekken of het echt zo leuk is als het vooraf leek. Is de baan een teleurstelling, niet getreurd. Een nieuwe baan is meestal vrij snel gevonden. Bijkomend voordeel van dit ‘job-hoppen’ is dat je salaris soms met sprongen omhoog kan gaan. Heb je de baan ge-vonden die wel leuk is, dan is er de mogelijkheid om door te groeien, opleidingen en cursussen te volgen. Je bent nog jong en voor de werkgever nog relatief goedkoop, dus er is nog veel mogelijk. Ja, dat kost meer energie dan wanneer je alleen maar zou stude-ren, omdat je nu leert naast je baan. Je weet nu echter wel zeker dat je het voor een goede zaak doet, want dit is wat je écht wilt.

De wereld is je speeltuin en de mogelijkheden zijn le-gio. Doe waar je goed in bent en doe je werk zo goed je kunt en dan kan je met heel veel banen genoeg ver-dienen om jezelf te onderhouden. Je hoeft echt niet HBO of Universitair geschoold te zijn om een baan te vinden waar je met plezier werkzaam bent. En ik kan het niet genoeg benadrukken: (bijna) altijd fluitend naar je werk gaan is een verrijking van je leven.

LdK

Als ik het nog eens over zou mogen doen, dan zou ik het helemaal anders doen. Toen ik jong was dacht ik dat

een door het bedrijfsleven gewilde universitaire oplei-ding voor mij de weg naar

succes zou garanderen. Niets bleek minder waar. Je moet je werk namelijk ook nog leuk vinden. Het is toch de bedoeling

dat je een jaar of 40 van je leven werkzaam bent. Het grootste deel van de dag ben je op je werk en bij je collega’s. Zorg er dus in ieder

geval voor dat je blij wordt van je werk. Het is verbazingwekkend om te zien hoe veel mensen in mijn directe omgeving een opleiding heb-

ben gedaan en daarna toch iets heel anders gaan doen. Waarom? Omdat het werk dat ze met die opleiding kon-

den doen hen niet gelukkig maakte.

Als het om werk gaat, dan zou ik een jongvolwassene adviseren om op jonge

leeftijd aan het werk gaan, uiteraard na het behalen van middelbareschool-

16

woo

rd

het l

aats

te