Wel oktober 2010

16
1 Provinciaal informatieblad voor de welzijnssector Oktober - November - December 2010 Verschijnt vier keer per jaar P911755 Dienst Welzijn Provincieplein 1, 3010 Leuven België – Belgique P.B. – PP 3000 Leuven Masspost BC 31991 Wel magazine Vlaams- Brabant Dossier • Investeren in Welzijn Van klein naar groot • CAW Delta Thuiszorg • Elektronisch zorgplan vernieuwd 01

description

Provinciaal informatieblad voor de welzijnssector in Vlaams-Brabant

Transcript of Wel oktober 2010

Page 1: Wel oktober 2010

1Provinciaal informatieblad voor de welzijnssector • Oktober - November - december 2010Verschijnt vier keer per jaar • P911755 • dienst welzijn Provincieplein 1, 3010 leuven

België – Belgique

P.B. – PP

3000 leuvenMasspost

BC 31991Wel magazine

Vlaams-Brabant

Dossier • Investeren in Welzijn Van klein naar groot • CAW Delta Thuiszorg • Elektronisch zorgplan vernieuwd

01

Page 2: Wel oktober 2010

2

Wel begonnen …

in dit nr04 kort Crisismeldpunt jongeren – Zorg in

beeld – Interim-ouders gezocht …

06 het wereldje Wel elise Moriau over

het werk bij CAw delta

08 dossier Investeren in welzijn: de speer-

punten van het welzijnsbeleid

12 in de kijker luc deneffe over de resultaten van

het welzijnsbeleid op het terrein

13 agenda wat staat er de komende

maanden op het programma?

14 focus op thuiszorg elektronisch zorgplan

SIt wordt Sel Mobiele ambtenaar

16 als ik baas was... Mensen uit de welzijnssector

over hun wensen en dromen

“We willen de welzijnskloof met de andere provincies dichten. Niet alleen voor Halle-Vilvoorde, maar voor het hele grondgebied.

Monique Swinnendossier: Investeren in welzijn

08

Page 3: Wel oktober 2010

3

Beste Vlaams-Brabander,

Graag stel ik u het nieuwe magazine Wel. voor.

Vier keer per jaar maakt dit blad de sector welzijn in onze provincie zichtbaar. het brede welzijnsveld, de medewerkers en cliënten krijgen er een plaats. tips, agenda, weetjes en verhalen waar u als lezer aan kunt meewerken.

we weten dat het welzijnsaanbod in deze provincie beperkter is dan in andere regio’s in Vlaanderen. toch zit er een grote dynamiek en veel zorgzame betrokkenheid in. de provincie staat klaar om initiatiefnemers aan te moedigen en te ondersteunen. dit magazine kan u hiervoor inspireren. de vertrouwde nieuwsbrief van de thuiszorg wordt nu als vast thema meegenomen in dit blad.

Wel. gaat over al onze welzijnssectoren, maar ook over het provinciale gezondheidsbeleid en gelijke kansen, waarvoor gedeputeerde karine jirofl ee verantwoordelijk is, en over sociale huisvesting, onder het beleid van gedeputeerde jean-Pol Olbrechts.

Samen met u bouwen wij aan meer welzijn in onze provincie.

Ik wens u veel leesplezier.

Monique SwinnenGedeputeerde welzijn

Welkom

welzijnssectoren, maar ook over het provinciale gezondheidsbeleid en gelijke kansen, waarvoor gedeputeerde karine jirofl ee verantwoordelijk is, en over sociale huisvesting, onder het beleid van gedeputeerde

Samen met u bouwen wij aan meer welzijn in onze provincie.

Gedeputeerde welzijn

De provincie staat klaar om initiatief-nemers aan te moedigen en te ondersteunen.

Studiedag seniorenOp 25 oktober organiseert de provincie in Leu-ven een studiedag voor beleidsmedewerkers, pro-fessionelen en lokaal actieve senioren. U doet er inspiratie op en leert aan de hand van boeiende prak-tijkvoorbeelden hoe u lokaal aan de slag kunt gaan voor en met senioren.

De dag begint met de voorstelling van het dossier Ouderen in Vlaams-Brabant. Prof. Dominique Verté (VUB) refl ecteert over de bevindingen in het dossier, waarna een panelgesprek volgt met lokale actoren. In de namiddag zijn er werkwinkels (met veel prak-tische tips) over:• Lokale dienstencentra (LDC),• het Sociaal Huis, dat de diensten van het OCMW

en de sociale dienst van de gemeente groepeert,• senioren en allochtonen,• buurtgerichte projecten,• telefoon- en bezoekprojecten om isolement

tegen te gaan,• het dossier Ouderen in Vlaams- Brabant

in de diepte.

De studiedag vindt plaats op maandag 25 oktober 2010 van 9.30 tot 16 uur in het Provinciehuis, Provin-cieplein 1, 3010 Leuven. Info en inschrijven: www.vlaamsbrabant. be/ studiedagsenioren [email protected], T 016-26 73 29, F 016-26 73 01

12in de kijkerdossier

Wel. magazine is een driemaandelijkse uitgave van de provincie Vlaams-Brabant met nieuws uit en voor de wel-zijnssector. • Redactie en realisatie: jansen & janssen, www. jaja. be • Verantwoordelijke uitgever: Marc Collier, provinciegriffier, Provincieplein 1, 3010 leuven • Redactie-contact: [email protected] • wel. wordt gedrukt op milieuvriendelijk papier. etikettering en verzending gebeurt in samenwerking met een beschutte werkplaats.

Page 4: Wel oktober 2010

4

Crisismeldpunt078 050 038

Gezocht: interim-ouders

Zorg in beeldWerkt u met kinderen en jongeren onder 18 jaar oud, en hebt u een acute noodsituatie onder handen? dan telefo-neert u het best naar het crisismeldpunt Vlaams-Brabant. het meldpunt is 24 / 7 beschikbaar en helpt u om de juiste oplos-sing te vinden.

het meldpunt is uitsluitend bedoeld voor hulpverleners. het kan doorverwijzen naar:

• crisisinterventie (maximaal 3 dagen intensieve hulp die ter plaatse veiligheid installeert),

• crisisbegeleiding (maximaal 28 dagen intensieve begelei-ding ter plaatse),

• crisisopvang (7 dagen opvang in een gezin of voorziening, altijd in combinatie met interventie of begeleiding).

het crisismeldpunt zoekt binnen 24 uur een oplossing en kiest daarbij voor de minst ingrijpende werkvorm die maximale vei-ligheid garandeert. de minderjarige of de leefomgeving moe-ten ermee akkoord gaan dat u het crisismeldpunt belt, en ui-teraard is het alleen nodig om het meldpunt te bellen als u er zelf niet uitgeraakt. Voor dringende medische hulp is het cri-sismeldpunt niet het juiste adres. Als hulpverlener blijft u bij het verdere traject en de vervolghulp betrokken.

Interim-ouders of pleegouders zijn er nooit genoeg. daarom wil de provincie samen met Pleegzorg Vlaan-deren tuppercare-avonden stimuleren. Op dergelijke avonden nodigen pleeg-ouders geïnteresseerden bij hen uit om in te gaan op hun vragen en duidelijk te maken hoe een en ander praktisch ver-loopt. Misschien bent u zelf pleegouder of kent u pleegouders die hieraan willen meewerken?

hoe werkt de formule? • de pleegouder nodigt een zeven-

tal mensen uit waarvan hij/zij denkt

dat ze interesse kunnen hebben in pleegzorg. deze ouder laat ons we-ten wanneer de avond plaatsvindt.

• hij/zij ontvangt een pakket met een dvd van pleegzorg en een waarde-bon voor drank en versnaperingen.

• hij/zij krijgt van de provincie Vlaams-Brabant een bon voor een gratis picknick op een hoeve.

Meer info: U kunt het pakket aanvra-gen bij: Provincie Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3010 leuven.kindbeleid@ vlaamsbrabant. be t 016 26 73 48

Het is onze bedoeling om van wel. magazine een blad te maken dat echt in-speelt op wat in het werkveld leeft en wat u als lezer belangrijk vindt. hebt u ideeën om het blad nog beter te maken? Voorstellen voor een artikel, initiatieven die u in het zon-netje wilt zetten? laat het ons gerust weten op wel@ vlaamsbrabant.be, en we gaan er-mee aan de slag!

Ideeën?

kOrt

Page 5: Wel oktober 2010

5

www.groeimee.be is er voor ieder-een die bezig is met het opvoeden van kin-deren: ouders, maar ook hulpverleners, leer-krachten, medewerkers van Centra voor leerlingenbegeleiding, enzovoort. de site brengt elke maand een dossier over een spe-cifi ek opvoedingsthema en heeft ook de han-dige rubriek ehBO (eerste hulp Bij Opvoeden). Ze biedt surfers de mogelijkheid om met el-kaar in contact te komen en ervaringen en tips uit te wisselen. er is een activiteitenkalen-der en een overzicht van opvoedingsonder-steunende diensten.

het archief van de site is intussen al bijzonder goed gestoffeerd. Positief opvoeden, seksu-ele ontwikkeling, jongeren en drugs, Adhd, adoptie, de allereerste schooldag, huiswerk-tips, uitgaan, kleuterverliefdheid: het wordt allemaal grondig behandeld.

Meer info: www.groeimee.beBent u zelf actief in de opvoedingsondersteu-ning en is uw dienst nog niet in de website op-genomen? dan kunt u zich inschrijven via het contact formulier.

Gespotwww.groeimee.be

28.365. dat is het indrukwekkende aantal aparte fi ches dat de interprovin-ciale sociale kaart van Vlaanderen van-daag telt, en dat aantal groeit nog elke dag. Van die 28.365 fi ches zijn er 4676 afkomstig uit Vlaams-Brabant en 2074 uit Brussel.

de sociale kaart bevat een overzicht van de diensten, organisaties en voor-zieningen uit de welzijns- en gezond-heidssector in Vlaanderen en Brussel. Per organisatie krijgt u een handige fi -che met adresgegevens, deelwerkin-gen, contactmogelijkheden, ope-ningsuren, een heldere uitleg over de

werking, de beoogde doelgroep, en veel meer.

de sociale kaart is bedoeld om snel en effi ciënt een antwoord te bieden op de hulpvraag van een cliënt. Voor hulpver-leners is ze het ideale instrument om ge-richt te kunnen doorverwijzen. Per ge-meente krijgt u een mooi overzicht van alle welzijnsactoren in uw gemeente.

Meer info: www.desocialekaart.bewilt u een dienst toevoegen of wijzigen in de sociale kaart? klik dan op de knop Contact.

28.365Welgeteld

Sinds enkele maanden is de nieuwe themazender ZorgAndersTv van start gegaan. De zender is een initia-tief van de vzw Anders, die ijvert voor meer en betere zorg op maat.

De nieuwe tv-zender richt zich tot de volledige zorgsec-tor, met maandelijkse reportages in zorgvoorzieningen en aandacht voor nieuwe ontwikkelingen. De voorbije maan-den bracht de zender onder meer een interview met minis-ter Jo Vandeurzen en reportages over huiselijkheid in rust-huizen, een geriatrisch dagziekenhuis, en mantelzorgers.

ZorgAndersTv is te bekijken op www.zorganderstv.be en op Telenet Digital Tv (via de knop Extra en door-klikken op Diensten). Hebt u zelf een goed idee voor een reportage, of wilt u in de kijker zetten hoe uw voorzie-ning omgaat met zorg op maat? Neem dan contact op met hilde@ andersvzw.be.

In de zomer van 2009 ging de vzw Groep Intro sa-menzitten met maatschappelijk kwetsbare jongeren om na te denken over hun talenten en de manier waarop de we-reld naar hen kijkt. het resultaat van dat proces is een ten-toonstelling met foto’s en gedichten, onder de titel Liefde is ook mooi voor mij.

de tentoonstelling is te zien van 18 tot 29 oktober, van 9 tot 16 u., in de Foyer van het stadhuis van halle, Oudstrij-dersplein 13. Van 3 december tot 7 januari 2011 loopt ze voor het eerst in het arrondissement leuven, in de Biblio-theek tweebronnen, rijschoolstraat 4 0101, 3000 leuven.

Mensen denken dat ik niks kanMaar hierin trek ik goed mijn plan:Dans, smyrna en werken op de boerderijLiefde is ook mooi voor mij

5

Liefde is

Page 6: Wel oktober 2010

het wereldje wel

lise Moriau draait intussen al 30 jaar mee in de sector: eerst als maatschap-

pelijk assistente in de pleegzorg, later als diensthoofd van een kleine vzw in Ninove. ‘Samen met een aantal entiteiten, onder an-dere in dilbeek en lennik, zijn we aan het eind van de jaren 90 gefusioneerd tot CAw delta, dat verantwoordelijk is voor een gebied tus-sen londerzeel en halle, en rond Ninove.’

Van 8 naar 48‘we zijn gestart met 8 voltijdse medewer-kers, gesubsidieerd door de Vlaamse Ge-meenschap. Intussen zijn dat er 47,5 met een erkenningsuitbreiding voor de regio van Zenne en Zoniën. CAw delta heeft de op-dracht het Algemeen welzijnswerk te orga-niseren in het hele gebied ten westen en zui-den van Brussel: 26 gemeenten met 420.000 inwoners.’

Fusie en uitbreiding gaan nooit van een leien dakje. ‘je brengt mensen bij elkaar met

verschillende personeelsstatuten, een ande-re manier van werken en een uiteenlopende organisatiecultuur. Veranderingen brengen altijd wat angst voor het nieuwe mee, maar de overheid verwacht nu eenmaal schaalver-groting en efficiënt beheer. het komt erop aan om daar samen het beste van te ma-ken. Zo kun je door schaalvergroting een be-ter personeelsbeleid voeren, met meer vor-ming en ondersteuning. en je kunt een duidelijke visie op hulpverle-ning ontwikkelen en je cliënten een grotere verscheidenheid aan dien-sten bieden. je organisatie krijgt ook een duidelijker profiel, wat de samenwerking met andere partners gemakkelijker maakt.’

‘Zelf hebben we ervoor gekozen om onze werking complementair te maken aan de OCMw’s. Omdat er al zo weinig hulp-verleningsinitiatieven zijn in onze regio wil-len we de beperkte gemeenschapsmidde-

e

De inbreng van and eren is belangrijk “

De Centra voor Algemeen Wel-zijnswerk bieden psychosocia-le hulp- en dienstverlening aan mensen wiens welzijn wordt ver-minderd door persoonlijke, relati-onele, gezins - of maatschappelij-ke factoren. CAW’s zijn een vorm van eerstelijnshulpverlening die zich in principe richt op de volledi-ge bevolking (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de gehandicapten-zorg of ouderenzorg).

Een CAW staat open voor alle mensen met vragen en proble-men. Er zijn geen wachtlijsten en de eerste hulp is gratis. Binnen de CAW’s worden de verschillende doelgroepen wel met eigen me-thoden benaderd. Zo is een CAW in de praktijk een koepelorgani-satie van een JAC (Jongeren Ad-vies Centrum), een sociaal se-cretariaat, een opvangcentrum voor daklozen of een centrum

waar echtscheidingsbemiddeling wordt aangeboden.

‘Misschien kun je ons nog het best omschrijven als de huisartsen van de sociale sector’, zegt Elise Moriau. ‘We geven eerstelijnshulp voor allerhande probleemsitua-ties, onder meer voor bestaanson-zekeren, kinderen en jongeren in probleemsituaties, gevangenen, thuislozen, slachtoffers van mis-drijven, enzovoort.’

CaW?

6

In deze rubriek laten we telkens iemand aan het woord uit het werkveld zelf. Hij of zij geeft een persoonlijk relaas over de uitdagingen, verwezenlijkingen, hoogtepunten en teleurstellingen tijdens het werk. Elise Moriau, directeur van CAW Delta, bijt de spits af.

len zo efficiënt mogelijk inzetten. Alles wat het OCMw doet, doen wij in principe niet. Zij doen bijvoorbeeld aan schuldbemiddeling, wij aan scheidingsbemiddeling. Ook voor jon-geren hebben we een uitgebreide en specifie-ke werking. door onze ligging vlak bij Brus-sel trekken we ook heel wat grootstedelijke problemen aan waar we een oplossing voor moeten vinden.’

VoldoeningIntussen is elise al heel wat jaren bezig met te herstructureren en consolideren – een taak die behoorlijk ver af staat van haar oorspron-kelijke taak als maatschappelijk werkster. ‘toch haal ik ook uit deze taak veel voldoe-ning. Vroeger probeerde ik de zaken beter te maken voor individuele mensen, nu voor het team van hulpverleners, zodat ze goede hulpverlening kunnen realiseren. Ik doe dat

het liefst op dezelfde ma-nier als hulp-verleners om-gaan met hun cliënten: in sa-menspraak en met benutting van de eigen

krachten. Ik ben niet zo’n directeur die zegt: dat is mijn idee, en zo zullen we het doen, willen of niet. de inbreng van anderen is be-langrijk.’

“ We zijn gestart met 8 voltijdse medewerkers, intussen zijn dat er 47,5

Page 7: Wel oktober 2010

7

De inbreng van and eren is belangrijk

Page 8: Wel oktober 2010

8

Vlaams-Brabant neemt ook op welzijnsgebied een heel aparte positie in in Vlaanderen. Een overzicht van de belangrijkste kenmerken die de Vlaams-Brabantse situatie zo bijzonder maken. diepe klooF arM-rijk

brussel, met zijn europese instellingen, zetels van internationale be-drijven en hoge tewerkstelling, trekt mensen aan uit heel de wereld. de lokale bevolking in de rand staat sterk onder druk van de toene-mende woning- en grondprijzen. de hoge huur- en koopprijzen zor-gen voor sociale verdringing. Ook de inplanting van voorzieningen komt daardoor in het gedrang. huisvesting voor zwakkere groepen vinden, verloopt erg moeizaam.

Minder SUbSidieS en perSoneel er is een structurele achterstand in het arrondissement halle-Vilvoorde in bijna alle welzijnssectoren. die achterstand is historisch gegroeid, van-uit het idee dat de regio vanuit Brussel werd bediend.

Uitbreidingsrondes hebben in verschillende sectoren de toestand nog verergerd. er werd onvoldoende aandacht gegeven aan de ach-terstand, terwijl elders bestaande initiatieven werden versterkt. dat is een vicieuze cirkel.

UiTboUW aanbod in landelijke regio’S het Vlaamse beleid focust op centrumsteden, maar ook landelijke regio’s verdienen een goed uitgebouwd welzijnsaanbod.

het hoge gemiddelde opleidingsniveau van de be-volking en de hoge tewerkstellingsgraad zorgt ervoor dat eerstelijnswerkers en verzorgenden moeilijk te vin-den zijn, zodat bijvoorbeeld diensten voor gezinszorg de toegekende uren niet ingevuld krijgen of poets-diensten geen mensen vinden in het pajottenland.

dOSSIer • INVeStereN IN welZIjN

Vlaams-Brabant, een provincie als geen ander!

Page 9: Wel oktober 2010

9

aanzUigeFFeCT leuven is de enige centrumstad van de provincie. Veel mensen uit de ruime omgeving doen een be-roep op de leuvense voorzieningen.

dUidelijke aChTerSTand het hageland is traditioneel een regio met wei-nig werkgelegenheid en veel pendelaars. de inkomens zijn er vaak laag en de regio is sterk vergrijsd. het welzijnsaanbod heeft hier een dui-delijke achterstand. Op het gebied van kinderen en jongeren zijn het vooral diest en tienen die aandacht vragen.

algeMeen WelzijnSWerkCAW Vilvoorde en CAW Hageland zijn de kleinste van

Vlaanderen. Er is in Halle-Vilvoorde geen vluchthuis, er zijn weinig initiatieven voor allochtonen, er is nood aan meer be-geleid wonen en aan bed-bad-broodopvang. De Vlaamse overheid subsidieert vanaf dit jaar deels het crisisopvangcen-trum Haven 21, het enige crisisopvangcentrum in Halle-Vil-voorde dat nu door CAW Delta wordt gerund.

kinderen en jeUgdVan alle Vlaamse provincies heeft Vlaams-Brabant per

10.000 jongeren de minste opvangplaatsen in de bijzonde-re jeugdzorg. De provincie heeft ook de minste plaatsen in de Centra voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning. Halle- Vilvoorde heeft maar heel weinig erkende buitenschoolse kinderopvang en zeer beperkte crisisopvang voor kinderen jonger dan 12.

SeniorenDe Vlaamse overheid heeft een richtcijfer opgesteld

van het aantal rusthuisbedden dat per gemeente kan wor-den uitgebouwd. Vlaams-Brabant loopt het sterkst achterop bij de invulling van die plaatsen. Ook in de dagverzorgings-centra is slechts 30 % van de geprogrammeerde plaatsen in-gevuld. Er zijn te weinig servicefl ats.

ThUiSzorgOp het gebied van thuiszorg hinkt vooral het arrondis-

sement Halle-Vilvoorde achterop. Daar wordt maar de helft van de geprogrammeerde uren gerealiseerd.

perSonen MeT een handiCapVoor Vlaams-Brabant zijn er duidelijk minder plaatsen

in semi-internaten voor schoolgaanden en niet-schoolgaan-den, internaten, dagcentra, beschermd wonen en tehuizen voor niet-werkenden - nursing. In de cijfers van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) van de erkende voorzieningen en diensten voor opvang en begelei-ding van personen met een handicap worden de aantallen voor Vlaams-Brabant en Brussel samengenomen. En dan nog ligt het aanbod lager dan in de andere provincies.

geeSTelijke gezondheidSzorgOndanks de inspanningen van de Vlaamse overheid en

de provincie blijft de achterstand in de centra voor geestelijke gezondheidszorg in Vlaams-Brabant bestaan.

Meer info: Lees het volledige dossier Investeren in welzijn op www.vlaamsbrabant.be/investeren in welzijn.

Meer cijfers: www.vlaamsbrabant.be/sociale planning

Waar knelt het? Waar zitten de knelpunten van de Vlaams-Brabantse welzijnssector? Een beknopte samenvatting.

2

1

3

4

5

6

een provincie als geen ander!

Page 10: Wel oktober 2010

dOSSIer

Provincie presen teertspeer punten voor welzijnsbeleid

Provincie presen teertspeer punten voor welzijnsbeleid

een eXTra STiMUlanS

10

Als provincie kunnen we niet in de plaats treden van initi-atiefnemers. De initiatiefne-mers ondersteunen vraagt een grote fi nanciële in-

spanning. Daarom werd gestart met een im-

pulsfonds dat inves-teringen in welzijns-sectoren aanmoedigt.

Zowel startsubsidies als aanvullende investeringssub-sidies zijn mogelijk.

dOSSIer • INVeStereN IN welZIjN

Page 11: Wel oktober 2010

11

is er nu toch een vlotter subsidiëringsinstru-ment gekomen. Aan de organisaties om daar gebruik van te maken.’

aangepaST beleidde provincie hoopt dat de intenties van de Vlaamse regering in het nieuwe regeerak-koord van juli 2009 daadwerkelijk worden uitgevoerd:

De Vlaamse Rand rond Brussel, en bij uitbrei-ding het hele arrondissement Halle-Vilvoorde, kampen met een achterstand in zowat elke welzijnssector in verhouding tot de gemiddel-de Vlaamse situatie (onder meer achterstand op gebied van bijzondere jeugdzorg, algemeen welzijnswerk, kinderopvang, ouderenzorg, zorg voor personen met een handicap,…). Die achterstanden zijn van historische aard en worden bij uitbreidingsmaatregelen niet altijd in rekening gebracht. De Vlaamse Regering zal de achterstand in de welzijnssector in het ar-rondissement Halle-Vilvoorde en specifi ek in de faciliteitengemeenten in kaart brengen en werk maken van een ernstige inhaaloperatie in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

daarnaast moet er ook werk worden ge-maakt van een meer gebiedsgericht be-leid, zodat ook andere (plattelands)regio’s met problemen de aandacht krijgen die ze verdienen.

Provincie presen teertDe provincie Vlaams-Brabant wil de welzijnssector de volgende jaren een forse boost geven. Ze stimuleert de initiatieven in de sector, maakt een inhaalbeweging voor de infrastructuur en wil het (Vlaamse) beleid beter doen aansluiten bij de plaatselijke noden.

e provincie wil de kloof met de ande-re Vlaamse provincies verder dichten. In elke regio moet een volwaardig en duur-

zaam welzijnsaanbod aanwezig zijn. de pro-vincie zet in op 3 speerpunten.

iniTiaTieVen STiMUleren‘Zeker in halle-Vilvoorde en het hageland blijkt het moeilijk om nieuwe initiatiefnemers te vinden’, zegt Monique Swinnen. ‘kleinere organisaties hebben meestal niet het perso-neel en de tijd om een subsidiedossier op te maken, of hebben te weinig middelen om de tijd te overbruggen tot er subsidies komen. en veel grote organisaties met voldoende midde-len en mankracht zijn er niet. Gemeentebe-sturen zijn te weinig bestuurskrachtig of hou-den de boot af.’

‘we willen drempels voor nieuwe initiatie-ven helpen wegwerken met extra middelen die investeren in de welzijnssector aanmoedi-

d

speer punten voor welzijnsbeleid

gen. Ook willen we ‘sociale campussen’ cre-eren. daar kunnen organisaties een degelijke huisvesting vinden, én ze zullen gemakkelij-ker kunnen samenwerken doordat ze op één plaats geconcentreerd zijn. dat levert ook schaalvoordelen op.’

inVeSTeren in inFraSTrUCTUUrhet beleid, zowel Vlaams als federaal, ging er lang van uit dat mensen in de Vlaamse rand zich vooral naar Brussel oriënteerden voor zorg en welzijn. Brussel groeide en Vlaams-Brabant kwam op achterstand. Bovendien zijn de hoge grond- en woningprijzen een rem voor voorzieningen om er zich te vestigen.

Monique Swinnen: ‘hier kan de Vlaamse overheid een rol spelen door voor die dure re-gio extra subsidies te verlenen via het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA). Met de VIPA-light

perSonen MeT een handiCapBoven op de investeringssubsidie

geeft de provincie een impulssubsidie van 30.000 euro voor infrastructuurwerken aan residentiële voorzieningen die zich op een nieuwe locatie vestigen. Zo wil de provincie een goed verspreid zorgaanbod stimuleren, dat beter aansluit bij het soci-ale netwerk van cliënten.

dagbeSTeding oUderenVoor nieuwe dagopvangcentra

biedt de provincie een eenmalige in-

Provincie presen teertspeer punten voor welzijnsbeleid

een eXTra STiMUlanSvesteringssubsidie van 20.000 euro per centrum en 3.000 euro per nieuw ge-creëerde plaats. Voor nieuwe lokale dienstencentra is er een eenmalige in-vesteringssubsidie van 40.000 euro. Kleinschalige buurtgerichte projecten krijgen een subsidie tussen 2.500 en 10.000 euro.

kinderopVangNaast de investeringssubsidie voor

buitenschoolse kinderopvang, kunnen erkende kinderdagverblijven een investe-

ringssubsidie krijgen en 30.000 euro voor elke nieuwe vestiging.

bijzondere jeUgdbijSTandVoor het eerst voorziet de provincie

in een subsidie van 250 euro per m² die wordt aangekocht of verbouwd.

Meer info: Komt uw organisatie in aanmerking voor subsidies? Neem een kijkje op www.vlaamsbrabant.be/subsidies.

1

2 3

4

Page 12: Wel oktober 2010

12

Het dossier Investeren in Welzijn heeft er alvast voor gezorgd dat

de ondersteuning en financiering voor de Vlaams-Brabantse

welzijnssector is uitgebreid. Maar is daar op het terrein ook iets van

te merken? We vroegen het aan Luc Deneffe, voorzitter van het platform Bijzondere Jeugdzorg

Arrondissement Leuven.

Kijken naarhet terrein

e oefening van de provincie om de pro-blemen van de Vlaams-Brabantse wel-zijnszorg in kaart te brengen, is bij-

zonder nuttig geweest, vindt luc deneffe. ‘Iedereen voelde in zijn eigen sector wel aan dat achterstand groot was. Maar het Vlaamse beleid leek heel lang vooral op Antwerpen te focussen. het is de verdienste van de provin-cie dat ze ons buikgevoel heeft onderbouwd met concrete cijfers. het is nu eenmaal zo: pas als je cijfers en bewijzen hebt, schieten de beleids makers in actie.’

dat is ook precies wat nu is gebeurd, vindt deneffe. ‘halle-Vilvoorde is expliciet in de Vlaamse beleidsplannen ingeschreven als aandachtspunt. Maar het is goed dat de pro-vincie nu de druk op de ketel houdt voor de andere regio’s, want ook daar zijn er duide-lijk tekorten en lacunes. eigenlijk is de hele provincie Vlaams-Brabant - ik zal niet zeggen achtergesteld, want dat klinkt zo limburgs (lacht). Maar toch.’

Theorie/prakTijkde achterstand in kaart brengen is één ding, maar uiteindelijk moeten de handen wel uit de mouwen worden gestoken, zegt deneffe.

Op vrijdag 19 november houden de Leuvense voorzieningen uit de bijzondere jeugdbijstand en de gehandicaptensector hun derde open voorzieningendag.

Meer info: www.vlaamsbrabant.be/openvoorzieningendag

open Voorzieningendag

IN de kIjker

d

Page 13: Wel oktober 2010

13

het terrein‘dat is trouwens al lang gebeurd. Als je goed kijkt, zie je dat er overal interessante initiatie-ven aan de gang zijn. Mensen die in de prak-tijk met problemen worden geconfronteerd, en daar zelf iets aan doen. Ook daar heeft de provincie een belangrijke rol gespeeld: kijken wat er al bestaat, en met soms een kleine im-pulssubsidie de goede initiatieven een steun-tje in de rug geven zodat ze zich verder kun-nen ontwikkelen.’

‘dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. wellicht is het provinciale niveau het best geschikt om rechtstreeks voeling te hebben met de sector. Zo kan er worden vertrokken van het engagement dat er al is in het werk-veld.’

‘laatst nog zat ik op een vergadering op Vlaams niveau, waar men ons uitnodigde om samen met anderen initiatieven te nemen voor de ‘moeilijkste’ jongeren. Ik kan negen sec-toroverschrijdende projecten opnoemen die dat nu al doen, maar tot nu toe geen Vlaam-se financiering konden krijgen. die projecten hebben we precies opgestart omdat we con-stateerden dat we in sommige begeleidin-gen binnen onze eigen voorziening vastlie-pen en dat anderen, ook uit andere sectoren, ons konden helpen. die projecten kosten niet eens zoveel en zijn ingebed in bestaande wer-kingen. Misschien is dat alles onvoldoende be-kend op Vlaams niveau?’

inhaalbeWegingBlijft natuurlijk het probleem van het plaatste-kort. ‘we willen gerust onze werking verbete-ren. Maar als je geen bakstenen hebt, kun je niet metselen. Als er te weinig plaatsen zijn, vallen jongeren en gezinnen sowieso uit de boot – hoe goed je werking ook is.’

‘Nu, ik merk wel dat de inhaalbeweging is ingezet. dat de provincie boven op de Vlaam-se centen subsidies uittrekt voor vernieuwen-de initiatieven en samenwerking binnen de jeugdhulp, is heel goed nieuws. het ziet er-naar uit dat het de goede richting uitgaat; al-leen hoop ik dat die beweging niet stilvalt.’

13

agenda6 oktobereen veerkrachtige samenlevingBoekvoorstelling over sociaal werk en duurzame ontwikkelingLeuvenInfo en inschrijven: bea. verhoeven@khleuven

9 oktoberStart tweedaagse cursus duurzaam verbouwenLeuvenInfo en inschrijven: info@dialoog

9 oktobernajaarsaanbod opvoedingsondersteuningScherpenheuvel-Zichemhet volledige aanbod lezingen en workshops vindt u op: www. vlaamsbrabant.be/ opvoedingsondersteuning.Bv. knutselen voor ouders en kinderenop 9 oktober in Scherpenheuvel-Zichem

15 oktobergender in de blenderVorming rond genderdiversiteitAsseInfo en volledig programma op: www.genderindeblender.be

17 oktoberWerelddag van verzet tegen de armoedeeen overzicht van acties in de provincie vindt u op www.vlaamsbrabant.be/ welzijn-gezondheid/armoedebestrijding

19 en 21 oktober Vrij ge willig?! Werken met vrijwilligers, hoe doe je dat?trefdagen19 oktober in Tienen, 21 oktober in AsseInfo en inschrijven:www. vlaamsbrabant.be/vrijgewillig

25 oktoberStudiedag ouderenLeuvenInschrijven en info:www. vlaamsbrabant. be/studiedagsenioren

28 oktober georgestheatervoorstelling in een regie van rené Verreth, over ouderenmisbehandeling.KortenakenInschrijven: [email protected]

8 novemberCommuniceren met een multicultureel publiekVormingLeuvenInfo en volledig vormingsaanbod diversiteit en gelijke kansen vindt u op www.vlaamsbrabant.be/diversiteitengelijkekansen

9 novemberopening holebi-filmestivalLeuvenInfo: www.holebifilmfestival.be

19 novemberopen voorzieningendag van de bijzondere jeugdbijstandVerschillende locaties, LeuvenInfo: www.vlaamsbrabant.be/openvoorzieningendag

25 november - 16 decemberSessie sociale plattegrond Nieuwe ontwikkelingen in het welzijnsveld? we maken u wegwijs.25 november: St-Pieters-Leeuw2 december: Tienen9 december: Leuven16 december: AsseInschrijven: www.vlaamsbrabant.be/socialeplattegrond

7 decemberStudiedag sociale cohesieLeuvenInfo: [email protected]

11 decemberVlaamse conferentie eerstelijnsgezondheidszorgAntwerpenInfo en inschrijven: www. conferentie-eertselijnsgezondheidszorg.be

Tot eind december 2010 de Valbustot eind december 2010 kunnen gemeenten en organisaties de Valbus inhuren, die 55-plussers willen informeren rond valrisico’s.Info: [email protected]

Surf naar www.vlaamsbrabant.be/kalender voor een uitgebreide agenda met meer informatie over de komende evenementen.

Page 14: Wel oktober 2010

14

FOCUS OP thUISZOrG

Elektronisch zorgplanverhoogt effi ciëntieZorgplannen zijn al enige tijd

ingeburgerd. Ze vormen een grote hulp bij complexe thuiszorg-situaties. Vanaf september 2010 zijn er enkele nieuwigheden.

oor personen die thuiszorg willen en zich in een complexe zorgsituatie be-

vinden, komen vaak verschillende zorgverle-ners aan huis, vanuit verschillende diensten of praktijken. Om de zorg optimaal te laten ge-beuren, is een effi ciënte communicatie tussen alle partijen belangrijk. een zorgoverleg of pa-pieren zorgplan heeft echter zijn beperkingen.

elekTroniSCh zorgplanOp vraag van de toenmalige SIt’s zocht de provincie naar een middel om de communi-

catie te verbeteren. Zo ontstond in 2007 het elektronisch zorgplan. Alle eerstelijnswerkers kunnen daar gratis gebruik van maken. het e-zorgplan is een soort beveiligd draaiboek dat recente informatie geeft over de verzorgde en voor alle zorgverleners duidelijk vastlegt wat ze wanneer moeten doen, en wat ze van el-kaar mogen verwachten.

Zo kan de huisarts snel met de thuisver-pleegkundige wondzorgafspraken maken. de maatschappelijk werker van het zieken-fonds meldt welke sociale en fi nanciële te-gemoetkomingen werden toegekend. de kinesitherapeut kan mobiliteitsproblemen aanhalen. de huisapotheker kan medicatie-interacties bewaken. de mantelzorger kan af-spraken maken en opvolgen. enzovoort.

door de schrijf-en leesrechten hebben alle betrokkenen selectief toegang tot de infor-matie die voor hen relevant is. het grote voor-

Het wordt geSELlig!De vroegere SIT’s (Samenwerkingsini-tiatieven In de Thuiszorg) zijn onlangs

vervangen door SEL’s (Samenwer-kingsinitiatieven Eerstelijnsgezond-heidszorg). De SEL’s bestrijken een

groter gebied, waardoor meer sa-menwerking mogelijk wordt.

Kortenaken krijgt mobiele ambtenaarDe gemeente Kortenaken heeft sinds kort een mobiele ambtenaar die aan huis komt bij mensen die zich moeilijk kunnen ver-plaatsen. Maatschappelijk assistente tina luyckx helpt met het invullen van allerhande formulieren en kan ook zelf de Bel-score opstellen om zorg-verzekering te verkrijgen.

tina is bereikbaar via:t 0497 61 63 [email protected]

deel van een elektronisch zorgplan is, dat het centraal beschikbaar is en dus niet verloren kan gaan. Als dat nodig is, kunnen ook an-dere partijen tijdelijk inzagerecht krijgen, bij-voorbeeld tijdens een verblijf in een rustoord.

WijzigingenOnlangs is het elektronisch zorgplan op ver-schillende punten gewijzigd. een eerste ver-andering is organisatorisch. Om de zorgbe-middelaars te ondersteunen in de uitvoering van hun zorgopdracht, wordt vanaf nu een overlegorganisator ingezet om het zorgover-leg en e-zorgplan op te starten. dat zijn zorg-verleners die daarvoor een overeenkomst met de Sel’s hebben afgesloten.

Voorts worden de criteria waaraan de zorg-plannen moeten voldoen om erkend te wor-den voor een fi nanciële tegemoetkoming, niet meer vastgelegd door de Vlaamse over-

v

Page 15: Wel oktober 2010

15

verhoogt effi ciëntie

Het wordt geSELlig!amenwerking is vooral belangrijk in complexe zorgsituaties. eén telefoontje

naar de Sel-coördinator zorgt voor een over-legorganisator die de juiste partners bij elkaar brengt. het Sel spreekt af met ziekenhuizen, woon- en zorgcentra en alternatieve opvang om de zorgcontinuïteit naadloos te laten ver-lopen.

het Sel werkt aan een gegevensbank waar-op iedereen die iets met thuiszorg te maken heeft, per gemeente traceerbaar is. werken

aan een toekomstgerichte eerstelijnsgezond-heidszorg is een andere opdracht van het Sel. de zorg voor bijvoorbeeld mensen met een psychiatrisch probleem, diabetici en ‘fragiele’ ouderen zullen worden gevat in een globale visie, zoals we die in de zorgtrajecten kennen.

kortom: het Sel biedt de mogelijkheid om de zorg voor onze cliënten effi ciënter te ma-ken en om alle zorgpartners beter met elkaar te laten samenwerken. Aan ons om er gebruik van te maken!

Meer info: Vragen? Neem gerust contact op met de Sel-coördinatoren: • Sel GOAl

(arrondissement leuven): ellen thielens([email protected]),

• Sel Zorgnetwerk Zenneland (arrondissement halle-Vilvoorde): Christa roelants, Stijn Van Buggenhout, kathleen Verkest, ([email protected])

heid. dat gebeurt nu door elk Samenwer-kingsinitiatief eerstelijnsgezondheidszorg (Sel) . de voorwaarden en tegemoetkomin-gen kunnen daarom van Sel to Sel verschil-len. de Gdt-regelgeving (geïntegreerde dien-sten voor thuisverzorging ) blijft onveranderd.

tot slot kwam er half september ook een nieuwe versie van het elektronisch zorgplan. het werd in een nieuw kleedje gestoken, met tabbladen en een modernere vormgeving.

Meer info: Inlichtingen (met onder meer een handleiding elektronisch zorgplan) vindt u op de rubriek Welzijn en Gezondheid van www. vlaamsbrabant.be. klik op voor organisaties en professionelen > thuiszorg > elektronisch zorgplan. Of mail naar [email protected].

s

Page 16: Wel oktober 2010

16

Meer helpende handen

ls ik de baas was, zou ik het aantal ver-plegers en verpleegsters in onze afdeling fors

uitbreiden. Het moet zalig zijn om eens wat extra met onze bewoners bezig te kunnen zijn. We wer-ken met een ploeg van 13 mensen om 35 bewoners, zowel dementerenden als niet-dementerenden die ook zwaar hulpbehoevend zijn, dag en nacht te ver-zorgen. Op een gewone dagshift starten we ’s mor-gens met vier, maar ’s avonds moeten we alles met twee bolwerken. Ikzelf maak onder andere de uur-

roosters en de werkverdeling, maar ik draai ook een stuk mee.

Als het nodig is, doe ik echte verzorging, anders help ik vooral met het eten en dergelijke. Zowel de be-woners als het personeel zouden blij zijn met de man-kracht. We hebben al een goede ergo- en kinewer-king, maar je kunt de bewoners altijd nóg beter in de watten leggen. Waardoor je als verpleger nog meer van die mensen terugkrijgt. Helaas besef ik ook wel dat een torenhoge personeelskost niet haalbaar is…

a

Meer Meer “

als ik baas was …

Colette Debruyne, hoofdverpleegster in woonzorgcentrum Sint-Rochus in Aarschot