Mokum Magazine 03/2014

36
We Amsterdam MOKUMSE BINGO! KOM OOK EN WIN E100,- Jaargang 3, nr. 3/2014 Martin Garrix AMSTERDAMS JONGSTE EXPORT PRODUCT INTERVIEWS JEROEN KRABBÉ, THIJS RÖMER, EVA SIMONS, KOOS ALBERTS WIN NEEM GRATIS MEE! DE NIEUWE CD VAN DE DIJK

description

Mokum Magazine is het grootste en gratis entertainmentblad van Amsterdam. Inmiddels wordt het in een oplage van 20.000 exemplaren op meer dan 800 locaties aangeboden in alle stadsdelen van Amsterdam en in alle bioscopen. Dit maandelijkse tijdschrift bevat persoonlijke interviews met zowel geboren Amsterdammers als met bekende nationale en internationale sterren. Daarnaast reportages over uiteenlopende onderwerpen, cd-, games-, dvd- en andere (p)reviews, maar ook tips, testen, winacties en wetenswaardigheden over culturele activiteiten, winkelen, uitgaan en andere vormen van recreatie. Onze doelgroep bestaat uit Amsterdammers en iedereen die de stad een warm hart toedraagt. Mokum Magazine is een eigen uitgave. Het magazine wordt gedrukt op een hoogwaardige kwaliteit papier in een opvallend, kleurrijk en handig meeneemformaat.

Transcript of Mokum Magazine 03/2014

Page 1: Mokum Magazine 03/2014

We ❤Amsterdam

MOKUMSE BINGO!KOM OOK EN WIN E100,-

Jaargang 3, nr. 3/2014

Martin GarrixAMSTERDAMS JONGSTE EXPORT PRODUCT

INTERVIEWS J E R O E N K R A B B É , T H I J S R Ö M E R , E VA S I M O N S , K O O S A L B E R T S

WIN

NEEM GRATIS

MEE!

DE NIEUWE CDVAN DE DIJK

Page 2: Mokum Magazine 03/2014
Page 3: Mokum Magazine 03/2014

Copyright © 2014, Woord Vervolgd Amsterdam.

Al le rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand, of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wi jze, hetzi j e lektronisch, mechanisch, digi taal, door fotokopieën, opnamen of op enige andere manier, zonder voorafgaande schri f tel i jke toestemming van de uitgever.

Op de Tuinstraat kwam ik ter wereld. Ik kom uit een arbeidersgezin; mijn vader was sloper van beroep en mijn moeder was werkster. Mijn zus en ik verbleven veel bij Opoe, die naast ons woonde. In die tijd woonde je familie nooit ver van je vandaan en kon je altijd bij iedereen terecht. Je kon ook overal naar binnen, want bij de meeste huizen hing er een touwtje uit de deur. Regelmatig kwam het voor dat ik mijn opa uit de kroeg moest ophalen. Hij zat meestal in Café Het Bruine Paard op de Prinsengracht en zei dan steevast dat hij alleen met me meeging als ik een liedje zong. Daarna kreeg ik een stuiver of dubbeltje waar ik duimdrop voor haalde. Hoewel ik als kind veel zong, had ik geen idee wat ik later wilde worden. Ik dacht er zeker niet over na om een plaat te maken. Dat kwam later, toen we in Sint Pancras woonden. Iemand had me horen zingen bij de plaatselijke voetbalvereniging en gaf me op voor een talentenjacht in de Casa Rosso. ‘Doe gewoon, daar ga ik echt niet heen’, zei ik. Ik had het naar mijn zin als metselaar en hoefde niet bekend te worden. Toch liet ik me overhalen door een aantal enthousiastelingen. Tijdens de wedstrijd zong ik liedjes van André Hazes, Johnny Jordaan en Willy Alberti’s Kijk Me Nog Een-maal Aan. Ik werd tweede en ging huiswaarts met een goed advies van Tineke de Nooij, die in de jury zat. Ze vond dat ik snel met een eigen repertoire moest komen. Tekstschrijver Peter de Wijn had een liedje voor me liggen en dat was Ik Verscheurde Je Foto. Voordat ik het wist, was ik bekend en deed ik 500 optredens per jaar. Het nummer Gisteren Heeft Zij Me Verlaten werd in hetzelfde jaar uitge-bracht en eind 1984 had ik een derde hit te pakken met Waarom Ben Ik Met Kerstmis Zo Alleen. Met drie hits stond ik in de top 10 en dat is tot op de dag van vandaag een record waar ik trots op ben. Hoewel ik al geruime tijd niet in Amsterdam woon, is het nog steeds mijn stad. Als ik door de Jordaan rijd en de Westertoren zie, dan huilt mijn hart van ontroering en flitsen er beelden voorbij van de mooie tijd die ik er heb gehad. Amsterdam, je zit in mijn hart en dat gaat er nooit meer uit!

Koos Alberts

Foto

Rob

Bog

erd

COLOFONJaargang 3, nummer 3

COVERFOTOWilliam Rutten

HOOFDREDACTIEMartijn van StuyvenbergRobert Plat

ARTDIRECTION EN VORMGEVINGEvelyne Dielen

EINDREDACTIENathalie van der Veer

MARKETING & SALESDaily ProductionsDennis [email protected] [email protected] 030-6933192

MEDEWERKERSDany Edmond JabbourRobert Leon Ralph Moorman

DRUKJoh. Enschedé Amsterdam

DISTRIBUTIENice2Know

OPLAGE20.000

www.mokummagazine.nl

UITGAVE EN COPYRIGHTWoord VervolgdHaarlemmerdijk 73-11013 KC [email protected]

Voorwoord

Page 4: Mokum Magazine 03/2014

NIEUWS

AAN DE AMSTERDAMSE GRACHTENEen feest is nooit een feest als Mokum Magazine niet is geweest!

MokumMagazine4

020 APP VAN DE MAAND

HEINEKEN EXPERIENCE Deze gratis app is een gids als je naar de Heineken brouwerij gaat. Ontdek de wereld van ’s werelds bekendste biermerk aan de hand van video’s, audiofragmenten en quizvragen.

Boven en l inksonder: de Mokum Magazine Bingoavond @ Bierbrouweri j De Prael, l inks de Pubquiz in café De Twee Zwaantjes

Zestig jaar nadat Maurice Béjart zelf als danser voor het eerst in Carré optrad, komen zijn beroemd-ste choreografieën er terug in een spectaculair eerbetoon. Nog maar zelden heeft een ballet Carré zo op zijn kop gezet als Ballet for Life. Het is Béjart ode aan Freddie Mercury, Mozart

10 EURO KORTING OP 1E, 2E EN 3E RANGSKAARTENVoor de voorstellingen van Ballet for Life op 13, 14, 15 maart om 20.30 uur, 16 maart om 14.00 uur en Boléro & Light op 19 en 20 maart om 20.30 uur ontvang je maar liefst € 10,00 korting op 1e, 2e en 3e rangskaartjes. Koop o.v.v. Mokum Magazine direct aan de kassa of reserveer telefonisch op 0900-2525255 (€ 1,30 per gesprek), of via www.carre.nl. Vul bij de promotiecode MOKUM in.

Let op: Niet geldig op reeds gekochte kaarten of in combinatie met andere aanbiedingen. Zolang de

voorraad strekt. Exclusief € 1,- voor het Carré restauratiefonds en eventuele reserveringskosten.

en mode ontwerper Gianni Versace. Op de muziek van Queen en Mozart flitst het ballet als een videoclip aan je voorbij. Naast Ballet for Life is ook Béjarts meester-werk Boléro in Carré te zien. Naast de Boléro wordt in dit tweede programma Bé-jart ballet Light op muziek van Vivaldi, The Residents en Tuxedomoon gedanst.

BALLET FOR LIFE

Mokum Magazine aanbieding

Page 5: Mokum Magazine 03/2014

Mokum Magazine wordt op meer dan 770 locaties in alle Amsterdamse stadsdelen verspreid door Nice 2 Know. Kijk op www.nice2know.nl voor meer informatie. Wil je weten waar je ons tijdschrift bij jou in de buurt kunt vinden? Kijk op www.mokummagazine.nl Op deze locaties kun je Mokum Magazine ook gratis meenemen:

EYE IJpromenade 1

Kinki Kappers Overtoom 245

Slotervaartziekenhuis Louwesweg 6

BIERBROUWERIJ DE PRAEL OUDEZIJDS ARMSTEEG 26

19 MAART

BINGOLente

NIETDRUK

CAFÉ DE TWEE ZWAANTJES PRINSENGRACHT 114

PUBQUIZ

&PUBQUIZ

1 APRIL

MAAK JE

Wil je Mokum Magazine in een gratis display aan-bieden op jouw locatie? Dat kan! Mail naar [email protected]

MokumMagazine 5

LENTEBINGO Op 19 maart organiseert Mo-kum Magazine een Lentebingo in samenwerking met De Prael (Oudezijds Armsteeg 26). De inloop is vanaf 19.00 uur en om 20.00 uur gaan de ballen draaien. Er zijn mooie prijzen te winnen, zoals een mega geldprijs van € 100,00!

PUBQUIZ Noteer alvast in je agenda: ook deze maand organiseert Mo-kum Magazine een pubquiz in samenwerking met Café de Twee Zwaantjes (Prinsengracht 114). Op 1 april (geen grap!) ben je van harte welkom. De inschrijfkosten bedragen € 2,50 per persoon. Je team mag zo klein of groot zijn als je wil. Het beste team gaat met een mooie prijs naar huis.

instagra’dam

INSTAGRA’DAM Mokum Magazine heeft een Instagram account. Deze maand

hebben we weer twee beelden gekozen met de tag #MokumMagazine. Gefeliciteerd @robenanni (Rob van Duijn, boven) en @jeroenstoop (Jeroen, onder) prachtige portretten van mensen in typische Amsterdamse café’s!

Ook actrice Nienke Römer leest elke maand Mokum Magazine!

We ❤Amsterdam

Page 6: Mokum Magazine 03/2014
Page 7: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine 7

Merk je dat ze het in andere landen cool vinden dat je uit Amsterdam komt?‘Ja, best wel. Amsterdam is wereldberoemd, maar de meeste associaties die mensen met de stad hebben zijn toch weer de standaard dingen als tulpen, wiet en de Red Light District. Binnen de muziekindustrie staan we trouwens ook steeds meer bekend om het Amsterdam Dance Event. En waar we ook mee worden geassocieerd, zijn alle top house dj’s die hier vandaan komen en daar ben ik

Martijn Garritsen is pas 17 jaar en is onder de artiestennaam Martin Garrix wereldberoemd. In Australië en Amerika is hij megapopulair, terug in Nederland gaat hij gewoon nog naar school!

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto’s Spinnin’ Records/Wil l iam Rutten

misschien nog wel het meest trots op.’

Je bent pas 17 jaar en nu al we-reldberoemd in de scene. Hoe zorg je ervoor dat je niet ont-spoort door alle verleidingen?‘Op de eerste plaats heb ik altijd een super chill team om me heen dat me overal ter wereld begeleidt. Ik reis dus nooit alleen, maar er gaat altijd een manager, een boekings- of persagent of iemand van mijn record label mee. Afgezien daar-van houdt mijn Nederlandse bloed me over het algemeen vrij nuchter.’

Wat zie je zelf als het absolute hoogtepunt van je carrière tot nu toe?‘Dat zijn er meerdere. Het wereldwijde succes van het nummer Animals was daar één van. De officiële video ervan is 173 miljoen keer bekeken en dat is natuurlijk ongekend. Daar-naast was mijn tour door de Verenigde Staten echt heel sick. Ik was niet alleen voor het eerst in Amerika, maar stond ook nog eens in acht verschillende steden te draaien in de allervetste clubs.’

Martin Garrix‘IK HEB MIJN OUDERS BELOOFD DAT IK MIJN SCHOOL AFMAAK’

Page 8: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine8

En dat terwijl je ook nog gewoon de Herman Brood Academie volgt. Waar studeer je eigenlijk nog voor nu je al zoveel succes hebt?‘Er zijn nog zoveel dingen die ik kan en wil bereiken. Dit is pas het begin. Vergeet niet dat ik nog maar relatief kort geleden ben doorgebroken en ik voor mijn gevoel nog niet op hetzelfde level sta als andere

gerenommeerde artiesten. Ik heb mijn ouders beloofd dat ik mijn school afmaak, dus dat ga ik ook zeker doen. Daarnaast leer ik nog aardig wat dingen bij op de Herman Brood Academie, al is het niet altijd even makkelijk om mijn tourschema’s te combineren met mijn opleiding.’

Hoe reageert je omgeving op je succes? ‘Mijn vrienden en familie zijn supertrots en supportive. Daarnaast leer ik ook veel nieuwe mensen kennen, maar ik hecht nog steeds heel veel waarde aan mijn naaste omgeving en denk dat dat ook heel belangrijk is. Toch is er ook een hoop veranderd. Ik heb bijvoorbeeld drieënhalf miljoen Facebook likes – dat is wel echt bizar! Maar ook heel cool om met zoveel fans te kunnen communiceren.’ Wat is de meest voorko-mende ‘direct message’ die je krijgt?‘Can you follow me back please?’

Wat doe jij als je je verveelt, in het vliegtuig zit, of in het hotelkamer aan het chillen bent? ‘Ik ben vaak aan het werk ach-ter m’n laptop en daar bedoel ik muziek maken mee. Daar-

MARTIN GARRIX OVER AMSTERDAM‘Ik vind het altijd super relaxed om na een lange reis weer terug te zijn in Amster-dam. Niet alleen de plaats, maar ook mijn vrienden en familie mis ik als ik onder-weg ben. Eenmaal terug in Amsterdam blinkt de stad voor mij uit in de gemoede-lijkheid, gezelligheid en de vrijheid die het uitstraalt.’

naast luister ik ook veel naar verschillende soorten muziek, van Flume tot Disclosure en ik houd ook heel erg van de stem van Ellie Goulding. Lezen doe ik niet zoveel, ik slaap dan liever. Dat is trou-wens mijn favoriete hobby!’

Op welke uitverkochte plek in Amsterdam zullen we je ooit nog eens in actie zien? ‘Het lijkt mij heel vet om nog een keer voor een volle ArenA te staan.’

Op 14 mei word je 18. Wat vind je het spannendste dat nog voor die tijd in je agenda staat en wat zijn de highlights voor de rest van het jaar? ‘Mijn tour in Australië wordt helemaal te gek. Daarna ben ik in Miami tijdens de Miami Music Week en sta ik op de mainstage van het ULTRA Music Festival. In april speel ik op Coachella in het Californische Indo. Spelen op Coachella en Ultra Miami waren ooit mijn grootste dromen en worden dus nu al werkelijkheid. Het wordt dus tijd om even bij te slapen om over nieuwe highlights te dromen!’

Voor meer info over Martin Garrix check je de websites www.martingarrix.com of www.spinninrecords.com

‘HET LIJKT MIJ HEEL VET OM NOG EEN KEER VOOR EEN VOLLE ARENA TE STAAN.’

Page 9: Mokum Magazine 03/2014
Page 10: Mokum Magazine 03/2014

Ceintuurbaan 201 1074 CV Amsterdam • (020) 664 41 54 • [email protected]

Cityspa is een boutique spa gespecialiseerd in huidverzorging en huidverbetering, permanent ontharen en contourverbetering met de laatste werkzame technieken.

Wij gebruiken alleen natuurlijke producten om uw huid te verwennen en te herstellen.

Producten zoals Carita, Dermalogica, Decléor, T.LeClerc make-up en O.P.I voor handen en voeten.

De Cityspa behandelingen ondergaat u in een mooie, serene en rustige oase in het hart van Amsterdam.

SKINCARE BEHANDELINGEN

microdermabrasie • anti-aging • pigmentatie • herbal greenpeel acne • ultra vpl • permanente ontharing (alle huidtypen)

Breng deze advertentie mee en ontvang 20% korting* op alle behandelingen. Kijk voor alle informatie op onze website. *Korting is eenmalig per klant en geldig tot 1 juli 2014.

20% KORTING

Een mooie huid en een goed verzorgd lichaam.

Page 11: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine 11

MIJN AMSTERDAM

Eva Simons Eva Simons (29) is een wereldster, maar de zangeres slentert het liefst door haar hometown Amsterdam. Dit zijn haar favoriete adresjes.

1 UNLIMITED HEALTHVan Ostadestraat 234‘Ik probeer heel gezond te eten. Bij Unlimited Health kan het volgens mij niet gezonder. Hun salades, smoothies en taartjes zijn 100% veganistisch en ontzettend lekker.’

2 APPLE STORELeidseplein 25‘Ik ben een gadgetfreak en loop nog net niet met een Google-bril rond. Met het merk Apple ben ik zo’n beetje opge-groeid. Voor muzikanten hebben ze te gekke software. Ik ben vaak in de Apple Store te vinden om te kijken of er alweer ergens een nieuwe versie van is.’

3 GOLDEN TEMPLE Utrechtsestraat 126‘Als vegetariër kom ik hier graag. De meest creatieve gerechten staan op de kaart en ze zijn allemaal even lek-ker. Vooral hun humus en brood is heerlijk. Aanrader!’

4 NOORDERMARKT ‘Op zaterdag of maandag ben ik vaak op de Noordermarkt te vinden. Zaterdags verkopen ze hier biologische en verse producten. Op maandag is dit hét adres voor tweedehands kleding. Hier vind je unieke kledingstukken die je niet snel in de winkels vindt. Zeker niet voor die prijs.’

Interview Robert Plat Foto Universal Music

5 TOMMY’Z TOKOAdmiraal de Ruijterweg 85‘Er is maar één kapper in Amsterdam die weet hoe hij met mijn haar moet omgaan en dat is Tommy. Knippen en verven doe ik zelf wel, maar als ik een fotoshoot heb, vraag ik Tommy of hij mijn styling wil doen.’

Eva is elke zondag om 20.00 uur op RTL5 te zien in het tv-programma The Hit

Page 12: Mokum Magazine 03/2014

We ❤Amsterdam

Adverteren in Mokum Magazine?

ik word abonnee!

www.mokummagazine.nl

Neem contact op met Daily Productions/Dennis Dercksen tel: 030-6913835. Of mail: [email protected]

Naam:

Adres:

Postcode/Woonplaats:

Email:

Telefoonnr.

Halfjaarabonnement: E 23,70 (6 nummers) Jaarabonnement: E 35,40 (12 nummers)

Stuur deze bon naar Mokum Magazine, Haarlemmerdijk 73-1, 1013 KC Amsterdam

JA

Page 13: Mokum Magazine 03/2014

www.mokummagazine.nl13

VAN DOBBENKORTE REGULIERSDWARS-STRAAT 5-7-9Prijs: € 3,75

Tja, Van Dobben. Need we say more?

De eetsalon is al sinds 1945 een

landelijk begrip. De smeuïge filet ame-

ricain wordt aan weerszijden van een

zacht broodje gesmeerd. Kan er ergens

wettelijk worden vastgelegd dat het

recept nooit meer wordt aangepast?

Cijfer: 10

HET LEKKERSTE broodje filet americain Zonder peper en zout, geen plakjes ei of uitjes. Waar in Amsterdam haal je het lekkerste broodje zelfgemaakte filet americain?Productie Marti jn van Stuyvenberg

’T KUYLTJEGASTHUISMOLENSTEEG 9HSPrijs: € 3,55

In deze kleine en keurige broodjes-

zaak in de 9 Straatjes genieten we van

een pistolet belegd met verrukkelijke

en lekker gekruide filet americain

met een pittige nasmaak. Het broodje

had iets knapperig gekund, maar hier

komen we nog heel vaak terug om

alle andere zelfgemaakte vleeswaren

uit te proberen!

Cijfer: 9½

LOEKIEUTRECHTSESTRAAT 57Prijs: € 2,90

Bij Loekie kun je kiezen tussen

gewone en pittige (met kappertjes en

cayennepeper) filet americain. In deze

prachtige zaak wordt de zelfgemaakte

filet americain op een zeer knapperig,

halve of een derde Frans stokbroodje

geserveerd. Nu snappen we waarom

de Utrechtsestraat ‘uw winkelstraat

met smaak’ als credo hanteert!

Cijfer: 9

Een

van

van

Een

van

Een

HERGOBEETHOVENSTRAAT 49Prijs: € 3,70

Spelt- of desembroodjes, panini’s,

pistoletjes wit of bruin en zachte

broodjes: je zegt ’t maar of de slager

met ’n koksmuts heeft het. Wederom

krijgen we een heerlijk knapperig

broodje geserveerd, rijkelijk belegd

met een klassieke en zeer smakelijke

filet americain. Jammer dat een

verrassende smaaktwist te wensen

over laat.

Cijfer: 8

DE LEKKERNIJBRINKSTRAAT 157Prijs: € 2,00

Een broodje pom, zoutvlees of

Surinaamse kip? Bij deze buurtbakker

in Betondorp staan ze op de belegde

broodjeskaart. Er zijn alleen nog

bruine pistoletjes en de smaak van

de filet americain kennen we uit de

supermarkt, dus daar hadden we als

verwende Amsterdammers – ondanks

de nette prijs – meer van verwacht.

Cijfer: 6

SLAGERIJ MEESTERAMSTERDAMSE POORT 87Prijs: € 3,00

In deze familieslagerij worden bijna

alle producten zelf bereid en worden

de broodjes zelf afgebakken. In de

mooi luxe slagerij eten we een stevig

en vlezig broodje filet americain, dat

we je zeker kunnen aanbevelen als je

in de Amsterdamse Poort winkelt.

Cijfer: 8

TEST

Page 14: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine14

Villa Mokum is een spiksplin-ternieuw appartementen-complex dat bestaat uit vier bouwblokken. Blok 1 en 4 tel-len in totaal 348 koopstudio’s aan de Amstelhovenstraat en Spaklerweg, op een kwartier fietsafstand van het Rem-brandtplein, de VU en de UvA. De prijzen van een studio van 28 vierkante meter beginnen bij € 81.563,- v.o.n., op basis van jaarlijkse erfpachtcanon-betaling. De koopstudio’s zijn ingericht met een luxe keuken en een complete badkamer. De keuken wordt standaard opgeleverd met combimag-netron, elektrische kookplaat met wasemkap, wasmachine of vaatwasser en koelkast met vriesvak. Ook de badkamer is zeer praktisch ingericht en heeft voorzieningen als een douchehoek, wandcloset en een wastafel. Alle studio’s zijn standaard voorzien van vloer-

Villa Mokum Op zoek naar een betaalbaar appartement of studio binnen de ring van 020? Check dan snel het woon aanbod van Villa Mokum en De Studio.

BACKSTAGE

LUXE STUDIO’S IN HET AMSTELKWARTIER

verwarming, videofooninstalla-tie en een glasvezelaansluiting voor telefoon en data. In de kelder is een afsluitbare fietsen-berging aanwezig. Villa Mokum telt 7 verdiepingen, via de centrale entree bereikbaar via lift of trap. De begane grond van blok 1 & 4 is bestemd voor commerciële ruimtes. In de loggia’s, op de dakterrassen en in de gezamenlijke binnentuin is er de mogelijkheid om lekker te relaxen met medebewoners en vrienden.

OPENINGSTIJDEN MODEL-STUDIODe modelstudio van Villa Mokum is wekelijks geopend op dinsdag en donderdag tussen 15:00 en 17:00 uur en op woensdag en vrijdag van 13:00 tot 15:00 uur. Ook zijn de deuren iedere maand één zaterdag geopend. Houd de website www.villamokum.nl in de gaten voor de exacte data en voor meer informatie. Adres: Amstelvlietstraat, rode AM woonunit.

Page 15: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine 15

De verkoop en verhuur van de 320 starters- en studen-tenappartementen van part I van De Studio in Amsterdam-West was een groot succes. Daarom is eind 2013 de ver-koop gestart van part II, met nog eens zo’n 300 studio’s. Ook deze studio’s zullen tussen de 28 en 37 vierkante meter groot zijn. Maar er komen ook grotere twee-kamerappartementen van 47 vierkante meter. Elke studio krijgt een luxe badkamer, een complete keuken met inbouwapparatuur en vloerverwarming en vloer-koeling. Verder profiteer je als bewoner van de gezamen-lijke voorzieningen, zoals de servicebalie, de wasserette en het inmiddels fraai opgeknap-te Bos en Lommerplantsoen,

STARTERSAPPARTEMENTEN AAN HET BOS EN LOMMERPLANTSOEN

dat voor de deur ligt. De koop-sommen in part II beginnen bij 71.500 euro, op basis van jaarlijkse erfpacht. Behalve de studio’s zijn er ook bergingen te koop, van vier, vijf, zes of zeven vierkante meter. De prijzen van deze bergingen beginnen bij 3.500 euro.

De Studio (Part II) MODELWONINGIedere dinsdag en donderdag van 15:00 uur tot 17:00 uur en iedere woensdag en vrijdag van 13:00 uur tot 15:00 uur ben je welkom in de modelwoning om een indruk te krijgen van De Studio en al je vragen te stellen. Adres: Bos & Lommerplantsoen 43K, Amsterdam. Houd de website www.de-studio.nl in de gaten voor meer informatie.

Page 16: Mokum Magazine 03/2014

Check de tv-serie Moordvrouw elke zondag om 20.10 uur bij RTL4

Page 17: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine 17

GEZIN‘Mijn gezin is m’n basis. Ik ben heel dankbaar dat mijn vrouw en ik elkaar gevonden hebben en dat daaruit zo’n mooie dochter is voortgeko-men. ’s Avonds thuiskomen en het fijn vinden dat ze er weer zijn, is een mooi gevoel.’

VADER ‘Niet streng, maar duidelijk. Mijn dochter is nu bijna vier jaar oud en dat is een leeftijd waarop het nodig is om con-sequent te zijn. Anders creëer je je eigen monster en dat pro-beren we te voorkomen. Aan de andere kant geven we haar ook genoeg ruimte om lekker haar eigen gang te gaan.’

HUNK VAN EIGEN BODEM‘Circuleert die term op inter-net? Dat was dan zeker een artikel van heel lang geleden! Nee serieus: ik ben best ijdel, maar ‘hunk van eigen bodem’ vind ik teveel eer. Dat is ook niet iets waar ik mijn best voor doe. Ik moet uitkijken dat ik

niet moddervet word en dat doe ik met pijn en moeite. Voor de serie Moordvrouwen heb ik een goede stok achter de deur. Ik wil namelijk niet een politieman met overge-wicht zijn, dus ik weet dat ik elk jaar zo rond eind augustus in dat pak moet passen.’

OPA PIET‘De man die heel erg belang-rijk is geweest in mijn leven en nog steeds is. Het is heel wonderlijk om als kleinzoon zo’n vriendschappelijke relatie met je opa te hebben gehad. We waren elkaars beste vrien-den, maar ik noemde hem wel altijd opa. Vooral toen ik jong was, vond ’ie dat niet altijd even prettig. Zeker als er mooie vrouwen in de buurt waren, fluisterde hij weleens: ‘Zeg nu maar even Piet!’’

LIEVER DAN LIEF‘In dat liedje heeft Gers Pardoel de zin ‘vandaag ben ik jouw Thijs Römer’ opge-nomen. Toen ik hoorde dat

mijn naam in dat nummer voorkwam, kreeg ik blosjes op mijn wangen van trots. Laatst zat ik in een taxi en kwam dat nummer toevallig voorbij. ‘Moet je opletten’, zei ik tegen de chauffeur en riep: ‘dat ben ik!’ Dat blijft dus een soort van kinderlijke opwinding en is niet iets wat went.’

RECENSIES‘Het blijft elke keer toch een kwestie van met zweet in de bilnaad afwachten tot ik ze kan lezen. Als het zwart op wit staat, lijkt het alsof de waarheid is geschreven en daarnaast bepaalt het toch wel hoe een voorstelling de historie ingaat. En je wilt als hoofdrolspeler natuurlijk dat er veel mensen komen kijken. Het gekke is wel dat een recensie soms negatief is en toch een kern van waarheid kan bevatten. Nadat ik ben uitgevloekt en het abonnement op de krant heb opgezegd kan ik uiteindelijk denken: hij had misschien toch een beetje gelijk…’

Thijs Römer (35) heeft niets meer nodig dan zijn gezin en een dak boven zijn hoofd. In een klein dorpje onder de rook van Amsterdam leidt de acteur een simpel, maar gelukkig bestaan met zijn Katja en dochter Sammie.Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto RTL/Wil l iam Rutten

Thijs Römer‘IK BEN BEST IJDEL, MAAR ‘HUNK VAN EIGEN BODEM’ VIND IK TEVEEL EER’

INTERVIEW

Page 18: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine18

BLIND DATE

Interview Robert Plat Foto’s Evelyne Dielen Locatie Restaurant Hemelse Modder

ZIJNaam: Nancy Leeftijd: 31 Beroep: Secretaresse

HIJNaam: Maarten Leeftijd: 30Beroep: Ondernemer

Twee Amsterdammers leren elkaar kennen in restaurant Hemelse Modder. Deze maand Maarten en Nancy.

❤ Wil je een blind date? Geef je op door een korte beschrijving + foto van jezelf te mailen naar [email protected]

Page 19: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine 19

Wat was je eerste indruk van de ander? Maarten: ‘Ze zag er mooi uit, was vrolijk en goedlachs. Geen liefde op het eerste gezicht, maar ik wist wel meteen dat het een leuke blind date kon worden.’ Nancy: ‘Ik was verrast. Wat een gezellige, spontane jongen en een lekker ding!’

Hoe verliep de date? Maarten: ‘Het bleek al gauw dat we op één lijn zaten en al-lebei een vlotte babbel hadden. We hebben het over van alles en nog wat gehad. Niet alleen over werk, maar ook over sport. Ze bleek net als ik een groot liefhebber te zijn van skiën, hockey en zwemmen.’Nancy: ‘Ik kan eigenlijk niks bedenken dat níet leuk aan de avond was.’

Kreeg je de indruk dat de ander je zag zitten? Maarten: ‘De klik werd steeds sterker.’

Nancy: ‘We keken af en toe net iets te lang in elkaars ogen, dus die indruk kwam van beide kanten al snel, ja.’

Wat hebben jullie na het etentje gedaan? Maarten: ‘Restaurant Hemelse Modder bevindt zich vlakbij de Nieuwmarkt, dus we zijn na afloop naar de Zeedijk gegaan voor een drankje. Voor de deur van de Casablanca hebben we gezoend, alsof het helemaal vanzelf ging. Die kus werd binnen uiteraard een paar keer over gedaan.’ Nancy: ‘Het werd inderdaad, uhm… héél gezellig!’

Dus we hebben een match? Maarten: ‘Voor mij wel. Het was een bijzonder leuke avond. Ik heb zelfs nog Kleine Jongen van André Hazes voor haar gezongen, maar toen was ik al aardig aangeschoten. We hebben voor vanavond alweer een nieuwe date ingepland.’ Nancy: ‘Ik krijg er een kleur

HEMELSE MODDER LIEFDESMENU

VoorgerechtMaarten & Nancy Schelvisparfait met rivierkreeft-staartjes en luchtige knolselderij-grapefruitsaus.

HoofdgerechtMaartenGegrilde entrecote met gerookte sjalottenboter, krieltjes, sperzie-bonen en tomaat uit de oven.

NancyGebraden parelhoenhammetje met boerenkoolstamppot en rookworstjus met knoflook.

Nagerecht Maarten & Nancy Hemelse Modder; bruine en witte chocolademousse met vanilleroom.

‘DIT HAD IK ECHT NIET VERWACHT!’

Sinds 1984 is restaurant Hemelse Modder een begrip. Het restaurant staat niet alleen bekend om het nagerecht dat Hemelse Modder (een dessert van fairtrade chocolade) heet, maar ook om de dagverse gerechten. Er wordt gewerkt met locale producten.

Restaurant Hemelse Modder bestaat dit jaar dertig jaar. Op vertoon van deze bon ontvangen lezers van Mokum Magazine het jubileummenu of driegangenmenu voor € 30,- ipv € 33,50.

Restaurant Hemelse ModderOude Waal 111011 BZ Amsterdam020 624 3203www.hemelsemodder.nl

van, omdat ik hem echt heel leuk vind. Dit had ik echt niet verwacht. Dus ja, we hebben zeker een match!’

Page 20: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine20

INTERVIEW

Je in een Amsterdams zieken-huis bent geboren‘Nee, ik ben in 1944 thuis aan de Amstelkade geboren, toen er voor Joodse vrouwen geen ziekenhuizen meer waren. Het was geen pretje voor een Joodse vrouw om in de Hon-gerwinter te bevallen. Door onze huisarts ben ik onder rampzalige omstandigheden ter wereld gebracht, want er was geen warmte, voedsel, helemaal niets.’

Je woorden gebruikt als ache-nebbisj, porem en godskolere‘De Amsterdamse slang is doorspekt met dat soort termen. Zelf heb ik nooit een accent gehad. Sterker nog: mijn vader had liever niet dat ik met kinderen uit de buurt speelde die plat praatten. Ik ben wel van mening dat je accentloos Nederlands moet kunnen spreken als je een vak kiest waarbij het om taal gaat.’

Je een grote mond hebt en het altijd beter weet‘Oh ja, absoluut! Loop maar eens over de Albert Cuyp en luister naar wat ze roepen. Daar kunnen ze hun waar nog aanprijzen als het ligt te rotten in de kisten. Wat ik ook leuk vind aan Amsterdammers, is dat ze elkaar zo heerlijk kwaad kunnen bejegenen zonder kwaad in de zin te hebben.’

Je wel eens meer dan een half uur naar parkeerplek hebt gezocht‘Och, wat een ergernis is dat toch! Binnen de stadsgrenzen spring ik altijd op m’n fiets.’

Je biefstuk bij Loetje eet, je kroketje bij Van Dobben en je taartjes bij Holtkamp haalt‘Wat ben ik het hier hartgron-dig mee eens! Broodje van Kootje zou daar eigenlijk nog bij moeten. En je bent ook een echte Amsterdammer als je

vroeger nog in de rij van de Ci-neac hebt gestaan en daar een patatje heb gegeten, die toen nog pommes frites heetten.’

Je Ajax nog in De Meer hebt zien voetballen‘Nee, want ik heb niks met voetbal. Maar het toeval wil dat ik ooit bij de roemruchte huldiging van Ajax met Cruyff in de Stadsschouwburg was. Ik moest daar ’s avonds spe-len en ben toen achter ze gaan staan, tussen de hotemetoten in, omdat ik dacht: zoiets maak ik nooit meer mee.’

Je Carré, het DeLaMar en De Kleine Komedie hebt bezocht‘Ik heb ze niet alleen bezocht, maar heb er ook gespeeld. Carré is beyond fantastisch. In mijn jeugd gingen we altijd naar het Kerstcircus en nog steeds ruik ik de paardenstal-len als ik er ben. In de De Kleine Komedie heb ik vaak gestaan en in het DeLaMar liggen ook veel voetstappen van mij. Met Vaslav speel ik voor het eerst in het DeLaMar na de verbouwing en ook nog eens in de zaal die is ver-noemd naar de dierbare Mary Dresselhuys.’

Jeroen Krabbé 100% AMSTERDAMMER

JE BENT EEN ECHTE AMSTERDAMMER ALS…

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Erwin Olaf

Als je biefstuk bij Loetje eet, je kroketje bij Van Dobben en je taartjes bij Holtkamp haalt, ben je een echte Amsterdammer. Acteur Jeroen Krabbé (69) is daar een goed voorbeeld van!

Page 21: Mokum Magazine 03/2014

VASLAVDit toneelstuk vertelt het waargebeurde verhaal van de wereldberoemde balletdanser Vaslav Nijinski, die verst(r)ikt raakt in de machtstrijd tussen de twee grote liefdes van zijn leven. Lukt het Vaslav (Maarten Heijmans) te ontsnappen aan de verstikkende jaloezie van zijn vrouw Romola (Noortje Herlaar) en de eerzucht van zijn impresario Diaghilev ( Jeroen Krabbé)? Deze voorstel-ling over onbegrensde ambitie en meedogenloze liefde is van 7 maart t/m 30 april te zien in het DeLaMar Theater. Voor meer info en kaarten check je www.delamar.nl

Page 22: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine22

Page 23: Mokum Magazine 03/2014

HUISARTSENPRAKTIJK KEIZERSGRACHTDr. Dany

Heb je ook een vraag voor Dr. Dany? Laat het weten via [email protected]. Je vraag wordt altijd anoniem gesteld.

MokumMagazine 23

JE TONG UITSTEKENIn de Chinese geneeskunde is de tongdiagnostiek het meest objectieve en betrouwbare instrument. Wat is uw mening hierover? Bij tongdiagnostiek wordt geke-ken naar de vorm van de tong, het beslag, de structuur en de kleur. De tong wordt onderver-deeld in verschillende zones die overeen zouden komen met verschillende lichaams-delen. Echt wetenschappelijke onderbouwingen ontbreken en daarom sta ik als westerse huisarts die het evidence based medicine hanteert niet achter deze vorm van diagnostiek. Uiteraard staat het iedereen vrij om zijn eigen opvattingen over tongdiagnostiek erop na te houden, want je zou ook kunnen redeneren: ‘baadt het niet, dan schaadt het niet’. Ik raad je altijd aan om je eigen huisarts te raadplegen. Wie weet kun je daarna je tong naar hem uitsteken!

Dr. Dany Jabbour runt de Huisartsenpraktijk Keizers-gracht (HAPK).

BETROUWBARE APP? Hoe betrouwbaar is Moet Ik Naar De Dokter? De Moet Ik Naar De Dokter-app heeft als eerste een CE-keurmerk ontvangen en is aangemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg. Dit keur-merk garandeert betrouwbare informatie. Als huisarts is het fijn om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen en ook ik streef er in mijn eigen praktijk naar om innovatieve technologieën toe te passen. Ik denk dat zo’n app zeker voordelen biedt. Wel blijft het natuurlijk belangrijk om bij spoed, twijfels en zorgen een arts te raadplegen.

Voor meer informatie: www.hapk.nl

ANTIBIOTICA + ZON = ? Waarom moet je tijdens een antibioticumkuur de zon vermij-den? Het enige wat je dan kan gebeuren is dat je wat sneller verbrandt, toch?

Er zijn bepaalde antibiotica die ervoor zorgen dat de huid gevoeliger wordt voor zon-licht. Vooral doxycycline en tetra cycline staan hierom bekend en het staat bij deze middelen ook in de bijsluiter vermeld. De medische term is licht overgevoeligheid. Wat er precies in het lichaam gebeurt, is dat er in de huidcellen een reactie plaatsvindt door de medicijnen en het UV-licht. De huid kan verbranden, ook bij iemand die normaal niet snel verbrandt. Ook kan de huid een allergische reactie geven, zoals bultjes of uitslag. Dit kan ook ontstaan op lichaamsdelen die niet in de zon zijn geweest. Het is per medicijn verschillend wanneer je na de kuur de zon weer in mag. Ik raad je aan om de adviezen hierover ook op te volgen.

Page 24: Mokum Magazine 03/2014

AMSTERDAM

JORDAAN

OOST

OUD-WEST

STAATSLIEDENBUURT

DEBAARSJES

SPARK

VONDELPARK

HET IJ

HET IJ

FLEVOPARK NIEUWEDIEP

IJHAVEN

ZEEBURGEREILAND

SCHELLINGWOUDE

OUD-ZUID

WIN

Sophie van Winden

1 VALENTIJNKADE‘Tot mijn derde heb ik in een heel klein en gezellig apparte-mentje in de Indische Buurt gewoond. Toevallig heb ik laatst de foto’s van mijn babykamer gezien, maar verder dan een paar herinne-ringen als een steile trap en zingend achterop de fiets bij m’n moeder kom ik niet. In de tijd dat ik er met mijn ou-ders woonde, was deze wijk wat ruwer dan nu. Toch vind ik het bijzonder dat ik ook in dit inmiddels upcoming stadsdeel heb gewoond.’

Elk huis heeft zijn historie. In deze rubriek vertellen Amsterdammers waar in de stad ze hebben gewoond. Deze maand blikt Dokter Deen-actrice Sophie van Winden (30) terug op haar voormalige woningen.

2 OUDEZIJDS ACHTER-BURGWAL‘Tegenover het Sex Palace had ik hier twee jaar lang een ka-mer met een gedeelde keuken en badkamer in een gebouw waar kamers werden verhuurd aan kunstenaars. Ik had een mooie, lichte kamer maar woonde wel in een van de meest drukke en toeristische buurten van Amsterdam waar ik dan ook een heleboel heb gezien. Van ladderzatte men-sen tot meisjes die om hun paspoort werden gevraagd door de politie.’

Interview Marti jn van Stuyvenberg Foto Wout Jan Balhuizen

3 VAN OSTADESTRAAT ‘Na een paar huizen te hebben bekeken kocht ik in Oud-Zuid mijn eerste appartement waar ik jarenlang met veel plezier heb gewoond. Het was te gek om daar mijn eerste, eigen plek te hebben. De Pijp is een buurt met een enorme verscheiden-heid aan mensen, maar ook met heel veel leuke adresjes. Zo dronk ik de lekkerste koffie bij Kofi-T en is Gambrinus een leuk café om een biertje te drinken. En als je net als ik een pizzaliefhebber bent, dan moet je bij Da Portare Via zijn.’

1

2

3

4

STADGENOOT

5X DVD DOKTER DEEN(SEIZOEN 2) In het tweede seizoen van de tv-serie Dokter Deen blijven de problemen van Maria Deen (Monique van de Ven) dicht bij huis. Haar kinde-ren gaan op zichzelf wonen, er duikt een ex op en Maria graaft in haar verleden. We geven 5 exemplaren weg van deze dvd. Beantwoord de vraag: hoe heet de huisarts die in Mokum Magazine een rubriek heeft? Mail je antwoord naar [email protected] het antwoord naar info@

‘HET WAS TE GEK OM IN DE PIJP MIJN EERSTE PLEK TE HEBBEN’

Page 25: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine 25

Page 26: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine26

HANDIGE HANDSCHOENENMaart roert zijn staart, dus het kan maar zo wezen dat je nog hand-schoenen moet kopen. Wat dacht je van deze? De Leather Touchscreen Handschoenen zijn gemaakt van leer en maken het mogelijk je touchscreen te gebruiken terwijl je ze aanhoudt. Je hoeft nu dus nooit meer je handschoenen uit te doen om je telefoon te bedienen. Je vindt ze op www.megagadgets.nl

BOEK DE OMMUURDE STADHet is moeilijk voor te stellen, maar in

1663 was Amsterdam omsloten door

een hoge stadsmuur. De acht kilometer

lange vestingwal telde 26 bolwerken

en 8 stadspoorten langs de Singel-

gracht. Dit boek bevat alle belangrijke

informatie over deze oude stadsmuur.

Het boek kost € 22,50 en is te

koop via boekhandels en

www.lubberhuizen.nl

CD VAN DE MAAND

DE DIJK – DIJKERS & STRIJKERS Op Dijkers & Strijkers slaat de De

Dijk de handen ineen met strijkorkest

Amsterdam Sinfonietta. Uiteraard

staan hits als Bloedend Hart en Als Het

Golft op het album, maar ook nieuwe

nummers en covers van Jacques Brel

en Ramses Shaffy. De teksten zijn door

frontman Huub van der Lubbe vertaald.

CD ANNE CHRIS – JUST KISSED THE SUNAnne Chris heeft haar derde album

uit. Ze heeft alles geschreven en ge-

produceerd met pianist Daan Herweg,

die ook verantwoordelijk is voor de

liedjes van Caro Emerald. Naast tien

eigen nummers ook twee covers: Love

is a Battlefield van Pat Benatar en een

jazzversie van Stepping Out van Joe

Jackson.

CD

RITA ZIPORA ALS IK KIJKDe Amsterdamse zangeres Rita Zipora heeft haar debuutalbum uitgebracht met daarop twaalf afwisselende Nederlandstalige liedjes met een elektronisch sausje. Wie van Massive Attack en Portishead houdt, moet dit album zeker even checken.

GADGETS

Page 27: Mokum Magazine 03/2014

WIN

27

BOEK STIL AMSTERDAMWaar vind je in het drukke

Amsterdam nog plaatsen waar

het stil en rustig is? Thom Breukel

beschrijft in dit boek ruim honderd

stille plekken in en om Amster-

dam: binnentuinen, tempels,

pleinen, begraafplaatsen, hofjes,

banken en nog veel meer. Het

boek kost €14,90.

DVD 2 BROKE GIRLS SEIZOEN 2In 2 Broke Girls volgen we de

meiden Max en Caroline. Zij

dromen van een eigen cupcake

bedrijf en werken als serveer-

ster om geld te sparen voor hun

droom. Wanneer een tv-ster de

cupcakes aanraadt, gaan ze als

warme broodjes over de toonbank.

Hilarische komedie!

Maak kans op een van de gadgets in

deze rubriek door te mailen naar

[email protected]

BOEK VAN DE MAAND

GERARD HEINEKEN. DE MAN, DE STAD EN HET BIERDit boek gaat Gerard Heineken

(1841-1893), stichter van de

gelijknamige brouwerij. Hij wist zijn

familienaam groot te maken, maar wie

was Gerard? Annejet van der Zijl kreeg

toegang tot de familie-archieven en

reconstrueerde het levensverhaal. Het

boek kost € 19,95.

MokumMagazine

DVD

SUITS SEIZOEN 2Topadvocaat Harvey Specter en

juridisch wonderkind Mike Ross –

die niet eens meester in de rechten

is – keren terug als dynamisch

duo in het tweede seizoen van de

populaire tv-serie SUITS. Harvey en

Mike blijven hun geheim bewaken,

terwijl ze te maken hebben met

de onheilspellende terugkeer van

medeoprichter en firmant Daniel

Hardman en geconfronteerd

worden met dramatische ontwikke-

lingen in hun privéleven.

Page 28: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine28

Ralph: ‘Kokosolie wordt steeds meer verkocht. Het is een prima vet (dat vrijwel niet oxideert) om in te bakken, is antibacteri-eel en wordt zelfs gebruikt op de huid als verzorging. Olijf- en zonnebloemolie zijn niet hittestabiel en beter om koud te gebruiken in bijvoorbeeld salades. Je moet kokosolie ook weer niet meteen als wonder-middel zien en te eenzijdig gebruiken. Ieder voedingsmid-del heeft voor- en nadelen en variatie is uiteindelijk de sleutel. Danielles boodschappenlijstje ziet er verder goed uit door alle

pure, onbewerkte en biologi-sche producten. Ook kiest ze voor het ouderwetse graanspelt dat niet glutenvrij is, maar wel beter verteerbaar is dan de nieuwe tarwesoorten. Quinoa is wel glutenvrij en een steeds populairder wordende variatie op bijvoorbeeld rijst. Gluten zijn voor veel mensen lastig te verteren. Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel en darmproblemen, of een loom gevoel na het eten. Het is altijd handig om uit te proberen of glutenvrij eten ook voor jou voordelen biedt.’

RalphIr. Ralph Moorman (37) werkt als lifestyle- en voedingscoach. In Mokum Magazine gaat hij elke maand in op voedingskwesties, beoordeelt de boodschappen van Amsterdammers en geeft zijn mening over de menukaarten van bekende restaurants.

HET BOODSCHAPPENLIJSTJE

Naam: DaniëlleLeeftijd: 39Doet boodschappen bij: EkoPlazaZoete bataat (aardappel) Zak quinoaKokosolie Speltflakes (cranberry & kokos)Spelt spiralenpasta Vegetarische paté (paprika/cashewnoot) Zak cashewnoten (naturel)Zak pecannoten (naturel) Zak pijnboompitten (naturel)

VOEDINGSCOACH

Ik denk dat Danielle een paar puntjes op z’n naam wil?

En ik denk dat 1 zin iets anders mag:‘Je kunt last krijgen van een opgeblazen gevoel en darmproblemen, of een loom gevoel... etc.’Daar kan een ‘krijgen’ wegggggggggggg!

Daniëlle: ‘Ik gebruik de laatste tijd veel kokosolie. Is het waar dat deze olie veel gezonder is dan olijf- of zonnebloemolie?’

Page 29: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine 29

*

Will

iam

Rut

ten

LANDMARKT

VoorgerechtVisplank van de markt

HoofdgerechtPalmesteyn gegrilde rib eye met knolpuree, seizoensgroenten en gepofte knoflookjus

NagerechtCrème brûlée van rijstpudding met kokosmelk en gepocheerde peer

‘Hier heb ik al vaker gegeten, om-dat ik weet dat het er – net als de winkel – heel goed is. Wat ik knap vind aan dit concept, is dat ze erin slagen om een leuke prijs neer te zetten voor basisgrond stoffen die niet goedkoop zijn. Op de menukaart is zeer uitgebreide info te vinden over de herkomst van de ingrediënten. Dat is niet alleen erg goed, maar ook nog eens leuk om te lezen.’

Uit eten gaan of laten bezorgen: het is allebei luxe. Hoe zorg je ervoor dat je iets op de menukaart uitkiest wat lekker en ook nog een béétje gezond is?

Voor meer informatie check je www.ralphmoorman.nl

De menukaart

TAKE AWAY

SPARE RIB EXPRESS AMSTERDAM

‘Bij dit soort bezorg-diensten is het gevaar dat je redelijk anoniem ontzettend veel junkfood in huis kan halen. Veel mensen verontschuldigen zich dat ze te dik zijn, terwijl ze ongemerkt teveel eten als niemand kijkt. Spare Ribs worden zelden met beperkt vet bereid en door toevoeging van kruiden en sausjes eet je door tot je uit elkaar ploft. Wat ik goed vind aan de menukaart van Spare Rib Express is dat er ook alternatieven worden aangeboden, zoals een zalmmenu, een salade, fruitcocktail, gepofte aard-appel of een maiskolf.’

‘Appelsientje, het beste onder de zon’ ‘Appelsientje is natuurlijk geen

vers geperste jus d’orange. Je kunt

ervan uitgaan dat er zo’n zeven of

acht suikerklontjes per pak worden

toegevoegd. Dat kun je dan natuurlijke

suikers noemen, maar het komt

erop neer dat er een concentraat is

gemaakt van een heleboel sinaasap-

pels. In sommige gevallen wordt er

fructose toegevoegd in plaats van

echte fruitsuiker. Het vervelende van

dit soort suikers is dat het zo makke-

lijk wegdrinkt terwijl het je eetgedrag

niet beïnvloedt. Je kan deze suikers

dus gewoon optellen bij je dagelijkse

calorieën.’

RESTAURANT

DE RECLAMESLOGAN

❤ ? ??

Page 30: Mokum Magazine 03/2014

AMSTERDAM

BARCELONA

MokumMagazine30

AjaxOns aller

Lionel Messi is uitgekeken op FC Barcelona. De Argentijn heeft er alle beschikbare prijzen herhaaldelijk gewonnen. Ook op individuele records is hij, nu hij de meeste goals (337) voor één Spaanse club heeft gemaakt, bijna uitgejaagd. Het wordt tijd voor een nieuwe uitdaging: de Eredivisie en Ajax. Het zou wereldnieuws zijn, maar de weg tussen Barcelona en Amsterdam is voor de echt grote voetballers helaas een eenrichtingsbaan die ooit door de Johannen Cruijff en Neeskens werd geplaveid. Messi zal zijn hele voetbal-leven – buitenproportioneel beloond – voor FC Barcelona uitkomen.Het grote geld bepaalt de locatie van topvoetballers. Het Bosman Arrest (dat transfersommen aan het eind van contracten verbood) heeft Ajax tot opleidingsinstituut en de subtop veroordeeld. Het kolossale verschil in televisiegelden en het vrije werkverkeer binnen Europa hebben vervolgens de macht en aantrekkingskracht van vooral Spaanse en Engelse clubs exponentieel en onrechtvaardig vergroot. De vraag of Ajax zich ooit nog kan meten met deze grootmachten is retorisch. Ajax mag hopen dat het zijn talenten zolang mogelijk tot een Mokums verblijf kan verleiden. Ricardo Kishna (19) is zo’n veelbelovende Godenzoon die traditioneel tijdens zijn debuut tegen AZ scoorde en vervolgens in de camera er hardop van droom-de om de beste voetballer ter wereld te worden. Hij gaat dat ongetwijfeld niet in Amsterdam doen. Toch doen sommige voorbeelden juist niet volgen. Hoe gaat het met Toby Alderweireld bij Atletico Madrid? Wie heeft ooit nog van Hatem Trabelsi gehoord?In 1974 trok Ajax Willy ‘de Limburgse Cruijff’ Brokamp aan. Op het trainings-veld informeerde Willy bij Ruud Krol, vedette en winnaar van internationale bekers, hoeveel hij eigenlijk verdiende. Het werd een vette rel toen Brokamp Krol meldde voor dat bedrag niet eens een corner te nemen. Voor zelfs een veelvoud daarvan, overwegen Messi en collega topspelers een komst naar Ajax niet eens uit beleefdheid. Robert Leondutchfellow.wordpress.com

DE EENRICHTINGSBAAN

COLUMN

Page 31: Mokum Magazine 03/2014

MokumMagazine 31

Dantons DoodIn Dantons Dood worden de laatste dagen van de revolutionair Danton gevolgd. De ooit zo populaire staats-man ten tijde van de Franse Revolutie is moegestreden, uitgeblust en ontgoocheld.

Dantons Dood speelt zich af tegen de achtergrond van de Franse Revolutie aan het eind van de achttiende eeuw, waarbij de Franse monar-chie werd afgeschaft en de Eerste Franse Republiek werd opgericht. De oude ideeën van absolutisme, aristocratie en de macht van de kerk werden vervangen door principes als liberté, égalité, fraternité, oftewel: vrijheid, gelijkheid en broederschap. Ooit was Danton (Hans Kesting) samen met zijn ideologische makker Robespierre (Gijs Scholten van Aschat) een van de architecten van de Terreur. Maatschappelijke groepen en individuen die de nieuwe staatsvorm bedreigden, moesten met geweld worden onderdrukt. Terwijl Danton tot de conclusie is gekomen dat elk streven naar een betere

Tekst Marti jn van Stuyvenberg Foto TGA/Jan Versweyveld

van Aschat zijn de uitblinkers op het toneel. Door hun prachtige stemmen, intonatie en woedeaanvallen word je over het toneel meegesleurd in hun felle betogen. Halina Reijn speelt vijf ietwat verwarrende vrouwenrollen, waarbij ze het sterkst naar voren komt als ze niet belerend is maar vragen stelt of olie op het vuur gooit. De rollen van Dantons vrienden Camille (Dragan Bakema) en Lacroix (Bart Slegers) voegen weinig toe. Dantons Dood is een leerzame herbeleving van tijd en daden, maar een aantal van schrijver George Büchners reflecties had onder de guillotine gekund. * * * *Dantons Dood is van 25 maart t/m 13 april te zien in de Stadsschouwburg

wereld strandt op het menselijk tekort, is Robespierre van mening dat een andere samen-leving wel degelijk te realiseren is met oneindig bloedvergieten. Danton is het zat om steeds dezelfde rimpels van zijn jas glad te strijken, maar zijn gematigdheid wordt gezien als zwakte. Niet alleen wordt hem luiheid verweten, maar ook wordt de sympathieke levens-genieter beticht van corruptie. Dantons Dood is spannend als de hoofdrolspelers lijnrecht tegenover elkaar staan en in een verbale strijd van vurige volzinnen verwikkeld raken. Als Danton zijn oude kameraad bij-voorbeeld de politierechter van de hemel noemt en het geweten ziet als een spiegel waarvoor een aap smoelen trekt. Hans Kesting en Gijs Scholten

THEATER

Page 32: Mokum Magazine 03/2014

DE FILMTOPPERS VAN

Nadia Koetje BESTE ACTEUR Johnny Depp

FAVORIETE ACTRICECharlize Theron

BESTE REGISSEURSanne Vogel

BUITENLANDSE FILMPirates of the Caribbean

ANIMATIEHotel Transylvania

ACTUELE AANRADERCloudy with a Chance of Meatballs 2

KLASSIEKER Penny’s Shadow SOUNDTRACK Beverly Hills Chihuahua 2

BENIEUWD NAARRio 2

Nadia Koetje speelt Saar inde film Hartenstraat

Foto

Rac

hel A

nna

Koet

je

FILM

EYEMODERN TIMES (CHARLES CHAPLIN)Chaplins komische aan-klacht tegen vervreemding die een kapitalistische samenleving teweegbrengt, leverde hem het verwijt op een communist te zijn. Deze digitaal gerestau-reerde filmklassieker uit 1936 groeide uit tot het boegbeeld van de kritiek op de geïndustrialiseerde samenleving. Dictators als Hitler en Mussolini verboden de opvoering van deze geestige parodie. Te zien vanaf 13 maart

HET KETELHUISKENAUHaarlem, december 1572. Terwijl het leger van Alva de Hollandse opstand met harde hand de kop indrukt, runt weduwe Kenau Has-selaer haar scheepswerf alsof het geen oorlog is. Pas als haar jongste dochter Gertruide betrok-ken raakt bij het verzet en in Spaansgezinde handen valt, kan ze niet langer afzijdig blijven. Te zien vanaf 6 maart

DE UITKIJKHELLRAISERIn Hellraiser koopt Frank Cotton een bizarre puzzel-box. Degene die de puzzel oplost, krijgt onbegrensd genot… maar ook onbe-grensd leed. Van Frank werd niets meer vernomen, totdat zijn broer Larry en diens vrouw Julia in het oude familiehuis wonen. Vrijdag 14 maart, 23.00 uur

CINECENTER AUGUST: OSAGE COUNTYHet regent licht ontvlam-bare situaties, schaamte-loze ruzies en onverwachte bekentenissen in deze vilein-komische ensemble-film over de reünie van een disfunctionele familie uit Oklahoma. Terwijl zussen, aanhang en (klein)kinderen het ouderlijk huis binnen-druppelen na de dood van hun vader, komt er steeds meer oud zeer boven tafel en drijven moeder Violet en dochter Barbara elkaar tot wanhoop. Te zien vanaf 20 maart

MokumMagazine32

Filmtoppers in 020

Filmtoppers in 020

Page 33: Mokum Magazine 03/2014

KRITERIONTHE GRAND BUDAPEST HOTEL Dit verhaal over de diefstal van een Renaissance schilderij van onschatbare waarde speelt zich af in een gerenommeerd Europees hotel tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Met in de hoofdrollen de legendari-sche conciërge M. Gustave en Zero Moustafa, de piccolo die zijn beste vriend wordt. Te zien vanaf 13 maart

THE MOVIESTHE INVISIBLE WOMANEngeland, 1883. De getrouwde Charles Dickens ontmoet op een dag de jonge Nelly, een ambitieuze actrice die een rol in één van zijn toneelstukken heeft bemachtigd. Hij is onder de indruk van haar acteertalent en van haar schoonheid. Al gauw wordt ze Dickens muze en de focus van zijn passie. Maar geheimhouding van de relatie is de prijs die ze moeten betalen. Nelly is veroordeeld tot een onzicht-baar bestaan. Te zien vanaf 27 maart

RIALTOWE ARE THE BEST!Stockholm, 1982. De 13- jarige vriendinnen Bobo en Klara zijn übercool en heel sterk – echte buitenbeentjes en hartsvriendinnen. Ze zijn anarchistisch en fel antikapitalistisch, ook al begrijpen ze niet helemaal wat dat betekent. Punkrock is hun gedeelde liefde en terwijl ze geen noot spelen, beginnen ze toch een punkband. Te zien vanaf 6 maart

Filminfo

MokumMagazine 33

Filmtoppers in 020

Check voor de actuele filmtijden de websites.

CinecenterLijnbaansgracht 236

www.cinecenter.nl

EYEIJpromenade 1

www.eyefilm.nl

Het Ketelhuis Pazzanistraat 4

www.ketelhuis.nl

KriterionRoetersstraat 170

www.kriterion.nl

The MoviesHaarlemmerdijk 161

www.themovies.nl

Rialto Ceintuurbaan 338

www.rialtofilm.nl

De UitkijkPrinsengracht 452

www.uitkijk.nl

Page 34: Mokum Magazine 03/2014

WIN

MokumMagazine34

Horizontaal 1. Amsterdamse jachthaven 5. Ongunstig 7. Repeteren 10. Prinses van Oranje

Verticaal1. Afghaans restaurant dat in het

hartje van de Jordaan ligt 2. Amsterdamse politieke partij 3. Een bekend café in de

Westerstraat 4. Rooster6. Bioscoop in Noord 8. Afkorting van familie 9. Een bekend restaurant op het

Amstelveld

Los de puzzel op. De letters in de gekleurde vakjes vormen de naam van een bekende zanger die in Amsterdam is geboren.

Stand Up Paddle, ook wel SUP genoemd, is een relatief nieuwe sport uit Hawaï waarbij je je staand op een groot surfboard, met een paddle voortbeweegt over het water. Dus met al onze grachten dé manier om Amsterdam te verkennen. M&M SUP geeft wekelijks lessen vanaf strand Blijburg op IJburg en in Amsterdam vanaf de steiger bij zeilschool Nautiek aan de Veemkade. Ga voor meer informatie www.mm-sup.com

Onder de goede inzenders verloten wij 3 lessen. Los de puzzel op en mail je antwoord naar [email protected]

MOKUMS PUZZELTJE

WIN 1 VAN DE 3 STAND UP PADDLE LESSEN

Page 35: Mokum Magazine 03/2014

(advertentie)

MokumMagazine 35

Page 36: Mokum Magazine 03/2014