Metaal & Techniek mei 2015

48
VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL MIND SET MEDEWERKERS MOET VERANDEREN THEMA: ARBO BESCHERM WAARDEVOLLE BEDRIJFSINFORMATIE Hannover Messe 2015: Handreiking smart industry 5 maandblad 60e jaargang mei 2015

description

Metaal & Techniek is het vakblak voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal en tevens het officiële orgaan van Koninklijke Metaalunie. Het verschijnt 11 keer per jaar.

Transcript of Metaal & Techniek mei 2015

Page 1: Metaal & Techniek mei 2015

VAKBLAD VOOR HET MKB IN DE METAAL

MIND SET MEDEWERKERS MOET VERANDEREN

THEMA: ARBO

BESCHERM WAARDEVOLLE BEDRIJFSINFORMATIE

Hannover Messe 2015:

Handreiking smart industry

5

maandblad • 60e jaargang • mei 2015

Page 2: Metaal & Techniek mei 2015

T H E U L T I M A T E S T E E L C O M P A N Y

Inductieharden machinefabriek

aandrijftechniekhydrauliekoffshorepapierindustrieagri industrierecycling

T +31 411 673 031www.saboboxtel.nl

advertentie Metaal en Techniek 230x280.indd 1 05-01-12 15:16

Page 3: Metaal & Techniek mei 2015

Ben jij al overgestapt op de collectieve verzekeringen van MEVAS? Met deze speciale

verzekeringen profiteer je van een aantrekkelijke korting op je premie. Je kunt zelfs je

autoverzekering nog voordeliger maken door met z’n allen minder schade te veroorzaken.

Hoe beter jullie rijgedrag, hoe meer korting jullie krijgen.

Je kunt alles zelf regelen... Maar samen is veel leuker… En je houdt er wat aan over!

Bekijk nu hoeveel je kunt besparen op mevas.nl. En stap snel over.

Belangrijkste voordelen van collectieve verzekeringen van MEVAS

Auto

• Geen premietoeslag bij termijn-betaling.

• Hoge collectiviteitskorting (ruim 50%) op onze basistarieven.

• Hoge start no-claim bij aanvang verzekering.

• Nieuwwaarderegeling 36 maanden i.p.v. de gebruikelijke 12 maanden

• Bij een gedekte cascoschade gratis vervangend vervoer indien gebruik wordt gemaakt van een samen-werkend herstelbedrijf.

• Verlaging van het standaard eigen risico met € 135 naar € 0 indien

gebruik wordt gemaakt van een samenwerkend herstelbedrijf.

• Betalingsgarantie. Het schadebedrag wordt rechtstreeks aan de reparateur overgemaakt. Verzekerde hoeft het schadebedrag dus niet voor te schieten.

• Hulp bij pech in woonplaats of buitenland kan op de autopolis worden bijgesloten.

Wonen

• Bij schade, herstel in natura. Een telefoontje en alles wordt geregeld.

• Onderverzekering garantie tegen

onderverzekering mogelijk (Inboedel tot € 100.000 en woonhuis tot € 350.000).

• Uitgebreide dekking: alle van buiten-komende onheilen voor zowel inboedel als woonhuis.

Bereikbaarheid

Voor informatie, aanvragen offertes, doorgeven van schade of wijzigingen is MEVAS bereikbaar onder telefoonnummer 088-45 65 400 of per mail [email protected].

De collectieve verzekeringen van MEVAS

Postbus 8001 1802 KA ALKMAARwww.mevas.nl

15_480763 210x297 ADV fc_C.indd 1 23-04-15 15:33

T H E U L T I M A T E S T E E L C O M P A N Y

Inductieharden machinefabriek

aandrijftechniekhydrauliekoffshorepapierindustrieagri industrierecycling

T +31 411 673 031www.saboboxtel.nl

advertentie Metaal en Techniek 230x280.indd 1 05-01-12 15:16

Page 4: Metaal & Techniek mei 2015

!"#$%&

4 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

Aluminiumspecialist innoveert Thema: Arbo

De juryvoorzitter spreekt Hannover Messe 2015

Polychromal staat al vij! ig jaar bekend als producent van industriële naam-, tekst- en frontplaten. Meest opmerkelijke innovatie: de pro-ductie en verkoop van aluminiumprinters.

Lees in de thema-artikelen over: De ‘Week van Veilig en Gezond Wer-ken’, ArboNed over oorzaken van verzuim, Metaalunie, Mevas en Ach-mea slaan de handen ineen om een preventiefonds op te richten en verbetercoaches helpen binnen 5xbeter bedrijven met het opzettenvan Toolboxen rond veiligheid op de werkvloer.

Alleen vitaliteit, flexibiliteit en betrokkenheid zorgen dat de mens langer in staat is om te gaan met alle nieuwe technologische ontwik-kelingen. Zoals Metaalunie Smart People Award juryvoorzitter Doekle Terpstra het omschrij! : “Werkgevers die deze ontwikkelingen niet zien, schieten zichzelf in de voet.”

De Hannover Messe 2015 bewees, met 220.000 bezoekers en ruim 6500 exposanten, opnieuw de status van de grootste industriebeurs ter wereld.

Verder in dit nummer

Nieuws 6Circulaire metaalketen 23ESEF 27Octrooi 28Dag van de scholingspools 33Blik op Branches 34

Vakkanjers 38Rechtgezet 39Product 40Kompas 44Agenda 45Op de bres 46

30 14

10 24

Koninklijke MetaalunieKoninklijke Metaalunie is de grootste Nederlandse ondernemers-organisatie voor het MKB-metaal. De ruim 13.000 aangesloten leden bieden werk aan zo’n 150.000 werknemers en realiseren een gezamenlijke omzet van ruim 22 miljard euro. Meer weten? Kijk op www.metaalunie.nl of bel 030 – 605 33 44.

Page 5: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 5

Fried Kaanen, voorzitter Koninklijke Metaalunie

Denk eerst klein!

moment die wetgeving ervaart als een drempel, ben je verkeerd bezig. Het zou zoveel logischer zijn, om wet- en regelgeving vooraf te toetsen aan wat mkb-bedrijven wensen en te zorgen voor een-duidige, simpelere regels. Think small ! rst moet dan ook bij nieuwe wet- en regelgeving het uit-gangspunt worden. Als wetgeving past voor een kleine onderneming, past het ook voor een grote, maar andersom niet.

De politiek, maar ook de banken, moeten niet alleen over het mkb praten, maar vooral ook met. Politici en ambtenaren van ministeries krijgen daardoor directer feeling met de mkb-bedrijven. Gelukkig zie ik wel een kentering, getuige de ver-schillende werkbezoeken die hoge ambtenaren van verschillende ministeries, maar ook politici, hebben afgelegd aan Metaalunieleden. Hopelijk leidt het tot een veranderende ‘mindset’ als er nieuwe wet- en regelgeving wordt bedacht.

Zoals verschillende indicatoren uitwijzen, lijkt het er meer en meer op dat we de crisis van ons af hebben geschud. De weg naar economische groei ligt open. Ondernemers zijn echter realistisch genoeg om te bese" en dat die weg geen glad geasfalteerde vij# aanssnelweg is, maar verwach-ten ook weer niet om de 500 meter een enorme drempel. Want daar zit het MKB-metaal echt niet op te wachten.

De ontluikende economische groei vraagt om beleid dat het ondernemersklimaat bevordert en niet afremt. Dat afremmen dreigt hier en daar wel te gebeuren. Neem nu de Wet Werk en Zekerheid. Ik merk bij collega ondernemers ontzettend veel argwaan over de nieuwe wetgeving. De werkge-legenheid wordt er absoluut niet door bevorderd en de risico’s van het aannemen van personeel worden er, in ieder geval gevoelsmatig, door ver-groot. En dat is jammer, want dit belemmert het aannemen van personeel en het doorgroeien van werknemers. Werknemers die we toch echt hard nodig blijven hebben.

Een tweede dossier dat de aandacht trekt, is het nieuwe Belastingplan. Een vereenvoudiging van het belastingstelsel is een nobel streven. Maar het moet niet leiden tot een lastenverschuiving, maar tot een lastenverlichting. En verder moet de mkb winstvrijstelling en de zelfstandigena$ rek behouden blijven. Onnodig gebruik of zelfs mis-bruik, bijvoorbeeld door schijnzelfstandigheid, moet worden teruggedrongen, maar het kind moet niet met het badwater worden weggegooid. Zelfstandig ondernemerschap verdient een steun in de rug en is goede voor de Nederlandse eco-nomie.

Beide voorbeelden van nieuwe of herziende wet-geving geven aan dat voorkomen moet worden dat er teveel gesleuteld wordt aan een ongetwij-feld op papier goedbedoelde wetgeving. Want wanneer veruit het grootste deel van alle Neder-landse bedrijven, de mkb-bedrijven, op enig

‘Wet- en regelgeving vooraf toetsen aan wat mkb-bedrijven wensen’

Page 6: Metaal & Techniek mei 2015

!"#$%&

6 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

Metaalunie-leden in top drieDe top drie van de ‘Maakindustrie-100 2015’ bestaat geheel uit Metaalunieleden. Huisman (Contractors) bv te Schiedam, Sif Group bv te Roermond en Frames Heat Transfer bv te Vollenhove zijn de trotste aanvoerders van de lijst.

Huisman behaalde voor het derde jaar op rij de eerste plek. Daarnaast zijn ook tal van andere mkb-metaalbedrijven en Metaal-unieleden terug te vinden in de 100 best presterende mkb-maakbedrijven van Nederland. De lijst is samen-gesteld door Management Team in samenwerking met MBCF Corporate Finance. Er is gekeken naar bedrijven met een omzet tot een half miljard euro. Het gaat om bedrijven met een Neder-landse moederonderneming die leveren aan b2b-bedrijven. Al deze onderne-mingen zijn beoordeeld en gerangschikt op vier facto-ren: omzet, omzetgroei, EBITDA en return on invested capital. Dit jaar vond de Maakindustrie-100 voor de derde keer plaats. Metaalunie feliciteert alle leden die een plek hebben veroverd in deze top 100 ,die bevestigt dat de maakindus-trie lee! als nooit tevoren.

Koninklijke Metaalunie is mede ondertekenaar van het Energieakkoord voor duurzame groei. Een van de afspraken uit dat akkoord is dat onderzocht wordt of een zogenaamde ‘Energie Prestatie Keuring’ (EPK) een slimme bijdrage levert aan energiebesparing bij bedrijven. Om die reden voert Metaalunie komend half jaar samen met FOCWA en de DCMR Milieudienst Rijnmond een pilot uit bij bedrijven in het DCMR-gebied.

Gemak en kostenbesparingen zijn de kernbegrippen bij de pilot. Het project is als Green Deal o" cieel ondertekend door de betrokken partijen tijdens een speciale bijeenkomst bij Green Peace in Amsterdam. Het voordeel van het als een Green Deal uitvoeren van de EPK-pilot is dat het meer vrijheid en mogelijkheden biedt voor creatieve oplossingen om EPK-pilots vorm te geven. De Metaalunie EPK-pilot gaat antwoord geven op de vraag of ook een digitale self-assessment tool het beoogde EPK-e# ect oplevert. Dat biedt voordelen, want indien de ondernemer zichzelf e" ciënt kan testen, hoe! geen adviseur inge-huurd te worden en kan mogelijk ook

directe overheidscontrole achterwege blijven. Dat scheelt tijd en geld. Voor de EPK is daartoe een digitaal instrument ontwikkeld waarmee ondernemers deze zelfevaluatie kunnen uitvoeren en de wettelijk erkende energiemaatregelen voor hun bedrijf kunnen vaststellen.

FeedbackDe bedoeling is dat circa 50 leden van Metaalunie en FOCWA de digitale zelf-evaluatie uitvoeren. Deze ondernemers worden vervolgens telefonisch geïnter-viewd om feedback op de EPK en het instrument te geven. Bij vier tot acht bedrijven wordt in mei 2015, op basis van een steekproef, een bezoek op loca-tie gepland waar samen met DCMR de resultaten van de zelfevaluatie wordt doorgenomen. Uit de deelnemers wordt in overleg een selectie gemaakt van vier tot zes bedrijven die in aanmerking wil-len komen voor het certi$ caat van de Metaalunie MVO-monitor of Erkend Duurzaam van FOCWA. Deze bedrijven worden hiervoor in mei 2015 ge-audit waarbij ook speci$ ek de zelfevaluatie wordt beschouwd. In juni 2015 worden alle resultaten verwerkt en wordt een eindrapportage met een advies voor de sectoren opgesteld.

Koninklijke Metaalunie ondertekent Green Deal ‘EPK-pilot’

Colofon

Metaal & Techniek is een vakblad voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal en tevens het o" ciële orgaan van Koninklijke Metaalunie. Het verschijnt 11 keer per jaar. De leden van Metaalunie ontvangen Metaal & Techniek uit hoofde van hun lidmaatschap.

Uitgave

AdresMr H.F. de Boerlaan 287417 DA DeventerPostbus 58, 7400 AB DeventerTel.nr. +31 (0)570 50 43 00Faxnr. +31 (0)570 50 43 99

UitgeverMarjan Leenders

RedactieJan Kloeze (hoofdredacteur)[email protected] Weigand (eindredacteur)Tel.nr. +31 (0)570 50 43 74E-mail: [email protected]

Redactie MetaalunieTony van der Meer

BasisontwerpVormbreker Nieuw-Vennep

MedewerkersRonald Buitenhuis, Hans Koopmans, Alex Kunst, Loek Kusiak, Ewald Lohmann, Frank Senteur, Erik Steenkist, Leon van Velzen

AdvertentieverkoopLian Gebhardt [email protected] op aanvraag+31 (0)10 289 40 84

AbonnementenAbonnementsprijs NL 11 nummers % 119,00. Los nummer % 14,50. Proefabonnement 3 nummers % 19,-. Buitenland % 134,-(alle prijzen excl. 6% btw en % 3,95 administratiekosten).

Opgave abonnementenTel.nr. +31 (0)10 289 40 08(tussen 09.00 en 12.00 uur)Faxnr. +31 (0)10 289 40 76E-mail:[email protected] abonnement schri! elijk en uitsluitend drie maanden voor afloop van de abonnementsperiode.Het abonnementsgeld dient bij vooruitbetaling te worden voldaan. Voor de algemene voorwaarden, zie www.mybusinessmedia.nl/algemenevoorwaardenBank: 1421.46.439.

Voor informatie over Koninklijke MetaalunieKoninklijke MetaalunieEinsteinbaan 1Postbus 26003430 GA NieuwegeinTel.nr. +31 (0)30 605 33 44Faxnr. +31 (0)30 605 31 22www.metaalunie.nl

Opmaak Colorscan bv, Den Haag, www.colorscan.nl

DrukDrukkerij Roelofs, Enschede

©2015MYbusinessmediaISSN: 0026-0479Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door fotokopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever. Hoewel dit tijdschri! zorgvuldig en naar beste weten wordt samengesteld, kan de uitgever niet instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. Uitgever en auteurs aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op de in dit tijdschri! gegeven informatie. Gebruikers van het tijdschri! wordt nadrukkelijk aangeraden de vaktechnische informatie niet geïsoleerd te gebruiken, maar altijd mede af te gaan op hun professionele kennis en ervaring, en de te gebruiken informatie te controleren.

Page 7: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 7

Technasium Top Award 2015

De recycling van metalen verpakkingen is in 2013 verder gestegen van 91 procent naar 93 procent. Dat blijkt uit de cijfers die staatssecretaris Mansveld van I en M naar de Tweede Kamer hee! gestuurd. De gestelde inzamel- en recyclingnorm voor metalen verpakkingen van 85 procent is daarmee ruimschoots gehaald. Van alle soorten verpakkingen wordt metaal het meest gerecycled.

Door de inzet van nieuwe afvalverwerkingsinstal-laties worden nu ook kleine metaaldeeltjes uit de bodemas gehaald. Dit verhoogt het recyclingper-centage en het aantal toepassingen voor de reste-rende bodemas. De manier waarop metalen ver-pakkingen, zoals blikjes, worden ingezameld, verschilt per gemeente. Blik hoef je in principe

niet te scheiden van het restafval, maar kun je gewoon in de afvalbak gooien. Alle aluminium en stalen blikverpakkingen worden uit het afval gehaald, en daarna weer volledig ingezet bij de vervaardiging van nieuw staal en aluminium.

Oneindige kringloop Metalen verpakkingen kunnen steeds weer opnieuw gerecycled worden met volledig behoud van kwaliteit. Zodra metaal in de kringloop komt, blij! het altijd beschikbaar voor toekomstige generaties. Het afval dient weer als grondstof voor een nieuw product. Zo komt dit permanente materiaal oneindig terug in de economie. In Nederland wordt 93 procent van alle metalen ver-pakkingen hergebruikt. Deze hoge mate van recy-cling zorgt voor een e" ciënt en zuinig gebruik van grondsto# en en energie.

Recyclingnorm in 2013 gehaaldNieuwe brochureParticipatiewet AWVN en De Normaalste Zaak hebben een brochure gepubliceerd voor werkgevers die iemand met een beperking aan de slag willen helpen.

De brochure ‘Mensen met een beperking aan de slag helpen’ biedt werkgevers informatie over de doelgroepen van de Participatiewet. Met behulp van een stroomschema en stap-penplannen wordt duidelijk gemaakt welke stappen de werkgever moet nemen en van welke instrumenten en tegemoetkomingen.

Leerlingen van het Caland Lyceum uit Amsterdam hebben de Technasium Top Award 2015 gewonnen. Tijdens de eindstrijd in Almere bouwden de leerlingen een werkend prototype van hun (deel)ontwerp voor een duurzaam en energieleverend gebouw.

De leerlingen lieten zich inspireren door ideeën die de natuur miljoenen jaren gele-den al bedacht: biomimicry. De publieksprijs ging naar Cosmicus College uit Rotterdam. Het winnende team hee! naast de award een rondvlucht boven de Flevoland gewonnen.

De Technasium Top Award daagt havo/vwo- leerlingen uit het tweede jaar een technische opdracht uit te voeren in wedstrijdvorm. Die opdracht draait om oplossingen die goed zijn voor mens en/of milieu. Dit jaar is CAH Vilentum Hogeschool uit Almere de opdrachtgever. De wedstrijdopdracht was het ontwerpen van een duurzaam en ener-gieleverend gebouw op basis van biomimi-cry. Kijk voor meer info en alle ideeën op www.technasiumtopaward.nl en facebook.com/technasiumtop.

Page 8: Metaal & Techniek mei 2015

8 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"#$%&

Technieken uit de sterrenkunde gaan helpen bij de kwaliteitscontrole van plaatstaal. Staalproducent Tata Steel en de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) tekenden daar een samenwerkingsovereenkomst voor. Dat gebeurde op de Hannover Messe in het bijzijn van minister Kamp van Economische Zaken.

De samenwerking ligt meer voor de hand dan op het eer-ste gezicht lijkt. “Tata Steel is een innovatief, hightech bedrijf”, aldus Theo Henrar, directievoorzitter van Tata Steel Nederland bij de ondertekening. “Wij werken con-tinu aan het ontwikkelen van nieuwe staalsoorten waar-mee je bijvoorbeeld auto’s veiliger, maar tegelijk ook lich-ter en dus zuiniger kunt maken. Tot op moleculair niveau kunnen we het staal unieke eigenschappen meegeven. Tata Steel maakt gebruik van hoogwaardige technologie waaronder zogenaamde ‘smart technology’: slimme, nieuwe productietechnologieën die we zelf of in samen-werking met gespecialiseerde bedrijven ontwikkelen.”

DefectenTata Steel zoekt naar oplossingen om automatisch zeer kleine (0,01mm) defecten en vervuilingen op te sporen aan de oppervlakten van duizenden vierkante meters staal. De staalplaten rollen in hoge snelheid van de pro-ductielijn. NOVA ontwikkelt wetenschappelijke instrumen-ten die de nachtelijke hemel voortdurend afspeuren op zoek naar zeer kleine veranderingen. Nederlandse astro-nomen brengen op dit moment grote stukken hemel met ongekende nauwkeurigheid in kaart, nacht-in nacht-uit. In de kaarten worden miljarden verschillende sterren her-kend en gekarakteriseerd. NOVA en Tata Steel gaan onder-zoeken in hoeverre de technieken die de astronomen ont-wikkelen ook bij de uitdagingen van Tata Steel uitkomst bieden. Het gaat hierbij niet alleen om de extreem scherpe blik, maar ook om de supersnelle verwerking van grote hoeveelheden gegevens.

Astronomen helpen staalproducent bij kwaliteitscontrole

Dutch Technology Week 2015 Brainport vertelt van 31 mei t/m 6 juni 2015 voor de vierde keer de meest wonderlijke en innovatieve technologieverhalen tijden de Dutch Technology Week (DTW). De week is een ode aan technologie waarmee de toekomst vandaag al wordt gemaakt.

De hightech bedrijven in Brainport spelen slim in op een wereld die razendsnel verandert. Tijdens de DTW laten zij zien waar ze mee bezig zijn en hoe technolo-gie ons leven op korte ter-mijn al zal veranderen. Tech-nologie draait om vakmanschap, creativiteit, om uitdagingen en inspire-rende ideeën.

StudieTechnologie is ook een kans-rijke richting voor studie en werk, het biedt ongekende mogelijkheden om in te ondernemen en te investe-ren. De Dutch Technology Week wil jong en oud over-tuigen dat een keuze voor techniek goede toekomstmo-gelijkheden biedt en Brainport aan de wereldtop kan houden. Met ruim 40 events in 7 dagen is er voor iedereen wat wils.

Page 9: Metaal & Techniek mei 2015

Tuwi Nederland BV Technopark 2 7102 JM Winterswijk T +31 (0)543 549 549 F +31 (0)543 549 501 www.tuwi.nl [email protected]

Durma fiberlaser: onderhoudsvrije lasersnijmachine voor de metaalverwerkende industrie

Van eenvoudig ‘instapmodel’ tot een lineair aangedreven machine met een hoog vermogen en be-/ontlading. Kenmerken van de nieuwe generatie Durma fiberlasersnijmachines:

Hoge snijsnelhedenUitmuntende snijkwaliteitLage onderhoudskostenOptimale flexibiliteit

Maak nu een afspraak voor een demonstratie.

Nieuwe generatie Durma fiberlasersnijmachines!

Page 10: Metaal & Techniek mei 2015

Interview

10 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

TEKST: TONY VAN DER MEERBEELD: MARTIJN VAN DAM

!""#$%&&'# ()#* +"',-' &'#./&#0

Page 11: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 11

Tot 5 juni a.s. kunnen Metaalunieleden zich nog inschrijven voor de Metaalunie Smart People Award. Op 5 november zal de jury beslissen welk MKB-metaalbedrijf zich het meest onder-scheidt door de beste balans te hebben tussen mens en tech-niek. Want alleen vitaliteit, flexibiliteit en betrokkenheid zor-gen dat de mens langer in staat is om te gaan met alle nieuwe technologische ontwikkelingen die op het MKB-metaal af komen de komende jaren. Zoals juryvoorzitter Doekle Terpstra het omschrij! : “Werkgevers die deze ontwikkelingen niet zien, schieten zichzelf in de voet.” De juryvoorzitter spreekt.

Wat verstaat u onder het begrip ‘smart people’?“Dé defi nitie bestaat niet. In m! n ogen draait ‘smart people’ om een permanent aanpassingsvermogen op de technologische ontwikkelingen die er aan zitten te komen. En die ontwikkelingen gaan snel. We weten allemaal dat de banen van vandaag, niet de banen van morgen z! n. Een baan voor het leven bestaat niet meer. Het gaat veel meer om de vraag hoe we ons innoveren op zowel technolo-gisch als sociaal vlak. Dat moet hand in hand gaan. De kunst is om dat nu juist te verbinden.”

Waarom is het zo belangrijk met dit thema aan de slag te gaan?“Technolisering vindt plaats op alle terreinen van onze samenleving. Op alle grote thema’s zitten er enorme innovatieve doorbraken aan te komen die we niet eens allemaal kunnen voorspellen. Op het gebied van zorg, voedsel, duurzaamheid, milieu: je kunt het zo gek niet verzinnen. We kunnen het laten gebeuren maar dan z! n we de welvaart van morgen niet aan het organiseren. We kunnen er defensief op reageren maar dan zetten we ons in een achterstandspositie. Of we kunnen het met een open mind tegemoet treden en daarmee de ontwikkelingen naar ons toe trekken. We moeten nadenken over de vraag hoe we dit verzilveren in termen van nieuwe werkgelegenheid en deze ontwikkelingen te beschouwen als kansen en niet als bedreigingen.”

Hoe ziet de werknemer-van-de-toekomst eruit?“Het wordt meer een werkondernemer, de werknemer kr! gt steeds meer een ondernemende houding. De klassieke werknemer die van negen tot v! f werkt is een eroderend begrip. Ook de klassieke hiërarchie gaat plaatsmaken voor een hiërarchie die de kunst verstaat om te faciliteren. De werkondernemer moet gefa-ciliteerd worden in het leveren van een b! drage aan het geheel. H! kr! gt een opdracht maar voert die uit op de manier waarop h! denkt dat h! dat het beste kan. In samenspraak met andere disciplines en multidisciplinair vanuit de ene sec-tor met de andere verbonden. En dat betekent een mooi nieuw vergezicht voor arbeidsverhoudingen.”

Technologische en sociale innovatie hand in hand

Page 12: Metaal & Techniek mei 2015

12 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

Dat vraagt ook wat van onderwijsinstellingen, die moeten die nieuwe medewerker gaan opleiden..“Onderw! sinstellingen moeten niet alleen maar de kennisover-dracht verzorgen. Ze moeten nadenken over wat de gevraagde competenties z! n. En die competenties richten zich op samen-werken. Je werkt vanuit je eigen specialisme maar bent ook in staat om je te verbinden met andere sectoren. Werknemers moe-ten goede kenniswerkers z! n maar ook open minded z! n, leren van andere vakken, andere disciplines, de cross overs zien en begr! pen. Dat gaat heel iets anders vragen van die werknemer maar ook van die onderw! sinstelling.” “Het ritme van een onderw! sinstelling is anders dan dat van een bedr! f. Een ondernemer is erg bezig met het hier en nu terw! l een onderw! sinstelling juist bezig is met het hier en nu te verta-len naar de toekomst. De leerling die nu binnenkomt is pas over drie, vier jaar klaar voor de arbeidsmarkt. Ik vind het heel belangr! k dat docenten meer de kant van de arbeidsmarkt op k! -ken. Dus begr! pen wat er in een bedr! f gebeurt. Ze kunnen niet meer alleen vanuit het boekje de opleiding verzorgen maar ze moeten zich voeden vanuit de prakt! k. Ik zou een verbinding willen organiseren tussen bedr! ven en onderw! sinstellingen. Omgekeerd zou ik bedr! ven ook uitnodigen om meer met onder-w! sinstellingen te doen. Ik zie dat al wel op gang komen.”

Wat vraagt dat van bedrijven?“In de innovatieve power van het mkb in een regionale context zit enorm veel verscholen kracht. Die kracht moet verzilverd worden in de samenwerking in de gouden driehoek van overhe-den, bedr! ven en onderw! sinstellingen. Die moeten elkaar bin-nen de regionale context zien te vinden. Want ook de regio

begint hot te worden. De regio wordt de echte ruggengraat van het nieuwe maatschappel! ke functioneren. De regio is zeer kans-r! k, ik zie dat ook vanuit internationale perspectieven terugko-men, Europese programma’s staan helemaal in het teken van de regio en dat biedt steeds meer perspectief voor het mkb.”

Is het een nice to know of need to do ontwikkeling? “Het laatste. Werkgevers gaan anders de kwalitatief goede werk-nemers kw! traken want die willen niet meer in een klassieke werkomgeving werken. Als je nu niet nadenkt over de P&O-factor van morgen en overmorgen, organiseer je je eigen tekort voor de toekomst. Het schaadt jouw bedr! f en de continuïteit er van. Het is voor werkgevers van groot belang te innoveren op sociale ver-houdingen. Dynamiek wordt de grootste vaardigheid van de werknemer.”

Wat hoopt u terug te vinden in de winnaar van de Smart People Award? “Ik hoop dat het een soort mix oplevert van de elementen die ik net genoemd heb. Het gaat niet alleen gaan om technologische innovatie, maar ook om sociale innovatie. Het gaat er om dat een ondernemer deze t! d verstaat. Zit er voldoende adaptief vermo-gen in het bedr! f, in de zin van haal je die ontwikkelingen goed naar je toe? Begr! p je wat er gaande is en vertaal je dat in termen als producten, samenwerking met onderw! sinstellingen en hoe geef je dat vorm in je personeelsbeleid? Je kunt niet technolo-gisch innoveren als dat niet samengaat met een andere mind set van je medewerkers. Dit hoop ik te herkennen als rode draad in het profi el van de deelnemende bedr! ven. Ik hoop dat de bedr! -ven ambassadeur zullen z! n voor een brede beweging, ook voor de samenleving.”•

+"1'2&'2 3"'&'2 #%14&%25 0#6'%+/30#,& ,%(,'2

Page 13: Metaal & Techniek mei 2015

worldwide

Informatie in Nederland: Fairwise bvVerlengde Tolweg 2a _ 2517 JV Den Haag

Tel. +31 (0) 70 350 1100 _ Fax +31 (0) 70 358 [email protected]

www.tbwom.com

The Bright World

of MetalsTECHNOLOGIES PROCESSES

APPLICATIONS PRODUCTS

Internationale beurzenkwartet – uw toegang tot de wereldmarktBeleef vier innovatieve concepten: de internationaal toonaangevende beurzen in het hart van Europa tonen in optimale samenstelling de synergie van de gieterij-, metallurgie- en thermprocesstechnologie.

Ervaar de synergie Talrijke vooraanstaande technologieforums rond de thema’s van ‘Bright World of Metals’ bieden aanknopingspunten voor een overkoepelende knowhow-overdracht.

Welkom in Düsseldorf!

gif1502_TBWOM_100x255_NL.indd 1 11.03.15 16:36

ARENDSEN PLAATWERK BVProfiel Specialist

ijzersterk Een pro elArendsen Plaatwerk is een veelzijdig toeleverancier binnen het metaalsegment. Haar producten, in diverse materiaalsoorten, klein of groot van formaat, enkel of in serie, vinden hun weg naar tal van marktsegmenten.

Adres De Stenenmaat 6 postbus 5, 7070 AA Ulft

Tel. (31)0315-69 56 00Fax (31)0315-69 56 05E-mail [email protected] www.arendsen-plaat.nl

LASERSNIJDEN

COMBI PONS-LASERContinueproces 6000 x 2000 x 5 kw Continueproces 3000 x 1500 x 3 kw

Continueproces 6000 x 2000 x 2,4 kw CNC ponsen 8000 x 1250 x 6Knippen 8000 x 6Kanten 8000 x 500 tBuigen Autom. Cel 8000 x 1500 x 6Lastechnieken/ Assemblage

Lasersnijden 6000 x 2000 x 20 mm

Page 14: Metaal & Techniek mei 2015

14 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"#$TEKST: FRANK SENTEURBEELD: GER THIJSSEN

Langdurig verzuim door stress komt bij leden van Metaalunie minder voor dan landelijk, zo blijkt uit de periodieke brancherapportage van ArboNed. Het aandeel psychische gerelateerde beroepsziekten bij metaalarbeiders is met 5% zelfs ronduit laag te noemen (landelijk 25%). Dit kan betekenen dat werknemers van Metaalunieleden aanzienlijk minder last hebben van stress, maar het aantal nek-, rug- en schouderklachten, alsmede letselgevallen lig-gen daarentegen boven het landelijk gemiddelde.

PETER DE BRUIN VAN ARBONED OVER ZIEKTEVERZUIM:

‘ Verzuim in kleine bedrijven lager’

“Jezelf gelukkig voelen in je werk en in je privésituatie is een belangrijke remedie tegen ziekteverzuim”, zegt Peter de Bruin.

“Er is veel bereikt”, benadrukt Peter de Bruin, sectormanager b! ArboNed. “K! k maar eens naar de c! fers. Gecorrigeerd voor deelherstel, waarb! mensen na verzuim gefaseerd re-integreren, bedroeg in 2005 het verzuimpercen-tage b! de bedr! ven die gebruikmaken van onze dienstverlening 4,2%. Mede dankz! de gezamenl! ke inspanningen van werkgever, werknemer en onze organisatie is dit percen-tage de afgelopen tien jaar gestaag gedaald naar 3,2% nu. Projecten als ‘5x beter’, mede gesteund door Metaalunie, dragen daar aan b! .”

Enkele cijfers• ArboNed levert aan Metaalunie een perio-

dieke brancherapportage. Daaruit blijkt dat het ziekteverzuim in 2014 3,2% bedraagt. Hierin is het e! ect van deelherstel, waarbij mensen het werk al gedeeltelijk hervatten als opstap naar volledige werkhervatting, verdis-conteerd. Dit deelherstel verlaagt het verzuim met maar liefst 0,8% en vertegenwoordigt een besparing op de loondoorbetaling tij-dens ziekte van ca. " 300 per werknemer per jaar. Eén vijfde van het langdurig verzuim wordt veroorzaakt door psychische klachten; landelijk is dat ruim een kwart. Op de leden-website van Metaalunie (www.metaalunie.nl) zijn de belangrijkste cijfers over het verzuim en de verzuimoorzaken samengevat.

• Uit de statistiek van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (2013) blijkt dat 38% van de gemelde beroepsziekten betrekking hee# op gehoorschade; bij metaalarbeiders is dat 49%. Voor beroepsziekten samenhan-gend met het bewegingsapparaat, zijn deze percentages respectievelijk 29% en 35%. Beroepsziekten in verband met psychische aandoeningen komen bij metaalarbeiders daarentegen veel minder voor dan landelijk: 5% tegen 25% landelijk.

Page 15: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 15

G O E D I N J E V E L Z I T T E NWat is de beste remedie tegen ziekteverzuim? “Dat is niet met één woord te zeggen”, ant-woordt De Bruin. “Maar jezelf gelukkig voelen in je werk en in je privésituatie, is wel een hele belangr! ke. Daarnaast moet je gezond z! n en bl! ven. Als je werk doet waarb! je bepaalde vei-ligheidsrisico’s loopt, dan moeten die bekend en beheersbaar z! n. B! voorbeeld via een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Uitval kun je voorkomen of beperken, door te zorgen voor een goede werksfeer, duidel! k afgebakende ver-antwoordel! kheden en een reële werkdruk. Wordt de werkdruk te hoog of is de relatie met een manager en/of de collega’s niet goed, dan kan dit zelfs leiden tot uitval door psychische klachten. B! na één op de drie werknemers die zich ziek meldt, heeft hier last van. Psychisch verzuim is in veel gevallen te voorkomen door vroegt! dig de signalen te herkennen. Hierover adviseren we werkgevers, zodat die weten waar ze op moeten letten.”

‘ E N E R G I E B R O N N E N ’ B E N U T T E NJe kunt iemand wel zeggen dat h! of z! ‘geluk-kig moet worden in z! n/haar werk’, maar hoe bereik je dat? “Dé aanpak om dit te stimuleren en mede daardoor het ziekteverzuim te verla-gen, is het benutten van positieve ‘energiebron-nen’”, benadrukt De Bruin. “Je kunt klachten over een te hoge werkdruk aanpakken door taken te laten vallen of het werktempo te verla-gen. Maar uit wetenschappel! k onderzoek bl! kt dat dit slechts t! del! k helpt als iemand al psy-chisch ziek is. Ook is dit niet de oplossing om b! voorbeeld een burn-out te voorkomen. Boven-dien zitten werkgevers niet te wachten op een lagere productiviteit. Juist het benutten van ‘energiebronnen’ is de sleutel om werknemers sterker te maken en te beschermen tegen psy-chische aandoeningen. Dit maakt werknemers

“Het verzuim ligt in kleine

bedrijven een stuk lager dan

in grote bedrijven met

vaak grote tussenlagen.”

ArboNed en MetaalunieArboNed behoort tot de vier grootste arbo-diensten van Nederland en werkt al ruim twin-tig jaar samen met Metaalunie. Inmiddels zijn er zo’n de 2.800 leden aangesloten bij Arbo-Ned. In totaal vertegenwoordigen deze leden 40.000 werknemers. Circa 1.100 leden daar-van maken ook gebruik van ReaDirect van Koninklijke Metaalunieverzekeringen, waarbij de dienstverlening van ArboNed gekoppeld is aan de verzuimverzekering.

weerbaar en veerkrachtig. Veel mensen kr! gen energie van een compliment, steun van colle-ga’s of inspraak b! een beslissing. Maar ook van een betere werkorganisatie, zoals fl exibele werkt! den, waardoor werk en privé beter op elkaar z! n afgestemd. Het is bewezen dat door een ‘positieve aanpak’ de productiviteit st! gt. De omvang van een bedr! f speelt hierb! ook een rol. Het verzuim ligt in kleine bedr! ven een stuk lager dan in grote bedr! ven met vaak grote ‘tussenlagen.’ De onderlinge binding in kleine bedr! ven is groter. Denk hierb! ook aan zzp’ers, die z! n vr! wel nooit ziek, omdat ze ‘eigen baas’ z! n over hoe, wanneer, voor wie en in welk tempo het werk gedaan wordt.”

M E T A A L B R A N C H EDat de metaal- en techniekbranche ondanks de hogere specifi eke beroepsrisico’s gemiddeld nauwel! ks een hoger verzuimpercentage heeft, is opvallend. Hoe komt dat? En welke verzuim-oorzaken z! n kenmerkend voor de sector? “Om met het eerste te beginnen, ik denk dat de metaalindustrie in Nederland heel goed georga-niseerd is. Mede dankz! de inspanningen van de cao-partners kennen we de risico’s en tre" en we t! dig maatregelen om deze te beperken”, rea-geert De Bruin. “Als ArboNed leveren w! daar met gerichte expertise een b! drage aan. Zo heb-ben we b! gedragen aan de ontwikkeling van het succesvolle instrument ‘RI&E Metaalbewer-king’ en ondersteunen we de verbetercoaches van het project 5xBeter.”

K A N H E T B E T E R ?Ondanks alle maatregelen, is er nog steeds sprake van specifi eke beroepsrisico’s. Het aantal gemelde beroepsziekten met betrekking tot gehoorschade en nek-, rug- en schouderklach-ten, ligt b! metaalarbeiders nog beduidend hoger dan het landel! k gemiddelde (zie kader).

“Je ziet dat sinds de privatisering van sociale verzekeringen het ziekteverzuimpercentage gestaag is gedaald,” vervolgt De Bruin. “Dit mede omdat het verantwoordel! kheidsgevoel van werknemers in dit kader is toegenomen. Twintig tot dertig jaar geleden werd het ziekte-verzuimpercentage in sommige sectoren nog in dubbele c! fers geschreven. Nu ligt dat landel! k rond de 4%. Twee taboes z! n inmiddels doorbro-ken. Het eerste is werknemers aanspreken op hun verzuim, wat vroeger gewoon ‘not done’ was. Het tweede is werknemers aanspreken op hun eigen gezondheid. Daar bemoeide een werkgever zich vroeger ook niet mee. Als je op je gewicht let, gezond eet en voldoende beweegt, heeft dit een verlagend e" ect op het ziekteverzuim. Belangr! k is dat werknemers en werkgevers open met elkaar over deze onder-werpen communiceren. We begeleiden b! ons aangesloten leden van Metaalunie om oorzaken van ziekteverzuim op te sporen en het verzuim-percentage te verlagen. Door onze samenwer-king met Metaalunie kennen we de metaalwe-reld zo goed, dat we werkgevers en werknemers gericht kunnen adviseren. Zo beperken we de risico’s op uitval, voorkomen we verzuim en houden we werknemers inzetbaar.”•

Page 16: Metaal & Techniek mei 2015

16 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"#$TEKST: EWALD LOHMANNBEELD: WEEK VAN DE VEILIGHEID

“De ‘Week van Veilig en Gezond Werken’ is een feest dat mag worden gevierd. Zo belangrijk zijn de doelstellingen van 5xbeter”, zegt Emily van de Vijver. Zij organiseert deze actieweek namens 5xbeter, het gezamenlijke arboproject van de sociale partners in de metaal. Van 15 tot en met 19 juni 2015 vindt de ‘Week van Veilig en Gezond Werken’ plaats, 22 juni afgesloten met het jaarlijkse 5xbeter-congres. Thema is dit jaar ‘Schadelijk geluid’, een sluipend risico in de metaalsector.

EMILY VAN DE VIJVER OVER %XBETER&ACTIEWEEK:

‘ Veilig en gezond werken is een feest’

Emily van de Vijver: “Je wilt toch niet met een piep in je oren lopen?”

gastbedr! f maakt er alt! d wel een feest van met een gezellige lunch of gebak b! de ko" e. De 5xbeter Verbetercoach betrekt metaalbedr! ven uit de omgeving erb! . Voor een k! kje in de col-legiale keuken, een rondleiding en om te k! ken hoe je veilig en gezond werken concreet organi-seert. Maar ook hoe je een e# ectieve campagne ‘schadel! k geluid’ in het eigen bedr! f opzet”, licht Emily van de V! ver het regionale e# ect van de roadshow toe.

‘De ondernemer mag best veilig werken afdwingen’

“Voor de duizenden andere metaalbedr! ven waar de roadshow niet stopt, geldt net goed: zet veilig en gezond werken in het zonnetje. Vraag één van de actiepakketten aan, versier het bedr! fsrestaurant en hang de themaposters op”, klinkt een greep uit de thema-instrumenten. “Schakel een Verbetercoach in voor een work-shop en vraag een voorvertoning aan van de nieuwe 5xbeter-fi lm over schadel! k geluid. Mogel! kheden te over om het gesprek binnen het bedr! f aan te gaan.”

C O N C E R T E NVanuit Metaalunie is beleidssecretaris Arboza-ken Jos van de Werken actief betrokken b! de organisatie van de ‘Week’ en het afsluitende congres. Voor het derde achtereenvolgende jaar tekent communicatieondernemer Emily van de

V! ver mee voor de organisatie. In haar eigen werk speelt schadel! k geluid niet zo’n grote rol als in het MKB-metaal, maar het thema spreekt haar des te meer aan: “Ik bezoek graag concer-ten en festivals. Al sinds m! n studiet! d gebruikte ik gehoorbescherming. Je wilt toch niet op je veertigste met een piep in je oren lopen, en later doof voor je kleinkinderen z! n?”

H O O G R E N D E M E N T S W E E K“Veilig en gezond werken is laagdrempelig en vergt helemaal geen grote investeringen. Het gaat vooral om gedrag en cultuur: de onderne-mer zorgt samen met z! n team voor een pret-tige werkomgeving. We zien ieder jaar een ver-dubbeling van het aantal ondernemers dat actief meedoet met de ‘Week van Veilig en Gezond Werken.’ Ze zien wat het betekent, ze ervaren de positieve én productieve e# ecten en willen graag laten zien hoe z! het aanpakken. Ondernemers weten elkaar te vinden en realise-ren zich dat ze te maken hebben met dezelfde problematiek. Dat leidde eerder al tot initiatie-

Preventiemedewerker van het JaarVeiligheid en gezondheid lee! in het MKB-metaal. En er zijn voortrekkers die in hun bedrijf extra grote stappen hebben gemaakt met een creatieve aanpak en een aansteke-lijke dosis bevlogenheid.Ook in 2015 haalt het ‘Week van Veilig en Gezond Werken’-congres de Preventiemede-werker van het Jaar op het podium. In het kader van het thema ‘Schadelijk geluid’ hee! de jury extra oog voor stilte, maar vanzelfspre-kend draait het om alle aspecten die de werk-omgeving 5xbeter maken, zoals ook lasrook, machineveiligheid, fysieke belasting en de omgang met gevaarlijke sto" en.

“De roadshow dwars door het land, van Eindho-ven via Friesland en Noord-Holland naar Delft, is een spectaculair onderdeel van de ‘Week van Veilig en Gezond Werken’: de vrachtwagen ont-vouwt zich als startsein voor thematische activi-teiten. Workshops, discussies, een quiz. Het

Page 17: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 17

ven om met een groep bedr! ven gezamenl! k een arboworkshop te organiseren. Dat zal dit jaar zeker ook gebeuren. De ‘Week’ is een geves-tigd begrip, bedr! ven maken er t! d voor vr! . Ondernemers bese# en dat t! d vr! maken veel meer oplevert dan veilig en gezond werken vraagt. Voor 5xbeter is het dan ook de uitdaging instrumenten en materialen aan te bieden waar-mee bedr! ven gemakkel! k aan de slag kunnen en direct resultaat zien. Nu stellen we schadel! k geluid centraal, eerder heeft de campagne ‘Fysieke belasting’ succes gehad: bedr! ven die nog eens goed naar werkplekken hebben geke-ken, zagen het verzuim sterk dalen waardoor de productiviteit steeg.”

G E Z A M E N L I J K E I N S P A N N I N G“Het is alt! d een gezamenl! k inspanning van werkgevers en medewerkers. De werkgever heeft verplichtingen op grond van de arbowet-geving, en werknemers z! n evenzeer verant-woordel! k voor zichzelf en hun collega’s. Je zorgt dat je collega z! n otoplastiek indoet voor je begint te sl! pen, je zet de radio niet ‘over alle machines heen.’ Ja, er z! n nog jongeren die het stoer vinden beschermingsmiddelen onbenut te laten of de autoradio keihard aan te zetten. Je moet wel aandacht hebben voor dit niet-acute gevaar, dat echter langzaam maar zeker onher-stelbare gevolgen heeft. De 5xbeter-activiteiten maken het bespreekbaar: collega’s op de werk-

Als de truck zich hee! uitgevouwen kan het evenement in de regio beginnen.

Roadshow en congresVan 15 tot en met 19 juni 2015 doet de road-show in het kader van de zesde Week van Veilig en Gezond Werken 2015 vijf bedrijven in de metaalsector aan. De 5xbeter Verbetercoaches betrekken collega-metaalondernemers in de omgeving bij het evenement.

Het routeschema:15 juni: Eindhoven, Daf Trucks16 juni: Oosterwolde, Panelen Holland17 juni: Alkmaar, Ravo18 juni: Katwijk, Vink Systemen19 juni: Del! , Bedrijfsvakopleiding Metaal & Techniek regio Del! (BVMT).

Op 22 juni 2015 van 10.00 tot 16.00 uur sluit de Week van Veilig en Gezond Werken in Radio Kootwijk met het interactieve congres ‘Het

wordt vanzelf stil’. De nieuwe 5xbeter-# lm gaat in première en zet schadelijk geluid scherp neer in het perspectief van actuele oorzaak en het latere, onomkeerbare gevolg. TV-persoonlijk-heid en talentcoach Henkjan Smits vertaalt aan het slot van het congres zijn persoonlijke erva-ringen met lawaaidoo$ eid.Vanzelfsprekend is het congres ook de aange-wezen plaats om het laatste 5xbeter-nieuws te vernemen over instrumenten, arbocatalogi, RIE, nieuwe website en overige faciliteiten die gezond en veilig werken in de metaal vanzelf-sprekend maken.Inschrijving voor het congres, informatie over roadshow, actiepakketten en organisatie van individuele en collectieve bedrijfsactiviteiten: www.5xbeter.nl.

vloer moeten elkaar aanspreken op geluidover-last zoals ze ook machineveiligheid benaderen en pbm’s gebruiken. De ondernemer mag best veilig werken afdwingen en duidel! k maken dat h! z! n medewerkers de gevolgen van schadel! k geluid niet gunt. En wie denkt dat het hem niet overkomt: er kan een dag komen dat het te ver

gegaan is, zoals b! machineveiligheid het geluk helaas geregeld eindig bl! kt. Geluid dat weg is, komt nooit meer terug. ‘Of je worst lust’ is een van de campagneslogans die lawaaidoofheid tre# end verwoordt. Laten we het vooral benade-ren in de opgewekte geest van 5xbeter: we vie-ren de Week van de Veilig en Gezond Werken.”•

Page 18: Metaal & Techniek mei 2015

18 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"#$TEKST: RONALD BUITENHUISBEELD: %XBETER

Verbetercoaches helpen binnen 5xbeter bedrijven al langer met het opzetten van Toolboxen rond veiligheid op de werkvloer. Tijdens de Week van Veilig en Gezond Werken in juni gaan ze in een workshop bedrijven leren hoe ze ook zelf een Toolbox samen kunnen stellen.

ZELF ‘GEREEDSCHAPSKIST’ SAMENSTELLEN

Toolbox moet zich als olievlek verspreiden

De 5xbeter roadshow Fysieke Belasting.

Toolboxen die in het kader van 5xbeter z! n ont-wikkeld, laten zich goed vergel! ken met een gewone gereedschapskist. Je koopt ‘m leeg en vult hem met basismateriaal. Voor de één is dat wat anders dan voor de ander. Een f! nprecisie metaalbedr! f heeft ander gereedschap nodig dan een bedr! f dat composieten maakt. Het ene bedr! f heeft vragen over lasrook, de ander heeft

b! voorbeeld meer geluidsissues. De gereed-schapskist vult zich ook na verloop van t! d met nieuwe materialen. Zo begint een Toolbox van 5xbeter ook met basismateriaal over het risico en veiligheid. Of met een fi lmpje of een check-list of een stappenplan. Maatgemaakt wordt-ie zo voor elk bedr! f gevuld. Aanvankel! k waren het vooral de Verbetercoaches in het project

5xbeter die bedr! ven hielpen om Toolboxen samen te stellen of te introduceren. 5xbeter kiest nu voor een aanvullende aanpak. Verbeter-coach Karin Leeuwenberg: “In juni is er weer de Week van Veilig en Gezond werken. We gaan dan een workshop houden om bedr! ven zelf te leren om een Toolbox te geven. Als Verbeter-coaches bl! ven we bedr! ven helpen, maar we kunnen niet alles zelf. Zie het als een olievlek die zich als vanzelf verspreidt doordat bedr! ven het zelfstandig oppakken. Dan komen vragen aan de orde als: hoe geef je zelf een Toolbox, hoe maak je die interactief, hoe bereik je het beste je doelgroep.” Als Leeuwenberg als Verbe-tercoach iets heeft geleerd, is dat voor het beste

Page 19: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 19

m! input op en door een onderwerp bespreek-baar te maken, gaan mensen ook incidenten melden die ze normaal niet hadden gemeld. Z! kunnen ook aangeven welke middelen er wel of niet z! n, waarvan tekort is en wat er aange-schaft zou moeten worden.”

‘Blijven herhalen in het na-traject’

Ze deelt de mening van Leeuwenberg dat het (interactief) betrekken van mensen b! onder-werpen belangr! k is. Herhalen ook. “Maar ver-tel niet te vaak hetzelfde verhaal, dan ebt de aandacht weg. Herhaling in een campagne is oké, maar dan moet je ook weer focussen op onderwerpen die aansluiten b! de dagel! kse prakt! k.” Mede daarom laat ze de helft van de veiligheidsissues aankaarten door de supervisor, de andere helft komt uit de koker van Van Peperstraten, zodat er constant nieuwe onder-werpen (met daarb! gebruikmaking van de Toolboxen) onder de aandacht worden gebracht. 5xbeter wordt 29 mei ingezet b! de afsluiting van de gedragscampagne ‘Fysieke Belasting’ b! GS-Hydro.•

Een toolbox is een goed instrument om in een

korte tijd veel contactmomenten te

hebben met medewerkers.

z! ds: soms z! n vreemde ogen dwingend en helpt het juist wel door externen langs te laten komen.” Maar ze geeft aan graag ambassadeur te z! n zodat bedr! ven zelf aan de slag kunnen. Veiligheid gaat voor wie het nu aanzwengelt.

G S ! H Y D R OEen bedr! f dat zelf Toolboxen geeft, is het Barendrechtse GS-Hydro. Z! z! n onderdeel van een Finse fi rma en specialist in niet-gelaste p! pleidingsystemen, onder meer voor de o" shore industrie. GS-Hydro heeft wel gebruik gemaakt van de informatie van 5xbeter b! het samenstellen van de Toolboxen. Met als resul-taat: een r! k gevulde gereedschapskist met per deelonderwerp informatie. Irene van Peperstra-ten, HSEQ manager b! GS-Hydro, vertelt dat ze ermee in 2012 begonnen z! n. “Toen waren er vlak na elkaar hier twee ongevallen met werken op hoogte.” Direct werd ingegrepen met een gedragscampagne ‘Op Hoogte Werken’. Er wer-den investeringen gepleegd, gereedschapstassen gekocht en het aantal ongevallen is sterk afge-nomen. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe campagne: ‘Fysieke Belasting’. Ook daar z! n Toolboxen voor ontworpen. Van Peperstraten: “Campagnes inclusief Toolboxen z! n een goed instrument om in een korte t! d veel contactmo-menten te hebben met medewerkers. Het levert

veiligheidsresultaat je medewerkers moet betrekken b! houden van een Toolbox. “Dat maakt de acceptatie b! medewerkers om ermee aan de slag te gaan veel groter. Mensen komen vaak ook zelf met prima oplossingen, waar vei-ligheidsmensen of afdelingen nog helemaal niet aan hadden gedacht. Maak het dus interactief. Niet alleen door gebruik van diverse media, maar vooral door te communiceren met de mensen op de werkvloer.” Bl! ven herhalen in het na-traject is voor Leeuwenberg ook een belangr! ke les. “Hang posters op zodat mensen constant worden herinnerd aan gemaakte afspraken.” 5xbeter kan helpen b! het vullen van de gereedschapskist in het geval bedr! ven dat zelf willen gaan doen. Leeuwenberg: “Er is meer dan voldoende materiaal beschikbaar over tal van onderwerpen. Elk bedr! f kan voor de eigen organisatie daaruit putten. Voor de rest kunnen ze naar eigen wens ‘gereedschappen’ toevoegen.”

O V E R B O D I G ?Er z! n al diverse Toolboxen, zoals schadel! k geluid, lasrook en fysieke belasting. In de Tool-box lasrook zit b! voorbeeld een fi lm met Lange Frans, die de gevaren, en de oplossingen voor lasrook vertelt aan de k! ker. Veel jonge metaal-wedewerkers behoren tot de doelgroep van Lange Frans en dus spreekt het direct aan. Leeuwenberg: “Zo’n fi lm biedt dan b! voorbeeld een mooi praatstuk in een teamoverleg. Dat kunnen w! als Verbetercoach doen, maar dat kunnen bedr! ven natuurl! k ook prima zelf.” Maken de Verbetercoaches zichzelf overbodig door bedr! ven zelf te leren een Toolbox samen te stellen? Leeuwenberg moet erom lachen. “Allereest z! n we maar met een paar Verbeter-coaches en kunnen we lang niet alles zelf. Maar belangr! ker misschien is dat veiligheid iets van alle dag is. Niet alleen op het moment dat een Verbetercoach langskomt. Het is daarom belang-r! k dat bedr! ven er zelf mee aan de slag gaan om elke dag awareness op veiligheid te hebben. W! ondersteunen de bedr! ven daarin. Ander-

Page 20: Metaal & Techniek mei 2015

20 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

Jos van de Werken van Metaalunie: “We willen het zo simpel en gemakkelijk mogelijk maken voor de werkgever.”

!"#$TEKST: ALEX KUNSTBEELD: METAALUNIE

Het wordt steeds belangrijker om ! t en gezond te blijven, zeker nu werkne-mers na hun 65ste doorgaan. Voorkomen is beter dan genezen en daarom sloegen Metaalunie, Mevas en Achmea de handen ineen om een preventie-fonds op te richten.

GEZAMENLIJK INITIATIEF MET VERZEKERAAR

Terugdringing verzuim dankzij preventiefonds

Geen enkele werknemer zit op gezondheids-klachten te wachten en voor werkgevers is ziekteverzuim een ongewenste kostenpost. Pre-ventie is een probaat middel om het ziektever-zuim op de werkvloer terug te dringen. Geluk-kig z! n er uitstekende producten beschikbaar die helpen voorkomen dat medewerkers t! -dens het werk gezondheidsklachten oplopen. Die producten leveren op term! n weliswaar besparingen op, maar de aanschaf kan, zeker b! bedr! ven met veel werknemers, behoorl! k in de papieren lopen.

‘Alle geldmiddelen die we hebben, zetten we in

voor preventie’

Koninkl! ke Metaalunie, assurantiekantoor Mevas en zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea zochten naar een manier om preven-tiemiddelen toegankel! ker te maken. De oplos-sing werd gevonden in het preventiefonds Optimaal dat door de drie part! en werd opge-richt. Het doel is werknemers gezond aan het werk te houden, ook als ze langer moeten doorwerken. Om uitval, verzuim en gezond-heidsklachten te voorkomen, z! n preventieve middelen beschikbaar, zoals gehoorbescher-mers, speciale brillen, beschermende schoenen en rubberen stamatten.

A A N V U L L I N GDoor dit soort middelen aan te scha" en, vult een werkgever z! n preventieverplichting tegen-over de werknemers verder aan. Preventie en

terugdringing van ziekteverzuim z! n b! wet goed geregeld, maar werkgevers en werknemers hebben er baat b! om in het eigen bedr! f te k! -ken of het nog beter kan. “We hadden al de arbowetgeving en de RI&E (Risico Inventarisatie & Evaluatie),” stelt Jos van de Werken, beleids-secretaris b! Metaalunie. “Daarmee zorgen we ervoor dat machines en de manier van werken veiliger worden. Maar wat er nog aan ontbrak

was de hardwarematige kant: de middelen waar-mee werkgevers en werknemers verzuim en gezondheidsklachten kunnen voorkomen. B! m! n bezoeken aan metaalbedr! ven zie ik met eigen ogen wat er fout kan gaan. Wat veel voor-komt, is geluidsoverlast, die tot gehoorschade kan leiden b! werknemers. B! plaatbewerking loopt het lawaai al snel op tot 110 decibellen, wat echt veel te hoog is. Soms staat er nog een radio naast de machine, met hoog volume om boven de herrie uit te komen. Universele oordoppen, die b! concerten ook worden gebruikt, bieden dan onvoldoende bescherming. Met speciale gehoorbescherming, de zogenaamde otoplastieken, is 30 db reductie te behalen, waardoor het geluidsniveau in de

Page 21: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 21

werkplaats voldoet aan de norm van 80 db.”Een ander voorbeeld van preventiemiddelen z! n rubbermatten voor op de werkvloer. “In de metaalsector hebben werknemers een ver-hoogde kans op lage rugklachten doordat ze meestal de hele dag staand werken op een betonnen vloer. Als je op een speciale rubberen mat met luchtbellen staat, kom je vanzelf meer in beweging en sta je niet de hele dag stil. Ook trekt met een mat de kou veel minder op uit de betonvloer.”

K O R T I N G E N W I N S THet preventiefonds Optimaal helpt werkgevers in het MKB-metaal om aan hun preventiever-plichtingen te voldoen met kortingen op pre-ventiemiddelen. Via een digitaal loket kan een werkgever z! n bestelling opgeven, en het pre-ventiefonds regelt het verdere traject van inkoop, zo nodig aanmeten, korting verkr! gen en afl everen. “We willen het zo simpel en gemakkel! k mogel! k maken voor de werkge-ver”, benadrukt Van de Werken.De inkoop van de preventieartikelen gebeurt b! Secur; Hans Anders Zakel! k levert veiligheids- en beeldschermbrillen en otoplastieken. De kor-tingen gelden alleen voor werknemers die een zorgverzekering hebben b! Zilveren Kruis Achmea. Deze zorgverzekeraar reserveert voor

de kortingen een klein deel van de zorgpremie van werknemers in de metaalbranche.De kortingen op preventiemiddelen die een werkgever via het preventiefonds kr! gt, z! n aanzienl! k. Van de Werken noemt het voor-beeld van de otoplastieken. “Deze gehoorbe-schermers worden speciaal op maat gemaakt voor de werknemer. Gewoonl! k kost dat 80 euro. Met korting van het preventiefonds is dat nog maar # 12,50 per persoon. Vergel! k dat eens met de standaardoordopjes die veel minder bescherming bieden en een paar kwartjes per dag kosten.”De allergrootste winst zit volgens Van de Werken vooral in het feit dat dankz! het gebruik van preventiemiddelen het verzuim aantoonbaar terugloopt. “Door in een periode van v! f jaar te monitoren hebben we ervaren dat het verzuim terugloopt met 15 procent. Op het totale verzuim in het MKB-metaal van onge-veer 3,8 procent betekent dat een daling naar ongeveer 3,5 procent, en dat levert uiteraard geld op. We verwachten dan ook een besparings-potentieel van 10 procent.”

B E S T E L C A T A L O G U SHet preventiefonds staat na v! f jaar ‘proef-draaien’ inmiddels goed op de rails. Jaarl! ks wordt bekeken of de bestelcatalogus nog up-to-

date is. De fondsbeheerders onderzoeken naar welke preventiemiddelen vraag is, licht Janet van Putten, teamleider Zorg & inkomen b! Mevas, toe. “Als de vraag naar een product opeens toeneemt, kan het artikel worden opge-nomen in de catalogus. En artikelen waarvan de vraag sterk afneemt, halen we eruit.” Daarb! wordt niet alleen gekeken naar wat er besteld wordt, maar ook inventariseren verbetercoaches op de werkvloer of er bepaalde preventiemidde-len nodig z! n. “We houden niet alleen rekening met de behoeften van de mensen aan de machi-nes. Ook de medewerkers op kantoor hebben baat b! preventie. In de catalogus is sinds kort een beeldschermbril opgenomen die oogklach-ten voorkomt b! mensen die veel t! d achter een computerscherm doorbrengen. Vanuit de markt horen we dat er veel vraag naar is. We rekenden vooraf uit hoeveel mensen daarvan gebruik gaan maken, zodat we daarvoor een bedrag in het fonds kunnen reserveren. Zo doen we dat b! elk nieuw artikel.”

C O N T R O L ENieuwe preventiemiddelen kunnen volgens Van de Werken van Metaalunie grootschalig met korting worden aangeboden op het moment dat het fonds ruim in kas zit. “Het fonds is niet bedoeld om geld op te potten”, zegt h! . “Alle geldmiddelen die we hebben, zetten we in voor preventie.”Voordat een artikel in de catalogus wordt opge-nomen, wordt eerst berekend of een korting op het betre" ende artikel te bekostigen is vanuit de fondskas. “Het bedrag in het preventiefonds wordt scherp in de gaten gehouden,” zegt Van Putten. “Mevas en Zilveren Kruis Achmea vin-den het bestaan van Preventiefonds Optimaal heel belangr! k. Ook voor de verzekeraar is het gunstig als de zorgkosten omlaag gaan door minder verzuim en gezondheidsklachten. Mevas wil op z! n beurt de belangen van de leden van de Metaalunie en hun medewerkers behartigen. Dat is meteen ook het mooie aan het preventie-fonds: alle part! en hebben er baat b! .”•

Janet van Putten van Mevas: “Ook de medewerkers op kantoor hebben baat bij preventie.”

Page 22: Metaal & Techniek mei 2015

KUNSTSTOF bestellen?

bellen!

073 - 521 9125 www.hemimex.nl

brons aluminium brons messing koper gietijzer kunststoffen

www.disselhorstmetaal.nl

Altijd in

bedrijf!

Overkampsweg 26 | 8102 PH Raalte | Tel.: 0572-36 26 00 | Fax: 0572-36 22 98

Dag en nacht in touw voor uw plaatwerk op maat!

DISSELHORST METAAL

Hoonwerk• Rondslijpen • Vlakslijpen • Gereedschapslijpen

HOONCENTRUM

LEXMOND V.O.F.

www.hooncentrum.nl

0347 - 342 168n • V HOON

LEXMwww

034CNC & CONVENTIONEEL

4,*/(50*:�-69�>055,9:�)�=�

.,9,,+:*/(74(2,9019,<:,3 =(32,5:>((9+

05-6'+(9*6;663:�53����������������������������������������4->'?:�(33�53

TIV KOPPELT JE WERELD!

MEER WETEN?www.evenementenhal.nl/[email protected]: +31 (0)523 289 898

HARDENBERG1|2|3

09 20

15

13.00 - 21.00

Het trefpunt waar u niet mag ontbreken!

Page 23: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 23

Half april vond bij Koninklijke Metaalunie de eerste workshop in het kader van de Circulaire Metaalketen Challenge plaats. De Circulaire Metaalketen Challenge is onderdeel van het project ‘de Circulaire Metaalketen’ en daagt de acht deelnemende bedrijven uit om met een uitgewerkt pilot-voorstel te komen met als thema circulair ondernemen.

Kees Meijen van Stiels bv, producent van straatmeubilair hee! als droom het hergebruik van straatmeubilair te koppelen aan sociale werkvoorziening.

CHALLENGE BIJEENKOMST:!"#!$%&"#' (')&&%*')'+ Think big, start small

In het voorstel omschr! ft het bedr! f een circu-lair business model. T! dens zes b! eenkomsten wordt onder deskundige begeleiding met elkaar gesproken over de voordelen die een circulaire bedr! fsvoering voor een bedr! f kan opleveren en de mogel! kheden om die voordelen te verzil-veren. Iedere b! eenkomst doet een deskundige en interessante gastsprekers z! n/haar verhaal. Op vr! dag 9 oktober wordt de Challenge feeste-l! k afgesloten met een openbare b! eenkomst. Het best uitgewerkte pilot-voorstel wordt door een jury uitgeroepen als winnaar van de Metaalunie Circulaire Metaalketen Challenge.

C I R C U L A I R E E C O N O M I EZes bedr! ven namen deel aan de eerste zogehe-ten Community of Practice. Onder leiding van MVO Nederland werd het brede begrip circu-laire economie vertaald naar circulaire bedr! fs-

kansen voor de bedr! ven. Aan de hand van twee presentaties en dialoog werd t! dens de eerste b! eenkomst verkend welke van die kansen voor het bedr! f interessant kunnen z! n. De zes bedr! ven presenteerden ieder hun bedr! f, hun beweegreden om met circulair bezig te z! n en belangr! ker nog: hun droom op het gebied van circulair ondernemen.

U P G R A D E NTon Hauzer van UC Technologies bv, een bedr! f dat systemen levert die luchtkwaliteit meten, constateerde dat het product dat z! leveren slechts 10 jaar wordt gebruikt, terw! l het 30 jaar mee kan. “Is het niet beter om het systeem terug te nemen, te upgraden en opnieuw te ver-kopen?” vroeg h! zich af. “De uitdaging zit hem dan in de visie van de klant. Hoe zorgen we ervoor dat de klant beseft dat tweedehands

beter is dan nieuw?” Kees Me! en van Stiels bv, producent van straatmeubilair had als droom het hergebruik van straatmeubilair te koppelen aan sociale werkvoorziening: “W! willen graag mensen met achterstand op het werkende leven mogel! kheden bieden en het liefste vast in dienst nemen.” Cor Goelema van Van der Lande bv, fabrikant en installateur van transportsyste-men, wil de circulaire cirkels van z! n bedr! f verder sluiten. Het bedr! f verzamelt al oude spullen om te hergebruiken. Tanja van der Hulst van Snaas Metaalwaren bv, actief op het gebied van metaal, hal" abricaten en afvalsystemen had als grootste droom de producten modulair en circulair maken. Jan Groot van NL Digitaal wil een project starten om elektronica duurzaam uit elkaar te laten halen door minderbedeelden. H! droomt er van veel mensen met een beper-king aan werk te helpen. Joris van D! k van staalconstructeur D! kstaal bv noemde als droom zorgen dat de staalconstructie via een leaseconcept vermarkt wordt. “Dan kunnen bouwprojecten weer van de grond komen voor minder geld”, betoogde h! .

V I S I O N A I RGerard Wyfker, beleidssecretaris Milieu & Ener-gie Metaalunie, roemde de inbreng van de deel-nemers: “Ik ben er trots op dat we met zo velen b! elkaar zitten. De noodzaak is er nog niet, dat maakt dit een visionaire b! eenkomst.” Michel Schuurman, senior programmamanager Circu-laire Economie b! MVO Nederland sloot de b! -eenkomst af. “Het is vaak zo dat je meteen naar het optimaal circulaire toe wil, maar in de reali-teit kan het z! n dat je uiteindel! k start met kleine stapjes. Dit is niet erg, maar vergeet niet je grotere doel. Think big, start small!”, sprak h! .•

www.circulairemetaalketen.nl

CHALLENGE BIJEENKOMST:

Page 24: Metaal & Techniek mei 2015

24 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

NederlandMet ruim 200 Nederlandse deelnemende

bedrijven, behoorde ons land tot de groot-

ste onder de deelnemende landen. Ruim 50

bedrijven namen deel aan het Dutch Indus-

trial Pavillion, georganiseerd door

Metaalunie, Brainport Industries, Nevat en

Mikrocentrum. Daarmee was onze toeleve-

rende maakindustrie nog sterker vertegen-

woordigd dan in 2014, het jaar waarin

Nederland partnerland was. Dat de indus-

trie zich in hernieuwde belangstelling van

de politiek mag verheugen, blijkt ook uit het

feit dat minister van Economische zaken

Henk Kamp gezamenlijk met zijn ambtelijke

staf een hele dag op de beurs aanwezig

was. Tijdens zijn rondgang op de beurs

sprak minister Kamp samen met Metaal-

unievoorzitter Fried Kaanen onder andere

met Metaalunieleden Antonius en Romit.

Positief is ook de actieve betrokkenheid van

de Nederlandse ambassade in Berlijn en

het consulaat in München; zij zijn écht

bezig om Nederlandse bedrijven met raad

en daad te ondersteunen op de Duitse

markt. Naast de bedrijven die hun eigen

stand hebben, bezoeken ook veel leden van

Metaalunie de beurs om nieuwe ontwikke-

lingen te zien en inspiratie op te doen. Voor

veel leden was de Metaaluniestand in Hal 4

hét ontmoetingspunt om contacten te leg-

gen met andere ondernemers.

!"#$%&'(TEKST: RICHARD SCHUITEMABEELD: METAALUNIE

De Hannover Messe 2015 bewees, met 220.000 bezoekers en ruim 6500 exposanten, opnieuw de status van de grootste industriebeurs ter wereld. Een beurs die verbaast, door zijn grootte, die fascineert door zijn breedheid en die intrigeert door de vernieuwingen die er getoond worden. Vernieuw-ingen die voor een deel ook op het conto van Nederlandse bedrijven geschre-ven kunnen worden.

HANNOVER MESSE )*+,

Slimmere industrie laat zien wat nu al kan

de uitvinding van de stoommachine, de produc-tie van massagoederen met behulp van de lopende bandproductie, de productieautomati-sering en informatisering is dit de volgende stap in de modernisering van de industrie. Smart Industry moet leiden tot integratie van produc-tieprocessen, slimmer produceren, kortere omstelt! den, kortom sneller en beter vraag en aanbod op elkaar afstemmen met als resultaat kortere doorloopt! den, fl exibilisering van de productie, verbeterde ergonomie en slimmer omgaan met grond en hulpsto" en. ICT speelt daarb! een cruciale rol. Vandaar dat veel beurs-

vloerruimte in het teken stond van productie-automatisering.

H O L L A N D I N N O V A T I V EDaarnaast ook veel aandacht voor nieuwe tech-nologieën en materialen die toegepast worden in producten of in het productieproces.

‘Robots worden kleiner en gemakkelijker te

programmeren’

Innovatie komt hierdoor b! veel bedr! ven in een enorme versnelling. Ook b! Nederlandse bedr! ven. Een aantal van die bedr! ven was te vinden in een gezamenl! k blok onder de noe-mer ‘Holland Innovative’. Op zeer beperkte standoppervlakte presenteerden z! hoog inno-vatieve producten, gemaakt met nieuwe

Dit jaar stond de beurs, nog meer dan vorig jaar, geheel in het teken van Smart Industry, in Duitsland bekend als ‘Industrie 4.0’. Het wordt gezien als een nieuwe industriële revolutie. Na

1. Veel beursvloerruimte stond in het teken van productautomatisering.

2. ColorFabb is een Nederlands bedrijf dat zelf ! lament produceert.

3. Brightbox: Nederlands expertisecentrum voor daglichtloze meerlagenteelt.

4. Festo. 5. Menselijk vorm. 6. Siemens 3D.7. Een handzame robot die kleine

artikelen verplaatst en sorteert.8. Een robotarm vangt een tennisbal. 9. Greijn Form Technics uit Reuver

presenteerde vormdelen van Sizopreg.

10. Industry 4.0, o" ewel: smart industry. 11. ICT en Big Data spelen een cruciale

rol. 12. Smart Factory koppelt verschillende

productieprocessen.13. Er waren veel lezingen.

1

Page 25: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 25

2

5

4

8

76

3

Page 26: Metaal & Techniek mei 2015

26 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

technologieën en materialen. Hét bew! s dat het MKB-metaal zeer goed in staat is het begrip ‘smart’ verder in te vullen dan alleen slimmer produceren. De output van zo’n slimmer productieproces kan namel! k ook een hoogwaardig ‘slim’ pro-duct z! n. Het kan en gebeurt al: dat bew! s ook het Metaalunie-initiatief Teqnow (www.teqnow.nl) dat inspireert en informeert, lang nadat de poorten van Hannover Messe weer gesloten z! n… Dat kennisinstellingen en universiteiten daarb! onmisbaar z! n, bewees ook de aparte hal op de Hannover Messe die geheel in het teken stond van deze belangr! ke groep kennis-dragers.

R O B O T SRonduit verbazingwekkend is het om te zien hoe snel de ontwikkelingen gaan op het gebied van robotisering. Ontwikkelingen, die Teqnow ook signaleert, z! n dat robots kleiner,

IndiaIn 2015 was India partnerland van de beurs en traditiegetrouw opent de regeringsleider van het partnerland samen met de Duitse bondskanselier Merkel de Messe. In zijn speech maakte de Indiase premier Modi dui-delijk dat India de industriële wereld veel kan bieden, maar dat India om haar groei-plannen te kunnen realiseren ook veel hulp van buiten nodig hee! . Het meest nijpende probleem waar India op dit moment voor staat is dat de elektriciteitsproductie niet evenredig snel groeit als de economie. Het gevolg is dat het land veel onderbrekingen kent van de energielevering. India is dan ook op zoek kennis en capaciteit voor het bou-wen van energiecentrales. Kortom: voor bedrijven die iets kunnen betekenen op het gebied van energievoorziening en energiebe-sparing ligt daar een kans.

steeds gemakkel! ker te programmeren en betaalbaarder worden. Opmerkel! k is dat één fabrikant (Festo) zich b! de ontwikkeling van producten vooral laat inspireren door de natuur: het bedr! f heeft biologen in dienst om te bestu-deren hoe dieren bepaalde handelingen uitvoe-ren en past dit vervolgens in nieuwe producten toe. Zo heeft de slurf van een olifant het bedr! f geïnspireerd tot het bouwen van een robotarm die veel fl exibeler is dan bestaande robotarmen. De w! ze waarop een reptiel een insect vangt met z! n tong heeft er toe geleid dat het bedr! f een nieuw type gr! per heeft ontwikkeld voor een robot. Het resultaat: de gr! per kan moeite-loos worden ingezet voor het pakken en ver-plaatsen van producten van verschillende vor-men, verschillende oppervlaktestructuren en onderscheidende hardheden. Dat kan betekenen dat deze technologie straks ook kan worden ingezet in productieprocessen, die vanwege de broosheid van het product, nu nog vragen om een mensenhand. Een robot die ‘z! n gedrag’

afstemt op de mens met wie h! samenwerkt; het bl! kt geen toekomstmuziek meer te z! n. Of de handzame robot die per minuut 200 kleine artikelen kan verplaatsen en sorteren, het was er allemaal!•

9

10

11

13

12

Page 27: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 27

ESEF, dé beurs voor toeleveren, uitbesteden, productontwikkeling en enginee-ring, wordt gehouden van 15 t/m 18 maart 2016 in de Jaarbeurs in Utrecht. Ook in 2016 richt Koninklijke Metaalunie een groot paviljoen in voor haar leden in.

Herman Kemna: “ESEF levert ons waardevolle contacten op, die op langere termijn leiden tot afspraken.”

BEELD: PETER VAN BUREN FOTOGRAFIE

ESEF !"#$

%&'()*+, De meerwaarde van het Metaaluniepaviljoen

ESEFESEF richt zich op de sectoren: metaalbewer-king & materialen; kunststof & rubbertechno-logie; oppervlaktetechnologie; systemen & Engineering; afnemersmarkten ESEF richt zich op speci! eke afnemersmarkten en past daar de bezoekerscampagne ook op af. De vol-gende markten zijn gede! nieerd: High Tech (systeembouw mechatronica); medisch & zorg; agro & food; automotive; scheepsbouw/o" -shore; energie.

D U I T S E I N D U S T R I EOok inkopers en engineers van Duitse OEM-bedrijven worden uitgenodigd om een bezoek te brengen aan de beurs. Voor u bete-kent dit een unieke mogelijkheid om goede contacten te leggen met de Duitse industrie. Pro! teer daarvan en exposeer op ESEF!

T E C H N I !S H O WDe Techni-Show wordt tegelijkertijd georgani-seerd met ESEF. Techni-Show is de grootste en belangrijkste vakbeurs op het gebied van pro-ductietechnieken, processen, behandeling van metalen, toepassingen en gereedschap-pen. Het belangrijkste issue voor de productie-sector is: zelf maken of uitbesteden?

Eens per twee jaar komen OEM-bedr! ven, pro-ductontwikkelaars en inkopers naar ESEF toe om zich te laten inspireren door de actuele ont-wikkelingen, (nieuwe) contacten te leggen, ken-nis te delen en investeringen te doen. ESEF biedt de (maak)industrie een centraal en interactief platform waar alle noviteiten aanwezig z! n. Hier wordt kennis overgedragen, genetwerkt en nieuwe contacten gelegd.

N E T W E R K E NHerman Kemna, directeur van Technische Veren Twente bv uit Oldenzaal beaamt dat deelname aan een vakbeurs voor ondernemers een goede manier is om te netwerken: “Een vakbeurs is voor ons een prima manier om ons persoonl! k te presenteren. Natuurl! k beschikken we over een mooie website, maar t! dens een vakbeurs kun je persoonl! k in gesprek gaan met potenti-ele en bestaande klanten en relaties. Het grote voordeel is ook dat de mensen naar jou toeko-men.” H! ziet de ESEF als dé vakbeurs voor z! n bedr! f: “Het is de enige beurs in Nederland die er toe doet voor ons. ESEF levert ons alt! d wel waardevolle contacten op die op de langere ter-m! n leiden tot afspraken.” Technische Veren Twente is een trouw deelnemer aan het Metaaluniepaviljoen. “Doordat de catering en alles geregeld is, neemt het je werk uit handen. Daardoor kun je je volledig concentreren op het contact met de klanten en relaties. Als je onder de Metaalunieparaplu aan de ESEF deelneemt, kr! g je bezoekers uit een categorie die meer b! het bedr! f passen. Gerichter publiek, waar je meer aan hebt,” aldus Kemna.

M E T A A L U N I E P A V I L J O E NHet speciaal voor ESEF 2016 nieuw ontworpen Metaaluniepaviljoen betekent voor de deelne-mers nog meer exposure, nog meer openheid en

een betere herkenbaarheid dan in het verleden. Wat bl! ft, is het gemak en de lagere kosten ten opzichte van de individuele deelname, doordat veel zaken centraal worden geregeld. Deelname binnen het Metaaluniepaviljoen verzekert het bedr! f van een prominente plaats in hal 1 van de beurs, waar alle belangr! ke toeleverende bedr! ven zich presenteren.•

Meer informatie: www.metaalunie.nl > Metaal-unie > Beurzen > ESEF of [email protected]

ESEF !"#$

Page 28: Metaal & Techniek mei 2015

28 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

Octrooicentrum NederlandOctrooicentrum en Metaalunie hebben afspra-ken gemaakt over het adviseren en ondersteu-nen van ondernemers bij de bescherming van innovaties. Voor informatie en advies over de verschillende soorten bescherming kunt u in eerste instantie kosteloos terecht bij bedrijfs-juridisch ledenadvies van Metaalunie (meer informatie: [email protected]).Concrete vragen over het beschermen van een vinding of over octrooiliteratuur kunnen wor-den voorgelegd aan Octrooicentrum. Voordat u een octrooi aanvraagt, kunt u door Octrooi-centrum een oriënterende ‘lightversie’ van het bij een octrooiaanvraag gebruikelijke “nieuw-heidsonderzoek” laten verrichten. (meer infor-matie: [email protected]).

!"#$!!%BEELD: SANDER VAN DER TORREN

Wie zou een internationaal hightech bedrijf verwachten tussen de tuinbouw-percelen en bollenvelden van Noord-Holland? Toch speelt Scherpenzeel bv een belangrijke rol voor grootformaat kopieermachines en printers van mul-tinationals zoals Océ, HP en Xerox. Hoe is dat ontstaan en hoe blij! Scherpenzeel BV in deze positie?

SPECIALIST IN ROLLERS, WALSEN EN ASSEN:

‘ Bescherm waardevolle bedrijfsinformatie’

Wim Scherpenzeel waakt over expertise.

Scherpenzeel bv heeft zich gespecialiseerd in rollers, walsen en assen voor de doorvoer van papier. Hierb! gaat het niet om de consumen-tenprinters voor thuis, maar om grootformaat papierverwerkende apparatuur voor bedr! ven. Door deze expertise breder in te zetten, is Scherpenzeel bv ook een toeleverancier voor andere branches. B! voorbeeld de pulleys voor de bagagesystemen op Schiphol van Vander-lande. Scherpenzeel bv levert maatwerk van gecontroleerde kwaliteit in relatief kleine series. Dit gebeurt met korte levert! den en voor een concurrerende pr! s. Daardoor behoort het meer

dan v! ftig jaar oude bedr! f tot de wereldtop in z! n nichemarkt.

O N T W I K K E L I N GWillem Scherpenzeel vertelt hoe z! n vader in 1960 het bedr! f begon: met een draaibank in een schuurtje in z! n achtertuin. In 1961 viel z! n oog op een advertentie in een vakblad, waarin stond dat een bedr! f uit Venlo op zoek was naar een toeleverancier. Het ging om het bedr! f Van der Grinten, de voorloper van Océ. Deze opdracht betekende een doorbraak voor het star-tende bedr! f. Op aanvraag werden assen en rol-

lers voor papiertoevoer aangeleverd b! diverse afnemers. Midden jaren ’80 veranderde deze pro-ductie op aanvraag naar productie op basis van gezamenl! ke ontwikkeling. Dit kwam doordat grote afnemers gingen focussen op hun kernacti-viteiten. De nadruk kwam op ontwikkeling en marketing, maar productie werd meestal uitbe-steed. Al snel was er in deze bedr! ven te weinig diepgaande kennis over aangeleverde onderde-len. Daardoor werden toeleveranciers betrokken b! het prille begin van ontwikkeltrajecten.

‘De passie voor het vak-manschap is onverminderd’

Vandaag de dag vragen afnemers om totaal-oplossingen op maat in kleinere oplagen. Hier-voor moet de productie fl exibel en snel z! n. Dit

Page 29: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 29

geeft continue technische uitdagingen, vooral omdat het bedr! f afhankel! k is van een eigen keten van toeleveranciers, b! voorbeeld voor coatings en subonderdelen.

I N T E R N A T I O N A A L E N L O K A A LIn 2005 opende Scherpenzeel bv een vestiging in Maleisië, net voorb! de grens met Singapore. De kwalitatieve toeleveranciers uit Singapore wer-den zo gecombineerd met de lage loonkosten in Maleisië. De uitbreiding naar Azië was wensel! k voor de onderlinge handel en lokale productie. Toch was de start moeizaam, doordat toeleve-ranciers vaak niet de verwachte kwaliteit lever-den. Daarnaast was er een speciaal beloningsbe-leid nodig om ervoor te zorgen dat opgeleide Maleisiërs niet voor een paar dollar snel van werkgever veranderden. Dankz! een getoetst netwerk van toeleveranciers en een aangepast beloningssysteem voor personeel, draait de zaak inmiddels goed. Er z! n zelfs uitbreidingsplan-nen vanwege de hogere winstmarges. Overigens leverde de uitbreiding in het buitenland ook een nieuwe bedr! fsnaam op: ‘Core-TeQ’. Willem Scherpenzeel licht toe: “Chinezen spraken de naam ‘Scherpenzeel’ haast uit als ‘Chimpansee’. ‘Core’ betekent ook ‘as of kern’ in het Engels.”

I N N O V A T I E K L I M A A TOnverwacht leerde het bedr! f een belangr! ke les dankz! de productie in Maleisië. Door het warme, vochtige klimaat konden de metalen assen en rollers niet lang opgeslagen liggen. Anders zouden er namel! k roestplekken ont-staan. De productieketen werd daarom radicaal veranderd. B! de oude methode stonden batches van producten per fabricagestap in een wachtr! tot de volgende machine vr! kwam. Daardoor waren de wachtt! den relatief lang. Daarentegen wordt een product b! het nieuwe proces achter elkaar bewerkt. De machines staan hiervoor e" -ciënt b! elkaar in een ‘celstructuur’. De door-loopt! den z! n zo kort mogel! k, doordat de bewerkingen op elkaar z! n afgesteld. Niet alleen het eindproduct wordt gecontroleerd, maar steekproefsgew! s is er een meting na elke fabri-

cagestap (SPC control). Daarnaast worden de pro-ducten ook gelabeld, waardoor fouten in het fabricageproces gemakkel! ker te traceren z! n.Scherpenzeel bv gebruikt deze methode van ‘LEAN manufacturing’ om sneller, fl exibeler en e" ciënter te produceren. Hoewel deze methode onder de aandacht kwam door het warme kli-maat in Maleisië, bl! kt dat het juist uitstekend werkt voor innovaties in Nederland. Hierdoor kan een product in de hele fabricagecyclus terecht b! Scherpenzeel: van de ontwikkeling op kleine schaal in Nederland tot de massafabri-cage in Maleisië.

V E R T R O U W E L I J K E B E D R I J F S I N F O R M A T I EDoor waardevolle, vertrouwel! ke bedr! fsinfor-matie voldoende te beveiligen, ontstaan er bedr! fsgeheimen. Voor Scherpenzeel bv is de bescherming hiervan belangr! ker dan ooit. De vestigingen in Maleisië en de VS z! n namel! k alleen voor de productie, terw! l de innovatie in Nederland plaatsvindt. Bedr! fsgeheimen moe-ten op de ontwikkelafdeling in Nederland bl! -ven. Daarom worden belangr! ke softwarepro-gramma’s alleen versleuteld verzonden. Buitenlandse medewerkers kunnen hierdoor bepaalde delen van bestanden inzien, maar niet w! zigen. Daarnaast werkt Scherpenzeel bv over en weer met geheimhoudingsverklaringen.

Afnemers en leveranciers die meer willen weten over de productieprocessen, moeten een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Zo is het verboden om de expertise van Scherpenzeel bv b! andere leveranciers neer te leggen.

D E E S T A F E T T E R A C EHoewel Scherpenzeel bv ook de crisis van 2009 heeft gevoeld, plukt het nu de vruchten van het investeren met een langeterm! nvisie. De Neder-landse vestiging telt ongeveer 70 mensen. De Maleise vestiging van ongeveer 70 mensen staat op het punt om uit te breiden. En de volgende vestiging staat gepland in de VS in 2017.De voldoening van Willem Scherpenzeel is zichtbaar als h! vertelt hoe z! n twee zonen het familiebedr! f hebben overgenomen. H! bouwt z! n activiteiten af, maar de passie voor het vak-manschap en voor het hechte team van mede-werkers is onverminderd. Op de achtergrond van de bedr! fskantine hangt een poster met Willem Scherpenzeel in het midden. Links over-handigt z! n vader hem een estafettestok in de vorm van een roller. En aan de rechterkant geeft h! zelf een roller over aan z! n twee zonen Den-nis en Michael. Wereldberoemde printerprodu-centen vertrouwen al drie generaties hun grote papiertoevoer toe aan het bedr! f. De toeleveran-cier heeft een rol achter de schermen, maar wel een van formaat.•

Afnemers en leveranciers die meer willen weten over

de productieprocessen, moeten een

geheimhoudingsverklaring ondertekenen.

Page 30: Metaal & Techniek mei 2015

30 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!""#$%&'()#-)#*+,-#(TEKST: ALEX KUNSTBEELD: POLYCHROMAL

Polychromal staat al vij! ig jaar bekend als producent van industriële naam-, tekst- en frontplaten en als fabrikant van geanodiseerde aluminium basisma-terialen voor de front- en naamplatenindustrie. Het Alkmaarse bedrijf blij! bij de tijd en ontwikkelt continu nieuwe diensten en producten. Meest opmerkelijke innovatie: de productie en verkoop van aluminiumprinters. “Je moet de markt in de gaten blijven houden.”

NIEUWE MARKTEN DANKZIJ INNOVATIE

Aluminiumspecialist wordt printerproducent

Eric (links) en Stephan Hensen: “Onze aluminium printer opent deuren bij allerlei nieuwe partijen.”

In 2008 stonden Stephan en Eric Hensen, beiden directeur b! Polychromal, voor een lastige beslissing. Er was ruimte voor een nieuwe inves-tering, ze wilden de anodiseerstraat vervangen, maar ze wilden ook de kosten in de gaten hou-den. Met de oude anodiseerstraat liep Polychromal tegen grenzen aan, en ook uit milieuoverwegingen werd het t! d voor een modernere machine. Stephan Hensen: “Voor-waarde was dat onze oude anodiseerstraat moest bl! ven doordraaien, terw! l de nieuwe werd opgebouwd. Aanbouwen aan het huidige pand vonden we op dat moment veel te duur,

want alleen al de investering in de nieuwe ano-diseerder! was enorm. T! del! k het anodiseren uitbesteden was geen optie. Er z! n in Europa niet of nauwel! ks anodiseerbedr! ven die de gewenste constant hoge kwaliteit, die in de naam-, tekst-, frontplaten- en signindustrie wordt gevraagd, kunnen leveren.”Dit dilemma illustreert hoe behoedzaam en tegel! kert! d creatief de directie van Polychromal voortdurend moet opereren bin-nen een kader van complexe productieproces-sen, snelle ontwikkelingen in de markt en forse investeringen die daarmee samenhangen. In dit

geval vonden de broers Hensen de oplossing door nog eens goed rond te k! ken binnen het bedr! f zelf. “We hadden een ruimte die we vr! konden maken voor de nieuwe anodiseerstraat. Achteraf was het maar goed ook dat we de nieuwbouw te duur vonden, want na het afron-den van de investeringen kregen ook w! , net als de meeste metaalbedr! ven, te maken met de gevolgen van de economische crisis. Gelukkig hadden w! veel vlees op de botten, wat ons door de moeil! ke t! d heeft geloodst. Het was in ieder geval een juiste beslissing om onszelf des-t! ds niet in te hoge schulden te steken.”

O N V E R W O E S T B A A R P R O D U C TDe producten van de aluminiumspecialist kom je in het dagel! ks leven overal tegen: in liften, op audiopanelen, camera- en bewakingsappara-tuur, en op bedieningspanelen van grote en kleine machines. “Velen kennen nog wel het aluminium instructieplaatje op de parkeerme-ters van vroeger,” zegt Eric Hensen.

‘We bedenken steeds nieuwe toepassingen; we moeten wel’

Tekst en beeld worden b! Polychromal op een onverwoestbare manier aangebracht in alumi-nium. Eric: “Met doorsnee grafi sche toepassin-gen wordt op het aluminium gedrukt, w! druk-ken in het aluminium. De toepassingen die w! leveren z! n krasvast en onsl! tbaar. Je moet de teksten immers jarenlang kunnen lezen op een ondergrond die intensief wordt gebruikt.”De speciale werkw! ze van het anodiseren die Polychromal toepast, is een oppervlaktebehan-deling waarb! een oxidelaag ontstaat vanuit het aluminium, met poriën die bl! ven openstaan. Hierdoor is het mogel! k om, via zeefdruk of een printer, de inkt in de oxidelaag aan te brengen. Als de poriën daarna gesloten worden, is het resultaat sl! tvast.

Page 31: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 31

D I G I T A L E O P L O S S I N GOmdat ze hun drukproces wilden digitaliseren, besloten Stephan en Eric Hensen tot een opmer-kel! ke stap: ze bouwden een eigen inkjetprin-ter. Eric: “In de grafi sche industrie werden op een gegeven moment digitale oplossingen steeds populairder en w! zagen daarvan ook zeker de voordelen in. Maar een printer die in aluminium drukt, bestond toen niet. Verschei-dene printerproducenten konden ons niet hel-pen. Het aantal printers dat we dachten af te zetten was voor hen te klein.”Uiteindel! k nam de aluminiumspecialist het heft in eigen hand en besloot de gewenste prin-ter zelf te bouwen. “Aldus geschiedde,” zegt Stephan, en inmiddels staan er b! Polychromal drie goed werkende aluminiumprinters continu te draaien. Er wordt op dit moment in het pand volop gewerkt aan een model van alweer de derde generatie, naar een geheel nieuw ont-werp. “Wereldw! d is er veel belangstelling voor onze printers. We hebben er al zo’n dertig ver-kocht. Niet vreemd als je bedenkt dat de nieuw-ste machines uitstekend presteren en e" ciënt en fl exibel z! n in gebruik. Je hoeft er nauwe-l! ks iets voor in te richten,” vertelt Stephan. “En het mooie is dat onze DSE Alu-printer ons helpt om basismaterialen te verkopen en deu-ren te openen b! allerlei nieuwe part! en.”De twee directeuren zien voor hun printers een gezonde groeimarkt. Eric: “De meeste fabrikan-ten van industriële front-, tekst- en naamplaten

De Alu-printer, geproduceerd en gedistribueerd door Polychromal

wordt ook in de eigen productieomgeving in gezet.

50-jarig jubileumHet verhaal van Polychromal begon in 1965 in Zwanenburg, waar Herman Hensen zijn bedrijf oprichtte. Hensen werkte graag met chemica-liën en ontwikkelde het fotogra! sche alumi-nium. Na een sterke groei verhuisde Polychromal in 1980 naar Alkmaar. De zaken bleven voorspoedig gaan en in 1995 namen Stephan en Eric, die inmiddels een flinke tijd bij Polychromal werkten, het bedrijf over van hun vader. Tegenwoordig is het bedrijf opge-deeld in twee divisies, verdeeld over twee locaties op het bedrijventerrein De Beverkoog in Alkmaar. Polychromal Products produceert en verkoopt hal" abricaten en machines. Dit bedrijf levert voornamelijk aan het buitenland. De tweede divisie, Polychromal INTF, verwerkt de hal" abricaten van Polychromal Products tot industriële naam-, tekst- en frontplaten, en levert aan de kleine en middenindustrie, met name in Nederland. Stephan en Eric Hensen overwegen voor de productie van de DSE-Aluprinters eveneens een aparte divisie op te richten: Polychromal Digital.

die net zo groot z! n als w! drukken nog steeds fotografi sch of in zeefdruk. Omdat die techniek in feite achterhaald is, verwachten w! dat velen van hen binnenkort overstappen op digitaal, of dat ze het er in ieder geval b! gaan doen.”

I N N O V A T I E V E V I S I EHet is een opmerkel! ke stap, een aluminium-specialist die nu ook printerproducent is, maar de broers Hensen k! ken er zelf niet echt van op. Eric: “We bedenken steeds nieuwe toepassingen; we moeten wel, want de markt verandert voort-durend. We staan regelmatig op beurzen – bin-nenkort weer met de nieuwe versie van onze printer – en dan lopen we even rond en zien we allerlei nieuwe ontwikkelingen. W! gaan nu zelf onze aluminiumprinters geschikt maken om ook op andere substraten te kunnen druk-ken, zoals polyester en polycarbonaat. De vraag naar deze materialen als alternatief voor – of in combinatie met – aluminium groeit.” Het is niet de enige ontwikkeling waarop ze inspelen. Polychromal doet onderzoek naar het anodise-ren van producten en bek! kt de mogel! kheden van 3D-printing.Stephan: “M! n vader werkte ook zo. In z! n hoofd had h! een idee voor een machine. Daar-van maakte h! een ruwe schets en die legde h! voor aan de technische medewerker. Die zei meestal ‘dat kan niet,’ maar h! ging er toch mee aan de slag. Na wat uitproberen en overleg-gen kwam er alt! d iets uit waardoor we e" ciën-

ter konden werken of een nieuwe dienst of nieuw product konden aanbieden. Dat hebben we van hem overgenomen.”•

Page 32: Metaal & Techniek mei 2015

VACUÜMHEFAPPARATUUR ! Een verbetering voor de

arbeidsomstandigheden !

De zwaargewicht kampioen 10-20.000 kg

Toepasbaar in o.a.: de metaal-, hout-, kunststof-. glas-, beton- en natuursteenindustrie. Zowel voor gladde, geprofileerde en ruwe oppervlakken. - zeer sterk in vacuümheffers t.b.v. dak-en gevelplaten - eigen ontwerpafdeling. Klantgerichte adviezen.

- Levering CE conform !

Vacu Stone Lift B.V.

Zuiderkoggeweg 8 1607 MV, Hem

Tel.:++ 31- (0) 228-545200 Fax.:++ 31-(0) 228-545209 Email: [email protected]

Website: www.vacustonelift.nl

De nieuwe Equotip® 550De alles in één oplossing voor hardheidsmetingen

newa techniek b.v. +31 13 5072000 | [email protected] | www.newa.nl

equotip.com/nieuw

Newa_Print_Ad.indd 1 04.02.2015 13:49:04

Centrifugaal gegoten bronzen bussen en kraagbussen

WEST-FRIESLAND METAGISbrons & non ferro gieterij

TM

www.wfmbrons.nl

APPROVEDMANUFACTURER

Page 33: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 33

OOM en Metaalunie hebben vorig jaar samen het initiatief genomen om een Platform voor Scholingspools op te richten. In het kader daarvan vond half april de tweede dag van de Scholingspools plaats, dit keer bij conferentie-centrum Woudschoten in Zeist. Wederom was er een hoge opkomst met zo’n 50 directeuren, en bestuursleden van OBM’s en bedrijfstakscholen.

TWEEDE DAG VAN DE SCHOLINGSPOOLS:

!"#$%&'() De regio moet het doen

Voldoende leerlingen die in de regio goed z! n opgeleid; daarvoor zetten Koninkl! ke Metaal-unie en OOM zich in. Dit doel willen ze berei-ken via het landel! k netwerk van scholings-pools; samenwerkingsverbanden van werkgevers, die gezamenl! k de opleiding van BBL-leerlingen op zich nemen. BBL-leerlingen die via een scholingspool prakt! konderw! s vol-gen (6 procent van de totale leerlingenpopula-tie), maken namel! k vaker hun opleiding af. Bovendien worden z! beter opgeleid, omdat z! intensief worden begeleid en de kwaliteit van het prakt! konderw! s regelmatig door OOM

wordt gecontroleerd. Bovendien is de Leerwerk-b! drage voor bedr! ven die een leerling via een Scholingspool opleiden aanzienl! k hoger dan de b! drage een reguliere on-the-job opleiding. Het Platform organiseert een à twee keer per jaar een b! eenkomst waarb! de scholingspools geïnformeerd worden over relevante thema’s die landel! k actueel worden. Ook wordt vastge-steld over welke thema’s deelnemers een follow-up wensen van Metaalunie/OOM.

R E G I O N A L E P R O M O T I E De echte promotie van de Scholingspools moet

plaatsvinden in de regio. Dit z! n immers de mensen die echt b! de bedr! ven komen en hen op de mogel! kheden van de Scholingspools in de regio kunnen attenderen. Anton Verlaan namens OOM en Marie-Claire van Doremalen en Toon de Krui" van Metaalunie gaven een terug-koppeling over de ideeën die t! dens een eerdere b! eenkomst z! n geformuleerd.

E R K E N N I N GVanaf 1 augustus a.s. zal de uitvoering van de wettel! ke taken van kennisinstituut Kenteq met betrekking tot leerbedr! ven (zoals het erkennen van leerbedr! ven) de verantwoordel! kheid z! n van de stichting Samenwerking Beroepsonder-w! s Bedr! fsleven (SBB). Vincent van Baa! en van SBB gaf uitleg over de werkw! ze en kreeg van-uit de Scholingspools veel vragen over o.a. erkenning van leerwerkbedr! ven, prakt! koplei-ders en de doorloopt! d van kwalifi catiedossiers. Adri P! nenburg van het Consortium Beroepson-derw! s sprak z! n zorgen over het opgaan van het oude ‘VMBO Metaaltechniek’ in het nieuwe programma ‘Produceren, Installeren en Energie’ (PIE) in 2016. H! deed vooral een beroep om de Scholingspools om hun invloed uit te oefenen op lesaanbod van de VMBO scholen b! hen in de buurt.

C A B A R E T I E RHet inhoudel! ke deel werd afgesloten met een speech van Peter de Burgh, CEO van het bedr! f Solar Systems Loral uit Silicon Valley. H! omschreef een toekomst met robots en compo-sieten. Naarmate z! n speech vorderde, kregen de aanwezigen in de gaten dat dit helemaal geen CEO van een Amerikaans bedr! f was, maar een cabaretier die de b! eenkomst met een nep-speech met allerlei overdr! vingen kwam afslui-ten. Tenslotte maakte hoofd regiozaken Metaalunie, Peter-Paul Steinweg bekend dat de zakenvrouw van het jaar 2015, Danny Hollestelle, het boegbeeld van het Platform van Scholingspools wordt. Z! is ook jurylid van de Metaalunie Smart People Award (zie ook www.metaalunieaward.nl)•

Het Platform van Scholingspools organiseert een à twee keer per jaar een bijeenkomst waarbij de scholingspools geïnformeerd worden over relevante thema’s.

TWEEDE DAG VAN DE SCHOLINGSPOOLS:

Page 34: Metaal & Techniek mei 2015

34 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"#$ %&!'()*+,-

STEVIGER DOORVRAGEN IS TOEGEVOEGDE WAARDE

Veilig hekwerk als visitekaartjeTEKST EN BEELD: LEON VAN

VELZEN

Duidelijkheid, daar houdt Arjan van der Venne van. Het bedrijf waar hij werkt, luistert sinds 1989 naar de naam ‘Hekbouw’ en dat gee! de activiteiten prima weer. Elke vierkante meter van het bedrijfsterrein in Ossendrecht en de opslag- en productiehallen wordt volledig benut.

“We z! n wat schraal behuisd”, zegt Arjan van der Venne, “maar dat past goed b! deze branche. ‘U vraagt en w! draaien’ is het parool, waardoor we door de jaren heen stabiel hebben kunnen produceren. Geen grote uitschieters naar boven, maar we zakken evenmin door een ondergrens. Wel zo prettig, want we hebben hier ruim veertig mensen aan het werk. Onze elf montageploegen z! n in vr! wel geheel Nederland aan het werk. Ze regelen hun eigen transport met twee vrachtwagens. We werken voor de zakel! ke en particuliere markt, waarb! gemeenten ons goed weten te vinden.”Hekbouw levert gaashekwerk, sp! len hekwerk, dubbele en schuifpoorten, nostalgisch hekwerk en is actief met toegangscontrole. “Iedere order wordt zorgvuldig voorbereid en waar nodig ingemeten. Onze technici z! n hier de vertegenwoordigers. Iedere order, van klein tot groot, behandelen we als maatwerk.”

S P O R T V E L D E NEén van de specialiteiten van Hekbouw is de omrastering van sportvelden. “T! dens de wereldkampioenschappen hockey in het ADO-stadion in Den Haag b! voorbeeld dachten en bouwden we mee aan een goede afrastering die de bezoekers beschermt. Samen met de opdrachtgever zoek je naar de technisch beste en economisch meest haalbare oplossing.”Ondanks het succes zou het denken in oplos-singen versterkt kunnen worden, vindt Van der Venne. “‘U vraagt en w! draaien’, kent ook z! n nadelen. We z! n zeer plat georganiseerd. De monteurs halen ’s ochtends vroeg hun mate-riaal op en r! den voor de fi les uit naar hun werk. Je hebt die dagen veel ballen tegel! kert! d in de lucht te houden. We zitten stevig in het

Arjan van der Venne: “We maken nauwelijks reclame, omdat onze opdrachtgevers ons toch wel weten te vinden.”

werk en beschikken – gelukkig, zeg ik er in één adem b! - niet over een tussenlaag van mana-gers. Omdat we veel zelf willen doen, is er onvoldoende t! d om ons serieus bezig te hou-den met nieuwe ontwikkelingen, op het gebied van camerabewaking b! voorbeeld, slimme toe-gangscontrole, detectie of andere trends in deze branche.”

O N Z I C H T B A R E H E K K E NOok wil Van der Venne serieuzer aan de slag met onderhoud. “Hekken staan er soms veertig jaar of langer, zonder dat iemand er naar omk! kt. Een hek is voor vr! wel iedereen onzichtbaar. Poorten gaan jaren achter elkaar probleemloos open en dicht, maar uiteraard is onderhoud daar eveneens een vereiste. De t! d dat we in het jaar buiten aan het werk z! n pro-beren we zoveel mogel! k op te rekken. Nu heb-ben we twee zachte winters achter de rug, zodat we redel! k probleemloos de wat stillere winter-periode doorkwamen. Eén van de manieren om die t! del! ke teruggang in werk op te vangen zou kunnen z! n dat je dan juist meer inzet op onderhoud. Rond de veiligheid van hekwerken en poorten bestaat terecht goede regelgeving. Zodra het werk is opgeleverd, is er geen instan-tie meer die periodiek controleert of alles nog naar behoren functioneert. Daar is, volgens de norm, de eindgebruiker zelf verantwoordel! k voor.”

“Hekken staan soms veertig jaar of langer”

Als bedr! f kom je dan soms voor dillema’s te staan. Wat te doen als een collega een poort heeft geïnstalleerd die niet voldoet aan de eisen en een klant aan jou vraagt om een deel van de installatie te vernieuwen, zonder de noodzake-l! ke veiligheidsvoorzieningen aan te brengen? “We proberen zo’n klant uit te leggen dat we dat werk alleen uitvoeren, als de poort daarna ook conform de regels werkt. Dat kost meer geld en zo’n opstelling word je niet alt! d in dank afgenomen.”

P U Z Z E L E NHekbouw koos bewust voor een bescheiden pro-fi el. “We maken nauwel! ks reclame, omdat onze opdrachtgevers ons toch wel weten te vin-

Page 35: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 35Rond de veiligheid van hekwerken en poorten bestaat terecht goede regelgeving.

NHI-leden werken in volwassen branche

De Nederlandse Hekwerk Industrie (NHI) is vooral actief bij het informeren van de leden van branchespeci! eke voorschri" en en regel-geving over kwaliteit, veiligheid, milieu en arbo en het inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen.Branchemanager Ron den Toom: “De laatste jaren zien we een sterke professionalisering van de hekken- en poortenbouw. Er is nog wel eens een hovenier die een hekje plaatst, maar de echte hekkenbouwers hebben de wat ik noem ‘ondernemerscultuur’ sterk verbeterd. Er is oog voor zowel veiligheid als voor beveili-ging.” Leidend bij het ontwerp en de bouw van poor-ten is de Europese productnorm NEN EN 13241-1. De NHI ontwikkelde een keurmerk waarin vijf kritieke punten gecontroleerd wor-den door een certi! cerende instelling. Hier-mee weet de opdrachtgever dat de bedrijven in ieder geval aan alle regelgeving op het gebied van poorten voldoen.Het actieve bestuur van NHI brengt de leden bij elkaar om te discussiëren over trends en ontwikkelingen van het vak. Denk bijvoorbeeld aan het gebrek aan onderhoud en aan natio-nale en internationale wet- en regelgeving.“Er wordt te vaak geroepen: ‘wat moeten we met al die regels uit Brussel’. Klopt niet. Europa schetst de kaders, maar de industrie zelf stelt de regels op. Wij als NHI spelen daar zo goed mogelijk op in. Dat er voldoende toe-zicht moet zijn zodat de regels vervolgens wor-den nagekomen, spreekt voor zich. Dat hoort, zo vinden de leden van NHI, bij een volwassen branche die zijn verantwoordelijkheid neemt.”

den. Dat wil niet zeggen dat er commercieel geen winst is te behalen. Als een van onze verte-genwoordigers hoort dat een afstandsbediening net even te duur is, wordt er te snel veronder-steld dat dit voor de volgende opdrachtgever ook wel het geval zal z! n. Steviger doorvragen en op zoek gaan naar de werkel! ke wensen van onze opdrachtgevers zou de toegevoegde waarde van ons werk kunnen laten st! gen. Het heeft ook te maken met het imago van de branche. ‘Zo’n hekje, wat stelt dat nou voor?’ Eén van onze opdrachtgevers is projectontwik-kelaar van een woonboulevard. H! breekt zich het hoofd over het plaatsen van hekken, om het parkeren in en rond het gebied in goede banen te leiden. Het moet zowel veilig z! n, als goed

beveiligd, dat z! n twee verschillende dingen. Tegel! kert! d moet de drempel om de winkels te bezoeken zo laag mogel! k z! n. Dat is een opgave waar je dan echt op moet puzzelen.”

“Dankz! onze platte organisaties en een menta-liteit van ‘met veel inzet kan alles’ z! n we de magere jaren goed doorgekomen. Particulieren en bedr! ven investeren weer mondjesmaat. Dat doen ze wellicht niet met een heel duur hek. Veilig hekwerk als visitekaartje, maar aan de achterkant moet een hek vooral doelmatig z! n. Die oplossingen bieden w! .”•

www.hekbouw.comwww.veilighekwerk.nl

Page 36: Metaal & Techniek mei 2015

36 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"#$ %&!'()*+,-

SAMEN KLANTEN ONTZORGEN

Foodinstallatie op farmaceutisch niveauTEKST: KASPER WEIGAND

BEELD: GER THIJSSEN

Lasser/pijp! tter René Smink begon in 1989 een eenmanszaak die is uitge-groeid tot de huidige Smink Group, een succesvol bedrijf in o.a. orbitaal las-sen. De managing director verdeeld zijn bedrijf gemakshalve in twee divisies. Smink ‘droog’ richt zich op installaties voor gassen met een hoge zuiverheid en Smink ‘nat’ maakt installaties voor vloeisto" en met een hoge zuiverheid.

De vloeistofi nstallaties van Smink Group z! n vaak bestemd voor de farmaceutische industrie. Daar wordt met ‘Purifi ed Water’ (PW) ‘Water for Injection’ (WFI) gemaakt, waarmee het uiteinde-l! ke medic! n geproduceerd wordt. “Als er een batch is gedraaid, moet het hele systeem wor-den uitgestoomd met ‘Clean Steam’. Ook daar wordt weer ‘Purifi ed Water’ voor gebruikt, omdat het kookpunt daarvan veel hoger ligt en zo het systeem grondiger reinigt”, legt mana-ging director René Smink uit.

“Systemen moeten anders ontworpen worden”, zegt managing director René Smink.

U R SDe uitdaging voor Smink Group is om een sys-teem te bouwen volgens de User Requirements Specifi caton (URS). Daarin staat precies beschre-ven waar een installatie aan moet voldoen. “Op basis van de URS stellen w! dan voor om b! -voorbeeld een tank van 2500 liter te gebruiken met een pomp van 10 kuub per uur en een lei-dingdiameter van 3 duim”, vertelt Smink. H! heeft zich aangesloten b! de Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI) omdat in bepaalde

sectoren van de foodindustrie steeds vaker dezelfde eisen worden gesteld aan installaties als in de farmaceutische industrie. Babyvoeding b! voorbeeld, moet worden geproduceerd vol-gens dezelfde strenge regelgeving.

S C H A N D A A LDe Amerikaanse Food and Drugs Administration (FDA) stelt aan welke eisen een producent van medic! nen moet voldoen. “Deze eisen gelden wereldw! d. Enkele jaren geleden speelde het babyvoedingschandaal in China, waarb! baby’s z! n overleden omdat er fouten werden gemaakt b! de productie van babyvoeding. Daarna heeft men gezegd: ook dit is farma”, zegt Smink. Grote bedr! ven werkzaam in ‘Ingredients’ zoals Nestlé, FrieslandCampina, Danone en Mead Johnson, z! n dezelfde strenge eisen gaan toepassen op babyvoeding als die gelden voor medic! nen.

‘We zijn open en hebben geen geheimen’

Dat betekent dat de systemen anders ontworpen moeten worden, anders gebouwd en anders gedocumenteerd. “Als farmaspecialisten pakken we dat nu op, want het is voor ons gemakkel! -ker om iets te zakken naar de foodsector, dan voor bedr! ven die daar nooit mee werkten, om op te schalen naar de strenge regelgeving van de farmaceutische industrie. Die leverancier van foodinstallaties heeft nooit te maken gehad met orbitaal lassen, endoscopie, documentatie en validatie. W! werken niet alleen met schone buizen en orbitaal lassen, we moeten dat ook allemaal aantonen met certifi caten en documen-tatie. B! een grote installatie zitten twee dozen met ordners aan documentatie”, weet Smink. De ontwikkeling naar strengere regelgeving geldt voor babyvoeding, maar Smink voorspelt dat dit ook gaat gelden voor bedr! ven als Bavaria, Hei-neken en Coca-Cola.

Page 37: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 37

Een RO skid (Reversed Osmose) gebouwd door Smink Group.

Kwaliteitssysteem in stroomversnelling

K R A C H T E N B U N D E L E NSmink merkt dat de gunfactor uit de markt is verdwenen en dat vindt h! jammer. “We heb-ben onlangs een project verloren aan een part! uit India. Met de uurlonen daar kunnen ze een project tot wel 40 procent goedkoper aanbie-den, daar kunnen we in Nederland niet tegenop. Als we de krachten niet gaan bundelen dan heb-ben we over v! f jaar niks meer te vertellen in ons eigen land”, signaleert h! . “We z! n niet uniek, dus wat moeten we doen? De klant ont-zorgen! De klant wil niet de elektrische installa-tie b! de één inkopen, de piping b! de ander en de tanken b! weer een ander. H! wil de URS overdragen en het project loslaten”, zegt Smink. H! is nu bezig de juiste partners b! elkaar te

zoeken om dat goed vorm te kunnen geven. “We werken samen als in een bouwteam, we z! n open en hebben geen geheimen. De ene part! is goed in buizen, de ander in tanken bou-wen en een derde in engineering: allemaal aan-schuiven aan tafel en de klant ontzorgen. Dat is de toekomst en anders ga je het niet redden”, stelt h! . Smink Group besteedt de grotere engi-neeringklussen nu nog uit, maar het is wel de toekomst om ook dat zelf te doen. “We zien namel! k dat de specialisten weer aan de onder-handelingstafel zitten. W! weten hoe een PW-installatie gebouwd moet worden, daar hoeft geen extern bureau aan te pas komen.” Deze kennis is gewoon aanwezig b! leden van DMFI.

T A C T I S C HSmink merkt dat h! op een andere manier de markt moet benaderen om te kunnen overle-ven. “Ik vergel! k de markt met een driehoek, onderin zit het operationele stuk, in het midden het tactische en bovenin het strategische. Zit je in het operationele stuk, dan ben je alt! d kwets-baar”, ziet h! . “Wie tactisch te werk gaat, staat sterker.” Zo was er een klant die z! n waterkwa-liteit niet op orde kreeg. In plaats van een engi-neerclub binnen te halen, mocht Smink iets bedenken. “W! kwamen met een oplossing, hebben die geëngineerd, met plan van aanpak en een tenderpakket. Daar kan h! mee gaan tenderen, maar w! zitten al zo diep in de mate-rie, dat we de opdracht kr! gen. Dat is de toe-komst.” Het is een reactie op de kentering die de markt nu doormaakt. “We hebben een goede klant, onmogel! ke projecten hebben we moge-l! k gemaakt, weekenden hebben we doorge-werkt. En laatst verloren we een o" erte op 300 euro verschil”, illustreert Smink. “De markt is veranderd.”•

www.smink-group.comwww.dm. .nl

Om de kwaliteit van de systemen hoog te hou-den en om dat ook eenduidig naar buiten toe te kunnen presenteren, hee! de branchevereni-ging Dutch Machinery for the Food Industry (DMFI) de methodiek voor het hygiënisch ont-werpen van installaties, de Hygienic Design Norm (HDN) geïntroduceerd. “We zijn er al heel lang mee bezig, maar in het afgelopen jaar is dat in een stroomversnelling geraakt”, zegt branche-manager Frans van der Brugh. De grote partijen zitten aan tafel samen met de machine- en

installatiebouwers. “Het doel is dat als iemand vraagt om een installatie volgens HDN klasse 1,2,3 of 4, dat iedereen meteen weet waar het aan moet voldoen. We lopen voor in Nederland op het gebied van voedselveiligheid. En we kun-nen ons geen schandalen veroorloven. In de far-maceutische industrie is het goed uitgedacht en neergezet, dat willen we ook voor de foodmarkt, zodat DMFI-leden op het hoogste niveau kunnen blijven acteren.” HDN kan daar aan bijdragen.

Page 38: Metaal & Techniek mei 2015

38 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"##"$%&'(

Na honderden trainingsuren konden de zestien Vakkanjers op weg naar WorldSkills (11-16 augustus, São Paulo) vorige maand testen hoe ze ervoor staan. Tijdens een oefeninterland in Gorinchem namen de techniektalenten van ROC’s en bedrijven het op tegen collega’s van over de hele wereld. Impressie van drie dagen ‘WorldSkills in het klein’

FOTO’S: TECHNIEKTALENT.NU/OLIVIER HUISMAN

WorldSkills in het kleinOEFENINTERLAND VAKKANJERS OP WEG NAAR SÃO PAULO

Hee) uw bedrijf ook Vakkanjers in huis? De werving voor de komende editie van de Vak-kanjerWedstrijden moet o! cieel nog beginnen, maar bedrijven en scholen kunnen hun talen-ten nu al aanmelden. Hee" u aanstormende vakmensen (m/v) in huis in vakken als CAD- tekenen, CNC-frezen, CNC-draaien, lassen BMBE/MIGMAG, lassen TIG, plaatconstructie en machinebankwerken # jnmechanisch? Schrijf nu vast in op www.devakkanjers.nl.

Japan, Duitsland, Canada, Singapore, Marokko: de tegenstanders van de Vakkanjers kwamen uit alle windstreken. Zestien verschillende landen verschenen aan de a! rap in Gorinchem.

De evenementenhal in Gorinchem veranderde tijdens Game On in één grote techniekarena. Vijfduizend kinderen zagen de Vakkanjers (oefeninterland) en Junior Vakkanjers (landelijke " nale) live aan het werk en ontdekten techniek door allerlei doe-activiteiten.

Zus en ‘freeskoningin’ Carmen Nales wist zich net niet te plaatsen voor WorldSkills. Gelukkig kan Richard Nales (polymechanica) in Brazilië de eer van Norma Groep en de familie hoog houden.

Volgens zijn praktijkbegeleider Theo Koel hee! lasser Richard Roolvink (Eaton, Hengelo) een ‘enorme groei’ doorgemaakt. Richard liet in Gorinchem zien op de goede weg te zijn door al zijn buitenlandse tegenstanders achter zich te laten.

Wordt Niek Post (CNC-frezen) naast Nederlands en Europees kampioen straks ook de beste van de wereld? We weten het op 16 augustus. Volg de Vakkanjers op weg naar WorldSkills in São Paulo op www.facebook.com/vakkanjers.•

Page 39: Metaal & Techniek mei 2015

!"#$%&"'"%

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 39

Metaalunie Rechtsbijstand behandelt in deze rubriek interessante juridische kwesties op een luchtige manier. De namen en plaatsen zijn verzonnen, gelijkenissen met personen of bedrijven zijn louter toevallig.

Juridische professionals tegen gunstige tarievenMetaalunie Rechtsbijstand is een zelfstandige dienst. Door de relatie met deze organisatie, weet zij als geen ander waar u als ondernemer in de metaalsector behoe! e aan hee! . Zij biedt u een zorgvuldig geselecteerd netwerk van deskundige advocaten en een speciaal voor leden ontwikkelde advocatenpolis.

U kunt bij Metaalunie Rechtsbijstand terecht voor:AdvocatenOctrooigemachtigdenJuridische bedrijfsanalyseIncassoMaatcontractenAlgemene voorwaarden

Meer weten? 030-605.33.44 of www.metaalunierechtsbijstand.nl.

Mag een verhuurder spullen van de huurder uit het pand halen om zo zeker-heid te krijgen voor het betalen van een huurschuld?

TEKST: MR. MIRJAM BOSBEELD: LUUK POORTHUIS

He( in eigen hand nemen

Fa. Kraan handelt in interne transportmiddelen. Als gevolg van de komst van een nieuwe concur-rent op het bedr! venpark, gaan de zaken al een poosje wat minder. Het gaat zelfs zo slecht met Kraan dat h! z! n huur niet meer kan betalen. Dit zint de verhuurder uiteraard niet. Deze komt elke maand poolshoogte nemen om nieuwe beta-

De verhuurder haalde in deze kwestie bakzeil omdat hij niet het recht had de he! rucks van zijn huurder weg te nemen. Er zijn wel andere manieren om betalingszekerheid te krijgen. Zoals bijvoorbeeld het vestigen van een pand-recht op bepaalde zaken of vorderingen. Dit moet via een schri! elijk contract met de huur-der. De verhuurder kan dan bij een huurschuld de verpande zaak verkopen en de schuld verha-

len op de opbrengst. Het retentierecht is vaak geen optie, omdat de verhuurder bij het uitoefe-nen van het retentierecht de ‘feitelijke macht’ moet hebben over de zaken in het verhuurde pand. En dit zal meestal niet het geval zijn. Bij hele hoge huurschulden zou het leggen van (conservatoir) beslag uitkomst kunnen bieden. Hiervoor is toestemming nodig van de rechter. Ook zijn er veel kosten mee gemoeid.

Betalingszekerheid krijgen

lingsregelingen met Kraan te tre" en. Wanneer de huurschuld desondanks oploopt tot 30.000 euro, is de verhuurder het zat. T! dens de bedr! fssluiting op Tweede Pinksterdag, haalt de verhuurder met wat opgetrommelde vrienden drie heftrucks uit z! n verhuurde bedr! fspand. H! schr! ft die avond in een mail aan Kraan dat

deze z! n spullen terug kan kr! gen zodra h! b! is met het betalen van de huur.

Als Kraan dan nog steeds niet met geld over de brug komt, vordert de verhuurder in kort geding dat Kraan z! n pand uit moet. Kraan eist op z! n beurt z! n heftrucks terug. De rechter vraagt aan de verhuurder op grond waarvan h! de hef-trucks heeft weggenomen. De verhuurder beroept zich in eerste instantie op een pand-recht. De rechter gaat hier echter niet in mee, want de verhuurder kan niet aantonen dat een verpandingsovereenkomst is gesloten met Kraan. Verder beroept de verhuurder zich op het reten-tierecht dat h! meent te hebben. Ook deze vlie-ger gaat niet op omdat de heftrucks zich niet in z! n macht bevonden toen h! ze wegnam. Kortom, er is geen geldige juridische grondslag voor het wegnemen van de heftrucks. De huur-der kr! gt z! n heftrucks terug. Wel moet h! bin-nen vier weken na het vonnis het pand verlaten en de huurachterstand voldoen plus rente en kosten.•

Page 40: Metaal & Techniek mei 2015

!"#$%&'

40 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"#$%&'

NIEUWE VLOEISTOF De eerste ervaringen met de nieuwe metaal-bewerkingsvloeistof CastrolAlusol SL 51 XBB zijn gepubliceerd. Problemen rond schuimvor-ming, huidklachten, korte standtijden (dus hoge kosten) en aanslag op machines, waar het bedrijf tot dan toe last van had, verdwe-nen na overschakeling op Castrol Alusol SL 51 XBB. Castrol Alusol SL 51 XBB is het voorbeeld van een nieuwe vloeistofgeneratie met een opmerkelijke combinatie van eigenschappen. Deze watermengbare ‘high-performance’ metaalbewerkingsvloeistof is boorvrij, nitriet-vrij en chloorvrij en bevat geen (afgeleide) for-maldehydehoudende sto! en. Dat betekent dat deze vloeistof optimaal veilig is voor mens en milieu. De nieuwe vloeistof zorgt voor een reductie van het vloeistofverbruik (in vergelij-king met conventionele vloeisto! en) met 20 tot 50 procent. Een ander voordeel is dat Castrol Alusol SL 51 XBB met zowel hard als zacht water gemengd kan worden, zonder risico op schuimvorming. De vloeistof is inzet-baar voor het verspanen van nagenoeg alle metaalsoorten.

Castrol Industrial, tel: 010 - 249 44 34, www.castrol.com

LINEAIRE ACTUATORENAXIS & Stuifmeel presenteert het Thomson PC- en ECT-programma, een serie elektrisch aangedreven lineaire ‘heavy duty’ actuato-ren. De actuatoren combineren de voorde-len van elektrische aandrijvingen met de betrouwbaarheid en snelheid van hydrau-liek en pneumatiek. Ze worden gekenmerkt door een aantrekkelijk energetisch rende-ment, zodat machinebouwers hiermee de e" ciency van hun machines kunnen ver-beteren. Thomson PC en ECT industriële ‘heavy duty’ actuatoren zijn speci# ek ont-wikkeld als alternatief voor pneumatische en hydraulische cilinders. Ze zijn uitgerust met een nauwkeurige kogelomloopspindel die (naar keuze) wordt aange-dreven door een draaistroom-, servo- of stappenmotor, resulterend in een energe-tisch rendement van meer dan 80 procent. In tegenstelling tot persluchtcompresso-ren en hydraulische aggregaten die continu in bedrijf zijn, gebruiken elektrische actuatoren alleen energie wanneer ze worden ingeschakeld. Bovendien zijn elektri-sche systemen ook op het gebied van onderhoud goedkoper.

AXIS & Stuifmeel bv, tel: 0182 - 64 70 70, www.axis-stuifmeel.nl

BETAALBARE LASERSCANOPLOSSING Hexagon Metrology lanceert een nieuwe 3D-scanner om de meetfuncties van de Romer Absolute Arm uit te breiden. Het bedrijf presenteert een nieuwe contactloze sensor, de HP-L-8.9 laser-scanner. De nieuwe scanner is zeer betaalbaar en beloo$ 3D laserscannen met de hand toegankelijk te maken voor gebruikers die tot nu toe een inves-tering in deze technologie niet konden rechtvaardi-gen. De HP-L-8.9 kan in enkele minuten worden geïnstalleerd op elke zesassige Romer Absolute

Arm draagbare coördinaatmeetmachine (PCMM) van Hexagon Metrology en biedt snelle puntenwolkvastlegging - ideaal voor klanten die hun metrologiecapaciteiten wil-len uitbreiden. Hij levert betrouwbare resultaten, zelfs op complexe vrije vorm-oppervlakken, moeilijke oppervlaktypes (zoals koolstofvezel) en delicate materialen en breidt de meetcapaciteiten van de Romer Absolute Arm uit naar nieuwe toepas-singsgebieden zoals benchmarking, productdesign en reverse engineering.

Hexagon Metrology, tel: 040 - 222 2210, www.hexagonmetrology.com

Page 41: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 41• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 41

NULPUNTSPANSYSTEEM VOOR KLEINE ONDERDELEN

Speciaal voor de vervaardiging van kleine precisieonderdelen, bijvoorbeeld in de medische technologie of in vormbouw, hee$ Schunk zijn module programma voor het e" ciënt werkstukspannen verder uitgebreid. Met een hoogte van slechts 20 mm is de pneumatische nulpuntspanmodule VERO-S NSE mini extreem plat. Het

biedt dus ideale omstandig-heden om bestaande machines om te bouwen, de machinekamer volledig te benutten en om kleine werkstukken direct te spannen. Een gepatenteerd aandrijfcon-cept, bestaande uit express- en spanslag, zorgt ervoor dat de compacte module extreem vormgesloten is. Met een module diameter van 90 mm en een spanbout diameter van slechts 20 mm bereikt de NSE mini met de standaard ingebouwde tur-bo-functie enorme pull-in krachten tot 1500 N.

Schunk, tel: 073 - 644 17 79. www.schunk.nl

PROFESSIONELE BOORMACHINES

Metabo presenteert vier nieuwe professionele boormachines: 3 x 230 Volt en één 18 Volt accu boormachine voor verschillende toepassingen in de metaalindustrie. Met twee mechanische snel-heden en een regelbaar toerental is de BE 600/13-2 universeel inzetbaar en boort hij gaten in staal tot 13 mm Ø. De twee machines met één mechanische snelheid, de BE 500/6 en BE 500/10, zijn bijzonder geschikt voor kleine tot middel grote gaten van 6 of 10 mm. Met de BE 18 LTX 6 wordt het nieuwe boormachine-programma met een krachtige accuvariant uitgebreid. De boormachines zijn perfect op de eisen van de professionele gebruiker toegesneden. De hoge onbelaste toerentallen - tot 4500 t/min bij de BE 500/6 - garanderen een snel resultaat. Tegelijkertijd zijn de machines op maximale precisie afgesteld, zij hebben onder anderen een naaldlager gela-gerde booras en een bijzonder nauwkeurige zelfspannende Futuro-Top-boorhouder zodat zij ook voor industrieel gebruik uitstekend zijn uitgerust.

Metabo Nederland bv, tel: 0346 – 259060, www.metabo.nl

NAUWKEURIGE DRAAIBANKEN

Huvema presenteert de serie Topline draaibanken. De draai-banken uit deze reeks zijn uit-gerust met een frequentierege-laar. De Topline draaibanken zijn drie keer gelagerd met SKF lagers (in tegenstelling tot een dubbele lagering bij courante draaibanken). Dit resulteert in een uiterst hoge nauwkeurig-heid, lange levensduur, een bij-zonder hoge stabiliteit en een groot laadvermogen. Daarnaast hebben de draaibanken een externe remweerstand, waar-door het afremmen van de hoofdas altijd veilig en uiterst snel gebeurd. Door de speciale legering van meehanite gietijzer is de stij% eid aanzienlijk beter t.o.v. de traditionele goedko-pere gietijzers. Dit resulteert in blijvende nauwkeurigheid, slijt-vastheid en een zeer hoge sta-biliteit. Alle bedden zijn induc-tief gehard en geslepen. De standaard doorlaat is extra groot voorzien, zodat werkstuk-ken tot 80 mm direct door de hoofdas kunnen.

Huvema, tel: 0413 - 34 22 75, www.huvema.nl

Page 42: Metaal & Techniek mei 2015

!"#$%&'

42 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

!"#$%&'

SNIJPLAAT&KWALITEITEN

De snijplaatkwaliteiten TP2501, TP1501 en TP0501 behoren tot de volgende generatie van Duratomic-coatingtechnologie. Ze zijn taaier en beschikken over een betere warmtebestendigheid en chemische inertheid voor de langst mogelijke standtijd. Bovendien maken ze nog hogere snijsnelheden mogelijk. Volgens Seco wordt met de nieuwste Duratomic-technologie de productiviteit bij het draaien met gemiddeld ten minste 20 procent verhoogd vergeleken met Seco’s oorspronkelijke kwaliteiten TP2500, TP1500 en TP0500. Als onderdeel van de Duratomic-technologie van de volgende generatie kunnen bij de nieuwe TP-kwaliteiten ook de gebruikte snijkanten worden gede-tecteerd, zodat metaalbewerkers snel en nauwkeurig met het blote oog gebruikte snijkanten kunnen identi# ceren. Seco beschouwde dit als een noodzakelijk voordeel voor hedendaagse fabrikanten, omdat uit onderzoeksgegevens van de onder-neming is gebleken dat meer dan 10 procent van de snijkanten van afge-dankte snijplaten niet is gebruikt.

Seco Tools Benelux, tel: +32 477 22 23 08, www.secotools.com

HOOGSTERKTE STALEN

SSAB lanceert Strenx, een nieuw merk hoogsterkte construc-tiestaalproducten. Strenx is ontwikkeld voor sectoren waar sterkte in de constructie en gewichtsbesparingen belang-rijke factoren zijn, vooral in de hijs-, productie- en transport-industrie. Strenx is ook zeer geschikt voor landbouw, de frames van zware, verrijdbare machines, rijdend materieel, o! shore en constructiesector. Nu kunnen klanten meer com-petitieve en duurzamere producten ontwikkelen: kranen die

verder reiken, trailers die meer kunnen vervoeren, trucks die minder brandstof verbruiken. Strenx vervangt de drie productmerken Optim, Weldox en Domex. Dit zijn zeer bekende merken van SSAB en het voormalige Ruukki. Treksterktes van Strenx variëren van 600 Mpa tot 1300 Mpa, het sterkte staal verkrijgbaar op de markt. Strenx is beschikbaar in plaat-, strip- en buisproducten, in diktes variërend van 0,7 mm tot 160 mm.

SSAB, tel: 024 - 67 90 564, www.strenx.com.

VOORKOM GEHOORVERLIES

Gehoorverlies door lawaai op de werkvloer is één van de meest voorkomende beroepsziekten in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat naar schatting 900.000 mede-werkers jaarlijks het risico lopen om gehoorschade op te lopen. Een belangrijke oorzaak is onvoldoende gebruik van (de juiste) gehoorbescherming. De nieuwe X-serie gehoorkappen van 3M Peltor biedt de oplos-sing. Deze serie lichtgewicht gehoorkappen is ontwor-pen op basis van nooit eerder gebruikte dempingstechnieken en zorgen voor een ongeëven-aarde demping. De dubbele schelpen creëren extra ruimte en verminderen vochtophoping en warmteopbouw. Daarnaast ontstaat er door de brede afdichtingsringen een lage contact-druk, waardoor de oorkappen comfortabel zitten, zelfs bij langere draagperiodes. De dub-bele hoofdband zorgt voor een goede pasvorm. Kortom: optimale bescherming en ultiem draagcomfort om gehoorverlies tegen te gaan.

Wiltec bv, tel: 0413 - 24 44 44, www.wiltec.nl.

Page 43: Metaal & Techniek mei 2015

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 43• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 43

Ewald Lohmann, Wingerdstraat 63, 6641 BM BeuningenT +(31) (0) 24 675 18 93 – E [email protected] – W www.alinea-stokvisch.nl

• reportages• interviews• persberichten• nieuwsbrieven

• huis- en relatiemagazines• jubileumuitgaven• columns & blogs• jaarverslagen

Journalistieke en redactionele projecten

TUNABLE DIODE LASER SPECTROMETER

Yokogawa hee$ de TDLS8000 tunable diode laser spectrometer geïntroduceerd. De nieuwe meter staat garant voor snelle in-situ metingen van gasconcentraties in verbrandings- en ver-warmingsprocessen in de olie-, petrochemi-sche, energie-, staal- en andere industrieën. De TDLS8000 is de opvolger van de TDLS200 laser gasanalyser. Ten opzichte van zijn voorganger biedt de nieuwe meter een verbeterde betrouw-baarheid en meer bedieningsgemak. Energiebesparing, reductie van de CO2-emissie en verbetering van de veiligheid staan bij bedrijven volop in de belangstelling. Dat kan onder meer worden bewerkstelligd door de lucht/brand-stofverhouding in verbrandingsprocessen te optimaliseren. Hiertoe zijn sensoren nodig die continu de concentraties O2 en CO+CH4 in de branders van ovens monitoren. Yokogawa’s TDLS200 laser gasanalyser wordt sinds 2008 met veel succes ingezet voor meting van de concentratie nabij-infrarood absorberende gassen, zoals O2, CO, CO2, en NH3.

Yokogawa Europe, tel: 088 - 464 11 91, www.yokogawa.com/nl

MULTIFUNCTIONELE FREZENVariMill GP (General Purpose) is het nieuwste in Widia ‘Vari’ fami-lie, die zich uitstrekt van VariDrill tot VariTap. VariMill GP is een programma multifunctionele frezen voor ruw voorfrezen, semi-# ni-shen en # jn nafrezen van aluminium, staalsoorten, roestvaste staalsoorten en gietijzer. De belangrijkste voordelen voor fabrikan-ten zijn een vereenvoudigd magazijn- en gereedschapbeheer met één gereedschap voor ruw, voor- en nafrezen, lagere gereedschap-kosten, een lange levensduur, voordelige prijzen en eenvoudige reconditionering. Met twee of vier spaangroeven en met vlakke-, afgeschuinde- of bolkop, bewijzen de VariMill GP frezen hun waarde door het geavanceerde ontwerp. Een 30 graden spiraal-hoek en ongelijk verdeelde spaangroeven, zorgen voor sterke kan-ten en stabiliteit voor het ruw voorfrezen, semi-# nishen en afwer-ken met hetzelfde gereedschap. Een dikke TiAlN-coating draagt bij aan een langere levensduur op staal, roestvast staal en gietijzer en alle frees-, induik- en gleu' ewerkin-gen.

Widia, tel: 026 384 48 51, www.widia.com

Page 44: Metaal & Techniek mei 2015

ALUMINIUM

Comhan Holland BVJoh. Enschedeweg 111422 DR UITHOORNt +31 297 513636f +31 297 513639e [email protected] www.comhan.com

AUTOMATISERING

Komdex ERP So! wareMeer en Duin 3352163 HE Lisset 0252 68 29 18e [email protected] www.komdex.nl• ERP, CRM, Boekhouding en

Urenregistratie voor Metaalunieleden

Limis BVHengelosestraat 705, 7521 PA EnschedePostbus 545, 7500 AM Enschedet 053 - 483 65 36i www.limis.nl

MKG ERP so! wareLintelerweg 15, 7556 PD Hengelot 074-2423654f 074-2914934e [email protected] www.mkg.nl• ERP so! ware voor MKB metaalbedrijven

Ridder ERP so! wareLorentzstraat 36-38, 3846 AX Harderwijkt 0341-412984, f 0341-412980e [email protected] www.ridder.nl / i www.erp.nl

CAD/CAM

TEC / CAD CollegeKerkenbos 1018 B6546 BA Nijmegent 024-3565677e [email protected], i www.cadcollege.nl

DIENSTVERLENENDE GROOTHANDEL

Staalmarkt Nederland B.V.Postbus 1234100 AC Culemborgt 0345 54 77 33e [email protected] staalmarkt.nl • Uw partner in metalen en kunststo" en.• Vestigingen in: Alkmaar, Almelo, Almere,

Beuningen, Breda, Culemborg, Den Bosch, Doetinchem, Hapert en Nederweert.

DRAADBEWERKING

C&E Draad Bewerking BVJan van de Laarweg 302678 LH De Liert 0174-512419, F 0174-515893e [email protected]

GEREEDSCHAPPEN, VERSPANEND

Technisch Bureau Den HeukerPostbus 177490 AA Deldent 074-3765050, f 074-3764646e [email protected] www.denheuker.nl

GIETEN

Brabantse Non Ferro Gieterij BVPostbus 92, 4870 AB Etten-Leurt 076-5012950, f 076-5020975e [email protected], i www.bnfgieterij.nl• Aluminium en brons: zand- en coquille-

gieten

INDUSTRIEEL REINIGEN

Previ Service b.v.Bijlmermeerstraat 20a 2131 HG Hoofddorpt 023-5621313e o! [email protected] www.droogijsstralen.nl• reiniging machines / parken• reiniging zonder water• verwijderen spouwmuurisolatie

MECHANISATIE EN AUTOMATISERING

AWL-Techniek B.V.Nobelstraat 37, 3846 CE HarderwijkPostbus 245, 3840 AE Harderwijkt 0341-411811f 0341-411822e [email protected] www.awl.nl• Geautomatiseerde lasinstallaties voor

alle vormen van verbindingstechniek. Automatisering met en zonder robots.

OPPERVLAKTEBEHANDELING

LOA Lak B.V.Siriusstraat 115015 BT Tilburgt: 013-5427627f: 013-5427607e: [email protected] www.loa.nli www.loa-sp.nl• Voor stralen, kataforese lakken,

poedercoaten en natlakken• Wij verzorgen ook transport,

assemblage en warehousing• Van enkele stuks tot grote series

PVD COATING

Dekracoat BVDe Maas 22G, 5684 PL BestPostbus 365, 5680 AJ Best5626 DD EINDHOVENt + 31 (0)88 0235320e [email protected] www.dekracoat.nl• PVD coating verbetert de levensduur

van uw gereedschappen;• 24 uurservice;• Ook plasmanitreren icm coaten.

Oerlikon Balzers Coating BeneluxNewtonstraat 15, 4004 KD Tielt +31 344 655 490 / f +31 344 655 287e [email protected] www.oerlikon.com/balzers/be• Marktleider in innovatieve PVD coatings

voor gereedschappen inclusief klanten-advies.

• Eigen transportservice.• Voor- en nabehandelingen mogelijk.

ROBOTS

Valk Welding B.V. Postbus 60 2950 AB AlblasserdamT 31 (0)78 69 170 11e [email protected] I www.valkwelding.com

SLIJPEN

Van Geenen BV Metaal" nishingIndustrieweg 137461 AA Rijssent 0548-543793f 0548-519565e [email protected] www.vangeenen.nl• Slijpen en polijsten• Reinigen en CLEANROOM verpakken• Meer info zie website

TECHNISCHE KERAMIEK

Ceratec Technical Ceramics BVPoppenbouwing 354191 NZ GELDERMALSENt 0345 58 0101e [email protected] www.ceratec.nl”• Ontwikkeling, bewerking en samenstelling

van keramische componenten.• Ceramic on the right spot!

!"#$%&

Page 45: Metaal & Techniek mei 2015

= door Metaalunie geïnitieerde activiteiten

!"#$%!

• !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 • 45

Data en locaties van evenementen zijn aan verandering onderhevig. Neem daarom eerst contact op met de betre! ende organisatie. De redactie van Metaal & Techniek neemt geen verantwoording voor gemaakte (reis)kosten.

Koninklijke Metaalunie verzorgt diverse (branche)bijeenkomsten en essentiële evenementen. De meest actuele agenda vindt u op www.metaalunie.nl.

VAKBEURZEN

& ' ( SEPTEMBER )*&+TIV Hardenberg

LOCATIE: HardenbergINFO: www.metaalunie.nl >Actueel >Agenda

&) ' &, SEPTEMBER )*&-IMTS 2016

LOCATIE: Chicago, VSINFO: www.metaalunie.nl >Actueel >Agenda

)+ ' )- NOVEMBER )*&+Compoworld JaarcongresComposites Smart Solutions

LOCATIE: EmmeloordINFO: www.compoworld.nl

CURSUSSEN/WORKSHOPS

). MEI )*&+Cursus Sturen op de kostprijs

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 9.00 uur tot 16.30 uurKOSTEN: ! 350,- (excl. btw) per deelnemerINFO: www.metaalunieacademie.nl of [email protected]

) JUNI )*&+Cursus Het overnemen van een bedrijf

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 9.30 uur tot 17.00 uurKOSTEN: ! 350,- (excl. btw) per deelnemerINFO: www.metaalunieacademie.nl of [email protected]

+ JUNI )*&+Cursus De overdracht van uw bedrijf

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 9.30 uur tot 17.00 uurKOSTEN: ! 350,- (excl. btw) per deelnemerINFO: www.metaalunieacademie.nl of [email protected]

/ JUNI )*&+Cursus Samenwerken met de Ondernemings-raad

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 9.30 uur tot 17.00 uurKOSTEN: ! 375,- (excl. btw) per deelnemerINFO: www.metaalunieacademie.nl of [email protected]

. JUNI )*&+Cursus Functie-indeling en belonen

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 9.45 uur tot 16.45 uurKOSTEN: ! 350,- (excl. btw) per deelnemerINFO: www.metaalunieacademie.nl of [email protected]

&* EN &, JUNI )*&+Cursus NTF Matrix (2 dagdelen)

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 15.00 uur tot 20.00 uurKOSTEN: NTF-leden ! 450,- en voor overige deelnemers

! 550,-INFO: www.trappenfabrikanten.nl of [email protected]

&) JUNI )*&+Cursus Jaarstukken lezen ongeoefenden

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 9.30 uur tot 16.45 uurKOSTEN: ! 350,- (excl. btw) per deelnemerINFO: www.metaalunieacademie.nl of [email protected]

&+ JUNI )*&+Cursus Leidinggeven in Metaalbedrijven

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 9.30 uur tot 17.00 uurKOSTEN: ! 375,- (excl. BTW) per deelnemerINFO: www.metaalunieacademie.nl of [email protected]

&- JUNI )*&+Cursus Online succesvol zakendoen

LOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1, Nieuwegein

TIJD: 9.00 uur tot 17.00 uurKOSTEN: ! 375,- (excl. BTW) per deelnemerINFO: www.metaalunieacademie.nl of [email protected]

BIJEENKOMSTEN

0 JUNI )*&+Seminar Cruciale (nieuwe) aspecten van tewerkstellen van personeel in België

LOCATIE: Van der Valk Hotel Gilze - Tilburg, Klein Zwitserland 8, 5126 TA Gilze

TIJD: 9.30 uur tot 16.00 uurKOSTEN: ! 225,- excl. btw > NKVK/Beluned leden en

Metaalunieleden. ! 295,- excl. btw > Niet-ledenINFO: www.metaalunie.nl >Actueel >Agenda

. JUNI )*&+ VS Consultdag: Gratis juridisch advies bij

zakendoen met de VSLOCATIE: Koninklijke Metaalunie, Einsteinbaan 1,

NieuwegeinINFO: www.metaalunie >Actueel >Agenda

&, JUNI )*&+ Metal Tech 2015 congres ‘Smart Industry’ LOCATIE: RDM Innovation Dock, RotterdamTIJD: 10.00 uur tot 17.00 uurINFO: www.metaalunie.nl >Actueel >Agenda

, ' &* OKTOBER )*&+4-daagse studiereis met bezoek aan World Expo (district Limburg, Zuid-Oost, West-Brabant, Zeeland)

INFO: www.metaalunie.nl >Actueel >Agenda

Page 46: Metaal & Techniek mei 2015

!" #$ %&$'

46 • !"# 2015 • METAAL & TECHNIEK METAAL & TECHNIEK • !"# 2015 •

In het Techniekpact zijn ook afspraken gemaakt over de kwaliteit van docenten. Docen-ten moeten stage lopen en technische vakkrachten moeten voor de (mbo)klas staan. Dat alles is hard nodig, maar tot nu komt daar weinig van terecht! Hoogste tijd om deze doel-stellingen tegen het licht te houden en ze praktisch en realiseerbaar te maken.

Kwaliteitsdocenten voor de klas!

Volgens het Techniekpact moeten onderw! s en bedr! fsleven inten-sief gaan samenwerken b! het opleiden en b! scholen van lera-ren. Voor het geven van goed tech-niekonderw! s is het noodzakel! k dat leraren en docenten zich regelmatig laten informeren over nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied techniek. In de prakt! k gebeurt dat niet of nau-wel! ks. De reden laat zich gemak-

kel! k raden: de docenten z! n bang voor de confrontatie met de echte beroepsprakt! k en met hun mogel! k tekortschietend vakman-schap. In de school valt dat niet op, in het bedr! f komt dat p! nl! k bloot op tafel liggen. Op vr! wil-lige basis gaat hier geen verande-ring in komen. Een verplichte b! -scholing op stra" e van verlies van bevoegdheid is kennel! k noodza-kel! k om de massa in beweging te kr! gen. Noodzakel! k ook, want de afstand tot de beroepsprakt! k wordt elke dag groter!

Een andere concrete doelstelling van het pact is dat de mogel! khe-den voor technische vakkrachten uit het bedr! fsleven om zich via een z! -instroomtraject om te scholen tot leerkracht voor het beroepsonderw! s worden verbe-terd. Dat gaat zo niet lukken. De MBO-Raad neemt niet of nauwe-l! ks actie en vanuit het bedr! fsle-ven komen de beste vakmensen echt niet spontaan op een leraren-baantje af. Voor vakmensen is dat niet uitdagend en interessant genoeg. De realiteit is dat vakmen-sen best voor de klas willen staan en les willen geven in hun betref-fende specialisme, maar de over-stap maken naar de onderw! swe-reld gaat niet gebeuren. Hoe zorg je er dan voor dat je deze vakmen-sen wel kunt inzetten? Een speci-ale korte opleiding zoals een AD? Deze vakmensen beheersen hun vak, z! n best gewend om met

jongeren om te gaan want de meeste hebben ook kinderen, maar de zware pedagogische eis is een drempel en een last. Gastles-sen dan? Dat is te vr! bl! vend en vaak tegen geen of geringe vergoe-ding. Nee, het moet echt anders.

Bekwaamheid gaat volgens Metaalunie boven bevoegdheid. Metaalunie wil zich best inzetten om de beste vakmensen vanuit de bedr! ven voor de klas te kr! gen, mits dat goed gestructureerd gebeurd en tegen een redel! ke vergoeding. Goed gestructureerd wil zeggen dat er een leerplan is dat in overleg met de regionale bedr! ven wordt opgesteld waar het gaat over de inzet van vak-mensen. Dat kan z! n een dag in de week gedurende een bepaalde

periode of een blokperiode van een of enkele weken, alles in over-leg. Daarb! moeten de vakmensen met ‘naam en rugnummer’ bekend z! n b! het ROC en op de juiste t! d en plaats worden inge-roosterd, afgestemd met het bedr! f. Hierb! moet met een jaar-rooster en –planning worden gewerkt. Het bedr! f ontvangt hiervoor een reële vergoeding.

Conclusie: maak een defi nitieve keuze vóór de bekwaamheid van docenten, desnoods ten koste van de bevoegdheid. Kwaliteit voor de klas is wat telt, niet in de laatste plaats voor de leerlingen.

André van der Leest,Beleidssecretaris [email protected]

Page 47: Metaal & Techniek mei 2015

Al uw verzekeringen, zowel zakelijk als particulier, zowel schade- als

zorg- & inkomensverzekeringen.

MEVAS biedt verzekeringen voor leden van de Metaalunie.

Alle bedrijfsverzekeringenMEVAS is een grote inkoper van allerhande bedrijfs ver ze-keringen bij gerenommeerde verzekeringsmaatschap pijen en biedt daarom dekkingen tegen de meest uitgebreide condities en de scherpst mogelijke premies. Schade wikkelen we in uw belang snel af. U heeft een eigen accountmanager en relatiebeheerder die vertrouwd zijn met uw bedrijf.

Zorg- en particuliere verzekeringenTevens bieden wij voor u en uw medewerkers een compleet pakket aan zorg- en particuliere verzekeringen. Een exclusieve arbeidsvoorwaarde die u uw medewerkers kunt bieden, want MEVAS biedt hierop premiekortingen tot 50%!

Acties voor MetaalunieledenIn 2015 gaat MEVAS verzekeringen uitlichten. Aan bod komt;belang, ontwikkeling, wetswijzigingen en voordelen die Mevas hierin kan bieden.Mei: Particuliere verzekeringen voor werknemersJuni: Arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemersJuli/augustus: Wetswijzigingen Ziektewet en nieuw productOktober t/m december: Collectieve zorg- en ziekteverzuimverzekering

10 goede redenen om voor MEVAS verzekeringen te kiezen:

• 100% eigendom van de Koninklijke Metaalunie

• doel: belangen van de leden behartigen op het

gebied van verzekeringen

• kennis van de verzekeringsmarkt en de

metaalbranche

• deskundige medewerkers met actuele diploma’s

volgens de laatste wetgeving

• uw eigen contactpersonen voor alle

schadeverzekeringen

• hoge premiekortingen

• uitgebreide dekkingen

• hulp bij schadeafhandeling, wijzigen en

overige vragen

• persoonlijk, op maat gesneden advies

• wij bezoeken u op uw bedrijfsadres

Postbus 8001 1802 KA ALKMAAR | 088 456 [email protected] | www.mevas.nl

Page 48: Metaal & Techniek mei 2015

Een aandeel in elkaar

Rabo RisiGoDoor streng te zijn als ondernemer op het naleven van veiligheidsregels, kunnen ongevallen worden voorkomen. Daarom brengen we met Rabo RisiGo eerst samen uw bedrijfsrisico’s in kaart, om ze daarna te voorkomen, zelf te dragen of te verzekeren.

Maak nu een afspraak met uw accountmanager.

om ze echt aan te pakken.

Een nieuwekijk op risico’s

Personeelsongevallen voorkomen door op uw strepen te staan.

Ontdek onze pragmatischerisico-aanpak op

rabobank.nl/risigo

V01_RBN_1803_Advertenties.indd 1 31/03/15 10:57