Magazine De T, nr 64, editie December 2011

48
nr. 64 | december 2011 | jaargang 6 Wintertijd Shoptips & uitjes Uitgegaan The Talk of the Town Sanne wordt Claudia Dankzij makeover van Riccio het gratis stadsmagazine van regio tilburg Eruit! Café Joris, Stadscafé van Gogh & meer dan 180 agendapunten! Word fan van De T en win 6 maanden gratis eten met je vrienden bij Studio!

description

Magazine De T, december 2011

Transcript of Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Page 1: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

nr. 64 | december 2011 | jaargang 6

WintertijdShoptips & uitjes

UitgegaanThe Talk of the Town

Sanne wordt ClaudiaDankzij makeover van Riccio

het gratis stadsmagazine van regio tilburg

Eruit!Café Joris, Stadscafé van Gogh &meer dan 180 agendapunten!

Word fan van De T en win 6 maanden gratis

eten met je vrienden bij Studio!

Page 2: Magazine De T, nr 64, editie December 2011
Page 3: Magazine De T, nr 64, editie December 2011
Page 4: Magazine De T, nr 64, editie December 2011
Page 5: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> inhoud

> voorwoord

Zout der aarde

> DE T > 5

07 Kerst-Sudoku win leuke prijzen! 9 Makeover Sanne Uljee als Claudia Schiffer

17 Wintertijd De leukste decembertips 22 Op Stap Vorstelijck

27 Culture Shock 013, Bibliotheek, Midi en meer!

39 Thebe Baby Maarten en Marleen 42 Op Stap Stadscafe van Gogh

En dan is het opeens december. Een spannend jaar was het voor velen, een moeilijk jaar voor misschien nog wel meer stadsgenoten. De stad verloor enkele kartrekkers. De voetbalclub degradeerde. Maar Tilburg was weer op vele momenten het stralende middelpunt van de regio en soms zelfs van het land. De evenementen trokken honderdduizenden bezoekers en de stad werd zelfs genomineerd voor Beste Binnenstad.

En nu is het december. Kerst voor de deur. Winkeliers maken zich op voor een nieuwe verkoopronde. December is wat dat betreft de mooiste tijd van het jaar. De straten leven. Iedereen op pad om inkopen te doen voor de feest-dagen. Mensen nemen een snipperdagje extra en maken het ook thuis gezellig. De verwarmde terrassen vol. De avonden zijn er vroeger en er komt weer een strenge winter aan. Geen gezeik. Ja, onder elkaar wel , maar niet naar buiten toe. Dan is er stiekem toch trots te bespeuren. En dat mag wel wat meer, wat mij betreft. Ben trots op je stad!

Winter in Tilburg. Nu maar hopen dat het strooizout op tijd van stal wordt gehaald en niet binnen twee dagen op is. Maar ach, de meeste stadsgenoten pakken dan hun eigen potje keukenzout wel weer uit het keukenkastje. Zo herken je de Tilburgers. Tevreden, maar er kan altijd een snufje zout bij.

10 13 42

Frank van BergenHoofdredacteur [email protected]

Page 6: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> info@de-t

Wil jij zes maanden lang, elke maand uit eten met drie vrienden, inclusief korting op je drankjes? Word dan nu fan van De T op Facebook! Meedoen is heel makkelijk! Ga naar onze Facebookpagina en klik op Vind Ik Leuk. Zo maak ook jij kans op deze geweldige prijs. Scan de QR Code en ga direct naar de Facebook van De T. Vind ons leuk en blijf altijd op de hoogte van leuke uitgaan-stips én maak kans op spectaculaire prijzen!

6 < DE T <

> colofon

Uitgaansmagazine De TPostbus 9202, 5000 HE TilburgBezoekadres: Goirkestraat 90, 5046 GN TilburgTelefoon: 013 5453298Internet: www.de-t.nlEmail: [email protected]

RedactieBob Oostelbos, Floor Westerburgen, Peter Meuwissen, Saskia ‘t Lam, Ruud van Bergen, Charlotte Backx, Frans van der Meer, Monika van Rijthoven

HoofdredactieFrank van Bergen

www.de-t.nl

EindredactieMarjolein Simons

BladmanagerBob Oostelbos

FotografieCamiel Donders, Tommy de Lange, Kim Pattiruhu, Jeroen van den Broek, Jeske van Laarhoven, Karel Storre,Ingrid Arnou, Raldo Neven

StagiairOdette van der Veeken

AdvertentiesBob Oostelbos, Anouk van den Berk,Esther van Loon

Vormgeving de Twww.ontwerpkern.nlBureau voor grafische vormgeving;

Vormgeving Culture ShockKaftwerk

UitgeverASEGA Media

DrukDrukkerij Hendrix

DistributieDe T wordt verspreid in een oplage van 15.000 exemplaren en is onder meer verkrijgbaar bij supermarkten, café’s, restaurants, bioscopen, galerieën, hoger en middelbaar beroepsonderwijs, UVT, theaters, musea, sportcentra, UITpunten, VVV Tilburg, bibliotheken, winkels, amusementsparken, etc. in Tilburg, Berkel-Enschot, Goirle, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Kaatsheuvel en Oisterwijk.

De T is een maandelijkse uitgave van ASEGA Media. Internet: www.asega.nlEmail: [email protected]

Winnen!Word fan van De T en maak kans op een half jaar gratis eten bij Studio voor jou en 3 vriend(inn)en!

Winter in Zuid

Op zondag 18 december licht een warme gloed op van de kilometerslange Korvelse-weg. Een lang lint van winters ingepakte Tilburgers slingert in drommen over de straat. Hun adem blaast koude wolkjes door de vrieskou. Gelukkig is er warme chocolade en glühwein. Activiteiten van culturele tot culinaire aard concentreren zich op vijf plekken in de lange straat; de Korvelse Parels. Net als de vorige editie wordt ook dit jaar de dag geopend met de Super Santa Run. Voor meer info: check www.winterinzuid.nl

Page 7: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> winnen <Prijzen

2 x 2 Vrijkaarten voor Vorstelijck New Year Party t.w.v e 50,-

1 Fles Tilburgs Kwartierke t.w.v. e 12,75, aangeboden door T DRINKS

Een hogedruk pomp voor je fiets t.w.v. e 26,95. Pompt tot liefst 11 BAR, aangeboden door Bike Totaal Guill. van de Ven.

Een cadeaubon t.w.v. e 50,- aangeboden door Nijz Womens Fashion (zie pag. 18)

De winaars van de novemberpuzzel waren: Chris Idema, Merel Otten, Anneke van Ravestijn, Astrid Udo, Tom van Duyn en Dion Bastiaansen. Zij hebben inmiddels bericht gehad.

Een echte kerstsudoku deze maand! Maak kans op een cadeaucheque van de spiksplinternieuwe damesmodezaak Nijz Womens’ Fashion of op twee vrijkaarten voor de unieke Vorstelijck New Years Party (je leest er meer over op pagina 22)!

Tel alle gouden vakjes bij elkaar op. Mail de oplossing onder vermelding van je naam, adres en telefoon-nummer naar [email protected]

Sudoku

Filmpje!013 WebTV is dé online zender van Tilburg. Bekijk de filmpjes op www.013webtv.nl of scan deze QR codes met je smartphone om direct het filmpje te bekijken. Je kunt de filmpjes ook terug vinden op www.de-t.nl natuurlijk.

Tilburg Spint Reeshof in businessStartersdagSinterklaas

8 7 4 264 57

3 8452

5

95 67

9 3

5 8

4 7

2

8

8

268

7

Page 8: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Word fan van de De T op Facebook en win zes maanden lang gratis eten bij STUDIO voor jou en je vriend(inn)en!

Vind ons leuk en misschien mag jij vanaf januari elke maand uit eten met drie vriend(inn)en bij STUDIO.

Word fan van De T en blijf op de hoogte van leuke nieuwtjes en maak elke maand kans op spectaculaire prijzen!

Scan de QR code en word direct fan!

MagazineDeT

Page 9: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

mijn >> haar> make over

Je herkende haar misschien al wel op de cover, maar we zullen je op weg helpen: Live Music Bar. Weet je het nu? Inderdaad, deze maand is het Sanne Uljee – werkzaam bij bovenstaande bar – die de make- over ondergaat.

Toen Sanne hoorde van onze make-over was haar keuze snel gemaakt. “Ik vind dat altijd zo leuk! Toen ik hoorde dat jullie nog iemand zoch-ten, heb ik meteen gereageerd.”

“Toen ik het personeel vertelde van deze make-over, zeiden ze meteen dat ik op Claudia Schiffer leek.” Dit was niet nieuw voor haar. “Ik hoor al vanaf mijn viertiende, vijftiende dat ik op dit beroemde topmodel lijk”, vertelt Sanne. “Vanaf dat moment hoorde ik het steeds vaker en het erge is dat ik haar eigenlijk helemaal niet eens knap vind!” Ze is dus heel be-nieuwd naar het eindresultaat van de make- over. “Laten we beginnen!”.

Ben jij net zoals Sanne benieuwd hoe het verder gaat? Lees het volledige verhaal én bekijk het fotoverslag op www.de-t.nl of scan deze QR Code met je smartphone!

na

‘ Ik hoor vaak dat ik op Claudia Schiffer lijk’

voor

Samen met Riccio Kappers zet de T maandelijks een Tilburger op de foto als haar grote idool. Deze maand wordt Sanne onder handen genomen door Riccio Kappers en visagiste Anne de Jong en omgetoverd tot topmodel Claudia Schiffer.

Tekst: Odette van der VeekenHaar, styling: Riccio KappersVisagie: Anne de JongFotografie: Camiel Donders

> DE T > 9

Page 10: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> interview

IJshockey: a way of life

10 < DE T <

De Tilburgse ijshockeyvereniging Tilburg Trappers is niet meer weg te denken uit de wereld van het ijs-hockey. Vanaf het vijfde levensjaar staat ijshockeyminnend regio Tilburg op de schaatsen, klaargestoomd voor het toekomstteam. Met als ultiem doel: het eerste team, DESTIL Trappers. De mannen dan. Want de ijshockeyvrouw kan die wens wel hebben, die ambitie kunnen er in Nederland maar weinig waarmaken. Niet omdat het ze aan wil en inzet ontbreekt, maar omdat vrouwenijshockey pas sinds kort echt serieus wordt genomen. De T spreekt met ijshockeyers Daisy Zieltjens en Peter van Biezen.

“Als ik mijn schaatsen aandoe, word ik een ander mens. Ik voel me dan ook anders”, zegt Peter van Bie-zen, aanvaller van het team DESTIL Trappers. Daisy Zieltjens beaamt dat gevoel: “Ik herken dat helemaal. Als ik mijn pak aantrek, komt er een enorme energie vrij. Hoe moe ik ook ben, met dat pak aan voel ik me weer helemaal fit.” Daisy, centrumaanvaller, begon bij het recreantenteam ´Rubber Ducks’ en maakt sinds 2009 deel uit van het vrouwenteam. Ze zegt: “Ik heb een kinderwens. Maar mocht ik ooit zwanger worden, kan ik een jaar niet ijshockeyen. Dat lijkt me moeilijk!” Het moge duidelijk zijn: zowel Peter als Daisy zijn beide erg serieus met de sport bezig.

Peter en Daisy, geen stel overigens, drukken beide een flinke stempel op de geschiedenis van de Trappers. Sinds zijn tiende levensjaar is Peter actief op het bevroren water. Onlangs speelde hij zijn

vijfhonderdste duel voor Trappers. Hij kreeg er dit jaar een onderscheiding voor. “Trappers is mijn familie. Dat kan geen één andere club mij bieden. Als ik niet meer voor Trappers speel, stop ik met ijs-hockey.” Het geeft aan dat ijshockey een echte ‘way of life’ is. “Ik zie mijn teammaten meer dan mijn familie. Die verbondenheid is uniek”, aldus Peter.

Trappers kent altijd al dames die ijshockeyen. Maar die spelen dan mee in de reguliere jeugd-teams. Tot in 2009 Daisy aan Theo van Gerwen, hoofdcoach van DESTIL Trappers, vroeg of er een damesteam kon komen. Dat kon en Daisy formeerde een damesteam met 15 damesijshoc-keyers. De geboren Tilburgse komt uit een gezin waarin ijshockey een belangrijke rol speelt. Vader bezoekt al meer dan 35 jaar de Trappers-wedstrij-den. En sinds lange tijd wordt hij vergezeld door zoon Wesley (bestuurslid supportersclub Trap-pers Fanatics en ijshockeyer 3e divisie) en dochter Daisy: “Voor veel damesijshockeyers geldt dat zij er een achtergrond in hebben. Vrouwen zonder die binding met de sport, houden het vaak niet vol. Wij trainen veel minder dan mannen en hebben nog geen competitie, maar fanatiek zijn we. Ook voor ons is het een ‘way of life’.”

Het geeft aan dat ijshockey een echte ‘way of life’ is

Page 11: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

IJshockey: a way of life

> DE T > 11

Tekst: Monika van Rijthoven. Fotografie: Ingrid Arnou.

Maar wat bezielt nou toch een vrouw om zo’n fysieke sport te kiezen en hoe zit dat met kleding? “Vrouwenijshockey is zeker niet voor watjes maar wordt wel een stuk minder fysiek gespeeld dan bij de mannen”, zegt Daisy. Ze legt uit: “Bijvoor-beeld bij het ‘Checken’. Dat is wanneer je een medespeler klemrijdt tegen de boarding. De kracht waarmee dat gebeurt is bij vrouwen en mannen verschillend.” Waar het bij vrouwen gaat om ‘bijsturen’ kan het bij mannen soms lijken op ‘uitschakelen’. Een vrouw is er gewoonweg niet op gebouwd zo fysiek te spelen. “Maar als ik de vrouwen van het Canadese of Zweedse team zie spelen…ik weet niet of wij het daartegen zouden redden”, zegt Peter, vol respect. Daisy gaat verder: “We zijn goed beschermd aangekleed. Helaas is een outfit voor vrouwen erg duur. Daarom kleden wij ons hetzelfde als de mannen. Behalve de tok. Die is anders van vorm.”

In Tilburg bestaat ijshockey sinds 1939. Sindsdien is DESTIL Trappers de succesvolste ijshockeyclub in Nederland met 13 landstitels en 11 nationale bekers. De jeugdopleiding is een belangrijk onderdeel van het succes van Trappers. Zowel mannelijke als vrouwelijke ijshockeyers worden hier opgeleid. Op dit moment spelen maar liefst 16 professionele spelers uit de eigen opleiding bij het eerste (mannen)team. Vier van hen maken deel uit van het Nederlands team.

Het damesijshockey bestaat in Nederland sinds de zeventiger jaren. Nederland kent vier vrouwen ijshockeyteams: Geleen, Groningen, Heerenveen en Tilburg. Tilburg Trappers is met één vrouw vertegenwoordigd in het Nederlandse team. De Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) dringt er nu op aan om vrouwenijshockey in Nederland op een hoger plan te tillen. Niet in de laatste plaats om vrouwenijshockey als Olympische sport te kunnen blijven waarborgen.

“ Ik zie mijn teammaten meer dan mijn familie”

Page 12: Magazine De T, nr 64, editie December 2011
Page 13: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Tekst: Frans van der Meer.Fotografie: Tommy Fotografie.

zich dreigend naar Romano en bast:’Dè wòrt gin snoep vur jou jonge, ge meut blij zèèn dèkkoe nie meejneem nòr Spanje.’ Dit wordt de dreumes te veel en hij barst in huilen uit. Al gauw is de ruimte gevuld met gekrijs. Sint en Piet proberen er boven-uit te schreeuwen. Niemand hoort ondertussen het getrappel van paardenvoetjes langs het raam.

Plotseling wordt nogmaals op de deur geklopt en daar schrijdt een rijzige gestalte in bisschopsge-waad de zaal binnen. ‘Zozo Ferry van de Zaande, denk jij sint Nicolaas voor de gek te kunnen hou-den?’ Zegt hij met een stem als een klok. Het wordt muisstil in het lokaal.’Piet, je weet wat je te doen staat.’ En met deze woorden springt zwarte Piet naar binnen en voor je het weet zitten Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten (want die waren het) in de zak. En daar gaan ze, mee naar Spanje. En zo werd het dan toch nog een heel gezellige middag, want er waren geen stoute kinderen bij.

Er heerst al enige tijd een nerveuze spanning en de kinderen (niet kidz dus) worden steeds rumoeriger. En ja hoor, daar wordt aan de deur geklopt. Hard geklopt, kun je wel zeggen. De deur valt bijna uit de sponnin-gen. En daar stommelt sint Nicolaas binnen, gevolgd door zijn trouwe knecht, die wel wat blauw ziet en ook een blauwe snor heeft. Hij rookt ook zware shag, iets wat je van Pieterbaas niet zou verwachten.Begeleid door gezang neemt de Sint plaats op zijn ver-sierde zetel. ‘Zôo,‘n pilske zotter wèl ingaon’, verzucht de goedheiligman en meteen snelt de blauwe Piet toe met een koel glas bier. Sint slaat het gerstenat in één teug achterover en zegt:’Dan gòmme naa es kèèke òffer stoute kiendjes in de zaol zèèn, gift mèn grôote boek es èfkes Piet. Piet antwoordt met zware stem;’Ik goa nie hil den dag meej zon boek lôope sjouwe, wij gebrèùke fort ’n aaifoon.’’Wè gij wilt,’zegt Sint en roept de kleine Romano naar voren.’Ik hèb geheurd dè gij verèkkes stout zeèt gewist Romano, jullie moeder trèkt de haore fort öt dere kòp.’ Dan buigt de blauwe piet

Tekst: Frans van der Meer. Foto: Tommy de Lange.

> DE T > 13

Sinterklaas

> column Ferry van de Zaande

Onze cultuur wordt bedreigd volgens sommigen. Onze nationale gerechten worden vervangen door de Big Mac, vloeken en schelden doen we in het Engels en onze eigen sint Nicolaas moet plaatsmaken voor de Kerstman. Wij van ‘de T’ echter, gaan als rechtgeaarde Nederlanders naar Sinterklaas, gewoon in onze eigen stad in buurtcentrum de Wipwap in de Eleonora van Wolvenbuttelstraat.

Page 14: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> uitgegaan

In de rubriek ‘Uitgegaan’ staat elke maand een uitgaansgelegenheid uit het verleden in the picture.

Talk of the TownDe Talk of the Town is de enige echte discotheek die Tilburg ooit heeft gekend. De discotheek opende de deuren in 1976 en na 27 jaar werd The Talk gesloten op 1 januari 2004. Het adres was Heuvelring 116, twee deuren voorbij de Heuvelse kerk Een plekje nostalgie in vele stappersharten uit regio Tilburg en ver daarbuiten.

14 < DE T <

De wereldberoemde zanger Kamahl (The Elephant Song) bezocht de Talk in 1981. De bijzondere evenementen waren beroemd: nieuwjaarsfeesten, carnavalsfeesten, houseparty’s, V.I.P-party’s, ‘and the beat goes on’, paasfeesten, met veel dj-avonden; allemaal avonden die steevast waren uitverkocht. Ook bereikten de dj’s die voor The Talk werkzaam waren de Nederlandse hitlijsten. Dat gebeurde onder andere in 1994 met het La La La song. Ron Schouten was één van de makers van het Tilburgse duo dat destijds schuilging achter de artiestennaam ‘Talk of the Town’. Het nummer bereikte de vijfde plaats in de top 50 en bleef daar twee weken staan.

De T spreekt Ruud van Groeninge en Ivan Mols van Tilburg.com. Ruud stond in de jaren negentig aan de kelderbar: “Maar ik ben begonnen bij de garderobe, waar al het personeel moest beginnen. Bob Gimbrere en Marco de Jong zwaaiden er toen de scepter en deden dat heel goed. Ik kwam met de functie ‘Jassenova’s’. Het voordeel van werken in de garderobe was dat je alle vaste klanten leerde kennen, en dat was weer handig als je later achter de bar stond. Ik heb er zelfs mijn vrouw ontmoet, en

er was niets mooiers dan al die vrouwen te zien die voor je neus hun jas uittrokken.”

Grote familieIvan Mols: ‘Ik kende Ruud nog van de Rooi Pannen als klasgenoot, en omdat ik bijna dagelijks in The Talk kwam, zag ik hem veel. Je kende op een gege-ven moment iedereen in The Talk en het duurde soms uren om van voren naar achteren te komen omdat je zoveel mensen sprak. Het was een beetje een grote familie.”

“Na een tijdje in de garderobe mocht ik achter de bar in de kelder”, vervolgt Ruud. “Van dat werk genoot ik enorm, het was er niet zo druk als boven, dus kon ik een goed biertje tappen en de juiste service en aandacht aan mensen geven. Ik werkte er toen op vrijdag en zaterdag. Voor 80 gulden per avond, ik verdiende in de supermarkt meer, maar ik werkte er niet voor het geld.” Ruud: “Je moest er moeite voor doen om binnen te komen, portier Pino koos voor het publiek dat bij de rest paste, leek het wel, in de acht jaar dat ik er werkte heb ik maar twee keer de rode knop hoeven te gebruiken. Ik had in mijn kelderbar een signaal-systeem met de portiers, de groene knop gebruikte ik als er iets dreigde, maar wat niet super haastig was, de rode knop was echt dringend, bijvoorbeeld bij knokpartijtjes.”

Tekst: John Geerts / Tilburgers.nl.

“ Er was altijd een hele gezellige, open sfeer waar vrijheid, blijheid heerste”

Page 15: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

“Bob en Marco gaven het personeel, soms wel 30 man, de vrijheid maar hielden de zaak wel goed in de gaten. Mijn ouders zeiden altijd: ‘Als je uitgaat in The Talk, dan zit het wel goed.’” “De Talk was bijzonder”, zegt Ivan. “Er kwamen bijna geen stoer kijkende gasten, maar gewoon echte gezellige mensen, daarom kwam ik er graag.”

Afterborrel“Befaamd bij de Talk was de ‘afterborrel’”, zegt Ruud. “Na het schoonmaken en opruimen kregen het hele personeel en wat vaste klanten dan gratis drank. Om vier uur kwam zelfs Broodje Jantje langs met broodjes die je dan kon kopen; Jan de Kort bleef dan zelf meestal ook nog voor een paar borrels. Die afterborrel liep wel eens uit de hand, een keer was ik om half twaalf ‘s ochtends thuis, en soms belden we om 9 uur een taxi om te gaan ontbijten bij Van der Valk.”

MuntjesRuud tovert een zakje met munten tevoorschijn. “De be-faamde Talk-muntjes”, vertelt hij. “Een witte was een heel muntje, een zwarte een halve, en de rode waren voor het per-soneel wanneer ze niet hoefden te werken. Tijdens het werk waren de consumpties overigens gratis, en je wist dan wel maat te houden.

> DE T > 15

Zo niet, dan stond Marco ineens naast je om je daar-aan te herinneren met een gesprek of aan je oor te draaien; zijn favoriete methode om aan te geven dat er iets niet klopte. Dan was je meteen bij de les.”

“Mijn afscheidsfeest in 2000 was bijzonder”, besluit Ruud. “Doordat ik helemaal geen tijd meer had, en bovendien ging trouwen heb ik toen afscheid van The Talk moeten nemen. Dat was bijzonder, je moet je voorstellen dat toentertijd het werk aan de bar nog bijzonder was. Je stelde wat voor, daarom deed ik dat werk ook zo graag. Ik heb bij mijn afscheidsfeest van alles gekregen, bandjes t-shirts, tegoedbonnen van Bob en Marco, het was heel ontroerend. Dat tekende de sfeer die bij The Talk heerste.”

www.de-t.nl

Voor meer informatie:

Page 16: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

De Auto Avenue heeft 5 sterren!

In onze showroom vindt u heel wat sterren. Wat dacht u bijvoorbeeld van de zuinige Alto, de ruime Splash, de stoere SX4 of de

robuuste Grand Vitara? Stuk voor stuk auto’s met die typische Suzuki eigenschap, het meeste autoplezier voor de allerscherpste

prijs. Dat merkt u bij de aanschaf, maar óók tijdens het onderhoud. Onze smaakmaker, de Swift, is opvallend, dynamisch en heeft

een ongekende wegligging. Maar daar blijft het niet bij, want de Swift heeft maar liefst 5 NCAP-veiligheidssterren. U bent van harte

welkom voor de proefrit in de Suzuki van uw keuze en neem van ons aan, we hebben alles, behalve sterallures.

De Suzuki Swift, vanaf € 11.139,-.

Brandstofverbruik volgens de Euro 5-norm (CE) 715/2007 en 692/2008: 4,9-5,6 l/100km; 17,9-20,4 km/l; CO2-uitstoot: 113-129 g/km.

Genoemde prijzen zijn inclusief BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdragen en legeskosten.

Kapt. Hatterasstraat 11, 5015 BB TilburgTel. (013) 544 33 30, [email protected], www.deautoavenue.nl

Adv AA Tilburg def.indd 1 22-11-11 09:20

Page 17: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> Wintertijd

IJstijdEindelijk ijspret in de binnenstad van Tilburg! Want vanaf 1 december kun je gaan schaatsen op het Pieter Vreedeplein, op Tilburgs eigen binnenstadijsbaan. Bind de schaatsen onder en maak een rondje!

Na veel voorbereidingen hebben de initiatiefnemers het voor elkaar gekregen om de Tilburgse binnen-stad op te sieren met een heuse ijsbaan van maar liefst vijfhonderd vierkante meter ijs. Zin in een hapje of drankje na het schaatsen? Of gewoon genieten van een glühwein terwijl de kinderen aan het glijden zijn op de baan? Dat kan ook, want de ijsbaan heeft een eigen café waar je kunt lunchen, dineren of borrelen. Naast het schaatsen is er ook de moge-lijkheid om deel te nemen aan diverse activiteiten, zoals schaatsen met Zwarte Piet, op de foto met de

kerstman, discoschaatsen, een clinic kunstschaat-sen, schaatsles voor beginners, schoolschaatsen en speciale avonden voor studenten. Voor het complete programma verwijzen naar de website.

De ijsbaan, een initiatief van Stichting IJsplein Tilburg, wordt een ontmoetingsplaats waar iedereen met elkaar kan genieten van de ijspret. Het is een sportieve en gezellige aanwinst voor de binnenstad van Tilburg én maakt het Pieter Vreedeplein nóg gezelliger!

> DE T > 17

De ijsbaan blijft staan tot 8 januari 2012. Kijk voor meer informatie over de ijsbaan opwww.ijsplein.nl

De Auto Avenue heeft 5 sterren!

In onze showroom vindt u heel wat sterren. Wat dacht u bijvoorbeeld van de zuinige Alto, de ruime Splash, de stoere SX4 of de

robuuste Grand Vitara? Stuk voor stuk auto’s met die typische Suzuki eigenschap, het meeste autoplezier voor de allerscherpste

prijs. Dat merkt u bij de aanschaf, maar óók tijdens het onderhoud. Onze smaakmaker, de Swift, is opvallend, dynamisch en heeft

een ongekende wegligging. Maar daar blijft het niet bij, want de Swift heeft maar liefst 5 NCAP-veiligheidssterren. U bent van harte

welkom voor de proefrit in de Suzuki van uw keuze en neem van ons aan, we hebben alles, behalve sterallures.

De Suzuki Swift, vanaf € 11.139,-.

Brandstofverbruik volgens de Euro 5-norm (CE) 715/2007 en 692/2008: 4,9-5,6 l/100km; 17,9-20,4 km/l; CO2-uitstoot: 113-129 g/km.

Genoemde prijzen zijn inclusief BTW/BPM, excl. kosten rijklaar maken, verwijderingsbijdragen en legeskosten.

Kapt. Hatterasstraat 11, 5015 BB TilburgTel. (013) 544 33 30, [email protected], www.deautoavenue.nl

Adv AA Tilburg def.indd 1 22-11-11 09:20

Page 18: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> Shoppen

Shop it like its hot Klaar voor de winter

De 31-jarige Dennis is erop gebrand om altijd een andere collectie in huis te hebben. Dat moet ook wel, want Nijz is een winkel waar je niet twee keer hetzelfde kledingstuk tegen zal komen; Dennis rijdt één keer in de twee weken naar Amsterdam of Parijs om nieuwe inkopen te doen. Die vind je de week erop al in zijn winkel. Op die manier loop je altijd rond in iets unieks én hots!Wie op zoek is naar iets bijzonder, voor een betaalbare prijs, kan haar lol op bij Dennis. Naast modemerken als Jacky Luxery, Glamourous, Glitz & Glam, Rinascimento, Relish en Boombap, kun je bij Nijz ook terecht voor tassen en accessoires.

Nijz Womensfashion Telefoonstraat 39 • Tilburgwww.nijz.nl

Wie de zijstraatjes in de Tilburgse binnenstad regelmatig bezoekt, weet dat daar meer te vinden is dan menigeen denkt. Dennis de Nijs opende in oktober zijn eerste kledingzaak aan de Telefoon-straat. Nijz Womensfashion is een boetiekje, waarvan je er in Tilburg maar weinig ziet.

Maar liefst duizend vierkante meter winkelplezier; dat is Sportieftilburg.nl. Het bedrijf heeft ruim dertig jaar er-varing op het gebied van snow, travel & adventure. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit tot specialist op het gebied van outdoor & travel. Maar ook wintersport en funsports zijn niet meer weg te denken uit de collectie. De nieuwste collecties zijn allemaal weer binnen.

Op de website Sportieftilburg.nl kun je 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht voor tal van producten uit het brede assortiment. Het internetwinkelen bij Sportieftilburg.nl biedt je dan ook alle zekerheden die je als consument van Sportief Tilburg gewend bent in de winkel. Zo krijg je altijd volledige garantie op alle artikelen en kun je deze retourneren als het product niet voldoet aan je verwachtingen.

Sportief TilburgProf. Goossenslaan 265022 DM, Tilburg 013 - 543 39 60www.sportieftilburg.nl

Tekst: Frank van Bergen.

Fotografie: Ingrid Arnou

Page 19: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> Online Shoppen

Dressesonly.nl

Yourunderwearstore.nl

Ook in december hebben ze daar een unieke jurkjescollectie! Van chic en classy tot sprankelend sexy. Deze shop staat niet alleen bekend om de trendy merken,

maar ook om de perfecte service. En de webwinkel is gevestigd in Tilburg, dus je kunt je bestelling ook

afhalen! Niet tevreden? Stuur je pakket gratis terug of ruil zonder extra kosten. Shop deze hele maand bij dressesonly.nl met 20% korting. Gebruik de kortingscode TILBURG op de betaal-pagina en je korting wordt direct verrekend. Geen

Ben je op zoek naar een mooi kerstcadeau? Of ben je toe aan nieuw, trendy ondergoed?

Yourunderwearstore.nl biedt maar liefst twintig ver-schillende merken: Andrew Christian, Bikkembergs, Björn Borg, Body Action, Body Art, Calvin Klein, Die-sel, D&G, Dolce & Gabbana, Emporio Armani, Guess, HOM, Joe Snyder, Kapart, Punto Blanco, Sloggi, Speedo, Tommy Hilfiger en Versace. “We verkopen boxershorts, maar ook slips, strings, shirts, badjas-sen, sokken en natuurlijk badmode”, vertelt eigenaar Eduard van Dal . “En met de feestdagen voor de deur, hebben we zeer bijzondere cadeauverpakkingen op onze site staan.” Yourunderwearstore.nl is overzichte-lijk, modieus, toonaangevend en compleet.

Het bijzondere van deze website is niet alleen het aanbod, maar ook de manier waarop dit beeld wordt gebracht: geen folderachtige foto’s van doosjes of

20% korting op feestjurkjes bij dressesonly.nl. Stralend aan het kerstdiner verschijnen? De show stelen tijdens een spetterend nieuwjaarsfeest? Bezoek dan eerst online shop dressesonly.nl.

jurkjesfan: bekijk dan www.topsonly.nl voor trendy tops, tunieken en blazers.

www.dressesonly.nl [email protected] 013-4687821

‘droog’ gefotografeerde onderbroeken, maar levende modellen waarop je kunt zien hoe een slip of boxer-short zit.

Je betaalt via een beveiligd platform, gewoon met iDeal, creditcard, Paypal of een bankgiro overschrij-ving en binnen 1 à 2 werkdagen heb je de bestelling aangetekend bij je thuis. Eduard: “En is het niet wat je ervan verwacht, dan stuur je het gewoon weer terug!”

www.yourunderwearstore.nlMost important brands in underwear

> DE T > 19

SuperTrash - Soaked in Luxury - Jackie Luxury - 10 Feet - Miss Sixty - Lavand - Lipsy London - Modström - Ana Alcazar - Yumi

Page 20: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> Shoppen

Room 66Met de warmte en gezelligheid van de kerstdagen voor de deur, is de zoektocht naar leuke cadeautjes begonnen. Room66 is een perfecte plek om inspi-ratie op te doen. Door het grote aanbod van betaal-bare woonaccessoires raak je haast niet uitgekeken. Het is één van die winkels die Tilburg veel te weinig heeft, als je het ons vraagt.

Eigenares Ester Engelhart: “Het mooie is dat we voor elke portemonnee wel wat hebben. Of het nu voor mannen is of voor vrouwen; je vindt hier altijd wel iets leuks.” En inderdaad, De T zwicht voor iets compleet nieuws: Scentchips, losse geurchips, waarmee je je eigen geur kunt samenstellen. Met bovendien een geurzakje met als tot de verbeelding sprekende naam ‘Sunday Morning’. En inderdaad, de geur van versgezette thee en broodjes komt je tegemoet.

Ester runt de winkel samen met Erik van Roessel. Hij is degene die de winkel vorig jaar voorzag van de zelfgemaakte steigerhouten meubels. Op de meubels staan alle woonaccessoires zorgvuldig uitgestald. Kaarsen, kandelaars, knusse snuisterijtjes, fotolijstjes, kerstversieringen; je kunt het zo gek niet bedenken. Room66 maakt het Tilburgse winkelaan-bod uniek. Vanaf voorjaar 2012 heeft Room 66 ook een uitgebreide webshop.

20 < DE T <

Room 66Willem II straat 66Tilburg013 582 01 [email protected]

Tekst: Frank van BergenFotografie: Camiel Donders

Page 21: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Room 66

ScentchipsDit is het nieuwste op geurgebied. De chips zijn gemaakt uit was in de vorm van bladeren en bloemen. Ze kunnen gebruikt worden als een potpourri of je smelt ze in een speciaal potje. De chips zijn verkrijgbaar in diverse geuren en kleuren. Ze kunnen worden gemengd in honderden combinaties voor een geur naar wens. En het leuke hiervan is dat je zelf kunt scheppen (net zoals vroeger in de snoep-winkel) om zo je eigen geur samen te stellen. € 4.95 voor een kleine verpakking (56 gram) en € 11.95 voor een grote verpakking (168 gram).

Millefiori LampairEen originele accessoire voor een vernieuwende manier van geurverspreiding. Lampair zorgt voor een ruimte die lekker ruikt. Geen last meer van onaangename geuren, zoals sigarettenrook in een woonkamer of etenslucht in de keuken. Dankzij de technologie van Lampair wordt binnen een kort tijdsbestek de gekozen geur op een fijne en gelijk-matige manier verspreid en worden onaangename geuren verbrand. Verkrijgbaar in veel verschillende vormen/kleuren en geuren.Brander: vanaf € 19,95. Navulling: € 12,95

Vertel eens De boeken uit de Vertel ’s!- serie zijn gevuld met creatieve en soms onverwachte vragen. Prachtige cadeauboeken voor vaders, moeders, opa’s, oma’s of jezelf. Als de vragen uit het boek beantwoord zijn heb je een prachtig document om voor altijd te bewaren.Vanaf € 9.99

WanddecoratieDeze wanddecoratie is helemaal uitgesneden uit hout en is van het merk PTMD (ook wel be-kend als Pot en Mand). Bij Room66 hebben ze er een frame achter gemaakt, met in het mid-den hiervan een tl-balk. Hierdoor wordt de wanddecoratie nog extra belicht en komt deze extra mooi uit. Je kunt met dit product dus meerdere kanten uit, weer eens wat anders dan een schilderij aan de muur!€ 200 (exclusief het frame en de verlichting).

> DE T > 21

Room 66Willem II straat 66Tilburg013 582 01 [email protected]

Page 22: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> Op Stap

VorstelijckZin in een dik feestje? Vorstelijck is hét Nieuwjaarsfeest van Tilburg en omstreken. Ruim van te voren is het feest volledig uitverkocht. Hoe dat komt? De T spreekt Willem Verhoof, één van de organisatoren.

Vorstelijck is het geesteskind van een groepje vrienden uit Tilburg, die zich naar eigen zeggen nergens thuis voelden tij-dens Oud & Nieuw. Dus besloten ze zelf maar een groot feest te organiseren. “We organiseerden de eerste editie in de NWE Vorst”, vertelt Willem Verhoof. “Het sloeg enorm aan en we kijken nu alweer uit naar de 4e editie. De afgelopen twee jaar waren we te gast bij het Midi Theater, waar we met onze gasten twee topfeesten hebben gehad. Helaas had het succes een kleine keerzijde; we moesten mensen teleurstel-len bij het aankopen van kaarten. De beschikbare kaarten waren steeds in drie weken uitverkocht.” Daarom vindt Vorstelijck 2012 voor het eerst plaats in de Willem II Business Lounge. “Erg gaaf”, zegt Willem. “Nu heb-ben we twee main area’s in plaats van één.”

Deze editie vind je dus, naast de bekende Dance Area, ook een 90’s-area. Willem: “Deejays (djBOB & Daniel Caneta), afgewisseld met live muziek (Brand New Randy), brengen bekende nummers uit deze roemruchte jaren 90. Hits van artiesten als Roxette, MC Hammer, Snap, 2 Unlimited en Salt-n-Pepa staan garant voor een avond swingen. Uiteraard alles in stijl en met wervelde lichteffecten uit deze kleurrijke periode.”De Dance Area is als vanouds een hippe danceclub met on-der meer Maurice Delgado en Syben Ray. Dj Berend B is een nieuw gezicht; hij won dit jaar de DanceTour Deejay Knock Out. Om het feest compleet te maken zijn er een Danscafé, een rokers Area en een VIP Area. Vorstelijck 2012: de beste manier om het nieuwe jaar in te luiden.

22 < DE T <

Kaarten kopen?Ze kosten slechts € 25,-, dus wees er heel snel bij. Dat kan bij Het Eiland in Goirle, Yammie Tilburg in de Telegraafstraat en The Talk aan de Heuvel 20. Voor meer info check je www.vorstelijck.com. Vorstelijck heeft geen winstoogmerk en wordt mede mogelijk gemaakt door sponsoren. Win vrijkaarten voor Vorstelijck 2012Stuur een email, o.v.v. je naam en telefoonnum-mer, naar [email protected] en maak kans op 2x2 vrijkaarten voor hét nieuwjaarsfeest van Tilburg!

Page 23: Magazine De T, nr 64, editie December 2011
Page 24: Magazine De T, nr 64, editie December 2011
Page 25: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> interview

‘ Ik ga er een eigen draai aan geven’

Kees Verlaan volgt Ferdinand Tulen op als Maître-Sommelier van Taste!

Ferdinand Tulen, de Maître-Sommelier van Taste!, geeft het stokje door aan zijn rechterhand Kees Verlaan. Samen met chef-kok Mike van Strien gaat hij het restaurant begeleiden naar een nieuw culinair jaar.

Ferdinand gaat na anderhalf jaar voor Taste! te hebben gewerkt, nu aan de slag bij De Lindehof in Nuenen. “Het werd tijd voor een nieuw gezicht bij Taste!” Helemaal nieuw is zijn opvolger overigens niet, want Kees Verlaan werkt al sinds de opening van het restaurant, zo’n drie jaar geleden, als as-sistent Maître. Met Ferdinand aan het roer kreeg Taste! afgelopen jaar voor het eerst een vermelding met 11 punten in de Gaultmillau gids en een 8.4 op de recensiewebsite Knoopjelos.nl.

Ferdinand hoopt zijn stempel op het restaurant te hebben gedrukt. “Samen met chek-kok Mike heb ik toch wat verfijning in de keuken en de wijnkaart aangebracht.” Vooral de wijnkaart kreeg veel aandacht van de sommelier. “Wijn is passie”, vertelt hij. “Het is mooi om mensen kennis te laten maken met verrassende wijnen uit andere landen dan ze gewend zijn. Toch blijven de Bourgognewijnen mijn voorkeur genieten.” Kees zet die lijn, een prachtige kaart met een per-

fect aansluitende wijnkaart, uiteraard gewoon door. “We stemmen de wijnen altijd perfect af op elkaar en op het eten. Het is nu aan mij om er mijn eigen draai aan te gaan geven.”Hij krijgt meteen een drukke periode voor de kie-zen. De kerstdagen naderen met rasse schreden en de tafels worden nu al geboekt. “We zijn ook met kerst gewoon geopend, dus men kan al re-serveren bij ons. De chef heeft een heerlijk menu samengesteld dat uiteraard te combineren is met een mooi wijnarrangement.” Ook tussen kerst en Nieuwjaar is Taste! geopend. Kees: “Voor veel mensen worden die dagen gebruikt om nog even af te spreken met vrienden. Wat is nu gezelliger om dat te doen in combinatie met een etentje?”

Kijk op www.taste-tilburg.nl voor meer informatie over reserveringen.

Tekst: Frank van Bergen. Fotografie: Ingrid Arnou.

> DE T > 25

Page 26: Magazine De T, nr 64, editie December 2011
Page 27: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

CultureShock

agenda > museum&expositie fi lmrecensies > bios & DVD/Blu-ray

Jaargang 5

#51

JURK! in 013en 40UP Winterfeest met o.a. Harry de Winter

kunstgadgetsin Luycks Gallery en lichtsensaties in RUIMTE-X

T hartje bibliotheekGoed bekeken... lekker decembershoppen in de bieb

comidimultidisciplinaire mix met een fl inke dosis humor!

Nacht van de Kunsten bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten

Je zou Jasper van Es een ideeënkunstenaar kunnen noemen. Of een problemenkunstenaar. Want aan de basis van zijn werken staat steevast een probleem. Een probleem dat hij zelf ervaart, iets waar hij als het ware over struikelt, waardoor het zijn blik vangt en hij het wel om en om moet draaien in zijn hoofd, net zo lang tot er iets anders uitkomt. En dat andere is dan weer een werk, dat soms, of zelfs vaak, weer een ander probleem aansnijdt zodat het hele proces opnieuw kan beginnen. Door deze werkwijze – tegelijk spontaan en doordacht, intuïtief en geëngageerd – heeft Jasper van Es (1982) sinds zijn afstuderen aan de academie voor beeldende vorming in Tilburg in 2010 al enkele aansprekende en min of meer samenhangende series weten te produceren. De kunstenaar heeft momenteel een tentoonstelling in Kunstpodium T in de Noordstraat. Daar zijn de resultaten te zien zijn van een 16-daagse werkperiode. www.jaspervanes.nl

Afbeelding: Jasper van Es, Unique Selling Point

Problemen

Page 28: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

JURk! & 40UP Winterfeest

muziek www.013.nl

JURK! + support | Zondag 18 december 2011

aanvang 20:00 | zaal open 19:00 | Tickets

€ 22,50 (excl. service- en transactiekosten)

Dommelsch Zaal | www.013.nl

40UP Winterfeest | Vrijdag 23 december 2011

aanvang 21:00 | zaal open 21:00 | Tickets

€ 12,50 (excl. service- en transactiekosten)

Dommelsch Zaal | www.013.nl

De koude dagen staan alweer voor de deur, maar niet getreurd: 013 biedt voldoende warmte. Dit natuurlijk niet alleen in temperatuur, maar uiteraard ook in muzikaal opzicht voor jong en oud! Wij mogen voor twee evenementen in december vrijkaarten weggeven:

Op zondag 18 december komen Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, oftewel JURK! naar 013. Na een theatertour langs bijna 100 theaters en optredens op diverse festivals, zal deze clubtour vooral in het teken staan van nieuw ma-teriaal. Momenteel werken de heren met hun band in de studio aan de opvolger van het met goud be-kroonde album ‘Avondjurk’. Racoon, VanVelzen, Jan Smit, Waylon en de 3JS zullen tijdens de najaars-tour het voorprogramma voor hun rekening nemen van het duo. Dat geldt ook voor het optreden in 013. Alle gastartiesten zullen ieder eenmaal een voorprogramma verzorgen. Wie bij welk optreden de gast is blijft verrassing tot de avond zelf...

Op vrijdag 23 december vindt 40UP weer plaats in 013. Dit keer een extra feestelijke editie! Harry de Winter en consorten doen tijdens deze speciale kersteditie alles wat je tijdens een gezellig kerst-feest verwacht. Dit alles vindt plaats onder de noemer 40UP Winterfeest. De beste en leukste plaatjes komen natuurlijk nog steeds voorbij, al zal er zo nu en dan ook een kerstbelletje rinke-len. Dansen zoals je vroeger ook deed en met de mensen met wie je dat deed. Dat is 40UP. De DJ’s zorgen voor de beste platen van toen en nu. De ervaring, repertoire-kennis en keuze van de dj’s als Alex van Oostrom en natuurlijk Harry de Winter. Maar de sfeer wordt gemaakt door de bezoekers zelf; veertig en vijftigplussers die eindelijk de juiste omgeving hebben gevonden om weer als vanouds met de voetjes van de vloer te gaan en een te gekke avond en nacht beleven. Geen halfslachtige, goed-bedoelde poging, maar een echte clubavond!

Winnen!

beeldende kunstwww.luycksgallery.com | schilderij: Maartje Frenken, tree of life

www.ruimte-x.nl | beeld: Lynne Main (Glow)

Wiersma & Smeets met ‘Requiem voor de gloeilamp # II’ en andere lichtsensaties‘Stemmige anarchie/Sereen dadaïsme/Vredige kitsch/Wintercamp/Moderne kerstverlichting/Kunst, kitsch, camp en kerstmis/X-mis/Artistiek verantwoorde wansmaak/Beschouwelijk absur-disme/Ingetogen schenenschopperij/Technisch welbehagen/DMX! Midi! Laser! Veejayen! Olleke-bollekes! Vereenvoudiging!’Wiersma & Smeets nodigen je uit binnen te treden in de wonderlijke wereld van het licht. Met licht maken zij bewegende schilderijen. Leuke, mooie, geheimzinnige, magische, poëtische.

Try-out 10 december in het kader van

L’Avventura (kaarten voor het hele L’Avventura-

programma via www.lavventura.nl).

Van 16 tot en met 30 december dagelijks elke

avond in RUIMTE-X te beleven m.u.v. 24 en 25

december. Aanvang 20.30 uur

Maartje Frenken en kunstgadgets in Luycks GalleryNog tot en met 23 december is in Luycks Gallery de tentoonstel-ling ‘Return to who you are’ te zien, nieuwe schilderijen van Maartje Frenken. In subtiele, transparante verflagen geeft Frenken (1961) gestalte aan wat haar in het dagelijks leven treft en ontroert. Zowel de complexiteit van de intermenselijke verhoudingen als de natuur zijn bronnen waar Frenken rijkelijk uit put. Haar schilderijen zijn niet zelden vervreemdend en ver-ontrustend, maar vaak ook troostrijk en ontroerend. Daarnaast kun je in de feestmaand december bij Luycks Gallery terecht voor betaalbare kunstwerkjes en kunstgadgets van o.a. Paul Bogaers, Jeroen de Leijer, Paul van Rijswijk, Hanneke Klinkum e.v.a. Tevens diverse publicaties – o.a. Megens, Beversluis, Swarth en het Geslacht Sus en tal van andere originele cadeaus. Extra openstelling op zondag 4 december – in het kader van Kunstronde Tilburg en op een aantal koopavonden. Kijk voor exacte data op www.luycksgallery.com.

013 wenst iedereen fijne feestdagen!

Wij mogen voor beide evenementen 2x2 kaarten weggeven. Laat weten waar je graag naartoe wilt en mail dit o.v.v. je naam, adres en telefoonnum-mer naar [email protected]

December in RUIMTE-X

Page 29: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

JURk! & 40UP Winterfeest

muziek www.013.nl

JURK! + support | Zondag 18 december 2011

aanvang 20:00 | zaal open 19:00 | Tickets

€ 22,50 (excl. service- en transactiekosten)

Dommelsch Zaal | www.013.nl

40UP Winterfeest | Vrijdag 23 december 2011

aanvang 21:00 | zaal open 21:00 | Tickets

€ 12,50 (excl. service- en transactiekosten)

Dommelsch Zaal | www.013.nl

De koude dagen staan alweer voor de deur, maar niet getreurd: 013 biedt voldoende warmte. Dit natuurlijk niet alleen in temperatuur, maar uiteraard ook in muzikaal opzicht voor jong en oud! Wij mogen voor twee evenementen in december vrijkaarten weggeven:

Op zondag 18 december komen Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, oftewel JURK! naar 013. Na een theatertour langs bijna 100 theaters en optredens op diverse festivals, zal deze clubtour vooral in het teken staan van nieuw ma-teriaal. Momenteel werken de heren met hun band in de studio aan de opvolger van het met goud be-kroonde album ‘Avondjurk’. Racoon, VanVelzen, Jan Smit, Waylon en de 3JS zullen tijdens de najaars-tour het voorprogramma voor hun rekening nemen van het duo. Dat geldt ook voor het optreden in 013. Alle gastartiesten zullen ieder eenmaal een voorprogramma verzorgen. Wie bij welk optreden de gast is blijft verrassing tot de avond zelf...

Op vrijdag 23 december vindt 40UP weer plaats in 013. Dit keer een extra feestelijke editie! Harry de Winter en consorten doen tijdens deze speciale kersteditie alles wat je tijdens een gezellig kerst-feest verwacht. Dit alles vindt plaats onder de noemer 40UP Winterfeest. De beste en leukste plaatjes komen natuurlijk nog steeds voorbij, al zal er zo nu en dan ook een kerstbelletje rinke-len. Dansen zoals je vroeger ook deed en met de mensen met wie je dat deed. Dat is 40UP. De DJ’s zorgen voor de beste platen van toen en nu. De ervaring, repertoire-kennis en keuze van de dj’s als Alex van Oostrom en natuurlijk Harry de Winter. Maar de sfeer wordt gemaakt door de bezoekers zelf; veertig en vijftigplussers die eindelijk de juiste omgeving hebben gevonden om weer als vanouds met de voetjes van de vloer te gaan en een te gekke avond en nacht beleven. Geen halfslachtige, goed-bedoelde poging, maar een echte clubavond!

Winnen!

beeldende kunstwww.luycksgallery.com | schilderij: Maartje Frenken, tree of life

www.ruimte-x.nl | beeld: Lynne Main (Glow)

Wiersma & Smeets met ‘Requiem voor de gloeilamp # II’ en andere lichtsensaties‘Stemmige anarchie/Sereen dadaïsme/Vredige kitsch/Wintercamp/Moderne kerstverlichting/Kunst, kitsch, camp en kerstmis/X-mis/Artistiek verantwoorde wansmaak/Beschouwelijk absur-disme/Ingetogen schenenschopperij/Technisch welbehagen/DMX! Midi! Laser! Veejayen! Olleke-bollekes! Vereenvoudiging!’Wiersma & Smeets nodigen je uit binnen te treden in de wonderlijke wereld van het licht. Met licht maken zij bewegende schilderijen. Leuke, mooie, geheimzinnige, magische, poëtische.

Try-out 10 december in het kader van

L’Avventura (kaarten voor het hele L’Avventura-

programma via www.lavventura.nl).

Van 16 tot en met 30 december dagelijks elke

avond in RUIMTE-X te beleven m.u.v. 24 en 25

december. Aanvang 20.30 uur

Maartje Frenken en kunstgadgets in Luycks GalleryNog tot en met 23 december is in Luycks Gallery de tentoonstel-ling ‘Return to who you are’ te zien, nieuwe schilderijen van Maartje Frenken. In subtiele, transparante verflagen geeft Frenken (1961) gestalte aan wat haar in het dagelijks leven treft en ontroert. Zowel de complexiteit van de intermenselijke verhoudingen als de natuur zijn bronnen waar Frenken rijkelijk uit put. Haar schilderijen zijn niet zelden vervreemdend en ver-ontrustend, maar vaak ook troostrijk en ontroerend. Daarnaast kun je in de feestmaand december bij Luycks Gallery terecht voor betaalbare kunstwerkjes en kunstgadgets van o.a. Paul Bogaers, Jeroen de Leijer, Paul van Rijswijk, Hanneke Klinkum e.v.a. Tevens diverse publicaties – o.a. Megens, Beversluis, Swarth en het Geslacht Sus en tal van andere originele cadeaus. Extra openstelling op zondag 4 december – in het kader van Kunstronde Tilburg en op een aantal koopavonden. Kijk voor exacte data op www.luycksgallery.com.

013 wenst iedereen fijne feestdagen!

Wij mogen voor beide evenementen 2x2 kaarten weggeven. Laat weten waar je graag naartoe wilt en mail dit o.v.v. je naam, adres en telefoonnum-mer naar [email protected]

December in RUIMTE-X

Page 30: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Nigella’s kerst boek / koken

Herman (50): Dit jaar sta ik tijdens de kerstdagen (ook) met Nigella in de keuken!

Delicious tijdschrift / koken

Nelien (27): Zeker voor de feestdagen; de lekkerste recepten haal je in de bieb!

Alle tijd dvd / drama

Caroline (34): Een puur en oprecht familieverhaal over een broer en zus. Echt een film om samen op de bank te kruipen.

Het familieportret - Jenna Blumboek / psychologische roman

Evelien (27): Een meeslepend en aangrijpend familiedrama. Het brengt de Tweede wereldoorlog echt heel dichtbij.

U2 cd / pop

Roel (21): Als ik U2 opzet, geniet de hele buurt mee…

Warm Winter wonen boek / lifestyle

Isabella (39): Buiten een kerstkrans van walnoten willen de vogeltjes ook nog wel eens lekker vinden…

Dingen om te maken en te doen rond Kerstmis jeugd / knutselboek

Sylvia (43): Maak samen met je kinderen je huis extra gezellig met kerstknutsels en kerstrecepten.

Bibliotheek Midden-Brabant wenst u grenzeloos inspirerende feestdagen!

T hartje bibliotheek www.bibliotheekmb.nl

Goed bekeken… lekker december-shoppen in de bieb

www.facebook.com/bibliotheekmbwww.twitter.com/bibliotheekmb

Page 31: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Nigella’s kerst boek / koken

Herman (50): Dit jaar sta ik tijdens de kerstdagen (ook) met Nigella in de keuken!

Delicious tijdschrift / koken

Nelien (27): Zeker voor de feestdagen; de lekkerste recepten haal je in de bieb!

Alle tijd dvd / drama

Caroline (34): Een puur en oprecht familieverhaal over een broer en zus. Echt een film om samen op de bank te kruipen.

Het familieportret - Jenna Blumboek / psychologische roman

Evelien (27): Een meeslepend en aangrijpend familiedrama. Het brengt de Tweede wereldoorlog echt heel dichtbij.

U2 cd / pop

Roel (21): Als ik U2 opzet, geniet de hele buurt mee…

Warm Winter wonen boek / lifestyle

Isabella (39): Buiten een kerstkrans van walnoten willen de vogeltjes ook nog wel eens lekker vinden…

Dingen om te maken en te doen rond Kerstmis jeugd / knutselboek

Sylvia (43): Maak samen met je kinderen je huis extra gezellig met kerstknutsels en kerstrecepten.

Bibliotheek Midden-Brabant wenst u grenzeloos inspirerende feestdagen!

T hartje bibliotheek www.bibliotheekmb.nl

Goed bekeken… lekker december-shoppen in de bieb

www.facebook.com/bibliotheekmbwww.twitter.com/bibliotheekmb

Page 32: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

OO- Zoneinteractieve ontdekkingstocht door de natuur

Luycks GalleryNieuwlandstraat 31

Maartje Frenken – Return towho you are Complexiteit van de inter-menselijke verhoudingent/m 23 december 2011

Galerie Kappur Korvelseweg 151

Expositie Dag in, dag uitAcryl op linnen van Elmer de Gruijl t/m 11 december 2011

The nature of architectureGroepsexpo met werk van Ron Amir, Demiak, Joris Verhoeven en Jarik Jongman18 december 2011 t/m

5 februari 20

Vincents TekenlokaalStadhuisplein 128

Nelleke van Hoof –Masterclass Koopzondag Maak van je koopzondag een tekenzondag! 4 december 2011/ 13.30

Samantha Williams –Masterclass Koopzondag Maak van je koopzondag een tekenzondag! 11 december 2011/ 13.30

museum&expositie agenda

Museum voor hedendaagse kunst De PontWilhelminapark 1

Concert: Yannis Kyriakides, Joost RekveldCompositie vol met herinneringen 11 december 2011/ 14.00

Donderdagavond@dePontHendrik Driessen in gesprek metAlex de Vries 15 december 2011/ 17.00

Mark WallingerMARKt/m 19 februari 2011-10-17

A. van CampenhoutHarmonious Blacksmith26 november 2011

t/m 22 januari 2011

Anish KapoorVertigoRecente aanwinst

Audax Textielmuseum TilburgGoirkestraat 96

Lelies en DistelsBloemmotieven in tafeldamast.t/m 6 November 2011

TimetablesEen bijzondere tentoonstellinggewijd aan tafelgoed en serviezenvan 1900 tot nu. 19 november 2011

t/m 4 november 2012

i FABRIC. european talentDe toekomst van veelbelovendeontwerpers op het gebied van mode, interieurtextiel en design.t/m 29 januari 2012

TEXTIELLABDe creatieve experimenteerplekvan het museum!31 december 2004 t/m 31

december 2020

Hete Harten Koele KoppenHoe leefde en werkte eenThuiswever in Tilburg honderdjaar geleden? Wat waren de oorzaken voor de teloorgang van de Textielindustrie in 1950? Deze en nog vele andere vragen worden beanwoord in de permanente expositie Hete Harten Koele Koppen.

Wollendekenfabriek 1900-1940Beleef de textielfabriek zoals dezein 1900 – 1940 actief was. Zoauthentiek dat het lijkt alsof dearbeiders even met pauze zijn.

NatuurmuseumSpoorlaan 434

VanitasVergankelijkheid! Aanschouw hetreusachtige skelet van de potvisdie in 1995 aanspoelde op hetstrand van Scheveningen

Dier of dingKijkend naar huisdieren…Vanaf eind juni

Brabant in de Ban van BuitenEen expositie over het prachtige,diverse Brabantse landschap en haar bewoners.

De ReisTentoonstelling waarin het levenvan dieren centraal staat: vangeboorte tot sterfbed en allesertussenin

CultureShock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, De Pont, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, Luycks Gallery, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Stadsmuseum Tilburg, Station Zuid en Stichting Kultoer. Grafi sch ontwerp: Kaftwerk | Janine Hendriks

In Memoriam Tonny Geelen (1933 – 2011)

Pionier van de Tilburgse danswereldHaar souplesse en elegantie dankte ze aan dans en ballet, vertelde ze onlangs nog tegen het Brabants Dagblad. In oktober verliet ze het podium defi nitief. Tonny Geelen zorgde er min of meer voor dat de danscultuur in Tilburg en de regio groot is geworden.

Ze kwam in 1951 naar Tilburg vanuit Rotterdam. Haar ouders reisden door het land met het orkest De Tonio’s; zelf zat ze bij het Rotterdams Ballet Ensemble. Netty van der Valk ontdekte het talent van Tonny en vroeg haar of ze les wilde geven op de academie. Ze gaf twee lessen per week, maar dat bleek veel te weinig. De Tilburgse jeugd wilde meer ballet. Ze opende haar eigen muziekschool, Pirouette, en, nadat de Tilburgse muziekschool met het Brabants Conservatorium fuseerde, ging Tonny leiding geven aan de afdeling ballet. Het was

een roeping die ze ruim dertig jaar bleef volgen.Omdat de drukke baan bij de muziekschool te zwaar was, moest ze stoppen met ballet. Haar knieën waren op. Wel gaf ze nog volksdanslessen aan ouderen en tapdansles in de Schouwburg. Een lintje kreeg ze nooit, ondanks de inzet van haar zoon Bas. Wel is haar naam onlosmakelijk verbonden met de Tilburgse Schouwburg. In oktober kreeg ze nog een erkenning van de Fontys Dansacademie, in de vorm van een mooi boeket bloedrode baccaratrozen. Haar gracieuze bewegingen waren al even niet meer, de longaandoening COPD nam bezit van haar. Maar in onze herinnering danst Tonny nog steeds verder, sierlijk pirouettes draaiend, als één van de grondleggers van de Tilburgse Danswereld.

COMIDI is een mix van live sketches, humoristische fi lmpjes, stand-up comedy, huisband, dans, interviews, interactie, im-

provisatie en een fl inke dosis humor! Sociaal maatschappelijk thema’s en actualiteiten

zijn de rode draad tijdens deze avond.

COMIDI TalentencrewEen groep jongeren uit Tilburg vormt de talenten-crew. Dit zijn jongeren met gevoel voor humor met ieder een eigen achtergrond en talent. Tevens is er een COMIDI-huisband, in interactie met de acteurs spelen zij live muziek. Deze huisband bestaat uit jonge talentvolle muzikanten en spelen met een humoristisch tintje.De COMIDI talentencrew is vanaf september vol inspiratie aan de slag gegaan met de voorberei-dingen voor het opzetten van een nieuwe comedy avond door en voor jongeren in het MIDI Theater.De jongeren bedenken het thema en de sketches, werken de sketches uit, schrijven het script, repeteren de sketches en werken mee aan de organisatie van COMIDI . Dit alles doen zij onder begeleiding van jongerenwerkers en stagiaires van R-newt en een regisseur.COMIDI vindt plaats op vrijdag 16 december. De deuren en kassa zijn geopend om 20.00 uur. Kaart-jes zijn voor € 2,50 te koop aan de deur.

COMIDI is mede mogelijk gemaakt door R-Newt

Jongerenwerk, Huis van de Wereld, MIDI Theater

en Het Zuidelijk Toneel.

Mix van live sketches, humoristische fi lmpjes, stand-up comedy, huisband,

interviews, interactie, improvisatie

VR 16 DEC • 20.30u • € 2,50

Mark Wallinger – Sleeper

Namens Magazine De T, Frank van Bergen

Page 33: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

OO- Zoneinteractieve ontdekkingstocht door de natuur

Luycks GalleryNieuwlandstraat 31

Maartje Frenken – Return towho you are Complexiteit van de inter-menselijke verhoudingent/m 23 december 2011

Galerie Kappur Korvelseweg 151

Expositie Dag in, dag uitAcryl op linnen van Elmer de Gruijl t/m 11 december 2011

The nature of architectureGroepsexpo met werk van Ron Amir, Demiak, Joris Verhoeven en Jarik Jongman18 december 2011 t/m

5 februari 20

Vincents TekenlokaalStadhuisplein 128

Nelleke van Hoof –Masterclass Koopzondag Maak van je koopzondag een tekenzondag! 4 december 2011/ 13.30

Samantha Williams –Masterclass Koopzondag Maak van je koopzondag een tekenzondag! 11 december 2011/ 13.30

museum&expositie agenda

Museum voor hedendaagse kunst De PontWilhelminapark 1

Concert: Yannis Kyriakides, Joost RekveldCompositie vol met herinneringen 11 december 2011/ 14.00

Donderdagavond@dePontHendrik Driessen in gesprek metAlex de Vries 15 december 2011/ 17.00

Mark WallingerMARKt/m 19 februari 2011-10-17

A. van CampenhoutHarmonious Blacksmith26 november 2011

t/m 22 januari 2011

Anish KapoorVertigoRecente aanwinst

Audax Textielmuseum TilburgGoirkestraat 96

Lelies en DistelsBloemmotieven in tafeldamast.t/m 6 November 2011

TimetablesEen bijzondere tentoonstellinggewijd aan tafelgoed en serviezenvan 1900 tot nu. 19 november 2011

t/m 4 november 2012

i FABRIC. european talentDe toekomst van veelbelovendeontwerpers op het gebied van mode, interieurtextiel en design.t/m 29 januari 2012

TEXTIELLABDe creatieve experimenteerplekvan het museum!31 december 2004 t/m 31

december 2020

Hete Harten Koele KoppenHoe leefde en werkte eenThuiswever in Tilburg honderdjaar geleden? Wat waren de oorzaken voor de teloorgang van de Textielindustrie in 1950? Deze en nog vele andere vragen worden beanwoord in de permanente expositie Hete Harten Koele Koppen.

Wollendekenfabriek 1900-1940Beleef de textielfabriek zoals dezein 1900 – 1940 actief was. Zoauthentiek dat het lijkt alsof dearbeiders even met pauze zijn.

NatuurmuseumSpoorlaan 434

VanitasVergankelijkheid! Aanschouw hetreusachtige skelet van de potvisdie in 1995 aanspoelde op hetstrand van Scheveningen

Dier of dingKijkend naar huisdieren…Vanaf eind juni

Brabant in de Ban van BuitenEen expositie over het prachtige,diverse Brabantse landschap en haar bewoners.

De ReisTentoonstelling waarin het levenvan dieren centraal staat: vangeboorte tot sterfbed en allesertussenin

CultureShock wordt mede mogelijk gemaakt door: Audax Textielmuseum Tilburg, Bibliotheek Midden-Brabant, bkkc, De Pont, Fontys Hogeschool voor de Kunsten, Gemeente Tilburg, Luycks Gallery, Paradox, Popcentrum 013, Ruimte X, Stadsmuseum Tilburg, Station Zuid en Stichting Kultoer. Grafi sch ontwerp: Kaftwerk | Janine Hendriks

In Memoriam Tonny Geelen (1933 – 2011)

Pionier van de Tilburgse danswereldHaar souplesse en elegantie dankte ze aan dans en ballet, vertelde ze onlangs nog tegen het Brabants Dagblad. In oktober verliet ze het podium defi nitief. Tonny Geelen zorgde er min of meer voor dat de danscultuur in Tilburg en de regio groot is geworden.

Ze kwam in 1951 naar Tilburg vanuit Rotterdam. Haar ouders reisden door het land met het orkest De Tonio’s; zelf zat ze bij het Rotterdams Ballet Ensemble. Netty van der Valk ontdekte het talent van Tonny en vroeg haar of ze les wilde geven op de academie. Ze gaf twee lessen per week, maar dat bleek veel te weinig. De Tilburgse jeugd wilde meer ballet. Ze opende haar eigen muziekschool, Pirouette, en, nadat de Tilburgse muziekschool met het Brabants Conservatorium fuseerde, ging Tonny leiding geven aan de afdeling ballet. Het was

een roeping die ze ruim dertig jaar bleef volgen.Omdat de drukke baan bij de muziekschool te zwaar was, moest ze stoppen met ballet. Haar knieën waren op. Wel gaf ze nog volksdanslessen aan ouderen en tapdansles in de Schouwburg. Een lintje kreeg ze nooit, ondanks de inzet van haar zoon Bas. Wel is haar naam onlosmakelijk verbonden met de Tilburgse Schouwburg. In oktober kreeg ze nog een erkenning van de Fontys Dansacademie, in de vorm van een mooi boeket bloedrode baccaratrozen. Haar gracieuze bewegingen waren al even niet meer, de longaandoening COPD nam bezit van haar. Maar in onze herinnering danst Tonny nog steeds verder, sierlijk pirouettes draaiend, als één van de grondleggers van de Tilburgse Danswereld.

COMIDI is een mix van live sketches, humoristische fi lmpjes, stand-up comedy, huisband, dans, interviews, interactie, im-

provisatie en een fl inke dosis humor! Sociaal maatschappelijk thema’s en actualiteiten

zijn de rode draad tijdens deze avond.

COMIDI TalentencrewEen groep jongeren uit Tilburg vormt de talenten-crew. Dit zijn jongeren met gevoel voor humor met ieder een eigen achtergrond en talent. Tevens is er een COMIDI-huisband, in interactie met de acteurs spelen zij live muziek. Deze huisband bestaat uit jonge talentvolle muzikanten en spelen met een humoristisch tintje.De COMIDI talentencrew is vanaf september vol inspiratie aan de slag gegaan met de voorberei-dingen voor het opzetten van een nieuwe comedy avond door en voor jongeren in het MIDI Theater.De jongeren bedenken het thema en de sketches, werken de sketches uit, schrijven het script, repeteren de sketches en werken mee aan de organisatie van COMIDI . Dit alles doen zij onder begeleiding van jongerenwerkers en stagiaires van R-newt en een regisseur.COMIDI vindt plaats op vrijdag 16 december. De deuren en kassa zijn geopend om 20.00 uur. Kaart-jes zijn voor € 2,50 te koop aan de deur.

COMIDI is mede mogelijk gemaakt door R-Newt

Jongerenwerk, Huis van de Wereld, MIDI Theater

en Het Zuidelijk Toneel.

Mix van live sketches, humoristische fi lmpjes, stand-up comedy, huisband,

interviews, interactie, improvisatie

VR 16 DEC • 20.30u • € 2,50

Mark Wallinger – Sleeper

Namens Magazine De T, Frank van Bergen

Page 34: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

film Tekst: Ruud van Bergen / ruudvanbergen.nl

Immortals **(2011)

Rise of the Planet of the Apes ****(2011)

...tijdens de Nacht voor de Kunsten op vrijdag 23 december.Geniet van spetterende optredens, verrassende performances en intieme concerten. Loop binnen bij een van de meer dan 100 optredens en talrijke exposities. Alle disciplines komen aan bod: van kamermuziek tot rock, van muziektheater tot dans, van pop tot musicaltheater, van Christmas carols tot theater en nog veel meer! De avond start om 20.00 uur en eindigt in de kleine uurtjes met een swingende afterparty.

De Nacht van de Kunsten is de bruisende aftrap voor sprankelende feestdagen!

Programma info:www.fontys.nl/nachtvandekunsten

Kaarten à € 10,- zijn vooraf te reserveren:www.fontys.nl/kunsten/reserveringen (Kunsten Algemeen)

Nacht van de

KunstenFontys Hogeschool voor de Kunsten opent haar deuren…...tijdens de Nacht voor de Kunsten op vrijdag 23 december....tijdens de Nacht voor de Kunsten op vrijdag 23 december.Geniet van spetterende optredens, verrassende performances Geniet van spetterende optredens, verrassende performances en intieme concerten. Loop binnen bij een van de meer dan en intieme concerten. Loop binnen bij een van de meer dan 100 optredens en talrijke exposities. Alle disciplines komen 100 optredens en talrijke exposities. Alle disciplines komen aan bod: van kamermuziek tot rock, van muziektheater tot aan bod: van kamermuziek tot rock, van muziektheater tot dans, van pop tot musicaltheater, van Christmas carols tot dans, van pop tot musicaltheater, van Christmas carols tot theater en nog veel meer! De avond start om 20.00 uur en theater en nog veel meer! De avond start om 20.00 uur en eindigt in de kleine uurtjes met een swingende afterparty.eindigt in de kleine uurtjes met een swingende afterparty.

De Nacht van de Kunsten is de bruisende aftrap voor De Nacht van de Kunsten is de bruisende aftrap voor sprankelende feestdagen!sprankelende feestdagen!

Programma info:www.fontys.nl/nachtvandekunstenwww.fontys.nl/nachtvandekunsten

Kaarten à € 10,- zijn vooraf te reserveren:Kaarten à € 10,- zijn vooraf te reserveren:www.fontys.nl/kunsten/reserveringen (Kunsten Algemeen)www.fontys.nl/kunsten/reserveringen (Kunsten Algemeen)

Nacht Nacht van de

KunstenKunstenFontys Hogeschool voor de Kunsten opent haar deuren…Fontys Hogeschool voor de Kunsten opent haar deuren…

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

NvdK_advertentie_final.pdf 1 11-11-11 11:30

bioscoop

dvd/blu-ray

Regie: Tarsem Singh Genre: Actie/Fantasie/Avontuur

Regie: Rupert WyattGenre: Actie/Science Fiction

De machtige koning Hyperion (Mickey Rourke) wil de macht in het oude Grieken-land overnemen. Hyperion is op zoek naar de boog van Epirus, een krachtig wapen waarmee Hyperion de Goden van Olympus kan verslaan. Theseus (Henry Cavill) is een boer, maar uitverkoren door Zeus. Hij moet het gevecht aangaan tegen Hyperion. Hij krijgt daarbij hulp van een orakel en nog wat dappere strijders. Het gevecht om de boog en de strijd naar vrijheid blijkt echter zwaar-der dan verwacht.Immortals wil heel graag 300 (2006) zijn. We zien veel elementen terug die we bij de laatstgenoemde fi lm ook zagen. Het fi lmdecor bestaat voornamelijk uit computer geanimeerde beelden, de karakters hebben opgepompte spieren, de gevechten zien er fl itsend uit en het bloed spat vrolijk in het rond. Ook de manier van acteren doet denken aan de spectaculaire actiefi lm uit 2006. De schreeuwende strijders die met heroïsche woorden de strijd aan gaan met de vijand lijken soms gekopieerd te zijn uit de fi lm 300. De kostuums, wapens en decors zien er gelikt uit. Regisseur Singh heeft ons een enorm visueel spektakel gebracht, maar de ma-nier waarop gevechten zijn gefi lmd en de decors zijn niet al te origineel.Immortals kent ook een mix van acteerkwaliteiten die de fi lm niet ten goede komen. Acteur Rourke spant de kroon als de onbarmhartige koning Hyperion. Hij zet zijn karakter akelig en onheilspel-lend neer en deze rol lijkt hem op zijn (niet al te mooie) lijf geschreven. Recht daartegenover zien we actrice Freida Pinto die verzuipt in dit spekta-kelstuk. Haar rol als orakel speelt ze ontzettend zwak. Ze beeldt een overgevoelige vrouw uit die voornamelijk met waterige ogen door dit verhaal gesleept wordt. Acteur Cavill komt wel sterk uit de verf als strijdlustige Theseus, maar zijn metgezel Stavros (Stephen Dorff) past met zijn 21ste eeuwse opmerkingen ('let's go shopping') totaal niet in

deze fi lm. De gewelddadige beelden maken dit al-les niet goed.Immortals is een visueel aantrekkelijke, maar on-evenwichtige actiefi lm. Een andere casting met een beter script (met sterkere dialogen) zou deze fi lm een stuk beter hebben gemaakt. Oh ja, de 3D-effecten in deze fi lm zijn beroerd (zoals we al eerder zagen bij 3D-fi lms) en voegen helemaal niets toe. De donkere scènes zien er korrelig uit en de fi lm bevat geen enkel mooie 3D-scène en het is dus een verspilling van uw geld om de versie in 3D te gaan bekijken.

Will Rodman (James Franco) speelt een jonge wetenschapper. Hij zoekt naar een medicijn tegen Alzheimer en denkt dit te hebben gevonden. Hij probeert het middel uit op apen en deze reageren positief op het medicijn. Maar voordat Will het in de gaten heeft verandert deze aap in een intelligent wezen met menselijke trekken en een erg sterke eigen wil...'Rise' heeft een aardig uitgewerkt script, maar is vooral goed door de speciale effecten, de actie-scènes (op de Golden Gate Bridge), de sterke soundtrack en de rolvertolkingen van Andy Serkis en James Franco.

Page 35: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

film Tekst: Ruud van Bergen / ruudvanbergen.nl

Immortals **(2011)

Rise of the Planet of the Apes ****(2011)

...tijdens de Nacht voor de Kunsten op vrijdag 23 december.Geniet van spetterende optredens, verrassende performances en intieme concerten. Loop binnen bij een van de meer dan 100 optredens en talrijke exposities. Alle disciplines komen aan bod: van kamermuziek tot rock, van muziektheater tot dans, van pop tot musicaltheater, van Christmas carols tot theater en nog veel meer! De avond start om 20.00 uur en eindigt in de kleine uurtjes met een swingende afterparty.

De Nacht van de Kunsten is de bruisende aftrap voor sprankelende feestdagen!

Programma info:www.fontys.nl/nachtvandekunsten

Kaarten à € 10,- zijn vooraf te reserveren:www.fontys.nl/kunsten/reserveringen (Kunsten Algemeen)

Nacht van de

KunstenFontys Hogeschool voor de Kunsten opent haar deuren…...tijdens de Nacht voor de Kunsten op vrijdag 23 december....tijdens de Nacht voor de Kunsten op vrijdag 23 december.Geniet van spetterende optredens, verrassende performances Geniet van spetterende optredens, verrassende performances en intieme concerten. Loop binnen bij een van de meer dan en intieme concerten. Loop binnen bij een van de meer dan 100 optredens en talrijke exposities. Alle disciplines komen 100 optredens en talrijke exposities. Alle disciplines komen aan bod: van kamermuziek tot rock, van muziektheater tot aan bod: van kamermuziek tot rock, van muziektheater tot dans, van pop tot musicaltheater, van Christmas carols tot dans, van pop tot musicaltheater, van Christmas carols tot theater en nog veel meer! De avond start om 20.00 uur en theater en nog veel meer! De avond start om 20.00 uur en eindigt in de kleine uurtjes met een swingende afterparty.eindigt in de kleine uurtjes met een swingende afterparty.

De Nacht van de Kunsten is de bruisende aftrap voor De Nacht van de Kunsten is de bruisende aftrap voor sprankelende feestdagen!sprankelende feestdagen!

Programma info:www.fontys.nl/nachtvandekunstenwww.fontys.nl/nachtvandekunsten

Kaarten à € 10,- zijn vooraf te reserveren:Kaarten à € 10,- zijn vooraf te reserveren:www.fontys.nl/kunsten/reserveringen (Kunsten Algemeen)www.fontys.nl/kunsten/reserveringen (Kunsten Algemeen)

Nacht Nacht van de

KunstenKunstenFontys Hogeschool voor de Kunsten opent haar deuren…Fontys Hogeschool voor de Kunsten opent haar deuren…

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

NvdK_advertentie_final.pdf 1 11-11-11 11:30

bioscoop

dvd/blu-ray

Regie: Tarsem Singh Genre: Actie/Fantasie/Avontuur

Regie: Rupert WyattGenre: Actie/Science Fiction

De machtige koning Hyperion (Mickey Rourke) wil de macht in het oude Grieken-land overnemen. Hyperion is op zoek naar de boog van Epirus, een krachtig wapen waarmee Hyperion de Goden van Olympus kan verslaan. Theseus (Henry Cavill) is een boer, maar uitverkoren door Zeus. Hij moet het gevecht aangaan tegen Hyperion. Hij krijgt daarbij hulp van een orakel en nog wat dappere strijders. Het gevecht om de boog en de strijd naar vrijheid blijkt echter zwaar-der dan verwacht.Immortals wil heel graag 300 (2006) zijn. We zien veel elementen terug die we bij de laatstgenoemde fi lm ook zagen. Het fi lmdecor bestaat voornamelijk uit computer geanimeerde beelden, de karakters hebben opgepompte spieren, de gevechten zien er fl itsend uit en het bloed spat vrolijk in het rond. Ook de manier van acteren doet denken aan de spectaculaire actiefi lm uit 2006. De schreeuwende strijders die met heroïsche woorden de strijd aan gaan met de vijand lijken soms gekopieerd te zijn uit de fi lm 300. De kostuums, wapens en decors zien er gelikt uit. Regisseur Singh heeft ons een enorm visueel spektakel gebracht, maar de ma-nier waarop gevechten zijn gefi lmd en de decors zijn niet al te origineel.Immortals kent ook een mix van acteerkwaliteiten die de fi lm niet ten goede komen. Acteur Rourke spant de kroon als de onbarmhartige koning Hyperion. Hij zet zijn karakter akelig en onheilspel-lend neer en deze rol lijkt hem op zijn (niet al te mooie) lijf geschreven. Recht daartegenover zien we actrice Freida Pinto die verzuipt in dit spekta-kelstuk. Haar rol als orakel speelt ze ontzettend zwak. Ze beeldt een overgevoelige vrouw uit die voornamelijk met waterige ogen door dit verhaal gesleept wordt. Acteur Cavill komt wel sterk uit de verf als strijdlustige Theseus, maar zijn metgezel Stavros (Stephen Dorff) past met zijn 21ste eeuwse opmerkingen ('let's go shopping') totaal niet in

deze fi lm. De gewelddadige beelden maken dit al-les niet goed.Immortals is een visueel aantrekkelijke, maar on-evenwichtige actiefi lm. Een andere casting met een beter script (met sterkere dialogen) zou deze fi lm een stuk beter hebben gemaakt. Oh ja, de 3D-effecten in deze fi lm zijn beroerd (zoals we al eerder zagen bij 3D-fi lms) en voegen helemaal niets toe. De donkere scènes zien er korrelig uit en de fi lm bevat geen enkel mooie 3D-scène en het is dus een verspilling van uw geld om de versie in 3D te gaan bekijken.

Will Rodman (James Franco) speelt een jonge wetenschapper. Hij zoekt naar een medicijn tegen Alzheimer en denkt dit te hebben gevonden. Hij probeert het middel uit op apen en deze reageren positief op het medicijn. Maar voordat Will het in de gaten heeft verandert deze aap in een intelligent wezen met menselijke trekken en een erg sterke eigen wil...'Rise' heeft een aardig uitgewerkt script, maar is vooral goed door de speciale effecten, de actie-scènes (op de Golden Gate Bridge), de sterke soundtrack en de rolvertolkingen van Andy Serkis en James Franco.

Page 36: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> uit eten

De huiskamer van het Piusplein

36 < DE T <

Een café voor alle leeftijden, waar iedereen zich thuis voelt. Dat is wat Joris wilde met zijn café, toen hij drieënhalf jaar geleden zijn zaak opende aan het Piusplein. Café Joris valt dan ook bij iedereen in de smaak. De T brengt een bezoekje en wordt verrast door de Brabantse gastvrijheid.

“Het valt ons op dat de jong-werkenden ons café goed weten te vinden”, vertelt Joris aan de bar van zijn café. Het is een herfstdag in november en hoewel het buiten mistig en koud is, komt de warmte je tegemoet bij het betreden van de zaak. Ook al is de open haard een dvd op een flatscreen tv, je lijkt hem bijna te voelen. Het is middag en zowel binnen als buiten zitten mensen te lunchen. Er klinkt zachtjes gitaarmuziek van een singer/songwriter uit de speakers. Joris zet een speciaalbiertje klaar op de bar en vervolgt zijn verhaal. “Wie een café runt, moet meegaan met de tijd”, zegt hij. “We hebben

sinds kort een grote luifel aan de voorkant van de zaak, waardoor je altijd droog zit op het terras van Joris en zolang het weer het toelaat, kun je lekker genieten van een drankje op het verwarmd terras.” Ook de toiletten zijn helemaal gerenoveerd. Café Joris is de mix van bruin café en moderne snufjes, zoals de flatscreens aan de muur. Hier zie je de bijzondere aanbiedingen en optredens die bij Joris te vinden zijn. Het fluitfestijn, de optredens van jong talent op het podium. Maar één van de echte nieuwtjes van Café Joris is toch wel de kaart. Die is

Tekst: Frank van BergenFotografie: Camiel Donders

Page 37: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

sinds kort helemaal aangepast. Joris: “Je kunt voortaan lekker bij ons komen eten. We hebben een lunch- en avondkaart met de zoge-naamde smikkelhappen. Vanaf € 11,50 heb je al een lekker gerecht zoals kogelbiefstuk, kipsaté, varkenshaas of gamba’s. Overdag kun je uiteraard ook gewoon bij ons terecht voor een lekker pistoletje of een salade.” De drankenkaart met onder meer speciaalbieren maken het helemaal af.

Joris combineert het eten ook met zijn podium. Elke eerste vrijdag van de maand treedt er op het podium nieuw talent op. Dat wordt alleen nog maar uitgebrei-der in de toekomst. “We hebben binnenkort ook thea-tervoorstellingen. Dan kun je tijdens het eten genieten van een intiem optreden op ons podium.” De T ziet het al voor zich; glaasje wijn, biefstukje, singer/songwriter die zachtjes aan de gitaar plukt en de warme gezel-ligheid en geroezemoes in het café die je thuis laten voelen. Het moge duidelijk zijn; Cafe Joris is niet meer de studentenkroeg pur sang, maar trekt een ouder publiek, dat naarstig op zoek was naar een eigen plekje in de stad. Het is maar goed dat Café Joris volwassen is geworden.

Meer informatie Café JORISPiusplein 5 • Tilburg • [email protected] • www.cafejoris.nl

joris tilburg

cafejoris.hyves.nl

cafejoris

“ We hebben voortaan een lunch- en avondkaart”

> DE T > 37

Page 38: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> shoppen

Meer dan een fietsenwinkel

Met 1100 vierkante meter winkel-oppervlakte en 2 verdiepingen is Guill. v.d. Ven dé fietsenspecialist in het centrum van Tilburg. Als enige Bike Totaal-winkel van de stad biedt de fietsenwinkel uitslui-tend A-merk fietsen zoals Gazelle, Batavus,Sachs, Sparta,Azor, Kalkhoff, Cortina,Loekie,Puky, Raleigh en zelfs het gerenom-meerde merk Cube. Ook vind je er elektrische fietsen, kinderfietsen,

tandems, vouwfietsen, steppen voor volwassenen en kinderen, bakfietsen van johnny loco en van Bakfietsen.nl, en eigenlijk alles wat met twee wielen te maken heeft. De zaak is ook hét adres voor heel veel onderdelen / accessoires van bijvoor-beeld shimano,fiets- / regenkleding en reparaties.

Bike Totaal Guill. v.d VenNieuwlandstraat 475038 sm Tilburg • 013 5801716 www.guillvandevenfietsen.nl www.cardanfiets.nl www.dumonneke.nl dumonnekepuntnl

1100m2 winkeloppervlakte!De elektrische fietsen-specialist van Tilburg.

Page 39: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> Thebe Baby

Dat een geboorte geen eitje is, weet ie-dereen. Maar Marleen merkte iets, wat ze nooit had verwacht. “Blijkbaar heb je als vrouw een systeem, gemaakt door moe-der natuur, waardoor je de pijn allemaal niet zo mee krijgt. Op dat moment is je kindje gewoon het allerbelangrijkst.”Marleen had van te voren aangegeven dat ze in het Elisabeth Ziekenhuis wilde bevallen. Toen de weeën dus langer bleven aanhouden, zijn ze er meteen naartoe gereden. “Heel erg fijn, dat je een privékamer hebt, met een eigen douche en wc. Echt perfect geregeld.”De eerste dag bleven Marleen en Maar-ten in het ziekenhuis, daarna mochten ze gelukkig naar huis. Daar was kraamver-zorgster Mariska van Thebe ook, om het kersverse gezin te helpen. Marleen lag de eerste dagen vooral op bed. “Ik was vooral verbaasd over wat er vanuit Thebe allemaal voor je geregeld wordt”, zegt Marleen. “Je hoeft je eigenlijk weinig zorgen te maken over de voorbereiding en je kunt alles vragen. Ik heb van te voren ook nog de cursus ‘Baby op komst’ gevolgd; die werd gratis aangeboden door Thebe.” Kraamverzorgster Mariska zorgde er vervolgens voor dat moeder en kind niet te kort kwamen. Ook gaf ze veel advies bij het geven van de eerste borstvoedingen. “Het is toch prettig als er iemand is, die dat een beetje kan aansturen”, zegt Mar-leen. “Voor Paul was het ook wel fijn om een professional in de buurt te hebben. Hij had bijvoorbeeld nog nooit een luier

verschoond! Mariska heeft ons heel goed geholpen en kwam ons zelfs nog helpen op een dag waarop ze eigenlijk vrij zou zijn. Dat waarderen wij enorm.”

Contact met ThebeHeb je vragen of wil je advies over de zorg- of dienstverlening van Thebe? De medewerkers helpen je graag verder: Bel 0900-8122 (€ 0,10 p/min, 24 uur per dag, zeven dagen per week).

De Thebe Baby van de maand december krijgt de speciale kraammand cadeau!

Maarten werd op maandag 24 oktober geboren. Hij is het eerste kindje van Paul en Marleen. De T bezoekt Marleen een maand later en vraagt naar haar ervarin-gen met Thebe Kraamzorg.

> DE T > 39

Tekst: Frank van BergenFotografie: Tommy de Lange

Page 40: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> auto

Lathouwers

40 < DE T <

Al sinds 1848 is Lathouwers specialist op het gebied van rijtuigen. Waar in 1900 de carrosserie voor de eerste autobus van Nederland nog met de hand werd gemaakt, is er in de loop der jaren veel veranderd. De paarden hebben plaats gemaakt voor het betere cilinderwerk en ook het in 2009 geopende filiaal aan de Kraaivenstraat is van alle moderne gemakken voorzien.

Opel-dealer Lathouwers heeft zowel nieuwe als gebruikte personen- en bedrijfsauto’s in het assortiment en is daarnaast trots om te mogen me-dedelen dat de nieuwe Zafira Tourer en de uiterst sportieve Astra GTC vanaf begin december in de showroom te bewonderen zijn. Lathouwers spitst zich al jaren toe op een compleet aftersales pakket.

Volgens directeur Joost Verbeek komt het er op neer dat klanten nooit meer een voet in een andere garage hoeven te zetten, of het nou om onderhoud, een APK-keuring of schadeherstel gaat: Lathouwers heeft de kennis en kunde in huis. Ook financiering voor particulieren en/of leasing voor zakelijke gebruikers behoren tot de mogelijkheden.

Tekst: Joep van Aert.Fotografie: Camiel Donders.

Page 41: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> DE T > 41

5+5 DealZo is er goed nieuws voor de kredietverstrekkers, beurshandelaren en financieel pessimistisch ingestelde burgers onder ons: terwijl de crisis zorgt voor bezuinigingen, moeilijk te verkrijgen hypotheken en ander ongemak, speelt Opel hier slim op in met de zogeheten 5+5 deal.

Want wat is het geval? Bij aankoop van een nieuwe Opel op afbetaling profiteert de klant van vijf jaar renteloze afbetaling, vijf jaar gratis onderhoud en vijf jaar gratis Opel Assistance. Dat is dus vijf jaar lang geen onverwachte kosten, maar precies weten wat je aan je auto kwijt gaat zijn. Een voor-deel dat overigens op kan lopen tot € 4.500 euro! Bovendien rijdt het ook een stuk geruster wetende dat Opel Nederland ook vijf jaar gratis pechhulp onderweg aanbiedt.Daarbij mag de maximale termijn van 60 maan-den vanzelfsprekend naar wens ingekort worden en is het natuurlijk niet verplicht om van de 5+5 deal gebruik te maken. In dat geval ontvangt de klant, ongeacht welke deal er wordt gesloten, € 1.000 terug door Opel Nederland.

Opel winterplan*Wanneer het kwik onder het vriespunt komt worden doorgaans ook de omstandigheden op de weg killer. Sneeuw, ijzel, vrieskou: winters zijn tegenwoordig moeilijk te voorspellen en daarom is het extra belangrijk om je scheurmonster van de juiste voorbereidingen te voorzien. Of je nou met de auto naar Tirol vertrekt of voor het woon- en werkverkeer de weg op moet: voorkomen is beter dan genezen.

Met het Winterplan wordt er een gratis controle uitgevoerd op 18 essentiële punten van de auto.

Komt de Opel door de test, dan ligt voor slechts € 19,95 het Winterplan-certificaat klaar bij de dealer. Dit certificaat geeft tot 1 april 2012 volledige dekking bij problemen aan de meest wintergevoelige onderdelen, zoals de accu, ther-mostaat, (kachel)radiator, koelvloeistof et cetera. En blijkt er onverhoopt toch iets mis te zijn, dan is een scherpgeprijsde reparatie snel overlegd en uitgevoerd, waarna het certificaat en de dekking alsnog voor deze gunstige prijs te krijgen zijn.

Het voordeel ligt bij Lathouwers Tilburg dus voor het oprapen! De showroom is van maandag t/m zaterdag geopend en voor een (vrijblijvende) kijk is iedereen welkom. Lathouwers. Want Kwaliteit is een persoonlijke zaak.

* Actie loopt t/m 30 januari 2012. T/m 30 november incl. 20% korting op accu, ruitenwisserbladen en remblokken.

Lathouwers heeft de kennis en kunde in huis.

Tekst: Joep van Aert.Fotografie: Camiel Donders.

Page 42: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> op stap

Nieuw Tilburgs Stadscafé

42 < DE T <

Tilburg heeft er een nieuw borrelcafé bij: Stadscafé Van Gogh aan de Paleisring. Iedere dinsdag tot en met zondag gaan de deuren vanaf drie uur open zodat je lekker stoom kunt afblazen na een drukke dag.

Volgens de eigenaren Sander en Elke is ‘de borrel’ zoals we hem van vroeger kenden uit onze cultuur aan het verdwijnen. Daarom besloten ze Stadscafé Van Gogh te openen: een sfeervolle plek om te genieten van een glas mooie wijn of een (speciaal) biertje. Typerend voor deze zaak is naast het oud bruin café de accenten die aangebracht zijn, zoals bijvoorbeeld het enorme plafond, de ‘amandelbloesem’ van de meester zelf en het gebruik van frisse kleuren.

Tekst: Charlotte BackxFotografie: Raldo Neven/NevenFotografie

Page 43: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

> DE T > 43

Muziek en entertainment“Een café voor ons”, dat is wat Tilburg miste volgens de eigenaren. Beide dertigers doelen hiermee niet alleen op hun leeftijd maar ook op sfeer en uitstraling die ze graag zien in de horeca. “Bij een avondje lekker stappen mag er best eens wat oudere muziek gedraaid worden die niet superhard door de boxen knalt”, vinden zij. In het weekend staat een dj daarom garant voor lek-kere plaatjes van vroeger en nu waardoor het borrelen kan overslaan tot stappen in de late uurtjes.

Goede wijnen Bij een goede borrel hoort een goede wijn. En hoewel een mooie wijn thuis steeds meer gewaardeerd wordt, valt het in de horeca flink tegen om een goed glas te vinden. Daarom werkt stadscafé Van Gogh samen met sommelier Michael Daals. Hij is in 2008 uitgeroepen tot meest talentvolle sommelier van Nederland en was vorig jaar genomineerd voor beste gastheer van Nederland en België. Samen met Michael is een wijnassortiment uitgezocht met makkelijke, mooie maar ook uitdagende wijnen. Om de gasten met ver-schillende wijnen te laten kennismaken, is er gekozen voor een systeem waarbij je wijnen die normaal alleen per fles te koop zijn nu ook per glas kunt bestellen. Hierdoor zijn er negen luxe wijnen per glas te bestellen en natuurlijk ook een lekkere prosecco. Ook verzorgt Michael wijnproeverijen in het café.

Lekkere hapjesBij een borrel mogen ook de hapjes vanzelfsprekend niet ontbreken. Bij Stadscafé Van Gogh serveren ze naast een kaasplankje of olijfjes ook wat bijzondere lek-kernijen. Achter de bar is een bakplaatje geplaatst waar op speciale wijze garnaaltjes en andere hartige hapjes worden bereid.

Tilburgse accentenStadscafé Van Gogh houdt van Tilburgse geneugten. Op de tap zit naast de (speciaal)bieren van Hertog Jan ook het hele jaar door La Trappe: een Tilburgs trappis-tenbier dat maar zelden van het fust gedronken wordt.

“Vreemd eigenlijk dat dit typisch Tilburgse bier zo slecht vertegenwoordigd is in de horeca van onze stad’’, vinden de eigenaren.

BorrelOok voor (bedrijfs)borrels of proeverijen is er ruimte in Stadscafé Van Gogh, voor meer informatie kijkt u op www.stadscafevangogh.nl

Stadscafe van GoghPaleisring 17 • 5038 WD TilburgTel.: 013-5431115 • www.stadscafevangogh.nlOpen op dinsdag t/m zondag vanaf 15.00 uur

Elke, Sander en bedrijfsleider Robbert.

De naam is gekozen naar aanleiding van een stukje Tilburgse geschiedenis. Elke: “Verrassend genoeg weten maar weinig mensen dat Vincent van Gogh in Tilburg woonde en studeerde. Gelukkig komt daar verandering in door een grote, landelijke mediacampagne volgend jaar.”

Page 44: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

december 2011agenda

donderdag 1 december

Muziek Selah Sue - UitverkochtTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:00h. Theater Ronald Smink - Bor KnokTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:00h. Absurdisme van een jonge Fries Theater Daddy CoolTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Theater Opium voor het volk: De ZoonTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:30h. Theater Op sterk waterTilburg. Midi Theater. Tijd: 20:30h. Improcabaret Muziek Magogo Kamerorkest- Carmen: In Vuur & Vlam Tilburg. Theaters Tilburg. 20:30h. Muziek The Devil’s PopquizTilburg. Café Little Devil. Tijd: 21:00h. Muziek Incubated12: R. Stevie Moore @ Band (USA) + Gary War (USA)Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. euro 9,- pas euro 7,-

vrijdag 2 december

Theater Dinner for oneTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:00h. Theater Daddy CoolTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Muziek PostmanTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:15h. Muziek WaylonTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. Muziek Het Brabants OrkestTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h. Theater Theater ArtemisTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:30h. Potret van Dorian Gray Muziek Chris Speed/ Jim Black Endangered blood (Chris Speed, Oscar Noriega (alto), Trevor Dunn (bas), Jim Black) Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h.

Uitgaan Wekelijkse Country Dansles-avond, The Flying Birds Berkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 19:00-22:15h. Muziek Ensemble avond Fontys Conser-vatorium Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:00h. gratis

dinsdag 6 december

Muziek White LiesTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 19:30h. + The Duke Spirit + Kensington Muziek Ensemble avonden Fontys Conser-vatorium Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:00h. gratis Muziek Opera Zuid - Kátja Kabanova (Janácek) Tilburg. Theaters Tilburg. 20:15h. Theater BNN’s Spuiten en SlikkenTilburg. Midi Theater. Tijd: 20:30h. Muziek Kamermuziekserie Souvenir: Quatuor Ebène & Nicolas AltstaedtTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h.

woensdag 7 december

Theater Helmert Woudenberg Über-mensch Tilburg. Theaters Tilburg. 20:00h. Theater Alex Klaasen e.a.Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Theater BNN’s Spuiten en SlikkenTilburg. Midi Theater. Tijd: 20:30h. Muziek Atomic, avontuurlijk muziek uit NoorwegenTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. euro 13,- pas euro 10,-

donderdag 8 december

Muziek Tilburg Universiteit Hartslagcafe, thema de Jeugd van tegenwoordigTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:00-22:00h. euro 3,- Varia De NWE Vorst: De avond van..Tilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:00h.

MuziekLaFaroTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 21:00h. Muziek Chris Speed/Jim Black’s Endangered Blood Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. euro 12,- pas euro 10,-

zaterdag 3 december

Varia Culturele wandeling & lunch/ high tea in De Foyer Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 13:00h. Varia Diner Chantant: EeTTheaterTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 18:30h. Theater Vincent en Theo: De veelbewogen levens van de broers Van GoghTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Broederschap, genialiteit en waanzin Muziek Izaline Calister, Julya Lo’ko & Lilian Vieira NomadsTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h. 3 wereldvrouwen, 3 wereldstemmen Muziek Nasty Nuns + Hometown Heroes + C69 Tilburg. Café Little Devil. 20:30h. Muziek Extra concert: Dean Brown Group Feat. Dean Brown (gitaar, vox), Hadrien Feraud(bas), Bernard Maseli (el. vibra-foon) Marvin Smitty Smith (drums)Tilburg. Muziekpodium Paradox. 21:00h. Uitgaan Loos: St. Paul + KypskiTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 23:00h.

zondag 4 december

Theater Flamenco Nuevo: Maria Juncal, Manuel Liñan e.a. Theaters Tilburg. 16:00h. Dé top van de Spaanse flamenco Muziek Hind Hakki’s Double H: 2 Worlds Ena Aicha Tilburg. Muziekpodium Para-dox. Tijd: 20:00h.

maandag 5 december

Lezing Weight WatchersBerkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 18:30-22:00h.

Jouw agendapunt in deze agenda? Meld je item aan op www.de-t.nl!Je kunt je agendapunt voor de januari editie tot uiterlijk 14 december gratis aanleveren via www.de-t.nl.

44 < DE T <

Page 45: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Theater LeefTijd (Haye van der Heyden)Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:00h. Theater Dolf Jansen: Als ik het niet doe, doet niemand het..Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Vliegensvlugge oudejaarsconference Muziek Cappella Pratensis, Paul van Kemenade c.s., El Periquin & Serigne Gueye : Fantasy ColoursTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h. Muziek BudZillusTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 21:30h.

vrijdag 9 december

Muziek Das RacistTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 19:00h. Theater Mylou Frencken: Mylou geeft LichtTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:00h. Muziek ISH: MonteverdISHTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Muziek Daniela Lehmann/ Inari Salmivaara/ Hans TuerlingsTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:30h. Simple Questions (Première) Muziek Barana feat. Ernst Reyseger: MetropolisTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00-23:30h. euro 13,- pas euro 10,- Muziek XenopolisTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. Muziek Exit Sintman: Rayzor + Gottlieb + 4 A.M. ProgramTilburg. Café Little Devil. Tijd: 21:00h.

zaterdag 10 december

Theater Buurman & BuurmanTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 14:00h. en 16:00h. Buurman & Buurman gaan verhuizen (3+) Muziek 10e Proms of CarnavalBerkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 20:00-02:00h. GratisMeer dan 30 dweilorkesten uit Tilburg en omgeving, verzorgen de gehele avond live muziek. Uitgaan Proms of carnaval georganiseerd door CV de VattebierenBerkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 20:00-01:30h. Orkestenavond georgani-seerd door CV de Vattebieren Muziek Lolly Jane BlueTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:00h.

Muziek Ensemble avonden Fontys Conservatorium Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:00h.

dinsdag 13 december

Muziek Nederlands Dans Theater - ArmsTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Nummer één van de keuze van de kijker Muziek Vocalsessie olv Ezra van Nassauw en Anne StockmanTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:30-23:30h. gratis

woensdag 14 december

Theater Bekijk ‘t : StradaTilburg. Midi Theater. Tijd: 19:30h. Ontdek je talent Muziek Charlie DéeTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:00h. If I look back on yesterday Theater Toneelgroep Amsterdam: De Vrek (Molière)Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Money, money, money Varia De NWE Vorst/ Academic Forum/ CultuurmakelaarTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:30h. De Rode Kamer Muziek Channel ZeroTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h. My City Burning Muziek Humcrusch met Sidsel Endresen (No), support act SVERTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00-23:30h. euro 13,- pas euro 10,- Uitgaan De Jongens Van Je Weet WelTilburg. Cafe Polly Maggoo. Tijd: 22:00h. Live music bij Polly Maggoo!

donderdag 15 december

Muziek Magriet EshuijsTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:00h. Present... Muziek Pagan’s MindTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:15h. The Dust Connection Muziek Ghalia Benali sings Oum Kalthoum Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h. Ode aan deze Arabische legende

Varia L’AvventuraTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:00h. Muziek L’Avventura avond in Paradox: Hadestown Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:00h. Theater Enge burenTilburg. Midi Theater. Tijd: 20:30h. Reu-ring (Try- Out) Muziek 52 All Stars and U2pia in concertOisterwijk. Eetcafé de Tijd. Tijd: 21:00h. Muziek MotörblokTilburg. Café Little Devil. Tijd: 21:30h. Uitgaan We All Love 80’s & 90’sTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 22:00h. Muziek Trigga #23: Tunnidge + Mono-deer (live)Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 23:00h. + Cintasoul + DMDN + Ghosryda

zondag 11 december

Muziek Concertcafé met Roeland KooijmansTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 11:00h. Muzikale talkshow Varia Koopzondag Winkelcentrum WestermarktTilburg. Winkelcentrum Westermarkt. Tijd: 12:00-17:00h. Varia Kashba, de hele wereld in huisTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 14:30-17:30h. euro 3,- Muziek Het Brabants Orkest & Edwin RuttenTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 14:30h. Je zal maar een wonderkind zijn (6+) Muziek Kashba, de hele Wereld in HuisTilburg. Muziekpodium Paradox. 14:30h. Muziek The Black Atlantic + Rue Royale + special guest: Kim JanssenTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:15h.

maandag 12 december

Lezing Weight WatchersBerkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 18:30-22:00h. euro 4.00Cursus voor mensen die willen afvallen Uitgaan Wekelijkse Country Dansavond, The Flying Birds Berkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 19:00-22:15h. Muziek Ensemble avond Fontys Conser-vatorium Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:00h. gratis

> DE T > 45

december 2011agenda

Page 46: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Theater Keesen&CoTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:30h. De Kersentuin Muziek Rockacademie presenteert:Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h.

vrijdag 16 december

Muziek Tilburgse Operette VereningingBerkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 20:15-23:15h. euro 15.00Concert i.s.m. Russisch Koor People tot People Theater ComidiTilburg. Midi Theater. Tijd: 20:30h. Mix van live sketches, humoristische filmpjes, stand- up comedy, huisband, interviews, interactie, improvisatie Muziek T.r.a.s.h.Tilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:30h. 10 jaar T.r.a.s.h. Muziek Het Brabants Orkest: Romantisch kerstconcertTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h. Sfeervolle kerst met Chopin & Tsjaikovski Muziek Jasper Blom Quartet, feat Jess van Ruller Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00-23:30h. euro 10,- Pas euro 8,- Muziek Wipneus & PimTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 22:00h. Muziek Sef + Gers PardoelTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 22:00h.

zaterdag 17 december

Varia Guten Appetit/ Vintage Store/ Silky LabelTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 11:00h. Belle Bazaar Muziek Lunchconcert in de Foyer: Sander van WilligenburgTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 13:00h. Luister, lunch en geniet Evenement Sfeervol kerstbalBerkel-Enschot. De Druiventros. Tijd: 19:00-01:30h. euro 18,00 inclusief buffet

Theater Hoge Fronten/ Tmg LapTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 15:00h. Heimzee (8+) Muziek Folkcafe: MANdolinMan (Belgie)Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 15:30-17:30h. euro 10,- pas euro 8,- Muziek JURK!Tilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:00h. Muziek Rob de Nijs: Eindelijk vrijTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. De oude meester op zijn krachtigst

maandag 19 december

Lezing Weight WatchersBerkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 19:00-22:00h. Uitgaan Wekelijkse Country Danslesavond, The Flying BirdsBerkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 19:00-22:15h. euro 4.00 Muziek Switch, een presentatieavond van Factorium: Popfactory bandsTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 19:00h. Muziek Switch, presentaties van Factorium Popfactory bandsTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 19:45-23:30h. gratis Muziek St Jacobs Kammarkör Stockholm Folkjul - Zweedse VolkskerstmisTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h. Hartverwarmend Zweeds kerstfeest

dinsdag 20 december

Theater De Neuwe Ijstijd ( 8+)Tilburg. Midi Theater. Tijd: 19:30h. Muzikaal stripverhaal Theater Isa Hoes & Daniel Boissevain e.a. When Harry met SallyTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Een toneelstuk om verliefd op te worden! Muziek Amsterdam Bridge EnsembleTilburg. De Link. Tijd: 20:30-22:00h. Muziek van Brabantse componisten in het kader van 100 jaar Genootschap van Nederlandse Componisten

Uitgaan Suara Indo Take Two an Predestinated / KerstbalBerkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 20:00h. euro 17,50 Theater Theaterproductiehuis Zeelandia Mathilde of: hoe een Zeeuws meisje een levend kunstwerk werdTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:00h. Mathilde, muze van schilder Carel Willink Theater Mark van de Veerdonk: Tolaat de Vlogodre kiwjtTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Muziek Renske TaminiauTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:15h. Muziek Orkest Zuid: Als op een winternachtTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h. Een muzikale kerstvertelling Theater Dood paardTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:30h. Bye bye Muziek Paradox World: MdunguTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. Muziek Mdungu, afrobeat, mbalax, jazz en funk. Afterparty met ‘Global Adventures’Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00-01:30h. euro 10,- pas euro 8,-

zondag 18 december

Varia Koopzondag Winkelcentrum WestermarktTilburg. Winkelcentrum Westermarkt. Tijd: 12:00-17:00h. Uitgaan Country dansmiddag, georganiseerd door Stichting Country Promotions Tilburg Berkel-Enschot. Hotel de Druiventros. Tijd: 13:30-18:00h. Theater Wervelwind EnsembleTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 14:00h. SMAK! (8+) Muziek De Nederlandse Bachvereniging: Hohe MesseTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 14:30h. Duizelingwekkende muzikale rijkdom

46 < DE T <

december 2011agenda

Page 47: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Muziek Jazzsessie o.l.v. Mete Erker (saxen)Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:00h. Muziek Sessie olv saxofonist Mete ErkerTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 21:30-23:30h. gratis

woensdag 21 december

Theater Afslag EindhovenTilburg. De Nieuwe Vorst. De goede, de slechte en de dove Theater Job Raaijmakers & René Geerlings: Aap & Beer ( 5+)Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 15:00h. Aap en Beer zoeken een schat! Muziek HavokTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:00h. Theater Het Groot Niet Te Vermijden: Save The Last DanceTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Topentertainment van vijfmansformatie Theater Bastiaan Ragas en anderenTilburg. Midi Theater. Tijd: 20:30h. Kluuns: ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!’

donderdag 22 december

Theater Afslag EindhovenTilburg. De Nieuwe Vorst. De goede, de slechte en de dove Evenement De NachtuniversiteitTilburg. Tilburg University. Tijd: 19:00h. Multidisciplinair, cultureel benefiet evene-ment voor 3FM Serious Request Muziek Legends Of RockTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:00h. + Sanitarium + Powerslave + Slayer Cover-band + Stormrider Theater Youp van ‘t Hek : Oudejaarsconfe-rence 2011 - De tweedevioolTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Koning oudejaarsconference is terug! Muziek Magogo Kamerorkest: Kerst krossover met Tania KrossTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:30h. Van Ella Fitzgard tot Gershwin Muziek Stranger than Paranoia festival: Kurt Rosenwinkel sologitaar + Paul van Kemenade International QuintetTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:30-00:30h. euro 20,-

Varia Christmas Dinner SensationTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 18:30h. Muzikaal kerstdiner in restaurant Lucebert Uitgaan Club ParadiseBerkel-Enschot. Best Western Hotel De Druiventros. Tijd: 19:00-00:30h. Indonesisch feest Muziek Kots Op Kerst VITilburg. Café Little Devil. Tijd: 20:30h.

dinsdag 27 december

Theater De Zangeres: Ellen Pieters e.a.Tilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Over Mary Servaes, De Zangeres Zonder Naam Muziek Stranger than Paranoia festival:Free Tallinn Trio (Est) & Giovanni Falzone Electric Quartet (It)+ Tricycle (B)Tilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:30-00:30h. Muziek 19e Stranger Than ParanoiaTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:30h.

donderdag 29 december

Muziek Sleeping BeautyTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 19:30h. Stralend Russisch balletsprookje Muziek Caro EmeraldTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 20:30h.

vrijdag 30 december

Muziek ZER013: Combichrist + GrendelTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 19:00h. + Implant - XMH + afterparty met dj -X-X-X, Krat & Spud

zaterdag 31 december

Theater Oud & Nieuw Feest: We All Love 80’s & 90’s + Boef en de Gelogeerde aapTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 00:30h. + Henzel & Disco Nova, Riptide & NT89, Beat The Bastardz, Bakvorm (DIEP) Theater Oud & Nieuw met live: Gunslinger!Tilburg. Café Little Devil. Tijd: 20:00h.

Theater Youp van ‘t Hek : Oudejaarsconfe-rence 2011 - De tweedevioolTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 22:00h. Koning oudejaarsconference is terug!

vrijdag 23 december

Varia Willem II StraatTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 20:00h. Kerstproject Theater Youp van ‘t Hek : Oudejaarsconfe-rence 2011 - De tweedevioolTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 20:15h. Koning oudejaarsconference is terug! Muziek 40UP KersteditieTilburg. 013 Popcentrum. Tijd: 21:00h. Theater Youp van ‘t Hek : Oudejaarsconfe-rence 2011 - De tweedevioolTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 22:00h. Koning oudejaarsconference is terug!

zaterdag 24 december

Varia WereldpodiumTilburg. De Nieuwe Vorst. Tijd: 19:30h. Wintervuur Muziek 19e Stranger Than ParanoiaTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:30h. Muziek Stranger than Paranoia festival: Arkady Shilkloper/Busch/Van Kemenade &gitaarbattle Baas/Kemkens + Trio Doug-las/Joseph/reijseTilburg. Muziekpodium Paradox. Tijd: 20:30h. euro 20,- Theater Roxxity Xmas Local HeroesTilburg. Café Little Devil. Tijd: 20:30h.

zondag 25 december

Varia Christmas Dinner SensationTilburg. Theaters Tilburg. Tijd: 18:30h. Muzikaal kerstdiner in restaurant Lucebert Muziek Jingle Bell Hell VII: Milkman + The CoveringTilburg. Café Little Devil. Tijd: 20:30h.

maandag 26 december

Uitgaan Country Dansmiddag, Stichting Country Promotions Berkel-Enschot. HCR De Druiventros. Tijd: 13:30-17:30h. euro 2.50 Gezellige dansmiddag, georganiseerd door Stichting Country Promotions Tilburg

> DE T > 47

december 2011agenda

Page 48: Magazine De T, nr 64, editie December 2011

Gemiddeld brandstofverbruik en CO2-uitstoot: liter/100 km: 11,0 – 3,5; kms/liter: 9,1 – 28,6; \CO2 gr/km 259 – 94.De 5+5 actie loopt op nieuwe orders van 16 nov. t/m 31 dec. 2011 (uiterlijk 15 feb. 2012 kentekenregistratie) op alle Opel personenauto’s m.u.v. Astra GTC, Za ra Tourer en Ampera. Het betreft een niet doorlopend krediet aangeboden door GMAC Nederland N.V. te Breda (KvK nr. 24107861, AFM register nr. 12013025). GMAC behoudt het eigendom van de auto tot het krediet inclusief de rente is terugbetaald. Maximaal te nancieren bedrag is 60% van de adviesconsumentenprijs incl. BTW/BPM, excl. a everingskosten. Toetsing bij het BKR te Tiel. Zie www.opel.nl voor de uitgebreide 5+5 actievoorwaarden.

BESPAAR GELD MET DE 5+5 DEAL.Tot 31 december pro teert Nederland van de Opel 5+5 deal. 5 jaar lang rijden zonder een cent rente te betalen en 5 jaar lang gratis onderhoud. De 5+5 deal is de slimste deal voor iedereen die de komende 5 jaar precies wil weten wat hij maandelijks aan zijn auto kwijt is. Weinig, namelijk. Kom snel naar onzeshowroom voor meer informatie of een vrijblijvende offerte!

TOT 31 DECEMBER BIJ OPEL

Nu 5 jaar 0% rente + 5 jaar gratis onderhoud.

KREDIETSOM LOOPTIJD IN MAANDEN TOTAAL PRIJS KREDIET MAANDLAST DEBETRENTEVOET

€ 5.000,- 60 € 5.000,- € 83,34 0,00%€ 7.500,- 60 € 7.500,- € 125,- 0,00%

41117-142 LATHOUWERS_5 PLUS 5_150x220 MAG.indd 1 22-11-11 10:46