LICHT op Eindhoven editie december 2010

download LICHT op Eindhoven editie december 2010

of 28

 • date post

  24-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  1

Embed Size (px)

description

LICHT op Eindhoven editie december 2010

Transcript of LICHT op Eindhoven editie december 2010

 • ColumnsLeon van der Zanden, Dsire Verkaaik

  Uit EtenDe lekkerste friet van Eindhoven

  FilmFilmfestival, recensies,musea en expo

  december 2010nummer 10 jaargang 1www.lichtopeindhoven.nl

  Serious RequestGlazen Huis verlicht Eindhoven

  gratis

  New Kid Turbo:Richard Batsbak spreekt

 • Voorwoord

  Film in Eindhoven, heel normaalEindhoven is al jaren een filmstad, eigenlijk zonder dat iemand het weet. Er zijn bios-copen, filmhuizen en plekken waar je op de meest onverwachte momenten een goede (kunst)film kunt zien. Bovendien gaan veel semiprofessionele filmmakers niet meer naar de Randstad maar kiezen juist 040 als inspirerende plek.

  Dit jaar is er een nieuwkomer aan ons filmfirmament: de eerste editie van EFF, het Eindhovens Film Festival, van 17 t/m 19 december bij BROET op Strijp-S. Tijdens EFF kunnen filmmakers laten zien wat ze kunnen n kans maken op een van de Gou-den Cameras. Bovendien worden er masterclasses gegeven door bekende filmmakers als Paul Ruven en Frank Lammers. Naast EFF is er deze donkere maand nog zoveel meer te doen: lees bijvoorbeeld over het Glazen Huis en het interview met New Kids.

  Veel leesplezier!

  3 LICHT

  Frans BrokBROET

 • LICHT op Eindhoven is een maandelijkse uitgave van Asega Media. www.asega.nl

  RedactieCharlotte Backx, Saskia t Lam, Ruud van Bergen, Aleksandra Spies, Eveliene Sanders, Anouk van den Berk

  HoofdredactieFrank van Bergen

  EindredactieMarjolein Simons

  FotografieKim Pattiruhu;Brendy Wijdeven; Shirley Coenen; Tommy Fotografie; Camiel Donders; Jeroen Hofman; Mick de Lint

  AdvertentiesAnouk van den Berk, Bob Oostelbos, Pleun Bierkens

  Vormgevingwww.ontwerpkern.nl

  CoverHuub Smit door Jeroen Hofman

  BladmanagementBob Oostelbos

  DrukDrukkerij Hendrix

  DistributieLICHT op Eindhoven wordt verspreid in een oplage van 15.000 exemplaren en is onder meer verkrijgbaar bij cafs, restaurants, bioscopen, galerien, supermarkten, hoger en middelbaar beroepsonderwijs, TUE, theaters, musea, sportcentra, VVV Eindhoven, bibliotheken, winkels, amusementsparken, etc. in Eindhoven.

  ContactLicht op EindhovenPostbus 9202, 5000 HE TilburgTelefoon: 013 545-3298Internet: www.lichtopeindhoven.nlEmail: info@lichtopeindhoven.nl

  Copyright en disclaimerHet overnemen van artikelen als bedoeld in artikel 15 van de Auteurswet is niet toegestaan.

  2010 LICHT op Eindhoven. Asega Media stelt zich niet aansprakelijk voor de inhoud van columns en eventuele onjuistheden en/of zetfouten.

  29

  InhoudColofon

  Leon van der Zanden

  07 Column

  Serious Request 2010

  08 Coverstory

  Nieuw, tips en prijsvragen

  06 Lichtkrant

  12 Interview:

  Huub Smit

  14 Uit eten bij:

  Friettenten

  16 Speedfest en

  Persistence Tour17 Popronde 201018 Eindhovens Film Festival19 Filmagenda20 Column20 Kunstagenda21 Agenda25 Live muziek26 Schrobbelr drinken met...

 • LichtkrantMail ons dan op info@lichtopeindhoven.nl

  Wie wordt Eindhovens Trots van 2010? Dat weten we tijdens een grote gratis feestavond in het Stadswandelpark- paviljoen op 10 december. De genomineerde met de meeste stemmen krijgt de Pauw-award. De avond wordt opgeluisterd door de muzikale klanken van onder meer Peter Koelewijn. Eindhovens Trots is een stadspromotiecampagne die Eindhovenaren helpt trots te blijven op hun stad. Voor meer informatie, check www.eindhovenstrots.nl

  Van 3 december t/m 2 januari 2010 is Eindhoven D Winterstad bij uitstek! De binnenstad is feeriek versierd en de agenda staat bol van winterse activi-teiten. Met dit jaar het Glazen Huis van 3FM Serious Request als grote publiekstrekker. Een week voor kerst sluiten 3 djs zich zes dagen zonder eten op in het Glazen Huis op de Markt, om via betaalde verzoekplaten van luis-teraars geld in te zamelen voor het goe-de doel. Dit jaar staan de schaatsbaan en het ijsbaancaf op het Wilhelminaplein.Meer informatie op pagina 8.

  Trots van Eindhoven

  Winter Wonderland

  Eindhoven Winterstad

  Tips?

  LICHT 6

  Samenstelling: Frank van Bergen

  Op 19 december houdt het Historisch Openluchtmu-seum Eindhoven een middeleeuwse kerstmarkt. U kunt deze dag in een unieke sfeer kerstshoppen in het weer tot leven gekomen middeleeuws stadje Endehoven. Op het marktplein van Endehoven staan diverse handelaren garant voor unieke en exclusieve cadeaus, zoals kaarsen, kruiden, messen, aardewerk, sieraden, lederwaren, speel-goed, manden, houten keukengerei en schapenvachten.

  Historische kerstmarkt

  Het is net een sprookje in IJssportcentrum Eindhoven met Winter Wonderland! Van 24 december t/m 9januari 2011 kan jong en oud deelnemen aan clinics, tourtochten, wedstrijdjes en activiteiten. Daarnaast kan iedereen altijd in een knusse, winterse ambiance, vrij schaatsen. Van 24 december t/m 9 januari 2011. www.ijssportcentrum.nl

 • Het Philips Philharmonisch Koor en de Philips Harmonie geven op 18 december voor de eerste keer in hun lange bestaan samen een concert. Deze twee Philips mu-ziekgezelschappen zorgen voor een sfeervolle avond met een gevarieerd kerstprogramma.

  De New Years Party van het Beursgebouw kan niet ongestoord voorbij gaan. Met een dikke line-up met onder andere Billy the Klit, D-Rashid, Erick E, Gregor Salto en Quintino kan het nieuwe jaar feestelijk ingeluid worden in het Beurgsgebouw Eindhoven.

  Kerstconcert PPK & PH

  Eleven in Heaven

  LichtGisteren liep ik rond een uur of acht door onze nieuwere

  winkelstraten en waande me opeens in Oost-Europa.

  Maar dan vr de val van de muur. Allemaal teneer-

  geslagen blikken en koude vlagen in het voorbij gaan.

  Voelde me heel alleen in een te stille stad.

  Natuurlijk spelen de donkere koude dagen een rol, maar

  het zit ook niet in Eindhoven om warmte te geven. Bij

  Berlage, of in Plaza Futura, de Heremiet, La Folie of in het

  Parktheater vind je vaak een goeie sfeer, maar ga je de

  drempel over, dan is het weg.

  Wat is het dan dat sfeer maakt? De mensen natuurlijk.

  Maar de omgeving dient hun warmte vast te houden en

  het liefst aan te wakkeren. Oude gebouwen waar al sfeer

  in zit, mooie belichting en een warm kloppend hart dat

  alles doorbloedt. Dat heeft Eindhoven van oudsher niet en

  dat kun je er later niet in fabriceren. Sfeer is kaarslicht en

  geen gloeilamp.

  Maar nu, dit teruglezend, denk ik: het zit in mij. Zit ik hier,

  als een ouwe zure sok, op mijn stad te zeiken.

  Ik ben ook niet echt een verwarmend lichtje. Morgen ga

  ik overdag wandelen, en de eerste die mij aanspreekt

  trakteer ik op een kop warme chocolademelk.

  Leon van der Zanden is cabaretier en schrijft voortaan elke maand een column voor LICHT.

  7 LICHT

  column

 • LICHT 8

  Het is bijna zover: na lang wachten arriveert het Glazen Huis van 3FM Serious Request op de Markt in Eindhoven. De acties om geld in te zamelen voor het Rode Kruis schieten als paddenstoelen uit de grond. Van kleine initiatieven als het inzamelen van statiegeld tot ambitieuze acties zoals een glazen huis onder water: er wordt hard gewerkt aan goe-de ideen. LICHT spreekt een aantal initiatiefnemers met het hart op de goede plaats.

  Glazen Huis verlicht Eindhoven

  Serious Request 2010

  Tekst: Frank van Bergen

 • 9 LICHT

  coverstory

  Enkele maanden geleden werd al bekend gemaakt dat het Glazen Huis dit jaar in Eindho-ven zou gaan neerstrijken. Eind november werd ook nog eens bekend gemaakt dat 3FM djs Giel Beelen, Gerard Ekdom en Coen Swijnenberg zich vanaf 18 december zes dagen laten opsluiten in het Glazen Huis en vanuit daar aandacht vragen voor het doel van 3FM Serious Request 2010. 3FM zendermanager Wilbert Mutsaers: Ze eten die dagen niets en maken mooie radio en TV met n doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor de stille slachtoffers van aids in Afrika. Dat zijn kinderen. Kinderen die hun ouders verliezen aan aids, verliezen hun toekomst. En daar wil 3FM samen met het Rode Kruis iets aan doen.

  Veiling >> Iedereen draagt zijn of haar steen-tje bij. Sportspeciaalzaak Heuvelsport in de Heuvelgalerie, bijvoorbeeld, die voetbalshirts gaat veilen. Als voetbalspecialist van Eind-hoven willen wij ook ons steentje bijdragen aan dit goede doel, vertelt de eigenaar. Wij willen zoveel mogelijk geld inzamelen door middel van een veiling van gesigneerde voetbalshirts van clubs als Twente, Heere-veen, Ajax, Club Brugge en natuurlijk PSV. De voetbalshirts zullen worden uitgereikt door bekende voetballers.

  Sponsorloop >> Serge Van Autreve gaat op 19 december het traject Eindhoven Antwerpen, van het ene naar het andere glazen huis, lopend af-leggen. Het gaat hier om een afstand van 130 kilometer. Serge loopt door meerdere steden en gemeenten. Mensen kunnen daar aansluiten bij de sponsorloop.

  Mode >> Fashion Rocks! Een avondvul-lend modespektakel in de Krabbedans, vol met modeshows van Nederlandse ontwerpers en live acts als Nikki, Danille, Ape Not Mice, Whatever. Een heerlijke avond voor de echte fashionista die zich voor de kerst nog even wil laten gaan. De opbrengst van de kaartverkoop komt geheel ten goede van het glazen huis en dus het Rode Kruis! aldus organisator Meike Cremers.

  Piano Request >> Piazza Center organi-seert op dinsdag 21 december in de middag en avond Piazza Piano Request. In het winkelcentrum aan het 18 Septemberplein in Eindhoven zit pianist Joep Hullegie in een romantische ambiance klaar om voor het winkelend publiek verzoeknummers te spe-len. Mensen kunnen een verzoeknummer aanvragen in ruil voor een vrijwillige bijdrage aan het Rode Kruis. En n