De lijfstijl editie 02 december 2013

Click here to load reader

 • date post

  07-Mar-2016
 • Category

  Documents

 • view

  213
 • download

  0

Embed Size (px)

description

In De Lijfstijl behandelen we de thema's psychologie, voeding en gezondheid. Editie 2 staat in het teken van groepen en groepsgedrag. Daarvoor spreken we o.a. universitair docent Elze Ufkes. Eetontwerper Marije Vogelzang, Sensei Jan Gerrit Post, ervaringsdeskundige Kirsten en mediapsycholoog Mischa Coster.

Transcript of De lijfstijl editie 02 december 2013

 • 1 | De Lijfstijl

  Voorwoord van de hoofdredacteurEinstein zei al: It takes a touch of genius and a lot of courage to move in the opposite direction. Je moet dus vooral heel moedig zijn wil je als individu tegen de massa in gaan. Mensen zijn van nature dan ook voorzichtig en ietwat angstig voor het onbekende. Universitair docent Elze Ufkes legt uit waarom het juist zo belangrijk is dat we in contact blijven met het onbekende. In contact blijven met mensen gebeurt tegenwoordig vaak via sociale media. Mediapsycholoog Mischa Coster vertelt waarom sociale media in onze psychologische behoeften voorzien en hoe we ondanks de eventuele gevaren toch niet meer zonder kunnen.

  Het verhaal van Kirsten van Holsteijn-Wiltens zal voor veel allergiepatinten herkenbaar zijn. Kirsten en haar kinderen hebben een glutenallergie en mogen geen tarweproducten eten. Vooral in Nederland, een typisch broodland, is het soms behoorlijk lastig om je weg hierin te vinden. In De Lijfstijl vertelt Kirsten hoe vermoeiend het

 • 2 | De Lijfstijl

  soms kan zijn om altijd maar etiketten te moeten lezen of mensen rekening te laten houden met je allergie.

  Gelukkig wist Marije Vogelzang ook tijd vrij te maken voor De Lijfstijl. Marije is eetontwerper en wil door middel van haar projecten mensen wereldwijd meer bewust maken van wat ze dagelijks in hun mond stoppen. Ze vertelt aan ons hoe ze dit hoopt te bereiken en aan wat voor projecten ze allemaal werkt.

  Tenslotte wilden we ook iets over een groepstraditie of groepsgebruik vertellen. Ik besloot daarom een kijkje te nemen bij een Jodotraining in Groningen. Jan Gerrit Post n van de senseis van de groep vertelt uitgebreid over het ontstaan van de krijgskunst en de vaste gebruiken die Jodo kent.

  Rest mij nog u veel leesplezier te wensen en alvast hele fijne feestdagen.

  Mocht u nog meer willen weten over voeding, gezondheid en psychologie bezoek dan ook eens mijn blog: voedingspsychologen.wordpress.com.

  Tot de volgende editie,

  Marijke [email protected]

 • 3 | De Lijfstijl

  InhoudHoe dicht eten bij de mens staatEetontwerper Marije Vogelzang

  Coeliakie: een leven lang zonder tarweInterview met Kirsten van Holsteijn-Wiltens

  Het gras bij de buren...Relatieve deprivatie en hoe wij ons vergelijken met anderen

  De aard van het (sociale) beestjeMischa Coster over social media

  Jodo: de weg van de stokSensei Jan Gerrit Post vertelt

  Stanford County PrisonHet Stanford Prison Experiment

  Diversiteit: twee kanten van de medailledr. Elze Ufkes

 • 4 | De Lijfstijl

  In een drukke winkelstraat volgt 95% van de mensen onbewust een minderheid van 5%. Daardoor komen mensen soms op plaatsen waar zij oorspronkelijk helemaal niet naar op weg waren.

  Kuddegedrag:

 • 5 | De Lijfstijl

  Marije vogelzang (35) is naar eigen

  zeggen geen fooddesigner maar een eetontwerper. Volgens Marije is

  eten van nature al perfect gecreerd.

 • 6 | De Lijfstijl

  Geen n materiaal komt zo dicht bij de mens als eten

  Haar vak is dan ook meer gebaseerd op het werkwoord eten. Niet alleen het eten zelf moet gezien worden maar ook de processen eromheen, zoals het groeien of het transporteren van eten. In 2000 studeerde Marije af bij de Eindhoven Design Academie. Na haar afstuderen is ze als eetontwerper begonnen met food projects en ontwerpt ze voor ziekenhuizen, musea en restaurants. Inmiddels reist ze voor haar werk de hele wereld over en houdt ze inspirerende lezingen over haar werk en visie. Maar wat is haar visie eigenlijk? Marije: Eten is waar ons leven over gaat. Immanuel Kant zei al dat als je samen het brood breekt, je minder snel elkaars nek breekt.

 • 7 | De Lijfstijl

  Tijdens haar projecten zie je dat Marije vooral duidelijk wil maken dat iedereen een eigen verhaal heeft. Onlangs heeft ze meegewerkt aan het project Eat Love Boedapest in Hongarije. In Hongarije zijn er al langere tijd veel problemen met integratie van minderheidsgroeperingen. In dit project hebben zigeunervrouwen willekeurige mensen met de hand of met de lepel gevoerd terwijl ze hun levensverhaal vertelden. Het bijzondere was dat de zigeunervrouwen niet zichtbaar waren en achter doeken verscholen zaten. De mensen konden dus niet zien door wie ze gevoerd werden. Doordat ze werden gevoed door de vrouw die hen een persoonlijk verhaal vertelde zou het onbegrip en de haat van mensen afnemen. Marije: Als mensen niet weten wie de vrouw persoonlijk was dan kunnen ze een grotere link maken naar de hele groepering en bedenken ze zich eerder dat iedereen een persoonlijk verhaal achter zich heeft.

 • 8 | De Lijfstijl

  In het project Eat Love Boedapest

  werden deelnemers blind gevoerd door

  Roma vrouwen die ondertussen hun

  levensverhaal vertelden.

 • 9 | De Lijfstijl

  De voedingsindustrie verkoopt veel onzin en leugens.

  Hoe kijk je aan tegende huidige voedingsmiddelindustrie?

  Ik begrijp waarom de voedingsmiddelenindustrie succesvol is en het principe van betaalbaar voedsel voor de massa is op zich heel zinvol. Het probleem is alleen dat de voedingsindustrie de kwaliteit van voedsel is gaan uithollen, veel onzin en leugens verkoopt en weinig echte diversiteit biedt. Ik denk dat er ook veel aan het veranderen is in hoe we met voedsel omgaan. Enerzijds vanuit de wil om weer meer verbonden te zijn met ons voedsel en ethisch betere keuzes te maken, anderzijds vanuit onze gezondheid en vanuit de noodzaak omdat er over een tijdje waarschijnlijk niet meer genoeg voedsel zal zijn om ons allen te voeden op de manier hoe we dat nu doen. Dit staat in verband met de eindigende energievoorraden, de eindigende voorraad voedsel in de zee en het fosfaat tekort in combinatie met een groeiende wereldbevolking.

 • 10 | De Lijfstijl

 • 11 | De Lijfstijl

  Marije is samen met Piet Hekker eigenaar van een proeflaboratorium in Amsterdam. Tijdens arrangementen kunnen er bij Proef vier gangendiners gegeten worden in grote gezelschappen maar Proef biedt ook ruimte voor pop-up diners. Zo kunnen andere kundigen in de keuken hun talenten laten zien en door ervaringsuitwisselingen is er een wisselend aanbod van eten. De grondgedachten van Proef zijn samenkomen, ontmoeten, delen en proeven. Een mooie gedachte die wellicht wat mindfulness belletjes doet rinkelen?

  Ben je bekend met mindful eten?

  Ja ik ben daarmee bekend en ik vind eten en mindfulness een hele goede combinatie. Het gaat ook over waardering voor eten en dat is iets waar ik erg mee bezig ben tegen de gedachteloosheid in. Wat ik wel denk is dat veel mensen die met mindfulness bezig zijn vergeten dat eten ook plezier is. Nu is mindfulness zeker ook verbonden met plezier maar ik denk dat er ook heel veel mensen dingen opeens bloedserieus gaan nemen en ik hou ook wel van lichtheid.

 • 12 | De Lijfstijl

 • 13 | De Lijfstijl

  Probeer je vanuit je vak-gebied mindful eten te

  stimuleren?

  Misschien noem ik het geen mindfulness maar het is er zeker mee verbonden. Laatst serveerde ik bijvoorbeeld als voorgerecht alleen maar noten in hun notenschil en kwarteleieren in hun eierschaal. Die had ik samen verpakt in een tekening waarop allerlei teksten en tekeningen stonden over de schoonheid van de shell (e ierschaa l/notendop) .

 • 14 | De Lijfstijl

  Op de noten hadden we een knalroze stip gemaakt met verf. Je kreeg er alleen een gereedschapstang bij. Mensen werden door de aandacht te vestigen op de noten en de schoonheid van natuurlijke verpakking zoals een eierschaal of notendop verleidt om stil te staan bij wat ze aten en de aandacht op die heel eenvoudige, natuurlijke smaken en texturen te focussen. Dat was ook de reactie die ik achteraf kreeg. Dat men opeens op een andere manier keek naar dat heel rudimentaire eten. Daar dient dan ook de roze stip voor. Een heel simpele ingreep maakt dat je het met andere ogen bekijkt.

 • 15 | De Lijfstijl

  Ja eten is heel emotioneel dus negatieve emoties horen daar ook bij. Ik heb ooit een project gedaan met eten uit de tweede wereldoorlog en daar werd door sommige mensen die kind waren ten tijde van de oorlog heel heftig op gereageerd. Niet echt op het eten zelf maar wel op wat het eten opriep. Eten gaat namelijk echt n je lichaam en kan daardoor ook heel negatief worden ontvangen. Je kunt niet onbewogen blijven onder iets wat echt in je lichaam gaat als je het niet lekker/prettig vindt. Ik heb ook een workshop gedaan waarbij je gevoerd werd op het dreunen van een grote trom terwijl je geblinddoekt, met een neusklem op en met oordopjes in onder een tafellaken zat met alleen een gat op de plek van de mond. Het lag heel erg aan de voerder of de persoon

  Ben je je er als eetontwerper van bewust dat eten ook negatieve associaties kan

  oproepen bij mensen?

 • 16 | De Lijfstijl

  het een aangename ervaring vond. Sommige voerders duwden het eten naar binnen terwijl anderen heel zacht en voorzichtig te werk gingen. Het heeft dan ook te maken met overgave, vertrouwen en macht. Allemaal dingen die op een ultieme manier met voeren en eten te maken hebben. Het was trouwens niet alleen de gevoerde die heftige emoties ervoer. Ook de voerende voelde zich soms een liefhebbende moeder of juist voeder van een beest of van een gulzige bejaarde waardoor er afschuw ontstond. De scheidslijn tussen positief en negatief is soms heel subtiel. Daarbij heeft eten ook een grote sociaal-culturele waarde. Denk maar aan varkensvlees voor een moslim of eieren voor een veganist.

 • 17 | De Lijfstijl

  Soms zijn mijn projecten op de rand.

  Hoe zou je daar als eetontwerper mee om kunnen gaan?

  In workshops zoek ik wel eens die grens op om daarvan te leren. Maar als ik performances/installaties/din