Koningsspelen magazine 2014

16

description

Alles voor een leerzame, koninklijke en feestelijke koningsdag!

Transcript of Koningsspelen magazine 2014

Page 1: Koningsspelen magazine 2014
Page 2: Koningsspelen magazine 2014

Samen spelen is samen bewegenIn 2013 zijn voor het eerst naar aanleiding van de inhuldiging van de Koning de ‘’Koningsspelen’’ georganiseerd. Een sportief Oranjefeest voor alle kinderen in het basisonderwijs in Nederland en het Caribisch gebied. !De ‘’Koningsspelen 2013’’ waren een groot succes met ruim 1,3 miljoen sportende basisschool-leerlingen. En heeft er dan ook toe geleid dat dit jaar de 2e editie van de ‘’Koningsspelen’’ zal plaatsvinden op vrijdag 25 april 2014. !Maar ondanks het grootse succes, zijn ook dit jaar de kinderopvanglocaties in Nederland (+/- 50.000 KDV, BSO en gastouders) niet uitgenodigd deel te nemen. Dit vinden wij van de Wegwijzer in de kinderopvang erg jammer! Een Oranjefeest en dus ook de ‘’Koningsspelen’’ is een dag voor iedereen en daar horen ook alle kinderen bij. !Met die gedachte hebben wij daarom ‘’Koningsspelen in de kinderopvang’’ in het leven geroepen. !Wij denken dat het heel goed mogelijk is, om ook voor de kleintjes onder ons er een leerzame, sportieve en feestelijke dag van te maken ter eren van onze Koning. !En om deze dag voor alle kinderopvanglocaties in Nederland mogelijk te maken, hebben wij een ‘’Koningsspelen in de kinderopvang Magazine’’ gemaakt. Een online magazine boordevol leuke spelletjes, weetjes & nieuws, leuke artikelen, ideeën voor koninklijke traktaties, spelmateriaal, een koningsverhaal en nog veel meer… !Kortom, alles om er samen een koninklijke dag van te maken! !Wij wensen jullie een feestelijke Koningsdag toe en heel veel plezier met de Koningsspelen in de kinderopvang!

Koninklijke groet, !Het team van de !!

Page 3: Koningsspelen magazine 2014
Page 4: Koningsspelen magazine 2014

!!

Onder het motto ‘Samen spelen is samen bewegen!’ hebben wij voor alle kinderopvanglocaties dit jaar een speciale editie gemaakt van het

Wegwijzerindekinderopvang.nl magazine het:

‘Koningsspelen Magazine’ Het magazine kunt u gebruiken als een handboek om een dag op uw opvang locatie te organiseren helemaal in het teken van de ‘Koningsdag’.

Het magazine, dat speciaal is gemaakt voor de kinderopvang (KDV, BSO en gastouders), bevat maar liefst ruim 60 pagina’s gevuld met ideeën voor (oud Hollandsche) spelletjes, een oorkonde om een winnaar te huldigen, een kroon die kan worden gekleurd, ideeën voor lekkere hapjes en boterhammen, kleurplaten, een verhaal over een prins die niet kon lachen, levensloop van onze Koning, tips en trucs om de ouders te betrekken en het nog gezelliger te maken en daarnaast:

Winacties: Diverse ondernemers bieden producten aan zoals Moesie de moestuincoach en Stapjes Vooruit.In het magazine stellen deze ondernemers zich voor en op de Win-actie pagina staan de actie-aanbiedingen.

De exclusieve prijzen, worden verloot onder de deelnemende kinderopvanglocaties!!

De poster kan uitgeprint worden in A4 formaat. U kunt zelf de datum op de poster invullen en dan ophangen zodat alle ouders weten wanneer u uw Koningsdag organiseert. !Kprtom, alles wat u nodig heeft om er een koninklijke dag van te maken!

!Wij wensen u een fantastische Koningsdag samen met de kinderen!

Team van de wegwijzerindekinderopvang.nl

Koningsspelen in de kinderopvang Magazine

Page 5: Koningsspelen magazine 2014

InhoudsopgaveWin acties!! ! ! ! ! p. 7 & 50

Artikelen! ! ! ! ! p. 8, 30 & 38 - 39

Spelletjes! ! ! p. 13 - 15, 21, 28 - 29 & 52

Poster & Uitnodiging! ! ! p. 9

Koningsverhaal! ! ! ! ! p. 23 - 26

Traktaties! ! ! ! ! p. 11, 31 & 45

Advertenties!! ! ! p. 10, 12, 17, 18, 25, 32,!! ! ! ! ! ! ! 35, 41, 44, 46, 48 & 51

Tips & Trucs!! ! ! ! p. 43

Spelletjes! ! ! p. 13 - 15, 21, 28, 37 & 52

Oorkonde! ! ! ! ! ! ! ! p. 16

Kleurplaten! ! ! ! ! ! p. 53 - 56

Koning Willem Alexander! ! ! ! p. 12

Koningslied! ! ! ! ! ! ! ! p. 42

Page 6: Koningsspelen magazine 2014
Page 7: Koningsspelen magazine 2014

15% korting de gehele maand april!! !Kortingscode: KS15ST26

Win Acties!!

T.w.v. € 60,-

Koningsspelen!Kinderyoga Workshop!

Exclusief cadeau!!

3 lessen voor de !prijs van 2

Verrassingspakket…

Maak kans op een van de onderstaande exclusieve prijzen!

Page 8: Koningsspelen magazine 2014

1. Koekhappen Snij plakken ontbijtkoek en rijg ze aan een draad. Hang deze draad op en laat alle kinderen tegelijk één plak van de lijn afhappen. Wie de koek, met zijn handen op zijn rug, als eerste weet op te eten, heeft gewonnen. !2. Stoelendans Zet evenveel stoelen in een cirkel als dat er kinderen zijn. Zet de muziek aan en laat de kinderen voor dit spel dansend om de stoelen heenlopen. In de tussentijd haal je een stoel weg en stop je de muziek. De kinderen moeten zo snel mogelijk een stoel zoeken. Een kindje lukt het niet en valt af. Je gaat hiermee door, tot er nog één stoel en twee kinderen over zijn.  Uiteindelijk is er dus één stoelendans-winnaar! !3. Spijker-poepen Bind een touw met daaraan een spijker om de middel van ieder kind. De kinderen mogen dan boven een lege fles gaan staan en moeten proberen om als eerste de spijker in de fles te laten zakken. De snelste wint!

Page 9: Koningsspelen magazine 2014

Stapjes VooruitStapjes vooruit , een positieve stimulans voor kinderen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken.Wij zijn Sandra en Ashley Bokhoven. Moeder en dochter die veel ervaring hebben met ontwikkelingsgericht speelgoed door onze werkzaamheden in de kinderopvang en zorg.Wij denken niet in problemen maar in oplossingen. Kinderen in hokjes plaatsen is onnodig. Elk kind is anders, elk kind is uniek!Bij Stapjes Vooruit vind u ontwikkelings- gericht speelgoed en accessoires. Alles is met zorg en op kwaliteit uitgekozen. Op deze manier hebben jullie lang plezier van het speelgoed. Kwaliteit, veiligheid en het stimuleren van de ontwikkeling staat bij ons voorop!

Ook is het mogelijk om advies te vragen over welke producten het best bij het kind passen. Hiervoor kunt u contact opnemen met: [email protected] . Ook kunt u ons op werkdagen van 9:00 – 17:00 en op zaterdag van 10:00 – 12:00 telefonisch bereiken. In onze webshop kunt u producten selecteren op bepaalde fasen van de ontwikkeling.

Page 10: Koningsspelen magazine 2014

Het prinsje dat niet kon

lachen… !

!

!

Annelies Andriese

Page 11: Koningsspelen magazine 2014

Er was eens een klein prinsje dat niet kon lachen, hij lachte nooit…en dat was eigenlijk heel raar. Want het prinsje had hele lieve ouders, heel veel vriendjes en vriendinnetjes en een mooie fiets, een hond en heel veel speelgoed. Hij lachte niet als hij een cadeautje kreeg of als de koning of koningin met hem speelde of knuffelde, zelfs niet als zij hem kietelden onder zijn voetjes.Zijn ouders werden daar heel verdrietig van. Ze dachten dat hij misschien wel een beetje pijn in zijn buik had of pijn in zijn hoofd. Daarom gingen ze met hem naar een dokter om hem te laten onderzoeken.

De dokter was een hele lieve mevrouw die aan hem helemaal onderzocht, ze voelde en klopte, luisterde naar zijn hartje en ze keek in zijn keeltje en in zijn oortjes. Maar de dokter kon helemaal niets vinden en zei tegen de Koning en de Koningin dat hij helemaal gezond was. Ze zei; “Als het prinsje later groot is dan gaat hij wel leren lachen”! Maar toen de prins een beetje groter was geworden kon hij nog steeds niet lachen en dat vond hij helemaal niet leuk. Iedereen noemde hem de “de Prins die niet kan lachen”. Soms ging hij voor de spiegel zitten om te oefenen met lachen. Dan deed hij zijn mond open en dan zei hij hardop gggggggggg of eeeeeee maar dat waren allemaal geen echte goeie lachen….dat kon hij zelf ook wel zien.De Prins werd alsmaar groter. Hij ging naar school en naar zwemles en leerde voetballen en tennissen maar lachen lukte maar niet…

Page 12: Koningsspelen magazine 2014

Andere aanbodmodellen binnen de kinderopvang

One-size-fits-all, 52 weken, hele dagen kinderopvang van 7 uur of half 8 tot 6 uur of half 7. Ouders hadden tot voor kort niet veel te kiezen, al gaven zij aan behoefte te hebben aan een flexibeler aanbod van opvang, bijvoorbeeld bso die aansluit bij de schooltijden of ‘kinderopvangloze schoolvakanties’.

Een standaard aanbod maakt kinderopvang tegelijkertijd duur én goedkoop: duur vanwege het groot aantal – soms onbenutte – uren, goedkoop omdat bij een standaardaanbod de uurprijs lager is zodat de overhead over meer uren verdeeld kan worden

Onder de druk van de groeiende leegstand denken kinderopvangondernemers na over een flexibeler aanbod. Zij hopen het ouders daarmee beter naar de zin te maken en hen daarmee voor zich terug te winnen.

In de praktijk heeft een aantal kinderopvang ondernemers een flexibel aanbod ontwikkeld.

Op het middagcongres Kinderopvang à la carte? Andere aanbodmodellen binnen de kinderopvang op 19 juni aanstaande presenteren wij u deze voorbeelden.

En wij stellen de vragen: is meer flexibiliteit wel de oplossing in tijden van crisis? Neemt de vraag naar kinderopvang – per uur – dan niet juist af? Doen we de kinderen er een plezier mee? Trekt meer flexibiliteit ouders over de streep, of alleen juist weer de ouders uit de hogere inkomensklassen?

Tot slot gaan we in debat met onder andere BOinK en Brancheorganisatie Kinderopvang. Ook drs. Martin Flier, directeur Kinderopvang van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zal een reactie geven op het onderwerp en wat daarover gezegd wordt. Martin Flier is aanwezig omdat het ministerie zeer geïnteresseerd is in wat u te zeggen heeft in dit debat.

!!Bron: http://debat.bbmp.nl/

Page 13: Koningsspelen magazine 2014
Page 14: Koningsspelen magazine 2014

2 t/m 6 jaar

Voetje van de vloer Voetje van de vloer is een leuk kinderspel waarbij de voeten van de kinderen de grond niet mogen raken. Er is een kindje die de grond wel mag raken en een ander kindje moet tikken die met de voeten de grond raakt. Is hij op tijd getikt? Dan is hij de tikker en mag de tikker mee gaan doen en met zijn voeten dus de grond niet raken! !Annemarie koekkoek Ga minstens acht stappen uit elkaar staan. Jij staat met je rug naar je peuter toe. Je zegt de woorden Annemarie koekkoek in verschillende tempo’s. Terwijl jij de woorden zegt en naar voren kijkt mag je peuter naar jouw toe komen stappen. Maar als jij koekkoek hebt gezegd dan kijk je snel om. Zie je je peuter nog bewegen dan moet hij overnieuw beginnen. Je peuter moet proberen om stil te staan voordat jij omkijkt. De bedoeling is dat je peuter jouw kan aantikken zonder dat jij hem hebt zien bewegen. !Raadspelletje Verzamel allerlei voorwerpen uit de natuur, zoals besjes of kastanjes, en leg ze bij elkaar neer. Vertel over elk voorwerp wat het is en waarvoor het dient in de natuur. Zo is het spelletje ook nog eens leerzaam. Leg vervolgens een doek of kleedje over de voorwerpen en laat je kind raden wat er allemaal onder het kleedje ligt. Als er meerdere spelers zijn, is het kind dat de meeste voorwerpen kan opnoemen de winnaar!Raden voor de kleintjes Eén kind zit met de ogen dicht op de grond. De andere kinderen zitten heel stil op de bank. Een paar kinderen worden aangewezen en mogen zo zachtjes als ze kunnen achter het kind op de grond gaan zitten. Het kind moet raden hoeveel kinderen er zitten. !Fopbal De kinderen staan in een kring met hun handen op hun rug! In het midden staat de 'fopper'. Hij moet proberen de kinderen voor de gek te houden door afwisselend te gooien en net te doen alsof hij gooit. De kinderen moeten de bal vangen, anders zijn ze af, maar ze mogen bij een schijnbeweging van de fopper, hun handen níet laten zien! Dan zijn ze ook af. Kinderen die af zijn worden zelf de 'fopper'. !Hooghouden De ballon omhoog houden is een leuk kinderspel. Er zijn verschillende manieren waarop dit kinderspel gespeeld kan worden. Je kunt bijvoorbeeld de ballon omhoog gooien en met een waterpistool omhoog houden, maar het kan ook met je handen. Diegene die de ballon het langste in de lucht kan houden is de winnaar!

Page 15: Koningsspelen magazine 2014

Gezond, lekker en leuk, wie wil er !nog een ijsje?

Fruitcocktail

Chocolade is altijd goed!

Een dolfijn om op te eten…

Gezonde snack… is zo gehakt!

Op een stokje

Page 16: Koningsspelen magazine 2014