S-magazine december 2014

32
Open brief aan minister Maggie De Block Iedereen aan de aspirine Mag jouw kind alcohol drinken Hoeveel kost ziekenhuisverblijf EDITIE WEST-VLAANDEREN S magazine december 2014 GEZONDE FEESTTAFEL gezondheidsmaandblad van de Socialistische Mutualiteiten De lekkerste kerst ter wereld

description

gezondheidsmaandblad van de Socialistische Mutualiteiten

Transcript of S-magazine december 2014

Page 1: S-magazine december 2014

Open brief aan minister Maggie De Block

Iedereen aan de aspirine

Mag jouw kind alcohol drinken

Hoeveel kost ziekenhuisverblijf

EDITIE WEST-VLAANDERENEDITIE WEST-VLAANDEREN

SmagazinemagazineSmagazinemagazinedecember 2014

GEZONDE FEESTTAFEL

magazinegezondheidsmaandblad van de Socialistische Mutualiteiten

de lekkerste kerst ter wereld

Page 2: S-magazine december 2014

14

Mustafa KörNa en zwaar verkeersongeval kwam Mustafa Kör in een rolstoel terecht en nam zijn leven een andere wending. In plaats van te ondergaan, ontpopte hij zich tot een belangenverdediger van mensen met een handicap én tot een literair talent. Mustafa Kör is peter van de VFG-campagne 'Ontdooid' die vastgeroeste clichés over mensen met een beperking ontkrachten of ontdooien.

12

consument

4 Feest en eet gezond 26 De lekkerste kerst ter wereld 28 Champagne, laat de bubbels

maar komen 29 Wat met je

personenalarmtoestel als de stroom uitvalt?

34 De ontaarde dictator

sociale info

6 Open brief aan Maggie De Block

30 Hoeveel betaalt u voor een ziekenhuisverblijf?

31 Safi is vrijwilliger bij Oppashulp.

36 Vrijwilligerswerk kleurt je leven 37 Voelschorten voor mensen

met dementie 37 Hoofdprijs voor project

Rugwebcoach

en verder...

8 PlusMinus 11 Column Bart Vandormael 12 Mustafa Kör in Close Up 30 Eyecatcher

december 2014

28De lekkerste kerst ter wereldS-magazine vroeg aan vier bekende chefs om een gerecht te bereiden met betaalbare producten dat elke hobbykok(kin) zelf kan klaarmaken. Het feest-menu omvat een Oosters soepje gevolgd door gemarineerde rog, nestduif en een praliné mousse.26

gezondheid

10 Iedereen aan de aspirine? 14 De rookstopspecialist 25 Mag jouw kind alcohol drinken?

De rookstopspecialistWaarom roken rokers? En waarom is het zo verdomd moeilijk om van die vervelende gewoonte verlost te geraken? Welke schade richt nicotine aan en zit er meer nicotine in sigaretten dan ons wordt voorbehouden? En wat is het nut en succes van rookstopmiddelen? Voor een antwoord op deze vragen gingen we te rade bij dr. Hedwig Boudrez van het UZ Gent.

Mag jouw kind alcohol drinkenIs er iets mis met een tienerzoon of -dochter die geregeld alcohol drinkt en heel af en toe dronken voor de deur staat? Ja en neen. Jongeren maken een leerproces door en het drinken van alcohol maakt daar een onderdeel van uit. Maar alcohol is schadelijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jongeren. Maak het ondrrwerp daarom bespreekbaar.

Champagne is uitvinding van een benedictijnerIk proef de sterren! Aldus benedictijner monnik Dom Pérignon, uitvinder van de méthode champenoise. Hij was keldermeester van de abdij van Hautvillers en gaf zijn naam aan een van de beste champagnes ter wereld.

25

28

Ik proef de sterren! Aldus benedictijner monnik Dom Pérignon, uitvinder van de méthode champenoise. Hij was keldermeester van de abdij van Hautvillers en gaf zijn naam aan een van de beste champagnes

Page 3: S-magazine december 2014

3

Open brief aan minister Maggie De Block

Iedereen aan de asperine

Mag jouw kind alcohol drinken

Hoeveel kost ziekenhuisverblijf

EDITIE OOST-VLAANDERENEDITIE OOST-VLAANDEREN

SmagazinemagazineSmagazinedecember 2014

GEZONDE FEESTTAFEL

gezondheidsmaandblad van de Socialistische Mutualiteiten

De lekkerste kerst ter wereld

Maandelijks gezondheidsmagazine van de Socialistische Mutualiteiten

Jaargang 42

December 2014

Uitgever-Directeur:Paul Callewaert

Hoofdredacteur:Urbain Vandormael

[email protected]

Medewerkers aan dit nummer:Lore Abrahams, Carine Algoet, Bram Beeck,

Sophie Beyers, Joeri Bouwens, Evelien

Cackebeke, Erik Cajot, Luc Carsauw,

Hanna Clarys, Katrien De Weirdt, Geert

Dieussaert, Koen Foubert, Patrick Galloo,

Isabel Geenens, Siska Germonpré, Stefan

Helderweirt, Evelyne Hens, Joris Herregods,

Julie Minnaert, Guy Peeters, Sara Maria

Peeters, Leen Pollentier, Carolien Rietjens,

Inge Roggen, Bruno Ruebens, Rik Thys,

Bart Vandormael, Ivan Van der Meeren,

Renée Van der Veken, Priscilla Van Even,

Irene Van Humbeeck, Eva Venneman,

Daniëlla Verbruggen, Jean-Marie Verlinden,

Patrick Verertbruggen en Katrien Vervoort.

Adres:S-magazine,

Sint-Jansstraat 32

1000 Brussel

Tel. 02 515 05 45

Fax 02 515 17 55

[email protected]

www.s-magazine.be

Postrekening:000-0740065-52 van het Nationaal

Verbond van Socialistische Mutualiteiten,

Brussel

Oplage: 509.000

Abonnement: 10 euro per jaar

Lid van de Unie van de Uitgevers van de Periodieke Pers

De sociale onrust is begrijpelijk. Bij nader toezien blijkt dat de maatregelen van de regering asociaal zijn, dat ze de vermogenden buiten schot laten en absoluut geen perspectief bieden op enig eco-nomisch herstel.

Typerend is dat zowel de Vlaamse als federale regeringen erg snel tewerk gaan wanneer het beslissin-gen betreft die Jan Modaal treff en. In de gezondheidszorg wordt de patiënt niet ontzien, integendeel: het remgeld voor veel specialisten stijgt en de derdebetalersregeling wordt uitgesteld, wat slecht nieuws is voor de lagere inkomensgroepen en chronisch zieken. Ook moeten vrouwen na de bevalling sneller naar huis zonder dat zij kunnen rekenen op extra thuiszorg. Bovendien worden in Vlaanderen de premies voor de zorgverzekering gewoon verdubbeld.

De verdubbeling van de zorgverzekeringspremie baart ons grote zorgen. Iedereen weet dat deze verzekering in de nabije toekomst meer geld zal nodig hebben, door de toename van de vergrijzing en overheveling van de ouderenzorg naar Vlaanderen. De beslissing om deze verzekering in toene-mende mate te fi nancieren via forfaitaire premies die slechts in zeer beperkte mate rekening hou-den met de grote inkomensverschillen in onze samenleving, botst met het solidariteitsprincipe van “de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten”. We zullen er tevens op toezien dat deze verdubbeling leidt tot de beloofde extra dienst-verlening en dat de volledige opbrengst niet wordt aangewend voor een platte – en naar onze mening – zeer kortzichtige besparing.

Dat moeilijke tijden ook moeilijke maatregelen vergen, betwisten wij niet. Wel hebben we moeite met asociaal karakter van de voorgestelde maatregelen. Dat wij in deze discussie onze verant-woordelijkheid niet uit de weg gaan, moge blijken uit de pasklare voorstellen voor een meer doelmatige en toch solidaire en betaalbare zorg die wij hebben uitgewerkt. Investeren in gezondheidszorg is niet alleen hard nodig maar is – we blijven dit herhalen - ook goed onze economie en voor de tewerkstelling.

Voor uw gezondheid heeft de ziekteverzekering zuurstof nodig. Deze bood-schappen zullen wij luid en duidelijk blijven verkondigen.

Paul CallewaertAlgemeen secretaris

Voor uw gezondheid heeft ziekteverzekering zuurstof nodig

Langer werken voor je met pensioen kan, een indexsprong, forse besparingen in heel wat diensten van openbaar nut en lokale besturen, meer betalen voor onderwijs en energie, minder kinderbijslag en duurdere kinderopvang, hogere remgelden voor spe-cialisten , een verdubbeling van de premies voor de Vlaamse zorgverkering. Deze en andere maatregelen zorgen momenteel voor heel wat sociale onrust.

Investeren in gezondheidszorg

is niet alleen hard nodig maar is ook goed onze economie en

voor de tewerkstelling.

Page 4: S-magazine december 2014

4 • S-magazine / december 2014

gezondheid

Oesters en schelpdieren

Deze zeevruchten zijn rijk aan eiwitten, magnesium en zink. Ze bevatten bijna geen vetten. En de aanwezige vetten zijn vooral onverzadigd, dus gunstig voor hart- en bloedvaten. Oesters geserveerd met wat citroensap en brood, blijft een caloriearm gerecht.

Kreeft

Kreeft is mager en bevat veel eiwitten, ook diverse vitamines. In kreeft zit wel meer cholesterol dan in de gemiddelde vis en dit kan een klein effect hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Maar eens kreeft op het menu zetten kan geen kwaad. Met een saus van citroensap, verse kruiden en eventueel wat light room erbij blijft kreeft ook een gezond gerecht.

Zalm

Zalm behoort tot de vette vissoorten. Gelukkig bevat hij wel gezonde vetten: goed voor hart en bloedvaten. Wanneer je hier een normale hoeveelheid van eet, val-len de calorieën zeer goed mee. Gezonde bereidingswijzen van zalm vind je op de website van ons ziekenfonds.

Ganzenlever of foie gras

Foie gras is een rijke bron van ijzer, zink en vitamine A. Maar ganzenlever bestaat wel uit 45% vet! Een diervriende-lijk alternatief is de Faux Gras®de Gaia.

Deze bestaat uit water, ongeharde bio palmolie, aardappelzetmeel bio, tomatenpuree bio, witte wijn bio, zonnebloemolie bio, zeezout, bio-logische gist, specerijen bio, truffel en champagne. Zowel in foie gras als Faux Gras (palmolie)zitten veel verza-

digde vetten, die nadelig

zijn voor hart- en vaatziekten.

Als je deze beperkt tot

een klein stukje op een toast met

stukjes appel of vijg erbij, beperk je het aantal ongezonde vetten.

Kalkoen

Kalkoen is - zoals kip - mager vlees. Ook hier blijft het gezonder als je bij de berei-dingswijze niet te veel vetstof gebruikt of vettige sauzen toevoegt. Gezonde en heerlijke bereidingswijzen van kalkoen vind je op de website van ons ziekenfonds. Fondue

Vleesfondue is ook een populair feestge-recht. Met veel aantrekkelijke groenten erbij word je minder snel verleid tot te veel vlees eten. Mager biefstuk, kal-

koen- of kippenborst,

Feest en eet gezondJe hoeft geen dieetvoeding te serveren om er toch een gezonde degustatie van te maken. Bovendien beperken bepaalde kooktechnieken of bereidingswijzen de vetten en behouden ze beter de voedingswaarde (zoals vitaminen) en de smaak. Enkele voorbeelden.

Page 5: S-magazine december 2014

5december 2014 / S-magazine •

sociale info

struisvogelsteak, kalfslapje zijn magere vleessoorten. Laat je het vlees na het fonduen even uitlekken op een stukje keukenpapier, dan krijg je ook minder vetten binnen. Of nog beter: je kan fon-duen met bouillon. Zoals de Chinese of Oosterse fondue . Het voordeel is dat je hier ook vis en groenten in kan bereiden.

Kerstgebak

De traditionele kerststronk is doorgaans zeer calorierijk. Wanneer je je beperkt tot

Gezonde én lekkere recepten

Op de website van ons ziekenfonds vind je tal van gerechten op een gezonde manier bereid. Bij elk recept vermeldt de diëtiste binnen welk dieet het past: vermagerings- of diabetesdieet, zoutarm dieet, cholesterolverlagende of vezel-rijke voeding. Surf naar www.devoorzorg.be of www.bondmoyson.be en typ “gezonde recep-ten” in de zoekfunctie.

een zeer klein stukje en je bord versiert met verse besjes of ander fruit erbij heb je minder calorieën en meer vitaminen binnen.

Chocolade

Met mate gegeten, is chocolade niet ongezond. Zwarte chocolade verdient de voorkeur. Want zwarte chocolade met een hoog cacaogehalte bevat flavo-noïden. Dit zijn antioxidanten. Ze zouden het risico op hart- en vaatziekten vermin-deren en een gunstig effect hebben op de bloeddruk. Maar uitsluitend pure choco-lade levert dit resultaat op. Dus witte en melkchocolade niet. Desondanks brengt chocolade ook veel verzadigd vet en sui-ker aan. Chocolade bestaat gemiddeld uit 30% vet en 55% suiker. Deze 'slechte'

vetten hebben dan weer een negatieve invloed op hart en bloedvaten.

ISabel geenenS en ClaudIa FrIpont, dIëtISte

foto

’s: S

-mag

azin

e

Page 6: S-magazine december 2014

6 • S-magazine / december 2014

sociale info

Moeten we u feliciteren of condoleren? We twijfelen.

Uiteraard moeten we u feliciteren. Uw jeugddroom gaat in vervulling, en het klopt, minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid zijn in België is absoluut een fan-tastische job. Onze gezondheidszorg is betaalbaar, toegankelijk en kwalitatief, en dit voor iedereen. In de sector werken ongelooflijk gemotiveerde en bekwame mensen, met een hart voor iedereen. En de Belgen zijn door de band zeer tevreden over hun gezondheidszorg. Wie wil niet mee aan dit succesverhaal schrijven.

Maar toch, we voelen de drang u te condoleren. U krijgt een schier onmogelijke opdracht. U moet vele dromen waar maken, u moet het recht van alle Belgen op een goede gezondheidszorg vrijwaren. Maar u moet dit doen met gekortwiekte vleugels. U moet in stand houden, hervor-men, uitbouwen, verbeteren,… maar zonder de nodige middelen. Onder uw beleid mogen de uitgaven voor de gezondheidszorg met 1,5 procent per jaar stijgen, en dit vertrekkende van een drastisch afgeslankte vertrekbasis. Historische en internationale trends leren dat een realis-tische uitgavengroei 3 procent per jaar is.

Geachte mevrouw

de minister,

Moeten we u helpen of waarschuwen? We twijfelen.

Uiteraard moeten we u helpen. We zullen in het belang van de patiënt hard aan het zeel trekken om doelmatige hervormingen door te voeren. We hebben dat de afgelo-pen jaren gedaan, en blijven consequent die weg inslaan. Nutteloze onderzoeken, overconsumptie, ongerecht-vaardigde uitgavenverschillen,… : samen met u zijn we overtuigd dat die geweerd moeten worden. Samen met u zijn we ervan overtuigd dat hier nog verbetering haalbaar is.

Maar toch, we voelen de drang u te waarschuwen. Te waar-schuwen voor de nefaste effecten van een krimpscenario, ook en vooral voor de patiënt. We zagen hiervan al een eerste glimp bij de begrotingsopmaak 2015. Het remgeld voor de specialisten wordt in veel gevallen verhoogd, soms zelfs van 8,23 naar 12 euro. De sociale maatregel waar-bij mensen met recht op de verhoogde tegemoetkoming nog enkel het remgeld moeten betalen, wordt uitgesteld. Of zelfs afgevoerd voor mensen met een chronische aan-doening, als we het regeerakkoord goed lezen. Bevallen vrouwen moeten sneller naar huis, zonder dat dit gepaard gaat met extra investeringen in kraam- en andere thuis-zorg. En laat ons wel wezen: ook hier zullen de kwetsbare groepen dit het meest voelen. Uit intermutualistische

Page 7: S-magazine december 2014

7december 2014 / S-magazine •

sociale info

Moeten we u vertrouwen of vrezen? We twijfelen.

Uiteraard vertrouwen we u. We vertrou-wen erop dat u als arts alles zal doen om de

patiënten te vrijwaren. We vertrouwen erop dat u studies van officiële instanties zoals het

Planbureaus ter harte neemt. Studies die erop wijzen dat investeren in gezondheidszorg loont. Dat

elke 100 euro die je investeert in zorg, de Belgische eco-nomie met 145 euro doet toenemen. Dat 100 zorgjobs er elders nog 22 opleveren.Maar toch, we vrezen. We vrezen dat het budgettaire keurslijf een alibi wordt. Het perfect excuus om het refrein ‘er is geen alternatief ’ erin te drammen. Het perfecte excuus om het refrein ‘we moeten snoeien om te bloeien’ erin te drammen. Om de kosten in toe-nemende mate af te wentelen op de patiënt en zo een sluipende privatisering in te voeren richting een hogere patiëntenfactuur in eerste fase, en aanvullende en pri-vate ziektekostenverzekeringen voor zij die het zich kunnen veroorloven in tweede fase.

Neem even de tijd deze cijfers te laten bezinken: Een private verzekeraar heeft er alle belang bij de 5 pro-cent zware zorggebruikers te weren die goed zijn voor 27 procent van de patiëntenfactuur, zoals we hierboven schreven. Door zich op de 95 procent meest gezonde te concentreren, moet deze verzekeraar maar 73 pro-cent van patiëntenfactuur verzekeren.

Uitgaand van een fictief voorbeeld waarbij je gemiddeld 100 euro per individu zou moeten vragen om 100 men-sen te verzekeren tegen supplementen en remgelden, kunnen zij een premie van slechts 95 euro vragen voor die 95 ‘beste’ individuen. Met de totale premiemassa van 9.025 euro hebben ze ruim over om de 7.300 euro remgelden en supplementen van hun klanten te finan-cieren. Zelfs met ruime beheerskosten van 15% (1.354 euro), zitten ze nog altijd met een winst van 371 euro of een ROI van 4,1%. Iedereen blij: aandeelhouder geluk-kig, klant gelukkig en minister gelukkig. En de 5 procent die uit de boot valt? Collateral damage? Of is dat de verantwoordelijkheid van de overheid en de ziekenfondsen? Deze 5 procent zware risico’s kosten samen 2.700 euro aan supplementen en remgelden. Of omgerekend: een premie van 540 euro is nodig om de kosten te dekken.

Nu is het nog maar een kleine stap naar de volgende redenering: de private verzekeraars zijn 5,7 keer effici-enter dan overheid/ziekenfondsen (premie 540 euro tov 95 euro), en ze boeken nog winst.

cijfers blijkt dat zij vandaag 13 procent minder postnatale begeleiding genieten .

We willen u waarschuwen dat zo’n besparingsbeleid op termijn de patiënten en meest kwetsbare groepen in gevaar brengt. Iemand die gezond is en financieel niets of weinig tekort komt, voelt weinig van een verhoging van het remgeld, een schrapping van een terugbetaling, of het duurder worden van een geneesmiddel. Niet zo voor wie chronisch ziek is, voor oudere mensen of mensen met een precaire inkomenssituatie. We hebben de intermutualisti-sche cijfers voor u nog eens mooi op een rij gezet :

• 5 procent van de bevolking is goed voor 53 procent van de uitgaven van de ziekteverzekering. Globaal betalen zij 27 procent van de totale patiëntenfactuur. Uitgesplitst over remgeld en supplementen ziet het plaatje er zo uit: ze nemen 18 procent van de remgelden voor rekening (na tussenkomst maximumfactuur) of gemiddeld 586 euro per jaar. Bovendien moeten zij 42 procent van de supplementen betalen, of gemiddeld 852 euro per jaar. Ter vergelijking: een gemiddelde Belg betaalt slechts 163 euro aan remgelden en 100 euro aan supplementen per jaar.

• voor de chronisch zieken met de hoogste uitgaven is de situatie nog schrijnender. Zij ‘kosten’ gemiddeld 40 maal meer dan de gemiddelde Belg aan de ziekteverzekering. De impact op hun eigen portemonnee is aanzienlijk : deze groep betaalt jaarlijks gemiddeld 788 euro aan rem-gelden (na tussenkomst maximumfactuur) en 1.411 euro aan supplementen. Omgerekend moeten ze 183,25 euro per maand uit eigen zak betalen, en dit nog zonder te spreken over niet-terugbetaalde zorg.

Open brief van Paul Callewaert aan Maggie De BlockMinister van Sociale Zaken en Volksgezondheid

Page 8: S-magazine december 2014

8 • S-magazine / december 2014

PLUSMINUSdoor Urbain Vandormael

1 KM/U TRAGER RIJDEN redt 4 KInderleVenSElke dag raken 148 Belgen gewond in het verkeer. Vaak ligt overdreven snelheid aan de basis van de ongevallen. Een kleine inspanning kan nochtans al een groot verschil maken. “Als we met zijn allen gemiddeld 1 km/u trager rijden, zouden er 6 procent minder Belgen sterven op de weg,’ aldus een opmerkelijk statement van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). Dat we sneller rijden dan toegelaten, dat bewees een recente snelheidscontrole op de Haachtsesteenweg, een drukke invalsweg naar Brussel met een snelheidslimiet van 50 km/u. Tijdens het weekend rijden zes op de tien te snel, tijdens de week zijn het er vier op de tien. De overschrijding van de limiet is vaak zeer groot, er werden topsnelheden gemeten van 174 km/u. Volgens het BIVV vinden veel bestuurders dat te snel rij-den ‘normaal’ is en hebben ze een positief beeld van snelheid. Ze beseff en niet dat zelfs kleine overtredingen grote gevolgen kunnen hebben. Vaak zijn het geen rationele maar emotionele redenen die bestuurders aanzetten om op het gaspe-daal te staan… het is sportief en we winnen tijd! Het BIVV verstuurde onlangs een mail naar zo’n 2.000 bestuurders met een zware voet wier familieleden zich zorgen maken over hun rijgedrag. De mail luidde als volgt… ‘Hallo, ik stuur je deze bood-schap omdat ik vind dat je te snel rijdt. Er zijn al te veel mensen gestorven door

een onaangepaste snelheid en ik wil je echt niet verliezen. Wees voorzichtig, ik geef om jou.’

Kleine inspanningen kunnen inderdaad grote eff ec-ten hebben. Volgens een schatting van het

BIVV zou een daling van de gemiddelde snelheid met 1 km/u al 3,5 tot 6 pro-

cent minder dodelijke slachtoff ers opleveren. Op een totaal van ruim 720 verkeersdoden zou dat 43 minder doden betekenen, onder wie 4 kinderen. En dat door een

beetje op onze snelheid te letten.

foto

’s: S

-mag

azin

e

3D-BRILLETJES geVaarlIJK Voor KInderen Het Franse Agentschap voor Volksgezondheid advi-

seert om kinderen onder de zes jaar geen 3D-brilletjes op te zetten om

fi lms te bekijken. Voor kinde-ren onder 13 jaar moet het

gebruik beperkt blijven. Bij 3D-technologie ziet elk

oog een verschillend beeld. Veel volwasse-nen hebben tijdelijke klachten als hoofdpijn en vermoeide ogen, bij kinderen kun-nen de brilletjes op lange termijn schade berokkenen. Het

hersengedeelte dat instaat voor interpretatie van beelden is immers nog in volle ont-wikkeling bij jonge kinderen.

VROUWEN blIJVen mInder VERDIENENMannen verdienen nog altijd 10 procent meer dan vrouwen. Dat blijkt uit het recente Loonkloof-rapport van het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen over het jaar 2011. De verschillen zijn het grootst bij bedienden (25 %) en arbeiders (20 %) in de privésector. Op jaarbasis verdienen mannen liefst 22 procent meer dan vrouwen, maar dat komt omdat vrouwen vaker deeltijds werken.

KOFFIE Helpt JETLAG beStrIJdenKoffi e helpt om te vechten tegen slaap, onder andere omdat het in je lichaam adrenaline aanmaakt. Nederlandse onderzoekers bieden nu een nieuwe verklaring. Ze onderzochten het eff ect van cafeïne op vermoeide muizen. Dieren met een slaaptekort bleken door cafeïne toch nog een hogere biologische klok te hebben. Hoe dat werkt? Onze biologische klok - een groep van hersencellen van ongeveer 20.000 neuronen - wordt geactiveerd door licht. Als we te weinig slapen, is onze interne klok in de war en wordt ze minder gevoelig voor licht. Cafeïne maakt de biologische klok weer lichtgevoelig, waardoor ze zich sneller aanpast aan een nieuw ritme. Dat kan ervoor zorgen dat je jetlag sneller verdwijnt als je een kop koffi e drinkt.

seert om kinderen onder de zes jaar geen 3D-brilletjes op te zetten om

fi lms te bekijken. Voor kinde-ren onder 13 jaar moet het

gebruik beperkt blijven. Bij 3D-technologie ziet elk

oog een verschillend beeld. Veel volwasse-nen hebben tijdelijke klachten als hoofdpijn en vermoeide ogen, bij kinderen kun-nen de brilletjes op lange termijn schade berokkenen. Het

hersengedeelte dat instaat voor interpretatie van beelden is immers nog in volle ont-wikkeling bij jonge kinderen.

Page 9: S-magazine december 2014

9december 2014 / S-magazine •

1 OP 6 KINDEREN TE DIK

Eén op de zes kinderen in ons land lijdt aan overgewicht. Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau iVox bij 1.416 ouders van lagereschoolkinderen. ‘Ze moeten dringend meer bewegen,’ waarschuwt hart-specialist Pedro Brugada (UZ Jette). ‘Zo niet riskeren ze hoge cholesterol, hoge bloeddruk en diabetes te ontwikkelen. Het is van belang om kinderen van jongs af aan thuis en op school gezonde eetgewoonten aan te leren en ze tot vol-doende fysieke beweging aan te zetten.’ Opvallend is dat kinderen gemiddeld slechts 3,1 stukken fruit en groente eten terwijl er dat 7 zouden moeten zijn. Ze spenderen slechts 2 procent van hun vrije tijd aan sporten terwijl 65 procent uitgaat naar tv-kijken.

de VOORDELEN Van de VERGRIJZINGDe vergrijzing is hét probleem van de toekomst. Dat krij-gen we elke dag vanuit diverse hoeken te horen. Maar een oudere, kleinere bevolking biedt ook onverwachte voordelen. Zo is de vergrijzing bijvoorbeeld goed voor ons opleidingsniveau, maakt ze burgers rijker en ver-laagt ze zelfs de uitstoot van schadelijke uitlaatgassen.

Een gezamenlijk onderzoek van het Internationale Institute for Applied Systems Analysis, het Max Planck Institut en de universiteit van Washington laat ons inder-daad de andere kant van de medaille te zien. 1. Hoger opleidingsnvieau: minder werkkrachten bete-kent dat ze hoger worden opgeleid. Momenteel is 25 procent van de werkende bevolking hoger opgeleid, over 40 jaar zal dat meer dan 40 procent zijn. 2. Beter voor het milieu: een ouder wordende en dus op termijn krimpende bevolking verlaagt energieverbruik en CO2-uitstoot. Volgens de onderzoekers zal in 2020 het energieverbruik een piek bereiken om daarna terug te zakken tot het niveau van 1950. Omdat een ouder wordende bevolking kleiner woont, minder energie ver-bruikt en minder reist. 3. Rijker worden: wie erft, staat op het moment van de erfenisoverdracht zelf steeds dichter bij de pensioen-leeftijd. Wie krijgt, staat er dus gemiddeld fi nancieel steviger voor. Daardoor krijgen de kleinkinderen op steeds jongere leeftijd fi nanciële steun. Erfenissen wor-den bovendien groter naarmate de moderne gezinnen kleiner worden.4. Langer gezond: vergrijzing drijft de medische kost voor de samenleving op maar er is een temperende factor: het aantal gezonde levensjaren blijft gestaag stijgen. In 2050 zal de gemiddelde vrouw 70 procent van haar leven in goede gezondheid doorbrengen, nu is dat nog 60 procent en we komen van 50 procent.5. Meer vrije tijd: door de vergrijzing vermindert het aantal arbeidskrachten maar zij verbetert terzelfdertijd de verhouding tussen werk, huishoudelijk werk en ontspanning. Door effi -ciëntieverhoging, zowel op het werk als in het huishouden, zal de vrije tijd toenemen.

Vergrijzing biedt dus ook kansen en uitdagingen. Dat beseff en de oude-ren zelf beter dan wie ook. Zij zijn het ook beu met de nek te worden aangekeken, alsof zij de oorzaak zijn van al hetgeen ver-keerd loopt in de wereld.

In vijf jaar tijd vielen er maar liefst 582 doden op de Belgische autosnelwegen, vier keer meer dan in de bebouwde kom. Enkel Griekenland scoort slechter. Het dodelijkst is de expressweg tussen Antwerpen en de Kust. Dat blijkt uit een vergelijkende studie die het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) kon inkijken. België doet het dubbel zo slecht als Nederland en Frankrijk. De oorzaak ligt bij overdreven snelheid, onder invloed rijden en rijden zonder gordel. Ook het vrachtverkeer draagt bij tot de onveiligheid. In één op de drie gevallen zijn (lichte) vrachtwagens betrokken, bij één op de twee is dat een personenauto. Vooral de ernst van de snelwegongevallen blijkt problematisch: slechts 7 procent van alle letselongevallen in ons land speelt zich af op de snelweg, maar is wel goed voor

1 op de 6 doden. Vooral omdat bij bijna de helft van de ongevallen de bestuurder zelf de controle over zijn voertuig verloor of afweek van zijn rijstrook. Ook ’s nachts rijden is een extra risico, goed voor meer dan 20 procent van alle fatale ongevallen.Onaangepaste snelheid is een groot pro-bleem: zelfs ter hoogte van wegenwerken past de Belg zijn snelheid onvoldoende aan. Nagenoeg 8 procent van de dode-lijke ongevallen vond er plaats. 90 procent gebeurde op een recht stuk snelweg, waar de verleiding groot is om aan je radio te prutsen of je gsm te gebruiken.

5. Meer vrije tijd: door de vergrijzing vermindert het aantal arbeidskrachten maar zij verbetert terzelfdertijd de verhouding tussen werk, huishoudelijk werk en ontspanning. Door effi -ciëntieverhoging, zowel op het werk als in het huishouden, zal de vrije tijd toenemen.

Vergrijzing biedt dus ook kansen en uitdagingen. Dat beseff en de oude-ren zelf beter dan wie ook. Zij zijn het ook beu met de nek te worden aangekeken, alsof zij de oorzaak zijn van al hetgeen ver-keerd loopt in de

SLACHTOFFERS BIJ 1.000 KM

1. GRIEKENLAND 91,82. BELGIË 60,13. ITALIË 56,44. LUXEMBURG 46,15. DUITSLAND 33,56. VER. KONINKRIJK 32,17. NEDERLAND 31,58. SPANJE 29,39. FRANKRIJK 21,310. FINLAND 5,1

BELGISCHE AUTOSNELWEGEN OP ÉÉN NA DODELIJKSTE IN EUROPA

Page 10: S-magazine december 2014

10 • S-magazine / december 2014

gezondheid

foto

: S-m

agaz

ine

De aspirine is een van de beste en goed-koopste pijnstillers. Reden genoeg voor de Wereldgezondheidsorganisatie om aspirine op te nemen in de lijst van essentiële geneesmiddelen. Het werkzaam bestanddeel acetylsalicyl-zuur is niet enkel doeltreffend, maar ook veilig bij normaal gebruik. Het eeuwenoude salicylzuur komt uit de bladeren en de schors van de wilg. De oude Egyptenaren dronken een brouwsel van wilgenbladeren om pijn en ontstekingen te milderen, de oude Grieken kauwden op wilgenbla-deren. Salicylzuur is echter erg bitter en slecht voor de maag. De grote doorbraak kwam er toen de Duitse scheikundige Arthur Eichengrün, een werknemer van farmabedrijf Bayer, in 1897 het meer stabiele acetyl-salicylzuur als basis voor de aspirine ontwikkelde. De rest is geschiede-nis, zij het wel een geschiedenis met één donker kantje: lange tijd werd de ontdekking van acetylsalicylzuur toe-geschreven aan Felix Hoffmann, een collega van Eichengrün, maar van-daag weten we dat die laatste vanwege zijn joodse achtergrond door de nazi’s uit de annalen werd geschrapt.

Remedie tegen kater

Elke dag nemen meer dan een miljoen Belgen een aspirine in. Het aantal ver-kochte dagdosissen is tussen 2008 en 2012 gestegen van 331 miljoen naar 412 miljoen. De aspirine heeft zijn nut ruimschoots bewezen als pijnstiller. In combinatie met koffi e is de aspi-rine zelfs de beste remedie tegen een kater, zo moet blijken uit een recente wetenschappelijke studie. Een van de belangrijkste oorzaken van een kater is de chemische stof acetaat, een bijproduct bij de verwerking van alcohol door het lichaam. Cafeïne en bepaalde pijnstillers blokkeren deze stof. Idealiter neem je de aspirine vier uur na het drinkgelag, want dan piekt het niveau van acetaat. Jammer alleen dat je op dat moment wellicht je roes ligt uit te slapen. De organisa-tie Alcoholhulp, een initiatief van CAD Limburg en Drughulp Kempen, raadt dan weer af om een pijnstiller te nemen tegen een kater, “want je lever heeft het al druk genoeg.”

Preventief medicijn

Aspirines verlichten niet enkel pijn, maar worden ook meer en meer aan-geprezen als preventief medicijn tegen hart- en vaatziekten. Vandaag wordt naar schatting ruim 40 procent van de verkochte aspirines ingeno-men tegen een herhaalde hartaanval of beroerte bij patiënten die lijden aan

een hart- of vaatziekte. De wereldver-maarde Harvard Medical School in het Amerikaanse Boston ontdekte een kleine tien jaar geleden na een lang-durige studie dat de aspirine een heilzame werking heeft bij aandoe-ningen aan het hart en de bloedvaten. Volgens een recent Brits onderzoek in de Annals of Oncology kan een aspi-rine ook het risico op verschillende soorten kanker verkleinen. Mensen van middelbare leeftijd die tien jaar lang elke dag een aspirientje nemen, zien hun risico op kanker, hartin-farct en een beroerte verminderen met 7 procent (vrouwen) en 9 pro-cent (mannen). Vooral het risico op darmkanker (30 procent), slokdarm-kanker (25 procent) en maagkanker 25 procent) daalt spectaculair. Een Amerikaanse studie in het Journal of the National Cancer Institute komt dan weer tot de conclusie dat een dagelijks aspirientje de kans op pancreaskanker met bijna 50 procent doet afnemen. Nog andere onderzoeken suggereren dat een regelmatige inname van ace-tylsalicylzuur de groei van poliepen of gezwellen in de dikke darm kan voorkomen.

Beter ’s avonds dan ‘s ochtends

Waarom neem je een aspirine beter voor het slapengaan dan ’s ochtends? Onderzoek van de Nederlandse vor-ser Tobias Bonten van het Leids

IEDEREEN AAN DE ASPIRINE?

Last van een kater? Dan neem je een aspirine in. Het wonderpilletje, waarvan wereldwijd meer dan 100 miljard tabletten per jaar worden geslikt, is een beproefd middeltje tegen hoofdpijn. Toch wordt bijna de helft van de verkochte aspirines ingenomen om hart- en vaatziekten te voorkomen.

Page 11: S-magazine december 2014

11december 2014 / S-magazine •

gezondheidgezondheid

Waarom weet ik wat ik weet?

“Papa, gaat Sinterklaas nooit dood?” Ja, het was te verwachten: Finn (6) begint, net als

zijn oudere zus Roos (8), zich vragen te stellen over de wereld om hem heen. En als ouder

heb je daar niet altijd een pasklaar antwoord op. De Sint is niet meer van de jongste maar

maakt toch elk jaar weer de lange reis van Spanje naar België om hier over daken te klim-

men, hoe zit dat? In tegenstelling tot Roos gelooft Finn nog in het bestaan van de goede

man. Het is fascinerend om te zien hoe goed Roos het spelletje meespeelt om hem in zijn

waan te laten. Oftewel: hoe we erin slagen om onze kinderen te leren liegen …

Gelukkig gaat het liegen hen niet altijd even goed af. Toen Finn onlangs naast het toilet

had geplast, probeerde hij eerst te ontkennen. Zodra hij merkte dat zijn stelling moeilijk

vol te houden was, veranderde hij het geweer van schouder: “Maar hoe kan ik nu weten

of het ernaast was? Ik heb niets gevoeld!” Toen ik Roos betrapte met haar hand in een

zakje chips, repliceerde ze met verontschuldigende blik: “Ik was geen chipjes aan het pak-

ken, ik wou er gewoon enkele terugleggen.” Ik liet het gaan, met het vaste voornemen om

haar de volgende dag vriendelijk duidelijk te maken dat ze niet mag liegen. Enkele dagen

later besefte ik dat ik het voorval was vergeten en had het nog weinig zin om erop terug te

komen. We moeten kinderen op hun achtste niet confronteren met hun verleden, het is al

lastig genoeg om hen naar de toekomst te leiden.

Ik voel de laatste tijd de onhebbelijke drang om ouderlijk advies rond te strooien dat alle

ouders eigenlijk al kennen. Advies zoals: “Je kinderen hebben jou niet gekozen als ouders.

Ze moeten het doen met jou, dus heb je als plicht om de best mogelijke ouder voor hen te

zijn.” Of: “Bemin en bewonder je partner. Kinderen van gelukkige koppels geloven dat liefde

voor altijd is. Als hun ouders uit elkaar gaan, valt hun wereldbeeld in duigen en vrezen ze

onbewust dat er een dag komt waarop hun ouders ook niet meer van hen zullen houden.”

Zo, hopelijk is dat ei nu gelegd.

De hersenspinsels van Finn reiken nog niet zo ver als die van Roos, die me regelmatig

bestookt met existentiële overpeinzing en vragen. Haar laatste: “Papa, waarom weet ik

eigenlijk wat ik weet?” ik: “Wel, omdat je de hele tijd leert door naar ons en naar anderen

te kijken en luisteren.” Daar stond ze van te kijken. Een minuutje later was de omvang van

die beschouwing goed en wel tot haar doorgedrongen. “Leren praten, leren rekenen, leren

� etsen, leren autorijden … Mensen zijn echt wel de hardste werkers ter wereld!”

Bart Vandormael

Nieuwe vader

http://nieuwevader.wordpress.com

Universitair Medisch Centrum, dat vorig jaar werd gepresenteerd tij-dens de Scientifi c Sessions van de American Heart Association (het groot-ste congres over hart- en vaatziekten ter wereld), toont aan dat bij mensen die aspirine rond bedtijd innemen, de bloedplaatjes minder actief zijn dan in de ochtend. Dit betekent dat het bloed minder snel stolsels vormt, waardoor de kans op een hart- of herseninfarct kleiner is. Bonten: “Aangezien heel veel patiënten met hart- en vaatziek-ten dagelijks aspirine innemen, kan dit mogelijk veel hart- of herseninfarc-ten in de ochtenduren voorkomen.” Bonten analyseerde de resultaten van bijna 300 patiënten, maar benadrukt wel dat verder onderzoek vereist is om zijn hypothese te kunnen staven.

Mogelijke bijwerkingen

Meer dan één studie raadt mensen tussen de 50 en 64 jaar aan om – in overleg met de huisarts – dagelijks aspirine te slikken (bij voorkeur een lage dosis tot 100 mg). Dit advies gaat evenwel voorbij aan de moge-lijke bijwerkingen van het medicijn. Wat geldt voor andere zelfzorgmedi-cijnen als diclofenac, ibuprofen en paracetamol, geldt ook voor aspirine: als ze in grote hoeveelheden worden ingenomen, vormen ze een gevaar voor je gezondheid. De Stichting tegen Kanker stelt dat regelmatig gebruik van aspirine een reëel gevaar inhoudt voor bloedingen van de maag, darm of hersenen. Het risico om te overlijden door een maagbloeding zou zelfs met 70 procent toenemen. Aspirine als zelfzorgmiddel wordt zeker afgeraden bij mensen met een trage bloedstol-ling, lever- of nierfunctiestoornissen, een maag- of darmbloeding, astmati-sche reacties en griep (bij kinderen). Ook tijdens de zwangerschap en vlak na de geboorte van je baby moet je uiterst omzichtig omspringen met aspirines. Het onderzoek naar de mogelijk schadelijke effecten op de ongeboren vrucht loopt nog, maar in de laatste drie maanden van de zwan-gerschap zijn aspirines alvast uit den boze. Omdat acetylsalicylzuur in de moedermelk terechtkomt, kan je kind er overgevoelig voor worden als je borstvoeding geeft. Conclusie: het regelmatig gebruik van aspirine kan enkel en uitsluitend op advies van de arts en onder diens controle.

bart Vandormael

11december 2014 / S-magazine •

Page 12: S-magazine december 2014

12 • S-magazine / december 2014

Mensen met een beperking zijn de paria’s van de “normale” wereld. Zo schrijft Mustafa Kör in het voorwoord van de gedichtenbundel “Ontdooid”, uitgebracht naar aanleiding van de Internationale Dag voor Personen met een Handicap. Een best confronterende omschrijving, niet? “We worden in de rol van paria geduwd,” repliceert Kör, die zelf sinds 1998 in een rolstoel zit na een ongeval waarbij zijn ruggenwervels verpulverd werden. Een dwarslaesie uit het boekje, zo heette het. “Als per-soon met een handicap ben je zowat voorbestemd voor malaise. Onkruid hoort nu eenmaal in de berm, luidt het spreekwoord. Een roos of een mooie lelie wordt in de voortuin geplaatst. Wel, tegen dat beeld wil ik proteste-ren. Onkruid heeft wel degelijk een waarde, bijvoorbeeld als je genees-krachtige kruiden nodig hebt. Ik ben

niet op zoek naar confrontatie door het woord paria te gebruiken, ik wil vooral het probleem benoemen. We moeten het taboe rond mensen met een beperking doorbreken. Door de

zaken te verbloemen, ga je ze niet oplossen.”

Standbeeld

Ben jij dubbel uitgesloten gewor-den omdat je ook nog eens van Turkse afkomst bent, of over-drijven we nu? Kör: “Neen, je overdrijft helemaal niet. Ik ben niet enkel allochtoon, moslim en gehandicapt, ik ben ook nog eens schrijver. Een minderheid binnen

een minderheid binnen een minderheid. Ik zeg wel

eens: als ik ook nog eens homo was geweest, dan was

het plaatje compleet geweest. Dan hadden ze mij een standbeeld moe-ten geven. Ach, ik lig er niet wakker van. Ik weet hoe mensen hun oordeel vormen. Op basis van wat ze zien. Je kan dat fout vinden, maar zo is het nu eenmaal. Alles wat anders is, alles wat we niet kennen, vinden we vreemd en wantrouwen we. Ik vraag enkel respect en waardigheid, zeker geen positieve discriminatie. Mensen die zorg en aan-dacht nodig hebben, moet je niet in de watten leggen of voordelen gunnen die anderen niet krijgen. Zoiets werkt averechts. Dan wordt het een wegge-worpen boemerang. We zouden al ver staan als iedereen de kans krijgt om zijn verhaal te doen en een stem heeft waar naar geluisterd wordt.”

Rolstoel met vleugels

Je hebt het schrijven en de literatuur pas ontdekt na je noodlottig ongeval. Voordien

had je zelfs nog nooit een boek gelezen. Hoe is die ommezwaai er gekomen? Kör: “Ik ben een mijnwerkerszoon uit een klein Limburgs dorp, Opgrimbie, waar iedereen hard moest werken om de eindjes aan elkaar te knopen. We waren vooral bezig met overleven, voor kunst en cultuur was er wei-nig plaats. Als ik niet in een rolstoel was terechtgekomen, was mijn leven wellicht gelopen zoals dat van mijn broers en zussen: huwen, hard wer-ken en proberen om je kinderen een fatsoenlijk leven te geven. Mijn rolstoel heeft me, hoe gek ook, de kunsten en de literatuur gegeven. Ik heb dan wel het gebruik over mijn benen verloren, in de plaats heb ik vleugels gekregen. Doordat ik zeeën van tijd had om mijn diepste zielenroerselen te analyseren, groeide de behoefte om mijn gevoe-lens en ergernissen neer te schrijven en te delen. Blijkbaar heb je miserie nodig om creativiteit te vinden. Mijn ontplooiing als schrijver kwam er nadat ik was ingegaan op een oproep van de literaire organisatie Het Beschrijf om talent van vreemde afkomst onder de aandacht te brengen. Ik werd uit-verkoren om een literaire workshop te volgen. Tijdens die workshop, in Brussel, ging er een wereld voor mij open. Mijn mentor, schrijver Koen Peeters, zei me: je moet lezen en taal tot je nemen, want dan ontdek je din-gen. Ik ben toen als een gek beginnen lezen. In vijf jaar tijd heb ik wel 1000 boeken gelezen. Aan het einde van die workshop nam Peeters, toch een van de betere schrijvers in dit land, me even apart. Je hebt talent, zei hij, je moet je werk publiceren. Dat ik geen opleiding had gevolgd, vond hij geen bezwaar, want zelfs een literaire grootheid als Hugo Claus was een autodidact. Peeters vond dat ik net als Claus een poëtische put had waaruit ik kon put-ten alsof het water was. Die avond,

MUSTAFA KÖR Mustafa Kör, de peter van de nieuwe VFG-campagne “Ontdooid”, is het levende bewijs dat ook mensen met een beperking tot grootse artistieke prestaties in staat zijn. De Limburgse mijnwerkerszoon ontdekte de kunst en vooral de literatuur nadat hij zestien jaar geleden in een rolstoel belandde. Vandaag is hij een gelauwerd schrijver (“De Lammeren”) en dichter. Op vraag van VFG, de belangenorganisatie van de socialistische mutualiteiten voor mensen met een beperking, heeft hij een bonte mengeling van amateur-dichters begeleid op weg naar publicatie in de gedichtenbundel “Ontdooid”. “Veel mensen associëren handicap met medelijden, verzorging en hulpbehoevendheid, maar zeker niet met kunst, cultuur of artistieke kwaliteiten. Het is voor mensen met een beperking uiterst moeilijk om door te breken met hun creatief talent, terwijl ze net omwille van hun handicap een aparte en verhelderende kijk op mensen en de wereld hebben.”

“ Ik heb een rolstoel met vleugels”

Page 13: S-magazine december 2014

13december 2014 / S-magazine •

op weg naar huis, heb ik een traantje weggepinkt. Ik heb mezelf toen beloofd dat ik schrijver zou worden.”

Toch was je gelukkig dat je niet met-een werd uitgeroepen tot “nationale troetelallochtoon”! Kör: “Men was koortsachtig op zoek naar de eerste leuke artistieke alloch-toon die men kon opvoeren en over het bolletje kon aaien. Ik had niet de behoefte om die rol op me te nemen. Ik heb alles op eigen houtje gedaan, geen steun gevraagd. Daar ben ik blij om.”

Talenten in plaats van beperkingen

Men kan de graad van een samenleving aflezen aan de kwaliteit van de zorg voor mensen die hulp nodig hebben. Hoe staat het met die zorg in België? Kör: “In sommige landen is ze beter, in sommige landen slechter. We kunnen neerkijken op bepaalde mistoestan-den in ontwikkelingslanden, maar we moeten ook bedenkelijke praktijken in onze eigen westerse wereld aan de kaak stellen. En dan heb ik het niet enkel over het gebrek aan financiële steun of de administratieve mallemo-len waar mensen met een beperking in

terechtkomen, maar evengoed over onze men-

taliteit. Hoe gaan wij om met onze ouderen? Wie heeft nog tijd om voor een zieke vader of moeder te zorgen? We leven in een tijd waarin prestaties en succes van het hoogste belang zijn, ten koste van menselijke warmte en solidariteit. Om de gezondheid van een samenleving te meten, moet je trou-wens ook kijken naar hoe het gesteld is met kunstenaars en andere minderhe-den. Veel jongeren met een beperking worden weggestopt in het bijzonder onderwijs, terwijl ze op basis van hun

talenten veel meer in hun mars hebben. Er wordt enkel

gekeken naar hun beperkingen, niet naar hun talenten. Die jongeren vor-men een verloren generatie, omdat ze niet de kans krijgen om hun talenten te ontplooien en ook nog eens in een benarde financiële situatie belanden omdat ze niet als volwaardig worden erkend.”

In het voorwoord van “Ontdooid” besluit je toch hoopvol: er bestaan genoeg helden en dus ook te koesteren dromen. Kör: “Absoluut. Ondanks alle kom-mer en kwel moet je geloven dat ooit iemand je zal redden. Die droom moet je koesteren, want anders heb je geen reden meer om ’s ochtends uit bed te komen.”

bart Vandormael

Close Up

belicht de opmerkelijke persoonlijkheid, de

beroepsactiviteit of de sportieve prestaties van een

lid van de Socialistische Mutualiteit.

ondanks alle kommer en kwel moet je geloven dat ooit iemand je zal redden.

foto: VFG

Het peterschap van “Ontdooid”

Mustafa Kör heeft samen met voormalig stadsdichter van Hasselt Ivo Konings en Gents stads-dichter David Troch zowat 30 amateur-dichters met een beperking begeleid, in de hoop op publicatie in de gedichtenbundel “Ontdooid”. “Een zeer intensief en emotioneel geladen proces, maar wel met een prachtig resultaat. Ik heb er veel uit geleerd. Zelfs ik, een man in een rolstoel, heb moeten vaststellen dat ik bepaalde vooroordelen had tegenover mensen met een mentale handicap. Een van mijn poulains was een jongedame uit het Hasseltse met autismespectrum. Ze had een zielloze blik en sprak infantiel, maar mijn eerste indruk over haar bleek totaal fout. Toen ik haar gedicht las, leerde ik haar van een heel andere kant kennen. Net wat we willen bereiken met dit project: de vastgeroeste clichés over mensen met een beperking ontkrachten of ontdooien. We gebruiken poëzie om het ijs te breken. We laten zien dat ook mensen met een beperking in staat zijn tot mooie poëtische ingevingen die ontroeren én doen lachen.”Meer info: www.vfg.be

Page 14: S-magazine december 2014

14 • S-magazine / december 2014

gezondheid

Het leven zoals het is

Deze rubriek belicht de medische en ethische aspecten van het werk van een specialist(e) in het ziekenhuis of een onderzoeksinstelling. Informatie over de terugbetaling van de medische ingrepen en status van de specialist krijg je bij je ziekenfonds.

Waarom roken rokers? En waarom is het zo ver-domd moeilijk om van die vervelende gewoonte verlost te geraken? Welke schade richt nicotine al dan niet aan? En zit er meer nicotine in siga-retten dan ons wordt voorgehouden? Wat is het nut en het succes van rookstopmiddelen? En hoe lang duurt een rook-stoptherapie? Psycholoog en tabakoloog Hedwig Boudrez, verbonden aan het UZ Gent, leidt ons rond in de wondere wereld van de rookstop-begeleiding.

de rookstopspecialistHet zijn harde cijfers: rokers leven gemiddeld bijna acht jaar minder dan niet-rokers. Ex-rokers kunnen de schade beperken, maar verlie-zen toch nog altijd iets meer dan twee en een half jaar. Het goede nieuws is dat het aantal rokers de voorbije 25 jaar geleden gedaald is, het slechte nieuws is dat die daling zich vandaag niet meer voortzet. “De laatste tien jaar blijft het aantal rokers stabiel,” vertelt psycholoog en tabakoloog Hedwig Boudrez van het Universitair Ziekenhuis Gent. “Zowat 25 tot 28 procent van de volwassenen ouder dan 15 jaar rookt. Dat blijkt uit peilingen van het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) en de Stichting tegen Kanker.”

De vele ontradingscampagnes hebben dus een beperkt succes?Hedwig Boudrez: “Dat zou ik niet durven zeggen. We weten namelijk

niet hoeveel mensen zouden roken als er geen campagnes en verbods-maatregelen zouden zijn. Je moet weten: in de jaren ’70 rookte 40 tot 60 procent van alle volwassenen. Het rookverbod in de horeca en op de werkvloer heeft wel degelijk een grote impact gehad.”

Misschien een gekke vraag: waarom roken mensen?Hedwig Boudrez: “Om het met een boutade te zeggen: omdat ze niet kunnen niet roken. De meesten beginnen stoemelings te roken in hun jeugdjaren, op de leeftijd tussen 12 en 18 jaar. Heel weinig mensen beginnen ermee als ze 25 zijn. Ze doen het om erbij te horen of omdat ze willen experimenteren. Al snel treedt echter de verslaving op. Je bent sneller verslingerd aan sigaretten dan je denkt. Dat komt door de inwerking van nicotine op het centraal zenuw-stelsel. Naast die neurobiologische

verslaving aan nicotine treden vrij snel gewoontes op die maken dat je ook psychologisch gehecht geraakt aan het roken. De sigaret wordt een vriend, een steun en toeverlaat.”

Cannabiskwekers stoppen tegenwoordig hogere doses van het verslavende element in hun product, om gebruikers ervan afhankelijk te maken. Doen sigaretten-fabrikanten iets gelijkaardigs?Hedwig Boudrez: “Het blijkt in ieder geval dat sigaretten een hoger nico-tinepercentage hebben dan wordt aangegeven. Objectieve metingen tonen dat aan. De tabaksproducen-ten verhogen het nicotinegehalte in sigaretten om meer mensen in de verslaving te drukken en te houden.”

Welke schade richt nicotine precies aan?Hedwig Boudrez: “Nicotine prik-kelt bepaalde delen in het centraal zenuwstelsel, waardoor dopamine (ook gekend als het gelukshormoon)

Page 15: S-magazine december 2014

15december 2014 / S-magazine •

de rookstopspecialist

Precies het feit dat nicotine via de sigaret in verbrande vorm wordt toegediend, maakt dat ze zo verslavend is.

vrijkomt. Dat zorgt voor een prettig en aangenaam gevoel. De nicotine is verantwoordelijk voor de versla-ving. Maar niet, zoals veel mensen ten onrechte denken, voor de kwa-lijke gezondheidseffecten van het roken. Nicotine veroorzaakt geen kanker, geen hartinfarcten, geen hersenbloedingen. Vandaar dat ver-vangproducten van sigaretten weg degelijk nicotine bevatten. Het zijn andere stoffen, zoals nitrosamines (verbindingen uit nitriet en ami-nes), koolmonoxide en teer, die onze gezondheid aantasten. Die stoffen zitten niet in vervangproducten.”

Wat is het moeilijkst om te overwinnen: de mentale of de fysieke verslaving?Hedwig Boudrez: “In principe zou ik moeten zeggen: de psychologische verslaving. De fysieke verslaving is na drie of vier weken verdwenen. Als je bloed prikt bij iemand die vier weken eerder gestopt is met roken, tref je geen afbraakproducten van nico-tine en tabak meer aan. Dat gezegd zijnde, vind ik het onderscheid tus-sen de fysieke en de psychologische verslaving een beetje artifi cieel. De psychologische verslaving heeft immers ook een fysieke weerslag. Alle automatismen die een mens opbouwt, los van de vraag of die nu met roken of met voeding te maken

hebben, laten sporen achter. Als je na 20 jaar een impuls krijgt die je herinnert aan oude gewoonten, dan kunnen die gewoonten snel gereac-tiveerd worden.”

Rookstopbegeleiding bestaat uit farma-cologische begeleiding en gedragsmatige ondersteuning. Laten we met het eerste luik beginnen: welke producten schrijft u voor aan mensen die proberen te stop-pen met roken?Hedwig Boudrez: “Een eerste groep zijn producten die ervoor zorgen dat mensen nicotine naar binnen krijgen zonder al de schadelijke stoffen die in een sigaret zitten. Denk aan de nico-tinepleisters, de nicotinekauwgom, zuigtabletten, fresh mints, inhalers … Het centrale zenuwstelsel krijgt ver-gelijkbare prikkels als wanneer men rookt. Bovendien wordt de nicotine opgenomen in een niet-verbrande vorm. Precies het feit dat nicotine via de sigaret in verbrande vorm wordt toegediend, maakt dat ze zo versla-vend is. De tijd tussen de toediening via de sigaret en de impact in de her-senen bedraagt slechts 10 seconden. Bij de snelst werkende vervangpro-ducten bedraagt de opnamesnelheid nog altijd twee à drie minuten. Een eeuwigheid! Een tweede product dat we voorschrijven als rookstopmiddel is bupropion of Zyban. Bupropion is

een antidepressivum dat in de psy-chiatrie wordt gebruikt. De precieze werking van dat preparaat kennen we niet, maar we weten wel dat het de heropname van dopamine beïn-vloedt. Eerder toevallig is ontdekt dat mensen met depressieve klach-ten sneller de neiging vertonen om te stoppen met roken wanneer ze bupropion nemen. Het meest recente succesproduct is Champix (met de werkzame stof varenicline), dat een jaar of acht geleden op de markt is gebracht. Champix zorgt ervoor dat er minder dopamine vrijkomt dan tij-dens het roken, waardoor de sigaret een deel van zijn aantrekkelijkheid verliest. Wat al die producten gemeen hebben, is dat ze de goesting voor het roken onderdrukken.”

Wat houdt gedragsmatige begeleiding of gedragstherapie in?Hedwig Boudrez: “We brengen de verslaving van de cliënt in kaart, we gaan na hoe het zit met zijn motivatie, we onderzoeken zijn zelf-vertrouwen … We geven de nodige informatie over de producten die kunnen helpen om te stoppen met roken en zien erop toe dat de cliënt die producten op de juiste manier gebruikt. We doen ook een follow-up om eventueel bij te sturen en herval te voorkomen. Als je farmacologi-sche en psychologische therapie samen gebruikt, heb je 80 procent meer kans om herval te voorkomen dan wanneer je slechts één van beide therapievormen toepast.”

Hoe lang duurt een therapie gemiddeld?Hedwig Boudrez: “Tabakologen die erkend zijn door het Riziv mogen acht consultaties verrichten, die

foto

's: J.

Her

rego

ds

~ De tabaksproducenten verhogen het nicotinegehalte in sigaretten om meer mensen in de verslaving te drukken en te houden.

Page 16: S-magazine december 2014

16 • S-magazine / december 2014

gezondheid

gedeeltelijk worden terugbetaald. Sommige specialisten spreiden die consultaties over twee maanden, anderen over vier maanden. Er zijn geen vaste regels voor de duur van een therapie. Je hoeft ook niet nood-zakelijk acht keer op consultatie te gaan om geholpen te zijn. Het gros van mijn cliënten zie ik drie tot vijf keer, gespreid over twee à drie maan-den. Dat volstaat meestal.”

Wat is de succesgraad van rookstopbe-geleiding?Hedwig Boudrez: “Moeilijk te zeg-gen. Mensen die hervallen, zullen het ons niet komen vertellen. Ik heb ooit eens een onderzoek gedaan: 40 procent van de geteste cliënten was acht jaar na de therapie nog rookvrij. Wetenschappelijke studies komen tot ongeveer dezelfde cijfers. Een interes-sant gegeven: volgens Amerikaanse richtlijnen zal een rookstopbegelei-ding niet aan succes winnen wanneer je er meer dan 250 of 300 minuten aan besteedt. Of anders gezegd: als het binnen de vijf uur niet lukt, zal het na zes uur ook niet lukken. Vijf uur therapie is al vrij lang, hoor. Bedenk gewoon eens hoeveel uren of minuten per jaar je bij de huisarts doorbrengt. Toch slaagt die er meestal in om je in die korte tijd goed te helpen.”

Waarom stappen mensen naar u: omdat ze van hun verslaving verlost willen wor-den of omdat de huisarts een alarmbelletje heeft doen rinkelen?Hedwig Boudrez: “Ze komen om ver-schillende redenen. Soms gewoon omdat ze niet langer buiten aan de voordeur van hun kantoor wil-len gaan staan omdat ze absoluut moeten roken. Eén constante: als ze naar mij komen, zijn ze al rede-lijk gemotiveerd. Dat is belangrijk, want een goede motivatie verhoogt de slaagkans van rookstopbegeleiding aanzienlijk. Mensen die hun slechte gewoonte niet willen opgeven, ook al hebben ze een ernstige ziekte ten gevolge van het roken, kunnen we niet helpen. Zonder een minimale motivatie lukt het niet.”

De bekende Engelse auteur van zelfhulp-boeken Allen Carr (in 2006 overleden aan de gevolgen van longkanker) heeft een rookstopmethode bedacht die naar ver-luidt bijna vier keer meer kans op succes heeft dan andere therapieën.Hedwig Boudrez: “Allen Carr is – of was – een beetje een einzelgänger in onze stiel. Zijn training zit anders in elkaar dan andere stopmethoden, die

zich richten op het aanleren van aller-lei vaardigheden om te stoppen. Carr spitst zich toe op het verlagen van de motivatie om te roken. Ik heb de ver-halen over het succes van zijn therapie gelezen, alleen zijn er geen weten-schappelijke onderzoeksresultaten die zijn stellingen onderbouwen. Ik maak me alvast de bedenking: als zijn methode daadwerkelijk vier keer meer kans op succes heeft, komt hij aan een succesgraad van meer dan 100 procent. Dat kan dus niet, hè. Je moet die cijfers dus met een korreltje zout nemen.”

Ziet u regelmatig therapieën en therapeu-ten opduiken die eerder onder de categorie kwakzalverij vallen?Hedwig Boudrez: “Elke therapie moet de kans krijgen om haar nut te bewijzen. Ze moet wel weten-schappelijk worden onderbouwd en getest. Rookstopbegeleiding inspi-reert wellicht enkele twijfelachtige figuren om zelf een therapie in elkaar te knutselen. Je moet trouwens geen tabakoloog of psycholoog zijn om rookstopbegeleiding te geven. Alleen zullen je cliënten dan geen recht heb-ben op terugbetaling door het Riziv. Ik ga geen uitspraken doen over het nut of de waarde van de therapieën die anderen aanbieden. Ik heb in ieder geval niet de indruk dat onze

stiel wordt beschadigd door dubieuze figuren.”

Zowat 67 procent van de Belgen pleit voor een rookverbod in de wagen, zo blijkt uit een rondvraag van de Stichting Tegen Kanker. Liefst 72 procent van de nooit-rokers is voorstander, naast 70 procent van de ex-rokers en 55 procent van de rokers. Ziet u er heil in?Hedwig Boudrez: “Er zijn valabele argumenten om te pleiten voor een verbod, maar zo een maatregel zou zeker niet hetzelfde effect hebben als het rookverbod op de werkvloer en in cafés. Als je alleen in de auto zit, berokken je niemand anders schade dan jezelf door te roken. Als er andere passagiers in de auto zit-ten, is het eigenlijk onverantwoord om een sigaret op te steken. Zeker met kinderen in de buurt, die uiter-mate gevoelig zijn voor de schadelijke stoffen die worden verspreid door sigarettenrook. Naast het gezond-heidsaspect moeten we ook oog hebben voor het aspect van de ver-keersveiligheid. Kan je je ten volle concentreren op het verkeer terwijl je rookt? Dat gezegd zijnde, wil ik me niet betuttelend uitlaten over de levenswijze van mensen.”

Een persoonlijke vraag om mee af te slui-ten: waarom heeft u destijds beslist om u te specialiseren in rookstopbegeleiding?Hedwig Boudrez: “Ik ben mijn car-rière in de medische sector begonnen in de afdeling cardiologie en hartre-validatie, waar het mij opviel welke enorme invloed roken heeft op het ontstaan van hartfalen of hartziektes. Ik ben me in die materie gaan ver-diepen en heb uiteindelijk zelf een rookstopkliniek uitgebouwd. De impact van roken op onze gezond-heid is zo immens groot, dat we geen kans onbenut mogen laten om dat aan de mensen duidelijk te maken. 25 tot 30 procent van de ziekenhuis-patiënten zijn daar beland omdat ze roken. Dat is … onthutsend.”

bart Vandormael

Mensen die hun slechte gewoonte niet willen opgeven, ook al hebben ze een ernstige ziekte ten gevolge van het roken, kunnen we niet helpen.

Stop vandaag nog met roken, wij helpen je op weg.

• Profiteer van onze eenmalige tussenkomst tot 50 euro voor geneesmiddelen om te stoppen met roken of voor lasertherapie.

• Stop stapsgewijs met onze professionele rookstopbe-geleiding en profiteer van onze terugbetaling.

• Eet gezond en evenwichtig tijdens het stoppen met roken. Wij helpen je op weg met betaalbaar voedings-advies. Wij bieden ook een sterke korting aan op het aanbod van Weight Watchers.

• Beweeg en blijf in conditie. Sluit je aan bij een sport- of fitnessclub. Wij steunen je met onze sportpremie.

Ontdek alle rookstopvoordelen op www.longweb.be of ga langs in je ziekenfondskantoor.

foto

's: J

. Her

rego

ds

Page 17: S-magazine december 2014

25december 2014 / S-magazine •

webnanny

WEBNANNY GEEFT OPVOEDINGSADVIES

Alles voor je baby, peuter en kleuter vind je in de rubriek 'opvoeding' op www.devoorzorg.be en www.bondmoyson.be. Vind je daar niet wat je zoekt? Stel dan gratis jouw opvoedingsvraag en krijg advies via e-mail.

foto

: S-m

agaz

ine

Je dochter van 14 gaat op zaterdagavond naar een feestje met vriendinnen. Mis-schien komt ze wel eens dronken thuis, met een serieuze kater tot gevolg. Maar kan alcohol ook nog andere gevolgen hebben?

Is het zo erg als kinderen een glas alcohol drinken?

Wat is er nu mis mee dat je zoon of je doch-ter een glas bier of wijn drinkt op een feestje? Alcohol hoort er toch gewoon bij, of niet soms? Onderzoek toont aan dat dit een wijd-verspreide opvatting is. De meeste kinderen drinken hun eerste glas in familieverband. 19,3% van de Vlaamse kinderen heeft vóór de leeftijd van 12 jaar al alcohol gedronken en 34,2% van de 12-14 jarigen dronk het laatste jaar alcohol.

Toch is het belangrijk om dat eerste glas alcohol zo lang mogelijk uit te stellen. Gezondheidsredenen bepalen dat je best niet drinkt voor de leeftijd van 16 jaar. Alcohol is wel degelijk schadelijk voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van kinderen.

Kinderen en jongeren zijn letterlijk kleiner, kwetsbaarder en gevoeliger voor de effecten van alcohol dan volwassenen. Alcohol ver-stoort de groei van de hersenen en kan, vooral bij regelmatig en/of overmatig gebruik, leiden tot leerproblemen en verminderde geheugen-prestaties. Bovendien beschikken kinderen en jongeren vaak nog niet over de sociale vaar-digheden om probleemsituaties ten gevolge van overmatig alcoholgebruik op te lossen.

Wat is de invloed van jou als ouder?

Op vlak van vaardigheden zien we dat ‘het leren neen zeggen’, ‘grenzen stellen’ en ‘gedrag bespreekbaar maken’ belangrijk zijn in functie van het uitstellen van de beginleef-tijd. Ouders spelen op dit vlak zeker en vast een sleutelrol. Het is belangrijk om grenzen te stellen en je kinderen te ondersteunen, zodat ze sterk genoeg zijn om zelf gezonde keu-zes te maken in het omgaan met alcohol. Je maakt je kind weerbaar door onvoorwaarde-lijke liefde te geven, discreet een oogje in het zeil te houden, hem of haar te leren omgaan met mislukkingen en verlies.

Maak tijd voor een gezellige babbel en praat over alcohol voordat je kind de eerste keer uit-gaat. Spreek vanuit je eigen ervaring en blijf altijd eerlijk. Onderschat je eigen kind niet. Daarnaast is jouw voorbeeldfunctie als ouder belangrijk, want kinderen kopiëren vaak het gedrag van de ouder. Ook de beschikbaarheid van alcohol in huis heeft een invloed. Als er alcoholische dranken in huis aanwezig zijn is de kans groter dat kinderen eerder een alco-holisch drankje zullen nuttigen.

brItt Van ooSt

MAG JOUW KIND ALCOHOL DRINKEN?

Page 18: S-magazine december 2014

26 • S-magazine / december 2014

sociale info

Jan Wouters (6 Zinnen, Hasselt)“Jong Keukengeweld” Jan Wouters leerde de stiel onder andere bij sterrenchef Luc Bellings, na een opleiding aan de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Het bewijs van zijn succes: als je in het weekend wil gaan dineren in 6 Zinnen, moet je tot drie maanden op voorhand reserveren.

Gemarineerde rog met courgette en tartaarsaus van ricotta en kappersIngrediënten (4 pers.):1 rogvleugel 400 a 500 gr4 sjalotten100 gr kappers½ bussel peterselie1 citroen1 kleine courgetterucolasalade50 gr zonnebloempittentabasco (enkele druppels)

voor de marinade:20 cl olijfolie10 cl water10 cl sushiazijn5 cl limoensap5 cl vissaus5 cl sesamoliezeste van 1 limoenpeper en zout

Bereidingswijze:• Stoom de rog op 85°c gedurende 7 à 9 min (of pocheren in licht

gezouten water en een scheutje melk, onder het kookpunt) – als je met een mesje door het dikste gedeelte van de vis kan, is hij gaar.

• Laat de rog uitlekken en koel zo snel mogelijk af.• Voor de tartaarsaus: snij de sjalotjes, peterselie en kappers fi jn, meng

met de ricotta en breng op smaak met de zeste en het sap van de citroen, peper, zout en enkele druppels tabasco.

• Ontdoe het rogvlees van de graat (schaaf met een lepel van de graat).• Meng alle ingrediënten voor de marinade en leg hierin de reepjes

rog, breng op smaak met peper en zout (dit kan al 1 dag op voor-hand – bewaar in de koelkast).

• Snij dunne schijfjes van de courgette en breng op smaak met een scheutje olijfolie en sushiazijn, peper en zout.

• Kleur de zonnebloempitten +/- 10 min. in de oven op 180°c.

Dresseren:• Schik de rog in een ring en plaats centraal in het bord.• Plaats 2 quenelles tartaarsaus op het bord.• Leg de schijfjes courgette willekeurig op het bord.• Werk af met rucola en krokante zonnebloempitten.

Jan getuigt: “Rog is, geheel ten onrechte, een van de minst gebruikte vissoorten. Probeer dit gerecht thuis en je zal overtuigd zijn. De com-

binatie met kappers is oerklassiek. Voeg daar de smeuïgheid van de ricotta en de knapperigheid van de courgette aan toe en het is feest aan tafel.”

Quyên Truong Thi (Little Asia, Brussel)Gastvrouw Quyên is sinds haar jeugd gepassio-neerd door de Viëtnamese keuken. Met typische

Vietnamese smaakmakers en frisse aromaten brengt ze een authentieke ode aan de eetcultuur van haar geboorteland.

Viëtnamese soep van duif, rijst en gepelde groene bonenIngrediënten (4 pers.):1 duif6 el gewassen rijst2 el gepelde groene bonen (te koop in de Aziatische supermarkt of Bioshop)1 ui, gepeld en in kwartjes1 sjalot, gepeld en in kwartjes3 stengels lente-ui4 el vissausgemalen zwarte peper 1,5 kl zeezout

Bereidingswijze:• Week de rijst en de gepelde groene bonen samen, gedurende 5

uur of 1 nacht• Breng 3 liter water aan de kook en leg er de duif in.• Breng op smaak met de ui, sjalot en het zeezout. Doe de rijst en de

groene bonen erbij en laat 1 uur garen.• Snijd het witte gedeelte van de lente-ui en plet het.• Leg na een uur bij het gerecht en laat nog 10 minuten doorkoken.• Breng verder op smaak met de vissaus en voldoende peper.• Haal de duif uit de pot. Haal met de handen het vlees eraf en leg

opnieuw in de pot. Roer voorzichtig om.• Snijd het groene gedeelte van de lente-ui fi jn en garneer hiermee

het gerecht.

Quyên getuigt: “Deze soep met duif en rijst is een van de lievelingsge-rechten van mijn vader. Een ideaal gerecht om energie op te doen, wat tijdens de vermoeiende feestdagen zeer welkom is. Als de Belg zich wat slapjes voelt, grijpt hij naar vitamine A of andere supplementen. In Viëtnam halen we kracht uit onze voeding. De koolhydraten in de rijst geven ons energie, het vlees van de duif en de vissaus versterken onze weerstand. Met elke hap van dit gerecht krijg je alle waardevolle voedingsstoff en binnen.”

de lekkerste kerst ter wereld

Zin om dit jaar het lekkerste kerstmenu ter wereld te berei-den? Vier gelauwerde chefs stellen speciaal voor ons elk één supergerecht van eigen makelij voor. Onze vraag aan hen

was simpel: maak het niet te moeilijk, maar wel ongeloofl ijk lekker. Nooit eerder hebben we zo smachtend uitgekeken naar de kerstperiode …

Page 19: S-magazine december 2014

27december 2014 / S-magazine •

sociale info

Reinout Reniere (Zeno, Brugge)Reinout Reniere, nog maar net de 30 voorbij, leerde als jonge snaak in het banketbakkersatelier van zijn grootvader perfecte confi tuur-taarten bakken en biscuits verwerken in heuse piece-montées. Voor hij Zeno opende, ondertussen een van de beste culinaire adressen in Brugge, stond hij aan de zijde van Geert Van Hecke in de Karmeliet (3 Michelin-sterren).

Nestduif uit Steenvoorde, kooltjes en gebrande peerIngrediënten (4 pers.):2 nestduifjes op het karkasassortiment koolsoorten (paarse boerenkool, broccolischeuten, Russische koolsteel, …)1 bloemkool2 doyenne-perenboterroombouillonpeper en zout

Bereidingswijze:• Kuis de duifjes op, verwijder vleugels, kop en ingewanden (dit kan

je ook aan je slager vragen).• Knip de nagels van de pootjes en brand schoon met een

bunsenbrander.• Kruid met peper en zout, kleur aan in boter en bak alle kanten

goudbruin.• Plaats de duifjes naargelang de grootte 4 à 5 minuten in de oven en

overgiet regelmatig met de boter.• Laat ze hierna +/- 10 minuten rusten in folie zodat de warmte zich

mooi verdeelt.• Snij net voor het doorgeven van het karkas.• Snij de koolsoorten en blancheer ze kort in een emulsie van 3/4

boter en 1/4 bouillon.• Kook de bloemkool gaar in gezouten water en pureer met boter,

room, peper en zout.• Hou deze warm tot het dresseren.• Haal met een parissienne-lepel mooie bolletjes uit de peer en schroei

deze langs alle zijden met een bunsenbrander.• Serveer onmiddellijk om het verkleuren tegen te gaan.• Werk af met seizoenbloempjes (in dit geval koolbloem, machua-

bloem en hertshoornweegbree).

Reinout getuigt:“Ik werk graag en vaak met seizoensgebonden pro-ducten. De koolsoorten zijn op dit moment echt super. Je kan het gerecht ook maken met patrijs of wilde eend, maar duif is een perfect alternatief voor wie niet zo van wild houdt.”

Roger van Damme (Het Gebaar, Antwerpen)van de bekende lunch-lounge Het Gebaar (1 Michelin-ster) en bij het grote publiek bekend als Njam!-kok, is naar eigen zeggen pas tevre-den als zijn borden perfecte composities zijn. Hij wordt beschouwd als de peetvader van de moleculaire patisserie.

Praliné mousseIngrediënten (4 pers.):Crème patissière3 g gelatinepoeder15 g koud water25 g eierdooiers15 g suiker10 g roompoeder100 g melk20 g room100 g hazelpraliné1 snuifje fl eur de sel200 g room, lobbig geklopt

Slagroom300 g room 40 %30 g poedersuiker

Afwerking1 reep pure chocolade

Bereidingswijze:• Meng het gelatinepoeder met 15 g koud water en laat 20 minuten

weken.• Klop de eierdooiers, de suiker en het roompoeder los in een kom.• Breng de melk en de room aan de kook en voeg al roerend toe aan

de eierdooiers.• Giet de massa weer in de pan.• Breng al roerend aan de kook en weeg 110 g af.• Voeg de gelatinemassa toe en laat afkoelen tot 45 °C.• Meng de praliné, de fl eur de sel en 110 g crème patissière tot een

gladde massa.• Spatel er de opgeklopte room onder in 3 delen.• Vul een spuitzak en vul een glaasje.• Laat minstens 4 uur opstijven in de koelkast.• Klop de room op met de poedersuiker en vul een spuitzak voorzien

van een spuitmond van 10 mm.• Spuit dopjes slagroom op die opgesteven pralinémousse.• Maak chocoladeschaafsel door de reep chocolade met een scherp

mes af te schaven.• Strooi wat van het chcocoladeschaafsel over het gevulde glaasje.

Roger getuigt:“Dit dessert staat in ‘Een groot gebaar’, een verzameling van de beste dessertborden uit 20 jaar Het Gebaar, aangevuld met nieuwe crea-ties. De schetsen naast de foto’s tonen hoe een dessertbord wordt

opgebouwd. En voor alle dessert-liefhebbers heb ik nog een extra “easy way” versie gemaakt: uit elk dessert haal ik een eenvoudige basisbereiding die ik in een glaasje presenteer.”

foto

: P. D

’Hoo

p

WIN! WIN! WIN!1 driegangendiner voor twee personen

in restaurant 6 Zinnen

1 driegangerdiner voor twee personen

in restaurant Little Asia

5 exemplaren "Een Groot Gebaar"

van Roger van Damme

WIN!

Mail naar [email protected] en win een van bovenstaande prijzen.

Page 20: S-magazine december 2014

28 • S-magazine / december 2014

CHampagne Laat de bubbels maar komen

WEET WAT JE

drInKtWEET WAT JE

“Ik proef de sterren!” Volgens de legende waren dat de woorden die de benedictijner monnik Dom Pérignon uitriep toen hij de méthode champe-noise had uitgevonden. Pérignon, aan het einde van de zeventiende eeuw keldermeester van de abdij van Hautvillers, kwam op het idee om wijn voor de tweede gisting te bottelen en er op die manier bubbels aan toe te voegen. Een proces dat heel wat glasscherven heeft gekost, want door de hoge druk ontploften er regel-matig fl essen. Wist je trouwens dat de druk in een fl es champagne drie keer zo hoog is als in een autoband? In één fl es zitten liefst 47 miljoen bub-bels. Champagne wordt gemaakt van grossso modo drie druivensoorten: de chardonnay, de pinot noir en de pinot meunier. Tot in de jaren ’80 had de pinot meunier het overwicht in champagne, vandaag zijn de drie druivensoorten gelijkmatig verdeeld in de regio.

Van Demi-Sec naar Brut

Brut, Extra-Brut, Sec, Demi-Sec … wat betekent het allemaal? De

verschillende types champagne worden ingedeeld op basis van hun suikergehalte. Extra-Brut bevat maxi-mum 6 gram suiker per liter, Brut maximum 15 gram suiker per liter, Sec maximum 35 gram suiker per liter, Demi-Sec tussen 35 en 50 gram suiker per liter. Enkele producenten maken ook champagne zonder sui-ker, maar die heeft niet veel succes. Veruit de populairste champagne van-daag is de Brut. Ten tijde van Dom Pérignon was vooral de Demi-Sec geliefd. De Russische tsaren waren er dol op. Door de eeuwen heen zijn we steeds minder zoete varianten van de godendrank gaan appreciëren. De Sec, hoewel iets minder zoet dan de Demi-Sec, is zelfs bijna volledig van het toneel verdwenen. Opmerkelijk: vroeger werd champagne niet als ape-ritief gedronken, maar als begeleiding bij het dessert. Het verklaart waarom men destijds koos voor de zoete soort.

Dikke krijtlaag

Champagne is een beschermde drank, in de zin dat ze enkel geproduceerd mag worden in de gelijknamige

streek in het noorden van Frankrijk. Mousserende wijnen uit andere streken die de naam champagne clai-men, worden op het matje geroepen. Ironisch genoeg hebben de plaatse-lijke wijntelers in 2008 besloten om de champagnestreek uit te breiden, om tegemoet te kunnen komen aan de wereldwijde hoge vraag naar de drank. Volgens kenners ontleent de champagne zijn smaak aan de unieke bodemsamenstelling en het klimaat in de regio. De ondergrond is op som-mige plaatsen samengesteld uit een 200 meter dikke krijtlaag, miljoenen jaren geleden ontstaan uit een grote binnenzee. De gemiddelde jaartem-peratuur in de streek bedraagt amper 10°C, net boven het absolute mini-mum om de wijnstokken te laten gedijen. Champagnewijnstokken moeten als het ware knokken om te overleven, maar dat zou hen net sterk maken.

Het belangrijkste verschil

Hoewel champagne beweert the real thing te zijn, krijgt de geestrijke drank steeds meer concurrentie van de Spaanse cava en de Italiaanse pro-secco. Cava is, in tegenstelling tot zijn Franse tegenhanger, niet gebonden aan een bepaalde streek. De Spaanse wijnsoort is meestal samengesteld uit de druivensoorten macabeo, parellada en xarel-lo. De productiemethode van cava is nagenoeg identiek aan die van champagne en ook de onderverde-ling van droog naar zoet verloopt gelijkaardig. Prosecco bestaat voor minimaal 85 procent uit de prosecco-druif, aangevuld met andere Italiaanse druivensoorten als verdiso, bianchetta trevigiana of Glera lunga en interna-tionale varianten als de pinot nero, pinot bianco, pinot grigio en char-donnay. Van alle mousserende wijnen in ons gamma is prosecco de meest fruitige. Het belangrijkste verschil tussen champagne en cava of pro-secco is evenwel het prijsverschil. Wat meteen ook het succes van die laatste twee verklaart. Proost!

bart Vandormael

Aan het einde van het jaar laten we traditioneel champagne aanrukken. Zowat twee derde van de totale productie van het godenbrouwsel wordt gedronken tussen kerst en Nieuwjaar. Steeds meer mensen kiezen evenwel voor Spaanse cava of Italiaanse prosecco. Anders, maar niet noodzakelijk minder goed.

in de zin dat ze enkel geproduceerd mag worden in de gelijknamige

we steeds minder zoete varianten van we steeds minder zoete varianten van de godendrank gaan appreciëren. De Sec, hoewel iets minder zoet dan de Sec, hoewel iets minder zoet dan de Demi-Sec, is zelfs bijna volledig van het toneel verdwenen. Opmerkelijk: het toneel verdwenen. Opmerkelijk: vroeger werd champagne niet als ape-ritief gedronken, maar als begeleiding ritief gedronken, maar als begeleiding bij het dessert. Het verklaart waarom men destijds koos voor de zoete soort.men destijds koos voor de zoete soort.

Champagne is een beschermde drank, Champagne is een beschermde drank, in de zin dat ze enkel geproduceerd

minimaal 85 procent uit de prosecco-druif, aangevuld met andere Italiaanse druivensoorten als verdiso, bianchetta trevigiana of Glera lunga en interna-

mag worden in de gelijknamige

tionale varianten als de pinot nero, pinot bianco, pinot grigio en char-donnay. Van alle mousserende wijnen in ons gamma is prosecco de meest fruitige. Het belangrijkste verschil tussen champagne en cava of pro-secco is evenwel het prijsverschil. Wat meteen ook het succes van die laatste twee verklaart. Proost!

in de zin dat ze enkel geproduceerd mag worden in de gelijknamige

28 • S-magazine / december 2014

foto

’s: S

-mag

azin

e

Page 21: S-magazine december 2014

29december 2014 / S-magazine •

consument

Meer info

Wil je weten of jij in een zone woont waarin de stroom kan afgeschakeld worden? Neem dan contact op met je gemeente.Algemene info en tips over de stroomuitval en het afschakelplan vind je op www.eandis.be.

Het toestel heeft een back-up batterij

Het personenalarmtoestel kan zelf de stroomuitval opvangen. De back-up bat-terij vangt onmiddellijk de stroomuitval op en gaat voldoende lang mee om de stroomuitval te dekken. Het toestel zelf behoudt dus zijn werking.

Toch opletten…De stroomuitval heeft wel een invloed op de telefoonverbinding van het personenalarmtoestel.

Heb je een standaard analoge telefoon-lijn? Dan werkt de alarmering prima. Indien je toestel aangesloten is op een “niet-conventionele telefoonlijn”, dan werkt de alarmering niet omdat de telefoonlijn niet werkt. Sommige pro-viders maken namelijk gebruik van een op stroom werkende modem. Bij deze toestellen zal tijdens de stroomuitval de alarmcentrale niet verwittigd worden bij een druk op de alarmknop.

Weet je niet zeker welke soort telefoon jij

hebt? Neem dan contact op met de klan-tendienst van jouw provider (bijvoorbeeld Belgacom, Telenet, …).

Tijdens de stroomuitval zal het toestel in de meeste gevallen een bieptoon geven. Deze bieptoon stopt wanneer er terug stroom is.

Terug stroom

Van zodra er terug stroom is én de tele-foonverbinding terug werkt, gaat het toestel automatisch terug overscha-kelen op zijn normale werking. Je kan dan terug een noodoproep doen naar de alarmcentrale.

Heb je nog vragen over je personenalarm-toestel? Neem dan contact op met de medische shop in jouw buurt. De con-tactgegevens vind je op onze website of via je ziekenfondskantoor.

Andere elektrische toestellen

Hou er ook rekening mee dat andere toestellen werkend op stroom, zoals een

aërosoltoestel, een elektrisch bed, een pijnpomp, een aspiratietoestel, niet zul-len werken indien ze geen batterij hebben.

Vragen?

Heb je vragen over de werking van de toe-stellen, neem contact op met de medische shop van je ziekenfonds. Contact gegevens vind je op www.bondmoyson.be of www.devoorzorg.be.

JulIe mInnaert en IngrId Van deuren

Wil je weten of jij in een zone woont

en IngrId Van deuren

wat met je personenalarmtoestel als de stroom uitvalt?Komende winter is er een verhoogde kans op stroomuitval. De stroomuit-val kan een eff ect hebben op de werking van het ‘personenalarmtoestel’. Dit is een klein toestelletje dat met één druk op de knop automatisch een alarmcentrale verwittigt als je hulp nodig hebt. Heb jij een dergelijk toestel? Lees dan met aandacht volgende boodschap.

foto

’s: S

-mag

azin

e

Page 22: S-magazine december 2014

30 • S-magazine / december 2014

sociale info

Een klassiek ziekenhuisverblijf kost gemiddeld 454 euro

In 2013 betaalde de patiënt gemiddeld 454 euro uit eigen zak voor een zieken-huisverblijf. Dit is 2 euro minder dan in 2012. De patiëntenfactuur bestaat uit

supplementen ( waaronder ereloon-, kamer- en materiaalsupplementen) en remgeld (onder andere op erelonen, mate-riaal en geneesmiddelen).

De kamer- en ereloonsupplementen kunnen enkel nog aangerekend worden in eenpersoonskamers. Een patiënt ziet daar meer dan 60 procent van zijn factuur naar ereloonsupplementen gaan. En nog eens 17 procent naar kamersupplementen. Op 1 januari 2013 ging de maatregel die ereloonsupplementen verbiedt in twee-persoonskamers van kracht. Dit leverde onmiddellijk resultaat op: de factuur voor de patiënt daalde met 56 euro op één jaar tijd.

Gemiddeld 454 euro, maar…

… In een eenpersoonskamer betaal je bijna vijf keer zoveel als in een tweepersoonskamer (grafi ek 1)

Bij verblijf in een eenpersoons-kamer, kan het ziekenhuis kamersupplementen aanrekenen én kan de arts ereloonsupplementen aanreke-nen. Vier op vijf leden van het Socialistisch ziekenfonds kiest voor een gemeenschap-pelijke of tweepersoonskamer. … In Brussel is verblijf in eenper-soonskamer het duurst (grafi ek 2)Een ziekenhuisverblijf in een eenper-soonskamer blijft veruit het duurst in Brussel. In Vlaanderen vinden de duur-ste opnames plaats in Vlaams-Brabant, de goedkoopste in Limburg. … Verblijf in tweepersoonskamer goedkoopst in Limburg (grafi ek3)Een ziekenhuisverblijf in een twee-persoonskamer is in Vlaanderen het goedkoopst in Limburg. De duur-ste opnames vinden plaats in Oost- en West-Vlaanderen.

Hoeveel betaalt u voor een ziekenhuisverblijf?

Naar jaarlijkse gewoonte heeft het Socialis-tisch Ziekenfonds de ziekenhuisfacturen van zijn leden onder de loep genomen. In 2013 is de gemiddelde ziekenhuisfactuur iets lager dan in 2012, maar de verschillen tussen de factu-ren blijven immens. In tweepersoonskamers kunnen sinds 1 januari 2013 geen ereloonsup-plementen meer aangerekend worden terwijl ze in eenpersoonskamers verder stijgen. Het Socialistisch ziekenfonds dringt erop aan de ereloonsupplementen in eenpersoonskamers in eerste instantie te beperken tot 100 procent van het terugbetalingstarief en de variatie tus-sen ziekenhuizen terug te dringen.

(grafi ek 2) (grafi ek 3)

2.000 ¤

1.500 ¤

1.000 ¤

500 ¤

0 ¤

1.124 ¤

1.362 ¤

1.553 ¤ 1.395 ¤

883 ¤997 ¤ 1.078 ¤1.108 ¤

2.322 ¤

Antwerpen Limburg O.-Vlaanderen Vl.-Brabant W.-Vlaanderen Vlaanderen Wallonië Brussel België Antwerpen Limburg O.-Vl. W.-Vl. Vlaanderen Wallonië Brussel België

Overige Materiaalkost Kamersupplement Ereloonsupplement Overige Materiaalkost Ereloonsupplement

300 ¤

250 ¤

200 ¤

150 ¤

100 ¤

50 ¤

0 ¤

279 ¤

312 ¤

228 ¤

295 ¤309 ¤

291 ¤ 288 ¤ 293 ¤311 ¤

Vl.-Brabant

foto

’s: S

-mag

azin

e

Page 23: S-magazine december 2014

31december 2014 / S-magazine •

sociale info

Tips om hoge ziekenhuisfactuur te vermijden:1. Kies voor een opname in een gemeenschappelijke of tweepersoonskamer

in plaats van een eenpersoonskamer. Zo zal u geen kamersupplementen en ereloonsupplementen moeten betalen.

2. Informeer u vooraf over het tariefbeleid van het door u gekozen ziekenhuis: Wat kost een ingreep er gemiddeld? Hoeveel bedragen de kamer- en ereloon-supplementen in eenpersoonskamers? Via een module op de website van het Socialistisch ziekenfonds kan u de informatie over uw ziekenhuis opzoeken voor 16 courante ingrepen.

3. Lees de opnameverklaring aandachtig door vooraleer u ze ondertekent, de ondertekening van dit document is immers bindend. Dit document bevat alle informatie over de kostprijs van de kamer, de supplementen per type kamer, de supplementen op het ereloon van de artsen en eventuele bijkomende kosten.

4. Vraag uw arts informatie omtrent de mogelijke materiaalkosten (implantaten, hechtingsmateriaal, enz.) en vraag of er goedkopere alternatieven bestaan.

5. Kijk uw factuur zorgvuldig na vooraleer u betaalt of leg ze voor aan uw zieken-

fonds. Indien u niet akkoord gaat met de gegevens of meent dat er onterechte zaken werden aangerekend, raadpleeg dan eerst uw ziekenfonds vooraleer te betalen. Het ziekenfonds beschikt immers over een juridische dienst die u kan bijstaan voor het aanvechten van de factuur.

6. Bij verblijf in het dagziekenhuis: kies voor een geconventioneerde arts OF vraag uitdrukkelijk voor verzorging tegen conventietarief. Hierdoor verliest u wel uw vrije keuze van de arts omdat de behandelende arts ermee moet instemmen om tegen conventietarieven te werken. Via een module op de website van het Socialistisch ziekenfonds kan u de conventiestatus van de artsen nagaan.

www.bondmoyson.be/ziekenhuisbarometer en www.devoorzorg.be/ziekenhuisbarometer

Opname in het

dagziekenhuis wordt duurder

Het verbod op kamer- en ere-loonsupplementen geldt niet bij

een opname in het dagziekenhuis. Zowel voor twee- of meerpersoonska-

mers als eenpersoonskamers steeg de factuur voor een dagopname. Voor een opname in een twee- of meerpersoons-kamer betaalde de patiënt gemiddeld 122 euro. In een eenpersoonskamer moest men gemiddeld 729 euro neertellen. Een opname in Brussel kostte de patiënt in 2013, ongeacht het kamertype, dubbel

zoveel als in een Vlaams ziekenhuis. Men betaalde er 224 euro voor een twee- of meepersoonskamer en 1.189 euro voor een eenpersoonskamer.

Het Socialistisch Ziekenfonds stelt voor om het verbod op kamer- en ereloon-supplementen uit te breiden naar het dagziekenhuis om de fi nanciële toegan-kelijkheid ook hier te garanderen. Of de ingreep nu uitgevoerd wordt bij een tra-ditionele ziekenhuisopname of tijdens een kort verblijf in het dagziekenhuis zou geen verschil mogen maken.

matHIaS neelen

Safi is vrijwilliger bij Oppashulp. zo kan Francine langer thuis blijven wonen. Safi en de vele andere vrijwilligers bij Thuishulp gaan bij mensen thuis die hulp of zorg nodig hebben. Langdurig zieken, ouderen, mensen met een beper-king. Ze houden hen gezelschap, warmen maaltijden op, helpen bij het eten, ondersteunen bij adminis-tratieve taken, enz.Dankzij deze hulp kunnen mensen langer thuis blij-ven wonen in hun vertrouwde omgeving. Als een oppasvrijwilliger langskomt, kan de mantelzorger er ook even tussenuit. Safi : “Als vrijwilliger bij Oppashulp kan je mensen een fi jne tijd geven. Samen gaan wandelen, een koffi etje drinken, eens goed samen lachen. Er zijn ook men-sen die hun hart willen luchten over hun problemen of hun verleden. Ik luister graag naar hen en wissel ervaringen uit.”“Mocht ik kunnen, zou ik veel vaker bij mensen thuis langsgaan. Er zijn zo veel mensen die daar nood aan hebben en je met plezier thuis ontvangen. Ik kan het iedereen aanraden.”

WIL JE ZELF AAN DE SLAG GAAN ALS OPPASHULP? WIL JE MEER INFORMATIE?

Als vrijwilliger bepaal je zelf wanneer en in welke regio je bij mensen thuis gaat. We bieden je ondersteuning, een degelijke verzekering en een onkostenvergoeding.

(Oost-Vlaanderen)Bel 09 333 55 00 (optie 2) of mail naar [email protected].

(Antwerpen)Bel 0800 97 520 of mail naar [email protected].

(Limburg)Bel 011 22 44 22

In West-Vlaanderen zijn er geen vrijwillige oppas-sers, enkel beroepskrachten. Bel 056 230 230 (optie 2) voor meer informatie.

Surf naar de website van ons ziekenfonds voor het volledige aanbod aan vrijwilligerswerk. www.devoorzorg.be of www.bondmoyson.be

(grafi ek 1)

1.400 ¤

1.200 ¤

1.000 ¤

800 ¤

600 ¤

400 ¤

200 ¤

0 ¤

227 ¤ 293 ¤

Gemeenschappelijkekamer Tweepersoonskamer Eenpersoonskamer

1.395 ¤

Overige Materiaalkost Kamersupplement Ereloonsupplement

Page 24: S-magazine december 2014

32 • S-magazine / december 2014

EYECATCHER

foto

’s: S

-mag

azin

e

ALMAAR JONGER ONLINELiefst 35 procent van de Belgische jongeren tussen 9 en 16 jaar heeft een smartphone. Eén

op de vier bezit een tablet. Dat blijkt uit een grootscha-lig onderzoek van NetChildren Go Mobile. De verschillen met een bevraging van 2010 zijn opmerkelijk. Kinderen lopen steeds sneller met een smart-phone, tablet of laptop rond. Daardoor gaan ze ook steeds jonger online. Ze doen dat vaak in hun slaapkamer in plaats van in de living, ten koste van het sociaal contact met de rest van de familie. Ze brengen ook meer tijd door op sociale media: 66 procent van de 9- tot 16-jarigen heeft een profi el op minstens één sociale netwerksite. Zelfs bij de 11- tot 12-jari-gen is dat 55 procent. Daarvan bezit 80 procent al op Facebook terwijl je offi cieel 13 jaar moet zijn om een profi el te mogen aanmaken. Volgens onderzoekster Leen d’Haenens is 11 jaar een kantelleeftijd. “Kinderen maken de overgang van de lagere school naar het middel-baar en krijgen plots meer vrijheden, maar ze kunnen er nog niet goed mee omgaan. Ze staan voor nieuwe uitdagingen en moe-ten leren omgaan met wat je publiek deelt en wat je privé houdt. Meisjes hebben het daar moeilijker mee dan jongens.Liefst 90 procent van de 11-jarigen heeft weinig online vaardighe-den. Slechts een kwart van de meisjes kan de privacy-instellingen veranderen, tegenover een derde van de jongens. 34 procent van de 11-jarigen heeft zijn sociaal netwerk helemaal openbaar staan, een cijfer dat drastisch daalt naarmate de kinderen ouder worden. 44 procent van de 11-jarige meisjes kan op de smartphone of tablet de functie uitschakelen die haar locatie overal uitschakelt.

9 PROCENT MINDER SKIVAKANTIESIn vergelijking met dezelfde periode vorig jaar noteren de touroperators dit jaar bijna 9 procent boekingen. Frankrijk telt zelfs een ach-terstand van 10,7 procent, Andorra komt uit op 11,6 procent en Oostenrijk 9,2 procent waarbij

voor Oostenrijk de uiteindelijke balans gunstiger zal uitvallen omdat veel

wintersporters direct boeken bij de Oostenrijkse hotels en pensions. Volgens de voor-lopige cijfers zijn Italië (+

28,7 %) en Zwitserland (+ 8,9 %) de grote winnaars. Volgens de

Vereniging van Belgische Touroperators (ABTO) is de terugval de wijten aan het samenvallen van de Belgische krokus-vakantie (van 15 tot 22 februari) met

de vakanties in de ons omringende landen. Daardoor stijgen de prijzen. Wie niet bereid is de hoge prijzen te betalen, kan uitwijken naar de paas-vakantie al loop je dan het risico dat op de laag gelegen pistes niet meer voldoende sneeuw ligt.

SenIoren Vooral In wInter belangrIJK Voor reISmarKtDe reissector zegt niet beducht te zijn voor een terugval als senioren langer moeten werken. Vooral in de winter - als de werknemers met kinderen niet

op vakantie kunnen - blijven ze inte-ressant als doelgroep. In warme

landen kunnen ze dan voordelig boeken voor een langere

periode in hotels die anders leeg staan. Dat is een win-winsituatie

voor alle betrokkenen. Volgens de Vereniging van Belgische Touroperators (ABTO) wordt de groep van 50- en 60-plussers almaar belangrij-ker… ‘hun huis is afbetaald en de kinderen zijn het huis uit. En ze verdienen meer dan jonge werknemers.’

terugval als senioren langer moeten werken. Vooral in de winter - als de werknemers met kinderen niet

op vakantie kunnen - blijven ze inte-ressant als doelgroep. In warme

landen kunnen ze dan voordelig boeken voor een langere

periode in hotels die anders leeg staan. Dat is een win-winsituatie

voor alle betrokkenen. Volgens de Vereniging van Belgische Touroperators (ABTO) wordt de groep van 50- en 60-plussers almaar belangrij-ker… ‘hun huis is afbetaald en de kinderen zijn het huis uit. En ze verdienen meer dan jonge werknemers.’

lig onderzoek van NetChildren Go Mobile. De verschillen met een bevraging van 2010 zijn opmerkelijk. Kinderen lopen steeds sneller met een smart-phone, tablet of laptop rond. Daardoor gaan ze ook steeds jonger online. Ze doen dat vaak in hun slaapkamer in plaats van in de living, ten koste van het sociaal contact met de rest van de familie. Ze brengen ook meer tijd door op sociale media: 66 procent van de 9- tot 16-jarigen heeft een profi el op minstens één sociale netwerksite. Zelfs bij de 11- tot 12-jari-gen is dat 55 procent. Daarvan bezit 80 procent al op Facebook terwijl je offi cieel 13 jaar moet zijn om een profi el te mogen aanmaken. Volgens onderzoekster Leen d’Haenens is 11 jaar een kantelleeftijd. “Kinderen maken de overgang van de lagere school naar het middel-baar en krijgen plots meer vrijheden, maar ze kunnen er nog niet goed mee omgaan. Ze staan voor nieuwe uitdagingen en moe-ten leren omgaan met wat je publiek deelt en wat je privé houdt.

Liefst 90 procent van de 11-jarigen heeft weinig online vaardighe-den. Slechts een kwart van de meisjes kan de privacy-instellingen veranderen, tegenover een derde van de jongens. 34 procent van de 11-jarigen heeft zijn sociaal netwerk helemaal openbaar staan, een cijfer dat drastisch daalt naarmate de kinderen ouder worden. 44 procent van de 11-jarige meisjes kan op de smartphone of tablet de functie uitschakelen die haar locatie overal uitschakelt.

jaar noteren de touroperators dit jaar bijna 9 procent boekingen. Frankrijk telt zelfs een ach-terstand van 10,7 procent, Andorra komt uit op 11,6 procent en Oostenrijk 9,2 procent waarbij

voor Oostenrijk de uiteindelijke balans gunstiger zal uitvallen omdat veel

wintersporters direct boeken bij de Oostenrijkse hotels en pensions. Volgens de voor-lopige cijfers zijn Italië (+

28,7 %) en Zwitserland (+ 8,9 %) de grote winnaars. Volgens de

Vereniging van Belgische Touroperators (ABTO) is de terugval de wijten aan het samenvallen van de Belgische krokus-vakantie (van 15 tot 22 februari) met

de vakanties in de ons omringende landen. Daardoor stijgen de prijzen. Wie niet bereid is de hoge prijzen te betalen, kan uitwijken naar de paas-vakantie al loop je dan het risico dat op de laag gelegen pistes niet meer voldoende sneeuw ligt.

GRATIS TOEGANG

REISMARKT AZURA- GROEPSREIZEN zondag 14 deCember 2014In Hotel Serwir, Koningin Astridlaan 57, 9100 Sint-Niklaas(gratis parking en makkelijk bereikbaar met openbaar vervoer)

GRATIS TOEGANG INSCHRIJVEN NOODZAKELIJK

Van 10 tot 17 uur bent U van harte welkom, bij een natje en een droogje, om onze reisleiders en medereizigers te ontmoeten, en in première kennis te maken met de Azura-Groepsreizen brochure 2015.U kan er tevens reisinformatie opdoen aan standjes waar de verschillende bestem-mingen worden toegelicht door onze specialisten.Daarenboven maakt U kans op een Gratis reis naar Turkije in april 2015 voor 2 personen!Inschrijven kan enkel nog via mail [email protected] of telefoon 02.515.04.73.

Page 25: S-magazine december 2014

33december 2014 / S-magazine •

door Urbain Vandormael

eeuwIge trouw duurt gemIddeld 15,7 Jaar15,7 jaar: zolang hebben Belgen die scheiden het gemiddeld bij elkaar uitgehouden. Dat blijkt uit de jaarlijkse echtschei-dingsstatistieken van de FOD Economie. Vorig jaar liepen bijna 25.000 huwelijken op de klippen. Dat is alles bij mekaar een positieve evolutie. Vijf jaar bedroeg het aantal echt-scheidingen in ons land 36.366. Dat kan er ook mee te maken hebben dat er minder wordt getrouwd. In 2013 waren er met 37.854 huwelijken 10,3 procent minder huwelijken dan in 2012. 40 tot 45 jaar oud en getrouwd met je eerste lief? Dan betreed je de gevarenzone, want dat is de gemiddelde leef-tijd waarop mensen hun eerste huwelijk vaarwel wuiven. Voor een tweede of derde huwelijk ligt de leeftijd tussen de 45 en 50 jaar. Een tweede huwelijk strandt overigens gemiddeld vijf jaar sneller dan een eerste. Veruit de meeste scheidingen gebeuren tussen 3 en 7 jaar huwelijk. Waar men 50 jaar geleden voornamelijk trouwde uit fi nan-ciële overwegingen, is nu persoonlijk geluk de primaire drijfveer. De Belg ziet het huwelijk niet meer voor de eeu-wigheid, maar als een tijdelijk verbond. Dat verklaart ook waarom ook huwelijk op hoge leeftijd almaar meer voor-komen. Scheidingen komen het minst voor als de partner landbouwingenieur of opticien is.

Scheiden kan nu ook online. Op voor-waarde dat beide partners het volledig

eens zijn over de (fi nanciële) afhandeling.

VROUWEN RUIKEN BETER DANKZIJ 7 MILJOEN EXTRA HERSENCELLENVrouwen beschikken over een beter reukvermogen dan man-nen. Het hersengebied waarmee geuren worden waargenomen, telt bij vrouwen gemiddeld 7 miljoen cellen meer dan bij man-nen. De ‘bulbus olfactorius’ – het gebied dat onze reuk bepaalt – blijkt bij vrouwen gemiddeld 16,2 miljoen hersencellen te bevatten. Dat zijn er 40 procent meer dan bij de mannen.

HOUDT CACAO HET BREIN GEZOND? Elke dag chocolademelk drinken helpt het brein van ouderen gezond te houden. Dat staat te lezen in een studie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience. Het blijkt dat antioxidanten die voorkomen in cacao leeftijdsgebonden achteruitgang van het geheugen

kunnen omkeren. Vijftigers en zestigers die geregeld een kopje chocolademelk drinken, vertragen zo mogelijk de achteruitgang van hun geheugen. Bij het

onderzoek moesten de proefpersonen dagelijks een speciaal drankje drinken dat bij sommige deelnemers zogeheten fl avonoïden uit

cacao bevatten. Dat zijn bittere stoff en waarvan al eerder is aangetoond dat ze een positieve invloed hebben op

de vorming van hersenverbindingen bij muizen. De proefpersonen die dagelijks fl avonoïden uit cacao hadden gedronken, scoorden op een geheugentest gemiddeld 25 procent beter dan de restgroep. Het slechte nieuws is dat chocolade veel ingrediënten bevat die geen goede invloed hebben op het brein

zoals vetten en suikers. Don’t forget!

door Urbain Vandormael

WE GEBRUIKEN ONZE SMARTPHONE VOORAL OM SMS’JES TE VERSTURENWie dacht dat we onze smartphone gebruiken om te bellen, die is niet mee. Volgens een studie van het Britse Hailo versturen we met onze smartphone in de eerste plaats sms’jes en staat bellen pas op plaats zes. Vier op de tien onder-vraagden zeggen zelfs dat ze het niet erg zouden vinden als hun smartphone geen belfunctie meer zou hebben. Uit de ant-woorden op de vraag hoeveel tijd ze per dag met hun smartphone in de weer zijn, kunnen we afl eiden dat het om gemid-deld 1 uur en 52 minuten gaan. Daarvan worden 20 minuten gebruikt om te bel-len. De navigatie-app Google Maps heeft sterk aan populariteit gewonnen, één op de zes respondenten geeft aan niet meer zonder te kunnen in de stad.

TOP 101. SMS’JES VERSTUREN2. SMS’JES LEZEN3. E-MAILS LEZEN4. SURFEN5. ALARMKLOK INSTELLEN6. BELLEN7. E-MAILS VERSTUREN8. TIJD CHECKEN9. REKENMACHINE GEBRUIKEN10. FACEBOOK RAADPLEGEN

waarom ook huwelijk op hoge leeftijd almaar meer voor-komen. Scheidingen komen het minst voor als de partner landbouwingenieur of opticien is.

Scheiden kan nu ook online. Op voor-waarde dat beide partners het volledig

eens zijn over de (fi nanciële) afhandeling.

Page 26: S-magazine december 2014

34 • S-magazine / december 201434 • S-magazine / december 2014

cultuur

Moreel dilemma

De veiling van Luzern was een test-case voor de nazi’s om na te gaan hoeveel geld de meesterwerken van de moderne kunst zouden opbren-gen. We schrijven 1939: dat geld was uiteraard bestemd voor oor-logsdoeleinden. In totaal haalden ze 7000 kunstwerken weg uit 32 Duitse musea. Een aantal daarvan werd ver-nietigd, maar de grote meerderheid werd te gelde gemaakt. Gelukkig voor de kunst.

De bewuste veiling werd zonder enige publiciteit georganiseerd. Maar via via kwam het de grote musea en dito ver-zamelaars wel ter ore dat er koopjes te doen waren in Luzern. Was het moreel verantwoord om geld te geven aan deze kunstwerken en derhalve de oor-logsmachine van de nazi’s te spijzen? Anderzijds smeekten de kunstenaars om de werken te kopen om ze van de vernietiging te redden. Geremd door dit morele dilemma werd er gezapig geboden op de veiling die niet de ver-wachte geldstroom opbracht. Het experiment werd nadien niet meer op dezelfde schaal herhaald.De 30 tentoongestelde kunstwerken zitten verborgen in een bunkerachtige doos midden in de expositieruimte. Wanneer je in de duistere ruimte binnenkomt, hoor je een Duitse vei-lingstem de werken afhameren. Bij elk kunstwerk zijn het catalogusnummer en de inzetprijs van de veiling aange-geven. Het valt op dat de meeste van de werken die destijds als ‘ontaarde kunst’ werden bestempeld, vandaag heel erg braafjes overkomen. Er zitten bloemstukjes tussen, idyllische land-schappen, onschuldige portretten. Er waren verschillende criteria waarom een kunstwerk ‘ontaard’ kon zijn: vooreerst de etnische en religieuze identiteit van de kunstenaar, maar ook een negatieve beeldvorming, een onnatuurlijk gebruik van kleuren, een vervorming van de realiteit… Zo kan je letterlijk alles op een hoopje gooien dat afwijkt van het gezinsideaal en de modelwereld die de nazi’s wilden pro-pageren. Vandaag weten we dat niet de kunst ontaard was, maar wel de dictator en zijn regime.

KunStwerKen In beSlag genomen door Het nazI- regIme

De ontaarde dictatorWat bezielde dictator Hitler om zoveel waardevolle kunstwerken te grabbel te gooien? Toen hij tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Westhoek gewond geraakte, nam hij zelf het penseel ter hand om het kerkje van Mesen en andere onbetekenende schilderijtjes te borstelen. Hitler was een klad-schilder. Jammer dat hij zich niet op de kunst heeft toegelegd, dan waren we misschien gespaard gebleven van de meest monsterlijke dictator uit de wereldgeschiedenis.

Educatief cordon sanitaire

De tentoonstelling over ontaarde kunst vindt niet toevallig plaats in La Cité Miroir, de voormalige publieke baden van Luik (Bain et Thermes de la Sauvenière), die sedert begin 2014 een nieuw leven hebben gekregen als cultuurcentrum. Het gebouw in ‘ontaarde’ Bauhausstijl werd ingehul-digd in … 1939, aan de vooravond van WOII, en was onder meer uitgerust met een schuilkelder waar 400 per-sonen terecht konden bij luchtalarm. In het jaar 2000 werd het badhuis gesloten, maar de vzw Territoires de la Mémoire, opgericht met als doel een ‘educatief cordon sanitaire’ op te richten om de opkomst van extre-mistische partijen in te dijken, heeft zich bekommerd om het renovatie-dossier en de herbestemming van het complex.Het gebouw dat op 14 januari 2014 feestelijk werd ingehuldigd, is gewijd aan “sociale en culturele projecten, aan maatschappelijke opvoeding, aan het geheugen, en aan de dialoog tus-sen culturen”.

HenrI lenS

Op 29 juni 1939 organiseerden de nazi’s in het Zwitserse Luzern een veiling van zogeheten ‘ontaarde kunst’. In totaal gingen 125 meesterwerken, van Van Gogh over Gauguin tot Picasso, onder de hamer. De kunstwerken waren door de nazi’s uit de musea weggehaald omdat ze beschouwd werden als ‘gedegenereerd’. Musea en privéverzamelaars uit de hele wereld zakten naar Zwitserland af om de kunstwerken uit de klauwen van de nazi’s te redden. Dertig van deze werken werden nu samengebracht voor een tentoonstelling in het nieuwe cultuurcentrum met een sociale boodschap, La Cité Miroir in Luik.

C Paul GAUGUIN, De tovenaar van Hiva Oa, 1902. Musée des Beaux-Arts in Luik. © Musée des Beaux-Arts Liège (BAL) © Stad Luik

Franz MARC , Paarden in de weide, 1910 © Musée des Beaux-Arts de

Liège (Bal) © Stad Luik X

De veiling van Luzern, 1939. Tot 29 maart 2015 in La Cité Miroir, 22 Place Xavier Neujean, Luik. Alle dagen geopend, maandag tot vrijdag, van 9u tot 18u, zaterdag en zondag, van 10u tot 18u. Info: www.citemiroir.be.

Page 27: S-magazine december 2014

Najaarsactie in onze medishops!Te droge lucht is ongezond. Het bemoeilijkt de opname van zuurstof en maakt je vermoeid en gevoeliger voor infecties. Ook een droge huid is vaak het gevolg van te droge lucht. Een efficiënte oplossing is een lucht-bevochtiger. En die kan je in onze medishops voordelig aankopen!

Luchtbevochtiger ‘Vicks VH-750 E’De vernevelaar bevochtigt de lucht met warme nevel, vrij van bacteriën, mineralen en andere onzuiverheden. De bevochtigingscapaciteit bedraagt zo’n 8 liter per 24 uur en is geschikt voor een ruimte van rond de 50 m².

Actieprijs voor jou als lid: 45 euro(incl. BTW, Bebat en recupel).

Aerosoltoestel‘Omron Compair C28P’

Ben je in behandeling voor een luchtwegaandoening? Dan is deze promotie interessant voor jou. Het aerosol-toestel ‘Omron Compair C28P’ helpt je bij de inhalatie van medicatie. Het verstuift het geneesmiddel en brengt het rechtstreeks en diep in de longen. Het is een gebruiks-vriendelijk toestel en gemakkelijk te onderhouden.

Actieprijs voor jou als lid: 69 euro(incl. BTW, Bebat en recupel).

Actieprijzen zijn geldig van 1/10/2014 tem 31/12/2014. Actieprijzen zijn niet cumuleerbaar met andere kortingen

45euro

69euro

Najaarsactie_S-Mag_dec_v2.indd 1 03/11/2014 14:36:07

Page 28: S-magazine december 2014

36 • S-magazine / december 2014

sociale info

Wil jij ook graag vrijwilliger worden?

Je kan bij ons heel wat doen: gezelschap bie-den aan hulpbehoevende mensen, voorlezen in een rusthuis, vrijetijdsactiviteiten organiseren in een afdeling, een sportieve activiteit begeleiden voor personen met een handicap en nog zo veel meer. Samen vinden we de taak die het meest aanleunt bij je interesses.

Neem een kijkje op onze website voor meer informatie: www.bondmoyson.be of www.devoorzorg.be.

Dankzij de inzet van duizenden vrijwilligers is onze samenleving warmer en hartelijker. Ze verdienen dan ook een dikke dankjewel. Dit geldt in het bijzonder voor de 9000 vrijwilligers van de Socialistische Mutualiteiten en haar partnerorga-nisaties. Doris Neve is een van hen.

Doris Neve werkte vroeger bij Bond Moyson West-Vlaanderen voor de thuisopvang van zieke kinderen. Nu is ze vrijwilliger in de spelotheek in buurthuis De Kier in Wervik. De spelotheek werd opgericht vanuit een project van VIVA-SVV dat alleenstaande ouders wil ondersteunen en daarvoor kan rekenen op van de Koning Boudewijnstichting, Hart voor West-Vlaanderen en de Vrouwenraad.

Doris: ”Een paar jaar geleden stelde de dok-ter kanker bij me vast. Na mijn behandeling was mijn lichaam zodanig veranderd dat ik mijn job niet terug kon opnemen. Dat was niet gemakkelijk. Er valt veel weg als je je job verliest, ook de sociale contacten. Na verloop van tijd kwam ik in een soci-aal isolement terecht. Toen VIVA-SVV me aansprak om vrijwilligerswerk in de spelo-theek te doen, was ik heel enthousiast. Ik zag daarin een ideale manier om mijn iso-lement te doorbreken.”

Spelotheek of speel-o-theek

Doris: “Een spelotheek werkt volgens het-zelfde principe als een gewone bibliotheek, alleen staan er geen boeken maar stukken speelgoed in de rekken. Je kan ter plekke met het speelgoed spelen, maar je kan het ook uitlenen en mee naar huis nemen. Om gebruik te maken van de spelotheek in Wervik, betaalt een gezin een jaarlijks lid-geld van 5 euro. Kansarme gezinnen kunnen een jaar lang gratis de spelotheek leren ken-nen. Ieder kind mag voor een periode van een maand twee stukken meenemen naar huis. Als het speeltje bevalt, kan de termijn met nog een maand worden verlengd. We bieden speelgoed aan voor kinderen van 0 tot 6 jaar en dat is gemaakt van verantwoorde en duurzame materialen. Dat is belangrijk omdat het speelgoed door vele verschillende handen passeert. Maar het heeft ook een belangrijke educatieve waarde.”

Doris werkt graag met kinderen. Ze heeft er ook een natuurlijke aanleg voor. “Vrijwilligerswerk in de spelotheek geeft me veel voldoening. Het contact met de ouders en de kinderen doet deugd. Ik ontvang hen in de spelotheek en maak hen wegwijs in het assortiment speelgoed. Soms geef ik ook advies over welk speelgoed interessant is voor een bepaalde leeftijd. Kinderen zijn meestal vlug op hun gemak bij mij. Dat maakt het gemakkelijker om het vertrou-wen op te bouwen.”

Ontmoetingsplek voor ouders

Wervik is een gemeente waar kansarmoede sterk aanwezig is. Heel wat ouders hebben er moeite om de eindjes aan elkaar te kno-pen. VIVA-SVV vond het daarom de ideale plek om de spelotheek op te richten. De spelotheek moest echter meer zijn dan een uitleendienst van speelgoed. Het moest ook een plek zijn waar ouders kunnen samen komen en praten over opvoeding of andere thema’s.

“We organiseren verschillende activiteiten voor de ouders, zoals wokken, wellness, of een workshop over hoe je je eigen speelgoed kan maken. Tijdens de activiteiten kunnen de ouders hun kinderen bij mij in de spelo-theek laten”, vertelt Doris.

Sinterklaas en de Kerstman

De feestdagen bezorgen heel wat ouders kopzorgen. Pakjes, lekker eten, een feestje. Het kost geld. “Ook tijdens de feestperi-ode zijn er een aantal leuke activiteiten voor de gezinnen in buurthuis De Kier en de spelotheek. Op 6 december is er een Sinterklaasfeest voor heel de buurt. Uiteraard krijgen de kinderen ook een klein geschenkje. Op 13 december organiseren we een kerstmarkt met vele verschillende standjes. We vinden het belangrijk dat de verschillende elkaar ontmoeten en samen kunnen vieren. Gezellig samen zijn, daar draait deze periode toch om”, besluit Doris.

Contact:Buurthuis De Kier, Gosserieslaan 4, 8940 WervikOpen op woensdag en vrijdagnamiddag.

5 december Internationale dag van de vrijwilliger

Vrijwilligerswerk kleurt je leven

foto

: S-m

agaz

ine

Page 29: S-magazine december 2014

37december 2014 / S-magazine •

sociale info

Meer info

Meer info vind je op www.s-plusvzw.be of bij S-Plus vzw, Sint Jansstraat 32-38, 1000 Brussel (02 515 04 94)

In het kader van een sociaal pro-ject rond dementie maakt S-Plus in meer dan twintig S-Plusgroepen zogenaamde ‘voelschorten’ aan voor mensen met dementie. Zowel de vrijwilligers, de personen met dementie als hun omgeving reage-ren positief.

Wat is een voelschort?

Een voelschort is een schort, met daarop enkele materialen genaaid die de zintui-gen prikkelen, zoals kleurrijke linten, belletjes, verschillende vormen knopen. Voelschorten worden gebruikt bij demen-terende personen in de derde en vierde fase van dementie, ook wel de verborgen en ver-zonken ik-fase genoemd.De idee stamt van Nadia Hainaut, een vrouw met een missie. Door de positieve reacties werkte ze de idee verder uit en deelt haar passie ondertussen met zoveel moge-lijk mensen.

Welbevinden bevorderen

Het gebruik van een voelschort kan

verschillende doelen hebben. Het aaien, friemelen en prutsen aan een voelschort kan rustgevend werken. Maar tegelijkertijd prikkelt het ook de zintuigen. Het mono-toon gedrag wordt doorbroken wanneer er op een veilige manier een prikkelende omgeving aangeboden wordt. Soms ont-staat er naar aanleiding van de schort oogcontact, of komt er een gesprek op gang. Anderen willen er ook eens aan-komen, of zien of horen iets waar ze op reageren. Op die manier wordt ook het sociaal isolement doorbroken, wat het welbevinden bevordert.Deze aanpak werkt positief, want mensen zijn rustiger en voelen zich beter. Dit kadert in een ruimere benadering van animatie en verzorging bij mensen met dementie. S-Plus kan dit alleen maar toejuichen.

Project voor S-Plus

S-Plus wil bewoners in woon- en zorgcen-tra, en zelfs mensen in een thuissituatie helpen. Tevens is het de bedoeling de publieke opinie attent maken op de pro-blematiek én meehelpen aan het maken van voelschorten. Dat gebeurt ondertus-sen in meer dan 20 groepen in Vlaanderen.

gertIe brouwerS

Voelschorten voor mensen met dementie

De socialistische ziekenfondsen hebben op de ceremonie van de Well Done - MSD Health Literacy Awards de “trofee community pro-ject” gewonnen voor het project Rugwebcoach.

Gezondheidswijsheid of “Health Literacy” verwijst naar de capaciteit van men-sen om gezondheidsinformatie op te zoeken, te begrijpen en te gebruiken. Gezondheidswijsheid verhogen vergt een inspanning van de hele maatschappij. De Well Done - MSD Health Literacy Awards hebben als doel de beste initiatieven ter bevordering van de gezondheidswijsheid in België aan te moedigen, te belonen en aan bekendheid te doen winnen.

Rugwebcoach

Rugwebcoach is een gratis digitale nieuwsbrievenreeks voor mensen met rug-problemen. Abonnees krijgen elke week

advies over veel voorkomende rugproble-men. Doel is dat de abonnee zijn rugpijn beter onder controle krijgt via praktische tips over beter gebruik van de rug, over slapen, operaties en oefeningen. Er leven nog vele misvattingen over rugpijn. Veel mensen denken dat je rugpijn krijgt door een ongeluk of door iets zwaar op te hef-fen. Terwijl rugpijn heel vaak het gevolg is van slechte dagelijkse gewoontes. Wie uren stilzit, lang in dezelfde houding staat of slaapt of geregeld verkeerd tilt, riskeert vroeg of laat rugpijn. Nog teveel mensen gaan ervan uit dat rusten rugpijn verlicht. Het omgekeerde is echter waar: blijven

rondwandelen, aangepast bewegen en bruuske bewegingen vermijden zijn beter. De Rugwebcoach kwam tot stand in samen-werking met artsen, kinesisten en mensen met rugpijn. De evaluatie van gebruikers is erg positief. Al meer dan 4.883 surfers schreven zich in.

Waarom is Rugwebcoach winnaar?

De jury koos Rugweb omdat ze dit project heel relevant vindt voor de problematiek van rugpijn.. “De doelstellingen en de doelgroep zijn duidelijk gedefinieerd en de methode is heel goed onderbouwd. Daarnaast is de doelgroep voldoende betrokken dankzij de goede implementatie van het project. Ook de kwaliteit van het didactisch materiaal en de generaliseerbaarheid van dit project naar andere ziekten toe zijn heel sterke punten.”

ISabel geenenS Abonneer je gratis op www.rugweb.be.

Hoofdprijs voor project Rugwebcoach

foto

: S-m

agaz

ine

foto

: S-m

agaz

ine

Page 30: S-magazine december 2014

Geen zin om de lange wintermaanden thuis door te brengen? Neem dan deel aan de jaarlijkse winter-actie in vakantiecentrum DeCeder. De actie loopt nog tot en met maart 2015.

Jouw kortingWij kunnen je een herstelverblijf aanbieden aan een zeer voordelige prijs.Je betaalt een herstelkuur van 3 weken en de 4de

week krijg je erbovenop voor slechts 50 euro.

Je persoonlijk aandeel bedraagt:• op een eenpersoonskamer: € 774,50• op een tweepersoonskamer: € 585,50 (pp)

Programma• Stoelgymnastiek• Bloemschikken• Bingo• Volksspelen• Quiz• Muzikale animatie• Kerst- & nieuwjaarsmenu• Voordrachten• ...

Voor wie

Je herstelt van een heelkundige ingreep, ziekte of ongeval.

Je hebt een chronische aandoening.

Je was een tijdje opgenomen in het ziekenhuis.Je wil nog niet onmiddellijk opnieuw thuis gaan wonen.

Welke faciliteiten

Restaurant

Taverne

Toegankelijk zwembad

Sauna, infraroodcabine en whirlpool

Wandel- en fietsroutes

Sterke winterpromotiesin vakantiecentrum

DeCeder

Meer informatie of boeken? Voor informatie over deze winterpromotie kan jebellen naar 09 381 58 85 of mailen naar [email protected]

Voor informatie over aanvragen kan je terecht in je ziekenfondskantoor en bij de Dienst Maatschappelijk Werk. Het aanvraagformulier vind je ook op onze website: www.bondmoyson.be of www.devoorzorg.be

Boek snel!

Enkel nog kamers beschikbaar

voor volgende periodes:

05/01 - 02/02/2015

12/01 - 09/02/2015

19/01 - 16/02/2015

23/01 - 20/02/2015

614_DeCeder_vakantieweek_2015_v3.indd 1 05/11/2014 11:02:59

Page 31: S-magazine december 2014

G R O E P S R E I Z E N

Info en inschrijvingen: www.azura-travel.be - 02 515 04 73 Azura, Sint-Jansstraat 32, 1000 Brussel, [email protected]

Voor alle reizen geldt: prijzen per persoon • administratieve kosten inbegrepen • brandstoftoeslagen en wijzigingen van wisselkoersen mogelijk • uitgebreid programma op verzoek • voorbereiding, bemiddeling en uitvoering van de reizen door AZURA cvba ondernemingsnummer 0415-795-547, RPR Luik, vergunning A1374. Voorwaarden Azura-prijs voor leden van de Socialistische Mutualiteiten zie www.azura-travel.be

ROQUETAS DE MAR, COSTA ALMERIA, SPANJE7 mei – 11 dagen/10 nachten (Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant)14 mei – 11 dagen/10 nachten (West-Vlaanderen)21 mei – 11 dagen/10 nachten (Oost-Vlaanderen)

In Roquetas de Mar heerst een rustige en residentiële vakan-tiesfeer, niet in het minst dankzij het vele groen. Maar ook de winkels, restaurants, bars langs de wandeldijk en het brede strand dragen bij tot het vakantiegevoel. Aparthotel Bahia Serena**** ligt direct aan het kiezelstrand met winkeltjes en terrasjes vlakbij in het commerciële centrum van Playa

Serena. Faciliteiten: Tv-salon, speelzaal, shop, wassalon, zoetwaterzwembad, terrassen, gratis parasols en ligzetels aan het zwembad, gratis handdoekenservice, klein overdekt zwembad, gratis pingpong en sauna. Betalend: fi tnesszaal en massage. Restaurant (maaltijden in buffetvorm), snackbar, bar. Alle appartementen beschikken over badkamer, tegelvloer, centrale airco/verwarming, aparte slaapkamer, ruime afzonderlijke zithoek. Inbegrepen in de prijs: chartervlucht Zaventem/Almeria en terug ■ maaltijden tijdens de vluchten ■ transfer naar hotel en terug ■ 10 overnachtingen halfpension ■ Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem ■ btw ■ bagage-en annuleringsverzekering ■ brand-stofgarantie ■ 2 excursies en begeleide kennismaking met de omgeving.Prijs per persoon (minimum 25 deelnemers)

TUNESIË, PORT EL KANTAOUIAfreis 9 juni 2015 – 11 dagen/10 nachtenAfreis 24 september 2015 – 9 dagen/8 nachtenTunesië is een hartveroverend land dat je bekoort door zijn veelzijdigheid, zacht klimaat, gastvrije bevolking, eeuwenoude steden en kleurrijke tradities. Port El Kantaoui is een mooi vakantieoord op 14 kilometer van Sousse. Clubhotel Riu Bellevue Park **** is een rustig gelegen clubhotel, direct aan het strand, 200 meter van een winkelcentrum. Restaurant, bar met pano-ramisch zicht. Zoetwaterzwembad, gratis ligstoelen en parasols aan zwembad en strand, gratis handdoeken aan zwembad, grote tuin en zonneterras, overdekt zwembad met bubbelbad. Gratis tennis, pingpong, petanque, gym, aquagym en fi tness. Betalend: wellnesscenter. Kamers met badkamer, centrale airco, telefoon, satelliettelevisie, gratis safe, balkon of terras.All-in: alle maaltijden in buffetvorm, 3 x per week themabuffet, selectie lokale alcoholische en niet-alcoholische dranken.Inbegrepen in de prijs: chartervlucht Zaventem-Enfi da en terug ■ maaltijden tijdens de vluchten ■ transfer naar het hotel en terug ■ 10, resp. 8 overnachtingen all-in ■ Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem ■ luchthaventaksen ■ btw ■ bagage- en annule-ringsverzekering ■ brandstofgarantie.

DOMINICAANSE REPUBLIEK, CARAÏBEN2 mei 2015 (12 dagen/10 nachten)

Hotel Viva Dominicus Palace****. Haal de zomerzon in de lente dankzij dit charmant koloniaal resort. Aan het strand en dicht bij Dominicus, een gezellig plaatsje met leuke winkeltjes en een goede portie couleur locale. Dominicaanse harte-lijkheid, ook in het hotel. Als gast van dit hotel kan je daarenboven gebruik maken van de faciliteiten van het zusterhotel Viva Dominicus Beach. Kamers met badkamer, tegelvloer, individuele airco, telefoon, kabel-tv, koelkast, safe (betalend) en balkon of terras tuinzicht. All-in: ontbijt, middag- en avondmaal in buffetvorm, avondmaal in de à-la-carterestaurants (3x/week), snacks, koffi ebreak, selectie van lokale alcoholische en niet-alcoholische dranken, tennis, pingpong, water-polo, (aqua)aerobic, stretching, windsurfen, zeilen, kano, groepslessen: windsurfen, zeil en duikinitiatie in het zwembadInbegrepen in de prijs: chartervlucht Zaventem-Punta Cana en terug ■ maaltijden tijdens de vluchten ■ transfer naar het hotel en terug ■ 10 overnachtingen all-in ■ Nederlandstalige begeleiding vanaf Zaventem ■ btw ■ luchthaventaksen ■ bagage- en annule-ringsverzekering ■ brandstofgarantie.

Prijs per persoon (minimum 25 deelnemers) 2-pers.appartement 1-pers.appartementAfreis 07, 14 en 21 mei 2015 (11 dagen/10 nachten)

795 euro 795 euro (beperkt aantal)Toeslag volpension : 110 euro per persoon.

Prijs per persoon (minimum 20 deelnemers) Tweepersoonskamer Single 9 juni 2015 890 euro 990 euro24 september 2015 698 euro 754 euro

Prijs per persoon (minimum 20 deelnemers) Tweepersoonskamer Single (beperkt aantal) 2 mei 2015 1180 euro 1180 euro

uitgebreid programma op verzoek • voorbereiding, bemiddeling en uitvoering van

COSTA DEL SOLvoor een ontspannen vakantie in het populaire en comfortabele Hotel Riu Costa Lago**** te Torremolinos10 dagen/9nachten2 maart 745 euro, 10 juni 890 euro.

TURKIJE

met S-Plus naar Side voor een

complete en zorgeloze vakantie

Hotel Seher Sun Palace****,

All-in, 2 uitstappen inbegrepen.

19 april en 3 mei (10 dagen/9

nachten) 785 euro, extra vertrek

vanuit Oostende 25 april

(11 dagen/10 nachten)

795 euro.

DJERBA

heerlijke winterzon met een vleugje cultuur 31 januari (11 dagen/10 nachten), Hotel Riu Palm Azur****. 745 euro

BULGARIJE

een veelzijdige vakantie aan

de zonnige Goudkust – Hotel

Primasol Ralitsa Superior****

te Albena

11 dagen/10 nachten.

16 mei, vanaf 760 euro,

5 september vanaf 845 euro.

BESTELBON BROCHURE 2015Ik wens vrijblijvend de brochure 2015 van Azura te ontvangen (verschijnt half december).

Voornaam en naam ...................................................................................................... ..........................................................................................................................................................................Adres .................................................................................................................................................... ..........................................................................................................................................................................

Tel/Gsm ...........................................................................................................................................E-mail ...................................................................................................................................................Bon zenden naar Azura, Sint-Jansstraat 32-38, 1000 Brussel of brochure bestellen via [email protected]

All-in

Geen toeslag single!

NIEUW!

Geen toeslag single!

All-in

All-in

In samenwerking met

Geen toeslag single!

All-in

TURKIJETURKIJEAll-inAll-in

Geen toeslag

single!NIEUW!

In samenwerking met

Geen toeslag single!

All-inNIEUW!

Page 32: S-magazine december 2014

Wij zorgen voor jou

Als partner van De VoorZorg vormt Thuiszorg één van de grootste netwerken van thuiszorgdiensten in Vlaanderen. Met meer dan 4.500 medewerkers en ruim 60 jaar ervaring in thuiszorg staan we klaar met een ruim aanbod: poetshulp, klusjeshulp, gezinszorg, thuisverpleging, kinderopvang en nog zoveel meer. Ontdek het volledige aanbod op www.devoorzorg.be/thuiszorg

Ontdek ons ruim aanbod aan

zorgdiensten

614__S-Magazine_fullservice_v3.indd 1 07/11/2014 12:09:56

S-m

agaz

ine -

Maa

ndbl

ad v

an d

e Soc

ialis

tisch

e Mut

ualit

eite

n nr

. 408

- d

ecem

ber

2014

- Ve

rant

woo

rdel

ijke u

itgev

er: P

. Cal

lew

aert

Sin

t-Ja

nsst

raat

32-

38, 1

000

Brus

sel